Сирийската армия бомбандира бежански лагер, десетки са убити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4396341

Хеликоптер на сирийската армия хвърли две касетъчни бомби върху бежански лагер в северната провинция Идлиб. В резултат на бомбардировката са загинали 10 цивилни, отбелязват от Сирийския център за мониторинг по правата на човека. Нито една от сирийските медии не съобщи за инцидента.
Бомбардировката вероятно е била осъществена или попогрешка, Хеликоптер на сирийската армия хвърли две касетъчни бомби върху бежански лагер в северната провинция Идлиб. В резултат на бомбардировката са загинали 10 цивилни, отбелязват от Сирийския център за мониторинг по правата на човека. Нито една от сирийските медии не съобщи за инцидента. Бомбардировката вероятно е била осъществена или попогрешка,

Закопчаха двама българи с наркотици и оръжие в Гърция

http://www.bnews.bg/article-120380

След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче, са иззели над 2,5 кг суров канабис в различни пакети, конопени семена, пистолет, патрони, голям нож, два триона, около 1200 грама контрабанден тютюн и извънбордови механизъм, който е бил откраднат преди няколко месеца.

Каракачанов: ГЕРБ отива към коалиция с ДПС. Честито на младоженците и дупе да им е яко

http://pik.bg/каракачанов-герб-отива-към-коалиция-с-дпс-честито-на-младоженците-и-дупе-да-им-е-яко-news243751.html

Каракачанов: ГЕРБ отива към коалиция с ДПС. Честито на младоженците и дупе да им е яко

За мен мачът свърши. С хора, които сутринта говорят едно, на обед - второ, а вечерта - трето, разговорите са приключени. Оттук нататък е ясно накъде отива ГЕРБ - към коалиция с ДПС. Горчиво на младоженците и дупе да име  яко. Това коментира пред "Преса" съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ги изключи от управлението. Според войводата вчерашното представление в стил "Комеди франсез" с шефа на ЕНП Жозеф Дол е демонстрирало, че Борисов никога не е имал намерението да прави дясноцентристко правителство и просто търсил "повод, за да си направи правителство с ДПС".

Каракачанов обвини лидера на ГЕРБ в двуличие, защото на консултациите не е открил нищо антиевропейско в програмата на патриотите. Аргументът му срещу възстановяването на ракетните бази в Южна България е бил само, че няма пари в хазната. Каракачанов защити и искането за изпит по български на шестгодишните - владеенето на езика е важно условие за успешно обучение. "Ето, разбрахте ли защо, познавайки стоката на българския политически пазар, не желаехме да говорим за квоти и министерски кресла. Защото сега щяхме да слушаме какви претенции сме имали и как сме извивали ръце".


Преглед на печата - 30 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=269038

„24 часа": Жозеф Дол: Време е РБ да реши какво иска Без да се фиксира мандатът, за начало да мислим за първите 2 г. Когато политиците губят доверие, избуяват екстремистите В България е много рано за коалиция на десни и леви.

Топлофикациите се правят на ударени по европейска директива

http://business.actualno.com/Toplofikaciite-se-pravjat-na-udareni-po-evropejska-direktiva-news_57626.html

Възможно ли е да се откажем от услугите на Топлофикация, ако искаме? Според Сдружението за правна помощ на портебителите в Пловдив категорично „да”. За целта помага европейска дир...

И Русия поиска от Израел да прекрати заселничеството

http://asia.actualno.com/I-Rusija-poiska-ot-Izrael-da-prekrati-zaselnichestvoto--news_57628.html

Израел незабавно да прекрати строителството на жилища в окупираните палестински територии, поиска Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН, предаде БГНЕС. "Заселническото строител...

Сирийски хеликоптер бомбандира бежански лагер, САЩ са ужасени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396328

Хеликоптер на сирийската армия хвърли две касетъчни бомби върху бежански лагер в северната провинция Идлиб. В резултат на бомбардировката са загинали 10 цивилни, отбелязват от Сирийския център за мониторинг по правата на човека. Нито една от сирийските медии не съобщи за инцидента.
Бомбардировката вероятно е била осъществена или попогрешка, Хеликоптер на сирийската армия хвърли две касетъчни бомби върху бежански лагер в северната провинция Идлиб. В резултат на бомбардировката са загинали 10 цивилни, отбелязват от Сирийския център за мониторинг по правата на човека. Нито една от сирийските медии не съобщи за инцидента. Бомбардировката вероятно е била осъществена или попогрешка,

Актуализация без реформи = проблем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4396016

Преди месец и половина написах в "Труд", че ако не започнат реформи, правителството ще остане в историята със свръхдефицит. Тогава много хора ми казаха, че преувеличавам, обаче за съжаление се оказах прав - актуализацията на бюджета беше внесена в парламента и тя предвижда бюджетният дефицит да скочи рязко и да достигне цели 4% от БВП Преди месец и половина написах в "Труд", че ако не започнат реформи, правителството ще остане в историята със свръхдефицит. Тогава много хора ми казаха, че преувеличавам, обаче за съжаление се оказах прав - актуализацията на бюджета беше внесена в парламента и тя предвижда бюджетният дефицит да скочи рязко и да достигне цели 4% от БВП

Вандали изпотрошиха 8 чисто нови автобуса в столицата, щетите са за над 20 000 лв.

http://pik.bg/вандали-изпотрошиха-8-чисто-нови-автобуса-в-столицата-щетите-са-за-над-20-000-лв-news243753.html

Вандали изпотрошиха 8 чисто нови автобуса в столицата, щетите са за над 20 000 лв.

Новите автобуси, които се движат по линия 102, са потрошени. Те са пострадали в един и същи участък – между „Малинова долина“ и „Студентски град“.

Осем автобуса са потрошени за по-малко от седмица, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Превозните средства са потрошени с камъни.

По непотвърдена информация извършителите са задържани. Никой от шофьорите не е успял да види лицата, "обстрелвали" автобусите с камъни, тъй като те са били скрити в храсти.


Цацаров иска имунитета на 8 депутата и на поне 1 евродепутат

http://www.cross.bg/deloto-tzvetanov-delo-1437496.html

/КРОСС/Имунитетите на осем депутати от 43-тото Народно събрание и поне на един евродепутат ще поиска главният прокурор Сотир Цацаров заради наказателни производства срещу тях, съобщи "Правен свят". Исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени в Народното събрание накуп и най-късно до средата на ноември. От осемте парламентарно представени политически сили, само две нямат в редиците си депутати с наказателни производства. В четири от групите има по един разследван народен представител, а в други две - по двама. Засега не са ясни имената на народните представители, както и от кои политически сили са те. Все пак, двама от тях са известни от преди. Единият е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, срещу когото има дело за хулиганство и лека телесна повреда на полицай заради скандала, който той вдигна в началото на година по време на полет от София до Варна и на самото летище в морската ни столица. Вторият е Цветан Цветанов. Срещу него има три висящи съдебни производства. На първа инстанция е делото, по което той е обвинен за неупражнен контрол на мобилното подслушване в МВР. Пред Софийския апелативен съд има две дела срещу бившия вътрешен министър. Първото е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и е насрочено за 5 ноември - следващата сряда. По това дело Цветанов бе оправдан на първа инстанция

Деца потрошиха с камъни чисто нови автобуси в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_410477.html

Осем чисто нови автобуса от градския транспорт в София са извън строя, след като две деца счупиха прозорците им.  Инцидентите се разиграли в продължение на седмица в района на местността Малинова долина в столицата, показва репортаж на Нова. Автобусите са на по-малко от месец, а един от тях струва 600 хил. лв. Те са се движели по линия 102 и са пострадали в един и същ район – между Малинова долина и Студентски град. Прозорците им са изпотрошени с камъни. По непотвърдена информация извършителите са две деца на възраст между 10 и 15-годишна възраст. Камъните са хвърляни по време на движение на автобусите, в които имало и пътници. Шофьорите разказват, че не са видели кой мята камъните, защото те политали по возилата от храстите край пътя. Само в един от автобусите са открити седем камъка.  Нанесените щети са за над 20 хил. лв., които ще бъдат покрити от застраховката. На мястото новите автобуси ще бъдат пуснати стари, докато бъде завършен ремонтът на возилата. До края на годината се очаква Столична община да получи още 20 нови автобуса. 

Шок със сметките за парно още през ноември

http://pik.bg/шок-със-сметките-за-парно-още-през-ноември-news243752.html

Шок със сметките за парно още през ноември

По-високи сметки за парно ще плащат абонатите на топлофикациите през ноември, март и април. За сметка на това през по-студените месеци те ще получават по-ниски фактури. Това се дължи на въведените от 1 юли промени в Наредбата за топлоснабдяване, които ще позволят на потребителите по-лесно да прогнозират колко ще плащат за парно, пише "Монитор".

Новият начин за изчисление на сметките за парно предвижда прогнозното отопление да се формира като реалната енергия, която абонатът е ползвал през сезон 2013/2014, се раздели на броя отоплителни дни, от което се получава прогнозно среднодневно потребление. Тази енергия се умножава по броя дни в съответния отоплителен месец през този сезон, съобщават фирми за топлинно счетоводство. 

Промяната на прогнозния дял на един клиент няма да промени прогнозните дялове на останалите абонати в сградата, респективно няма да се отрази на месечната им фактура. Ако има някакви разлики между прогнозното потребление и реалното, те ще бъдат изчистени в края на отоплителния сезон, когато отново ще се прави засичане на уредите и изравняване. 

Друга важна промяна е, че заявяване на нулев дял вече е възможно само ако жилището не се обитава три месеца. Това трябва да се удостовери пред топлинния счетоводител с подписите на трима съседи. За тази зима ДКЕВР повиши цените на парното в София с 5,5%, в Пловдив – с 5,1%, а във Варна ­ с 5,5 на сто. Най-много са увеличени цените на топлинната енергия в Русе ­ 9,8 на сто, и Габрово ­ 7,2 на сто. В същото време в Плевен, Бургас, Перник и Сливен цената на парното бе намалена с от 2 до близо 12%, като най-голямото намаление е за Перник.

Драмата на Слави и Добромира, която повдигна много въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/30/2409022_dramata_na_slavi_i_dobromira_koiato_povdigna_mnogo/?ref=rss


Историята на 9-годишния Слави и майка му Добромира, кампанията за набиране на средства за детето и призивът към новите депутати да дарят първите си заплати за каузата, повдигнаха едновременно много въпроси, на които "Дневник" потърси отговори. 

Човешка драма

При раждането Слави е оставен за дълго без кислород, което причинило сериозни щети на мозъка му. Диагностициран е с детска церебрална парализа, също и с епилепсия, и лекарите му дават прогноза, че ще живее само няколко...

Арестуваха български наркодилъри в Гърция

http://pik.bg/арестуваха-български-наркодилъри-в-гърция-news243748.html

Арестуваха български наркодилъри в Гърция

Двама нашенци са арестувани от полицията в Комотини при спецакция срещу група за разпространение на наркотици. В къща на 49-годишен жител на село Диаламби, община Ясмос, са открити големи количества наркотици и оръжия, съобщава 24rodopi.

След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче, са иззели над 2,5 кг суров канабис в различни пакети, конопени семена, пистолет, патрони, голям нож, два триона, около 1200 грама контрабанден тютюн и извънбордови механизъм, който е бил откраднат преди няколко месеца.

Двама българи насочили полицаите към депото. Те са на 27 и 18 години и живеели от известно време в района. Малко преди акцията те били арестувани при опит да продадат малко количество канабис. Срещу 49-годишния земеделски стопанин е повдигнато обвинение за притежание на наркотици, огнестрелно оръжие, нарушение на националния митнически кодекс и кражба.

Бензинът се срина до 2,34 лева за литър

http://pik.bg/бензинът-се-срина-до-234-лева-за-литър-news243749.html

Бензинът се срина до 2,34 лева за литър

Цената на най-масовия бензин А 95 се срина до 2,34 лв. за литър на бензиностанциите на "Газпром".

Това е с близо 9% по-малко спрямо януари, когато средната цена на А 95 по зарядните станции беше 2,57 лв. за литър. Спадът спрямо март 2013 г., когато цената беше 2,63 лв., е с 11%. Всъщност поевтиняването на най-търсения бензин е още по-голямо, тъй като "Газпром" предлага допълнителна отстъпка от 7 ст., която реално сваля цената на А 95 до 2,27 лв. за литър.

Другата голяма верига бензиностанции - австрийската OMV, предлагаше вчера А 95 за 2,35 лв., а дизела - за 2,42 лв. Сривът на цените на течните горива в момента е резултат от поевтиняването на суровия петрол на международните борси от средата на септември. Очаква се бензинът и дизелът да поевтинеят още и да достигнат най-ниските си нива в периода 20-30 ноември, когато ще се отразят най-ниските цени на петрола в рамките на тази година, които бяха достигнати през последните две седмици, пише "Стандарт".

Във вторник световните борси обаче отчетоха поскъпване на петрола за фючърсните сделки със срок на доставка през декември. В Ню Йорк цената на американския лек петрол WTI скочи с 42 цента (0,5%) до 81,42 долара за барел. Декемврийските фючърси за сорта от Северно море Brent скочиха в Лондон с 20 цента (0,2%) до 86,03 долара за барел.

Тенденцията за поскъпване на "черното злато" продължи и вчера. Електронната търговия на борсата в Ню Йорк отчете скок на декемврийските фючърси за WTI с 31 цента - до 81,73 долара за барел. Със същите 31 цента скочи и барелът Brent и достигна 86,34 долара.

Докато анализаторите отвъд океана смятат, че сегашното поскъпване е временно и цените на нефта ще продължат да падат до края на годината и през цялата 2015 г., то руските експерти твърдят, че към Нова година "черното злато" ще скочи до 95 долара.

Средната цена на петрола в "кошницата" на ОПЕК за август беше 100,75 долара за барел, през септември падна до 95,98 долара, а средната цена за октомври засега сочи 85,75 долара.

На фона на ниските цени Виетнам и Казахстан вече обявиха, че свиват производството на петрол. От Астана обявиха, че намаляват добива до 81,8 млн. тона дневно при планирани 83 млн.


Лекува ли белината рак?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396317

“Даваме съвети на гостите как да използват билките, които са невероятно много тук. Препоръчваме и местности с чист въздух на болни, но рак не се лекува, помага се само на болни”, казва англичанинът Дъглас Уилям Джуел.
Хотелът на Дъглас и съпругата му Аманда Мери Джейн Херцог “Пърл Лодж” над Смолян се разследва, “Даваме съвети на гостите как да използват билките, които са невероятно много тук. Препоръчваме и местности с чист въздух на болни, но рак не се лекува, помага се само на болни”, казва англичанинът Дъглас Уилям Джуел. Хотелът на Дъглас и съпругата му Аманда Мери Джейн Херцог “Пърл Лодж” над Смолян се разследва,

Взеха къщите на Галя от "Каризма"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396315

Певицата Галя от легендарния дует Певицата Галя от легендарния дует "Каризма" фалира. Една от най-емблематичните доскоро поп изпълнителки няма пари да си плаща ипотечните кредити, които е теглила преди време. Поради тази причина цялата собственост на Галка е запорирана. Част от апартаментите на певицата дори вече са продадени, пише "България днес". Драмата започва през 2005 г.

Арестуваха българи за разспространение на наркотици в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4396313

Двама нашенци са арестувани от полицията в Комотини при спецакция срещу група за разпространение на наркотици. В къща на 49-годишен жител на село Диаламби, община Ясмос, са открити големи количества наркотици и оръжия, съобщава 24rodopi.
След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче, Двама нашенци са арестувани от полицията в Комотини при спецакция срещу група за разпространение на наркотици. В къща на 49-годишен жител на село Диаламби, община Ясмос, са открити големи количества наркотици и оръжия, съобщава 24rodopi. След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче,

Цацаров иска 8 депутатски имунитета

http://www.bnews.bg/article-120381

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент.

Цацаров иска имунитета на 8 депутата

http://frognews.bg/news_79200/

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент, твърди "Преса" като се позовава на неофициална информация от държавното обвинение. Тези случаи са излезли, след като прокуратурата е направила проверка за висящи разследвания срещу новоизбраните народни представители от шест парламентарни групи.

Най-важното от Варна във вчерашния 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268947

Актуализират общинската наредба за спорт във Варна Да бъде актуализирана общинската наредба за безвъзмездно използване на общинските спортни бази от спортните клубове – около това становище се обединиха представители на обществения съвет по спорт в морската столица.

Служител на БДЖ към пътниците на влака Русе-Варна: "Някой да знае как се кара влак"

http://offnews.bg/news/n_1/n_410469.html

Студентката, която съобщи скандалната случка за машинист, зарязал влака Русе-Варна заради авария и оставил пътниците в него зъзнаха 20 часа в студа – Ина Яръмова, разказа пред OFFNews повече подробности за случилото се. Казали сте, че повече не искате никога да се качвате на влак? Ами да, наистина не искам да се качвам никога повече на български влак. Но за съжаление най-вероятно ще ми се наложи. Аз съм студентка във Варна и трябва често да пътувам, почти всяка седмица. Какво мислите за компенсацията, която от БДЖ предлагат на потърпевшите пътници - един безплатен билет за избран от вас маршрут в страната? Не мога да повярвам, направо не мога да повярвам. Това просто е най-добрият подарък, който могат да ни предоставят. Не, сериозно мисля да се въздържа от коментар. Моят баща всъщност работи като машинист в БДЖ и аз дълги години имах безплатни билети до всяко едно място в България. Но като се замисля, не мисля, че бих могла да преживея нещо подобно отново, най-малко заради безплатен билет. Мислите ли, че това е достатъчна компенсация? Не не мисля. Но все пак поне се опитват да направят нещо, можеха да си затворят очите, можеха да се опитат всичко да прикрият, както обикновено се случва в България, за съжаление. Но не мисля, че хората, които бяхме там, не съм сигурна колко бяхме, но бяхме около 30, не мисля, че някой би се възползвал от тази компенсация и би се качил пак на влак. Как така се оказва изведнъж, че нямате машинист? Какво се случи? Точно това беше най-странното. Защото като закъсахме между Самуил и Горна Поляна и чакахме машините да дойдат, за да ни изтеглят, служители на БДЖ, не знам точно на каква длъжност, но те слязоха от влака и наистина се опитваха да оправят повредата в контактната мрежа. Те бяха навън, докато ние бяхме вътре, наистина на студено, но поне бяхме на завет от вятъра. А навън беше наистина ужасни времето - хвърчаха ледени топчета във въздуха, всичко беше заледено, самите жици бяха със слой лед. Машините ни издърпаха до гарата. След това отидохме да попитаме кондукторката и началник-гарата какво става, защо вече толкова часа стоим. И те ни казаха: "Вижте какво, повредата е оправена, ток вече има, но проблемът е, че на машиниста му свърши смяната и той не може да продължи да кара вече влака". Освен това на съседния коловоз имаше още един влак, който беше от Варна за Силистра и ни казаха, че и с него можем да се приберем, но отново проблемът бил, че няма машинист. Значи машинистът е бил там, но не е можел да управлява влака? На нас кондукторката нищо не ни обясни. От телефон 112 ни обясниха, че най-вероятно машинистът си е тръгнал, защото след като направи определени часове каране, той не може повече да кара и най-вероятно заради това е напуснал работното си място. Но комичното в ситуацията беше това, че когато питахме кондукторката, тя ни каза: "Вижте какво, всичко е оправено, ток вече има, просто няма машинист и не можем нищо да направим по-въпроса". А къде е отишъл машинистът? Нямам абсолютно никаква идея. Машинист не видяхме през цялото време, докато бяхме там. На гара Самуил също е имало проблем. Какво се случи?  Единственото, което афектира повечето от другите пътници, беше фактът, че началник-влакът ни каза, че са пратили автобуси, които ще дойдат да ни вземат през нощта. Каза ни да не слизаме от влака, да не се налага да ни събират после от гарата. След което тя отиде в стаята на началник-гарата, където беше топло. Това изнерви другите пътници и те отидоха да й кажат, че няма право само тя да стои на топло, все пак на всички ни беше студено. Но безумното беше, че всички можехме да се съберем в гарата и да докарат някаква печка, все пак щеше да е по-добре. Но ни казаха, че заради проблем с контактната мрежа и гарата нямала ток и било студено. А как се държаха служителите на БДЖ към вас? Нормално. Единственото, което беше проблем, беше, че началник-влакът не дойде да ни даде никаква информация. Ние седяхме и чакахме на студа и трябваше да ходим да я търсим за да разберем какво се случва. Жената обаче, от друга страна, беше доста заета. Първо ходеше да посреща машините, които да ни изтеглят до гарата, постоянно проверяваше с едно фенерче състоянието на влака и т.н. Иначе отношението й беше съвсем нормално и човешко. Даже като дойде по едно време да ни каже, че влакът ще закъснее неопределено време, се извини, че пак ги е изненадала зимата. И даже като ни обясни, че няма машинист, се пошегува: "Някой може ли случайно да кара влак, защото ни трябва машинист спешно". 

Арестуваха българи, продавали дрога в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396308

Двама нашенци са арестувани от полицията в Комотини при спецакция срещу група за разпространение на наркотици. В къща на 49-годишен жител на село Диаламби, община Ясмос, са открити големи количества наркотици и оръжия, съобщава 24rodopi.
След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче, Двама нашенци са арестувани от полицията в Комотини при спецакция срещу група за разпространение на наркотици. В къща на 49-годишен жител на село Диаламби, община Ясмос, са открити големи количества наркотици и оръжия, съобщава 24rodopi. След обиска полицейските служители от групата за борба с наркотиците, в който било включено и куче,

В парламента пак ще се бистри ново правителство

http://frognews.bg/news_79199/

Новото Народно събрание се събира днес на второ заседание. Ще се търси отговор на въпроса дали и какво правителство ще имаме. Новото решение е от вчера - да ни управлява правителство на малцинството.

Грипът дойде

http://www.cross.bg/kantardzhiev-virysi-izoliran-1437503.html

/КРОСС/Първите грипни вируси за новия есенно-зимен сезон са доказани, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. В кръвни проби на 4-ма души от София е изолиран грипен вирус от тип В, пише "24 часа". Трима от пациентите са с пневмония, за четвъртия има съмнение за инфекция на централната нервна система, поясни проф. Кантарджиев. Те се лекуват в различни болници. Грипен вирус от тип В бе първият изолиран и през миналата есен. След това обаче основен причинител на епидемията - в над 80% от случаите, беше свинският грип от тип А. Разлика в протичането почти няма, но А грипните вируси предизвикват по-големи епидемии.  

Ще имаме кабинет на ГЕРБ и РБ, подкрепен от ДПС

http://www.bnews.bg/article-120355

Не виждам възможности новото правителство да се състави по-бързо от 2 седмици, казва социологът.

Главният прокурор ще иска имунитета поне на 8 депутати

http://pik.bg/главният-прокурор-ще-иска-имунитета-поне-на-8-депутати-news243739.html

Главният прокурор ще иска имунитета поне на 8 депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент, твърди "Преса" като се позовава на неофициална информация от държавното обвинение.

Тези случаи са излезли, след като прокуратурата е направила проверка за висящи разследвания срещу новоизбраните народни представители от шест парламентарни групи.Засега сигурните са единствено Цветан Цветанов и Волен Сидеров, имената на останалите са тайна.

По информация на "Правен свят" народни избраници, които може да се разделят с имунитета си, има в шест от осемте парламентарни групи. От прокуратурата обаче обясниха, че проверката не е приключила и броят може да се увеличи.

Срещу Цветанов има три дела. Две от тях приключиха на първа инстанция. По делото за това, че е отказал прилагане на СРС-та и така е препятствал разследване, бе признат за виновен и получи 5 години затвор. По делото за неправомерно изплатено обезщетение бе оправдан. Третото му обвинение е за длъжностно престъпление по делото за незаконно подслушване в МВР.

Вчера стана известно и решението на Върховния административен съд за полицейската регистрация на бившия вътрешен министър. От него следва, че трябва да му се вземат отпечатъци, ако му бъде свален имунитетът. Самият Цветанов вече декларира, че ще се откаже сам и ще улесни процедурата.

Сидеров пък е обвинен за лека телесна повреда на полицай и хулиганство на летище "Варна" в началото на годината. Делата срещу двамата бяха спрени, след като бяха избрани в 43-тото Народно събрание. Цацаров се закани да поиска имунитета на бившия соцлидер Сергей Станишев, който е евродепутат.

Марая Кери се засрами и сложи черен чорапогащник

http://www.bnews.bg/article-120233

Певицата Марая Кери си взе бележка след критичните коментари относно визията й и реши,че е време да промени стайлинга си.

Тирамису

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395637

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Грипът броди из България

http://frognews.bg/news_79198/

Първите грипни вируси за новия есенно-зимен сезон са доказани, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. В кръвни проби на 4-ма души от София е изолиран грипен вирус от тип В.

Плевнелиев посреща президента на Австрия днес

http://pik.bg/плевнелиев-посреща-президента-на-австрия-днес-news243738.html

Плевнелиев посреща президента на Австрия днес

По покана на президента Росен Плевнелиев на 30 и 31 октомври на официално посещение в България ще бъде президентът на Република Австрия Хайнц Фишер, съобщават от прессекретариата на президента.

В 15.00 часа на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Хайнц Фишер. Австрийският президент ще положи венец пред Паметника на Незнайния войн. В 15.25 часа президентите Плевнелиев и Фишер ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което ще участват в пленарното заседание на официалните делегации на България и Австрия. В 16.40 часа в Гербовата зала държавните глави ще дадат съвместна пресконференция. В 19.00 часа президентите Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер ще присъстват на концерт на Софийската филхармония. 

ДПС натиска и чрез европейските си приятелчета, смята Джамбазки

http://politics.actualno.com/DPS-natiska-i-chrez-evropejskite-si-prijatelcheta-smjata-Djambazki-news_57620.html

Какво стана, че Бойко Борисов заяви, че патриотите не отговарят на евроатлантическите ценности – на този въпрос трябва да отговаря „Патриотичния фронт”. Възразявате ли Бъ...

Мартин Димитров върна топката на ГЕРБ за съставянето на кабинет

http://politics.actualno.com/Martin-Dimitrov-vyrna-topkata-na-GERB-za-systavjaneto-na-kabinet-news_57622.html

Който е спечелил изборите, той трябва да предложи премиер и да осигури парламентарно мнозинство. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок и бивш лидер на СДС Мартин Димитров в ефира на БНТ. То...

Fiat напомни за себе си със странния FCC4

http://cars.actualno.com/Fiat-napomni-za-sebe-si-sys-strannija-FCC4-news_57623.html

Автомобилното изложение в Сао Паоло се оказа доста интересно, след като все по-голяма част от компаниите разпознават бразилския пазар като особено важен за бъдещ растеж. Така, след сериозно затишие, F...

Защо взеха да признават Палестина

http://asia.actualno.com/Zashto-vzeha-da-priznavat-Palestina-news_57625.html

Досега повечето страни-членки на ООН не искаха да признаят независима палестинска държава, докато не се сключи мирен договор с Израел. Някои европейци обаче са така обезверени от застоя в мирния про...

Реал громи за Купата на Испания, Барселона с първи трофей (видео)

http://www.bnews.bg/article-120373

Реал Мадрид се класира за 1/8 финалите за Купата на Краля, след не се напъна за 4:1 срещу третодивизионния Корнея като гост. Барселона спечели първи трофей за сезона след като победи Еспаньол след изпълнение на дузпи и грабна Суперкупата на Каталуния.

Сапарева баня взе световно по планинско бягане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395589

Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и Сапарева баня спечелиха домакинството на световното първенство по планинско бягане през 2016-а г. Според календара на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) състезанието ще е на 4 септември. Така Сапарева баня ще приеме трето голямо състезание по планинско бягане след балканиадата и европейското Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и Сапарева баня спечелиха домакинството на световното първенство по планинско бягане през 2016-а г. Според календара на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) състезанието ще е на 4 септември. Така Сапарева баня ще приеме трето голямо състезание по планинско бягане след балканиадата и европейското

Пътна обстановка в страната - 30 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=269028

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: без ограничения. Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра - Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Днес времето ще е облачно и дъждовно, максимални температури - между 7° и 12°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4396300

Времето ще бъде облачно и на много места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°. В София - около 9°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Времето ще бъде облачно и на много места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°. В София - около 9°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Честито! Бензин А 95 падна до 2,34

http://frognews.bg/news_79197/

Цената на най-масовия бензин А 95 падна до 2,34 лв. за литър на бензиностанциите на "Газпром". Това е с близо 9% по-малко спрямо януари, когато средната цена на А 95 по зарядните станции беше 2,57 лв. за литър. Спадът спрямо март 2013 г., когато цената беше 2,63 лв., е с 11%.

Адски сблъсък: Трима загинаха след удар в дърво край Екзарх Йосиф!

http://www.bnews.bg/article-120379

Трима души загинаха в тежка катастрофа на пътя-Русе-Бяла, а други двама младежи са в болница с опасност за живота.

Облачно и дъждовно днес, температурите - от 7° до 12°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396297

Времето ще бъде облачно и на много места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°. В София - около 9°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Времето ще бъде облачно и на много места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°. В София - около 9°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Прокопаха тунел, за да откраднат виагра

http://www.vesti.bg/novini/prokopaha-tunel-za-da-otkradnat-viagra-6026149

Виагра на стойност 150 хил. евро бе открадната от аптека в Рим, съобщава в. "Кориере де ла Сера".

Мина "Черно море" пак се готви за стачка

http://frognews.bg/news_79196/

275 миньори от мина "Черно море" - Бургас са в готовност отново да протестират, включително и да останат под земята, защото въпреки обещанията не са получили заплатите си за септември и аванс за октомври. Това съобщи в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=269027

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 30 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 12:00 ч. - Делфинариум, местност "Салтанат" № 42,45, ресторант "БМ", Детски център за церебрална парализа.

Преглед на печата от 30 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/30/2409261_pregled_na_pechata_ot_30_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

В бюджет 2015 е заложен 3% дефицит
Икономическият ръст през следващата година ще бъде едва 1.2%

Служебното правителство не знае дали доставките на газ са намалени
Според специалисти от газовия сектор намаленото налягане е нормално при увеличение на потреблението и е практика през зимните месеци необходимите количества да се покриват от Чирен

Сега

България ще продължи да трупа милиарди левове...

2700 лв. пращат норвежци на бедно семейство с 5 деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395651

5 норвежки семейства подадоха ръка на българската фамилия Искра и Божидар Ушагелови и 5-те им деца от софийското с. Петърч след репортаж за мизерията, в която живеят, излъчен по Норвежката национална телевизия (NRK).
Общата сума, която зарадва сънародниците ни, е около 2700 лева.
“С тези пари успяхме да си купим пералня, 5 норвежки семейства подадоха ръка на българската фамилия Искра и Божидар Ушагелови и 5-те им деца от софийското с. Петърч след репортаж за мизерията, в която живеят, излъчен по Норвежката национална телевизия (NRK). Общата сума, която зарадва сънародниците ни, е около 2700 лева. “С тези пари успяхме да си купим пералня,

Едвин Сугарев: Реформаторите шикалкавят, за да си качат цената

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4396023

- Г-н Сугарев, ще се стигне ли до правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ)? Участието в него на Патриотичния фронт (ПФ) е нежелателно, тъй като европейските партньори са били неприятно изненади от изявлението на Валери Симеонов при откриването на парламента?
- Българите обаче едва ли са се изненадали - Г-н Сугарев, ще се стигне ли до правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ)? Участието в него на Патриотичния фронт (ПФ) е нежелателно, тъй като европейските партньори са били неприятно изненади от изявлението на Валери Симеонов при откриването на парламента? - Българите обаче едва ли са се изненадали

В края на 2015 започва търсенето на въглеводороди в Черно море

http://www.vesti.bg/novini/v-kraia-na-2015-zapochva-tyrseneto-na-vyglevodorodi-v-cherno-more-6026148

Във втората половина на 2015 година френската енергийна компания Total ще започне да сондира с цел търсене на въглеводороди в блока "Хан Аспарух" в Черно море.

Родопски ловджии блокират пътя Пловдив-Смолян

http://www.bnews.bg/article-120376

Над 200 ловци от Асеновград, Пловдив, Смолян, Русалско и Чепеларе ще спрат движението за час на републиканския път Пловдив - Смолян в петък.

Пеевски да прави закон да спасява КТБ е все едно Хитлер да прави закон за спасяване на евреите

http://cite.actualno.com/Peevski-da-pravi-zakon-da-spasjava-KTB-e-vse-edno-Hitler-da-pravi-zakon-za-spasjavane-na-evreite-news_57614.html

Така бившият шеф на Комисията по досиетата и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев коментира законодателната инициатива на Пеевски за КТБ. Законът беше приет на първо четене от Бюджетната комисия на ...

Център за майчино и детско здраве ще заработи в Сливен

http://healthy.actualno.com/Centyr-za-majchino-i-detsko-zdrave-shte-zaraboti-v-Sliven--news_57615.html

В Сливен днес ще бъде открит Център за майчино и детско здраве като структура към Медицинския център "Д-р Г. В. Миркович". Това съобщиха от УНИЦЕФ България, които са инициатори на събитието...

Мартин Димитров: ДПС са на път да опорочат нещо хубаво

http://business.actualno.com/Martin-Dimitrov-DPS-sa-na-pyt-da-oporochat-neshto-hubavo-news_57617.html

Идеята на ДПС е да се опорочи нещо хубаво. Според техния законопроект някакъв вътрешен играч трябва да се занимае с разследването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви едно от лицата на Ре...

Влакова катастрофа се е разминала на косъм

http://crime.actualno.com/Vlakova-katastrofa-se-e-razminala-na-kosym-news_57619.html

Два влака са спрели един срещу друг само на 150 метра. Това е станало в 17,12 ч в сряда на гара Безмер. Това са ускорените бързи влакове (бившите експреси) от Варна за София и от София за Бургас, съоб...

Джакпотът достигна 11 милиона евро

http://www.grreporter.info/Dzhakpott_dostigna_11_miliona_evro/16321

Щастливецът или щастливците ще станат известни в 21 часа тази вечер, фишове се приемат до 20,30 часа

прочети повече

Депутатите ще изслушат министрите Христо Иванов и Йордан Бакалов за миграционния натиск към България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/30/2408983_deputatite_shte_izslushat_ministrite_hristo_ivanov_i/?ref=rss


Парламентът ще изслуша днес вицепремиера и правосъден министър Христо Иванов и вътрешния министър Йордан Бакалов за мерките по проблемите със засилващия се миграционен натиск към България. Това предвижда седмичната програма на депутатите.

Предложението за изслушването е на ГЕРБ. Очаква се на въпросите на депутатите да отговори и председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

По данни на агенцията хората, търсещи закрила у нас, са се увеличили драстично...

Възстановява се движението по булевард "Сливница"

http://www.bnews.bg/article-120375

От тази сутрин се възстановява се движението на пътни превозни средства по южния локал на бул. "Сливница" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Г. С. Раковски".

30 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=269026

Събития 701 г. — Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. — Хенри VI става отново крал на Англия. 1869 — Основано е „Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките.

Изтръгнаха банкомат пред столичен супермаркет!

http://www.bnews.bg/article-120374

Яки апаши са задигнали цялата клетка на банкомат пред супермаркет "Тмаркет" в столичния квартал "Красна поляна".

Предстоящи събития в страната за днес, 30 октомври

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1437494.html

/КРОСС/ ***  София.По покана на президента Росен Плевнелиев на 30 и 31 октомври на официално посещение в България ще бъде президентът на Република Австрия Хайнц Фишер. *** София.От 9 ч. ще се проведе заседание на Народното събрание. *** София.От 9.30 ч. ще се проведе заседание на ВСС. *** София.От 9 ч. в УниБИТ-2, ще се проведе Международния семинар QED'14: Качеството на образованието и предизвикателствата в света на цифровите технологии. *** София.От 10 ч. 14 състав на СГС ще се гледа дело НОХД 5334/2009 г. Причиняване на смърт по непредпазливост - чл.123 НК (Делото за падналата плоча на строежа на столичния бул. „България"). *** София.От 10.30 ч., Нов пресцентър на НДК, ще се състои представяне на обновената електронна страница на Българска агенция по безопасност на храните -„Потребителят има думата!" . *** София.От 11 ч. в Музея за история, ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящите Европейски дни на наследството. *** София.От 11 ч. в Конферентната зала на Библиотечно-информационния център на ТУ, ще се проведе пресконференция на тема „Електронно правителство, наука, бизнес и алумни". *** София.От 11 ч. в Аулата на Софийския университет ще се състои академично тържество на настоящите и бивши преподаватели и студенти на Факултета по журналистика и масова комуникация. По-късно през деня, в 17 ч

Св. свщмчк Зиновий, еп. Егейски и св. мчца Зиновия. Св. крал Стефан Милутин

http://www.cross.bg/zinoviii-zhivot-brat-1437495.html

/КРОСС/ Тези свети мъченици - Зиновий и родната му сестра Зиновия, се родили в град Егей*, в Киликийската страна, от благочестиви родители. Тук те били възпитани в страх Божий и в благочестие. Още по време на детството им родителите им предали душите си на Господа, като оставили голям имот на децата си. Въпреки младостта си Зиновий и Зиновия били мъдри по разум и твърди в добродетелта. Като се убедили в суетата на този свят, те решили да оставят всичко и да последват Христа. Зиновия предала на брат си своята част от имота, която наследила от родителите си, за да я раздаде на бедните, а самата тя заживяла в доброволна бедност, като безмълвствала и пазела девството си в непорочност за Небесния Жених. Зиновий, като взел двете части от имота, започнал да го раздава на бедните и скоро изразходил всичко, така че сам станал като един от бедните. Но Бог, Който се грижи за сирачетата и не оставя уповаващите се на Него, обогатил светите брат и сестра със Своите небесни блага заради раздаденото на бедните богатство: Неговата могъща десница защитавала Зиновия от всички беди през време на целия й живот и прогонвала от нея бесовските нападения; а Зиновий получил от Господа дар да изцерява недъзи с допирането на ръцете си. Така Бог обдарил със силата на чудотворството тези ръце, които щедро раздавали милостиня на бедните. От какъвто и недъг да бил обладан някой човек, от каквато и болест да страдал, той получавал изцеление, веднага щом свети Зиновий го допирал с ръката си

30 октомври в историята

http://www.cross.bg/svetovna-sssr-obyavyava-1437493.html

/КРОСС/ 701 г. - Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. - Хенри VI става отново крал на Англия.1869 - Основано е „Българско книжовно дружество" в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките (стар стил)1905 г. - Император Николай II обявява с указ първата конституция на Русия, с която се създава парламентът, наречен Дума.1918 г. - Първата световна война: Италианската армия удържа победа над Австрия в Битката при Венето, а Османската империя обявява капитулация.1922 г. - Бенито Мусолини става министър-председател на Италия и остава такъв до 1943, когато е освободен от поста малко преди края на Втората световна война.1925 г. - Във Великобритания е изграден първият телевизионен предавател.1938 г. - Американски радиоводещ предизвиква паника в САЩ с предаването „Война на световете".1941 г. - Втората световна война: Президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт дава съгласието си за отпускане на 1 милиард долара на СССР по договора Заем-Наем.1943 г. - Подписана е Московската декларация от съюзниците в т. нар. антихитлеристка коалиция, по силата на която СССР се присъединява към атлантическата формулировка за „безусловната капитулация" на страните от Оста.1947 г. - В Женева е подписано Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ).1961 г. - Съветския съюз детонира водородната бомба „Цар бомба" на остров Нова Земя

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-biznesmen-depytat-1437491.html

/КРОСС/ Богдана Вульпе, актриса Димитър Иванков, бивш футболист, вратар Елена Тихомирова, "Мис България Вселена 2003" Акад. Иван Тагавов, бизнесмен Кирил Маричков, рокмузикант, бивш депутат Миглена Александрова, депутат Николай Узунов, актьор Проф. д-р Филип Панайотов, журналист и публицист Цеко Минев, бизнесмен, президент на Федерацията по ски, член на Изпълкома на БОК Цони Цонев, юрист, бивш член на ВСС  

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/bulgariya-tema-sofiya-1437492.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Как потребителите ще могат да осъществяват контрол върху качеството на хранитеГост: Пламен Моллов, председател на агенциятаТема: На живо - ще облекчи ли трафикът в София реконструкцията на Лъвов мост?Тема: Близо половината от горивата у нас - с отклонения в качеството. Какво още показа проверката на Агенцията по метрология е технически надзор?Тема: Може ли намаленото подаване на природен газ към страната ни да се отрази на потребителите?Тема: Кристалина Георгиева - специално за БНТТема: Какви са решенията за КТБ, които предлага Реформаторският блокГост: Мартин Димитров, РБТема: Какви промени в данъчното законодателство предлага БСП? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Остават ли патриотите извън борда?Гост: Ангел Джамбазки, евродепутатТема: Недопустимо ли е бащи да присъстват на раждането на децата си?Тема: Как корупционна схема е прикривала некачествени горива по бензиностанциите?Тема: Докога може да издържи кабинет на малцинството с или без Реформаторите? Кой от ГЕРБ ще проговори?Тема: Разводът с парното най-накрая възможен - на живо. Как да не плащаме нищо дори и тръбите да минават през жилището ни?Тема: Тоалетни и асансьори с европари работят само за откриването

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-borisov-kabinet-1437490.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници БСП внесе проект за отмяна на плоския данък - в. Дума - стр. 1, 3Жозеф Дол: Време е РБ да реши какво иска - в. 24 Часа - стр. 1Последен валс за реформаторите - в. Стандарт - стр. 1След среща с Жозеф Дол ГЕРБ се отказа от патриотите - в. Труд - стр. 2Всяка втора бензиностанция продава некачествено гориво - в. Сега - стр. 1, 6 Водещи заглавия на вътрешните странициБЛИЗНАШКИ СЕ ОЦЕНИ ПОЛОЖИТЕЛНО „ОТНАЧАЛО ДОКРАЙ" - в. Дума - стр. 2МС прие куха стратегия за науката - в. Дума - стр. 2След среща с шефа на ЕНП Борисов обяви че може кабинет и само на ГЕРБ - в. 24 Часа - стр. 2Валери Симеонов: Важното е да има програма, която да се спазва - в. 24 Часа - стр. 2Бензинът падна до 2,34 лева - в. Стандарт - стр. 1, 9Няма да плащаме за спряно парно в. Стандарт - стр. 1, 10Депутатите отложиха фалита на КТБ - в. Труд - стр. 4Партиите вкараха 33 законопроекта в новия парламент - в. Труд - стр. 5Шефът на ЕНП отказа Борисов от съюз с патриотите - в. Сега - стр. 3Близките на Чакъра не се отказват да искат истинско разследване - в. Сега - стр. 4 Водещи интервютаТИТИ ПАПАЗОВ: Хората бъркат демокрацията със слободията - в. Дума - стр. 16Жозеф Дол ЛИДЕР НА ЕНП: Без да се фиксира мандатът, за начало да мислим за първите 2 г. - в. 24 Часа - стр. 13Президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол : Десен кабинет може да стабилизира България - в. Стандарт - стр. 15Едвин Сугарев,поет, бивш зам

Австрийският президент Хайнц Фишер пристига на посещение у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/30/2409010_avstriiskiiat_prezident_hainc_fisher_pristiga_na/?ref=rss


По покана на президента Росен Плевнелиев днес и утре на официално посещение в България ще бъде президентът на Австрия Хайнц Фишер, съобщи прессекретариатът на българския държавен глава.

Церемонията по официалното посрещане ще бъде от 15 ч. на площад "Св. Александър Невски". Австрийският президент ще положи венец пред паметника на незнайния войн.

По-късно двамата президенти ще проведат среща "на четири очи" на "Дондуков" 2, след което ще участват в пленарното заседание на...

Прогноза за времето - 30 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=269025

Днес ще бъде облачно и на места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максимални – между 7° и 12°.

Д.Кадик: ПФ са фашисти

http://politics.actualno.com/DKadik-PF-sa-fashisti--news_57603.html

Голямата коалиция е едно от малкото наистина стабилни решения за България. Едната коалиция, за която ставаше дума е между ГЕРБ и БСП, а другата е между ГЕРБ и ДПС. Това каза в интервю за БГНЕС Даниел...

Папата приема теорията за еволюцията

http://europe.actualno.com/Papata-priema-teorijata-za-evolucijata-news_57605.html

"Няма противоречия между религиозната теория за произхода на света и еволюционната теория", заяви папа Франциск. "Големият взрив, за който е прието да се счита, че е поставил началото ...

Истински Биг Брадър вилнее във Варна

http://varna.actualno.com/Istinski-Big-Bradyr-vilnee-vyv-Varna-news_57607.html

Наблюдението с видео камери във Варна е в частни ръце. Това твърди кореспондентът на вестник „Капитал” за Бургаски и Варненски регион Спас Спасов. Спасов говори пред Нова телевизи...

Св. крал Стефан Милутин

http://celebrate.actualno.com/Sv-kral-Stefan-Milutin-news_57608.html

Отличавал се с голямата благотворителност на църкви и манастири. Царувал 42 години и изпълнил едно свое дадено обещание - колкото години царува, толкова църкви да построи. Починал в 1317* година. Пог...

Зимата може да се окаже тъмна и студена

http://business.actualno.com/Zimata-moje-da-se-okaje-tymna-i-studena-news_57611.html

За момента намалените количества газ не са усетени от битовите потребители. Това призна заместник-председателят на браншовата камара на енергетиците при БСК Валентин Терзийски в ефира на БНТ. Ако про...

ДПС ще се съобразява с ГЕРБ и Реформаторския блок, убеден е Методи Андреев

http://politics.actualno.com/DPS-shte-se-syobrazjava-s-GERB-i-Reformatorskija-blok-ubeden-e-Metodi-Andreev-news_57612.html

Не възприемам развитието на ситуацията около правителството като прегръдка с ДПС. Това заяви бившият шеф на Комисията на досиетата Методи Андреев, който е депутат от ГЕРБ в настоящия парламент. Нито ...

Религиозен календар за 30 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394819

Св. свщмчк Зиновий, еп. Егейски и св. мчца Зиновия. Св. крал Стефан Милутин
 Зиновий и сестра му Зиновия били родом от гр. Егей. Заради вярата си в Христа те били подложени на тежки мъчения и накрая посечени.
Св. Милутин се отличавал с голяма благотворителност. Царувал 42 години и изпълнил  обещанието си - колкото години царува, толкова църкви да Св. свщмчк Зиновий, еп. Егейски и св. мчца Зиновия. Св. крал Стефан Милутин Зиновий и сестра му Зиновия били родом от гр. Егей. Заради вярата си в Христа те били подложени на тежки мъчения и накрая посечени. Св. Милутин се отличавал с голяма благотворителност. Царувал 42 години и изпълнил обещанието си - колкото години царува, толкова църкви да

Калифорния оставя под карантина пътниците от Западна Африка

http://www.bnews.bg/article-120372

Здравните власти на Калифорния решиха всички, които идват от засегнатите от епидемията страни, да преминават задължително на изследвания

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395593

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Военен самолет се разби в Калифорния

http://www.bnews.bg/article-120371

Военен самолет се разби в в окръг Вентура, Калифорния при изпълнение на обикновен тренировъчен полет.

Шотландия без право на вето при излизане от ЕС

http://europe.actualno.com/Shotlandija-bez-pravo-na-veto-pri-izlizane-ot-ES-news_57601.html

Британският премиер Дейвид Камерън не подкрепя искането на Шотландия за право на вето при излизане от ЕС. "Ние сме една страна и затова се наричаме Обединено кралство. Дали да останем или излезе...

Автобусна линия 102 в София пострада от хулигани

http://sofia.actualno.com/Avtobusna-linija-102-v-Sofija-postrada-ot-huligani-news_57600.html

Осем нови автобуса, движещи се по линия 102 в София, са зверски изпотрошени с камъни по време на движение – в района между Малинова долина и Студентски град. Превозните средства най-вероятно...

Подозрение: Стотици бензиностанции не са проверявани умишлено от ДАМТН

http://business.actualno.com/Podozrenie-Stotici-benzinostancii-ne-sa-proverjavani-umishleno-ot-DAMTN-news_57602.html

Един куп бензиностанции не са присъствали в регистрите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това призна шефът на ДАМТН Стефан Цанков. Общо 549 бензиностанции са „изчез...

Времето ще е облачно, с превалявания от дъжд

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UwRFcKyHk64/

Над Черноморието ще бъде облачно и ще превалява дъжд. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна и ще бъде близко до средното за месеца

Правителството на САЩ няма да се откаже от плануваното създаване на ново ядрено оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246345_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%

 Администрацията на Барак Обама няма да се откаже от плануваното създаване на нов тип ядрени бойни глави, въпреки критиките от страна на Конгреса на САЩ и американското експертно общество, предаде ТАСС.
Това бе потвърдено в сряда от заместник министъра на енергетиката на САЩ Франк Клоц, който оглавява и Националното управление за ядрена безопасност (НУЯБ) при Министерство на енергетиката. 
Така наречената стратегия „три плюс две” бе разработена от американското правителство през изминалата година. В нейните рамки НУЯБ има за задача до 25 години да замени седем типа ядрени оръжия на САЩ с пет нови. 

Готов съм да жертвам партията, за да има правителство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SaeQslo_jMs/

Оставям Реформаторите да си вземат решенията, диалогичен съм, запазвам спокойствие, пратил съм да преговарят най-диалогичните десни хора от ГЕРБ – Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова. Продължаваме да работим и в четвъртък, и в петък, и в събота, и в неделя”.

Това каза пред “Труд” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, минути след като приключи поредната среща между реформаторите и ГЕРБ в парламента. Борисов добави, че ще участва в нови разговори с тях, “когато има смисъл”, а и в сряда е прекарал 2 часа с реформаторите заедно с лидера на ЕНП Жозеф Дол.

“Една среща на ден е достатъчна, нали?”, пошегува се лидерът на ГЕРБ. На въпрос дали лидерите на РБ са казали ясно пред Дол какви са мотивите им да настояват за управленски формат с участието на Патриотичния фронт и споменавано ли е ДПС в разговорите, Борисов отговори отрицателно. Той заяви, че по време на първия си управленски мандат има опит с това какво значи подкрепа от националистическа партия. И припомни, че дори без да е имало споразумение, е бил “подложен на репресия” в Европа заради подкрепата на “Атака”. В сряда Дол е казал много ясно, че не иска да се срещне с Патриотичния фронт, въпреки че Борисов е искал това, разказа още лидерът на ГЕРБ, цитиран от Кросс.

На въпрос остава ли опцията ГЕРБ да предложи кабинет, каквото и да се случи в следващите дни, Борисов не изключи никакви варианти и усилията да има правителство продължават. “Ако не – отиваме на избори. Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност.

Чувам, че и от Български демократичен център са се срещнали с Жозеф Дол на аерогарата, и те щели да подкрепят дясно-център. Заявява се подкрепа. А ако се дръпнат, няма да бутнат правителство, а разтурят държавата. Виждате какво означава да няма стабилност.”

 

 

Правителството на Финландия няма да промени позицията си относно членството на страната в НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246344_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE

 Нито сегашното правителство на Финландия, нито следващият министерски съвет ще въведат изменения в позицията на страната по отношение на присъединяването й към НАТО, предаде ТАСС.
Такова мнение изрази министърът на външните работи на републиката Ерки Туомиоя след 66-та сесия на Северния съвет в Стокхолм.
„Случващото се Европа Може да е направило възгледите по-разнопосочни. Но нито сегашното правителство, нито в бъдещият кабинет, по мое мнение, няма да има планове за смяна на политиката на действие на Финландия по този въпрос.”, каза още финландският външен министър.

Русия поиска от Израел да прекрати заселничеството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246343_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B

 Израел незабавно да прекрати строителството на жилища в окупираните палестински територии, поиска Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН.

"Заселническото строителство от страна на Израел в окупираните територии на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим е незаконно. Окупацията на палестинските територии трябва незабавно да бъде прекратена", заяви Чуркин по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН по палестинския въпрос.

Зам.-генералният секретар на ООН Джефри Фелтман пък заяви: "Сериозна тревога будят плановете на Израел за строителството на още 1000 жилищни домове в окупираната част на Източен Ерусалим, след като по-рано бе обявено, че в тази част на града ще бъдат вдигнати още 2600 жилища. Ако тези планове бъдат осъществени, това ще предизвика сериозни съмнения в искреността на Израел при декларираното желание за постигане на траен мир с палестинците".

Постоянният представител на Израел в ООН Рон Просор отхвърли обвиненията с думите: "Тук съм, за да кажа една проста истина: израелският народ не е окупатор и ние не сме заселници. Нашият дом е Израел и Ерусалим е нашата изконна столица".

Цацаров иска имунитета на 8 депутата и на поне 1 евродепутат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h-0nBNlhD60/

Имунитетите на осем депутати от 43-тото Народно събрание и поне на един евродепутат ще поиска главният прокурор Сотир Цацаров заради наказателни производства срещу тях, съобщи “Правен свят”. Исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени в Народното събрание накуп и най-късно до средата на ноември.

От осемте парламентарно представени политически сили, само две нямат в редиците си депутати с наказателни производства. В четири от групите има по един разследван народен представител, а в други две – по двама.

Засега не са ясни имената на народните представители, както и от кои политически сили са те. Все пак, двама от тях са известни от преди. Единият е лидерът на “Атака” Волен Сидеров, срещу когото има дело за хулиганство и лека телесна повреда на полицай заради скандала, който той вдигна в началото на година по време на полет от София до Варна и на самото летище в морската ни столица.

Вторият е Цветан Цветанов. Срещу него има три висящи съдебни производства. На първа инстанция е делото, по което той е обвинен за неупражнен контрол на мобилното подслушване в МВР.

Пред Софийския апелативен съд има две дела срещу бившия вътрешен министър. Първото е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и е насрочено за 5 ноември – следващата сряда. По това дело Цветанов бе оправдан на първа инстанция.

Става ясно, че съдът няма да може да даде ход на това дело, след като исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени до средата ноември.

За 12 ноември в САС е насрочено делото за шестте “НЕ!!!”, по което Цветанов е подсъдим, защото е отказал прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Орлин Тодоров, поискани от прокуратурата и разрешени от съд. По това дело Цветанов бе осъден на четири години затвор на първа инстанция, макар прокуратурата да бе поискала условна присъда от 3 години затвор. Според източници на “Правен свят” има вероятност до тогава Цветанов да не е с имунитет и делото да тръгне.

Освен за депутати в 43-тото НС, до средата на ноември ще бъдат готови и исканията на главния прокурор за снемане на имунитети на няколко евродепутати. Засега е ясно само, че един от тях е Сергей Станишев.

Преди четири години той беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.

Четири пъти съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Накрая Станишев се възползва от правото си по Глава 26 от НПК и сам поиска от съда да гледа делото.

През декември 2013 г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Но от тогава делото не може да тръгне в съда, защото, поради секретен гриф, обвиняемият не е получил препис от предложението.

 

 

Облачно и хладно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246342_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE

 Над страната ще бъде облачно и на места, главно в източната половина, ще превалява дъжд.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури ще са между 2° и 7°, а максималните между 7° и 12°.

Над планините ще бъде облачно, а билата ще са в облачния слой. На много места в масивите от Централна и Източна България ще превалява дъжд, над 1800 – 1900 м преваляванията ще са от сняг, слаби. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра около 0°.

По Черноморието ще бъде облачно и ще превалява дъжд. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 11°.

КЪНЧОВЦИТЕ на хранилка при Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246341_%D0%9A%D0%AA%D0%9D%D0%A7%D0%9E%D0%92%D0%A6%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB

 Социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни в публичното пространство и с прякора Кънчовците, се оказаха на хранилка при Цветан Василев.

 

Райчев и Стойчев, които редовно облъчват зрителите в национален ефир с прогнози от позицията на „експерти”, всъщност са съдружници в няколко дузини фирми с широк обсег на дейност. В това число и в дружество, притежаващо банка за стволови клетки - „Научно технологично обслужване - НТО”, където от март 2013 г. партньор им е и свързаната с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев фирма - „Сентръл техно инвест”. От година и половина СТИ, която от своя страна е еднолично притежание на „ТЦ-ИМЕ Вест”, държи 67% от банката за стволови клетки. Връзката между Кънчовците и Василев лъсва в регистрите за фирмено разузнаване и всъщност е причината за опитите им да преформатират политическото пространство с внушения. Последната подобна изява беше вчера, когато Райчев изненадващо зае ролята на говорител на ДПС и заяви в интервю за bTV, че движението „иска почивка от властта за 1-2 години”. Райчев така и не мотивира на какво се дължи съждението му, чиято цел, според запознати, е да се наложи в общественото съзнание, че ДПС трябва да е на „резервната скамейка”. Причината за опитите за налагане на тази теза пък се корени във факта, че именно движението настоява да бъдат изкарани на светло със закон имената на всички публични личности със сметки и кредити в поставената под спецнадзор банка, както и на тези лица, които не са си обслужвали заемите. Кънчовците отдавна са известни със склонността си да лансират позиции, продиктувани от нечий интерес, а също и с склонността си да се забъркват в афери. Преди да станат съдружници с фирмата на Василев в НТО, банката за стволови клетки се озова в епицентъра на скандал с източване на средства по европрограма. Аферата беше разследвана и от прокуратурата. Друго тяхно общо дружество пък - „Блек Сий Рама”, придоби скандална слава с незаконно голф игрище, построено в зона от мрежата Натура 2000, като земята е била собственост на държавата и е заменена срещу парцели във вътрешността на страната.

 

Доколко може да се вярва на публичните тези на Кънчовците пък става пределно ясно от изявлението им от май 2013 г., в което обявиха, че напускат социологията, за да дадат път на младите в нея, но това не стана.

Ким Чен Ун отряза 10 глави

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246340_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+10+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8

 Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди екзекуцията на 10-има партийни членове за гледане на южнокорейски сериали, съобщи Блумбърг. Това е пореден знаков разстрел след убийството на чичото на Ким Чен Ун през декември. Общо през годината са екзекутирани 50 души. Наскоро севернокорейският лидер се завърна в публичното пространство след дълго отсъствие, което предизвика множество спекулации относно здравето му. Оказа се, че бил опериран от киста на десния глезен.

 

Междувременно британският в. „Гардиън“ се опитва да вникне в същината на нравите в КНДР и съобщава, че севернокорейците не си подаряват годежни пръстени, а мобилни телефони. Въпросните устройства са символ на определено положение в обществото, а за жените - знак, че или са омъжени, или скоро им предстои това събитие. Според неназована статисти в КНДР мобилен телефон има само всеки 12 жител на страната.

Облачно и хладно време

http://society.actualno.com/Oblachno-i-hladno-vreme--news_57597.html

Над страната ще бъде облачно и на места, главно в източната половина, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад, съобщиха от НИМХ. ...

Ако ЕС не се беше разширил, днес нямаше да говорим само за Украйна, но и за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246339_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%95%D0%A1+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%2C+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0

 Разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика. Решението да се разширим беше правилно, макар и не всичко да е перфектно.

 

Това заяви на прощалната си пресконференция в отговор на въпрос председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

 

Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния ни най-малко. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме. Проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща беше да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред, посочи той.

 

В ръководените от мен състави на ЕК нямаше разлика между еврокомисарите, излъчени от "стари" държави в ЕС и от "нови". Тази разлика поне в ЕК отпадна. Щастлив и горд съм, че Европейският съвет занапред ще бъде председателстван от бившия министър-председател на Полша (Доналд Туск). Това е силен сигнал, че цялото разграничаване на "стари и нови" държави в ЕС е приключило, посочи Барозу. Така дори заседанията на еврогрупата ще бъдат председателствани от представител на страна, която не е в еврозоната, поясни той. По неговите думи точно това е начинът за премахването на „китайската стена” между държавите от еврозоната и останалите.

 

Това показва, че разширяването беше успех въпреки някои сътресения. Честно казано, проблемите ни не идват от "новите" държави и се надявам да мога да обясня това по-подробно в мемоарите си. Други са държавите, които правят взимането на решения в ЕС трудно, не са новоприетите, посочи Барозу. 

От София координираме агробизнеса с Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246338_%D0%9E%D1%82+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%B8%D1%82

 Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще бъде създаден в София, реши вчера правителството, след като одобри проекта на меморандум за разбирателство между аграрните министерства на двете страни. Като участници на доброволен принцип ще бъдат поканени държавни и неправителствени структури, обществени и бизнес организации и компании от всички страни по Инициативата „16+1” с интереси в областта на сътрудничеството в сферата на земеделието с Китай.

 

Центърът няма да се превръща в организация за политически диалог по въпроси на селскостопанската политика, а ще бъде платформа за планиране и стимулиране осъществяването на практическо сътрудничество между реални субекти в селското стопанство. Неговите основни задачи са координиране и планиране на инициативи в сферата на земеделието, като създаване на съвместни предприятия, насърчаване на търговията със селскостопански продукти, храни, напитки, както и създаване на платформа за контакти, търсене на партньори за сътрудничество; планиране и координиране на практическото сътрудничество в земеделието между Китай и 16-те страни от региона.

 

Междувременно вчера земеделският министър Васил Грудев участва в Букурещ в Деветия форум за агротърговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. В него участваха земеделските министри от ЦИЕ и министърът на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу.

 

Министър Грудев посети и съпътстващото форума агроизложение INDAGRA, което бе открито от министър-председателя на Румъния Виктор Понта.

Яхни козела и влез в магическия свят на Радичковите новели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395873

Десет новели на Йордан Радичков, писани през 60-те години на миналия век, са в том 5-и от пълните събрани съчинения на писателя.
Първите две излизат през 1962 г., десетатата - Десет новели на Йордан Радичков, писани през 60-те години на миналия век, са в том 5-и от пълните събрани съчинения на писателя. Първите две излизат през 1962 г., десетатата - "Козел", през 1970 г. Гротесково-магическият стил на Радичков, изригнал най-напред в "Свирепо настроение" (1965) , постепенно превзема и новелите му. "Тенекиеното петле" е

Първите сондажи за газ в Черно море след юли 2015-а

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246337_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1

 Във втората половина на 2015 година френската енергийна компания Total ще започне да сондира с цел търсене на въглеводороди в блока "Хан Аспарух" в Черно море. Това съобщи Пол Секстън, мениджър по въпросите на добива в Total E&P България, по време на конференцията.

 

Пол Секстън представи докъде е стигнало проучването на терена. Компанията вече е приключила триизмерните проучвания на блока и тепърва данните ще трябва да бъдат анализирани.

 

Първите сондажи ще бъдат извършвани с полупотопяеми съдове, които не могат да бъдат закотвени, допълни още Секстън.

 

"Хан Аспарух" е вълнуващ блок, но не можем да очакваме да открием въглеводороди в следващите месеци", смята още представителят на Тotal. Той допълни, че производството на природен газ или петрол може да започне най-рано 5 или 10 години след като бъде направено откритие.

 

Френската компания заедно с OMV и Repsol спечели търга за проучване на блока в дълбоките води на Черно море през 2012 година.

Как да стане второ вино... и второ бяло вино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396269

Читателката на Читателката на "Български фермер" Василия Александрова от Петрич желае да напишем как да се направи второ вино, което се нарича още петиот, защото виното, което е направила е малко. ОТГОВОР: Ако сте имали малко количество грозде и виното, кото сте направили ви се вижда недостатъчно, може да направите още.

Туристическият сезон на морето става все по-кратък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246336_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%81

 Туристическият сезон на морето става все по-кратък, което е лошо за бизнеса у нас. За това алармира доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Експертът допълни, че голяма част от хотелите в комплексите край Варна са затворили, а с това и прекрасни СПА центрове, които трябва да работят точно сега.

 

Преди години в студените месеци край морето редовно идваха туристи от Норвегия, Финландия и Русия, като се възползваха от прекрасните ни балнеологични центрове. Днес за съжаление броят им е сравнително малък, заяви експертът, според когото на пръсти се броят работещите целогодишно хотели на Златните и Св. Константин.

 

Явно собствениците на останалите са преценили, че е по-добре да ги затворят, вместо да работят  през този сезон на загуба. Късият туристически сезон носи негативи и за кадрите в бранша. Те предпочитат да заминат за други държави, където сезонът е по-дълъг, а заплащането многократно по-добро.

 

За да се удължи туристическият сезон, е необходима много и комплексна работа, твърди Маринов. Нужно е да се намери начин да се субсидират чартърни полети, за да може да идват туристи и извън активния летен сезон, смята експертът.

 

Единствените очаквания на бранша са свързани със студентския празник 8 декември, както и с Коледа и Нова година, когато в курортите край Варна ще отворят поне 10 хотела.

43 % от бензина и дизела некачествени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246335_43+%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Половината горива у нас са калпави и не отговарят на стандартите за качество, показаха резултатите от проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които бяха обявени вчера. Шефът на агенцията инж. Стефан Цанков обяви, че за последното тримесечие са били направени около 120 проверки на бензиностанции. В 43% от взетите проби са установени отклонения от качеството на горивата, при средноевропейска норма между 5 и 8 процента. Нарушения в качеството са отчетени основно при дизела, но и при бензина. Предстои изготвянето на доклад, който ще бъде внесен в прокуратурата.

 

Цанков уточни, че когато влязъл преди няколко месеца в агенцията, получавал доклади, че всичко е перфектно, че отклоненията не надвишават 8%. Затова сегашните проверки били извършени от инспектори, които не са от съответната област. Информация за това къде трябва да отидат инспекторите се е получавала не повече от час преди самата проверка. Освен това от два месеца е имало и масирани съвместни проверки с НАП и Агенция “Митници”.

 

Завиши се броят на несъответствията, тъй като проверките бяха насочени към

 

обекти, които досега не са проверявани

 

обясни Васил Ненчев, шеф на дирекцията за контрол на качеството на течните горива.

 

Най-проблемни са се оказали ведомствените бензиностанции, като сред тях има и такива, които не фигурират и в регистрите на НАП. Тези бензиностанции се намират в по-малки населени места или са били предназначени само за селскостопанска техника, обясниха от агенцията. При ведомствените бензиностанции процентът на пробите, които не отговарят на стандартите, е 60 на сто, уточни Цанков.

 

Друга констатация от проверката е за липса на биокомпонент при дизеловото гориво.

 

Тъй като много от самите бензиностанции се оплаквали, че получават горивото с проблем, от агенцията започнали проверки на петролни бази. Допреди няколко месеца нямаше установени нарушения с години наред в петролна база, каза шефът на ДАМТН. Сега от 10 в 4 са открили отклонения в качеството на горивата и

 

на всяка от тях ще бъде наложена санкция до 500 000 лв.

 

Според Цанков обаче агенцията има сериозни вътрешни проблеми. В  малкото случаи, в които инспекторите по места били информирани за предстоящи проверки, е бил засечен теч на информация. “Има няколко такива случая вече потвърдени, в които има комуникация между наши инспектори и проверявани обекти. На следващия ден се оказва, че в тях няма никакви горива, когато отидем на проверки”, обясни той.

 

Затова занапред ще бъде направена пълна промяна и само двама души в дирекцията ще знаят кои обекти ще се проверяват.

 

Освен това са били

 

засечени умишлени грешки при проверките на документите

 

Заради тях актовете на нарушителите автоматично падали в съда. Разделяме се и ще продължим да се разделяме с хора, които допускат такива съществени грешки, каза Цанков. По думите му от март досега 40 от 315 души в ДАМТН са освободени.

 

Заедно с това при смяна на шефа на дирекцията, която проверява качеството на горивата, е била открита липса на пломбажни клещи. Това позволявало да бъдат подменяни проби, докато се стигне до тях. Затова занапред ще се слагат нов тип еднократни пломби.

 

Цанков се надява до края на следващата година да бъдат достигнати нормалните европейски нива на горивата, които се отклоняват от качествените показатели.

Общият предател

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396262

Един скапаняк е натресен на Левски за негов помощник и това се оказва фатално. Той съсиспва организацията му, а него праща на бесилото. Но Димитър Общи - най-големият и най-долният предател в българската история, не е българин. Той претендира да е общ за българи и сърби, оттук и неговият прякор. Общо е обаче предателството му, даже всеобщо. Един скапаняк е натресен на Левски за негов помощник и това се оказва фатално. Той съсиспва организацията му, а него праща на бесилото. Но Димитър Общи - най-големият и най-долният предател в българската история, не е българин. Той претендира да е общ за българи и сърби, оттук и неговият прякор. Общо е обаче предателството му, даже всеобщо.

Дясноцентристко правителство, Борисов премиер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246334_%D0%94%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще направи опит да състави кабинет, независимо дали ще успее да се споразумее с РБ за общо правителство на малцинството. Това стана вчера от негово изказване в НС вчера. За да насърчи формирането на дясноцентристко правителство начело с Борисов, пристигна лично шефът на ЕНП Джоузеф Дол.

 

Ако не получи подкрепа от РБ, експремиерът ще разчита на останалите формации в парламента. Той категорично

 

отхвърли обаче възможността

 

за трипартийно управление заедно с ПФ. Причината са изказванията на единия от лидерите на формацията - Валери Симеонов, които били зле приети от ЕНП и европейските ни партньори. На старта на 43-тото НС в понеделник от парламентарната трибуна Симеонов представи програмата на коалицията си, в която влиза поставянето на ракети земя-земя по южната ни граница и изпит по български език за децата, които тръгват на училище, както и санкции за родителите, чиито хлапета не знаят български. По думите на Борисов в изявлението на Симеонов имало „3-4 изречения, които се приели изключително тежко”. В резултат на това посланици от евроатлантическите страни се обърнали към него с въпроса: „Това ли са вашите бъдещи партньори?” „За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа, и да отиде в Брюксел да се оправдава”, коментира експремиерът. Самият Дол, който разговаря в присъствието на Борисов с част от лидерите на РБ, председателите на БСП и на ДПС Михаил Миков и Лютви Местан, както и с Ивайло Калфин от АБВ, поискал от реформаторите да се откажат от идеята за общо управление с патриотите, признаха от обединението.

 

По думите на Дол чрез съставянето на кабинет ще се тръгне към стабилност и социално и икономическо развитие на страната. Шефът на ЕНП призна, че след разговорите си в НС е оптимистично настроен за постигането на това. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интерес на българските граждани”, отбеляза той.

 

Борисов от своя страна заяви, че при разговорите вчера за пореден път станало ясно, че всички формации са срещу

 

предсрочни избори сега

 

По думите му в 43-тото НС обаче стабилността е почти невъзможна. „Така ни е подредил народът”, направи равносметка лидерът на ГЕРБ. Той изтъкна все пак, че кабинет на ГЕРБ и РБ би бил много добре приет в ЕС. Според него еврофондовете ще бъдат възстановени изключително бързо, ако се формира дясно управление. Борисов не отхвърли и варианта да получи подкрепа от ДПС по определени въпроси, на които нямало на кой друг да разчита. Като пример той даде пенсионната реформа и запазването на плоския данък, които одобрявали само движението и РБ.

 

Междувременно от БСП внесоха законопроект именно за отмяната на плоския данък, който предвижда месечният доход до 340 лв. да не се облага, а при по-висок налогът да расте плавно. Червените внесоха и поправки за замразяване на пенсионната възраст за категорийните работници до 2018 година. Ако предложението бъде прието, полагащите първа категория труд ще излизат в заслужена почивка на 47,8 години за жените и на 52,8 години за мъжете. Трудещите се във втора категория пък ще спират работа съответно на 52,8 години и на 57,8 години. Според социалистите това 3-годишно замразяване ще струва на НОИ 186,8 млн. лв.

 

Междувременно вчера ГЕРБ и РБ седнаха за пореден път на масата на преговорите в опит да сближат позициите си, но и този път срещата помежду им завърши безрезултатно.

Цацаров се цели в още депутати, освен Цветанов и Сидеров

http://crime.actualno.com/Cacarov-se-celi-v-oshte-deputati-osven-Cvetanov-i-Siderov-news_57596.html

Осем народни представители са на мушката на главния прокурор Сотир Цацаров. Това гласи неофициална информация. Според нея бройката дори може да скочи. Прокуратурата ще иска имунитета на въпросните де...

Бюджетната сметка - кризата е тук и за дълго

http://politics.actualno.com/Budjetnata-smetka---krizata-e-tuk-i-za-dylgo-news_57595.html

Времената на криза за България не свършват и не свършват. Това е заключението на Министерството на финансите при разработването на рамката на държавния бюджет за следващата година. Засега тя не е внес...

Иракски кюрди се бият за Кобани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395808

150 иракски кюрди пешмерги пристигнаха в Югоизточна Турция, откъдето се насочиха към Кобани в Сирия, за да се включат в отбраната му. Там те ще се бият срещу джихадистите заедно с група от 200 бунтовници, членове на Сирийската свободна армия, съобщи Би Би Си.
Бойците от “Ислямска държава” завзеха части от нефтени и газови находища в сирийската 150 иракски кюрди пешмерги пристигнаха в Югоизточна Турция, откъдето се насочиха към Кобани в Сирия, за да се включат в отбраната му. Там те ще се бият срещу джихадистите заедно с група от 200 бунтовници, членове на Сирийската свободна армия, съобщи Би Би Си. Бойците от “Ислямска държава” завзеха части от нефтени и газови находища в сирийската

Радиоводещият Орсън Уелс предизвиква паника в САЩ, съобщавайки за атака на извънземни

http://chronicles.actualno.com/Radiovodeshtijat-Orsyn-Uels-predizvikva-panika-v-SASht-syobshtavajki-za-ataka-na-izvynzemni-news_57562.html

Ню Йорк, 30 октомври 1938 година. Орсън Уелс съобщава за нашествие на марсианци по радио CBS. "Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в ог...

Трима загинаха в тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

http://crime.actualno.com/Trima-zaginaha-v-tejka-katastrofa-na-pytja-Ruse-Bjala-news_57599.html

Трима души загинаха в тежка катастрофа на пътя-Русе-Бяла, а други двама младежи са в болница с опасност за живота, съобщи кореспондент на БГНЕС. Инцидентът е станал на права отсечка, в дъждовно време,...

САЩ "ужасени" от удар срещу бежански лагер в Сирия

http://www.vesti.bg/novini/sasht-uzhaseni-ot-udar-sreshtu-bezhanski-lager-v-siriia-6026146

САЩ са ужасени от информациите за въздушен удар на сирийската армия срещу бежански лагер в северозападната част на страната и определят тази атака като "варварска".

Замеряха Льо Пен с камъни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395814

Лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен е била замеряна с камъни след пазар в супермаркет край Париж, съобщиха френски медии.
Няколко младежи се информирали от преминаващи дали наистина е тя, и в момента, когато излязла от магазина и влизала в колата, я замерили. Льо Пен не е ранена, но по колата имало щети. Лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен е била замеряна с камъни след пазар в супермаркет край Париж, съобщиха френски медии. Няколко младежи се информирали от преминаващи дали наистина е тя, и в момента, когато излязла от магазина и влизала в колата, я замерили. Льо Пен не е ранена, но по колата имало щети.

Жана Бергендорф влезе в студио за новото си самостоятело парче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395672

Певицата отново подготвя самостоятелен проект, заради който преди няколко дни влезе в студио. Паралелно с него, работи върху още две песни. До дни трябва да се завърти видеото към парчето й с Кристо “Играем с теб до края”. Павел и Венци Венц пък я поканиха да направят съвместно изпълнение, което също ще види бял свят съвсем скоро.
Певицата отново подготвя самостоятелен проект, заради който преди няколко дни влезе в студио. Паралелно с него, работи върху още две песни. До дни трябва да се завърти видеото към парчето й с Кристо “Играем с теб до края”. Павел и Венци Венц пък я поканиха да направят съвместно изпълнение, което също ще види бял свят съвсем скоро.

Военен самолет се разби в Калифорния

http://www.vesti.bg/novini/voenen-samolet-se-razbi-v-kaliforniia-6026145

В калифорнийския окръг Вентура се разби военен самолет, съобщиха местни медии, позовавайки се на противопожарните и спасителни служби.

Обстрелват македонското правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395828

Два снаряда са изстреляни към сградата на правителството на Република Македония в Скопие, пише местният в. “Вечер”. Единият снаряд уцелил покрива, а другият източната фасада, въпреки това материалните щети са минимални.
Завчера около 22 ч полицията получила сигнал за взрив в близост до сградата на правителството. Два снаряда са изстреляни към сградата на правителството на Република Македония в Скопие, пише местният в. “Вечер”. Единият снаряд уцелил покрива, а другият източната фасада, въпреки това материалните щети са минимални. Завчера около 22 ч полицията получила сигнал за взрив в близост до сградата на правителството.

Тайнствени дронове летят над френски АЕЦ

http://www.vesti.bg/novini/tajnstveni-dronove-letiat-nad-frenski-aec-6026144

Френската енергийна компания Electricite de France (EDF) съобщи, че в продължение на месец над 7 ядрени обекти са били забелязани безпилотни самолети с неизвестен произход.

Калифорния въведе тридневна карантина заради ебола

http://www.vesti.bg/novini/kaliforniia-vyvede-tridnevna-karantina-zaradi-ebola-6026143

Калифорния въведе тридневна задължителна карантина за всички пътници, пристигащи от Западна Африка и контактували с болни от ебола.

Дует “Ритон” с модерна денс песен, представиха я първо във Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395650

Катя и Здравко бяха сред специалните гости за празника на града навръх Димитровден. Те решиха там да представят за първи път най-новата си песен Катя и Здравко бяха сред специалните гости за празника на града навръх Димитровден. Те решиха там да представят за първи път най-новата си песен "Хотел "Безкрайност". Автор на музиката е младата композиторка Ани Пешева, а на текста - Росен Димитров. "Ритон" ще изпеят новото си парче и на концерта си в зала 1 на НДК на 20 ноември. Там ще представят

8 руски изтребителя нахлуха в Естония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395835

8 руски изтребителя са нарушили въздушното пространство над Балтийско море завчера следобед. Те били забелязани от пилотите на два германски военни самолета. Нахлуването им в чуждо въздушно пространство е засечено и от естонските военни. Това е най-сериозното нарушаване на въздушните граници от страна на руски изтребители от студената война насам. 8 руски изтребителя са нарушили въздушното пространство над Балтийско море завчера следобед. Те били забелязани от пилотите на два германски военни самолета. Нахлуването им в чуждо въздушно пространство е засечено и от естонските военни. Това е най-сериозното нарушаване на въздушните граници от страна на руски изтребители от студената война насам.

Обвиняват мъж за фалшив сигнал за готвено убийство на Обама

http://www.vesti.bg/novini/obviniavat-myzh-za-falshiv-signal-za-gotveno-ubijstvo-na-obama-6026142

Мъж на 30 години в САЩ бе обвинен, че е подал фалшив сигнал за опит за убийство на американския президент Барак Обама в "Сикрет сървис". Целта му била да си отмъсти на своя съквартирант.

Видео: Фен на "Хамбургер" атакува Франк Рибери на терена

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/30/2409333_video_fen_na_hamburger_atakuva_frank_riberi_na_terena/?ref=rss


Привърженик на "Хамбургер" нахлу на терена и атакува Франк Рибери при победата на "Байерн" (Мюнхен) с 3:1 в 1/16-финалите за Купата на Германия.

Фенът уцели французина с шалчето си и започна да му показва средни пръсти, след което беше заловен от стюардите. Инцидентът стана в края на срещата, която гостите решиха още през първото полувреме.

"Байерн" излезе напред в резултата още в седмата минута, когато Роберт Левандовски оползотвори груба грешка на Хайко Вестерман при...

Актуален виц от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395700

Актуален виц от фейсбук Съдията към подсъдимия: - Кажете какво ви накара да оберете банката? - Тя първа Актуален виц от фейсбук Съдията към подсъдимия: - Кажете какво ви накара да оберете банката? - Тя първа

“Роснефт”: ЕС да предплаща 100% за газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395839

Руската компания “Роснефт” е предложила на президента Владимир Путин ЕС да предплаща 100% за доставения му газ, съобщи вчера в. “Комерсант”, позовавайки се на свои източници в администрацията.
Това е само една от идеите в отговор на въведените от Запада санкции срещу Москва заради действията и? в Украйна. Руската компания “Роснефт” е предложила на президента Владимир Путин ЕС да предплаща 100% за доставения му газ, съобщи вчера в. “Комерсант”, позовавайки се на свои източници в администрацията. Това е само една от идеите в отговор на въведените от Запада санкции срещу Москва заради действията и? в Украйна.

Италия даде под съд S&P и Fitch

http://www.vesti.bg/novini/italiia-dade-pod-syd-sp-i-fitch-6026141

Италианската държава заведе дело срещу рейтинговите агенции Fitch и Standard & Poor`s.

"Нюкасъл" детронира "Манчестър сити" за Купата на лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/30/2409331_njukasul_detronira_manchestur_siti_za_kupata_na_ligata/?ref=rss


"Нюкасъл" поднесе изненадата в четвъртия кръг от Купата на лигата и детронира носителя на трофея "Манчестър сити" след победа с 2:0 като гост.

"Свраките" разчитаха на част от резервите си и откриха резултата още в шестата минута, когато Роландо Аарънс използва грешка на Фернандиньо и преодоля вратаря Вили Кабайеро.

Веднага след подновяването на играта "гражданите" претърпяха тежък удар. Давид Силва бе контузил коляното си и на неговото място принудително влезе Самир Насри....

Австрийски тинейджър искал да взриви гара във Виена

http://www.vesti.bg/novini/avstrijski-tinejdzhyr-iskal-da-vzrivi-gara-vyv-viena-6026140

Австрийската полиция арестува 14-годишно момче по подозрения за подготовка на терористичен акт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване