Бъдещето на НАТО вече не е същото

През ноември, при най-голямото от 2006 г. насам военно учение с реална стрелба, силите на НАТО отблъснаха въображаема атака срещу Естония от измислена страна, наречена Ботния. Учението “Стедфаст джаз 2013″ донякъде бе отговор на най-голямото и преднамерено застрашително руско учение (завършило със симулация на ядрен удар по Варшава) от 2009 г. насам, което предизвика пристъпи на нервност в Полша и балтийските страни.

Натовското учение бе замислено и като завръщане след приключването на бойната мисия в Афганистан към първоначалния приоритет (с 65-годишна давност, т.е. от самото основаване на алианса) за колективна териториална отбрана. По това време, въпреки ръста на руските военни разходи и враждебните изказвания от Кремъл - включително заплахи за удар срещу изграждащата се скромна европейска система за противоракетна отбрана - НАТО търсеше основания за своето съществуване, тъй като повечето европейци се чувстваха в безопасност като никога досега.

Четири месеца по-късно, благодарение на Владимир Путин, НАТО вече няма нужда да оправдава съществуването си. Новата, реваншистки настроена Русия не е онази екзистенциална заплаха, която Съветският съюз представляваше по времето на Студената война. Но в речта си на 18 март Путин, обявявайки анексирането на Крим, смразяващо ясно даде да се разбере, че е готов да използва военна сила в подкрепа на една дипломация на принудата, ако чувства, че руските интереси са застрашени.

Събитията в Крим са трагични за Украйна и за страните от Централна и Източна Европа със значително рускоезично население е много обезпокоително, че Путин си присвоява правото да се намесва от негово име, когато си поиска. Но тази криза вдъхна нов живот на атлантическото партньорство.

На 26 март, след извънредна среща на Г-7 за договаряне на нови санкции срещу Русия, Барак Обама пристигна в Брюксел, където е централата на НАТО, с решимост да препотвърди член 5 от Североатлантическия договор, с който страните-членки се задължават да смятат нападение срещу една от тях за нападение срещу всички. Никой все още не говори за връщане към дните на Студената война, когато НАТО бе щитът на Европа срещу един неприятел с необходимата военна мощ в подкрепа на експанзионистичната си идеология. Но Путин разби илюзиите на чувстващите се в уютна сигурност членки на НАТО в Западна Европа. Така на следващата среща на върха през септември в Кардиф алиансът ще бъде зареден с нови цели и неотложни задачи.

Опитите на НАТО след 1990 г. да привлече Русия като партньор за гарантиране на сигурността чрез структури като Съвета НАТО - Русия се провалиха. “Ние виждаме, че Русия говори и се държи повече като противник, отколкото като партньор. Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия и сега Крим - общото в тези кризи е, че една голяма страна едностранно решава да пренапише международните правила”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който скоро трябва да се оттегли от поста си.

Разбита е надеждата (особено силна в Германия), че геополитиката на твърдата сила, основана на правилото “аз печеля - ти губиш”, вече няма място в Европа. Опитът на Обама да “рестартира” отношенията на Америка с Русия след войната в Грузия през 2008 г. също приключи. Заедно с това се стопи и вярата му, изразена в началото на 2012 г., че има “стратегическа възможност да се ребалансира (т.е. за рязко да се съкрати) американското военно присъствие в Европа.” От 6-те хиляди войници, участвали в учението “Стедфаст джаз”, само 300 бяха американци.

Почти никой в НАТО вече не вярва, че кризата, възникнала с руското завладяване на Крим, ще отшуми бързо. “Научихме се да тълкуваме речите на Путин. Той казва това, което върши, и върши онова, което казва. Предложеният от него Евразийски съюз от постсъветски държави е нова империя. Не може да се допусне Източна Украйна да бъде ...

Почина Джеймс Шлезинджър

Той заемаше ключови постове в екипите на президентите Никсън, Форд и Картър

Борбата между Каталония и Мадрид става все по-тежка

Франс прес

Каталонското знаме се вее над стадион в Испания. Феновете на Барселона изпратиха писмо до УЕФА с молба да приеме Каталония като футболна федерация. Снимка: thomson.co.uk

Управляващите в Каталония националисти, водещи борба за надмощие с Мадрид, уверяват, че ще продължат да следват плановете си за произвеждане на референдум за независимост, въпреки че испанският съд отхвърли декларацията за независимост на региона.
Политическият процес в Каталония продължава, заяви вчера националистическият президент на региона Артур Мас, реагирайки на решението на Конституционния съд от предния ден.

За левите поддръжници на независимостта от Републиканската левица на Каталония (РЛК), втора политическа сила в региона след националистите от Конвергенция и съюз на Каталония, “пътната карта за референдума не трябва да се променя и с милиметър”.
Засега обаче нищо не показва докъде наистина са готови да стигнат Артур Мас и неговите съюзници в момент, когато каталонският национализъм се засилва с всеки изминал ден, както сочат проучвания на общественото мнение.

Двете партии, които имат мнозинство в парламента на този североизточен испански регион, искат да организират на 9 ноември референдум за независимост на Каталония. Централното испанско правителство казва, че допитването е незаконно и е апогей на националистическите настроения, засилени през последните години от ефекта на икономическата криза.

Въпросите ще са два: “Искате ли Каталония да бъде държава?” и ако отговорът е “да” - “Искате ли тази държава да бъде независима?”
Вчера Конституционният съд анулира отчасти декларацията на суверенитет, приета от каталонския парламент през януари 2013 г., която залегна в основата на проекта за референдум. Съдебното решение обаче е двусмислено и оставя пространство за интерпретация и на двата лагера.

Решението обявява за “нищожен и противоконституционен” принципа, според който “народът на Каталония има, по причини, свързани с демократичната легитимност, характер на суверенен политически и юридически субект”. Съдът признава в замяна, че каталонският народ има “право да решава”, доколкото то се упражнява в рамките на Конституцията, “стига да не утвърждава право на самоопределение, което не е признато от Конституцията”.

“Решението не оставя никакво съмнение, че декларацията за суверенитет е незаконна”, коментира вчера испанският дясноцентристки всекидневник “Ел Мундо”.  “Виждам малко възможности от правен характер”, подчерта Хавиер Арбос, професор по конституционно право в Университета на Барселона, който прецени, че “решението открива пътя към политически диалог, но не дава никаква свобода на тълкуване за правомерността на всенародното допитване”. “Конституционният съд дава възможност за продължаване на въпросния дебат, без това да може да се интерпретира като право на самоопределение”, добави той.

Демонстрации на сила

Конгресът на депутатите трябва да гласува по този въпрос на 8 април, а испанското правителство, ръководено от консервативната Народна партия, не спира да повтаря, че един референдум би бил незаконен и няма да се състои.

“Винаги съм бил настроен за диалог, но в рамките на Конституцията и на закона. Всички, които искат да променят Конституцията, могат да го поискат, но като следват правилата, определени в същата тази Конституция. Това е правовата държава”, заяви на 25 февруари премиерът Мариано Рахой.

Артур Мас обеща от своя страна, че ще действа в рамките на закона. Той започна като умерен националист, но изявленията му се радикализираха след местните избори през ноември 2012 г., на които партията му загуби позиции и й се наложи да се съюзи с РЛК.
Каталония е богат индустриален регион с 7,5 милиона жители, граничещ с Франция и с излаз на Средиземно море. През последните години националистите в Каталония са във възход, благодарение и на икономическата криза, която задълбочи чувството за несправедливост и увеличи политическото напрежение.

Регионът, който беше един от икономическите двигатели на Испания, преди да стане един от най-задлъжнелите, обвинява централното правителство, че не разпределя равномерно богатствата и иска по-голяма фискална автономия. В този контекст ...

Промениха схемата за издирване на изчезналия Боинг

Издирването на изчезналия малайзийски самолет ще бъде изместено към район, който се намира на 1 100 километра североизточно от мястото, което оглеждаха спасителните екипи досега, пише британският в. The Guardian. Схемата на издирване беше променена, след като специалистите изчислиха, че Боингът се е придвижвал по-бързо и е изразходил повече гориво, отколкото се смяташе по-рано.

След Крим към Евразийски съюз: засега не всички маршируват в крак

Росбалт

Колаж: иносми

Договорът за създаване на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) се очаква да бъде подписан в началото на идната година. И вероятно така и ще стане, но ентусиазмът на основните играчи в бъдещия блок - Беларус и Казахстан, вече няма да е същият. Безспорно наплашени според експерти от украинските събития и отцепването на Крим, Минск и Астана ще посрещнат с нова тревога евентуално разрастване на кримския прецедент към Източна Украйна.

Казахстан впрочем след кратка пауза официално заяви, че смята референдума в Крим за свободно волеизявление на хората в украинския автономен регион, посрещайки с “разбиране” решението на Русия. А Киргизстан - потенциален член на Митническия съюз (МС) и ЕАИС, дори призна резултата от референдума.

Друга кандидат-членка на МС - Армения, разпространи не много ясно комюнике, допускащо различни тълкувания. По официални данни арменският президент Серж Саркисян е съобщил по телефона на руския лидер Владимир Путин, че Ереван разглежда кримския референдум като осъществено право на волеизявление - думи, зад които може би се прокрадва сянката на Нагорни Карабах със съответното му “право”.

Донейде двойствена позиция зае Беларус. От една страна, Минск не ръкопляска открито нито на Украйна, нито на Русия и Крим. От друга страна, президентът Александър Лукашенко констатира: “Де факто Крим стана част от Русия. Ситуацията се развива де факто. И ние ще сме с Руската федерация. Каквото стане де юре, ще стане чак после”.

Лукашенко май си остави възможност да маневрира - фактически сякаш призна станалото, юридически обаче не. Един вид за всеки случай: хем да не го разстрелят “червените”, хем “белите” да не го обесят.

Воден от политически прагматизъм, Лукашенко премълча едно-друго. Разкри го обаче безспорно контролираният от него вестник “Белоруские новости”: “Начинът, по който Русия реагира на последиците от вътрешноукраинската конфронтация, е предизвикателство срещу основите на днешното световно устройство. Включително срещу проекта за евразийска интеграция, чиито шансове да успее стават вече призрачни”.

Изданието се пита: “За каква правна дисциплина може да става дума, щом Кремъл - главен мотор на интеграцията, си позволява тъй демонстративно да тъпче нормите на международното публично право?”. И още: “Виждайки това, ръководствата на Беларус и Казахстан няма как да не се замислят - ще попречи ли нещо Русия да наруши юридическите си ангажименти в рамките на Единното икономическо пространство или на заявения Евразийски икономически съюз? На този фон всички приказки за равен статут на участниците в евразийската интеграция се превръщат в несполучлива шега”.

Беларус и Казахстан обаче ще се наложи все пак да подпишат договора за ЕАИС, защото лъвският дял от външната им търговия се пада на Русия, при това с всяка година нараства. Ако припомним, че Беларус плаща сравнително малко за руските горива, картината става ясна.
Минск впрочем се стреми да развива връзки и с Украйна, и с ЕС - първата е доста значим за Беларус външноикономически партньор, а от втория до голяма степен зависи бъдещето на беларуския износ за Европа и сравнителната политическа стабилност в страната: Лукашенко едва ли би желал да ускори собственото си сваляне по европейско-американски сценарий.

Някои наблюдатели обаче напомнят, че Беларус е близо до границите на ЕС; според тях след Украйна “цветна вълна” ще залее и Минск, тъй като Западът не може да контролира Русия, без да се укрепи по границите й. Навярно Лукашенко чудесно го разбира - неслучайно заяви, че няма да допусне в страната си повторение на киевските събития. Тук би могла да му помогне само Русия.

Лукашенко не се страхува от разцепване на Беларус по примера на Украйна - там няма що-годе голям анклав с преобладаващо руско население. Казахстан обаче е друг въпрос. Според последното преброяване 23 на сто от жителите му са етнически руснаци и живеят предимно в ...

Във Фелчут, по следите на популярността на Виктор Орбан

Франс прес

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Сгушено сред хълмовете на Трансдунавския регион, Фелчут изглежда като чисто и спретнато унгарско село, но с една особеност - има си футболен стадион, който може да побере повече зрители, отколкото са жителите на селото.

Но в това няма нищо чудно. Населеното място, намиращо се на 45 километра западно от Будапеща, е бастион на Виктор Орбан, премиера консерватор и страстен почитател на футбола. Орбан е прекарал голяма част от детството си тук и сега се грижи за селото.
“Очевидно е, че сме горди от този факт. Селото ни спечели от мандата на Виктор”, казва пенсионерът Ференц Гросейбъл.

В бившия замък днес се помещава футболната академия “Ференц Пушкаш”, легендарен унгарски футболист. Училищата, църквата, къщите са обновени, улиците са чисти, а през февруари бе открит и културен дом.  Най-важната придобивка, разбира се, е новият стадион за футболния клуб “Фелчут” , който този сезон играе в първа дивизия. Стадионът струва 13 милиона евро и от края на април ще може да посреща до 3500 зрители или два пъти повече от населението на Фелчут.

“Роден съм тук”, разказва Ференц Гросейбъл. “Родителите ми нямаше да повярват на очите си”, допълва той. Също като него много от жителите на селото, когато говорят за премиера, то наричат на малко име, защото той е един от тях.

“Разбира се, че го подкрепям”, казва Андреа Зомбори, когато я питат за премиера, чиято консервативна партия ФИДЕС е сочена за победител на парламентарните избори на 6 април.

“Мисля, че хората в страната чувстват, че сметките им намаляха, че животът им стана по.лек”, казва двайсетгодишната жена, имайки предвид намаляването от 2013 г. на цените на енергията за битови нужди общо с 20 процента по решение на правителството.
За привържениците на премиера Фелчут е символ на успеха на правителството, а за критиците - символ на “системата Орбан”, основаваща се на шуробаджанащината.

Много критики има срещу кмета Лоринц Месарош, бивш служител в газова компания и дългогодишен приятел на Орбан. След идването на власт на ФИДЕС през 2010 г. Месарош става евромилионер. Обвиняван е, че е заграбил обществени поръчки за строителната си фирма, нещо, което той отрича.

Клиентелистките практики са разпространени в Унгария, например при преразпределяне на обработваеми площи, от което и кметът се е възползвал, както и при реорганизация на лицензиите за отваряне на магазини за търговия с тютюневи изделия.

Но 50-годишният “Виктор” си остава най-обичаната личност в Унгария, ако се вярва на допитванията. Изследване на ИПСОС от март му отрежда първо място с 43-процентна подкрепа.

“Причините за този успех са много. Но определящият фактор за мен е чарът му. Той умее да говори на езика на народа”, казва пред АФП полякът Игор Янке, автор на една като цяло положителна биографична книга за Виктор Орбан. “Той може да бъде популист и циничен, ако се наложи. Използва парите, медиите, бизнеса, за да постигне целите си”, признава Янке.

Лявата опозиция е “съставена от уморени лидери, които изгубиха доверието и това допринася за успеха на Орбан”, посочва Жолт Байер, съосновател на ФИДЕС.

За Йожеф Дебрецени, автор на две критични книги, популярността на Орбан се дължи до голяма степен на сплашването. “Виктор Орбан налага в Унгария руския модел на Владимир Путин”, казва експертът, тоест “фасадна демокрация”, съчетана с концентрация на властите - правосъдие, Конституционен съд, медии, парламент - в ръцете на една партия.

Във Фелчут Ференц Гросейбъл не иска изобщо да чуе критиките. “Хората завиждат. Аз виждам само хубавите неща”, казва той, имайки предвид съобщението на футболната академия, че един от нейните млади таланти - на 15 години, е бил забелязан от големите европейски клубове “Реал Мадрид” и “Барселона”. “Ако го изберат да стане международна звезда, тази академия ще се ...

Истанбул - голямата печалба на местните избори за Ердоган

Франс прес

Истанбул. Снимка:форумасил

Поражение би прозвучало като личен провал, криещ заплахи за неговото бъдеще. При това положение турският премиер Реджеп Тайип Ердоган превърна общинските избори в Истанбул в приоритет и не оставя на никой друг грижата да води там кампания.

И със сигурност не на досегашния кмет. Кадир Топбаш, 69-годишен архитект, който се бори за трети кметски мандат, дори запазва забележителна дискретност, както на улиците на най-големия турски град, така и в медиите.

Неговите прошарени мустаци се появяват само върху афишите, където той е неизменно с бяла строителна каска. Но това няма значение. Тъй като за привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР единственият, истинският управител на мегаполиса с 15 милиона жители е “Тайип” Ердоган.

“Кадир Топбаш? Той работи добре и се държи добре с хората”, споделя Мустафа Хасан, срещнат в неделя сред човешкото множество, изпъстрено със знамена с цветовете на ПСР, което приветства премиера. “Но най-вече трябва нашият Тайип Ердоган да не си отива, Бог да го пази, нищо да не му се случи”.

В Истанбул повече, отколкото на други места, изборите на 30 март придобиха характер на референдум за лидера на ислямо-консервативния режим, чието управление над страната от 2002 г. насам е застрашено от безпрецедентен корупционен скандал.

Съзнавайки залога, Ердоган увеличи посещенията в “своя” град - този, който даде старт на политическата му кариера, избирайки го за кмет през 1994 г. При всеки повод той мобилизира своите привърженици с поток от проклятия срещу “предателите”, които искат неговото падане от власт.

Тази крайна персонализация се харесва на основния съпреник на ПСР в Истанбул. Кмет на община Шишли, Мустафа Саръгюл разчита да се възползва от тази предизвикваща отвращение атмосфера на “афери”, за да сложи край на двайсетгодишното властване на ПСР над града.

“Всеки го знае, истинският кмет на Истанбул е Ердоган”, обяснява Саръгюл, 58-годишен, с усмивка на киноактьор и безупречна прическа.”Тези избори ще дадат възможност да кажем “стига вече”, тъй като е крайно време той да си тръгне”.
От седмици кандидатът на Народнорепубликанската партия НРП , основната опозиционна сила в страната, кръстосва методично кварталите на града със своя предизборен автобус под мотото на турска версия на един изпитан лозунг: “промяна сега”.

На “щурите” проекти на премиера като този за канал, успореден на Босфора, той противопоставя своята “разумна” визия за града. И не се колебае да се опре на спомена за големите протести, тръгнали от парка Гези, които разтърсиха властта през юни 2013 г.

“Всичко това се случи, защото сегашните ръководители взеха лоши решения, решения, които не са по посока на прогреса, свободите и демокрацията”, посочва канидидатът социалдемократ.

Саръгюл не е единственият, който експлоатира темата за бунтовете от миналата пролет. Неговият съпреник от Демократичната партия на народите Сърръ Сюрея Йондер се провъзгласява дори за техен единствен наследник.

“Ние сме тези, които носят духа на Гези”, казва той. “Традиционните партии всичките са едни и същи. Те не уважават околната среда, не уважават жените и всички те тънат в корупция”, добавя той.

Знаменосецът на НРП не е пощаден от обвиненията в корупция, подхванат отново с афера за заем, за която въпреки неговите отрицания, премиерът не се отказа да му напомни.

В тази напрегната до крайност атмосфера битката за Истанбул се очертава с непредвидим резултат. “Ние ще удържим победа”, обявява Ердоган при всяка от своите предизборни изяви. “Той е разбрал, че дните му са преброени и това го изнервя”, отговаря Саръгюл.

Още повече, отколкото резултатът на ПСР в национален мащаб, съдбата на Истанбул ще определи победата или поражението на премиера.

“Истанбул е повече от символ, това е сърцето на системата Ердоган”, отбелязва политологът Дженгиз Актар от частния университет Сабанджъ в Истанбул. “Ако той загуби града, това ще е катастрофа за него, тъй ...

Забраняват Десен сектор в Украйна?

Властите в Киев обсъждат възможността за пълна забрана на ултранационалистите от Десен сектор, които обсадиха Върховната Рада в четвъртък вечерта. 2000 от крайната десница се събраха да щурмуват Радата заради смъртта на техния лидер Саша Белий.

Генералът, оглавил преврата в Египет, ще се кандидатира за президент

Дейвид Къркпатрик

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Генерал Абдел Фатах ас Сиси, министърът на отбраната, който миналото лято оглави свалянето на избраното в Египет правителство, вчера официално обяви, че подава оставка от армията и ще се кандидатира за президент, продължавайки да консолидира властта си.

“Вярно е, че това е последният ми ден в униформа, но аз ще се боря всеки ден за Египет, свободен от страха и терора”, заяви Сиси, напомняйки за продължаващата борба на ръководеното от военните правителство срещу ислямистки екстремисти и протестиращите на улицата. “Повтарям това, което казах преди: по-скоро ще умрем, отколкото да оставим египтяните да бъдат подлагани на терор”.

Почти всички очакват Сиси, който имаше ранг на фелдмаршал, да спечели изборите и така да узакони властта, която де факто има и в момента. Откакто на 3 юли поведе преврата срещу първия свободно избран лидер на Египет, президента Мохамед Морси от “Мюсюлманските братя”, именно Сиси взема решенията.

Но след подадената вчера оставка от армията 59-годишният Сиси вече престава да е пряк командващ на въоръжените сили, а властта му досега се основаваше именно на този пост. Още не е определена датата на президентските избори. Временното правителство заяви, че изборите ще бъдат проведени преди средата на юли, а след това ще има и парламентарни избори.

В кратката си, но добре обмислена реч Сиси призова египтяните да се заемат с “изключително трудна задача и скъпоструваща мисия”, призова ги “да работят упорито и да провяват търпение”, за да “възстановят Египет”. “Всички ние, синовете и дъщерите на Египет, сме в една лодка, плавайки към безопасен бряг, без сметки за уреждане или временни спорове”, обяви той, но не предложи никаква перспектива на тези, които са изправени пред съда. Сред тях са и Морси и други членове на “Мюсюлманското братство”.

Правителството обяви ислямистката групировка за терористична организация, а членството в нея - за престъпление. “Всеки египтянин, който не е осъден по силата на законите, които всички спазваме, е активен партньор в изграждането на бъдещето, без ограничения или спънки”, заяви Ас Сиси.

Може би знаейки каква е била ролята на египетската армия в отстраняването на президенти - включително на Хосни Мубарак през 2011 г. и Морси през 2013 г. - Ас Сиси се опитваше през последните седмици да остави отпечатък върху въоръжените сили, като правеше рокади на висши офицери. Той вече избра своя наследник за министър на отбраната, своя заместник и началник на щаба генерал Седки Собхи, който вчера беше повишен в звание генерал-лейтенант първа степен.

Една от най-сериозните промени беше отстраняването на генерал Ахмед Уасфи, харизматичен и прям офицер, показал, че има потенциал да събере собствени последователи. Той получи много похвали за възстановяването на сигурността в района на Суецкия канал след бунтовете миналата година, а след това оглави и операции в Северен Синай. Но в неотдавнашно телевизионно интервю генерал Уасфи постави неудобни въпроси, свързани с това дали Сиси, който тогава беше още генерал, би се кандидатирал за президент.

Ръководеното от армията преходно правителство предпочита да нарича смяната на властта “втора революция”, а не преврат, като подчертава, че в страната е имало масови улични протести с искане за оставка на Морси.  Но генерал Уасфи заяви, че ако Сиси бъде повишен в по-висок чин, това ще е знак, че смяната на властта е била преврат. “Получи ли още една звезда генерал Абдел Фатах ас Сиси?”, попита генерал Уасфи. Според него липсата на повишения доказва, че не е извършен военен преврат.

“Получил ли е повишение министърът на отбраната, или генерала, или някой от нас във военния съвет? Видяхте ли генералът да става премиер? Президент?”, продължи той, като заяви, ...

Прогноза за времето - 28 март

Днес ще превалява дъжд. На места валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Облачността ще е променлива, по-често значителна. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, в източните райони от североизток, ще е до умерен.

20% от достъпните лекарства може да изчезнат

До 20% от генеричните медикаменти на българския пазар може да изчезнат, ако влязат в сила нови, увеличени с до 400% такси, които компаниите да плащат на агенцията по лекарствата за досиетата на своите вече регистрирани и нови препарати.
 За това сигнализира вчера Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ Фарма). Точната прогноза за опаснос До 20% от генеричните медикаменти на българския пазар може да изчезнат, ако влязат в сила нови, увеличени с до 400% такси, които компаниите да плащат на агенцията по лекарствата за досиетата на своите вече регистрирани и нови препарати. За това сигнализира вчера Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ Фарма). Точната прогноза за опаснос

Психиатрия и за майката на Петко Стрелеца

Принудителни медицински мерки е поискала районната прокуратура в Горна Оряховица срещу Стефанка Савова, майка на Петко Савов от Лясковец, който уби спецполицая Емил Шарков и рани трима по време на акция пред дома му. Психолози са разпитали възрастната жена и са дали предписание да бъде настанена и тя като сина си в специализирано заведение.

Близо 2 хил. цесекари искат да финансират любимия си клуб

Другия петък ще стане ясно дали ще има "овации" или "освирквания" за публичното предлагане, което за момента е успешно само на 10%

    


Мълния спря временно влаковете под Ламанша

Тя ударила трансформатор в Англия, преди тунелът да влезе под земята, и пламнал пожар

Прокурори държат 236 инвалиди без пенсия от 2 години, "арестували" им 1,6 млн. лв.

236 инвалиди вече 2 години не получават своите пенсии от Националния осигурителен институт, защото са блокирани с прокурорско разпореждане. Това показа справка на НОИ, изискана от в. “24 часа”.
Сумата, която имат да вземат общо, е в размер на 66 456, 89 лв. месечно. За двете години неизплащане на парите “арестуваната” сума става 1,6 млн. лв. 236 инвалиди вече 2 години не получават своите пенсии от Националния осигурителен институт, защото са блокирани с прокурорско разпореждане. Това показа справка на НОИ, изискана от в. “24 часа”. Сумата, която имат да вземат общо, е в размер на 66 456, 89 лв. месечно. За двете години неизплащане на парите “арестуваната” сума става 1,6 млн. лв.

Не само яйца и бонуси за чиновниците по Великден

В бюджета за следващата година ще бъде заложена възможността за празнични добавки към пенсиите, обясни пред журналисти в Пловдив финансовият министър Петър Чобанов. По този начин се гарантират бонусите за пенсионерите за Великден и Коледа.

17 ранени в катастрофи за денонощие

15 тежки ПТП-та са станали в страната

    


Изместиха с 1100 км издирването на отломките от самолета

Издирването на изчезналия малайзийски самолет се измества със 1100 километра североизточно от мястото, което оглеждаха спасителните екипи досега.

Йордан Цонев: Кадиев говори неистини за Закона за офшорките

Учудвам се защо г-н Кадиев говори, че Законът за офшорките не важи за Карадере. По негово предложение в пленарна зала приехме инвеститори клас А и Б, ако говорим за офшорки, да трябва да разкрият физи...

Търсят кока в стомаха на мъртвата англичанка от Боровец

Експертиза ще уточнява дали има кокаин в стомаха и кръвта на младата англичанка, намерила смъртта си в Боровец на 4 февруари.

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

    


Калмари с италиански сос

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви 

Христина Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Христина

Синът на Шакира играе футбол с баща си

Колумбийската звезда Шакира споделя, че 18-месечният й син Милан определено проявява интерес към музиката, но много повече обича да играе футбол с баща си Жерар Пике.

Топалов се отлепи от дъното

Веселин Топалов изигра блестяща партия и победи Пьотър Свидлер (Русия) в турнира на претендентите по шахмат в Хантимансийск. Впечатляващата победа обаче е само за реноме. Два кръга преди края Топалов има 5,5 точки, с колкото са още трима гросмайстори на дъното на класирането. Но нашият не е последен.
Лидер със 7,5 точки и фаворит за първото място Веселин Топалов изигра блестяща партия и победи Пьотър Свидлер (Русия) в турнира на претендентите по шахмат в Хантимансийск. Впечатляващата победа обаче е само за реноме. Два кръга преди края Топалов има 5,5 точки, с колкото са още трима гросмайстори на дъното на класирането. Но нашият не е последен. Лидер със 7,5 точки и фаворит за първото място

Българи в скиминг схема за $1 млн. в Канада

Задържани са четирима, полицията дири други четирима

    


Хр. Добрев: Социалната търговия отваря пазарите към по-широк кръг трейдъри

Интересът на трейдърите е насочен основно към валутната търговия, посочва дилърът от БенчМарк Финанс

    


Здравословни бисквитки

От сайта bb-team.org днес предлагат вкусна и полезна рецепта за бисквитки с мед, ябълки, моркови и мюсли. Необходими продукти: 1.5 ч.ч. пълнозърнесто брашно 1.5 ч.ч. мюсли, овесен...

Куюмджиев се оправдава: Не съм глобен за превишена скорост, обжалвам

Вероятно превиших скоростта, но това трябва да бъде доказано. Не съм глобен, имам акт, а след него се изготвя наказателно постановление, за да се установи дали съм виновен. Това разказа червеният депу...

Актуална пътна обстановка

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места мокри, съобщиха от АПИ. АМ "Тракия" в област Пазарджик: Във връзка с извършван...

Въвежда се временна организация на движението във връзка с преасфалтиране на бул. "Никола Мушанов"

Въвежда се временна организация на движението във връзка с преасфалтиране на бул. „Никола Мушанов” от бул. „Възкресение” до ул. „Житница” и ...

ООН не призна анексирането на Крим от Русия, а МВФ обещава помощ за Киев

МВФ обяви, че ще предостави на Украйна спасителна помощ в размер на 14-18 милиарда евро, докато в същото време Общото събрание на ООН отказа да признае анексирането на Крим от Русия, предаде AFP. Спор...

Спечели двойна покана за концерта на J Balvin или дебютния му албум

Само няколко дни ни делят от концерта на колумбийския музикален феномен J Balvin, който пристига за първата си изява в България. Изпълнителят, достигнал върховете на световните класации с песните си ...

17 ранени при 15 тежки катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи със 17 ранени, от които един с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на АПИ. За района на София са станал...

Част от Карадере под запор за дълг

Инвеститорът на Карадере "Мадара Юръп" получи държавна подкрепа за проекта "Блак сий гардънс", но част от земите, върху които ще строи, са възбранени. И то заради публични задължен...

Слабо земетресение с магнитуд 3,1 до Самоков

Няма данни за материални щети и пострадали

    


Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси Аржентина

Земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер разтърси северната част на Аржентина, предаде Интерфакс. Земният трус беше регистриран на 194 километра западно от град Ла Риоха.
Според интензивността в епицентъра на труса, земетресението беше оценено като опустошително.

ДПС гласува с Бойко за Изборния кодекс

ДПС ще подкрепи поправките на ГЕРБ в Изборния кодекс за увеличаване на членовете на ЦИК от 19 на 20, заявиха депутати от Движението. Така ДПС ще получи реално полагащите им се трима членове в ЦИК, но отново ще гласува заедно с ГЕРБ и срещу волята на БСП.

Космическият кораб "Союз ТМА-12М” се скачи успешно с МКС

Руският пилотируем космически кораб „Союз ТМА-12М”, превозващ тричленен екипаж от Русия и САЩ, се скачи успешно с Международната космическа станция, предаде РИА Новости.
Ракетата-носител "Союз-ФГ" с кораба „Союз ТМА-12М” беше изстреляна от Байконур в сряда, като планираното за 26 март скачване беше отложено с два дни.

Не на шега – първоаприлско почистване на София

Кампанията стартира от парка "Заимов" и ще продължи до 30 април

    


Районът на издирване на изчезналия Боинг се премества

Издирването на изчезналия малайзийски самолет ще бъде изместено към район, който се намира на 1 100 километра североизточно от мястото, което оглеждаха спасителните екипи досега, пише британският в. The Guardian. Схемата на издирване беше променена, след като специалистите изчислиха, че Боингът се е придвижвал по-бързо и е изразходил повече гориво, отколкото се смяташе по-рано.
Австралийската служба за морска безопасност (AMSA) съобщи, че анализът се основава на последния контакт с радара на самолета между Южнокитайско море и протока Малака.
Австралийският премиер Тони Абът заяви, че има "нова и надеждна следа" в търсенето на безследно изчезналия полет MH370. Издирването се измества към зона с площ от около 319 000 кв. км, центрирани на около 1850 км западно от австралийския град Пърт.
По-рано беше обявено, че Японски спътници са открили 10 обекта, които може да са принадлежат на Боинга.

Авербах: Много пъти съм свирил българска музика в САЩ

Много пъти съм свирил българска музика в САЩ. Това заяви пред медиите известният музикант Рикардо Авербах.

Той е гост-диригент на концерт с оркестър Симфониета "София" с ръководител Свилен Симеонов в Народното събрание, част от проявите, посветени на 135 години съвременна българска държавност, предаде репортер на БГНЕС.

Авербах отбеляза, че преди две години е направил премиера в САЩ на произведение на Лазар Николов и винаги се опитва да слага в програмата си български произведения и да се придържа към българските си корени.

Много ми е приятно да бъда тук и да работя със Симфониета "София". Концертът ще започнем с американско произведение, което ще бъде премиера за България- "Музика за кино" на Аарон Копланд, след това ще свирим танга от старата генерация, след което ще свирим ново танго на Пиацола, както и "Любовна магия" на Мануел Де Файя, заяви музикантът.

Авербах обясни, че оркестърът на Симфониета "София" му е направил много силно впечатление. "Идвам тук от време на време и много се изненадах, защото всички произведения бяха нови за оркестъра, но още по време на първата репетиция вече свириха всичко много хубаво и с много хубаво чувство, заяви Авербах.

Диригентът отбеляза, че и в Бразилия съществува танго, което се нарича машиши и е подобно на аржентинско танго. Много обичам музиката от Южна Америка, призна той.

Винаги, когато идвал в България Авербах се обаждал на всички професори, при които е учил като студент у нас. "Майка ми е от София и тя винаги е обичала класическа музика, тя ми повлия да уча класическа музика, от друга страна баща ми е бразилец и обича карнавали, а не класическа музика. Обичам естрадна бразилска музика и обмислям да свиря такава и тук ", каза известният музикант.

Ръководителят на оркестър Симфониета "София" Свилен Симеонов сподели, че е особено щастлив, че концертния живот е възроден в зала "София".

Рикардо Авербах е роден в Бразилия, но семейството му има и български корени. Завършва инженерна специалност в Политехническия университет в Сао Пауло, Бразилия, а след това следва в НМА "Проф. П. Владигеров" в София при именитите наши музиканти проф. Влади Симеонов и проф. Васил Арнаудов. Директор е на Департамента по оркестрово дирижиране в Университета на Маями и вицепрезидент на Съюза на университетските диригенти на САЩ.

Пясък с необичайни форми пълни японските брегове

Под пръстите ви са обвивките на милиони звездички

    


Преглед на печата от 28 март


Държавно управление 

Сега

Съдебният инспекторат беше изобличен с унищожителен доклад
Под ръководството на Ана Караиванова институцията е работила неефективно, избирателно и хаотично, сочи ревизията

Стажантските договори ще се регистрират в НАП
Стажантските договори ще подлежат на регистрация в НАП, става ясно от проект за промени в наредбата за регистрирането на трудовите контракти, качена за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство...

"Междузвездни" ловци на митове

От 5 април “Дискавъри” започва да показва неизлъчвани досега серии на популярното документално-забавно шоу “Ловци на духове” с един от най-маниашките епизоди, създавани от научно подкованите зевзеци Адам и Джейми. Става въпрос за тематична серия, посветена на оригиналната трилогия на Джордж Лукас “Междузвездни войни”. 
В ексклузивния епизод От 5 април “Дискавъри” започва да показва неизлъчвани досега серии на популярното документално-забавно шоу “Ловци на духове” с един от най-маниашките епизоди, създавани от научно подкованите зевзеци Адам и Джейми. Става въпрос за тематична серия, посветена на оригиналната трилогия на Джордж Лукас “Междузвездни войни”. В ексклузивния епизод

Анистън дължи красотата си на специални мантри

Дженифър Анистън признава, че дължи красивата си кожа на трансценденталната медитация. Звездата е известна с естествено блестящата си коса, поддържано тяло и сияйна кожа, за които се грижи с помощта ...

Джеймс Франко отрича да е правил секс с Линдзи Лоън

Наскоро излезе списък с интимните партньори на скандалната Линдзи Лоън. В него бе споменат и актьорът Джеймс Франко, който се разгневи от информацията и заяви, че това е абсолютна лъжа. Джеймс, който...

Книга за смеха и забравата

През февруари 1948-а комунистическият ръководител Клемент Готвалд застана на балкона на един бароков дворец в Прага, за да приветства стотиците хиляди граждани, струпани на площада на стария град. За...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване