Нов кръг от газови преговори между Киев и Москва в Брюксел

Представители на Европейската комисия, Украйна и Русия подновяват в понеделник кръга от преговори за уреждането на дълга на украинската "Нафтоглаз" към руската "Газпром", сигурността на доставките за Европа и бъдещата цена на горивото за Украйна, която бе драстично вдигната от 1 април, но в момента се водят разговори за цени между 350 и 380 долара за 1000 куб. м от юни. На 9 юни изтичаше и крайният срок, даден от Москва на Киев за издължаване на още 2.2 млрд. долара за доставен газ като в противен случай "Газпром" заплаши да дава газ на Украйна само за предплатени количества. Предвид срещата в Брюксел, насрочена за същия ден, от "Газпром" удължиха до 10 юни своя срок за преход към авансово плащане на доставките. Предишният кръг на преговорите беше на 2 юни в Брюксел. В него участваха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан. Основна тема на разговорите беше уреждането на украинския дълг за руския газ. Страните стигнаха до споразумение да не се сезира Стокхолмският арбитражен съд и да не се прекъсват газовите доставки до следващия кръг тристранни преговори. След преговорите Йотингер отбеляза, че ЕК е предложила план за изплащане на газовите доставки за Украйна от април тази година до юни 2015 година при условие да се постигне споразумение за цената на газа. Той уточни, че предложенията на ЕК не се отнасят за дълговете от ноември и декември миналата година, а след плащането на 786,366 милиона долара от "Нафтогаз" е приключен въпросът за плащането на доставките от януари до края на март. "Дългът на Украйна за първото тримесечие е погасен", каза миналата седмица Йотингер.

Започна внедряването на система за онлайн дистанционно отчитане при транспорт на дървесина

/КРОСС/ Започна внедряването на система за онлайн дистанционно отчитане на превозните билети при транспортирането на дървесина, добита в горите.  Очакванията са системата да сведе до минимум контрабандата на дървен материал. Пилотно системата заработи на територията на Югозападно държавно предприятие, съобщава БНР. Безжичната комуникация позволява регистриране на информацията на място, в момента на товарене на превозното средство с обла дървесина и едновременното й отчитане в администрацията на съответното горско стопанство. По този начин се гарантира пълното проследяване на движението на дървения материал в реално време, като се елиминира вероятността за повторно извозване на един превозен билет - метод, който бе използван години наред от закононарушителите. Техническите средства на системата включват сега използваните терминали за издаване на превозни билети с добавен модул за безжична връзка и мобилно устройство. Пилотният проект стартира в Държавно горско стопанство Гърмен. От началото на юли системата предстои да заработи и в София.  Поетапно тя ще обхване всички 38 стопанства към Югозападно държавно предприятие.

Румен Петков: Задълженията в енергетиката отиват към над 3 млрд. лв.

Румен Петков: Задълженията в енергетиката отиват към над 3 млрд. лв.

Едно дълбоко невярно внушение се прави от страна на народни представители от ДПС и БСП, че няма проблем, ако не приемем сега бюджета, а бюджетът бъде приет следващата година, защото харчовете по силата на закона са 1/12 от годишния бюджет. Не е така.

В сегашната законова рамка 1/12 засяга само общините с неприет бюджет. Мисля че за пръв път от много години насам тази законова възможност не разглежда републиканския бюджет. Т.е. няма как да влезем в следващата година без бюджет за 2015 г. По думите му, опитите да се направят тези внушения са в порядъка е центърът на дискусията да бъде изместен другаде, а не върху генералния провал на това управление.

Според Румен Петков, сред основните причини за състоянието на енергетиката е наличието на много странни съвпадения в управлението на енергийната схема. "Един и същи човек участва в БЕХ и в ръководството на АЕЦ „Козлодуй”. Друг човек участва в БЕХ и в ръководството на Мини Марица Изток. Това или са безценни кадри, които взимат по 10-15 хиляди лева за добър ден заплата, или България в такава степен няма енергиен човешки потенциал, че да е нужно едни и същи хора да са в управленския орган на републиката и същевременно да участват в управлението на отделни ключови за енергийната сигурност на страната ни единици.

Румен Петков заяви, че по оценка на експерти, задълженията в енергетиката отиват към над 3 млрд. лв.

Според Румен Петков, кабинетът „Орешарски” не трябва да взима никакви стратегически решения: "Това провалено правителство и този кабинет без никаква подкрепа не бива да взимат стратегически решения, които засягат националната сигурност и в сферата на енергетиката, и в сферата на сигурността"

За случаен секс жените търсят мъже с по-големи "достойнства"

Размерът има значение за жените, предприели сексуални авантюри-еднодневки, като те предпочитат "полови атрибути", различни от тези на постоянния им партньор, установи американско проучване,...

Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифин...

Киелини: Всички са уплашени от Манаус, интересно как се играе там

Защитникът на Италия Джорджо Киелини призна, че очаква мачът, с който "адзурите" стартират участието си на мондиала в Бразилия - срещу Англия, да бъде труден. "Англичаните имат изключи...

Ирен Кривошиева: Ние сме грешни. Аз съм водач на грешниците

Николай не пожела да сложим халките в съвета. Това каза Ирен Кривошиева пред TV7. „Не е важно, че това е шестата поредна сватба. Важното е, че е сегашна. Любовта съществува. Любовта е нещо, което ако го има във всяка една случка, животът ще е по-лек”, каза Ирен.
Тя не пожела да говори от името на шестия си съпруг, Николай не пожела да сложим халките в съвета. Това каза Ирен Кривошиева пред TV7. „Не е важно, че това е шестата поредна сватба. Важното е, че е сегашна. Любовта съществува. Любовта е нещо, което ако го има във всяка една случка, животът ще е по-лек”, каза Ирен. Тя не пожела да говори от името на шестия си съпруг,

Проф. Константинов: Ще ни скъсат главите от Европа за задължително гласуване

Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат.

Актьорът Трейси Морган в критично състояние след катастрофа

Актьорът и комик Трейси Морган е в критично състояние след катастрофа, съобщава в. „The Guardian”. Инцидентът е станал в събота сутринта на магистралата към Ню Джърси. Един човек е загинал. ТИР се е блъснал в буса на Морган, в който са се возили 6-ма души. Шофьорът на ТИР-а явно не е успял да прецени колко скоростта на движещия се пред него бус, завил е в последния момент в опит да избегне удар, но се е врязал в задната част на буса, в който е пътувал Морган. Последвала е верижна катастрофа, в която са се сблъскали общо шест превозни средства - втори ТИР, бус и още два автомобила. Смята се, че Джеймс Макнейр, познат като комика Джими Мак, който е бил един от пътниците в колата на Морган, е загиналият. Самият Морган и комиците Арди Факуа младши и Джефри Милеа са откарани в Университетската болница „Робърт Ууд Джонсън” в Брънсвик в критично състояние, заяви говорителят Питър Хайни. Петият пътник в буса – комикът Харис Стантън, както и шофьорът, не са пострадали сериозно. „Семейството на Морган е с него и той получава отлични грижи. Не очакваме голяма промяна в състоянието му днес, но ще ви уведомим веднага, щом получим повече информация”, каза агентът на актьора Левис Кей. Срещу шофьора на ТИР-а, причинил катастрофата, има повдигнати обвинения за убийство и сериозно раняване на други 3-ма души по невнимание. Морган е известен с участията си в комедийния сериал "Рокфелер плаза 30" и в телевизионното шоу "Saturday Night Live".

Търговският излишък на Китай скочи до 36 млрд. долара

Износът на Китай бележи ръст през май, но спадът при вноса сигнализира за вероятно отслабване на търсенето във втората най-голяма икономика в света,...

Жертвите на наводненията в Афганистан достигнаха 80 души

Близо 2000 къщи са разрушени от пороите и свлачищата

Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел


Валутни курсове на БНБ за 9 юни 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 9 юни 2014 година

Валутните курсове на БНБ за 9 юни 2014 година

Валутните курсове на БНБ за 9 юни 2014 година

Загубата на Мондиал 2022 ще е тежък удар по репутацията на Катар

Икономиката на емирството обаче е достатъчно богата, за да поеме удара, ако ФИФА отнеме домакинството на страната


ЕС не е готов да интегрира Украйна, заяви Лоран Фабиюс


Европейският съюз не е готов да интегрира Украйна, заяви отново френският външен министър Лоран Фабиюс снощи при завръщането си в Париж от церемонията за встъпването в длъжност на президента Петро Порошенко, който декларира желанието си за присъединяване на Киев към ЕС, предаде агенция "Франс прес".

Порошенко произнесе една твърде проевропейска реч, може би повече проевропейска, отколкото страните от ЕС са готови да приемат, заяви Фабиюс в телевизионно интервю.

"Порошенко...

Петко Бочаров дава старт на националния онлайн кръг в Цветната олимпиада

На 9 юни 2014 г. (понеделник) точно в 14:00 ч. в 18 области в страната ще започне Националният онлайн кръг в Цветната олимпиада, организирана от Сдружение „България си ти!“. Лично доайенът на родната журналистика г-н Петко Бочаров, който е и почетен член на Сдружение „България си ти!“, ще натисне бутонът за началото на онлайн състезанието.

Депутатите - със 186 лв. по-малко през май

/КРОСС/ 186 лв. по-малко са взели депутатите през май. Причината е намалялата средна заплата в обществения сектор, на базата на която се формират възнагражденията на депутати, министри и президент. Така депутатските заплати вече са 2571 лв., съобщава ВTV. Намалели са и прословутите 2/3, които народните представители получават, за да плащат за експерти и представителни. По-малко ще получава и президентът - неговото възнаграждение е равно на две депутатски заплати, т.е. 5142 лв. Възнаграждението на премиера също е намаляло и е 3985 лева. „Хората ще кажат „Горките депутати, какво ще правят с тези ниски заплати ?" Долавям иронията, но драстично намаляват парите на гражданите, не е проблемът в депутатските заплати, но статистически имаме намаляване в депутатския сектор", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. „Ако се направи сравнителен анализ на заплатата на депутат и министър с други страни, ние не сме в челните места", каза Борис Цветков от левицата.

Проститутките в Румъния влизат в икономиката

Румъния ще включи в структурата на брутния си вътрешен продукт проституцията и контрабандата на наркотици, съобщава порталът "Зиаре". По данни на националния статистически институт на страната обхващането на активите от незаконната дейност ще увеличи БВП с 0,2%.

Проф. Константинов: Изборите ще са на 12 октомври, на тях няма да се гласува задължително

Предсрочните парламентарни избори вероятно ще се проведат на 12 октомври. На тях задължително гласуване няма да има. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ, цитиран от агенция "Фокус". Според него въвеждане на толкова фундаментална промяна в изборната система три месеца преди провеждането на вот е "престъпление". "Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат", коментира Константинов. Според него обаче преди тези избори трябва да бъде приложена друга реформа в изборното законодателство, която да свали възрастта за гласуване . Той припомни, че събраната подписка за иницииране на референдум за промени в изборната система отлежава в парламента и съдбата й трябва да бъде решена до дни, тъй като давността й изтича. „В крайна сметка подписката ни задължава да разгледаме въпроса. В момента председателят на парламента играе доста мръсна игра като изобщо не придвижва тази преписка. Да се надяваме, че след като неговият началник по партийна линия каза нещо в тази връзка, въпросът ще се придвижи“, заяви Константинов.

Почина и съпругата на Венци Кисьов

Съпругата на актьора Венцеслав Кисьов Калина Попова почина. Новината съобщи близкия до семейството Атанас Семов в социалната мрежа "Фейсбук".
По-малко от 3 седмици по-рано - на 19 май, си отиде и самият Венци Кисьов след продължителна битка с рака.
Ето какво написа Атанас Семов:
Господ понякога е милостив! Съпругата на актьора Венцеслав Кисьов Калина Попова почина. Новината съобщи близкия до семейството Атанас Семов в социалната мрежа "Фейсбук". По-малко от 3 седмици по-рано - на 19 май, си отиде и самият Венци Кисьов след продължителна битка с рака. Ето какво написа Атанас Семов: Господ понякога е милостив!

Тръгна онлайн контролът върху превоза на дървесина

Започна внедряването на система за онлайн дистанционно отчитане на превозните билети при транспортирането на дървесина, добита в горите. Очакванията са системата да сведе до минимум контрабандата на дървен материал. Пилотно системата заработи на територията на Югозападно държавно предприятие, предаде БНР в неделя. Безжичната комуникация позволява регистриране на информацията на място, в момента на товарене на превозното средство с обла дървесина и едновременното й отчитане в администрацията на съответното горско стопанство. По този начин се гарантира пълно проследяване движението на дървения материал в реално време, като се елиминира вероятността за повторно извозване на един превозен билет - метод, който бе използван години наред от закононарушителите. Техническите средства на системата включват сега използваните терминали за издаване на превозни билети с добавен модул за безжична връзка и мобилно устройство. Пилотният проект стартира в Държавно горско стопанство-Гърмен, а от началото на юли системата предстои да заработи и в София. Поетапно тя ще обхване всички 38 стопанства към Югозападно държавно предприятие.

Правителството замразява дейността по „Южен поток“

Проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел, заяви премиерът Пламен Орешарски


Отиде си и съпругата на Венци Кисьов

Съпругата на актьора Венцеслав Кисьов Калина Попова почина. Новината съобщи близкия до семейството Атанас Семов в социалната мрежа Съпругата на актьора Венцеслав Кисьов Калина Попова почина. Новината съобщи близкия до семейството Атанас Семов в социалната мрежа "Фейсбук". По-малко от 3 седмици по-рано - на 19 май, си отиде и самият Венци Кисьов след продължителна битка с рака. Ето какво написа Атанас Семов: Господ понякога е милостив!

Заплатите на депутатите паднали с по 186 лева

Намаляха заплатите на депутатите, президента и премиера.

Износът ни за Китай нараснал с една пета в последните месеци

"Българския износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е в китайския град Нинбо за участие в Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В рамките на проявата се провежда и изложение на стоки от ЦИЕ като към българския щанд има засилен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Ведомството не посочва сравнителни данни и период на ръста, но Китай се превърна в любима дестинация на българските министри още при управлението на ГЕРБ като традицията продължиха и сегашните управляващи, чиито представители редовно посещават Китай. От икономическото министерство съобщават още, че китайската страна избрала Драгомир Стойнев да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиер на Китай г-н Ян Дзиечъ, в рамките на провеждащата се Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество. "Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа”, акцентирал Стойнев в изказването си. "За нас най-важния резултат от интензифициране на икономическите взаимоотношения между страните ще се изрази в ръст на китайските инвестиции в страните от ЦИЕ, както и по-осезаемо присъствие на китайски компании в индустриални и икономически зони”, подчертал Стойнев. От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа той обявил като приоритет и увеличаване на туристопотока от Китай. По неговите думи страните от ЦИЕ ще обменят опит с китайските си колеги и в сферата на образованието, науката и културата.   По време на срещата вицепремиерът Ян подчертал, че Китай ще изнася, но същевременно и ще внася повече стоки от страните от Централна и Източна Европа. Той обещал китайската страна да продължи да насърчава местните компании да участват в инфраструктурни проекти в европейските страни и да предоставят финансиране по тях. Според него възможностите за увеличаване на инвестициите и туристопотока между България и Китай са отлични.

Тъжна вест! Почина съпругата на Венци Кисьов

Тъжна вест! Почина съпругата на Венци Кисьов

Калина, съпругата на големия Венци Кисьов почина. За тъжната вест съобщи близкия до семейството Атанас Семов чрез профила си във "Фейсбук".

По-малко от 3 седмици по-рано - на 19 май, си отиде и самият Венци Кисьов след продължителна битка с рака.

Ето какво съобщи Атанас Семов:

Господ понякога е милостив!
Тази сутрин при Венци Кисьов отиде и неговата обична съпруга актрисата Калина Попова... Бяха неразделни и останаха неразделени...

Вечна памет!

На 19 юни македонският парламент трябва да утвърди

Председателят на македонския парламент Трайко Веляновски насрочи за 19 юни заседание на Народното събрание, на което да се избере новото македонско правителство. Тази сутрин лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и...

Баждеков: Засега Спортинг не води дело срещу Левски

"За момента няма заведено дело срещу Левски от страна на Спортинг (Лисабон) заради Валери Божинов. Просто се води коренспонденция и се проучват нещата. Ако излезе, че Левски има някакви проблеми,...

Бойкотът падна - Камерун ще участва на Мондиала

Бойкотът в националния отбор на Камерун, породен от финансови въпроси, падна. Подопечните на Фоклер Финке все пак ще участват на световното първенство в Бразилия. По-рано играчите отказаха да се вклю...

Глен Джонсън: По-добри сме отпреди 2 години

Защитникът предупреди Италия да очаква повече проблеми в мача с Англия в Манаус


Финалът на „Като две капки вода” е утре по Нова

Тодор Колев за Къци, Ицо Хазарта за Стефания, Сара Брайтман за Нети и Александра Бърк за Неве – това ще бъдат образите, с които те ще впечатлят своите фенове

Джордж Клуни вие любовно гнездо на Ривиерата

Луксозната средиземноморска къща ще служи за бягство за него и годеницата му от лошото време в Лондон.

Варненският "Локомотив" вицешампион по хандбал

Варненският "Локомотив" стана вицешампион в мъжкото хандбално първенство. В решителния 5-ти финален плейоф "железничарите" отстъпиха с 20:25 (10:13) на "Фрегата" в Бургас и отстъпиха с 2-3 в серията за титлата.

Бареков: Бойко се уплаши от народа

"България без цензура" внася искане в НС за задължително гласуване. До дни то ще бъде депозирано в деловодството на парламента от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев. Това обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че така ще се приключи разправията дали да има референдум и промяна в конституцията. "България без цензура" внася искане в НС за задължително гласуване. До дни то ще бъде депозирано в деловодството на парламента от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев. Това обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че така ще се приключи разправията дали да има референдум и промяна в конституцията.

Двама сърби паднаха със селскостопански самолет край Шумен

Двама сръбски граждани са пострадали, след като самолетът им катастрофирал в събота край Шумен. Машината на селскостопанската авиация разпръсквала ваксини срещу бяс по лисиците, предаде БНР. При опит за кацане заради лошото време, двамата се натъкнали на въздушно течение и самолетът е паднал на метри от пистата на летището край село Градище. Най-вероятната причина за катастрофата е мощната буря, придружена от силен вятър и дъжд. При удара са счупени два от трите колесника и машината е спряла по корем. 38-годишният пилот Лука е без наранявания и след преглед е освободен, а 52-годишният Стеван е получил фрактура на шиен прешлен и е настанен в болницата в Шумен. Направената проба за алкохол на пилота е отрицателна. Образувано е досъдебно производство.

Бареков: Бойко се уплаши от народа

"България без цензура" внася искане в НС за задължително гласуване. До дни то ще бъде депозирано в деловодството на парламента от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев. Това обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че така ще се приключи разправията дали да има референдум и промяна в конституцията.

Българският износ към Китай се е увеличил с 20% през последните месеци, обяви Стойнев


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че българския износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци. Той направи коментара, докато разглеждаше българския щанд на 13-ото изложение на стоки от Централна и Източна Европа в китайския град Нинбо. Стойнев подчерта, че ще продължи да работи за по-голямо присъствие на български стоки на китайския пазар, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката.

На изложението Стойнев представи...

АБВ си пише устав и се превръща в партия, обяви Георги Първанов

Според него кабинетът „Орешарски” е слаб и неработещ, а Росен Плевнелиев спешно трябва да насрочи консултации, които да спомогнат за излизането ни от политическата криза възможно най-скоро след предсрочните парламентарни избори

Злато потече от мивките на градче в Монтана

Злато потече от мивките на градче в Монтана

Жителите на малко монтанско градче обявиха, че чисто злато тече от мивките им и се безпокоят, че може би не само това се съдържа във водата, която пият, пише "Дейли мейл".

Марк Браун от Уайтхол твърди, че жена му Шарън забелязала нещо да проблясва в кухненската мивка. Тя повикала съпруга си и те двамата изследвали блестящите люспи. Първоначално решили, че е невъзможно това да е злато, но химическите анализи по-късно потвърдили, че става въпрос за самородно злато, аблосютно чисто, пише NBS. "Не мога да го опиша, странно е," казва Браун.

"Учудващо той не се радва особено от необичайния подарък, а е повече загрижен за качеството на водата, която пие. Ако вътре има злато, кой знае какви химикали може да се съдържат във водата, без да подозираме за тях."

На пет мили от градчето се намира златната мина Сънлайт, която функционира от 1982 г. Според еколози обаче нямало как течащото от мивките злато да е свързано с мината. Според тях е най-вероятно то да е изтекло през водопровода, след като е било извлечено от помпите.

Електрическо табло се подпали и остави половин квартал в Перник без ток - УНИКАЛНО ВИДЕО

Електрическо табло на улица "Ален мак" в пернишкия квартал "Могиличе" се подпали, засне обективът на ZaPernik.com.

Таблото се е запалило между 11 и 11:30 часа, разказаха живущи от улицата. Пукане и остра миризма от кабелите се разнасяше по улица "Ален мак".

В 12 часа екип на пернишката пожарна пристигна на мястото на инцидента. След него пристигна и авариен екип на ЧЕЗ - Перник, който спря електричеството в част от...

Продължава

Задължителното гласуване е поредната пушилка, убеден проф. Константинов

Престъпление е 3 месеца преди изборите да се въвежда задължителен вот

Започна лятно поскъпване на горивата

Започна лятно поскъпване на горивата

Началото на юни и активният летен туристически сезон отново донесоха поскъпване на горивата, съобщава bTV.

Нарастването на цените е между 2 и 4 стотинки за литър. Така, ако колата ни харчи около 7 л на сто километра, то за да отидем до морето на около 400 км от София и да се върнем, ще ни трябват около 2,24 лв. повече, отколкото преди поскъпването.

В момента средната цена на най-масовия бензин е между 2,50 и 2,55 лв. за литър. За да напълним резервоара от 50 литра, сега ще ни трябва от 125 до 127,50 лв. За разлика от много други държави дизелът в България е малко по-скъп от бензина с около три стотинки. Сравнено с доходите на средностатистическия гражданин у нас обаче горивата излизат много по-скъпи, отколкото в по-богатите държави.

Поскъпването на течните горива у нас идва на фона на стабилност на цените на петрола на световните пазари и дори лек спад. В началото на седмицата те бяха на 3-седмичен минимум. В петък фючърсите за доставка на качествения нефт сорт Brent бяха на ниво 107,98 долара за барел, или на двуседмично дъно, съобщава Reuters. Петролът сорт WTI в последния работен ден на седмицата се котираше по 102,56 за барел. Към края на май цената на руския петрол Urals е била на ниво от 106 долара за барел.

През седмицата поевтиняване е отчетено и при петрола от Азербайджан, (сорт AZERI LT), продаван през турския порт Джейхан и грузинските пристанища Батуми и Супса.

Средната му цена е била 111,33 долара да барел, което е с 1,75 долара по-малко спрямо последната седмица на май, съобщава news.day.az.

Кандидат-студенти в СУ пишат за Пенчо Славейко и Елин Пелин

Кандидат-студентски изпит по български език и литература в Софийския университет за учебната 2014/2015 година държаха над 1000 души, съобщиха от пресцентъра на СУ в неделя. Обща заявление за изпи са подали 1390 кандидат-студенти. В 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет Иван Недев от София е изтеглил темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Кандидат-студентите пишат по темата "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков". Втората изпитна задача представлява съпоставяне на следните цитати и осмисляне на поставените в тях проблеми: "Утопия! И тъй да е - в живота утопиите само дават цел и человека во човека раждат" - от "Сърце на сърцата" на Пенчо Славейков", и "Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек" – от "Косачи" на Елин Пелин. Заместник-ректорът по учебната дейност на СУ доц. Милена Стефанова е поздравила кандидат-студентите. Тя им е пожелала да бъдат съсредоточени, да дадат най-доброто от себе си, за да може през есента да бъдат посрещнати като студенти на Софийския университет. Председател на изпитната комисия е доц. Катя Станева. Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по български език и литература, са - Философия, Психология, Културология, Библиотечно-информационни науки, Архивистика и документалистика, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Българска филология, Славянска филология, Арменистика и кавказология, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

Вот 2 в 1 в края на септември иска ГЕРБ

Отчетът на кабинета "Орешарски" като "любовна бележка по време на развод"


Михаил Константинов: На тези избори задължително гласуване няма да има

Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ. Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Военен строи манастир по заръка на Ванга

Военен строи манастир по заръка на Ванга

“Тук всяко желание, отправено с искрена молба към Бога, се сбъдва. Мястото е заредено с особена енергия и всеки, който веднъж е дошъл, пак се връща.” Това разказва 63-годишният благоевградчанин Ангел Рафаилов, който възстанови параклис край с. Смочево, а сега строи и манастирска сграда, пише "24 часа".

Захванал се с това преди близо 15 г. след пророчество на Ванга. При тежка катастрофа през 1995 г. починала 17-годишната му дъщеря, която пътувала за Гърция. Искал да сложи край на живота си, но в съня си чул глас, който му повтарял: “Не, не, не.”

“След 6 месеца отидох при Ванга, защото изпаднах в депресия. Питах я какво да направя. Каза ми, че имам още много работа на земята. След 3 г. ще започна да строя черква”, спомня си пенсионираният военен.

И наистина 3 г. по-късно получил видение. Явили му се Богородица и Христос, които му показали място край Смочево в подножието на Рила встрани от пътя за Рилския манастир, където трябва да строи. Установил, че там има полуразрушен стар параклис, в който имало 2 железни икони на св. Николай и св. Богородица. Докато разглеждал района, усетил силно енергийно излъчване.

През 2000 г. се захванал с помощта на дарители и няколко месеца по-късно възстановил параклиса. През годините периодично имал видения. Едно от тях му посочило мястото край храма, където има лековит извор.

“Извиках майстори и започнахме да копаем. Не вярваха, че ще намерим вода, но на 30-ия метър бликна. Много е полезна за стомашни болки и за очите”, разказва Ангел.
Историята на вероятно единствените у нас метални икони пък се предава от уста на уста в района. Никой не знае откога са на това място. Сигурно има столетия, предполагат местните.

“През 1959 г. ловци от Кочериново минавали край параклиса. Напили се в Смочево и на връщане решили да изпробват мерника си. Били 10-ина и изнесли иконата на св. Николай навън. Двама от най-добрите започнали да стрелят по нея”, предава спомените Рафаилов. На 10-ия ден единият получил силно главоболие. Никой не разбрал какво му е, но след половин година починал.

Втори стрелец също изненадващо се поболял. Очите му се затворили и след година също се споминал. Фамилиите на двамата продължили да страдат. След този случай двете икони стояли недокоснати в руините на параклиса, който никога не се заключвал и никой не смеел да ги пипа.

След като възстановил храма, Ангел намерил и майстор, който реставрирал простреляната икона на св. Николай. По главата на светеца имало 13 белега от ловджийски сачми.

Сега при по-внимателно вглеждане те още си личат, но не са така зловещи както преди.
Десетки миряни, които идват в параклиса, разказват чудеса. Хирург от столицата, който имал силни болки в едната ръка, се похвалил, че след като се помолил на св. Николай, болежките му отминали.

В рамките на железните икони има подпъхнати малки листчета, на които миряните пишат желания. Когато дойдат след време, обяснявали, че мечтите им се сбъдват. Възрастни хора пък понякога преспивали за здраве в двора в нощта срещу празника св. Николай Летни - 9 май.

Бездетни родители, болни и хора с лични проблеми твърдят, че на това място намират изцеление и помощ. Параклисът никога не се заключва. В него всеки може да си вземе свещ и да остави пари, колкото иска.

“Ако някой извърши нещо нередно или открадне, има кой да го накаже. Господ си знае работата”, казва бай Ангел. Пак с помощта на доброволен труд на хора от селото и цялата страна дворът е превърнат в парк с много цветя и зеленина.

Преди 6 г. се захванал да вдигне и манастир “Св. Николай Летни” край параклиса. Отново с помощта на дарители. Отзовавали се и бедни, и богати - повечето останали анонимни. Едното крило на манастирската сграда е почти готово. Има оборудвана и кухня, където миряните да си приготвят храна. Част от 20-ината стаи са обзаведени и в тях може да се преспива.

“Тук ще заживеят монаси или монахини. Така ми казват светците, чиито гласове чувам”, вярва инициаторът на градежа. Имало готов проект и за друго крило, но тепърва се търсели спонсори.

Всеки четвъртък от София в манастира пристига 70-годишната леля Василка, чиито корени са от Смочево. Преди години починали мъжът и синът . Тя е от т.нар. старостилци. Въпреки това приема мястото за особено.

“Зареждам се с положителна енергия тук. Като идвам, нося свещи. Правя и баници за хората, които идват да се поклонят. От дете съм вярваща, майка ми ме е водила на църква и през целия си живот не съм се отклонила от вярата. Имам останали имоти, които ще даря на църквата”, казва леля Василка. Освен нея друг редовен посетител е и Хари от Австрия.

От няколко години мъжът е доброволец и работи с деца от близко помощно училище. Когато има свободно време, идва да бърка бетон за строежа.

“Силата на светиите тук е голяма и се усеща. Казват го много от хората, идвали в параклиса. Енергийните полета също са много силни и заради това всеки, който дойде с чиста и искрена вяра в Господ, след това се връща отново”, изпраща гостите бай Ангел и се захваща за работа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване