Радомирските съветници си вдигнаха заплатата като пернишките - нагло, вкупом и в пъти повече

Само няколко седмици след като пернишките общински съветници направиха най-големия си и най-отвратителен гаф в историята на последния общински съвет – без да информират обществото, без подкрепата на широката маса и без публичен дебат си вдигнаха петкратно заплатата от 200 на 1008 лева, това сториха и радомирските общински съветници, научи zaPernik.com.

Радомирци ще получават около 400 лева месечно. Досега са вземали двойно по-малко. Интересното е, че...

Продължава

Касиерка остави лекари от цяла болница без заплати, пратила парите в грешна банка

Грандиозен скандал в болницата в Благоевград вбеси директора Владимир Пандев, който буквално изгони от кабинета си касиерката Кремена Спасова. 

До скандала се стигнало след като днес се разбрало, че забавянето на заплатите на медиците в болницата се дължи на гаф на счетоводството. 
Касиерката превела парите в старата банка, с която болницата Грандиозен скандал в болницата в Благоевград вбеси директора Владимир Пандев, който буквално изгони от кабинета си касиерката Кремена Спасова. До скандала се стигнало след като днес се разбрало, че забавянето на заплатите на медиците в болницата се дължи на гаф на счетоводството. Касиерката превела парите в старата банка, с която болницата

Бъсеску призова Западна Европа да приеме ромите

/КРОСС/ Румънският президент Траян Бъсеску призова Западна Европа да приеме ромите, съобщи ИТАР-ТАСС. "Румъния повече не иска да слуша от западните политици упреци по отношение на трудовата миграция от Балканите", заяви държавният глава. Той добави, че "Румъния се е „присъединила към Европейския съюз заедно с ромите и никакви норми, ограничаващи правата на това млацинство, не са били записано в споразумението, подписано между нашата държава и ЕС".

"Фулъм" привлече Митроглу и Холтби, напускането на Бербатов изглежда сигурно


"Фулъм" финализира две сделки в последния ден от зимния трансферен прозорец. Лондончани успяха да привлекат двете си големи цели - нападателя на "Олимпиакос" Костас Митроглу и полузащитника на "Тотнъм" Люис Холтби.

25-годишният Митроглу подписа договор за 4.5 години. Според английските медии трансферът е на стойност 12 млн. паунда.

Гръцкият национал, който е юноша на "Борусия" (Мьонхенгладбах), игра за "Олимпиакос" през последните пет години и половина, като вкара 62 гола...

Турски туроператори с интерес към спа туризма във Варна

Турски туроператори са проявили интерес към възможностите за спа и релакс туризъм във Варна и курортите край морската столица по време на Световното туристическо изложение „East Mediterranean International tourism and travel”. Варна е привлякла вниманието и на хотелиери, търсещи контакти с пътнически агенции, които водят български и чуждестранни групи от страната ни към Турция.

Крадците метнали в река два сейфа за злато

Двете метални каси, които бяха откраднати на 30 срещу 31 декември м.г. от офиса на "Булстрад" в Монтана, са били намерени вчера в река Бързия. Сейфовете са разбити.

Гаф на касиерка остави лекари без заплати

Грандиозен скандал в болницата в Благоевград вбеси директора Владимир Пандев, който буквално изгони от кабинета си касиерката Кремена Спасова. 

До скандала се стигнало след като днес се разбрало, че забавянето на заплатите на медиците в болницата се дължи на гаф на счетоводството. 
Касиерката превела парите в старата банка, с която болницата Грандиозен скандал в болницата в Благоевград вбеси директора Владимир Пандев, който буквално изгони от кабинета си касиерката Кремена Спасова. До скандала се стигнало след като днес се разбрало, че забавянето на заплатите на медиците в болницата се дължи на гаф на счетоводството. Касиерката превела парите в старата банка, с която болницата

Испания в шок от бойкотиран мач

"Исторически срам", написа вестник "Мундо Депортиво".
"Футболът ни е в криза!", добавя в. "Ас".
Испания е в шок! Четвъртфинал за Кралската купа не се игра заради бойкот. Футболистите на изпадналия от елита в трета лига "Сантандер" излязоха на терена за домакинството с "Реал Сосиедад" и отказаха да играят. Причината - не са получили нито цент от с "Исторически срам", написа вестник "Мундо Депортиво". "Футболът ни е в криза!", добавя в. "Ас". Испания е в шок! Четвъртфинал за Кралската купа не се игра заради бойкот. Футболистите на изпадналия от елита в трета лига "Сантандер" излязоха на терена за домакинството с "Реал Сосиедад" и отказаха да играят. Причината - не са получили нито цент от с

"Биволъ": Йордан Цонев е основното действащо лице в случая "Странджа"

Перипетиите около застрояването на природен парк „Странджа” отново влязоха на фокус за обществото след протестите на природозащитници относно разрешението на ВАС Общият устройствен...

Радева: Бих следила процесите около АБВ до евроизборите

София /КРОСС/ Не се сърдя толкова на хората, които ме заклеймиха, когато изкарахме изследванията, в които се показваше, че ГЕРБ имат 10 процента преднина пред БСП. Сърдя се на тези, които имаха същите данни, но решиха да не ги изкарат. Това заяви пред bTV социологът Мира Радева. Аз не защитавам „Алфа Рисърч", а защитавам социологията и колегите, които изкарват дадени резултати на базата на своя начин на изследванията на общественото мнение. Нашето изследване в общ план повтаря резултатите на „Алфа Рисърч". „Аз по принцип имам вяра в изследванията и изпитвам уважение към професионализма на колегите от „Алфа Рисърч" и дори понякога да сме имали различни резултати то те не са се различавали драстично". Според Радева резултатът на колегите, отнасящ се за АБВ и техния евентуален резултат, не че не е невъзможен, но въпросът й изглежда малко форсиран във времето. „Досега не съм наблюдавала такава тотална ресигнация спрямо политиците и политическата класа. Има тотално неверие сред хората и липсва каквато и да е институция, която да има поне малко повече обединителна и положителна роля в обществото", добави Радева. „Аз бих следила процесите около АБВ до евроизборите", добави тя. Според нея обаче има два аспекта в ситуацията - първо БСП е известна със своята дисциплина и подобни скандали като този с движението на Георги Първанов по-скоро биха втвърдили и сплотили електората на партията

Реформаторският блок си приписа заслугата за отменения избор на съдебен инспектор


Реформаторският блок категорично отказва да приеме отправените "оферти" за участие в задкулисно кадруване по досегашния модел, публично компрометиран след трикратно проваления избор на член-съдия на Конституционния съд миналата година, а сега и на Главен инспектор. Така партиите от блока отговарят в официална позиция на поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да предложат човек за главен инспектор на инспектората към ВСС, защото са от 20 години във властта и "може би познават подходяща...

Бербатов вече прие условията на "Монако", очакват се подписите

Бербатов прие условията на "Монако", според няколко източника от Франция, съобщи bTV. Българският нападател вече е смятан за сигурно ново попълнение на вторияия във френската Лига 1. 

В момента бившият играч на "Манчестър Юнайтед" преминава медицински прегледи и се очаква след това да подпише договора си.

Бербатов прие условията на "Монако", според няколко източника от Франция, съобщи bTV. Българският нападател вече е смятан за сигурно ново попълнение на вторияия във френската Лига 1. В момента бившият играч на "Манчестър Юнайтед" преминава медицински прегледи и се очаква след това да подпише договора си.

Лозаро-винарският бранш се развива добре

София /КРОСС/ Браншът се развива добре. Доказателство за това са многобройните награди, които българските винарски компании получават през последните години. Това заяви пред БНТ Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара. Той посочи, че само допреди 100 години виното е било един малко по-особен продукт скъп, луксозен и рядък. Във Франция са казвали, че се прави от буржоата и се пие от аристократи. Виното е било напитката на зараждащата се градска прослойка. Днес вече то е по-достъпно. Има вино, което е стока за всекидневна употреба - вино за пиене, от друга страна имаме и друг тип вино, който е повод за среща, за контакт. Така, че пиенето на вино винаги е специален повод. Радев сподели, че старите големи предприятия вече не произвеждат в такива огромни количества продукция, както преди години, но пък са положили доста усилия за модернизацията на този бизнес.

Р. Овчаров: Положението в БСП е зле

Не съм привърженик на рязането на глави. Няма да подкрепя изключването от партията нито на Георги Първанов, нито на Румен Петков.

Обявиха Баретата за нетрудоспособен за една година

Златомир Иванов - Баретата, който бе прострелян на 29 януари м.г., е обявен за нетрудоспособен за срок от една година. Лидерът на група, разпространяваща дрога, известна като "Фирмата", е преминал преди два дни на лекарска комисия ТЕЛК, които са определили и процент на инвалидност.

Орешарски организира форум "Правителство - бизнес" на 11 февруари


На 11 февруари по инициатива на премиера Пламен Орешарски ще се състои национален форум "Правителство - бизнес", съобщи правителствената пресслужба. 

Премиерът избра да обяви инициативата си на среща с бизнесмени в Пазарджик, след като преди това днес се срещна и с национално представителните работодателски организации в София. 

Премиерът увери предприемачите от Пазарджишка област, че разчита на тяхната стопанска активност и ги увери, че кабинетът се стреми да обърне...

Бербатов на крачка от трансфера - прие условията на "Монако"

Бербатов прие условията на Бербатов прие условията на "Монако", според няколко източника от Франция, съобщи bTV. Българският нападател вече е смятан за сигурно ново попълнение на вторияия във френската Лига 1. В момента бившият играч на "Манчестър Юнайтед" преминава медицински прегледи и се очаква след това да подпише договора си.

Овчаров: С това правителство БСП върви по острието на бръснача

София /КРОСС/ В момента ситуацията в БСП в е неприятна. Аз не мога да разбера какво се случва и или аз съм чувството си относно политическите процеси, които се случват в партията, или хората, които започнаха това разделение, са загубили връзката си с партията и процесите в нея и избирателите, коментира пред bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, визирайки размразяването на проекта АБВ от страна на Георги Първанов и хората около него. „Ясното е само едно, че БСП е в тежка ситуация и върви по острието на бръснача с това правителство, което от правителство на националното спасение се превърна в кабинет на двупартийната коалиция. Първата задача, която трябваше да се постигне беше да се отстрани ГЕРБ от власт и миналата година това го постигнахме. Втората крачка е да предотвратим връщането на ГЕРБ на власт. Когато те получат първата конкретна загуба, тогава ще започнат процесите на разцепление в партията на Борисов, смята бившият енергиен министър. Третата стъпка ще е да бъдат отстранени последствията от управлението, модела „Борисов" в управлението на държавата. Мисля си, че бавно и трудно, но само БСП може да извърши тези промени, за които говорим, каза Овчаров. Човекът, който мота четири години проекта „Белене", хвърли няколкостотин милиона лева в него на вятъра и накрая загроби този проект, несериозно е ние да ходим при него и да го молим да подкрепи проекта

Нов сезон на пернишкия сериал „Под прикритие”! Местният Джаро – Басмата слага свой Косьо Петното за лидер на партията на Бареков в Перник

Политическите среди в Перник ще бъдат разклатени от новия сезон на пернишкия сериал "Под прикритие". Независимият и безпощаден автор-коментатор Куката ще разкрие това, което избирателите не виждат на светло. Ще изкара на яве най-мътните и тъмни схеми на политическото пространство в града ни. Четете текстовете на Куката. В първа серия ще видите какво се случва в партията на Бареков в Перник.

След Бойко Борисов и Бареков се сдоби с пернишкия Косьо Петното и то още на конгреса на партия „България без цензура”.

Косьо Петното от Перник е новия мераклия за политически лидер на партията на Бареков в града на миньорите.

Косьо Петното е протеже и рожба на местния бизнесмен Басмата – пернишкия Джаро, виден задкулисен играч и политически инженер, манипулатор на всички избори по време на прехода.

Басмата го е обвханал див...

Продължава

КНСБ настоя за извънредна Тристранка заради "Дикенсов капитализъм"

Синдикатът недоволен от предложенията за облекчаване на административната тежест на бизнеса

Пътят Суворово – Ветрино е отворен за движение

Път III-2901 Суворово – Ветрино е отворен за движение на моторни превозни средства, съобщиха от Областно пътно управление-Варна. Затворени за движение на всички моторни превозни средства са пътищата: III-2902 м.Баир Баши – П

Николай Кокинов иска съдът да се "изолира" от скандалния разговор в Банкя

Върховният административен съд (ВАС) да се "изолира" от съдържанието на скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, ексградския прокурор на София Николай Кокинов и бившия аграрен министър Мирослав Найденов в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя, записан на 15 април м.г. и впоследствие анонимно разпространен в медиите. Това иска самият Кокинов от 5-членния състав на ВАС, пред който атакува първоинстанционното решение на съда от края на м.г., с което бе потвърдено уволнението му от системата, разпоредено от Висшия съдебен съвет (ВСС) непосредствено след избухването на скандала. Както и в първата му жалба, основният аргумент на бившия обвинител е, че думите му от записите на въпросния разговор не трябва да се взимат предвид от магистратите, тъй като става въпрос за незаконно СРС, съобщава в петък сайтът "Правен свят". Аргументите на ВСС за изхвърлянето на Кокинов от магистратурата бяха, че по време на разговора си е позволил да изнася данни от висящо разследване (срещу Найденов – бел. ред.), че е търсил покровителството на Борисов в желанието си да оглави Софийската апелативна прокуратура, както и за това, че е отправял обидни квалификации към свои колеги и журналисти. "В конкретния случай съдебният състав не е взел предвид факта, че разговорът е проведен не на публично място, а в дома на г-н Бойко Борисов и то по покана на последния. Не е взет предвид факта, че публичното оповестяване на факта за състоялата се такава лична среща не е по вина на г-н Николай Кокинов – той не е целял подобен резултат, а най-малкото е могъл да го предвиди", контрира обаче защитничката на Кокинов Петя Милкова в жалбата до ВАС. От този извод на практика излиза, че според дългогодишния ръководител на единствената прокуратура в страната, която се занимава с разследвания срещу представители на високите етажи на властта, изнасянето на данни от висящо производство в частен разговор не е в противоречие с етичните стандарти на магистратите. Тричленният състав на ВАС, отхвърлил първата жалба на Кокинов, обаче бе на противоположното мнение: "Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми. Безпристрастността е необходима при осъществяване на всички възложени му функции. Съгласно т. 7.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати магистратът не може да използва неправомерно информация, станала му известна при осъществяване на неговите функции". Освен това върховните съдии отбелязаха в решението си, че "контактите и разговора на Николай Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване". "Считаме, че обосновката на изводите на 3-членния състав на ВАС изцяло се крепи на сравнението на отделни реплики от писмените обяснения на участващите в разговора лица, дадени пред ВКП, със съдържанието на разпространения аудиозапис. Ако се изолираме от съдържанието на последния и извършим обективна и изчерпателна преценка на другите събрани доказателства – писмени обяснения на лицата, не бихме могли по никакъв начин да обосновем наличие на твърдяните от наказващия орган нарушения", заключват в жалбата си Кокинов и защитничката му. В момента бившият градски прокурор се изявява като юридически консултант на адвокат Иво Найденов, тъй като няма право да практикува, защото е дисциплинарно уволнен от ВСС. Ако и 5-членният състав на ВАС отхвърли жалбата му, Кокинов няма да може да се впише като адвокат в продължение на две години.

Разпнали на кръст украински опозиционер

След 8 дни в неизвестност опозиционният активист Дмитрий Булатов (35 г.) разказа как похитители са му рязали ухото и забивали пирони в ръцете, за да го разпнат.
 Лидерът на движението “Автомайдан” и баща на 3 деца изчезна на 22 януари в Киев, след като бил ударен по главата и натъпкан в автомобил. В четвъртък вечерта се добрал до къща. След 8 дни в неизвестност опозиционният активист Дмитрий Булатов (35 г.) разказа как похитители са му рязали ухото и забивали пирони в ръцете, за да го разпнат. Лидерът на движението “Автомайдан” и баща на 3 деца изчезна на 22 януари в Киев, след като бил ударен по главата и натъпкан в автомобил. В четвъртък вечерта се добрал до къща.

НКЖИ започва ремонт между гарите Владимир Павлов и Бургас

В началото на февруари започват строително-ремонтни дейности

Жаргоните – извор на езика или въпрос на култура

София е столицата им, това е типично градско явление, смятат специалисти

    


Един от основателите на "Канал плюс" ще бъде новият президент на кинофестивала в Кан


Бордът на директорите на фестивала в Кан избра на събрание бъдещия президент на кинофорума, предаде IndieWire. Това ще бъде французинът Пиер Лескюр, известен като журналист и бивш изпълнителен директор на телевизионния канал "Канал плюс".

Настоящият президент Жил Жакоб, известен с разнообразната си работа в киното, потвърди, че ще напусне поста, считано от 1 юли 2014 г. - след края на 67-ото изданието на фестивала в Кан, който тази година се провежда между 14 и 25 май. Той ще бъде...

Посрещат Малък Сечко с голям снежен човек в Морската градина

Детският кът в Морската градина кани варненските малчугани и родителите им да направят най – големия снежен човек в града. Инициативата е по повод настъпването на Малък Сечко Февруари. „Приятели, езерото е пълно със сняг, който ни очаква! След като направим снежния човек може да спретнем един бой с топки!“, пишат организаторите във Фейсбук страницата си.

Шуменското парно продадено на местна фирма

Договорът за продажбата на общинското дружество "Топлофикация Шумен" е бил подписан между кмета на общината Красимир Костов и управителя и собственик на местната фирма "Енергоснабдяване" Димитър Димитров, който бе и единственият кандидат да вземе закъсалото предприятие. Това съобщиха от местната управа на Шумен в петък. Договорената цена е 10 хил. лв., която трябва да бъде напълно планета до десет дни, а до 45 дни купувачът трябва да внесе и 200 хил. лв. банкова гаранция, че ще изпълни поетите ангажименти за инвестиране на 2.1 млн. лв. в дейността на парното, чиито дългове са огромни и миналия ноември държавното дружество "Булгаргаз" поиска несъстоятелността му заради неплатени над 18 млн. лв. за газ. След като бъде учредена гаранцията и платена пълната цена "Енергоснабдяване" ще получи акциите на дружеството. Според договора, купувачът се задължава в рамките на 3 години да направи обещаните инвестиции и да разкрие 45 работни места. Това ще е третият опит да се стабилизира общинското парно, на което се търси нов собственик от 2011 г., когато държавата безвъзмездно го предостави на местната власт.

Борисов "вдивен": ДПС купува цели села

Това, което чух от хората, ме вдивява - ДПС купуват по цели села. Отиват при арендаторите или при кметовете и там, където предимно е ромско население, буквално си купуват села. Просто не ми се вярваше, но това го говорят.

Осъдиха на 7 г. затвор за наркотрафик Тургай, който сложи Бойко Борисов на капака си

Наказание от 7 г. затвор при първоначален строг режим за трафик на 34,009 кг хероин наложи Окръжният съд в Хасково на Тургай Юсеин, съобщи „Труд Наказание от 7 г. затвор при първоначален строг режим за трафик на 34,009 кг хероин наложи Окръжният съд в Хасково на Тургай Юсеин, съобщи „Труд". Мъжът от кърджалийското село Бели лист се прочу с това, че преди 2 г. залепи на автомобила си фолио с плакат на ГЕРБ. Така ликовете на тогавашния премиер Бойко Борисов и вицето Цветан Цветанов цъфнаха

Флейта, арфа и маримба - неочаквано добра музикална комбинация


Неочаквана музикална комбинация ще предложат на почитателите на класическата музика поредните "Концерти на възглавници". На 9 февруари в залата на Съюза на архитектите на столичната улица "Кракра" №11 ще звучат заедно флейта, арфа и маримба, съобщават организаторите от "Модо България". 

Малките любители на музиката и техните родители ще чуят музика от Доницети, Жак Ибер, както и вариациите "Greensleeves" по традиционна английска мелодия, представена от флейтистката Николета Петрова и...

Столичани събират подписи, за да спасят детска площадка в „Гео Милев”

София /КРОСС/ Жителите на столичния квартал „Гео Милев" се борят със зъби и нокти за запазването на една от малко останалите детски площадки в района. За целта те са започнали подписка, с която искат да защитят зеленото кътче от застрояване. „С тази подписка търсим вашата подкрепа в нашата борба да спасим поредното зелено късче в град София, което е на път да се превърне в бетонен мастодонт - 10-етажна жилищна сграда с басейн, търговски помещения и подземни паркинги", пишат хората от квартала на сайта peticiq.com. Те посочват, че детската площадка и градинка в междублоковото пространство на ул. „Андрей Николов" 22 в квартала вече не съществува, а на мястото на 37-те дървета и детски съоръжения днес има ламаринена ограда, багер и купчина строителни отпадъци. „Самоуверен инвеститор има намерения съвсем скоро да започне строителството на своя амбициозен проект на място по-малко от 1 декар, граничещо от две страни с други сгради, а от другите две - с тесни междублокови пространства и улици без изход. Никоя от алармираните институции не намира случващото се за притеснително. Това, че бяха незаконно изсечени 37 дървета през ноември 2013г

70 млн. лв. са неизплатените заплати за 2013 г.

Това е един от големите проблеми, заяви социалният министър Хасан Адемов

    


Законът често води до по-високи майчински през втората, а не през първата година

Хиляди млади майки у нас взимат по-малко пари през първата, отколкото през втората година на майчинството. Причината е, че първата година по правило трябва да е високоплатена, защото зависи от доходит...

Водата за уста увеличава риска от инфаркт, твърдят учени

Употребата на вода за уста е пагубна за здравето ни, тъй като увеличава многократно риска от инфаркт и инсулт, предупреждават учени. Антисептичните гаргари убиват добрите бактерии, които спомагат за...

Точно ли е медийното време?

Преди години, когато часовникът вкъщи спираше, с едно обаждане на телефон 180 можеше да разбереш точното време.
Днес часът е навсякъде около теб. Може да се види на джиесема, на компютъра, на дисплея на радиото или на джипиеса в колата. За да помогнат на зрителите си сутрин, които бързат за работа, всички сутрешни блокове на телевизиите Преди години, когато часовникът вкъщи спираше, с едно обаждане на телефон 180 можеше да разбереш точното време. Днес часът е навсякъде около теб. Може да се види на джиесема, на компютъра, на дисплея на радиото или на джипиеса в колата. За да помогнат на зрителите си сутрин, които бързат за работа, всички сутрешни блокове на телевизиите

Сред завършилите "Право" най-високи заплати получават възпитаниците на УНСС


Русенският университет "Ангел Кънчев" дава най-добра теоретична и практическа подготовка в направление "Право". Най-ниска е безработицата при завършилите тази специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 2.84%.

Най-висок осигурителен доход получават възпитаниците на Университета за национално и световно и стопанство - 973.67 лева, като при тях е и най-високият дял на реализирали се по специалността - 81.94%.

Това показват данните за едно от най-престижните...

Молитви за мир в Украйна

Ако беше станало само преди няколко седмици, освобождаването от длъжност на украинското правителство от президента Виктор Янукович щеше да има поразителен ефект.   То щеше да бъде приветствано от протестиращите на киевския площад "Независимост" (Майдана) като важна победа. Можеше дори да ги убеди да освободят улиците в столицата.   Но не и сега. На 28 януари Янукович най-накрая се отказа от дълго служилия, но неефективен министър-председател Микола Азаров. Това обаче беше посрещнато с равнодушие от хората по барикадите в Киев. Опозиционният водач Арсений Яценюк отхвърли предложението да стане министър-председател.   Два дни по-късно дойде новината, че самият Янукович си взема загадъчен отпуск по болест. Това може да е знак, че натискът е оказал влияние върху него; но също толкова вероятно е той да се крие, подготвяйки своите сили за смазване на протестите.   През последните десет дни барикадите стават по-високи и същотака се придвижват доста по-близо до сградата на правителството.   Укрепени с останките от опожарени полицейски камионетки и чували с пясък, сега те приличат по-малко на украса и повече на фронтова линия във война. След силовите сблъсъци с полицията на 22 януари атмосферата става по-войнствена и мрачна.   Мъжете, които охраняват новата граница, носят каски и поддържат военна дисциплина. Възгласите, с които се поздравяват протестиращите, звучат тревожно сериозно - "слава на героите, смърт на врага".   "Врагът" от другата страна на барикадите са стотици полицаи от силите за борба с безредиците с бронетранспортьори. През последните две седмици най-малко петима души бяха убити при сблъсъци, а 20 са изчезнали. Точният брой на ранените е неизвестен, защото повечето отказват да ходят в болница от страх да не бъдат отвлечени от подкрепящи правителството главорези.   Двама мъже бяха похитени от болница миналата седмица. Единият по-късно беше открит мъртъв със следи от изтезания и с тиксо около главата. Другият беше жестоко пребит, но оцеля.   До средата на седмицата нямаше повече сцени на истински боеве. Вместо това двете страни само се наблюдаваха. Но примирието не означава, че противопоставянето е приключило.   Съгласието на Янукович да се откаже от правителството си и да приеме Върховната рада (парламентът) да отмени диктаторските антипротестни закони, които бяха главната причина за сблъсъците, дава известна надежда, че може да бъдат избегнати по-нататъшни боеве.   Протестиращите напускат някои от административните сгради, които окупираха преди няколко дни. Опасността от въвеждане на военно положение намалява, но не е изчезнала напълно.   "Отдалечихме се с една крачка от ръба на пропастта", казва бизнесменът и депутат Петро Порошенко, който дейно подкрепя протестиращите на Майдана.   Според него един от начините за излизане от кризата би бил конституционна реформа, която да лиши Янукович от прекомерна президентска власт и да придвижи Украйна към нейната предишна, по-балансирана система.   "Ситуацията се развива толкова бързо, че е невъзможно да се правят каквито и да е прогнози", казва Юлия Мостовая, редактор в най-добре осведомения и най-влиятелен седмичник в Украйна "Зеркало недели".   Събитията, на които станахме свидетели в Киев през последните десет дни, изненадаха всички, включително Янукович, опозиционните водачи и Москва. Предполагаше се, че приемането на репресивни закони, заимствани (и вероятно внушени) от Кремъл, ще дадат на Янукович правно основание за репресии.   Силовото нападение срещу полицията и подпалването на нейни автобуси на 22 януари, което може да е било дело на "агенти провокатори", имаше за цел да доведе до показване на телевизионни кадри, които да оправдаят в очите на света едно смазване на протестите.   Според Мостовая това, което никой не е очаквал, е било, че тази провокация ще предизвика истински размирици и ще бъде подкрепена от още хиляди протестиращи. Разгневени от законите на Янукович и преситени от неефективността на главните опозиционни водачи, обикновените украинци излязоха по улиците.   Изведнъж, вместо пред недодялано планирана специална операция, Янукович е изправен пред революционна обстановка.   Отношението на всички участници се промени под влиянието на изгледите за гражданска война. Янукович е подложен на силен натиск от американците, които отмениха визите за някои представители на украинските власти и заплашват да наложат широкообхватни санкции, ако президентът използва насилие - стъпка, която, направи впечатление, че Европейският съюз не успя да последва.   Янукович също така е изправен пред бунт сред олигарсите, които контролират медиите, както и сред парламентаристите, които сега го смятат за опасност. Те отдавна са засегнати от начина, по който той позволява на сина си и на свои близки приятели, известни събирателно като "семейството", да заграбват власт и пари в страната, оставяйки на олигарсите трохите на масата.   Те използват кризата, за да променят съотношението на силите.   Твърди се, че някои използват своето влияние и пари в Украйна, за да улесняват "спонтанни" превземания на местни администрации.   След като в Киев са разположени толкова много полицаи, Янукович няма силата да отвърне на удара.   Докато президентът обвиняваше западни тайни служби за своите неприятности, диктаторът Александър Лукашенко, който държи в хватката си съседна Беларус, представи свое обяснение за проблемите на съседа си.   "Така става, когато страната е разделена между кланове. Когато децата ти започнат да се занимават с бизнес, очаквай неприятности", заяви той.   Или както се изразява Мостовая, "в битка между народа и режима олигарсите надделяха над семейството".   Дори Ринат Ахметов, най-богатият олигарх в Украйна и най-близък съюзник на президента, изглежда, се разграничава от Янукович и отказва да бъде опетнен с насилие.   Също така не е сигурно докъде е готов да го подкрепи руският президент Владимир Путин. Коментирайки подкрепата на Русия за Украйна на среща на върха с ЕС в Брюксел на 28 януари, Путин се обърна към украинците, прескачайки Янукович.   Той каза, че помощта на Русия е за страната, а не за конкретно правителство.   На следващия ден Путин каза, че Кремъл ще изчака да види облика на новия кабинет, преди да поднови финансовата си помощ. Междувременно се появиха съобщения, че Русия неофициално е въвела отново санкции и украински стоки са спирани на руската граница.   Путин почти сигурно би искал Янукович да действа още по-агресивно, с което да го придвижи по-близо до Русия, но сега може би го смята за лидер без бъдеще. Украинският президент може скоро да установи, че Путин е загрижен много повече за влиянието на Русия върху Украйна, отколкото за неговото оставане на власт.   Всичко това отслабва Янукович. Въпреки това излизането му в отпуск по болест не означава, че той е готов да се предаде.   На 29 януари той притисна Върховната рада да отхвърли исканията на опозицията за безусловно освобождаване на арестуваните демонстранти, като настоя, че протестиращите първо трябва да напуснат всички административни сгради.   Янукович все още се опитва да раздели и злепостави опозицията - нещо напълно осъществимо, като се имат предвид тъмните отношения на нейни водачи с олигарсите и обкръжението на самия президент.   Но това може да не му донесе особена полза. Все още не е ясно какво влияние имат опозиционните водачи над Майдана. Хората по барикадите не са тръгнали да се прибират вкъщи и няма да приемат властта на Янукович. Колкото повече чака той, толкова по-слабо впечатлени ще са те от каквито и да е негови отстъпки.   По БТА.

Все повече политици и общественици се обявяват в подкрепа на референдум за задължителното гласуване

Предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум за задължително и електронно гласуване и мажоритарен вот среща все по-широка подкрепа. В „Добро утро, Европа” редица бивши и настоящи политици и социолози защитиха идеята на държавния глава, защото само чрез задължителното гласуване може да се преодолее манипулирания, купен и корпоративен вот.

Борисов: Цяло лято петна и лекета се разхождаха в МС

Що за глупост е всеки ден да ме питат кой е идвал у нас? Като разбраха, че Първанов не идва, сега почна да идва друг. Ще минат три дни и ще почнат да ме питат за четвърти

Не дръжте колите с включен двигател, дебнат крадци!

Не оставяйте без надзор автомобилите си с включени двигатели, призоваха шофьорите от столичната полиция.двигатели.

Премиерът: Неизпълнението на бюджета за миналата година е само 200 милиона лв.

" Вървите правилно, но искаме по-бързо да го правите". Така премиерът Пламен Орешарски обобщи вчера в Пазарджик мнението на бизнеса за икономическата политика на правителството. Това стана след среща на министър-председателя с предприемачи от Пазарджик и региона. По думите му от разговора, продължил около 90 минути, той е получил информация.

Юрий Симонов дирижира оркестъра на Софийската филхармония

София /КРОСС/ На 6 февруари от 19.00 часа в зала „България" н.а.Юрий Симонов ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония.В програмата Глинка - валс „Фантазия", Първи концерт за пиано и оркестър на П.И. Чайковски, С.Рахманинов - Симфонични танци, солист - Михаил Петухов /Русия/.Диригентският дебют на Симонов е на 12 години. Тогава за първи път се качва на диригентския подиум в Саратов, за да дирижира оркестъра на музикалното училище.В неговата биография има какви ли не факти, люшкащи се крайни противоположности като изключване от Ленинградската консерватория, а после неговото име е изсечено със златни букви на „дъската на славата" в този институт, нежелание да отиде в специалност „Оперни дириген-ти", а после е 15 години в Большой театр, където е не само най-младият главен диригент, но и най-дълго задържал се на този пост. Обиколил е света с най-различни симфонични оркестри и сам основава - „Лист-Вагнер оркестър" в Будапеща. От 1985 г. Ю. Симонов е ръководител на Държавния малък симфончен оркестър на СССР, а в началото на 90-те години на миналия век- диригент на Филхармоничния оркестър на Буенос Айрес; от 1994-2002 г. - музикален директор на Белгийския национален оркестър в Брюксел. В най-трудния за руската култура период се връща в Москва и от 1998 година възглавява Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония, при това повикан от самите музиканти

Терапия потиска алергията към фъстъци у деца

Алергията към фъстъци засяга приблизително едно на всеки 50 деца и е главната причина за смъртност вследствие на хранителна алергия

Брахими: Преговорите за Сирия са някакво начало

Втория кръг преговори трябва да започне на 10 февруари

Годината може да бъде по-добра в икономическо отношение, смята Орешарски

Министър-председателят Пламен Орешарски изрази надежда настоящата година да бъде по-добра в икономическо отношение и това да се усети от хората и...

Джоли и Пит се местят в РЮА

Звездното семейство вече е наело къща в луксозния квартал Санхърст на Йоханесбург

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване