Цветан Цветанов отива в Рига на престижна конференция за 25 г. от Балтийския път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255005

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще вземе участие в международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение“. Форумът ще се проведе на 21 и 22 август в латвийската столица Рига и е организиран съвместно от Министерството на външните работи на Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще вземе участие в международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение“. Форумът ще се проведе на 21 и 22 август в латвийската столица Рига и е организиран съвместно от Министерството на външните работи на

"Барселона" без право на трансфери до 2016 година

http://www.cross.bg/fytbolisti-barselona-transferi-1426355.html

/КРОСС/ ФИФА отхвърли обжалването на Барселона и каталунският клуб няма да има право да привлича футболисти в рамките на два трансферни прозореца. Забраната влиза в сила на 1 януари 2015 година и ще важи до 1 януари 2016 година. До края на настоящия трансферен период "блаугранас" могат да осъществяват сделки. На 2 април тази година Дисциплинарната комисия на международната футболна централа наложи наказание заради "груби нарушения на правилата за привличане на чуждестранни футболисти под 18 години". Днес санкцията беше потвърдена. Наказанието обхваща всички входящи и изходящи трансфери за футболисти от всички възрасти.  

Млад поет в редиците на ББЦ: "Българийо, Йордания от теб е по-червена"

http://www.mediapool.bg/mlad-poet-v-reditsite-na-bbts-balgariyo-yordaniya-ot-teb-e-po-chervena-news223926.html

Заместник-председателят на младежката организация на "България без цензура" в Пазарджик Милен Шехтов дебютира със стихотворение, публикувано на сайта на лидера на партията Николай Бареков.   Младият поет е на 22 години и е лидер на градската младежка организация на ББЦ в Ракитово. Ето и стихотворението:   "Българийо   Българийо, люлка на Балканите Българийо, бди над нас младите Българийо, вечна и неповторима Българийо, голяма и непобедима Българийо, държава силна и велика Българийо, едно врабче ти чурулика Българийо, живей за да живеем ние Българийо, засмей за да се смеем ние Българийо, изстрадала и окървавена Българийо, Йордания от теб е по-червена Българийо, кълна се да те защитавам Българийо, лъжците няма да ги оправдавам Българийо, милея всеки ден за тебе Българийо, нуждаеш се от мене Българийо, остава пламъка надежда Българийо, паричното ни мъчи май изглежда Българийо, ранена и опустошена Българийо, снижена и ожесточена Българийо, тъжна е за теб нощта Българийо, угасва бавно и свещта Българийо, фантазия за умовете Българийо, харизма си за боговете Българийо, цинизмът случайно настани се Българийо, човешкото трайно изгуби се Българийо, шалвари стъпват по земята Българийо, щадиш ли си децата Българийо, ъгъл в пирамидата Българийо, юмрук на барикадата Българийо, ягуара на бригадата."   Сайтът на Бареков представя Милен Шехтов като "автор на редица стихотворения и есета, в които основна тема са патриотизмът и родолюбието". В момента младият поет е студент четвърти курс в ЮЗУ "Неофит Рилски"’, специалност "Публична администрация". Шехтов споделя пред сайта, че влизането му в редиците на ББЦ е с една основна цел – "изграждане на доверие между политическите лица и обикновените хора, което според него отдавна е изгубено". "Ние, ръководството на МББЦ – Пазарджик смятаме, че между нас и хората, с които ще водим разговори, не трябва да има дистанция. Формално ние сме председателите, но водеща фигура в нашата дейност е народът, обикновените хора, които сме решени да поведем след нас", твърди Шехтов. Сайтът на Бареков продължава с представянето: "Талантът си да пише Шехтов открива в ранна детска възраст. Едва 7-годишен той започва да пише стихотворения. За себе си казва, че е патриот по душа, поради което тематиката в неговото творчество винаги е била насочена към богатото историческото наследство, което притежава България". "Младите напускат родината. Всеки казва: „По -добре да съм сит гурбетчия, отколкото гладен патриот“, възмущава се Шехтов и споделя, че за него това са слаби характери, а на България й трябват силни хора, които да се борят и жертват за нея. Затова според него трябва да се дава гласност на младия, необременен и идейно продуктивен човек. "Не разбирам как все още има хора, които вярват на тези политици. Представителите на политическия елит през последните 25 години единствено грабят и разрушават държавата", смята младият политик Шехтов. Според него само ББЦ и лидер като Николай Бареков могат да променят тази порочна практика.

Млад стихоплетец от партията на Бареков възхвали България във величави стихове

http://www.mediapool.bg/mlad-stihopletets-ot-partiyata-na-barekov-vazhvali-bulgaria-vav-velichavi-stihove-news223926.html

Зам.-председателят на областната младежката организация на ББЦ в Пазарджик и председател на организацията в Ракитово Милен Шехтов, родом от Велинград, възхвали в стихове България и одата му за родината намери място на блога на лидера на партията Николай Бареков.   Одата е поместена в Клуб Z, откъдето я цитираме поради високопатриотичното чувство, което се излъчва от нея.   "Българийо"   Българийо, люлка на Балканите Българийо, бди над нас младите Българийо, вечна и неповторима Българийо, голяма и непобедима Българийо, държава силна и велика Българийо, едно врабче ти чурулика Българийо, живей за да живеем ние Българийо, засмей за да се смеем ние Българийо, изстрадала и окървавена Българийо, Йордания от теб е по-червена Българийо, кълна се да те защитавам Българийо, лъжците няма да ги оправдавам Българийо, милея всеки ден за тебе Българийо, нуждаеш се от мене Българийо, остава пламъка надежда Българийо, паричното ни мъчи май изглежда Българийо, ранена и опустошена Българийо, снижена и ожесточена Българийо, тъжна е за теб нощта Българийо, угасва бавно и свещта Българийо, фантазия за умовете Българийо, харизма си за боговете Българийо, цинизмът случайно настани се Българийо, човешкото трайно изгуби се Българийо, шалвари стъпват по земята Българийо, щадиш ли си децата Българийо, ъгъл в пирамидата Българийо, юмрук на барикадата Българийо, ягуара на бригадата.

LG ще представи първия в света извит 21:9 IPS ултра широк монитор

http://www.cross.bg/monitor-izvit-digital-1426354.html

/КРОСС/ LG Electronics (LG) ще представи най-новия си IPS 21:9 извит ултра широк монитор (модел 34UC97) и други страхотни предложения в сегмента за монитори на IFA 2014 в Берлин, Германия. Впечатляващият 34-инчов монитор е първият в света монитор, който има извит IPS екран с аспектно съотношение 21:9. Той предлага забележително качество на картината и широка гама от удобни опции за свързаност. По време на IFA 2014 компанията ще представи и зашеметяващия Digital Cinema 4K монитор (модел 31MU97), както и богатия на много функции Gaming монитор (модел 24GM77), които съчетават отлична производителност с модерен стил и разнообразни функции. Ултраширокият извит IPS 21:9 монитор на LG е цялостно решение, което еднакво добре пасва на нуждите на професионалистите и на феновете на домашното за-бавление. Благодарение на допълнителното му екранно пространство потребите-лите могат да извършват повече задачи, за по-малко време. Добавяйки мека из-вивка към този монитор с аспектно съотношение 21:9, LG успява да създаде уни-кален продукт, който гарантира едно потапящо в картината преживяване. Дисплеят с Quad HD резолюция с 3440 x 1440 пиксела дава на дигиталните фотографи и създателите на филми онова ниво на детайл и прецизност, които са така необходими в работата им. Мониторът LG 34UC97 е съвместим с PC и Mac и лесно се справя с тежка графика и видеа и на двете системи. Той поддържа ThunderboltTM 2 за високоскоростни трансфери на данни - с четири пъти по-бърз от USB 3

Ангела Меркел ли е новият върховен представител на ЕС за външната политика?

http://www.euinside.eu/bg/analyses/is-merkel-the-new-eu-high-representative-for-foreign-affairs

ЕС е изправен пред три огромни външнополитически кризи с възможно трагични последствия за сигурността. Уви, тези кризи за пореден път разкриват неспособността на Съюза да действа като Общност. Доскоро основните говорители по източната криза бяха Балтийските държави, Полша и Швеция. По кризата в ...

Изплува нова версия за разстрела в Ботевград! Бизнесменът Семков смятал да се отказва от дърводобива, но куршумите го изпреварили!

http://pik.bg/изплува-нова-версия-за-разстрела-в-ботевград-бизнесменът-семков-смятал-да-се-отказва-от-дъ-news216031.html

Изплува нова версия за разстрела в Ботевград! Бизнесменът Семков смятал да се отказва от дърводобива, но куршумите го изпреварили!

Убитият  41-годишен бизнесмен Семко Семков смятал да се отказва от дърводобива и да започва нов бизнес - изкупуване на диворастящи гъби, каза за „Хоризонт" адвокат Христо Якимов, заместник-председател на местната структура на БСП.

"Семков имаше страхотен възход в последните 10-12 години, занимаваше се с дърводобив, със строителство, последният бизнес, където главно беше насочил усилията си в последните 2-3 години, беше еко- и биоживотновъдство, във ферма на 1800 м надморска височина. Това, което той ми каза, беше, че е тръгнал да прави биоживотновъдство, защото иска да се отдели от бизнес, за който непременно му трябват политически протекции - строителството и дърводобива. За мене остана усещане, че у него може би е имало разочарование", коментира Димитрина Стамболова, главен редактор на сайта „Ботевградски вести".

Тялото на Семко Семков беше открито тази сутрин около 7:00 часа. Според първоначалната информация той е бил убит с пет куршума. 

В момента районът е отцепен и специализираните органи извършват процесуално-следствени действия.

 

 

Газоподаването в столичния квартал "Гара Искър" е възстановено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4255003

Газоподаването към седемте промишлени потребители на синьо гориво в района на столичния квартал "Искър" е възстановено, съобщиха от Овергаз. Екипи на „Софиягаз” отстраниха повредата още към 13 часа.
Около 11 часа днес шофьор на лек автомобил е блъснал отклонение на газопровод на улица "Неделчо Бончев” в София. Газоподаването към седемте промишлени потребители на синьо гориво в района на столичния квартал "Искър" е възстановено, съобщиха от Овергаз. Екипи на „Софиягаз” отстраниха повредата още към 13 часа. Около 11 часа днес шофьор на лек автомобил е блъснал отклонение на газопровод на улица "Неделчо Бончев” в София.

Възстановиха газоподаването в столичния квартал "Гара Искър"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254962

Газоподаването към седемте промишлени потребители на синьо гориво в района на столичния квартал Газоподаването към седемте промишлени потребители на синьо гориво в района на столичния квартал "Искър" е възстановено, съобщиха от Овергаз. Екипи на „Софиягаз” отстраниха повредата още към 13 часа. Около 11 часа днес шофьор на лек автомобил е блъснал отклонение на газопровод на улица "Неделчо Бончев” в София.

Еврото проби под нивото си спрямо щатския долар

http://www.cross.bg/evroto-pynkta-ravnishte-1426353.html

/КРОСС/ Еврото проби под нивото си на подкрепа от 1,33 спрямо щатския долар в сряда, спадайки до най-ниското си равнище в последните 11 месеца, съобщава WBP Online. По време на обедната търговия на Стария континент единната валута губи 0,20 на сто до 1,3294 щатски долара. Еврото изгуби над 5 на сто от покупателната си сила от май насам, когато бе достигнато най-високото равнище през 2014 г. в близост до 1,4 долара. Данните за производството в рамките на еврозоната се очаква да покажат спад на индекса на мениджърите по покупките до 53,4 пункта от отчетените преди това 54,2 пункта, пише Investor.  

БНБ отвори печатницата за пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_379044.html

Българската народна банка поръча отпечатването на огромно количество банкноти. Централната банка е пуснала две обществени поръчки непосредствено след затварянето на Корпоративна търговска банка (20 юни, петък). Първата поръчка е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 23 юни, понеделник. Тя е за отпечатването на български банкноти с номинал 5, 10, 20, 50 и 100 лева. Общата стойност на поръчката е 26 000 000 лева без ДДС. Втората поръчка на БНБ е от 18 август. Избраната процедура е „договаряне без обявление“. Поканата е изпратена до „Обертюр Фидюсиер“. Иска се отпечатването на 60 милиона банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева. Мотивите на БНБ за спешната поръчка следните: „При спазване на законоустановените срокове по ЗОП за провеждане на ограничена процедура и избирането на изпълнител, включително и сроковете за извършването на проучване/потвърждение за достъп до класифицирана информация, съгласно ЗЗКИ, БНБ би могла да сключи договор за отпечатване на български банкноти, както и да възложи отпечатването на съответни тиражи, най-рано в края на текущата година. Същевременно в края на месец юни и началото на месец юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система , които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на месец юни. Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за наличнопаричното обращение в България“. "Обертюр Фидюсиер" АД е единственото дружество на територията на страната, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка, допълват от централната банка.

Гръмнали Семков с „Макаров”

http://frognews.bg/news_74916/

Ботевградскиятк бизнесмен Семко Семков най-вероятно е застрелян с пистолет „Макаров”. Това казаха за Фрог нюз разследващи. Съпругата му Валя и децата му били на море, когато куршумите го застигнали. Именно там близките му научили за покушението. Все още не е приключила аутопсията му, която ще даде отговори на много въпроси около дръзкото престъпление.

Р. Петков очаква наказателен вот срещу ръководството на БСП

http://izbori2014.actualno.com/R-Petkov-ochakva-nakazatelen-vot-sreshtu-rykovodstvoto-na-BSP--news_46039.html

Председателят на предизборния щаб на ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) Румен Петков заяви, че очаква протестен наказателен вот към ръководството на БСП. На пресконференция в Пло...

От ЦСКА ще съдят Иво Иванов за клевета

http://bgfootball.actualno.com/Ot-CSKA-shte-sydjat-Ivo-Ivanov-za-kleveta-news_46042.html

Ръководството на ЦСКА обяви, че ще бъде заведено дело за клевета срещу бившия собственик на клуба Иво Иванов. "УС на ПФК ЦСКА АД на днешното си заседание обсъди поредицата от клеветнически твърд...

Кола под наем с бензин ще ви струва най-евтино в Норвегия

http://europe.actualno.com/Kola-pod-naem-s-benzin-shte-vi-struva-naj-evtino-v-Norvegija--news_46044.html

Туристите в Норвегия плащат най-скъпо за кола под наем и бензин, а в Испания транспортът ще ви излезе най-евтин. Това показва ново изследване. То разкрива най-евтините и най-скъпите места в Европа за ...

Изпълнителната агенция по рибарство с нов шеф

http://society.actualno.com/Izpylnitelnata-agencija-po-ribarstvo-s-nov-shef-news_46043.html

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, съгласувано с министър-председателя на Република България, е освободил от длъжност шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури...

Роулинг се върна към света на Хари Потър

http://www.cross.bg/hari-royling-potur-1426357.html

/КРОСС/ Джоан Роулинг се върна към света на Хари Потър. След като в началото на месец юли писателката се сети за любимия си магьосник и неговите пораснали приятели, сега Роулинг публикува на сайта Pottermore кратък разказ, посветен на пеещата вълшебница Селестин Уорбек, която се споменава няколко пъти в книгите за малкия магьосник. Тя е любимата певица на майката на Рон Уизли - най-добрият приятел на Потър. Уорбек е наполовина мъгъл, наполовина магьосник. Принадлежи към дома „Грифиндор" в училището за магия и вълшебство „Хогуортс".Кратката история на певицата, публикувана от Роулинг, е от 500 думи. Писателката описва героинята си като дръзка дама, напомняща певицата Шърли Беси. "Световноизвестната певица Селестин Уорбек е родом от Уелс. Нейният баща, служител в отдела за връзки с мъгълите, среща майка й - мъгъл (провалена актриса), когато я напада Lethifold - вълшебно създание от света на Хари Потър). В началото на месец юли писателката вече публикува една история с героите от "Хари Потър". В нея е описана срещата на тримата главни герои - Хари, Рон и Хърмаяни - на финала на Световната купа по куидич през 2014 година.

Има съмнения за антракс в шуменско село

http://www.cross.bg/antraks-selo-zagoriche-1426352.html

/КРОСС/ Има съмнения за антракс в шуменското село Загориче, съобщава Дарик. „Проби от умряло животно са изпратени до Националната лаборатория на 13 август, но резултати все още няма", потвърди д-р Катя Райкинска - директор на Областната дирекция на Агенцията по храните в Шумен. „Животното е евтаназирано, извършена е ваксинация на всички животни в селото", допълни тя. През юни 2012 г. отново в село Загориче имаше потвърдени случаи на антракс.  

53% от българите не се доверяват на банковата система

http://www.moreto.net/novini.php?n=261671

53% от българите не се доверяват на българската банкова система. Това показват данните от проучване на "Галъп". Недоверието в родните финансови институции продължава да расте вече втори месец поред. През юли то е било 41%.

Отпускат допълнително 800 хил. лв. за защита от градушки

http://econ.bg/Новини/Отпускат-допълнително-800-хил-лв-за-защита-от-градушки_l.a_i.562683_at.1.html

Допълнителни 800 хил. лева ще бъдат отпуснати за закупуване на ракети за борба с градушката. Това стана ясно на редовното заседание на кабинета. ...

Близнашки: Стремим се да внесем спокойствие, че ще се отиде към свободни и честни избори

http://www.cross.bg/bliznashki-oblastnite-vnesem-1426351.html

/КРОСС/ "Продължава прегледът на работата на областните управители", заяви на пресконференция след правителственото заседание министър-председателят проф. Георги Близнашки. Той информира медиите за освобождаването на областните управители на Стара Загора, Варна и Перник и назначаването на тези длъжности съответно на Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова. Премиерът отбеляза, че това са млади хора, които досега не са били пряко ангажирани с политическа дейност. „Опитваме се да внесем коректив, да подобрим работата на областните управи и да внесем спокойствие, че ще се отиде към едни свободни и честни избори", добави проф. Близнашки. На днешното правителствено заседание за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше определен вицепремиерът Йордан Христосков. Представител на правителството в НСТС ще бъде и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. „С това решение правителството дава знак, че социалният диалог може да бъде осъществяван на най- високо ниво", подчерта вицепремиерът Христосков. Той напомни, че съгласно Кодекса на труда, всички проекти на актове на МС, които касаят индустриалните и в частност трудовите и осигурителните отношения, трябва да бъдат съгласувани със социалните партньори

На кафе и още нещо с Орифлейм

http://www.zapernik.com/obshtestvo/na-kafe-i-oshte-neshto-s-orifleim_33809/

Каним Ви на безплатно кафе и компютърен дермо тест на кожата, грим и консултация о след 16.30 пред Двореца на културата в шатрата на Орифлейм.

В Мадрид проведоха флашмоб в защита на Стенин

http://www.cross.bg/segodnya-ychastvat-stenin-1426350.html

/КРОСС/ Около 100 автомобила участват във флашмоба в подкрепа на изчезналия в Източна Украйна фотограф на МИА “Россия сегодня” (“Русия днес”) Андрей Стенин в Мадрид, съобщи РИА Новости.Шофьорите са залепили на колите си листове с надписи #freeAndrew и пътуват из града и околностите му. В акцията също така участват автомобили на МИА “Россия сегодня” в Испания, както и на руското посолство в страната.

Хванаха врачани да източват банкови карти в Грузия (снимки)

http://pik.bg/хванаха-врачани-да-източват-банкови-карти-в-грузия-снимки-news216036.html

Хванаха врачани да източват банкови карти в Грузия (снимки)

Банда от трима врачани е арестувана в Грузия заради източване на банкови карти, съобщи tribali.info.

Христо Христов (роден през 1976 г.) , Илиан Груев (1990 г.) и Вероника Владимирова (1981 г.) поставили скимиращи устройства на банкомати на 5 различни банки в Батуми, за да се сдобият по незаконен начин с данните от карти на клиенти на финансовите институции.

Илиян - Джон Ленън и Вероника-Рони са брат и сестра, а Христо е приятелят на Вероника. Арестът е станал в началото на август, уточняват от грузинското вътрешно министерство.


С получените по този криминален начин данни те присвоили 1100 грузински лари (638 щатски долара) от сметките на няколко граждани.


В хода на разследването били открити прикрепени към екраните на банкоматите аудио-видео устройства за следене и устройства за четене на информация на входовете за карти. Тези устройства са иззети като доказателствен материал.
Задържаните направили пълни самопризнания за извършеното от тях престъпление. Започнало е следствие за групова кражба по предварителен сговор между тримата врачани, нанесъл значителни щети. Освен това те са обвинени за неправомерно използване на компютърни данни.

Шестият "Миндя рок фест" ще представи и чуждестранни групи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/20/2364699_shestiiat_mindia_rok_fest_shte_predstavi_i/?ref=rss


За шести път фестивалът "Миндя рок фест" ще събере любители на стила в планинското село Миндя край Велико Търново. Тази година тридневното събитие, което започва на 28 август и ще продължи до 30 август, може да се похвали не само с български, но и чуждестранни изпълнители, обявиха организаторите му.

Първата вечер в четвъртък ще предостави трибуна на непрофесионалнилни и начинаещи музиканти, които се борят за голямата награда - запис и промоция на авторски сингъл.

Освен тях...

До началото на зимата ЕС ще се погрижи за 14 000 души в Босна след наводненията

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/08/20/2364764_do_nachaloto_na_zimata_es_shte_se_pogriji_za_14_000/?ref=rss


До началото на зимата Европейският съюз планира да осигури в Босна и Херцеговина покрив над главата на 14 000 души, които бяха засегнати от наводненията през май, съобщи БТА, позовавайки се на "Танюг".

Вече се работи по обновлението на училища, болници, пътища, водопроводи, а ЕС съдейства и за това да се отворят още 2000 работни места в районите, които бяха наводнени. Ренцо Давиди, представител на делегацията на ЕС в Босна и Херцеговина, заяви, че 85 милиона евро, с които разполага...

Младите фермери протестират заради липса на финансиране

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mladite-fermeri-protestirat-zaradi-lipsa-na-finansirane-6020406

"Повече от 2 хиляди проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират", обясниха от неформалната организация "Кауза Млад фермер"

Росен Петров: Грижата за работещата класа събра "България без цензура" и ЛИДЕР

http://pik.bg/росен-петров-грижата-за-работещата-класа-събра-българия-без-цензура-и-лидер-news216034.html

Росен Петров: Грижата за работещата класа събра "България без цензура" и ЛИДЕР

Грижата за работещата класа събра „България без цензура“ и ЛИДЕР. Така коментира влизането на новия партньор в коалицията зам.-председателят на ББЦ и говорител на КП "България без цензура" Росен Петров в предаването 12+3 по БНР.

Той посочи като повод за сближаването на партиите желанието за нови работни места, по-високи заплати и държавна защита за бизнеса. Тези мерки биха довели до икономически ръст, който да позволи адекватна защита за социално-слабите.

„Най-големият порок на България е бедността. Видях го тези дни в Червен бряг, преди това в Тутракан и във всяко кътче на страната. Към бедните е насочена и нашата социална програма, защото хората по места са обезверени и радикално настроени“, обясни Петров.

"Служебното правителство трябва да е гарант за честното провеждане на изборите. МВР трябва да съблюдава за нарушенията и да не толерира злоупотребите с гласовете на честните българи", добави Петров.

Нужен е растеж на икономиката, за да ги има тези социални придобивки, коментира пред БНР и председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов.

Филипов посочи, че програмите на ЛИДЕР и ББЦ напълно се покриват в икономическата си част. „България без цензура“ предлага приоритетно ускорено развитие на три области – енергетика, туризъм и селско стопанство. ЛИДЕР също залагали на тези отрасли, които могат до осигурят икономически растеж.

Кола уби колоездач на пешеходна пътека

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-ubi-koloezdach-na-peshehodna-pyteka-6020412

Инциденти по този път ставали редовно. Нито знаците, нито пешеходната пътека или камерите стряскали шофьорите

Правят две операции на оцелята от падналия асансьор, животът й още е в опасност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254971

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анна", чиито лекари се борят за живота на пострадалата пред „Дарик“.Димитров уточни, че трябва да минат между 3 и 5 дни, за да могат със сигурност да кажат, Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анна", чиито лекари се борят за живота на пострадалата пред „Дарик“.Димитров уточни, че трябва да минат между 3 и 5 дни, за да могат със сигурност да кажат,

А. Владимирова пред Фрог: Политиците се страхуват, че зад Менса стои поръчка

http://frognews.bg/news_74914/

Политиците се страхуват, че зад предложението на предствавителя на „Менса-България” да се тестват за интелигентност стои някаква поръчка. Това каза пред Фрог нюз психоложката Ани Владимирова.

Възстановиха газоподаването в столичния квартал "Гара Искър"

http://pik.bg/възстановиха-газоподаването-в-столичния-квартал-гара-искър-news216032.html

Възстановиха газоподаването в столичния квартал "Гара Искър"

Газоподаването към седемте промишлени потребители на синьо гориво в района на столичния квартал "Искър" е възстановено, съобщиха от Овергаз.

Екипи на „Софиягаз” отстраниха повредата още към 13:00 часа.Около 11:00 часа днес шофьор на лек автомобил е блъснал отклонение на газопровод на улица "Неделчо Бончев” в София. Минути по-късно екипите газовото дружество са спрели изтичането на синьо гориво.

Не е имало опасност за работещите в района на повредата. 

Природният газ е по-лек от въздуха и при евентуално изтичане се издига високо в атмосферата, като не създава опасност за хората и околната среда.

3D рисунка на входа на Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=261689

Уникална 3d рисунка радва варненци и гостите на града под слънчевия часовник на входа на Морската градина. Рисунката е изработена по специфична технология, с финансовата подкрепа на община Варна и е част от кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019 г.

Температурите утре се повишават, стигат до 36°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254966

През нощта ще е ясно. И утре времето ще се задържи предимно слънчево. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София 31°, по-ниски по Черноморието – между 27° и 30°. Едва привечер над северозападните райони облачността ще се увеличи, възможно е вечерта дори на отделни места краткотрайно да превали. През нощта ще е ясно. И утре времето ще се задържи предимно слънчево. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София 31°, по-ниски по Черноморието – между 27° и 30°. Едва привечер над северозападните райони облачността ще се увеличи, възможно е вечерта дори на отделни места краткотрайно да превали.

Слънчево време утре, температурите - от 31° до 36°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254946

През нощта ще е ясно. И утре времето ще се задържи предимно слънчево. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София 31°, по-ниски по Черноморието – между 27° и 30°. Едва привечер над северозападните райони облачността ще се увеличи, възможно е вечерта дори на отделни места краткотрайно да превали. През нощта ще е ясно. И утре времето ще се задържи предимно слънчево. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София 31°, по-ниски по Черноморието – между 27° и 30°. Едва привечер над северозападните райони облачността ще се увеличи, възможно е вечерта дори на отделни места краткотрайно да превали.

Правят две операции на оцелята от падналия асансьор, опасността за живота й остава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254961

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анна Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анна", чиито лекари се борят за живота на пострадалата пред „Дарик“. Димитров уточни, че трябва да минат между 3 и 5 дни, за да могат със сигурност да кажат,

Зигмар Габриел обеща германската подкрепа за реформите в Гърция да продължи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/20/2364760_zigmar_gabriel_obeshta_germanskata_podkrepa_za/?ref=rss


Германия продължава да подкрепя реформите в Гърция, заяви германското министерство на икономиката и енергетиката, разпространено след среща в Берлин на германския вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел с гръцкия министър на развитието Никос Дендиас, цитирано от радио "Атина".

В документа се подчертава, че германският министър признава реформаторските усилия на Гърция и че на разговорите е било постигнато съгласие за продължаване на сътрудничеството между двете страни в...

Почина 18-годишната Александра от Хасково, катастрофирала тежко през май

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254952

Почина 18-годишната Александра Атанасова от хасковската ГПЧЕ "Асен Златаров", която на 20 май катастрофира тежко до пл. "Лебеда" в областния град. Днес бе погребението на момичето, съобщи haskovo.info.
На 20 май вечерта на кръстовището до "Лебеда" се сблъскаха Рено и Мазда. Реното не спира на знак "Стоп" и последва зверски сблъсък. Почина 18-годишната Александра Атанасова от хасковската ГПЧЕ "Асен Златаров", която на 20 май катастрофира тежко до пл. "Лебеда" в областния град. Днес бе погребението на момичето, съобщи haskovo.info. На 20 май вечерта на кръстовището до "Лебеда" се сблъскаха Рено и Мазда. Реното не спира на знак "Стоп" и последва зверски сблъсък.

Скандал при раздаването и на помощите за пострадалите в Добрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_378907.html

За нарушения при раздаването на помощите за пострадалите при наводнението в Добрич сигнализира Ива Славкова, администратор на Facebook групата „ЗАЕДНО за МИЗИЯ, БЯЛА СЛАТИНА, ДОБРИЧ, ВАРНА, ВРАНИЛОВЦИ“, която набира помощи за пострадалите. Основният проблем е при разпределението на средствата от дарителските кампании. Списъците бяха изготвени от създадения специално за целта Обществен съвет по създадени от тях критерии. Проверка на доброволци обаче показва, че има дублиране на имена и адреси в списъците. Те подават сигнал в общината, откъдето отговарят, че е имало дублиране, но то е коригирано. Проблемът се появи още при създаването на този Обществен съвет, който противоречи на всички закони. Председателят на съвета Иванка Титова е служител на общината, а представителят на пострадалите Беядин Сюлейман изобщо не е пострадал и не е ясно кой го е излъчил за представител, коментира Ива Славкова.  Работата на Обществения съвет освен да създаде списъците е и да определи каква помощ ще получи всяко пострадало семейство в зависимост от щетите, нанесени на имота на всяко от тях. Събраните в сметката на БЧК средства за Добрич са 450 000 лева, които трябва да се разпределят между 700 семейства. Според информация на Обществения съвет 80 семейства ще получат по 1600 лева, 480 семейства - по 625 лева, а 140 семейства - по 150 лева.  След като започна раздаването на помощите обаче, се оказа, че дарения получават хора, които не живеят в пострадалите райони. Има семейства, които са получили по няколко дарения, а хора, чиито къщи се нуждаят от основен ремонт, не присъстват изобщо в списъците. Имаше и такъв куриозен случай с къщи-близнаци. Семейството от едната къща получава 1600 лева, а семейството от другата – минимална помощ от 150 лева, обясняват доброволци. Пострадали, които не са включени в списъците, се обръщат към Обществения съвет с молбата представители да дойдат и да видят, че действително има големи щети, за да бъдат включени в списъците. Има посещения в различни домове, но корекциите в списъците са незначителни, а от Съвета обясняват, че не могат да се добавят нови хора, защото няма повече пари. След като стана ясно, че има нередности, редица дарители се обърнаха към Обществения съвет с молба да видят списъците на хората, получили помощи. От Обществения съвет обаче отказват, тъй като списъците съдържат лични данни, допълва Славкова. След подадените сигнали за нередности при раздаването на средствата кметът на Добрич Детелина Николова обявява, че това са слухове.  "Чувам, че някой продава ваучери, получени от дарения. Чувам, че инициативни граждани в кавички пращат сигнали за нередности при раздаването на даренията. Тези, които търсят под вола теле, написаха писмо до прокуратурата!", казва Николова пред пострадали, цитирана от местни медии.  Николова обяснила, че средствата не се раздават от общината, а от Обществения съвет, създаден специално за целта.  "Получих обаждания на телефона, че са пратени сигнали до фондацията за начина на разпределянето на средствата. От там не ми казаха кой праща сигналите, но аз знам кой", казва още кметът. Няколко дни по-късно една от пострадалите, която подава сигнал за нередностите – Ивка Михнева, е привикана в полицията на разпит след жалба до нея. Жалбата е подадена от съседка за оказан „психически и физически тормоз във връзка с раздадените помощи от „Социални грижи“. С тази госпожа никога не съм говорила за отпускането на каквито и да е помощи, категорична е Михнева. Тя е подписала предупредителен протокол за това да не влиза в контакт с жалбоподателката. Убедени сме, че започва „лов на вещици“, категорична е Ива Славова. Опитахме да се свържем с кмета на Добрич Детелина Николова, но от общината обясниха, че тя е в командировка.  Миналата седмица OFFNews съобщи нередности при раздаването на помощите за пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово".  Доброволци алармираха, че помощите, раздавани в „Аспарухово“, са отпускани на хора, които не са пострадали от наводненията. За сметка на това нуждаещи се са останали без финансова помощ. Във Варна помощите също са раздавани по списък на общината. От БЧК и от община Варна си размениха взаимно обвинения за нередностите, а областният председател на БЧК във Варна Илко Раев обеща да намери пари за пострадалите, които не са получили помощи.

Пияни туристи започнаха да заспиват из улиците на Варна (снимки)

http://pik.bg/пияни-туристи-започнаха-да-заспиват-из-улиците-на-варна-снимки-news216024.html

Пияни туристи започнаха да заспиват из улиците на Варна (снимки)

Туристическият сезон е в разгара си и повечето от гостите на Варна са се отдали на купони. Но не всички туристи успяват да прекъснат на време веселбата и да се приберат, пише petel.bg. Почерпен мъж легна да си почине снощи около 2,30 ч. не къде да е, а в центъра на Варна до Севастопол.

Човекът, който е бил на видима възраст 52-53 години, се опънал спокойно върху тротоара, а краката му стърчали на улицата, както се вижда от пратените ни снимки.

След около 30-40 минути минувачи извикали полиция. Пристигналият екип се обадил на линейка, която развалила почивката на почерпения човек и го прибрала.

Почина абитуриентката от Хасково, катастрофирала тежко през май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254933

Почина 18-годишната Александра Атанасова от хасковската ГПЧЕ Почина 18-годишната Александра Атанасова от хасковската ГПЧЕ "Асен Златаров", която на 20 май катастрофира тежко до пл. "Лебеда" в областния град. Днес бе погребението на момичето, съобщи haskovo.info. На 20 май вечерта на кръстовището до "Лебеда" се сблъскаха Рено и Мазда. Реното не спира на знак "Стоп" и последва зверски сблъсък.

Правителството назначи човек на АБВ за областен управител във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364873_pravitelstvoto_naznachi_chovek_na_abv_za_oblasten/?ref=rss


Стоян Пасев е новият областен управител на Варненска област. Той заменя на поста му Иван Великов (БСП), назначен от правителството на Пламен Орешарски. Великов бе заместник на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, а през последните месеци създаде доста проблеми на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) и Общинския съвет, доминиран също от партията на Бойко Борисов.

Назначеният сега на негово място Стоян Пасев е юрист и машинен инженер по образование. Тай е член на Варненската адвокатска...

Кубрат Пулев: Кличко никога не е проверяван за допинг

http://moresport.actualno.com/Kubrat-Pulev-Klichko-nikoga-ne-e-proverjavan-za-doping-news_46031.html

Кубрат Пулев даде интервю за руското издание "Planetboxing.ru", в което обвини Владимир Кличко, че организира "цирка" с Шанън Бригс, за да отклони вниманието от допинг тестовете, к...

Русия отмени забраната за внос на някои стоки

http://europe.actualno.com/Rusija-otmeni-zabranata-za-vnos-na-njakoi-stoki-news_46037.html

Русия е отменила забраната за внос за някои стоки. От списъка със санкциите е извадено безлактозното мляко, сьомгата и пъстървата, картофите за садене, лукът, хибридните сладка царевица и грах и храни...

Радомир Антич: Атлетико трудно ще се бори пак за титлата

http://football.actualno.com/Radomir-Antich-Atletiko-trudno-shte-se-bori-pak-za-titlata-news_46040.html

Бившият треньор на Реал (Мадрид), Барселона и Атлетико (Мадрид) - Радомир Антич, изказа съмнение, че отборът на Диего Симеоне ще съумее да защити шампионската си титла. Според 65-годишния специалист п...

Русия: Възмутени сме от гаврата с наш паметник в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254947

Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи на 18 август с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи на 18 август с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал "Лозенец", предаде РИА Новости.  Ето какво пише в документа:  "Ние сме дълбоко възмутени от

Офертата на "Уестингхаус" за 7 блок е твърде висока, обяви бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/20/2364753_ofertata_na_uestinghaus_za_7_blok_e_tvurde_visoka/?ref=rss


Цената за изграждане на един киловатчас ядрена мощност на световния пазар е около 2000 евро, а стойността, която предлагат от "Уестингхаус" за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", е 5300 долара за един киловатчас, което е изключително неизгодно за България. Това заяви бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов в интервю пред "Дарик".

Според Костадинов от подписаното споразумение с американската компания не се разбира тя инвеститор ли е или само продавач. "Това не е проект за...

Кабинетът прие тарифата за предизборните предавания по БНТ и БНР

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-прие-тарифата-за-предизборните-предавания-по-БНТ-и-БНР_l.a_i.562681_at.1.html

Кабинетът одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по Българската национална...

Осигурени са още 800 000 лв. за противоградови ракети

http://www.moreto.net/novini.php?n=261678

Правителството отпусна допълнителни 800 000 лв. за закупуване на противоградови ракети. Това е четвъртото за тази година подобно решение, чиято цел е да бъде защитена селскостопанската реколта. Поради усложнената метеорологична обстановка в страната през 2014 г.

Близнашки смени още трима областни управители

http://www.mediapool.bg/bliznashki-smeni-oshte-trima-oblastni-upraviteli-news223925.html

След като преди седмица освободи петима кадри на БСП и ДПС от ръководните места в областите Пловдив, Благоевград, Русе, Монтана и Плевен, в сряда служебният премиер Георги Близнашки смени и областните управители на Стара Загора, Варна и Перник. На мястото на Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов той назначава съответно Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова.   Петрунова е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има международни специализации по мениджмънт и търговска медиация, както и по право на Европейския съюз. От 1994 г. е адвокат към Адвокатската колегия в Стара Загора. Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна. Има магистратура и по икономика и управление на търговията от Икономическия университет в града, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в СА "Димитър Ценов" – Свищов. Адвокат е към Варненската адвокатска колегия, а от 2012 г. е и член на нейния дисциплинарен съвет. Начело на областната администрация в Перник застава председателят на местната Търговско-промишлена палата. Бойка Петрова е магистър по икономика от УНСС, специализирала е мениджмънт в Техническия университет в София. Преди да оглави Пернишката търговско-промишлена палата през 2001 г., в продължение на 10 години е била неин главен секретар.

Мъж се сблъска с кит, карайки джет в Исландия (ВИДЕО)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254941

Мъж се срещна лице в лице с кит, докато кара джет в Исландия, съобщава в. "Индипендънт".  Брайнар Тор Гунарсон карал джет в северната част на Исландия, когато преминал с джета по гърба на кит, който тъкмо излизал от водата. Сблъсъкът е записан от камерата, която младежът поставил на каската си.  Той опитал да избегне кита, но не успял, Мъж се срещна лице в лице с кит, докато кара джет в Исландия, съобщава в. "Индипендънт". Брайнар Тор Гунарсон карал джет в северната част на Исландия, когато преминал с джета по гърба на кит, който тъкмо излизал от водата. Сблъсъкът е записан от камерата, която младежът поставил на каската си. Той опитал да избегне кита, но не успял,

Мъж се блъсна в кит, карайки джет в Исландия (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254915

Мъж се срещна лице в лице с кит, докато кара джет в Исландия, съобщава в. Мъж се срещна лице в лице с кит, докато кара джет в Исландия, съобщава в. "Индипендънт". Брайнар Тор Гунарсон карал джет в северната част на Исландия, когато преминал с джета по гърба на кит, който тъкмо излизал от водата. Сблъсъкът е записан от камерата, която младежът поставил на каската си. Той опитал да избегне кита, но не успял,

Холдинг, който ще инвестира 1,5 милиарда в България, стои зад ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254930

Холдинг, който ще инвестира у нас 1,5 милиарда евро, стои зад ЦСКА, се казва в документ, факсимиле от който показа sportal.bg.
Документът е бил предоставен от клуба на Лицензионната Комисия към БФС.
В него се казва, че зад червените стои компанията България Дивелопмънт Холдинг Лимитед.
Дружеството, което се свързва с милиардера от Хонконг Стивън Холдинг, който ще инвестира у нас 1,5 милиарда евро, стои зад ЦСКА, се казва в документ, факсимиле от който показа sportal.bg. Документът е бил предоставен от клуба на Лицензионната Комисия към БФС. В него се казва, че зад червените стои компанията България Дивелопмънт Холдинг Лимитед. Дружеството, което се свързва с милиардера от Хонконг Стивън

Баба даде на измамници 2 600 лв. за кутия с бисквити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254935

80-годишна баба от Сливен даде 2 600 лева на измамници за кутия с бисквити, съобщиха от МВР-Сливен.
Около 15,00 часа на 18-ти август жената е получила обаждане по телефона, при което е разпознала свой съсед, който е в чужбина. Мъжът помолил за помощ при освобождаването на колетна пратка с важни документи и парични средства в размер на 4500 евро. 80-годишна баба от Сливен даде 2 600 лева на измамници за кутия с бисквити, съобщиха от МВР-Сливен. Около 15,00 часа на 18-ти август жената е получила обаждане по телефона, при което е разпознала свой съсед, който е в чужбина. Мъжът помолил за помощ при освобождаването на колетна пратка с важни документи и парични средства в размер на 4500 евро.

Баба плати 2 600 лв. за кутия с бисквити, излъгали, че е важна колетна пратка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254927

80-годишна баба от Сливен даде 2 600 лева на измамници за кутия с бисквити, съобщиха от МВР-Сливен.
Около 15,00 часа на 18-ти август жената е получила обаждане по телефона, при което е разпознала свой съсед, който е в чужбина. Мъжът помолил за помощ при освобождаването на колетна пратка с важни документи и парични средства в размер на 4500 евро. 80-годишна баба от Сливен даде 2 600 лева на измамници за кутия с бисквити, съобщиха от МВР-Сливен. Около 15,00 часа на 18-ти август жената е получила обаждане по телефона, при което е разпознала свой съсед, който е в чужбина. Мъжът помолил за помощ при освобождаването на колетна пратка с важни документи и парични средства в размер на 4500 евро.

Чиатател пита кога ще се реши проблема с уличното осветление на ул. "Кирил Шиваров" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261687

Читател на Moreto.net. се оплаква от липса на улично осветления в района, в който той живее. Мъжът се жалва от чести вандалски прояви в тъмната част на денонощието и пита кога ще бъде решен проблема от Общината. "Бих искал да сигнализирам отново за липса на улично осветление в централната част на град Варна, в район Приморски - по-точно по протежението на ул.

"Бон Апети" напуска Би Ти Ви, връща се в Нова тв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254921

Кулинарното предаване "Бон Апети" от септември отново ще върви по Нова тв, съобщават от електронната медия.
През февруари тандемът Лора и Стоян напуснаха Нова, където бе техният тв дебют, и се преместиха в Би Ти Ви.
Сега двамата "отново ще доказват кулинарните си способности там, където се чувстват най-уютно", Кулинарното предаване "Бон Апети" от септември отново ще върви по Нова тв, съобщават от електронната медия. През февруари тандемът Лора и Стоян напуснаха Нова, където бе техният тв дебют, и се преместиха в Би Ти Ви. Сега двамата "отново ще доказват кулинарните си способности там, където се чувстват най-уютно",

Иван Балабанов, Ubisoft София: Програмирането на игри e сложно като за НАСА, но по-печеливше от Холивуд

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/20/2364287_ivan_balabanov_ubisoft_sofiia_programiraneto_na_igri_e/?ref=rss


Иван Балабанов е изпълнителен директор на Ubisoft - София. На тази позиция е вече близо шест години. Като студент работи на свободна практика като 2D и 3D художник и така си плаща обучението в Американския университет в Благоевград със специалност политически науки и международни отношения и история. След това заминава за Англия да прави докторат по Международни отношения с насока Близкия изток, като отново работи на свободна практика, за да се издържа. Количеството работа се увеличава и...

РЗС все пак ще подкрепи ГЕРБ на изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364721_rzs_vse_pak_shte_podkrepi_gerb_na_izborite/?ref=rss


Партията на Яне Янев РЗС все пак ще подкрепи ГЕРБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

Политическият съвет на РЗС е решил днес партията да не се регистрира за самостоятелно участие изборите и "потвърждава ангажимента си за политическо партньорство с ГЕРБ", съобщиха от пресцентъра на партията.

В петък в съобщение до медиите, изпратено от електронния адрес на РЗС, се казваше, че Политическият съвет на РЗС взел решение да призове своите членове и...

78-годишен с фрактури, паднал от кон над рудник "Ораново"

http://www.vesti.bg/novini/78-godishen-s-frakturi-padnal-ot-kon-nad-rudnik-oranovo-6020411

Възрастен мъж пострада тежко, след като подплашена кобила го хвърли от седлото край град Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Мистичното поевтиняване на петрола

http://www.mediapool.bg/mistichnoto-poevtinyavane-na-petrola-news223924.html

Противопоставянето на украинските силови части и проруските опълченци в Донбас рискува да прерасне в открита война между Русия и Украйна. А Русия е най-големият производител на петрол в света. В Ирак, който заема шесто място по петролен добив, победа след победа удържат ислямистите, а страната на практика няма дееспособно правителство. В Западна Африка, там, където е най-големият африкански нефтопроизводител - Нигерия, се разпространява болестта ебола. В сектора Газа, където, в интерес на истината, не се вади петрол, има война.   "Преди няколко години само един от тези конфликти щеше да е достатъчен цената на петрола да се устреми нагоре. Например по време на Арабската пролет през 2011 г. цената на барела стигна 126 долара", пише Франц Щокер в германското издание "Ди Велт". "Днес броят на горещите точки се увеличи, светът стана по-несигурен, но цената на петрола пада", отбелязва той.   Това учудва не само обикновените потребители на петрол, но и експертите, продължава авторът. В началото на юни барел петрол от сорта Брент се продаваше за 115 долара, днес слезе близо до 100 долара (102 долара в сряда - бел. ред.), тоест до минимума за последната година (за последните 14 месеца - бел. ред.).   За да се разбере защо това се случва, трябва да се погледне последният доклад на Международната агенция по енергетика (IEA), в който се казва, че "въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна предлагането на суров петрол е много по-голямо, отколкото се очакваше".   "Това е най-сбитото описание на истинската революция, която се случи на петролния пазар в последните години", продължава Франц Щокер. Той цитира главния анализатор на суровинните пазари на Ситигруп Ед Морс, според когото "САЩ сами добиват такова количество петрол, което преди това им се налагаше да внасят". През 2008 г. собственият дневен добив на петрол в САЩ нарасна на три милиона барела, днес добивът е 8.5 млн. барела дневно. Според американската енергийна агенция идната година добивът ще се увеличи на 9.28 млн. барела на ден.   До голяма степен това се обяснява с фракинга, технологията, която преживява истински бум в момента в САЩ. По този начин, ако прогнозата стане реалност, САЩ не само ще се изравнят по добив на петрол със Саудитска Арабия, която вади 11.5 млн. барела на ден, но едновременно ще свият вноса, отбелязва авторът в "Ди Велт".   Канада се готви да последва примера на САЩ. Страната разполага с третите по големина проучени запаси в света след Саудитска Арабия и Венецуела. "Днес благодарение на новите технологии добивът на голяма част от тези запаси може да стане икономически рентабилен", отбелязва експертът Том Нелсън от Investec Asset Management. Докато днес Канада произвежда по 3.5 млн. барела дневно, към 2025 година добивът й може да се увеличи двойно и тя да стане един от най-големите производители на петрол в света.   "Това са много лоши новини за диктаторските режими и съмнителните правителства, които, обединени в ОПЕК, диктуваха на Запада цената на петрола", заключава авторът. "Те, разбира се, могат да съкратят собствения си добив, както го правеха, за да вдигнат цените, но този път механизмът няма да сработи, доколкото САЩ и Канада чисто и просто могат да увеличат добива си. Цената на петрола ще продължи да пада, независимо от войните и кризите", завършва статията.

Инспекцията по труда погна шивашките фабрики

http://pik.bg/инспекцията-по-труда-погна-шивашките-фабрики-news216021.html

Инспекцията по труда погна шивашките фабрики

Главна инспекция по труда подхвана с проверки шивашките предприятия за наличието на ергономични условия на труд.

От началото на 2014 г. над 400 проверки са протекли в стотици шивашки предприятия. До момента са регистрирани близо 2500 нарушения. 1575 от тях обаче са свързани не с ергономията на трудовия процес, а с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

При проверките е констатирано, че често работодателите в производството на облекло не осигуряват елементарни удобства на служителите си, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите, когато работят прави - при кроене, гладене, преглед на дефекти.

Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности, установили са още проверяващите. Според тях не са разработени специфични за всеки вид труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори, като ограничаване на повтарящите се движения, на полагането на труд в неудобна работна поза  и т.н.

До момента са дадени 2455 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 82 акта. Въпреки че нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд като цяло са повече, актовете са съставени основно за нарушения по трудовите правоотношения - 66 броя от всички.

Най-често те са за работа без писмен договор, забавени възнаграждения и  нерегламентирано полагане на извънреден труд.

Ще има последващи проверки, за да се установи дали дадените предписания и разпоредби се спазват, уверяват от инспекцията по труда.

Кабинетът одобри помощите от 16 млн. лв. за щетите от бедствията

http://www.mediapool.bg/kabinetat-odobri-pomoshtite-ot-16-mln-lv-za-shtetite-ot-bedstviyata-news223923.html

Кабинетът одобри обявените още миналата седмица над 16 млн. лева допълнителни разходи и трансфери за преодоляване на щетите от природни бедствия и превенция на бедствия на заседание днес, съобщи правителствената пресслужба в сряда. Над 13 млн. лв. от средствата отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на юни общини Варна и Добрич ще получат съответно 1.8 млн. лв. и 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на август, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Останалите около 3 млн. лв. ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия.

Пощенска банка отчита 130% ръст на печалбата за първото полугодие на 2014 г.

http://econ.bg/Новини/Пощенска-банка-отчита-130-ръст-на-печалбата-за-първото-полугодие-на-2014-г-_l.a_i.562679_at.1.html

Пощенска банка отчита близо 130% ръст на печалбата към 30 юни 2014 г. спрямо година по-рано. Печалбата на банката за първите шест месеца възлиза на...

Седемнадесет бежанци задържани на българо-турската граница за денонощие

http://www.mediapool.bg/sedemnadeset-bezhantsi-zadarzhani-na-balgaro-turskata-granitsa-za-denonoshtie-news223922.html

Седемнадесет души са задържани на българо-турската граница за периода от 6 часа на 19 август до 6 часа на 20 август, съобщиха от МВР. Десет души са задържани на зелена граница и 7 - на ГКПП. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила, се посочва още в съобщението. Активиран е кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК, припомнят от МВР.

Русия вече усеща влиянието на санкциите на Запада

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-veche-useshta-vliianieto-na-sankciite-na-zapada-6020410

Отрасловите санкции, въведени от западните страни върху достъпа до дългосрочен заемен капитал за руските банки и компании, започват да се усещат и ще се отразяват на руската икономика, заяви заместник-министърът на финансите на Руската федерация Сергей Сторчак.

Б. Сарафов: Надявам се Цветан Василева да се предаде, след като твърди, че е невинен

http://crime.actualno.com/B-Sarafov-Nadjavam-se-Cvetan-Vasileva-da-se-predade-sled-kato-tvyrdi-che-e-nevinen-news_46032.html

Надявам се Цветан Василев да се предаде, след като твърди в многобройните си изявления, че е невинен. Нека тогава да се предаде и да докаже дали е невинен пред съда. Това заяви зам.-главният прокурор ...

Часове "Антидрога" в училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=261642

Училищата затягат пропускателния режим наесен, за да избегнат продажбата на наркотици около учебните сгради. МВР и МОН започват съвместни действия по предпазването на хлапетата от дрогата, като инспекторите от детските педагогически ще станат учители.

Пиян варненец лежа 1 час на площад, линейка го прибра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254916

Почерпен мъж легна да си почине снощи около 2,30 ч. не къде да е, а в центъра на Варна до Севастопол, алармира читател на petel.bg.
Човекът, който е бил на видима възраст 52-53 години, се опънал спокойно върху тротоара, а краката му стърчали на улицата, както се вижда от пратените снимки.
След около 30-40 минути минувачи извикали полиция. Почерпен мъж легна да си почине снощи около 2,30 ч. не къде да е, а в центъра на Варна до Севастопол, алармира читател на petel.bg. Човекът, който е бил на видима възраст 52-53 години, се опънал спокойно върху тротоара, а краката му стърчали на улицата, както се вижда от пратените снимки. След около 30-40 минути минувачи извикали полиция.

И бавно идва есента

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/20/2364708_i_bavno_idva_esenta/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Тъкмо лятото заприлича на лято и започна да се усеща дъхът на есента.

Нощите захладняха.

Гласът на кукувицата стана ясен, като изкован от бакър.

Лястовичките замрежиха небето навръх Голяма Богородица и изпълниха жиците.

По стар обичай плъзгаш поглед по черната им броеница да видиш бялата лястовичка.

Но бялата лястовичка я няма, тя е само в разказа на Йовков.

Мъката...

Русия отмени забраната за внос на някои продукти

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3daf9489/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Crusiia0Eotmeni0Ezabranata0Eza0Evnos0Ena0Eniakoi0Eprodukti0H1784990C/story01.htm

От ограничителния списък отпадат мляко и млечни продукти без лактоза, семена, картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини


Убитият бизнесмен вероятно е бил следен през последните дни

http://www.cross.bg/semkov-durvodobiva-divorastyashti-1426349.html

/КРОСС/ Убитият снощи 39-годишен предприемач Семко Семков смятал да се отказва от дърводобива и да започва нов бизнес - изкупуване на диворастящи гъби. Това каза в ефира на БНР адвокатът Христо Якимов, заместник-председател на местната структура на БСП. "Основно две фирми се занимават с дърводобив в района на Ботегвград, едната е "Европа 7", на Семков, а със собственика на другата са в близка роднинска връзка. Доколкото се чуваше, господин Семков смятал да се откаже от дърводобива и навлизал в бизнеса с изкупуване на диворастящи гъби и другото е животновъдство. Млад човек, обикновен, ходеше си спокойно между хората, не съм забелязал да ходи с охрана. Специално за Литаково и другите села, където имаше намерение да вземе терени за отглеждане на животни...не бих казал, че селото е станало негово феодално владение, както хората говорят", каза още Якимов. Димитрина Стамболова, главен редактор на сайта "Ботевградски вести", каза, че, по неофициална информация, убитият снощи бизнесмен вероятно е бил следен през последните дни, преди убийството. Една от камерите на къщите е записала агонията му. "От интервю с него преди месец не останах с впечатление, че е заплашен по някакъв начин. Това, което той ми каза, беше, че е тръгнал да прави биоживотновъдство, защото иска да се отдели от бизнес, за който непременно му трябват политически протекции - строителството и дърводобива. За мене остана усещане, че у него може би е имало разочарование

Близнашки ще има десетина съветници, сред тях са Калин Янакиев и Мануела Малеева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364713_bliznashki_shte_ima_desetina_suvetnici_sred_tiah_sa/?ref=rss


Очаква се служебният премиер Георги Близнашки да има десетина съветници, научи "Дневник". Имената им ще бъдат оповестени в четвъртък.

До момента е известно, че богословът проф. Калин Янакиев ще съветва служебния премиер по въпросите в образованието и религията, а тенисистката Мануела Малеева (най-голямата от сестрите Малееви, която от години живее в Швейцария) - по спортните въпроси.

По медийните въпроси служебният премиер ще се съветва с Веселин Нинов - до момента...

Събудили за кратко ранената в асансьора, чакат я още операции!

http://www.bnews.bg/article-114292

Мария Ваклинова е претърпяла тежка тройна коремна операция на черен дроб, слезка, черва. Предстоят ѝ обаче още две операции - на гръбначния стълб и крака. След падането с асансьора Мария има тежка травма на глезена, което налага да бъде оперирана, което ще стане утре.

СДС не одобрява конгрес на Реформаторите в предизборната кампания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364709_sds_ne_odobriava_kongres_na_reformatorite_v/?ref=rss


Националният съвет на СДС определи организирането на изборен конгрес на Реформаторския блок по време на предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот като "нецелесъобразно и ненавременно". На свое заседание във вторник разширеното ръководство реши, че при организирането на такъв конгрес СДС все пак ще участва в него и ще номинира лидера на партията Божидар Лукарски за председател на блока, съобщи пресцентърът на формацията.

Решението за организиране на Съюзен конгрес през...

Актуализиран е размерът на таксите за достъп до пристанищна инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=261677

Правителството прие постановление, с което се актуализира размерът на пристанищните такси, събирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. С измененията размерът на таксите се осъвременява според инфлационните процеси, оценката на потребностите, измененията в нормативните актове през последните години и констатираните проблеми при прилагането на Тарифата от влизането й в сила през 2007 г.

Порожанов: Няма да избягаме от актуализация на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/porozhanov-niama-da-izbiagame-ot-aktualizaciia-na-biudzheta-6020408

Финансовият министър предупреди, че има риск бюджетният дефицит да надхвърли разрешените от ЕС 3% от БВП, защото предходното правителство е заложило твърде големи приходи и разходи за хазната

Порожанов: Трябва да запазим дефицита в рамките на 3%

http://www.vesti.bg/bulgaria/porozhanov-triabva-da-zapazim-deficita-v-ramkite-na-3-6020408

Служебното правителство прие отчет за изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2014 г.

Кабинетът прие отчет за състоянието на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/kabinetyt-prie-otchet-za-systoianieto-na-biudzheta-6020408

Размерът на фискалния резерв към 30 юни е 6, 6 млрд. лв., сочи докладът за изпълнение на държавния бюджет на министър Румен Порожанов

Дефицитът в бюджета за полугодието е 995,6 млн. лв.

http://www.vesti.bg/bulgaria/deficityt-v-biudzheta-za-polugodieto-e-9956-mln.-lv-6020408

Размерът на фискалния резерв към 30 юни е 6, 6 млрд. лв., сочи докладът за изпълнение на държавния бюджет на министър Румен Порожанов

Членовете на ВСС могат да се следят взаимно как гласуват

http://www.mediapool.bg/chlenovete-na-vss-mogat-da-se-sledyat-vzaimno-kak-glasuvat-news223921.html

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) могат да виждат как гласуват съседите им по място в заседателната зала на кадровия орган. Това се видя в сряда при показния тест на системата за електронно гласуване във ВСС пред медиите и неправителствените организации. Тестът трябваше да разсее съмненията в системата преди ключовия избор на председател на Върховния касационен съд, но в крайна сметка само задълбочи проблемите.   Всички поканени видяха, че т.нар. тайно електронно гласуване също дава възможности за проследяване на вота.   Презентацията бе организирана от председателя на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Още в началото той обясни, че целта на събитието е да бъдат убедени всички, че системата не позволява манипулации. По-късно обаче се оказа, че има и петима членове на ВСС, които не знаят за тази изява, а и не са убедени, че в нея има особен смисъл, защото там не присъстват експерти, които да я проверят.   Пред гостите си Ясен Тодоров се опита да фокусира разговора върху факта, че електронната система за гласуване няма памет за това кой член как е гласувал, а само отчита резултат. Това, според него, гарантира анонимност. После бе направено показно гласуване с участието на журналисти и представителите на гражданските сдружения. Системата отчиташе точно. Съмненията обаче не бяха разсеяни.   Председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова обясни на Ясен Тодоров, че никой от поканените не е специалист по електронни системи за гласуване, но за всички е видно, че всеки член на ВСС би могъл да разбере как гласува съседът му по стол. Залата на ВСС е относително тясна и членовете стоят близко един до друг.   Другият проблем, който не е разсеян, е, че електронната система не гарантира равнопоставеност на кандидатите. Европейската комисия и неправителствените организации настояват гласуването за председател на Върховния касационен съд да се проведе с хартиени интегрални бюлетини. Така вотът ще се проведе едновременно за всички кандидати, докато с електронната система се гласува последователно.   Последователното гласуване доведе до скандали при избора на главния прокурор Сотир Цацаров. Мнозинството във ВСС успя да му осигури правото да бъде гласуван първи. С консолидация на вота той събра 18 гласа, които му бяха достатъчни, а другите двама кандидати дори не бяха поставени на гласуване. Те имаха шанс да бутнат избора в съда, но решиха да не обжалват.   Ясен Тодоров не успя да отговори на критиките срещу електронната система и затова реши да контраатакува гласуването с бюлетини.   "Силното влияние на човешкия фактор при гласуване с бюлетини дава много повече възможности за злоупотреби. Гласуването с електронната система е по-бързо", опита да убеди гостите си Тодоров, но не успя. Той обясни, че е участвал в много секционни избирателни комисии за национални избори и знае това онова за изборите с бюлетини, но не стана ясно в каква връзка дава този пример.   По думите му при гласуването с бюлетини членовете на ВСС попълвали листите из коридорите на съвета и можели да показват на другите как са гласували. Той не отговори на въпроса защо във ВСС не си направят тъмна стаичка и да гласуват с пликове. Тодоров допълни, че и електронната система на ВСС може да се направи така, че за кандидатите да се гласува едновременно. Това обаче било скъпо, защото струвало 30 000 евро. Това е по-малко от годишния доход на един член на съвета.   За четвъртък е предвиден такъв тест на системата да се проведе и пред посланиците на страните от ЕС. Петима членове на ВСС обаче изразиха несъгласието си с действията на Ясен Тодоров. Според тях тестът трябва да се проведе в присъствието на всички членове на кадровия орган и с необходимата техническа подготовка, за да се провери дали системата наистина осигурява тайната на вота.

Членовете на ВСС могат да се контролират едни други как гласуват

http://www.mediapool.bg/chlenovete-na-vss-mogat-da-se-kontrolirat-edni-drugi-kak-glasuvat-news223921.html

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) могат да виждат как гласуват съседите им по място в заседателната зала на кадровия орган. Това се видя в сряда при показния тест на системата за електронно гласуване във ВСС пред медиите и неправителствените организации. Тестът трябваше да разсее съмненията в системата преди ключовия избор на председател на Върховния касационен съд, но в крайна сметка само задълбочи проблемите.   Всички поканени видяха, че т.нар. тайно електронно гласуване също дава възможности за проследяване на вота.   Презентацията бе организирана от председателя на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Още в началото той обясни, че целта на събитието е да бъдат убедени всички, че системата не позволява манипулации. По-късно обаче се оказа, че има и петима членове на ВСС, които не знаят за тази изява, а и не са убедени, че в нея има особен смисъл, защото там не присъстват експерти, които да я проверят.   Пред гостите си Ясен Тодоров се опита да фокусира разговора върху факта, че електронната система за гласуване няма памет за това кой член как е гласувал, а само отчита резултат. Това, според него, гарантира анонимност. После бе направено показно гласуване с участието на журналисти и представителите на гражданските сдружения. Системата отчиташе точно. Съмненията обаче не бяха разсеяни.   Председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова обясни на Ясен Тодоров, че никой от поканените не е специалист по електронни системи за гласуване, но за всички е видно, че всеки член на ВСС би могъл да разбере как гласува съседът му по стол. Залата на ВСС е относително тясна и членовете стоят близко един до друг.   Другият проблем, който не е разсеян, е, че електронната система не гарантира равнопоставеност на кандидатите. Европейската комисия и неправителствените организации настояват гласуването за председател на Върховния касационен съд да се проведе с хартиени интегрални бюлетини. Така вотът ще се проведе едновременно за всички кандидати, докато с електронната система се гласува последователно.   Последователното гласуване доведе до скандали при избора на главния прокурор Сотир Цацаров. Мнозинството във ВСС успя да му осигури правото да бъде гласуван първи. С консолидация на вота той събра 18 гласа, които му бяха достатъчни, а другите двама кандидати дори не бяха поставени на гласуване. Те имаха шанс да бутнат избора в съда, но решиха да не обжалват.   Ясен Тодоров не успя да отговори на критиките срещу електронната система и затова реши да контраатакува гласуването с бюлетини.   "Силното влияние на човешкия фактор при гласуване с бюлетини дава много повече възможности за злоупотреби. Гласуването с електронната система е по-бързо", опита да убеди гостите си Тодоров, но не успя. Той обясни, че е участвал в много секционни избирателни комисии за национални избори и знае това онова за изборите с бюлетини, но не стана ясно в каква връзка дава този пример.   По думите му при гласуването с бюлетини членовете на ВСС попълвали листите из коридорите на съвета и можели да показват на другите как са гласували. Той не отговори на въпроса защо във ВСС не си направят тъмна стаичка и да гласуват с пликове. Тодоров допълни, че и електронната система на ВСС може да се направи така, че за кандидатите да се гласува едновременно. Това обаче било скъпо, защото струвало 30 000 евро. Това е по-малко от годишния доход на един член на съвета.   За четвъртък е предвиден такъв тест на системата да се проведе и пред посланиците на страните от ЕС. Петима членове на ВСС обаче изразиха несъгласието си с действията на Ясен Тодоров. Според тях тестът трябва да се проведе в присъствието на всички членове на кадровия орган и с необходимата техническа подготовка, за да се провери дали системата наистина осигурява тайната на вота.

Десет души загинаха при израелски удари по цели в Газа

http://www.mediapool.bg/deset-dushi-zaginaha-pri-izraelski-udari-po-tseli-v-gaza-news223920.html

Десет души загинаха при нови израелски въздушен удар в ивицата Газа, след като във вторник Хамас и Израел прекратиха мирните преговори в Кайро. Представител на израелското правителство, цитиран от ДПА, обяви по-рано, че лидерът на военното крило на ислямисткото движение Хамас Мохамед Деиф е бил ликвидиран при израелски въздушен удар в град Газа през нощта.   Тази информация обаче не е потвърдена за момента.   Командващият "Бригади Изедин ал Касам" е на челно място в израелския списък с мишени заради организирането на антиизраелския нападения.   "Мохамед Деиф заслужава смърт като (убития от Съединените щати основател на терористичната мрежа Ал Каида Осама) бин Ладен, той е легитимна цел и когато се отвори възможност за това, тя трябва да бъде използвана, за да бъде той ликвидиран", заяви лаконично израелският министър на вътрешните работи Гидеон Саар, цитиран от Франс прес.   Общо 2028 души са били убити и 10 302 - ранени, при израелски атаки в Газа от началото на конфликта на 8 юли. Египет призова израелците и палестинците да възобновят преговорите в Кайро и изрази дълбокото си съжаление от прекъсването на примирието в ивицата Газа, се казва в изявление на египетското външно министерство, цитирано от Франс прес.   Във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на преговорния екип да напусне египетската столица след ракетен обстрел от анклава в нарушаване на временното примирие.

Швейцария отказала на производители от ЕС да доставя стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/20/2364707_shveicariia_otkazala_na_proizvoditeli_ot_es_da/?ref=rss


Швейцария е спряла опитите на производители от Европейския съюз да доставя европейски стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото на Москва, съобщи американското бизнес издание "Уолстрийт джърнъл".

Говорителят на федералното бюро по селското стопанство Юрг Йорди посочи, че всички подобни молби са били отхвърлени. Той уточни, че към бюрото са се обръщали доставчици на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Йорди не е посочил имената на фирмите.

Швейцария наложи само...

Швейцария отказала не производители от ЕС да доставя стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/20/2364707_shveicariia_otkazala_ne_proizvoditeli_ot_es_da/?ref=rss


Швейцария е спряла опитите на производители от Европейския съюз да доставя европейски стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото на Москва, съобщи американското бизнес издание "Уолстрийт джърнъл".

Говорителят на федералното бюро по селското стопанство Юрг Йорди посочи, че всички подобни молби са били отхвърлени. Той уточни, че към бюрото са се обръщали доставчици на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Йорди не е посочил имената на фирмите.

Швейцария наложи само...

Дончева: Смяната на системата изисква смяна на отношението към парите

http://www.cross.bg/sistemata-doncheva-smyana-1426348.html

/КРОСС/ Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева регистрира формацията за предстоящите парламентарни избори. Тя каза, че в оставащите дни до регистрация на листите все още ще подбира кандидати за депутати сред млади, непознати на обществеността хора. "Когато ми дадоха път в политиката, бях на 30 години. Ние ще дадем път на млади хора. Професионалистите, които ще използваме, може би ще бъдат познати. Аз съм човекът, който хората познават и знаят за какво съм се борила. Различаваме се по това, че наистина ще дадеме възможност на младите хора да участват в политиката, че смяната на системата изисква смяна в Конституцията, че сме готови с категорични промени в системата на правосъдието", каза още Дончева. "Смяната на системата изисква смяна на отношението към парите. Това означава, че разходите за кампанията ще бъдат тия, които са достатъчно. В българската политика, от години, се върти грешно количество пари по кампаниите. Това количество може да бъде оптимизирано с една, че дори с две нули. Няма да имаме никакви концерти", категорично подчерта тя в ефира на БНР.  

Служебният финансов министър: Няма как да избягаме от актуализация на бюджета

http://pik.bg/служебният-финансов-министър-няма-как-да-избягаме-от-актуализация-на-бюджета-news216008.html

Служебният финансов министър: Няма как да избягаме от актуализация на бюджета

Трудно ще избягаме от актуализация на бюджета, която да предложим на следващото Народно събрани. Това заяви след служебният финансов министър Румен Порожанов, след като разгледа доклад за финансите на държавата към края на юли.

Той обяви, че дупката в бюджета към края на юли е 955.7 млн. лева при 479.5 млн. лв. за същия период на 2013 г.

Министърът заяви, че разходите растат, данъчните приходите изостават, а спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" допълнително утежняват ситуацията.

Приходите бяха предварително завишени, обяви и заместникът на Порожанов Кирил Ананиев. Според доклада на кабинета има риск от неизпълнение на разчетите в частта на данъчните приходи в годишен план с около 900 млн. лева.

“Влизаме в извънредна ситуация”, подчерта Порожанов, цитиран от dnes.bg. Той обяви, че задачата на кабинета ще е да се вмести в изискванията за дефицит от 3% за годината, за да не последва наказателна процедура от ЕК за свръхдефицит. 

Дефицитът по Консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджетите на социалното осигуряване, на съдебната власт, общините и други, е 1.4% от БВП или над 1.14 млрд. лева при планиран дефицит за цялата 2014 година от 1.8% от БВП.

Представителите на министерства и ведомства ще бъдат поканени във финансовото министерство за оптимизиране на бюджетите до максимум. Разговорите ще води назначеният от вчера зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, който заемаше поста при три правителства. 

Актуализацията на парите за здраве ограничава допълнително разходите на министерствата и ведомствата с общо 225 млн. лева, съобщи още министърът. 

Порожанов напомни, че ремонтът на най-важния финансов закон беше анонсиран от президента при представянето на служебното правителство. “Политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата”, подчерта финансист №1. Министърът обяви, че за някои министерства актуализацията ще означава повече пари, защото те нямало да могат да се справят с бюджетите си към момента. Той обаче не конкретизира кои.

Порожанов заяви, че срещите с приходните агенции са ежедневни за това какви мерки да се предприемат за комуникацията между тях и по отношение на контрола, който те извършват. Според министъра тази комуникация до момента не е била на добро ниво. 

Ще бъде направен и преглед на изпълнението на публичната програма за развитие на регионите.

Фискалният резерв е около 8.8 млрд. лева към края на юли. Около 480 млн. лева са невъзстановените средства по оперативни програми към момента. Порожанов посочи, че две плащания по спрените оперативни програми ще се отразят на дефицита в края на август.

Според финансовият министър умишлено за август са оставени плащания по ОП „Околна среда“. На 5 август по програмата са разплатени 166 млн. лева, а разплатените средства по ОП „Регионално развитие“ са над 180 млн. лева.

Министърът успокои, че ако няма увеличение на цените на енергоносителите, няма предпоставки за инфлация в следващите месеци.


Порожанов: Кабинетът "Орешарски" е харчил повече с мисълта, че си отива

http://offnews.bg/news/n_1/n_379042.html

Дефицитът тази година ще достигне 3% и ще направим всичко възможно да не надвиши това ниво, за да не се налага отваряне на процедура за свърхдефицит. Това обяви служебният финансов министър Румен Порожанов , който представи днес изпълнението на бюджета за тази година до 31 юли 2014 г. По план дефицитът трябваше да бъде 1.8% или 1.472 млрд. лв., а само до края на юли дефицитът е 1.147 млн. лв. Причина за големия дефицит са заложени свърхприходи и направени разходи за тях, както и спрените оперативни програми, уточни Порожанов. Приоритет на служебното правителство ще е да отпусне средства за финансиране на всички оперативни програми, включително и на спрените, обеща финансовият министър. Причината е, че ако не се плаща по програмите, в края на годината ще загубим бюджети от ЕС и те ще останат за сметка на националния бюджет, уточни той. По думите му има опасност Европейската комисия да предяви претенции към цели апликации, като финансирането на магистрала "Струма". Допълнителните разходи, одобрени от кабинета "Орешарски" са на стойност 867 млн. лв., а от тях усвоени са 355 млн. лв. Те са за десетки общински проекти и за Програмата за инвестиционен растеж. Независимо от надценените приходи положението нямаше да е толкова лошо, ако средствата са харчени разумно, твърди Порожанов. Ако правителството на Пламен Орешарски знаеше, че ще управлява да края на годината, щеше да спести някои разходи, смята той. Влошено е и положението с чуждестранните инвестиции заради атаки срещу големи инвеститори, като ЕРП-тата, коментира още служебният финансов министър. Затруднени са и министерствата заради решението допълнителните 225 млн. лв. за Здравната каса да дойдат от свиване на разходите по ведомства. Някои от тях ще трябва да спрат работа от ноември, ако не им се отпуснат допълнителни средства, предупреди министърът. "Негативните числа са обективни", предупреди Румен Порожанов. Неговият екип ще подготви актуализация на бюджета, която ще предложи на Народното събрание, което се сформира след изборите на 5 октомври. Актуализирана ще бъда приходната част с по-реалистична прогноза, ще бъде променен планирания дефицит от 1.8% с по-висок процент (вероятно 3%) и допълнителни възможности за теглене на дълг.

Пиян мъж лежа 1 час на площад във Варна, линейка го прибра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254901

Почерпен мъж легна да си почине снощи около 2,30 ч. не къде да е, а в центъра на Варна до Севастопол, алармира читател на petel.bg.
Човекът, който е бил на видима възраст 52-53 години, се опънал спокойно върху тротоара, а краката му стърчали на улицата, както се вижда от пратените снимки.
След около 30-40 минути минувачи извикали полиция. Почерпен мъж легна да си почине снощи около 2,30 ч. не къде да е, а в центъра на Варна до Севастопол, алармира читател на petel.bg. Човекът, който е бил на видима възраст 52-53 години, се опънал спокойно върху тротоара, а краката му стърчали на улицата, както се вижда от пратените снимки. След около 30-40 минути минувачи извикали полиция.

РЗС няма да участва на изборите, но остава партньор на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-sporazymenieto-1426346.html

/КРОСС/ На свое заседание политическият съвет на ПП „Ред, законност и справедливост" взе решение да не се регистрира за самостоятелно участие в парламентарните избори на 5 октомври 2014 г., съобщават от пресцентъра на партията. Същевременно от партията потвърждават ангажимента си за политическо партньорство с ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори съгласно споразумението от 19 май 2014 г. Съветът на РЗС е взел решение и да одобри споразумението между лидерите на РЗС и ГЕРБ за създаване на съвместен експертен съвет за борба с корупцията, подписано на 23 юли 2014 г. "РЗС изразява готовност да организира създаването на постоянен дискусионен форум по конституционни въпроси между политици и юристи от РЗС и ГЕРБ от една страна и експерти и конституционалисти с обществено признание от друга страна", съобщават още от партията и добавят, че тя ще работи на изборите съвместно с ГЕРБ с цел консолидация на десните гласове за постигане на изборна победа и на конституционно мнозинство в 43-то Народно събрание. ПП „Ред, законност и справедливост" дава и мандат на председателите на местните, общинските и областните организации на РЗС да осъществяват пълно взаимодействие със структурите и предизборните щабове на ГЕРБ с цел максимална мобилизация на електоралния ни потенциал

Франсоа Оланд призова за международна конференция за кризата в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/20/2364685_fransoa_oland_prizova_za_mejdunarodna_konferenciia_za/?ref=rss


Френският президент Франсоа Оланд призова в сряда за организиране на международна конференция за кризата в Ирак, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки френския вестник "Монд".

"Смятам, че международната ситуация е най-тежката от 2001 г. насам", казва Оланд пред всекидневника. "Нямаме си работа с терористична организация като "Ал Кайда", а с терористично държавоподобно образувание - Ислямска държава. Трябва да излезем с международна стратегия за справянето с тази група, която е...

Вижте провалите с предизвикателството на "ледената кофа"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254893

Предизвикателството на „ледената кофа“ набира все по-голяма популярност в целия свят. Заедно с хилядите хора, които се включиха в инициатива, и успешно се обляха с ледена вода обаче, има и такива, на които „обливането“ никак не им се получава. От мъже, които изпускат пълните кофи с вода, върху главите на жените си до момиче,

МВнР на Русия изрази възмущението си от оскверняването на паметника в София

http://www.cross.bg/voini-ryskoto-ministerstvo-1426347.html

/КРОСС/ Москва обяви, че е "дълбоко възмутена от инцидента през нощта срещу 18 август, когато неизвестни вандали са осквернили паметник-костницата на съветските воини освободители в софийския квартал Лозенец", съобщи ИТАР-ТАСС. Скулптурната композиция на монумента и стената с имената на паднали воини са били залети на няколко места с червена боя, посочва руското външно министерство. По повод този възмутителен вандалски акт във външното министерство на България незабавно бе изпратена протестна нота с искане да бъдат взети мерки, за да не се допускат подобни инциденти в бъдеще, да се потърси отговорност от виновниците, извършили противоправни действия, и външният вид на мемориала да бъде възстановен, посочва още руското дипломатическо ведомство.

Швейцария ще разкрие сметките на трета френска футболна звезда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/20/2364649_shveicariia_shte_razkrie_smetkite_na_treta_frenska/?ref=rss


Швейцария се съгласи да предаде на Франция данните от банковите сметки на бившия футболен национал Марсел Десаи. Легендата на "Челси" и френския национален отбор е разследвана за данъчни нарушения. 

Швейцарските власти отговориха положително на заявката от 23 декември за разкриване на информацията от сметката на Десаи в UBS. Бившият футболист има 30 дни да обжалва решението.

Швейцария има споразумение с Франция за избягване на двойното данъчно облагане и данъчните измами....

ЕК препоръча "Южен поток България" да спре всички действия по проекта

http://www.moreto.net/novini.php?n=261670

По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" на територията на страната, пише в съобщение до медиите, изпратено от дружеството.

Виж провалите на "ледената кофа" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254889

Предизвикателството на „ледената кофа“ набира все по-голяма популярност в целия свят. Заедно с хилядите хора, които се включиха в инициатива, и успешно се обляха с ледена вода обаче, има и такива, на които „обливането“ никак не им се получава. От мъже, които изпускат пълните кофи с вода, върху главите на жените си до момиче,

"Волво" пуска камион на природен газ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/08/20/2364703_volvo_puska_kamion_na_priroden_gaz/?ref=rss


"Волво" разшири гамата си модели в Европа с нова версия на модела FE, която работи изцяло на метан, съобщиха от компанията. Товарният автовобил е разработен за операции, включващи кратки цикли на шофиране с повтарящи се потегляния и спирания, като сметосъбиране и локална дистрибуция.

Волво FE CNG е оборудван с нов 9-литров двигател Евро 6 (работещ на газ), с технология, използваща запалителни свещи, който осигурява мощност 320 к.с. и въртящ момент 1356 Нм. Скоростната кутия е...

Верижна катастрофа блокира пътя край Мездра

http://pik.bg/верижна-катастрофа-блокира-пътя-край-мездра-news216011.html

Верижна катастрофа блокира пътя край Мездра

Автовоз попиля кола, блъскайки я в ТИР. Шофьорът на автомобила само успял да извика към жена си: „Тоя ни отнесе!”. Верижната катастрофа блокира движението по международен път Е-79 край Мездра, съобщава tribali.info.

Инцидентът е станал тази сутрин след моста над Искър на пътя за София. Три превозни средства са се нанизали едно в друго. За щастие няма пострадали при сблъсъка. Участници в мелето са ТИР, лек автомобил „Шевролет“ и автовоз, натоварен с 3 леки коли.

След като подминали моста, тирът подал сигнал с мигач, тъй като трябвало да отбие от пътя вдясно. Зад него се движел лекият автомобил, който намалил скоростта си и спрял, за да може тежкотоварният камион да извърши маневрата. Влекачът обаче не успял да реагира навреме и се забил в колата отпред, която пък от своя страна се врязала в тира. В автомобила били мъж и жена, които пътували от Кнежа към София.

Жената сподели, че така и не е разбрала какво точно се е случило. Съпругът й, който шофирал „Шевролет“-а, само казал: „Тоя ни отнесе!” „В следващия момент се озовах залепена на предното стъкло, а колата беше под ТИР-а“, казва жената. Семейството все пак е благодарно, че инцидентът се е разминал само със смачкани ламарини. В момента на мястото има полицейски служители, които документират пътно-транспортното произшествие.

Пътна помощ вече е натоварила лекия автомобил, а ТИР-ът, който бил невредим, вече е напуснал местопроизшествието. Движението по Е-79 се осъществява нормално.


Местан призова и следващото управление да е коалиционно

http://www.mediapool.bg/mestan-prizova-i-sledvashtoto-upravlenie-da-e-koalitsionno-news223919.html

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде заявка, че партията му има желание да участва за пореден път във властта като стане част от бъдещо коалиционно управление. Това стана при внасянето в сряда на документите за регистрацията на движението в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат на 5 октомври.     Независимо от резултата на парламентарните избори, трябва да намерим формулата на стабилно управление на страната през следващия период, каза пред журналисти Местан след внасянето на 10 012 подписа в ЦИК. Листите на партията за изборите ще бъдат обявени до края на седмицата, а скоро ще се представят и акцентите от предизбортнат аплатформа на партията.. "Всички се уморихме от самоцелната конфронтация, от честата смяна на правителства, време е за спокойствие и отговорно управление", заяви Местан. По думите му ДПС ще продължи зададената на евровота линия на спокойна, толерантна и градивна кампания. На тези избори гласът за ДПС ще бъде глас за националното съгласие, агитира лидерът на ДПС. Според него партията не си поставя непременно за цел да бъде втора, трета или четвърта политическа сила след изборите. "За нас е важно избирателите да оценят платформата, ролята на ДПС за намиране на изхода от политическата криза, защото дори и предубедените анализатори не са в състояние да отрекат ролята на ДПС", коментира той. "След близо двугодишен период на политическа нестабилност, през който на нас ни се наложи да преживеем четири - предстои да преживеем и пето правителство, страната се нуждае от политическо спокойствие", каза Местан. След изборите на 5 октомври политическата криза в страната не трябва да се задълбочава, а да се разрешава, смята той и допълни, че избори до дупка не са изход от ситуацията. По думите му Ако и при следващи избори българските граждани не отредят никому самостоятелно мнозинство, "ще уморим избирателите с избори до дупка". "Това, според нас, е неприемливо. Ние сме длъжни да намерим изход от политическата криза, длъжни сме да разберем вота на българските граждани какъвто и да е той. Ние не крием предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие и то не за друго, а защото характерът на реформите, които предстои България да реализира, предполагат консолидирани усилия. Те няма да са по силите и на най-мощната партия", заяви лидерът на ДПС. Той каза, че не иска "да избързва с по-генерални оценки за служебния кабинет, но струва ми се, че се усеща необходимост от малко повече усилия от страна на служебния премиери и на кабинета като цяло за преодоляване на основателните съмнения, че кабинетът не е равно отдалечен от всички политически сили”.

Джони Деп ще играе заедно с дъщеря си в дебюта й на големия екран

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/20/2364689_djoni_dep_shte_igrae_zaedno_s_dushteria_si_v_debjuta_i/?ref=rss


Цели две поколения Деп ще участват в следващия приключенски екшън филм на Кевин Смит. Звездата Джони Деп ще играе заедно с 15-годишната си дъщеря Лили-Роуз Мелъди Деп в адаптацията на комикса Yoga Hosers, втория филм от канадската трилогия на режисьора, предаде "Венити Феър".

Вместо да фокусира филма си върху мъжките герои, Смит споделя пред "Холивуд рипортър", че смята да концентрира проекта върху най-боязливите и беззащитни същества, които човек някога е срещал - две 15-годишни...

Млади фермери на протест заради забавени европари

http://pik.bg/млади-фермери-на-протест-заради-забавени-европари-news216006.html

Млади фермери на протест заради забавени европари

Mлади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани по Програмата за селските райони (ПРСР), протестират пред земеделските служби в областните градове. Повече от 2 хил. проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират. Това заявиха пред БНР от неформалната организация "Кауза Млад фермер".

Повече от година младите фермери напразно очакват да бъде разкрит прием по Мярка 112 – "Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за селските райони.

По думи на Дариана Дончева, която се занимава с пчеларство, много млади фермери са вложили големи суми, за да покрият изискванията на мярката и съответно да могат да кандидатстват по нея. Тя посочи, че със сменянето на датите и непредвидимите обстоятелства около отравянето на мярката младите фермери претърпяват загуби, които освен средства са вложили и много време в изготвянето на проектите си.

„В началото министър Греков заяви, че са проведени разговори с Брюксел, в които са се потвърдили очакванията за пускането на мярката. Обещаха ни, че в най-скоро време ще започне и приемът на документи за кандидатстване. От друга страна обаче служебният министър заяви, че няма такива неща и никога не е имало одобрение от Брюксел, но най-вече, че предното правителство е обещавало неща, които не са основателни”, коментира Дариана Дончева.

Тя посочи, че не знае каква е целта от това прехвърляне на топката между бившия и настоящия земеделски министър, но подчерта, че това забавяне пречи изключително много на работата на младите фермери в областта. Дарина Дончева заяви, че ако мярката не бъде отворена в най-скоро време, то фермерите ще претърпят огромни загуби, а дори е възможно част от младите хора просто да се пренасочат в друга сфера на дейност.

„Ние сме млади и искаме да стоим в България, но е трудно – много трудно”, каза в заключение младата пчеларка.

Икономическият министър става представител на кабинета в тристранката

http://econ.bg/Новини/Икономическият-министър-става-представител-на-кабинета-в-тристранката_l.a_i.562673_at.1.html

Вицепремиерът и министър на социалната политика Йордан Христосков става председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той е...

Икономическият министър става представител на кабинета в тристранката

http://econ.bg/Новини/Икономическият-министър-става-представител-на-правителството-в-тристранката_l.a_i.562673_at.1.html

Вицепремиерът и министър на социалната политика Йордан Христосков става председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той е...

Остава опасността за живота на пострадалата в асансьора жена

http://crime.actualno.com/Ostava-opasnostta-za-jivota-na-postradalata-v-asansiora-jena-news_46026.html

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анн...

Фен клуб "Сектор "Г": С протеста си не заставаме против ръководството

http://bgfootball.actualno.com/Fen-klub-Sektor-G-S-protesta-si-ne-zastavame-protiv-rykovodstvoto-news_46023.html

Мълчаливият протест на феновете на ЦСКА няма за цел да покаже, че привържениците са против ръководството на отбора. "Не заставаме против ръководството, просто изразяваме позицията си, като по ...

Кметът на с. Труд: Местните не желаят фамилията Рашкови

http://society.actualno.com/Kmetyt-na-s-Trud-Mestnite-ne-jelajat-familijata-Rashkovi-news_46029.html

Притеснително е, че реакциите на хората в село Труд могат да бъдат крайни заради заявените намерения на фамилия Рашкови да се засели в селото. Това каза за Радио “Фокус”- Пловдив к...

Още трима мъже са задържани днес в Козлодуй

http://press.mvr.bg/NEWS/news140820_05.htm

Операцията е във връзка с продължаващата работа по цялостното документиране и доказване на престъпната дейност на групата, неутрализираната от ГДКП под ръководството на Специализираната прокуратура

Не можем да избягаме от актуализация на бюджета, обяви Порожанов

http://news.ibox.bg/news/id_267154731

Лошите финансови показатели на страната се дължат на покачването на разходите, изоставането на данъчните приходи и на замразените плащания от Европа. Към момента фискалният дефицит е 1.147 млрд.лв. - почти колкото е заложен да бъде за цялата година. Служебният кабинет очаква влошаване на дефицита и за август с още 355 млн.лв. Финансовият министър предлага да се коригират лимитите на държавния дълг, както и прогнозите на приходите.

ГИТ с проверки в шивашката индустрия за ергономични условия на труд

http://www.cross.bg/tryd-ysloviya-proverki-1426345.html

/КРОСС/ 403 проверки в 393 предприятия от икономическа дейност „Производство на облекло" е извършила Главна инспекция по труда в рамките на провежданата през годината инспекционна и информационна кампания „Ергономия на работното място". Акцентът на кампанията беше през месец юли. Броят на заетите в проверените предприятия е 17 699. При проверките е констатирано, че нерядко работодателите в производството на облекло не осигуряват и елементарни удобства на работниците и служителите си, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите, когато работят прави - при кроене, гладене, преглед на дефекти. Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности. Не са разработени специфични за всеки вид труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори, като ограничаване на повтарящите се движения, на полагането на труд в неудобна работна поза и т.н. По време на проверките досега са установени 2485 нарушения, от които 1575 са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Дадени са 2455 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 82 акта

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване