ГЕРБ: Докладът на Орешарски става само за изучаване в психиатрия

Съпругата пуска любовни бележки на съпруга си. По този начин евродепутатът Томислав Дончев описа отчета на премиера Пламен Орешарски за първата една година от управлението, предаде БГНЕС. Документъ...

Осиновете си кученце - Animal Rescue Sofia дава възможност всеки уикенд

Близо 70 осиновители на животни и поддръжници на каузата се включиха в символично шествие в София днес. Редом с тях бяха и домашните им любимци. Събитието се организира като част от проекта Осиновител...

Солидна охрана посрещна англичаните в Бразилия

Отборът на Англия пристигна днес в Бразилия. Възпитаниците на Рой Ходжсън бяха изпроводени до хотела, който ще обитават по време на световното първенство, което започва на 12 юни. От управата на хоте...

В Англия арестуваха родители заради наднорменото тегло на детето им

Полицията в английския град Норфолк арестува родителите на дебело 11 -годишно момче заради безотговорно и жестоко отношение към него. Полицията направила това по сигнали на лекари и на преподаватели от специалното училище, в което учи момчето, твърди "Дейли телеграф" Момчето е с ръст 1,54 метра, а тежи над 103 килограма.

Apple ще произвежда от 3 до 5 млн. смарт часовника месечно

Apple се подготвя да продаде първия си смарт часовник този октомври. Компанията ще се стреми да произвежда от 3 до 5 млн. броя от устройството на...

Бареков: Бойко Борисов се уплаши от народа

Юнкер си отива до дни, ЕНП трябва да осмисли колаборацията си в ПЕС, призова лидерът на ББЦ.

Военен строи манастир по заръка на Ванга

“Тук всяко желание, отправено с искрена молба към Бога, се сбъдва. Мястото е заредено с особена енергия и всеки, който веднъж е дошъл, пак се връща.” Това разказва 63-годишният благоевградчанин Ангел Рафаилов, който възстанови параклис край с. Смочево, а сега строи и манастирска сграда.
Захванал се с това преди близо 15 г. “Тук всяко желание, отправено с искрена молба към Бога, се сбъдва. Мястото е заредено с особена енергия и всеки, който веднъж е дошъл, пак се връща.” Това разказва 63-годишният благоевградчанин Ангел Рафаилов, който възстанови параклис край с. Смочево, а сега строи и манастирска сграда. Захванал се с това преди близо 15 г.

Всички обичат Анджелина

От времето на Мерилин Монро няма друга красавица, толкова обожавана и харесвана като Анджелина Джоли. Дали това се дължи на вида или на характера , съчетал бунтарски дух с благородно сърце - не може да се каже. Факт е обаче, че няма човек, който да е равнодушен, откакто тя се появи на звездния небосклон. 
Предизвикателната  сексуалност и красота з От времето на Мерилин Монро няма друга красавица, толкова обожавана и харесвана като Анджелина Джоли. Дали това се дължи на вида или на характера , съчетал бунтарски дух с благородно сърце - не може да се каже. Факт е обаче, че няма човек, който да е равнодушен, откакто тя се появи на звездния небосклон. Предизвикателната сексуалност и красота з

Бареков: Бойко се уплаши от народа

Бареков: Бойко се уплаши от народа

 "България без цензура" внася искане в НС за задължително гласуване. До дни то ще бъде депозирано в деловодството на парламента от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев. Това обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той обясни, че така ще се приключи разправията дали да има референдум и промяна в конституцията. Задължителен вот трябва да има, той е спасителен вариант за България, отсече Бареков.

 Той обясни, че тогава според всички анализи, коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден ще вземе 40% от гласовете, ще има над 100 депутати в парламента и няма да се стига до срамни коалиции. За първи път ще има управление с ясна физиономия, с ясен министър-председател и кабинет преди изборите. ГЕРБ си дава ясна сметка за това, че ще бъде лишен от твърдите гласове на ДПС, а ромите ще спрат да продават своите. "За да се приеме задължителният вот обаче трябват гласовете на ДПС и ГЕРБ, за да няма обидени, ББЦ предлага задължителното гласуване да важи само за парламентарни избори. Така Местан да не се притеснява, че ще трябва да гласува например за Ангел Джамбазки", обясни Бареков.

Той коментира и опитите на ГЕРБ да финтира задължителния вот с предложение за референдум. Бойко Борисов да не се държи като неначесана мома, той е в ролята на мишката, която се страхува от котката – българският народ, посочи Бареков.

 Лидерът на ББЦ обяви днес старта на похода на коалицията към властта и започна от местността Янини грамади на възпоменателен събор за Александър Стамболийски, организиран от ЗНС. Българската държава има нужда от възстановяване и ние ще го направим, бе посланието на лидера на ББЦ.

Той обясни, че коалицията вече е фактор в ЕП. Двата гласа, които консерваторите получиха от мен и Ангел Джамбазки, отприщиха мощна вълна от партии, които напускат националистическите среди и се присъединяват към консерваторите, обяви той.

Лидерът на ББЦ каза, че се сбъдват прогнозите му, че Юнкер няма да бъде председател на ЕК. Той вече е на път да се оттегли до няколко дни. Вече има партия, която може да гарантира управление в център-дясно в Европа. Призовавам партиите от това пространство като ЕНП, да преосмислят своето поведение и колаборацията си в ПЕС. Тя изглежда вече доста безсрамна, а някой се опитва да я прехвърли в България. Време е да се разбере, че ние не сме евроскептици, а умерени еврооптимисти. ЕНП трябва да се обърне към консерваторите и дори либералите, с тези три партии можем да направим такова силно мнозинство, че да изберем кандидатурата, която искаме за председател на ЕК, коментира Бареков.

Борисов заминава за срещи в американския Конгрес и с Бжежински

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заминава на едноседмично посещение в САЩ, съобщиха от партията в неделя. Във Вашингтон Борисов ще има работни срещи в американския Конгрес. Освен това, председателят на ГЕРБ ще се срещне и с президента на Международния републикански институт посланик Марк Грийн. Планирани са и работни срещи в Атлантическия съюз и в Центъра за европейски политически анализи. В рамките на посещението си председателят на ГЕРБ ще се срещне и с американския политолог, съветник и член на настоятелството на Центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ Збигнев Бжежински. Заедно с Борисов, за Вашингтон заминават Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, и бившият енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. Тримата ще участват в Търговската камара на САЩ в кръгла маса за енергийната сигурност.

Борисов заминава за срещи в американския Конгрес и Бжежински

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заминава на едноседмично посещение в САЩ, съобщиха от партията в неделя. Във Вашингтон Борисов ще има работни срещи в американския Конгрес. Освен това, председателят на ГЕРБ ще се срещне и с президента на Международния републикански институт посланик Марк Грийн. Планирани са и работни срещи в Атлантическия съюз и в Центъра за европейски политически анализи. В рамките на посещението си председателят на ГЕРБ ще се срещне и с американския политолог, съветник и член на настоятелството на Центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ Збигнев Бжежински. Заедно с Борисов, за Вашингтон заминават Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, и бившият енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. Тримата ще участват в Търговската камара на САЩ в кръгла маса за енергийната сигурност.

Михаил Константинов: Задължително гласуване на тези избори няма да има

Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ. Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Проф. Константинов: Задължителният вот - поредната пушилка

/КРОСС/ Вероятната дата за изборите е 12 октомври. Задължително гласуване е фундаментална промяна на изборната система и да бъде направено три месеца преди избори е престъпление, да не говорим, че от Европа съвсем ще ни отпишат, каза математикът проф. Михаил Константинов в интервю за БНТ. Задължителния вот не е сред реформите, които може да бъдат приложени в изборното законодателство за предстоящите избори. Една от тях обаче може да бъде свалянето на възрастта за гласуване. „От друга страна, догодина този въпрос изобщо няма да стои, така че моята прогноза за съжаление е леко песимистична - че от това нищо няма да излезе. Това беше поредната пушилка, вдигната, с цел да не се говори за важните неща", обясни той. Събраната подписка за иницииране на референдум за промени в изборната система отлежава в парламента и съдбата й трябва да бъде решена до дни, тъй като давността й изтича, припомни Константинов. „Подписката ни задължава да разгледаме въпроса. Председателят на парламента играе мръсна игра, като не придвижва тази преписка. Да се надяваме, че след като неговият началник по партийна линия каза нещо в тази връзка, въпросът ще се придвижи", каза той. Резултатите от задължителното гласуване са трудни за прогнозиране. Необходима е много сериозна информираност и дебати по темата, добави Михаил Константинов.

Проф. Михаил Константинов: Задължително гласуване на тези избори няма да има

Проф. Михаил Константинов: Задължително гласуване на тези избори няма да има

Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Неделя х3” по БНТ.

Според него има реформи, които могат да бъдат приложени в изборното законодателство за предстоящите избори, като например свалянето на възрастта за гласуване. Задължителния вот обаче не е сред тях.
„От друга страна, догодина този въпрос изобщо няма да стои, така че моята прогноза за съжаление е леко песимистична - че от това нищо няма да излезе. Това беше поредната пушилка, която се вдигна, с цел да не се говори за важните неща“.

Той припомни, че събраната подписка за иницииране на референдум за промени в изборната система отлежава в парламента и съдбата й трябва да бъде решена до дни, тъй като давността й изтича.
„В крайна сметка подписката ни задължава да разгледаме въпроса. В момента председателят на парламента играе доста мръсна игра като изобщо не придвижва тази преписка.

Да се надяваме, че след като неговият началник по партийна линия каза нещо в тази връзка, въпросът ще се придвижи“, заяви Константинов.

Според специалиста по изборно законодателство резултатите от задължителното гласуване биха били трудно прогнозируеми. Необходима е много сериозна информираност и дебати по темата, добави Михаил Константинов.

Кристин Лагард похвали Кипър за борбата срещу кризата


Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства Кипър за успешно прилаганата антикризисна програма, предаде БТА.

В интервю за вестник "Филелефтерос" Лагард подчерта, че Кипър върви много добре и че страната заслужава поздравления, но допълни, че пътят за преодоляване на кризата е дълъг и труден.

Кристин Лагард обаче подчерта, че въпреки решимостта на кипърския народ да се пребори максимално бързо с кризата, безработицата на острова продължава...

Антония Първанова: С Кунева постъпиха така, както тя с НДСВ

Антония Първанова: С Кунева постъпиха така, както тя с НДСВ

Антония Първанова има "възпитано-хладни отношения" с Меглена Кунева , разкри самата тя пред Би Ти Ви.

За първия ни еврокомисар Първанова каза: "Няма как дълбоко в себе си тя да не знае, че направи грешка. Не можеш да плюеш. Рано или късно всеки от нас си заплаща - с нея постъпиха така, както тя с НДСВ - използваха структурите й, финансите й, за да си направят своята игра".Дни преди да напусне Брюксел, Първанова разкри, че зад бляскавия живот в европарламента има чисто дамска неудовлетвореност. "Коя жена би имала нормален семеен живот, ако 3 нощи спи в една държава, а 4 - в друга", запита реторично тя, показвайки снимка на дъщерите си.

Първанова показа още една своя страст - мотора си. Тя е фен на Харли Дейвидсън и навсякъде по света си купува рокерски одежди. "Обичам да ходя на събори", каза Първанова, разкривайки неподозираното си амплоа. Избраната за Евродепутат на 2010 година разказа за събора в Милуоки, САЩ: "Двама души бяхме от България на най-голямото събиране на Харли Дейвидсън. Изведнъж на 4 огромни екрана, най-големите, които съм виждала, се появи гърбът на елечето, на което пише София, България. Музиката беше много силна, но на всички около мен с тупане в гърдите казах: "Булгар, булгар, булгар!", похвали се Антония Първанова. 

Не бързайте за морето, чак през август!

Очаква ни лято като това през 2005 г. - с повече валежи. Юни ще остане дъждовен до края и не е подходящ за море. Най-добре е да изчакаме август, каза пред BNews метеорологът Петър Янков и предупреди, че сбъдването на дългосрочните прогнози е 60-70%.

Софиянски: 1 г. кабинет "Димитър Попов" и после избори 2 в 1 за парламент и местна власт

Предсрочните избори да са догодина заедно с вота за местна власт, а дотогава България да бъде управлявана от програмно експертно правителство, тип "Димитър Попов". На следващите избори Реформаторският блок и формацията на Николай Бареков "България без цензура" да се явят заедно, а в коалицията да влезе и Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски. Гласуването да е задължително като плащането на данъци. Такива съвети за политическото бъдеще на страната даде бившият кмет на София и бивш служебен министър-председател Стефан Софиянски в интервю за bTV тази сутрин. Според него е задължително да има нова конституция, в която да бъде записан точният брой на министерствата - за Софиянски 10 са достатъчни. В новата конституция трябвало да бъде написано също, че България е член на ЕС и да бъдат описани евентуалните условия, при които страната ни би могла да излезе от Съюза. "Принципите, които, според мен, трябва да заложим в новата конституция са точно определен брой министерства, горе-долу 10 са достатъчни на България, на духовната и стопанската сфера. В новата конституция трябва да отбележим, че сме член на ЕС, но трябва там да сложим и принципите и условията, при които евентуално България може да напусне. Защото сега има много спекулации, казват: „Да напускаме ЕС“. Тези неща трябва да бъдат регламентирани. Знам, че са тези на популисти и по този начин ще ги преодолеем. Софиянски заяви още, че сегашното НС трябва да направи проект за нова конституция, да се проведат предсрочни избори за Велико народно събрание, което да се трансформира в обикновено след приемането на новата конституция и да работи до предсрочните избори догодина. "За тази 1 година трябва да има правителство тип „Димитър Попов“, програмно и чисто професионално правителство със сериозни експерти и много ясна програма и рамка. Тя трябва да е: 1. Да се упражни бюджетът. 2. Да се потърси решение на въпроса с „Южен поток“. 3. В рамките на ясни параметри да приключи преговорите и да почне да усвоява от новия програмен период – проблемът на България е лошото усвояване вече в трети кабинет", каза Софиянски. На въпроса как да се излъчи въпросното експертно правителство Софиянски отговори с думите: "В рамките на обществена дискусия, условно кръгла маса, с шестте парламентарно представени партии – четирите плюс ББЦ и Реформаторския блок, които излъчиха свои представители в Европейския парламент. Те са легитимни и представени и трябва да определят новото правителство". Според бившия столичен кмет "България без цензура" "показа, че новото привлича, въпросът е то да стане трайно и да покаже развитие". "Много може да се надгражда върху "България без цензура", каза още Софиянски. Необходимо е обединение в дясното пространство и така то също може да гради и да има бъдеще, каза Софиянски. За плановете на формацията на Софиянски Съюз на свободните демократи (ССД) той заяви: "Имаме планове да участваме в следващи избори, но трудно сами. Не изключваме възможността за обенинение на Реформаторския блок и "България без цензура" - това е нещо, върху което може да се гради. Според него изборите догодина трябва да са 2 в 1 (предсрочни парламентарни и местни). "Първо, от чисто стопанска гледна точка това ще спести поне 30-40 милиона на държавата. Разбира се, днешните политици не се притесняват да ги харчат тези пари по избори. Второ, местните избори винаги имат по-голям стимул и провеждането 2 в 1 ще увеличи участието. И правителството и парламентът ще имат много по-широка представителност", каза Софиянски. Той бе категоричен, че сегашният кабинет не може да работи, защото "над това правителство тежи сянката на БСП, те го потапят надолу, то не може да работи пълноценно, обществото му няма доверие". За провеждането на изборите за Европейски парламент той заяви: "Имаше проблеми, но, от друга страна, не смятам, че те са повлияли сериозно върху резултатите. Имало ги е не повече, отколкото и в други избори. Проблемът на тези избори е един единствен – че трудно можем да кажем, че някоя от политическите сили, които влизат в ЕП, може да има самочувствието, че е спечелила при това ниско участие. Основният проблем в тези избори е ниската ангажираност на обществото, което показва, че има едно негативно отношение към това, което става в политическата класа". Софиянски бе категоричен, че трябва да се въведе задължително гласуване. "Аз съм „за“ задължителното гласуване и за нова конституция. ССД има проект за нова конституция. Сегашната беше добра за времето, в което действа, когатго бяхме в СИВ и Варшавския договор. Беше друга философията, бяхме в други обществено-икономически отношения, тогава за гражданско общество не се говореше изобщо. Днес сме членове на ЕС и аз смятам, че в нашата конституция трябва да отразим редица неща, които биха довели до подобряване на начина на функциониране на държавата. Подчертавам, едно от тях е задължителното гласуване и се аргументирам защо – както всички сме длъжни да плащаме данъците си еднакво, така трябва да участваме в избора си. Ако сме недоволни от политическата класа, какъвто е случаят сега, можем да пуснем бяла бюлетина. Можем и трябва да изразим това недоволство."

Вижте къде в столицата спират водата

Вижте къде в столицата спират водата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от компанията.

На 10 юни, вторник, във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Борова гора”, с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Борова гора”, ул. „Васил Левски“, ул. „Полувраг”, ул. „Караджин”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Борова гора”, при стадиона.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. На 10 юни, вторник, във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Пирински проход”, жк „Борово”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Пирински проход” от бул. „България“ до ул. „Солун”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Пирински проход” № 47. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. На 10 юни, вторник, във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на бул. „Европа“, жк. „Люлин” IX, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Беравица“, бул. „Европа“, бул. „Доктор Петър Дертлиев“, ул. „Партений Зографски”, ул. „Крим”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Луи Пастьор” ъгъла с ул. „Майски ден”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 10 юни, вторник, във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Стефан Стамболов”, село Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Стефан Стамболов“ между ул. „Криволак“, ул. „Загрене“ и ул. „Бучаро”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Ивайло“ ъгъла с ул. „Стефан Стамболов”.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Плевнелиев свиква партийните лидери за изход от кризата

Страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има, заяви в неделя в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който в неделя се включи в ритуала "Розобер" по време на 111-ия Празник на розата в Казанлък. Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, коментира още държавният глава. Той заяви, че ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигурява, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджа на България в ЕС. България остава в парламентарна и политическа криза, а и в демографска и икономическа и ако политическият елит не постигне съгласие по бъдещите цели, ще се завърти тежка криза, каза Плевнелиев. Той допълни, че вече разговарял лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Предшественикът му Георги Първанов и лидер на АБВ по-късно коментира, че президентството трябва да бъде използвано като територия, на която да бъде изработена декларация за национално съгласие. Тя трябва да включва съгласие по бюджетната политика за 2015 г., консенсус по енергийната политика на България и промени в Изборния кодекс, заяви Първанов след съвещание на АВБ. Необходимо е съгласие за бюджета за следващата година, защото е много вероятно едни да го приемат, а други да го изпълняват, каза още той. Според Плевнелиев е рано да се говори за служебен кабинет, тъй като това не е самоцел, но може да бъде инструмент за успокояване на нацията и за задаване на приоритетите, около които се постигне национално съгласие. Той призова партиите да не си правят тънки политически сметки с въвеждането на задължително гласуване, а да попитат с референдум народа какво мисли.  "Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията", призова Росен Плевнелиев. Според него освен да се въведе задължителното  гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват. Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по немски модел. "Да, голямата коалиция в Германия се случи, не само защото трябваше да се излезе от кризата, но и затова защото лидерите в Германия години наред си говорят, имат споделени ценности, докато тук се даваме на прокурори и от високата трибуна на парламента казваме кой никога няма да бъде допуснат повече във властта", коментира президентът. Георги Първанов подкрепи задължителното гласуване като опит за намаляване на влиянието на ДПС-вота, но се обяви срещу избори през септември. "Както знаете, половината от активна България е в чужбина на почивка. Това е елемент от стремежа вотът да бъде свит само върху контролирания. Вотът да бъде свит само около платения. Това е част от общия интерес и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ", заяви президентът 2002-2012 г. Хората би трябвало да излязат да гласуват, когато видят промени в политиката, добави той. От АБВ поискаха задължителният вот да бъде записан не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията. Втората проблемна сфера е енергетиката - категорично решение за "Южен поток", бъдещето на ядрената енергетика - реализация на АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй", управлението на енергийните дружества - са темите, които трябва да бъдат дискутирани, смятат от АБВ. Освен това са необходими и спешни промени в Изборния кодекс, включително и намаляване на партийните субсидии. Попитан дали очаква оставки в БСП, Георги Първанов отвърна, че очаква такава от началника на транспорта на "Позитано" 20.

Плевнелиев свиква партийните лидери за изход от кризата и избори наесен

Страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има, заяви в неделя в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който в неделя се включи в ритуала "Розобер" по време на 111-ия Празник на розата в Казанлък. Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, коментира още държавният глава. Той заяви, че ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигурява, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджа на България в ЕС. България остава в парламентарна и политическа криза, а и в демографска и икономическа и ако политическият елит не постигне съгласие по бъдещите цели, ще се завърти тежка криза, каза Плевнелиев. Той допълни, че вече разговарял лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Предшественикът му Георги Първанов и лидер на АБВ по-късно коментира, че президентството трябва да бъде използвано като територия, на която да бъде изработена декларация за национално съгласие. Тя трябва да включва съгласие по бюджетната политика за 2015 г., консенсус по енергийната политика на България и промени в Изборния кодекс, заяви Първанов след съвещание на АВБ. Необходимо е съгласие за бюджета за следващата година, защото е много вероятно едни да го приемат, а други да го изпълняват, каза още той. Според Плевнелиев е рано да се говори за служебен кабинет, тъй като това не е самоцел, но може да бъде инструмент за успокояване на нацията и за задаване на приоритетите, около които се постигне национално съгласие. Той призова партиите да не си правят тънки политически сметки с въвеждането на задължително гласуване, а да попитат с референдум народа какво мисли.  "Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията", призова Росен Плевнелиев. Според него освен да се въведе задължителното  гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват. Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по немски модел. "Да, голямата коалиция в Германия се случи, не само защото трябваше да се излезе от кризата, но и затова защото лидерите в Германия години наред си говорят, имат споделени ценности, докато тук се даваме на прокурори и от високата трибуна на парламента казваме кой никога няма да бъде допуснат повече във властта", коментира президентът. Георги Първанов подкрепи задължителното гласуване като опит за намаляване на влиянието на ДПС-вота, но се обяви срещу избори през септември. "Както знаете, половината от активна България е в чужбина на почивка. Това е елемент от стремежа вотът да бъде свит само върху контролирания. Вотът да бъде свит само около платения. Това е част от общия интерес и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ", заяви президентът 2002-2012 г. Хората би трябвало да излязат да гласуват, когато видят промени в политиката, добави той. От АБВ поискаха задължителният вот да бъде записан не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията. Втората проблемна сфера е енергетиката - категорично решение за "Южен поток", бъдещето на ядрената енергетика - реализация на АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй", управлението на енергийните дружества - са темите, които трябва да бъдат дискутирани, смятат от АБВ. Освен това са необходими и спешни промени в Изборния кодекс, включително и намаляване на партийните субсидии. Попитан дали очаква оставки в БСП, Георги Първанов отвърна, че очаква такава от началника на транспорта на "Позитано" 20.

Плевнелиев свиква партийните лидери за изход от кризата и вот наесен

Страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има, заяви в неделя в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който в неделя се включи в ритуала "Розобер" по време на 111-ия Празник на розата в Казанлък. Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, коментира още държавният глава. Той заяви, че ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигурява, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджа на България в ЕС. България остава в парламентарна и политическа криза, а и в демографска и икономическа и ако политическият елит не постигне съгласие по бъдещите цели, ще се завърти тежка криза, каза Плевнелиев. Той допълни, че вече разговарял лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Предшественикът му Георги Първанов и лидер на АБВ по-късно коментира, че президентството трябва да бъде използвано като територия, на която да бъде изработена декларация за национално съгласие. Тя трябва да включва съгласие по бюджетната политика за 2015 г., консенсус по енергийната политика на България и промени в Изборния кодекс, заяви Първанов след съвещание на АВБ. Необходимо е съгласие за бюджета за следващата година, защото е много вероятно едни да го приемат, а други да го изпълняват, каза още той. Според Плевнелиев е рано да се говори за служебен кабинет, тъй като това не е самоцел, но може да бъде инструмент за успокояване на нацията и за задаване на приоритетите, около които се постигне национално съгласие. Той призова партиите да не си правят тънки политически сметки с въвеждането на задължително гласуване, а да попитат с референдум народа какво мисли.  "Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията", призова Росен Плевнелиев. Според него освен да се въведе задължителното  гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват. Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по немски модел. "Да, голямата коалиция в Германия се случи, не само защото трябваше да се излезе от кризата, но и затова защото лидерите в Германия години наред си говорят, имат споделени ценности, докато тук се даваме на прокурори и от високата трибуна на парламента казваме кой никога няма да бъде допуснат повече във властта", коментира президентът. Георги Първанов подкрепи задължителното гласуване като опит за намаляване на влиянието на ДПС-вота, но се обяви срещу избори през септември. "Както знаете, половината от активна България е в чужбина на почивка. Това е елемент от стремежа вотът да бъде свит само върху контролирания. Вотът да бъде свит само около платения. Това е част от общия интерес и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ", заяви президентът 2002-2012 г. Хората би трябвало да излязат да гласуват, когато видят промени в политиката, добави той. От АБВ поискаха задължителният вот да бъде записан не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията. Втората проблемна сфера е енергетиката - категорично решение за "Южен поток", бъдещето на ядрената енергетика - реализация на АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй", управлението на енергийните дружества - са темите, които трябва да бъдат дискутирани, смятат от АБВ. Освен това са необходими и спешни промени в Изборния кодекс, включително и намаляване на партийните субсидии. Попитан дали очаква оставки в БСП, Георги Първанов отвърна, че очаква такава от началника на транспорта на "Позитано" 20.

Плевнелиев призова да се спре политическият реваншизъм

Страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има, заяви в неделя в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който участва в 111-ия Празника на розата. Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, коментира още държавният глава. Той заяви, че ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигурява, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджа на България в ЕС. България остава в парламентарна и политическа криза, а и в демографска и икономическа и ако политическият елит не постигне съгласие по бъдещите цели, ще се завърти тежка криза, каза Плевнелиев. Той допълни, че вече разговарял лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Според президента е рано да се говори за служебен кабинет, тъй като това не е самоцел, но може да бъде инструмент за успокояване на нацията и за задаване на приоритетите, около които се постигне национално съгласие. Плевнелиев призова партиите да не си правят тънки политически сметки с въвеждането на задължително гласуване, а да попитат с референдум народа какво мисли.  "Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията", призова Росен Плевнелиев. Според него освен да се въведе задължителното  гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват. Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по немски модел. "Да, голямата коалиция в Германия се случи, не само защото трябваше да се излезе от кризата, но и затова защото лидерите в Германия години наред си говорят, имат споделени ценности, докато тук се даваме на прокурори и от високата трибуна на парламента казваме кой никога няма да бъде допуснат повече във властта", коментира президентът. В Казанлък Плевнелиев присъства на ритуала "Розобер " и се хвана на българско хоро, а по-късно в града започна празнично шествие.

Графа с беквокалистка и диджей Борче на турнето си

Певицата Теодора Орешенска откри концерта на Графа в Бургас в петък вечерта и през цялото време припяваше с него. Участието е част от клубното турне на изпълнителя и продължи почти 2 часа. Той изпя последните си парчета, както и старите си хитове, но в абсолютно нов аранжимент. Сега те звучат по-модерно и различно благодарение на Борислав Бояджиев, Певицата Теодора Орешенска откри концерта на Графа в Бургас в петък вечерта и през цялото време припяваше с него. Участието е част от клубното турне на изпълнителя и продължи почти 2 часа. Той изпя последните си парчета, както и старите си хитове, но в абсолютно нов аранжимент. Сега те звучат по-модерно и различно благодарение на Борислав Бояджиев,

Кола връхлетя в дърво на кръстовището на Пирин и Сливница

Лек автомобил се е ударил в дърво, след като водачът е загубил контрол над превозното средство. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Варна. Сигналът към МВР е подаден малко преди 8.00 часа тази сутрин. Поради движение с несъобразена скорост при преминаване на кръстовище на ул.

Премиера на филма на Красимир Лаков "Пътят на енергията" по Bulgaria On Air

Показва се технологията, по която се произвеждат тръбите за "Южен поток"


Тежка катастрофа в Пловдив! Форд мина на червено, блъсна такси и БМВ

Тежка катастрофа в Пловдив! Форд мина на червено, блъсна такси и БМВ

Три коли, сред които и такси, заформиха меле на кръстовището на булевардите "Васил Априлов" и "България" малко преди 14,30 часа. Виновник за катастрофата е "Форд Ка", който минал на червено, разказват очевидци. Автомобилът се движел по бул. "България" от Захарния комбинат в посока Панаира.

С висока скорост минал на червен светофар и в кръстовището първо се натресъл в таксито. То било празно, без пътници. Таксито се е движело направо през кръстовището по бул. "Васил Априлов" на зелен светофар.

От силния удар жълтата кола поднесла надясно и ударила БМВ, което е чакало на червен светофар отново на бул. "България", но в обратната на движение на форда посока.

"Фордът нямаше нито метър спирачен път. Мина си на червено и директно се натресе в таксито. Добре че вътре нямаше пътници, но явно шофьорът е бил без предпазен колан", коментираха оживено очевидци на катастрофата, пише Plovdivutre.bg .

При верижния удар е пострадал само шофьорът на таксито. Останалите двама водачи, включително и този на форда, са без драскотина. На място дойде линейка, която откара ранения шофьор на жълтата кола в болница.

 

 

6 неща, които можем да научим за пазарите от Йоги Бера

Едни от най-популярните афоризми на бейзболната легенда, пречупени през призмата на финансовия сектор


Предстои нова среща за газовите доставки от Русия към Украйна

Поредната тристранна среща с участието на представители на Русия, ЕС и Украйна във връзка с газовите доставки ще се състои на 9 юни в Брюксел. Това съобщава руското министерство на енергетиката, пре...

Капитанът на Селесао: Меси може да бъде спрян само с пистолет

Капитанът на Бразилия Тиаго Силва обяви кой е играчът, който може да остави без сън всеки защитник, в това число и него. Очаквано, това е звездата на големия враг Аржентина - Лео Меси. "Понякога...

Плевнелиев: Отиваме към избори през есента

Рано е да се раздават постове, посочи президентът

Касиерка припадна от напрежение, наредила се голяма опашка

Служителка в Глобул припадна по време на работа в офиса в Дупница. Наложило се веднага да бъде откарана с линейка в Спешен център. Инцидентът станал, след като вчера се заформила огромна опашка в офиса на мобилния оператор, съобщава Struma.bg.
Пенсионери, които получили парите си, се наредили да си платят сметките за мобилните телефони. Служителка в Глобул припадна по време на работа в офиса в Дупница. Наложило се веднага да бъде откарана с линейка в Спешен център. Инцидентът станал, след като вчера се заформила огромна опашка в офиса на мобилния оператор, съобщава Struma.bg. Пенсионери, които получили парите си, се наредили да си платят сметките за мобилните телефони.

Касиерка припадна от напрежение, наредила се голяма опашка

Служителка в Глобул припадна по време на работа в офиса в Дупница. Наложило се веднага да бъде откарана с линейка в Спешен център. Инцидентът станал, след като вчера се заформила огромна опашка в офиса на мобилния оператор, съобщава Struma.bg.
Пенсионери, които получили парите си, се наредили да си платят сметките за мобилните телефони. Служителка в Глобул припадна по време на работа в офиса в Дупница. Наложило се веднага да бъде откарана с линейка в Спешен център. Инцидентът станал, след като вчера се заформила огромна опашка в офиса на мобилния оператор, съобщава Struma.bg. Пенсионери, които получили парите си, се наредили да си платят сметките за мобилните телефони.

Арестуваха родителите на дете, било много дебело

Родителите на дете с наднормено тегло бяха задържани.

Росен Плевнелиев: Страната е в криза, предсрочни избори наесен ще има


Президентът Росен Плевнелиев заяви, че страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има. Той вече е разговарял с лидерите на ГЕРБ. БСП и ДПС за ситуацията в страната, предаде БНР

Държавният глава ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигуряване, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджът на...

Проф. Друмева: Искаме ли да живеем в демокрация, трябва да гласуваме

В преамбюла на Конституцията е записано изрично, че България е демократична държава. Ако не упражняваме избирателното си право, демократичната държава трудно ще се изгражда, трудно ще съществува.

Лучена скумрия с керацуда и босилек

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

За пръв път от десетилетия насам САЩ и Иран ще проведат преки преговори

За пръв път от десетилетия насам САЩ и Иран ще проведат преки преговори. Става въпрос за преговорите по ядрената програма на Иран, които ще се състоят утре и вдругиден в Женева, обявиха изненадващо външните министерства на двете страни.

Депутатите взели със 186 лв. по-малко през май

Депутатите взели със 186 лв. по-малко през май

През май депутатите са взели със 186 лв. по-малко. Причината е, че е намаляла средната заплата в обществения сектор, на базата на която се формират възнагражденията на депутати, министри и президент. Така депутатските заплати вече са 2571 лв, съобщи Би Ти Ви.

Намалели са и прословутите 2/3, които народните представители получават, за да плащат за експерти и представителни. И президентът ще взима по-малко - неговото възнаграждение е равно на две депутатски и той получава 5142 лв. Възнаграждението на премиера също е намаляло и е 3985 лв.

„Хората ще кажат „горките депутати с тези ниски заплати какво ще правят”. Долавям иронията, но драстично намаляват парите на гражданите, не е проблемът в депутатските заплати, но статистически имаме намаляване в депутатския сектор”, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Ако се направи един сравнителен анализ на заплатата на депутат и министър с други страни, ние не сме в челни места”, каза Борис Цветков от левицата.

Биологичният часовник влияе върху самоубийствата

Те ставали по-често между 0 ч. и 4 ч. сутрин, отколкото денем


Президентът: Питайте народа за промени в Конституцията

Президентът: Питайте народа за промени в Конституцията

Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това каза в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, предаде Дарик.

Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос, тъй като пряката демокрация означава и народно допитване. "Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията", призова президентът Плевнелиев. Държавният глава не даде отговор на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по подобие на немския модел.

По думите му обаче е необходимо да спре реваншизма на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси. Рано е да се коментира служебният кабинет, тъй като това не е самоцел, подчерта Росен Плевнелиев. На въпрос защо се сега бе извадена етническата карта президентът каза, че я определя като поредното дъно на политическия елит и дребен реваншизъм. Президентът Росен Плевнелиев е гост на 111-ия Празник на розата в Казанлък.

Българският износ към Китай е скочил с 20% през последните месеци

С 20% се е увеличил българският износ към Китай през последните месеци. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той...

Българският износ към Китай е скочил с 20% през последните месеци

С 20% се е увеличил българският износ към Китай през последните месеци. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той...

Керемиди прочистват въздуха

Екип от университета на Калифорния разработи покритие за керемиди, което пречиства околния въздух, предаде БТА. Сместа от титанов двуокис може да разгради същото количество замърсяващи азотни окиси ...

Депутати скочиха за премията на Испания: Обидна е за гражданите

Депутати от испанския парламент се обявиха срещу огромните премии, които бе обявено, че ще получи националният отбор, в случай че спечели световната титла на шампионата в Бразилия. Както е известно, ...

Президентът: Народът да каже за промени в Конституцията

Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши.

Британските власти са арестували родители заради наднорменото тегло на детето им


Полицията в английския град Норфолк е арестувала родителите на 11-годишно момче с наднормено тегло в края на тази седмица. Мотивът за ареста е липсата на грижи за сина като причина за сериозното напълняване, съобщава британският вестник "Гардиън".

В момента 49-годишният баща и  44-годишната майка са под гаранция и очакват разследването да приключи. Арестът е по подадени сигнали от страна на лекари и преподаватели от специалното училище, в което учи момчето. От полицията в Норфолк...

Двама младежи ранени в катастрофа край Русе

Двама младежи са пострадали при катастрофа на пътя Русе-Варна, съобщи ОДМВР-Варна. 19-годишният шофьор загубил контрол над автомобила, "Мерцедес", който излязъл от пътното платно, преобърнал се в канавката и се ударил в крайпътно дърво. Водачът е пострадал леко и е с контузии по тялото, а спътникът му е с контузия на белия дроб и натъртвания по тялото. Двамата са в болницата в Русе. Инцидентът е станал в 2.46 ч. Младежите - на 19 и 20 г. - са пътували за Русе.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване