Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради кризата в Украйна

Решението дойде след ново засилване на напрежението в източния град Словянск


Руски самолети продължават провокациите над Черно море

Руските военни самолети над Черно море са не само предизвикателство, но и провокация, заяви военният министър Ангел Найденов. Той уточни, че руснаците не нарушават въздушното ни пространство, но риторично попита: “Нали не мислите, че летят за безобидни разходки или за да помахат с криле на летуващите туристи?”
Найденов допълни, че МО внимателно с Руските военни самолети над Черно море са не само предизвикателство, но и провокация, заяви военният министър Ангел Найденов. Той уточни, че руснаците не нарушават въздушното ни пространство, но риторично попита: “Нали не мислите, че летят за безобидни разходки или за да помахат с криле на летуващите туристи?” Найденов допълни, че МО внимателно с

Денят Д на сепаратизма в Източна Украйна

В неделя следобед избягалият президент на Украйна Виктор Янукович отново направи изявление в Ростов на Дон и призова военните в Украйна да не изпълняват “престъпните заповеди” и да не стрелят по украинския народ, цитира думите му руската държавна агенция ИТАР-ТАСС. “Пазете единството на Украйна, защитавайте страната си”, допълни Янукович, според когото Украйна се движи към фалит и с единия крак вече е нагазила в гражданска война.

Той за пореден път повтаря основната теза на Москва - че сега за Украйна бил по-важен диалогът, а не предсрочните президентски избори. Народът на Украйна никога няма да приеме диктат, особено диктат на националисти, добавя Янукович. Изявлението дойде след ден на ожесточени сепаратистки атаки в Източна Украйна.

Киев задейства армията

И.д. президентът Олександър Турчинов обяви, че започва пълномащабна операция с участие на армията в източната част на страната, където проруски въоръжени сепаратисти координирано завземат правителствени сгради.  Той каза в предавано на живо изявление от парламента, че няма да позволи повторение на случилото се с Крим, който бе анексиран от Русия миналия месец.

След като в последните дни проруски сили засилиха атаките в няколко градове в Източната част на страната, а при опита на украинските сили да възстановят контрола върху окупирани сгради в Славянск се стигна до въоръжени сблъсъци и жертви, Турчинов съобщи, че властите планират “пълномащабна антитерористична операция” с участието на въоръжените сили.

Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната, заяви той. Президентът обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

Киев няма да позволи повторение на Кримския сценарий, заяви той и повтори, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-рано в неделя генералният секретар на НАТО определи като “сериозно развитие” появата в Източна Украйна на мъже със специализирани руски оръжия и униформи без опознавателни знаци, както стана в Крим преди това.

Ескалацията на сепаратистките атаки в редица градове на Източна Украйна и действията по разчистването на въоръжените милиции, рискува да обърне сегашната патова ситуация в нова, опасна фаза на конфликта, тъй като Москва предупреди, че ще защити регионите с рускоезично население, ако те бъдат атакувани, отбелязва Ройтерс.

Западът видя пръста на Москва

Европейският съюз призова Русия да спре всички опити за дестабилизация в Украйна и прикани Киев да продължи да проявява сдържаност при операциите за възстановяване на реда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всички признаци говорят за намеса на Москва в Източна Украйна и САЩ ще засилят санкциите срещу Русия, ако акциите в Украйна продължат, заяви американската посланичка в ООН Саманта Пауър.

“Всичко случващо се носи признаците на вече видяното от нас в Крим, личи професионализъм, всичко е координирано, заяви тя за тв канала Ей Би Си. Няма никаква местна намеса. Във всеки от шестте или седемте града, където са се активизирали, тези сили правят едно и също нещо. Няма никакво съмнение, че в това има пръст Москва”, коментира Саманта Пауър.

Сблъсъци в Славянск

Преди президентът Турчинов да обяви пълномащабна офанзива с участието на въоръжените сили срещу проруските бунтовници в източните райони, украинските сили за сигурност съобщиха, че провеждат “антитерористична операция” Славянск, където в събота сепаратисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират.

Вътрешният министър предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома и далеч от прозорците. В съобщение на стената си във Фейсбук Аваков предупреди за очаквани престрелки и сблъсъци, тъй като сепаратистите са открили огън без предупреждение по спецчасти.

Един спецполицай е ...

Силви води внучка в Рилския манастир

Поп дивата Силви Вартан идва в София с внучката си Илона, научи „Монитор”. Компания трябвало да им прави и Дарина, дъщерята, която певицата и съпругът й Тони Скоти осиновиха през 1997 г. от българско сиропиталище.

Грациите без медал на уредите

Ансамбълът ни по художествена гимнастика остана без медал на отделните уреди на световната купа в Песаро (Италия). На 5 чифта бухалки, на които нашите бяха втори в многобоя, този път допуснаха грешки. А те ги пратиха на седмо място с 16,650 точки. Златото спечелиха домакините със 17,750 т. 
На 3 топки и две ленти грациите бяха по-близо до отличие Ансамбълът ни по художествена гимнастика остана без медал на отделните уреди на световната купа в Песаро (Италия). На 5 чифта бухалки, на които нашите бяха втори в многобоя, този път допуснаха грешки. А те ги пратиха на седмо място с 16,650 точки. Златото спечелиха домакините със 17,750 т. На 3 топки и две ленти грациите бяха по-близо до отличие

Десетте най-коментирани статии през седмицата отново са с водеща тема "Русия"


"Русия" категорично е най-коментираната тема в "Дневник" през изминалата седмица. Сред десетте най-коментирани статии девет са свързани с Русия и действията на президента Владимир Путин.

Това е цялата класация:

На първо място с 390 коментара е статията "Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува (обновена)". НАТО разпространи и сателитни снимки на разположени части с твърдение, че са направени в края на март и че на поне стотина подобни точки има сухопътни...

Събират онлайн предложения за нова конституция

Онлайн платформата ще започне да работи в сряда на обяд

България ограничава износа на дървесина

България ще ограничи износа на дървесина, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов.

Ветеран съсече ЦСКА

ЦСКА отнесе втора загуба във втората фаза на първенството – 0:2 от „Локомотив” (Пд) под тепетата. Вече 38-годишният Здравко Лазаров съсече армейците. Капитанът на „черно-белите” първо заби от пряк свободен удар в 37-ата минута. А в 51-ата се измъкна от защитата,  излезе срещу вратаря Райс Мболи и бе фаулиран за дузпа. Мартин Камбуров отбеляза от 11 ЦСКА отнесе втора загуба във втората фаза на първенството – 0:2 от „Локомотив” (Пд) под тепетата. Вече 38-годишният Здравко Лазаров съсече армейците. Капитанът на „черно-белите” първо заби от пряк свободен удар в 37-ата минута. А в 51-ата се измъкна от защитата, излезе срещу вратаря Райс Мболи и бе фаулиран за дузпа. Мартин Камбуров отбеляза от 11

Барикадиралият се Васил остава в психиатрия

40-годишният Васил Митков, който в продължение на 20 часа се бе барикадирал в дома си в симитлийското с. Черниче, остава на лечение в психиатричното отделение на благоевградската болница. Той бе настанен там в събота следобед, след като бе обезвреден и изведен от полицаи от дома си.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, 40-годишният Васил Митков, който в продължение на 20 часа се бе барикадирал в дома си в симитлийското с. Черниче, остава на лечение в психиатричното отделение на благоевградската болница. Той бе настанен там в събота следобед, след като бе обезвреден и изведен от полицаи от дома си. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Звездата на Перник Николета Станойкова: Имах грешки в дуета с вокалиста на Рейнбоу, но другият път ще е перфектно

Рок чудото на Перник - Николета Станойкова призна, че е направила грешки при изпълнението си на песента "Cant let you go", което направи в дует с вокалиста на легендарната рок група Рейнбоу Джо Лин Търнър. Тя сподели, че изпълнението й е бил голям шанс за нея, видя ZaPernik.com. Въпреки признанието мнозина са на мнение, че то се е получило чудесно.

Младата музикална звезда на Перник обеща следващия път ще представи по - добро изпълнение в дует с Джо...

Продължава

20 дни без вест за самотна майка на две деца

Ако сестра ми не е убита, ако е отвлечена и е жива, нека похитителите да проявят милост и да я освободят, защото двете  деца я чакат. За нея досега не е искан откуп. Не е богата, не е направила нищо лошо, не е богата.”
Думите са на Станка Дудекова от Панагюрище. Вече 20-и ден тя чака напразно вест за 48-годишната си сестра Стоянка, която Ако сестра ми не е убита, ако е отвлечена и е жива, нека похитителите да проявят милост и да я освободят, защото двете деца я чакат. За нея досега не е искан откуп. Не е богата, не е направила нищо лошо, не е богата.” Думите са на Станка Дудекова от Панагюрище. Вече 20-и ден тя чака напразно вест за 48-годишната си сестра Стоянка, която

Полицията вади всички камери и радари за Великден

Интензивен ще е и трафикът към Гърция и Черноморието, както и на граничните пунктове Кулата, Капитан Андреево и Калотина

Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 гони милион

В днешния 30-и тираж нямаше участници, които да познаят печелившите комбинации в игрите на Българския спортен тотализатор.

Избираме 17 евродепутати от България на 25 май

На 25 май България трябва да избере 17 евродепутати, които ще ни представляват в следващите 5 години в Европейския парламент. Това са вторите евроизбори, които се провеждат в страната ни, откакто тя се присъедини към ЕС през 2007 година. Ако досега те бяха възприемани от мнозина като избори, които са далеч от българската национална политика и На 25 май България трябва да избере 17 евродепутати, които ще ни представляват в следващите 5 години в Европейския парламент. Това са вторите евроизбори, които се провеждат в страната ни, откакто тя се присъедини към ЕС през 2007 година. Ако досега те бяха възприемани от мнозина като избори, които са далеч от българската национална политика и

Пожар избухна в сграда с култово заведение в Бургас

Шестетажната сграда на ул. „Георги Кирков“ в Бургас в непосредствена близост до Първо РУП, под която се намира култовото бистро „Малибу” е обхваната от огромен пожар. Преди минути от сградата на носилка изнесли човек, съобщава „Флагман“.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
По-късно стана ясно, Шестетажната сграда на ул. „Георги Кирков“ в Бургас в непосредствена близост до Първо РУП, под която се намира култовото бистро „Малибу” е обхваната от огромен пожар. Преди минути от сградата на носилка изнесли човек, съобщава „Флагман“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS По-късно стана ясно,

“Левски” губи още 2-ма за дербито

Излизащият във всеки мач през годината с по 6-7 отсъстващи “Левски” загуби нови двама футболисти за вечното дерби.

Капитанът Станислав Ангелов получи девети жълт картон при 1:2 срещу “Литекс” в София и ще бъде наказан за два мача. 

“Сините” губят и Кевин Бру - пуснаха го в националния отбор на Мавриций. По принцип французинът предпочита да не Излизащият във всеки мач през годината с по 6-7 отсъстващи “Левски” загуби нови двама футболисти за вечното дерби. Капитанът Станислав Ангелов получи девети жълт картон при 1:2 срещу “Литекс” в София и ще бъде наказан за два мача. “Сините” губят и Кевин Бру - пуснаха го в националния отбор на Мавриций. По принцип французинът предпочита да не

Сграда с култово заведение пламна в Бургас, изнасят жена на носилка

Шестетажната сграда на ул. „Георги Кирков“ в Бургас в непосредствена близост до Първо РУП, под която се намира култовото бистро „Малибу” е обхваната от огромен пожар. Преди минути от сградата на носилка изнесли човек, съобщава „Флагман“.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
По-късно стана ясно, Шестетажната сграда на ул. „Георги Кирков“ в Бургас в непосредствена близост до Първо РУП, под която се намира култовото бистро „Малибу” е обхваната от огромен пожар. Преди минути от сградата на носилка изнесли човек, съобщава „Флагман“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS По-късно стана ясно,

Стойчо изплака: Нищо не вървеше днес

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов обясни загубата с 0:2 от Локомотив в Пловдив с лош ден. "Слаб мач, няма какво да се заблуждаваме. Не можахме да направим необходимото, за да победим Локомотив. С...

Мъжът на изчезналата Стоянка имал забрана да я доближава

48-годишната Стоянка Дудекова от Карлово, която е в неизвестност от 26 март, е била под съдебна закрила заради домашно насилие. Преди 7 месеца бившият й вече съпруг Веселин Божилов е отстранен от семейното им жилище с решение на магистратите. Забранено му е да приближава дома и местоработата на жена му на разстояние по-малко от 100 м. 48-годишната Стоянка Дудекова от Карлово, която е в неизвестност от 26 март, е била под съдебна закрила заради домашно насилие. Преди 7 месеца бившият й вече съпруг Веселин Божилов е отстранен от семейното им жилище с решение на магистратите. Забранено му е да приближава дома и местоработата на жена му на разстояние по-малко от 100 м.

В Бъкингам - газ, зелен хайвер - у нас

Румен Белчев

Няма особен смисъл човек да следи датите на родните вестници. Щом новинарски сайт се върза на “ТРУД” и публикува като сериозна новина първоаприлската му партенка, че “Монако сондира анексиране на България” - тури му пепел! Но колегите от сайта не са виновни - всекидневното четене на вестници води до някои психически отклонения и дезориентация във времето и пространството.

Отваряме “ТРУД” от непървоаприлска дата и съвсем сериозно четем, че “Фен избродира Корнелия Нинова”. Остави другото, но фенът бил “Мъж с копнеж в сърцето”, който извезал депутатката на гоблен! Вярно, с десетина килограма по-слаба, но той така си я вижда. За съжаление на парламентарната група, човекът се оказал арабин и като такъв - без право да гласува за партията на любимата си депутатка. Язък!

Отваряме втори непървоаприлски брой - на коректната “ПРЕСА”, в който съвсем коректно е цитиран министърът на труда Хасан Адемов: “Продавач и строител - професии на бъдещето”. Логично - едните ще продават парцели край морето, други ще бъркат бетона и ще бият плочите! А пред тези, които си губят времето в университетите, сияе светло бъдеще - според заместника на г-н Адемов, г-жа Янкова, “Дипломата за висше образование е гаранция за заетост, но не е гаранция, че човек ще се реализира по специалността”. Експремиерът Борисов препоръчваше на програмистите да идат да пасат овце, сега такива препоръки липсват - може би все пак след изборите ще бъдат насочени към по-интелектуалния зидаро-мазачески труд.

На любовта, както знаем, всички възрасти и длъжности са покорни - ето, пролетта дойде, птичките засъбираха сламки, за да свият гнезда с любимия, пчеличките зажужаха, дечурлигата се натискат по пейките в парка, а “Спор между Бобева и Папазов завърши с “Обичаме се” - възторжено пляска с ръце “ТРУД”. За да не си помислим, че е първоаприлска, си има и надлежно приложени цитати - г-жа вицепремиерката Даниела Бобева на въпрос за какво са се сдърпали с транспортния министър отговаря: “Няма такова нещо. Аз обичам г-н Папазов”. Г-н  Папазов също е пределно откровен: “И аз я обичам”… Е, като се обичат младите пък - нека се вземат! Любовта ще спаси света!

Само на нея остана да разчитаме - защото изборите идат и взе да става страшно - започва подборен отстрел: “ГЕРБ на лов за цигани и турци” - предупреждава “РЕПОРТЕР”. Очевидно - ще ги гърмят, за да се предотврати купуването на гласове, щото е престъпление.
А “ПОЛИТИКА” направо изкъртва мивките на читателите със ентомоложкото откритие на политолога Антон Тодоров - “Кунева - червена бълха, яхнала демократично куче”.

Слава Богу, празникът на лъжата отмина и всички с облекчение научихме, че някои от новините не са напълно верни - например тази, че британската кралица “сондирала в двора на Бъкингам за газ, за да паднат цените на ценната суровина за нейните поданици”…

Остана ни загадката дали поредното пророчество на Ванга, цитирано в първоаприлския “ТРУД”, че “Кричим ке върже”, има нещо общо с информацията от същия брой за Великотърновския театър - за “плъзналата мълва, че културната институция ще бъде раздържавена и превърната в казино”. Опитахме да проверим доколко мълвата има нещо общо с действителността, единственото, което намерихме, е опровержението на Великотърновския кмет, че “Чакам новият директор да встъпи в длъжност и с него да обсъдим бъдещето на институцията”…

У нас всеки слух се превръща в животрептуща действителност - това си го знаем още от Татово време.

Прочее - английската кралица ряпа да яде - тя я открие газ в двора си, я не, но ние отдавна вече добиваме зелен хайвер в промишлени количества! Вярвайте на всекидневната преса!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

"Локомотив" (Пловдив) наказа слаб ЦСКА с 2:0


С две попадения от статични положения "Локомотив" (Пловдив) надви ЦСКА с 2:0 на своя стадион и записа първа победа в плейофната фаза на А група.

Головете на Здравко Лазаров от пряк свободен удар и Мартин Камбуров от дузпа малко преди и след почивката оставиха "армейците" на трето място във временното класиране.

Това е втора победа за "железничарите" над ЦСКА през сезона, като двата състава имат и едно равенсвтво помежду си. След трите мача столичният отбор все още няма...

"Локомотив" (Пловдив) наказа беззъб ЦСКА с 2:0


С две попадения от статични положения "Локомотив" (Пловдив) надви ЦСКА с 2:0 на своя стадион и записа първа победа в плейофната фаза на А група.

Головете на Здравко Лазаров от пряк свободен удар и Мартин Камбуров от дузпа малко преди и след почивката оставиха "армейците" на трето място във временното класиране.

Очаквайте подробности!

Студената война и търговията със свобода

Ройтерс

Източногермански граничари край Берлинската стена през 1978 г. Снимка: АП/БТА

Плащаните от Западна Германия откупи за затворници през Студената война са насърчавали измамите, сочи изследване

Решението на бившата Западна Германия да купува свободата на политически затворници в комунистическия Изток в ранните години на Студената война може да е насърчило отправянето на измислени искания за откупи и повече арести, сочи ново изследване.

Между 1963 и 1989 г. Западна Германия плаща за освобождаването на повече от 33 000 политически затворници от Германската демократична република (ГДР) в замяна на стоки като храна и гориво на стойност около 3 милиарда германски марки. Платените откупи обаче не постигат хуманитарния ефект, на който Западът се надява, особено в ранните години, каза вчера в телефонно интервю авторът Ян Филип Вьолберн.

“От една страна, разбира се, западногерманците са помагали на тези затворници”, заяви Вьолберн, който току-що публикува книгата “Трафик на хора или хуманитарни действия? Откупуването на политически затворници от ГДР, 1962 63 до 1989″.

“От друга страна това може и да е накарало Щази (тайната полиция на ГДР) да изпраща още хора в затвора, за да извлече пари от Запада”.

Събраните от Вьолберн данни от германските архиви и интервюта показват, че тъй като Западна Германия е имала само имената на политическите затворници - но не и данни за сроковете на присъдите - Западът понякога е откупувал хора, които вече са били освободени.

“Западът е сключвал сделки с източногерманското правителство, без да има достатъчно информация”, каза той, добавяйки, че Западна Германия е гледала на тази размяна като инструмент на водената през 70-те години на 20-и век от тогавашния канцлер Вили Брант “Източна политика” за нормализация на отношенията със страните от Източния блок.

Записки от досиета на Щази показват, че тези фалшиви откупи през 60-те години на миналия век са генерирали нетна печалба от няколко милиона германски марки.

“Мислели са си: Може би тези германци може да ни предадат, но трябва да приемем вредните странични ефекти”, заяви Вьолберн.

Когато Вьолберн се свързал с бивши затворници от ГДР, които били откупени от Запада, за да попита защо са избрали да останат от източната страна на Желязната завеса, много от тях нямали никаква представа за обстоятелствата около освобождаването им.

“Така и не са им казали, че са откупени от федералното правителство”, заяви Вьолберн, допълвайки, че над 40 процента от всички откупени затворници от 60-те години до 1972 г. не са пуснати да отидат в Западна Германия, както се смяташе преди.

“Те не са знаели нищо за възможността да отидат на запад”, каза той.

Когато агентите на Щази, известни със смачкването на дисиденти в Източна Германия, попитали затворниците какво ще правят, ако бъдат освободени, мнозина се почувствали под натиск да покажат вярност към ГДР, за да не получат по-дълга присъда затвор, посочва Вьолберн.

Въпреки че от началото на 70-те години на 20-и век на източногерманците било позволено да подават молби за постоянна емиграция от ГДР , броят на изпратените в затвора граждани за такива искания, нараства постоянно, достигайки повече от 1500 през 1984 г., каза той.

“Това събудило опасения у западногерманското правителство, че Изтокът произвежда затворници, само за да печели пари от тях”, отбелязва Вьолберн.

Противно на схващането, че те са стимулирали подобряване на икономическата ситуация, над 77 процента от общо платените откупи били обменени в чужда валута и използвани за плащане на дълговете на ГДР към западногермански банки.

“Не може да се каже, че тези пари за затворници са използвани за източногерманския народ”, добави Вьолберн.

БТА

Гагаузия - между носталгията по СССР и опасенията от украински сценарий

Анатол Голеа
Франс прес

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Лозя, простиращи се докъдето поглед стига под ослепително слънце, създават идилична представа за Гагаузия. Този автономен район в Молдова обаче, където носталгията по Съветския съюз остава силна, се опасява, че може да бъде повлечен от вихъра на кризата, която тресе съседна Украйна.

“Положението е взривоопасно, рискът е голям, но за щастие в Гагаузия има умерени политици, които знаят, че ако това украинският сценарий се повтори, ще бъде много трудно да се спре”, заяви пред АФП Николай Дудогло, кмет на административния център на Гагаузия, град Комрат.

Този район представлява 5,4 процента от територията на Молдова - страна с 3,5 милиона души население, което е предимно румънскоезично.

През 1994 г. Гагаузия се отказа от отцепническите си щения в замяна на автономен статут, позволяващ й да получи независимост, ако Молдова реши да се обедини с Румъния.

На произведен наскоро референдум, непризнат от Молдова, 98 процента от около 160-те хиляди жители на Гагаузия - тюркоезични православни християни, за които обаче предпочитан език е руският - гласуваха за присъединяването на района им към митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан и казаха “не” на присъединяването към Европейския съюз.

“Очевидно е, че ситуацията в Украйна промени динамиката и средата в целия район”, каза представителят на ЕС в Молдова Пирка Тапиола.

Макар да смята, че в Гагаузия “не се заражда каквото и да било сепаратистко движение”, той казва, че “страховете” от загуба на гагаузката идентичност се засилват с наближаване на датата, когато Кишинев ще подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

“Башканът” (губернаторът) на района Михаил Формузал уверява на свой ред, че “за Гагаузия терминът “сепаратизъм” е неприемлив”.

При все това той определя като правилно обявената от Крим независимост предвид това, че правата и интересите на руснаците в Украйна бяха “пренебрегвани”.

“Русия разбра, че трябва да лансира твърда политика в интерес на собствената си нация”, казва губернаторът, на фона на информация, че Москва е разположила до 40 000 военни по украинската граница, пораждайки опасения от инвазия.

За да се избегне възможността Гагаузия да поеме по стъпките на Крим, Молдова, вече сблъскала се със сепаратистките действия на самопровъзгласилата се Приднестровска република, “не бива да участва в никакви политически блокове”, заявява категорично той.

“Молдова ще има огромни проблеми, ако подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Русия ясно каза, че ще въведе допълнителни мита върху молдовските стоки” и ще върне в родината им 500-те хиляди молдовци, работещи в Русия, сред които има и 25 000 гагаузи, казва Формузал.

Една трета от брутния вътрешен продукт на Молдова, най-бедната страна в Европа, се състои от средствата, което емигрантите изпращат на семействата си.

“В Европа няма нищо за нас”

“Тук всички ние сме свързани с Русия и единствената перспектива за нас и децата ни е там”, казва Иван Гаврилов, земеделец от град Чъдър Лунга.

“В Европа няма за нищо за нас, не знаем езика, не знам какво да очакваме”, допълва той, докато се подписва за организиране на нов референдум, този път национален, за обвързването на Молдова на изток.

Червена тента, издигната от социалистическата партия близо до статуята на Ленин, на главната улица в Комрат, привлича множество любопитни, основната част от които подкрепя по-тесни връзки с Москва.

“Аз съм родена в Съветския съюз и мисля, че трябва да бъдем част от Русия. По времето на СССР имаше стабилност, сигурност, социални гаранции, бихме искали тези времена да се върнат”, казва 40-ина годишната жителка на Комрат Олга Патраман.

А Москва, която изглежда готова на всичко да съблазни гагаузите, наскоро отмени ембаргото върху вноса на молдовски вина единствено за производителите от този район.

“Доволни сме, че износът на вино беше възобновен, но същите критерии би трябвало да се ...

Откритите залежи на газ може да обединят Кипър

Ройтерс

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис каза, че откриването на природен газ около Кипър може да стимулира международните усилия за премахване на дългогодишното разделение на острова и да улесни развитието на алтернативни енергийни доставки на руските.

Той каза обаче, че е още рано да се говори за реален напредък в неотдавна подновените мирни преговори за етнически разделения остров. Дълбоките разногласия между кипърските гърци и кипърските турци остават и не се поддават на усилията на дипломати и политици от четири десетилетия насам.

Почти един трилион кубични метра природен газ вече е открит в източносредиземноморския басейн Левант, което е достатъчно, за да захрани Европа с газ за две години. Анастасиадис каза, че находката и потенциалният просперитет, който може да донесе на страните в региона, правят нуждата от мир по-ясно очертана цел.

“Важно е за Европа и за САЩ”, каза той в интервю за Ройтерс в сряда. “Европа никога няма да престане да се нуждае от руския газ, но може да има и алтернативни източници на доставка”, каза Анастасиадис.

Европейските страни започнаха да се тревожат от силната зависимост от руска енергия след анексирането на черноморския украински полуостров Крим от страна на Русия миналия месец. Русия осигурява около една трета от доставките на петрол и газ в ЕС.

Но разделението на Кипър и териториалните претенции може да усложнят развитието на новите находища, които се простират и към територията на Израел.

Турция, която подкрепя самообявилата се Севернокипърска турска република, оспорва правата на Кипър в морските участъци южно и югоизточно от острова, които са богати на газ. Няколко пъти Турция изпрати военни кораби в този район.

Кипър казва, че водите са част от нейната крайбрежна зона, където е възложила концесии на френската компания Тотал, американската Нобъл енерджи и южнокорейската Когаз.

Двама високопоставени представители на американския Държавен департамент посетиха острова през последните два месеца, оказвайки подкрепа на призива на Анастасиадис за “смели” мерки за изграждане на доверие. Това включва премахване на турския военен контрол над сега ограден призрачен морски курорт, който кипърските гърци напуснаха през 1974 г., и пускане в действие на турско кипърско пристанище под наблюдението на ЕС, за да се улесни прекия износ към съюза.

“Има голям интерес от международни играчи и Европа. Надявам се, че в някакъв момент ще бъдем в позиция да направим съответното съобщение, но е рано да се каже нещо със сигурност”, каза Анастасиадис.

Той посочи, че мерките за изграждане на доверие може да стигнат далеч във връщането на доверието в процеса сред обществеността, уморена от мирни инициативи, които идват и си отиват през десетилетията.

“Хората са уморени, разочаровани от липсата на решение”, каза Анастасиадис - консерватор, чиято президентска сграда в етнически поделената столица още носи следата от шрапнел по време на неуспешния преврат на кипърски гръцки военни през 1974 г., довел до турската инвазия дни по-късно.

Анастасиадис, който ръководи мирните преговори в качеството си на лидер на кипърските гърци, поднови разговорите с кипърския турски лидер Дервиш Ероглу през февруари.

“На този етап са внесени изходните позиции на страните, така че не е възможно да се очаква напредък”, каза Анастасиадис.

“Напредъкът е във факта, че се върнахме към диалога, с рамка, върху която всички ние трябва да се съсредоточим, така че преговорите да не се отклонят от нея”, допълни той.

Ероглу и Анастасиадис се договориха през февруари да подновят мирните преговори въз основа на договорен дневен ред, призовавайки за създаване на партньорство под федерално управление в съответствие със стандартите на ЕС.

“Има разминаване в нашите позиции, в позициите на турската страна и дори още повече с европейското законодателство”, каза Анастасиадис.

Той заяви, че всяко впечатление на кипърските турски преговарящи, според което страните са във ...

Повече шпионаж иска Ердоган

Джони Хог
Ройтерс

Турското правителство поиска одобрение от парламента, за да увеличи правомощията на разузнавателната служба - действие, разглеждано от критиците на премиера Реджеп Тайип Ердоган като опит да затегне хватката си върху държавния апарат, докато води тежка борба за власт.

Въпросът, свързан с контрола върху апарата за сигурност на страната-членка на НАТО, стига до основата на враждата между Ердоган и ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на премиера, базиран в САЩ, чиято мрежа от последователи има влияние в полицията и правосъдната система.

Ердоган обвинява мрежата на Гюлен Хизмет (Служба) в ръководене на заговор за свалянето му от власт чрез подслушване на хиляди телефони години наред (включително неговия) и използвайки записи за разпространяване на твърдения за корупция срещу приближените му хора на фона на серията от избори (състоялите се местни избори на 30 март, предстоящи президентски избори през август и парламентарни избори през 2015 г., бел ред.). Гюлен отрича да е замесен.

Според проектозакона, прегледан от Ройтерс, предложенията включват предоставяне на по-големи правомощия на Националната разузнавателна организация (МИТ) за подслушване и за външни операции, както и по-голям имунитет за най-високопоставените агенти.

МИТ е ръководен от Хакан Фидан, който е един от най-близките доверени лица на Ердоган, срещу когото се водеше разследване през февруари 2012 г., разглеждано от кръга на премиера като предизвикателство за авторитета му, отправено от правосъдната система, намираща се под влиянието на Гюлен.

Вицепремиерът Бешир Аталай заяви, че приоритетно е да се осъвременят съществуващите закони, които са въведени преди десетилетия, както и да се хармонизира с международните стандарти структурата и дейността на турската разузнавателна агенция.

По западен маниер целта ни е да направим законодателството по-прозрачно и да дадем на агенцията по-голям обсег от опции, каза той пред парламента.

С този проектозакон дейностите на МИТ, които са свързани с външната сигурност, национална отбрана, борбата срещу тероризма, контра-разузнаването и кибер престъпността, ще бъдат увеличени, посочи Аталай.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган има мнозинство в парламента.

Отговорът на Ердоган на разследването за корупция - извършвайки чистка на хиляди служители от полицейските сили и преназначавайки стотици прокурори и съдии - породи безпокойство в западните столици, включително Брюксел, който се опасява, че страната, която е кандидатка за членство в ЕС, все повече се отдалечава от европейските норми.

Събитията през последните три месеца хвърлиха съмнение върху ангажимента на Турция да спазва европейските ценности и стандарти, каза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, като се спря върху затегнатия контрол над правосъдната система и “масовите трансфери” на полицаи и прокурори като част от чистката на Ердоган на институциите.

Сътрудниците на турския премиер казват, че подобна критика подценява нивото на заплаха за националната сигурност от наричаната от тях “паралелна държава”, която иска да саботира правителството на Ердоган и да попречи на амбициите му да се кандидатира на президентските избори през август.

Последните от изтеклите записи, пуснати в Ютюб дни преди местните избори на 30 март, които се разглеждаха като референдум за управлението на Ердоган, бяха за среща между Фидан, външния министър Ахмет Давутоглу и заместник командващия въоръжените сили, които обсъждаха възможна военна операция в Сирия.

Това бе най-застрашаващото сигурността изтичане на информация дотогава на фона на неколкомесечния скандал и достъпът до Ютюб бе блокиран. Телеком регулаторът - Дирекцията по телекомуникации, посочи вчера, че няма да вдигне забраната въпреки съдебните постановления, че трябва да го направи.

Обявявайки победа, след като неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) доминираше на електоралната карта на местните избори въпреки корупционния скандал, Ердоган каза, че ще “проникне в бърлогата” на враговете, които го обвиниха в корупция и разпространиха държавни тайни.

Високопоставени представители обявиха, че Турция ще започне разследване срещу предполагаемата “паралелна държава”, подкрепяна от Гюлен, акция, която вероятно ще бъде ръководена ...

Движението Баракат казва “Стига!” на авторитаризма в Алжир

Франс прес

За малко повече от месец движението Баракат (Стига!) се наложи на алжирската политическа сцена, на която олицетворява опозицията срещу четвърти мандат за президента Абделазиз Бутефлика, фаворит за спечелване на изборите на 17 април.

Ръководеното от хора между 30 и 40-годишна възраст движение Баракат се появи на 22 февруари, когато премиерът Абделмалек Селал обяви поредното кандидатиране на 77-годишния Бутефлика, който е на власт от 15 години и чието здраве е разклатено след прекаран преди близо година инсулт.

Самото име на движението е показателно. Баракат е гневният вик на алжирците, когато след войната за независимост (1954-1962 г.) различни кланове започват да се борят помежду си за властта. “Седем години (война) баракат!”, викаха тогава те по улиците, за да предотвратят риска от братоубийствен конфликт.

От 1 март “Баракат присъства в двадесетина провинции и е организирало осем митинга”, обяснява вдъхновителката на движението Амина Бурауи, 38-годишна гинеколожка, която за няколко седмици стана едно от най-известните лица на алжирската политическа сцена.

Макар и на тези митинги да не се стекоха голям брой хора, движението се наложи като новия елемент в кандидат-президентската кампания и привържениците на Абделазиз Бутефлика редуват атаките срещу него, включително като го обвиняват, че е инструмент на чужди сили. Аргумент, който все още вреди в една страна със силен национализъм. То предизвиква и подозрението на опозиционните партии, които виждат в него съперник.

“Движението Баракат отхвърля четвъртия мандат, както и насрочените за 17 април президентски избори, които са ново оскърбление за гражданите”, пише в учредителния му устав.

То отказва да се сдобие с ръководство, но водещата му фигура е Амина Бурауи, жена от семейство на “бели якички”, за която нямало никакви предпоставки да стане политическа активистка.

Кървавите размирици от октомври 1988 г., които алжирците смятат за своята “Арабска пролет”, последвани от “черното десетилетие” на насилието, оформили нейното “политическото съзнание”.

Дъщеря на професор по кардиология, пенсиониран високопоставен служител на армията, и на счетоводителка, Амина Бурауи е най-голямото от четири деца. Израснала е столицата Алжир в работническия квартал Баб ел Уед, където се зароди вече разпуснатият Ислямски фронт за спасение.

“Бях на 12 години през октомври 1988 г., когато протестното движение на младите хора бе смазано” с кръв, спомня си тя.

През една част от гражданската война от 90-те години на миналия век между армията и ислямистки групировки Амина Бурауи учи в държавно училище, където нейни съученици впоследствие се включват в съпротивата на разделения Алжир. “Тази катастрофа и 200-те й хиляди жертви можеха да се избегнат”, въздъхва тя.

При идването на власт на Абделазиз Бутефлика, “страната излизаше от ужаса”, но през 2001 г. в Кабилия избухнаха демонстрации, при чието брутално потискане загинаха 120 души. “Нещата започваха зле” за новия президент, чиято предизборна кампания се опираше на мира и помирението, казва Амира Бурауи.

След “изнасилването на конституцията” - гласуваната през 2008 г. поправка, която прекратява ограничението от два петгодишни президентски мандата, тя става симпатизант, а след това и член на светското Обединение за култура и демокрация, което също е против тази промяна в основния закон. Бурауи скоро го напуска заради “разногласия по партийната линия”.

През 2011 г., докато Арабската пролет помиташе редица деспоти в региона, а в Алжир избухнаха размирици, Бурауи се присъединява към Националната координация за демократична промяна, която неуспешно се опитва да пренесе в Алжир зародишите на Арабската пролет, току-що покълнали в Тунис.

През 2013 г. тя демонстрира в подкрепа на “катинарите на любовта”, в знак на протест срещу “положението на алжирските жени, които са заклеймявани, обиждани и принудени да се крият”.

Откакто е създадено, движението Баракат се мобилизира за либерализиране на политическия и обществения живот. Макар и да е трудно да се оцени влиянието му, то има над 30 000 приятели на страницата си ...

Нова конституция на България събира онлайн предложения

Инициаторите на идеята наричат себе си конституционери

Бареков: На изборите борбата с Тройната коалиция ще продължи

Аз нямам път назад. Аз изгубих всичко, когато излязох на 11 май миналата година и показах фалшивите бюлетини на Борисов. От този момент насам аз нямам път назад - или трябва да вървя напред, но затова трябва да ни подкрепите, иначе – победата ще е тяхна. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред жителите на Сандански, Аз нямам път назад. Аз изгубих всичко, когато излязох на 11 май миналата година и показах фалшивите бюлетини на Борисов. От този момент насам аз нямам път назад - или трябва да вървя напред, но затова трябва да ни подкрепите, иначе – победата ще е тяхна. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред жителите на Сандански,

Арестували сина на Лъчезар Иванов от ГЕРБ! Обрал бензиностанция!

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка, е арестуван за брутална кражба в бензиностанция на ОМВ в столицата, съобщава "Телеграф".

Йовчев: След Лясковец направихме изводи, ще последват промени, МВР не е в добра кондиция


От Лясковец направихме изводи, които ще бъдат в основата на това, което ще направим - промяна на подготовката на колегите, промяна в оборудването на отряда. И като цяло - изводи какво е състоянието в Министерството на вътрешните работи. Много пъти съм казвал, че не сме в добра кондиция, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред "Нова телевизия".

По думата му липсата на дисциплина може да доведе до това, което се случи в Лясковец - да се изгуби човешки живот. Той...

Бареков: На изборите борбата с Тройната коалиция ще продължи

Аз нямам път назад. Аз изгубих всичко, когато излязох на 11 май миналата година и показах фалшивите бюлетини на Борисов. От този момент насам аз нямам път назад - или трябва да вървя напред, но затова трябва да ни подкрепите, иначе – победата ще е тяхна. Това каза лидерът на Аз нямам път назад. Аз изгубих всичко, когато излязох на 11 май миналата година и показах фалшивите бюлетини на Борисов. От този момент насам аз нямам път назад - или трябва да вървя напред, но затова трябва да ни подкрепите, иначе – победата ще е тяхна. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред жителите на Сандански,

Стойчо Стоев: Бяхме подготвени, но допуснахме грешка


Старши треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев заяви, че е бил подготвен за гостуването на "Черно море", но грешката в защита накрая е отнела победата на неговия тим.

Шампионите завършиха при 1:1 в гостуването си във Варна, след като бранителите им допуснаха попадение на Бакари в последните секунди.

"Здрав двубой стана. Това беше ясно. На "Тича" винаги стават здрави двубои, просто такъв е стилът на "Черно море". Георги Иванов е направил добър отбор. Може да препъне абсолютно...

Кейт Мидълтън опроверга слуховете, че пак е бременна

Нездравият таблоиден интерес към семейното планиране на принц Уилям и съпругата му Катрин Мидълтън не спира да продуцира “новини”. 
След като преди дни една шега на големия внук на кралица Елизабет II бе изтълкувана като знак, че той и Мидълтън планират второ бебе и тя отново е бременна, сега слуховете бяха опровергани от младата дама. По време Нездравият таблоиден интерес към семейното планиране на принц Уилям и съпругата му Катрин Мидълтън не спира да продуцира “новини”. След като преди дни една шега на големия внук на кралица Елизабет II бе изтълкувана като знак, че той и Мидълтън планират второ бебе и тя отново е бременна, сега слуховете бяха опровергани от младата дама. По време

Ако студената война се завърне, у нас може да има и ледников период

Аспарух Панов. Снимка: e-vestnik

Колкото и да съм добронамерен еврооптимист, сегашният мръсно сив политически пейзаж в страната поставя много въпроси около капацитета и политическата воля на парламентарно представените партии и съответните институции за взимане на национално отговорни външнополитически решения. Само около месец преди изборите за Европейски парламент ние продължаваме да се въртим около оста на собствената си безпътица.

При непрекъснатото задълбочаване на политическите и икономическите параметри на кризата около Украйна, България се опитва с “извънредно законодателство” по проекта “Южен поток” да се конфронтира демонстративно с общата енергийна политика на ЕС в полза на Русия. Да не говорим за неяснотите с бъдещето на проектите „Белене” и (или) „7 реактор в АЕЦ Козлодуй”. Разбира се, проблемите не са само икономически, а преди всичко политически. Когато става дума за Русия, всичко е политика. В тази връзка знаем ли какво е българското становище по все по-деликатните взаимоотношения между Русия и Сърбия, където наскоро се сключиха договори за военно сътрудничество, а натискът на Путин  срещу независимостта на Косово и за откъсване на Белград от процеса на европейска интеграция не е от вчера?

Не бих желал да омаловажавам еволюцията на един тънък слой от БСП по отношение на външната политика след приемането ни в НАТО и ЕС. В интерес на истината обаче,  нарастват опасенията, че едно доминирано от БСП правителство никога няма да бъде в състояние да се откаже от дълбоките си икономически и политически зависимости от Русия и да защитава обективно и еднозначно политиката, санкциите и позициите на ЕС. Максималният компромис, който може да се очаква от социалистите, е някаква форма на „бисексуална” позиция между ЕС и Русия, която с всеки изминат ден ще става все по-неприемлива и недопустима.

Когато говорим за Русия и БСП никога не трябва да забравяме, че през годините след 1989 г. позицията на социалистите по всички стратегически въпроси на външната политика и националната сигурност носеше откровено проруски характер и бе твърде различна от тази на другите парламентарни партии и на президентската институция, олицетворявана от Желю Желев и Петър Стоянов. Още през август 1991 г., когато Горбачов бе свален с военен преврат, БСП не само че не осъди опита за комунистическа реставрация на СССР, но местните партийни организации на БСП дори празнуваха завръщането на комунизма. Имахме късмет, че всичко продължи само няколко дни.

В продължение на дълги години след това БСП беше против членството на България в НАТО и подкрепяше открито сръбския президент Милошевич. Въпреки огромния брой невинни жертви и бруталните етнически прочиствания, социалистите бяха винаги демонстративно против действията на НАТО на територията на бивша Югославия, както през 1995 г. при  въздушните удари на Алианса по време на войната в Босна, така и през 1999 г. при въздушните удари по време на войната в Косово.

Изключително скандална бе кадровата политика на БСП в дипломацията по времето и на двата мандата на президента Първанов. Няма друга нова страна членка на НАТО и ЕС, в която толкова много на брой дипломати от комунистическо време, едновременно бивши сътрудници на Държавна сигурност и съветски възпитаници на Московския държавен институт за международни отношения МГИМО и на Московската дипломатическа академия да бъдат на стратегически дипломатически постове.
Ако не дай Боже, Студената война наистина се завърне, съществуват сериозни рискове, че сегашният ни политически и олигархичен бизнес елит, наложил се след 2009 г. няма да е в състояние да гарантира стратегическия европейски курс на страната ни. Кримската криза диференцира политическите партии по един много тревожен за евроатлантическото ни бъдеще начин: От всички политически партии с все пак измерима политическа тежест, единствено Реформаторският блок изразява категорично проевропейска позиция. Становищата на всички останали  са от еднозначно, всеотдайно, страстно и безкомпромисно проруски („Атака”, АБВ ...

Алекс нарекла децата на Атанаска грозни, тя я убила

Думи, казани от Алекс по адрес на синовете на Атанаска, са отключили агресията у 43-годишната жена, казват разследващи.
Източници на “24 часа” довериха, че когато първокласничката се качила в таванската квартира на Атанаска, жената  показала снимки на двамата си синове. Момчетата в VIII и X клас живеят далече от майка си - в димитровградското с. Думи, казани от Алекс по адрес на синовете на Атанаска, са отключили агресията у 43-годишната жена, казват разследващи. Източници на “24 часа” довериха, че когато първокласничката се качила в таванската квартира на Атанаска, жената  показала снимки на двамата си синове. Момчетата в VIII и X клас живеят далече от майка си - в димитровградското с.

На 25 май сме ние срещу Тройната коалиция

"Вижте кой води листите - първият ляв кандидат е Сергей Станишев, премиер в Тройната коалиция, вторият е Ивайло Калфин, той беше министър в това правителство, третият е Делян Пеевски - зам.-министър от това време, след това Румен Петков, пак министър и накрая - дясната Меглена Кунева, която беше еврокомисар тогава. Архитектът на това чудовище беше Първанов, а Борисов им беше главен секретар", каза Бареков в Сандански.

Гърция смята да емитира нови облигации след успешната емисия тази седмица


Гърция ще емитира нови облигации след успешното пласиране по-рано тази седмица на петгодишни гръцки облигации, с което страната се завърна на финансовите пазари за първи път от 2010 г. Това заяви пред вестник "Катимерини" Стелиос Пападопулос, ръководител на агенцията за управление на държавния дълг, предаде БТА.

Гърция успя да привлече в четвъртък 3 милиарда евро от емисия 5-годишни облигации при лихва от 4.75 на сто, което беше прието с положителни коментари от кредиторите ѝ от...

Шефът на ЦРУ на тайни срещи в Киев

Директорът на ЦРУ Джон Бренан посети изненадващо Киев и проведе няколко тайни срещи с ръководители на силовите ведомства на Украйна, предаде Интерфакс, цитирайки източник на Върховната Рада.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
“По наши сведения директорът на ЦРУ е пристигнал в украинската Директорът на ЦРУ Джон Бренан посети изненадващо Киев и проведе няколко тайни срещи с ръководители на силовите ведомства на Украйна, предаде Интерфакс, цитирайки източник на Върховната Рада. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS “По наши сведения директорът на ЦРУ е пристигнал в украинската

Българи работят за посолства без договори

Десетки и дори стотици български граждани работят за посолства или консулства на други държави у нас без трудови договори и каквато и да е социална защита. Въпреки че проблемът се поставя от години от синдикалисти, едва през миналата седмица се тръгна към неговото разрешаване - в Министерството на външните работи (МВнР) се срещнаха представители на Десетки и дори стотици български граждани работят за посолства или консулства на други държави у нас без трудови договори и каквато и да е социална защита. Въпреки че проблемът се поставя от години от синдикалисти, едва през миналата седмица се тръгна към неговото разрешаване - в Министерството на външните работи (МВнР) се срещнаха представители на

В Испания: Жалка “Барса”, сбогом, титла, сбогом, Тата

“Сбогом, титла, сбогом, Тата, сбогом...”, написа каталунският в. “Спорт” с букви, едри като мъката на “Барселона”. Отборът потъна в ада с 0:1 срещу “Гранада”. Борещият се да не изпадне домакин прати каталунския гранд на трето място в Испания със 78 т. 

“Реал” смля предпоследния “Алмерия” с 4:0 в Мадрид и събра 79 т. Същия актив има “Атлетико”, к “Сбогом, титла, сбогом, Тата, сбогом...”, написа каталунският в. “Спорт” с букви, едри като мъката на “Барселона”. Отборът потъна в ада с 0:1 срещу “Гранада”. Борещият се да не изпадне домакин прати каталунския гранд на трето място в Испания със 78 т. “Реал” смля предпоследния “Алмерия” с 4:0 в Мадрид и събра 79 т. Същия актив има “Атлетико”, к

Папата си прави селфи с младежи

Папата си направи селфи с младежи след литургията за Палмова неделя (католическата Цветница) във Ватикана, съобщи АП. Франциск за пореден път наруши протокола и слезе от папамобила заради група млади хора от Рио де Жанейро, а после и от Полша, които настояваха да се снимат с него.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Папата си направи селфи с младежи след литургията за Палмова неделя (католическата Цветница) във Ватикана, съобщи АП. Франциск за пореден път наруши протокола и слезе от папамобила заради група млади хора от Рио де Жанейро, а после и от Полша, които настояваха да се снимат с него. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

"Челси" спечели трудно срещу десет от "Суонзи"


"Челси" се измъчи за победата с 1:0 в гостуването си на "Суонзи", въпреки че "лебедите" играха с човек по-малко още от 16-ата минута.

Изгонването на Чико Флорес с втори жълт картон трябваше да даде предимство на лондончани, но те стигнаха до попадение чак в 68-ата минута чрез Демба Ба.

Още в началото на срещата Мохамед Салах можеше да открие резултата за "Челси", но стреля неточно, а след това вратарят на тима Петер Чех трябваше да спасява удар на Вилфред Бони.
...

Арестуваха сина на депутата Лъчо Мозъка, обрал бензиностанция

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка, е арестуван за кражба в бензиностанция на ОМВ в столицата, съобщава "Телеграф".
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Обирът е извършен в сряда през нощта. 17-годишният Георги Иванов е задържан. Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка, е арестуван за кражба в бензиностанция на ОМВ в столицата, съобщава "Телеграф". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Обирът е извършен в сряда през нощта. 17-годишният Георги Иванов е задържан.

Арестуваха сина на депутата Лъчо Мозъка, обрал бензиностанция

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка, е арестуван за кражба в бензиностанция на ОМВ в столицата, съобщава Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка, е арестуван за кражба в бензиностанция на ОМВ в столицата, съобщава "Телеграф". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Обирът е извършен в сряда през нощта. 17-годишният Георги Иванов е задържан.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване