Илиян и Камелия чакат момиче

http://www.bnews.bg/article-114271

Фолк певецът Илиян и вече законната му съпруга Камелия ще имат момиче, стана ясно на сватбата на двойката, която се състоя на 8 август.

Разкриха оранжерия за марихуана в дома на англичанин край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261663

На 18 август във връзка с проведена специализирана полицейска операция, е извършена полицейска проверка в частен дом, намиращ се в с. Садово, общ. Аврен. Домът е собственост на С.П. на 41 г., гражданин на Великобритания, постоянно пребиваващ в Р.

Патриарх Кирил моли ООН, Съвета на Европа и ОССЕ да защитят православните в Украйна

http://www.cross.bg/tzurkva-ykraiina-pravoslavna-1426344.html

/КРОСС/ Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна с писмо до ООН, Съвета на Европа и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) с факти за нарушени права на духовенството и вярващите от Украинската православна църква в условията на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна, съобщава РИА Новости. “Предстоятелят на Руската православна църква призова лидерите на ООН, Съвета на Европа и ОССЕ да издигнат авторитетния си глас в защита на православните християни в Югоизточна Украйна”, – съобщи във вторник прес-службата на синодалния Отдел за външно-църковни връзки на РПЦ. Както се отбелязва в съобщението, патриархът е осведомил високопоставените адресати за тревогата на Руската църква от „опитите на униатите и разколниците да нанесат вреда на каноничното православие в Украйна, използвайки тежката ситуация, породена от военните действия в югоизточната част на страната”. В писмото си патриархът съобщава за трагичната гибел на свещенослужители на Украинската православна църква (УПЦ), станали жертви на въоръжения конфликт, а също така обръща внимание на ръководството на международните организации върху случаите на насилие над клирици, върху непрекъснатите опити за притеснения и заплахи на представителите на украинското православно духовенство

Служебното правителство смени областните управители на Стара Загора, Варна и Перник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364693_slujebnoto_pravitelstvo_smeni_oblastnite_upraviteli_na/?ref=rss


С решение на Министерския съвет Стара Загора, Варна и Перник  ще имат нови областни управители, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Правителството освободи Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов, а длъжностите им поемат съответно Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова.

Димитринка Петрунова е завършила юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има международни специализации по мениджмънт и търговска медиация, както и по право на...

Собственикът на запаления апартамент в Бургас бил тъст на издирвания Валентин Пешев (снимки)

http://pik.bg/собственикът-на-запаления-апартамент-в-бургас-бил-тъст-на-издирвания-валентин-пешев-снимки-news216004.html

Собственикът на запаления апартамент в Бургас бил тъст на издирвания Валентин Пешев (снимки)

Апартаментът в бургаския ж.к.“Лазур“, чиято врата изгоря при мистериозни обстоятелства тази сутрин, е собственост на 54-годишния Йордан Костов, тъст на криминално проявения Валентин Пешев, пише Флагман.бг.

34-годишният Пешев е обявен за общодържавно издирване от 2012 година. Той е подсъдим за дръзкия обир на ТПК „Металик“ през 2009 г., когато заедно с двама служители на охранителката „Аркус“, която би следвало в този момент да охранява офиса, разбиха касата на фирмата и отмъкнаха 11 хил.лв. Пешев е с богато криминално досие, съден е и за други кражби. Източници на Флагман.бг довериха, че Пешев е свидетел в няколко досъдебни производства по дела срещу кримиконтингента в Бургаско.

Това е и една от версиите, по която работят разследващите. Те подозират, че Валентин, за който се предполага, че е в чужбина, бил сплашен. Показано му е, че семейството му живее в Бургас и може да пострада.

Огънят се е прехвърлил и на вратите на съседните апартаменти. Днес всичко там е обгоряло, а задушливата миризма непоносима

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тъстът му Данчо Костов обаче не вижда подобна причина и ни най-малко се притеснява. Според него пожарът е причинен от късо съединение, тръгнало от разклонителната кутия на първия етаж или асансьора.

„Има един кабел, който е поставен около вратата. Вероятно се е възпламенил и е запалил дървената рамка“, обясни Костов пред Флагман.бг секунди, след като приключи разговора си с разследващи, които детайлно оглеждаха жилището му. Причината за възникването на огъня и дали той е умишлен още не е известна, заключението ще излезе до часове.

В същото време съседи на Данчо Костов го описват като смирен и спокоен човек. По професия бил хладилен техник и никога не създавал конфликти. Жена му също била безкрайно учтива.

Така изглежда вратата на съседния апартамент, както и тази на асансьора в бл.36, ж.к."Лазур"


Поне на пръв поглед не изглежда пожарът да е тръгнал от разклонителната кутия

Кирил Ананиев става и шеф на Надзора на НЗОК

http://pik.bg/кирил-ананиев-става-и-шеф-на-надзора-на-нзок-news216000.html

Кирил Ананиев става и шеф на Надзора на НЗОК

Рокадите на кабинета „Близнашки" застигнаха и Надзорния съвет на НЗОК.

С днешните решения от заседанието на Министерския съвет от местата си в управата на Касата са освободени бившите заместник-министри на здравеопазването Бойко Пенков и на финансите Людмила Петкова. Те ще бъдат заменени от директорът на дирекция в МЗ доц. д-р Мариана Василева, както и заместник финансовия министър Кирил Ананиев. Финансистът ще отмени Бойко Пенков и в качеството му на председател на Съвета.

Другият зам.-министър в сектор здравеопазване  Лидия Нейчева пък ще оглави Комисията по прозрачност.Това ще осигури отново нормалната работа на Комисията, която от дни насам не функционира поради липсата на нужния кворум, след като от длъжност бяха освободени всички заместник-министри от кабинета „Орешарски".

Министрите са преценили още виципремиерът и социален министър проф. Йордан Христосков да бъде новият председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В Тристранката като представител на властта влиза и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

News.bg

Системата за гласуване във ВСС: преброяване на съществуващите проблеми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364652_sistemata_za_glasuvane_vuv_vss_prebroiavane_na/?ref=rss


Месец преди ключовия избор за председател на Върховния касационен съд, Висшият съдебен съвет (ВСС) изпадна в доста конфузна ситуация.

В опит чрез демонстрация на натискане на копчета да убеди представителите на неправителствените организации и журналисти, че системата за електронно гласуване, с която се избират ръководители в съдебната система, работи безпроблемно, гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите, всъщност стана (отново) ясно точно обратното: проблеми с...

Стартира онлайн гласуването за избор на нови униформи на Мтел служителите

http://www.cross.bg/yniformi-mtel-slyzhitelite-1426343.html

/КРОСС/ Мтел стартира онлайн гласуване за избор на победителя в конкурса за нови униформи на служителите на телекома. От 20-ти до 25-ти август всеки може да даде своя вот за една от шестнайсетте униформи, стигнали до финалния кръг в конкурса Мтелеганс, във Facebook страницата на Мтел. Резултатите от онлайн гласуването ще бъдат прибавени към крайната оценка на моделите и ще имат голяма тежест при финалния избор на победител в надпреварата. Успоредно с вота на потребителите крайният резултат ще се оформи и от оценките на седем членното жури* и служителите на компанията. „Всички финалисти показаха, че у нас има много талантливи дизайнери. Моделите, които селектирахме за финала, съчетават функционалност и качествен дизайн. Те са съобразени както с особеностите на работата, така и с актуалните тенденции. Изборът на финала няма да е лек", коментира дизайнерът и носител на „Златна игла" Николай Божилов, който е част от журито. Конкурсът за създаване на нови униформи на служителите в магазините на Мтел стартира в края на юли, като събра над 75 предложения. Първоначалният регламент предвиждаше селекцията на трима финалисти, но с оглед големия интерес и качеството на изпратените проекти, журито разшири кръга на финалистите, като излъчи осем дизайнера, които да се борят за голямата награда. В крайната селекция се включват 16 мъжки и дамски униформи, като има дизайнери, които участват с повече от едно предложение

ВСС показа как системата за гласуване не гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364652_vss_pokaza_kak_sistemata_za_glasuvane_ne_garantira/?ref=rss


Месец преди ключовият избор за председател на Върховния касационен съд, Висшият съдебен съвет (ВСС) изпадна в доста конфузна ситуация.

В опит чрез демонстрация на натискане на копчета да убеди представителите на неправителствените организации и журналисти, че системата за електронно гласуване, с която се избират ръководители в съдебната система, работи безпроблемно, гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите, всъщност стана (отново) ясно, че тези проблеми...

Семков в последното си интервю: Омръзнаха ми политически дейности, исках да се занимавам с нещо, с което да не преча

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254881

„20-те ми години в бизнеса досега ме научиха на много неща. Допускал съм много грешки. Но човек първо трябва да си признава грешките и след това да се учи от тях”. Това казва Семко Семков в последното си интервю, дадено за вестник „Ботевградски вести плюс” през месец юли. В него Семков разказва за новото си бизнес начинание - биоживотновъство. „20-те ми години в бизнеса досега ме научиха на много неща. Допускал съм много грешки. Но човек първо трябва да си признава грешките и след това да се учи от тях”. Това казва Семко Семков в последното си интервю, дадено за вестник „Ботевградски вести плюс” през месец юли. В него Семков разказва за новото си бизнес начинание - биоживотновъство.

Държавата временно си връща охраната на Шипка и историческия музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364674_durjavata_vremenno_si_vrushta_ohranata_na_shipka_i/?ref=rss


С решение на Министерския съвет от днес държавата МВР гарантира охраната на парк-музея "Шипка - Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до април 2015 г. Поради съкращения през юли трите института бяха извадени от списъка с приоритетни обекти за охрана с новия закон за МВР, а се оказа, че междувременно Министерството на културата не е предвидило пари, за да си плати само за охранителни услуги.

Така преди две седмици се разбра, че...

Държавата временно си връща орханата на Шипка и историческия музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364674_durjavata_vremenno_si_vrushta_orhanata_na_shipka_i/?ref=rss


С решение на Министерския съвет от днес държавата МВР гарантира охраната на парк-музея "Шипка - Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до април 2015 г. Поради съкращения трите института бяха извадени от списъка с приоритетни обекти за охрана с новия закон за МВР, приет през юли т.г., а се оказа, че Министерство на културата не е предвидило пари, за да си плати само за охранителни услуги.

Така преди две седмици се разбра, че паметникът...

МВР отново ще охранява паметника на Шипка

http://www.vesti.bg/bulgaria/mvr-otnovo-shte-ohraniava-pametnika-na-shipka-6020407

Правителството прие решение, с което се решава проблемът, възникнал след влизането в сила на 1 юли на новия закон за МВР

Екзекуторът на американския журналист вероятно е британец

http://offnews.bg/news/n_1/n_379050.html

Екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули вероятно е британец, съобщи британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от Би Би Си.  По-рано джихадистите от „Ислямска държава“, които контролират част от Северен Ирак, разпространиха видеозапис, на който се вижда как мъж обезглавява журналиста. По всяка вероятност видеозаписът е автентичен, допълни Хамънд. "Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на организацията "Ислямска държава" - изтъкна Хамънд. - Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка." "Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак, има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", отбеляза министърът. Британски медии изтъкнаха, че от видеозаписа се чува, че убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон, посочва агенцията, цитирана от БТА. Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън заяви по-рано днес, че американски експерти проверяват записа. Ако видеото се окаже автентично, това би било ужасяващо брутално убийство на невинен американски журналист, каза Хейдън. Междувременно Би Би Си съобщи, че властите в САЩ са потвърдили, че във видеозаписа наистина е заснето убийството на американския журналист Джеймс Фоули. Негови роднини също така потвърдиха смъртта му във Фейсбук. Ислямистите заявиха, че са обезглавили репортера като отмъщение за неотдавнашните въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак. Телевизионният журналисти и фоторепортер Джеймс Фоули беше заловен от неизвестни въоръжени лица в Сирия през 2012 г.

Необезвредени бомби от Втората световна война оскъпяват строителството в Лондон (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254845

Необезвредени бомби от германските бомбардировки през Втората световна война стават основна причина за скъпото строителство в Лондон, показва видеоматериал на Необезвредени бомби от германските бомбардировки през Втората световна война стават основна причина за скъпото строителство в Лондон, показва видеоматериал на "Икономист", който изследва причините за високите инвестиции в имоти в британската столица. Друга причина за скъпото строителство в града е високият стандарт на живот,

Кабинетът отпусна 800 000 лв. допълнително за защита от градушки

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/08/20/2364686_kabinetut_otpusna_800_000_lv_dopulnitelno_za_zashtita/?ref=rss


Допълнителни 800 000 лв. отпуска правителството за закупуване на противоградови ракети с решение от тази сряда (20 август 2014 г.), съобщават от Министерски съвет.

Това е четвъртото за тази година подобно решение, което цели защита на селскостопанската реколта. Отпуснатите средства са насочени за справяне с градушките.

Поради усложнената метеорологична обстановка в страната през 2014 г., до момента са използвани 13 170 противоградови ракети, отчита кабинета. През целия...

Собственикът на запаления апартамент: Димът беше в целия коридор (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254860

Беше около 2 часа през нощта. Целият коридор на етажа бе в дим, нищо не се виждаше. Паника обаче нямаше сред съседите, разказа пред 24 часа преди минути Йордан Костов, чийто апартамент в бл. 36 в бургаския к-с Беше около 2 часа през нощта. Целият коридор на етажа бе в дим, нищо не се виждаше. Паника обаче нямаше сред съседите, разказа пред 24 часа преди минути Йордан Костов, чийто апартамент в бл. 36 в бургаския к-с "Лазур" пламна миналата нощ. По данни на полицията пожарът е умишлен и е предизвикан чрез поливане на входната врата на жилището със

Бомби от Втората световна война оскъпяват строителството в Лондон (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254869

Необезвредени бомби от германските бомбардировки през Втората световна война стават основна причина за скъпото строителство в Лондон, показва видеоматериал на "Икономист", който изследва причините за високите инвестиции в имоти в британската столица.
Друга причина за скъпото строителство в града е високият стандарт на живот, Необезвредени бомби от германските бомбардировки през Втората световна война стават основна причина за скъпото строителство в Лондон, показва видеоматериал на "Икономист", който изследва причините за високите инвестиции в имоти в британската столица. Друга причина за скъпото строителство в града е високият стандарт на живот,

Служители на Червения кръст са тръгнали по маршрута на хуманитарния конвой

http://www.cross.bg/mkchk-sergeii-trugnali-1426342.html

/КРОСС/ Група служители на МКЧК са тръгнали по предполагаемия маршрут на движение на конвоя с руска хуманитарна помощ в югоизточна Украйна. Това заявиха от Министерството на външните работи след срещата в Москва на заместник-министъра Сергей Рябков с ръководителя на оперативната дейност на МКЧК за Европа и Централна Азия Лоран Корба. Страните са обсъдили необходимостта от спешната доставка на руския хуманитарен товар в пострадалите от бойните действия райони, предава Гласът на Русия. Вчера руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори с украинския си колега Павел Климкин и президента на МКЧК Петер Маурер.  

Проучване: Всеки втори смята, че КТБ е жертва на политическа атака

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364688_prouchvane_vseki_vtori_smiata_che_ktb_e_jertva_na/?ref=rss


Всеки втори избирател е убеден, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е жертва на политическа атака. Само 16% не са съгласни с такава позиция. Това показва национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", направено между 1 и 6 август сред 1008 пълнолетни българи.

КТБ е под специалния надзор на Българската народна банка (БНБ) от 20 юни заради опасност от несъстоятелност, след като седмици по-рано прокуратурата назначи серия от проверки срещу мажоритарния й акционер Цветан...

Екзекуторът на американския журналист вероятно е британец

http://www.cross.bg/amerikanski-hamund-durzhava-1426341.html

/КРОСС/ "Екзекутираният от "Ислямската държава" американски журналист Джеймс Фоули може би е бил убит от британец. Записът на убийството най-вероятно е автентичен", заяви външният министър на кралството Филип Хамънд, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на "Ислямска държава", подчерта Хамънд и добави, че за произхода на екзекутора ще се говори след задълбочена проверка. Същевременно той предупреди, че в Сирия и Ирак има голям брой британци, които са пряко повлияни от джихадистите и има голяма вероятност те да се завърнат във Великобритания. Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън заяви по-рано днес, че американски експерти проверяват записа.  

Правителството гарантира охраната на Шипка до април 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=261681

Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет.

Семков в последното си интервю: Исках да се занимавам с нещо, с което няма да преча на никого

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254862

„20-те ми години в бизнеса досега ме научиха на много неща. Допускал съм много грешки. Но човек първо трябва да си признава грешките и след това да се учи от тях”. Това казва Семко Семков в последното си интервю, дадено за вестник „Ботевградски вести плюс” през месец юли. В него Семков разказва за новото си бизнес начинание - биоживотновъство. „20-те ми години в бизнеса досега ме научиха на много неща. Допускал съм много грешки. Но човек първо трябва да си признава грешките и след това да се учи от тях”. Това казва Семко Семков в последното си интервю, дадено за вестник „Ботевградски вести плюс” през месец юли. В него Семков разказва за новото си бизнес начинание - биоживотновъство.

С 11% нарастват приходите от преки данъци през първото полугодие

http://econ.bg/Новини/С-11-нарастват-приходите-от-преки-данъци-през-първото-полугодие_l.a_i.562671_at.1.html

Приходите в бюджета от преки данъци за първите шест месеца на годината са 2,249 млрд. лв., което е с над 11% повече спрямо първото полугодие на 2013...

Забраната на Барселона да прави трансфери остава в сила

http://football.actualno.com/Zabranata-na-Barselona-da-pravi-transferi-ostava-v-sila-news_45999.html

Апелативният комитет на ФИФА отхвърли жалбата на Барселона относно забраната за регистриране на нови футболисти за срок от два трансферни прозореца заради нарушения, свързани с международни трансфери ...

Възрастна жена задържа крадец в дома си

http://crime.actualno.com/Vyzrastna-jena-zadyrja-kradec-v-doma-si-news_46024.html

72-годишна жена от монтанското село Якимово е задържала сама крадец, влязъл в дома й, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Към полунощ вчера тя чула шум в лятната си кухня и разбрал...

Щетите от войната в Украйна ще възлязат на над 600 млн.долара

http://europe.actualno.com/Shtetite-ot-vojnata-v-Ukrajna-shte-vyzljazat-na-nad-600-mlndolara--news_46017.html

За възстановяването на щетите от конфликта в Източна Украйна ще бъдат нужни 600 млн.долара. Това заяви украинският министър на финансите Александър Шлапак. Той обаче подчерта, че все още не може да се...

Русия вече усеща влиянието на санкциите на Запада

http://europe.actualno.com/Rusija-veche-useshta-vlijanieto-na-sankciite-na-Zapada--news_46021.html

Отрасловите санкции, въведени от западните страни върху достъпа до дългосрочен заемен капитал за руските банки и компании, започват да се усещат. Те ще се отразяват на руската икономика, заяви заместн...

Правителството отпусна над 16 млн. лв. за преодоляване на щетите от природни бедствия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364683_pravitelstvoto_otpusna_nad_16_mln_lv_za_preodoliavane/?ref=rss


Кабинетът одобри 16 204 360 лева допълнителни разходи и трансфери за преодоляване на щетите от природни бедствия и превенция на бедствия на заседание днес, информира правителствената пресслужба. 

Над 13 млн. лв. от средствата отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на юни общини Варна и Добрич ще получат съответно 1.8 млн. лв. и 860 хил. лв. Към...

Убиха втори чернокож в Мисури, погребват първия на 25 август

http://www.bnews.bg/article-114274

Полицията застреля втори чернокож младеж в американския град Сент Луис, на няколко километра от Фъргюсън, където вече 11 дни продължават протестите, предизвикани от убийството на 18-годишния Майкъл Браун.

Кабинетът възстанови дейността на Школата по публични финанси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/20/2364671_kabinetut_vuzstanovi_deinostta_na_shkolata_po/?ref=rss

Правителството възстанови статута, функциите и дейността на Школата по публични финанси като за целта отпусна и 14 600 лв. по бюджета на финансовото министерство.

Школата е създадена като специализирано звено към Министерството на финансите през 2003 г. През юли тази година беше закрита, а дейността й премина към Института по публична администрация.

Школата по публични финанси има дългогодишна практика и утвърдени резултати като звено в Министерството на финансите, което...

Млади фермери на протест заради забавени европари

http://offnews.bg/news/n_1/n_379048.html

Млади фермери излязоха на протест в няколко града в страната заради забавяне на мярката „Млад фермер“ по програмата за развитие на селските райони. През април миналата година правителството е одобрило наддоговаряне по мярката в размер на близо 48 млн. лева за около 1000 проекта. Мярката обаче е отложена няколко пъти, а когато стартира през ноември, бюджетът е намален наполовина. Така при кандидатствали над 2500 души средства са получили едва 400 проекта. това обясниха фермерите в декларация до земеделския министър Васил Груев. Фермерите са категорични, че тези от тях, които не са получили финансиране, очакват втори прием през тази година, както им е било обещано от предишното правителство. Протестът е организиран от група „Кауза Млад Фермер“, част от Протестна мрежа. От Националната асоциация „Млад фермер“ обаче се дистанцираха от протеста на фермерите.

Йордан Христосков поема председателството на Тристранката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364675_iordan_hristoskov_poema_predsedatelstvoto_na/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков беше избран за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи правителствената пресслужба. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет. Втори представител на правителството в подновения съвет ще е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. 

С друго решение от днес заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева беше определена за представител на...

"Нов живот" за украинските бежанци в Русия

http://www.mediapool.bg/nov-zhivot-za-ukrainskite-bezhantsi-v-rusiya-news223918.html

"Автобусът за Иркутск заминава след един час, не забравяйте да си стегнете багажа отсега." В бежанския лагер край руския град Донецк на няколко километра от границата с Украйна високоговорители напомнят на бежанците, че скоро за тях започва "нов живот".   "Бежанците имат право на тридневен престой в лагера. После трябва да заминат - или оттатък границата, или в Иркутск (Южен Сибир), Челябинск (Урал), Владимир (североизточно от Москва), Уфа (в басейна на Волга) . . . и другите руски градове, склонили да поемат квота бежанци от Украйна", обяснява майор Лихова, представляваща там руското министерство на извънредните ситуации. Седемдесет и тригодишният Александър е сред избралите да заминат за Иркутск: местните власти са обещали да осигурят на семейството му жилище, а на двамата му племенници - работа.   "Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск", повтаря той, без да спре.   Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк старият мъж не крие, че подкрепя проруските сепаратисти, воюващи от четири месеца срещу редовната армия в Източна Украйна. В конфликта са загинали над 2000 души по данни на ООН. За Дмитрий и Анна, пристигнали сутринта с двете си деца от градчето Металист, "да заминеш е възможност да обърнеш страницата".   "Децата ни ще могат спокойно да ходят на училище и да растат, без никой да ги обвинява, че са от единия или другия лагер", надява се Анна.   "Най-напред, с първите заплати от новата работа, ще си купим дрехи. После тенджери. После хладилник. И лека-полека ще си изградим нов живот в Русия, къде по-добър от предишния в Украйна", уверява нейният съпруг.   "През изтеклото денонощие сме преместили 1200 бежанци в други руски градове, с тяхно съгласие естествено. Ростовският регион (в Южна Русия, където е разположен Донецк) не може да задържи бежанския поток, нито пък да го поеме изцяло, тъй че си поставя за цел да стане транзитна зона", обяснява Александър Титов от местните власти.   Застанали близо до лагерния портал, други бежанци, облегнати на прашната си лада, гледат как пристигат автобуси, с които другарите им ще отпътуват за близката гара Каменск-Шахтински и оттам - за Иркутск.   "Заминават онези, които са изгубили надежда да се върнат в своя дом, в страната си", твърди Галина, която от две седмици спи заедно с мъжа си в малка сива камионетка. "Аз пък още се надявам войната да свърши, преди да е дошла зимата, после ще е твърде студено, за да останем тук", добавя жената. Противно на мнозина свои другари по нещастие тя още се мъчи да вярва, че ще види Украйна единна, отново мирна страна.   "Как ще изоставим страната си?" В съседство живее млада двойка украинци, чийто тригодишен син Льоша по навик току се просва по корем - "да се спаси от самолетите". Те също отказват да напуснат лагера и да изберат някой от градовете, предлагани от руските власти.   "Те са толкова далеч! Как да изоставя нашите? Все не се решавам - споделя Олга, бременна в осмия месец. - Ако разберем, че къщата ни е изгоряла, ако татко и мама също дойдат при нас, тогава може да заминем и ние."   Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти. "Благодарни сме на Русия, че ни предлага нов старт в живота", казва мъжът. После добавя: "Но как да изоставим страната си?".   По БТА.

Захариева инициира среща за безопасната експлоатация на асансьорите в страната

http://www.cross.bg/zaharieva-stranata-asansyorite-1426340.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще се срещне с председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор Стефан Цанков. В разговора ще участва и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова. Ще бъде обсъдена необходимостта от промени в подзаконовата нормативна уредба, които да гарантират безопасността на асансьорите в страната за опазване живота и здравето на хората и тяхната сигурност. Целта е да се предотвратят в бъдеще инциденти с асансьорите, а инициативата е част от мерките, които се предприемат след нещастния случай от 19 август в София. На срещата ще бъдат дискутирани и първоначалните резултати от назначената спешна проверка на подемните съоръжения в страната, разпоредена от г-жа Захариева.  

Открит Lamborghini Huracan идва догодина

http://www.cross.bg/huracan-vinkelman-versiya-1426339.html

/КРОСС/ Босът на Lamborghini - Стефан Винкелман, разкри в актуално интервю, че моделът Huracan се нуждае от нови модификации, защото „клиентите го искат". По информация на Autocar, още през следващата година ще видим открита версия на машината, която традиционно ще носи името Spyder. Засега е трудно да се прогнозира какви ще бъдат дизайнерските промени по нея, но не се очакват особено много изменения. Малко по-късно на пазара би трябвало да се появи и версия на Huracan само със задно предаване. В близкото минало подобна имаше предшественика на модела - Gallardo, като Винкелман казва, че това може да се счита за сигурно, пише Autoclub.  

МВР ще продължава да охранява "Шипка"

http://pik.bg/мвр-ще-продължава-да-охранява-шипка-news215993.html

МВР ще продължава да охранява "Шипка"

Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба. С акта на кабинета се разрешава проблем, възникнал след влизането в сила на 1 юли т. г. на новия Закон за МВР. В него са изброени обектите, които вътрешното ведомство може да охранява, но след сключването на договори.

В бюджета на Министерството на културата за 2014 г. обаче не са предвидени средства за такава дейност и не съществуват резерви, които да позволят осигуряването на необходимия финансов ресурс. Решението на Министерския съвет гарантира охраната на трите държавни културни института до 31 март 2015 г. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана.

"Възвожденци-Варна" набират средства, за да изрисуват стена с велики български спортисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=261673

Инициаторите от сдружението „Възрожденци - Варна" продължат делото си. Те са започнали нова стена под моста, на влизане към Аспарухово, на която ще изобразят част от Великите спортисти на България. "Да, знаем, че те са много - но сме подбрали една малка част.

Фейсбук групата КТБAlive с апел към Управителния съвет на БНБ

http://econ.bg/Новини/Фейсбук-групата-КТБAlive-с-апел-към-Управителния-съвет-на-БНБ_l.a_i.562670_at.1.html

Фейсбук групата КТБAlive отправи апел към Управителния съвет на БНБ, в който се обръща персонално към всеки един от членовете. Писмото е...

Баща счупи полицейски бус, искал си децата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254848

Многодетен баща от Враца счупи полицейски бус, за да върне децата си, научи „Конкурент”. До спречкването с униформените се стигнало, след като служители на отдел „Закрило на детето” пристигнали в дома му, за да вземат четири от хлапетата му.
Семейство Илиеви били настанени в общинско жилище в ж.к. „Сениче”, Многодетен баща от Враца счупи полицейски бус, за да върне децата си, научи „Конкурент”. До спречкването с униформените се стигнало, след като служители на отдел „Закрило на детето” пристигнали в дома му, за да вземат четири от хлапетата му. Семейство Илиеви били настанени в общинско жилище в ж.к. „Сениче”,

Шофьор размаза дядо с колело на пешеходна пътека

http://www.bnews.bg/article-114287

72-годишен велосипедист загина на място, след като рано тази сутрин беше блъснат на пешеходна пътека.

Извънредно! Спешната помощ в Годеч остава без лекари!

http://pik.bg/извънредно-спешната-помощ-в-годеч-остава-без-лекари-news215994.html

Извънредно! Спешната помощ в Годеч остава без лекари!

От 1 септември годечките лекари ще обслужват жителите на съседните общини – Драгоман, Своге и Костинброд. Промяната е по решение на Спешна помощ в София-област, пише BNews.bg.

Спешна помощ на населението на Годеч ще оказват медицинските сестри, които остават на работа заедно с шофьорите на линейки. Зам.-директорът на „Спешна помощ“ София-област - доктор Пламен Китанов, заяви пред местна медия, че проблемът е в липсата на лекари в града, които да дежурят 24 часа.

„Имахме два варианта. Единият е да затворим изцяло най-слабо натоварения филиал, какъвто е този в Годеч, което не искаме да си позволим. Другият вариант е да го направим с долекарски екип“, споделя д-р Китанов пред пресата в града.

„За да имаме 24-часово дежурство, ни трябват шестима лекари, а в Годеч останаха трима.

С тях няма как да направим график, за да има лекар непрекъснато. Не е възможно. Затова стигнахме до извода да го направим долекарски екип. Няколко от фелдшерите в Костинброд ще дойдат да работят в годечкия филиал на „Спешна помощ“ в Годеч и част от сестрите ще бъдат изкарани в линейката, за да може да обслужват населението“, допълва още той.

„Сега годечани трябва да покажат мястото си сред обществото. Да отстояват и да запазят екипите, които цял живот помагат на нуждаещите се от спешна помощ болни.

„Лекарите имат нужда от подкрепата на града“, недоволстват пред BNews.bg годечани, засегнати от промените в „Бърза помощ“ в града.

Баща потроши полицейски бус, искал си децата обратно

http://pik.bg/баща-потроши-полицейски-бус-искал-си-децата-обратно-news215992.html

Баща потроши полицейски бус, искал си децата обратно

Многодетен баща от Враца счупи полицейски бус, за да върне децата си, пише „Конкурент".

До спречкването с униформените се стигнало, след като служители на отдел „Закрило на детето” пристигнали в дома му, за да вземат четири от хлапетата му.

Семейство Илиеви били настанени в общинско жилище в ж.к. „Сениче”, но заради натрупани задължения в размер на 1 500 лв. трябвало да напуснат дома си в срок до 29 юли. Когато пристигнали социалните работници, за да изведат непълнолетните наследници и да ги настанят в дом за деца лишени от родителски грижи, заварили децата сами и извикали майката Анка. Когато й обяснили целта на посещението си, станал скандал. Тя не искала да даде отрочетата си и ги дърпала от ръцете на служителите. На място били и двама инспектори от полицията, които съдействали на социалните за качването на малчуганите в служебния бус.

Когато Митко видял потеглящото возило, той се хвърлил пред него с викове. След като униформените му обяснили да направи път, бащата се поместил. Когато бусът минал покрай него обаче, решил да се затича. Настигнал го и се хванал за страничната врата, викайки да му върнат децата. Митко се понесъл с возилото, но вратата се счупила, а с нея паднала и лайсната. Мъжът се строполил с вратата насред пътя.

„Уплаших се, защото чух децата ми да плачат. Не исках да ми ги вземат, много ги обичам“, обясни той.

Заради буйната си реакция Митко е с повдигнато обвинение за повреждане на буса, собственост на полицията. Нанесената щета е за 493 лв. Според обвинителния акт престъплението е извършено непредпазливо.

Майката и бащата вече не живеят в общинското жилище, а са настанени във фургон. Семейство Илиеви има общо 10 деца. Преди време Анка и Митко искали да си върнат най-малкото хлапе. Опитите им обаче останали неуспешни заради тежко заболяване на бебето и невъзможността им да му осигурят условия и лечение.

Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Тигровият комар атакува Югозападна България

http://frognews.bg/news_74911/

Освен в Бургас тигров комар има и в други населени места в Югозападна България, обяви пред Фрог нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Трябва да се пръска срещу комари, да се източат всички застояли води в гюмове, варели, локвите да се пресушават”, съветва професорът.

16 млн. лева отиват за районите, засегнати от природните бедствия

http://frognews.bg/news_74910/

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. Основната част от средствата - над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Киев готов на компромисна цена на руския газ да съдебното решение на спора

http://www.mediapool.bg/kiev-gotov-na-kompromisna-tsena-na-ruskiya-gaz-da-sadebnoto-reshenie-na-spora-news223917.html

Украйна е готова да плаща на Русия временна компромисна цена за доставките на природен газ докато Стокхолмският арбитражен съд реши спора между "Нафтогаз" и "Газпром" по тарифите на руската суровина. Това съобщи в сряда министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан и разкритикува "Газпром", че не иска да води преговори, предаде Ройтерс. Миналата година Русия доставяше около половината от потребявания в Украйна газ, но "Газпром" прекъсна доставките на 16 юни 2014 г. заради натрупания дълг от "Нафтогаз" за над 5 млрд. долара по стари доставки, голяма част от които обаче бяха натрупани след драстично вдигане на цената на газа за Украйна след анексирането на полуостров Крим от Москва. Именно относно тарифите на руския газ е големият спор между Украйна и Киев, по който не може да се постигне съгласие въпреки посредничеството на Европейския съюз. През юни украинската енергийна компании "Нафтогаз" заведе дело в Стокхолмския арбитражен съд за установяването на справедлива и пазарна цена за доставките на руски газ за Украйна. Не е ясно обаче кога съдът ще вземе окончателно решение по казуса и затова Киев предлага временна цена до произнасянето на арбитража.   "Готови сме да преговаряме относно някакъв вид разумна компромисна цена, докато ситуацията се разреши от съда, но "Газпром" не взима участие в преговорния процес", каза Продан пред журналисти. "Няма компромис от страна на Газпром", добави той. Украйна получава около 16 милиарда кубични метра газ от реверсивен поток от Полша, Унгария и Словакия, което ще покрие над 50 процента от необходимия на Украйна газов внос за настоящата година. Но Украйна трябва да намери други 5 милиарда кубични метра внос за периода октомври-март, посочи Продан и предупреди, че страната му е готова за трудна зима.

Няма да мине без актуализация на бюджета

http://www.bnews.bg/article-114286

Трудно ще минем без актуализация на бюджета, обобщи финансовият министър Румен Порожанов, след като представи изпълнението на бюджета до 31 юли т.г.

Предизвикаха Путин да излее кофа ледена вода върху себе си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254837

Актьорът Вин Дизел изля една кофа с ледена вода върху себе си. Така той се включи в онлайн предзивикателството "Ледена кофа". След споделянето на клипа всеки участник номинира по трима души, които трябва да се включат в инициативата.  Номинациите на Вин Дизел обаче са смели. Актьорът прикани руския президент Владимир Путин,

Кабинетът разреши на ВСС на САЩ да преминават и пребивават на българска територия

http://frognews.bg/news_74909/

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на българска територия на съюзнически сили от ВВС на САЩ в Европа (12 самолета и до 250 военнослужещи), които да изпълняват съвместно с българските ВВС ограничени мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО по време на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014".

Многодетен баща строши полицейски бус, искал си децата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254833

Многодетен баща от Враца счупи полицейски бус, за да върне децата си, научи „Конкурент”. До спречкването с униформените се стигнало, след като служители на отдел „Закрило на детето” пристигнали в дома му, за да вземат четири от хлапетата му.
Семейство Илиеви били настанени в общинско жилище в ж.к. „Сениче”, Многодетен баща от Враца счупи полицейски бус, за да върне децата си, научи „Конкурент”. До спречкването с униформените се стигнало, след като служители на отдел „Закрило на детето” пристигнали в дома му, за да вземат четири от хлапетата му. Семейство Илиеви били настанени в общинско жилище в ж.к. „Сениче”,

Марио се чуди защо другите се впечатляват, когато спаси някого

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253961

“Какво толкова съм направил? Това просто е една обикновена случка”, казва 17-годишният Марио от Белоградчик, след като втори път спасява пострадало дете.
Изоставеното в сиропиталище момче трогна България преди година и половина, когато с риск за собствения си живот извади от пропаст паднало от Белоградчишките скали дете. “Какво толкова съм направил? Това просто е една обикновена случка”, казва 17-годишният Марио от Белоградчик, след като втори път спасява пострадало дете. Изоставеното в сиропиталище момче трогна България преди година и половина, когато с риск за собствения си живот извади от пропаст паднало от Белоградчишките скали дете.

Кола уби велосипедист в столичен квартал

http://www.cross.bg/kola-ybi-velosipedist-v-stolichen-kvartal-1426338.html

/КРОСС/ Колоездач е бил блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София. Велосипедистът, който е на 72 години, е починал на място. Инцидентът е станал в столичния кв. "Казичене", в близост до бензиностанция. Сигналът е подаден в МВР малко след 8:20 часа. Установено е, че лекият автомобил, който е блъснал мъжът, е с холандска регистрация и не е управляван от български гражданин. По първоначална информация не е установено шофьорът на колата да е употребил алкохол, предава Дарик.  

Правителството прие отчет за финансовото състояние на държавата за първите шест месеца на 2014 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=261676

Правителството се запозна с доклад на министъра на финансите за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2014 г. Докладът е изготвен в изпълнение на чл.

Отцепиха част от квартал "Гара Искър" в София заради изтичане на газ

http://offnews.bg/news/n_1/n_379030.html

Улица "Неделчо Бонев" в столичния квартал "Гара Искър" е отцепена заради изтичане на газ, съобщиха от пресцентъра на МВР. Повредата е причинена от неправилна маневра на автомобил, при която е закачена тръба от газопроводната мрежа, обясняват от МВР. В района е установено изтичане на газ, като "Овергаз" своевременно е спряла газоподаването. Улицата ще бъде отцепена до отстраняване на повредата, като опасност за хората няма, увериха от вътрешното министерство.

Пловдивско село въстава срещу Рашкови

http://offnews.bg/news/n_1/n_379037.html

Жители на пловдивското село Труд се готвят за протести, ако фамилията на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, се засели там. "Тези дни хора са ходили в кметството и сигнализирали по телефона, че забелязали емисари на семейството да обикалят по кварталите и правят огледи на къщи, които да купят", обясни кметът Николай Копринков. В селото се говори, че харесали четири къщи, в които да се заселят. Според слухове в селото тя се намирала до полицията или до параклиса. Другите три били във вътрешен квартал. Говори се, че едната къща струвала над 100 000 лева. "Сигурно избират до полицията, за да са по-спокойни", говорят в Труд. Домът бил изграден скоро с огромен двор. До сделка не се е стигнало. Бабата на собствениците на имота се възмути от създалата се суматоха и отрече да са водени преговори за продажба на имота. „Че идват хора и проявяват интерес, защото къщата е хубава, не означава, че ще я продадем на тях. Това тръгна от селските клюкарки, които само гледат кой влиза и кой излиза от селото. Аз не познавам лично нито цар Киро, нито царица Кировица. Моите хора работят от сутрин до вечер и не познават абсолютно никого – освен да работят, нищо друго не знаят. Хората много добре ни познават – и моя мъж, и моя внук, които работят от сутрин до вечер, трябваше първо да попитат нас и тогава да търсят вас. Ние не търсим евтини сензации и реклами, ние сме работили, не мога да разбера откъде дойде всичко това. Дори не сме документално готови, за да можем да продаваме къщата”, разказа жената. Макар подобна възможност да не стои на дневен ред, кметът Николай Копринков също е скептичен към заселването на ромската фамилия в село Труд. „Фамилия Рашкови е изключително компрометирана. След нещата, които се случиха в Катуница, може би няма да има кмет, който да ги приеме”, коментира той.

Украинската армия търпи огромни поражения

http://www.cross.bg/voenni-donetzk-ykrainskite-1426337.html

/КРОСС/ Председателят на парламента на Новорусия Олег Царьов съобщи, че са получени данните от засичането на радиочестотите, прихванали разговори на украински военни. От тях става ясно, че загубите сред правителствените войски са ограмни. Само на 19 август край Донецк са загинали 483 военнослужещи. „Редки са случаите, когато докладите, подадени от подразделенията на опълчението, показват по-малка цифра на загиналите военни, от тези, които получихме при засичането на радиочестотите. Само на 19 август в резултат от тежки боеве край Донецк загинаха 483 украински военни и повече от 700 бяха ранени. Рано или късно украинските власти ще се наложи да отговарят за загубите и от двете страни“, отбеляза Царьов. Най-ожесточените сблъсъци в момента се водят на 30 км източно от Донецк. Вече втора седмица украинските военни се опитват да установят контрол над гр. Иловайск, но срещат съпротивата на опълчението. Опълченците съобщават, че военните се заблудили в непознатия град. Имало случаи, в които те обстрелвали собствените си позиции. Наказателните отряди „Донбас“ и „Шахтьорск“ понесли огромни загуби. Сред загиналите е и американският наемник Марк Паславский. Съобщава се, че е ранен командирът на батальона „Донбас“ Семьон Семьонченко.

Народният театър пусна в продажба билети за новия сезон

http://scene.actualno.com/Narodnijat-teatyr-pusna-v-prodajba-bileti-za-novija-sezon-news_46011.html

Народен театър „Иван Вазов" започва продажбата на билети за своите спектакли от 20 август. Работното време на касите е от 9:30 до 19:30 часа в делнични дни и от 11:30 до 19:30 часа в...

Започнаха снимките на най-новата поредица на Marvel АНТ-МЕН

http://cinema.actualno.com/Zapochnaha-snimkite-na-naj-novata-poredica-na-Marvel-ANT-MEN-news_46015.html

Снимките на мащабната нова продукция на студиото Marvel АНТ-МЕН започнаха вчера в Сан Франциско, Калифорния. Филмът ще пренесе един от членовете основатели на „Отмъстителите“ от ко...

Българинът, удавил се в Женева, живее от години там с родителите си

http://www.bnews.bg/article-114268

20-годишният български гражданин се удавил в Женевското езеро, докато плува близо плажа на Ла Маладер в западния швейцарски кантон Во. Посолството ни в Швейцария е уведомено и готово да извърши необходимата процедура.

Патриотизмът е в това да ти е пълен хладилникът

http://www.cross.bg/baba-petrov-patriotizmut-1426336.html

/КРОСС/ "Патриотизмът е в това, да ти е пълен хладилникът, да не ти дърпат момичето, докато се забавляваш с него на дискотека и да има кой да ти пази границата", посочи зам.-председателят на ББЦ Росен Петров в плевенското село Искър. „Може би се нуждаем от известна доза национален егоизъм, но трябва да има някой, който да се грижи за баба Пенка от Люлин, точно както за баба Гретел се грижи Меркел", допълни Петров. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Смениха областните управители на Стара Загора, Варна и Перник

http://frognews.bg/news_74908/

Правителството освободи Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов като областни управители на Стара Загора, Варна и Перник. Длъжностите ще бъдат заети от Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова, предаде БГНЕС.

Продължават да се увеличават огнищата на "син език" в страната

http://pik.bg/продължават-да-се-увеличават-огнищата-на-син-език-в-страната-news215984.html

Продължават да се увеличават огнищата на "син език" в страната

Три нови огнища на заболяването „син език" са регистрирани на територията на страната - във ферми в кубратските села Медовене, Задруга и Беловец, където се отглеждат близо 700 животни, съобщи БНР.

Четиринайсет овце са умрели от болестта „син език" в Разградска област през последните няколко дни след констатиране на заболяването.

Изпратени са проби за изследване от още 8 населени места от общините Самуил и Цар Калоян. Извършва се дезинфекция в огнищата, в които има умрели овце.

15 регистрирани огнища на болестта има в общините Баните, Смолян, Златоград и Доспат, област Смолян.

Никаква помощ няма от никой. Предписаха лекарства, третирахме ги, трябва да почваме да ги ваксинираме. В момента аз имам в стадото четири животни, които са болни, и сме ги заделили, а останалата половина от стадото, моите и заедно със селото сме ги събрали, над 30 бройки са болни от „син език", споделят животновъди от Смолянско.

Трябва да обявим огнище на тази болест, но аз не знам как огнището трябва да се обяви. Да измрат 50% от животните и тогава да се обяви огнището, или да се вземат по-ранни мерки, коментират още животновъди.

Над 300 животни са умрели в Бургаска област, като в 6 общини са открити 19 огнища на болестта.

В над 15 населени места в областта са констатирани случаи на заразата. Заради увеличаващия се брой заболели животни е свикано заседание на Областната епизоотична комисия за набелязване на мерки за овладяване разпространението на заразата.

До момента огнищата на болестта в страната са 230, а близо 2000 овце вече са измрели.

Все още има опасност за живота на пострадалата в падналия асансьор жена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364655_vse_oshte_ima_opasnost_za_jivota_na_postradalata_v/?ref=rss


Жената, която постарада при пропадане на асансьор вчера в столицата, все още е с опасност за живота. 41-годишната Мария Ваклинова е претърпяла три тежки операции тази нощ и й предстоят още две. В момента се намира в медикаментозна кома, съобщи цитирано от "Дарик" ръководството на столичната Окръжна болница, където беше откарана вчера пострадалата. В инцидента почина на място 46-годишната Цветелина Радулчева. 

Трябва да минат между 3 и 5 дни, за да може да се твърди, че опасността за...

Пострадалата жена в падналия асансьор вчера все още е с опасност за живота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364655_postradalata_jena_v_padnaliia_asansyor_vchera_vse/?ref=rss


Жената, която постарада при пропадане на асансьор вчера в столицата, все още е с опасност за живота. 41-годишната Мария Ваклинова е претърпяла три тежки операции тази нощ и й предстоят още две. В момента се намира в медикаментозна кома, съобщи цитирано от "Дарик" ръководството на столичната Окръжна болница, където беше откарана вчера пострадалата. В инцидента почина на място 46-годишната Цветелина Радулчева. 

Трябва да минат между 3 и 5 дни, за да може да се твърди, че опасността за...

Заради изтичане на газ столична улица е отцепена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364659_zaradi_iztichane_na_gaz_stolichna_ulica_e_otcepena/?ref=rss


Улица "Неделчо Бончев" в квартал "Гара Искър" в София е отцепена, тъй като при маневра автомобил е закачил тръба, явно от газопреносната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от агенция "Фокус".

Установено е изтичане на газ, газоподаването е спряно от "Овергаз".

Няма опасност за хората. До отстраняване на повредата районът е отцепен.

Правят две операции на оцелялата в асансьора жена

http://pik.bg/правят-две-операции-на-оцелялата-в-асансьора-жена-news215985.html

Правят две операции на оцелялата в асансьора жена

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата. Това каза за „Дарик” д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница „Св. Анна", чиито лекари се борят за живота на пострадалата.Димитров уточни, че трябва да минат между 3 и 5 дни, за да могат със сигурност да кажат, че опасността за живота е преминала.

Положителното към момента е, че медиците вече са готови да извършат втората и третата операции на Ваклинова, тъй като състоянието й позволява подобни интервенции.

„Пациентката е изкарала нощта спокойно след тежките три операции, които й бяха направени вчера. Жената е в медикаментозна кома. Към 11.00 часа ще имаме пореден консилиум, съвместно с близките, за да се обсъдят действията нататък - за втора и трета операция.

Втората операция се налага заради счупени прешлени, третата операция е заради много лошо счупване на левия глезен. Тъй като тези операции са извън спешност, по закон за тях трябва да имаме съгласието на близките.

Другото, което е, че Здравна каса не заплаща тези имплантанти", добави д-р Димитров.

Официално: Стоян Пасев е новия областен управител на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261675

Правителството освободи Иван Великов като областен управител на Варна. Длъжността ще бъдат заета от Стоян Пасев, научи Moreto.net. Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна.

Отцепиха улица в София заради изтичане на газ

http://pik.bg/отцепиха-улица-в-софия-заради-изтичане-на-газ-news215983.html

Отцепиха улица в София заради изтичане на газ

Улица "Неделчо Бончев" в квартал "Гара Искър" е отцепена, тъй като при маневра автомобил е закачил тръба, явно от газопреносната мрежа. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.

Установено е изтичане на газ, газоподаването е спряно от „Овергаз”. Няма опасност за хората.

До отстраняване на повредата районът е отцепен.


Бареков: Живеем по-зле, отколкото в края на Втората световна война

http://www.cross.bg/barekov-postepenno-borisov-1426335.html

/КРОСС/ "Искам да променим България, затова съм тук. Последните 25 години донесоха много малко радости на българите - влязохме в ЕС и НАТО, но живеем по-зле, отколкото в края на Втората световна война. Сегашните политици не говорят за реалните проблеми на хората. Няма заплати, няма работа, децата напускат страната." Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков по време на среща с членове и симпатизанти на формацията в плевенското село Искър. "Народът постепенно ще осъзнае факта, че в момента ни управлява Борисов. В момента бизнесът вижда ефекта от това и често различни хора ми звънят и се оплакват. Истината е, че в момента Борисов управлява страната. Доказателство е връщането на Танов, и назначените областни управители. Но с този си ход той си направи лоша услуга, защото хората постепенно ще осъзнаят какво представлява той", каза още Бареков.    

Поне 27 загинали и 10 изчезнали при свлачищата в Япония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254812

Най-малко 27 души са загинали и 10 се водят за изчезнали при свлачищата в Япония, предаде Франс прес, като се позова на най-новите данни на властите.
Природното бедствие в югозападния град Хирошима е било предизвикано от проливни дъждове. Калните потоци изненадали местните жители посред нощ, като погълнали цели къщи в няколко квартала в протежение Най-малко 27 души са загинали и 10 се водят за изчезнали при свлачищата в Япония, предаде Франс прес, като се позова на най-новите данни на властите. Природното бедствие в югозападния град Хирошима е било предизвикано от проливни дъждове. Калните потоци изненадали местните жители посред нощ, като погълнали цели къщи в няколко квартала в протежение

Кметицата инспектира улица Търговска! Как? Първо пие във Фаги, после яде в ресторант Еверест - СНИМКИ!

http://www.zapernik.com/politika/kmeticata-inspektira-ulica-turgovska-kak-purvo-pie-vuv-fagi-posle_33808/

Интересен подход на инспекция показа пернишката кметица Росица Янакиева. Същата отиде да инспектира новите плочки на улица Търговска, но стигайки до там, кметицата предпочете да инспектира пернишките кръчми. Росица Янакиева бе придружавана от зам.кмета Росен Йорданов - Картофа.

Двамата първо поседнаха в кафенето Фаги, където пийнаха със собственика на заведението. После направиха 10 крачки и поседнаха в пернишкия ресторант Еверест, където похапнаха хубаво.

Ядене и пиене!...

Продължава

Израел е убил военния лидер на Хамас Мохамед Деиф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254810

Командващият военното крило на палестинското ислямско движение "Хамас" Мохамед Деиф е бил убит, съобщи ДПА, като се позова на представител на израелското правителство.
Деиф, известен още с името Абу Халед, е лидер на "Бригади Изедин ал Касам" и е на челните места в черните списъци на Израел. Той е един от основните организатори на нападенията Командващият военното крило на палестинското ислямско движение "Хамас" Мохамед Деиф е бил убит, съобщи ДПА, като се позова на представител на израелското правителство. Деиф, известен още с името Абу Халед, е лидер на "Бригади Изедин ал Касам" и е на челните места в черните списъци на Израел. Той е един от основните организатори на нападенията

Израел е убил военния лидер на Хамас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254808

Командващият военното крило на палестинското ислямско движение Хамас Мохамед Деиф е бил убит, съобщи ДПА, като се позова на представител на израелското правителство.
Деиф, известен още с името Абу Халед, е лидер на Командващият военното крило на палестинското ислямско движение Хамас Мохамед Деиф е бил убит, съобщи ДПА, като се позова на представител на израелското правителство. Деиф, известен още с името Абу Халед, е лидер на "Бригади Изедин ал Касам" и е на челните места в черните списъци на Израел. Той е един от основните организатори на нападенията срещу

Емблематична сграда в Москва осъмна с украински флаг

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/emblematichna-sgrada-v-moskva-osymna-s-ukrainski-flag-6020403

На върха на сградата има звезда със сърп и чук, която е била боядисана в цветовете на украинското знаме – жълто и синьо, а на върха ѝ е бил окачен и украински флаг

Заради изборите концертът на Parov Stelar Band се мести с ден по-рано

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/20/2364650_zaradi_izborite_koncertut_na_parov_stelar_band_se/?ref=rss


Австрийската електро суинг група Parov Stelar Band ще излезе пред българската публика ден по-рано от първоначално обявената дата. Вместо на 4 октомври музикантите ще посрещнат почитатели си в зала "Арена Армеец" в София на 3 октомври, петък. Промяната се налага заради предсрочните парламентарни избори през есента, обявиха организаторите от Event Zone.

Мястото и часът на събитието - 20 ч., остават непроменени. Всички вече закупени билети ще важат за новата дата без заверка, а...

ВАС потвърди, че БТК е прилагала нелоялна търговска практика

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/08/20/2364648_vas_potvurdi_che_btk_e_prilagala_neloialna_turgovska/?ref=rss


БТК АД (Виваком) е прилагала нелоялна търговска практика като е начислявала неустойки за "предсрочно прекратяване" на "срочни договори" от разстояние, които не съществуват, не са сключвани и следователно е невъзможно да бъдат прекратени предсрочно.

Това е решението на Върховния административен съд, с което окончателно влиза в сила решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и заповедта за забрана прилагането на практиката в бъдеще, съобщиха от пресцентъра на комисията....

Учени: Градският транспорт сваля излишните килограми

http://www.cross.bg/transport-izpolzvat-ychenite-1426334.html

/КРОСС/ Оказва се, че пътуването в градския транспорт помага в борбата с излишнитр килограми. Това показват резултатите от ново изследване по темата, а според учените, политиката на градските власти категорично трябва да се съсредоточи върху намаляване на употребата на автомобилите като превозни средства. Учените от Колежа по хигиена и тропическа медицина и Юнивърсити колидж в Лондон твърдят, че ползите за здравето, когато се използва градски транспорт, са същите като ходенето пеш и карането на колело. Учените открили, че мъжете, които използват този вид превоз или отиват на работа пеша или с колело, имат индекс на телесна маса със средно един пункт по-ниско от онези, които използват автомобил. Разликата се равнява на около килограм и половина. За съжаление, при дамите ефектът бил малко по-слаб, пише News7.    

Българи се биели като наемници за Ислямска държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254786

Българи се сражавали в Ирак и Сирия на страната на Ислямска държава. Те се свързвали с наемници от Албания, Босна и Херцеговина, Македония, откъдето все повече радикалисти заминавали за Близкия Изток, съобщава РЕПОРТЕР.
Контактите с представителите на Ислямска държава се осъществявали извън страната ни. Българи се сражавали в Ирак и Сирия на страната на Ислямска държава. Те се свързвали с наемници от Албания, Босна и Херцеговина, Македония, откъдето все повече радикалисти заминавали за Близкия Изток, съобщава РЕПОРТЕР. Контактите с представителите на Ислямска държава се осъществявали извън страната ни.

Вин Дизел номинира Путин за леденото предизвикателство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254805

Актьорът Вин Дизел изля една кофа с ледена вода върху себе си. Така той се включи в онлайн предзивикателството Актьорът Вин Дизел изля една кофа с ледена вода върху себе си. Така той се включи в онлайн предзивикателството "Ледена кофа". След споделянето на клипа всеки участник номинира по трима души, които трябва да се включат в инициативата.  Номинациите на Вин Дизел обаче са смели. Актьорът прикани руския президент Владимир Путин,

Отцепиха район в „Гара Искър” в столица заради изтичане на газ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254798

Улица "Неделчо Бончев" в квартал "Гара Искър" е отцепена, тъй като при маневра автомобил е закачил тръба, явно от газопреносната мрежа. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР.
Установено е изтичане на газ., газоподаването е спряно от „Овергаз”. Няма опасност за хората. До отстраняване на повредата районът е отцепен.
Очаквайте подробности. Улица "Неделчо Бончев" в квартал "Гара Искър" е отцепена, тъй като при маневра автомобил е закачил тръба, явно от газопреносната мрежа. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. Установено е изтичане на газ., газоподаването е спряно от „Овергаз”. Няма опасност за хората. До отстраняване на повредата районът е отцепен. Очаквайте подробности.

Правителството смени още трима областни управители

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/pravitelstvoto-smeni-oshte-trima-oblastni-upraviteli-6020402

От постовете си са освободени Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов като областни управители на Стара Загора, Варна и Перник

Баскетболна звезда от НБА остави семейството си на улицата

http://www.cross.bg/ylitzata-sionvon-zvezdata-1426333.html

/КРОСС/ Дуейн Уейд обрече бившата си жена и двете си деца от нея на мизерия. Те се озоваха на улицата, след като звездата на НБА спря да плаща ипотеката за къщата им. Тя се намира в имот от 7000 км. метра в чикагското предградие Ню Холънд и разполага с 6 спални и баскетболно игрище. Уейд живееше заедно със Сионвон там до 2007 година, когато реши да я напусне и подаде молба за развод. Двойката води жестока битка в съда до миналата година, когато най-после постигна споразумение за издръжката. Адвокатът на звездата на Маями Хийт обяви, че Сионвон може да е спокойна. Тя ще има пари и къща. Незнайно защо обаче Дуейн спря да плаща задълженията си по ипотеката на къщата и така на 11 август банка изрита бившата му съпруга на улицата, пише Спортал.    

Отцепиха район в „Гара Искър” в София заради изтичане на газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254788

Улица Улица "Неделчо Бончев" в квартал "Гара Искър" е отцепена, тъй като при маневра автомобил е закачил тръба, явно от газопреносната мрежа. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. Установено е изтичане на газ., газоподаването е спряно от „Овергаз”. Няма опасност за хората. До отстраняване на повредата районът е отцепен. Очаквайте подробности.

Смениха областните управители в Стара Загора, Варна и Перник

http://pik.bg/смениха-областните-управители-в-стара-загора-варна-и-перник-news215974.html

Смениха областните управители в Стара Загора, Варна и Перник

Правителството освободи Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов като областни управители на Стара Загора, Варна и Перник. Длъжностите ще бъдат заети от Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова, съобщиха от правителствената информационна служба.

Димитринка Петрунова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и има международни специализации по мениджмънт и търговска медиация, както и по право на Европейския съюз. От 1994 г. е адвокат към Адвокатската колегия в Стара Загора.

Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна. Има магистратура и по икономика и управление на търговията от Икономическия университет в града, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в СА „Димитър Ценов” – Свищов. Адвокат е към Варненската адвокатска колегия, а от 2012 г. е и член на нейния дисциплинарен съвет. Начело на областната администрация в Перник застава председателят на местната Търговско-промишлена палата.

Бойка Петрова е магистър по икономика от УНСС, специализирала е мениджмънт в Техническия университет в София. Преди да оглави Пернишката търговско-промишлена палата през 2001 г., в продължение на 10 години е била неин главен секретар.


Румъния обмисля да доставя газ от Австрия вместо от "Газпром"

http://www.mediapool.bg/rumaniya-obmislya-da-dostavya-gaz-ot-avstriya-vmesto-ot-gazprom-news223916.html

Председателят на Комисията за енергийно регулиране в Румъния каза, че алтернатива на внасяния от "Газпром" газ може да бъде газ от Австрия, транспортиран по интерконектора Арад-Сегед. "В Австрия газът струва 230 долара. С транспортните разходи до Румъния ще достигне 350 долара, тоест цената, на която сега се внася директно от Русия", е заявил Николае Харвилец през изданието "Икономика". Взимайки повод от тази новина, както и решението на България да спре всякакви операции, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" заради разминаването му с европейските правила, румънският в. "Котидианул" съобщава в заглавие "Удари за "Газпром" в Румъния и България", предаде БТА.

Москва протестира пред София заради оскверняването на руски паметник

http://www.mediapool.bg/moskva-protestira-pred-sofiya-zaradi-oskvernyavaneto-na-ruski-pametnik-news223915.html

Москва обяви, че е "дълбоко възмутена от инцидента през нощта срещу 18 август, когато неизвестни вандали са осквернили паметник-костницата на съветските воини освободители в софийския квартал Лозенец", съобщи ИТАР-ТАСС. Скулптурната композиция на монумента и стената с имената на паднали воини са били залети на няколко места с червена боя, посочва руското външно министерство.   По повод този възмутителен вандалски акт във външното министерство на България незабавно бе изпратена протестна нота с искане да бъдат взети мерки, за да не се допускат подобни инциденти в бъдеще, да се потърси отговорност от виновниците, извършили противоправни действия, и външният вид на мемориала да бъде възстановен, посочва руското дипломатическо ведомство.

Огнище на болестта „син език” е регистрирано във Варненско

http://pik.bg/огнище-на-болестта-„син-език”-е-регистрирано-във-варненско-news215975.html

 Огнище на болестта „син език” е регистрирано във Варненско

Огнище на болестта „син език”, която засяга предимно преживните домашни животни, е регистрирано във варненското село Долище, пише moreto.net. 

 
4 животни от овцефермата са умрели, останалите се наблюдават и се взимат проби от тях, каза за радио Варна официалният ветеринарен лекар за територията на община Варна Иван Иванов. 
 
Взети са всички мерки за безопасност, но няма никаква гаранция, че болестта няма да се разпространи и в други села, коментира Иванов. По неговите думи, за да опазят животните си от коварната болест, стопаните трябва да спазват часовете за паша – само през деня, както и да третират със специални препарати оборите. 
 

За първи път стопаните във варненска област се сблъскват с болестта „син език”. Опасност от заболяване на хората няма, както при консумирането на месо, така и на мляко и млечни продукти, категоричен е официалният ветеринарен лекар на община Варна Иван Иванов.

Исландия предупреди, че е възможно изригването на вулкана Бардарбунга, започнала е евакуаци в района

http://www.moreto.net/novini.php?n=261658

Един от най-големите вулкани в Исландия може да изригне. Ако това се случи експерти не изключват възможността да се повтори кризата от 2010 г. когато голяма част от въздушното пространство бе затворено. Властите в Исландия предупредиха, че има опасност от изригването на един от най-големите вулкани в страната - Бардарбунга.

Кабинетът отпусна 16 млн. лв. за бедстващите райони

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/kabinetyt-otpusna-16-mln.-lv.-za-bedstvashtite-rajoni-6020398

Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет за 2014 г.

Жители на Труд заплашват с гражданско неподчинение, ако Ракови се заселят

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364641_jiteli_na_trud_zaplashvat_s_grajdansko_nepodchinenie/?ref=rss


Жители на пловдивското село Труд от две седмици  живеят в паника заради апетитен имот в центъра, който е обявен за продан. Съседи забелязали многократно представител на фамилията Рашкови да влиза на оглед в двуетажната къща. Успели дори да заснемат с мобилен телефон луксозното БМВ, с която внука на Кирил Рашков идвал в селото. "Ей къде е Катуница, гледахме всичко това, това убийство нагло на това дете. Тия хора са безскрупулни, те са нагли, не са научени да живеят по закон, да живеят в мир с...

Призиви в БСП за гласуване с преференция за отпор на статуквото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364642_prizivi_v_bsp_za_glasuvane_s_preferenciia_za_otpor_na/?ref=rss


След като "техническа грешка" или организирана кампания измести бившия председател на БСП Сергей Станишев от първото място в евролистата през май с т.нар. преференциално гласуване за 15-ия Момчил Неков, сега в левицата отново има призиви да се отбелязва предпочитания кандидат. Преференциалният вот се приема сред социалистите и като начин да си отмъстят на партийното ръководство, което им налага водачите на листите по места.

Засега най-голямо брожение има в благоевградската...

Действията на София по "Южен поток" – фикция, димна завеса или край на тръбата

http://www.mediapool.bg/deistviyata-na-sofiya-po-yuzhen-potok-fiktsiya-dimna-zavesa-ili-krai-na-trabata-news223914.html

България за пореден път спря строежа на газопровода "Южен поток", докато проектът "не отговори на техническите изисквания на Еврокомисията". Това нареждане вече предизвика недоумение в българските делови среди, пише "Росийская газета". Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е възложил на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) преустановяване на всички действия по "Южен поток", докато проектът не отговори на законовите изисквания на ЕК, съобщи преди два дни министерският пресцентър. Според руски аналитици чрез по-нататъшни дискусии по въпроса Брюксел разчита да спазари по-добри възможности за участие в проекта за европейските производители. Точно затова ръководството на ЕК отново натисна Русия, за да замрази осъществяването на "Южен поток", докато започнат преговори с Москва, твърди "Росийская газета". В икономически план Европа има нужда от "Южен поток", но кризата в отношенията между ЕС и Русия неизбежно трябваше да се отрази и върху газопровода. Взаимните санкции обаче бяха наложени с оглед конфликтът все пак да не се проточи и до зимата да бъде решен, коментира за московския официоз Александър Курдин от аналитичния център по енергетиката към руското правителство. Още първият опит на временното правителство в България наистина да спре строежа на "Южен поток" на практика се провали. Властите в София не успяха да блокират увеличаването на уставния капитал на съвместната проектна компания, при все че бяха представени в директорския борд, пише по същия повод "Комерсант". Според експерти съдбата на газопровода ще зависи най-вече от преговорите между Русия и ЕС в контекста на украинския газов проблем, добавя всекидневникът. До последно време всички изявления на България, че спира проекта, всъщност бяха фикция, заявява негов събеседник, "запознат с нещата". "Позициите на "Газпром" юридически са много добре защитени с междуправителствено споразумение, затова сега българите използваха единственото ефективно средство – да парализират работата чрез БЕХ", казва той. Активните действия на София може да са "димна завеса за Брюксел", предполага бившият български посланик в Русия Илиян Василев, цитиран в статията. Българското "техническо правителство всъщност не решава нищо; след изборите ще видим как да се разберем", казва източник на вестника в "Газпром". Отношението на новия български кабинет към проекта може бързо да се промени, ако през зимата се появят проблеми с транзита на руски газ през Украйна, забелязва Алексей Гривач от руския Фонд за национална енергийна сигурност. Русия ще повдигне въпроса за "Южен поток" на преговори с ЕС по украинския газов проблем на 29 август, допълва "Комерсант". "Новия известия" представя "версия, популярна сред официалните лица в Русия" - че "днешната атака срещу "Южен поток" идва само от интригите на САЩ и европейците, играещи по свирката им, забравили уж собствените си изгоди заради интересите на отвъдокеанския "по-голям брат". Трудно е обаче да подминем факта, че още преди да започне конфликтът в Украйна, ЕС бе разтревожен от опитите на "Газпром" да обкръжи Европа, да я хване "в клещи" чрез "Северен" и "Южен поток". С тази цел ЕС последователно се стремеше към диверсификация на газовия внос; освен това Европа отдавна има претенции към "Южен поток" във връзка с Третия си енергиен пакет, напомня изданието. Според експерти на "Взгляд" поведението на София няма нищо общо с антируските мерки на ЕС. Правилата на ЕС датират отдавна и Европейската комисия настояваше България да ги изпълни, що се отнася до "Южен поток", още от 2008 г., цитира електронният вестник аналитика Михаил Крутихин, говорил пред РосБизнесКонсалтинг. "България започна да реагира на тези искания, когато комисията пристъпи към санкции срещу София", обяснява той. В края на август предстоят преговори между Русия и Украйна в Минск. Дотогава Западът и по-точно Вашингтон би желал да покаже, че газовият поток през Украйна няма алтернатива, заявява руският наблюдател Дмитрий Абзалов. Според него обаче позициите на ЕС и на Вашингтон може да се разминат точно сега. "Вашингтон гони свои цели, свързани с енергийната сигурност, по-точно с опит да натрапи на Европа своя шистов газ. Европа обаче, от една страна, не иска да плаща твърде много за синьото гориво, от друга - много силно зависи от руските енергоносители. Ясно е, че маньовърът около България е част от по-сериозна енергийна конфронтация, от борба за Евросъюза като ключов пласментен пазар. Ако погледнем по-широко, води се борба за самостоятелна икономическа политика на ЕС. И България е най-слабото звено, където се кръстосват всички интереси", разсъждава експертът. В момента България зависи много сериозно от ЕС и от помощта му - европейските фондове. Това е особено важно с оглед последните аграрни санкции на Русия, от които българите може сериозно да пострадат, изтъква пред изданието "Руска планета" аналитикът Руслан Костюк. Обявеното от България спиране на строежа на газопровода, заобикалящ Украйна, може да сложи кръст на целия проект, предупреждава "Независимая газета". "Белег за най-сериозни проблеми с "Южен поток", според вестника, са започналите преговори на Киев с големи енергийни компании за продажба на част от украинската газотранспортна мрежа. "Мрежата наистина има смисъл да се купи само при пълен провал на "Южен поток", който би обезценил украинската транзитна тръба", коментира всекидневникът. Ако "транзитната тръба" бъде продадена "на американците", строежът на "Южен поток" може да не започне изобщо, заключава "Независимая газета". Междувременно "Газпром" отправя сигнали към ЕС, че е готов да прокара алтернативен канал за износ, наречен "Силата на Сибир", към Китай. И намеква на Брюксел, че Европа не е единственият желаещ да получи руско "синьо гориво", отбелязва "Московский комсомолец". По БТА

Физическата активност е полезна за мозъка на децата

http://interest.actualno.com/Fizicheskata-aktivnost-e-polezna-za-mozyka-na-decata-news_46008.html

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "Дейли експрес". Авторите му от университета на Илинойс ...

Правителството прие отчет за финансовото състояние на държавата

http://www.cross.bg/razmer-period-sushtiya-1426327.html

/КРОСС/ Правителството се запозна с доклад на министъра на финансите за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2014 г. Докладът е изготвен в изпълнение на чл. 135, ал. 1 на Закона за публичните финанси на база на месечните отчети за касовото изпълнение на първостепенните разпоредители с бюджет. В него се посочва, че изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) през първото полугодие на 2014 г. е преминала под знака на натиск върху бюджетното салдо, свързан както с по-ниските от планираните приходи, така и с напрежение при финансирането на разходите, основно поради замразените плащания от Европейската комисия към България по Оперативна програма „Околна среда" и по две оси на ОП „Регионално развитие". Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа към юни 2014 г. е отрицателно в размер на 995,6 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 556,0 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 439,5 млн. лева. Съпоставено със същия период на предходната година, дефицитът по КФП се влошава номинално с 989,4 млн. лв. (1,2 п. п. от БВП). Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма за отчетния период са в размер на 14 170,1 млн. лв., или 45,7% от годишните разчети за 2014 г. при изпълнение на разчетите към полугодието на 2013 г. в размер на 46,6 процента

Цял вход в Бургас в дим и сажди, палят врата заради крадец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254641

Целият първи вход в бл. 36  на бургаския ж.к. Целият първи вход в бл. 36 на бургаския ж.к. "Лазур" прекара безсънна нощ срещу понеделник, след като неизвестни злосторници подпалиха входната врата на един от обитателите - 54-годишен мъж. Пожарът е избухнал около 2 ч. през нощта, веднага на място са пристигнали два оборудвани автомобила с 9 огнеборци. Най-силно е пострадала площадката

Изливат се фекални води в морето край Черноморец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254782

Фекални води се изливат в морето край Черноморец, заради спукана канализационна тръба, съобщава Нова телевизия.
Плажуващите твърдят, че това не се случва за първи път. От началото на сезона те се оплакват, че през няколко дни тръбата се спуква и непрекъснато се изливат фекални води. Местните хора също знаят за проблема. Фекални води се изливат в морето край Черноморец, заради спукана канализационна тръба, съобщава Нова телевизия. Плажуващите твърдят, че това не се случва за първи път. От началото на сезона те се оплакват, че през няколко дни тръбата се спуква и непрекъснато се изливат фекални води. Местните хора също знаят за проблема.

Изливат се фекални води в морето край Черноморец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254636

Фекални води се изливат в морето край Черноморец, заради спукана канализационна тръба, съобщава Нова телевизия.
Плажуващите твърдят, че това не се случва за първи път. От началото на сезона те се оплакват, че през няколко дни тръбата се спуква и непрекъснато се изливат фекални води. Местните хора също знаят за проблема. Фекални води се изливат в морето край Черноморец, заради спукана канализационна тръба, съобщава Нова телевизия. Плажуващите твърдят, че това не се случва за първи път. От началото на сезона те се оплакват, че през няколко дни тръбата се спуква и непрекъснато се изливат фекални води. Местните хора също знаят за проблема.

Кабинетът разреши на ВСС на САЩ да преминават и пребивават на българска територия

http://www.cross.bg/misii-ohrana-ogranicheni-1426331.html

/КРОСС/ Правителството разреши преминаването през и пребиваването на българска територия на съюзнически сили от ВВС на САЩ в Европа (12 самолета и до 250 военнослужещи), които да изпълняват съвместно с българските ВВС ограничени мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО по време на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014". По време на учението „Тракийски орел", което се провежда от 10 август до 12 септември, е се извършват тренировъчни полети за усъвършенстване на подготовката на екипажите, за което се планират разнородни тактически мисии и задачи. Съвместното изпълнение с изтребители от българските и американските ВВС на ограничени мисии по охрана на въздушното пространство (зона дежурство във въздуха, визуално опознаване и съпровождане) в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО създава условия за повишаване на оперативната съвместимост на силите и средствата за ПВО на двете държави.  

„Войнишките майки на Украйна“ събират данни за загиналите военни в източната част на страната

http://www.cross.bg/zaginalite-stetzenko-suobshtavat-1426332.html

/КРОСС/ Съпредседателят на обществената правозащитна организация „Войнишките майки на Украйна“ Оксана Стеценко заяви, че започва подготовката за масова общоукраинска акция за събиране на сведения за загиналите в източните райони на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. Целта на акцията е да подтикне властите да изпълнят задълженията си пред семействата на загиналите. „Ние се обърнахме към жените, сестрите и майките с молба да ни съобщават информацията за своите близки, които се водят безследно изчезнали или отдавна не са имали връзка с тях“, заяви Стеценко. „Тези данни ние ще предадем във Върховната рада и на президента Петро Порошенко на 1 септември. Властите са длъжни да съобщават на жените и майките, къде са воювали техните мъже и синове, и ако са загинали, то трябва да им бъдат изплатени обезщетения“, добави съпредседателят на организацията „Войнишките майки на Украйна“. „В Югоизточна Украйна почти навсякъде има обхват на мобилната мрежа, и ако мъжът, синът или брат ви отдавна не са се свързвали с вас – съобщете ни“, апелира Стеценко. „Ние си сътрудничим с майки, които днес се оказаха в зоната на бойните действия в Донецка и Луганска област. Те поддържат връзка с полевите командири, които обещаха да помогнат в издирването на тези, които са плен или от които са останали някакви документи

"Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на програмата за превенция на самоубийствата в България

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/20/2364558_nula_leva_i_nula_stotinki_e_bjudjetut_na_programata_za/?ref=rss


След поредица от самозапалвания през пролетта на миналата година, правителството гръмко прие нова Национална програма за превенция на самоубийствата, с която да докаже загрижеността си за обществото. Към нея има и подробно разписан план за действие, изготвен от специалисти по психично здраве.

Повече от година по-късно обаче, по програмата не е изпълнена нито една задача. Причината е, че бюджетът й засега е "нула лева и нула стотинки", научи "Дневник" от д-р Владимир Наков, главен...

Николина Чакърдъкова: Влизам в политиката, но не се отказвам от музиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254765

"Аз не влизам в ново амплоа, а по-скоро влизам в още едно амплоа, защото не смятам да се отказвам от музиката", заяви пред bTV Николина Чакърдъкова. Тя ще бъде водач на листата на АБВ в Благоевград.
Чакърдъкова разказа, че първоначално е отказала предложението за политическа дейност. После обаче си е дала сметка, "Аз не влизам в ново амплоа, а по-скоро влизам в още едно амплоа, защото не смятам да се отказвам от музиката", заяви пред bTV Николина Чакърдъкова. Тя ще бъде водач на листата на АБВ в Благоевград. Чакърдъкова разказа, че първоначално е отказала предложението за политическа дейност. После обаче си е дала сметка,

Правителството одобри 16 млн. лева да отидат за районите, засегнати от природните бедствия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254760

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв., съобщиха от правителствената информационна служба. Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Правителството засилва контрола над почетните консули на България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364643_pravitelstvoto_zasilva_kontrola_nad_pochetnite_konsuli/?ref=rss


На всеки четири години почетните консули на България в чужбина трябва да представят на министъра на външните работи отчет за дейността си. Това предвижда одобрена от правителството промяна в Наредбата за реда относно назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица, съобщиха от Министерски съвет.

Целта е да се засили контролът върху работата на почетните консули и ефективността от нея.

При непредставяне на отчета в срок или при отрицателна оценка за...

Убиха военния лидер на "Хамас"

http://offnews.bg/news/n_1/n_378976.html

Командващият военното крило на палестинското ислямско движение "Хамас" Мохамед Деиф е бил убит, предаде ДПА, като се позова на представител на израелското правителство. Деиф, известен още с името Абу Халед, е лидер на "Бригади Изедин ал Касам" и е на челните места в черните списъци на Израел. Той е един от основните организатори на нападенита срещу Израел. Министърът на вътрешните работи на Израел Гидеон Саар коментира, че Деиф заслужава смъртта си, като го сравни с Осама бин Ладен. Саар допълни, че не знае дали смъртта му е причинена от израелския въздушен удар в Газа, при който загинаха две жени и едно 2-годишно дете. 

Кола горя в кв. “Чайка”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261665

Вчера около 16:10 часа, е получен сигнал за пожар в лекотоварен автомобил “Киа”. Возилото е било паркирано до жилищен блок в ж.к. “Чайка”. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън, вследствие на което са изгорели алуминиеви дъски, ПВД дъски, стъклопакет, деформирана е боята на автомобила, съобщиха от пресцентъра на варненската пожарна за Moreto.

Използването на градския транспорт сваля килограми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254756

Пътуването до работа с автобус, колело или пеша има връзка със здравословните килограми, показва ново проучване, цитирано от британският вестник „Телеграф“. Политиката на градските власти трябва да се съсредоточи върху намаляване на употребата на колите, препоръчват учените.
Ефектът върху теглото на тялото е по-голям в сравнение с ефекта след Пътуването до работа с автобус, колело или пеша има връзка със здравословните килограми, показва ново проучване, цитирано от британският вестник „Телеграф“. Политиката на градските власти трябва да се съсредоточи върху намаляване на употребата на колите, препоръчват учените. Ефектът върху теглото на тялото е по-голям в сравнение с ефекта след

Николина Чакърдъкова: Влизам в политиката, но не се отказвам от музиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254472

"Аз не влизам в ново амплоа, а по-скоро влизам в още едно амплоа, защото не смятам да се отказвам от музиката", заяви пред bTV Николина Чакърдъкова. Тя ще бъде водач на листата на АБВ в Благоевград. Чакърдъкова разказа, че първоначално е отказала предложението за политическа дейност. После обаче си е дала сметка,

Прах разкри колко древни са пръстените на Сатурн

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/prah-razkri-kolko-drevni-sa-prystenite-na-saturn-6020397

"Пръстените могат да са три до десет пъти по-стари, отколкото мислехме", каза Лари Еспозито от университета на Колорадо в Боулдър

Правителството одобри 16 млн. лева да отидат за районите, засегнати от природните бедствия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254744

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв., съобщиха от правителствената информационна служба. Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Засилват контрола върху дейността на почетните консули

http://www.cross.bg/konsyli-pochetnite-deiinostta-1426330.html

/КРОСС/ На всеки четири години почетните консули на България в чужбина трябва да представят на министъра на външните работи отчет за дейността си. Това предвижда одобрена от правителството промяна в Наредбата за реда относно назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица. Целта е да се засили контролът върху работата на почетните консули и ефективността от нея. При непредставяне на отчета в срок или при отрицателна оценка за дейността на почетния консул, министърът на външните работи ще внася предложение в Министерския съвет за освобождаването му. Основните функции на почетните консули са свързани с развитие и стимулиране на двустранните икономически, търговски, културни и научни отношения между България и съответната страна. В това свое качество те се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения. Според нормативната уредба, почетните консули на България в чужбина могат да бъдат български граждани или граждани на други държави, като за дейността си те не получават възнаграждение.  

Недоверието в банковата система е двойно по-голямо от доверието

http://www.mediapool.bg/nedoverieto-v-bankovata-sistema-e-dvoino-po-golyamo-ot-doverieto-news223913.html

За втори пореден месец доверието в банковата система спада и вече е два пъти по-ниско от недоверието. Това показват данни от национално представително за населението над 18-годишна възраст изследване на "Галъп интернешънъл”, проведено между 1 и 6 август 2014 г.   Агенцията отчита недоверие от 53% (при доверие от 27%). Тя коментира, че тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести.   След проблемите с банковата система през 1996-97 г. почти двадесет години финансовите институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание, казват анализаторите на "Галъп". Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни.   Всеки втори анкетиран смята, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. От една страна, този факт е успокояващ, тъй като мнозинството от хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. Оттук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки – 37% споделят такъв риск, а на обратното становище е малцинство от 29%.   Едва 5% от анкетираните смятат да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Според "Галъп" тези проценти могат и да изглеждат неголеми, но близо 40% от гражданите нямат спестявания и не работят с банки, така че тези резултатите не бива да се подценяват.   Мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас, показва изследването на агенцията.   43% от анкетираните предпочитат КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалита й.

"Галъп": Недоверието в банковата система е два пъти по-голямо от доверието

http://www.mediapool.bg/galap-nedoverieto-v-bankovata-sistema-e-dva-pati-po-golyamo-ot-doverieto-news223913.html

За втори пореден месец доверието в банковата система спада и вече е два пъти по-ниско от недоверието. Това показват данни от национално представително за населението над 18-годишна възраст изследване на "Галъп интернешънъл”, проведено между 1 и 6 август 2014 г.   Агенцията отчита недоверие от 53% (при доверие от 27%). Тя коментира, че тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести.   След проблемите с банковата система през 1996-97 г. почти двадесет години финансовите институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание, казват анализаторите на "Галъп". Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни.   Всеки втори анкетиран смята, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. От една страна, този факт е успокояващ, тъй като мнозинството от хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. Оттук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки – 37% споделят такъв риск, а на обратното становище е малцинство от 29%.   Едва 5% от анкетираните смятат да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Според "Галъп" тези проценти могат и да изглеждат неголеми, но близо 40% от гражданите нямат спестявания и не работят с банки, така че тези резултатите не бива да се подценяват.   Мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас, показва изследването на агенцията.   43% от анкетираните предпочитат КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалита й.

Осигуриха още 800 000 лв. за защита на селскостопанската реколта

http://www.cross.bg/protivogradovi-teritoriya-raketi-1426329.html

/КРОСС/ Правителството отпусна допълнителни 800 000 лв. за закупуване на противоградови ракети. Това е четвъртото за тази година подобно решение, чиято цел е да бъде защитена селскостопанската реколта. Поради усложнената метеорологична обстановка в страната през 2014 г., до момента са използвани 13 170 противоградови ракети. През целия активен сезон за миналата година са изразходвани 5100, а през 2012 г. - 2800. За периода от 30 април до 5 август т. г. са проведени 260 въздействия върху 1494 градоопасни облака, чиято обща територия на градовите пътеки е била 100 225 000 дка. Допуснатите поражения в защитаваната територия са под 1 процент, което е спомогнало за спасяването на селскостопанска продукция за милиони лева.  

Няма да свалят охраната на паметника "Шипка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4254752

Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството отпусна над 16 млн. лв. за щетите от природните бедствия

http://www.cross.bg/razhodi-bedstviya-pravitelstvoto-1426328.html

/КРОСС/ Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. Основната част от средствата - над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на м. юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Останалите около 3 млн. лв. ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за възстановяване на разходи при участие в спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия. Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки. Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. Снимка: Булфото, всички права запазени

БНБ ще отпечата 60 млн. нови банкноти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/20/2364607_bnb_shte_otpechata_60_mln_novi_banknoti/?ref=rss


БНБ обяви обществена поръчка (договаряне без обявление) за отпечатването на 60 млн. нови банкноти, се вижда от сайта на институцията. Поръчката е обявена на 18 август.

Банкнотите, които ще се отпечатат, ще са с номинал 10, 20 и 50 лева.

Като мотиви за поръчката от централната банка посочват това, че в края на юни и началото на юли са възникнали "изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и...

Наркожътва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4253996

Жътва е. 
Някога, казват, по жътвено време българинът с любов хващал сърпа и бързал да прибере наедрялото зърно в хамбарите, кипял неуморен труд - за ечемика, пшеницата, царевицата, а сладкодумният Елин Пелин даже добавя, че “над ширналото се поле ехтели песни от радост.” 
Може и така да е било. Днес е друго. Пороите удавиха посевите по места Жътва е. Някога, казват, по жътвено време българинът с любов хващал сърпа и бързал да прибере наедрялото зърно в хамбарите, кипял неуморен труд - за ечемика, пшеницата, царевицата, а сладкодумният Елин Пелин даже добавя, че “над ширналото се поле ехтели песни от радост.” Може и така да е било. Днес е друго. Пороите удавиха посевите по места

Асансьорът като дамоклев меч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4253942

Днес хиляди българи, които ползват асансьори, може да се откажат да се качат в тях. От страх да не ги сполети това, което вчера сполетя 2 жени в София. Защото каква е гаранцията, че фирмата, която е ремонтирала или поддържа вашия асансьор, си е свършила качествено работата?
През 2009 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството Днес хиляди българи, които ползват асансьори, може да се откажат да се качат в тях. От страх да не ги сполети това, което вчера сполетя 2 жени в София. Защото каква е гаранцията, че фирмата, която е ремонтирала или поддържа вашия асансьор, си е свършила качествено работата? През 2009 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството

МВР ще продължи да охранява паметника "Шипка"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4254743

Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Видеото с убийството на Фоли е автентично

http://www.vesti.bg/novini/videoto-s-ubijstvoto-na-foli-e-avtentichno-6020401

Видеозаписът с екзекуцията на американския фотожурналист Джеймс Фоли от джихадист от групировката "Ислямска държава" /ИД/ по всяка вероятност е автентичен, заяви в пряко предаване на Би Би Си британският външен министър Филип Хамънд.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване