Президентът на Чили обяви извънредно положение в град Валпараисо

Президентът на Чили Мишел Бачелет обяви извънредно положение във втория по големина град в страната Валпараисо, заради бушуващ там голям пожар, който вече е унищожил около 100 къщи. Вестник La Segunda съобщава, позовавайки се на вътрешния министър Родриго Пеняилильо, че в скоро време в борбата с пламъжите ще бъдат включени и подразделения на въоръжените сили на Чили.
„Президентът вече подписа декрет за извънредно положение, който позволява на въоръжените сили, преди всичко ВМС, да излязат по улиците на града да защитят населението и да помогнат в евакуирането на хиляди души, напускашщи домовете си във Валпараисо”, каза министърът.

В Македония избират президент

За поста на държавен глава претендират действащият президент от Георги Иванов и още трима кандидати

Македония избира президент

Най-големи шансове за победа има Георге Иванов


ООН призовава за увеличаване на зелената енергия

Ангажираността на Дейвид Камерън с екологията ще бъде подложена тази седмица на най-строгата проверка досега, когато експерти по климатичните промени ще предупредят, че само по-голямото използване на възобновима енергия, включително вятърни турбини, може да предотврати глобална катастрофа, пише вестник The Observer.
Доклад на водещи световни авторитети ще разкрие растящата бездна между намерението на Консервативната партия за спиране строителството на повече крайбрежни вятърни паркове и водещите световни учени, разглеждащи ги като един от най-евтините начини за осигуряване на енергия и същевременно опазване на околната среда.
„Смекчаване на климатичните промени”, от Междуправителствената комисия по климатичните промени, ще разясни, че според най-оптимистичните мнения за бъдещето е тройно или дори четворно увеличаване използването на централи за възобновима енергия. И само чрез такива решителни действия нивата на въглеродния диоксид в атмосферата ще бъдат задържани под критичното ниво от 480 частици на милион, преди средата на столетието.

Македония избира президент

В Македония се провеждат президентски избори. Новият президент ще бъде избран между кандидата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и досегашен държавен глава Георге Иванов, кандидата на Социалдемокр...

Недостиг на кръв в страната, има спешна нужда от дарители

В страната има недостиг на кръв. Само 22-ма на хиляда души даряват всяка година, което е наполовина по-малко от стандартите. В навечерието на Цветница в цялата страна започва кампания за популяризир...

В Ливан арестуваха издирван в Италия приятел на Силвио Берлускони

Бивш сенатор, приятел на бившия италиански премиер Силвио Берлускони е бил арестуван в събота в Ливан, където се е укривал от обвинения във връзки с мафията, обяви италианското вътрешно министерство, предаде AFP. Новината идва ден след като прокуратурата оповести заповед за задържането на Марчело Делутри, издадена във вторник, но той е „неоткриваем”.
Делутри разпространи зиявление, в което не разкрива къде се намира, но казва че няма намерение да избегне ареста, а се е подложил на медицински прегледи заради лошо здраве.

Принц Уилям намекна за второ кралско бебе

Кралските наблюдатели следят внимателно херцогинята на Кеймбридж при обиколката й в Нова Зеландия, след като съпругът й принц Уилям намекна, че ще има и второ бебе , предаде AFP. Осеммесечният принц Джордж, трети претендент за британския престол, е звездата на обиколката им в Нова Зеландия досега. Но Уилям намека по време на среща в град Кеймбридж, че скоро може още едно кралско бебе да привлече вниманието.
По време на среща с Синтия Рийд, която изпреде вълненото шалче станало официалния подарък на Нова Зеландия при раждането на Джордж, Уилям заявява: „Може да се наложи да направите още едно скоро”.
Според Рийд, емигрирала от Англия преди осем години, принцът е бил напълно сериозен.

Русия вече е изгубила 150 млрд. долара от санкциите на Запада, според Карл Билд

Руската федерация вече е изгубила съществена сума заради международните санкции, въведени след агресията срещу Украйна. Това каза с Одеса външният министър на Швеция Карл Билд, отговаряйки на въпрос на журналисти дали не са твърде меки санкциите на Запада спрямо Москва, предаде радио ”Свобода”.
„Заради санкциите само за първото тримесечие 150 млрд. долара просто са излезли от икономиката на Русия”, каза той.

Днес е Цветница!

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави днес празничната Света Литургия за Цветница в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски". В неделя е празникът Вход Господен в Йерусалим - Цветница, Връбница, Вайя. Началото е от 9.30 часа.Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави днес празничната Света Литургия за Цветница в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски". В неделя е празникът Вход Господен в Йерусалим - Цветница, Връбница, Вайя. Началото е от 9.30 часа.Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави

МВФ съветва страните да защитят стабилността си прилагайки реформи

Все по-непостоянните капиталови потоци означават, че страните трябва да приложат вътрешни реформи в защита на своята стабилност, съобщи влиятелния консултативен борд на Международния валутен фонд, предаде AFP. След като много развиващи се икономики бяха спънати от остър отлив на капитали през последната година, управителният комитет на МВФ, Международен валутен и финансов комитет, съобщи, че предстои още непостоянство.
Финансовият министър на Сингапур Тарман Шанмугаратнам, председател на комитета, каза, че държавите трябва да предприемат структурни реформи в средносрочен план за да се защитят, след като възстановяването на световната икономика навлиза в нова фаза.

На Цветница се благославят върбовите клонки

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата Литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като Цар и Спасител.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат". Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

В Търново са обесени водачите на Велчовата завера

Велчовата завера е българско въстание през 1835 г., организирано в Търново. След завръщането си от чужбина през 1834 г. заможният търговец Велчо Атанасов - Джамджията започва организирането на въоръж...

Днес празнуваме Цветница

Имен ден днес празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Деля...

Сърбия и ЕС - между разума и чувствата

Преди да стане член на Европейския съюз, Сърбия трябва да извърши много промени, които засега не са факт. А политиците в страната настояват за максимално бързото присъединяване към Общността. Преди...

Отварянето на трудовия пазар в ЕС „изтегля“ и кадрите в туризма

Квалифицираните работници от сектора работят няколко месеца в чужбина, което им позволява да „зимуват“ у нас, твърди експерт по подбор на персонал


Френски външен министър посети Куба за пръв път от над 30 години

Лоран Фабиюс се срещна с кубинския си колега Бруно Родригес


Биоцидните бои носят здраве у дома

Те унищожават над 650 вида вредни микроорганизми


Барса съсипа сезона и в Примера

Каталунците бяха победени с 1:0 от изпадащия Гранада


Кери предупреди Русия за нови санкции

В пореден телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров

На 13 април рожден ден имат

Евелина Иванова, собственик на VDG-АД
Владимир Иванов, собственик на VDG-АД
Велизар Димитров, футболист
Димана Ранкова, юрист, бивш съветник на президента Плевнелиев
Димо Николов, управляващ директор на “Мото-Пфое”
Евгений Станчев, журналист, бивш гл. редактор на в. “Дума” и “Поглед”
Маргарита Стоилова, депутат
Мария Стефанова, журналист, би Евелина Иванова, собственик на VDG-АД Владимир Иванов, собственик на VDG-АД Велизар Димитров, футболист Димана Ранкова, юрист, бивш съветник на президента Плевнелиев Димо Николов, управляващ директор на “Мото-Пфое” Евгений Станчев, журналист, бивш гл. редактор на в. “Дума” и “Поглед” Маргарита Стоилова, депутат Мария Стефанова, журналист, би

САЩ бавят реформите на МВФ

Липсата на реформи в Международния валутен фонд (МВФ) може да има "разрушителни последици".

Белият дом размаха пръст на Русия: Не повтаряйте Крим!

САЩ поискаха Путин да спре опитите за дестабилизиране на Украйна

Белият дом размаха пръст на Русия: Не повтаряйте сценария от Крим!

САЩ поискаха Путин да спре опитите за дестабилизиране на Украйна


Семейство от САЩ осиновява четири сестричета от България

Американците са най-големите осиновители на наши хлапета


НАТО към Русия: Не сме поемали ангажимент алиансът да не се разширява

Расмусен: Кремъл се опитва да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние...

Надал губи мач срещу жена, но на покер

Рафаел Надал се чувства по-уютно на червения корт, отколкото на зелената маса за покер. Световният номер 1 в тениса обича хазартната игра, но претърпя катастрофална загуба срещу "колежката" Ванеса Селбст, която е лидер в покер ранглистата за жени.

Двубоят между двамата се състоя в прочутото казино в Монте Карло в навечерието на турнира по Рафаел Надал се чувства по-уютно на червения корт, отколкото на зелената маса за покер. Световният номер 1 в тениса обича хазартната игра, но претърпя катастрофална загуба срещу "колежката" Ванеса Селбст, която е лидер в покер ранглистата за жени. Двубоят между двамата се състоя в прочутото казино в Монте Карло в навечерието на турнира по

По-силното евро изисква по-слаба монетарна политика

Укрепването на еврото изисква да се отслаби монетарната политика

"Монако" бие без Бербатов

"Монако" защитава успешно второто място във Франция. Отборът от княжеството победи с 1:0 като гост "Рен" и продължава да държи на 6 точки дистанция третия в таблицата "Лил", който спечели със същия резултат у дома срещу "Валансиен".

Димитър Бербатов не се появи на терена с екипа на "Монако", макар че бе записан сред резервите. Неговият 24-г "Монако" защитава успешно второто място във Франция. Отборът от княжеството победи с 1:0 като гост "Рен" и продължава да държи на 6 точки дистанция третия в таблицата "Лил", който спечели със същия резултат у дома срещу "Валансиен". Димитър Бербатов не се появи на терена с екипа на "Монако", макар че бе записан сред резервите. Неговият 24-г

"Барса" буксува, "Реал" (Мадрид) лети

"Барселона" поднесе нова неприятна изненада на своите фенове. След отпадането срещу "Атлетико" (Мадрид) в Шампионската лига, каталунците загубиха и срещу средняка "Гранада" с 0:1. По този начин Лионел Меси и компания изпуснаха шанса да оглавят класирането и бяха изпреварени от "Реал" (Мадрид). По-късно в съботната вечер кралският клуб не пожали пре "Барселона" поднесе нова неприятна изненада на своите фенове. След отпадането срещу "Атлетико" (Мадрид) в Шампионската лига, каталунците загубиха и срещу средняка "Гранада" с 0:1. По този начин Лионел Меси и компания изпуснаха шанса да оглавят класирането и бяха изпреварени от "Реал" (Мадрид). По-късно в съботната вечер кралският клуб не пожали пре

"Арсенал" се промъкна до финал след дузпи

"Арсенал" потрепери срещу втородивизионния "Уигън", но успя да победи след дузпи и се класира за финал за Купата на Англия. Така "артилеристите" спасиха шансовете си да спечелят първи трофей от 2005 г. насам.

"Уигън" бранеше храбро спечелената през миналия сезон купа и водеше след гол от дузпа на Жорди Гомес в 63-ата минута до края "Арсенал" потрепери срещу втородивизионния "Уигън", но успя да победи след дузпи и се класира за финал за Купата на Англия. Така "артилеристите" спасиха шансовете си да спечелят първи трофей от 2005 г. насам. "Уигън" бранеше храбро спечелената през миналия сезон купа и водеше след гол от дузпа на Жорди Гомес в 63-ата минута до края

"Рома" скъси преднината на "Ювентус"

"Рома" не се отказва да гони лидера в италианското първенство "Ювентус". В събота вечер римляните наказаха с 3:1 у дома "Аталанта" и скъсиха на 5 точки преднината на шампиона, който в понеделник вечер гостува на "Удинезе".

"Рома" постигна седмата си победа поред с голове на Родриго Тадей, Адем Ляич и Жервиньо, а за гостите от Бергамо се разп "Рома" не се отказва да гони лидера в италианското първенство "Ювентус". В събота вечер римляните наказаха с 3:1 у дома "Аталанта" и скъсиха на 5 точки преднината на шампиона, който в понеделник вечер гостува на "Удинезе". "Рома" постигна седмата си победа поред с голове на Родриго Тадей, Адем Ляич и Жервиньо, а за гостите от Бергамо се разп

Еврозоната остава с крехък растеж

Икономическата ситуация в развитите държави се подобрява, но в страните от еврозоната засега тя е крехка.

Мъже с оръжия и военни униформи превзеха участък в друг източноукраински град


Проруски активисти, въоръжени с автоматични оръжия, превзеха вчера управлението на милицията в източния украински град Краматорск, на 150 км от руската граница, предаде "Ройтерс", като се позова на очевидец. Градът има население около 200 хиляди души.

Според него организираната бойна част от 20 мъже във военни униформи е превзела сградата към 20 часа местно време. Те пристигнали с най-малко два автобуса. Видеоклип показва как нападателите получава заповеди от командира си и стрелят с...

"Реал" изпревари "Барселона" с разгром срещу "Алмерия" (видео)


Футболистите на "Реал" (Мадрид) спечелиха убедителна победа с 4:0 при домакинството на "Алмерия" и се изкачиха на второ място в Примера дивисион. 

Отборът на Карло Анчелоти събра 79 точки и изпревари с една точка "Барселона", който допусна изненадваща загуба срещу "Гранада".

Мадридчани се изравниха на върха с градския съперник "Атлетико", който обаче има по-добри показатели в директните мачове и все още не е изиграл своя двубой от 33-ия кръг. "Дюшекчиите" гостуват на...

Земетресение от 7.6 по Рихтер близо до Соломоновите острови вдигна тревога за цунами


Земетресение с магнитуд 7.6 беше регистрирано в близост до Соломоновите острови в Тихия океан, съобщи Геологическият институт на САЩ, цитиран от световните агенции.

Заради заплаха от цунами беше обявена тревога на Соломоновите острови, Папуа Нова Гвинея, Нова Каледония и прилежащите им акватории, съобщи Тиохоокеанският център за предупреждаване за цунами. Наблюдателски постове за надигането на големи вълни бяха установени във Фиджи, Австралия, Индонезия, Гуам и районите им.
...

Колкото повече лъжеш, толкова повече те имат за политик

Тази вечер в таблоидът "Поверително от NL" по ТВ 7, политикът Николай Бареков даде най-личното си интервю. В политиката, колкото повече лъжеш, толкова повече те приемат за голям политик, каза Николай Бареков.

130 души са убити при нападения в нигерийския щат Борно

Размирници са запалили библиотеката и административната сграда

Българските щангисти завършиха втори по медали на европейското


България завърши на второ място в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в Тел Авив, Израел. 

Българските щангисти спечелиха две златни, едно сребърно и три бронзови отличия.

Иван Марков в категория до 85 кг и Ивайло Филев в категория до 62 кг завоюваха европейски титли. Милка Манева остана втора в категория до 69 кг, а Васил Господинов, Стоян Енев и Мая Иванова завършиха трети съответно в категория до 62 кг, до 94 кг и до 53 кг. 
...

Произшествието в Черниче приключи без пострадали

Без жертви и пострадали приключи инцидента с психично болния Васил Митков, който се бе барикадирал в къщата си в симитлийското село Черниче сред нанесен побой над баща му, предаде БНР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване