Отварят за посетители къщата на баба Ванга в Рупите

/КРОСС/ Къщата на пророчицата Ванга в местността "Рупите" отваря врати за посетители. След повече от 17 години под ключ постройката ще посрещне първите гости на 25 март, Благовещение. След дълги години спор между фондация "Ванга" и държавата кой да поеме стопанисването на имота на пророчицата, където тя остана до последните си дни, най-после конфликтът беше решен в полза на държавата. Така хиляди посетители ще могат не само да видят, но и да се докоснат до вещите на Ванга. "Тя обичаше всякакви предмети, беше като дете, радваше се на всичко, което й подарят. Радваше се на куклите, на цветята, радваше се, когато някой й донесе парфюм. Радваше се на всичко, което й е дадено от сърце", разказва Серафим Иванов, управител на комплекс "Ванга" - Рупите пред ТВ7. Къщата е запазена в познатия от години вид. Трите стаи са подредени както някога, дори огнището е в автентичния си вид. Стаята за отдих и днес е с любимия за пророчицата бял цвят. Посетителите ще могат да влизат във всички стаи, да се запознаят с условията на живот на баба Ванга, но не и да сядат на миндерите и по леглата. На Благовещение, когато храмът "Света Петка", построен на Рупите по заръка на Ванга, отбелязва 20 години от освещаването му, вратите на къщата ще бъдат отворени за посетители, безплатно.  

Шопите се ядосаха: Тръгваме към Брюксел!

Подобни акции вече имаше Министерски съвет регионалното министерство. Сега хората посрещнаха с патриотични песни и викове „Оставка“ „бездушните чиновници“ от МФ с надежда да преразгледат решението си за безценицата, на която държавата иска да вземе частни земи.

Като какъв ще влезе 18 март в руските учебници по история

/КРОСС/ Каквото и да се каже, у нас се случват исторически събития. Даже ако поради някакви причини не ви харесва Владимир Путин. Даже ако смятате, че присъединяването на Крим е огромна грешка. Историческите събития не е задължително да бъдат харесвани. И не е задължително да са безупречни.Путин влезе в учебниците по история. Путинската реч, която сега навярно ще нарекат "кримската", ще влезе в тези учебници на цели параграфи. Дори това "събиране на руски земи" да се ограничи само до Крим. Макар че защо да издребняваме? Приднестровието жадува. Абхазия и Южна Осетия мечтаят. Осетинците дори е логично да бъдат присъединени - нали сме именно един разделен народ.Путин припомни на Запада и Косово, и Белград, Либия, Ирак. А на всичко това засега отговаряме само с единия Крим. Путин свири на най-тънките струни на нашия народ. Та нали дори значителна част от либералите стичаше присъствието на Крим в Украйна за историческо недоразумение. И разпадът на СССР може би се възприемаше като неизбежен от гледна точка на политиката, но много обиден от човешка гледна точка.Ние го възприемахме така.А в бившите съветски републики не тъгуваха чак толкова.Но Путин свиреше на нашите струни. На нашето уникално съчетание от мания за величие и комплекс за непълноценност. На усета за велика държава и чувството, че истинското величия така ине ни достига. Че ни мачкат, че не ни обичат, че целият свят е срещу Русия - още от ХVIII век, както отбеляза Путин

Озбърн залага помощ за отглеждане на деца

Днес финансовият министър на Великобритания ще представи бюджета за финансовата 2014-2015 година

    


Жълт код за силен вятър в Северна България

Жълт код е обявен за сряда в 12 области на Северна България заради силен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области вятърът от запад-северозапад ще започне да се усилва следобед и вечерта вече ще има пулсации до около 22 м/сек. След полунощ ще започне постепенно отслабване на вятъра. Над страната ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще бъдат предимно между 4 и 9 градуса, в София около 5 градуса. Привечер и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали слабо. Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса, в София около 21 градуса.

Инвеститорите в имоти поемат все по-големи рискове

Засилва се конкуренцията между европейските, американските и азиатските инвеститори

    


Парламентът в Тайван е окупиран

Студенти и активисти обградиха парламента в Тайван и нахлуха в сградата късно вечерта във вторник (18 март). Причината е търговското споразумение на...

11 нови болници ще получават пари от НЗОК

11 нови болници вече са сключили договор със здравната каса за тази година. Така лечебните заведения за болнична помощ, които ще разчитат на парите от здравните ни вноски, набъбват от 356 през 2013 г. на 367. А други три болници очакват разрешителното си за дейност от здравния министър и догодина също ще се борят за договор с НЗОК.
Още през януари 11 нови болници вече са сключили договор със здравната каса за тази година. Така лечебните заведения за болнична помощ, които ще разчитат на парите от здравните ни вноски, набъбват от 356 през 2013 г. на 367. А други три болници очакват разрешителното си за дейност от здравния министър и догодина също ще се борят за договор с НЗОК. Още през януари

Москва реагира остро на заплахите за санкции

Сергей Лавров заплаши с прилагането на реципрочни мерки

    


Кой ще управлява Интернет?

/КРОСС/ На 14-и март се случи нещо, което вече бе определено от много от хората, занимаващи се професионално с развитието на Интернет като историческо. Щатското Министерство на търговията, чрез администрацията NTIA - аналог на българското Министерство на съобщенията - обяви, че е решило да се откаже от последния си лост за въздействие върху администриране на домейните, т.нар. функция IANA. За незапознатите трябва да направим уточнение, че тази му функция се пада по елементарната причина, че Интернет е създаден в САЩ и първоначалните му разработки, преди да стане Световната мрежа, която познаваме, е финансиран от... Министерството на отбраната. На критиците по света на съществуващото положение винаги съм давал за пример какво би се случило с Интернет, ако беше създаден в СССР. Дали съветското Министерство на отбраната би дало на колегите си от Търговията да се занимават с тези въпроси и дали Министерствот на търговията би отдало тази дейност в ръцете на неправителствена организация, базирана във Владивосток? Въпросът е риторичен, разбира се, но винаги събужда усмивки и никога - носталгия. Работата е там, че преди да се появи ИКАНН (Интернет корпорацията за имена и адреси, http://www.icann.org), координацията на домейните се извършваше от човек, когото неколцина души в България, сред които съм и аз лично познавахме - Джон Постел, учен от Калифорния, известен като "царят на ИАНА" (Internet Assigned Numbers Authority - Служба по даване на Интернет номера)

"Топлофикация-София" вече дължи 555 млн. лева на БЕХ

Енергийният холдинг е изкупил 128 млн. лева дълг за неплатени доставки на природен газ

    


Депутатите изслушват Светлозар Лазаров за случая в Лясковец

Депутатите от Комисията за вътрешни работи към Народното събрание ще изслушат главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник-вътрешния министър Васил Маринов. Те ще дават обяснения за акцията в Лясковец, по време на която един полицай беше убит, а още трима тежко ранени.

МВР призна провал на акцията в Лясковец, БСП се опита да го обясни със саботаж на ГЕРБ

Депутати от БСП и ДПС се усъмниха, че ГЕРБ са организирали политически заговор срещу ръководството на МВР, саботирайки акцията по задържането на психично болния Петко Петков в Лясковец, за която главният секретар на министерството Светлозар Лазаров за пръв път призна, че е провалена. Това стана по време на публичното му изслушване пред парламентарната вътрешна комисия в сряда, предавано пряко по БНТ 2 и БНР. Признанието на Лазаров за провала дойде само пет дни, след като той обяви пред журналисти, че операцията, при която загина спецполицаят Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени, била "успех за обществото и трагедия за МВР". Според обясненията му пред депутатите, плановете на баретите да арестуват изненадващо Петков, били провалени от двама оперативни работници на криминалния сектор на полицията във Велико Търново. Предположенията са, че именно те ще бъдат уволнени след като на 3 април приключи проверката на полицейския инспекторат, макар главният секретар на МВР отново да повтори, че е готов да поеме отговорност, ако има доказателства за негова вина. Ден преди началото на акцията, проведена на 14 март сутринта, двамата цивилни полицаи отишли пред дома на 53-годишния Петков, за да направят снимки, въпреки че това било направено цяла седмица по-рано от служители на полицейското управление в Горна Оряховица. Според уверенията на Лазаров действията на двамата снимащи не са били "съгласувани, резюлирани, заповядвани или както там го наречете", от нито един техен пряк началник или ръководител на по-високо ниво, ангажиран с подготовката на акцията. Докато са били пред апартамента му, те са разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като са накарали единия от тях да вземе камера, да отиде до входната врата на Петков, да позвъни на звънеца и през цялото това време да снима. Никой не казал на баретите, че Петков вероятно ги очаква Според Лазаров всичко това е било забелязано от Петков, като двамата цивилни полицаи също са забелязали, че Петков ги е видял. Двамата не са докладвали този факт на шефовете си във Велико Търново. Предоставили са единствено новите снимки на жилището му, които са били изпратени в София. "Служителите от СОБТ не са уведомени, че Петков е индикиран и че с него е осъществен контакт. На инструктажите това не е споделено, а е станало пред други униформени служители. Доколкото разбирам, служителят, носил камерата, е бил и на сутрешния инструктаж, но не е уведомил колегите от спецотряда. Впоследствие стана ясно, че заради това Петков и майка му са дежурили на два часа, за да чакат полицията, която се готви да го задържи", добави главният секретар. "Не знам защо са снимали, не знам каква е била тяхната цел", продължи да недоумява той и да повтаря, че това е "своеволие". Кирил Добрев се усъмни в "саботаж" на ГЕРБ Именно тази част от изявлението на Лазаров провокира депутата от БСП Кирил Добрев да попита дали единият от двамата снимащи се казва Павел Ангелов, който бил "в много топли отношения с Бойко Борисов", защото бил негов бивш бодигард. Социалистът запита директно дали в случая не става въпрос за "саботаж" и "провокация". Подобен въпрос зададе и Янко Янков от ДПС, който предположи, че има заговор срещу политическото ръководство на МВР. Лазаров не коментира подозренията им, като заяви единствено: "Не мога да отрека, че единият служител се казва Павел Ангелов". Предположенията за заговор бяха посрещнати от смях от депутатите на ГЕРБ в комисията. На изслушването присъства и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който изрази учудване какво общо има самоличността на въпросния Павел Ангелов с планирането и подготовката на акцията в Лясковец. Петков – най-раздразнителен към шумните ученици и полицията По думите на главния секретар на МВР Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата от близкото училище и полицията. "Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР", каза Лазаров и отбеляза, че единият от "фриволно" снимащите полицаи "се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини". "Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици", каза още Светлозар Лазаров. Той обаче не пожела да коментира информациите, че в началото на операцията са били използвани халосни патрони, които допълнително са озлобили Петков. Заяви единствено, че въоръжението на СОБТ е "по щат" – късо, дълго оръжие и екипировка. Пред журналистите извън залата Лазаров уточни, че баретите са разполагали само с бойно оръжие, но не можа да потвърди дали стоящите пред блока на Петков униформени полицаи са стреляли с халосни патрони. СОБТ бил използван по силата на стара заповед на Цветанов Очаквано цялото изслушване на Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов премина в постоянни опити от страна на управляващите, включително и "Атака", да изкопчат от директно твърдение, че цялата отговорност за трагичния развой на събитията носят ГЕРБ. Причината – че през 2012 г. тогавашното ръководство на МВР отменя вече планирана акция по задържането на мъжа от Лясковец. Изслушването започна с прочитане на цялата хронология на казуса от страна на зам.-вътрешния министър, който подчерта, че тази реализация е била планирана за 15 март 2012 г., като тогавашният главен секретар на министерството Калин Георгиев бил поставил резолюция – "лицето може да предизвика заложническа ситуация". Впоследствие акцията е планирана, но след като планът е съгласуван с Георгиев, всичко е отменено. Кой точно е отменил тогавашния арест на Петков, нито Маринов, нито Лазаров не уточниха, тъй като трябвало да се изчакат заключенията на вътрешните проверки в МВР, чийто срок изтича на 3 април. Лазаров предпочете да наблегне на това, че в случая е бил ангажиран екип на СОБТ заради заповед, издадена още през 2010 г. от тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов. Според нея, когато ставало въпрос за въоръжени и барикадирали се лица с възможни психични отклонения, които могат да създадат опасност за живота на околните, се използвали спецчастите. Именно включването на баретите в задържането на Петков бе коментирано през последните дни като една от сериозните недомислици, тъй като така е предизвикана рязка ескалация на напрежението, вместо мъжът да бъде причакан и обезвреден по друг начин. Подобни мнения изразиха Татяна Дончева и бившият зам.-шеф на психолозите в МВР Росен Йорданов. Светлозар Лазаров индиректно отговори на тези критики, цитирайки психопрофила на Петков, в който пишело, че не е целесъобразно да се преговаря с него, защото това би го провокирало да се подготви за по-сериозен отпор. Единственият вариант, според ведомствените психолози, бил да се действа бързо и изненадващо. Очевидно тази препоръка не е следвана, тъй като акцията е започнала със силни викове пред входната врата на мъжа: "Петко, предай се!". От обясненията на Лазаров пред журналисти се разбра още, че Петко Петков през цялото време бил контролиран от снайперист, който обаче бил инструктиран да не стреля, за да се избегнат обвинения за убийство. Не е ясно защо на снайпериста не е наредено поне да обезвреди психично болния ловджия, вместо да гледа как той прострелва колегите му. Съмненията за тотална неадекватност в провеждането на акцията се потвърдиха от думите на Лазаров, че не са взети никакви мерки за предварителна евакуация на живеещите в блока на агресивния мъж, нито в съседните сгради. Лазаров първо каза, че хората били изведени, но после уточни, че това е станало доста късно - "след критичната ситуация". В крайна сметка призна, че говори за живеещите в околните сгради. Живеещите на двата етажа над Петков изобщо не са извеждани, но бил изпратен полицай да ги пази. В крайна сметка стана ясно, че вероятно депутатите ще организират още едно изслушване на ръководителите на МВР, след като станат готови резултатите от вътрешните проверки. Иначе Васил Маринов побърза да обещае, че щом бъде установена конкретна вина, ще има уволнения. Борисов: Прикриват си "глупостта, тъпотата"... Управляващите си прикриват "глупостта, тъпотата", коментира по-късно Бойко Борисов по повод опитите на БСП и ДПС да внушат, че е имало политически заговор на ГЕРБ за проваляне на операцията в Лясковец. "Да си прикриваш глупостта, тъпотата, това, че си толкова слабо професионално подготвен, че един 53-годишен човек с една ловна пушка може да направи за смях цял отряд за борба с тероризма, с все цялото им ръководство... Да излезеш, че има и други способи, методи, подценихме ситуацията, стана грешка, Бог да го прости, извиняваме се, давам си оставката. На всеки се случва. Този почва да говори, че едва ли не, от 2013-а премиер ще се занимава в някой град с един, който не си е предал оръжието. Е що за нахалство?!", възмути се бившият премиер пред Нова телевизия. "Въобще не ме интересува някакъв служител в Търново, който е служил при мене преди 10 - 11 години, ако е служил. Да определяш, че някой ще ти провали операцията, при положение че тези от този отряд би трябвало, ако този вътре е терорист, с гранати, с гранатомети да могат да го обезвредят. Аз самият, когато дори за един от най-големите ми противници в последните години, Алексей Петров съм казвал, че той като професионалист навремето обезоръжи един от най-големите терористи сам на Централна гара и затова съм му свалил шапка тогава и до ден днешен, тука вкарват не се знае колко на брой служители, които всички са простреляни. Що за глупост е с халосни патрони да ходиш да гърмиш на някой пред вратата? И да очакваш да те посрещне как в 5.30? И да се опитваш да прехвърляш вина на някой, който ама изобщо няма нищо общо с тая работа? Проявявах толерантност, съболезнования за близките на убития, на простреляните, очаквах да си подадат оставка това ръководство, да поемат отговорността и тихичко да си заминат. Вместо това чувам неща, които граничат, искам да използвам епитет, който да не е обиден, но той трябва да олицетворява някаква голяма глупост", каза още Борисов, който е и бивш главен секретар на МВР. По повод критиките от управляващите, че разрешителното за оръжие на Петков е изтекло още през 2012 г., но тогавашните власти не са направили нищо по случая, той реагира иронично: "Аз не си спомням да има премиер, който да са го питали за работата на някоя регионална дирекция. Дали той му е работа да се занимава с това за отнемането на оръжие на някой ловец, който не си е върнал пушката. Просто, в желанието си да избягат от отговорност стигат до смешни твърдения".

Управляващите заподозряха, че акцията в Лясковец е провалена заради саботаж на ГЕРБ

Депутати от БСП и ДПС се усъмниха, че ГЕРБ са организирали политически заговор срещу ръководството на МВР, саботирайки акцията по задържането на психично болния Петко Петков в Лясковец, за която главният секретар на министерството за пръв път призна, че е провалена. Разкритията той направи пред парламентарната вътрешна комисия в сряда, дни след като обяви, че операцията, при която загина един спецполицай, а други трима бяха ранени от известния с психичните си проблеми Петков, е била "успех за обществото и трагедия за МВР". Лазаров каза, че операцията е провалена заради двама цивилни полицаи, забелязани ден преди акцията от 53-годишния Петков. Лазаров заяви, че по неизяснени причини двамата, които са служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, са снимали къщата на Петков на 13-и март. Снимки за изграждане на стратегията за операцията вече са били направени. Докато са били пред апартамента му, те са разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като са накарали единия от тях да вземе камера, да отиде до входната врата на Петков, да позвъни на звънеца и през цялото това време да снима. Според информацията на Лазаров всичко това е било забелязано от Петков, като двамата цивилни полицаи също са забелязали, че Петков ги е видял. Въпреки това те не са докладвали на ръководството си във Велико Търново, че Петков е забелязал какво правят. Предоставили са единствено новите снимки на жилището му, които са били изпратени в София. "Не знам защо са снимали, не знам каква е била тяхната цел", подчерта главният секретар на МВР, като на няколко пъти повтори, че не е разпореждано повторно заснемане на къщата и това са "фриволни действия". По думите му Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата и униформени служители. "Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР. Не знам тези хора по каква мотивация и причини са направили това повторно заснемане, защо са установили контакт с униформени служители и ред други действия. Единият се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини”, отбеляза Лазаров. "Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици”, каза още Светлозар Лазаров. Именно тази част от изявлението на Лазаров провокира депутата от БСП Кирил Добрев да попита дали единият от двамата снимащи се казва Павел Ангелов, който бил "в много топли отношения с Бойко Борисов", защото бил негов бивш бодигард. Социалистът запита директно дали в случая не става въпрос за "саботаж" и "провокация". Подобен въпрос зададе и Янко Янков от ДПС, който предположи, че има заговор срещу политическото ръководство на МВР. Лазаров не коментира подозренията на управляващите като заяви единствено: "Не мога да отрека, че единият служител се казва Павел Ангелов". Предположенията за заговор бяха посрещнати от смях от депутатите на ГЕРБ в комисията. На изслушването присъства и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който изрази учудване какво общо има самоличността на въпросния Павел Ангелов с планирането и подготовката на акцията в Лясковец. *Очаквайте подробности

Според управляващите спецакцията в Лясковец е провалена заради саботаж на ГЕРБ

Депутати от БСП и ДПС се усъмниха, че ГЕРБ са организирали политически заговор срещу ръководството на МВР, саботирайки акцията по задържането на психично болния Петко Петков в Лясковец, за която главният секретар на министерството за пръв път призна, че е провалена. Разкритията той направи пред парламентарната вътрешна комисия в сряда, дни след като обяви, че операцията, при която загина един спецполицай, а други трима бяха ранени от известния с психичните си проблеми Петков, е била "успех за обществото и трагедия за МВР". Лазаров каза, че операцията е провалена заради двама цивилни полицаи, забелязани ден преди акцията от 53-годишния Петков. Лазаров заяви, че по неизяснени причини двамата, които са служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, са снимали къщата на Петков на 13-и март. Снимки за изграждане на стратегията за операцията вече са били направени. Докато са били пред апартамента му, те са разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като са накарали единия от тях да вземе камера, да отиде до входната врата на Петков, да позвъни на звънеца и през цялото това време да снима. Според информацията на Лазаров всичко това е било забелязано от Петков, като двамата цивилни полицаи също са забелязали, че Петков ги е видял. Въпреки това те не са докладвали на ръководството си във Велико Търново, че Петков е забелязал какво правят. Предоставили са единствено новите снимки на жилището му, които са били изпратени в София. "Не знам защо са снимали, не знам каква е била тяхната цел", подчерта главният секретар на МВР, като на няколко пъти повтори, че не е разпореждано повторно заснемане на къщата и това са "фриволни действия". По думите му Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата и униформени служители. "Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР. Не знам тези хора по каква мотивация и причини са направили това повторно заснемане, защо са установили контакт с униформени служители и ред други действия. Единият се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини”, отбеляза Лазаров. "Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици”, каза още Светлозар Лазаров. Именно тази част от изявлението на Лазаров провокира депутата от БСП Кирил Добрев да попита дали единият от двамата снимащи се казва Павел Ангелов, който бил "в много топли отношения с Бойко Борисов", защото бил негов бивш бодигард. Социалистът запита директно дали в случая не става въпрос за "саботаж" и "провокация". Подобен въпрос зададе и Янко Янков от ДПС, който предположи, че има заговор срещу политическото ръководство на МВР. Лазаров не коментира подозренията на управляващите като заяви единствено: "Не мога да отрека, че единият служител се казва Павел Ангелов". Предположенията за заговор бяха посрещнати от смях от депутатите на ГЕРБ в комисията. На изслушването присъства и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който изрази учудване какво общо има самоличността на въпросния Павел Ангелов с планирането и подготовката на акцията в Лясковец. *Очаквайте подробности

Акцията в Лясковец е провалена заради некомпетентност

Акцията на МВР в Лясковец е била провалена заради недопустима некомпетентност и небрежност на полицаи от областната дирекция на полицията във Велико Търново, става ясно от вътрешните проверки на инцидента, цитирани от вестник ”Труд”. Крайният резултат от акцията по задържането на психично болния Петко Петков  бе един убит полицай и трима ранени. Полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) са атакували апартамента на Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи. Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", допуснали да бъдат моментално забелязани от Петко и майка му Стефанка. Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, Петков се приготвил за война. Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада. Операцията на баретите е планирана седмица преди да се проведе по искане от областната във ВеликоТърново. На 28 февруари се състои работна среща в СОБТ, на която всички компетентни дирекции в МВР да обсъдят план за действие. Седмица след това психолозите на МВР излизат с психопортрет на Петков. Те препоръчват с него да не се водят преговори, включително за печелене на време, защото това би увеличило риска. Те препоръчват действията на полицията да бъдат бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна. Така е направен е план за бърза и изненадваща атака. Тя обаче е провалена още преди да се препоръча. Оперативен служител на областната дирекция е отишъл да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в проверката. Предполага се, че на полицая му е показан среден пръст. Полицаят е обикалял кооперация съвсем открито с вдигнат фотоапарат, а под сакото му стърчал пистолета. Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата - става ли за разбиване с крак, или не става. Въпросният човек отишъл там в пълно униформа и дори с фуражка на главата. Параноичният Петко и майка му започнали подготовка за атаката."Видяхме, че ни снимат, разбрахме, че ще ни направят  въоръжено нападение и се стегнахме за отбрана", казала майката Стефанка на полицаите след края на кръвопролитната операция. Петко Петков се хваща да укрепи своя дом и слага метални пръчки, на някои прозорци, а на други дори и радиатор. Той притежава гладкоцевна ловна пушка, две автоматични ловни карабини, ловен автомат "Байкал" и газов пистолет. Боеприпасите му са над 300 от всякакъв калибър. Входната врата на апартамента е барикадирана с пружина от легло, облегната на вратата и залостена в ъглите с 4 дървени талпи.

Повечето клиенти за China Telecom през 2013 г. донесоха по-голяма печалба

Положителният финансов резултат на третия по големина телеком в Китай нарасна със 17%, а приходите се увеличиха с 14%

    


Цената на суровия петрол тръгна надолу

Лекият суров петрол (WTI) за доставка през април поевтиня с 25 цента до 99,45 долара на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Вчера (18 март)...

Ути е герой! Танцува със счупена ръка (СНИМКИ)

Екранният кулинар Ути Бъчваров, който е част от шоуто Dancing Stars по Нова ТВ, си счупи ръката на една от последните репетиции. Оказа се обаче, че...

Черният шоколад е полезен за сърцето

Стомашните бактерии превръщат черния шоколад в полезни противовъзпалителни съединения, които са полезни за сърцето, установиха учени.

Полицията на крак, намериха труп в центъра на София

Сигнал за труп е получен в София в сряда сутрин.

Новият Рупърт Мърдок

/КРОСС/ Шейн Смит изглежда като човек, който обича да се забърква в сбивания по рокерски барове. С брада и татуировки, изглеждащият като голяма мечка 44-годишен канадец има доста плашещ вид. Не бихте искали да му разлеете бирата Външният вид обаче е подвеждащ - с интелект, а не с мускули Смит е спечелил лично състояние от $400 млн. Основателят и шеф на Vice Media би могъл да стане следващият Рупърт Мърдок, поне съдейки по амбициите му за глобална доминация. Самият Мърдок изглежда смята, че това е възможно, тъй като миналата година News Corporation на медийния магнат похарчи $70 млн. за покупката на 5% дял от Vice. И двамата амбициозни собственици на медии отпразнуваха сделката, като отидоха за по бира в бруклински бар. Журналистика на потапянето За тези над определена възраст или не чак толкова в час с модата, какво точно е Vice? Това е мултимедиен бизнес, включващ едноименен сайт и нарастващ брой сродни сайтове, собствен канал в YouTube и рекламна агенция. Също така фирмата има собствено ТВ шоу по американския кабелен канал HBO, излизащо на хартия списание, звукозаписен лейбъл и книгоиздателско поделение. В ядрото на бизнеса стои уеб сайтът, цифрово списание, включващо документални видеа и текстови материали, отразяващи всякакви теми - от мода до музика, туризъм и технологии и, все по-често - новинарски материали. Ориентирани към тинейджърите и младите възрастни, Vice се специализират в "журналистиката на потапянето"

Атанас Атанасов: Искаме устройството ни за незрящи да достигне до максимално много хора

В ежедневието ни се случва да се разминаваме с незрящи или с други хора в неравностойно положение, но колко от нас се замислят за трудностите, с които те се сблъскват, когато става въпрос дори за най-...

Стоянов: Дано това не е последният ни мач в Европа

"Да се надяваме, че няма да ни е последният мач в Европа, все пак това е футбол, всичко е възможно", обяви вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов преди реванша с Валенсия, предаде БГНЕС. Та...

Дяков: Ако мачът тръгне добре, нищо не се знае

Капитанът на "орлите" Светослав Дяков изрази амбиции за победа срещу Валенсия в утрешния мач-реванш от 1/8-финалите в Лига ЕВропа. "Вярваме, че можем да отидем и да покажем един добър ф...

Лудогорец замина за Валенсия

Отборът на Лудогорец замина рано тази сутрин за Валенсия, където утре ще излезе срещу едноименния отбор в мач-реванш от осминафиналите на Лига Европа.В 19:00 часа тази вечер Лудогорец ще проведе офици...

Петров става шеф в ЦСКА, Янчев - помощник на Стойчо

След края на сезона двама от най-обичаните от „червена" България футболисти ще заемат постове в клуба. Става въпрос за Тодор Янчев и Мартин Петров. Очаква се халфът да влезе като треньо...

"Вундеркинд" - психоанализа на комунизма

„Вундеркинд е дар за сетивата. Искрящата и проникновена проза на Николай Грозни се разгръща като музика, сякаш си е служил не с пишеща машина, а с роял. Пати Смит „Обсебен от сак...

Красимир Балъков също вариант за Ботев

Красимир Балъков ще поеме Ботев от лятото, съобщава "Стандарт". Собственикът на "канарчетата" се е спрял на него, за да осъществи целите, поставени пред отбора. Двамата са се разбр...

Преглед на варненския печат - 19 март

Реализацията на проекта за интегриран градски транспорт на Варна закъснява сериозно, е водещото заглавие във в. ”Черно море”. Това стана ясно от отчет за изпълнението на основните дейности, изнесен на заседанието на ресорната комисия към Общинския съвет в морския град.

Размисли за медения месец

По какво се различава сексът между живите същества обяснява биолог

    


Валя Ахчиева: Държавата е била съучастник на Наглите

-Г-жо Ахчиева, след като съдът реши фондация “Утре за всеки” да върне парите на Ангел Бончев от откупа за отвлечената му съпруга, Бог да я прости, ваше разследване установи къде са вложени те - в рехабилитационен център “Алекса” в двора на ИСУЛ, който е даден под наем на дружество “Аюрведа рейки”. Сега въпросът е кой трябва да върне въпросните -Г-жо Ахчиева, след като съдът реши фондация “Утре за всеки” да върне парите на Ангел Бончев от откупа за отвлечената му съпруга, Бог да я прости, ваше разследване установи къде са вложени те - в рехабилитационен център “Алекса” в двора на ИСУЛ, който е даден под наем на дружество “Аюрведа рейки”. Сега въпросът е кой трябва да върне въпросните

Светът срещу анексирането на Крим: Путин преначертава границите на поствоенна Европа

Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация.
САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той посочи, Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация. САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той посочи,

Имало ли е план за отделянето на Крим от Украйна?

/КРОСС/Присъединяването на Крим едва ли е било част от предварително подготвен руски стратегически замисъл, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев. По думите му много анализатори оценяват случващото се в Крим като програмирано от руския президент Владимир Путин действие. Самият Василев обаче смята, че Путин е бил изненадан от кризата в Крим и е реагирал изключително емоционално. Свидетелство за това е липсата на легитимност в начина, по който е сменена властта в Крим, в начина на провеждане на референдума и изключително бързото обявяване на резултатите от него още същата вечер. Според Василев денят, в който Крим се присъедини към Руската федерация, ще влезе с отделен параграф в историята. По думите му тепърва ще се разбере каква е цената на Крим. Путин нямаше проблем да реализира досега процесите в Крим. Той нямаше съпротива, подчерта Василев. Експертът твърди, че проблемът оттук нататък е доколко стъпките на Москва са оправдани в XXI век, когато териториалната експанзия не следва нормалната логика на международните процеси. "Не е тайна, че една от теориите за кризата в Украйна показва, че част от т.нар. екстремна десница на Майдана е била част от плана за дестабилизация на страната", коментира експертът.  

Земята преживяла двойни удари от астероиди в миналото

Не рядко в миналото ни нашата планета е била удряна от големи астероиди, които падали по двойки, съобщи Би Би Си оценката на учени.

Японския премиер заяви за възможни нови санкции срещу Русия

/КРОСС/ Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви днес, че Токио разглежда въпроса за въвеждане на нови санкции срещу Русия във връзка с подписания договор за присъединяване на Крим и Севастопол към Руска Федерация, съобщи РИА Новости.«Това действие нарушава единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ние не одобряваме това», каза японския премиер в хода на дебатите в бюджетната комисия на Горната камара в Парламента.На 18 март, във връзка със събитията около Украйна, Токио прекрати преговорите си с Русия за облекчаване на визовия режим и замрази началото на подписване на три договора - за инвестиционно сътрудничество, сътрудничество за усвояването на космоса и за прекратяване на опасна военна дейност. «Сега разглеждаме въпроса относно предприемането на нови санкции по отношение на Русия в сътрудничество с държавите от G-7 и други страни», заяви още японския премиер.

Израел бомбардира сирийски военни обекти

Поразените цели включват сирийски военни щаб-квартири

Полицията работи по сигнал за убийство в София

Полицията разследва тежък инцидент в центъра на столицата, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на МВР.

Пимпирев: Антарктида може да има някаква връзка със света на мъртвите

/КРОСС/ Професор Христо Пимпирев, който ръководи експедициите ни до Антарктида, разказва за българската територия на ледения континент. В сутрешния блок на ТВ7 - „Добро утро, България!", той говори за климатичните аномалии и усилията, които учени от цял свят влагат в изследването им. "За последните 100 години, количеството на метан във въздуха се е увеличил със 100%", каза професорът. "Антарктида е една природна, натурална лаборатория", допълва с умиление Пимпирев. „Ние учените не спираме да алармираме човечеството за последиците от хищническото егоистично ползване на Планетата", добави той. На въпрос дали идва нов ледников период, професорът реагира със смях и успокои аудиторията, че това е измислица на някои медии, целящи единствено сензация и научни доказателства за това твърдение не съществуват до момента. На Антарктида живеят уникални микроорганизми, свикнали със студа и чистотата. Не ние, а чилийски учени са се заели с откриването на лекарства за нелечими заболявания чрез именно тези микроорганизми. Заради липса на финансиране, български учени не участват в този проект", разказа проф. Христо Пимпирев. Той определя Антарктида като светът на бъдещето. Освен това споделя интересна теория, че може би леденият континент има някаква връзка със света на мъртвите, защото почти всички полярници, включително и той, са сънували свои починали близки и роднини на територията му.  

Руслан Стефанов, икономист: Регулаторният хаос е проблем на ДКЕВР и на правителството


Регулаторният хаос, който беше създаден, е проблем на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и на българското правителство. Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов пред БНР. 

Снощи изтече тридневният срок, който министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и независимата ДКЕВР поставиха на трите електроразпределителни дружества - ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ, за да внесат компаниите 318 млн. лв. по сметките на...

Деси Тенекеджиева на "Спирка Европа"

Ще я видим като продуцент и режисьор на СФФ

    


Иван Бойков: Ин хаус поръчките противоречат на икономическата логика

/КРОСС/ „Възлагането на обществени поръчки без търг - т.нар. вътрешно или ин хаус (in house) договаряне, противоречи на икономическата логика", каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Според него държавата и общините трябва да възлагат поръчки на свои фирми само за комунални услуги като почистване и сметосъбиране. В строителството този подход не трябва да се прилага, защото ще се вземе хлябът на хилядите частни фирми, обясни Бойков. По думите му все още не са решени два от основните проблеми при възлагането на обществени поръчки. „Слабата подготовка при оформянето на търговете и постоянното им обжалване са ключови фактори, които спират навременното изпълнение и плащане на проектите", обясни още Бойков. Според него новия Закон за обществените поръчки все още е далеч от това, което трябва да бъде. „Не виждам как ще се реши проблемът с обжалването на търговете. Също така нормативът продължава да е предимно забранителен. По този начин няма как системата да стане по-гъвкава", обясни Бойков.  

Купете си вестник "Труд" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат -  като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат -  като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

Светът не признава анексирането на Крим: Путин пренаписва границите на поствоенна Европа

Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация.
САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той посочи, Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация. САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той посочи,

Двойно повече украински туристи у нас през последните години

През последните четири години два пъти са се увеличили украинските туристи, които са избрали дестинация България. По данни на икономическото министерство през 2010 г. за ваканция са пристигнали 146 347 граждани на Украйна, през миналата година тук са били 295 405.

Едуард Сноудън: Най-големите разкрития тепърва предстоят (ВИДЕО)

Най-големите разкрития относно секретната дейност по подслушване, провеждана от американските служби за сигурност, тепърва предстоят. Това заяви във...

СГС заседава по делото срещу Алексей Петров

/КРОСС/Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс.  Обвиненията срещу подсъдимите са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги. На последното заседание по делото на 24 февруари председателят на съдебния състав Румяна Ченалова отказа да си направи отвод по делото, след постъпило искане за отвод от защитата на подсъдимите по делото. На заседанието показания даде и Нешка Робева.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване