Анита Майзер: Не разбирам хорската злоба, харесвам се без фотошоп

http://www.bnews.bg/article-122359

Представителката на България на конкурса „Мисис Свят“ Анита Мейзер-Желева е недоволна от начина по който медиите у нас са я показали.

"Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2423669_ela_pri_men_ili_kak_edna_turska_pesen_skara_roditeli_i/?ref=rss


"Ужас дъщеря ми проговори на турски!" - с главни букви и пропуски в пунктуацията съобщи притеснен баща в социалната мрежа "Фейсбук" тази седмица. Откритието, заради което не може да "сдържи възмущението си", е песен на турски език в учебника по музика на издателство "Просвета" на дъщеря му, която е в 6 клас. Детето имало за домашно да научи песента от 10 стиха "на ИЗУСТ". 

Посланието на гневния баща,

изписано с главни букви на места (което тук ще спестим, но ще запазим...

"Ела при мен", или как една туска песен скара родители и учители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2423669_ela_pri_men_ili_kak_edna_tuska_pesen_skara_roditeli_i/?ref=rss


"Ужас дъщеря ми проговори на турски!" - с главни букви и пропуски в пунктуацията съобщи притеснен баща в социалната мрежа "Фейсбук" тази седмица. Откритието, заради което не може да "сдържи възмущението си", е песен на турски език в учебника по музика на издателство "Просвета" на дъщеря му, която е в 6 клас. Детето имало за домашно да научи песента от 10 стиха "на ИЗУСТ". 

Посланието на гневния баща,

изписано с главни букви на места (което тук ще спестим, но ще запазим...

Новият дворец на Ердоган е като за султан (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4440075


“Нека да го съборят, ако могат. Те замразиха проекта, но не могат да спрат строежа. Дворецът ще бъде открит, аз ще се преместя там и ще го използвам.”
Така турският президент Реджеп Ердоган отряза всички опити на държавните институции да спрат строежа на новия му мeгадворец върху защитена от закона държавна земя в околностите на столицата Анкара. “Нека да го съборят, ако могат. Те замразиха проекта, но не могат да спрат строежа. Дворецът ще бъде открит, аз ще се преместя там и ще го използвам.” Така турският президент Реджеп Ердоган отряза всички опити на държавните институции да спрат строежа на новия му мeгадворец върху защитена от закона държавна земя в околностите на столицата Анкара.

Следят реки и язовири в Русенско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440146


Нивата на язовирите и реките в Русенско се следят денонощно заради дъждовете, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. За 24 часа водата в река Янтра е скочила с 1 м, а водните стоежи на притоците на Русенски Лом са се увеличили с 20 см. Река Шипа е заляла 2000 дка земеделска земя край село Дряновец. Нивата на язовирите и реките в Русенско се следят денонощно заради дъждовете, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. За 24 часа водата в река Янтра е скочила с 1 м, а водните стоежи на притоците на Русенски Лом са се увеличили с 20 см. Река Шипа е заляла 2000 дка земеделска земя край село Дряновец.

Димитров, покажи какво можеш!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4440234


Григор Димитров попадна в селекция на тенисисти, от които се очаква да се докажат през следващия сезон.
Причина за избора на Bleacherreport.com е, че най-добрият български състезател, Рафаел Надал, Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро не са показали най-доброто от себе си по различни причини - слаба форма, Григор Димитров попадна в селекция на тенисисти, от които се очаква да се докажат през следващия сезон. Причина за избора на Bleacherreport.com е, че най-добрият български състезател, Рафаел Надал, Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро не са показали най-доброто от себе си по различни причини - слаба форма,

Порошенко готов да предложи Яценюк за премиер

http://www.cross.bg/yatzenyuk-ykraiina-petro-1440776.html

/КРОСС/ Кандидатурата на Арсений Яценюк за министър-председател ще бъде предложена на управляващата коалиция в Украйна. Това заяви в петък по украинската телевизия президентът Петро Порошенко.„Веднага ще внеса за разглеждане в парламента кандидатурата за министър-председател, която според конституцията ще ми бъде предложена от коалицията. Очаквам коалицията да ми предложи това да бъде Яценюк", каза Порошенко.Що се отнася до формирането на правителство, президентът заяви, че "то трябва да бъде напълно обновено".Днес проевропейските политически групи в Украйна обявиха създаването на парламентарна коалиция, която за първи път ще има необходимото мнозинство за внасянето на конституционни поправки. Коалицията ще бъде съставена от 300 депутати в 450-местния парламент. В нея влизат политическите формации "Блок на Петро Порошенко", "Самопомощ", Народен фронт на премиера Арсений Яценюк, Радикална партия и "Отечество" на Юлия Тимошенко. Основните приоритети в споразумението са курсът на евроинтеграция на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също така и процедура за импийчмънт на президента.    

Синдикати молят ДКЕВР да вземе лиценза на едно от ЕРП-тата

http://www.cross.bg/litzenza-energo-bulgariya-1440765.html

/КРОСС/ Съществува опасност Североизточна България да остане без ток и да има чести сривове в електроснабдяването. Причината е, че дружеството, което отговаря за региона - Енерго про, повече от две години не е направило инвестиции за ремонт и подмяна на наличната мрежа. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците инж. Божидар Митев. Синдикатите ще поискат от ДКЕВР да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество заради редица нарушения в трудовото законодателство и неспазването на поетите ангажименти в лицензионния договор. Според тях поведението на ръководните органи в компанията е мутренско и рекетьорско. „Вчера проведохме среща с новия енергиен министър Теменужка Петкова. Споделихме, че според нас има достатъчно основание институциите в България да стартират процедура по отнемането на лиценза за Енерго про. В лиценза има императивни изисквания за спазването на българското законодателство, а ние сме свидетели как то системно се нарушава. Служители се уволняват неправомерно, синдикални лидери се заплашват, а инвестициите за 2 години са нулеви. Ако това продължава и държавата не се намеси, съществува реална опасност в Североизточна България да има срив в електроснабдяването. При първия сняг точно този район на страната имаше най-големи проблеми. За целия регион аварийни екипи има само във Варна. Няма го и задължителния държавен резерв за определени екстремни ситуации

Кюстендилец държи 275-литрова бъчва вино в хола си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440131

275-литрова бъчва с вино държи в хола на апартамента си до Чифте баня в центъра на града кюстендилецът Явор Кашукеев /64Г/, споделя той. Гроздето му е от редкия сорт "Молдовка", собствено производство и докато другите лозя това лято заболели от мана и дали нискокачествена реколта, то неговото е супер.
"Лозето ми е в с.Шатрово /Бобовдолоско/. 275-литрова бъчва с вино държи в хола на апартамента си до Чифте баня в центъра на града кюстендилецът Явор Кашукеев /64Г/, споделя той. Гроздето му е от редкия сорт "Молдовка", собствено производство и докато другите лозя това лято заболели от мана и дали нискокачествена реколта, то неговото е супер. "Лозето ми е в с.Шатрово /Бобовдолоско/.

Съдът се смили над задържаните инспекторки от ДФ "Земеделие"

http://www.cross.bg/georgieva-dokazatelstva-prestupnata-1440775.html

Варна /КРОСС/ Окръжният съд във Варна не уважи искането на прокуратурата за задържане под стража и определи мярка за неотклонение „домашен арест" за старши експертката Йорданка Георгиева от варненската структура на ДФ „Земеделие", която бе задържана с подкуп. При акцията на ДАНС във вторник бяха арестувани и нейната колежка Надя Манчева, както и техният бивш колега Георги Герджиков от Добрич. Спрямо тях съдът определи мерки за нетклонение „подписка" и „задържане под стража", съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Тримата са разследвани за това, че са искали подкупи от земеделски производители, ползващи субсидии, за да не бъдат извършвани действия по служба.Чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение и отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения, групата е принуждавала земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки. Събраните доказателства и материали обосновават категорично предположението, че Георгиева като длъжностно лице е извършител на престъпната дейност, за която е привлечена като обвиняема. В същото време обаче, тя е майка на две малолетни деца, едното от които страда от тежко хронично заболяване и се нуждае от специални грижи, за което са представени необходимите писмени доказателства. Съдът прецени, че „домашният арест" ще й позволи да полага грижи за детето, но и да бъде на разположение на разследващите

Наша студентка стана милионерка с билет от Националната лотария

http://frognews.bg/news_80804/

19 - годишната студентка Доника Христова от Сливен спечели 1 милион лева от Националната лотария.

БСП и "Атака" съзряха диктатура в решението за изгонване в кулоарите на обиждащ депутат

http://www.mediapool.bg/bsp-i-ataka-sazryaha-diktatura-v-reshenieto-za-izgonvane-v-kuloarite-na-obizhdasht-deputat-news227494.html

Остър спор в парламента предизвика гласуването на текста в правилника на работата му, според който председателят на народното събрание ще може да отстранява до три заседания депутат, който е оскърбил премиера, министрите или друг орган на държавната власт. Досега санкциите бяха само за обиди на президента и Народното събрание и разширяването на обсега на наказанията предизвика бурната реакция на представители на БСП и на "Атака". Като антидемократичен текст, който връщал парламента "във времето на Стамболийски и Фердинанд" и показвал "абсолютно погазване на Конституцията", определи санкцията лидерът на БСП Михаил Миков. Той допълни, че народните представители по Конституция не са наказателно отговорни за изказаните от тях мнения и предложението на ГЕРБ за разширяването на санкциите за обида показвало "крайния болшевишки манталитет", който се налагал в 43-ото НС. Съпартийката му Мая Манолова заяви, че с текста се посяга на правото на народните представители да осъществяват парламентарен контрол. "Какво трябва да кажа на министър, който откровено изопачава истината?", попита тя. "Това означава, че по начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз ще прекарам този парламент в парламентарния кулоар", оплака се Манолова. Според Таско Ерменков, с приетите текстове се ограничава правото на критично мнение към изпълнителни органи в държавата. Когато управляваш, е нормално да има реакция срещу теб, за да не се самозабравяш, констатира Десислав Чуколов от "Атака". Тук сме дошли да си казваме истината в очите, допълни той. Форма на диктатура съзря пък колегата му Николай Александров в приетите текстове. Той обясни, че ако премиерът отиде в пленарна зала и оскърби народните представители, като каже, че те са "хрантутници", нямало да последва нищо. След като в крайна сметка този текст бе приет, от БСП се заканиха да дадат правилника в Конституционния съд,

БСП и ДПС съзряха диктатура в решението за изгонване в кулоарите на обиждащ депутат

http://www.mediapool.bg/bsp-i-dps-sazryaha-diktatura-v-reshenieto-za-izgonvane-v-kuloarite-na-obizhdasht-deputat-news227494.html

Остър спор в парламента предизвика гласуването на текста в правилника на работата му, според който председателят на народното събрание ще може да отстранява до три заседания депутат, който е оскърбил премиера, министрите или друг орган на държавната власт. Досега санкциите бяха само за обиди на президента и Народното събрание и разширяването на обсега на наказанията предизвика бурната реакция на представители на БСП и на "Атака". Като антидемократичен текст, който връщал парламента "във времето на Стамболийски и Фердинанд" и показвал "абсолютно погазване на Конституцията", определи санкцията лидерът на БСП Михаил Миков. Той допълни, че народните представители по Конституция не са наказателно отговорни за изказаните от тях мнения и предложението на ГЕРБ за разширяването на санкциите за обида показвало "крайния болшевишки манталитет", който се налагал в 43-ото НС. Съпартийката му Мая Манолова заяви, че с текста се посяга на правото на народните представители да осъществяват парламентарен контрол. "Какво трябва да кажа на министър, който откровено изопачава истината?", попита тя. "Това означава, че по начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз ще прекарам този парламент в парламентарния кулоар", оплака се Манолова. Според Таско Ерменков, с приетите текстове се ограничава правото на критично мнение към изпълнителни органи в държавата. Когато управляваш, е нормално да има реакция срещу теб, за да не се самозабравяш, констатира Десислав Чуколов от "Атака". Тук сме дошли да си казваме истината в очите, допълни той. Форма на диктатура съзря пък колегата му Николай Александров в приетите текстове. Той обясни, че ако премиерът отиде в пленарна зала и оскърби народните представители, като каже, че те са "хрантутници", нямало да последва нищо. След като в крайна сметка този текст бе приет, от БСП се заканиха да дадат правилника в Конституционния съд,

Нови високоскоростни влакове ще стигат от Лондон до Париж за два часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=271491

Клиентите на жезезопътната линия „Евростар” вече ще могат да стигат от Лондон до Париж с 15 минути по-бързо благодарение на нови високоскоростни влакове. До края на следващата година туристите ще могат да изминат разстоянието между двете големи европейски столици от почти 500 километра за два часа.

ЕС прави икономични големите телевизори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4440013

ЕС нарочи гигантските телевизионни екрани и производителите им ще бъдат задължени да направят тези уреди по-икономични,  съобщи сайтът “Юрактив”.
Мярката се отнася и за мониторите на компютрите, все по-често ползвани като телевизори.
Указанието е на Еврокомисията, чиито
нови стандарти за телевизорите ще влязат в сила след юни 2016 г. ЕС нарочи гигантските телевизионни екрани и производителите им ще бъдат задължени да направят тези уреди по-икономични,  съобщи сайтът “Юрактив”. Мярката се отнася и за мониторите на компютрите, все по-често ползвани като телевизори. Указанието е на Еврокомисията, чиито нови стандарти за телевизорите ще влязат в сила след юни 2016 г.

Пак отлагат срока за паспортите на сградите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440168

Още година отсрочка за издаване на технически паспорти на съществуващите сгради ще даде регионалното министерство. Ведомството ще поправи наредбата за техническите паспорти на сградите, съобщиха вчера оттам. Така крайният срок, който изтича в края на тази година, ще стане 31 декември 2015 г. за по-големите сгради и 31 декември 2016 г. Още година отсрочка за издаване на технически паспорти на съществуващите сгради ще даде регионалното министерство. Ведомството ще поправи наредбата за техническите паспорти на сградите, съобщиха вчера оттам. Така крайният срок, който изтича в края на тази година, ще стане 31 декември 2015 г. за по-големите сгради и 31 декември 2016 г.

НСИ: Българите са почивали по-малко това лято

http://pik.bg/нси-българите-са-почивали-по-малко-това-лято-news252401.html

НСИ: Българите са почивали по-малко това лято

По-малко са почивали българите през това лято в сравнение с предишното, показват данни на НСИ, обявени днес, пише "24 часа".

Туристическите пътувания от юли до септември са намалели с 2,2 на сто спрямо същия период на 2013 г. Спад е регистриран както на почивките в страната, така и в чужбина.

1,123 млн. български граждани са били на туристически пътувания през третото тримесечие. Преобладаващата част от тях - 83,1%, са ходили на почивка само в страната, 14 на сто - само в чужбина, а едва 2,9 процента са били и у нас, и зад граница.

Най-пътуващи се оказват младите българи между 25 и 44 г., показват данните на НСИ с шеф Сергей Цветарски. Те са 46,8 на сто от всички. Вероятно заради добрите оферти за почивки за третата възраст или за да почиват при децата си в чужбина, пенсионерите над 65 г. са пътували най-много в чужбина - 20,2 на сто.

Българинът продължава да не се доверява на туроператорите и предпочита да организира сам пътуването си. Едва 4,8% от почивалите у нас са ползвали туристическа агенция и 28,4 на сто от ходилите зад граница.

Средно едно пътуване в България през лятото е излязло 330,16 лв. на човек и 525,12 лв. - в чужбина. Разходите за служебни командировки у нас пък са били средно 200,30 лв. в страната и 868,67 лв. зад граница.

Угандийска групировка уби 80 души в ДР Конго

http://news.ibox.bg/news/id_630076474

Зад атаката вероятно стои угандийската групировка Обединени демократични сили

Германия няма да признае Палестина

http://europe.actualno.com/Germanija-njama-da-priznae-Palestina--news_61682.html

Германия няма да признае палестинската държава, въпреки че други европейски страни вече го направиха. Това заяви днес канцлерът Ангела Меркел, пише в. Haaretz. Новото правителство на Швеция официално...

Яценюк запазва поста си

http://europe.actualno.com/Jacenuk-zapazva-posta-si--news_61683.html

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк ще запази поста си. Той ще ръководи новото коалиционно правителство, стана ясно след постигнато съгласие между прозападните партии в страната. Това предаде АФП, ци...

КОНПИ отне милиони на сириец и американец

http://business.actualno.com/KONPI-otne-milioni-na-siriec-i-amerikanec--news_61685.html

С окончателно определение на Върховния касационен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) от сирийският гражданин Талеб Сабуни, който е със статут на постоян...

Франция и Швейцария приключиха при 1:1 първия ден от финала за Купа Дейвис

http://tennis.actualno.com/Francija-i-Shvejcarija-prikluchiha-pri-11-pyrvija-den-ot-finala-za-Kupa-Dejvis-news_61686.html

Първият ден от финалния двубой между отборите на Франция и Швейцария за Купа Дейвис премина под знака на равенството - 1:1 победи. Драма обаче не липсваше, макар и не толкова по отношение на представл...

До момента ЕК не е одобрила нито една българска оперативна програма

http://business.actualno.com/Do-momenta-EK-ne-e-odobrila-nito-edna-bylgarska-operativna-programa-news_61687.html

39 от новите оперативни програми по еврофондовете са одобрени от Европейската комисия, но сред тях няма нито една българска. Това става ясно от официалната информация публикувана на интернет-страница...

ЕС взе на мушка големите телевизори

http://europe.actualno.com/ES-vze-na-mushka-golemite-televizori-news_61688.html

ЕС възнамерява да задължи производителите на големи телевизори да правят продуктите си по-икономични. Това пише сайтът Euractiv. Мярката се отнася и за мониторите на компютрите, все по-често ползвани...

Оставиха под домашен арест служителката на ДФЗ Варна

http://varna.actualno.com/Ostaviha-pod-domashen-arest-slujitelkata-na-DFZ-Varna--news_61689.html

Окръжният съд във Варна постави под домашен арест Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция държавен фонд "Земеделие" Варна. Тя е разс...

Д-р Спасов събра заедно Крисия и Лили Иванова

http://www.monitor.bg/article?id=451160

Българската гордост от тазгодишната детска „Евровизия” Крисия Тодорова и примата Лили Иванова пяха на една сцена. Различните поколения звезди мериха глас на концерт в зала 3 на НДК, организиран от болница „Лозенец” по случай 10 години от първата чернодробна трансплантация у нас.

Безотчетните пари на депутатите вече ще се облагат

http://www.cross.bg/depytatite-subranie-zaplatata-1440774.html

София /КРОСС/ От 2015 година безотчетните пари на депутатите ще се облагат с данък, равен на корпоративния налог - 10%. Това записаха депутатите в новите финансови правила за бюджета на 43-то Народно събрание. Идеята е на председателя на временната комисия за подготовка на правилника Десислава Атанасова от ГЕРБ.Народните избраници имат право на 2/3 от заплатата си - около 1500 лв., като допълнителна сума за сътрудници, консултации, кантори и др. разходи.При изработването на правилника на 42-тото Народно събрание беше записано, че всеки депутат трябва да се отчита пред парламентарната си група за всеки похарчен лев, а после групите да публикуват този отчет, но това така и не се случи. В новите правила е записано, че те се използват за плащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите в изборните им райони. Запазва се изискването на всеки 3 месеца депутати да информират парламентарните си групи за изразходваните средства, които могат да бъдат обявявани на страницата им в интернет.Запазват се придобивките на депутатите за признаване на транспортните разходи, ако изборните им райони са на повече от 250 км от София както и на общо 40 самолетни билета годишно, а на останалите депутати ще се признавт до общо 12 самолетни билета годишно.След два дни заседания новият правилник на парламента беше приет и се очаква да влезе в сила следващия вторник, а в сряда да бъдат създадени и постоянните комисии в Народното събрание

Парламентът вече има нов правилник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440206

След повече от 18 часа дебати и гласуване на отделните параграфи в два последователни дни 43-тото Народно събрание прие нови правила за своята работа, съобщи БГНЕС.
Парламентът започна работа по новия си правилник на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до 20:00 часа, а на следващия ден продължи с гласуване и дебати от 09:00 до 18:30 часа, След повече от 18 часа дебати и гласуване на отделните параграфи в два последователни дни 43-тото Народно събрание прие нови правила за своята работа, съобщи БГНЕС. Парламентът започна работа по новия си правилник на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до 20:00 часа, а на следващия ден продължи с гласуване и дебати от 09:00 до 18:30 часа,

Заплашиха с бомба Община Горна Оряховица

http://www.cross.bg/oryahovitza-gorna-slyzhiteli-1440773.html

Горна Оряховица /КРОСС/ Сигнал за поставена бомба в Община Горна Оряховица изкара от кабинета тази вечер кмета инж. Добромир Добрев и окъснели служители. В 17.36 ч. на телефон 112 в полицейското управление се е обадил мъжки глас, който е съобщил, че в кметството има взривно устройство. На мястото незабавно са изпратени полицейски екипи. Сградата бе отцепена и проверена. По-малко от половин час отне на полицаите да разкрият „терориста". Той е бивш възпитаник на СУПЦ „Елена Грънчарова". Мъжът вече е задържан от служители на реда.

Парламентът вече има нов правилник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4440201

След повече от 18 часа дебати и гласуване на отделните параграфи в два последователни дни 43-тото Народно събрание прие нови правила за своята работа, съобщи БГНЕС.
Парламентът започна работа по новия си правилник на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до 20:00 часа, а на следващия ден продължи с гласуване и дебати от 09:00 до 18:30 часа, След повече от 18 часа дебати и гласуване на отделните параграфи в два последователни дни 43-тото Народно събрание прие нови правила за своята работа, съобщи БГНЕС. Парламентът започна работа по новия си правилник на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до 20:00 часа, а на следващия ден продължи с гласуване и дебати от 09:00 до 18:30 часа,

Пет партии създадоха управляваща коалиция в Киев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2423625_pet_partii_suzdadoha_upravliavashta_koaliciia_v_kiev/?ref=rss


Пет от парламентарно представените партии в Украйна се договориха за създаване на управляваща коалиция. Президентът Петро Порошенко поздрави участниците и ги призова за една седмица да сглобят и правителство.

В новото управление на страната влизат президентският "Блок на Петро Порошенко", "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк, изненадващо популярната партия "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрей Садовой, "Радикалната партия на Олег Ляшко" и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко.
...

Ухапана от куче осъди община от отвъдното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440141

И от отвъдното ухапана от куче жена от кюстендилското с. Ваксево осъдила общината в Невестино, сподели кметът на селото Георги Тасков /ГЕРБ/.
През октомври м.г. Антоанета Миланова била нападната от овчарско куче, докато се прибирала от пазаруване в магазина. Овчарката скочила през оградата на къща наблизо, скочила върху изплашената жена, И от отвъдното ухапана от куче жена от кюстендилското с. Ваксево осъдила общината в Невестино, сподели кметът на селото Георги Тасков /ГЕРБ/. През октомври м.г. Антоанета Миланова била нападната от овчарско куче, докато се прибирала от пазаруване в магазина. Овчарката скочила през оградата на къща наблизо, скочила върху изплашената жена,

57 души се включиха в кампанията против тютюнопушенето във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271526

По повод Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември 2014г. отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна проведе следните инициативи: На 17 ноември стартира кампания за популяризиране сред студенти от Медицински университет “Проф.

Цитат на деня: Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/11/21/2424287_citat_na_denia_nahalno_naglo_arogantno_reshenie_na/?ref=rss


"Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и ... го наградиха с държавен пост зад граница. Ще бъде вицепрезидент на банката в Солун, което сам си пожела и ГЕРБ и реформатори клекнаха".

Това написа депутатът от БСП Георги Кадиев в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". По-рано днес източници от управляващото мнозинство потвърдиха пред...

Шер отмени турнето си

http://www.cross.bg/sher-otmeni-tyrneto-si-1440772.html

/КРОСС/ Шер отмени турнето си Dressed to Kill заради болест. Звездата все още не може да се възстанови от инфекциозно заболяване, съобщава THR.68-годишната изпълнителка изнесе 49 концерта от март до юли. През септември турнето трябваше да бъде възобновено, но певицата бе поразена от бъбречна инфекция и лекарите я съветват да се отдаде на почивка. Певицата заяви, че турнето ще бъде подновено през 2015 година. "Отчаяна съм. Досега подобно нещо не ми се е случвало. Не знам как да се извиня на всичките си фенове, които вече са закупили билети. Надявам се догодина да довършим това, което започнахме", сподели Шер.

КНСБ се бори за минимална заплата от 400 лв.

http://frognews.bg/news_80803/

Необходима е нова политика на доходите, пише в декларацията на Изпълнителния комитет на КНСБ. Темповете на номинален ръст на средната работна заплата рязко спаднаха от началото на 2014 г. и ако през предходните 5 години те бяха между 6 и 12 на сто, то за първите девет месеца на настоящата година са средно около 2.3 на сто, пише в съобщението.

Обещанието на Драги за борба с инфлацията изстреля европейските индекси

http://www.investor.bg/evropa/334/a/obeshtanieto-na-dragi-za-borba-s-inflaciiata-izstrelia-evropeiskite-indeksi-184276/

ЕЦБ започна и стимулиращата си програма по изкупуване на активи, което също беше възприето благоприятно от пазарите

Предполагаем боец на „Ислямска държава” задържан в Германия

http://www.cross.bg/predpolagaem-boetz-na-islyamska-durzhava-zadurzhan-v-germaniya-1440771.html

/КРОСС/ Полицията на Волфсбург задържа тунизиец, заподозрян в съпричастност към „Ислямска държава", съобщава ДПА.От полицията в Долна Саксония съобщиха, че в апартамента на 25-годишния мъж са открити неопровержими доказателства за вината му. Доказателства за подготовка на терористични атентати в Германия обаче не са намерени.Според данни на правоохранителните органи, човекът е преминал през тримесечен тренировъчен лагер на бойци в Сирия и е възнамерявал да участва във военни действия.По-рано беше съобщено, че в Германия по подозрение в тероризъм са задържани девет души.

Агресивна любов превърна черен лебед в беглец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439775

Бягството на черният лебед Пепи от благоевградското езеро  завърши с успешна спасителна акция край град Симитли.
Пепи обитава езерото "Бачиново"с красива, черна партньорка от няколко месеца. Тя обаче била доста агресивна в ласките си към него и пазачите предполагат, че може би това е подтикнало Пепи към бягство. Бягството на черният лебед Пепи от благоевградското езеро  завърши с успешна спасителна акция край град Симитли. Пепи обитава езерото "Бачиново"с красива, черна партньорка от няколко месеца. Тя обаче била доста агресивна в ласките си към него и пазачите предполагат, че може би това е подтикнало Пепи към бягство.

Мая Манолова: ГЕРБ погазва демокрацията и върна диктатурата

http://offnews.bg/news/n_1/n_420980.html

"ГЕРБ се връща на власт, а с тях и диктатурата и погазването на демокрацията и пример за това е парламентарния правилник", заяви Мая Манолова пред БНТ. "Те (ГЕРБ) направиха много неща, които са нечувани за демократичната ни история. Например, да ограничат законодателната дейност, дебатите в пленарна зала, парламентарния контрол. С текстовете в правилника намалиха времето за изказване на народни представители" - така народният представител аргументира решението на БСП-Лява България да даде новия парламентарен правилник на Конституционния съд. Според Мая Манолова, Реформаторския блок са се “захласнали” по разпределението на постове, че са предложили текст, който е против тях. "За първи път управляващите са предложили да бъдат наказвани депутати за техни изказвания от парламентарната трибуна. За оскърбително отношение към министър Цецка Цачева има право да ме отстрани от 3 пленарни заседания. Тоест, аз мога да прекарам реално този парламент в кулоарите, защото смятах да кажа в парламентарния контрол на здравния министър, че е лицемер" – каза Манолова. "Това са абсурдни текстове, при които председателката на парламента ще може да изгони колкото иска народни представители. БСП ще дадат правилника на Конституционния съд защото част от текстовете са гласувани без кворум; проверката, която е установила това е протоколирана, а председателката на НС я е отменила. Манолова припомни, че депутатите са наказателно неотговорни за работата си в парламента според Наказателния кодекс.", добави още политикът. "Става дума за това как беше структурирано новото управляващо мнозинство и по какъв начин ще работи най-важната българска институция", накрая скептично обобщи Мая Манолова.

Грушко: Опитите Русия и ЕС да бъдат скарани застрашават сигурността в Европа

http://www.cross.bg/rysiya-gryshko-evropa-1440770.html

/КРОСС/ Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко смята, че опитите Русия и Европейският съюз да бъдат скарани заплашват сигурността в Европа. "Дори и днес, много видни политици казват, че политиката, която Западът провежда в последно време, която се стреми да забие клин в отношенията между Русия и Европа е обречена на катастрофа и носи сериозни последици за европейската сигурност. И най-важното - за тези, които я провеждат", каза Грушко в интервю за телевизионния канал "Русия 24".Според него възможно най-скоро страните трябва да възстановят загубеното доверие.

Три години и четири месеца затвор за мъжа, който прегази 4-годишния Паоло

http://www.moreto.net/novini.php?n=271533

Три години и 4 месеца при първоначално общ режим е присъдата на Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази 4-годишния Паоло на пешеходната зона в Стара Загора. От присъдата ще бъде приспаднато и времето, в което мъжът беше под домашен арест-близо 5 месеца.

Българите сме по-нещастни от хората в Сирия и Ирак

http://offnews.bg/news/n_1/n_420970.html

България е на 123 място от общо 151 страни в класацията на индекса "Щастлива планета"  за най-щастливите държави в света. Страната ни е най-нещастна на Балканите, ако не броим Македония, която е на 143 място, като пред нас са дори Сирия (64) и Ирак (38), в които в момента се води гражданска война. В топ 10 на най-доволните от живота страни са: Коста Рика, Виетнам, Ямайка, Белиз, Индонезия, Салвадор, Колумбия, Бангладеш, Панама и Куба. Класацията включва в себе си до колко една страна дава възможност за дълъг, щастлив и обезпечен живот на гражданите си, като не отдава толкова голямо значение на паричното богатство и икономиката. Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Резултатите от трите са комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им. Някои от държавите с висок стандарт на живот са по-ниско в подредбата заради екологичния си отпечатък. Авторите също така не са взели под внимание вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са представени доста по-напред в подреждането, отколкото биха били иначе. Като ниво на щастие страната ни е на една от най-лошите позиции в света, докато по продължителност на живота сме на средно място. Екологичният ни отпечатък обаче също е сред най-лошите, което като цяло е признак на най-развитите икономики.

Българите почивали по-малко това лято

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439940

По-малко са почивали българите през това лято в сравнение с предишното, показват данни на НСИ, обявени днес. Туристическите пътувания от юли до септември са намалели с 2,2 на сто спрямо същия период на 2013 г. Спад е регистриран както на почивките в страната, така и в чужбина.
1,123 млн. български граждани са били на туристически пътувания през По-малко са почивали българите през това лято в сравнение с предишното, показват данни на НСИ, обявени днес. Туристическите пътувания от юли до септември са намалели с 2,2 на сто спрямо същия период на 2013 г. Спад е регистриран както на почивките в страната, така и в чужбина. 1,123 млн. български граждани са били на туристически пътувания през

Властите в Русия може да забранят реклама "Няма Дядо Мраз"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2424284_vlastite_v_rusiia_moje_da_zabraniat_reklama_niama/?ref=rss


Федералната антимонополна служба на Русия следи ситуацията и може да се намеси около реклама на строителна компания, която с голям надпис обявява: "Няма Дядо Мраз, но ги има нашите отстъпки!"

Андрей Кашеваров, зам.-директор на ФАС, казва пред Би Би Си, че при тях наистина постъпват жалби от граждани, недоволни от слогана в билбордовете на "Дон-Строй". Но понеже няма нито едно официално оплакване, службата засега не се намесва да провери отговаря ли рекламата на етичните норми....

Манолова: Ще предложа референдум вътре в БСП, партията загуби доверието на хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440163

Oбмислям да предложа референдум вътре в партията, за да се намери точния път за промяна на БСП. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ. Тя призна, че партията е загубила доверието на хората и ръководството не иска да направи необходимите вътрешнопартийни реформи.
"Сигурна съм, че това управление ще се провали, но съжалявам, Oбмислям да предложа референдум вътре в партията, за да се намери точния път за промяна на БСП. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ. Тя призна, че партията е загубила доверието на хората и ръководството не иска да направи необходимите вътрешнопартийни реформи. "Сигурна съм, че това управление ще се провали, но съжалявам,

Арестуваха 15 европейци, заподозрени в компютърен шпионаж

http://econ.bg/Новини/Арестуваха-15-европейци-заподозрени-в-компютърен-шпионаж_l.a_i.612521_at.1.html

В хода на най-голямата операция за борба с хакерството в Европа полицията в седем страни арестува 15 души по подозрение в компютърен шпионаж, съобщи...

Манолова: Ще предложа референдум вътре в БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4440119

Oбмислям да предложа референдум вътре в партията, за да се намери точния път за промяна на БСП. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ. Тя призна, че партията е загубила доверието на хората и ръководството не иска да направи необходимите вътрешнопартийни реформи.
Oбмислям да предложа референдум вътре в партията, за да се намери точния път за промяна на БСП. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ. Тя призна, че партията е загубила доверието на хората и ръководството не иска да направи необходимите вътрешнопартийни реформи. "Сигурна съм, че това управление ще се провали, но съжалявам,

Николай Василев: Да се разчита на бизнеса, а не на европрограми

http://frognews.bg/news_80802/

Невинни в ситуацията с КТБ няма. Въпросът е политически и то от 2-3 години назад, заяви в „Още от деня” бившият икономически министър Николай Василев.

Еболата се оказа малария (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439896

Съмнителният за ебола мъж, приет в столичната болница “Токуда” и по-късно поет от Военномедицинската академия, се оказа болен от малария. Това се разбра днес, след като излезе отрицателният за ебола резултат.
Мъжът с инициали К. Т., на 57 г., от София, се върнал преди 18 дни от Сиера Леоне. По неофициална информация
пътувал често
дотам Съмнителният за ебола мъж, приет в столичната болница “Токуда” и по-късно поет от Военномедицинската академия, се оказа болен от малария. Това се разбра днес, след като излезе отрицателният за ебола резултат. Мъжът с инициали К. Т., на 57 г., от София, се върнал преди 18 дни от Сиера Леоне. По неофициална информация пътувал често дотам

Прокуратурата оневини двама лекари по случая Гери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440067

Прокуратурата настоя двама от четиримата лекари от ИСУЛ, пратени на съд за убийството по непредпазливост на 4-годишната Гери Илиева, да бъдат оправдани. Това стана вчера в Софийския градски съд.
Гери издъхна през 2010 г. - две седмици след операция за отстраняване на сливиците, при която възникнали усложнения.
Според прокуроратурата д-р Юлиян... Прокуратурата настоя двама от четиримата лекари от ИСУЛ, пратени на съд за убийството по непредпазливост на 4-годишната Гери Илиева, да бъдат оправдани. Това стана вчера в Софийския градски съд. Гери издъхна през 2010 г. - две седмици след операция за отстраняване на сливиците, при която възникнали усложнения. Според прокуроратурата д-р Юлиян...

Стратиев: Полицаите не искат пари, ако не си в нарушение

http://www.cross.bg/stratiev-pari-iziskvat-1440769.html

Сред пътниците полицаи има много честни, почтени и добри служители. Освен това, ако човек не е направил нарушение, няма как да му поискат пари. Това заяви пред ТВ7 Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ и експерт по пътна безопасност.Когато хората изискват от някого, на първо място трябва да изискват от себе си, допълни Стратиев.Много пъти съм чувал, че хора, за които има корупционни съмнения, веднага са преместени на друго място. Всяко съмнение обаче трябва да се проверява, категоричен е бившият началник на КАТ.Корупцията нарасна тогава, когато се разреши контрол от цялата полиция, а не само от пътното разделения, заяви Стратиев.Жалко е, че през годините чужденците са най-верния индикатор за корупция, защото единствено те веднага подават сигнали, смята още експертът.Мисля, че в скандалния клип с подкупа от 20 лв., даден на пътен полицай, има режисура, вероятно е имало предварителна организация, смята Стратиев.

Футболистите на „Спартак 1918” взеха заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=271509

Ръководството на „Спартак 1918” спази обещанието си към играчите, които днес получиха дължимите заплати. Футболистите се събраха на стадиона в очакване на добри новини и след като ги получиха излязоха за последната си тренировка преди гостуването на „Черноморец” от 14-ия кръг в "Б" група.

Бинев: Партньорите ни от ГЕРБ не бяха далновидни

http://www.cross.bg/patriotichniya-obshtestvoto-depytatut-1440768.html

София /КРОСС/ Смятам, че назначението на Орхан Исмаилов трябваше да бъде внимателно обмислено, особено спрямо настроенията към ДПС в обществото. Знаете какво напрежение има, така че трябваше да има по-голяма политическа далновидност. Това заяви пред ТВ7 депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев.Всички ние трябва да разберем, че е правилно не да се търси работа за някой човек, а да бъде намерен най-компетентния.Трябва да бъдат сложени най-силните критици, за да не се допускат грешки. За жалост, досега не виждаме такова нещо, допълни още депутатът.Нашият електорат се изнервя от подобни назначения, защото чувства, че българите са изтикани от политическите процеси в страната, смята Слави Бинев.Всички знаем, че ще има проблеми в енергетиката. Дори не съм сигурен, че ако нещата бъдат извадени пред обществото, то ще ги понесе. Това не се отнася само за енергетиката, но и за банките, например.Това заяви депутатът по евентуалната възможност Патриотичния фронт да поеме комисията за енергетика, контролираща работата на държавния регулатор ДКЕВР.

Радулов: Всички са доволни, че тефтерите на Златанов ги няма

http://www.cross.bg/zlatanov-radylov-podhodyashtiya-1440767.html

София /КРОСС/ Тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се изгубиха в "подходящия" момент и по "подходящия" начин. Когато ги няма тези веществени доказателства, не може по официален начин да се установи и поправянето им. Освен това изчезнаха докато са се намирали у вещото лице, нали. Така прокуратурата може да каже, че не са се загубили при нея. И всички са доволни. Този коментар направи прид "Дневник" бившият секретар на МВР в правителството на ОДС и преподавател в Нов български университет Николай Радулов по повод преправянето на инициалите Д.П. на "10" в тефтера на Златанов. Все още от прокуратурата не са коментирали официално случая.Попитан какво е обяснението за такава намеса във веществените доказателства, каквито в случая са тефтерите на Златанов, Радулов заяви: "Ако са верни съобщенията в медиите, че над 300 магистрати имат милионни вложения в КТБ, откъде си мислите, че са взели тези пари - явно от подобни услуги."

"Барселона" е номер едно във фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440155

"Барселона" е номер едно в социалните мрежи със 106 196 544 фенове към 20 ноември. Уточнението е важно, защото числата се менят с минути.

Изследване нареди шестте най-популярни клуба в света според почитателите им във фейсбук, инстаграм и туитър.
Каталунците изпревариха големия съперник "Реал", който е втори със 103 474 442 привърженици.

Сам "Барселона" е номер едно в социалните мрежи със 106 196 544 фенове към 20 ноември. Уточнението е важно, защото числата се менят с минути. Изследване нареди шестте най-популярни клуба в света според почитателите им във фейсбук, инстаграм и туитър. Каталунците изпревариха големия съперник "Реал", който е втори със 103 474 442 привърженици. Сам

Поредна класация ни нареди сред най-нещастните в света

http://www.cross.bg/sveta-strani-stepenta-1440766.html

/КРОСС/ България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството - степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. След тях се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания - на 62-о, Канада - на 65-о, Австралия - на 76-о и САЩ - на 105-о. Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Авторите на изследването не отчитат вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

Българите отново са сред най-нещастните в света

http://www.cross.bg/sveta-strani-klasatziyata-1440766.html

/КРОСС/ България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството - степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. След тях се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания - на 62-о, Канада - на 65-о, Австралия - на 76-о и САЩ - на 105-о. Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Авторите на изследването не отчитат вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

Григор Димитров с нов треньор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440136

Григор Димитров ще тренира две седмици в Лос Анджелис с Пол Анакон. Американецът заслужи признанието за треньорска легенда, след като през 90-те години работи с една от големите звезди на тениса Пийт Сампрас.

Двамата бяха тандем 7 години и в тях Сампрас спечели 9 от общо 14-те си титли в Големия шлем. После Анакон бе треньор на Тим Хенман, а пре Григор Димитров ще тренира две седмици в Лос Анджелис с Пол Анакон. Американецът заслужи признанието за треньорска легенда, след като през 90-те години работи с една от големите звезди на тениса Пийт Сампрас. Двамата бяха тандем 7 години и в тях Сампрас спечели 9 от общо 14-те си титли в Големия шлем. После Анакон бе треньор на Тим Хенман, а пре

ГЕРБ внася проектозакон за образованието

http://www.bnews.bg/article-122366

Целта е образованието да бъде национален приоритет и да се изчисти авторитета на учителя.

Сред най-нещастните в света сме

http://www.moreto.net/novini.php?n=271520

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл". Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък "лихва"

http://www.cross.bg/danuk-hampartzymyan-lihva-1440764.html

София /КРОСС/ Идеята за връщане на 10 на сто данък върху лихвите от депозити не е била обсъждана на срещата в четвъртък на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и Асоциацията на банките в България, каза за Дарик председателят й Левон Хампарцумян. Депутатът от РБ Мартин Димитров, Левон Хампарцумян и Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментираха пред Дарик ефектите от връщането на ставката на данък лихва на 10 процента.Според икономиста Петър Ганев приходите от увеличаването на данък лихва с 2 на сто няма да са значителни. В момента ставката е 8 процента, а идеята е да се върне до размера от времето, когато Симеон Дянков наложи въвеждането на данъка - 10%. Ганев заяви, че дори не е трябвало какъвто беше планът, налогът да бъде постепенно премахнат чрез намаляване, а да бъде елиминиран, тъй като на тези средства така или иначе вече е платен веднъж данък. "Той по-скоро е обратно на това, което се опитваме да провокираме, а именно - повече спестявания. Не може самоцелно да се гонят някакви приходи в бюджета, а те не са и толкова съществени, но по-голямата цел поне според мен е хората поне да имат стимул да спестяват, а пък в крайна сметка това, което те спестяват, вече е било обложено, тъй като доходът, който са получили, за да спестят, е бил обложен. Така че няма нужда от вкарване на някакво напрежение в банковата система, още повече сега. По-скоро според мен трябва да се мисли за неговата отмяна", коментира експертът

ГЕРБ замразява минималната работна заплата на 340 лв.

http://www.mediapool.bg/gerb-zamrazyava-minimalnata-rabotna-zaplata-na-340-lv-news227493.html

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й е възможен и компромисен вариант с минимално повишение до 360 или 370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова. Според нея административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя. Съгласно средносрочната бюджетна прогноза, която все още не е променяна от правителството на Бойко Борисов, минималната работна заплата за 2015 г. трябва да бъде 380 лв., а през 2016 г. - 420 лв. Неотдавна КНСБ поиска дори вдигане на минималната заплата с по-голяма стъпка и от началото на 2015 г. тя да стане 400 лв. Синдикатът се обяви за "за нова политика по доходите", която да включва механизъм за ежегодно повишаване на минималната и на средната работна заплата, нова философия и на заплащане в бюджетните сектори и държавната администрация и мерки за повишаване на доходите за най-уязвимите - пенсионери, социално слаби, безработни и хора с увреждания. В декларацията се изразява очакване за гарантиране на среден годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне 50% от средната. Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин също заяви, че раздвижването на икономиката минава през повишаване на доходите на хората. Той обаче се обяви за въвеждане на минимална почасова ставка, която е по-висока от минималната работна заплата.

Отказват се от задължителна градина за четиригодишните (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439956

4-годишните няма задължително да бъдат записвани в детска градина. Това стана ясно вчера, след като в парламента беше внесен законопроектът за предучилищното и училищното образование на Милена Дамянова от ГЕРБ.
Крайно време е, освен да четем докладите на Европейския съюз и на Световната банка, които, за съжаление, показват, че българските деца са. 4-годишните няма задължително да бъдат записвани в детска градина. Това стана ясно вчера, след като в парламента беше внесен законопроектът за предучилищното и училищното образование на Милена Дамянова от ГЕРБ. Крайно време е, освен да четем докладите на Европейския съюз и на Световната банка, които, за съжаление, показват, че българските деца са.

БФБ приключи седмицата с червени индекси и над 1 млн. лева оборот

http://econ.bg/Новини/БФБ-приключи-седмицата-с-червени-индекси-и-над-1-млн-лева-оборот_l.a_i.612516_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) приключиха последния ден от седмицата със спад. Дневният оборот на регулирания пазар обаче надмина...

3 години и 4 месеца затвор за убиеца на Паоло

http://www.cross.bg/sapyndzhiev-priznat-paolo-1440763.html

Стара Загора /КРОСС/ Старозагорският оркъжен съд постанови 3 години и 4 месеца "лишаване от свобода" за Георги Сапунджиев, който на 2 юни 2014 г. прегази с колата си 4-годишния Паоло Иванов. Той бе признат за виновен по чл. 343, ал. 3 от НК за това, че е причинал по непредплазливост смъртта на дете и бе признат за невинен, че деянието е извършено на пешеходна пътека. Освен това Сапунджиев е лишен от право два управлява МПС за срок от 5 години. Той ще трябва да заплати и 10 500 лева съдебни разноски на родителите на детето. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

ВОС определи мерки за неотклонение на двама чиновници от фонд „Земеделие” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271529

Окръжният съд във Варна (ВОС) днес остави без уважение искането на прокурор от СГП за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йорданка Георг. - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ“Земеделие“ Варна, разследвана с други лица за това, че като длъжностно лице е искала и приемала подкуп от земеделски производители, ползващи субсидии по „Схема единно плащане на площ„ за да не извършва действия по служба.

Сепаратистки лидер в Донецк призна за получавани от Русия пари

http://www.mediapool.bg/separatistki-lider-v-donetsk-prizna-za-poluchavani-ot-rusiya-pari-news227492.html

Игор Мартинов, назначен от администрацията на сепаратистите за градоначалник на Донецк - най-големия град в региона, заяви пред германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че бунтовниците получават "много руски пари".   Той уточнява, че Москва помага за финансирането на обществените услуги, държавните служители и пенсионерите, които вече не получават средства от украинското правителство в Киев.   Кремъл нееднократно отрича, че помага на сепаратистите. Но изявленията на Мартинов потвърждават онова, което западните правителства и Киев от месеци казват за намесата на Москва в кризата.   "Русия действа в Украйна, без да се консултира с украинското правителство и подкрепя сепаратистите много активно. Без руска военна и финансова подкрепа просто нямаше да има онзи агресивен сепаратизъм, какъвто виждаме в тези райони", каза по този повод говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт.   Мартинов не посочи числа, но отбеляза, че руски парични трансфери пристигат от лятото и с тях се финансират училищата, службите за спешна помощ, пенсиите и други административни разходи.   Украйна прекрати държавното финансиране за Донецка и Луганска област, след като сепаратистите произведоха избори на 2 ноември, които Киев и Западът смятат за нелегитимни и нарушаващи споразумението за спиране на огъня от септември.

ГЕРБ прокараха наказанието за депутат, обидил държавното ръководство

http://frognews.bg/news_80801/

Текстът в проектоправилника за работа на НС, визиращ изгонването на депутат от зала за обида към държавното ръководство смути и разбуни депутатите, заседаващи в петъчната привечер, съобши нюз.бг.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/21/2424278_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

- Старозагорския окръжен съд даде  ход на делото срещу Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паолои в пешеходната зона на Стара Загора.

- Депутати от ГЕРБ внесоха законопроект за предучилищното и училищното образование. В проекта отпадна идеята децата да започват предучилищна подготовка на 4...

Облагат с 10% лихвите по всички влогове

http://pik.bg/облагат-с-10-лихвите-по-всички-влогове-news252392.html

Облагат с 10% лихвите по всички влогове

Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.
В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

Разширяването на обхвата на данък "Лихва" на практика означава, че ще се облага лихвата от сметката, в която си получаваме заплатата например или ако сме направили дългосрочен спестовен влог.

При въвеждането на данъка в началото на 2013-а се облагаха единствено лихвите по срочните депозити. Според Менда Стоянова при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база.

„Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат.
Единственото изключение ще бъдат детските спестовни влогове, а очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв.”, каза още Стоянова.

Предложението за новият данък предстои да се внесе и гласува в парламента. Засега е ясно, че БСП няма да го подкрепят, докато Патриотичния фронт и Реформаторския блок вероятно ще го подкрепят. От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.

Манолова ще решава проблемите в БСП с вътрешнопартийно допитване

http://www.cross.bg/partiya-dopitvane-manolova-1440761.html

София /КРОСС/ Мая Манолова от БСП предлага в партията да се проведе вътрешнопартийно допитване. БСП е в криза. Имаме тежки проблеми. Ръководството не е готово да извърши реформа. Това е притеснително. Тази реформа е наложителна. Съпартийците ни да кажат искат ли промени в партията и как ги виждат. За целта трябва да предложим сериозен документ, който да покаже как да се промени. БСП, каза Манолова пред БНТ. Първо ще го предложим на Националния съвет. Ако нашето предложение за вътрешнопартийно допитване не бъде възприето, ще търсим други форми, посочи депутатката. Трябва да насочим усилията си към младите хора, да се опитаме да направи БСП една конкурентна партия. Социалистите не заслужават такава лява партия. Те заслужават силна, можеща, активна, модерна лява партия. И това е нещото, което трябва да направим, категорична бе тя.

Карла Бруни се включва в Band Aid

http://www.cross.bg/band-proekt-blagotvoritelniya-1440762.html

/КРОСС/ Бившата първа дама Франция Карла Бруни-Саркози ще оглави френската версия на благотворителния проект Band Aid за помощ в борбата срещу ебола в Западна Африка, съобщава The Guardian.Тя ще запише песента „Коледа е тук" с лейбъла Mercury Music Group. В благотворителната акция ще се включат още много известни френски изпълнители. Песента ще бъде пусната на 1 декември. Всички приходи от нея ще отидат в благотворителния фонд Band Aid.Band Aid е благотворителен проект, създаден през 1984 г. от музикантите Мидж Юър и Боб Гелдоф за набиране на средства за гладуващите в Етиопия. Водещи британски поп звезди, сред които Пол Маккартни, Стинг и Дейвид Бауи, тогава записаха коледната песен „Do They Know It's Christmas?", който успя да събере 150 милиона долара за борбата с глада.

Окончателно. Три години и четири месеца за шофьора, прегазил 4-годишния Паоло

http://offnews.bg/news/n_1/n_420950.html

След като призна вината си и по първоначална информация Георги Сапунджиев бе  пуснат под парична гаранция, в крайна сметка той получи присъда за три години и четири месеца затвор, съобщи Нова тв. Три години и четири месеца ще трябва да прекара в затвора шофьорът, който през юни прегази 4-годишния Паоло в пешеходната зона на Стара Загора.  От присъдата ще бъде приспаднат периодът, в който Георги Сапунджиев е бил в домашен арест. Сапунджиев призна вината си, което позволи процесът да се гледа по съкратената процедура и още днес да има присъда. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира решението на съда, както и дали родителите на Паоло ще обжалват. Днес по-рано старозагорци се събраха на протест, за да поискат ефективна присъда и по-строги закони за шофьорите убийци у нас. Малко преди 9.30 ч. пред Съдебната палата в града започнаха да пристигат хора, за да помълчат в памет на Паоло и с мълчанието си да напомнят на съда, че искат справедлив процес.

Манолова: Цачева ще ме наказва за обида на Борисов

http://frognews.bg/news_80800/

Пращаме правилника на парламента на Конституционния съд. ГЕРБ се връща на власт и с тях диктатурата. ГЕРБ се готвят да ударят парламентаризма. Искат да ограничат парламентарния контрол, намалиха времето за изказване на народните представители. Малките групи ще имат по 10 минути, заяви в „Още от деня” червената депутатка Мая Манолова.

След 20 часа скандали: НС прие новия правилник

http://www.bnews.bg/article-122407

Дебатите минаха през скандали от наркотици до тези за етично поведение.

Малката Рижа остава в ареста, удареният фотограф е с пукната вежда

http://frognews.bg/news_80799/

27-годишният Симеон Стоянчов, по-известен като Малката Рижа, остава в ареста. След шута в главата фоторепортерът на в. "Черноморски фар" Борислав Пенков е с пукната вежда.

Безотчетните пари на депутатите ще се облагат с 10% данък

http://offnews.bg/news/n_1/n_420949.html

Най-накрая депутатите решиха безотчетните пари на депутатите да бъдат обложени с данък, равен на корпоративния налог - 10%. От години в началото на всеки парламент се говори, че тези пари трябва да бъдат обложени, но това така и не се случваше. Народните избраници имат право на 2/3 от заплатата си - около 1500 лв., като допълнителна сума за сътрудници, консултации, кантори и др. разходи. При изработването на правилника на 42-тото Народно събрание беше записано, че всеки депутат трябва да се отчита пред парламентарната си група за всеки похарчен лев, а после групите да публикуват този отчет, но това така и не се случи.  След два дни работа и над 18 часа дебати депутатите от 42-тото Народно събрание си гласуваха правилник за работа. Той предвижда да се създаде парламентарен канал, който да подава сигнал на всички телевизии, но не е ясно кога и с какви средства ще се случи това. В бъдеще ще има наказание за обиди към членове на Министерския съвет - до три дни извън пленарна зала и съответно орязване на заплатата за дните на отсъствия. По време на парламентарния контрол пък официално ще е разрешено да липсва кворум.

Пет партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение

http://www.moreto.net/novini.php?n=271478

В Украйна представители на пет политически сили сключиха коалиционно споразумение, предаде агенция „Униан". Документът беше подписан от Блока на Петро Порошенко, Народния фронт, „Самопомощ", Радикалната партия на Олег Ляшко, и „Отечество" на Юлия Тимошенко.

Веселин Вучков: ДАНС и ГДБОП трябва да се разделят

http://offnews.bg/news/n_1/n_420918.html

ГДБОП 20 години беше в МВР и сега трябва да се върне обратно там, реформата обаче трябва да бъде направена плавно и да не засегне работата на службата и на служителите, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV. "ДАНС е българското контраразузнаване, има много информационно-аналитична дейност, има много полицейски правомощия – да задържа, да обискира. Има звено за борба с организираната престъпност, което е полицейска структура. Има възможност да разследва по НПК като дознатели. Това е смесване на функции, което например германската конституция не позволява и аз подкрепям идеята ДАНС да добие своя контраразузнавателен профил", допълни той. Според него нито ДАНС, нито МВР е редно да имат възможността да подслушват или министър да нарежда подслушване. "Трябва да се прокара принцип – този, който иска да подслушва, не трябва да притежава и техниката за това. Обаче в ДАНС не е така. ДАНС може и да иска разрешение, и да притежава собствена техника за подслушване. Този проб 2008 г., преди да се създаде в съвременния вид от 14 юни миналата година, където има още повече правомощия", категоричен бе той. Вучков се зарече да не бъде в ничия сянка и потвърди, че никой не му е поставял подобни условия. Той обаче не видя нищо лошо в това да се чува и вижда с лидера на най-голямата политическа партия в страната и бивш вътрешен министър - Цветан Цветанов, тъй като това било необходимо от професионална гледна точка. Важното обаче било "да не позволим МВР да се използва за политически и пропагандни цели". Според вътрешния министър обвиненията, че МВР е било използвано за медийни цели и репресии е силно преувеличено и използвано като пропаганда от опозицията, но се съгласи, че е съществувало подобно нещо, но не и по сериозни случаи. Веселин Вучков изрази неодобрението си спрямо главния секретар на МВР Светослав Лазаров, но заяви, че никога не го е карал и няма да го кара да си подава оставката. Вместо това ще се стреми да работи с него. Министърът се възмути от това, че по времето на кабинета "Орешарски" "опорните точки са се писали в кабинета на МВР" и се зарече никога повече да няма подобно нещо. Относно откраднатите тефтерчета на Филип Златанов Вучков лаконично каза, че прокуратурата прави разследване и предстои да се произнесе, но той самият не изключвал възможността те нарочно да са били "изгубени". Според него "е нормално най-важните веществени доказателства за последните 3-4 години да се разнасят така нехайно" .

Миков: ГЕРБ предлагат правила, които ни връщат около век назад

http://www.cross.bg/mikov-parlamenta-bulgariya-1440760.html

София /КРОСС/ ГЕРБ създава възможност в правилника за субективна преценка на репресивни вътрешнодисциплинарни мерки в НС. Това заяви от парламентарната трибуна предстедателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков по повод предложения от управляващите текст в правилника за дейността на парламента, според който народен представител може да бъде отстранен от заседание, ако оскърби Народното събрание, членове на МС или други органи на държавната власт. Той допълни, че според Конституцията народният представител не носи наказателна отговорност за изказванията си в пленарна зала. „Това е едно свещено право, дадено в Конституцията на депутата- в защита на свободата на словото и изразяването тук, от тази трибуна, иначе щеше да носи наказателна отговорност за обида и клевета", добави Михаил Миков. Според него не може да има оскърбяване, може да има оскверняване. Председателят на БСП лява България добави, че това предложение на ГЕРБ няма да подобри нито авторитета на институцията, нито отношенията в парламента. Михаил Миков определи предложения от управляващите текст като изключително антидемократичен и антипарламентарен, ограничаващ свободата на словото на народния представител, гарантирана от Конституцията. „Този текст връща България с около век назад", заключи Миков

Путин получи осми дан по карате

http://www.vesti.bg/sviat/putin-poluchi-osmi-dan-po-karate-6027862

Призът му бе връчен от Международния комитет - висшият орган на ръководството на Международната организация по киокушин-кан карате-до

Брюксел ще помага на закъсалите страни в усвояването на еврофондовете

http://www.mediapool.bg/bryuksel-shte-pomaga-na-zakasalite-strani-v-usvoyavaneto-na-evrofondovete-news227491.html

Европейската комисия (ЕК) създава специална работна група, която да подпомага страните, изоставащи с усвояването на еврофондовете, каквато е България. Това съобщи комисарят по регионалната политика Корина Крецу, която представи данни за новите оперативни програми в страните от Евросъюза. Освен на по-нови страни - членки като България и Румъния, които изостават с усвояването на парите най-вече заради липса на опит, работната група към дирекция "Регионална политика" ще помага и на държави, които от години получават еврофондове, без да постигат особен ефект. Помощта ще има за цел първо да се усвоят възможно повече от парите от стария програмен период, както и да се избегне забавяне при средствата, които се отпускат до 2020 г. До момента са одобрени едва 39 програми или малко над 10 на сто от всички, съобщи комисар Корина Крецу. Нейните очаквания са до края на годината да бъдат одобрени около 150 оперативни програми от общо 310. "Ние не можем да правим компромиси с качеството на проектите" заяви Крецо. Тя увери, че въпреки проблемите с недостига в евробюджета, страните ще получат дължимите им средства, когато бъдат приети промените в него. Това, по думите й, вероятно ще стане през април или май.

3, 4 години затвор за шофьора, прегазил Паоло

http://frognews.bg/news_80798/

Окръжният съд в Стара Загора присъди 3 години и 4 месеца в затворническо общежитие при първоначален общ режим на Георги Сапунджиев за убийството на 4-годишния Паоло, съобщи БГНЕС.От присъдата ще бъде приспаднат периодът, в който подсъдимият е бил по домашен арест.

Връщат 10% данък за депозитите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439880

Междувременно ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха проект за промени в закона за банковата несъстоятелност. Това стана ден, след като премиерът Бойко Борисов се договори с банкерите да бъдат отменени всички сделки в КТБ, направени след датата на квестурата. 
Пред журналисти вчера в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че мотивът е защитата на обществения Междувременно ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха проект за промени в закона за банковата несъстоятелност. Това стана ден, след като премиерът Бойко Борисов се договори с банкерите да бъдат отменени всички сделки в КТБ, направени след датата на квестурата. Пред журналисти вчера в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че мотивът е защитата на обществения

Дачич: Сърбия няма да извърши икономическо самоубийство

http://www.cross.bg/surbiya-pozitziyata-dachich-1440759.html

/КРОСС/ Сърбия не може да извърши икономическо самоубийство, разрушавайки връзките си с Русия. Това заяви в Белград сръбският външен министър Ивица Дачич."Надявам се, че няма да се окаже в ситуация да избира между Брюксел и Москва", каза Дачич. Въпреки това, той призна, че Сърбия трябва да съгласува външната си политика и политиката по сигурност с европейската като кандидат-член за Европейския съюз."Единственото нещо, с което не сме съгласни, са санкциите срещу Руската федерация", каза ръководителят на сръбското външно министерство и подчерта, че позицията на страната по отношение на Русия не се е променила, както и позицията към Европейския съюз.

Безотчетните пари на депутатите ще се облагат с 10% данък от догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424273_bezotchetnite_pari_na_deputatite_shte_se_oblagat_s_10/?ref=rss


От 2015 г. ще се облагат с 10 на сто безотчетните разходи на парламентарните групи, които получават от Народното събрание. Това записаха депутатите в новите финансови правила за бюджета на 43-то Народно събрание. Идеята е на председателя на временната комисия за подготвка на правилника Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Досега не беше известно публично за какво точно се харчат тези средства. В новите правила е записано, че те се използват за плащане на сътрудници, консултации, експертизи,...

Минималната работна заплата остава 340 лева

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/minimalnata-rabotna-zaplata-ostava-340-leva-184270/

Административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса, смята Менда Стоянова

Работодателите нямат нарение да правят съкращения

http://frognews.bg/news_80797/

Работодателите у нас почти не планират съкращения. Оптимистични данни излязоха от международно проучване между 56 компании от 12 сектора в икономиката ни.

Вътрешният министър Веселин Вучков: Не отричам, акции на МВР се използваха за медийни цели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439999

Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора. Пиар акции няма да се правят, защото те могат да се окажат контрапродуктивни. Полицията ще говори само чрез обвинителните актове на прокурора. Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора. Пиар акции няма да се правят, защото те могат да се окажат контрапродуктивни. Полицията ще говори само чрез обвинителните актове на прокурора.

40 месеца затвор за шофьора, убил Паоло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4440004

Присъда от 3 години и четири месеца затвор получи Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази 4-годишния Паоло с джипа си в пешеходната зона в Стара Загора. Шофьорът бе лишен и от правото да управлява МПС за срок от 5 години.
Преди това прокуратурата поиска Сапунджиев да влезе в затвора за 6 години и половина. Присъда от 3 години и четири месеца затвор получи Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази 4-годишния Паоло с джипа си в пешеходната зона в Стара Загора. Шофьорът бе лишен и от правото да управлява МПС за срок от 5 години. Преди това прокуратурата поиска Сапунджиев да влезе в затвора за 6 години и половина.

ХАНДБАЛ: Добруджа загуби първия мач от Рамат Хашрон с 22:30

http://dobrudjatv.net/%d1%85%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b1%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%87-%d0%be%d1%82/

Хандбалистите на Добруджа загубиха с 22:30 от израелския Рамат Хашрон първия 1/16-финал от турнира „Чалъндж къп“. Момчетата, водени от Георги Андреев и Светослав Божков, бяха равностойни на гостите само в първите 10 минути на двете полувремена. Израелският тим показа добра сработеност, скорост и бързи комбинации. […]

Жените социалистки от Радомир празнуваха Деня на християнското семейство и рождения ден на 77-годишната учителка Милка Идакиева

http://www.zapernik.com/pernik/jenite-socialistki-ot-radomir-praznuvaha-denya-na-hristiyanskoto-semeistvo-i_35980/

В Деня на християнското семейство представителки на Обединението на жените социалистки град Радомир посетиха дългогодишната радомирска учителка Милка Идакиева , която навърши 77 години в същия ден.

Празниците са дни, в които освен да празнуваме, показваме и уважението си към хората, а г-жа Идакиева е човек, посветил живота си на възпитането и образованието на младите хора.

Рожденичката прие...

Продължава

Русия ограничава петролния добив?

http://europe.actualno.com/Rusija-ogranichava-petrolnija-dobiv-news_61679.html

Възможно е Русия да намали добива на петрол в опит да съживи цените. Това каза енергийният министър на страната Александър Новак, предаде БГНЕС. "Готова ли е Русия да намали добива в подкрепа на...

Убиецът на 4-годишния Паоло зад решетките за над 3 години

http://crime.actualno.com/Ubiecyt-na-4-godishnija-Paolo-zad-reshetkite-za-nad-3-godini--news_61680.html

Георги Сапунджиев, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 2 юни на 4-годишния Паоло Иванов в Стара Загора, получи 3 години и четири месеца ефективна присъда при нормален режим. В усло...

Вътрешният министър Вучков: Акции на МВР се използваха за медийни цели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439977

Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора. Пиар акции няма да се правят, защото те могат да се окажат контрапродуктивни. Полицията ще говори само чрез обвинителните актове на прокурора. Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора. Пиар акции няма да се правят, защото те могат да се окажат контрапродуктивни. Полицията ще говори само чрез обвинителните актове на прокурора.

КНСБ иска 400 лв. минимална заплата от 2015 г.

http://www.cross.bg/zaplata-knsb-rabotna-1440758.html

София /КРОСС/ Необходима е нова политика на доходите, пише в декларацията на Изпълнителния комитет на КНСБ. Темповете на номинален ръст на средната работна заплата рязко спаднаха от началото на 2014 г. и ако през предходните 5 години те бяха между 6 и 12 на сто, то за първите девет месеца на настоящата година са средно около 2.3 на сто, пише в съобщението. ИК на КНСБ апелира към правителството и работодателите за разработване на спешен пакет от мерки за повишаване на доходите в страната за най-уязвимите слоеве от обществото - пенсионери,социално слаби граждани, работещи бедни, безработни и хора с увреждания. Синдикатът иска повишение на минималната работна заплата от началото на 2015 г. до 400 лв. и гарантиране на ръст през целия 4-годишен период, с цел достигането на 50 на сто съотношение спрямо средната работна заплата до края на 2018 г. КНСБ настоява за изработване на механизъм за ежегодно договаряне на МРЗ, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели и постигане на ежегоден ръст на средната работна заплата не по-малко от 10 на сто средно за периода до 2018 г. Новата политика по доходите трябва да бъде заложена още с приемане параметрите на Бюджет 2015 г., подчертават от синдиката

Сапунджиев с 3 г. и 4 месеца затвор за смъртта на 4-годишния Паоло

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439993

Окръжният съд в Стара Загора присъди 3 години и 4 месеца в затворническо общежитие при първоначален общ режим на Георги Сапунджиев за убийството на 4-годишния Паоло, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
От присъдата ще бъде приспаднат периодът, в който подсъдимият е бил по домашен арест.
БГНЕС припомня, Окръжният съд в Стара Загора присъди 3 години и 4 месеца в затворническо общежитие при първоначален общ режим на Георги Сапунджиев за убийството на 4-годишния Паоло, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. От присъдата ще бъде приспаднат периодът, в който подсъдимият е бил по домашен арест. БГНЕС припомня,

6% от българите с разширения на мозъчните съдове

http://frognews.bg/news_80796/

6% от българите имат разширения на мозъчните съдове, наречени мозъчни аневризми, и проблемите на тези хора са изключително сериозни. Най-честата изява на аневризмите е главоболие, което обикновено е по-силно от обичайното. Симптомите обаче са изключително подвеждащи, тъй като може да бъдат сбъркани с настинка, с мигрена или някакъв тип хронично главоболие.

Безплатен семинар „Тревожните разстройства – проблем или ресурс за развитие" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271416

На 23.11.2014 в Младежки дом зала 17г Клуб „Психология" Варна, организира първия безплатен семинар от есенно - зимната кампания "Психологично здраве" : "Тревожните разстройства - проблем или ресурс за развитие?", научи Moreto.

Вучков: МВР няма да прави пиар акции

http://pik.bg/вучков-мвр-няма-да-прави-пиар-акции-news252387.html

Вучков: МВР няма да прави пиар акции

МВР е помогнало при снощния случай с пациент със съмнения за ебола в столична болница. Трябваше да се установят няколко човека, които са били в контакт с пациента, но след 4.00 ч. това стана безсмислено, обясни в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Попитан за контактите си с Цветан Цветанов и дали ще остане в сянката на бившия вътрешен министър, Вучков заяви: "Няма да бъда в ничия сянка.  Никой не ми е поставял такива условия. Ще си изпълнявам функциите съобразно закона. Няма нищо осъдително в това вътрешният министър да говори с председателя на парламентарната група на най-голямата политическа партия у нас.

Важното е да не позволим вътрешното министерство да се ползва за политически или пропагадни цели". Той призна, че при предишния мандат на ГЕРБ е имало прекалена показност при провеждането на полицейските акции. Още в самото начало на мандата гарантирам, че това няма да се случва. Ще се подава информация чрез медиите към обществото, но само дозирано Пиар акции няма да се правят.

Полицията ще говори чрез обвинителните актове на прокурора в съдебна зала, категоричен бе вътрешният министър. Вучков каза, че МВР няма да се занимава с подслушвания, а те ще останат към служба ДАТО.

Той посочи, че реформата в ДАНС трябва да бъде извършена плавно. Според министъра спецслужбата не трябва да се занимава с подслушвания, а трябва да има чисто контраразузнавателни функции. Веселин Вучков посочи, че няма да оказва натиск върху главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да подаде оставка.

Вътрешният министър обаче подчерта, че с промените в Закона за МВР трябва да се върне балансиращата роля на президента при назначаването на главния секретар на силовото ведомство.


Унгария и Сърбия сигурни, че ще изпълнят проекта „Южен поток“

http://econ.bg/Новини/Унгария-и-Сърбия-сигурни-че-ще-изпълнят-проекта-Южен-поток-_l.a_i.612474_at.1.html

Газопроводът Южен поток е от общ интерес за Унгария и Сърбия, смятат външните министри на двете страни Петер Сиярто и Ивица Дачич, предаде Танюг. ...

Отнеха на сириец имоти за 1,7 млн. лв. в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/otneha-na-siriec-imoti-za-17-mln.-lv.-v-bylgariia-6027860

В полза на българската държава са отнети хотел в груб строеж в курорта "Слънчев бряг" и други имоти

Путин получи осми дан по карате

http://www.cross.bg/pytin-dzhydo-polychi-1440757.html

/КРОСС/ Международният комитет, висшият орган на ръководството на Международната организация по киокушин-кан карате-до, даде на президента на Русия Владимир Путин най-високата майсторска степен – осми дан, предаде ТАСС. Решението, взето по-рано, бе огласено днес с писмо на Хацуо Рояма, ръководител на Международната организация по киокушин-кан карате-до. През 2001 г. Рояма присвои на Путин пети дан, а през 2009 г. – седми. Владимир Путин е майстор на спорта по джудо и самбо. През септември 2006 г. той стана почетен президент на Европейския съюз по джудо, а през 2010 г. получи диплом “Доктор в областта на джудото” от южнокорейски университет. Президентът на Русия Путин продължава да се занимава с джудо и да оказва подкрепа на Федерацията по джудо на Русия. През 2013 година Путин получи почетен девети дан по таекуондо.

ГЕРБ се отказа да праща четиригодишните на задължителна градина

http://frognews.bg/news_80795/

ГЕРБ се отказва от задължителната градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 г. Това е заложено във внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование.

Съдът постанови 3 г. затвор за убитото с кола дете в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424263_sudut_postanovi_3_g_zatvor_za_ubitoto_s_kola_dete_v/?ref=rss


Старозагорският окръжен съд осъди на 3 години и 4 месеца затвор Георги Сапунджиев, който през юни блъсна  и уби четиригодишно дете в града, съобщи БНТ.

Присъдата се предвижда да бъде изтърпяна при първоначален строг режим в затворническо общежитие. Освен това Сапунджиев трябва да плати 10 500 лв. разноски по делото, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 5 години.

Присъдата, която подлежи на обжалване, е по-малка от очакваната заради съгласието на Сапунджиев делото да...

Съдът постанови 3.4 г. затвор за убитото с кола дете в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424263_sudut_postanovi_34_g_zatvor_za_ubitoto_s_kola_dete_v/?ref=rss


Старозагорският окръжен съд осъди на 3 години и 4 месеца затвор Георги Сапунджиев, който през юни блъсна  и уби четиригодишно дете в града, съобщи БНТ.

Присъдата се предвижда да бъде изтърпяна при първоначален строг режим в затворническо общежитие. Освен това Сапунджиев трябва да плати 10 500 лв. разноски по делото, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 5 години.

Присъдата, която подлежи на обжалване, е по-малка от очакваната заради съгласието на Сапунджиев делото да...

3 г. и 4 м. затвор за смъртта на Паоло

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/3-g.-i-4-m.-zatvor-za-smyrtta-na-paolo-6027833

Процесът в Стара Загора ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда

Вучков: Няма да бъда в ничия сянка

http://www.cross.bg/sekretar-vychkov-godishen-1440756.html

София /КРОСС/ Няма да бъда в ничия сянка. Никой не ми е поставял такива условия. Ще си изпълнявам функциите съобразно закона, заяви пред bTV министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и добави, че е нормално да се среща със зам.-председателя на най-голямата политическа партия и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Винаги съм бил внимателен в своите контакти и ще продължа до го правя. Важното е да не позволим МВР да се ползва за политически и пропагандни цели, посочи Вучков. Той каза още, че в министерството няма да се правят PR акции, защото в един момент те можело да се окажат контрапродуктивниИнформация ще има за конкретни операции, но само дозирано. Полицията ще говори чрез обвинителните актове на прокурора в съдебна зала, категоричен бе той. Попитан дали би искал настоящият главен секретар Светлозар Лазаров да си тръгне от МВР, Вучков заяви, че ще спази закона, според който главният секретар е с 5-годишен мандат. Шефът на МВР обаче подчерта, че след като се променят изискванията, може и да помисли кого да предложи. "Критикувал съм много дейността на главния секретар, когато бях народен представител. Той има мандата и той е 5-годишен. Идеята е да се възстанови една балансираща роля на президента. 25 години той назначаваше главен секретар, шеф на ДАНС и т.н. Главният секретар не ми е предлагал да си подава оставка и аз насила няма да го накарам. Аз назначих негов заместник и те трябва да работят в екип", подчерта Вучков.

SOFIX спадна за осми път в последните десет сесии

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-spadna-za-osmi-pyt-v-poslednite-deset-sesii-184272/

Дори пренебрежимо малка част от блокираните в КТБ средства може да оживи съществено борсата, посочва Явор Спасов от БенчМарк Финанс

Добрите учители ще стават лидери

http://frognews.bg/news_80794/

Учителите с добри практики ще стават лидери. Ще се създадат такива механизми, прилагащи творческия процес да бъдат стимулирани не само материално след приемането и прилагането на така чакания нов Закон за училищното образование.

Цесиите в КТБ след поставянето й под надзор стават невалидни

http://www.mediapool.bg/tsesiite-v-ktb-sled-postavyaneto-y-pod-nadzor-stavat-nevalidni-news227490.html

Поправка в Закона за банковата несъстоятелност, според която за недействителни ще се обявяват всички прихващания между влогове и кредити в една банка, сключени след датата на поставянето й под особен надзор от страна на Българската народна банка, внесоха в петък народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Така всъщност корекцията няма да е в законопроекта на актуализацията на бюджета, както каза ден по-рано премиерът Бойко Борисов. Става въпрос за допълнение към сегашния чл. 59 на Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда при производство на несъстоятелност на дадена банка за недействителни да се считат прихващанията между сметки на нейни клиенти, ако се прецени, че те са знаели, че предстои да бъде поискана несъстоятелността на банката или да й бъде отнет лицензът. Вече невалидни ще са и цесии, сключени след датата на поставяне на банката под надзора на БНБ. Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни пред Mediapool, че практиката сочела, че несъстоятелността в една банка обикновено настъпва по-рано от поставянето й под особения надзор на банковия регулатор. Той мотивира законовата поправка и с това, че преди поставянето на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) под особения надзор на БНБ Централната банка вече е била излязла с решение за надзор над КТБ заради недостатъчната й ликвидност. Според него това е било достатъчен знак за проблеми с банката, които и са провокирали лавината от сделки за прихващания между депозити и заеми в банката. "Моментът, в който спряха плащанията в КТБ, всички, които са предприели действия за цесии, са знаели за проблемите с ликвидността на банката", коментира Кирилов. Всички, които през този период са правили цесии с цел прихващане, са знаели, че банката е неплатежоспособна, иначе нямаше да е под специален надзор, и се опитват да заобиколят закона, коментира от своя страна председателят на временната бюджетна комисия на парламента Менда Стоянова. По думите й, този ред, който сега въвеждат, ще се прилага от синдика при една бъдеща несъстоятелност на КТБ, така че той не прави правни последици със задна дата. Целта на този законопроект е една единствена - да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, всички вложители - гарантирани и негарантирани, Фонда за гарантиране на влоговете, който след като изплати депозитите на гарантираните вложители ще ги замести като кредитор в КТБ, обясни Менда Стоянова. Тя отбеляза, че през дългите месеци на т. нар. специален надзор над КТБ и особено напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове обикновено от негарантирани вложители с депозити над 196 хиляди лева на фирми, които имат кредити в КТБ, с цел след това да бъде извършено прихващане. Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си, техните пари няма да влязат в масата на несъстоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители, коментира тя. По думите й измененията са и в интерес на всички данъкоплатци, тъй като гаранционният фонд ще изплати депозитите и със заем, който държавата ще тегли за това. Имаме информация от преди две седмици, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1,170 млрд. лева цесии, от които около 800 млн. имат заявки за извършване на прихващания, обясни Менда Стоянова. Кирилов допълни, че с измененията се внася допълнително основание, което да бъде относимо за бъдещия синдик на КТБ, който ще трябва да преценява валидността на прихващанията, ако бъде даден ход на делото по поисканата от БНБ несъстоятелност на КТБ. Първото заседание по делото, което е насрочено в Софийския градски съд (СГС) за 24 ноември – понеделник, все пак ще състои, независимо че ден по-рано стана ясно, че има две жалби срещу решението за Централната банка за отнемане на лиценза на КТБ. Те са от основния акционер на КТБ - фирмата "Бромак" на пребиваващия в Сърбия Цветан Василев, чакащ решение дали да бъде екстрадиран в България по обвинение за източване на 206 млн. лв. от банката, както и от един от вложителите в КТБ – Орлин Кунев, който по неофициална информация има блокирани 1 млн. лв. в банката. От СГС съобщиха в петък, че казусът за несъстоятелността на КТБ все още не е спрян, тъй като в съда не са постъпили становища от страните. Така, магистратите ще ги изслушат на откритото си заседание в понеделник и едва след това ще вземат решение дали да спрат делото, докато Върховният административен съд се произнесе по жалбите срещу отнемането на лиценза, или ще му даде ход и ще назначи синдици в КТБ. Според Закона за банковата несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) трябва да предложи на съда лицата, които ще отговарят за осребряването на активите на банката, за формиране масата на несъстоятелността и разпределението й, както и ще преценяват кои вземания на кредиторите да признаят. По информация на Mediapool ФГВБ ще предложи двама синдици от списъка на БНБ с 26 души, за които обаче не е ясно по какъв критерий са влезли в този регистър. Техните имена се избират от управителният съвет на фонда, обясниха механизма от институцията. Междувременно трима от отстранените директори на КТБ изпратиха писмо до квесторите на банката, в което информират за това, че фирми с просрочени плащания по техни кредити в КТБ в момента разпродават активите си. Орлин Русев, Илиан Зафиров и Георги Христов съобщават, че има информацията, че лицето Бисер Андонов Лазов - защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми - кредитополучатели в КТБ, разпродават техни имоти или ги прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица. Те дават пример кат на 31 октомври 2014 г. фирма "Евробилд 2003" ЕООД (собственост на "Аквафинанс" ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за 85 милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. "Граф Игнатиев" номер 10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката - "Ню кооп инвест" ЕАД е с изпълнителен директор Ненчо Ангелов Трифонов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 557698, том 21, акт 50. На 13 ноември "Евробилд 2003" ЕООД продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на "Балкан Ерма" ЕООД с управител Ангел Славчев Христов - също близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 84119, том 23, акт 127. На същата дата двете фирми спретват и покупко-продажба на парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида номер 62556, том 20, акт 93. Бившите шефове на КТБ допълват, че по техни данни, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на "Евробилд 2003" ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми. Те молят квесторите да проверят дали по сметките на длъжника "Евробилд 2003" ЕООД са постъпили средства в резултат от горепосочените операции и дали с тях са обслужени дълговете на фирмата.

Wall Street започва сесията с обещания за рекорди*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-zapochva-sesiiata-s-obeshtaniia-za-rekordi-184273/

Влияние в ранните часове оказват действията на Европейската централна банка и централната банка на Китай

БСП: Деспотизмът се завръща под ботуша на ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-122404

БСП алармират, че няма кворум, а председателя на НС приема текстове в правилника както и е изгодно

Измамите с ебола достигат и американските борси

http://www.investor.bg/sasht/337/a/izmamite-s-ebola-dostigat-i-amerikanskite-borsi-184271/

SEC предупреди за възможни злоупотреби и преустанови търговията с акциите на четири компании

Кризата и просещите деца в Гърция

http://www.grreporter.info/Krizata_i_proseshchite_deca_v_Grciya/16437

Някои от децата знаят предварително, че ще дойдат тук, за да печелят пари. Други се информират за това, когато пристигнат в Гърция. Родителите и хората, които ги придружават обаче идват с ясното съзнание, че децата идват за да печелят чрез работа на улицата, казват представители на неправителствени организации в подкрепа на децата.

прочети повече

Швейцария поведе с 1:0 срещу Франция във финала на купа "Дейвис"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424116_shveicariia_povede_s_10_sreshtu_franciia_vuv_finala_na/?ref=rss


Станислас Вавринка победи Жо-Вилфред Цонга с 6:1, 3:6, 6:3, 6:2 в откриващия мач на финала за купа "Дейвис" и Швейцария поведе с 1:0 победи срещу Франция.

Двубоят на специално пригодения клей корт на стадион "Пиер Моруа" в Лил беше гледан от 27 432 зрители и счупи рекорда за най-много публика на турнира. Предишният рекорд държеше олимпийският стадион в Севиля при финала за купа "Дейвис" през 2004 г. с 27 000 зрители.

Шампионът от Australian Open излезе на корта като...

Британски банки наемат хакери, които да ги защитават от кибератаки

http://www.moreto.net/novini.php?n=271421

Британските банки и фирми започват да наемат хакери, които да защитават мрежите им от кибернападения. Решението им е продиктувано от липсата на достатъчно квалифицирани кадри, съобщават световните медии. Според проучвания 74% от фирмите в Обединеното кралство споделят, че киберсигурността изисква нови умения.

Депутатите ще могат да влизат с оръжие в парламента

http://www.mediapool.bg/deputatite-shte-mogat-da-vlizat-s-orazhie-v-parlamenta-news227489.html

И в новото Народното ще е възможно депутатите да влизат с оръжие. Това стана ясно в петък след като те се отказаха от изричната забрана на носенето на хладно и огнестрелно оръжие, както и на взривни и отровни вещества в кулоарите на парламента. Предложението в проекта на новия парламентарен правилник бе внесено от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов и първоначално беше подкрепено с 81 гласа "за" от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака", 13 "против" и 14 "въздържал се". Валери Симеонов напомни за случая от миналото лято, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде на работа с пистолет. "Имаше такъв случай, таваришчите от "Атака" могат да го потвърдят", каза той. В крайна сметка, обаче предложението бе прегласувано. "Ние ли се опитваме да докажем на хората, че не заслужаваме мястото си тук, или те са прави", каза, мотивирайки искането си за повторен вот, народният представител от БСП Таско Ерменков. "Ние гласуваме нещо, което е естествено за хората, които идват на работа. Колко от депутатите влизат с охранители, които носят оръжие тук", допълни той и помоли депутатите за малко нормалност и да престанат да гласуват неща, които нямат нищо общо с работата им. След прегласуването идеята отпадна. Националистическа разпра До разпра между двете националистически групи – ПФ и "Атака" - доведе и предложението на фронта за задължителен годишен тест за наркотични вещества на депутатите. То беше отхвърлено с 30 "за", 27 "против", 53 "въздържал се". ДПС не участва гласуването и на двете идеи на Патриотичния фронт. От "Атака" пък гласуваха солидарно с Патриотичния фронт и дори настояха тестът за дрога да е по-често - на всеки 4 месеца. Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че ще подкрепи идеята за наркотест, защото това се изисква за шофьорите на камиони, но не и за управляващите. Борислав Великов от Реформаторите настоя да се уточни за кои точно наркотични вещества ще са тестовете и по какъв метод. Никой няма право да прави насилствено изследване на биологичен материал и да изнася резултати от изследването без съгласието на изследвания, напомни и Вяра Церовска от ГЕРБ. Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) посочи, че би подкрепил задължението, ако му кажат какво ще произтече, ако тестът се окаже положителен. Тогава депутати от различни групи скочиха, че целта е информираност на гражданите и предложиха имената на отказалите пробата да се обявяват на страницата на парламента. Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че колегите му нямат абсолютно никакви зависимости и подкрепят ограниченията, предложени от Патриотичния фронт. Той напомни, че през 2005 г. са предлагали депутатите да декларират дали са членове на тайни общества, както и дали са хомосексуалист,и защото това също ги правело зависими. По повод предложението за забрана за носене на оръжие в парламента Чуколов заяви: "Когато е мъж, си носи оръжие, когато не е мъж, ще идва с памперс. Навън хората скандират "Бойко пудел си намери, кръсти го Валери", ми ще идвате с памперс". Зам.-председателят на групата на Патриотичния фронт Валентин Касабов му отговори, че тестът за наркотични вещества означава тест за нормалност, за адекватност, за нормално психично реагиране. "Чуха се думи до колко може да падне това Народно събрание. Питам се аз как падна Народно събрание, та орезилихте цяла България, когато вашият лидер замерваше с кюфтаци стюардеси в самолета, когато замервахте с тапи сервитьори и обслужващ персонал в ресторанта в Брюксел", обърна се Касабов към "Атака". Емил Райнов от БСП каза, че като лекар е засрамен и притеснен от профанизирането на дебата и напомни, че в психологията има цяла глава зависимости - сексуални, към психотропните вещества, финансови, други - дали чрез следствия или нерешени дела. Някой ще се изкуши да говори след това за чистота на расата, допусна Райнов. Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че всички религии отричат зависимостите и използването на упойващи вещества, особено строг е ислямският канон. Парламентаристите могат да получават подаръци на стойност до 270 лева В приетите по-рано текстове от новия правилник ГЕРБ отстъпи пред опозицията за времето й за изказване от парламентарната трибуна и за т.нар. блиц-контрол на премиера и вицепремиерите. Контролът ще е всяка първа сряда на месеца в рамките на два часа, а не досегашния час и половина. Депутатите пък ще продължат да имат по пет минути за изказвания при обсъждането на закони на второ четене. Междувременно парламентът гласува и традиционния текст, че депутатът не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии и придобивки. В качеството си на народен представител той не може да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една десета от основната му месечна заплата - около 270 лв. Подаръците над тази стойност трябва да се предават на Народното събрание и да се обявяват в публичен регистър на парламента. Законодателите не могат да използват служебното си положение и за рекламна дейност. Въвежда се и задължение да не допускат да бъдат поставяни във финансова и друга обвързаност с фирми и хора, която би могла да повлияе върху изпълнението на неговите правомощия.

Градът на бъдещето ще бъде на дъното на океана

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/gradyt-na-bydeshteto-shte-byde-na-dynoto-na-okeana-6027857

Проектът ще струва 20 милиарда евро. Необходимата за него технология ще бъде разработена до 2030 г.

БНР представи „Машина на времето“

http://www.cross.bg/parlament-mashina-vremeto-1440755.html

София /КРОСС/ Българското национално радио представи пред публика актьорската симулация „Машина на времето... (но не по Хърбърт Уелс)". Това се случи броени дни преди да бъде отбелязана петата годишнина от Лисабонския договор - 1 декември. В Мраморното фоайе на националната медия спектакълът се развиваше на фона на архивни кадри, предоставени от Европейския парламент и Европейската комисия. Експерименталната театрална формация „ХаXаXа ИмПро" и проекта на БНР „Европа за мен" интерпретираха събития, свързани с историята на обединена Европа чрез импровизирани ролеви игри с публиката, която избираше в каква посока да се развива действието. Ретро музиката и актьорските превъплъщения поставиха началото на поредицата от събития под името „Машина на времето". Специални гости бяха и официални представители на Европейския парламент и Европейската комисия в България. Следващото събитие от цикъла „Машина на времето" - в началото на декември, ще пресъздаде първите преки избори за Европейски парламент от 1979 г

Военният министър: Истерията около Орхан Исмаилов е опасна

http://frognews.bg/news_80793/

Истерията около кандидатурата на Исмаилов е опасна за националната сигурност. Това заяви на пресконференция в Ямбол министърът на отбраната и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Парична гаранция за мъжа, прегазил 4-годишния Паоло

http://offnews.bg/news/n_1/n_420933.html

Окръжният съд в Стара Загора смени мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев - от домашен арест на парична гаранция 1500 лева и забрана да напуска страната, съобщи Дарик.  По-леката мярка бе наложена, след като адвокатът на обвиняемия Георги Георгиев пледира за това. Защитниците на семейството на загиналия Паоло не възразиха пред съда. Георги Сапунджиев, който прегази с джипа си на 2 юни детенцето на пешеходната зона в Стара Загора, се призна за виновен по всички обстоятелства и факти от обвинителния акт. По делото са привлечени 14 свидетели, трима не се явиха в съда. Сапунджиев поиска съкратена процедура по делото. В периода 1999 - 2011 година Сапунджиев има 7 нарушения на Закона за движение по пътищата, като три от тях са за превишена и несъобразена скорост. По-рано през деня стотици старозагорци се събраха пред сградата на Окръжния съд и поискаха ефективна присъда за Георги Сапунджиев. Четиригодишното момченце бе убито на 2 юни в началото на пешеходната зона на Стара Загора. 44-годишният Сапунджиев бе задържан, после настанен в болница, след като се оплака, че е бил бит. След това съдът му наложи мярка „домашен арест". Решението бе обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив, но той не уважи искането.

Шефът на Инфекциозната клиника във ВМА: Вече имаме специална носилка за болни от ебола

http://www.cross.bg/ebola-plochev-klinika-1440754.html

София /КРОСС/ Виждал съм болни от ебола в Белгия. При пациента нямаше характерната клинична картина при болните от това заболяване, каза пред bTV шефът на Инфекциозната клиника към ВМА проф. д-р Камен Плочев. В момента пациентът се лекува от малария. По-важното от снощния инцидент е това, че никой от екипа не се уплаши. Само четирима санитари тази сутрин си подадоха оставките, защото смятаха, че това е ебола. Аз влязох при пациента без защитно облекло, но не успях да ги убедя, обяви Плочев. Единственият начин, по който можем да помогнем на пациент, болен от ебола е да подтиснем симптомите и да се молим да оцелее. Лекарства за това заболяване няма. Има методи за лечение. Единственият начин да се създаде лекарство е да се вземе кръв от няколко заразени и да се разработи лекарство, но местното население смята, че белите са донесли болестта и отказва да ни съдейства, посочи той. Проф. Плочев заяви, че предпазването от болестта е въпрос на организация най-вече на граничните власти. Той съобщи още, че днес във ВМА е пристигнала и очакваната медицинска носилка, специално използвана за заболели от ебола и ако се появи необходимост, ще бъде използвана.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване