Русия към Запада: Санкциите ще имат последствия!

Русия предупреди САЩ, че санкциите, налагани от Запада, няма да останат без последствия.

"Великата красота" през погледа на Паоло Сорентино

Филмът се оказа изтощителен, но и увлекателен, споделя той

    


Т. Ерменков: ЕРП-тата поставят на изпитание цялата енергетика

Има още резерви в системата, за да се запази ниската цена на тока, макар и все пак решението да е на ДКЕВР, смятат "червени" депутати

    


Белият дом: Не купувайте руски акции

В необичаен ход Белият дом препоръча във вторник инвеститорите да не купуват руски акции на фона на разгаряща се политическа реторика около анексирането на украинския Кримски полуостров от Москва.

"Ако бях на ваше място, не бих инвестирал в момента в руски активи и дялове, освен ако не играете на къси позиции", каза със саркастична усмивка говорителят на Белия дом Джей Карни по време на редовния брифинг.

Като изтъкна, че САЩ подготвят нова серия санкции, Карни каза на...

Петролът в Азия тръгна леко надолу в сряда

Цените на петрола спадаха в сряда сутринта в Азия в резултат на реализирането на печалби и опасения за евентуална ескалация между Русия и Запада за бъдещето на Крим.

Приятелката на Мик Джагър се обесила заради дългове?

Модната дизайнерка Лорън Скот била затънала в дългове. Вчера се разбра, че компанията  Scott LC Fashion има борч от 6,75 млн. евро. 
Приятелката на Мик Джагър беше намерена обесена завчера в своя апартамент в Манхатън седмици преди да навърши 50 г. Основната версия за смъртта на жената е самоубийство, но все още няма официално медицинско заключени Модната дизайнерка Лорън Скот била затънала в дългове. Вчера се разбра, че компанията Scott LC Fashion има борч от 6,75 млн. евро. Приятелката на Мик Джагър беше намерена обесена завчера в своя апартамент в Манхатън седмици преди да навърши 50 г. Основната версия за смъртта на жената е самоубийство, но все още няма официално медицинско заключени

Главнокомандващият на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна призова руския си колега да не допуска бъдещи кръвопролития

Главнокомандващият на генералния щаб на украинската армия генерал-лейтенант Михаил Куцин призова своя руски колега генерал Валерий Герасимов да прекрати блокадата на украински военни части и да не допуска кръвопролития в бъдеще, предаде Укринформ. „Днешните събития в Симферопол, в резултат на които загина украински войник, а други двама бяха тежко ранени, са резултат от непосредственото участие на руските въоръжени сили, което ни дава основание да възложим отговорността за тази трагедия на тях.”, се казва в съобщение на министерството на отбраната на Украйна.

Британците имат най-кратка следпенсионна възраст от всички големи страни в ЕС

Британските работници живеят най-малко след пенсия от работниците в другите големи страни на ЕС, въпреки значителното повишаване на средната продължителност в страната, пише вестник The Telegraph. Французойките заемат първа позиция в развития свят, със средно 27.4 години живот след пенсиониране, което е с пет години повече от жените във Великобритания. Французите имат три години и половина повече от британците, тъй като спират работа по-рано. Жителите на Обединеното Кралство отстъпват също и на хората в Германия, Италия, Австрия, Испания, Холандия и Дания, посочва международно проучване сред най-развитите индустриални страни. Австралия, Канада и Швейцария също се нареждат пред Великобритания по този показател и само САЩ се намират по-надолу в класацията.

БСП: ЕРП-тата лъжат. ГЕРБ: Резерви няма, дълговете растат

Ако имаш да получаваш някакви задължения, не можеш да си ги прихващаш на база твои такива. Трябва да се спазва Закона за енергетиката – ДКЕВР следва да определи процедура и да се реши пробле...

От утре ще започне изплащането на парите за бежанците

"Искам да уверя, че вчера по сметката на Агенцията за бежанците е преведена съответната сума и от утре ще започне изплащането на парите за бежанците - по 65 лв. месечно на настанените в нашите...

Три жертви на катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 18 тежки пътнотранспортни произшествия с 3 загинали и 17 ранени, съобщиха от МВР. За района на столицата са станали 137 леки и 3 тежк...

Отмениха присъда на Лечков, съдът на поправка

По настоящето дело при формиране на вътрешното убеждение на съдилищата са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила във връзка с преценката относно допустимостта на подмяна на първични с производни доказателства, оценката на доказателствата, с оглед тяхното действително съдържание и оценка на свидетелстването по слух, обобщава ВКС в решението си, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

АНС следи всички телефонни разговори в която и да е страна

Те могат да се запишат и прослушват в продължение на месец

    

АНС следи телефонните разговори в която и да е страна

Те могат да се запишат и прослушват в продължение на месец

    

Внасят закона "Чисти ръце"

"България без цензура" организира публичен дебат на законопроекта "Чисти ръце" в столичния хотел "Хемус". В четвъртък законопроектът ще бъде внесен в парламента от депутата Румен Йончев, лидер на Земеделски народен съюз, който се коалира с партията на Николай Бареков.

Кръглата маса ще премине под наслова "Национален консенсус - да сменим чипа на политиците". "За нас е важно да се разбере всеки как влиза в политиката и как излиза от нея. Трябва да знаем кой ни управлява", коментира Николай Бареков. "Никой не вярва на твърденията на Бойко Борисов и Сергей Станишев, че имат общо 19 хил. лв. на влог. Ако бъде приет, законът ще извади наяве имането на политиците и начините, по които то е натрупано", обясни още той.
Проектът "Чисти ръце" предвижда проверка на имуществото и сметките на всички политици през последните 10 години.
"Когато по залите обяснявам, че по данъците, които съм платил, излиза, че съм 100 пъти по-богат от Станишев и Борисов, всички безкрайно много се смеят. Така че мисля, че има заговор между двете фамилии да не се пипат едни други. Смятам, че в Хисаря те за пореден път получиха поредното обвинение от хората. Над 500 души дойдоха в читалище "Иван Вазов", където се проведе поредната ми среща с гражданите", посочи още лидерът на "България без цензура".

Фестивал на цветята в Сердика Център

От 22 март пролетните градини на Сердика Център оживяват в единствени по рода си цветни инсталации

    

Западът преглътна Крим

Много шум за нищо. Големите закани на Запада да "разкаже играта" на Русия заради присъединяването на Крим явно ще се ограничат с някакви смехотворни и жалки санкции. Малко след като президентът на Русия Владимир Путин подписа договора за включването на полуострова в състава на федерацията, стана ясно, че Западът започва да дава на заден.

Италия, например, няма да промени нищо в процедурата по издаване на визи за руски туристи заради разногласията между Русия и ЕС. Това каза на пресконференция съветникът в италианското посолство в Москва Самуела Изопи и добави, че процедурата и занапред ще бъде облекчавана, съобщи РИА Новости. "Русия заема важно място в ръста на туристическия поток в Италия. От 2009 г. до 2013 г. броят на посетилите Италия туристи се е удвоил и продължава да расте. Затова помага и визовата ни политика. През 2013 г. руските туристи са 2/3 от всички чужденци. В сложната политическа и икономическа ситуация нищо няма да се измени в политиката по издаване на визи", добави тя.
След като Франция заплаши, че ще прекрати сделката на стойност 1,2 млрд. евро за продажбата на 2 хеликоптероносача "Мистрал", външният й министър Лоран Фабиюс започна да отстъпва. Той каза, че такова решение все още не е взето и може да стане само в трета част от санкциите на ЕС срещу Русия. "Само Франция не може да направи това", коментира Фабиюс.


Холандия пък няма да отмени планираната търговска мисия в Русия заради кримската криза, освен ако ЕС не реши да наложи икономически санкции на Москва. Това обяви холандският премиер Марк Руте. През май в Русия ще пристигне министърът на икономиката на Холандия Хенк Камп заедно с шефове на няколко нефтени и газови компании. "Засега посещението остава", лаконичен бе Руте, цитиран от Ройтерс.


След като в началото на вчерашния ден се появи информация, че Русия ще бъде изключена от Г8, по-късно тя бе опровергана на високо ниво - от германския канцлер Ангела Меркел. "Въпреки че договорът за присъединяването на Крим към Русия бе подписан, Руската федерация остава член на Г-8", заяви Меркел. Канцлерът припомни, че засега се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи през юни. "Освен това не са взимани никакви други решения", добави тя.


Путин подписа "междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти" вчера по обед. Под документа сложиха подписите си и председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов, премиерът на републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий. Подписът под договора бе поставен след реч на президента, белязана от патриотичен плам и от антизападна риторика, която той произнесе пред депутатите, пред руските губернатори и пред членовете на руското правителство. Руският химн прозвуча веднага след подписването на договора в залата, в която се състоя церемонията. "Република Крим се смята за приета в Руската федерация, считано от датата на подписване на споразумението", беше посочено малко след това в изявление на Кремъл. Въпреки че този документ влезе незабавно в сила, руските депутати трябва да ратифицират закон, включващ в Руската федерация два нови субекта - Крим и Севастопол, който има специален статут. Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко. В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията. Така че съвсем скоро Република Крим вероятно ще стане 84-ият, а Севастопол - 85-ият субект на федерацията със статут на град с федерално значение.


"Референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури", заяви Путин пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията. "За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия", каза той и изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". "Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, понеже нямало необходимост от това, заяви още той. "Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това", добави Путин. Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, заяви Путин, след което обясни, че легитимни власти в Украйна няма и "много държавни органи са узурпирани от самозванци". А Крим, по думите му, е "стратегическа територия, която трябва да се намира под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски".
Според него събитията в Украйна представляват преврат, чиито главни изпълнители били "националисти, неонацисти, русофоби и ансемити", които вкарали в действие "и терор, и убийства, и погроми". "Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният", каза Путин, имайки предвид разпадането на бившия Съветски съюз, след което добави, че Русия "не иска да разделя Украйна". "Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава", посочи той и призова украинците да "не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони". "Ние не искаме да разделяме Украйна", каза той. Според него обаче Крим "фактически може да бъде само руски". Путин обвини САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН. След разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави, каза Путин и призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум. "Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция", каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент. "Кой знае защо това, което може за албанците в Косово, се забранява на русите, украинците и кримските татари в Крим. Защо?", попита Путин. По думите му в Крим ще има три пълноправни държавни езика - руски, украински и кримско-татарски.

Сделки за милиарди тушират наказанията

Руски бизнесмени наляха за няколко дни милиарди долари в европейски компании като така хем станаха ясни дълбоките бизнес връзки между Москва и ЕС, но сделките най-вече могат да се разглеждат като туширане на вече наложените санкции, а също и на по-тежките евентуални икономически и търговски ограничения. В неделя Михаил Фридман - един от най-богатите руснаци - купи подразделение на германската петролногазова компания RWE чрез инвестиционна фирма, регистрирана в Люксембург. Става дума за подразделението DEA, за което брои за около 7 милиарда долара, включително и 800 милиона дълг. В същото време руският гигант"Роснефт" купува половината от консорциума, който е собственик на 26% от италианската "Пирели". Официално все още не е обявена цената на сделката, но според експерти тя ще бъде на нивото на котировките на акциите от петък - 12 евро за акция. Вчера пък Милиардерът Алишер Усманов затвърди контрола си над руските социални медии, след като увеличи дела си в най-голямата социална мрежа "ВКонтакте". Интернет холдингът на Усманов Мейл.ру съобщи за закупуването на 12 на сто от акциите на "ВКонтакте" от Иван Таврин, главния изпълнителен директор на Мегафон. С това делът на Мейл.ру във "ВКонтакте" - руският отговор на Фейсбук, достигна около 52%.

Приднестровието също иска анекс

Непризнатата Приднестровска република в рамките на Молдова също поиска да стане част от Русия, съобщава в. "Ведомости".


Изданието разполага с обръщение на председателя на местния парламент Михаил Бурла до председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин. В него Бурла моли да се преразгледа руското законодателство, така че да може Приднестровието да влезе в Русия.


Писмото е резултат от предложението за промяна на руски закон, така че процедурата да не изисква съгласието на страната, от която се прехвърля определена територия чрез международен договор. Текстът бе внесен от депутатите от партия "Справедлива Русия", но те го оттеглиха в понеделник, защото включването на Крим във федерацията вече може да стане по сега действащия закон, понеже Русия призна украинския полуостров за независима държава.

Отвлякоха и убиха украински военни

Няколко инцидента с украински военни белязаха вчерашния напрегнат ден. Украински военнослужещ беше убит в база в Симферопол, която е била атакувана, предаде Ройтерс. Военният говорител Владислав Селезньов заяви, че един военен е починал от раните си, а друг с ранг капитан е бил ранен. По думите на Селезньов не е ясно кой е започнал атаката, но описа нападателите като "неизвестни, много добре въоръжени и със скрити с лица маски". Междувременно въоръжени мъже проникнаха на украинско военно летище, стреляха във въздуха и отвлякоха командира на базата, заяви говорител на украинската армия пред Ройтерс. Инцидентът е станал на летище "Белбек" в близост до Севастопол. "Неизвестни въоръжени лица са пристигнали в базата в нощта на понеделник срещу вторник, произвели са няколко изстрела във въздуха и са отвели командира в неизвестна посока", каза Владислав Сельознов. При друг инцидент във вторник група от около 30 членове на отрядите за самоотбрана на Крим са проникнали в комплекс от блокове, в които се помещават семействата на украински военнослужещи и са отвлекли командира на комплекса, съобщи още Сельознов. Украинският премиер Арсений Яценюк коментира вчера, че конфликтът в Крим е преминал във военна фаза и обвини Русия, че извършва военнопрестъпления, стреляйки по украински военни. "Конфликтът премина от политически във военен заради руските войници", каза Яценюк. Той е наредил на военния министър да организира среща с колегите му от Великобритания, Франция и Русия.

НАТО спира работата с Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът прекратява практическото си сътрудничество с Русия заради свързаните с Украйна събития.


"Преосмисляме отношенията с Москва. Ние планирахме да проведем съвместна операция по море за обезпечаването на сигурността на американския кораб, на борда на който ще бъде унищожено сирийското химическо оръжие. Ние ще го охраняваме, но Русия няма да участва в операцията". Това съобщи генералният секретар на НАТО, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк: Алианса не е на дневен ред

Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк обяви, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред. Той обаче потвърди, че в края на седмицата Киев ще подпише в Брюксел политическия раздел на споразумението за асоцииране с ЕС.

Цената на газа може да скочи през зимата

Напрежението между Русия и Украйна може да доведе до повишение на цените на природния газ през следващата зима. Това прогнозира шефът на италианската енергийна компания ЕНИ Паоло Скарони, цитиран от в. "Файненшъл таймс".


Според Скарони най-изложени на риска са Италия, Австрия и южната част на Германия. Защото това са главните страни, които са основни пазари за доставка на руска газ през Украйна. Неведнъж вече компанията ЕНИ е заявявала, че подкрепя проекта за газопровода "Южен поток", който ще позволи да се доставя газ от Русия, като се заобикаля Украйна.


Украинският депутат-радикал предложи неотдавна да се се повишат таксите за преноса на руски газ през Украйна до 500 долара на 1000 куб.метра. Депутатът предлага, ако Русия не приеме това условие, "незабавно да се прекрати транзита".

Думата се изсмя на санкциите

Представители на четирите фракции в руската Дума - Михаил Меркелов ("Единна Русия"), Ярослав Нилор (ЛДРП), Михаил Емелянов ("Справедлива Русия") и Александър Ющенко (КПРФ) изготвиха проект заявление "За санкциите на САЩ и ЕС", в което изразиха недоумението си по повод "черния списък". Ние не търгуваме с принципи и не се страхуваме от никакви санкции", се казва в изявлението. Авторите на документа предложиха също така на "господин Обама и господата еврочиновници да включат всички руски депутати в списъка на руските граждани, срещу които са разпространени санкциите на САЩ и ЕС".


В същото време Русия готви свой списък със санкции срещу САЩ и ЕС, който може да бъде готов още в сряда. "В него ще влязат висши чиновници от администрацията на Обама и прочути американски сенатори. Това е опит да се даде приблизително "огледален" отговор на американските санкции спрямо руските чиновници и депутати", заяви един от авторите на проекта, пожелал анонимност, пред news.ru.


В речта си пред депутатите Владимир Путин изтъкна, че Москва ще си отмъсти заради западните санкции. Опитите на Запада да изплашат Русия заради действията й в Крим ще се разглеждат като акт на агресия, добави той.

Компенсират служители на "Макдоналдс" в САЩ

В Ню Йорк собственикът на седем рабетещи по договор за франчайзинг закусвални с международната корпорация "Макдоналдс" (McDonald`s), Робърт Сиснерос, се съгласи да изплати почти 500 хил. долара компенсации на служителите си, които обвиниха компанията в нарушаване на техните права. Съобщениието е на прокуратурата на Ню Йорк, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В съответствие с условията на извънсъдебното споразумение сумата ще бъде разделена между 1,6 хил. служители. Сиснерос обеща още и разследване на всички случаи на нарушение на трудовото законодателство в принадлежащите му закусвални "Макдоналдс".

По-рано в три американски щата – Калифорния, Мичиган и Ню Йорк – бяха подадени едновременно седем иска против корпорацията. "Макдоналдс" бе обвинена в системно нарушение на правата на персонала, включително занижаване на работната заплата.

В исковете, подадени в щата Ню Йорк, беше включено и оплакването, че служителите не са получавали средства за изпиране на задължителните униформи, заради което заплатата им е била по-ниска от минимално допустимото по закон в САЩ (в момента 7,25 долара за час). Освен това част от персонала е трябвало да се труди извънредно без допълнително заплащане.

В САЩ има около 14 хил. ресторанта за бърза закуска "Макдоналдс". Около 90% от тях работят по договор за франчайзинг.

Три жертви на пътя за денонощието

18 тежки катастрофи са станали в страната

    

От 7 май пенсиите ще се получават във всяка поща

От 7 май пенсионерите ще могат да си получават пенсията не само в кварталната пощенска станция, а във всяко населено място. Това каза шефът на "Български пощи" Валентин Петков.

Да кажем, възрастният човек е на почивка на морето или на гости в друг град. Отива в пощенската станция и срещу заявление и лична карта получава пенсията си. В момента тази услуга се тества в две области - Варненска и Кърджалийска, обясни Петков пред "24 часа".

Държавните пощи имат намерение и да снабдяват с храни малки населени места, където няма магазини. Те искат и да доставят лекарства срещу рецепта като куриерски пратки.

Първи санкции за енергото - по 1 млн. лева глоба

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) глоби с по 1 млн. лева доставчиците на ток ЕВН и “Енерго про”, защото не са се издължили към Националната електрическа компания (НЕК). Предстои такава глоба да отнесе и доставчикът на ток в Западна България - ЧЕЗ. Това обяви председателят на ведомството Боян Боев пред журналисти във вторник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) глоби с по 1 млн. лева доставчиците на ток ЕВН и “Енерго про”, защото не са се издължили към Националната електрическа компания (НЕК). Предстои такава глоба да отнесе и доставчикът на ток в Западна България - ЧЕЗ. Това обяви председателят на ведомството Боян Боев пред журналисти във вторник

Уорън Бъфет: Бягайте от биткойна

Известният милиардер Уорън Бъфет предупреди, че биткойните не са истинска валута.

"Бягайте от биткойните!", заяви инвеститорът в интервю за "CNBC". Според него това е една илюзия, но не заради уязвимостта в сигурността, което доведе до срив на фондовия пазар. Причината за недоверието на Бъфет към биткойна е фактът, че зад него не стои никаква реалност. Според него това е средство за плащане, но не трябва да се разглежда като валута.

Милиардерът обяви за "смешно", че някои приемат, че биткойнът има стойност. "Чековете също са средство за плащане. Мислите ли, че и те струват много пари", попита 83-годишният Бъфет. Той обясни, че няма да е изненадан, ако до 10-20 години биткойнът вече не съществува.

Накъде ще избие високото напрежение в българската енергетика?

За енергетиката ни е нужна повече икономика, отколкото политика, категоричен е енергийният експерт Атанас Тасев

    


Остава слънчево и топло

През деня ще преобладава слънчево време. Около обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад – до умерен, в Дунавската равнина и временно силен, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури ще бъдат предимно между 4° и 9°, в София около 5°. Привечер и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали слабо. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София около 21°.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Привечер ще има временни увеличения на облачността. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 19° и 21°.

Да дешифрираш блусът като състояние

Махмут Фазъл Джошкун за победителя от Балканския конкурс

    

Актуална пътна обстановка

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са предимно сухи, съобщиха от АПИ. На автомагистрала "Тракия" в област Пазарджик: Във в...

Представители на АБВ ще посетят област Пловдив

Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., Румен Петков и представители на АБВ ще посетят област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на АБВ. В клуба на БТА в Пловдив в 11.30 часа...

"Дойче телеком" съкращава 4900 души до края на 2015 г.

Германския телекомуникационен концерн "Дойче телеком" планира да съкрати около 4900 работни места до края на следващата година. Тази информация в местните медии бе потвърдена от представител на стратегическото подразделение на компанията "Ти Системс", където ще бъдат уволненията.

"Ти Системс" е ангажирана с внедряването и управлението на информационни и комуникационни технологии.
Както отбеляза представителят на компанията, в рамките на програмата за икономии до края на тази година се планира да бъдат съкратени 2700 работни места, а през следващата година – още 2200. Служителите са информирани за програмата за икономии и компанията вече обсъжда с работническите съвети хода на нейното изпълнение.
В момента в "Ти Системс" са заети около 28 хиляди души.

Националисти на съд за смърт при взрив

Четирима националисти ще бъдат изправени пред съда по обвинение за умишлено убийство чрез поставяне на взрив пред офиса на "Евророма" в Сандански. Бомбата избухна на 19 юли 2012 г., когато 58-годишният Малин Илиев отваря вратата на офиса. Мъжът почина от раните си. Обвинителният акт на окръжната прокуратура в Благоевград срещу Николай Йовев, Четирима националисти ще бъдат изправени пред съда по обвинение за умишлено убийство чрез поставяне на взрив пред офиса на "Евророма" в Сандански. Бомбата избухна на 19 юли 2012 г., когато 58-годишният Малин Илиев отваря вратата на офиса. Мъжът почина от раните си. Обвинителният акт на окръжната прокуратура в Благоевград срещу Николай Йовев,

Учени: Наситените мазнини не са вредни за сърцето

Ново мащабно британско изследване поставя под въпрос основна препоръка на лекарите - да се избягват наситените мазнини като маслото, за да бъде намален рискът от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли мейл".

След като десетилетия се мислеше, че наситените мазнини са вредни за сърдечносъдовата система, учените сега

не откриха доказателства те да имат връзка с болестите на сърцето.

Смятаните за здравословни полиненаситени мазнини - като слънчогледовото олио, пък не намаляват риска.

За разлика от тях маргариновата киселина от някои млечни продукти значително ограничава опасността от сърдечносъдови заболявания, докато две наситени мазнини от палмовото масло и животински продукти имат само слаба връзка с тях.

Два вида омега-3 мастни киселини от рибеното масло - ЕРА и DHA, както и омега-6 мастната арахидонова киселина са свързани с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, но от добавките с омега-3 и омега-6 мастни киселини сякаш няма полза.

Мазнините отдавна са обвинявани за затлъстяването и сърдечносъдовите болести, но някои специалисти вече казват, че те са охулени неправилно и всъщност причина за проблемите е захарта.

"Резултатите се интересни и могат да стимулират нови насоки за научно изследване, както и да насърчат преоценяване на сегашните препоръки за хранене" - каза ръководителят на изследването д-р Раджив Чодри от университета в Кеймбридж.

Учените са направили метаанализ на данните от 72 изследвания от 18 държави с общо 600 000 участници.

Методът разкрива тенденции, които може да остават маскирани в индивидуални малки изследвания, но стават очевидни при обединяване на данните.

Основният резултат е, че общото количество наситени мазнини няма връзка със сърдечносъдовите заболявания.

Откритието обаче не означава, че вече може спокойно да ядем много сирене, тлъсто месо и сладкиши. Голямото количество наситени мазнини може да увеличи холестерола в кръвта, а той е рисков за поява на коронарна болест на сърцето.


Авария на нефтопровод в Охайо, изтекли 30 тона "черно злато"

В американския щат Охайо възникна злополука с нефтопровод , собственост на компанията "Суноко". Както съобщиха във вторник представители на местната агенция за защита на околната среда, в природния резерват Oak Glen, през чиято територия минава нефтопроводът, са изтекли повече от 30 тона "черно злато".

Изтеклият петрол не е достигнал протичащата наблизо река Great Miami, която е приток на Охайо. След инцидента работата на петролопровода е спряна, което се е отразило на доставките на петрол в щатите от Средния запад.
Като съобщи "Суноко", причината за инцидента все още не е изяснена, води се разследване. Според компанията, е твърде рано да се каже колко време е необходимо за почистване на обекта и ремонта на нефтопровода, както и да се направи оценка на щетите от инцидента.

Евентуална разхерметизация може да разгадае мистерията на полет MH370

Макар обстоятелствата между Малайският НМ370 и Кипърския Хелиос 522 да са различни, схемата след инцидента изглежда една и съща. Случаят първо се политизира, говорят най-вече политици а не експерти, в следващия етап той най-вроятно ще се криминализира, а междувремено заключенията се формират в сянката на уплетения параван от политически и корпоративни интереси. Това заяви в интервю за GRReporter българският пилот капитан Янко Стоименов.

прочети повече

Лужков иска да строи мост или тунел към Крим

$5 млрд. в инфраструктурни обекти на полуострова

Бирманският питон има вътрешен GPS

Бирманският питон притежава вродено чувство за ориентация, което му позволява да се прибира "у дома", без много да се лута, дори ако е преместен на десетки километри, твърдят изследователи в проучване, публикувано в сряда.

Бирманският питон (Python bivittatus) известен още като тъмен тигров питон, е една от най-големите змии в света. Обитава големи и разнообразни територии в тропическите и субтропически части на Южна и Югоизточна Азия, но се приспособи сравнително отскоро и в блатата на известния национален парк Евърглейд в щата Флорида, САЩ, вероятно след като е бил изпуснат от невнимателни собственици.
Този питон е близо до върха на хранителната верига и просперитетът на вида във Флорида вече заплашва местното биоразнообразие.
Изследователите залавят шест от тези влечуги, поставят ги в непрозрачни кутии и ги пренасят, за да ги пуснат от различни разстояния между 21 и 36 километра. Благодарение на малък предавател, те проследяват движението на питоните и измерват пътя и скоростта им.
След като са освободени, змиите незабавно са се отправили обратно към мястото, на което са заловени. Пет от животните са открили обратния и са се озовали близо до целта с разлика от пет километра. По неизвестни причини, малко преди да се прибере, шестият питон променил посоката.
Питоните пътешествали между 94 и 296 дни, като показали "ясно определена решимост да се върнат у дома", показва изследването, публикувано в списанието Biology Letters на Британската академия на науките, цитирано от АФП.
"Проучването показва, че бирманският питон има вътрешен компас и навигационна карта", твърдят авторите. Талантът за навигация на питона предполага, че той е надарен със силно чувство за собственост върху своята територия. Това може да помогне в борбата срещу този вид, който превзема територии, като се определят предварително рисковите зони, в които той може да се настани.
За първи път такова чувство за ориентация, чийто произход остава мистерия, се идентифицира при змии.
Бирманският питон може да достигне над 5 м дължина, ловува без да подбира от птици до сърни, като не пропуска и алигаторите. Той първо задушава плячката си, след това я поглъща цяла

Агнешко с розмарин

Измиваме месото и го шпиковаме на няколко места със скилидки чесън. Посоляваме.
Намазняваме тавата със зехтин и я посипваме с розмарин. Сипваме малко вода и слагаме месото. Намазваме го със зехтин или масло и завиваме плътно с метално фолио. Печем на средно силна фурна.
Сипваме зехтин или олио в тавата за картофите. Посипваме с розмарин и други п Измиваме месото и го шпиковаме на няколко места със скилидки чесън. Посоляваме. Намазняваме тавата със зехтин и я посипваме с розмарин. Сипваме малко вода и слагаме месото. Намазваме го със зехтин или масло и завиваме плътно с метално фолио. Печем на средно силна фурна. Сипваме зехтин или олио в тавата за картофите. Посипваме с розмарин и други п

Скелет на мезозавър открит в Италия

Скелет на огромен мезозавър на възраст около 75 милиона години е намерен в района на Романья в централната част на Италия, съобщава в. "Кориере дела Сера".

Части от костите археолозите откриха още през 2010 г. в една пещера близо до град Новафелтрия. По-късно успяха да изкопаят всички вкаменелости, в които се е отпечатал скелетът, чиято дължина е повече от 11 метра. Анализ на органичните останки, направени от учени от Университета на Болоня, показа , че възрастта на намерения скелет е приблизително 75 милиона години и костите принадлежат на праисторически мезозавър.
Данни за откритието бяха направени публично достояние едва сега, за да може да бъдат редица изследвания. Това е най-големият откриван досега мезозавър в Италия.
Мезозаврите са най-древните от известните водни влечуги, предшественици на днешните змии и гущери.

Компенсират служители на "Макдоналдс" в САЩ

В Ню Йорк собственикът на седем рабетещи по договор за франчайзинг закусвални с международната корпорация "Макдоналдс" (McDonald`s), Робърт Сиснерос, се съгласи да изплати почти 500 хил. долара компенсации на служителите си, които обвиниха компанията в нарушаване на техните права. Съобщениието е на прокуратурата на Ню Йорк, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Лято през пролетта

Днес през деня ще преобладава слънчево време, такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоп...

Жълт код в 12 области за силен вятър

Жълт код е обявен за 19 март в 12 области на Северна България заради силен вятър, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великот...

Свети мъченици Хрисант и Дария Римски

В ІІІ век, когато жестоко били преследвани християните, един знатен човек на име Полемий пристигнал от Александрия в Рим, за да остави тук сина си Хрисант за възпитание и образование. В Рим Полемий би...

Двудневна стачка на държавни служители в Гърция

Служители в публичния сектор в Гърция ще проведат в сряда и четвъртък 48-часова стачка в знак на протест срещу съкращенията и орязване на трудовите права под натиска на "тройката" междун...

Изследване сочи ролята на лекарство при грип

Лечението с антивирусния препарат Tamiflu (търговско наименование на озелтамивир) е намалило с 25% риска от смърт при хоспитализирани възрастни по време на пандемичния грип A (H1N1) в периода 2009-2010 г., според проучване, публикувано в сряда. Проучването е финансирано от швейцарския производител на препарата - Рош (Roche), отбелязва АФП.

Публикуван в британското медицинско списание The Lancet Respiratory, мета-анализът (статистика основана на поредица изследвания) показва, че Tamiflu се оказва по-ефективен, като намалява риска от смърт с 50%, когато е приложен в рамките на два дни след появата на симптомите на грипа. След тези два дни обаче, всеки ден закъснение на началото на лечението обратно увеличава риска от смърт с 20%, според професор Нгуен Ван Там, координатор на изследването.
Учените от Нотингамския университет (Великобритания) са се съсредоточили върху резултатите от проучвания обхванали повече от 29 000 пациенти от 38 страни, хоспитализирани между 2-ри януари 2009г. и 14-ти март 2011 г. с потвърдена диагноза или съмнение за грип A (H1N1).
Въпреки това, докато ползите от Tamiflu върху преживяемостта е от порядъка на 25% за всички възрастни, включително бременни жени и пациенти, настанени в интензивното отделение заради остри симптоми, в сравнение с нелекувани пациенти, никакво "значително" намаляване на смъртността не се наблюдава при деца под 16 години.
Заради пандемичния вирус A(H1N1) на 11 юни 2009г. от Световната здравна организация (СЗО)бе издадено предупреждение за най-високо ниво за опасност. Но скоро се оказа, че вирусът е много по-малко опасен, отколкото се предполагаше, и СЗО бе подложена на силна критика от правителства, които се оказаха с милиони ваксини и неизползвани запаси от Tamiflu, пише АФП.
Базовият антивирусен препарат Tamiflu е произведен от швейцарската фармацевтична компания Рош, която е финансирала мета-анализа.

Близки до Русия страни могат да станат обект на агресия

Клинтън: Путин опитва да преначертае границите

    


Учат инженери да полагат тръби без изкопи

Безизкопните технологии са по-евтини за полагане на водопроводи в сравнение с конвенционалния метод. Това обясниха представители на Индустриален клъстер “Подземна инфраструктура” на семинар за главните инженери на ВиК дружествата от Североизточна България, който се проведе във Варна.
Според лекторите у нас могат да се намерят средства за изграждан Безизкопните технологии са по-евтини за полагане на водопроводи в сравнение с конвенционалния метод. Това обясниха представители на Индустриален клъстер “Подземна инфраструктура” на семинар за главните инженери на ВиК дружествата от Североизточна България, който се проведе във Варна. Според лекторите у нас могат да се намерят средства за изграждан

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване