Кой ще пази правата ни от Европейския съд по правата на човека?

/КРОСС/В последно време граждани и медии все по-настойчиво поставят въпроса: „Какво се случва в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ, Съдът)?". В „мрежата" има дори призиви за протести срещу „намесата на държавата при решаването на делата срещу България". Напрежението е провокирано от бланкетните писма, с които страсбургският съд „поздрави" за Нова година стотици българи, съобщавайки им, че техните жалби са обявени за недопустими. Copy-paste - писмата се отличават с лаконична неяснота и бюрократична арогантност. В тях няма мотиви, сочещи конкретни недостатъци на отхвърлените оплаквания. Вместо това, буквално на три реда, безхаберно е отбелязано, че „условията за допустимост, предвидени в членове 34 и 35 от Конвенцията, не са изпълнени". Логическо дешифриране на това загадъчно послание е невъзможно, защото чл.34 и чл.35 съдържат както базисните условия за допустимост на индивидуалните жалби, така и много „подусловия" и особени хипотези, решавани нееднозначно от Съда. Мистиката се засилва от факта, че някои от обявените за недопустими оплаквания са правно и фактологично сходни с „български" казуси, решени от същия съд в полза на жалбоподателите. Логичният въпрос „Защо?" превантивно е париран с ултимативния тон на последните изречения от писмата: „..

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия:

- Днес изтича срокът, който държавния енергиен регулатор постави на ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, за да се разплатят с Националната електрическа компания. 

- Британският премиер Дейвид Камерън обеща да...

Кадиев: 50% таван за лихвите по потребителски кредити

Депутатът от БСП мотивира приетите промени в Закона за потребителския кредит, с които се определя таван за лихвите

"Банкомат" за кексчета зарадва нюйоркчани

Машината за сладкиши бе поставена в Манхатън, а живеещите наоколо вече се редят на опашки за да опитат вкусотиите

Сидеров: Крайно време е Плевнелиев да свали имунитета си

Крайно време е президентът Росен Плевнелиев да свали имунитета си. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров във връзка с нерегламентираните контакти на президента с босове на фир...

Как да скрием махмурлука

Тъй като алкохолът дехидратира, пийте много течности, за да прикриете махмурлука. Те ще хидратират организма и това ще бъде видимо на лицето. Вместо да бъде суха и сива, кожата ви ще блести. Преди на...

Самолет видя отломки от МН370 в новата зона!

Изчезналият МН370 е летят по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Две варненски местности остават без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода остават местност "Ракитника" и местност "Прибой". Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 15:00 часа, уточняват от дружеството.

Видео: Костенурките нинджа като герои на игрален филм




Известната анимационна поредица "Костенурките нинджа", която през последните години бе преработена в нова и по-съвременна телевизионна версия, а освен това имаше и пълнометражна анимация за радост не само на малки, но и на големи, сега изправя феновете на известната четворка костенурки - мутанти пред предизвикателството да възприемат своите любими герои като централни персонажи в игрален филм.

Първият трейлър към 3D лентата Teenage Mutant Ninja Turtles, продуцирана от...

БСП се стабилизира, но губи от ГЕРБ два месеца преди евровота

"Алфа рисърч": Партията на Борисов печели 17.5%, Столетницата - 15.2%

    


Продадоха Нобелова награда за мир за 1,16 млн. долара

Носител на Нобеловата награда за мир за 1936 г. е бившият министър на външните работи на Аржентина Карлос Сааведра Ламас, който е почетен за ролята му в преговорите за прекратяване на войната между Парагвай и Боливия

Ламерт: Подозренията ни за Тимошенко се потвърдиха

/КРОСС/Председателят на Бундестага Норберт Ламерт разкритикува намерението на Юлия Тимошенко да вземе участие в президентските избори в Украйна, съобщава Der Spiegel.  Според Ламерт, изказванията, които си е позволила Тимошенко в изтеклия телефонен разговор между нея и украинския политик Нестор Шуфич, „потвърждават подозренията, че тя ще подходи към управлението на Украйна толкова зле, колкото и сваленият от президентския пост Виктор Янукович". Украйна се нуждае от президент, който е способен да обедини страната, отбелязва германският политик. Тимошенко не отрече автентичността на разговора. Единствената уговорка, която направи, е за едно манипулирано от руските служби изречение. Вчера Тимошенко се кандидатира официално за президентските избори на 25 май. В последните няколко дни говорителят на канцлера Меркел, а сега и председателят на парламента, направиха остри коментари по адрес на доскорошната любимка на официален Берлин. Изискването за освобождаването й от затвора бе едно от първите по време на преговорите между Янукович и ЕС за асоцииране на Украйна миналата есен. Най-настоятелният й застъпник бе именно Германия.

Военно-транспортен самолет се разби в Индия

Военно-транспортен самолет C-130J Super Hercules, принадлежащ на въоръжените сили на Индия, се е разбил в близост до град Гвалиор в щата Мадхя Прадеш, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните медии.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Самолетът, Военно-транспортен самолет C-130J Super Hercules, принадлежащ на въоръжените сили на Индия, се е разбил в близост до град Гвалиор в щата Мадхя Прадеш, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Самолетът,

Китайската "Донгфенг" официално стана акционер в "Пежо"


Китайският производител на автомобили "Донгфенг" (Dongfeng) от вчера официално е акционер във френския концерн "Пежо". Окончателните договори, относно операциите по увеличение на капитала, който направиха това възможно, бяха подписани вчера в Париж от министъра на икономиката и финансите на Франция Пиер Московиси, президента на борда на директорите на PSA Филип Варен, президента на управителния съвет на "Донгфенг" Су Пин, генералния директор на основния акционер в PSA - FFP Робер Пежо и...

"Атака" с поредна атака срещу Росен Плевнелиев

Защо се е срещал с шефове на EVN, питат националистите

    


НФСБ подкрепи Валери Димитров в акцията му срещу новия закон за Сметната палата

/КРОСС/ Слави Бинев, като представител на НФСБ в ЕП, официално подкрепи председателя на Сметната палата Валерий Димитров в акцията му срещу новия закон, който касае управляваната от него институция. „Сериозно сме притеснени за недемократичните промени, които превръщат Сметната палата в маша на управляващите за разправа с неудобните политически и икономически опоненти." - заяви Бинев. Евродепутатът отбеляза, че е доста притеснителен фактът, че след като Димитров е поискал промяна на закона, с която да може да проверява по-задълбочено политическите партии и техните членове, НС започва процедура за приемане на промени на закона за Сметната палата, за да го отстрани от поста. Изказването на Димитров по повод воаяжи на Волен Сидеров по свръх луксозни дестинации, които не могат да се покрият от депутатска заплата и неизясненият произход на неговите финансови ресурси доведе до предложението за отстраняване му като председател на Сметната палата. „Явно някой също така иска да покрие проблемите в съдебната система, както самият доклад на Сметната палата твърди" - допълни Бинев, като подкрепи диагнозата от доклада, че ИВСС се е превърнал в една непрозрачна и изключително неефективна институция, която действа без стратегия, мисия, цели и приоритети и в нарушение на редица разпоредби

Сметната палата напомня на партиите да представят отчетите си до 31 март


Сметната палата напомня, че до 31 март политическите партии трябва да представят финансовите си отчети за 2013 г. и декларации по образец със списъци на физическите лица, направили дарения.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд. 

До 15 април Сметната палата ще публикува на...

Станишев: ЕС не вдъхновява гражданите, все по-голяма сила набират популистките партии

Дискусията "Социалната алтернатива за Европа" смятам, че е изключително навременна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на провеждането й.
„Намираме се само на два месеца от изборите за Европейски парламент. Като гледам каква е обстановката, едва ли някой ще се досети, че ще избираме Европарламент. Дискусията "Социалната алтернатива за Европа" смятам, че е изключително навременна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на провеждането й. „Намираме се само на два месеца от изборите за Европейски парламент. Като гледам каква е обстановката, едва ли някой ще се досети, че ще избираме Европарламент.

Цветанов не е подслушвал незаконно, а той е бил подслушван, твърди адвокатът му

/КРОСС/ Цветан Цветанов е  бил подслушван миналата година, заяви пред Нова телевизия адвокатът на зам.-председателя на ГЕРБ."Случайно видяхме документа, с който следователите предлагат на прокурора да се прекрати подслушването", каза Менко Менков. Той посочи, че до момента са установени две неща - че е лъжа, че Цветанов е подслушвал незаконно много хора и че бившият МВР-шеф е бил подслушван по делото за длъжностно присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР. Подслушването е било на законно основание, с разрешение на съда. „Проблем е, че се страхуват да покажат какво си е говорил Цветанов, да направят веществени доказателствени средства", твърди адвокат Менков. Според него идеята е била да се чуе съдържанието, да се стигне до определени хора, но после да не остава следа то това подслушване. Според адвоката тези СРС-та е трябвало да бъдат приложени към делото. „Пряката реч от подслушването на Цветанов вече е унищожена", заяви още адвокатът на Цветанов. По думите на Менков предполагаемият период за подслушване на Цветанов е бил в началото на ноември 2013 г., когато на бившият вътрешен министър е бил поискан имунитета заради това производство. „Ако излязат някакви флашки, няма да може да се установи тяхната автентичност", твърди Менко Менков. "Дали всъщност не очаквате да се появи нещо и с тези изявление да се застраховате", попита водещият Виктор Николаев

Младеж спаси самоубиец в Бургас

20-годишен младеж спаси мъж самоубиец в Бургас, съобщи TV7.
Инцидентът се разиграл на мост в оживената индустриална зона на града. В продължение на половин час Мариян Ангелов увещавал 33-годишния мъж да не се хвърля от моста, а след това с помощта на полицай успял да го изтегли извън опасния парапет. 20-годишен младеж спаси мъж самоубиец в Бургас, съобщи TV7. Инцидентът се разиграл на мост в оживената индустриална зона на града. В продължение на половин час Мариян Ангелов увещавал 33-годишния мъж да не се хвърля от моста, а след това с помощта на полицай успял да го изтегли извън опасния парапет.

Млад мъж спаси самоубиец, преди това момиче му казало: Ако не можеш да скочиш, да дойда да те бутна

20-годишен младеж спаси мъж самоубиец в Бургас, съобщи TV7.
Инцидентът се разиграл на мост в оживената индустриална зона на града. В продължение на половин час Мариян Ангелов увещавал 33-годишния мъж да не се хвърля от моста, а след това с помощта на полицай успял да го изтегли извън опасния парапет. 20-годишен младеж спаси мъж самоубиец в Бургас, съобщи TV7. Инцидентът се разиграл на мост в оживената индустриална зона на града. В продължение на половин час Мариян Ангелов увещавал 33-годишния мъж да не се хвърля от моста, а след това с помощта на полицай успял да го изтегли извън опасния парапет.

Таван на лихвите по кредитите наложи парламентът

Към закона се добавя и втора клауза, спрямо която всички

Путин: На фона на цветните революции трябва да защитим руснаците от екстремизъм

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви за необходимостта да се анализират събитията в Украйна и всички "цветни революции" с цел защита на гражданите от терористични елементи и хора с крайни възгледи. При което, той призова депутатите да не вземат решения, които могат значително да ограничат правата и свободата на гражданите, предаде РИА Новости. "Що се отнася до анализа на всички цветни революции, включително последните събития в Украйна - със сигурност този анализ трябва да направим, за да защитим нашите граждани от различни ултраси, от произвола на терористични елементи и хора с крайни възгледи", каза ръководителят на държавата в четвъртък по време на среща с членовете на Управителния съвет на Съвета на Федерацията. Путин помоли парламентаристите "да бъдат внимателни". "Ние не трябва да се отдаваме на еуфорията и да създаваме условия, неприемливи за гражданското общество, с цел защита на своите права. Гражданите на страната трябва да знаят, че имат право на правни средства и методи, които могат да използват, за да подадат жалба към органите, ако по друг начин това не може да се направи, включително и митинги, демонстрации, шествия", каза президентът.Той подчерта, че изборът на народа "трябва да е в рамките на закона"

Путин: на фона на цветните революции трябва да защитим руснаците от екстремизъм

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви за необходимостта да се анализират събитията в Украйна и всички "цветни революции" с цел защита на гражданите от терористични елементи и хора с крайни възгледи. При което, той призова депутатите да не вземат решения, които могат значително да ограничат правата и свободата на гражданите, предаде РИА Новости. "Що се отнася до анализа на всички цветни революции, включително последните събития в Украйна - със сигурност този анализ трябва да направим, за да защитим нашите граждани от различни ултраси, от произвола на терористични елементи и хора с крайни възгледи", каза ръководителят на държавата в четвъртък по време на среща с членовете на Управителния съвет на Съвета на Федерацията. Путин помоли парламентаристите "да бъдат внимателни". "Ние не трябва да се отдаваме на еуфорията и да създаваме условия, неприемливи за гражданското общество, с цел защита на своите права. Гражданите на страната трябва да знаят, че имат право на правни средства и методи, които могат да използват, за да подадат жалба към органите, ако по друг начин това не може да се направи, включително и митинги, демонстрации, шествия", каза президентът.Той подчерта, че изборът на народа "трябва да е в рамките на закона"

НЕК е задължена на ТЕЦ Варна с 35,4 млн.лв.

Силно сме притеснени от създалата се ситуация с високата задлъжнялост в българския енергиен сектор, която заплашва да декапитализира дружествата от групата.„Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) системно просрочва задълженията си не само към „ЧЕЗ Електро България“ АД, но и към ТЕЦ „Варна“ ЕАД", се казва в изявление на ТЕц- Варна.

Янукович призова за референдуми във всички региони на Украйна

Сваленият украински президент Виктор Янукович призова за провеждане на референдум за статута на всеки регион в състава на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. "Като президент, който е с вас в мислите и душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна да не позволява на самозванците да го използва! Настоявайте за провеждане на референдум за определяне на статута на всеки регион в състава на Украйна", се казва в обръщението на Янукович към украинския народ.   Според него само референдумът, а не предсрочните президентски избори ще могат да стабилизират политическата ситуация и да запазят суверенитета и целостта на Украйна.   Янукович не приема новите управляващи в Киев и твърди, че е жертва на преврат. След свалянето си той даде две пресконференции на руска земя.

Манолова: Комисия „Президент”? Защо не!

Парламентарната група на БСП ще реши дали да подкрепи искането на ББЦ за временна комисия в парламента, която да разследва тайната среща на президента с ръководството на EVN. Но на прима виста защо не, коментира Мая Манолова.

Третото издание на дискусионния клуб на младите писатели ще се проведе във Варна

Общество на младите писатели – Варна, отправя отворена покана за участие в третото издание на дискусионния клуб, което ще се проведе на 16 април от 18,30 часа в Дома на писателите на ул. „Крали Марко“ 11. Темата на дискусията е „Емиграция“.

Янукович призова за референдум за статута на всички региони в Украйна (обновена)

/КРОСС/В обръщение към украинския народ, сваленият президент Виктор Янукович призова за референдум относно статута на всеки отделен регион в състава на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. "Като президент, който е с вас мислено и с душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна: не давайте да ви използват самозванци! Настоявайте да се определи с референдум статутът на всеки регион в състава на Украйна", заяви Янукович в обръщение към украинския народ. "Самозванците нямат право да лишават всеки гражданин на Украйна от правото му на глас, внасяйки в украинското законодателство антиконституционни промени, засягащи и президентските избори. Тези промени изключват възможността за честни избори когато и да било", заяви сваления президент. И добави: "Само общоукраински референдум, а не извънредни предсрочни президентски избори, може до голяма степен да стабилизира политическата ситуация, да запази суверенитета и целостта на Украйна. Във връзка с горепосоченото, моля да ми бъдат отнети пълномощията на почетен председател на Партията на регионите и да бъда изключен от партията". Янукович окачестви развоя на събитията в Украйна от последните месеци като "въоръжен държавен преврат, извършен от опозицията с оръжия на терористични групировки и с пълната подкрепа на някои западни държави". "Лидерите на Майдана дойдоха на власт на раменете на нацистки щурмоваци

Янукович призова за референдум за статута на всички регион в Украйна (обновена)

/КРОСС/В обръщение към украинския народ, сваленият президент Виктор Янукович призова за референдум относно статута на всеки отделен регион в състава на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. "Като президент, който е с вас мислено и с душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна: не давайте да ви използват самозванци! Настоявайте да се определи с референдум статутът на всеки регион в състава на Украйна", заяви Янукович в обръщение към украинския народ. "Самозванците нямат право да лишават всеки гражданин на Украйна от правото му на глас, внасяйки в украинското законодателство антиконституционни промени, засягащи и президентските избори. Тези промени изключват възможността за честни избори когато и да било", заяви сваления президент. И добави: "Само общоукраински референдум, а не извънредни предсрочни президентски избори, може до голяма степен да стабилизира политическата ситуация, да запази суверенитета и целостта на Украйна. Във връзка с горепосоченото, моля да ми бъдат отнети пълномощията на почетен председател на Партията на регионите и да бъда изключен от партията". Янукович окачестви развоя на събитията в Украйна от последните месеци като "въоръжен държавен преврат, извършен от опозицията с оръжия на терористични групировки и с пълната подкрепа на някои западни държави". "Лидерите на Майдана дойдоха на власт на раменете на нацистки щурмоваци

Янукович призова за референдуми за статута на всички регион в Украйна

/КРОСС/В обръщение към украинския народ, сваленият президент Виктор Янукович призова за референдум относно статута на всеки отделен регион в състава на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. „Като ваш президент, призовавам всички здравомислещи граждани на Украйна - не позволявайте да бъдете използвани от самозванци! Трябва да се проведат референдуми за статута на всеки един регион в страната", каза той.  

Станишев: Едва ли някой ще се досети, че ще избираме Европарламент

Дискусията Дискусията "Социалната алтернатива за Европа" смятам, че е изключително навременна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на провеждането й. „Намираме се само на два месеца от изборите за Европейски парламент. Като гледам каква е обстановката, едва ли някой ще се досети, че ще избираме Европарламент.

САЩ: Руските войски се трупат до Украйна без да започват маневри

САЩ наблюдават струпване на руски войски по границата с Украйна, но не виждат признаци да е започнало пролетното учение, с което Москва обяснява присъствието им там, заяви министерството на отбраната във Вашингтон ,цитирано от "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл".

Американски и европейски агенции за сигурност смятат, че на западната граница на Русия в момента са разположени над 30 000 военни. Украински източници твърдят, че от другата страна на границата са части от елитни руски...

Цветков сменя звездата на Ботев срещу Лудогорец

Принудителна ротация в нападението на Ботев ще трябва да направи Станимир Стоилов, след като стана ясно, че звездата Юнес Хамза има травма в адукторите.

Бизнесът в строителството и търговията на дребно води по оптимизъм през март


Оптимизмът на бизнеса от началото на годината продължава и през март като този път е воден от подобрения климат в строителството и търговията на дребно, показва проучване на Националния статистически институт.

Общият показател на бизнес климата се покачва с 1.2 пункта през месеца.

В строителството показателят се очаква през март с 1.5 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест...

ЕVN се опънаха: Няма да платим на НЕК!

Все още има некомпенсирани разходи от НЕК към EVN, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 01.07.2012 г - 31.07.2013 г., посочват от електрорапределителното дружество.

Информационният център на НАП ще е удължено работно време

Информационният център на Националната агенция за приходите (НАП) ще работи с удължено време до края на данъчната кампания – 30 април 2014 г. На...

НЕК не е изплатила задълженията си към ТЕЦ Варна в размер на 35,4 млн. лв.

/КРОСС/ Силно сме притеснени от създалата се ситуация с високата задлъжнялост в българския енергиен сектор, която заплашва да декапитализира дружествата от групата. „Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК) системно просрочва задълженията си не само към „ЧЕЗ Електро България" АД, но и към ТЕЦ „Варна" ЕАД. От 2010 г. насам всеки месец има забавяне на плащанията към топлоелектрическата централа във Варна, като към 26.03.2014 г. просрочията възлизат на 27,3 млн. лева, а заедно с лихвите сумата достига 35,4 млн. лева. Застрашени са и работните места на повече от триста български енергетици, а оттам и препитанието на повече от триста български семейства. Неплащането на задълженията за доставена електрическа енергия затруднява оперативната работа на централата и не й позволява да извършва навреме плащанията към нейните служители, доставчици и контрагенти. За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ „Варна" ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата. Дружеството приключи финансовата 2013-та година със загуба в размер на 67,6 млн. лева. Водени от своята професионална отговорност многократно водихме разговори за възстановяване на плащанията от НЕК ЕАД към ТЕЦ „Варна" ЕАД. За съжаление до настоящия момент не е постигнат ефект

ГЕРБ се изправя срещу ДПС с хора от смесените райони

/КРОСС/ГЕРБ доведе в Народното събрание граждани от смесените райони на страната, които се оплакаха от натиска на ДПС на живеещите там. За да чуе проблемите им в парламента дойде лично зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. „Преди 2-3 седмици бяха поканени представители от района на община Гърмен и област Шумен за участие в предавания, в които се говори за уволненията и за натиска, който се осъществява от ДПС в тези региони. Всички тези хора поискаха среща в българския парламент, за да разкажат за болката и преживяванията си в смесените региони", каза Цветанов. По думите му, тези хора са били са уволнени не заради професионалните си качества, а заради ДПС.„Новините в България излизат от българския парламент. Много малка е възможността да бъде чута истината от регионите, в които живеете", обясни Цветанов за причината, заради която те са поканени в Народното събрание. Гостите пък заявиха, че според тях ГЕРБ е единствената алтернатива в смесените региони.Асим Адемов от Община Гърмен, област Благоевград обясни, че след 23 години в системата на народното образование като учител и директор в училище е бил уволнен по нареждане на Ахмед Башев. „Причината е, че съм бил калинка. ДПС тотално се развихриха - само в община Гърмен са уволнени повече от 25 души. ГЕРБ е единствената алтернатива в смесените региони. В смесените региони има само 2 партии - ГЕРБ и ДПС. Другите партии работят в услуга на ДПС", добави Адемов

Заха Хадид направи нов културен център за Сеул


Южнокорейската столица Сеул вече има нов културен, научен и развлекателен център - Dongdaemun Design Plaza (DDP), съобщава designboom. Сградата с нестандартна алуминиева фасада е проектирана от прочутата Заха Хадид и отвори миналата седмица като домакин на Седмицата на корейската мода.

Комплексът е от осем етажа, като четири от тях са под земята. Там се помещават изложбени зали, центрове за семинари и срещи, музей на дизайна, библиотека и образователен център.

...

Унгария е против икономически санкции срещу Русия

Унгария е срещу налагането на икономически санкции на Русия от страна на ЕС заради намесата й в Украйна, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Централноевропейската страна с 10 милиона жители разчита на Русия за около 80 на сто от нуждите си от природен газ и наскоро подписа споразумение за 10 милиарда евро с Москва, което предвижда "Росатом" да разшири ядрената електроцентрала в Пакш, важен източник на енергия. Русия е и най-големият търговски партньор на Унгария извън Европейския съюз, като износът й достига 2,55 милиарда евро през 2013 година.   "Икономическите санкции (на ЕС срещу Русия) са в третия си етап и би било добре да ги избегнем, защото не е в интересите на Европа, а още по-малко на Унгария", цитира се изявлението на Орбан пред бизнес всекидневника "Вилаггаздашаг" ("Световна икономика").   Изявленията от повечето от единадесетте бивши комунистически страни в ЕС показват, че те ще се противопоставят на опитите за налагане на следващия кръг етап санкции срещу Русия - върху търговските и икономическите връзки.

Дерайлирали вагони спряха движение при Пловдив

Дерайлирали са пет вагона от състава на товарен влак на изхода на гара Тодор Каблешков

Янукович призова за референдум във всички региони на Украйна

Сваленият президент заяви, че само това ще стабилизира страната

Боев: Спорът за ЕРП-тата е търговски

Спорът за средствата, които ЕРП-тата дължат на НЕК, е търговски. Той трябва да се реши в диалог, в който ДКЕВР ще участва, ако бъде поканена. Това заяви председателят на енергийния регулатор ДКЕВР Боя...

Георги Кадиев внася промени в Закона за офшорките, за да няма случаи Карадере и Lafka

Депутатите от Коалиция за България Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев официално внесоха предложение за промени в Закона за офшорките, с което считат, че...

IT село: По-доброто място за живеене в България

Представете си как запустелите села се "прераждат", отново кипят от живот и предлагат работни места за всеки. Програмистът Иван Куков смята, че това е възможно, ако обезлюдени села да бъдат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване