Нов слаб трус край София

Земетресение с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер е регистрирано късно в петък в Софийска област. Земният трус е станал в 23.07 часа. Епицентърът му е на 59 километра южно от столицата и на 15 километра южно от Самоков. Това показва справка в Европейския сеизмологичен център. Огнището е на 5 километра дълбочина. Това е поредният слаб трус. Преди ден такъв бе засечен на 15 километра от София с магнитуд 2.7. А ден по-рано, в четвъртък, 2.9 по Рихтер бяха усетени в района на парк Рила, припомня бТВ.

Общо 169 селища в България са без жители


В България съществуват 167 селища без жители, други 10 населени места са закрити през годината с решения на правителството, съобщи Националният статистически институт. Обезлюдените села са най-много в Габровско, Великотърновско и Кърджалийско.

Във всяко пето населено място живеят под 50 души, показва статистиката. В същото време има седем града, във всеки от които населението надхвърля 100 хил. - това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. 

Към края...

Г-7 с нови санкции срещу Русия

Страните от Г-7 са приели нов пакет от икономически санкции срещу Русия заради действията й в Украйна. Това става ясно в съвместно комюнике на Г-7, което бе разпространено от Белия дом. Очаква се конкретните санкции, които САЩ смята да наложи, да бъдат обявени в понеделник. Засега става ясно само, че страните от Г-7 ще продължават да подготвят по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако страната предприеме по-агресивни действия. По непотвърдена информация всяка страна ще решава какви конкретни санкции да наложи. Те ще бъдат координирани, но не задължително идентични. Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия, че не е изпълнила постигнатите в Женева споразумения по разрешаване на кризата в Украйна. „Разговарях с руския президент Владимир Путин тази сутрин и отново ясно заявих, че от една страна Украйна е направила цяла редица стъпки за реализирането на Женевското споразумение, но от друга страна, аз не виждам руска подкрепа на тази договореност, която би повлияла на сепаратистите в Украйна”, каза Меркел.

Левски пак срещу Галил Гилбоа на финала в Балканската лига

Баскетболният Левски за трети път се класира за финала на балканската лига. Българският тим излиза пак срещу израелския Галил Гилбоа за титлата в неделя. "Сините" победиха „Балкан&...

Гришо и Федерер потвърдиха участието си в Базел

Григор Димитров, Роже Федерер и други звезди вече са потвърдили участието си на турнира в Базел, съобщиха организаторите на тенис-турнира. Те се похвалиха, че предстои страхотен турнир, в който ще уча...

Резултатите на Volvo оправдаха очакванията

Очакваме умерен растеж на развитите пазари и сравнително слаб на развиващите се, коментира главният изпълнителен директор Олоф Першон


Спор дали Ердоган има висше

Слух, че Реджеп Ердоган няма нужното висше образование, за да се кандидатира за президент на Турция, принуди университета “Мармара” да излезе със специално съобщение, за да ги опровергае.
В. “Хюриет” цитира писмената декларация на учебното заведение, която е придружена от факсимиле на дипломата на министър-председателя. Слух, че Реджеп Ердоган няма нужното висше образование, за да се кандидатира за президент на Турция, принуди университета “Мармара” да излезе със специално съобщение, за да ги опровергае. В. “Хюриет” цитира писмената декларация на учебното заведение, която е придружена от факсимиле на дипломата на министър-председателя.

Целият наличен състав на КАТ излиза на пътя за Гергьовден

/КРОСС/ Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на „Пътна полиция" комисар Антон Антонов. „От всяка областна дирекция ще бъдат изпратени между пет и осем патрули, в зависимост от необходимостта на съответното място", каза Антонов. Униформени ще има на всяко място, където се извършват ремонти. Най-големите такива са на 67-и километър от магистрала „Тракия". Там от 11 часа на 30 април полицаите ще пренасочват движението в две ленти в посока Пловдив и в една лента тези, които пътуват към столицата. В последния почивен ден трасетата ще бъдат разменени. Камионите, които пътуват по „Тракия" в посока града под тепетата, ще бъдат отклонявани от виадукта в часовете между 15 до 21 часа на 30 април и от 10 до 19 часа на 1 май. За да не се образуват задръствания, те ще минават през пътен възел „Мухово" - Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Ако и това не помогне, за да се облекчи трафикът, леките коли също ще се отклоняват през село „Церово". Отбивката е по третокласен път, дълъг около 5 километра, съобщи инж. Стефан Чайков, началник на АПИ, пише в. Монитор. Другият сериозен ремонт, който се очаква да затрудни движението, е на 30-ия километър от магистрала „Хемус", на виадукта „Бебреш"

Кой тъгува по НРБ

 Преди брони дни лидерът на новосформираната партия "България без цензура" Николай Бареков предложи да бъде върнато "старото име" на България от 1946 година, когато по волята на Йосиф Сталин и Георги Димитров окупираната от Червената армия страна става "Народна република". Според политолога Антон Тодоров тази идея е абсурдна. "Подобно предложение би било немислимо в страна като Германия. Представяте ли си някоя законна германска партия или политическо движение публично да предложат наименованието ФРГ да се смени с "Райх"", коментира той.

"При това приказките на Бареков, изречени в компанията на роми и кебапчета, не са толкова безобидни дори като глупост, защото само преди месец и половина съратникът му и бивш служител на Народната милиция Росен Петров предложи възстановяването на Държавна сигурност. Така че тук не става дума само за абревиатурата НРБ. Всъщност партията на Бареков и Петров се оказа продукт на българския задкулисен доктор Франкенщайн. В нея има такова скърпване на привидно напълно несъвместими части, че човек се хваща за главата. В ръководството на "България без цензура" са както бившият син депутат (и министър в правителството на СДС) Васил Василев, така и крайният левичар и поклонник на Че Гевара Ангел Славчев!", изтъква политологът. "Не дай си Боже, тази партия да се окаже ключ към следващото правителство в България, какъвто се оказа неподозираната от никого преди година за подобна роля реставраторска партия "Атака"", казва Антон Тодоров.

Престъпленията на комунизма

По повод предложението на Николай Бареков, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград напомня за приетия преди 14 години от Народното събрание закон, който обявява за престъпен комунистическия режим, създал и управлявал НРБ в продължение на 45 години. "Неговите жертви са над 300 000 души – от първите масови екзекуции без съд и присъда през съдебните убийства на т.нар. Народен съд до ненаказаните и до ден днешен убийства в 83-те български концлагери, случвали се ежедневно дори далеч след смъртта на Сталин. Хората не знаят за трите фалита на НРБ, за това как Тодор Живков предава на СССР 23 тона злато, натрупано като резерв от Третото българско царство. Вместо това по медиите се изявяват историци от Държавна сигурност, които обясняват като голям успех на НРБ кражбата на 250 чуждестранни патенти", припомня проф. Келбечева.

Политологът Антон Тодоров добавя, че случващото се в посткомунистическа България е прекрасна илюстрация на известната мисъл за комунизма, според която той е нещо като "националсоциализъм с повече късмет". "Отърваването без наказания на основните комунистически престъпници и дори на редовите садисти от епохата на НРБ по време на безплодните наказателни процеси през 1990-те години е сред причините за липсата на "котва" в изказванията на политици като Бареков", казва той. Професор Келбечева пък смята като основен фактор за жизнеността на митовете за "Народната република" генетичната връзка между комунистическата номенклатура и управляващата сега в България посткомунистическа олигархия.

 

80% от българските младежи до 35 години не могат да свържат българския комунизъм с нищо конкретно

 

Къде са корените на злото

Защо обаче толкова много българи все още изпитват носталгия по времето преди 1989? Според историчката Евелина Келбечева и политолога Антон Тодоров, големият проблем в осмислянето и справянето с комунистическото минало на България е в начина, по който се преподава историята в училище. Двамата са на мнение, че "този проблем е буквално заметен под килим от равнодушие и носталгия по времена, в които са извършени чудовищни престъпления спрямо България и нейните граждани". Те изтъкват, че въпросите по история на периода след Първата световна война не са залегнали в матурата и дори понякога изобщо не се преподават, за да се спести време за преговор по "горещите теми" от зрелостния изпит.

"Единствено в няколко елитни гимназии и университети историята на НРБ и на комунизма се преподава в достатъчна степен. Това е причина абитуриентите и дори абсолвентите да показват невероятно невежество по въпроси, свързани с близкото минало на България. По-малко от един процент от младежите на възраст до 35 години са чували, че в страната им е имало десетки управлявани от садисти концентрационни лагери, а 80 на сто не могат да свържат българския комунизъм с нещо конкретно. Те не знаят нищо за гигантските грабежи, убийствата, безследно изчезналите, доносниците и националното предателство. Вместо това им се предлагат митовете за "безплатните екстри" на соца, които ще бъдат плащани и от следващите поколения като външен дълг на България. Така страната остава шампион не само по бедност, но и по амнезия сред бившите държави от Съветския блок", заключава проф. Евелина Келбечева.

Григор Димитров вече е на полуфинал в Букурещ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължи победния си ход на турнира в Букурещ (400 000 евро), след като надигра с 6:3, 6:4 №92 в света Сергей Стаховски (Укр). Успехът осигури място на Димитров на полуфиналите на първия му турнир от АТР като №1 в схемата.

Г-7 ще действат бързо за нови икономически санкции срещу Русия

Правителствата на седемте най-развити икономики (Г-7) са се споразумели да действат бързо за налагане на допълнителни икономически санкции срещу Русия в отговор на действията й в Украйна. Това се посочва в съвместно комюнике на Г-7, разпространено от Белия дом. Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако Москва предприеме по-агресивни действия. Според американски официален представител, пожелал анонимност, всяка страна ще решава какви конкретни санкции иска да наложи, съобщи Франс прес. Тези санкции ще бъдат координирани и допълнителни, но не задължително идентични, добави източникът. Белият дом заяви, че американските санкции може да бъдат наложени още в понеделник, съобщи АП. В комюникето на Г-7 се посочва, че поради спешната необходимост да се гарантира сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май "ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия". Групата на Седемте приветства "сдържаността" с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна. В документа се изтъква, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април. Русия обаче "не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение" и "не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна", се посочва в комюникето. "Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна", заявяват още от Г-7. Западът и Киев вече обявиха, че Москва не спазва споразумението от Женева, което предвиждаше проруските сепаратисти да свалят блокадите и освободят превзетите правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Г-7 включва икономически най-мощните страни в света: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Преди Русия да анексира Крим, Г-7 бе Г-8, но след като автономната република чрез референдум излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, Москва бе извадена от групата. Американският президент Барак Обама консултира с европейските лидери още санкции срещу Москва, но в Европейския съюз все още няма съгласие за икономически мерки. Такава възможност се смята за реална обаче, ако руските войски нахлуят в Украйна.

Европа пита за расизъм на “Локо” (Пд) - “Ботев”

Организацията Футбол срещу расизма в Европа (ФАРЕ) прати запитване в БФС за инцидент по време на прекъснатия мач “Локо” (Пд) - “Ботев” преди седмица. Тогава банан полетя от трибуните по нападателя на гостите Вандер.

ФАРЕ е партньор на УЕФА и европейската централа изпълнява план от 10 точки за борба с расовата дискриминация, изготвен именно от не Организацията Футбол срещу расизма в Европа (ФАРЕ) прати запитване в БФС за инцидент по време на прекъснатия мач “Локо” (Пд) - “Ботев” преди седмица. Тогава банан полетя от трибуните по нападателя на гостите Вандер. ФАРЕ е партньор на УЕФА и европейската централа изпълнява план от 10 точки за борба с расовата дискриминация, изготвен именно от не

Роботизираха и кравите, в САЩ вече се доят сами

/КРОСС/ В САЩ фермерите вече започват да използват роботи за доенето на крави. Животните сами решават дали им е дошло времето да бъдат издоени и нахранени и се нареждат на опашка пред апарата, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Роботите позволяват на животните сами да създават режима си на хранене и доене, нареждайки се пред автоматите пет или шест пъти на ден. Така сутрешното и късното следобедно доене, които бяха определящи за живота на фермерите, вече остават в миналото. Машината отчита количеството и качеството на млякото, а също колко често животните използват робота. Кравите носят на вратовете си приемопредаватели, благодарение на които получават индивидуални грижи. Лазери сканират и картографират виметата им, а компютър измерва скоростта на доене на всяко животно. Роботите наблюдават количеството и качеството на произведеното мляко, броя на посещенията при машините, хранителния режим и дори крачките, които всяка крава прави всекидневно. Роботизираната система е толкова ефективна, че хората могат да отсъстват, но това няма да наруши цикъла на доене при кравите. Привържениците на новата модерна технология дори твърдят, че роботизираната система "зачита волята" на животните и ги оставя сами да определят времето за доене. Защитници на животните също подкрепят въвеждането на роботите. Според тях новата технология позволява това да се прави навреме

ГЕРБ ще се прегърне с всеки, но никой не ги иска

ГЕРБ ще се прегърне с всеки, който му падне, но останалите нямат никакво желание да направят това, коментира Кольо Колев от Медиана. По думите му, причините за това са действията на ГЕРБ, които още от създаването си направиха фаталната грешка да изгорят всички мостове, като казаха, че Иван Костов е гаргамел, тези са идиоти, всички дотук само крадат.

Кметската заплата е 4275 евро на месец

Партиите ще си поделят 7 милиона евро за евроизборите

прочети повече

28 години от трагедията в Чернобил

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални

Пенгезов: Подслушват ме, но нищо няма да намерят

/КРОСС/ „Сигурен съм че ме подслушват. Дори очаквам тези дни ДАНС да организират претърсване на дома ми. Няма да намерят нищо, но е възможно да ми подхвърлят нещо, няма да се учудя. Имам дъщеря на 21 години, възможно е да й подхвърлят наркотици, на мен да ми подхвърлят някой пистолет", коментира председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. „Основната причина да стана мишена е, че наближиха избори, а някои хора не искат да съм председател на апелативния съд. Много хора правят опити да се въздейства върху правосъдието и да се манипулират делата. Много ваши колеги от различни телевизии спекулират с различни факти и разпространяват пълни лъжи. Някой иска мястото ми в Софийския апелативен съд. Основният сценарист и кукловод е Делян Пеевски", отбеляза Пенгезов. „Категоричен съм, че делото ще завърши в моя полза. Не съм присвоявал евросредства. Не съм пипнал и една стотинка. За проекта за военните съдилища не съм получил дори възнаграждение. Продължава старият заговор срещу мен", заяви Пенгезов в ефира на Нова телевизия.  

Валери Симеонов: Гласувайте с разума си, воден от любовта към България

/КРОСС/ "Политическият монопол трови народа ни вече 23 години. Гласувайте с разума си, като ви води любовта към България", апелира Валери Симеонов, съпредседател и водач на листата на НФСБ за европейските избори. Националният фронт за спасение на България откри официално предизборната си кампания за предстоящите избори в препълнената зала „Бойчо Брънзов" в Бургас. Патриотите представиха листата си за изборите за ЕП, начело с Валери Симеонов, Слави Бинев, Велизар Енчев и Силвия Трендафилова. „Преди 3 години на 17 май в тази зала пред препълнените трибуни учредихме партия Национален фронт за спасение на България. НФСБ тогава беше еднo непознато име, което трябваше да премине през изпитанието на първите избори. Тогава показахме че сме политическа сила, която се ползва от довериeто и любовта на хората. През 2013 получихме още по-голяма подкрепа - удвоен резултат спрямо 2011 г. С патриотичната си платформа и с пряката си връзка с народа ние увеличаваме постоянно привържениците си и влиянието си върху политическия и обществен живот в България" - заяви Валери Симеонов. Слави Бинев обясни важността на предстоящите избори за ЕП: „Трябва да има кой да защитава интересите на българите и България в Европа. Не на Анкара, Вашингтон, Брюксел или Москва! Всички в момента заливат с фалшиви обещания

"Шпигел": Имиграцията от България и Румъния се покачва рязко

 Имиграцията от България и Румъния към Германия се е покачила рязко от началото на тази година, пише германското списание "Шпигел".

Само през януари броят на пристигналите от двете източноевропейски държави се е увеличил с 9 850 души. Това е с 80% повече от предходната година, посочва анализ на Института за изследване на пазара на труда и заетостта (IAB).

През февруари още 8 933 българи и румънци са пристигнали в Германия, което е с 24% повече в сравнение с февруари миналата година.

Така общият брой на имигрантите от двете източноевропейски държави в Германия достига 430 хиляди души. Това е около 5,5% от близо 7,7 милиона чужденци, живеещи в Германия.

В повечето случаи българите и румънците, пристигащи в страната, са добре образовани и успяват бързо да си намерят работа. Прогонозира се, че броят на пристигналите само през тази година може да достигне 180 000 през тази година.

Русия ще работи за освобождаване на задържаните в Славянск

Представителят на Русия в ОССЕ: Украйна ги покани и носи отговорност


Мирослав Найденов: Възможно е Харизанов да е бит заради протестите му срещу кабинета

"Ако е имало нещо, което се подготвя около Георги Харизанов, то не може да е останало скрито от службите, защото се обзалагам, че и досега той е наблюдаван от тях. Би трябвало службите много бързо да стигнат до извършителите или поръчителите на нападението. Това каза бившият министър на земеделието от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов пред Нова "Ако е имало нещо, което се подготвя около Георги Харизанов, то не може да е останало скрито от службите, защото се обзалагам, че и досега той е наблюдаван от тях. Би трябвало службите много бързо да стигнат до извършителите или поръчителите на нападението. Това каза бившият министър на земеделието от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов пред Нова

Венцислав Айдарски завърши трети в плуването на 10 км

Венцислав Айдарски завърши трети на 10 км  в първи старт от европейската купа по плувен маратон в Ейлат (Израел). Нашият национал фиксира 1:49.26 ч. 
Преди него са двама французи. Победител е Дамян Видал  - 1:49.00 ч, следван от сънародника си Аксел Реймънд 1:49.00 (+0.15).

При жените най-бърза бе италианката Аурора Понселе (2:00.15). 

Следв Венцислав Айдарски завърши трети на 10 км в първи старт от европейската купа по плувен маратон в Ейлат (Израел). Нашият национал фиксира 1:49.26 ч. Преди него са двама французи. Победител е Дамян Видал - 1:49.00 ч, следван от сънародника си Аксел Реймънд 1:49.00 (+0.15). При жените най-бърза бе италианката Аурора Понселе (2:00.15). Следв

Мирослав Найденов: Не изключвам Харизанов да е бит заради протестите му срещу кабинета

"Ако е имало нещо, което се подготвя около Георги Харизанов, то не може да е останало скрито от службите, защото се обзалагам, че и досега той е наблюдаван от тях. Би трябвало службите много бързо да стигнат до извършителите или поръчителите на нападението. Това каза бившият министър на земеделието от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов пред Нова

28 години от ядрената катастрофа в Чернобил

/КРОСС/ На 26 април 1986 година в 01:23 часа местно време в реактор номер 4 на централата в Чернобил, в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухва пожар. Последва най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, при която радиация се разпространи над голяма част от Европа, но най-силно над Украйна, Русия и Беларус, тогава републики на СССР. Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил. Според доклад на „Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 000 са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени - неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 000 - шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.  

"24 часа" и БНТ отличават достойните българи на годината

Учени, направили открития, с които светът е станал по-добро място за живеене. Творци, създали гениална музика, книга, рисунка. Лекари със златни ръце и широки сърца. Хора от големия град и от непознато родопско село, които са спасили човешки живот, проправили са път, съградили са чешма, дарили са църква, вдигнали са параклис. Нахранили са бедни, Учени, направили открития, с които светът е станал по-добро място за живеене. Творци, създали гениална музика, книга, рисунка. Лекари със златни ръце и широки сърца. Хора от големия град и от непознато родопско село, които са спасили човешки живот, проправили са път, съградили са чешма, дарили са църква, вдигнали са параклис. Нахранили са бедни,

В Славянск държат български офицер разузнавач?

Български разузнавач, действащ под прикритието на ОССЕ, е задържан в Славянск? За това пишат руски и украински медии. От Министерството на отбраната у нас обаче заявиха, че техен служител не е сред задържаните в Славянск.

Обама заплаши: САЩ няма да се поколебаят да употребят военна сила срещу КНДР

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама заяви, че „САЩ няма да се поколебаят да употребят военна сила срещу КНДР, за да защитят съюзниците си". „САЩ имат ангажиментите по отношение безопасността на Южна Корея. Няма да се поколебаем да използваме военна сила за защита на нашите съюзници и нашия начин на живот", заяви Обама в реч пред 28 000 американски военнослужещи, базирани в Южна Корея. Визитата на държавния глава в Сеул се осъществява на фона на реалната заплаха за провеждане на поредното ядрено изпитание от страна на Северна Корея, четвърто в историята на комунистическата държава. Президентът на САЩ не изключва, ако изпитанието стане факт, срещу Пхенян да бъдат наложени нови санкции. Обама нарече още Северна Корея „бедна държава, чиято силно милитаризирана граница с Южна Корея отбелязва границата на свободата", пише Дарик. „38-ият паралел в момента съществува повече като контраст между световете, отколкото като граница между нации", допълни американският президент.  

Обама: САЩ няма да се поколебаят да употребят военна сила срещу КНДР

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама заяви, че „САЩ няма да се поколебаят да употребят военна сила срещу КНДР, за да защитят съюзниците си". „САЩ имат ангажиментите по отношение безопасността на Южна Корея. Няма да се поколебаем да използваме военна сила за защита на нашите съюзници и нашия начин на живот", заяви Обама в реч пред 28 000 американски военнослужещи, базирани в Южна Корея. Визитата на държавния глава в Сеул се осъществява на фона на реалната заплаха за провеждане на поредното ядрено изпитание от страна на Северна Корея, четвърто в историята на комунистическата държава. Президентът на САЩ не изключва, ако изпитанието стане факт, срещу Пхенян да бъдат наложени нови санкции. Обама нарече още Северна Корея „бедна държава, чиято силно милитаризирана граница с Южна Корея отбелязва границата на свободата", пише Дарик. „38-ият паралел в момента съществува повече като контраст между световете, отколкото като граница между нации", допълни американският президент.  

Реставрираха първия български войнишки паметник

Първия български войнишки паметник, който се намира в столичния квартал „Илиянци“, бе реставриран. Монументът ще бъде тържествено открит и преосветен на 29 април от 10 часа. Паметникът е бил издигнат през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното село Илиянци през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година. Тогава монументът е бил изграден със средства, събирани от местните хора, и по проект на италианският скулптор и каменоделец Джулиано. На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, които са загинали по бойните полета, давайки живота си за България във войните за национално обединение. Сега паметникът е реставриран от Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и с помощта на Националния комитет за честване на 100 години от Балканските войни, както и на други патриотични организации и граждани първи войнишки паметник в България.

"Чикаго" и "Хюстън" върнаха интригата с победи като гост в плейофите на НБА


"Чикаго булс" и "Хюстън рокетс" взеха жизненоважни победи при гостуванията на "Вашингтон уизърдс" и "Портланд трейл блейзърс" и запазиха интригата в сериите от първия кръг в плейофите на Националната баскетболна асоциация.

"Биковете" и "ракетите" бяха допуснали по две домакински загуби в първите два мача и при трето поражение щяха да се изправят пред ситуация, от която нито един отбор в историята на лигата не е успял да направи обрат. 

В много драматични срещи "Чикаго"...

Опровергаха слуховете за събуждането на Михаел Шумахер

Мениджърът на Михаел Шумахер Сабине Кем опроверга слуховете, че 7-кратният световен шампион във Формула 1 е излязъл от състоянието на изкуствена кома. В петък се появи информация, че германецът се е върнал в съзнание 96 дни след тежката контузия на черепа при ски инцидент във Франция и дори е познал съпругата си Корина.

Все повече българи започват да събират разделно отпадъците си

/КРОСС/ "През последните години все повече хора започват да събират разделно отпадъците си, въпреки че изглежда, че не е така. През 2012 г. беше приет новия закон за управлението на отпадъците, който заложи нови изисквания за разделното събиране", обясни в "Събуди се" Антон Пейчев, младши експерт в отдел "Управление на битови и строителни отпадъци" в МОСВ. "Очаква се в следващите месеци да има достатъчно контейнери за разделно събиране във всички райони на София", поясни експертът. "За да се постигне максимален резултат, ние трябва да положим усилия да разделяме боклука си разделно още вкъщи", коментира Антон Пейчев. По отношение на конструкцията на контейнерите и тесните им отвори, експертът обясни, че те са направени така, че хората максимално често да изхвърлят отпадъците си разделно. Именно малките отвори, от една страна, са гаранция за това боклукът да остава в самия контейнер и да не се разпилява от клошарите. "Мит за разделното събиране е това, че фирмите, събирайки боклука, отива на едно място. Пластмасата така или иначе преминава през допълнително сортиране, тъй като е 7 вида. Това означава, че в контейнер за пластмаса, отпадъците вътре преминават допълнително през сепарираща инсталация. Това важи и за хартията и стъклото", обясни Антон Пейчев. "Разделното събиране е само един от елементите от управлението на отпадъците

Изверги убиха баба за 2 златни коронки

Старица от врачанското село Гложене е била убита за две златни коронки и няколко пачки от старите пари. Трупът на 88-годишната Младенка Петкова бе открит на Разпети петък, след като нейна съседка се обадила притеснена в полицейското управление на Козлодуй, че не е виждала бабата от няколко дни.

Константинов: Шест партии ще имат депутати в Европарламента

"В очаквания Европарламент националисти няма да има. При нас национализмът като че ли малко изостава от тази вълна, която в момента залива Европа; нашите националисти малко закъсняха, не успяха д...

Обама: Северна Корея е бедняшка държава

„Бедняшка държава, чиято силно милитаризирана граница с Южна Корея отбелязва границата на свободата”, така президентът на САЩ Барак Обама нарече Северна Корея, в реч пред американс...

"България без цензура" поиска оставката на кмета на Плевен

„България без цензура“ поиска незабавната оставка на кмета на Плевен Димитър Стойков. „Ще предизвикаме още няколко дебата по този въпрос включително и протести, ако се на...

Русия излиза на митинг в памет на Чернобил

На 26 април се отбелязва поредната годишнина на аварията на Чернобилската АЕЦ. 28 години след катастрофата, последиците от която специалисти от целия свят се борят и до днес.  Днес в Москва щ...

Нилс Кристи за спорещото общество


Tази неделя (27 април) "Горичка" отново събира в "Модерен театър" вълнуващи истории и ангажирани хора. Един 86-годишен норвежец и неговите лекции са една от основните причини предстоящият форум на Горичка да бъде именно, точно и конкретно Заедно. Той се казва Нилс Кристи и е криминолог.

Професионалната му кариера започва с анализиране на несъвършенствата на наказанията над военнопрестъпниците като средство за възстановяване на общественото доверие и преодоляване на травмите от...

Григор Димитров стигна до финала на турнира в Букурещ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стигна до финала на турнира в румънската столица Букурещ с награден фонд 485 769 евро, след като съперникът му на 1/2-финала Гаел Монфис (Франция) се отказа заради контузия на десния крак още в първия сет. Това ще бъде четвъртият финал на ниво ATP в кариерата на Димитров. Там той ще се изправи срещу Лукаш Росол (Чехия), който спечели турнира миналата година. С класирането си на финала Димитров ще се изкачи с място нагоре в световната ранглиста и ще стане 15-ти. При евентуална победа утре най-добрият ни тенисист може да регистрира и рекордното за кариерата си 13-о място в класацията на АТP. За тази цел обаче Кей Нишикори не трябва да е финалист на провеждащия се в момента турнир на клей в Барселона, отбелязва sportal.bg.  

Григор Димитров стигна до полуфинал в Букурещ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи с 6:3, 6:4 Серхий Стаховски (Украйна) и се класира за 1/2-финалите на турнира на клей в Букурещ (Румъния) с награден фонд от 485 760 евро. Досега Димитров и 28-годишният Стаховски се бяха срещали само веднъж в официален мач - на "Мастърс"-а в Маями през 2011 година, когато украинецът печели с 6:2, 6:4. Три години по-късно българинът взе реванш в румънската столица след 67 минути игра, като демонстрира класа и не остави никакво съмнение в това кой заслужава повече успеха в двубоя, отбелязва sportal.bg. Димитров, който е поставен под номер в схемата на турнира, ще играе в следващия кръг с третия в схемата Гаел Монфис.

35 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

35 катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите са пострадали двама души. Пешеходка е блъсната от автомобил. Жената е с наранявания, без опасност за живота.

Заради допинг бе анулиран профимач 30 мин преди старта

Боят между Денис Лебедев (Русия), който трябваше да защитава титлата си на Световната боксова асоциация (WBA) в кат. първа тежка, бе анулиран заради положителна допинг проба на съперника му Гилермо Джоунс (Панама).

Вместо двама съперника на ринга се появи само един – руснакът, който носеше и пояса си, а реферът само вдигна ръката му. 

”Разбир Боят между Денис Лебедев (Русия), който трябваше да защитава титлата си на Световната боксова асоциация (WBA) в кат. първа тежка, бе анулиран заради положителна допинг проба на съперника му Гилермо Джоунс (Панама). Вместо двама съперника на ринга се появи само един – руснакът, който носеше и пояса си, а реферът само вдигна ръката му. ”Разбир

Жители на столичен квартал намериха конете си застреляни

Напрежение след стрелба в столичния квартал "Димитър Миленков” тази нощ. Хората от района обвиняват свой съсед в системен тормоз и заплахи, съобщи Нова тв.
Напрежението ексалира, след като открили два от конете си застреляни. Твърдят, че са заплашвани от съседа, който се дразнел, защото конете били връзвани в близост до двора му. Напрежение след стрелба в столичния квартал "Димитър Миленков” тази нощ. Хората от района обвиняват свой съсед в системен тормоз и заплахи, съобщи Нова тв. Напрежението ексалира, след като открили два от конете си застреляни. Твърдят, че са заплашвани от съседа, който се дразнел, защото конете били връзвани в близост до двора му.

Антон Тодоров: Искам да виждам един президент, който си държи на думата

/КРОСС/ „Политическият анализ не е вяра. Разбирам някои от обвиненията, когато са подкрепени от факти. В крайна сметка Плевнелиев е президент на страната и трябва да се внимава какво се говори за него. Аз искам да виждам един държавен глава, който си държи на думата", заяви политологът Антон Тодоров в ефира на Нова телевизия. „Кръгът от хора, които искат импийчмънт на президента са тези, които искат да унищожат вярата на хората в институциите. Поздравявам и подкрепям Плевнелиев, че не отговаря на разни нападки", заяви актьорът Христо Мутафчиев в предаването „На свело с Люба Кулезич". „България никога не е излизала от кризата и на хората им е писнало. Те искат да си изградят устойчиви модели. Президентът не е прекрасен, но не е и този сатана, който го изкарват. Политиката е система за вземане на решения. Институциите са от ключово значение. Това са реални хора с реални възможности да вземат решения. Българите трябва да разберат защо живеят зле", отбеляза Тодоров. „Престанете да се занимавате с глупости. Когато махаш някой мисли преди това кой ще сложиш. Институцията „президент на България" няма никакво значение на този етап докато не дойде някой, който сяда на президентското място и заявява, че е най-велик", ядосано заяви Мутафчиев. „Говоренето на "Атака" за импийчмънт на президента е демонстрация на тяхната истинска същност

Без успех в издирването на изчезналите край Винево

Това е ужасна трагедия, заяви кметът на Винево и изрази опасения, че няма как да има спасени, защото водата е завлякла колата от моста

Продължава издирването на изчезналото семейство

Това е ужасна трагедия, заяви кметът на Винево и изрази опасения, че няма как да има спасени, защото водата е завлякла колата от моста

Да си спомним: Какво се случи в Чернобил преди 28 г.?

Точно преди 28 години експлодира 4-ти реактор на ядрената централа в АЕЦ "Чернобил", изхвърляйки в атмосферата огромно количество радиоактивни частици.

Напрежение след стрелба в столичен квартал

Напрежение след стрелба в столичния квартал Напрежение след стрелба в столичния квартал "Димитър Миленков” тази нощ. Хората от района обвиняват свой съсед в системен тормоз и заплахи, съобщи Нова тв. Напрежението ексалира, след като открили два от конете си застреляни. Твърдят, че са заплашвани от съседа, който се дразнел, защото конете били връзвани в близост до двора му.

Найденов: Нападението над Харизанов е безпардонно и недопустимо

/КРОСС/ Бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов беше пребит с метални тръби в четвъртък вечерта. Имаше опасност за живота му, но състоянието му вече е стабилизирано. Присъствието на Харизанов в държавната администрация предизвика много коментари. Оказа се, че той няма висше образование. През октомври миналата година пък прокуратурата го обвини заедно с още двама бивши шефове от "Напоителни системи" в неизгодна продажба на бракувани хиляди тонове скрап. В момента Харизанов е на свобода срещу 7000 лева гаранция. В тази връзка бившият министър на земеделието от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов коментира в "Събуди се" по Нова телевизия инцидента с думите, че е „безпардонно и недопустимо" действие. "Ако е имало нещо, което се подготвя около него, то не може да е останало скрито от службите, защото се обзалагам, че и досега той е наблюдаван от тях. Би трябвало службите много бързо да стигнат до извършителите или поръчителите на нападението", коментира Найденов. "За да направи някой подобно дръзко нападение, при положение, че то може да се наблюдава от службите, означава, че този човек има определена протекция. Дано да не е това, защото ако е така, отиваме към едни други крайности и те не отговарят на демократичния процес в страната ни", заяви Мирослав Найденов.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване