Активният диалог и партньорство със Световната банка ще подпомогнат икономическия растеж на България

/КРОСС/ Приоритет на правителството по отношение на фискалната и бюджетната политика е да се гарантира финансовата стабилност и дългосрочната устойчивост на публичните финанси. Това изтъкна министърът на финансите Петър Чобанов в разговорите си с висшия ръководен екип на Световната банка в лицето на вицепрезидента Лаура Тък, директора за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти, изпълнителния директор на холандската група в СБ Франк Хеемскерк и ръководителя на българския офис Маркус Репник. Разговорите сe проведоха в рамките на пролетните срещи на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) в периода 11-13 април във Вашингтон, САЩ. По време на срещата си министър Чобанов и Лаура Тък изразиха задоволство от подобряването и развитието на партньорските отношения, а също и увереност, че при предстоящата систематична диагностика за страната, която Банката планира да извърши в тесни консултации с правителството, частния сектор и други участници, ще бъде идентифициран набор от избрани приоритетни области като отправна точка за бъдещи консултации и сътрудничество. И двете страни адмирираха конструктивния и ползотворен диалог през последната година, който намери израз в по-високата ефективност и постигнатите много добри резултати от сътрудничеството на България със Световната банка

В Тайланд празнуват Новата 2557 година

 Жителите на Тайланд отбелязват днес първия ден от водния фестивал Сонгкран, посветен на настъпването на Новата година по будисткия календар, предаде ИТАР-ТАСС.

Това е един от най-веселите и дългоочаквани празници от жителите на кралството.

По време на празника тайландците излизат на улиците с кани, кофи, бъчвички с вода и поливат с нея всички минаващи край тях хора, пожелавайки им щастие и дълголетие.

Жителите на кралството искрено вярват, че водата ще донесе радост през новата година и ще измие всички неуспехи от старата.

Друг задължителен новогодишен обряд е да се мажат хората с талк, като по този начин се предпазват от зли духове и нещастие.

По време на празника Сонгкран всяко семейство измива добре своята статуетка на Буда с вода с розови листа и жасмин.

В Тайланд празнуват Нова година, когато Слънцето премине от съзвездието Риби в съзвездието Овен.

Календарната година обаче завършва, както и в останалия свят, на 31 декември, въпреки че страната има и собствено летоброене.

Сега в Тайланд е 2557 година. Официалното празнуване на Сонгкран в кралството е от 13 до 15 април.

На практика празненствата са започнали още в петък и ще продължат почти през цялата седмица. През това време тайландците много пътуват из страната, което става причина и за доста катастрофи.

Новогодишните празници в Тайланд по тази причина се смятат за "седем опасни дни".

През първите два от тях тази година вече са загинали 40 души. Тази година Сонгкран за пръв път се отбелязва и в Сингапур.

Там обаче минувачите няма да бъдат заливани с вода, а ще има само невероятно водно шоу

ГЕРБ искат оставката на министър Клисарова заради спрени реформи в образованието

От ГЕРБ поискаха оставката на образователния министър професор Анелия Клисарова заради забавените реформи. "Министърът стопира реформите в образованието и стопи доверието между учители и родители и министерството", заяви в неделя депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, бивш заместник-министър на образованието в правителството на Бойко Борисов .   "Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства, затова настояваме за нейната оставка”, допълни тя.   "Ще стане почти една година, откакто това правителство управлява България. Редно беше министрите да се подготвят по темите, за които отговарят. Дали тя ще я подаде – това е лично решение и решение на премиера Орешарски. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания”, заяви Дамянова.   ГЕРБ искат незабавно да бъде приет новият Закон за училищно образование. Според бившия зам.-министър законът за училищното образование ще бъде приет не по-рано от 2016-а година, което означава, че първите випуски, които ще учат по него, ще завършат едва през 2023-та. Дотогава страната ни ще бъде на последните места във всички изследвания за грамотност и практическа подготвеност на учениците, опасяват се от ГЕРБ.   "Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред. Преди около две седмици министърът на образованието и науката представи поредните резултати на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA. Бяха представени резултатите в модула, който мери уменията на българските деца да решават проблеми в различни житейски ситуации. И в това изследване, както и във всички изследвания, в които България участва от 2000 г. насам, българските ученици са на дъното на класацията", коментира Милена Дамянова.   "Министърът на образованието реши, че ще подобри тези резултати, като даде 4 милиона лева допълнително за извънкласни дейности. Или е забравила, че България от две години изпълнява проект за извънкласни дейности на стойност 94 милиона и малко повече с европейски пари, или има нещо друго предвид. Това прави малко над 5 лева на ученик. На фона на това тя пропуска, че близо 4 000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на тази календарна година”, предупреди Дамянова.   ГЕРБ настоява очакваната сума от икономическия растеж в размер на 80 милиона лева да бъде инвестирана в образованието.   "Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред”, коментира тя.  

И.д. премиер на Либия подаде оставка

/КРОСС/ Временно изпълняващият длъжността премиер на Либия Абдула ал Тинни подаде оставка. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на източник в страната. Политикът бе назначен за изпълняващ длъжността министър-председател на Либия, след като на 11 март депутатите в парламента гласуваха вот на недоверие на кабинета на премиера Али Зидан. По-рано парламентът на Либия поиска от премиера да сформира ново правителство в рамките на една седмица.

Стотици изпратиха убитата Александра

 Стотици се събраха в гробищния парк в Поморие, за да изпратят 8-годишната Александра, която беше убита в петък.

Близки, приятели и роднини скърбят за момиченцето, а на майката на детето на два пъти ѝ прилоша в по време на погребението.

Точно в 12 ч. белият ковчег на Александра бе положен в земята.

Момиченцето изчезна в четвъртък, а ден по-късно стана ясно, че е убита от съседката си Атанаска Георгиева. Жената е арестувана и отведена в следствения арест в Бургас, припомня Нова ТВ.

Атанаска вече е разпитана пред съдия, пред когото е направила пълни самопризнания.

В показанията си тя посочила, че е убила 8-годишната Алекс, защото момиченцето отправило обиди към децата на сестра ѝ Северина.

На този етап разследващите са установили още, че Алекс не е била отвлечена, а сама се е качила в дома на Атанаска.

Двете си говорили около два часа, след което ядосана от думите на детето по адрес на племенниците си, Атанаска я удушила.

По време на разпитите на жената, разследващите са установили още, че тя може би има психични отклонения и затова са назначили психологична експертиза, която да установи по безспорен начин дали Атанаска е невменяема, или е извършила убийството в момент на афект.

Мярката за неотклонение на Атанаска ще се гледа утре около обяд в Бургаския окръжен съд, където прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража за Георгиева.

Осъдиха Чорни да плати $503 млн. за измамна сделка

Израелският олигарх от узбекски произход Майкъл Чорни, добре известен и у нас, беше осъден в САЩ да плати 500 милиона долара на бизнесмена Александър Гликлад заради сделка с акции.

Над 10 000 участват в демонстрации в Донецка област

/КРОСС/ Повече от 10 хиляди души се включиха в демонстрациите, които се провеждат в редица градове в Донецка област. Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на прессъобщение на областната администрация в Донецк. В изявлението се посочва, че ситуацията в района остава сложна.Най-силен източник на напрежение остава град Донецк, където сепаратисти държат под контрол сградата на областния съвет и областната администрация.Най-напрегната пък е ситуацията в град Славянск. Според наличната информация в хода на операцията на украинските сили в града са ранени девет души, а един е починал. Петима с огнестрелни рани са били закарани в болница в Артьомовск.

7,7 по Рихтер разтърси Соломоновите острови

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 7,7 разтърси зона край Соломоновите острови, съобщи Геоложкият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. В района бе обявена тревога за опасност от цунами. Трусът е на 35 километра под морското дъно и на 113 километра от Кира Кира, столицата на Соломоновите острови, които през последните дни те бяха разтърсени от силни земетресения.Тихоокеанският център за предупреждение за цунами посочи, че не е известно дали действително се заражда гигантска вълна, но превантивно бе отправено предупреждение за Соломоновите острови, Вануату и Папуа Нова Гвинея.От полицията съобщиха, че хората са действали организирано и правилно при тревогата, като са се качили на високи места и са изпълнявали указанията. Тревогата във Фиджи, Австралия и Индонезия и околната акватория е била вдигната, след промяната на данните за магнитуда - от първоначалното 8,3 на 7,6.

Дилън Пен се разголи за ново списание

Явно дъщерята на Шон Пен и Робин Райт не се притеснява от родителите си


Световният рекордьор Уилсън Кипсанг спечели маратона в Лондон


Световният рекордьор Уилсън Кипсанг спечели маратона на Лондон за втори път, като постави ново най-добро време в състезанието.

32-годишният кениец финишира първи с резултат от 2.04:29 часа въпреки проблемите и затрудненията около пристигането му в английската столица

Кипсанг пристигна късно в Лондон и нямаше време за подготовка, защото паспортът му беше откраднат. "Чувствах се добре и контролирах състезанието", заяви победителят.

Неговият сънародник Стенли Биуът...

Ташева посочи кой направи планирано разорение у нас

Атака има реален шанс да влезе в Европарламента, заяви по ТВ7 депутатът Магдалена Ташева. Ако хората ни отредят нула места, ще трябва да направим анализ на ситуацията да си вземем поука, но едва ли представените социологически проучвания дават точната картина.

Варненски фотографи редят изложба в помощ на колежка

Благотворителна изложба със снимки на варнeнски фотографи ще бъде открита във вторник, 15 април от 18 ч. в галерия в града. Средствата, набрани от нея, ще бъдат в помощ за лечение на Йонита Киркова - фотограф и фоторепортер от морската столица.

Бивш външен министър на Афганистан води в президентската надпревара


Бившият външен министър Абдула Абдула има малка преднина пред основния си опонент - бившият министър на финансите Ашраф Гани, сочат частичните резултати от президентските избори в Афганистан, цитирани от "Ройтерс". Абдула е събрал 41.9 процента от гласовете, а Гани - 37.6 на сто.

Председателят на Независимата избирателна комисия Ахмад Юсуф Нуристани предупреди, че преднината на единия лесно може да се промени. Абдула, който беше втори на оспорваните избори през 2009 година, е събрал...

Черна прокоба тегне над кръстовището при Винпром в Перник

Черна прокоба тегне над кръстовището при "Винпром" в град Перник. В това са убедени жители от близките квартали "Стара Тева" и "Димова махала".

Зли сили са обладали участъка от пътя на вътрешноградската магистрала. "Момче, тука открай време се удрая коли. Дяволът се е вселил на тоя път. Кметицата да викне поп, да пее, че да нема катастрофи.", каза баба Илияна от "Стара Тева" пред ZaPernik.com.

"Не...

Продължава

Специалист: Майката на Петко от Лясковец не е луда

Баретите са нахлули в дома на Стефанка и Петко, не са използвани другите средства за решаване на проблема и се е стигнало до трагедията в Лясковец. Това каза пред Нова телевизия проф. Петър Иванов.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Според него, Стефанка е интровертен тип, Баретите са нахлули в дома на Стефанка и Петко, не са използвани другите средства за решаване на проблема и се е стигнало до трагедията в Лясковец. Това каза пред Нова телевизия проф. Петър Иванов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Според него, Стефанка е интровертен тип,

Цветанов: Да говорим за възможностите, които дава Европа

/КРОСС/ "Да пуснем корени в България" е една много позитивна инициатива на МГЕРБ от Благоевградска област, която се превърна в хубава традиция", каза по време на посещението си в местността Рупите, заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Над 200 младежи се включиха в шестото издание на интересната инициативи. Гости на събитието бяха Цветан Цветанов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, народният представител и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева и депутатът на ГЕРБ от Петрич Митко Захов."Днес инициативата е с двойна символика, защото младите хора с нея казват, че искат да останат в Бълария и тъй като засадихме 28 дръвчета за всяка една държава-член на ЕС, даваме много ясно послание за силна и обединена Европа и това, което е привилегия за България е, че е част от това голямо европейско семейство", каза още Цветан Цветанов. Според него всички млади хора трябва да работят за тази европейска перспектива и всички политици трябва да отстояват тези принципи, тези ценности, защото обединена Европа гарантира мира, защото обединена Европа гарантира просперитет. „Обединена Европа дава своята солидарност за развитието на България по оперативните европейски програми и обединена Европа е нещото, което всички ние сме мечтали в продължение на 30-40 години. Това вече е факт

11 са вече жертвите на пожара във Валпарайсо

Огнената стихия, обхванала чилийския пристанищен град Валпарайсо, причини смъртта на единадесет души - девет мъже и две жени, предаде АФП.

Специалист: Майката на Петко от Лясковец не е луда

Баретите са нахлули в дома на Стефанка и Петко, не са използвани другите средства за решаване на проблема и се е стигнало до трагедията в Лясковец. Това каза пред Нова телевизия проф. Петър Иванов.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Според него, Стефанка е интровертен тип, Баретите са нахлули в дома на Стефанка и Петко, не са използвани другите средства за решаване на проблема и се е стигнало до трагедията в Лясковец. Това каза пред Нова телевизия проф. Петър Иванов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Според него, Стефанка е интровертен тип,

Ташева: "Атака" има реален шанс да влезе в ЕП

София /КРОСС/ "Атака" има реален шанс да влезе в Европарламента. Това коментира пред ТВ7 депутатът Магдалена Ташева.Ако хората ни отредят "нула" места, ще трябва да направим анализ на ситуацията да си вземем поука, добави гостенката. Тя обаче изрази съмнение, че представените социологически проучвания дават точната картина.По думите й хората, които са спечелили Студената война, са извършили планирано разорение у нас. В резултат на това ние нямаме нито икономика, нито култура, нито армия.Според Ташева проблемът с ромите у нас ще се реши, като се премахнат гетата и със закон се задължат всички български граждани да работят на пълен работен ден. Хората от малцинствата трябва да бъдат интегрирани сред българите и да им се даде възможност да се квалифицират, допълни тя.

Радан Кънев: И през ум не ни минава да се борим само за едно място в ЕП

Наредили сме листата на Реформаторския блок (РБ) така, че тя да получи максималния резултат. И през ум не ни минава да се борим за едно място в Европарламента. Ако се борихме само за едно място, щях ли да съм тук в днешния неделен ден, в който слънцето изгря следобед. Щях да съм на Витоша с детето." Това коментира представителят на РБ Радан Кънев в интервю за предаването "Всяка неделя". Изглеждам ли като човек, който води последна битка, отговори той на въпроса на водещия Кеворк Кеворкян дали евроизбори 2014 са последната битка на реформаторите. Над 70% от българите са проевропейски настроени. Тези избори са особено важни, защото в тях е заложен проевропейският път на страната, посочи Кънев. По думите му за пръв път на българска и европейска територия се води антиевропейска кампания. За пръв път от много години има открит натиск от Русия към европейски територии, за пръв път в Западна Европа се чудят нужни ли сме им. Затова поставянето на Меглена Кунева като водач на листата на РБ не е жест към "България на гражданите", а е ясна преценка какви рискове стоят днес в България, какво е опасно за нас, аргументира се Кънев. Борим се ‪#България‬ да е сърцето на ‪‎Европа. ‬Трябва да покажем категорично единство на проевропейските сили. Кунева е силен знак на единство, на изправяне пред Брюксел на най-авторитетните български европейски политици. Такива, които да кажат "Не ни изоставяйте", заяви още той.  Представителят на Реформаторския блок коментира и обвиненията, че формацията е изплагиатствала предизборния си клип от Обама. "Като юрист знам какво е плагиатство. Нашият клип е силна заемка на една успешна кампания за активност на изборите. Плагиатстваме в добрия смисъл елиминирането на партийните назначения в администрацията например. У нас директори на училища, болници и инспекторати са партийни назначения. Същото важи за правосъдието. Нека заимстваме практиката от Южна Европа, от Италия. Трябва да се промени практиката в прокуратурата делата да могат да се поемат вертикално от по-висшестоящи прокурори. Затова у нас няма убити прокурори, техните дела просто се изземат. Ако се промени тази система, ще отпуши и семейният бизнес", коментира Кънев. Той отклони въпрос за отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок с думите, че повече го интересуват отношенията между блока и избирателите. Това няма общо с ГЕРБ, посочи Кънев.

Миков похвали българите, написали Търновската конституция

ВТУ откри конференция по случай 135 години от приемането на документа

Киев реши да използва армията в Източна Украйна

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна "взе решение да започне широкомащабна антитерористична операция с участието на Въоръжените сили". Това се казва в изявление на изпъ...

Бареков предлага Джамбазки за втори в листата на ББЦ

Николай Бареков ще предложи заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки да бъде втори в листата за евроизборите на коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден, съобщиха о...

Гонят завинаги съдебни изпълнители шмекери

Частните съдебни изпълнители да бъдат лишавани от права завинаги, а не само за 5 г. Такива законодателна промяна обсъждат в правосъдното ведомство, обяви вчера зам. правосъдният министър Сабрие Сапунджиева. По думите й през миналата година се наблюдава увеличаване на броя на дисциплинарните производства срещу частни съдебни изпълнители и са 21.

Киев обяви пълномащабна военна офанзива срещу проруските сепаратисти

Украинският президент обяви, че започва пълномащабна операция с участие на армията в източната част на страната, където проруски въоръжени сепаратисти координирано завземат правителствени сгради. И.д. президентът Олександър Турчинов заяви в предавано на живо изявление от парламента, че няма да позволи повторение на случилото се с Крим, който бе анексиран от Русия миналия месец.   След като в последните дни проруски сили засилиха атаките в няколко градове в Източната част на страната, а при опита на украинските сили да възстановят контрола върху окупирани сгради в Славянск се стигна до въоръжени сблъсъци и жертви, Турчинов съобщи, че властите планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили. Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната, заяви той. Президентът обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.   Киев няма да позволи повторение на Кримския сценарий, заяви той и повтори, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.   По-рано в неделя генералният секретар на НАТО определи като "сериозно развитие" появата в Източна Украйна на мъже със специализирани руски оръжия и униформи без опознавателни знаци, както стана в Крим преди това.   Ескалацията на сепаратистките атаки в редица градове на Източна Украйна и действията по разчистването на въоръжените милиции, рискува да обърне сегашната патова ситуация в нова, опасна фаза на конфликта, тъй като Москва предупреди, че ще защити регионите с рускоезично население, ако те бъдат атакувани, отбелязва Ройтрес.   Западът се опасява от повторение на Кримския сценарий   Европейският съюз призова Русия да спре всички опити за дестабилизация в Украйна и прикани Киев да продължи да проявява сдържаност при операциите за възстановяване на реда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Всички признаци говорят за намеса на Москва в Източна Украйна и САЩ ще засилят санкциите срещу Русия, ако акциите в Украйна продължат, заяви американската посланичка в ООН Саманта Пауър.   "Всичко случващо се носи признаците на вече видяното от нас в Крим, личи професионализъм, всичко е координирано, заяви тя за тв канала Ей Би Си. Няма никаква местна намеса. Във всеки от шестте или седемте града, където са се активизирали, тези сили правят едно и също нещо. Няма никакво съмнение, че в това има пръст Москва", коментира Саманта Пауър.   "Антитерористична операция" на украинските сили в Славянск   Преди президентът Турчинов да обяви пълномащабна офанзива с участието на въоръжените сили срещу проруските бунтовници в източните райони, украинските сили за сигурност съобщиха, че провеждат "антитерористична операция" Славянск, където в събота сепаратисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират. Вътрешният министър предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома и далеч от прозорците. В съобщение на стената си във Фейсбук Аваков предупреди за очаквани престрелки и сблъсъци, тъй като сепаратистите са открили огън без предупреждение по спецчасти.   Русия определи случващото се в Славянск като "акт на агресия".   Един спецполицай е загинал, а петима са ранени, съобщи Арсен Аваков. Има пострадали и жертви и от страна на терористите, съобщи още министър Аваков, но броят им засега не е ясен.   Проруски активист също е убит при сблъсъците с украинските сили на реда, съобщи руската агенция Новости. Други двама са ранени, уточни проруският активист Николай Солнцев. По думите му общо са загинали трима души - един от съмишлениците му и двама души от организация, която те наричали "Десен сектор". Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас. Кметът на града Нели Штепа го е напуснала спешно, предаде ИТАР-ТАСС.   Над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, са патрулирали два военни хеликоптера. Не се движат автобусите на градския транспорт, а мъже в камуфлажни униформи проверявят преминаващите през града автомобили.   Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас, предаде БТА.   Репортери на Франс прес и Асошиейтед прес, намиращи се в Славянск, обаче казват, че не са чули шум от някакви по-особени сражения или признаци за насилие. Журналистът на АФП дори установил, че много проруски настроени цивилни доброволно са се събрали около местното управление на милицията, окупирано на 12 април от проруски активисти. Доброволно дошлите цивилни казват, че са тук, за да защитават сградата.   Според Франс прес сред ранените в Славянск е началникът на антитерористичния център на Службата за сигурност на Украйна.Име не се посочва.   В съобщението си във Фейсбук Аваков твърди, че в Славянск сепаратисти се крият сред цивилните, като са ги превърнали в жив щит.   Кореспондентът на радио "Ехото на Москва" Иля Азар, който се намира в Славянск, написа в Тутър: "Имаше странен неголям бой на барикадата в района на Семеновск, украинските БТР-и след това си тръгнаха – не мисля, че може да се нарече щурм".   50 души са пострадали при сблъсъци в Харков   Украинските сили се опитват да се справят със сепаратистските акции в източната част на страната, които според тях са вдъхновени и ръководени от Кремъл.   В неделя имаше сблъсъци в Харков между участници в протестите на привърженици и на противници на федерализацията. Украинското вътрешно министерство съобщи, че са пострадали 50 души, 10 от които са откарани в болница. Сред ранените е и сътрудник на милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Около 3000 човека са участвали в масовите акции в центъра на града.   Според съобщението на вътрешното министерство част от привържениците на федерализацията са навлезли на територията на градския съвет, а друга, по-многочислена група е тръгнала към следствения изолатор, за да настоява да бъдат пуснати задържаните на 8 април по време на операцията по освобождаването на сградата на харковската областна администрация.   Министерството уточнява, че заради усложнената ситуация всички задържани на 8 април са отведени в следствения изолатор в град Полтава.   По-рано бе съобщено, че участниците в демонстрацията в подкрепа на киевските власти са се събрали при паметника на Шевченко, а привържениците на федерализацията, които настояват за Югоизточна автономия и са против предсрочни избори за президент, са при паметника на Ленин на площад Свобода.   Украински медии съобщават, че около 500 участници в проруския митинг са окупирали по-късно сградата на градския съвет в Харков. При тях е отишъл кметът на града Генадий Кернес и ги е призовал да изберат петима души за преговори.   В град Краматорск преди ден е имало престрелки между въоръжени милиции и украинската полиция, но няма информация за пострадали.   Сепаратисти атакуват седем града в Донецкия район   В събота проруска тълпа, в която е имало хора с военни униформи, но необозначени, и снабдени с военни оръжия, атакува правителствени сгради в около 7 града в Донецкия регион. Избрани са локации, където има железопътни гари, летища и важни пътни артерии.   Проруски активисти са окупирали в неделя кметството в източния украински град Мариупол на брега на Азовско море, предаде Ройтерс. Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.   Киев обвинява Москва, че се стреми към ескалация на насилието и хаоса в Украйна, тъй като не може да се примири с новия прозападен курс на новото управление в бившата съветска република. Кремъл иска да постави под съмнение легитимността на насрочените за 25 май президентски избори, целящи да нормализират ситуацията в страната след месеци на социални вълнения и сблъсъци, смятат украинските власти.   Русия отрича намеса и твърди, че ще защити рускоезичното население   САЩ изразиха безпокойство, че завземането на публични сгради в източната част на Украйна може да бъде прелюдия към руска военна инвазия, макар че Москва отрича такива немерения. "Ние призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекратят всички усилия за дестабилизиране на Украйна", заяви говорител на Националния съвет по сигурността към Белия дом, като в същото време се обяви срещу всякаква военна интервенция. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Украйна на 22 април, като той ще е най-високопоставеният американски политик, който отива там след избухването на кризата. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че прозападното украинско правителство, което Кремъл смята за нелегитимно, е провокирало напрежението.   Всяка употреба на сила срещу рускоговорящи "ще подкопае потенциала за сътрудничество" между Москва и Западните сили за Украйна, заяви Лавров след телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери.   САЩ обаче твърдят, че Русия провежда организирана кампания за подкопаване на властите в Киев, която включва политически, икономически и военни мерки.   Джон Кери предупреди за "допълнителни последствия" за Русия, ако тя не направи усилия да изтегли въоръжените си сили, концентрирани по границата с Украйна. Доналд Туск: Целта на Русия е докаже, че украинската държава не функционира   Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че в Украйна се осъществява сценарий за дестабилизиране на страната, за да се докаже, че правителството в Киев не работи и не може да овладее ситуацията. Всички знаем, как изглежда този сценарий с непрекъсната дестабилизация на обстановката по границата между Украйна и Русия, непрекъсната интервенция и шантажи, за да бъде доказано, че украинската държава на функционира, написа той в сайта си.   В същото време Туск посочи, че т. нар. "демонстранти" се държат като терористи на много места, където окупират сгради на местната администрация и на полицията.   ЕС призова Москва да спре да дестабилизира Украйна   Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън заяви в комюнике, че е "сериозно обезпокоена от действията, предприети от въоръжени лица и сепаратистки групи в различни градове в Източна Украйна". Тя отново призова Русия да уважава териториалната цялост на страната, да изтегли войските си, натрупани край границите и да престане всякакви операции за дестабилизиране на Украйна.   Върховният комисар за външната политика и сигурността изрази надежда, че насрочената за 17 април в Женева среща с американския държавен секретар Джон Кери и министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Украйна Андрий Дешчица ще помогне за стабилизиране на обстановката.   Министрите на външните работи от ЕС се събират на 14 април в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна и да направят преценка за последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки за Украйна.

Въоръжени сблъсъци с жертви в Източна Украйна и активизиране на сепаратиските атаки

  Украинските сили за сигурност предприеха в неделя операция срещу проруски сепарастисти, завзели публични сгради в източния град Славянск. При сблъсъците, данните за които са противоречиви, има убити и ранени и от двете страни. Москва определи случващото се като "акт на агресия".   Ескалацията на сепаратистките прояви в редица градове на Източна Украйна и действията по разчистването на въоръжените милиции, рискува да обърне сегашната патова ситуация в нова, опасна фаза на конфликта, тъй като Москва предупреди, че ще защити регионите с рускоезично население, ако те бъдат атакувани, отбелязва Ройтрес.   Западът се опасява от повторение на Кримския сценарий   Европейският съюз призова Русия да спре всички опити за дестабилизация в Украйна и прикани Киев да продължи да проявява сдържаност при операциите за възстановяване на реда, предаде Франс прес.   Всички признаци говорят за намеса на Москва в Източна Украйна и САЩ ще засилят санкциите срещу Русия, ако акциите в Украйна продължат, заяви американската посланичка в ООН Саманта Пауър.   "Всичко случващо се носи признаците на вече видяното от нас в Крим, личи професионализъм, всичко е координирано, заяви тя за тв канала Ей Би Си. Няма никаква местна намеса. Във всеки от шестте или седемте града, където са се активизирали, тези сили правят едно и също нещо. Няма никакво съмнение, че в това има пръст Москва", коментира Саманта Пауър.   НАТО определи като "сериозно развитие" появата в Източна Украйна на мъже със специализирани руски оръжия и униформи без опознавателни знаци, както стана в Крим преди това.   "Антитерористична операция" на украинските сили в Славянск   Украинските сили за сигурност съобщиха, че провеждат "антитерористична операция" Славянск, където в събота проруски активисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират. Вътрешният министър предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома и далеч от прозорците. В съобщение на стената си във Фейсбук Аваков предупреждава за очаквани престрелки и сблъсъци, тъй като сепаратистите са открили огън без предупреждение по спецчасти.   Един спецполицай е загинал, а петима са ранени, съобщи Арсен Аваков. Има пострадали и жертви и от страна на терористите, съобщи още министърът, но броят им засега не е ясен.   Проруски активист също е убит при сблъсъците с украинските сили на реда, съобщи руската агенция Новости. Други двама са ранени, уточни проруският активист Николай Солнцев. По думите му общо са загинали трима души - един от съмишлениците му и двама души от организация, която те наричали "Десен сектор". Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас. Кметът на града Нели Штепа го е напуснала спешно, предаде ИТАР-ТАСС.   Над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, са патрулирали два военни хеликоптера. Не се движат автобусите на градския транспорт, а мъже в камуфлажни униформи проверявят преминаващите през града автомобили.   Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас, предаде БТА.   Репортери на Франс прес и Асошиейтед прес, намиращи се в Славянск, обаче казват, че не са чули шум от някакви по-особени сражения или признаци за насилие. Журналистът на АФП дори установил, че много проруски настроени цивилни доброволно са се събрали около местното управление на милицията, окупирано на 12 април от проруски активисти. Доброволно дошлите цивилни казват, че са тук, за да защитават сградата.   Според Франс прес сред ранените в Славянск е началникът на антитерористичния център на Службата за сигурност на Украйна.Име не се посочва.   В съобщението си във Фейсбук Аваков твърди, че в Славянск сепаратисти се крият сред цивилните, като са ги превърнали в жив щит.   Кореспондентът на радио "Ехото на Москва" Иля Азар, който се намира в Славянск, написа в Тутър: "Имаше странен неголям бой на барикадата в района на Семеновск, украинските БТР-и след това си тръгнаха – не мисля, че може да се нарече щурм".   50 души са пострадали при сблъсъци в Харков   Украинските сили се опитват да се справят със сепаратистските акции в източната част на страната, които според тях са вдъхновени и ръководени от Кремъл.   В неделя имаше сблъсъци в Харков между участници в протестите на привърженици и на противници на федерализацията. Украинското вътрешно министерство съобщи, че са пострадали 50 души, 10 от които са откарани в болница. Сред ранените е и сътрудник на милицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Около 3000 човека са участвали в масовите акции в центъра на града.   Според съобщението на вътрешното министерство част от привържениците на федерализацията са навлезли на територията на градския съвет, а друга, по-многочислена група е тръгнала към следствения изолатор, за да настоява да бъдат пуснати задържаните на 8 април по време на операцията по освобождаването на сградата на харковската областна администрация.   Министерството уточнява, че заради усложнената ситуация всички задържани на 8 април са отведени в следствения изолатор в град Полтава.   По-рано бе съобщено, че участниците в демонстрацията в подкрепа на киевските власти са се събрали при паметника на Шевченко, а привържениците на федерализацията, които настояват за Югоизточна автономия и са против предсрочни избори за президент, са при паметника на Ленин на площад Свобода.   Украински медии съобщават, че около 500 участници в проруския митинг са окупирали по-късно сградата на градския съвет в Харков. При тях е отишъл кметът на града Генадий Кернес и ги е призовал да изберат петима души за преговори.   В град Краматорск преди ден е имало престрелки между въоръжени милиции и украинската полиция, но няма информация за пострадали.   Сепаратисти атакуват седем града в Донецкия район   В събота проруска тълпа, в която е имало хора с военни униформи, но необозначени, и снабдени с военни оръжия, атакува правителствени сгради в около 7 града в Донецкия регион. Избрани са локации, където има железопътни гари, летища и важни пътни артерии.   Проруски активисти са окупирали в неделя кметството в източния украински град Мариупол на брега на Азовско море, предаде Ройтерс. Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.   Киев обвинява Москва, че се стреми към ескалация на насилието и хаоса в Украйна, тъй като не може да се примири с новия прозападен курс на новото управление в бившата съветска република. Кремъл иска да постави под съмнение легитимността на насрочените за 25 май президентски избори, целящи да нормализират ситуацията в страната след месеци на социални вълнения и сблъсъци, смятат украинските власти.   Русия отрича намеса и твърди, че ще защити рускоезичното население   САЩ изразиха безпокойство, че завземането на публични сгради в източната част на Украйна може да бъде прелюдия към руска военна инвазия, макар че Москва отрича такива немерения. "Ние призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекратят всички усилия за дестабилизиране на Украйна", заяви говорител на Националния съвет по сигурността към Белия дом, като в същото време се обяви срещу всякаква военна интервенция. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Украйна на 22 април, като той ще е най-високопоставеният американски политик, който отива там след избухването на кризата. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че прозападното украинско правителство, което Кремъл смята за нелегитимно, е провокирало напрежението.   Всяка употреба на сила срещу рускоговорящи "ще подкопае потенциала за сътрудничество" между Москва и Западните сили за Украйна, заяви Лавров след телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери.   САЩ обаче твърдят, че Русия провежда организирана кампания за подкопаване на властите в Киев, която включва политически, икономически и военни мерки.   Джон Кери предупреди за "допълнителни последствия" за Русия, ако тя не направи усилия да изтегли въоръжените си сили, концентрирани по границата с Украйна. Доналд Туск: Целта на Русия е докаже, че украинската държава не функционира   Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че в Украйна се осъществява сценарий за дестабилизиране на страната, за да се докаже, че правителството в Киев не работи и не може да овладее ситуацията. Всички знаем, как изглежда този сценарий с непрекъсната дестабилизация на обстановката по границата между Украйна и Русия, непрекъсната интервенция и шантажи, за да бъде доказано, че украинската държава на функционира, написа той в сайта си.   В същото време Туск посочи, че т. нар. "демонстранти" се държат като терористи на много места, където окупират сгради на местната администрация и на полицията.   ЕС призова Москва да спре да дестабилизира Украйна   Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън заяви в комюнике, че е "сериозно обезпокоена от действията, предприети от въоръжени лица и сепаратистки групи в различни градове в Източна Украйна". Тя отново призова Русия да уважава териториалната цялост на страната, да изтегли войските си, натрупани край границите и да престане всякакви операции за дестабилизиране на Украйна.   Върховният комисар за външната политика и сигурността изрази надежда, че насрочената за 17 април в Женева среща с американския държавен секретар Джон Кери и министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Украйна Андрий Дешчица ще помогне за стабилизиране на обстановката.   Министрите на външните работи от ЕС се събират на 14 април в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна и да направят преценка за последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки за Украйна.    

Кризата в Украйна навлиза в нова опасна фаза след въоръжени сблъсъци с жертви в Славянск

Украинските сили за сигурност предприеха в неделя операция срещу проруски сепарастисти, завзели публични сгради в източния град Славянск. При сблъсъците, данните за които са противоречиви, има убити и ранени и от двете страни. Москва определи случващото се като "акт на агресия".   Един спецполицай е загинал, а петима са ранени, съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Има пострадали и жертви и от страна на терористите, съобщи още министърът, но броят им засега не е ясен.   Проруски активист също е убит при сблъсъците с украинските сили на реда, съобщи руската агенция Новости. Други двама са ранени, уточни проруският активист Николай Солнцев. По думите му общо са загинали трима души - един от съмишлениците му и двама души от организация, която те наричали "Десен сектор". Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас. Украинските сили за сигурност съобщиха, че провеждат антитерористична операция Славянск, където в събота проруски активисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират. Вътрешният министър предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома и далеч от прозорците. В съобщение на стената си във Фейсбук Аваков предупреждава за очаквани престрелки и сблъсъци, тъй като сепаратистите са открили огън без предупреждение по спецчасти. Кметът на града Нели Штепа го е напуснала спешно, предаде ИТАР-ТАСС.   Над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, патрулират два военни хеликоптера. Не се движат автобусите на градския транспорт, а мъже в камуфлажни униформи проверявят преминаващите през града автомобили.   Украинските сили се опитват да се справят със сепаратистските акции в източната част на страната, които според тях са вдъхновени и ръководени от Кремъл.   Действията по разчистването на въоръжените милиции обаче рискува да обърне сегашната патова ситуация в нова, опасна фаза на конфликта, тъй като Москва предупреди, че ще защити регионите с рускоезично население, ако те бъдат атакувани, отбелязва Ройтрес. Киев обвинява Москва, че се стреми към ескалация на насилието и хаоса в Украйна, тъй като не може да се примири с новия прозападен курс на новото управление в бившата съветска република. Кремъл иска да постави под съмнение легитимността на насрочените за 25 май президентски избори, целящи да нормализират ситуацията в страната след месеци на социални вълнения и сблъсъци, смятат украинските власти.   Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас, предаде БТА.   Репортери на Франс прес и Асошиейтед прес, намиращи се в Славянск, обаче казват, че не са чули шум от някакви по-особени сражения или признаци за насилие. Журналистът на АФП дори установил, че много проруски настроени цивилни доброволно са се събрали около местното управление на милицията, окупирано на 12 април от проруски активисти. Доброволно дошлите цивилни казват, че са тук, за да защитават сградата.   Според Франс прес сред ранените в Славянск е началникът на антитерористичния център на Службата за сигурност на Украйна.Име не се посочва.   В съобщението си във Фейсбук Аваков твърди, че в Славянск сепаратисти се крият сред цивилните, като са ги превърнали в жив щит.   Кореспондентът на радио "Ехото на Москва" Иля Азар, който се намира в Славянск, написа в Тутър: "Имаше странен неголям бой на барикадата в района на Семеновск, украинските БТР-и след това си тръгнаха – не мисля, че може да се нарече щурм".   В близкия град Краматорск преди ден е имало престрелки между въоръжени милиции и украинската полиция, но няма информация за пострадали.   В събота проруска тълпа, в която е имало хора с военни униформи, но необозначени, и снабдени с военни оръжия, атакува правителствени сгради в около 7 града в Донецкия регион. Избрани са локации, където има железопътни гари, летища и важни пътни артерии.   Проруски активисти са окупирали в неделя кметството в източния украински град Мариупол на брега на Азовско море, предаде Ройтерс. Протестиращите са влезли в сградата на кметството след многохиляден митинг в подкрепа на създаването на самостоятелна република в Източна Украйна. Милицията не се е опитала да попречи на окупацията.   Привърженици и противници на федерализацията излязоха в неделя на митинги в украинския град Харков, предаде ИТАР-ТАСС. Близо до паметника на Тарас Шевченко в центъра на града са се събрали стотици хора, носещи държавни символи на Украйна и настояващи за единство на страната. Край паметника на Владимир Ленин на площад "Свобода" са се събрали поддръжници на федерализацията, повечето от които носещи Георгиевски лентички. Те искат създаване на "Югоизточна автономия" и се обявяват против президентските избори в Украйна през май.   САЩ изразиха безпокойство, че завземането на публични сгради в източната част на Украйна може да бъде прелюдия към руска военна инвазия, макар че Москва отрича такива немерения. "Ние призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекратят всички усилия за дестабилизиране на Украйна", заяви говорител на Националния съвет по сигурността към Белия дом, като в същото време се обяви срещу всякаква военна интервенция. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Украйна на 22 април, като той ще е най-високопоставеният американски политик, който отива там след избухването на кризата. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че прозападното украинско правителство, което Кремъл смята за нелегитимно, е провокирало напрежението.   Всяка употреба на сила срещу рускоговорящи "ще подкопае потенциала за сътрудничество" между Москва и Западните сили за Украйна, заяви Лавров след телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери.  

В Тайланд празнуват Новата 2557 година

Сега в Тайланд е 2557 година. Официалното празнуване на Сонгкран в кралството е от 13 до 15 април.

Кънев: Пътят към доверието иска дълги крачки

София /КРОСС/ Пътят към доверието иска дълги крачки и оценка къде недоверието е било най-дълбоко. Това казва в студиото на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев. Тези коалиционни катаклизми бяха най-голямото основание за недоверие в десницата, така че сега ние трябва да покажем, че сме го преодолели. Трябва това, което най-много е дразнело хората да бъде променено и ето, променяме го, посочи той. „България се намира за първи път в антиевропейска кампания на българска територия. Такова чудо се случва за първи път. Да имаме открит натиск от Русия също е първи случай от 1991г. насам. Да имаме в Западна Европа тежко колебание дали сме им нужни също е за първи път. Изправени сме пред три нови единни риска.", коментира Радан Кънев.Що се отнася до отношението на РБ към ГЕРБ, той заяви, че това интересува всички освен избирателите. Аз питам какви са отношенията между избирателите и Реформаторите. Това е моята работа, заяви говорителят на Реформаторския блок.Успехът на тези избори ще е първо българите да гласуват, казва Кънев. Европейските избори за нас са важен избор и над 70% от българите са направили този избор и са категорично проевропейци, посочи на финала Кънев.

Доклад на ООН за климатичните промени призова за бързо преминаване към възобновяема енергия


Необходими са по-бързи мерки, за да се овладее глобалното затопляне, но светът има шанс да го задържи в рамките на два градуса по Целзий, ако намали въглеродните емисии с 40 - 70% до 2050 г., сочи доклад на ООН за климатичните промени, представен в Берлин, предаде БНР.

Според Отомар Идънхофер, изготвил доклада, той ясно показва, че предизвикателствата за овладяване на глобалното затопляне са огромни. "Но докладът показва също, че има стъпки за решаване на проблема. И в този смисъл...

Станишев отказа да се пробва на канадска борба

Лидерът на БСП Сергей Станишев се отказа да покаже мускули в състезанието по канадска борба, което се организира на общоградския събор пред хижа „Беласица" над Петрич.

Атанаска може да не е убийцата на малката Алекс

София /КРОСС/ Атанаска Георгиева може да не е убийцата на малката Алекс от Поморие. Тази изненадваща версия бе лансирана в предаването на Карбовски по TV7.Бургаската журналистка Катя Касабова от сайта Флагман, който пръв разкри липсата на 8-годишното момиченце, разказа, че в квартирата на Атанаска на тавана, където беше открит трупа на детето, не е имало никой между 12 и 17 часа в петък. Някой може да е сложил детето,коментира Касабова.Нейно разследване е установило, че зад убийството на момичето може да има други мотиви от вече обявените. Както стана ясно по-рано днес, обвинената Атанаска сама е признала, че е удушила детето заради обидни реплики по адрес на племенниците й.Според журналистиката между бащата на Алекс и зетят на Атанаска, собственикът на хотел Лагун Веселин Тошев, е имало напрежение. Тошев, който е изпаднал в несъстоятелност, е искал да се включи в проект на Германеца за строеж на нова сграда в Поморие. Бащата на Алекс, обаче, го е отрязал и избрал за партньор бургаска фирма.„Не е изключено версията, която се тиражира в момента, да е фалшивата патица", коментира и бившият шеф на Национална служба сигурност Атанас Атанасов. Той обвини ръководството на МВР и прокуратурата, че мълчат по случая и ги призова да дадат обяснение.Тези, които са извършили убийството смятат, че ще могат да се отърват, каза още Атанасов.

7,5 по Рихтер отново удари Соломоновите острови

Второ мощно зерметресение е регистрирано край Соломоновите само за едно денонощие. Този път неговият магнитуд е бил 7,5, съобщи Американският геофизичен институт. Заради заплаха от цунами беше обявена тревога на Соломоновите острови, Папуа Нова Гвинея, Нова Каледония и прилежащите им акватории, съобщи Тиохоокеанският център за предупреждаване за цунами. Наблюдателски постове за надигането на големи вълни бяха установени във Фиджи, Австралия, Индонезия, Гуам. Трусът е бил на дълбочина 29,3 км и е бил последван от серия от вторични трусове със сила 4,9 и 5 по Рихтер. Соломоновите острови са малка държава, обхващаща група острови в западната част на Тихия океан, източно от Нова Гвинея. Населението на страната е 553 000 души. Няма сведения за големи щети или жертви след силния трус.

Майката на убитата Алекс: Избягваше кавгите, извиняваше се от името на целия клас

Александра беше слънчево дете. По-скоро щеше да понесе чужда вина отколкото да направи тя някоя беля. Това разказа минути преди погребението на детето майката Евелина Тодорова пред камерата на TV7.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Някой прави беля – тя отива и се извинява от името на целия Александра беше слънчево дете. По-скоро щеше да понесе чужда вина отколкото да направи тя някоя беля. Това разказа минути преди погребението на детето майката Евелина Тодорова пред камерата на TV7. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Някой прави беля – тя отива и се извинява от името на целия

Майката на убитата Александра: Избягваше кавгите, извиняваше се от името на целия клас

Александра беше слънчево дете. По-скоро щеше да понесе чужда вина отколкото да направи тя някоя беля. Това разказа минути преди погребението на детето майката Евелина Тодорова пред камерата на TV7.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Някой прави беля – тя отива и се извинява от името на целия Александра беше слънчево дете. По-скоро щеше да понесе чужда вина отколкото да направи тя някоя беля. Това разказа минути преди погребението на детето майката Евелина Тодорова пред камерата на TV7. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Някой прави беля – тя отива и се извинява от името на целия

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия утре - 14 април - понеделник, без електрозахранване във Варна ще са два района, съобщиха от Енерго про за Moreto.net - от 08:00 ч. до 17:00 ч. - местност „Перчемлията” .

Атанасов: Лазаров е лично отговорен за операцията в Лясковец

София /КРОСС/ Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров стои много несериозно. Преди Цветан Цветанов се изявяваше като говорител на ведомството, сега това прави Лазаров, коментира пред ТВ7 ген. Атанас Атанасов.По думите му Лазаров е лично отговорен за злополучната операция в Лясковец. Затова и той постоянно се оправдавал за провала.Според Атанасов Калин Георгиев, който беше главен секретар на МВР по времето на ГЕРБ, е взел правилно решение на времето. Той отказал спецотрядът да се ползва за ареста на Петко Савов от Лясковец и поръчал да се направи оперативна комбинация за залавянето му.

Историята на най-популярната снимка в света (снимки и видео)

Като се има предвид, че най-малко 500 милиона души все още използват операционната система Windows XP, няма да е грешка, ако предположим, че най-гледаната снимка в света е Bliss (Блаженство). Ето историята на снимката, която беше тапет по подразбиране на системата в продължение на толкова много години. Кадърът е направен от професионалния фотограф Чарлз О'Риър на 24 юни 1996 г. Хълмът се намира между областите Напа и Сонома в Калифорния до магистрала 121. Снимката е напълно естествена, без обработка. Всъщност единствената промяна във версията, която се вгражда в Windows XP, спрямо оригинала е махането на далечния малък силует на летящ орел, който е бил едва видим. О'Риър не прави снимката специално за Microsoft. Пейзажът му е харесал и е решил да го увековечи. "Беше през януари, когато в Калифорния валят дъждовете. Докато пътувах през този прекрасен и криволичещ път, за да видя приятелката си Дафни, видях белите облаци. Беше толкова хубаво, викам си, защо да не щракна няколко снимки. Спрях колата и ги направих", спомня си О'Риър.  Фотографът използвал широкоформатен фотоапарат Mamiya RZ67. След това изпратил кадъра в Corbis - снимков архив, създаден още през 1989 г. от Бил Гейтс. Там харесали зеления хълм и го сложили като уолпейпър по подразбиране в Windows XP. Хълмът през 2006 г. 10 години след заснемането на оригиналния кадър. Сега върху девствените зелени хълмове са посадени лозя, защото Сонома е известна със своите вина по цял свят.

ГЕРБ нямало да прави кворум на "пагубно правителство"

Борисов отказа да разкаже виц, но хвана китарата


Измамница събира пари за помощно училище

Велико Търново /КРОСС/ Бързо производство за измама е образувано срещу 50-годишна великотърновка в РУП - Павликени, съобщиха от Областната дирекция на МВР в старата столица. Работата по случая започнала в петък, когато в полицейското управление в Павликени бил подаден сигнал от 45-годишна жена от същия град. Тя съобщила, че същият ден в центъра на Павликени непозната й съобщила, че набира средства за Помощно училище в Ново село и потърпевшата дарила сумата от 100 лв. По-късно обаче се свързала с директора на училището и установила, че школото не събира помощи. Разследването е установило, че извършител на измамата е 50-годишната С. С., неизвестна на полицията. Парите са възстановени на потърпевшата.

Хлебопроизводители от Бургас не искат да работят с големите вериги магазини

Бургаските хлебопроизводители не желаят да работят с големите вериги магазини. Това заяви Димитър Людиев, член на УС на Съюза на...

Неочакван обрат: Атанаска може да не е убийцата на Алекс!

Атанаска Георгиева може да не е убийцата на малката Алекс от Поморие. Тази изненадваща версия беше лансирана в предаването на Карбовски по TV7.

Етнолозите при БАН помагат на Отец Иван

/КРОСС/ Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН провежда благотворителна инициатива „Великденски яйца" в помощ на Отец Иван от Нови Хан.Всеки желаещ да се включи в проявата, ще има възможност срещу една своя книга да изрисува великденско яйце в присъствието и със съветите на професионални фолклористи. Всички събрани книги ще бъдат дарени за децата от приюта на Отец Иван, който подслонява деца без родители, такива в неравностойно положение и младежи с наркотична зависимост.Организатори на събитието са Институтът по етнология и Международната младежка камара.Миналата година инициативата „Великденски яйца" събра значителна сума пари, с която бяха закупени над 300 нови дрехи за Дома за медикосоциални грижи за деца в Пазарджик.Закупени бяха още играчки, лакомства, препарати за хигиена и дезинфекция. Други 300 дрешки бяха доставени и на дома за сираци "Св. Николай", при храм "Св. Троица" в с. Нови хан.

Берое се издъни срещу Нефтохимик

Нефтохимик нанесе първа загуба на Берое във втората седмица. Бургазлии спечелиха с 1:0 при домакинството си в 33-я кръг на "А" група. Старозагорци имаха надмощие в мача, но не успяха да реал...

Борисов: Управляващите ще се сринат като през 1996 г.

Сегашните управляващи така ще се сринат, като при Жан Виденов през 1996 година, че пак ще ни трябва много време да възстановим държавата. Самата истина е, че няма време за губене. Всичко буксува. Съжа...

Славия изхвърли Пирин (ГД) от "А" група след 2:0

Пирин (ГД) изпадна и на теория от "А" група след домакинско поражение с 0:2 от Славия в мач от 33-ия кръг на шампионата. Неврокопчани се присъединиха към Нефтохимик и Любимец и от следващия ...

Просекото надви шампанското

Cтава ли въпрос за вино, кухня и мода, открай време световното дерби е все едно и също – между Италия и Франция.
Последният мач между двата отбора беше спечелен от жителите на Ботуша, и то на терен, смятан изключително за френски – виното с мехурчета. Оказва се, че в момента повече хора в света предпочитат италианското просеко пред френското Cтава ли въпрос за вино, кухня и мода, открай време световното дерби е все едно и също – между Италия и Франция. Последният мач между двата отбора беше спечелен от жителите на Ботуша, и то на терен, смятан изключително за френски – виното с мехурчета. Оказва се, че в момента повече хора в света предпочитат италианското просеко пред френското

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване