Днес да почерпят

Димитър Зоров, собственик на “Пършевица” и председател на Асоциацията на млекопреработвателите, 44 г.

Проф. Димитър Луджев, политик и историк, 64г.

Хилда Казасян, джазпевица и собственичка на заведения.

Цветан Цветков, зам.-председател на Сметната палата, 51 г.

Юксел Кадриев, телевизионен водещ, 41 г.

Янчо Костадинов, инструктор на Димитър Зоров, собственик на “Пършевица” и председател на Асоциацията на млекопреработвателите, 44 г. Проф. Димитър Луджев, политик и историк, 64г. Хилда Казасян, джазпевица и собственичка на заведения. Цветан Цветков, зам.-председател на Сметната палата, 51 г. Юксел Кадриев, телевизионен водещ, 41 г. Янчо Костадинов, инструктор на

Цитат на деня: Не съм вълшебница, за да поправя злото от 20 години насам


Аз не съм вълешбница и не мога да поправя злото, свършено от 20 години насам.
Здравният министър Таня Андреева в коментар по Нова телевизия за проблемите със заплащането на лекарите и медицинския персонал и лошите условия в болниците.
Андреева успокои, че няма опасност в болниците в страната да спре хемодиализалата, въпреки, че 24% от остарялата апаратура е минала предписания срок за работа без основен ремонт.

Чехия и САЩ ще си сътрудничат в ядрената енергетика

Чехия и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика, съобщава РИА Новости.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката на САЩ Ърнест Мориц и министъра на промишлеността на Чехия Ян Младек. Последният заяви: "Чехия приветства подписването на споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на мирно изследване и развитие на атомната енергетика, което ще създаде основа за взаимодействие между двете страни основаващо се на напреднали технологии и повишаване на тяхната ефективност и сигурност".

Бойко подарил на Путин мелез менте

Мутри се правят на селекционери и измислят несъществуваща порода „българско овчарско куче”

Бойко Борисов подарява на Путин куче от измислената порода “българско овчарско куче”. Снимка: правителствена пресслужба

Кучето, което Бойко Борисов подари на руския президент Путин при посещението му у нас през 2010 г., обявено като порода „българско овчарско куче”, е мелез менте.
Това е публична тайна в средите на специалистите по породи, но те не смеят да коментират. Произходът на кучето е традиционната каракачанска порода, омесена с няколко други породи като санбернар, кавказка овчарка, средноазиатска овчарка, нюфаундленд, московска стражевая и др. Целта на тази селекция е да се създадат по-големи на размер кучета и да се рекламира нова измислена порода – БОК (съкратено от българско овчарско куче). Каращисването още не е създало порода по строгите изисквания на международната организация по кинология със седалище в Брюксел – FCI (по-надолу са дадени накратко изискванията).

Това не прави по-малко симпатично кученцето, което Борисов подари на любителя на животните Путин. При посещението му тогава беше подписано споразумение за газопровода „Южен поток”, а подаръкът го разнежи пред камерите. Кучето по-късно беше кръстено Бъфи, след нещо като конкурс с предложения за име на сайта на президента на Русия. Кръстник се оказа 5-годишното момче Дима от Москва, което беше поканено от Путин с родителите си да се срещне със симпатичния български четириног подарък.
Горкото момче и неподозиращият руски президент няма как да знаят, че

кученцето идва от развъдника на Пламен Митрев, прочул се като подсъдим

по дългогодишно дело за изнасилване от 1997 г., когато той и негови другари държаха насила във вила в Градец 4 манекенки, примамени да ги снимат във фотосесия (виж тук). За Митрев из мрежата могат да се намерят публикации за ранната му биография и връзките му с босовете на СИК. Някои дори го сочат като един от основателите на СИК или за връзка между босовете и техни руски “колеги” от Краснодар. Митрев е един от идеолозите и селекционерите на новата порода „българско овчарско куче”. Развъдникът му се казва „Германофорс”.

Пламен Митрев (вляво) и Бойко Борисов на киноложка изложба през 2010 г. Снимка: от интернет форума “Каракачанско куче”

Кученцето Бъфи, което отглежда Путин, си има родословие и неговата майка се казва „Мутреса”, която пък е от развъдника в Пазарджик „Тичо Елит”, на бившо ченге.

В развъждането на измислената порода „българско овчарско куче” са намесени мутри и грандомани, които искат да създадат грамаден и страшен пес. А в селекцията се проявява нерушимата българо-съветска дружба, избуяла в новите условия на руско-български капитализъм. Геополитическите зависимости на България са изцяло вплетени в създаването на новата порода.
Неин

главен пропагандатор е бившият премиер Борисов,

още от времето, когато беше назначен за главен секретар на МВР. Той е избран за почетен председател на Националния клуб „Българско овчарско куче”. При първото си интервю в „Шоуто на Слави” през есента на 2001 г. е представено кучето на Борисов, което Слави нарича няколко пъти каракачанско, а Борисов неизменно го поправя: „българско овчарско куче”. Такава порода не съществува. Измислена е след 1995 година. Допреди това не се споменава никъде в литературата или в популярни издания.

Първата сериозно обоснована научна статия от специалист за българско овчарско куче е от германец в немско киноложко списание през 1938 година. Тя е посветена на каракачанското куче. Авторът работил известно време в софийския зоопарк и направил проучване с подробно описание на породата каракачанско. През годините статиите и снимките на каракачански овчарски кучета са десетки. Но няма нито една за порода „българско ...

С. Паси: Общото между Крим и Косово е само буквата "К"

Президентът Путин няма да преразгледа своята позиция, а Западът е нерешителен и лишен от въображение в своите опити да го принуди да го стори.

"Дума": Станишев да подтвърди думите на Стоилов

/КРОСС/ Станишев да подтвърди думите на Стоилов, за да бъде позицията на БСП принципна. А БСП да настоява позицията от частно-партийна да се превърне в позиция на Министерския съвет, пише Юрий Борисов в "Дума". Казаното от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов е ясно: "Българската страна трябва не само да бъде резервирана към налагане на икономически санкции, но и трябва да поддържа позицията такива санкции да не се допускат". За да бъде това обаче безспорна позиция на БСП, думите трябва да бъдат потвърдени и от председателя на партията Сергей Станишев.Какво означава "да поддържаме позицията такива санкции да не се допускат"? Това означава БСП да настоява министър-председателят и външният министър на всеки форум, който се занимава с темата, да бъдат ПРОТИВ налагането на икономически санкции. Външният министър дори може да бъде задължен по партийна линия да се бори за налагането на тази позиция в правителството. И това трябва публично да бъде обявено. Второ, БСП трябва да настоява пред своя коалиционен партньор позицията от частно-партийна да се превърне в позиция на Министерския съвет.Когато една страна от ЕС е "против" нещо, тя го отстоява пред другите страни. А ако те не са съгласни? Логично е да наложи вето върху различно решение, ако смята, че позицията й е ключова, дори съдбоносна за страната. Ако коалиционният партньор не се съгласи с тази позиция, трябва много ясно и много пъти да се повтори, че позицията на БСП е бламирана

Тръгва ремонт и на Цариградско, 5 тапи запушват София

Днес започва ремонтът на Цариградско шосе в София. Ще се ремонтират и булевардите "Ботевградско шосе", "Никола Мушанов" и "Овча купел". В ход е и мащабен ремонт на Лъвов мост

Китайска следа в гръцкия Монако

Приватизацията на изоставеното международно летище край Атина Хеленикон изглежда вече е на финалната права

    


Най-чист у нас е въздухът на връх Рожен

Най-чист в страната е въздухът на родопският връх Рожен, а Пловдив и Варна са с най-много превишения на нормите за фини прахови частици във въздуха за година, казва пред БТА Валери Серафимов, началник на отдел „Мониторинг на въздуха“ в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). 

С по-чист въздух в София са кварталите „Горна Баня“ и „Банкя“, където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление, допълни той. 

Основният проблем на въздуха в София е замърсяването с фини прахови частици. 

На територията на столицата са разположени шест автоматични измервателни станции (АИС) за качество на атмосферния въздух – в „Дружба“, „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, при Орлов мост и на Копитото. 

Анализът на данните за фини прахови частици за 2013 г. показва, че най-много дни нормата е превишена в „Дружба“ (110) и Орлов мост (100). 

Превишение има и в другите софийски пунктове – „Павлово“ (80), „Хиподрума“ (72), „Надежда“ (69). 

По думите на специалиста

в София най-запрашени са районите в близост до големи пътни кръстовища, както и кварталите без централно отопление.

В подножието на Витоша нямат централно отопление и проблем възниква през зимата с отоплението на твърди и течни горива, тъй като се емитират атмосферни замърсители, в това число и фини прахови частици. 

Трябва да се отбележи, че нивата на други атмосферни замърсители, регламентирани от европейското и национално законодателство, са

значително под допустимите норми – бензен, въглероден оксид, олово, кадмий, никел.

Серафимов посочва, че според нормативната уредба са позволени 35 дни с превишения на средноденонощната норма (50 микрограма на куб. м) за фини прахови частици във въздуха в годината. 

С най-голям брой превишения за 2013 г. са двата пункта Пловдив –

„Каменица“ (173 бр. превишения) и „Баня старинна“ (143 бр.), измервателният пункт „Батак“ във Варна (155 бр.), както и пунктовете в Монтана и в с.Долни Воден – с по 139 превишения. 

ИАОС публикува ежедневно данни за замърсяването на въздуха в страната по различните наблюдавани показатели. Данните са достъпни онлайн на сайта на агенцията – EEA.Government.bg, като общините имат достъп в реално време, за да могат да реагират с необходимите мерки в случай на голямо замърсяване. Данните се докладват и на Европейската агенция по околна среда. 

Източник на регистрираните наднормени замърсявания са

промишлените дейности, битовото горене и транспортът, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки в общините,

посочи специалистът. 

По думите му замърсяването с фини прахови частици има ясно изразен сезонен характер – повишава се значително през зимния отоплителен сезон. 

Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната. 

По повод публикувана наскоро преводна статия, че Перник е най-замърсеният европейски град, Серафимов коментира, че данните са от Европейската агенция по околна среда, на която ИАОС докладва, и са от 2011 г.  Броят на превишенията на нормата за фини прахови частици в Перник (пункт „Шахтьор“) намалява от 2011 г. насам – 219 превишения за 2011 г., 175 превишения за 2012 г. и 123 превишения за 2013 г.

От юни 2013 г. работи нова сероочистваща инсталация в ТЕЦ „Република“ -Перник, която ще намали значително емитираните серни оксиди и прахови частици, каза специалистът. 

По думите му

за 2013 г. в Перник няма превишения на нормите за серен диоксид. 

Средночасовата норма за серен диоксид (350 микрограма на куб м) не бива да бъде превишавана повече от 24 пъти годишно. 

Единствено измервателните пунктове в Гълъбово и Димитровград са превишили този брой за миналата година, със съответно по 45 и 57 броя превишения, посочи Серафимов. 

Средноденонощната норма за серен диоксид, която не бива да бъде превишавана повече от три пъти годишно, е надмината от тези два пункта, като превишенията са съответно 4 и 5 броя. 

Азотният диоксид има средночасова норма от 200 микрограма на куб. м и не бива да бъде превишавана повече от 18 пъти в годината. В нито един пункт за качество на въздуха за 2013 г. тази норма не е превишена, каза експертът. 

От другите основни замърсители, които се наблюдават от Националната автоматизирана система за контрол качество на атмосферния въздух (бензен, въглероден оксид, озон), през миналата година

превишения има единствено на нормата за озон (120 микрограма на куб. м, до 25 пъти годишно). 

Те се наблюдават на извънградски пунктове – София – Копитото (82 дни), Юндола (27 дни) и в Бургас – Долно Езерово (27 дни).


Борисов съди Бареков за това, че го е нарекъл "тъп"


В Софийския районен съд днес ще се проведе третото заседание по делото за клевета на бившия премиер Бойко Борисов срещу бившия телевизионен водещ Николай Бареков. 

Лидерът на ГЕРБ твърди, че на 19 октомври миналата година в предаването "Дикофф" по Нова телевизия, Николай Бареков, който е лидер на "България без цензура" и  свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, е отправил сериозна обида към него, като е заявил: "ми той е тъп, той по принцип е тъп".
...

Съдът отново ще гледа мярката за неотклонение на бившия шеф на "Напоителни системи"


Софийският районен съд (СРС) ще разгледа днес искането за промяна на мярката на бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов.

Той е в ареста от края на декември, когато Софийският градски съд удовлетвори искането на прокуратурата за задържането му. Повод стана справка в ДАНС от анонимен свидетел, подписани от председателя на агенцията Владимир Писанчев, според които Харизанов иска да се укрие.

Бившият шеф на дружеството "Напоителни системи" е обвиняем заедно...

Мирослав Найденов: "България без цензура" привлече хора от всички партии. Хубаво е, че от нас взе само трима

Не сме патерица на никой. Точно поради тази причина взехме решение да участваме самостоятелно на евроизборите. Ако искахме да помагаме на някого, нямаше да се явим на тези избори. Нашите симпатизанти щяха да гласуват за ГЕРБ и едва тогава можеше да се говори, че им помагаме. Това заяви лидерът на БАСТА Мирослав Найденов пред БНТ. Не сме патерица на никой. Точно поради тази причина взехме решение да участваме самостоятелно на евроизборите. Ако искахме да помагаме на някого, нямаше да се явим на тези избори. Нашите симпатизанти щяха да гласуват за ГЕРБ и едва тогава можеше да се говори, че им помагаме. Това заяви лидерът на БАСТА Мирослав Найденов пред БНТ.

Свлякла се земна маса затрупа работник в Кубрат

59-годишният мъж е в болница със счупен ляв крак

    


Мирослав Найденов: Пиенето на кафе не помага на хората. Бил съм на много такива срещи


Не сме патерица на никой. Точно поради тази причина взехме решение да участваме самостоятелно на евроизборите. Ако искахме да помагаме на някого, нямаше да се явим на тези избори. Нашите симпатизанти щяха да гласуват за ГЕРБ и едва тогава можеше да се говори, че им помагаме. Това заяви лидерът на БАСТА Мирослав Найденов пред БНТ. Не сме патерица на никой. Точно поради тази причина взехме решение да участваме самостоятелно на евроизборите. Ако искахме да помагаме на някого, нямаше да се явим на тези избори. Нашите симпатизанти щяха да гласуват за ГЕРБ и едва тогава можеше да се говори, че им помагаме. Това заяви лидерът на БАСТА Мирослав Найденов пред БНТ.

Обществените медии – предизвикателства и перспективи

/КРОСС/ Генералните директори на БНТ и на БНР Вяра Анкова и Радослав Янкулов, съвместно с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон ще дадат пресконференция на 27 март 2014 г. от 11 ч. в Медия центъра на БНР. Основните теми, с които те ще запознаят журналистите, са адекватното, устойчиво и предвидимо финансиране на БНТ и на БНР - медиите с най-високо обществено доверие в България; независимостта на двете медии от политически натиск и икономически влияния; влошената позиция на България в световната класация за свободата на медиите; дигитализацията на медиите като част от опазване на националното културно наследство. Клаудио Капон гостува на БНР по проекта „Училище за радио", осъществен в сътрудничество с EBU. „Училище за радио" е специален курс на обучение, воден от лектори на EBU и Висшето училище по журналистика (ESJ) в Монпелие, Франция, през който ще преминат десетима опитни журналисти от БНР. След завършване на курса те ще организират Майсторски клас по радиожурналистика, който ще даде възможност на работещите в БНР да повишат квалификацията си според най-новите европейски стандарти. Преди пресконференцията Клаудио Капон ще се срещне с ръководствата на БНР и на БНТ, с които ще обсъди ролята и мястото на обществените медии, както и предизвикателствата, пред които те са изправени в ерата на новите медии и социалните мрежи

Паметна плоча за героя в Лясковец

/КРОСС/Мемориална плоча в памет на убития полицай Емил Шарков да бъде поставена в центъра на Лясковец се очаква да гласува днес общинският съвет в града. Предложението по инициатива на в. "Стандарт" е внесено от зам.-кмета Георги Петров за обсъждане като първа точка на заседанието, което започва от 14 часа. Ако предложението бъде одобрено, следващата крачка ще е решение как да изглежда плочата и къде точно да бъде поставена, обясни председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева. Към идеята за поставяне на мемориален знак, която кметицата на града Ивелигена Гецова взе присърце, са се присъединили ученици, граждани и други организации от Лясковец и от страната. Преди да се пристъпи към изграждането й обаче, от общината ще искат съгласието и мнението на роднините на командоса. Ще се търси и компетентната помощ на архитекти за дизайна и мястото на мемориала. В социалната мрежа Фейсбук вече има създадена страница "За издигане на паметник на Емил Шарков в Лясковец", която има повече от 14 000 последователи. Командосът бе убит в района на училището на 14 март при обезвреждането на барикадиралия се в дома си Петко Савов. Спецполицаят бе застрелян на място, докато покриваше изтеглянето на колегите си от района. Психично болният мъж успя да рани и други трима полицаи, преди да бъде обезвреден от отряда за борба с тероризма. Миналия ден 53-годишният Савов бе транспортиран до затворническата болница в София

Преглед на печата - 27 март

„Стандарт": НЕК даде Енергото на прокуратурата НЕК е сезирала прокуратурата за сумите, които ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са си прихванали. Това обяви пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

11 ранени в катастрофи

11 души са ранени при осем тежки катастрофи, станали в страната през денонощието, съобщиха от пресцентъра на МВР. Загинали няма. Две тежки и 113 леки катастрофи са станали в столицата, при тях са ...

Китай: Децата и лекарствата

Китайската общественост е потресена - без знанието на родителите в много от детските градини в страната редовно са се раздавали лекарства. Държавното ръководство е разпоредило извършването на провер...

Започва ремонт на „Цариградско шосе". С него и задръстванията

/КРОСС/Започва ремонт на „Цариградско шосе". Очаква се движението по една от основните пътни артерии в столицата да бъде изключително затруднено.  Мостът на 4-ти километър не е реконструиран от 40 години. До края на март се затварят по 50 метра от левите ленти на всяко платно. Ще се направи прекъсване за преминаване от едното в другото платно. От 1 април се затваря напълно платното в посока Пловдив. Движението ще става двупосочно в посока центъра на София. Срокът за изпълнение ще бъде 45 календарни дни. От 16 май движението се обръща. Тогава започва и ремонтът на моста към аерогарата. Заради строителните дейности се налага ограничение на скоростта. Така разрешените 80 километра в час се намаляват на 40. А това ще доведе и до тапи. Целият ремонт ще струва 10 милиона лева.  

Трус от 4,8 по Рихтер люля Румъния и Молдова

Не се съобщава за пострадали и разрушения

Лошо време отмени издирването на останките от изчезналия самолет

Издирването на останките на полет MH370 на Малаизийските авиолинии беше отменено в четвъртък за втори път тази седмица, след като метеорологичните условия отново се влошиха в Индийския океан и на корабите и самолетите беше наредено да се изтеглят от района, предаде АФП.
„Днешните операции по издирването на „Боинг 777-200“ се отменят, Издирването на останките на полет MH370 на Малаизийските авиолинии беше отменено в четвъртък за втори път тази седмица, след като метеорологичните условия отново се влошиха в Индийския океан и на корабите и самолетите беше наредено да се изтеглят от района, предаде АФП. „Днешните операции по издирването на „Боинг 777-200“ се отменят,

"Луфтханза" отменя 600 полета заради стачка

/КРОСС/Германската авиокомпания "Луфтханза" съобщи, че 600 полета насрочени за утре се отменят заради стачка, предаде "Ройтерс". Това е около 30% от всички полети за деня на превозвача. Полетите са основно за Европа и САЩ. От компанията препоръчват на клиентите си да следят информацията, публикувана на уебсайта им, за да се информират за полетите си. До стачката на летищните служители се стигна, след като правителството и синдикатите не постигнаха споразумение за увеличаването на заплатите на работниците. Синдикатите настояват за увеличение със 7%, но властите обявиха, че това е твърде много. Очаква се в протеста да се включат летища в цяла Германия. Само на летището във Франкфурт ще протестират 1400 души.  

Гответе се за тапа по "Цариградско"; ремонтите почват

Днес започват ремонтните дейности по "Цариградско шосе", в резултат на които позволената скорост по булеварда пада от 80 на 40 км в час. Ограничението ще важи до есента. Първият етап от реконструкцията започва от надлеза над бул. "Г. М. Димитров", т. нар. 4-ти км, като считано от днес временно в този участък движението се стеснява чрез затваряне на левите ленти на всяко платно.

Промени в движението по бул. "Цариградско шосе" се въвеждат от днес

Промени в движението по бул. "Цариградско шосе" се въвеждат от днес заради ремонта на булеварда от надлеза над бул. "Г.М. Димитров" до надлеза над бул. "Александър Малинов", съобщават от Столичната община.

Ремонтът ще бъде извършен от ДЗЗД "Градска магистрала".

Строително-монтажните работи включват още пешеходния подлез под бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница, рехабилитация на централни и локални платна на булеварда от надлеза над бул "Г.М. Димитров" до надлеза над бул....

Продължава

Акциите на King Digital Entertainment спаднаха с 15% при дебюта й на борсата

След първичното публично предлагане компанията не успя да постигне търсената цена от 22,50 долара за акция

    


Лошо време пак отмени издирването на останките от изчезналия боинг


Издирването на останките на полет MH370 на Малаизийските авиолинии беше отменено в четвъртък за втори път тази седмица, след като метеорологичните условия отново се влошиха в Индийския океан и на корабите и самолетите беше наредено да се изтеглят от района, предаде АФП.
„Днешните операции по издирването на „Боинг 777-200“ се отменят, Издирването на останките на полет MH370 на Малаизийските авиолинии беше отменено в четвъртък за втори път тази седмица, след като метеорологичните условия отново се влошиха в Индийския океан и на корабите и самолетите беше наредено да се изтеглят от района, предаде АФП. „Днешните операции по издирването на „Боинг 777-200“ се отменят,

Главнокомандващият армията на Египет генерал Сиси ще се кандидатира за президент

/КРОСС/Върховният главнокомандващ въоръжените сили на Египет, фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси, обяви официално, че ще се кандидатира за президент. Сиси, безспорно, е най-популярната личност в най-многолюдната арабска държава и според прогнозите ще спечели безпроблемно президентските избори. Предвидено е те да бъдат проведени по-късно тази година, като може това да стане дори още следващия месец. В телевизионно обръщение към нацията, фелдмаршал Сиси обяви, че подава оставка от всички военни постове, включително като министър на отбраната. Според египетското законодателство, само цивилни имат право да се кандидатират за президент. Египет е заплашен от терористи, предупреди Абдел Фатах ас Сиси и обеща да спаси страната. Той бе част от правителството на първия демократично избран държавен глава на Египет, Мохамед Морси, а впоследствие стана двигател на свалянето на президента от армията на 3 юли миналата година. Съединените щати застанаха зад новото египетско правителство, поддържано от армията. Руският президент Владимир Путин подкрепи намеренията на Сиси да се кандидатира за президент по време на посещението му в Москва през февруари.  

Външният министър на Израел пристига у нас

/КРОСС/Министърът на външните работи на Израел пристига на официално посещение у нас. Авигдор Либерман ще бъде приет от всички висши представители на властта. Израелският външен министър е тук по покана на българския му колега Кристиян Вигенин. Двамата ще обсъдят двустранните отношения, разширяването на сътрудничеството в търговията, инвестициите и енергетиката, ситуацията в Близкия изток и други актуални въпроси от международния дневен ред, се казва в съобщение на българското външно министерство. Авигдор Либерман ще има срещи и с премиера Орешарски, президента Плевнелиев и вицепремиера и министър на вътрешните работи Йовчев. Контактите между България и Израел станаха особено интензивни след терористичния атентат на летището в Бургас през 2012 г, отнел живота на пет израелски туристи и българския шофьор на автобуса им. Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров беше на посещение в Израел. Засега обаче не се бърза с повдигането на обвинения срещу двамата заподозрени до момента ливанци. Все още няма информация и дали е идентифициран атентаторът, който загина при взривяването на автобуса на летище "Сарафово". България официално обвини за атентата ливанската шиитска групировка Хизбула, чието военно крило беше обявено за терористична организация от ЕС. До ден днешен българските власти очакват съдействие от Ливан относно заподозрените.  

Google намалява цените на облака си с 30% до 85%

Компанията признава индиректно, че има нужда да навакса изоставането от конкурентите си

    


Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 27 март - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - ул."Братя Бъгстон" №33,35, ресторант "Евридей" и ресторант "Реана", ул.

Пътувайте свободно в Европа, Ебола не се хваща в самолета!

Епидемичният взрив от смъртоносния африкански вирус Ебола в Гвинея засега не застрашава Европа, нито България. На този етап европейските здравни власти не препоръчват да се отменят полети и да се спира търговия с Гвинея, където от 80 заразени починаха 60. Заразата не се хваща в самолета, а само чрез много пряк контакт с телесна течност на болния.

Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

Около 30 000 руски военни съсредоточени по границата

    


27 март в историята

/КРОСС/ 196 г. пр.н.е. - Птолемей V се изкачва на трона на Египет. 1309 г. - Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото й население.1329 г. - В Агро Доминико Папа Йоан XXII осъжда някои писания на Майстер Екхарт като ерес.1625 г. - Чарлз I става крал на Англия, Шотландия и Ирландия и претендира за крал на Франция.1782 г. - Чарлс Уотсън-Уентуърт, втори маркиз на Рокингам, става министър-председател на Обединеното кралство.1854 г. - Кримска война: Великобритания обявява война на Русия.1860 г. - В САЩ е патентован тирбушонът.1867 г. - Карл Маркс завършва първия том на Капиталът, в който са формулирани икономическите закони за развитието на капиталистическото общество.1899 г. - Италианският инженер Гилермо Маркони осъществява първата международна радиовръзка - между Англия и Франция, като използва морзовата азбука.1907 г. - Приет е Закон за организиране на обществена безопасност, с който е създадена тайната политическа полиция.1914 г. - Направено е първото в света кръвопреливане, извършено в болница в Брюксел.1917 г. - Състои се битката при Червената стена.1918 г. - Молдова и Бесарабия се присъединяват към Румъния.1927 г. - Пуснат е на вода японския самолетоносач "Акаги".1933 г. - Япония напуска Обществото на народите.1941 г. - Втората световна война: В Югославия е извършен държавен преврат.1943 г. - Приет е закон за 5 % вътрешен държавен заем против инфлацията.1953 г. - Правителството на България намалява държавните цени на дребно на стоките за народно потребление

Предстоящи събития в страната за днес, 27 март

/КРОСС/ *** София.От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 09:30 часа ще заседава Висшият съдебен съвет. ***София.От 10:00 часа ще се проведе заседание на СОС. ***София.От 09:00 часа в София Хотел Балкан (Шератон) ще се проведе форум: „Телекомуникационният и медийният бизнес пред нови предизвикателства". ***София.От 09:00 часа в Sofia Event Center министър Десислава Терзиева ще открие конференция: „Стратегическа инфраструктура България". ***София.От 9:30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще заседава по НОХД №894/2008 - срещу Мирчо Петков и др. (Престъпления по служба с цел облага - чл. 282 - 283а от НК ). ***София.От 9:30 часа в МВнР, зала „България", ще се проведе Годишна конференция на министъра на външните работи с почетните консули на Република България. Форумът ще бъде открит от министър Кристиан Вигенин. В срещата ще участват повече от 40 почетни консули на Република България в над 25 страни. ***София.От 10:00 часа в БТПП ще се проведе кръгла маса, посветена на въпросите на социалния диалог и тристранното сътрудничество. ***София.От 10:00 часа в Националния институт на правосъдието, на ул. „Екзарх Йосиф" 14, заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще открие Кръгла маса „Предизвикателствата пред електронното правосъдие 2014-2020". Акцент в дискусията ще бъде представената на 14 февруари 2014 г

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Финансова фирма съди създател на група във фейсбук - в. 24 часа - стр. 1, 8Паркингът по-солен от ол инклузив - в. Телеграф - стр. 1, 4, 5Гурбетчиите на отчет - в. Стандарт - стр. 1Изнасяме сирене от вносно мляко - в. Преса - стр. 1120 дка соларен парк се „изпари - в. Труд - стр. 1, 10НЕК даде енергото на прокурор - в. Монитор - стр. 1, 9 Водещи заглавия на вътрешните страници Две стъпки срещу президента - жалба в КС, после импийчмънт - в. 24 часа - стр. 2, 3Основатели на БАСТА при Бареков, но без М. Найденов -не ставал за „Чисти ръце" - в. 24 часа - стр. 4Банев не пусна багер да му махне паркинга в Бояна - в. 24 часа - стр. 6Плевнелиев свали маската - в. Телеграф - стр. 1, 2БАНЕВ ЗАГРАБИ ДВОРА ПА КИНОЦЕНТЪРА - в. Телеграф - стр. 6Емигрираме срещу подпис - в. Стандарт - стр. 2, 3Бежанците задължени да се трудят и учат - в. Стандарт - стр. 5Скандал разтресе статистиката - в. Преса - стр. 2, 3Шефът на ДАНС ще дава обяснения пред депутати - в. Преса - стр. 4ГЕРБ взе блокираща квота в ЦИК - в. Труд - стр. 2, 3Правителството ще се бори с комарите и кърлежите - в. Труд - стр. 450% таван за таксите на ЧСИ - в. Монитор - стр. 2, 3ДАНС разби бардак за момичета по Фейсбук - в. Монитор - стр. 7BG банда краде по $1 млн. от банкомати в САЩ - в. Монитор - стр. 6, 7 Водещи интервюта Проф. Михаил Константинов: БСП и ДПС - 8 евромандата, ГЕРБ и реформаторите - 7 - в. 24 часа - стр

Рождениците днес

/КРОСС/ Проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Д. Попов, бивш депутат Димитър Зоров, собственик на „Пършевица" и председател на Асоциацията на млекопреработвателите Калоян Нинов, бизнесмен Проф. д-р Милан Петров, изпълнителен директор на здравноосигурителна компания „Надежда" Цветан Цветков, зам.-председател на Сметната палата Юксел Кадриев, журналист и тв водещ Янчо Костадинов, инструктор на Международната федерация по борба Хилда Казасян, джаз певица

Секат поголовно и на Рила! Вижте около Черната скала!

Ако протестите станат достатъчно масови, ще поуплашат властта да не върши безобразия, смята проф. Михаил Константинов. Освен специалист по изборно законодателство, той е един от изявените защитници на българската природа.

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: В сезона на алергиите - на живо - как да се предпазим? Тема: Разпада ли се БАСТА - разговор с Мирослав Найденов Тема: Тема с продължение: Ще плащат ли пациентите, ако не стигнат парите за болниците - председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Тема: Парламентарни аритметики - Цецка Цачева Тема: Изборни правила - депутатът от левицата Филип Попов Тема: Престъпление ли е да се лекуваш с марихуана - какво реши съдът? Тема: Как български моряци спасиха съветски подводничари преди 45 години - и какво се случва със спасителите днес? БТВ, „Тази сутрин" Тема: Кой и защо поръча Борислав Манджуков - версиите на Григор Здравков и на журналистите Явор Дачков и Веселина Томова; Тема: Затвор след сексскандал в „Напоителни системи" - Пазарджик! В студиото: осъденият шеф Ангел Даскалов; Тема: На живо: Защо „Екоравновесие" опряха до ромски пастор за да се справят с бездомните кучета в кв. Факултета? Тема: И още: как се оцелява в Камбоджа? Сървайвър приключението на Петър Нанев и Борис Пинтев; Тема: С чадър или по къс ръкав през уикенда - питайте синоптика Емил Чолаков на фейсбук страницата ни: facebook.com/tazisutrin Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На живо - изпепелената от мълния къща край Бобов дол! Оцелелите разказват за шока.Тема: Ще връщат ли болниците пациентите заради новите лимити? Здравният министър Таня Андреева

Богат изселник в Турция си купи цял блок в Рудозем

Богаташ от турския град Бурса си купи изоставен от 20 години жилищен блок в Рудозем, съобщи smolyanpress.net.
Постройката стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия. Богаташ от турския град Бурса си купи изоставен от 20 години жилищен блок в Рудозем, съобщи smolyanpress.net. Постройката стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия.

Протест в защита на Черноморието ще има днес следобед


Протест в защита на българското Черноморие от застрояване ще има днес следобяд от 14. 00 часа пред сградата на парламента на площад "Независимост", където депутатите провеждат заседания на повечето комисии на Народното събрание.

Акцията под надслов "Граждански натиск за защита на Черноморието" ще се проведе половин час преди началото на поредното заседание на парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Идеята на организаторите е да привлекат вниманието...

Ляв депутат "изгоря" с акт от 200 лева, летял по "Ботевградско"

Катаджиите твърдят, че Явор Куюмджиев ги плашил с уволнение

    

Ляв депутат "изгоря" с акт – 200 лева, летял по "Ботевградско"

Катаджиите твърдят, че Явор Куюмджиев ги плашил с уволнение

    


В "Софиямед" лекуваме увеличена простата с последно поколение лазер

Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в болница “Софиямед”:


- Д-р Велев, все повече мъже се изправят срещу проблема с увеличената простата. Кои са най-честите симптоми, с които се сблъскват те?
- При мъже с увеличена простата най-честият симптом е нарушеното уриниране. Като например проблеми, свързани със задържането на урина, по-ч Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в болница “Софиямед”: - Д-р Велев, все повече мъже се изправят срещу проблема с увеличената простата. Кои са най-честите симптоми, с които се сблъскват те? - При мъже с увеличена простата най-честият симптом е нарушеното уриниране. Като например проблеми, свързани със задържането на урина, по-ч

Пътна обстановка в страната - 27 март

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Кадиев: В закона за офшорките има пропуски и не работи

Две големи сделки - за Карадере и за "Булгартабак" са показали слабостите на текстовете, смята червеният депутат

    


Богат изселник в Турция си купи изоставен блок в Рудозем


Богаташ от турския град Бурса си купи изоставен от 20 години жилищен блок в Рудозем, съобщи smolyanpress.net.
Постройката стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия. Богаташ от турския град Бурса си купи изоставен от 20 години жилищен блок в Рудозем, съобщи smolyanpress.net. Постройката стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване