На гости на единствения в света Дейнотериум

Скелетът му е дълъг седем метра и е висок около четири метра и по изтритостта на зъбите му може да се предположи, че е бил на възраст между 40 и 45 години и може да се види в Музея по палеонтология и исторична геология

прочети повече

Пряката търговия между китайския юан и британския паунд вече ще е възможна

Постигнатото споразумение за клиринг и сетълмент в юани е първото извън Азия и ще утвърди Лондон като световен център за търговия с валутата

    


Прическата на Ким - еталон в КНДР

На студентите в КНДР е наредено да се подстригват по същия начин като лидера на страната Ким Чен Ун.

Разпореждането до ръководствата на ВУЗ-овете в страната е издадено по препоръка на управляващата /и единствена/ Трудова партия. Всички студенти вече трябва да са с прически а ла Ким - подстригани до кожа около ушите и врата, а буйното островчето отгоре - сресано на среден път. На студентките пък е разпоредено да изкопират прическата на съпругата на лидера - Ли Сол Чжу.

До миналата година в КНДР се разрешаваха по-свободни прически, без "упадъчни" дълги коси за мъжете, разбира се. Трудовата партия бе одобрила 10 мъжки и 18 дамски прически, като неомъжените жени разполагаха с най-голям избор. Колкото до прическата на Ким, десетина години назад тя би предизвикала партийно неодобрение, тъй като по онова време е считана за отличителен признак на крадците и контрабандистите.

Пациенти не трябва да се притесняват от новото финансиране на болниците, увериха министър и зам.-министър


Пациентите не трябва да се притесняват, че ще бъдат ощетени или ще изпитат някакви неудобства от новия начин за финансиране на болничната помощ с месечни прогнозни бюджети, обявиха в две национални телевизии министърът на здравеопазването Таня Андрева (по Нова телевизия) и заместникът и Бойко Пенков (по БНТ).

"За пациентите съм сигурна, че няма да доведе до щета. Ще бъде трудно на лечебните заведения по-коректно да си планират разходите, ще бъде трудно и на НЗОК, защото практически...

Днес изтича срока ЧЕЗ да се издължи на НЕК

До края на днешния ден ЧЕЗ трябва да преведе дължимите суми по сметката на националната електрическа компания.
Точно преди седмица ДКЕВР стартира процедура срещу EVN, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ и заплаши да отнеме лиценза на снабдителните им дружества. Държавният регулатор им даде 7 дневен срок, в който да погасят задълженията си. До края на днешния ден ЧЕЗ трябва да преведе дължимите суми по сметката на националната електрическа компания. Точно преди седмица ДКЕВР стартира процедура срещу EVN, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ и заплаши да отнеме лиценза на снабдителните им дружества. Държавният регулатор им даде 7 дневен срок, в който да погасят задълженията си.

Бури спряха търсенето на останки от малайзийския "Боинг"

Заради гръмотевични бури и силни ветрове международното търсене на останки от полет МН370 беше прекратено, след като сателит забеляза нови обекти в океана.

Министър Андреева: Либерализираме работата на ТЕЛК

/КРОСС/ Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти. В края на миналата година ситуацията, в която беше изпаднала НЗОК, беше много тежка, но въпреки това не се стигна до такива мерки. Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде напълно изплатена. Това каза в студиото на Нова телевизия министърът на здравеопазването Таня Андреева по повод новия метод, по който ще се изплащат пари на болниците. „Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите, но ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя се поема на ръчно управление, през цялото време ще се следи разхода на ресурса за болнична помощ ще бъде изразходван", добави тя. „Няма да има надлимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща на такава, каквато е. Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща - първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхостойностени - като кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения", заяви здравният министър. „Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения", каза Таня Андреева

Орешарски се готви за нов дълг следизборно, ние ще го плащаме!

Борисов: Правим огромен компромис да нямаме шеф в ЦИК

    


Изнасяме сирене от вносно мляко

Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и се налага недостигът да се компенсира с внос.

Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите. Това заяви за "Преса" доц. д-р Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи на селското стопанство в Института за аграрна икономика.

Въпреки че производството на мляко у нас постоянно се свива, от 2008 г. има увеличение на износа на млечни продукти. През 208 г. той е бил 32 809 тона, а през 2012 г. вече 46 692 тона. Според данните през същата година сме внесли 92 952 тона мляко и млечни продукти от ЕС. Огромната част от тях са млечни концентрати.

Повече от половината от кравите у нас се отглеждат във ферми, които не отговарят на евростандартите. Затова от тяхното мляко не се прави сирене за износ. Освен това продуктивността на говедата ни е много ниска. Средно в ЕС една крава дава 6692 кг мляко годишно, а у нас само 3670. В България са останали едва 300 000 животни. През 80-те години на XX век те са били над милион.

Мъртво пияна охрана чакала Обама в Хага

Трима сътрудници на службата за охрана на американския президент са отстранени от длъжност и върнати обратно във Вашингтон заради злоупотреба с алкохол.

Затварят ул. "Н.Вапцаров" заради ремонта на "Акациите"

От днес - 27 март до 6 април затварят за движение на МПС ул. "Н.Вапцаров" по цялата дължина от кръстовището с бул."Княз Борис I" до кръстовището с бул."Осми Приморски полк", съобщиха от Общината за Moreto.

Облачно и хладно

Облачността над страната ще е по-често значителна. Около и след обяд ще има превалявания, на повече места в Южна България, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София около 4°. Към края на деня облачността ще започне да намалява. Ще духа слаб юг-югоизточен, в Дунавската равнина източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София около 13°.

Над планините ще бъде предимно облачно с превалявания, над около 1700 метра от сняг. Ще духа слаб, по високите и открити части умерен юг-югозападен вятър. По Черноморието ще има разкъсана, над южното крайбрежие значителна облачност и на места там ще превали слабо. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър.

Британският вицепремиер в спор с Фараж за имиграцията

Британският вицепремиер Ник Клег влезе в сериозен спор с водача на евроскептичната Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж на първите телевизионни дебати между британски партийни лидери относно членството в Европейския съюз. Клег, водач на проевропейската партия Либерални демократи, обвини Фараж, че подвежда британците за последиците от свободното движение на хора в ЕС. ” Това е листовка, която партията на Найджъл Фараж разпространяваше на последните избори. Тук пише, че 29 млн. румънци и българи може да дойдат във Великобритания. В самите Румъния и България няма 29 млн. румънци и българи. Това просто не е вярно”, каза Ник Клег, цитиран от БТА. Найджъл Фараж каза, че е "пълна лудост" да имаш "отворена граница за половин милиард души:  Опитвате се да манипулирате с цифрата 29 милиона души. Знаете защо, Защото 2 милиона вече са заминали в чужбина и те са в Италия и Испания. Не твърдя, че 29 милиона души имат правото да простигнат във Великобритания, твърдя, че 485 милиона имат пълното и безусловно право да дойдат тук, ако искат. Дебатите се организират два месеца преди изборите за Европейски парламент, като се очаква ЮКИП да отбележат значителна победа във Великобритания.

Международен ден на театъра

/КРОСС/На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. В деня на театъра у нас ще бъдат раздадени наградите ИКАР.   

Александър Балкански: Немислимо е да има цирк без животни

Цирк без животни е немислим. Животните в цирка са свикнали с този начин на живот, за тях това е естествена среда, каза в интервю за БГНЕС Александър Балкански, директор на най-големия цирк в България.

 

От 1 януари 2015 г. влиза в сила закон, който забранява използването на диви животни в цирковите представления. "В закона има нещо сбъркано. На първо място той е правен, без да бъдат извикани специалисти от цирка и затова се получава разминаване, защото в него е записано "диви бозайници". В цирка диви животни няма, имаме само опитомени. Дивите бозайници са в джунглата в Африка, до тях човек не може да стигне или ако стигне, животното го напада. Животните в цирка са опитомени, имат много добър контакт с дресьора и гледачите си", разказа Балкански.

 

Според него, ако се намери точният подход, не е трудно да се работи с нито едно животно. Той е категоричен, че съвременната дресура е хуманна, без никакво насилие. "Преди 30-40 години способите са били свързани с насилие, което е предизвикало възмущението на природозащитниците. Днес обаче дресьорите не използват никакви сурови средства – електрошокове, камшици, вили. Нашият дресьор представя номера си с голи ръце. Най-важното е да се създаде уникалният психологически контакт между животното и дресьора и да се получи висша форма на разбиране – животното да знае какво иска от него дресьорът и дресьорът да може да повлияе на животното с думи, жестове", отбеляза Балкански.

 

Той разказа, че има десетки случаи на връщане на животни от цирка в дивата природа. "Преди седем години при мен беше дресьор на змии и крокодили от Германия, при гастролите му в Португалия му взеха пет от крокодилите и ги оставиха в зоопарка. След около пет месеца се получи съобщение, че всички са умрели. Просто животните са свикнали с този начин на живот. Те са родени тук, отгледани са и са пораснали в цирка, всичко друго за тях е чуждо. Миналата година имахме дресьор на тигър, който изпълняваше илюзии. По грешка дресьорът забравил вратата на клетката отворена и животното излязло навън. То беше много изплашено и го прибрахме само като докарахме близо до него клетката. Тигърът се прибра в нея и беше спокоен, че вече си е вкъщи", спомни си Балкански.

 

Неговият цирк не разполага със собствени животни. "Те пристигат от чужбина, играят през целия сезон от 1 април до 30 ноември и като приключи договорът, си заминават обратно в държавите, откъдето идват. Най-лошото и най-грозното е, че в цяла Европа животните играят в цирковете, а само при нас този закон ще спре животните", възмущава се той.

 

Европейската директива, въз основа на която е приет законът още през 2008 г., предвижда в държава, в която няма циркове, да могат да се забранят животните. В България обаче има 11 цирка, обясни Балкански. "В бившия соцлагер в нито една държава не са забранени животните – Русия, Украйна, Румъния, Полша, Чехия, да не говорим за Западна Европа. Ние искаме да се покажем по-големи католици от папата. Предполагам, че законът няма да издържи, защото обосновката касае само животните в Африка. Някога цирковете се снабдявали с животни като директорите и дресьорите ходели на лов в Африка за тигри, лъвове, слонове и ги докарвали в Европа. Законът за защита на животните забранява това, като остана в сила животните да съществуват в цирка чрез тяхното репродуциране", разказа Балкански.

 

Той смята да атакува закона пред Върховния административен съд, но ако все пак влезе в сила, е готов дори да напусне страната. "Два-три малки цирка в България вече казаха, че ще се изнесат в Румъния. За тях това е лесно, защото нямат големи разходи по транспорт и издръжка. Други два-три цирка се канят да отидат в Турция. Нашият има покана от най-силния цирк в света, Росгосцирк, да гастролира в Москва и Санкт Петербург. Едно отиване дотам няма да ни навреди. Имаме покана и от Турция, Израел, от много държави. Можем да отидем и в Европа", каза Балкански. Означава ли това, че България ще остане без цирк? "Да му мислят тези, които са създали този закон. Циркът е извън Министерството на културата, защото някой сметнал, че това не било изкуство. Големият италиански режисьор Федерико Фелини, който има над 10 циркови филма, е казал: "Циркът е най-трудното, екзотично изкуство. Но то е не само това. То е и културата от житейския опит на нацията". Явно при нас нещата не са така", отбеляза с горчивина Балкански.

Златната седморка

Според древногръцката легенда цар Мидас пожелал от боговете всичко, до което се докосне, да се превръща в злато. Те изпълнили молбата му. И горкият цар едва не умрял от глад.
От вчера ГЕРБ има златна квота в ЦИК - седем от 19-те изборни надзорници са от партията на Борисов. ЦИК ще взема решения с мнозинство от две трети Според древногръцката легенда цар Мидас пожелал от боговете всичко, до което се докосне, да се превръща в злато. Те изпълнили молбата му. И горкият цар едва не умрял от глад. От вчера ГЕРБ има златна квота в ЦИК - седем от 19-те изборни надзорници са от партията на Борисов. ЦИК ще взема решения с мнозинство от две трети

Сесилия Атиас пристигна в България за среща с медиците ни от Либия

Бившата първата дама на Франция и съпруга на Никола Саркози до 2007 г. Сесилия Атиас пристигна на частно посещение в България, за да се срещне с медицинските ни сестри от процеса в Либия. Почти 7 години след освобождаването на българските медици от Либия, бившата първа дама на Франция кацна в София.

Рейтингът на Путин удари нов връх – 82,3%

Одобрението за дейността му нараства втори пореден месец

    


На жълтите павета приеха антируска декларация с лека ръка

''Тук съм, защото от свое име, от името на Ивайло Калфин – най-успешния български евродепутат, от името на всички мои колеги, съратници и съмишленици от Алтернатива за българско възраждане искаме да изразим своята ясна и категорична подкрепа на благородната кауза  на кампанията „Да съхраним българското”. Това заяви Георги Първанов на поредния концерт от националното турне на Николина Чакърдъкова, подкрепено от АБВ.

Първанов заяви убеждението си, че народната музика, българските песни трябва да имат своето запазено място в българския ефир. „Съзнаваме, че изпускаме вече момента да съхраним българското в литературата, да запазим българската книга. Правим го, защото искаме да запазим българския театър, българското кино, българската духовност в най-широкия смисъл на думата“, коментира Първанов.

''Да съхрани българското означава да запазим своята памет за миналото, за важното за непреходното'', каза още той. „Казвам го, защото видях как с лека ръка едни хора от жълтите павета са приели най-антируската декларация в българската история, забравяйки кой ни освободи от османско робство. Да съхраним българското означава да изберем българското'', заключи Георги Първанов.


Огнян Димов е новият шеф на "Канал 3"

Огнян Димов, бившият шеф в Тв 7, вече ръководи “Канал 3”.
От седмица той управлява компанията “Медийна инвестиционна организация”, която притежава телевизията. Собствениците на компанията обаче - семейството Мария Опренова и Любомир Минчев, вече не фигурират като такива в Търговския регистър. След като те купиха “Канал 3”, Сашо Диков, който беше н Огнян Димов, бившият шеф в Тв 7, вече ръководи “Канал 3”. От седмица той управлява компанията “Медийна инвестиционна организация”, която притежава телевизията. Собствениците на компанията обаче - семейството Мария Опренова и Любомир Минчев, вече не фигурират като такива в Търговския регистър. След като те купиха “Канал 3”, Сашо Диков, който беше н

Предсватбено напрежение между Ким и Кание

Рапърът иска президенти и кралски особи на тържеството, тя - приятели

    


Дават столичната „Топлофикация“ на частен мениджмънт

Контролът върху на Топлофикация – София ще се поеме от частен мениджмънт. Очаква се Столичният общински съвет (СОС) да започне процедура по смяна на...

Дават столичната „Топлофикация“ от частен мениджмънт

Контролът върху на Топлофикация – София ще се поеме от частен мениджмънт. Очаква се Столичният общински съвет (СОС) да започне процедура по смяна на...

Cybathalon 2016 – Олимпийски игри за киборги

Всички знаем, че Олимпийските игри са съревнование между най-силните, здрави и талантливи спортисти от всички краища на планетата. Параолимпийските игри са създадени за хора с физически или интелектуа...

Рейтингът на Путин лети в облаците

Одобрението към руския президент Владимир Путин достигна нови върхове в края на март – 82,3%, показват данните от проучване на общественото мнение в Русия. Социолозите отбелязват, че висо...

Станишев сравни Плевнелиев с Тодор Живков

"С огромна изненада и разочарование научих за скандалното признание на Росен Плевнелиев в интервю пред BBC, че е президент на ГЕРБ. Това признание за принадлежността му обяснява много за поведението, решенията и мотивите му за тях". Това пише в собствения си профил във Фейсбук лидерът на БСП Сергей Станишев. "Става ясно защо запази гробно мълчание две години за безобразията на Борисов и Цветанов. Разбираме и защо още в самото начало на протестите зае страна, с което загуби морална легитимност на обединител на всички българи", пише още Станишев и подчертава: "Това признание обяснява и кашата, която забърка около ЦИК, защо погази закона Конституцията – очевидно по заръка на неговия патрон Борисов, за да обслужи неговите интереси".

"Сега парламентът трябва да му разплита политическата интрига. Става ясно, че за пореден път в навечерието на избори, президентът играе на политическо инженерство. Жалко, че за първи път от 24 години имаме президент, който служи вярно на една партия, която му изработи този пост и то с изборни измами", се казва още в коментара на Станишев.


Ат. Кирчев: Липсва целенасоченост в усвояването на еврофондовете

На европарите се гледа като на основен източник на средства за запълване на всякакви дупки в бюджета, смята консултантът по европроекти

    


Banco Sabadell обмисля листването на борсата на звеното за имоти

Банката обмисляше продажба на подразделението, но ръководството ѝ иска да се възползва по-добре от засилващия се международен интерес към имотите в Испания

    


Египет: Още 919 членове на „Мюсюлмански братя“ на съд

Преди дни след процес по бързата процедура на смърт бяха осъдени други 529 членове на ислямисткото движение, a вчера бе обявено началото на нов процес – срещу 683 души

Управляващите редактират въпросите за референдума

Управляващите партии се чудят как да променят въпросите за изборния референдум, тъй като не са съгласни със задължителното гласуване и електронния вот, признаха депутати пред “Труд”. 
За национално допитване са предложени въпросите: “Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, “Подкрепяте ли въвеждането на задължител Управляващите партии се чудят как да променят въпросите за изборния референдум, тъй като не са съгласни със задължителното гласуване и електронния вот, признаха депутати пред “Труд”. За национално допитване са предложени въпросите: “Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, “Подкрепяте ли въвеждането на задължител

НСИ е „скъсил" републиканската пътна мрежа с близо 18 хил. км.

/КРОСС/ Близо 18 хил. км. пътища са „изчезнали" от България след 2002 г., ако се съди по данните на НСИ, твърдят от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" в писмо до медиите и припомнят, че са сигнализирали за казуса преди два месеца.  До 2002 г. България е имала 37 296 км. републиканска пътна мрежа, а след това изведнъж, по документи, мрежата е „скъсена" на 19 280 км., твърдят от инициативата. Същите километри пътна мрежа фигурират и в споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г.. Това на практика означава, че правителството обосновава продължаващо строителството на пътна инфраструктура, смятат от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Оттам се присъединяват към искането на директора на НСИ Ренета Инджова за цялостна проверка на дейността на института.  

Агенцията по околна среда: Данните, че Перник е най - мръсният град в Европа са от 2011 г.

По повод твърдението, че Перник е най-замърсеният европейски град, Серафимов коментира, че данните са от Европейската агенция по околна среда, на която ИАОС докладва, и са от 2011 година.

Броят на превишенията на нормата за фини прахови частици в Перник (пункт "Шахтьор") обаче намалява от 2011 г. насам - 219 превишения за 2011 г., 175 превишения за 2012 г. и 123 превишения за 2013 година, предаде БТА.

Азотният диоксид има средночасова норма от 200...

Продължава

Земетресение от 4.8 по Рихтер край Вранча

Земетресение с магнитуд 4.8 е регистрирано в Румъния, съобщават от Румънския национален институт по геофизика. Епицентърът на земетресението се намира в района на Вранча в Карпатите.

Трусовете са усетени в градовете Фокшан и Онещ и в съседна Молдова. Няма данни за пострадали и разрушения.


Преброителите са извършили некоректни действия

''Бумът на домакинства от един човек и изненадващите резултати от преброяването по етнос и вероизповедание се дължат на некоректни действия на преброителите и статистиците през 2011 г.'' - това е становището на директора на дирекция „Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Иван Балев. В интервю за ''Дарик'' Балев обясни, че преброяването през 2011 г. е извършено в съкратени срокове и със сериозни пропуски в начина на събиране и контролиране на данните. ''Именно затова например според изследването излиза, че въпреки наличието на строителен бум в годините преди кризата, през 2011 г. има 64 000 сгради по-малко от 2001 г. Пропуски има в електронното преброяване, както и при „добавянето" на непреброените хора към данните за преброените'', допълни Балев.

''Евростат'' ни критикува за статистиката за българите, които живеят извън страната'', каза още Балев. Според българските данни сънародниците ни, които трайно са в чужбина, са около 300 000, но другите страни свидетелстват за много по-голямо число. Микропреброяването, което от националната статистика искат да проведат, е именно елемент в решаването на този проблем. ''Проблемът не е, че близо 170 000 души са „механично" прибавени към броя на хората в преброяването през 2011 г., а, че за тях са нанесени данни като семейно положение и образование'', обясни демографът Иван Балев:

„Как са разпределени тези лица по този признак?! Единственият начин, ако са ги разпределили, за да няма тук непоказано, е да се използва базата данни от 2001 г. Човек може 2001 г. да е бил женен, 2011 г. може да е разведен, може да е овдовял, може пак да се е оженил и т.н. Просто при отделните разновидности на тези признаци трябваше да има „непосочено" или „неотговорили", което е практика и няма нищо страшно", обясни Балев. За интернет преброяването, от което се възползваха 40% от хората той каза:

„По време на пробното преброяване бяха получени 8000 карти успешно попълнени и около 7000 неуспешно попълнени и въпреки всичко то се предприема. В Закона за преброяването, включително и в поправките в чл. 6, който урежда характеристиките, които трябва да се събират по закон и лицата са длъжни да предоставят, просто няма и не фигурират номерата на личните карти. Аз не мога да кажа дали тези номера могат да бъда използвани за нещо нередно, но факт е, че от 27 страни-членки на ЕС, мисля, че само 6 са използвали интернет. Основната причина е може би тази - всяка страна трябва да спази тази конфиденциалност и поверителност на данните", уточни Балев.

Той допълни, че са изкривени данните за жилищните сгради, както и за етническата структура на населението, вероизповеданието и майчиния език. За да се изгладят неточностите, трябва да се направи ново микропреброяване. И двамата заместник-председатели на Националния статистически институт (НСИ) Дияна Янчева и Сергей Цветарски реагираха на доклада за грешките в преброяването през 2011 г. Според тях твърдението, че данните са манипулирани, не отговаря на истината. Янчева и Цветорски са категорични, че не може в толкова голямо изследване да не се допускат грешки, като допълват, че самите те са сред инициаторите на доклад, в който пропуските да бъдат описани.

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година. Това предложиха от Националния статистически институт (НСИ). Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа в чужбина, не са длъжни да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ, мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница.


Турция – от мечтата до кошмара на инвеститорите

Правителството на страната се придържа към заложената цел от 4% икономически ръст през 2014 г., но повечето икономисти ревизираха прогнозите си до около 2%

    


Р. Петков: Сериозните хора Местан и Борисов натикаха БСП в ъгъла

Има още един извод от срещата Борисов - Местан и той е много горчив за БСП, заяви по НТВ Румен Петков, бивш член на БСП и настоящ на АБВ. Автор на изборния кодекс е БСП; няма съмнение е, че решението на президента е неадекватно, но Местан и Борисов всъщност казват:

Трус от 4.8 по Рихтер усетен в Румъния

Земетресение с магнитуд 4.8 по Рихтер е било регистрирано в Румъния, съобщи БГНЕС. Епицентърът на труса е бил в района на планината Вранча и Карпатите. Земетресението е било усетено най-силно от жителите на градовете Фокшан и Онешчи, както и в съседна Молдова. Не се съобщава за пострадали и разрушения.

Преглед на варненския печат - 27 март

“ТЕЦ-Варна в стачна готовност” съобщава на челно място в-к Черно море. Работещите в централата излизат на протест за работните си места. В момента ТЕЦ-ът не работи и няма ясна перспектива за неговото бъдеще. Същата тема е водеща и за броя на “Народно дело” –“В ТЕЦ Варна са готови на стачка” е заглавието от първа страница.

Франция и Китай подписаха договори за 18 млрд. евро

Френски компании подписаха търговски договори с Китай на обща стойност 18 млрд. евро, съобщава АФП.

Търговските спогодби, около 50 на брой, бяха сключени по време на визитата на китайския лидер Си Цзинпин в Париж. Френският президент Оланд съобщи за това след приключването на срещата си с китайския лидер Си Цзинпин, състояла се в Елисейския дворец.

"Осемнадесет милиарда евро в договори - това са работни места, това е растеж и най-вече големи възможности за следващите години", заяви Оланд, дал официална вечеря в чест високите гости - Си и съпругата му Пън Лиюан. Утре първата китайска двойка ще присъства на концерт във Версай.

Законът за офшорките има пропуски и не работи!

Кадиев зове да се знаят собствениците на офшорки с големи инвестиции

    


Крим в руската литература

/КРОСС/ За руските писатели Крим във всички времена е бил сакрално място, а не просто курорт. Всяко ново поколение руски писатели по своему са възприемали Крим, но за никого от тях този полуостров не е бил само красиво и топло място за отдих. Тук са се създавали велики произведения, променяли са се възгледите за света, водела се е борба със смъртта, пишат руски медии, цитирани от rusofili.eu. Пушкин:"Крим -страна важна и изоставена" Иван Айвазовский. "Прощание А.С. Пушкина с морем". 1877 год. Александър Пушкин посетил Крим през 1820 году, по време на южното заточение, където е бил изпратен за „свободолюбиви стихове". В началото полуостровът не е произвел голямо впечатление на поета, но по-късно е поразен от природата на Крим. За него тя е станала въплъщение на романтизъм, само че не бохемски-петербургски, а истински, непритворен: "Погасло дневное светило; /На море синее вечерний пал туман./Шуми, шуми, послушное ветрило, /Волнуйся подо мной, угрюмый океан". Пушкин не би бил Пушкин, ако в писмата си до приятелите и семейството си не се отзовава за пътуването си в съвсем различен жанр. В тях той нарича Крим "страной важной, но запущенной»,а за пребиваването в Гурзуф освен стиховете са останали и такива негови записи: "...жил я сиднем, купался в море и объедался виноградом. В двух шагах от дома рос молодой кипарис; каждое утро я навещал его и к нему привязался чувством, похожим на дружество"

При пожар в Бостън: Двама пожарникари загинаха, 18 души са ранени

Двама пожарникари загинаха, а 18 души бяха ранени при пожар в жилищна сграда в американския град Бостън, щата Масачузетс. 

13 от ранените са пожарникари, в болница са откарани и няколко полицаи. 

Сред жителите на четириетажната сграда няма нито един пострадал,

съобщи Асошиейтед прес, цитирайки местните власти. 

В потушаването на пожара,

оценен с максимално равнище на трудност, участват около 150 души. 

Зданието било обхванато изключително бързо от пламъците заради силен вятър с пориви със скорост до 20 м/сек. 

Някои от ранените пожарникари са със сериозни изгаряния и счупени кости

след експлозия в подножието на стълбище.

Никой от ранените не е с опасност за живота, уточняват властите, цитирани от ДПА.


Таня Андреева: Тази година ще бъде трудна, през следващата много по-спокойно ще работят болниците

Ще либерализираме работата на ТЕЛК. Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, им да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред Нова Ще либерализираме работата на ТЕЛК. Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, им да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред Нова

Срам ме е


Юрий Михайлович Рост е руски фотограф, журналист, писател и актьор, който в момента е коментатор на московския вестник "Новая газета". През 2008г. неговият албум "Групов портрет на фено на века" бе обявен за Книга на годината, а на Рост бе присъдена наградата на името на Александър Блок за най-добро документално произведение, посветено на културата и историята на Русия. Албумът съдържа 250 черно-бели снимки, направени от Рост в продължение на 40 години. 

Предлагаме ви статията му от...

78% от българите изобщо не спортуват


Според ново проучване 78% от българите никога не се занимават със спорт. Това ни поставя на първо място в ЕС по липса на физическа активност.
Изследването на “Евробарометър”, озаглавено “Спорт и развлечение”, показва още, че скандинавците са сред най-активните.
Само 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците не спортуват. Според ново проучване 78% от българите никога не се занимават със спорт. Това ни поставя на първо място в ЕС по липса на физическа активност. Изследването на “Евробарометър”, озаглавено “Спорт и развлечение”, показва още, че скандинавците са сред най-активните. Само 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците не спортуват.

Таня Андреева: Либерализираме работата на ТЕЛК


Ще либерализираме работата на ТЕЛК. Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, им да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред Нова Ще либерализираме работата на ТЕЛК. Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, им да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред Нова

Трима от охраната на Обама - върнати в САЩ след запой

Трима агенти от "Сикрет Сървис", отговарящи да охраната на президента Барак Обама в Холандия, бях върнати в САЩ и наказани дисциплинарно след запой в Амстердам преди пристигането на Обама.
Говорител на президента потвърди, че Обама е привърженик на принципа "нулева толерантност" за подобни прояви. "Вашингтон Пост" разкри, че един от тези агенти бил намерен мъртвопиян във фоайето на хотел в Амстердам в неделя сутринта, в навечерието на пристигането на Обама за срещата на върха за ядрена сигурност.

Говорител на елитните охранителни части на федералната полиция Браян Лиъри потвърди, че тримата са изпратени обратно в САЩ по дисциплинарни причини, без да дава повече подробности. "Сикрет сървис", които отговарят за охраната на президента и на висши държавни ръководители на посещение в САЩ, вече бе в центъра на скандал през 2012 г. Тогава по време на посещение на Обама в Картахена, Колумбия, 10 агенти бяха уличени в афера с проститутки.
Говорителят на Обама Джей Карни отказа да коментира случая с пияните агенти, но поясни, че президентът е в течение. "По принцип президентът смята, и го е казвал по-рано, че всеки представител на САЩ в чужбина трябва да се държи по безупречен начин", каза Карни.

Международен ден на театъра

Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт към ЮНЕСКО, решава това да бъде Международния ден на театъра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване