Станишев: Имаме сила да продължим напред

БСП е единствената ясна партия с цялост и идея и затова оцелява. Затова вървим напред. Това заяви по БНР лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Вчерашният конгрес беше много важен със...

Масово изгнание на мюсюлмани започна в ЦАР

Масово изгнание на мюсюлмани започна в Централноафриканската република (ЦАР) - страна с предимно християнско население, предаде ИТАР-ТАСС. Няколко хиляди мюсюлмани напуснаха вчера столицата на ЦАР Ба...

Швейцарците се произнасят за масовата имиграция

Референдумът предизвика реакцията и на европейски политици

Българи източвали банкови карти в Замбия

Милко Костадинов, Христо Донков и Абдала Албати са обвинени за кражба, непозволен достъп до данни и притежание на незаконни устройства за извличане на данни.

Мръсен бизнес! Апаши отвличат домашни любимци на перничани, за да изкарват пари от откупи

От няколко седмици в Перник и околностите апаши започнаха да посягат и на домашните любимци, оплакаха се потърпевши пред ZaPernik.com.

Крадците задигат домашното животно от двора на стопанина му. Има и няколко случая на кражба на домашни любимци от парковата зона в града, когато животинките са пуснати на разходка.

Апашите на животни искали откуп от стопаните им. Някои от изчезналите домашни любимци са в неизвестност повече от месец. 

Подобен е и...

Продължава

Швейцарците гласуваха за ограничаване на имиграцията

Швейцарците одобриха с минимално мнозинство от 50,3 процента ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на двустранното споразумение за свободно движение между Швейцария и ЕС. Това сочат съобщените от швейцарската телевизия официални окончателни резултати, предадоха информационните агенции в неделя. Предложението за ограничаване на масовата имиграция бе направено от дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента. Швейцарското правителство, повечето политически партии и работодателите бяха категорично против с аргумента, че това може да навреди на националната икономика и на отношенията с ЕС. Според резултатите след преброяването на всички бюлетини предложението се приема с мнозинство от гласовете на национално равнище (50,3 процента от гласувалите) и от  мнозинството швейцарски кантони - двете необходими условия за утвърждаване на резултат от референдум. Според Клод Лоншан от института ГфС подкрепата за "слагане край на масовата имиграция" е била между 50,4 и 50,9 процента от гласовете. Френскоезичните кантони гласуваха против предложението да се въведат квоти за имигранти, а немскоезичните и италианскоезичните кантони подкрепиха този ход, който може да доведе до сериозни последици за отношенията на Швейцария със страните от ЕС. Днешният резултат означава, че правителството на Швейцария ще трябва да предоговаря мъчно постигнатото двустранно споразумение с ЕС за свободно придвижване на работници, отбелязва Асошиейтед прес. Още преди да се състои днешният референдум, ЕС предупреди, че ако Швейцария сложи край на двустранното споразумение за свободно придвижване, всички други двустранни споразумения между Швейцария и ЕС ще бъдат денонсирани. Според ДСЦ масовата имиграция, констатирана през последните години, е причина за много от проблемите на страната - недостиг на жилища, обезобразяване на природата заради строителството на нови жилищни сгради, натоварени превозни средства. През 2013 г. чужденците съставляваха 23,5 процента от населението на Швейцария. Италианците и германците са най-много /респективно 291 000 и 284 000 души/. Следват ги португалците и французите /респективно 237 000 и 104 000 души/.

Швейцарците гласуват дали да се ограничи масовата имиграция

Швейцарците гласуват на референдум срещу масовата имиграция от страна най-вече на жителите на ЕС, предаде Франс прес в неделя. Последното допитване показва, че привържениците на "да" печелят почва за сметка на онези, които няма да подкрепят идеята за ограничения на масовата имиграция. Ако спечели "да"-то това може да обтегне отношенията на Швейцария с Брюксел, защото под въпрос се поставя принципа на свободното движение на хора, отбелязва в. "Фигаро". Швейцария е малка страна с 8 милиона жители. Тя не е част от ЕС, но е обкръжена от страни членки. След петгодишни преговори с ЕС Берн реши да отвори трудовия си пазар. Към момента на влизането на правилото за свободно движение швейцарските власти обаче казаха, че на година в страната ще идват най-много 8000 души. В действителност Швейцария, която не пострада от кризата, приема 80 000 чужденци на трудовия си пазар, което предизвика гнева на дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента. Именно тази партия е в основата на референдума. Ако изходът от гласуването е положителен, Швейцария ще възобнови годишните квоти на разрешителни за пребиваване, издавани за чужденците. Тези квоти ще бъдат въз основа на потребностите на страната от имигранти. С тази система Швейцария живя преди влизането в сила на споразумението с ЕС за свободно движение. Работодателите в страната са против въвеждането на тези квоти, съпътствани с множество административни формалности. Според ДСЦ масовата имиграция, констатирана през последните години, е причина за много от проблемите на страната - недостиг на жилища, обезобразяване на природата заради строителството на нови жилищни сгради, натоварени превозни средства. През 2013 г. чужденците съставляваха 23,5 процента от населението на Швейцария. Италианците и германците са най-много /респективно 291 000 и 284 000 души/. Следват ги португалците и французите /респективно 237 000 и 104 000 души/. Паралелно с референдума срещу масовата имиграция швейцарците се произнасят и по въпроса за намаляването или премахването на финансирането от здравната каса на абортите.

Avegant представя преносимо виртуално кино Glyph

/КРОСС/ Често при дългите пътувания има големи периоди от време, в които няма какво да се прави. В такива ситуации от полза ще е компактното преносимо виртуално кино Glyph, казват неговите създатели от компанията Avegant. На пръв поглед устройството прилича на чифт аудио слушалки. В действителност обаче в неговата рамка са вградени два специални малки огледали виртуални дисплеи с резолюция 1280х720 за всяко око. Технологията на устройството е доста оригинална. чрез един милион микроогледала Glyph прожектира изображението директно върху ретината на очите. По този начин те не се уморяват при дълго ползване. От компанията твърдят, че по време на тестовете нито един потребител не е изпитвал каквито и да е проблеми с Glyph. Устройството може да се използва и само като обикновени слушалки. То разполага и с микрофон за гласови чатове. Джаджата разполага с HDMI, microUSB и 3.5mm жак. Чрез него потребителят може да гледа филми от мобилния си телефон например, както и от всякакви други устройства, което според Avegant ще е много удобно по време на дълъг път. Първите екземпляри от устройството се очакват в края на тази година. То ще струва 500 долара.  

Срокът за плащане на данъка върху доходите с отстпъка изтича утре


На 10 февруари изтича срокът, в който гражданите могат да платят с 5% отстъпка данъка върху доходите им, ако са попълнили годишната си декларация на хартия, напомниха от пресцентъра на Националната агенция по приходите (НАП).

Намалението важи до края на кампанията за данъкоплатците, които подадат декларацията си онлайн. Кампанията приключва на 30 април.

Плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден....

Българи пренасят в "Ягуар" 17 кг канабис през ГКПП Златарево

Седемнайсет килограма висококачествен канабис в български "Ягуар" откриха митнически служители на ГКПП Златарево, съобщи пресслужбата на митниците. В луксозната кола с българска регистрация са пътували 57-годишен мъж и 36-годишна жена, и двамата с българско гражданство. На влизане в България от Македония колата е селектирана от митническите служители за проверка, при която в специално изработен тайник са открити пакети тревна маса с общо тегло 16,980 кг. При проведения полеви наркотест веществото е реагирало на канабис с високо качество. Двамата пътници са задържани със съдействието на Гранична полиция. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Югозападна под наблюдението на Окръжна прокуратура Благоевград.

Бурните снеговалежи в Япония взеха жертви

Снежната покривка, която се натрупа в района на Токио, е най-плътната от 45 години насам

Застреляха столичен наркодилър

44-годишен наркодилър е застрелян тази сутрин в дома си в столичния квартал „Света Троица“.

Застрелян е криминално проявен мъж в София

Криминално проявен мъж на около 44 години е застрелян тази сутрин в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Борисов вече не може да каже: „Аз ви дадох пари"

/КРОСС/ „Истинската причина за недоволството на ГЕРБ от разпределението на 500 млн. лв. за общините в България е, че парите не се разпределят от тях. Сега Бойко Борисов няма да може да обикаля страната и да говори: „Аз ви дадох парите и построих това или онова", заяви в интервю за БНР министърът на финансите Петър Чобанов. Той смята, че твърденията на ГЕРБ, че ще сезират европейските институции за начина, по който се разпределят парите, „са в рамките на виртуалното и не съществува механизъм, по който това да стане". Едновременно с това министър Чобанов подчерта, че е готов да се срещне с кметовете на общини от ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми. Но това ще стане само в рамките на законния формат - Асоциацията на общините. Провеждането на подобна среща вече се обсъжда и тя може да се осъществи до десетина дни, уточни Чобанов. Той подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ, ще получат 36% от средствата, предвидени от програмата"Растеж и устойчиво развитие на регионите". Тези 36% възлизат на около 125 млн. лв."Отправянето на критики за начина на разпределяне е неправилно. Няма несправедливост при разпределението на парите", категоричен е Чобанов. Той припомни, че средствата се разпределят от междуведомствен съвет, който е събрал молбите от всички общини. Техните искания са били на стойност около 2 млрд. лв., но самата програма разполага с 500 млн. лв

Моуриньо: Целта на "Челси" е една - да завършим в четворката


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуроньо продължава да твърди, че отборът му не е основен претендент за титлата във Висшата лига. Мнението му остава непроменено дори след кръга, в който сините оглавиха класирането.

"Ние сме това, което сме, и знаем къде искаме да стигнем през сезона. Имаме само една цел и тя е да завършим в четворката", каза Моуриньо.

"Челси" победи с 3:0 "Нюкасъл" след три гола на Еден Азар. Лондончани се възползваха от загубата на "Арсенал" с 1:5 от...

Политиката на БСП e все по-наляво, твърди Красен Станчев

"Поведението на червената партия започва да става опасно за бюджета"

    


Антиправителствени протести и сблъсъци в Истанбул заради закон, ограничаващ интернет

Протестиращи срещу новия ограничаващ закон за интернет влязоха в сблъсъци в събота вечер с полицията близо до площад Таксим в Истанбул, предаде ДПА. Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади близо до площада и се сражаваха с полицията с камъни и запалителни бомбички. Полицията отвърна с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. Барикадите на демонстрантите бяха издигнати на улица между две болници. В района се чуваха сирените на множество линейки. Има съобщения за множество арести. Съобщава се за един ранен фотограф и за разбити  банкомати. Опозиционни групи насрочиха протест на площад Таксим, за да протестират срещу закона за интернет, но полицията забрани достъпа до района. Тогава хиляди демонстранти организираха протеста си в близост и скандираха за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган. В четвъртък вечерта турският парламент одобри поправки на разпоредбите за интернет, които позволяват на правителството да блокира интернет сайтове без съдебна заповед и да упълномощава интернет провайдъри да съхраняват данни за потребителите до две години. Законът трябва да бъде подписан от президента Абдуллах Гюл. ЕС разкритикува Турция заради затягането на контрола върху интернет и призова за преразглеждане на промените, така че Анкара да отговори на европейските стандарти. Ердоган увери, че няма да има цензура на интернет. Той подчерта, че промените в разпоредбите ще направят интернет по-безопасен и свободен.

До утре плащаме данък с 5% отстъпка

Утре (10 февруари) изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка от 5%, когато формулярът е подаден на хартиен носител, припомнят от Националната агенция по приходите.

Застреляха мъж под домашен арест в столицата

Мъж е бил застрелян тази сутрин към 9:25 часа в софийския квартал „Света Троица", съобщиха от МВР за "Труд онлайн".

По първоначални данни минути преди ицидента, двама мъже позвънили на входната врата, те стреляли по слезлия да им отвори мъж и избягали в неизвестна посока.

Нападението е станало до един от блоковете в квартала, в непосредствена Мъж е бил застрелян тази сутрин към 9:25 часа в софийския квартал „Света Троица", съобщиха от МВР за "Труд онлайн". По първоначални данни минути преди ицидента, двама мъже позвънили на входната врата, те стреляли по слезлия да им отвори мъж и избягали в неизвестна посока. Нападението е станало до един от блоковете в квартала, в непосредствена

България дава по 3 лева дневно за храната на един бежанец

Стойността на храната, предоставена от Министерство на отбраната за бежанците, е 3 лева на ден. Инициативата се финансира от Държавната агенция за бежанците, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Ведомството, в рамките на своите способности и ресурси, участва активно при подпомагане на държавните органи за овладяване на възникналата извънредна ситуация, предизвикана от увеличения миграционен натиск. На основание искане...

Продължава

Glyph комбинира слушалки и виртуални очила в едно (видео)


Често при дългите пътувания има големи периоди от време, в които няма какво да се прави.  В такива ситуации от полза ще е компактното преносимо виртуално кино Glyph, казват неговите създатели от компанията Avegant.

На пръв поглед устройството прилича на чифт аудио слушалки. В действителност обаче в неговата рамка са вградени два специални малки огледали  виртуални дисплеи с резолюция 1280х720 за всяко око.

Технологията на устройството е доста оригинална. чрез един милион...

44-годишен мъж е застрелян до Централния софийски затвор (обновена)

Мъж е бил застрелян тази сутрин към 9:25 часа в софийския квартал „Света Троица", съобщиха от МВР за "24 часа онлайн". По първоначални данни минути преди ицидента, двама мъже позвънили на входната врата, те стреляли по слезлия да им отвори мъж и избягали в неизвестна посока. Нападението е станало до един от блоковете в квартала, в

Меркел допуска санкции срещу представители на украинските власти

Германският канцлер Ангела Меркел допуска въвеждането на санкции срещу отделни представители на украинските власти, но само в случай че бъдат нарушени принципите на демокрацията. Меркел говори в събота на форум на Християндемократическия съюз (ХДС) в германския град Ерфурт (провинция Тюрингия). Канцлерът припомни, че винаги е подкрепял идеята вътрешнополитическата криза в Украйна да бъде преодоляна с помощта на диалог между враждуващите страни. Ако лидерите на страната обаче не спазват "основните граждански права", ХДС ще се застъпи за "въвеждането от световната общност на целенасочени санкции срещу потисниците", каза Меркел. Съответната резолюция бе приета от християндемократите. Освен това федералният канцлер отправи призив към САЩ заедно с Европа да помагат на Киев в търсене на пътища за решаване на украинската криза, както и да обсъдят и най-дребните детайли, за да бъдат постигнати общите цели. "Трябва да обединим усилия", допълни Меркел.

Протестиращ: Чувствам се употребен, окървавената ми глава не си струваше

„Не, окървавената ми глава не си струваше", каза пред Нова телевизия Милан Генадиев, който беше част февруарските протести през 2013 г.
 
По думите му е имало много провокатори на протеста на 19 февруари миналата година. 

„Хората, които излязоха бяха с друго състояние на духа. Те искаха промени", каза Генадиев.
 
Той сподели, че се чувства „Не, окървавената ми глава не си струваше", каза пред Нова телевизия Милан Генадиев, който беше част февруарските протести през 2013 г. По думите му е имало много провокатори на протеста на 19 февруари миналата година. „Хората, които излязоха бяха с друго състояние на духа. Те искаха промени", каза Генадиев. Той сподели, че се чувства

Застреляха мъж до Централния затвор

Мъж е бил застрелян тази сутрин в софийския квартал „Света Троица", съобщи МВР. Нападателите били двама и са успели да напуснат района след стрелбата след стрелбата, гласи първоначалната информация.

Чобанов: 125 млн. лв. от инвестиционната програма на кабинета отиват при кметове на ГЕРБ


Няма несправедливост в разпределянето на 500 млн. лв. за общините по инвестиционната програма на правителството, увери финансовият министър Петър Чобанов пред БНР. Според него причините за недоволството на ГЕРБ се крият в това, че вече не те разпределят парите.

В четвъртък вечерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до Чобанов, с което го покани на среща с кметове на ГЕРБ, недоволни от отношението на правителството. Пренебрегването на определени общини с кметове от ГЕРБ или...

Нова опасна игра се разпространява в социалните мрежи

Нова опасна игра, чиято основна цел е изпиване на бирата до дъно и предизвикване на друг да последва примера в нетипична ситуация, се превръща в хит в социалните мрежи, пише в. "Фигаро", цит...

Буруджиева: АБВ за нас вече е отделна партия

Няма как хора от БСП да попаднат в листата на партията на Георги Първанов, това означава да напуснат социалистическата партия. АБВ за нас вече е отделна партия. Това каза в студиото на bTV Татяна Буру...

Протестиращ: Окървавената ми глава не си струваше, чувствам се употребен

„Не, окървавената ми глава не си струваше „Не, окървавената ми глава не си струваше", каза пред Нова телевизия Милан Генадиев, който беше част февруарските протести през 2013 г. По думите му е имало много провокатори на протеста на 19 февруари миналата година. „Хората, които излязоха бяха с друго състояние на духа. Те искаха промени", каза Генадиев. Той сподели, че се чувства

Ирански военни кораби потеглили към бреговете на САЩ

Твърдението е на високопоставен ирански адмирал

Призиви за предсрочни избори в Босна

Две партии, участващи в управляващата коалиция в Босна, призоваха за предсрочни парламентарни избори с цел успокояване на народното недоволство, намерило израз в демонстрации срещу управляващите и бедността, съобщава АФП. Агенцията отбелязва, че бурните демострации, разтърсили Босна, са безпрецедентни след края на войната от 90-те години. Задължително е да се спрат насилията, да се възстанови сигурността на гражданите и да се организират бързо предсрочни избори, се казва в съобщение на Социалдемократическата партия. Нормално в страната трябва да се състоят парламентарни избори през октомври. Мюсюлманският представител в тричленното босненско председателство Бакир Изетбегович също призова за предсрочни избори. Народът иска смяна на властта, заяви Изетбегович. Мисля, че би трябвало да има избори след три месеца, за да се даде възможност на хората да изберат тези, на които имат доверие, посочи той. През днешния ден в Сараево няколкостотин души демонстрираха без инциденти пред сградата на президентството на Босна, която бе подпалена в петък. Те настояваха за оставка на властите. "Ние искаме промяна на властта на всички нива. Ние сме гладни, стига вече! Народът няма какво да яде.Това е позор. Ние сме бомба, каято ще се взриви!", заяви Белкиса Ковачевич, жена на около 50 години, безработна. Демонстрантите се насочиха след това към полицейското управление, за да настояват за освобождаване на десетина демонстранти, задържани след бурните протести в петък , при които бяха опустошени и подпалени сградите на президентството и на регионалната администрация на Сараево.

След дните на насилие демонстрациите в Босна вече са мирни

Стотици хора се събраха днес на мирни демонстрации в Сараево и други градове на Босна след дни на протести, белязани от прояви на насилие, съобщава Асошиейтед прес. В петък протестиращи подпалиха правителствени сгради в няколко града в страната, включително сградата на президентството в Сараево. В събота обаче в Тузла, където започнаха протестите в сряда, хората излязоха с метли и разчистиха камъни и отломки, останали след предишните бурни демонстрации. Местните правителства в четири кантона, включително в Сараево, подадоха оставки в разгара на протестите. Протести в Босна избухнаха в знак на недоволство от задълбочаващата се социална несигурност, породена от липса на икономически и политически напредък след войната от периода 1992-1995 г.

Заместник министърът на културата Велислава Кръстева за пернишката крепост: Проблемът е естетически, няма как да регламентираш кое е хубаво и кое не

Ако съществува закон за гравитация към кича, както твърди проф. Николай Михайлов, то проявленията му в България се увеличават правопропорционално на външното финансиране, предназначено за българските общини. Балони, прелитащи над Мадарския конник, гирлянди от светещи диоди върху старата часовникова кула в Трявна, плексигласови навеси над останките от древен римски лагер в Свищов – това е представата на местните власти у нас за развитие на устойчив туризъм....

Продължава

Швейцария гласува дали да върне квотите за граждани от ЕС

/КРОСС/ Швейцарците провеждат днес национален референдум за имиграцията, който се следи внимателно от цяла Европа. Предложението, по което избирателите са приканени да се произнесат, призовава страната да напусне договора с ЕС за свободно движение на граждани на съюза и да въведе строги квоти за имигранти.Преди седмица допитване на  Gfs Bern показа, че подкрепата за връщането на ограниченията е скочила от 37% на 43%, а несъгласните са намалели до 50% и 7% не са решили как да гласуват.Страната не е член на съюза, но като член на Европейското икономическо пространство е въвела значителна част от политиките на ЕС, включително тези за свободно движение на хора и Шенгенското споразумение за пресичане на границите без паспортен контрол.Брюксел винаги е предупреждавал страните, възползващи се от единния пазар по тази схема, че не могат да подбират от европейските правила само тези, което им допадат.С ниската си безработица от малко над 3% и успешна икономика Швейцария привлича множество имигранти от ЕС. През миналата година в страната с население от 8 милиона души са пристигнали 80 000 имигранти. Това е все едно в Германия да влязат 800 000 души, търсещи работа. Днес чужденците съставляват 23% от населението, а тези, идващи от семейства на имигранти са 12%.Швейцария гласува дали да върне квотите за граждани от ЕСПлакат от кампанията против връщането на квотите за имигранти, пише Dnevnik.bg

"България без цензура" и ВМРО обсадиха ЕВН в Пловдив

Стотици недоволни от монополите граждани обсадиха сградата на ЕВН в Пловдив. Една година след безпрецедентния протест срещу монополите, който свали ГЕРБ от власт, симпатизанти на "България без цензура", ВМРО и Земеделския народен съюз се събраха пред сградата на дружеството. По-късно шествието ще тръгне по главната улица към Община-Пловдив.

Проф. Вучков: Станишев и Първанов са близнаци, Местан е оперна примадона

БСП е ултрадясна партия, ръководството й е ръководство на богаташи, ултрабогати хора, а електоратът й е беден, каза по БТВ проф. Ю. Вучков.

П. Чобанов: Парите вече не се разпределят от ГЕРБ

До момента са разпределени 350 милиона лева по различни проекти от Програмата за развитие на регионите, от които 125 милиона отиват в населени места, които се управляват от кметове на ГЕРБ - това са 36%, каза по БНР министърът на финансите Петър Чобанов.

Матиас Майер стана олимпийски шампион в спускането

Георги Георгиев зае 36-о място, а Никола Чонгаров завърши 38-и

    


Продават имението на Ал Капоне за 8,5 млн. долара

Ал Капоне починал в имението през 1947 г., когато бил на 48 години. Там той се върнал след престоя си затвора Алкатрас, където лежал 4 години и половина

Ще направят ли централните банки в Азия това, което правителствата не успяха?

Кой ще подготви икономиките на Китай, Япония, Индия, Индонезия и Тайланд за тежките времена?

    


Изтича срокът, в който може да платим с 5% отстъпка данъка за довнасяне по годишната си декларация

В понеделник (10 февруари) изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка...

И Турция слага юзда на интернет

Засилват се безпокойствата за свободите в Турция след приемането на спорен закон за интернет

Приемането с мнозинство в парламента в сряда на спорен закон за регулация на новинарските портали в интернет и сайтовете засили безпокойствата на хората за свободата в интернет и правото на хората за достъп до информация.

Законът предизвика твърди реакции на редица организации както в страната, така и в чужбина.

Тайфун Сърман, председател на Асоциацията на интернет издателите, заяви: “Турция се събуди със срам за новото утро”. В писмена декларация тя посочи, че “съдебната система е била прескочена и интернет цензурата е била оставена на инициативата на Дирекцията по телекомуникации (ТИБ)”.

Съгласно промените министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията ще може да блокира сайтове без да се налага да получи за това съдебна заповед. Освен това ръководителят на ТИБ ще получи правото да блокира достъпа до интернет страница по своя лична инициатива в случай на молба, засягаща нарушаване на правото на личен живот.

По време на дискусиите при гласуването на проектозакона имаше напрегнати моменти между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозицията. Докато ПСР гласува в полза на членовете, Партията на националистическото действие осъди проекта като “цензура”. Въпреки възраженията на опозицията, управляващата партия, която държи мнозинството в парламента с около 320 места, гласува в полза на законодателството.

Законопроектът включва също мярка, която позволява запазване за срок от две години на историята на търсенията в интернет. Това предизвика безпокойства за задълбочаващо се посегателство на правителството в частния живот на гражданите, а и в различните сайтове, в които хората могат да изразят своите обществени и политически позиции.

Защитата на личните данни обаче беше едно от най-важните обещания на павителството на референдума за изменения в конституцията на 12 септември 2010 г.

Съюзът на турските журналисти заяви в декларация вчера, че новият закон не трябва да влиза в сила, тъй като нарушава свободата на мисълта, свободата на медиите и защитата на личните данни, като призова президента да му наложи вето.

Съюзът се оплака също, че новият закон дава “изключителна власт” на ТИБ да следи използването на интернет от хората.

Президентът Абдуллах Гюл снощи прие министъра на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван в президентския дворец. Според новинарски изочници министърът е информирал президента за съдържанието на новия закон.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите заяви, че мерките ще “допълнят” досието на и без друго “мрачните” медийни свободи в Турция. Според Комитета “плъзгането на Турция към интернет авторитаризъм предвещава практически последствия за правителството на (премиера Реджеп Тайип) Ердоган”. В доклада се напомнят различни коментари на международни наблюдатели, сочещи че авторитарният маниер на Ердоган може да причини “дългосрочна вреда” на кандидатурата на Турция за членство в ЕС и отношенията й с блока.

Правителството обаче отхвърля твърденията за цензура, настоявайки че законопроектът има за цел да защити личния живот, семейството и децата. Много журналисти в Турция твърдят, че този будещ загриженост проект е опит за прикриване на възможно изтичане на документи в бъдеще, както стана по време на антикорупционното разследване на 17 декември.

Според Сърман натискът, корупцията и незаконните практики са се превърнали в ежедневно явление в Турция, докато Партията на справедливостта и развитието нанася удари върху демокрацията.

“Парламентът прие проектозакон, който въвежда нови правила за забраняване на интернет публикации. Интернет беше поставен под заповедите и надзора на ТИБ с претекста, че така се защитава ...

Бат Сали: Преуспял човек съм

Депутатът от ДПС Александър Методиев, по- популярен като Бат Сали, казва за себе си, че е пресупял човек. Така се вижда, когато застане сутрин огледалото. Този въпрос му задала и една от внучките му, бъдеща журналистка.

Изтича срокът за плащане с отстъпка на данъка за довнасяне по годишната декларация

В понеделник (10 февруари) изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка...

Чудо в трънско! Образът на Богородица се появи в скала край ждрелото на Ябланишка река

Образът на Богородица се е появил в скалите край ждрелото на Ябланишка река в Трънско – пише "България днес". На снимката мътно личи ликът й, но ореолът в жълто се вижда ясно.

„Появата на образ на Божията майка е зиключително блага вест” – разтълкува чудото отец Петър, който дълги години служи в църквата на град Трън.
„Не съм имал възможност да видя на място феномена, за който говорите, защото сега по-често съм в София и...

Продължава

Петко Каравелов - баща на валутния борд

Обществото ни днес се тресе от всевъзможни скандали, но те най-вече са свързани с обвинения в корупция и злоупотреба с властта. На този фон е полезно да припомним за един от строителите на съвременна България, останал сред малкото безсребърници в новата ни политическа история - Петко Каравелов.

Станишев ми открадна идеята за референдума

Лидерът на БСП Сергей Станишев открадна от „България без цензура“ идеята за поставянето на темата за плоския данък на референдум. Това заяви лидерът на партията Николай Бареков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване