Европейската мисия ЕУЛЕКС остава в Косово поне още две години


Въпреки желанието на косовските власти европейската мисия ЕУЛЕКС да предаде изпълнителните си правомощия на Прищина, международни представители информираха косовските институции, че съдебното разследване на военни престъпления и случаите на корупция по високите етажи на властта, както и видимата роля на Европейския съюз в северната част на Косово изискват продължаване на мандата на ЕУЛЕКС, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Мисията на ЕС ще продължи да работи в Косово още най-малко две...

Новият председател на Сметната палата и заместниците му - ясни до месец

Парламентът окончателното прие новия закон за одитора, внесен от ДПС и БСП

    


Крадец задигна 300 монети по левче и ги проигра

25-годишен мъж от Малко Търново задигна 300 монети от по 1 лв. и ги проигра на ротативки.
Мартин А. откраднал парите от местна механа, стопанисвана от 59-годишен малкотърновец.
Освен монетите крадецът взел и рибарска мрежа, която била част от интериора на заведението. 
При задържането на 25-годишния крадец полицаи открили у него хартиен свитък 25-годишен мъж от Малко Търново задигна 300 монети от по 1 лв. и ги проигра на ротативки. Мартин А. откраднал парите от местна механа, стопанисвана от 59-годишен малкотърновец. Освен монетите крадецът взел и рибарска мрежа, която била част от интериора на заведението. При задържането на 25-годишния крадец полицаи открили у него хартиен свитък

Македония влиза в НАТО до есента

/КРОСС/ Съединените щати са решили да окажат сериозен натиск върху Гърция да не възпрепятства влизането на Македония в НАТО и ЕС, гръмнаха медиите в западната ни съседка. Вестник „Вечер" цитира изказване на американския професор и бивш пратеник на Балканите Даниел Сървър. Представителят на американския Център за трансатлантически връзки (ЦТВ) е работил по миротворчески проекти в Ирак, Афганистан, Судан и „улеснявал диалога между сърбите и албанците на Балканите", сочи биографията му, публикувана на страницата на ЦТВ, цитирана от Новинар.  Според него Вашингтон трябва да даде сигнал, че е готов да спре преговорите между Скопие и Атина под егидата на ООН, които са все така безрезултатни. Сървър смята, че Македония заедно с Черна гора ще стане член на северноатлантическия алианс още през септември със или без желанието на Гърция. Американецът отбелязва, че двете балкански страни не носят големи рискове за НАТО и дори щели да донесат повече ползи, отколкото тежест, без да се спира на примери и подробности. Професорът смята, че Брюксел също трябва да се намеси в спора и да „каже на Скопие, че все още трябва да се постигне решение за спора за членството в ЕС". „Мисля, че няма надежда за приемането на Македония в Европейския съюз, без да бъде решен спорът с името, и това е ясно на политиците в Скопие", отбелязва Сървър

Започна изграждането на паркинга на бул. „Приморски“

Първо копка на изграждането на нов паркинг с около 150 места за автомобили покрай бул. „Приморски“ направи днес кметът на града Иван Портних. В частта до Малките римски терми ще бъдат обособени места за автобуси, предаде репортер на Moreto.

Трудът в България продължава да е най-евтин в ЕС

Разходите за труд в България през 2013 г. са били най-ниски в Европейския съюз, сочат предварителните данни на Евростат, публикувани в четвъртък. Разходите обхващат надниците и заплатите и социалните вноски, които работодателите внасят, но не и ваучерите за храна и облекло и допълнителните заплащания, договорени от синдикатите.   Цената на труда у нас през миналата година е била 3.70 евро (7.2 лв.) на час , сочат данните.   Същевременно разходите за труд у нас бележат и най-голямо увеличение за периода от 2008 г. до 2013 г. - с 44,1%.   Средно в ЕС цената на труда е достигнала през миналата година 23.70 евро, а в еврозоната - 28,4 евро.   След България евтин труд има в Румъния (4.60 евро на час), Литва (6.20 евро) и Латвия (6.30 евро).   Най-скъпо трудът струва в Швеция (40.10 евро), Дания (38.40 евро), Белгия (38 евро), Люксембург (35.70 евро) и Франция (34.30 евро).   Разходите са най-високи в индустрията (24.60 евро в ЕС и 31 евро в еврозоната), следвани от сектора на услугите (23.90 и 28 евро съответно) и строителството (21 евро и 24.50 евро).   Между 2008 и 2013 г. цената на труда за един час в евро е нараснала с 10.2% в ЕС и с 10.4% в еврозоната.   В рамките на еврозоната най-големи повишения на разходите за труд са отчетени в Австрия (18.9%), Словакия (17%) и Финландия (15.9%). Понижения се наблюдават в Гърция (-18.6%) и Португалия (-5.1%).   За страните членки на ЕС извън еврозоната цената на труда, изразена в местна валута, най-голям ръст е регистриран в България (44.1%) и Румъния (32.8%), а най-малък - в Хърватия (0.7%), Литва (5%), Великобритания (6.3%) и Латвия (6.9%).

"Булгаргаз" обвинена, че налагала едностранни условия на клиентите си

Повече от две години общественият доставчик "Булгаргаз" е налагал едностранно неизгодни условията на своите потребителите, от което те са били ощетявани и така държавното дружество е злоупотребявало с господстващото си положение на пазара и е нарушавало Закона за защита на конкуренцията. Това стана ясно от съобщение на антимонолния орган, разпространено в четвъртък. Комисията за защита на конкуренцията )КЗК) е предявила твърдение за това нарушение и сега "Булгаргаз" има 30 дни да даде своите обяснения и възражения по предявените му обвинения. В становището на КЗК се посочва, че в периода 2 август – 31 декември 2012 г. господстващото предприятие едностранно е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без да има възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред потребителите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите. "булгаргаз" е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Спазването на изискванията на държавната компания обаче води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества, смятат в КЗК. Поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ. Определението не подлежи на обжалване

В София се открива изложбата "Руският екслибрис в библиотеките по света"

/КРОСС/ Библиотеката за чуждестранна литература в Москва и Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" представят изложбата "Руският екслибрис в библиотеките по света", посветена на творчеството на световно известния руски художник Герман Ратнер. На 31 март 2014 година в централното фоайе на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" в София от 16:30 ч. ще се състои официалното откриване на уникалната експозиция. Изложбата ще продължи до 7 май 2014 г. Екслибрисът - изкуството на книжния знак, е именен печат, обозначаващ принадлежността на дадена книга към определена коллекция. Изкуството на екслибриса се е зародило през средните векове, преминало през дълъг път на развитие, преживяло особен подем в началото на XX век. Един от най-големите майстори в Русия на това уникално изкуство е Герман Лвович Ратнер (1933 - 1996).

Платини: Само аз мога да победя Блатер


Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че е човекът, който може да спечели срещу Сеп Блатер в изборите за президентското място във ФИФА. Французинът обаче още не е решил дали да се кандидатира.

"Има само един човек, който може да победи Блатер", каза Платини пред репортер на "Ройтерс" в Астана. На въпроса кой е той президентът на УЕФА отговори: "Това съм аз."

Французинът управлява европейския футбол от 2007 г. "Има много хора, които ме подкрепят по света. Но все още не...

Шофьор блъсна седем коли в София, изостави луксозния си автомобил и избяга


Шофьор блъсна седем коли в София, след което избяга. Инцидентът е станал през нощта пред известно заведение на улица "Крум Попов" в квартал "Лозенец".

Пристигналите на място полицаи са открили само колата му - "Ауди" Q7, но водачът е липсвал. Столичната дирекция на вътрешните работи изяснява случая, уточнява БНР.

Като възможни версии хората в района коментираха неуспешна кражба или опит да се скрие шофиране след употреба на алкохол.

ЕС облекчава правилата за секюритизирания дълг

Брюксел иска да привлече на пазара на дългови ценни книжа застрахователите и пенсионните фондове

    


Най-необичайните вендинг автомати

Вижте какво може да си купите от тези машини по света

    


ЕК започва онлайн обществена консултация по търговското споразумение със САЩ

/КРОСС/ Като част от постоянните усилия преговорите със САЩ да бъдат възможно най-откритите и прозрачни търговски преговори до момента, днес Европейската комисия започна обществена консултация относно защитата на инвеститорите и уреждането на спорове между инвеститорите и държавата (УСИД) в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Освен това Европейската комисия сметна за необходимо да започне тази конкретна обществена консултация в отговор на разгарящия се публичен дебат и повишената загриженост за УСИД в рамките на ТПТИ. Целта на консултацията е да се определи по-добре подходът на ЕС към темата за защитата на инвеститорите и УСИД в преговорите за предложеното споразумение, като се даде на всички заинтересовани страни възможност да представят своите забележки. Комисията възнамерява да гарантира, че защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститорите и държавата отразява най-добрите практики не само в ТПТИ, но и във всички нови инвестиционни споразумения на ЕС. Стремежът е в ТПТИ и в други бъдещи инвестиционни споразумения, подписани от ЕС, разпоредбите относно защитата на инвеститорите да станат много по-ясни, отколкото са в над 3000-те инвестиционни споразумения, които понастоящем са в сила в световен мащаб

ДАНС и митниците разкриха канал за нелегален пренос на 420 000 лв.

ДАНС и Агенция "Митници" разкриха канал за нелегален пренос на валута в особено големи размери, съобщиха от ДАНС.

След 7 г.: Сестрите от Либия посрещнаха Сесилия у дома

Няма формула, няма магическо действие за освобождаването на медицинските сестри. Имаше натрупване на събития и аз се оказах в подходящия момент на подходящото място. Бях въоръжена с правилните аргументи. Това сподели във вълнуваща среща след 7 години Сесилия Атиас, бивша мадам Саркози, с три от сестрите в БНР.

ВСС пак наказа съдия Мирослава Тодорова

ВСС понижи съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова в съдия от Софийски районен съд. Понижението е за срок от 2 години.

Аталай: Ефектът от лятното часово време - 12 ч. работа на АЕЦ "Козлодуй"

Цялата спестена енергия за осветление от преминаването от стандартно към лятно часово време може да се определи като 12 часова работа на АЕЦ "Козлодуй" на пълна мощност, което на годишна база е минимално.

Сесилия Саркози разцелува сестрите от Либия

Бившата съпруга на експрезидента на Франция Никола Саркози – Сесилия, стана почетен гражданин на София и беше наградена на заседанието на Столичния общински съвет. Сесилия Атия (Саркози) кацна инкогнито в България, за да се срещне днес с медиците ни в Либия.

Счупиха черепа на студентка в меле с пепелници и чаши

21-годишна студентка от Благоевград е приета спешно в "Пирогов" със съмнения за счупен череп, след като тази нощ по време на купон в дискотека тя била ударена с чаша, съобщи struma.com.
Студентката се забавлявала с приятели в едно от заведенията на областния център.
Докато женската компания купонясвала, мъжка компания се надпивала. 21-годишна студентка от Благоевград е приета спешно в "Пирогов" със съмнения за счупен череп, след като тази нощ по време на купон в дискотека тя била ударена с чаша, съобщи struma.com. Студентката се забавлявала с приятели в едно от заведенията на областния център. Докато женската компания купонясвала, мъжка компания се надпивала.

Надеждите за намиране на черните кутии на изчезналия малайзийски самолет се увеличават

/КРОСС/Според експерти анализът на последните хаотични движения на „Боинг" 777 потвърждава версията, че инцидентът с полет МН 370 е предизвикан умишлено от пилота. Отдалечеността на мястото, където е паднала машината (на 2500 км. от бреговете на Австралия), означава, че спасителните екипи може никога да не открият черните кутии на самолета и никога да не стане ясно какво точно се е случило на фаталния 8 март 2014 г. При този вариант роднините на пътниците и екипажа ще имат право на обезщетения. 19 дни след изчезването на самолета на „Малейжа еърлайнс" разследващите органи са сглобили груба картина на събитията от нощта на фаталния полет. Както „Pressadaily" ви съобщи във вторник, малко след като за последно е установен контакт с пилотската кабина, самолетът се издига рязко на височина 13000 м. за около 23 минути. Според данните от военен радар след това летателният апарат се е снишил само на 1524 м. Над морското равнище. След анализ на разстоянието, на което се намира в комента препдолагаемите останки, излиза, че „Боинг" 777 след снишаването е продължил да лети на нормалната за него височина от 10668 м., преди да изчезне в Индийския океан. Според експерти ако на височина от 13000 метра е натъпила декомпресия, това означава, че са минали само 15 секунди преди пътниците и екипажът да изпаднат в безсъзнание. Всеки, който не е имал достъп до кислород, би загинал след няколко минути

Бойко Борисов: Мая Манолова е красива жена, но за законотворец не става

ГЕРБ е партията победила и на евроизборите и на парламентарните избори, ако се върнем 20 години назад тази партия, която победи на изборите оглавява ЦИК. Това коментира пред журналисти по време на посещението си в Благоевград, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, ГЕРБ е партията победила и на евроизборите и на парламентарните избори, ако се върнем 20 години назад тази партия, която победи на изборите оглавява ЦИК. Това коментира пред журналисти по време на посещението си в Благоевград, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Пиян младеж счупи черепа на студентка с чаша

21-годишна студентка от Благоевград е приета спешно в  21-годишна студентка от Благоевград е приета спешно в "Пирогов" със съмнения за счупен череп, след като тази нощ по време на купон в дискотека тя била ударена с чаша, съобщи struma.com. Студентката се забавлявала с приятели в едно от заведенията на областния център. Докато женската компания купонясвала, мъжка компания се надпивала.

Брюксел: ЕС има строги правила срещу "социалния туризъм", просто трябва да се прилагат


Не е необходимо да се пристъпва към нарушаване на европейското законодателство, за да бъде ограничено идването на хора от други държави на Европейския съюз и злоупотребите със социални средства. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор, цитиран от БТА.

Тод коментира плановете на Германия за борба с т. нар. социален туризъм. Правителството в Берлин планира да въведе...

Греков: Няма основание за повишаване цените на агнешкото месо за Великден

„Няма основание за повишаване цените на агнешкото месо за предстоящите празници”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Павликени. Според него у нас се произвежда достатъчно количество качествено агнешко месо с чудесни вкусови качества, което може да задоволи търсенето от страна на потребителите.

Ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово!

Министър Йовчев се срещна с външния министър на Израел Авигдор Либерман

    


Уникален мексикански спортен автомобил идва в Европа

/КРОСС/ Мексиканската компания Mastretta обяви, че планира да продава в Европа обновената версия на спортния й модел MXT. Дебютът на автомобила ще е малко по-късно тази година, а премиерата в Европа е насрочена за 2015 година. Както и предишната версия, новият MXT ще се произвежда в скромна серия - 50 бройки годишно, но интерес към продукцията на Mastretta в Южна Америка не липсва. Голямата новина, свързана с MXT е, че автомобилът получава 2-литров EcoBoost двигател, идващ директно от Focus ST. Досега спортният модел беше оборудван с по-скромния като възможности 2-литров Duratec, също дело на Ford. Освен смяната на мотора, конструкторите на MXT са олекотили максимално возилото - до по-малко от 1000 килограма. Допълнително за европейския пазар ще бъде променен и дизайна на предницата, която трябва да се хареса на новата група купувачи, на които ще бъде предложен MXT, пише Autoclub.  

Нелегално пренасяна валута на стойност около 430 хил. лв. заловиха митничарите на Дунав мост

/КРОСС/ Канал за трафик на валута в особено големи размери беше пресечен на ГКПП-Дунав мост при съвместна операция на ДАНС и Агенция "Митници" със съдействието на Гранична полиция. Заловеното количество е на стойност около 430 000 лева. Общо 220 000 щатски долара и 55 000 евро са иззети от петима румънски граждани, пътуващи с автобус от Букурещ за Истанбул във вторник вечерта. При извършената от служители на Митница Русе проверка е установено, че организаторът на канала е предоставил част от носената от него валута на други пътници, за да я декларират като своя при преминаването на границата. В част от лицата са намерени пари много над декларираното количество. За случая веднага е уведомен дежурен прокурор и разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство за осъществено престъпление срещу валутния режим. Още същата нощ на лицата, имащи отношение към случая, са проведени разпити. В хода на разследването като организатор на канала е установен 39-годишен румънски гражданин, който е раздал парите на другите, за да ги пренесат. Той е привлечен като обвиняем по досъдебното производство и задържан в Русенския следствен арест.  

Аутизмът се дължи на аномалии в мозъка на фетуса

Откритието на американски невролози може да допринесе за по-ранно диагностициране на заболяването

Диляна и Блатечки признаха: Обичаме се!

Диляна Попова и Асен Блатечки отново заедно.

Тимошенко ще се кандидатира за президент на Украйна

/КРОСС/Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че планира да се кандидатира за президент, съобщи Ройтерс. Тимошенко каза на пресконференция в Киев, предаде Обозреватель, че е длъжна да се кандидатира за президент на Украйна на предсрочните президентски избори на 25 май. Според Тимошенко зад решението й има шест причини. Медията не ги посочва. Бившият премиер уточни, че иска да построи на ново страната от развалините и да бъде пример по света. На 29 март нейната партия „Баткивщина" ще проведе среща и тогава Тимошенко ще поиска партията да я издигне за кандидат президент. Тя увери, че може да се бори с олигарсите и корупцията, тъй като по-рано успяла „в продължение на 7 месеца да се избави от корупцията". Бившият премиер каза, че може да бъде кандидат на „украинското единство" и да обедини източната и западна част на Украйна. Тимошенко обеща да повиши отбраната на страната и да въоръжи армията с най-модерните оръжия. „Уверена съм, че Крим ще се върне в Украйна", подчерта тя. Вече лидерът на партия УДАР Виталий Кличко обяви преди около месец, че ще се кандидатира за президент.  

Силви Вартан стана почетен гражданин на София

Френската певица и актриса, родена в България, Силви Вартан стана почетен гражданин на София. Това реши Столичния общински съвет.   Силви Вартан има фондация, с която подпомага различни инициативи у нас. През последните години дейността й е насочена към доставка на апаратура за детски болници. Фондацията е закупила реанимационни маси за новородени, апарати за белодробна вентилация и ехографи за редица болници в София. Неправителствената организация на Вартан дари и 35 хил. долара за детската онкология в болницата "Царица Йоанна".   Наред с това за коледни празници фондацията организира празненства и дава подаръци за сираци.   Вартан е дарила детски играчки на стойност над 100 хил. лв. за столични детски градини и домове.   Последното дарение на певицата е направено в началото на годината - 37 хил. лв. за реставрацията на предмети от фонда на Музея за история на София.   Силви Вартан подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата през 2019 година.   На 24 април в зала 1 на НДК Силви Вартан ще има концерт, който е част от календара на културните събития на Столичната община.

Украински военни делфини отиват в руския флот

Те локализират звуци и обекти в мътни води, които хората не могат да забележат. Това прави тези животни уникално ефективни при откриването на опасности на морското дъно

Борисов: Мая Манолова е красива жена, но за законотворец не става

ГЕРБ е партията победила и на евроизборите и на парламентарните избори, ако се върнем 20 години назад тази партия, която победи на изборите оглавява ЦИК. Това коментира пред журналисти по време на посещението си в Благоевград, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, ГЕРБ е партията победила и на евроизборите и на парламентарните избори, ако се върнем 20 години назад тази партия, която победи на изборите оглавява ЦИК. Това коментира пред журналисти по време на посещението си в Благоевград, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Тимошенко обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна


Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че ще се кадиндатира за президент, съобщи агенция "Ройтерс". Тимошенко беше освободена от затвора преди месец - веднага след свалянето на президента Виктор Янукович. Изборите за президент на Украйна ще се проведат на 25 май.

"Възнамерявам да участвам на изборите за президент", съобщи тя пред репортери.

53 годишната Тимошенко е заемала премиерския пост два пъти и се канидатира за държавен глава през 2010 г., но Виктор...

Училищна програма учи децата да се справят с трудностите и емоциите си


Зипи е насекомо - т.нар. пръчица - толкова тънко и уязвимо, че можеш лесно да го стъпчеш. "Приятелите на Зипи" е училищна програма, изградена от поредица илюстрирани разкази за Зипи и група малки деца, които му помагат да се идентифицира като насекомо, да бъде разпознато и прието от останалите, въпреки уязвимостта си. Историите са илюстрации на различни трудности, пред които се изправят децата всекидневно вкъщи или в училище.

Програмата работи за подобряването на отношенията между...

Любовницата на Оланд осъди сп. Closer за 15 хил. евро

Френският съд нареди на списание Closer да плати на актрисата Жули Гайе 15 000 евро за нарушаване на неприкосновеността на личния живот, след като разкри аферата й с президента Франсоа Оланд през я...

До месец – нов шеф със заместници в Сметната палата

Депутатите им определиха бонусите, отпуска и парите им за облекло

    


Близо 70 часа са продължили преговорите за освобождаването на сестрите, разкри Сесилия Атиас


На двадесет часова среща с Муамар Кадафи и 45-часови преговори с представители на правителството и синът на либийският диктатор Сейф ал Ислам са предхождали освобождаването на българските медици, осъдени на смърт в Либия, разкри днес в София Сесилия Атиас, която като съпруга на френския президент Никола Саркози има основна заслуга за щастливата развръзка. Бившата първа дама на Франция (тя е съпруга на Никола Саркози от 1996 г. до 2007 г.) посочи, че в първия разговор с Кадафи, който е продължил...

Украинската криза вреди на популярността на Обама в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама получава ниски оценки за реакцията си на руското нахлуване в Украйна. Освен това повече от всякога са американците, които не одобряват като цяло действията на президента, показва ново проучване на Асошиейтед прес и института за социологически проучвания Джей еф Кей. Досега външната политика не пречеше на популярността на Обама по време на втория му мандат. Републиканците отдавна критикуваха президента, че е прекалено слаб и не налага влиянието на САЩ по света, но мненията като цяло бяха разделени приблизително по равно. Сега обаче одобрението за външната политика на Обама спадна до най-ниското си равнище от 40 на сто. Въпреки това основната му тактика за кризата в Украйна - налагането на икономически санкции на ключови руски фигури - е получила силна обществена подкрепа. Близо 9 от всеки 10 американци подкрепят санкциите, обявени в отговор на анексирането на Кримския полуостров от Русия. Около половината от тях смятат, че санкциите са точно такива, каквито е необходимо, останалите искат по-тежки санкции. Повечето демократи смятат, че санкциите са каквито трябва, а републиканците искат засилването им. 57 на сто са недоволни от представянето на Обама по време на кризата в Украйна, а 54 на сто - от отношението му към Русия. Само 20 на сто обаче подкрепят финансова помощ за Украйна, а една трета са против. Идеята САЩ да окажат на Киев военна помощ срещу Русия е непопулярна. Общо неодобрението към действията на Обама като президент достигна рекордните за него 59 на сто. Това е по-малко от неодобрението от 72 процента, изразено през октомври 2008 г. към Джордж Буш-младши, но данните въпреки това са предупреждение за Демократическата партия преди изборите за Камарата на представителите и Сената през ноември. Американците вече не са сигурни коя от двете партии искат да контролира Конгреса. През януари демократите имаха малка преднина. Американците са най-недоволни от Обама заради начина, по който се справя с федералния бюджет, имиграцията и икономиката, показва проучването, проведено на 20-24 март с участието на 1012 случайно подбрани пълнолетни американци. Допустимата статистическа грешка е 3,4 на сто.

Реформаторският блок започна кампанията си за евроизборите от Бургас

Реформаторският блок започна кампанията си за евроизборите от Бургас. Официално тя бе открита в събота, но първият град, който кандидатите за евродепутати посещават, е Бургас, предаде в четвъртък БТА.   Изборът не е случаен, каза на пресконференция в крайморския град водачът на листата и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.   "Бургас е университетски град с много стабилно присъствие. Той направи много от европейското членство на България", добави Кунева. Тя каза още, че образованието за нея продължава да бъде една от най-важните теми и затова общуването с млади хора има голямо значение.   Кунева каза още, че в следващите дни ще поиска дебат с лидерите на останалите проевропейски политически партии у нас и се надява те да намерят време за това. Водачът на листата на Реформаторския блок се надява на този разговор всеки от присъстващите да каже как ще направи проблемите на България решими през Европейския парламент.   Кунева бе помолена да коментира срещата на кафе между лидерите на ГЕРБ и ДПС. Тя каза, че политиците трябва да си говорят и няма нищо лошо в това, че Местан и Борисов са се срещнали извън парламента по въпрос, който засяга интересите на двете политически сили.   Още повече е постигнат вариант, при който да бъдат удовлетворени амбициите на ГЕРБ, каза още Меглена Кунева. "Борисов поиска мястото в ЦИК и го получи. Какво обаче получаваме ние, българските граждани?Е Трябваше ли да се стига до скандал?", попита Кунева. Тя добави, че съгласие трябва да се търси, но трябва да се търси от първия момент, в който започна разработването на закона.   Лидерът на движението каза още, че отново се връща на идеята за професионална ЦИК, която не би довела до подобни ситуации.   На пресконференцията Кунева бе запитана и потвърди, че на местните избори отново явяването ще е в този формат - Реформаторски блок. А що се отнася до активността на предстоящите избори за Европейски парламент, то тя очаква да е по-ниска в сравнение с тази за местен вот. Има вариант и в който активността да е висока, ако изборите за Европейски парламент бъдат възприети като тест дали ще има или няма да има предсрочни избори у нас.

Цитат на деня: И Айфеловата кула е обявявана за грозна като паметника пред НДК


"Нека да имаме уважение към авторите на паметници. Преди години всички парижани са се обединили около тезата, че Айфеловата кула е най-грозното нещо на света, но не са я съборили".

Това заяви председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова по време на обсъждане на бъдещето на паметника пред Националния дворец на културата (НДК) в София. Днес общинарите отложиха решението за обявяването на конкурс за нов облик на монумента, който от години се разпада.

66 деца са осиновени във Варна през миналата година

66 изоставени деца са осиновени през миналата 2013 година за общините Варна и Аксаково. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Ана Конукова, началник на Отдела за закрила на детето във Варна. От тях 58 са осиновени в България, а 8 от семейства в чужбина.

Рикардо Авербах ще дирижира Симфониета „София”

/КРОСС/ Творби от Копланд, Пиацола и Мануел Де Файя ще изпълни оркестър Симфониета „София" под диригентството на Рикардо Авербах тази вечер в зала „Света София" на Народното събрание. Началото на концерта е в 19 ч. Входът е свободен. Рикардо Авербах е роден в Бразилия в семейство с български корени. Завършва инженерна специалност в Политехническия университет в Сао Пауло, а след това следва в НМА „Проф. П. Владигеров" в София при проф. Влади Симеонов и проф. Васил Арнаудов. Директор е на Департамента по оркестрово дирижиране в Университета на Маями и вицепрезидент на Съюза на университетските диригенти на САЩ. Музикалното събитие е организирано със съдействието на посланика на Република Аржентина - Н. Пр. Гийермо Асрак. Проявата се осъществява под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков и със съдействието на Столична община.

Венелин Петков: Приех да стана шеф, ако няма натиск. В момента, когато се случи нещо подобно - напускам

- Г-н Петков, от месец сте начело на дирекция "Новини, актуални предавания и спорт". Как се чувствате в креслото на втория човек в Би Ти Ви?


- Не мисля за себе си като за втори човек в телевизията, защото звучи пресилено. А и нямам кресло. (Усмихва се.) Имам кабинет. Моята професия е журналист, а директор е просто административна длъжност - Г-н Петков, от месец сте начело на дирекция "Новини, актуални предавания и спорт". Как се чувствате в креслото на втория човек в Би Ти Ви? - Не мисля за себе си като за втори човек в телевизията, защото звучи пресилено. А и нямам кресло. (Усмихва се.) Имам кабинет. Моята професия е журналист, а директор е просто административна длъжност

Първа среща между Барак Обама и папа Франциск

Американският президент Барак Обама се срещна за първи път с папа Франциск във Ватикана.
Според политическите наблюдатели тази среща е историческа и може да се възприеме като опит на държавния глава на САЩ да засили подкрепата сред католическите избиратели в Щатите.
Двамата обсъдиха обща програма за борба с глобалното неравенство въпреки широките Американският президент Барак Обама се срещна за първи път с папа Франциск във Ватикана. Според политическите наблюдатели тази среща е историческа и може да се възприеме като опит на държавния глава на САЩ да засили подкрепата сред католическите избиратели в Щатите. Двамата обсъдиха обща програма за борба с глобалното неравенство въпреки широките

Русия ще създаде собствена затворена платежна система


Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще създаде национална платежна система, подобна на тeзи в Япония и Китай, съобщи "РИА Новости".

"В страни като Япония и Китай тези системи работят, при това работят много добре. Те са създадени с идеята да бъдат национални, затворени в пазарите на тези държави, да се ползват само на тяхната територия и от техните граждани, а днес придобиват все по-голема популярност", заяви Путин на среща с членове на Съвета на федерацията.
...

Йовчев пред израелския външен министър: Ще установим кой стои зад атентата в Сарафово

"Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев на среща с израелския външен министър Авигдор Либерман в София.   В края на миналия месец прокуратурата обяви, че ще се забави с внасянето на обвинителния акт по делото за атентата, защото е установено, че има трети участник, който досега е бил неизвестен на разследващите. България официално обяви, че военното крило на проиранската групировка Хизбула е свързано с атаката, каквато е и версията на Израел.   По време на срещата в четвъртък Йовчев и Либерман са постигнали съгласие да работят съвместно в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма, съобщиха от МВР   Двамата министри са потвърдили готовността да работят и за изграждането на регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.   Йовчев е представил мерките за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна.   Той посочил, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем.   Либерман се срещна и с премиера Пламен Орешарски."С Израел винаги сме имали отлични отношения. В икономически план има много резерви, които могат да допринесат за развитието на тази отношения", заяви Орешарски.   Авигдор Либерман отбеляза, че политическите взаимоотношения между двете страни са превъзходни и се съгласи, че една от сферите, които могат да търпят развитие в бъдеще, е икономическата, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.   "Стремим се да създадем добри условия на всички инвеститори“, каза премиерът.   Според министър-председателя по отношение на реиндустриализацията Израел също може да съдейства чрез инвестиции. Авигдор Либерман предложи да се изработи стратегия за по-добро икономическо взаимодействие между България и Израел, както и да се проведе среща с бизнес общността на Израел.   "Отношението на българския народ към еврейската общност е нещо което се помни и се цени високо. Важно е да помним историческите моменти“, каза още министър Либерман по време на срещата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване