Китайски кораби претърсват нови райони за изчезналия самолет

Китай разполага кораби, които да претърсват нови райони за изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, съобщи Би Би Си.
В същото време Тайланд съобщи, че негови радари може да са проследили самолета малко след изгубването на контакта с него.
Китай изпрати девет кораба югоизточно от Бенгалския залив и западно от Индонезия. Китай разполага кораби, които да претърсват нови райони за изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, съобщи Би Би Си. В същото време Тайланд съобщи, че негови радари може да са проследили самолета малко след изгубването на контакта с него. Китай изпрати девет кораба югоизточно от Бенгалския залив и западно от Индонезия.

Иван си прерязал вените, за да сложи край на живота си

Издирваният 11 дни IT специалист Иван Тодоров е прерязал вените си, за да сложи край на живота си.

Писнало ви е от досадници в социалните мрежи?

Докато повечето социални приложения се фокусират върху това да ни сближат още повече с приятелите ни, то новата апликация Cloak за iPhone използва...

За плетенето като социална мрежа, кино "Космос" и марката "Пирон"


"Следвай ги" е поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други, без значение от възрастта - с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.

Деница идва на уреченото място с две торби с аксесоарите за дома, които произвежда. И започва да вади: вази, табли, буркани, подложки за...

Китайски кораби претърсват нови райони за изчезналия самолет

Китай разполага кораби, които да претърсват нови райони за изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, съобщи Би Би Си.
В същото време Тайланд съобщи, че негови радари може да са проследили самолета малко след изгубването на контакта с него.
Китай изпрати девет кораба югоизточно от Бенгалския залив и западно от Индонезия. Китай разполага кораби, които да претърсват нови райони за изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, съобщи Би Би Си. В същото време Тайланд съобщи, че негови радари може да са проследили самолета малко след изгубването на контакта с него. Китай изпрати девет кораба югоизточно от Бенгалския залив и западно от Индонезия.

Работодателите дават все повече пари за заплати

С 4% растат на годишна база през последното тримесечие на 2013 г. разходите за заплати на работодателите за един отработен час от наетите от тях...

Трима загинали и 17 ранени по пътищата в страната през последното денонощие

Трима души са загинали и 17 са пострадали в общо 18 тежки катастрофи по пътищата в страната през последното денонощие. Това съобщават от Съюза на българските автомобилисти, като цитират данни на Агенция "Пътна Инфраструктура" и Центъра за информация в "Пътна полиция". Само в района на София са регистрирани 137 леки и 3 тежки произшествия, като един човек е загинал и двама са ранени. Пътищата в страната са проходими при зимни условия, настилките са предимно сухи. Затворени за всички моторни превозни средства са проходите "Златишки" и "Върбишки".

Феновете на "Левски" към Батков: Одит, продажба на акциите и довиждане

Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" нападна собственика на футболния клуб Тодор Батков с декларация, публикувана на стената на НКП във фейсбук. феновете искат оттеглянето на адвоката от любимия им отбор.
Според Би Ти Ви решението за острата декларация е било взето на специална среща, състояла се снощи. Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" нападна собственика на футболния клуб Тодор Батков с декларация, публикувана на стената на НКП във фейсбук. феновете искат оттеглянето на адвоката от любимия им отбор. Според Би Ти Ви решението за острата декларация е било взето на специална среща, състояла се снощи.

Феновете на "Левски" призовават Батков: Одит, продажба на акциите и довиждане

Националният клуб на привържениците (НКП) на Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" нападна собственика на футболния клуб Тодор Батков с декларация, публикувана на стената на НКП във фейсбук. феновете искат оттеглянето на адвоката от любимия им отбор. Според Би Ти Ви решението за острата декларация е било взето на специална среща, състояла се снощи.

Фенове на "Левски" към Батков: Одит, продажба на акциите и довиждане


Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" обяви, че "сваля и останалото си нищожно доверие в мажоритарния собственик на клуба Тодор Батков". Според тях проблемите, през които минава клубът, тровят живота на стотици хиляди, на милиони сини сърца.

"В името на бъдещето на клуба и за да разсее съмненията, че действа като ликвидатор, на първо място г-н Батков трябва да допусне външен одитор, който да направи цялостна ревизия на финансовото състояние на ПФК и то да бъде...

Иран: Преговорите с "Шесторката" вървят добре

Той е оптимист, че ще бъдат изпълнени условията

Търговският дефицит на Япония се сви

Търговският дефицит на Япония се е свил до 800 млрд. йени (7,9 млрд. долара) през февруари, което е най-ниската стойност за последните 9 месеца....

Уволнен служител уби шестима души в турския статистически институт (обновена)

Най-малко седем души са загинали, а няколко други са ранени, след като въоръжен мъж нахлу в сградата на статистически институт в източната турска провинция Карс, съобщава Най-малко седем души са загинали, а няколко други са ранени, след като въоръжен мъж нахлу в сградата на статистически институт в източната турска провинция Карс, съобщава "Ал Джазира". Нападателят е застрелял шест души, след което се е самоубил. Телевизия ТРТ Хабер съобщава, че той е бивш служител на института, който е бил уволнен.

„Комисия на истината" ще разследва престъпленията по време на протести във Венецуела

/КРОСС/ „Комисия на истината" учредиха във Венецуела. Основната цел на комисията ще бъде работата по разследване на престъпленията, извършени в рамките на масовите протести в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Председателят на парламента Дьосдадо Кабельо информира, че в новия орган ще влязат представители както на управляващата партия, така и на опозицията. По време на сблъсъците до момента са загинали 30 души, над 300 са били ранени, а около 1200 са арестувани. Шефът на прокуратурата във Венецуела Луиса Ортега Диас обвини САЩ в подклаждане на насилие в страната, след като американски конгресмени призоваха за финансиране на венецуелски неправителствени организации.  

Фарът в Шабла чака туристи

Всеки петък през лятото нашенци и чужденци ще могат да изкачат емблематичния фар на нос Шабла и да се насладят на гледката от птичи поглед. Кулата ще бъде отворена за гости общо 9 пъти през юли и август. За това се договориха кметът на Шабла проф.

"Честитя на всички православни славяни победата в Третата Кримска война, идват Балканите"

След като депутат от БСП легитимира сирийския диктатор Башар Асад, сега негов колега – издателят на партийния официоз "Дума" Николай Малинов - обяви пълна подкрепа за обявеното за незаконно от Европейския съюз анексиране на Крим.   "Искам да започна с това. Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата Кримска война. И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път. Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса", заяви Малинов в предаването "Референдум" по БНТ.   До момента няма никаква официална реакция на изказването му от страна на лидера на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. С това изказване левицата отхвърля общата европейска позиция за запазване на суверенитета на Крим, а във вътрешнополитически план се нарежда на една линия с "Атака".   Според Николай Малинов България все още няма официална позиция за Украйна.   "Не съм чул България все още да има официална позиция. Коя официална позиция – на парламента, на Министерския съвет, позицията на външния министър може би. Събитията се развиват много динамично", каза Малинов.   Външният министър Кристиан Вигенин до момента следва проевропейската позиция за осъждане на действията на руския президент Владимир Путин, като обаче София е в групата на страните членки, които не подкрепят бързото налагане на икономически санкции на Москва.   БСП внесе в парламента проектодекларация, в която се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. След тричасови дебати на пленума в събота обаче този вариант на декларацията бе сериозно редактиран и в позицията на БСП осъждането на Русия бе смекчено, като се избегна дори споменаването на нейното име и бе обявена посока "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз".   "Не си спомням последните 1000 години Русия да не е решила нещо, и то да не се е случило. Българската позиция трябва да бъде достатъчно балансирана и разумна", обясни Николай Малинов.

Труп на скитник открит в барака в центъра на София

Труп на скитник е бил открит в изоставена постройка в центъра на София рано сутринта в сряда, съобщават от столичната полиция. Тялото е намерено в барака на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Цар Симеон". СДВР е получила сигнал за случая около 5.00 часа. Първоначално се съобщаваше за евентуално битово убийство, но от полицията засега не уточняват каква е основната версия за смъртта на мъжа.

Проруски демонстранти превзеха щаба на украинските военноморски сили в Севастопол


Около 200 проруски демонстранти превзеха сградата на украинските военноморски сили в Севастопол и издигнаха националния флаг на Русия и флага на руския Черноморски флот, съобщават световните агенции.

Офицер от базата разказа пред Би Би Си, че активистите са съборили оградата с линейка, след което са влезли вътре. Те не са били въоръжени и не са избухнали сблъсъци между тях и украинските военни, които са се барикадирали в сградата.

След като двете страни водиха преговори,...

Създаване на специални съвместни екипи с ДЕА е обсъдил МВР-шефът в САЩ

Йовчев се срещна със заместник-директора и директор по операциите на ДЕА

Вижте кой ще попада под прицела на „Чисти ръце“!

Комисията „Чисти ръце" ще проверява имането и банковите сметки не само на политиците, висшите магистрати и първите ни държавници, но и шефовете на НЕК, НОИ и НЗОК. Независимият държавен орган ще бъде избиран с мнозинство от парламента.

Синьо Единство: Правителството задълбочава фалита в енергетиката, за да не загуби изборите

/КРОСС/ ПП Синьо Единство излезе с официална позиция относно кризисното състояние на енергийния сектор. Ето и пълния текст на позицията: "Заплахата на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев за отнемане лиценза на електроразпределителните дружества е повече от популистка и едва ли ще влезе в сила. Най-вероятно правителството ще тегли нови заеми или БЕХ ще емитира отново облигации за 1 млрд лв., защото в противен случай управляващите трябва да признаят, че решенията на проблемите, които сами създадоха в енергетиката, минават през увеличение на цената на тока и загуба на изборите в следствие на това. Действията на разпределителните дружества /крайните снабдители/ са нормална търговска практика - прихващат сумите, които им се полагат. Вместо да насочи усилия, съвместно с ДКЕВР и всички участници в сектора да приеме неотложни мерки за спасяването на българската енергетиката, министър Стойнев се фокусира върху отнемането на лиценза на дружества, които работят при регулирани, определени от държавния регулатор цени. Дори и ЕРП-тата да бъдат национализирани, което би било скандална мярка, неразплатените суми към производителите ще останат дължими, а недофинансирането ще продължи да трупа дефицити в системата. Популисткото намаляване на цената на електроенергията, което БСП и ДПС направиха в началото на мандата си, включително мрежовите такси трупат дефицити в системата, а НЕК със своите задължения от над 2,5 млрд. лева е в практически фалит

ГЕРБ ще иска ДАНС да разследва сравнението на Станишев между Крим и Кърджали

Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "Ако Кърджали поиска референдум". Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци, нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "Ако Кърджали поиска референдум". Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци, нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали

Командирът на ВМС на Украйна е пленен

Проруските сили в Крим нападнаха украинска военна база

    


Сградното строителство е основен двигател на строителната продукция в Европа

Темповете на възстановяване на българската строителна индустрия от кризата изостават в сравнение с европейските

    


ГЕРБ: Защо Станишев говори за референдум за Кърджали?

Според депутата Цвета Караянчева лидерът на БСП сравнява Крим с Кърджали, за да втвърди електората на ДПС и "Атака"

Фирмите ще декларират сделките с офшорки пред НАП


Фирмите, които през миналата година са сключвали сделки със свързани лица или с офшорки, вече ще трябва да ги декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) с годишните си данъчни декларации, съобщи "Капитал Daily".

Това е изискването на нова справка номер 1 от приложение 4 към декларацията за 2013 г. Тя е утвърдена през декември с подпис на финансовия министър. На 10 март пък е публикувано указание на финансовия министър Петър Чобанов как да се попълва новата справка....

Богомил Николов: Насърчаваме онлайн търговията у нас

Онлайн търговията си има предимства и удобства, ние я насърчаваме. Това заяви изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил...

ГЕРБ иска ДАНС да разследва паралела на Станишев между Кърджали и Крим

Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "Ако Кърджали поиска референдум". Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци, нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали

КЗК спря обществена поръчка на президентството

/КРОСС/Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна заповед на главния секретар на президента на Република България за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на мрежово оборудване за нуждите на Администрацията на Президента на Република България".  Проучването установи, че класираният на първо място участник „Стоун Компютърс" АД не изпълнява минималните изисквания на възложителя за доказване на технически възможности. За един от експертите от неговия екип не е представен документ съгласно документацията за участие, който да докаже, че лицето е сертифициран експерт - доставчик на услуги - маршрутизиране и комутиране, съобщават от комисията.  В разрез с предварително обявените условия комисията е приела, че „Стоун Компютърс" АД отговаря на изискванията на документацията. Описаният порок е съществен, тъй като ЗОП регламентира по императивен начин задължението на комисията да предостави на участниците възможност да отстранят констатирана липса на документ и/или несъответствие с критериите за подбор. КЗК връща процедурата от етап разглеждане на документите в Плик № 1 съобразно мотивите, изложени в решението.  

Няма предпоставки за референдум в Кърджали!

Местан: Най-ценният продукт на прехода у нас е етническият модел

    

Няма предпоставки за референдум в Кърджали, кълне се Местан

Най-ценният продукт на прехода у нас бил етническият модел

    


Светът не признава анексирането на Крим: Путин пренаписва границите на поствоенна Европа

Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация. САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Няма съгласие за обща позиция за Украйна! Засега!

Партиите в парламента не могат да постигнат съгласие за обща позиция по кризата в Украйна. Това стана ясно от думите на шефа на Народното събрание Михаил Миков.

Калфин: Трябва да имаме единна позиция за Украйна

Това, което се случва в Крим и ЕС, поставя въпрос дали е завършила действително Студената война, или все още продължава в главите на някои, коментира българският евродепутат

Пенсионерите скоро ще могат да теглят пенсията си от всяка поща


От май пенсионерите ще могат да получават пенсията си не само в пощенската станция по местоживеене, но и навсякъде в страната. Така, ако пенсионерът е на гости или на почивка, ще може да изтегли парите с личната си карта на мястото, където се намира, информира пред "24 часа" изпълнителният директор на "Български пощи" Валентин Петков.

Дружеството планира да се превърне в "кеш касиера на обществото" като през пощите гражданите да плащат битовите си сметки и данъците и да внасят пари...

Европа е разединена за санкциите срещу Русия

Франция е против прекратяване на оръжейните сделки, а Лондон се притеснява за активите на руските олигарси в британските банки

    


Новите методи на старите “пищови”


Ако производителите на солети знаеха колко изпити са “взели”, щяха да променят рекламната си кампания. Щеше да звучи нещо като “Един пакет солети - диплома за бакалавър” или “Три пръчици и шестица по география”.
Солетите са един от най-използваните начини за преписване на изпити. Ползват се масово в училищата и университетите. Ако производителите на солети знаеха колко изпити са “взели”, щяха да променят рекламната си кампания. Щеше да звучи нещо като “Един пакет солети - диплома за бакалавър” или “Три пръчици и шестица по география”. Солетите са един от най-използваните начини за преписване на изпити. Ползват се масово в училищата и университетите.

Хеликоптер се разби в Сиатъл, загинаха фотограф и пилот

Хеликоптер се разби в центъра на американския град Сиатъл в щата Вашингтон вчера. Двама загинаха, съобщиха местни медии.
Хеликоптерът е собственост на една от местните медии. В него се намирал снимачен екип на медиите. Загинали са пилотът и фотограф на местната телевизия „Комо”, предаде Ройтерс. Един човек е в критично състояние. Хеликоптер се разби в центъра на американския град Сиатъл в щата Вашингтон вчера. Двама загинаха, съобщиха местни медии. Хеликоптерът е собственост на една от местните медии. В него се намирал снимачен екип на медиите. Загинали са пилотът и фотограф на местната телевизия „Комо”, предаде Ройтерс. Един човек е в критично състояние.

Миг Джагър за Лорън Скот: Трудно ми е да разбера

Приятели на певеца споделят, че той бил толкова разстроен, че едва говорел.

Феновете на Левски към Батков: Одит, продажба на акциите и довиждане

/КРОСС/ Привържениците от Националния клуб на Левски нападнаха собственика на клуба Тодор Батков. Националният клуб на привържениците (НКП) на Левски обяви, че сваля изцяло доверието си от собственика на "синия" клуб Тодор Батков, а цялата позиция на феновете е публикувана на официалния им сайт. Ето и текста на съобщението: "Одит, продажба на акциите и довиждане Националният клуб на привържениците (НКП) на Левски сваля и останалото си нищожно доверие в мажоритарния собственик на клуба г-н Тодор Батков. Предвид извънредната ситуация във Вековния Левски, която трови живота на стотици хиляди, на милиони „сини сърца", НКП намира, че г-н Батков дължи на цялата левскарска общност следните действия: В името на бъдещето на клуба и за да разсее съмненията, че действа като ликвидатор, на първо място, г-н Батков трябва да допусне външен одитор, който да направи цялостна ревизия на финансовото състояние на ПФК и то да бъде публикувано в Интернет, за да може всеки заинтересован да се запознае с него. В името на бъдещето на клуба и за да разсее съмненията, че действа като ликвидатор, на второ място, г-н Батков трябва да пусне в продажба акциите на ПФК при прозрачна процедура

Китай се готви за своя милиарден градски жител


Представете си, че почти цялото население на САЩ събира вещите си и се пренася на ново място. Почти същото предвижда кампанията за урбанизация на Китай - 250 млн. селски жители трябва да се преместят в градовете през следващите 15 години.

Ние ще се борим всеки да има равна възможност, независимо от това откъде идва, гарантира премиерът Ли Къцян по време на отчета си на годишното събрание на Националния народен конгрес.

На град Чунцин се гледа като на тест за успеха на...

Държавата зацикли с позицията си за Украйна

Парламентът не можа да се обедини около обща декларация за Украйна и по настояване на ДПС управляващите отложиха планираното за сряда разглеждане на трите внесени проекта – от БСП, ГЕРБ и "Атака". Очаква се споровете около българската позиция да бъдат пренесени и на заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС) към президента в понеделник, когато ще се обсъждат рисковете за България, свързани с кризата в Украйна. Основната разделителна линия е по въпроса колко остра да е българската позиция спрямо Русия и каква позиция да защитава страната в ЕС при обсъждането на санкции срещу Москва заради анексирането на Крим. Президентът и ГЕРБ настояват за по-смела позиция, докато социалистите са за максимална сдържаност, най-вече заради предстоящите евроизбори, на които се опасяват от загуба на избиратели, симпатизиращи на Русия. БСП вече редактираха партийната си декларация в по-балансиран вид, така че да угодят и на Кремъл, и на Брюксел. Председателят на БСП Сергей Станишев анонсира във вторник, че партията ще предложи НС да приеме обща декларация, като посочи, че внесеният от БСП проект представлява "принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава". Местан настоя приемането на декларация да се отложи Това намерение обаче бе оспорено от коалиционния му партньор Лютви Местан, който заяви в сряда, че "по толкова важна тема не е редно да има отделни проекти за декларации, внесени от парламентарните групи. Те могат да изразят партийни позиции, но ми се струва, че претенцията една партийна позиция да се внесе в пленарна зала, да стане проект за решение на българския парламент е неправилен подход". "Ние застъпваме друго разбиране – парламентарните групи да седнем на консултации и да се опитаме да постигнем съгласие за обща позиция на българския парламент. Дори смятам, че е по-правилно българската държава да има своята обща позиция", заяви Местан и допълни, че именно поради тази причина ДПС не е внесло свой проект. Той не отговори еднозначно какво е отношението на партията му към евентуални санкции от ЕС към Русия. ГЕРБ продължава да настоява намесата на Русия да бъде категорично осъдена, докато "Атака" следва твърд антиевропейски курс в подкрепа на Кремъл, който се споделя и в среди от БСП. На този фон президентът Росен Плевнелиев продължи с натиска си за категорично българска позиция в навечерието на срещата на лидерите на Европейския съюз в четвъртък и петък, които трябва да вземат решение за нови санкции срещу Москва. "Няма да е лесно на много хора в България да осъдят Русия за атаката срещу международното право, но сме длъжни да го направим, ако вярваме в устоите на демократичната държава", каза Плевнелиев без обаче да заема твърда позиция за икономически санкции срещу Москва Орешарски: Санкциите не са предпочитаният инструмент От коментарите на премиера Пламен Орешарски обаче стана ясно, че София ще остане в групата на страните, които се противопоставят на бързото приемане на подобни мерки. "Аз лично, няколкократно съм казвал, че санкциите не са предпочитаният инструмент. Ще участваме в дебата, но не можем да кажем предварително как ще се развие той", каза Орешарски. Той потвърди, че София подкрепя налагането на забрана за пътуване и замразяване на авоарите на руски и украински висши служители, каквото съгласие постигнаха по-рано тази седмица външните министри на ЕС. От МС съобщиха още, че България ще подпише политическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС в петък. Плевнелиев: Москва прекрачи "червената линия" След среща с британския външен министър в Лондон президентът Росен Плевнелиев призова за нов подход на ЕС към Русия. От Лондон държавният глава заяви, че Москва е прекрачила "червената линия”, която изисква различна и "адекватна” политика на Европа , че депутатите трябва да продължат усилията, за да има обща позиция на Народното събрание за кризата в Украйна. "Трябва да имаме отговорна, ясна и категорична позиция, не можем да се снишаваме, не можем да чакаме бурята да мине, дължим на българските граждани, които са проевропейски настроени и очакват от българските политици не дестабилизиране, а стабилизиране на демократичните устои и работа за това правото и върховенството на закона да получат своето ново измерение, каза Плевнелиев. "ЕС трябва да има силна и единна позиция, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа и изрази убеденост, че лидерите на ЕС ще намерят сили и смелост, за да осъдят категорично акта на агресия и неспазване на международното право, извършен от Русия". "Това не означава, че трябва да се връщаме в годините на Студената война, че трябва да се води война, че не трябва да има диалог, напротив на политическо ниво трябва да има диалог", посочи Плевнелиев. Местан срещу Станишев заради "произволните асоциации" между Крим и Кърджали Противоречията в НС около Русия и Украйна се задълбочиха допълнително заради интервю на Сергей Станишев, в което сравнява референдума в Крим с хипотетичен подобен референдум в Кърджали. Лидерът на социалистите бе атакуван и от ГЕРБ, и от ДПС. "Отправих призив да не се правят произволни асоциации, връзки или чрез разгръщане на хипотези какво би станало, ако в България тръгне идея за референдум. Това е неправилно”, заяви Лютви Местан. ГЕРБ пък обвиниха БСП, че за пореден път се заиграват със страховете на българите и че ще сезират ДАНС, която да провери дали има данни за заплаха на националната ни сигурност. Българският етнически модел да залегне в декларацията за Украйна "Заявяваме категорично, че в България няма каквито и да е предпоставки за референдум от рода на Крим", заяви от своя страна лидерът на ДПС Местан и допълни, че "няма дори наченки на такива настроения". Той използва случая да изтъкне, че българският етнически модел е най-ценният продукт на българския преход. Според Местан именно подобна теза трябва да залегне и в българската позиция за ситуацията в Украйна - признаване на териториалната цялост на страната, но и призив за спазване на правата и равнопоставеността на всички граждани. Михаил Миков: И другите парламенти в ЕС нямат позиция "Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия. Тя трябва да бъде максимално обща. Очевидно, че засега не се постига такава", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. "Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции", изтъкна той и обясни, че приемането на декларация за Украйна е отложено, "за да не се създава излишна конфронтация". В проекта на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия. Председателят на външната комисия Янаки Стоилов от БСП посочи очевидния факт, че "за да се изработи обща позиция на институциите, би трябвало НС да има обща позиция". Според него би било добре преди заседанието на КСНС да има определена крачка, която да покаже наличието на общи позиции, а не само на различия. ГЕРБ: БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен ГЕРБ призоваха обсъждането на декларацията да стане след заседанието на КСНС. "Смятаме, че ако утре или вдругиден се приеме някаква декларация, която няма да бъде обща с позицията на ГЕРБ, това ще се противопостави с позицията на президентството, която за мен за момента е една от най-адекватните позиции в държавата за ситуацията в Украйна”, посочи депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова. Досега няма разминаване между позицията на държавния глава и тази на правителството, но БСП и ДПС открито обявиха резерви срещу следваната от президента и изпълнителната власт проевропейска линия. "Не сме готови за консенсусна декларация. Няма как това нещо да се случи, защото това, което се казва от всички парламентарни групи, както и от нас, че териториалната цялост на Украйна и суверенитетът са подкрепени и са най-важното нещо, противоречи на това, че останалите парламентарни групи на БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен. Тези две неща си противоречат”, заяви Грозданова. Според Лютви Местан парламентът не трябва да се опитва да разглежда обща декларация до заседанието на КСНС идния понеделник. "Ако ще трябва да има декларация на българското НС, добре е да е надпартийна, консенсусна. Ако все пак това се окаже невъзможно, предвид радикалната позиция на "Атака", която Движението категорично не приема, то поне да се направи опит за подобаващо на казуса широко политическо съгласие", каза Местан. "Още по-добре би било, ако НС, правителството, президентът успеем да постигнем обща държавна позиция", добави Местан. "Атака": България да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират НС за позицията на България по кризата в Украйна, но правителство бе във Видин, където проведе редовното си заседание. Сидеров настоя позицията на България да се изясни преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия. Според него България трябва да наложи вето на евентуални санкции. "Изявлението на външния министър пред медии не е позиция на България. Българският парламент не е излязъл с позиция", каза той. Сидеров е загрижен от "политиката на щрауса", която вижда в лицето на българския парламент, който отказва да обсъжда позиция за Украйна. Социалисти твърдят, че на семинара на левицата и министри в Боровец външният министър Кристиан Вигенин е изпратен на Съвета на външните министри на ЕС с позицията срещу санкции срещу Русия. Според Сергей Станишев позицията на България за санкциите се доближавала най-много до тази на Германия. Опитите на ръководството на БСП, чийто председател Станишев и е шеф на ПЕС, да поддържат проевропейска линия на поведение, бяха бламирани отвътре с коментар на червения депутат и издател на партийния в. "Дума" Николай Малинов. "Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можем да се поздравиме, поне русофилите на тази маса", заяви той във вторник вечерта пред БНТ, с което хвърли съпратцийците си в смут и предизвика буря от реакции в социалните мрежи.

ДПС препъна БСП за обща парламентарна декларация за Украйна

Парламентът не можа да се обедини около обща декларация за Украйна и по настояване на ДПС управляващите отложиха планираното за сряда разглеждане на трите внесени проекта – от БСП, ГЕРБ и "Атака". Общата позиция предстои да се обсъжда на свикания от президента Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) на 24 март , който ще обсъжда рисковете за България, свързани с кризата в Украйна. Постигането на такова съгласие обаче е малко вероятно предвид антиевропейската позиция на "Атака" и подобни настроения в част от левицата. ГЕРБ от своя страна настоява за строго осъждане на руските действия, което явно не се споделя от останалите три парламентарно представени партии. ДПС единствени не са внесли свой проект на декларация, а лидерът на партията Лютви Местан настоя в сряда за обща държавна позиция на парламента, президента и правителството, като отчита българският национален интерес. Лидерът на ДПС не отговори еднозначно какво е отношението на партията му към евентуални санкции от ЕС към Русия. Председателят на БСП Сергей Станишев анонсира във вторник, че партията ще предложи НС да приеме обща декларация, като посочи, че внесеният от БСП проект представлява "принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза". Това намерение обаче бе оспорено от коалиционния му партньор Лютви Местан, който каза, че "по толкова важна тема не е редно да има отделни проекти за декларации, внесени от парламентарните групи. Те могат да изразят партийни позиции, но ми се струва, че претенцията една партийна позиция да се внесе в пленарна зала, да стане проект за решение на българския парламент е неправилен подход". "Ние застъпваме друго разбиране – парламентарните групи да седнем на консултации и да се опитаме да постигнем съгласие за обща позиция на българския парламент. Дори смятам, че е по-правилно българската държава да има своята обща позиция", заяви Местан и допълни, че именно поради тази причина ДПС не е внесло свой проект. Местан нападна Станишев заради "произволните асоциации" между Крим и Кърджали "Във връзка с този анализ отправих призив да не се правят произволни асоциации, връзки или чрез разгръщане на хипотези какво би станало, ако в България тръгне идея за референдум. Това е неправилно”, каза Местан по повод "хипотезата" на Сергей Станишев, направена в интервю пред в "Труд". Там той прави хипотетично сравнение между ситуацията в Крим и Кърджали, за да обясни на избирателите си позицията на БСП за проведения в автономната украинска област референдум за присъединяване към Русия. Казаното от Станишев допълнително нагнети напрежението и тласна разговора за Украйна в съвсем различна посока. ГЕРБ предприеха координирана атака с обвинения към БСП, че за пореден път се заиграват със страховете на българите и че ще сезират ДАНС, която да провери дали има данни за заплаха на националната ни сигурност. Българският етнически модел да залегне в декларацията за Украйна "Заявяваме категорично, че в България няма каквито и да е предпоставки за референдум от рода на Крим", заяви от своя страна лидерът на ДПС Местан и допълни, че "няма дори наченки на такива настроения". Той използва случая да изтъкне, че българският етнически модел е най-ценният продукт на българския преход. Според Местан именно подобна теза трябва да залегне и в българската позиция за ситуацията в Украйна - признаване на териториалната цялост на страната, но и призив за спазване на правата и равнопоставеността на всички граждани. Михаил Миков: И другите парламенти в ЕС нямат позиция "Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия. Тя трябва да бъде максимално обща. Очевидно, че засега не се постига такава", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. "Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции", изтъкна той и обясни, че приемането на декларация за Украйна е отложено, "за да не се създава излишна конфронтация". В проекта на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия. Председателят на външната комисия Янаки Стоилов от БСП посочи очевидния факт, че "за да се изработи обща позиция на институциите, би трябвало НС да има обща позиция". Според него би било добре преди заседанието на КСНС да има определена крачка, която да покаже наличието на общи позиции, а не само на различия. ГЕРБ: Проблем е, че БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен ГЕРБ призоваха обсъждането на декларацията да стане след заседанието на КСНС. "Смятаме, че ако утре или вдругиден се приеме някаква декларация, която няма да бъде обща с позицията на ГЕРБ, това ще се противопостави с позицията на президентството, която за мен за момента е една от най-адекватните позиции в държавата за ситуацията в Украйна”, посочи депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова. Досега няма разминаване между позицията на държавния глава и тази на правителството, но БСП и ДПС открито обявиха резерви срещу следваната от президента и изпълнителната власт проевропейска линия. "Не сме готови за консенсусна декларация. Няма как това нещо да се случи, защото това, което се казва от всички парламентарни групи, както и от нас, че териториалната цялост на Украйна и суверенитетът са подкрепени и са най-важното нещо, противоречи на това, че останалите парламентарни групи на БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен. Тези две неща си противоречат”, заяви Грозданова. Според Лютви Местан парламентът не трябва да се опитва да разглежда обща декларация до заседанието на КСНС идния понеделник. "Ако ще трябва да има декларация на българското НС, добре е да е надпартийна, консенсусна. Ако все пак това се окаже невъзможно, предвид радикалната позиция на "Атака", която Движението категорично не приема, то поне да се направи опит за подобаващо на казуса широко политическо съгласие", каза Местан. "Още по-добре би било, ако НС, правителството, президентът успеем да постигнем обща държавна позиция", добави Местан. "Атака": България да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират НС за позицията на България по кризата в Украйна, но правителство бе във Видин, където проведе редовното си заседание. Сидеров настоя позицията на България да се изясни преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия. Според него България трябва да наложи вето на евентуални санкции. "Изявлението на външния министър пред медии не е позиция на България. Българският парламент не е излязъл с позиция", каза той. Сидеров е загрижен от "политиката на щрауса", която вижда в лицето на българския парламент, който отказва да обсъжда позиция за Украйна. Социалисти твърдят, че на семинара на левицата и министри в Боровец външният министър Кристиан Вигенин е изпратен на Съвета на външните министри на ЕС с позицията срещу санкции срещу Русия. Според Сергей Станишев позицията на България за санкциите се доближавала най-много до тази на Германия. Опитите на ръководството на БСП, чийто председател Станишев и е шеф на ПЕС, да поддържат проевропейска линия на поведение, бяха бламирани отвътре с коментар на червения депутат и издател на партийния в. "Дума" Николай Малинов. "Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можем да се поздравиме, поне русофилите на тази маса", заяви той във вторник вечерта пред БНТ, с което хвърли съпратцийците си в смут и предизвика буря от реакции в социалните мрежи.

Парламентът отложи декларацията за Украйна

Управляващото мнозинство отложи очакваното обсъждане на парламентарна декларация за събитията в Украйна, каквито намерения бяха изказани във вторник. В цялата, приета в сряда, седмична програма на парламента липсва такава точка. При обсъждането на дневния ред Десислав Чуколов от Атака повдигна въпроса като отбеляза, че в информационните емисии, вестниците е обявено как българското НС ще разгледа темата за Украйна и проектите за декларация. Затова депутатът поиска председателят на парламента Михаил Миков да се възползва от правомощията си и сам да предложи Украйна да бъде точка от парламентарната програма през седмицата. Миков отбеляза на свой ред, че не медиите определят дневния ред на Народното събрание. Отлагането стана по настояване на ДПС. По информация на "Дневник" целта е да бъде подготвен общ проект на декларация на четирите парламентарни групи. Депутати от управляващото мнозинство очаквали до края на седмицата документът да е готов и приет от парламента, а днес работни групи ще подготвят проект. Досега бяха внесени проекта за декларации за ситуацията в Украйна - от ГЕРБ, БСП и "Атака", Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че позицията на България трябва да се движи "в рамките на европейската позиция със своите специфични интереси и нюанси”. В проектодокумента на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. След тричасови дебати на пленума в събота обаче този вариант на декларацията е бил сериозно редактиран и в позицията на БСП осъждането на Русия бе смекчено, като се избегна дори споменаването на нейното име и бе обявена посока "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз". От ДПС обявиха, че няма да внасят декларация, но ще участват в дебата. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия. Позицията на "Атака" е, че България трябва да наложи вето на санкциите към Русия, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в сряда, който изрази несъгласие с отпадането на декларацията от дневния ред и нарече това "политика на щрауса". Той поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират парламента за позицията на България по кризата в Украйна. От парламентарната трибуна Сидеров заяви, че те трябва да направят това преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия.   В сряда обаче премиерът и министрите провеждат редовно заседание на Министерски съвет във Видин.

Полицията в Монтана ще охранява язовир "Огоста"

Това ще стане до избора на фирма, която да се заеме с дейността

    


"Зелените" възразиха срещу спирането на субсидии за биоземеделие


Правителството се кани да задуши опитите за отглеждане на биологична продукция в България, като остави биоземеделците без субсидии за текущата 2014 г., алармират в официална декларация и се ангажират да се борят срещу това с всички законови средства, включително публични демонстрации и прояви на гражданско недоволство в защита на сектора и хората, които се грижат за по-чиста околна среда и по-здравословна храна.

Причината е публикувана тази сряда (19 март) наредба на Министерството...

Пилот и фотограф загинаха при катастрофа с хеликоптер в Сиатъл

Хеликоптер се разби в центъра на американския град Сиатъл в щата Вашингтон вчера. Двама загинаха, съобщиха местни медии.
Хеликоптерът е собственост на една от местните медии. В него се намирал снимачен екип на медиите. Загинали са пилотът и фотограф на местната телевизия „Комо”, предаде Ройтерс. Един човек е в критично състояние. Хеликоптер се разби в центъра на американския град Сиатъл в щата Вашингтон вчера. Двама загинаха, съобщиха местни медии. Хеликоптерът е собственост на една от местните медии. В него се намирал снимачен екип на медиите. Загинали са пилотът и фотограф на местната телевизия „Комо”, предаде Ройтерс. Един човек е в критично състояние.

Борисов: Станишев си играе с най-големите страхове на българите

„Свикнал съм да слушам и да чета в последните 10 години много лъжи на Сергей Станишев, много неверни неща и отдавна съм спрял да обръщам внимание на неговите изявления, но казаното от него вчера, ме кара да бъда по-внимателен в прочита“, написа във Фейсбук Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване