Най-популярната пица празнува 125-годишен рожден ден

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети). "Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска. Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество – пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид. Съставките на покритието върху тестената основа са съвсем достъпни - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Те не са случайно подбрани и освен вкусовия, постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено. Според проучване на Колдирети, 39 процента от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери". "Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно. Американците са най-големите консуматори с 13 килограма пица годишно на всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7.6 килограма. Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал. Икономическата криза е засегнала и този сектор, като 25 процента от италианците въобще са се отказали да посещават пицариите, а 40 на сто са намалили тези посещения. Само 22 процента не са се лишили от консумацията на пица извън домашна обстановка, докато 1 процент дори са увеличили посещенията си в пицариите. По-големият проблем е, че онова, което им се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети. Така глобализацията глътна и италианската пица. По БТА

Битката за наследството на Березовски разкри многобройни фалшификати

Колекцията от произведения на изкуството, с която се гордееше покойният руски олигарх Борис Березовски, съдържа многобройни фалшификати, съобщи днес лондонският вестник "Сънди таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Фалшификатите били разкрити при оценка на състоянието на Березовски, за което ожесточена борба водят членовете на неговото семейство. Според вестника най-малко 19 картини са фалшификати. Сред тях има произведения, приписвани на знаменити руски художници, включително Алексей Саврасов и Александър Алтман. Според източници на "Сънди таймс" някои от картините, принадлежали на Березовски, може да са били подменени с копия след смъртта му. По този повод бивши приближени на руския бизнесмен смятат да се обърнат към полицията, добавя вестникът. Березовски се самоуби през пролетта на 2013 г. в дома на бившата си съпруга недалече от Лондон. Британската полиция установи, че в момента на самоубийството финансовото му положение е било критично и той е бил практически разорен. Березовски започна да събира своята колекция по време на пребиваването си в Западна Европа. Общата й стойност преди се оценяваше на 80 млн. долара. Той купуваше картини главно на търгове.

Поне 30 талибани бяха убити от афганистанските сили за сигурност

Най-малко 30 талибански бунтовници бяха убити, а 40 са ранени при офанзива на афганистанските сили за сигурност в северната провинция Кундуз, съобщи местен полицейски началник, цитиран от ДПА и БТА в неделя. Офанзивата започна преди 20 дни и има за цел да гарантира заплахите за сигурността в района, добави той. Сред убитите бил и талибанският командир Кари Уали Мохамад. Засега няма коментар от талибаните.

Прадядото на Кристалина Георгиева дал прозвището Левски на Апостола

Прадядото на Кристалина Георгиева дал прозвището Левски на Апостола

Какво е общото между еврокомисаря Кристалина Георгиева, журналистката Даниела Кънева, певицата Андрония Попова от “Сентиментъл Суингърс” и актрисата от сериала “Четвърта власт” Анастасия Неделчева? Всички те имат еленски корени и са наследници на прочутия Кършовски род, един от трите най-влиятелни в балканския град, а и у нас, който може да се сравнява само с фамилията Обретенови от Русе, пише "24 часа".

Над 1161 потомци - толкова наброява родословието на славния род, дал ярки имена на Българското възраждане, националноосвободителните борби, културната и просветната дейност. Вчера в балканския град се събраха над 200 от тях - вече 10-о, 11-о, 12-о и 13-о поколение. Правят го за четвърти път с чувство за принадлежност и родова памет.

Някои братовчеди се виждат за пръв път, други като брата на Даниела Кънева Румен не пропускат срещата дори с кислороден апарат. “Коренът започва от болярина Кършо, който при падането на Търново под турско робство бяга и се заселва в Еленския Балкан под връх Острец, където полага основите на известната и досега махала Кършовци.

Стигнали сме до 13-о поколение на Кършо войвода, като по последна информация най-младата клонка е на внучката на Кристалина Георгиева - Ивана”, разказва Валентин Кършовски. Момиченцето е заедно с баба си и майка си Десислава на родовата среща на Кършовци. “Това е моето слънчице”, разтапя се Кристалина Георгиева, докато гушка Ивана.

“Отворих книга за нашия род. Там прочетох че прапрапрапрадядо ми Стойко бил на 80 години, но изглеждал 50-годишен. Той е бил войвода и много ги било страх турците от него. Убиват го с измама. Като си отишъл, близките му казали: “Голям човек си отиде, голямо сърце имаше.”

Той не бил много богат човек, но бил много щедър. По-бедните знаели, че ако отидат гладни при него, той ще ги нахрани. Освен това той имал много силна вяра в това, че България ще пребъде, трудно, но ще пребъде. И си казвам, дай боже ей това да е моят ген. Като гледам, ходя по света да помагам на хората, значи няма случайни неща”, разказва еврокомисар Кристалина Георгиева.

Сред потомците на петимата братя Кършовски - Иван, Йордан, Сава, Кръстьо и Антон, са също художникът Преслав Кършовски, солистът на националния балет Бойко Неделчев, композиторът проф. Стефан Драгостинов, дългогодишен ръководител на ансамбъл “Филип Кутев”. Блатовчед на еврокомисарката е и кметът на Елена Делян Млъзев.

“Като цяло Кършовският род е в основата на българската интелигенция. Следващите поколения продължават традицията на едно високо ниво на образование и много добри професионални изяви, макар не всички да са придобили известност. Имаме много творци, учители, IT специалисти, икономисти, хора, които имат успешна кариера в чужбина, но са изявени патриоти”, казва друга издънка Боряна Млъзева. На всяка среща в Елена посрещат братовчеди от Румъния.

За тази пристига и потомка на Кършовци от Испания, а две от наследниците на болярина, които живеят в САЩ, получават всички материали по имейл. Като председател на инициативния комитет за родовите срещи Кристалина Георгиева откри кръглата маса “Патриотични послания от историята”.

Тази година се навършват 100 години от смъртта на нейния прадядо Иван Попхристов Кършовски - виден книжовник, учител и революционер. Приятел и съратник на Васил Левски, а оказва се, и човекът, дал прозвището на Апостола. Открил го изследователят доц. Хараламби Петров, който е автор на пълната история на Кършовския род.

“От него научих, че моят прадядо Иван Кършовски е бил човекът, който е дал прозвището на Левски. Той е този, който е видял лъвското у него и го нарекъл така. Научих и това, че мен ме има, а това значи и моято дъщеря, и моята внучка, защото Левски е спасил нашия прадядо, когато е бил ранен по време на Първата българска легия. Левски го е изнесъл от боя с турците”, допълва Георгиева.

На Черешова задушница в църквата “Св. Богородица”, която е вдигната върху земя на нейния род, Кристалина Георгиева запали 5 свещи - 4 за умрелите и една голяма за живите. “Първо за моята мила майка, която си отиде тази година, и всичките ми близки - баща ми, лелите ми. Второ за Кършовския род, тези хора, които са се борили за свободата.

Ние живеем свободно, защото те са го направили възможно. Третата свещичка запалих за всичките дечица по света. Идвам от Филипините. Там след бедствието видях торбите с умрелите. Ужасна трагедия е да го видиш това и най-ужасното е, че има малки торбички, на някоя майка детенцето е там.

Четвъртата свещичка запалих за всички, които са загубили близки, и петата, последната - за това всички в душите си да знаем, че нашето задължение към умрелите е да направим живота по-добър”, обясни на родата тя.

После заедно с артисти в двора на къщата музей на Иларион Макариополски тя пя просълзена “Къде си, вярна ти любов народна” и “Жив е той, жив е”. В къщата музей на Възраждането потомците видяха сабята на Иван Кършовски, както и оригинала на писмо от Левски до него.

Кристалина Георгиева дари на местната библиотека книги от издателство “Захарий Стоянов”. На нея връчиха пано с емблемата на Елена - часовниковата кула. “Обещавам да си сверявам часовника с еленския”, пошегува се Кристалина Георгиева.

ГЕРБ иска вот 2 в 1 в края на септември

Ако КБ е имала намерение да въведе задължително гласуване, щеше да уважи предложението на ГЕРБ при изработването на изборите правила, добави тя

Драгомир Стойнев: Българският износ към Китай се е увеличил с 20% през последните месеци

/КРОСС/ Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че българския износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци. Той направи коментара, докато разглеждаше българския щанд на 13-ото изложение на стоки от Централна и Източна Европа в китайския град Нинбо. Стойнев подчерта, че ще продължи да работи за по-голямо присъствие на български стоки на китайския пазар, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката. На изложението Стойнев представи традиционни български продукти на министъра на търговията на Китай Гао Хучън. Той благодари на китайския си колега за предоставената безплатна изложбена площ за българския щанд. Повече от 20 български компании - винопроизводители, производители на храни, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника, представят продуктите си в Китай до 11 юни. Китайската страна избра министър Драгомир Стойнев да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиера на Китай Ян Дзиечъ в рамките на провеждащата се министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество в град Нинбо, съобщиха от министерството. "Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа", подчерта Стойнев в изказването си

Цитат на деня: Боксът напредва във възходяща градация


Треньорският щаб на националния отбор (по бокс) работи във възходяща градация.

Това заяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева в личното си поздравление към Стойка Петрова, която в събота стана европейска шампионка по бокс в категория до 51 кг.

"Особено ми е приятно, когато дами печелят отличия и титли в дисциплини, утвърдили се наскоро в международния спортен календар", каза Георгиева, цитирана от сайта на ведомството.

"Представянето на нашите...

ГЕРБ: Предсрочни избори до края на септември

Ако КБ е имала намерение да въведе задължително гласуване, щеше да уважи предложението на ГЕРБ при изработването на изборите правила, добави тя

Генерал Сиси се закле като президент на Египет

Бившият шеф на египетската армия Абдел Фатах ас Сиси положи клетва в неделя като президент на страната с 4-годишен мандат, предадоха световните агенции. На церемонията в Кайро имаше слабо присъствие на гости от западните страни, които се отнасят критично към мерките на египетското ръководство за потушаване на съпротивата след свалянето на ислямисткия лидер Мохамед Морси от армията миналата година, посочва АП. Ас Сиси спечели с огромно мнозинство президентските избори миналия месец. Той обеща стабилност на египтяните, уморени от 3-годишните кървави размирици в страната след свалянето на автократичния президент Хосни Мубарак, и те масово гласуваха за него, въпреки протестите на ислямистите. 59-годишният кадрови военен от пехотата положи клетва пред Върховния конституционен съд в сградата му в южно предградие на Кайро. Днешният ден бе обявен за национален празник и в столицата са взети строги мерки за сигурност с масирано присъствие на войници и полицаи по улиците на столицата.

Съхраняваме над 14 000 тона забранени и негодни препарати

Пестицидите са отрови, които са създадени, за да помагат в борбата на човека с вредителите и болестите по растенията. Но с времето и неправилното им...

Времето остава топло и през следващата седмица, но с превалявания и гръмотевици

И през следващото денонощие времето ще е сравнително топло, с максимални температури от 27° до 32°. Въздушната маса над страната ще бъде нестабилна и в часовете около и след обяд до към вечерта, отново ще има превалявания и гръмотевици. В предобедните часове ще е предимно слънчево. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, И през следващото денонощие времето ще е сравнително топло, с максимални температури от 27° до 32°. Въздушната маса над страната ще бъде нестабилна и в часовете около и след обяд до към вечерта, отново ще има превалявания и гръмотевици. В предобедните часове ще е предимно слънчево. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб,

Костов: ДПС усеща, че може да не участва в следващото управление

Преди да стане явна тази политическа криза, институциите бяха в кризисно състояние. Доверието към кабинета и Народното събрание е рекордно ниско. При такива нива на всеобщо недоверие към тези инстит...

Какво става с Меси? Звездата пак повърна на терена (ВИДЕО)

Звездата на Барселона и Аржентина Лео Меси притесни милионите си фенове по света, след като отново повърна на терена. Това се случи по време на приятелския мач на "гаучосите" със Словения (...

Трагедия разтърси Долна баня! Майка уби бебето си, след като го смля от бой

Трагедия разтърси Долна баня! Майка уби бебето си, след като го смля от бой

Трагедия се е разиграла в село Долна баня, където 30-годишна жена  е задържана, след като причинила смъртта на едномесечното си бебе, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

На 3 юни в 5.20 часа в полицията постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в Костенец. Медиците установили смъртта на едномесечно момиченце от Долна баня, докарано при тях в безсъзнание.

Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието и по случая било образувано досъдебно производство.

Аутопсията показала, че смъртта на бебето е настъпила от фрактура на черепа и оток на мозъка.

Криминалисти от Районно управление „Полиция” - Костенец и ОД на МВР - София разкрили, че извършител е майката на детето.

На 30-годишната жена е повдигнато обвинение. С постановление на прокурор тя е задържана в следствен арест за срок от 72 часа.

ООН: Повече от 10 хиляди души бягат от Украйна

/КРОСС/ Повече от десет хиляди украинци за последните три месеца са напуснали домовете си заради сблъсъците в Източна Украйна, предаде РИА „Новости", позовавайки се на заявление на Управлението на Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR).  „Хората напускат Донецка и Луганска област в източните части на страната, за да се спасят от боевете", съобщава международната организация.

Майка разби черепа на едномесечното си бебе

30-годишна жена от Долна баня е задържана, след като причинила смъртта на едномесечното си бебе, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.
На 3 юни в 5.20 часа в полицията постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в Костенец. Медиците установили смъртта на едномесечно момиченце от Долна баня, докарано при тях в безсъзнание. 30-годишна жена от Долна баня е задържана, след като причинила смъртта на едномесечното си бебе, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. На 3 юни в 5.20 часа в полицията постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в Костенец. Медиците установили смъртта на едномесечно момиченце от Долна баня, докарано при тях в безсъзнание.

Отпускат 270 хил.лв. за нови мебели за „Евксиноград”

Нови мебели за резиденция „Евксиноград” ще купува Министерският съвет. За целта е обявена обществена поръчка за производството и доставката им на стойност близо 270 000 лв. Обновяване на мебелите ще има в помещенията за посетители в двореца „Евксиноград“, както и в обслужващата сграда към него.

ЕК, Русия и Украйна се срещат утре за газа

Предишният кръг на преговорите беше на 2 юни в Брюксел

Актьорът Трейси Морган се бори за живота си

Говорител на полицията на щата Ню Джърси поясни, че актьорът от сериала "Рокфелер плаза 30" е бил в микробус заедно с още петима души при катастрофата

И следващата седмица ще е топло, но с превалявания и гръмотевици


И през следващото денонощие времето ще е сравнително топло, с максимални температури от 27° до 32°. Въздушната маса над страната ще бъде нестабилна и в часовете около и след обяд до към вечерта, отново ще има превалявания и гръмотевици. В предобедните часове ще е предимно слънчево. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, И през следващото денонощие времето ще е сравнително топло, с максимални температури от 27° до 32°. Въздушната маса над страната ще бъде нестабилна и в часовете около и след обяд до към вечерта, отново ще има превалявания и гръмотевици. В предобедните часове ще е предимно слънчево. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб,

Майка счупи черепа на едномесечното си бебе

30-годишна жена от Долна баня е задържана, след като причинила смъртта на едномесечното си бебе, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.
На 3 юни в 5.20 часа в полицията постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в Костенец. Медиците установили смъртта на едномесечно момиченце от Долна баня, докарано при тях в безсъзнание. 30-годишна жена от Долна баня е задържана, след като причинила смъртта на едномесечното си бебе, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. На 3 юни в 5.20 часа в полицията постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в Костенец. Медиците установили смъртта на едномесечно момиченце от Долна баня, докарано при тях в безсъзнание.

Два пъти за една нощ преляла реката в село Побит камък

Два пъти за една нощ преляла реката в село Побит камък

Два сигнала на тел. 112 за наводнение са подавали тази нощ жителите на село Побит камък. На два пъти преляла преминаващата през населеното място река Топчийска.

Първият път – в 20,27 ч. вчера – водата излязла извън коритото си поради натрупване на наноси от отпадъци под мостовете в края на селото. Докато дойде Аварийно-спасителният отряд, водата се оттекла, наводнени къщи нямало и спасителите си тръгнали към Разград.

В 1,08 ч. обаче отново се върнали, тъй като вече водата била влязла по домовете на хората.

Евакуация обаче не се наложила, а имотите били отводнени – съобщават от МВР-Разград.


Най-новият тренд: комбинацията на сандали с чорапи

Съчетанието било идеално за преходните сезони


Мария Шарапова - кралицата на Roland Garros (видео)

През 2004 г., когато тя спечели Уимбълдън, но се справяше трудно на по-бавна настилка, мнозина мислеха, че Мария Шарапова не може да спечели Откритото първенство на Франция. Но колко хора допускаха, че точно тя ще първата тенисистка, която ще спечели Roland Garros не веднъж, а цели два пъти? Победата на Мария Шарапова над Симона Халеп не донесе просто петата титла от турнири от Големия шлем на 27-годишната руска тенинистка, но направи най-престижния турнир на клей първия, който тя е печелила два пъти в кариерата си. За малко този успех да не се случи. Шарапова трябваше да се мобилизира до крайност, за да обърне и трите си поредни мача преди финалния - нещо, което не беше правила досега. Тя беше "на косъм" да загуби и от Саманта Стоусър, и от Гарбине Мугуруса Бланко, и от Южени Бушар. Финалната й "битка" на централния корт "Филип Шатрие" с 4-ата в света, румънката Симона Халеп, продължи 3 часа и 2 минути и завърши след три сета с резултат 6:4, 6:7 (5), 6:4. "Това беше най-тежкият ми финал от турнир от Големия шлем", призна Шарапова в интервюто си на корта след победата. "Респект към Симона. Мисля, че тя изигра невероятен мач днес", допълни тя. Красив букет цветя изненада кралицата на Roland Garros в неделя сутрин. Снимката, публикувана в Туитър от Шарапова, остави само догадки дали жестът е от приятеля на тенисистката, българската ракета №1 в мъжкия тенис Григор Димитров. "Не мога да го повярвам. Преди 7-8 години не съм си и помисляла, че отново мога да спечеля Roland Garros на 27-годишна възраст. Това е сбъдната мечта. Този турнир означава толкова много за мен. Печеля го за втори път и съм толкова развълнувана, че дори не мога да говоря", каза Шарапова.   Източник: WTA

Два месеца делят Левски от договор с „Газпром“?

"Имахме разговори, имаме някакво уточнение, въпрос на време е да има развитие. Надявам се на положително развитие в рамките на месец-два", каза Батков.

Лоран Фабиюс: ЕС не е готов да интегрира Украйна

/КРОСС/ Европейският съюз не е готов да интегрира Украйна, заяви отново френският външен министър Лоран Фабиюс снощи при завръщането си в Париж от церемонията за встъпването в длъжност на президента Петро Порошенко, който декларира желанието си за присъединяване на Киев към ЕС, предава AFP. „Порошенко произнесе една твърде проевропейска реч - може би повече, отколкото страните от ЕС са готови да приемат", заяви Фабиюс в телевизионно интервю. „Порошенко каза, че споразумението за асоцииране с ЕС е първият етап към членство на Украйна в ЕС, но от разговорите ми с европейските партньори става ясно, че няма мнозинство за това. Нашето убеждение е, че трябва да кажем така: „Украйна е в Европа, но Украйна трябва да има добри отношения едновременно с ЕС и с Русия", добави той. В речта си след полагането на клетва новият украински президент каза, че е готов веднага да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, на което гледа като на първа стъпка към пълно членство в съюза На 27 юни Украйна трябва да подпише политическата част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз. То ще даде на страната множество възможности за европейско развитие, но не е част от процедурата на присъединяване на страната към ЕС.

Започна пресконференцията на ГЕРБ за дейността на кабинета „Орешарски”

Започна пресконференцията на ГЕРБ  за дейността на кабинета „Орешарски”

ГЕРБ дава пресконференция по повод отчета на МС за дейността на кабинeта „Орешарски”.

На пресконференцията присъстват Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Ивайло Московски, Десислава Атанасова, Цецка Цачева и Димитър Главчев.

Пресконференцията се провежда в централата на партията.

Баща уби сина си в софийско село, гръмнал го в корема с незаконна пушка

Полицаи задържаха 61-годишен мъж от драгоманското село Неделище, привлечен като обвиняем за убийството на сина си, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.
Сигналът за престъплението бил подаден на телефон 112 на 4 юни, около 18:45 часа. Пристигналият на място медицински екип установил, че откритият 20-годишен млад мъж е убит. Полицаи задържаха 61-годишен мъж от драгоманското село Неделище, привлечен като обвиняем за убийството на сина си, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. Сигналът за престъплението бил подаден на телефон 112 на 4 юни, около 18:45 часа. Пристигналият на място медицински екип установил, че откритият 20-годишен млад мъж е убит.

1002 кандидат-студенти на изпита по биология в Софийския университет

/КРОСС/ Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по биология. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита, са 1002, съобщава информационният център на СУ. Темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология, избра Кирил Димов от Павликени. От подготвените от изпитната комисия седем теми беше изтеглена „Делене на прокариотна и еукариотна клетка". Теодоси Георгиев от Добрич изтегли вариант № 2 на тестa. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1101. Успех на кандидат-студентите пожелаха зам.-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова и зам.-деканът на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков. поздрави кандидатите. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на одобрената от МОМН учебна програма по биология за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОМН, които максимално се доближават до учебната програма. Конкурсният изпит включва:1. Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас;2. Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас. Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата

Лондон предизвика скандал, като използва "Лего" в кампанията за референдума в Шотландия


Британското правителство премахна от своята кампания за референдума за независимостта на Шотландия кадри, в които имаше фигурки на датската компания за детски играчки "Лего" след оплакване от нейна страна, предаде "Ройтерс".

Кадрите бяха представени в интернет и в тях фигурките "Лего" илюстрираха 12-те неща, от които ще могат да си позволят шотландците с допълнителните 1400 лири на година, които според Лондон те ще имат, ако гласуват да останат в пределите на Обединеното кралство на...

Плевнелиев: Народът пожела референдум, нека политиците бъдат честни

Нарoдът пожела референдум за задължително и електронно гласуване и политическите лидери трябва да бъдат честни в тази посока. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред журналисти в Казанлък. Той беше официален гост на традиционния Фестивал на розата.

Амели Моресмо е новият треньор на Анди Мъри

Бившата номер 1 в света при жените Амели Моресмо е новата треньорка на олимпийския шампион Анди Мъри, потвърдиха официално от лагера на британеца. Световният номер 7 е без наставник от месец март, ко...

900 парашустисти отразнуваха със скок десанта в Нормандия

Близо 900 военни парашутисти, европейци и американци, скочиха днес над полята на Северозападна Франция, за да отбележат 70-годишнината от десанта в Нормандия по време на Втората световна война. Ск...

Кралското семейство надъха Белгия преди Мондиала

Кралското семейство на Белгия - крал Филип, кралица Матилд и четирите им деца посетиха последната тренировка на белгийския национален отбор преди заминаването му за Бразилия, където ще участва на пред...

Баща уби сина си, гръмнал го в корема с незаконна пушка

Полицаи задържаха 61-годишен мъж от драгоманското село Неделище, привлечен като обвиняем за убийството на сина си, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.
Сигналът за престъплението бил подаден на телефон 112 на 4 юни, около 18:45 часа. Пристигналият на място медицински екип установил, че откритият 20-годишен млад мъж е убит. Полицаи задържаха 61-годишен мъж от драгоманското село Неделище, привлечен като обвиняем за убийството на сина си, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. Сигналът за престъплението бил подаден на телефон 112 на 4 юни, около 18:45 часа. Пристигналият на място медицински екип установил, че откритият 20-годишен млад мъж е убит.

Математикът отсече: Забравете задължително гласуване на този вот

Според математика проф. Михаил Константинов задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има.

Азия боде небето

Някога асоцииран предимно с духовното начало и традициите, днес Азиатският континент е символ на прогреса. Само един поглед към профилите на градове като Токио, Хонконг, Тайпе или Банкок, наподобяващи игленици, е достатъчен да убеди всекиго в мощната трансформация на Азия. 
Небостъргачите са превърнати в емблема на икономическия и технологичния Някога асоцииран предимно с духовното начало и традициите, днес Азиатският континент е символ на прогреса. Само един поглед към профилите на градове като Токио, Хонконг, Тайпе или Банкок, наподобяващи игленици, е достатъчен да убеди всекиго в мощната трансформация на Азия. Небостъргачите са превърнати в емблема на икономическия и технологичния

Прадядото на Кристалина Георгиева дал прозвището Левски на Апостола

Какво е общото между еврокомисаря Кристалина Георгиева, журналистката Даниела Кънева, певицата Андрония Попова от “Сентиментъл Суингърс” и актрисата от сериала “Четвърта власт” Анастасия Неделчева? Всички те имат еленски корени и са наследници на прочутия Кършовски род, един от трите най-влиятелни в балканския град, а и у нас. Какво е общото между еврокомисаря Кристалина Георгиева, журналистката Даниела Кънева, певицата Андрония Попова от “Сентиментъл Суингърс” и актрисата от сериала “Четвърта власт” Анастасия Неделчева? Всички те имат еленски корени и са наследници на прочутия Кършовски род, един от трите най-влиятелни в балканския град, а и у нас.

Лана Дел Рей: Две години бях болна и лекарите не знаеха какво ми е

Неповторимата певица позира за новия брой на списание Fader


Ирен Кривошиева: Аз съм водач на грешниците

Николай не пожела да сложим халките в съвета. Това каза Ирен Кривошиева пред TV7. „Не е важно, че това е шестата поредна сватба. Важното е, че е сегашна. Любовта съществува. Любовта е нещо, което ако го има във всяка една случка, животът ще е по-лек”, каза Ирен.
Тя не пожела да говори от името на шестия си съпруг, Николай не пожела да сложим халките в съвета. Това каза Ирен Кривошиева пред TV7. „Не е важно, че това е шестата поредна сватба. Важното е, че е сегашна. Любовта съществува. Любовта е нещо, което ако го има във всяка една случка, животът ще е по-лек”, каза Ирен. Тя не пожела да говори от името на шестия си съпруг,

Село избира нов кмет, след като съдът отстрани предишния

Частични избори за кмет се провеждат днес в село Гороцвет, община Лозница, област Разград. Кандидатите са трима. С право на глас са 367 избиратели. В селото има една секция. До изборите се стигна, след като съдът отстрани от длъжност избраният през 2011 г. Иван Димитров заради длъжностно престъпление - съставяне на официални документи с невярно съдържание. Присъдата предвижда Димитров да няма право да упражнява длъжността кмет за 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Към 13 ч. бяха гласували 181 души. Постъпила е една жалба, обстоятелствата по която са в процес на установяване.

Тодор Батков: Очаквам развитие с "Газпром" до два месеца


Собственикът на "Левски" Тодор Батков заяви, че очаква положително развитие на преговорите с руския газов гигант "Газпром" до края на лятото.

Компанията е спрягана за спонсор на сините още от края на 2012 г., като се предполага, че партньорството им зависи и от напредъка по проекта "Южен поток".

Преди две седмици Батков обвини "Газпром" и провалената до момента сделка за наложената на клуба глоба от 200 хиляди евро от УЕФА за нарушения на финансовия феърплей.
...

Росен Плевнелиев: Рано е да се коментира служебен кабинет, тъй като това не е самоцел

Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това каза в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, предаде Дарик.
Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос, Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това каза в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, предаде Дарик. Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос,

Тристранна среща ЕС, Украйна и Русия за газа на 9 юни в Брюксел

В понеделник в Брюксел ще се проведе тристранна среща с участието на представители на Евросъюза, Украйна и Русия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на официален представител на руското министерство на енергетиката.

Предимно слънчево и без валежи в утрешния ден по Черноморието

Предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но без валежи ще бъде утре времето по Черноморието. Вятърът ще е до умерен, от север. Максимални температури ще достигнат 25°-27°. Температурата на морската вода е около 20°, вълнението ще е слабо 2-3 бала.

Плевнелиев: Рано е да се коментира служебният кабинет

Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това каза в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, предаде Дарик.
Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос, Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това каза в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, предаде Дарик. Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос,

Астероид с големината на стадион прелита край Земята (видео)

/КРОСС/ Астероид с големината на футболен стадион преминава днес близо до Земята.  Астероидът ще прелети на около 1,2 млн. км от земната повърхност със скорост 14 км/ сек. Заради размерите си космическото тяло носи името „Звяра". Астероидът беше открита от астрономите на НАСА на 23 април тази година. От космическата агенция успокояват, че опасност от сблъсък между „Звяра" и Земята няма.   video:http://www.youtube.com/watch?v=wY31vEZb5K0#t=3776

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване