Преди 25 години френският президент Митеран покани на закуска български дисиденти

В събота и неделя в София ще бъде отбелязана 25-ата годишнина от емблематичната закуска на френския президент Франсоа Митеран с български интелектуалци дисиденти. Събитието  в навечерието на падането на Берлинската стена показа, че Западът забелязва опонентите на режима и ги приема за представляващи България, с което беше окуражено дисидентското движение у нас.

На 20 януари 1989 във френското посолство в София пристигналият на официално посещение Франсоа Митеран поканва с 12...

Intel съкращава 5% от служители си

Производителят на чипове продължава с реорганизацията на бизнеса си след свиването на пазара на PC

    


Браво! Григор Димтров на 1/8-финал в Мелбърн!

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с прекрасното си представяне на първия за годината турнир от Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с прекрасното си представяне на първия за годината турнир от "Големият шлем". 22-годишният хасковлия вече е първият българин, стигнал 1/8-финал на Australian Open, след като победи 11-ия в света и в схемата Милош Раонич с 3:1, в отделните части 6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10).

Атанасовден

Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнството от арианството и несторианството. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, за това на места се нарича и Среди зима, пише женското списание Hera.

На Първанов не му издържаха нервите и ще си плати за това

Няма опасност от разцепление на БСП. Така социологът Кольо Колев коментира пред BPost.bg намерението на АБВ на Георги Първанов да се яви със самостоятелна листа на предстоящите избори за Европейски парламент. Според Колев, на Първанов не са му издържали нервите в борбата за лидерския пост в БСП и след време ще си плати за това.

Външно 2 г. не разбрало за реституция в Сърбия, наследници на бежанци губят шансове на 1 март

Само 29 работни дни остават на наследниците на българските бежанци от Западните покрайнини, за да успеят да подадат документи за реституцията на загубени от техните семейства земи в Сърбия. 
На 1 март изтича срокът за подаване на претенции, които трябва да са придружени с документи, доказващи право на наследство. Нужно е пълно описание по карти Само 29 работни дни остават на наследниците на българските бежанци от Западните покрайнини, за да успеят да подадат документи за реституцията на загубени от техните семейства земи в Сърбия. На 1 март изтича срокът за подаване на претенции, които трябва да са придружени с документи, доказващи право на наследство. Нужно е пълно описание по карти

Днес да почерпят

Анна Янева, заместник-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски, заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

Валентин Михов, футболен деятел, бизнесмен, бивш президент на Професионалната футболна лига, 60 г.

Диана Йорданова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ.

Димитър Димов, деп Анна Янева, заместник-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски, заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Валентин Михов, футболен деятел, бизнесмен, бивш президент на Професионалната футболна лига, 60 г. Диана Йорданова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. Димитър Димов, деп

Време е за данъчна декларация. Виж кой трябва да я подаде

Физическите лица не са задължени да подават годишна данъчна декларация, когато работят по трудов договор, но това може да стане по тяхно желание, или в случаите, когато има да им се възстановява данък.

България иска “Зелена седмица” през 2018 г.

България да стане страна-партньор на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” в Берлин през 2018 г. Това поиска вчера земеделският министър Димитър Греков, който откри българския щанд на изложбата. 

Ако заявката на страната ни бъде удовлетворена, България ще представи пред света не само традиционните си храни и земеделски продукти, но ще България да стане страна-партньор на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” в Берлин през 2018 г. Това поиска вчера земеделският министър Димитър Греков, който откри българския щанд на изложбата. Ако заявката на страната ни бъде удовлетворена, България ще представи пред света не само традиционните си храни и земеделски продукти, но ще

Преглед на печата - 18 януари

24 часа НАП прави пълна данъчна ревизия на Плевнелиев по негово искане Националната агенция за приходите (НАП) извършва цялостна данъчна ревизия на президента Росен Плевнелиев. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава по повод медийния интерес, последвал думите на зам.

Искате ли жилището на Опра, извадете $7,75 млн

Американската телевизионна водеща Опра Уинфри е обявила за продан апартамента си в Чикаго. Представете си колко е голям след като месечният му наем е 9 хиляди долара.

Пътищата са проходими при зимни условия

Температурите са в интервала от -4 С° до +10 С°

Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:
ТЕЦ София- посока надлез "Надежда"

бул."Рожен"-под надлез "Надежда"

с. Волуяк- посока гр. Костинброд
...

Барак Обама подписа бюджета за 2014 година

Около 1,1 трилиона долара е стойността му

    


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Пътна обстановка в страната - 18 януари

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Пореден палеж на автомобил в Благоевград

Джип "Сузуки Гранд Витара" бе опожарен тази нощ в Благоевград, съобщи БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 4.00 часа тази сутрин от паркинг между улиците "Тодор Александров"...

Преброяват водолюбивите птици у нас

Традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страна започва днес, 18 януари. За 38-ми път се установява колко и какви птици живеят в 30 основни влажни зони - язовири, езера, реки, ...

Обама одобри увеличаването на разходите в Бюджет 2014

Федералното правителство ще функционира без много проблеми през следващата година, заяви американският президент

    


Маскирани обраха газостанция в столицата

Маскирани бандити ограбиха газостанция в столичния квартал Люлин. Трима апаши влезли в търговския обект, пребили дежурния работник и откраднали оборота.

Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста Бисер Петното


Днес Софийският районен ще реши дали да остави за постоянно в ареста Бисер Миланов-Петното. В четвъртък вечерта прокуратурата му повдигна обвинение за закана за убийство. Тя е отправена към жена през юли по време на протестите в градинката пред Народната библиотека. 

В показна полицейска акция в сряда Петното беше арестуван по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за ареста станаха хулиганските му действия към екип на Би Ти Ви. От медиата опитаха да говорят с него по повод...

Тигъра се дави на Лазурния бряг

Синьо море пред вратата, лято безкрай и 14 милиона евро след данъци годишна заплата.

Какво друго му трябва на човека? За един колумбиец това не е достатъчно. Само преди седем месеца руският милиардер Дмитри Риболовлев плати 60 милиона евро за Радамел Фалкао. Със скромна цел - да направи “Монако” до 3-4 години носител на Шампионската лига.

Не Синьо море пред вратата, лято безкрай и 14 милиона евро след данъци годишна заплата. Какво друго му трябва на човека? За един колумбиец това не е достатъчно. Само преди седем месеца руският милиардер Дмитри Риболовлев плати 60 милиона евро за Радамел Фалкао. Със скромна цел - да направи “Монако” до 3-4 години носител на Шампионската лига. Не

Германски политик, който ни критикува, хванат в плагиатство

Авторът на лозунга “Който мами, изхвърча”, с който баварски политици настояват за експулсиране на българи и румънци от Германия, ако бъдат заловени в източване на социални помощи, сам бе заловен в измама. Генералният секретар на Християнсоциалния съюз Андреас Шойер вероятно е преписал голяма част от докторската си работа Авторът на лозунга “Който мами, изхвърча”, с който баварски политици настояват за експулсиране на българи и румънци от Германия, ако бъдат заловени в източване на социални помощи, сам бе заловен в измама. Генералният секретар на Християнсоциалния съюз Андреас Шойер вероятно е преписал голяма част от докторската си работа

18 януари в историята

1535 г. — Испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу - Лима. 1701 г. — Коронован е първият пруски крал Фридрих I. 1825 г. — Открита е сегашната сграда на Болшой театър в Москва. 1871 г.

Жълт код за мъгла е обявен в 13 области

В райони без мъгла температури ще стигнат 14 градуса

    


2013-та - годината на музикалния стрийминг

Потреблението на стрийминг услуги е нараснало с 32% през миналата година

    


2013 г. - годината на музикалния стрийминг

Потреблението на стрийминг услуги е нараснало с 32% през миналата година

    


С/Н! 2013 г. - годината на музикалния стрийминг

Потреблението на стрийминг услуги е нараснало с 32% през миналата година

    


Почитаме свети Атанасий

На Атанасовден празнуват Атанас, Атанаска, Насо, Наска, Наско

Днес е Атанасовден

Честит имен ден на: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Тинка Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъп...

Двама загинали и 16 ранени в катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки пътнотранспортни произшествия с 2 загинали и 16 ранени, съобщиха от МВР. За района на град София са станали 128 леки и 4 теж...

В САЩ подадоха жалба срещу извършена екзекуция

Защитници на екзекутиран американец подадоха жалба в съда, защото заради нов препарат осъденият бил подложен на агонизиращо усмъртяване, продължило 25 минути, предаде агенция Асошиейтед прес. Екзе...

Социалните помощи никога не са били двигател на растежа


Публикуваме анализа на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Като не ти минават номерата вкъщи, защото всички те познават, ходиш да си показваш мурафетите навън. Не, това не е народна мъдрост, но се налага като прийом на управляващите в България, които изпитват неудържима логорея, когато са извън страната, но пред местните медии, бизнес и общество са стряскащо лаконични. В последния такъв "моноспектакъл" играе вицепремиерът Даниела Бобева, която на конференция във Виена...

Прогноза за времето - 18 януари

В сутрешните часове над Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Над останалите райони облачността ще е висока и от запад ще се увеличава. Почти тихо. Минимални температури от -1° до 4°.

Оланд имал любовна връзка от 2 години

Връзката между френския президент Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе датирала от 2 години. Това обяви вчера сп. “Клоузър” в новия си брой. Преди седмица то разкри пред обществото тайната любовна афера със серия от снимки на 7 страници.
Според изданието от 2011 г. досега Оланд и Гайе са използвали два апартамента в Париж, Връзката между френския президент Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе датирала от 2 години. Това обяви вчера сп. “Клоузър” в новия си брой. Преди седмица то разкри пред обществото тайната любовна афера със серия от снимки на 7 страници. Според изданието от 2011 г. досега Оланд и Гайе са използвали два апартамента в Париж,

Ненаписаната биография на Ахмед Доган


Преди време се изкуших да напиша биография на Ахмед Доган. Тя трябваше да се състои от три части и епилог. В първата част планувах да разкажа за обществения живот на Доган преди 89-та година: от вербуването му за агент на ДС до попадането му в затвора за противодържавна дейност. Във втората част мислех да опиша живота му като лидер на ДПС. В третата част щях да разкажа за живота на Октай Енимехмедов, нападателя на Доган. В епилога на биографията Ахмед Доган и Октай Енимехмедов щяха да се...

Още 10,5 милиона лева за бизнес на безработни

Общата стойност на евросубсидията е 10,541 млн. лв. Това означава, че всеки безработен ще получи средно по 18 756 лв., за да се превърне в бизнесмен. Максималната сума, която отпуска ЕС за един проект е 20 000 лв.
Парите обаче не се получават наведнъж. Авансово се превеждат 20% от стойността на проекта, след което има междинни плащания, с които се Общата стойност на евросубсидията е 10,541 млн. лв. Това означава, че всеки безработен ще получи средно по 18 756 лв., за да се превърне в бизнесмен. Максималната сума, която отпуска ЕС за един проект е 20 000 лв. Парите обаче не се получават наведнъж. Авансово се превеждат 20% от стойността на проекта, след което има междинни плащания, с които се

Нова стратегия ще бори проблемите на държавната администрация

Степента на недоверие на обществото към органите на държавната власт е висока, констатират авторите на документа

    


Ужас! Пубертетът става все по-дълъг

В разгара на ваканцията ходиш от купон на купон. Само че от 6 януари си на училище и ще трябва да се стегнеш. Предлагаме ти 3 стъпки за възстановяване след празничния период. 

1. Погрижи се за външността си. През нощта тялото отделя токсини, които излизат през кожата. Ако не си легнал навреме и преди това не си си измил лицето, е ... В разгара на ваканцията ходиш от купон на купон. Само че от 6 януари си на училище и ще трябва да се стегнеш. Предлагаме ти 3 стъпки за възстановяване след празничния период. 1. Погрижи се за външността си. През нощта тялото отделя токсини, които излизат през кожата. Ако не си легнал навреме и преди това не си си измил лицето, е ...

Зимна събота с пролетно време

Почти тихо. Минимални температури от -1° до 4°. В София около 0°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "...

Украйна забрани и задръстванията

Задръстванията в Украйна вече се смятат за престъпление. Това става ясно от серия закони, приети от парламента в Киев. Те засягат митингите и протестите, предаде Нюзру. Новите закони в Украйна я тласкат към полицейска диктатура, коментират опозиционери. Забранява се дори движението на повече от 5 автомобила в колона. Задръстванията в Украйна вече се смятат за престъпление. Това става ясно от серия закони, приети от парламента в Киев. Те засягат митингите и протестите, предаде Нюзру. Новите закони в Украйна я тласкат към полицейска диктатура, коментират опозиционери. Забранява се дори движението на повече от 5 автомобила в колона.

Християните празнуват Атанасовден


Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. Християнският празник е наричан от народа Атанасовден и се отбелязва всяка година на 18 януари.

Този ден християнската православна църква посвещава на св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската...

Празнуваме Атанасовден, зимата си отива

Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка да почерпят днес

    


Американски прелести с глобално покритие

Алчността, жестокостта и стремежът към оцеляване и процъфтяване са базисни, универсални теми, които пронизват каймака на американското кино тази година. Дестилираният елит на най-влиятелната филмова индустрия на планетата традиционно превзема световните заглавия покрай ежегодната златна треска за наградите “Оскар”. Церемонията е в началото на март,

Григор Димитров пречупи Раонич и влезе във втората седмица на Australian Open

6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10) – това се оказа цифровата комбинация, която изстреля Григор Димитров на осминафинал в турнир от Големия шлем. Григор победи Милош Раонич с този резултат и 3:1 сета, к...

От януари мислим за море

Лятната почивка с 20% надолу, ако се запишем сега

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване