Шефът на Съдийската комисия подаде оставка

http://www.cross.bg/dzhyganski-napisa-fytbolut-1440707.html

София /КРОСС/ Шефът на Съдийската комисия на БФС Никола Джугански подаде оставка. Джугански е изпратил молба до президента на футболната централа Борислав Михайлов да бъде освободен от поста. Това написа самият Джугански в страницата си във Фейсбук и сам прикачи снимка на молбата."Винаги съм смятал, че футболът е само една игра. В последните дни обаче се оказва, че за мнозина футболът е война. И тази война трябва да бъде спечелена на всяка цена. Без подбор на начини и средства. И с цената на всичко. Това не е моята игра. Аз бях дотук...", написа Джугански в профила си във "Фейсбук".Той прилага и молбата си до Михайлов, в която намеква за разминаване с "всички останали" по отношение на "взетото решение".Предполага се, че става въпрос за назначението на съдията на мача ЦСКА - "Лудогорец" Николай Йорданов, към което претенции имат червените.

Торта пчела получи щерката на Ива Софиянска

http://www.bnews.bg/article-122373

С голяма торта във формата на Пчеличката Мая изненада Ива Софиянска дъщеря си Мая за първия рожден ден.

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разтърси източните индонезийски острови

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439367

Трус с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер е разтърсил източните индонезийски острови, предаде AFP, позовавайки се на американската геоложка служба. Земетресението е регистрирано на дълбочина 48 километра, между остров Сулавеси и Молукските острови в Молукско море.  Въпреки силата на труса няма издадено предупреждение за цунами. Трус с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер е разтърсил източните индонезийски острови, предаде AFP, позовавайки се на американската геоложка служба. Земетресението е регистрирано на дълбочина 48 километра, между остров Сулавеси и Молукските острови в Молукско море. Въпреки силата на труса няма издадено предупреждение за цунами.

Банковите служители са най-слабо ангажирани към компаниите си, според изследване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/21/2423856_bankovite_slujiteli_sa_nai-slabo_angajirani_kum/?ref=rss


Да не се правят сериозни промени по отношение на броя на персонала в следващите няколко години, очакват директори "човешки ресурси" в различни компании, сочи изследване на "Аон България". Едва 4% от анкетираните директори планират съкращаване на работници, а 42 на сто планират персоналът да се увеличава плавно до достигане на 10%, сочат данните. Останалите 54 на сто са заявили, че броят на служителите ще остане без промяна.

В проучването са се включили общо близо 14 500 служители и...

Менда Стоянова: Връщаме данък лихва на 10%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439362

В бюджета за следващата година се предвижда данъкът върху доходите от лихви по депозитите да се увеличи отново на 10%. Това съобщи в интервю за В бюджета за следващата година се предвижда данъкът върху доходите от лихви по депозитите да се увеличи отново на 10%. Това съобщи в интервю за "Труд" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Изпратиха най-възрастния участник в Х Фактор с аплодисменти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439359

„Обичам всички вас. Всички, които сте тук“ – това бяха последните думи на най-възрастният талант в X Factor – 57-годишният Атанас Ловчинов. Вчера вечер той напусна шоуто, а цялата зала, заедно с журито, го изпрати на крака и с аплодисменти, съобщиха от шоуто.
Часове след като си тръгна от X Factor, той бе категоричен, „Обичам всички вас. Всички, които сте тук“ – това бяха последните думи на най-възрастният талант в X Factor – 57-годишният Атанас Ловчинов. Вчера вечер той напусна шоуто, а цялата зала, заедно с журито, го изпрати на крака и с аплодисменти, съобщиха от шоуто. Часове след като си тръгна от X Factor, той бе категоричен,

Младежи от БСП – Перник посетиха Европейския парламент по покана на Сергей Станишев

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mladeji-ot-bsp-pernik-posetiha-evropeiskiya-parlament-po-pokana_35972/

Тази седмица представители на младежкото обединение на БСП-Перник бяха част от българската делегация в Европейския парламент в Брюксел. Младежите бяха посрещнати лично от президента на Партията на европейските социалисти...

Продължава

Искров сменя БНБ с Черноморската банка за развитие

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/21/2423853_iskrov_smenia_bnb_s_chernomorskata_banka_za_razvitie/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун. Това потвърдиха пред "Дневник" от управляващата коалиция. 

Очаква се Искров да подаде оставка от сегашния си пост в близките дни, след като и управляващите, и част от опозицията заговориха, че той трябва да поеме лична отговорност за кризата с КТБ. Банката през юни беше поставена под специален надзор, а този месец...

Четирима отвлечени избягали от похитителите си

http://www.cross.bg/selo-izvurshitelite-poturpevshite-1440708.html

/КРОСС/Четирима младежи бяха отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата обаче успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си. По случая е започнато досъдебно производство. На  потърпевшите заявили, че Час след полунощ на 20 ноември, докато се движели по улица в селото, момчетата били застигнати и засечени от „Мерцедес". От автмобила слезли двама мъже, които ги заплашили с нож и пистолет и им отнели мобилните телефони. Единият от извършителите се качил при тях и принудил водача да потегли в посока към близкото село Яворец. След като отбили по страничен черен път и автомобилите спрели, потърпевшите, използвайки невниманието на извършителите, успели да избягат и да се придвижат до село Яворец. Там, от дома на свои познати, сигнализирали в полицията. Няколко часа по-късно извършителите били установени - 25-годишен мъж от София и 21-годишен севлиевец, които периодично пребивавали в с. Горна Росица. Двамата са задържани в жилищата им. По първоначални данни, деянието е извършено след употреба на алкохол, без ясни мотиви и цел.    

Серина Уилямс стана за шести път "Тенисистка на годината"

http://www.cross.bg/yilyams-godinata-serina-1440706.html

/КРОСС/Серина Уилямс очаквано бе определена за "Тенисистка на годината" във версията на Женската тенис асоциация (WTA), съобщава БГНЕС. През този сезон 33-годишната американка спечели своя 18-и трофей от Големия шлем (US Open), както и заключителния турнир в Сингапур. Освен в тях Серина победи и в надпреварите в Бризбейн, Маями, Рим, Станфорд и Синсинати. По-малката от сестрите Уилямс става за шести път най-добра тенисистка на годината. Преди това тя получи наградата през 2002, 2008, 2009, 2012 и 2013. Сега за приза претендираха също Мария Шарапова, Симона Халеп, Петра Квитова, Ли На и Ана Иванович  

Московски: Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър

http://www.cross.bg/moskovski-evropeiiskata-transport-1440705.html

София /КРОСС/ Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт". Това каза министърът транспорта Ивайло Московски, който днес инспектира строителството на столичното метро. „Нанесли сме необходимите корекции, които ни препоръчаха от Европейската комисията. Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър, ще се възстановят и средствата за участъка на бул. „Черни връх"", обясни Мосовски и допълни, че единствената приоритетна ос, където не е изпуснат проект е метрото. „Където ГЕРБ управлява, няма проблем, в случая Йорданка Фандъкова. Всички други проекти по ОП „Транспорт" са изпуснати", допълни още министър Московски. В отговор на журналистически въпрос, Ивайло Московски обясни, че АМ „Хемус" не е изключена като приоритет, но настояването на Европейската комисия е в пътния сектор приоритетно да бъде изграден лот 3 на АМ „Струма" до 2020 г. Индикативната стойност на проекта към момента е 750 млн. евро и предвижда тунелно преминаване през Кресненското дефиле. Поради високата стойност и сложността за изпълнение, паралелно се разработва и алтернативен вариант, който да следва съществуващото трасе. Според първоначални оценки това може да доведе до икономии на средства в размер на 250 до 270 млн. евро

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разтърси Индонезия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439354

Трус с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер е разтърсил източните индонезийски острови, предаде AFP, позовавайки се на американската геоложка служба. Земетресението е регистрирано на дълбочина 48 километра, между остров Сулавеси и Молукските острови в Молукско море.  Въпреки силата на труса няма издадено предупреждение за цунами. Трус с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер е разтърсил източните индонезийски острови, предаде AFP, позовавайки се на американската геоложка служба. Земетресението е регистрирано на дълбочина 48 километра, между остров Сулавеси и Молукските острови в Молукско море. Въпреки силата на труса няма издадено предупреждение за цунами.

Московски: Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър

http://www.cross.bg/moskovski-transport-evro-1440705.html

София /КРОСС/ Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт". Това каза министърът транспорта Ивайло Московски, който днес инспектира строителството на столичното метро. „Нанесли сме необходимите корекции, които ни препоръчаха от Европейската комисията. Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър, ще се възстановят и средствата за участъка на бул. „Черни връх"", обясни Мосовски и допълни, че единствената приоритетна ос, където не е изпуснат проект е метрото. „Където ГЕРБ управлява, няма проблем, в случая Йорданка Фандъкова. Всички други проекти по ОП „Транспорт" са изпуснати", допълни още министър Московски.

Кристиано Роналдо спечели подкрепата на Роналдо

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2423813_kristiano_ronaldo_specheli_podkrepata_na_ronaldo/?ref=rss


Бившият бразилски нападател Роналдо изрази подкрепа към нападателя на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо преди връчването на най-престижното футболно признание – "Златната топка".

"Той ще спечели наградата за втора поредна година. Кристиано отбелязва много голове и допринася за успехите на "Реал" (Мадрид). Лионел Меси е в добра форма, но Кристиано направи запомнящ се сезон, за разлика от аржентинеца", заяви Роналдо пред "Скай Италия".

Бразилският голмайстор поставя Роналдо...

Порошенко посрещнат на Майдана с освирквания и "Срам!"

http://news.ibox.bg/news/id_910445973

Близки на жертви на репресиите през февруари му търсят сметка защо никой не е бил наказан

Британски журналисти съдят полицията заради незаконно следене

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2423845_britanski_jurnalisti_sudiat_policiiata_zaradi/?ref=rss


Група журналисти започна дело срещу Скотланд Ярд след като откриха, че лондонската полиция е записвала действията им в тайна база данни заедно с екстремисти, действащи на територията на Великобритания, съобщи "Гардиън".

Шестимата журналисти са придобили файлове, които включват информация за работата им по отразяване на протести, събирана от полицията. Фотограф установил, че полицията разполага с повече от 130 записа, които описват начина му на предвижване, дрехите му и протестите, на...

Секс, наркотици и алкохол скараха депутатите

http://www.bnews.bg/article-122389

Депутатите влязоха в остър дебат дали трябва да се подлагат на наркотест веднъж годишно или не.

И Кристоф Валц със звезда на Алеята на славата

http://www.cross.bg/kristof-valtz-zvezda-1440704.html

/КРОСС/Австрийският актьор и двукратен носител на "Оскар" Кристоф Валц ще получи своята звезда на холивудската Алея на славата. 2 563-ата звезда на прочутата алея ще бъде поставена на 1 декември. На церемонията ще присъства режисьорът Куентин Тарантино, който е и близък приятел на родения в Австрия актьор. Кристоф Валц е един от най-невероятните австрийски вносни "продукти" и за Холивуд е вълнуващо, че неговото име ще бъде добавено към прочутата алея, казва продуцентът на церемониите Ана Мартинес. Кристоф Валц ще стане 15-ата родена на австрийска територия знаменитост със звезда на холивудската Алея на славата.  

Пациентът със съмнения за ебола е болен от малария

http://econ.bg/Новини/Пациентът-със-съмнения-за-ебола-е-болен-от-малария_l.a_i.612324_at.1.html

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум, информира агенция "Фокус", позовавайки се на свои източници от ВМА. ...

Пациентът със съмнения за ебола е болен от малария

http://econ.bg/Новини/Пациентът-със-съмнения-за-ебола-е-болен-от-малария-фалципарум-_l.a_i.612324_at.1.html

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум, информира агенция "Фокус", позовавайки се на свои източници от ВМА. ...

Шофьорът, прегазил Паоло в Стара Загора, призна вината си

http://www.moreto.net/novini.php?n=271487

Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, призна вината си, което означава, че процесът ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда, съобщава "Нова телевизия".

Патриотите предлагат: Депутатите да влизат в парламента без хладно и огнестрелно оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439352

"Искам да направя добавка на чл. 130 ал. 1 - предлагам да добавен текстът към първо изречение на ал. 1, който гласи: „народният представител е длъжен да присъства на заседанието на НС и на комисиите, в които е избран“ и да се добави второ изречение: „същият няма право да внася в сградата на НС хладно или огнестрелно оръжие, "Искам да направя добавка на чл. 130 ал. 1 - предлагам да добавен текстът към първо изречение на ал. 1, който гласи: „народният представител е длъжен да присъства на заседанието на НС и на комисиите, в които е избран“ и да се добави второ изречение: „същият няма право да внася в сградата на НС хладно или огнестрелно оръжие,

Строителни машини навлизат до дни в Борисовата градина

http://www.cross.bg/sofiya-transport-polzvaneto-1440703.html

София /КРОСС/ Столична Община е издала разрешение за строеж № Б-116 от 07 ноември т.г. за започване на строителни работи в м. „Погребите" в София. Четирилентовият булевард ще премине и върху терените на Околовръстната железница на София, независимо, че се водят дела срещу прехвърлянето им от държавата - на общината (терените още не са общинска собственост). Георги Статков от гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт коментира: „За нас този пробив е върхът на абсурдите на гл. арх. на София Петър Диков. Първо - за пробивът ще бъдат отсечени минимум 100 дървета от парк „Борисова градина"; Второ - този пробив няма да реши проблемите със задръстването, защото ще го прехвърли на следващото кръстовище, а именно МОЛ „Парадайс" (СО предвижда изграждането на етажно кръстовище и там) и според всички модерни тези в транспорта ще индуцира допълнителен автомобилен трафик. Това е открито погазване на принципите на ЕС за създаването на устойчива градска мобилност, намаляването на ползването на индивидуален автомобилен транспорт и насърчаването на ходенето пеша и ползването на велосипед. На проекта не е показано как ще се извършва пешеходното и велосипедно движение, независимо, че алеята в Борисовата градина се ползва за лесен достъп до/от Южната част на града от Младост, Дианабад и др.; Трето - най-вероятно ще бъде закрито сегашното колело на витошките автобуси (64, 122, 93, 66 и др

Лихвите по всички влогове, без детските, ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

http://www.cross.bg/vlogove-detskite-depoziti-1440702.html

/КРОСС/Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той. Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат. Тук, разбира се, ще предложим едно малко освобождаване - на детските влогове, посочи Стоянова.   

Менда Стоянова: Връщаме 10% данък лихва от 2015 г.

http://pik.bg/менда-стоянова-връщаме-10-данък-лихва-от-2015-г-news252242.html

Менда Стоянова: Връщаме 10% данък лихва от 2015 г.

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г. Това съобщи в интервю за „Труд” председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8 на сто. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а след това да отпадне напълно. ГЕРБ обаче нямат намерение да спазват този график.

“Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях”, коментира Стоянова. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

„КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане”, допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др. Данъкът върху лихвите не е от сериозните пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели.

Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева. От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева.

Цацаров: Искрите между мен и Христо Иванов не са предвестник на огън

http://www.cross.bg/tzatzarov-ivanov-prokyror-1440701.html

София /КРОСС/ С министъра на правосъдието имаме конструктивен диалог по въпросите на реформата. Признавам, този диалог е свързан с множество спорове, но колкото и странно да звучи за някои и с множество общи позиции. Ненапразно г-н Иванов на няколко пъти заяви, че идеите за реформи в прокуратурата трябва да изхождат на първо място от самата прокуратура. Скоро ще бъде оповестена цялостната ни позиция, която е резултат и на обсъждане от прокурорите и следователите. В нея ще има ясно становище за преструктурирането на ВСС, за централизацията в системата, за обществения контрол върху работата на главния прокурор".Това е част от отговора на главния прокурор Сотир Цацаров на въпрос на какво са предвестник искрите между него и правосъдния министър Христо Иванов. Цацаров, който рядко дава интервюта, е решил да отговори на въпросите на списание "Life". В същия брой има интервю и с правосъдния министър Христо Иванов. Двамата са и на корицата на изданието - снимани в профил, гледащи в една посока.Не е ясно кога са били отправяни въпросите, като и на двамата са питани за стратегията за съдебна реформа и за изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов. Последното стана повод главният прокурор да нападне Иванов, заради позицията му, че за липсата на тези доказателства обяснения трябва да дадат ВСС, съда и прокуратурата

Доклад на Евроджъст: Организирани групи стоят зад престъпленията срещу околната среда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/x9eJ56wdnGA/

Доклад на органа на ЕС за съдебно сътрудничество, Евроджъст, хвърля светлина върху дейността на организираните престъпни групи при трансгранични престъпления срещу околната среда.

Печалбите от тази престъпна дейността са огромни (приблизително 30-70 милиарда щатски долара годишно според ОИСР), но в същото време статистиката показва, че екологичните престъпления рядко са преследвани от националните правоохранителни органи. Броят на регистрираните случаи от Евроджъст е много нисък, независимо от необходимостта за трансграничен подход за постигане на присъди, установява докладът.

Маларията, от която е болен мъжът от Сиера Леоне, е много тежка, но лечима

http://pik.bg/маларията-от-която-е-болен-мъжът-от-сиера-леоне-е-много-тежка-но-лечима-news252225.html

Маларията, от която е болен мъжът от Сиера Леоне, е много тежка, но лечима

Мъжът, който вся паника в цялата страна и вдигна на крак лекарите от "Токуда" и ВМА, е болен от малария - фалципарум, както стана ясно преди минути. Това показват изследванията.

Това е тропическа малария. Когато се хване навреме, се лекува успешно, казаха пред ПИК медици.

Болестта е много тежка и протича с температурни пристъпи. Много бързо се качва броят на паразитите в организма. Получава се анемия и увеличение на черния дроб.

Ако пациентът бъде настанен в болница, преди да изпадне в кома, какъвто е случаят с нашия пациент, лечението е успешно. 

С академично тържество Софийският университет ще отбележи патронния си празник

http://www.cross.bg/yniversitet-sofiiiskiya-godishnata-1440700.html

/КРОСС/На 25 ноември 2014 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски" ще отбележи своя патронен празник - деня на св. Климент Охридски. В 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Софийския университет Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний ще отслужи празнична утреня и божествена света литургия. В 10:30 часа Академическият съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Иван Илчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:00 часа. Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Лалов. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев ще поздрави академичната общност по повод празника. Деканът на Философския факултет на СУ проф. д-р Димитър Денков ще произнесе академично слово на тема „Просвещение и въображение". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г., както и с връчване на: - Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет Св. Климент Охридски"; - Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски"; - Годишните награди на Алма матер за учебната 2014/2015 г

Патриотите с поправка анти Сидеров: Депутатите в парламента - без оръжие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439339

"Искам да направя добавка на чл. 130 ал. 1 - предлагам да добавен текстът към първо изречение на ал. 1, който гласи: „народният представител е длъжен да присъства на заседанието на НС и на комисиите, в които е избран“ и да се добави второ изречение: „същият няма право да внася в сградата на НС хладно или огнестрелно оръжие,

Не етносът, важни са професионалните качества!

http://www.bnews.bg/article-122388

Депутатът от БДЦ коментира искането на ПФ зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов да подаде оставка.

57% от децата в България са пасивни пушаци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439340

57% от децата в България са пасивни пушачи у дома. Според специалистите децата на пушачи са много по-податливи на заболявания. И между 13 и 15-годишната си възраст са два пъти по-склонни също да пропушат, съобщава "Нова телевизия".
„Много вероятно е всички видове инфекции на дихателните пътища да бъдат в пъти по-чести, отколкото при другите деца, 57% от децата в България са пасивни пушачи у дома. Според специалистите децата на пушачи са много по-податливи на заболявания. И между 13 и 15-годишната си възраст са два пъти по-склонни също да пропушат, съобщава "Нова телевизия". „Много вероятно е всички видове инфекции на дихателните пътища да бъдат в пъти по-чести, отколкото при другите деца,

Всяко второ дете в България е пасивен пушач

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439337

57% от децата в България са пасивни пушачи у дома. Според специалистите децата на пушачи са много по-податливи на заболявания. И между 13 и 15-годишната си възраст са два пъти по-склонни също да пропушат, съобщава 57% от децата в България са пасивни пушачи у дома. Според специалистите децата на пушачи са много по-податливи на заболявания. И между 13 и 15-годишната си възраст са два пъти по-склонни също да пропушат, съобщава "Нова телевизия". „Много вероятно е всички видове инфекции на дихателните пътища да бъдат в пъти по-чести, отколкото при другите деца,

"Еболата" на българина всъщност била малария

http://frognews.bg/news_80753/

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум, съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от болницата.

Какво знаем и какво не за епидемията от ебола

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/kakvo-znaem-i-kakvo-ne-za-epidemiiata-ot-ebola-6027835

Смъртоносният вирус вече е достигнал 5420 души от общо 15 145 заразени в 8 страни по света, сочат данни на СЗО

Отвори врати Стая за родителска подкрепа в добричката болница

http://pik.bg/отвори-врати-стая-за-родителска-подкрепа-в-добричката-болница-news252238.html

Отвори врати Стая за родителска подкрепа в добричката болница

В Деня на християнското семейство в болницата в Добрич отвори врати Стая за родителска подкрепа при риск новородено бебе да бъде изоставено, съобщи БТА.

"Това е не просто по-уютно пространство, в което могат да се водят съдбовни разговори с родителите, а не на коридора на родилното отделение. Новата практика е професионална мрежа между институции, която ще наблюдава бременните жени, заявили желание да изоставят детето си, и ще им помага", поясни Снежана Ванкова, координатор в Добрич на фондация "Лумос", с чието съдействие се въвежда чуждестранният опит. По думите й в критична ситуация психолози, лекари, социални работници ще подкрепят майките да направят най-добрия избор, като ще бъдат осигурявани памперси, храна, дрешки за първите дни на бебето у дома.

В болницата в Добрич годишно се раждат около 1000-1200 бебета, като най-младата майка тази година е 14-годишно момиче, а друго - 15-годишно, преди дни роди второто си дете, съобщи началникът на акушеро-гинекологичното отделение д-р Трифон Йорданов. Ниската възраст на майките, многото деца в семейството, лошият материален статус на родителите са сред най-честите причини новородени бебета да бъдат изоставяни, посочиха медици.

През последната година и половина от болницата са подадени 39 сигнала за нежелани от семействата им бебета, според статистика на общинската дирекция "Социално подпомагане". Социалните работници са успели да убедят родителите на 13 деца да ги отведат на най-доброто място - у дома, 20 са настанени в приемни семейства и само 6 са предадени на социални институции.

Нов съдия влиза в състава на Окръжен съд Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271489

Съдия Мила Колева встъпи днес на официална церемония в редиците на Окръжен съд Варна, научи Moreto.net. Тя ще попълни състава на Търговско отделение на съда. Съдия Колева идва във Варна от Районен съд Перник. През лятото на тази година тя спечели конкурс за повишаване в длъжност и преместване.

Щатът Аризона съди GM за $3 милиарда

http://www.cross.bg/arizona-shtata-shtatut-1440699.html

/КРОСС/За пръв път в Щатите е подаден иск от името на щат към автопроизводител. Щатът Аризона обвини концерна General Motors в скриване на информация за дефекти и несвоевременна рекламационна акция. Искът е подаден от главния прокурор на щата Том Хорн, който добави, че криейки информация за дефекти в колите си с цел да не дава пари за скъпо струващи сервизни акции, General Motors е подложил на опасност общественоста. Прокурорът смята да се бори за компенсации в размер на 10 000 долара за всеки от 300 000 собственици на подобен автомобил в щата. В иска на Аризона се споменава дефектният ключ на запалването, който позволява на ключа да се завърти произволно и да изключи мотора от работа, както и да блокира предпазните въздушни възглавници. В иска се споменават още и други елементи от автомобилите, като възглавници, предпазни колани, елинсталация и светлини на стоповете. Както отбелязва агенция Ройтерс, въпреки че доста от посочените проблеми се отнасят към "стария GM" отпреди процедулата за фалит през 2009-а, прокурорът смята, че "новият GM4 продължава да носи отговорност, продължавайки да крие информацията за дефектите. Затова отхвърля позицията на GM от където заявяват, че автопроизводителят не е длъжен да отговаря в съда за проблеми с безопасността на автомобили, произведени до 2009-а година. GM вече обяви, че ще заплати по милион долара на роднините на загиналите в ПТП заради дефекта в ключа за запалване

"Сезони в кухнята" с над 100 непознати авторски рецепти

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/sezoni-v-kuhniata-s-nad-100-nepoznati-avtorski-recepti-6027839

Премиера пред българска публика на "Сезони в кухнята" в изпълнение на виртуозния дует Лора Найденова и Стоян Сейменски

Сформира ли си Цацаров политбюро в следствието?

http://frognews.bg/news_80752/

Едни и същи лица от следственият отдел към Софийска градска прокуратура водят разследванията по т. нар. „политически” дела. Парадокс, който няма как да се скрие, нито пък да се обясни с принципа за случайното им разпределение. Защото и луд да си, ще се сетиш, че тая работа отвсякъде изглежда нагласена.

Правовият начин за отмяна на цесии в КТБ е чрез синдика, а не чрез закон с обратно действие

http://www.mediapool.bg/pravoviyat-nachin-za-otmyana-na-tsesii-v-ktb-e-chrez-sindika-a-ne-chrez-zakon-s-obratno-deistvie-news227463.html

Предложението за законодателство с обратно действие, което да отмени прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ, противоречи на принципите на правовата държава и няма как да мине, заяви адвокат Михаил Екимджиев, според законното решаване на този проблем минава през синдика на КТБ, който може да отхвърля сделки. Идеята за дописване на закона със задна дата бе лансирана от премиера Бойко Борисов в четвъртък, с обяснението, че така ще се спре "една вторична далавера" и на бюджета ще бъдат спестени около 800 млн. лева. Прокарването на законодателни промени с обратно действие, които целят да направят недействителни прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ, ще засегнат грубо правата на гражданите и противоречат на принципите на правовата държава, коментира адв. Михаил Екимджиев в петък пред Mediapool. По думите му това ще доведе до множество дела пред Европейския съд по правата на човека, а е напълно реалистична и атака пред Конституционния съд. "Подобно решение се конфронтира с принципите на върховенството на закона и правната стабилност, които не допускат да се придава обратно действие на закон. Законите действат само занапред и не могат да преуреждат правоотношения, включително в гражданската сфера. Тези отношения вече са възникнали и породили своите последици между страните", каза Екимджиев. Той допълни, че принципът на недопускането на обратното действие на закон е залегнал в българския Закон за нормативните актове. Този принцип е възприет категорично и в практиката на съда в Страсбург. Адвокат Екимджиев даде за пример решението на европейския съд по делото "Пресос компания и Нивиера срещу Белгия" от 20.11. 1995 г. по повод решението на белгийската държава да ограничи своята отговорност спрямо близките на жертвите на авиоинцидентни. Проблемът е случая е, че Белгия предвижда обратно действие на закона и го разпростира върху инциденти, които са се случили преди влизането му в сила. В този случай съдът в Страсбург приема, че решението на Белгия противоречи на Конвенцията за правата на човека. Подобен подход нарушава легитимните очаквания на близките на жертвите на такива авиоинциденти, постановява съдът. Техните очаквания за обезщетения са възникнали при действието на друга правна уредба, а новият закон нарушава принципа за закрила на правото на собственост. Идеите, които премиерът лансира Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че между първо и второ четене на законопроекта за актуализацията на бюджета ще бъде предложена поправка, която да отмени всички прихващания между влогове и кредити в КТБ. Целта е да се икономисат 800 млн. лв. и те да останат в бюджета, за да се свие заложеният свръхдефицит от 3.7% до малко над 3 процента. Към момента са сключени сделки за цедиране на депозити и заеми в КТБ за общо 1.1 млрд. лв., а от тях 750 млн. лв. са прихващания между влогове и кредити, целящи намаляване на загубите на клиентите на банката. Лицензът на банката бе отнет на 6 ноември. Решението се обжалва в съда. На въпрос дали може законът да се промени със задна дата, след като към момента, в който са правени, прихващанията са били законни, Борисов отговори: "Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното, и да беше приключено". Министърът на финансите Владислав Горанов не обясни кои прихващания ще бъдат отменени, но уточни, че предлаганата промяна не се отнася до цесиите, както първоначално обяви премиерът. Горанов каза, че в момента се работи върху текстовете. "На практика означава отмяна на прихващанията между влогове и кредити", обясни той. "Ако такава промяна влезе в сила, тя първо би могла да бъде атакувана пред Конституционния съд със сериозни шансове да бъде обявена за противоконституционна. На второ място от момента, в който такава разпоредба влезе в сила, засегнатите от нея лица биха могли директно подадат жалба до съда в Страсбург с реалистични шансове оплакванията им да бъдат обявени за основателни", каза Екимджиев. Същото мнение изрази проф. Огнян Герджиков пред БНР: "С обратна сила въвеждането на недействителност не е признат акт. Уважавам желанието на държавата да икономиса тези 800 млн. лв., но нека не става за сметка на хората. Раздробяването на влоговете си е незаконно, но цесиите са действителни към момента на тяхното извършване". Законното решение е в ръцете на синдиците Адв. Михаил Екимджиев смята, че разумният и балансиран подход е да се използват съществуващите възможности в Закона за банковата несъстоятелност и Търговския закон. Те позволяват на синдика в КТБ да не приема сделки, ако смята, че те заобикалят закона или увреждат добрите нрави. В този случай отказът на синдика да признае сделката може да се обжалва пред съда, а съдът ще преценява за всеки конкретен случай дали такава сделка може да бъде сключена. "Случаите в КТБ са невероятно многообразни и шарени и нека съдът да преценява във всеки конкретен случай кой е действал добросъвестно, кой е действал недобросъвестно, дали са налице тези базисни предпоставки за нищожност на сделките", каза Екмджиев. Според него, когато със закон всички случаи се поставят в един кюп, може да се говори за "болшевишки подход". По думите му обявяването за нищожни на сделки със задна дата биха могли да засегнат и такива, сключени преди затварянето на КТБ на 20 юни. "Между 13 и 20 юни управителят на БНБ Иван Искров поне два пъти каза публично, че няма никакъв проблем с ликвидността на КТБ, че всички граждани могат да бъдат спокойни за своите депозити там. Нека да не се отнема правото на всички граждани, без да се прави преценка за добросъвестността. В правовата държава не може закони да действат с обратна сила", заключи Екимджиев.

Малария фалципарум! Това е диагнозата, която изправи страната на нокти!

http://www.bnews.bg/article-122387

От малария - фалципарум страда пациентът, който вчера бе настанен във ВМА и породи съмнения съмнение за ебола.

Опитаха да отвлекат четирима младежи от севлиевско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439333

Четирима младежи са били отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата обаче успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си, съобщи Дарик.
На 20 ноември потърпевшите заявили, че към 01:00 ч., докато се придвижвали по улица в селото с автомобила си, били застигнати и засечени от „Мерцедес". Четирима младежи са били отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата обаче успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си, съобщи Дарик. На 20 ноември потърпевшите заявили, че към 01:00 ч., докато се придвижвали по улица в селото с автомобила си, били застигнати и засечени от „Мерцедес".

Защо котките сядат в кръг и отказват да се преместят?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zashto-kotkite-siadat-v-kryg-i-otkazvat-da-se-premestiat-6027838

Хората можем и да се опитваме, да убедим себе си, че сме господари на собствените си домове, но дълбоко в себе си и двете страни знаят кой е господарят

Евродепутатът Джамбазки: Заплашват ни милиони глоби заради минните отпадъци

http://www.cross.bg/minnite-otpadutzi-bulgariya-1440698.html

/КРОСС/България е заплашена от поредната наказателна процедура поради неизпълнение на ангажименти, които е поела относно транспониране на правилата за управлението на минните отпадъци. Членът на Европейския парламент Ангел Джамбазки установява, че редица разпоредби на Директива 2006-21-ЕО на Европейският парламент не са синхронизирани с националното ни законодателство, в резултат на което Европейската комисия е уведомила българската държава за започнала наказателна процедура. В края на месец януари 2014 г. е изпратено писмо до Министерския съвет, че в България съществуват пропуски по отношение на третирането и управлението на минните отпадъци. Изпратен е отговор от страна на България, но това не е променило реално ситуацията. Системно се изостава от установените практики за добро управление на минните отпадъци и по отношение на рекултивацията на терените. В тази връзка европейският представител Ангел Джамбазки заявява: По наша информация поради пропуски в дейността на Министерство на икономиката и енергетиката назад в годините рискуваме наказателна процедура, в резултат от което на България ще бъдат наложени санкции. По наша информация МИЕ и Народното събрание не са създали необходимата нормативна уредба, административна и организационно-техническа структура за управление на минните отпадъци. В момента липсва ясна и точна представа за обектите, които трябва да бъдат управлявани и контролирани

Отвлякоха четирима младежи от севлиевско село, те успели да избягат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439282

Четирима младежи са били отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата обаче успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си, съобщи Дарик.
На 20 ноември потърпевшите заявили, че към 01:00 ч., докато се придвижвали по улица в селото с автомобила си, били застигнати и засечени от „Мерцедес Четирима младежи са били отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата обаче успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си, съобщи Дарик. На 20 ноември потърпевшите заявили, че към 01:00 ч., докато се придвижвали по улица в селото с автомобила си, били застигнати и засечени от „Мерцедес".

Изгоряха 12 супер скъпи коли в центъра на Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439325

12 супер скъпи, нови коли изгоряха на паркинг в центъра на Москва тази сутрин. За няколко минути огънят е унищожил автомобилите, струващи милиони. По предварителни данни нанесените щети са за 150 милиона рубли, съобщи Комсомолская правда.  Сред изгорелите коли имало мерцедеси и Порше Кайен. По предварителни данни причината за огъня е умишлено 12 супер скъпи, нови коли изгоряха на паркинг в центъра на Москва тази сутрин. За няколко минути огънят е унищожил автомобилите, струващи милиони. По предварителни данни нанесените щети са за 150 милиона рубли, съобщи Комсомолская правда. Сред изгорелите коли имало мерцедеси и Порше Кайен. По предварителни данни причината за огъня е умишлено

Инициативи на ОУ “Хр. Ботев” в Деня на християнското семейство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xYrDkWApmGA/

На Въведение Богородично, класните  ръководители от ОУ “Хр. Ботев, гр. Поморие – г-жа Катя Николова и г-жа Елеонора Янева, въведоха  в църковния храм на  манастир „Св.Георги” ученици от  ІІ “а” и ІІІ “а” клас.

По случай Деня на християнското семейство учениците от І “а” клас с класен ръководител Елена  Виглова ще поздравят родителите с литературна програма, а тетрадките на най-старателните ученици вече са подредени на специална изложба.

Най-малките, децата от подготвителната група с класен ръководител Силвия Костеризова,  поканиха родителите на „Чаено парти”.  Забавното и мило тържеството трогна родителите на бъдещите първокласници.

Президентът връчи Почетен знак за изключителен принос и заслуги за защита правата на децата

http://www.cross.bg/detzata-direktor-pravata-1440697.html

/КРОСС/На официална церемония Президентът Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава 24 активисти и УНИЦЕФ България. Отличието им бе връчено за изключителен принос и заслуги за утвърждаване и защита на правата на децата в страната, както и по повод 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. „Благодаря за отличието от името на всички 25 отличени. Ние посвещаваме този почетен знак на всички хора, които ежедневно се грижат за деца, на социалните работници, на учителите, на педагозите, на лекарите. Това е признание за тяхната ежедневна усърдна работа. За първи път подобно признание се връчва в България и аз съм изключително признателен на президентската институция за тази инициатива и за това, че по този начин всички ние тук отбелязахме 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето." - каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. Наградените са хора, допринесли за защита правата на децата в различни сфери - образование, здравеопазване, детско правосъдие, социалните услуги, а сред тях е и първият приемен родител в България

Уош МС крие гаджето си, щяла да го напусне

http://www.bnews.bg/article-122377

Имам си гадже, но няма да кажа коя е. И не ме питайте, защото тя ме заплаши - ако кажа и една дума коя е, ще ме напусне.

Община Варна организира публично обсъждане за ремонта на Юнашкия салон

http://web.barometar.net/65857/

На 25 ноември 2014 г. от 10.00 часа в зала „Варна“ на Община Варна ще се проведе публично обсъждане, във връзка с проектиране, ремонт и реконструкция на Юнашкия салон. На срещата ще присъстват представители на администрацията, общински съветници и Обществения съвет по спорт. Проектът за реконструкция на сградата дава нови възможности за провеждането на професионални [...]

Растат случаите на Ебола в Африка, смъртните случаи са 5420

http://www.moreto.net/novini.php?n=271456

Пет станаха жертвите на Ебола в Мали, съобщи ДПА, като се позова на съобщение на Световната здравна организация. Сред жертвите е 2-годишно момиченце, за което се смята, че е внесло вируса от Гвинея и което почина на 24 октомври. То обаче не е заразило никого от обкръжението си - общо 118 души, които бяха под карантина за 21 дни и които не са се разболели.

Киноотличниците на наградата "Лукс" ще бъдат показани безплатно в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/21/2423802_kinootlichnicite_na_nagradata_luks_shte_budat_pokazani/?ref=rss


Трите филма-финалисти за наградата "Лукс" на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани безплатно от 9 до 11 декември в столичния "Дом на киното", съобщават от пресофиса на Парламента. Те са подбрани от членове на европейската филмова индустрия, а прожекциите в София са част от паневропейското им представяне, което предшества обявяването на победителя на 17 декември в Страсбург.

Наградата се връчва от 2007 г. на европейски филми, чиято тема засяга актуални дебати в...

Окончателната диагностика - пациентът, приет във ВМА със съмнение за ебола, всъщност бил болен от малария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439313

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум. Това съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от балницата.
Рано сутринта резултатите от лабораторните изследвания показаха, че пациентът няма ебола. Резултатите от окончателната диагностика за излезли малко след 10.00 часа. Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум. Това съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от балницата. Рано сутринта резултатите от лабораторните изследвания показаха, че пациентът няма ебола. Резултатите от окончателната диагностика за излезли малко след 10.00 часа.

Дебатите в НС: От костюмчето на Мая до Държавна сигурност

http://www.bnews.bg/article-122385

От модела на костюма на Мая Манолова до Държавна сигурност стигнаха дебатите по правилника за работа на депутатите.

12 коли за милиони изгоряха в центъра на Москва (Видео и снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439283

12 супер скъпи, нови коли изгоряха на паркинг в центъра на Москва тази сутрин. За няколко минути огънят е унищожил автомобилите, струващи милиони. По предварителни данни нанесените щети са за 150 милиона рубли, съобщи Комсомолская правда.  Сред изгорелите коли имало мерцедеси и Порше Кайен. По предварителни данни причината за огъня е умишлено 12 супер скъпи, нови коли изгоряха на паркинг в центъра на Москва тази сутрин. За няколко минути огънят е унищожил автомобилите, струващи милиони. По предварителни данни нанесените щети са за 150 милиона рубли, съобщи Комсомолская правда. Сред изгорелите коли имало мерцедеси и Порше Кайен. По предварителни данни причината за огъня е умишлено

Разходите за пътувания с ръст през третото тримесечие

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/razhodite-za-pytuvaniia-s-ryst-prez-tretoto-trimesechie-184232/

Българинът е отделил средно по 525 лв. на човек за пътуване в чужбина през юли-септември, сочат данни на НСИ

Пациентът, приет във ВМА със съмнение за ебола, всъщност бил болен от малария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439303

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум. Това съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от болницата.
Рано сутринта резултатите от лабораторните изследвания показаха, че пациентът няма ебола. Резултатите от окончателната диагностика за излезли малко след 10.00 часа. Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум. Това съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от болницата. Рано сутринта резултатите от лабораторните изследвания показаха, че пациентът няма ебола. Резултатите от окончателната диагностика за излезли малко след 10.00 часа.

Съдът наложи парична гаранция на обвинения за смъртта на 4-годишния Паоло в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439298


В хода на делото срещу обвинения за смъртта на 4-годишния Паоло - Георги Сапунджиев от Стара Загора, което започна тази сутрин в Старозагорския окръжен съд, защитата поиска и съдът промени досегашната мярка за неотклонение на подсъдимия от домашен арест в 1500 лв парична гаранция.
Едновременно с това Сапунджиев получи забрана да напуска пределите В хода на делото срещу обвинения за смъртта на 4-годишния Паоло - Георги Сапунджиев от Стара Загора, което започна тази сутрин в Старозагорския окръжен съд, защитата поиска и съдът промени досегашната мярка за неотклонение на подсъдимия от домашен арест в 1500 лв парична гаранция. Едновременно с това Сапунджиев получи забрана да напуска пределите

Варненци посрещнаха чудотворните икони в Деня на християнското семейство (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=271488

Варна посрещна две чудотворни икони по повод днешния празник Въведение Богородично-Ден на православното християнско семейство и младеж. Техният постоянен дом ще бъде храмът „Св. Атанасий“ в морската столица, където всеки ще има възможност да се помоли пред тях.

„Боко Харам” изби десетки в нигерийско село

http://www.cross.bg/haram-boko-islyamisti-1440695.html

/КРОСС/Десетки хора са били убити при нападение в Североизточна Нигерия. Заподозрени са ислямисти от „Боко Харам", съобщават официални лица и свидетели, цитирани от Би Би Си. Стрелци вилнели из село Азая Кура в щата Борно. Убити са най-малко 45 души. Тежко въоръжени ислямисти от групировката пристигнали в Азая Кура с няколко автомобила в сряда. След атаката са преброени 45 тела. Местните жители казват, че може да има и други загинали, след като са избягали в храстите. „Боко Харам" поеха контрола над редица градове и села в Североизточна Нигерия в последните месеци. Властите се опитват да преборят бойците от ислямистката групировка. Базираната в Ню Йорк правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч" обяви, че „Боко Харам" са убили над 2000 цивилни тази година.  

Шофьорът, който прегази 4-годишния Паоло, иска да го съдят по бързата процедура

http://offnews.bg/news/n_1/n_420763.html

Окръжният съд в Стара Загора вероятно ще гледа по съкратената процедура делото срещу Георги Сапунджиев, който на 2-ри юни прегази 4-годишния Паоло в пешеходната зона в центъра на града. Срещу 44-годишния предприемач е повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост. Съдия Красимир Рачев от Окръжния съд, на когото беше разпределено делото, си направи отвод и сега то се гледа от състав с председател Ива Стефанова. Защитата поиска съкратената процедура. Ако съдът приеме искането, Георги Сапунджиев ще получи по-ниска присъда още в днешното съдебно заседание. По закон тази присъда може да бъде от 3 до 10 години заради утежняващото обстоятелство, че 4-годишният Паоло беше убит на пешеходна зона. Съдът отхвърли две граждански подписки, внесени от Окръжна прокуратура и адресирани до главния прокурор с мотива, че те не са съотносими към делото и няма да допринесат за изясняването на всички обстоятелства, а изразяват единствено общественото мнение, съобщава БНР. Стотици родители се самоорганизираха в социалната мрежа за мълчалив протест, който започна половин час преди началото на делото, пред Съдебната палата в Стара Загора. След това те влязоха и в съдебната зала, за да подкрепят морално родителите на Паоло.

Цацаров: Искрите между мен и Христо Иванов не са предвестник на огън

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2423817_cacarov_iskrite_mejdu_men_i_hristo_ivanov_ne_sa/?ref=rss


"С министъра на правосъдието имаме конструктивен диалог по въпросите на реформата. Признавам, този диалог е свързан с множество спорове, но колкото и странно да звучи за някои и с множество общи позиции. Ненапразно г-н Иванов на няколко пъти заяви, че идеите за реформи в прокуратурата трябва да изхождат на първо място от самата прокуратура. Скоро ще бъде оповестена цялостната ни позиция, която е резултат и на обсъждане от прокурорите и следователите. В нея ще има ясно становище за...

Станишев: Изгубиха тефтерчетата, а мен ме съдят като деловодител

http://www.cross.bg/stanishev-tefterchetata-gerb-1440694.html

/КРОСС/Сергей Станишев ще се кандидатира за втори мандат начело на ПЕС. Това ще стане с номинацията, която получи от БСП още в края на юли, обяви самият Станишев вчера пред журналисти в Брюксел. "Аз съм номиниран, така да се каже, от моята партия още на последния конгрес на партията ми и не съм се отказал от тази номинация", казва той, цитиран от КЛУБ Z. Европейските социалисти насрочиха следващия си конгрес за 12 и 13 юни в Будапеща. Лидерът на ПЕС очаква колкото може по-скоро да започне делото срещу него по обвинение, че е загубил секретни документи, докато е бил министър-председател (2005-2009 г.). Подчертава, че обвинението има "подчертано политическа окраска". По думите му папките са загубени в ДАНС, където той ги бил върнал, а след това са били предадени от Бойко Борисов от Алексей Петров. Станишев посочи, че сам се е отказал от имунитета си в предишните два български парламента и е поискал това да стане и в Европейския парламент, където сега е депутат. "На мене ми трябва справедливо правосъдие, надявам се този въпросда бъде приключен и решен чрез българския съд", казва той, уточнявайки , че не знае, дали в Европарламента вече е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за вдигане на имунитета му. Сергей Станишев коментира и делото срещу бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов

Украинската гривна девалвира 100%

http://www.cross.bg/gontaryova-ykrainskata-zapochna-1440696.html

/КРОСС/ Главата на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарьова заяви в рамките на международния инвестиционен форум, че девалвацията на украинската гривна е достигнала 100%, съобщи ТАСС. «Девалвацията на гривната достигна 100%. В последния момент започна паника в областта на бизнеса. Дори след девалвация 50%, която започна през юли, ние успяхме да стабилизираме ситуация, но след това започна войната», цитира думите на Гонтарьова ТАСС. Също така тя заяви, че очаква «по-оптимистични прогнози» относно курса на украинската национална валута. «Ние подкрепяме гъвкавия курс, ние вярваме в него». Според думите й, като цяло украинската банкова система «съответства на международното законодателство и счетоводните принципи». «Ние разполагаме с достатъчно силен банков сектор, който е готов да се присъедини към Европа», поясни още Гонтарьова.    

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 24 - 28 ноември 2014 г.

http://www.zapernik.com/pernik/planova-podmyana-na-elektromeri-na-teritoriyata-na-oblast-pernik-obslujvana_35971/

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Метрото стига до Бизнес парка и летището до началото на май

http://www.mediapool.bg/metroto-stiga-do-biznes-parka-i-letishteto-do-nachaloto-na-mai-news227462.html

В края на април - началото на май жителите и гостите на София ще могат да пътуват с метрото до Бизнес парка в столицата и до летището. Това обеща кметът на града Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на подземната железница. Тя се оплака, че правителството на Пламен Орешарски е било единственото, което не е дало и лев за строителството на метрото от държавния бюджет. Ще има пари за столичното метро, успокои я премиерът Бойко Борисов. Той отчете, че изпълнява свое обещание, дадено по време на втория му мандат като кмет, метрото да стигне до Бизнес парка и хората  в жк. "Младост" да имат метро. "В квартала има 90 хил. души, смятайте ги с 40 – 50 хил. автомобила, които всеки ден идват до Бизнес парка. Столица, която има метро до аерогарата, е съвременна. ...Така че от април  само за този квартал, който е колкото един град – Пазарджик или Казанлък, ще имат възможност да ползват това съвременно съоръжение", каза премиерът. Очаквайте подробности

Део и Играта с гаджета на дискотека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4437940

Преди дни Рафи Бохосян покани десетки гости в един от софийските клубове, където пя с групата Преди дни Рафи Бохосян покани десетки гости в един от софийските клубове, където пя с групата "Фънки Миракъл". Освен Левон Хампарцумян, музикалния продуцент Мага, актьора Ники Станоев и всички участници в тазгодишния сезон на "Х Фактор" сред публиката бяха също Део с приятелката си Мариана и рапърът Играта с неговата - Габриела. Тримата музиканти

ЧЕЗ подменя електромери в Западна България

http://www.cross.bg/sofiya---1440693.html

/КРОСС/Уважаеми клиенти, Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: София-градНа 24.11.2014 г. /08:30-16:30 ч/ - гр. София - кв. Симеоново; улици; Балеви Ливади; Витошки Езера; Витоша-Вец Симеоново; Бяла Бреза; Бор; 1-Ва; 17-Та /Кв.Симеоново/; 67-Ма; Божур; Буката; ВенецНа 24.11.2014 г. /09:00-16:00 ч/ - София - жк. Мусагеница: бл. 102, вх. 10, вх. К, вх. М, На 25.11.2014 г. /08:00-16:00 ч/ - София - Младост 3: бл. 353, вх. 2На 25.11.2014 г. /08:00-16:00 ч/ - Лозен, Общ. Столична - Альовица/34/: 1, 10, 13, 13А, 14, 15, 16, 18, 18А, 19, 2, 20, 21, 24, 3, 4, 43, 5, 6, 7, 8, 9, бл. къща; Борова Гора: 1, 10, 11, 12, 13, 13А, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Бреза/30/: 1, 10, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Васил Левски/люти Дол: 1, 11, 15, 30, 42, 43, 45, 49А, 55, 70; Вилна: 1, 11, 14А, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 5, 7, 9, бл. вила, къща; Вилна Зона Караджин: бл. ул

Борисов: Има проблем при почти всички проекти по ОП "Транспорт"

http://offnews.bg/news/n_1/n_420758.html

Проблем има при почти всички проекти по Оперативната програма „Транспорт“, заяви премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството на софийското метро в столичния квартал „Младост“, съобщи БНР. Командированите в Брюксел министри са се върнали с лоши новини - стана ясно от думите на премиера, но Борисов не уточни какви са те. До две седмици ще има политическо решение, каза той. Всички проекти по секторната Оперативна програма "Транспорт" са забавени, с изключение на строителството на подземната железница. Не съм оптимист, ще ви кажа следващия понеделник най-вероятно, когато отида в Брюксел, дали ще има политическо решение за България, защото всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне. Бяха министрите там, върнаха се с лоши новини. Следващата седмица не, по следващата се надявам да има решение и да ви кажа на какво можем да се надяваме. За метрото обаче пари ще има, увери Борисов и в края на април 2015-а то ще бъде пуснато. Така, че на министър Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент. От април месец, примерно само този квартал е колкото един град колкото един град Казанлък или Пазарджик, ще имат възможност да ползват това съвременно съоръжение. Борисов похвали екипа на здравния министър Петър Москов за бързата реакция във връзка със съмненията за ебола: Искам само да поздравя министър Москов, неговия екип, шефовете на ВМА и всички, които направиха необходимото, за да се събудим спокойни тази сутрин.

Заместник кметовете на Янакиева - аут от Общината

http://www.zapernik.com/pernik/zamestnik-kmetovete-na-yanakieva-aut-ot-obshtinata_35970/

Иван Иванов ще освободи то длъжност всички заместници, според него и те носят вина за катастрофалното положение на Перник

Зам. кметовете на Янакиева ще бъдат освободени от длъжност. Това заяви кметът Иван Иванов на пресконференция днес. Според него зам.кметовете досега също насят вина за тежкото състояние на общината и е редно да бъдат освободени. Самият той ще разчита на нов екип креативни кадри, които да работят в полза на перничани. Все още обаче не е ясно кои ще бъдат новите заместник кметове.

„За мен настоящите зам. кметове също носят вина за лошото състояние на Общината и трябва да бъдат...

Продължава

Обраха къща в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439272

Картини, накити и пари са или откраднати от къща на ул. „Пушкин” в Сливен. Вчера в 20,26 часа по тел. 112 е получено съобщение от 68-годишна жена, че крадец е влязъл през прозорец на къщата и е откраднал лаптоп, 4 картини, сребърни накити и парични средства в евро и китайски йоана, на обща стойност 2000 лв., информира "Дарик". Картини, накити и пари са или откраднати от къща на ул. „Пушкин” в Сливен. Вчера в 20,26 часа по тел. 112 е получено съобщение от 68-годишна жена, че крадец е влязъл през прозорец на къщата и е откраднал лаптоп, 4 картини, сребърни накити и парични средства в евро и китайски йоана, на обща стойност 2000 лв., информира "Дарик".

ГЕРБ иска образованието да стане национален приоритет

http://www.moreto.net/novini.php?n=271481

Парламентарната група на ГЕРБ е внесла законопроект, с който образованието ще бъде дефинирано като национален приоритет. Това съобщиха депутатите Снежана Дукова и Милена Дамянова. „На първо място, за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет.

Минималната работна заплата остава 340 лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2423810_minimalnata_rabotna_zaplata_ostava_340_leva/?ref=rss


Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата, каза пред журналисти днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

За нея административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по...

Една година от началото на Майдана

http://offnews.bg/news/n_1/n_420754.html

Днес се навършва една година от началото на проевропейските протести в Украйна, станали зивестни като Евромайдан. На 21 ноември вечерта около 1500 украинци излязоха на Майдана в Киев в знак на протест срещу решението на тогавашното правителство да замрази подписването на споразумение за асоциация с Европейския съюз. В същия ден Окръжният административен съд в Киев забрани провеждането на масови акции в центъра на Киев до 7 януари 2014 г. Протестите обаче продължиха с пълна сила и на следващия ден възникнаха първите сблъсъци с полицията. На 24 ноември бяха и първите масови протести. На Майдана в Киев излязоха около 100 000 души. Демонстрации имаше още в Лвов, Луганск, Донецк, Одеса, Днепропетровск, Харков и други, като в някои от градовете протестиращите бяха разпръснати от полицията. В следващите дни към протеста се присъединиха и студентите от Киевския университет „Тарас Шевченко“ и от Киевско-Могилянската академия. Около 4 часа сутринта на 30 ноември спецчастите от „Беркут“ започнаха да гонят протестиращите от площада с палки и сълзотворен газ. Около 40 души бяха ранени, а 33-ма бяха задържани от полицията. Действията на спецчастите възмутиха жителите на украинската столица и скоро броят на протестиращите се увеличи още повече, като по различни оценки демонстрантите на 1 декември са били между 500 000 и 1 млн. души, а протестът се превърна в антиправителствен. След кратко намаляване на напрежението, то се увеличи отново през февруари. Само в рамките на месец загинаха близо 90 души, а повече от 600 бяха ранени. 17 души станаха жертва на стрелбата на снайперисти по време на демонстрациите. Спецчастите „Беркут“ бяха разпуснати, а 12 от спецполицаите бяха идентифицирани като снайперисти, стреляли по протестиращите. Кои точно са снайперистите обаче не беше доказано. Демонстрациите доведоха до смяната на властта в страната, а президентът Виктор Янукович напусна Украйна и се укри в Русия. В средата на март се проведе референдум за отделянето на Крим от Украйна и за присъединяването му към Русия. Самото анексиране стана факт няколко дни по-късно.

Спортният талант на „Еврофутбол" Йонко Дончев стана пети на Световното първенство по скокове на батут

http://www.cross.bg/skokove-donchev-talant-1440692.html

/КРОСС/Йонко Дончев, Спортен талант на „Еврофутбол" стана пети в дисциплината скокове на пътека на Световното първенство по скокове на батут, което се проведе от 11.11. до 17.11.2014 г. в Дейтона бийч, Флорида, САЩ. Старозагорецът се представи в квалификациите миналата събота, като от 30 участника се класира на финал с 8-ми резултат. Там Дончев завърши на пета позиция, с минимална разлика от бронзовия медал.  „Това е най-добрият резултат за Националния отбор в дисциплината скокове на пътека. Щастлива съм, че Йонко за поредна година доказа, че е състезател от висок ранг и е сред най-добрите в света!", сподели развълнувана Мариана Макулова, треньор на младия талант.

Трубадур на гениалния Верди е оперният спектакъл в Новогодишния фестивал на НДК

http://www.bnews.bg/article-122308

На 10 декември, от 19.00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата Русенската опера и Монте мюзик ще представят спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди. Той е включен вт тазгодишното издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал на НДК.

Горбачов: Путин е или Бог, или зам. Бог

http://frognews.bg/news_80749/

"Струва ми се, че Владимир Путин започва да се разболява от същата болест, от която страдах и аз някога – прекалена самоувереност. И няма значение какво казват другите – той вече е Бог или поне заместник на Бога, не знам по кои въпроси."Това заяви първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов при представянето в Москва на книгата си "След Кремъл".

ЧЕЗ сменя електромери - къде и кога?

http://frognews.bg/news_80751/

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

С филия с лютеница в ръката...

http://www.grreporter.info/S_filiya_s_lyutenica_v_rkata/16436

Оказва се, че, за нас българите, носталгията по близкото минало минава през стомаха. Храната, като повод да си спомним детството и младостта, може да бъде и начин за оценка на комунистическото ни минало.

прочети повече

България ще кандидатства за Гинес с рисунка на коприна

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-shte-kandidatstva-za-gines-s-risunka-na-koprina-6027834

Творби от най-дългата рисунка на коприна ще бъдат показани на 24 ноември от 18:00 ч., в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село", София

Направена е нова крачка към разсекретяване на доклада за корупция във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2423734_napravena_e_nova_krachka_kum_razsekretiavane_na/?ref=rss


Независимият съдия по етичните норми към ФИФА Ханс-Йоахим Екерт и водещият разследването за корупция в Майкъл Гарсия се договориха за следващите стъпки, които мога да доведат до повече публичност на доклада за нередности при избора на домакинства за световните първенства през 2018 г. и 2022 г.

Наскоро Екерт обяви, че случаят с избора на домакинствата в Русия и Катар е приключен. Той беше категоричен, че няма как да бъде изпълнено искането за пълно разсекретяване на доклада.
...

Отбелязваме Деня на християнското семейство

http://www.bnews.bg/article-122372

Въведение Богородично се празнува и като Ден на християнското семейство и християнската младеж - това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората".

Случаят Орхан Исмаилов крие рискове за стабилността на кабинета

http://www.mediapool.bg/sluchayat-orhan-ismailov-krie-riskove-za-stabilnostta-na-kabineta-news227461.html

Реформаторският блок няма да изтегли Орхан Исмаилов от поста зам.-министър на отбраната само заради турското му име, потвърди в петък депутатът от блока и лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/ Корман Исмаилов. Според него обаче случаят крие риск за стабилността на кабинета. Той очаква по тези тема да има още много по-висока ескалация на напрежението.   Нямаме никакво основание да оттегляме зам.-министър Исмаилов затова, че се казва Орхан Исмаилом, а не се казва примерно Иван Иванов, каза лидерът на НПСД пред БНТ.   "Сега от този случай ще проличи доколко правителството и най-вече премиерът е зависим от гласовете на националистите", каза народният представител от РБ, имайки предвид Патриотичния фронт, който постави ултиматума по повод назначението на Орхан Исмаилов.   "Аз вече се въздържам от това да ги наричам Патриотичен фронт. Аз ги наричам Националистически фронт. Защото избуяват на преден план, изникват едни ксенофобски, антитурски, ще видите след време и силни антиромски и антимюсюлмански нагласи и настроения", продължи Корман Исмаилов.   Той посочи, че кампанията срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната се гради на лъжи, внушения и клевети. Орхан Исмаилов, например, никога не е бил член на ДПС, не е бил член на НПС, както се твърди. "Бил е кандидат в листите на коалиции, в които ние сме участвали, и на коалицията Реформаторски блок на последните избори", посочи Корман Исмаилов.   За неговата формация при такива назначения най-важното е "тези хора да са честни, достойни, некорумпирни, да имат нужната квалификация, да работят в интерес на институцията, да не разделят и да не противопоставят хората".   Попитан дали партията и РБ като цяло са готови да обсъждат всяка кандидатура с партньорите в управлението, включително с Патриотичния фронт, дали са склонни на такъв диалог в името на това да бъде стабилен кабинетът, Исмаилов отговори: "Диалог може да има по всякакви теми, но компромис с ценностите не може да има".   Корман Исмаилов посочи, че ще бъде жалко, ако заради такъв случай след 25 години демокрация, членство в ЕС, толкова говорене за толерантност, интеграция, европейски ценности се стигне до дестабилизиране на управлението.   "Ние възпроизвеждаме едни модели на разделение, на противопоставяне от тоталитарната държава, които в днешно време се разиграват на терена на политиката от ченгетата в политиката. От една страна имаме едни ченгета, които се изживяват като националисти-патриоти, а от другата страна – други, които се изживяват като борци за права и свобода на турците и мюсюлманите в страната. Те много добре си разиграват театъра и картите", заяви Корман Исмаилов.   Попитан дали може да се стигне до излизане на формацията му от "Реформаторския блок" заради напрежението, което се създава с "Патриотичния фронт", той отговори, че "в политиката всичко е възможно".   "Ако се нарушава коалиционното споразумение, ако не се гарантират определени ценности и принципи – недопускане на ксенофобия, езика на омразата, ако се води дезинтеграционна политика, а такива опасности има под влиянието на определени фактори - в момента националистите си показват зъбите... Аз очаквам по тези тема да има още много по-висока ескалация на напрежението, защото националпопулизмът е комбинация между краен етнонационализъм и краен политически популизъм. Това ще се случва и от едната, и от другата страна. Ще има провокации и от страна на ДПС. Всичко, което се случва в момента, донякъде обслужва и ДПС и тяхната кадрова политика, опитът да се създаде една политическа номенклатура в администрацията", коментира Исмаилов.

До 300 лева коледни отстъпки от месечните абонаменти в Мтел

http://www.cross.bg/mtel-leva-transfer-1440691.html

/КРОСС/Гласовите услуги Мтел трансфер, Мтел смарт и Mtel loop, както и тарифите за Мтел мобилен интернет са с промоционални месечни такси в коледната кампания на телекома. Включените минути и мегабайти в тарифните планове остават непроменени, но месечната такса намалява. Например, всеки, който избере един от най-популярните планове - Мтел трансфер L, ще плаща с 31 % по-ниска месечна такса (или 27,40 лева вместо 39,90 лева). За срока на договора отстъпката се равнява на 300 лева. Абонатите на Мтел трансфер XS спестяват 23,80 лева, тези на Мтел трансфер S - 53,60 лева, a с Мтел трансфер M - 149 лева. След отстъпката месечната такса за Мтел трансфер XL става 34,97 лева, като клиентът получава практически неограничени разговори към национални мрежи и 10 GB за трафик на данни. Атрактивни са отстъпките и при друга популярна тарифа - Мтел смарт, която дава на клиентите минути за национални разговори, включени мегабайти за сърфиране, а и неограничени минути към 5 номера от групата Семейство и приятели. При Мтел смарт L намалението е 30% и месечната такса, която се формира, е 24,43 лева на месец, а за две години намалението се натрупва до над 250 лева. При Мтел смарт М намалението, което се натрупва, е 149 лева, а при Мтел смарт S - над 60 лева. С плановете Mtel loop, които се завърнаха на пазара преди месец, младежите могат да „превъртат интернета", като пестят до 150 лева от месечните такси, ако се възползват от Mtel loop M

Министър Шарков пред Фрог : Няма да увеличаваме таксата на пенсионерите

http://frognews.bg/news_80748/

Няма да се увеличава таксата при личния лекар на пенсионерите, подчерта пред Фрог нюз зам.-здравният министър Ваньо Шарков. Тезата на министър Москов беше, че трябва да има социална справедливост във всичко, но трябва да има справедливост към всички участници в системата. Защо лекарите трябва да си чакат за левчето половин година. Сега ще си получат парите за втората половина на годината, тъй като има възможност да ги плати през актуализацията на бюджета. Ние даваме парите на Касата, тя ги плаща на тях, поясни министърът.

България ще получи само 1/2 от европарите до края на годината

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-poluchi-samo-12-ot-evroparite-do-kraya-na-godinata-news227460.html

Възстановяване на двойно по-малко средства от поисканите от Европейската комисия, растящ риск от загуба на средства в края на годината, забавяне на размразяването на спряната "Регионално развитие" и отложен старт на новите оперативни програми – с тези "лоши новини" са се завърнали от Брюксел преди дни вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда Ивелина Василева. В същото време премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че ще лети до Брюксел по-следващата седмица и след срещите там ще обяви дали ще има политическо решение за страната ни. Борисов обаче даде да се разбере, че не е оптимист, защото "всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне". Загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете – такова е било усещането, с което останахме всички, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова през бТВ. Брюксел ни връща само 400 млн. лв. до края на годината Реалистичният сценарий е да ни бъдат възстановени 400 млн. лв. до края на годината, каза пък Томислав Дончев пред БНТ. В същото време България е представила искания за плащания за над 800 млн. лв. По данни на финансовото министерство невъзстановените европейски средства възлизат на 825 млн. лв. към края на септември. "Еврокомисията не може да гарантира възстановяване на плащанията навреме, защото и там колегите имат ликвиден проблем и невинаги имат достатъчно пари да обслужат плащанията точно в последния момент", обясни Дончев. Дупката в европейския бюджет възлиза на над 20 млрд. евро, като проблемът с неразплатените средства расте с всяка изминала година. Три са основните проблеми по отношение на еврофондовете - спрените европейски програми, опасността от загуба на средства до края на годината и кога започва новият програмен период, каза Дончев. Над 1 млрд. лв. блокирани по "Регионално развитие" Програмата максимум на правителството е спрените плащания за над 1 млрд. лв. за градско възстановяване и туризъм на оперативната програма  "Регионално развитие" (ОПРР) да бъдат размразени най-рано през януари. Това стана ясно от обясненията на Дончев и Павлова. Регионалният министър обаче намекна, че това може и да не се случи заради "по-дългите срокове" на Европейската комисия, както и заради предстоящите празници. Павлова обясни, че всички проекти, които се изпълняват по ОПРР, са със спряно европейско финансиране. Това означава нулево възстановяване от Брюксел, но ангажимент те да се разплащат със средства от държавния бюджет, докато не възвърнем доверието на европейските институции. "Ако ние не разплатим проекти за 210 милиона лева до края на декември, автоматично, по правилото трябва да ги върнем на Европейската комисия", каза Павлова. По думите й има риск от загуба на средства и заради необходимостта от налагане на финансови корекции по вече текущи проекти. "Нито една магистрала, нито една жп линия, нито една пречиствателна станция и нито един проект за ремонт на училище или детска градина, или градски транспорт не е навреме и постоянно имаме закъснения. Ако не довършим всички тези големи проекти, които имат забавяне около година - година и няколко месеца, България ще загуби парите за тях и ще трябва всъщност да върне и това, което е получила", каза министър Павлова. Забавя се одобрението на новите европрограми Другата лоша новина от Брюксел е забавянето на новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. До този момент правителството одобри "Регионално развитие", "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Очаква се следващата седмица да бъде одобрена и "Човешки ресурси", а до края на месеца има готовност и за още две програми - "Околна среда" и "Наука и образование", каза Дончев. "Министър Ангелкова ми е объркала програма "Транспорт" тотално. Брюксел не ми я одобрява с магистрала "Хемус"", каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред Mediapool. Причината е, че няма пари за нея и в момента се договаря вкарването само на 60-километровия участък от Ябланица до Плевен/Ловеч. За строителството на останалата част от "Хемус" до Шумен ще се тегли заем. Той може да бъде от Световната банка или Европейската инвестиционна банка, каза Лиляна Павлова. Няма да има съфинансиране от националния бюджет от 50% за пътните проекти, каза още Мисковски. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която сега оглавява туризма, обаче твърдеше, че така се решава проблема с осигуряването на пари за "Хемус". Същата теза защитаваше и служебният вицепремиер Екатерина Захариева. Сега се оказва, че от ЕК са им казали, че няма как да се случи това. "На министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент. Много е трудно да пуснем програмата "Транспорт", не съм оптимист", каза Борисов при проверката на строителството на столичното метро до бизнес парка в "Младост".

Европари до края на годината няма да има, маса проекти са "изпуснати"

http://www.mediapool.bg/evropari-do-kraya-na-godinata-nyama-da-ima-masa-proekti-sa-izpusnati-news227460.html

До края на годината България няма да получи повече пари от Европейската комисия, гласят лошите новини от Брюксел, донесени на премиера Бойко Борисов от министрите му. Той изпрати вицепремиера Томислав Дончев и министрите на транспорта, на околната среда и регионалното развитие в Брюксел, за да осигурят жизнено необходимите средства за държавния бюджет. България чака възстановяването през тази година на 825 млн. лв. от ЕК, дължими на страната ни към края на септември. Другите задачи за решаване бяха намаляване на загубите по старите програми с искане за удължаване на срока за усвояване на средствата и по-бързо договаряне на новите. Заради лошите новини премиерът Бойко Борисов ще лети спешно до Брюксел по-следващата седмица. Тогава ще обяви дали ще има политическо решение за страната ни. Борисов обаче даде да се разбере, че не е оптимист, защото "всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне". "На министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент. Много е трудно да пуснем програмата "Транспорт"”, не съм оптимист", каза Борисов при проверка на строителството на столичното метро до бизнес парка в "Младост". "Министрите бяха там и се върнаха с лоши новини. Надявам се по следващата седмица да имаме решение и да ни кажат на какво можем да се надяваме, но за столичното метро пари ще има", обеща премиерът. Очаквайте подробности

Европари до края на годината няма да има, редица проекти са "изпуснати"

http://www.mediapool.bg/evropari-do-kraya-na-godinata-nyama-da-ima-reditsa-proekti-sa-izpusnati-news227460.html

До края на годината България няма да получи повече пари от Европейската комисия, гласят лошите новини от Брюксел, донесени на премиера Бойко Борисов от министрите му. Той изпрати вицепремиера Томислав Дончев и министрите на транспорта, на околната среда и регионалното развитие в Брюксел, за да осигурят жизнено необходимите средства за държавния бюджет. България чака възстановяването през тази година на 825 млн. лв. от ЕК, дължими на страната ни към края на септември. Другите задачи за решаване бяха намаляване на загубите по старите програми с искане за удължаване на срока за усвояване на средствата и по-бързо договаряне на новите. Заради лошите новини премиерът Бойко Борисов ще лети спешно до Брюксел по-следващата седмица. Тогава ще обяви дали ще има политическо решение за страната ни. Борисов обаче даде да се разбере, че не е оптимист, защото "всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне". "На министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент. Много е трудно да пуснем програмата "Транспорт"”, не съм оптимист", каза Борисов при проверка на строителството на столичното метро до бизнес парка в "Младост". "Министрите бяха там и се върнаха с лоши новини. Надявам се по следващата седмица да имаме решение и да ни кажат на какво можем да се надяваме, но за столичното метро пари ще има", обеща премиерът. Очаквайте подробности

Стая за семейна подкрепа функционира към родилно отделение на МБАЛ Добрич

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d1%84%d1%83%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0/

Стая за семейна подкрепа към родилно отделение в МБАЛ Добрич се откри днес. Целта е улесняване на практическата работа по превенция на изоставянето на деца още в родилно отделение и стъпка напред в прилагането на добрия европейски опит в работата със семействата. Стаята за семейна […]

Оборотът в далекосъобщенията намалява

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/21/2423808_oborotut_v_dalekosuobshteniiata_namaliava/?ref=rss


Индексът на оборота в далекосъобщенията през третото тримесечие намалява с 6.5% спрямо предходното и с 14.8% спрямо същия месец на миналата година. Това сочат предварителните данни данни за индекса на оборотите в услугите, оповестени днес от Националния статистически институт. 

В транспорта и складирането оборотът намалява с 2.7% спрямо предходното тримесечие, заради въздушния (-6.1%)  и сухопътния (-4.6%) транспорт, докато при водния има увеличение с 16.2%, а в складирането - с...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 24 - 28 ноември 2014 г.

http://www.zapernik.com/pernik/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_35969/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Шофьорът, прегазил Паоло в Стара Загора, призна вината си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439247

Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, призна вината си, което означава, че процесът ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда, съобщава "Нова телевизия".
Делото „Паоло” влезе днес в съда. Сапунджиев е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, призна вината си, което означава, че процесът ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда, съобщава "Нова телевизия". Делото „Паоло” влезе днес в съда. Сапунджиев е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост,

Пожар избухна в заведение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271483

Пожар е избухнал в заведение на ул. „Дубровник“ във Варна. Сигнал за инцидента е подаден в 11.30 часа, съобщиха за Moreto.net от полицията. При инцидента няма пострадали хора. Пламъците вече са потушени и предстои изясняване на материалните щети и евентуалните причини за пожара.

Обраха къща в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439252

Картини, накити и пари са или откраднати от къща на ул. „Пушкин” в Сливен. Вчера в 20,26 часа по тел. 112 е получено съобщение от 68-годишна жена, че крадец е влязъл през прозорец на къщата и е откраднал лаптоп, 4 картини, сребърни накити и парични средства в евро и китайски йоана, на обща стойност 2000 лв., информира Картини, накити и пари са или откраднати от къща на ул. „Пушкин” в Сливен. Вчера в 20,26 часа по тел. 112 е получено съобщение от 68-годишна жена, че крадец е влязъл през прозорец на къщата и е откраднал лаптоп, 4 картини, сребърни накити и парични средства в евро и китайски йоана, на обща стойност 2000 лв., информира "Дарик".

Специалистът, изследвал пробата за ебола: Щастлива съм, че резултатът е отрицателен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439241

Проф. Ива Христова е първият човек в държавата, който научил резултата от кръвните проби на пациента, за който се появиха съмнения за зараза със смъртоносния вирус ебола. Заедно с екипа си тя прави изследването за наличие на вируса в кръвта на 57-годишния мъж, съобщи bTV.
„Основно две неща имах предвид. Проф. Ива Христова е първият човек в държавата, който научил резултата от кръвните проби на пациента, за който се появиха съмнения за зараза със смъртоносния вирус ебола. Заедно с екипа си тя прави изследването за наличие на вируса в кръвта на 57-годишния мъж, съобщи bTV. „Основно две неща имах предвид.

Шофьорът, прегазил Паоло в Стара Загора, се призна за виновен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439233

Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, призна вината си, което означава, че процесът ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда, съобщава Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, призна вината си, което означава, че процесът ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда, съобщава "Нова телевизия". Делото „Паоло” влезе днес в съда. Сапунджиев е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост,

Сапунджиев се призна за виновен за смъртта на Паоло

http://www.bnews.bg/article-122381

Делото за смъртта на 4-годишния Паоло тече при съкратена процедура- подсъдимият Георги Сапунджиев се призна за виновен. Съдът пък го освободи от ареста под парична гаранция.

Ивайло Московски: Където ГЕРБ управлява, няма проблем

http://pik.bg/ивайло-московски-където-герб-управлява-няма-проблем-news252212.html

Ивайло Московски: Където ГЕРБ управлява, няма проблем

Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Това каза министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекция на по време на инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул. „Академик Балан”, част от трасето Младост І-Бизнес парка в Младост ІV, съобщи „Фокус”.

„Нанесли сме необходимите корекции, които ни препоръчаха от Европейската комисията. Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър, ще се възстановят и средствата за участъка на бул. „Черни връх””, обясни Мосовски и допълни, че единствената приоритетна ос, където не е изпуснат проект е метрото. „Където ГЕРБ управлява няма проблем, в случая Йорданка Фандъкова. Всички други проекти по ОП „Транспорт” са изпуснати”, допълни още министър Московски.

Професорката, изследвала пробата за ебола: Тестът е достатъчно надежден, не се налага повторение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439222

Проф. Ива Христова е първият човек в държавата, който научил резултата от кръвните проби на пациента, за който се появиха съмнения за зараза със смъртоносния вирус ебола. Заедно с екипа си тя прави изследването за наличие на вируса в кръвта на 57-годишния мъж, съобщи bTV.
„Основно две неща имах предвид. Проф. Ива Христова е първият човек в държавата, който научил резултата от кръвните проби на пациента, за който се появиха съмнения за зараза със смъртоносния вирус ебола. Заедно с екипа си тя прави изследването за наличие на вируса в кръвта на 57-годишния мъж, съобщи bTV. „Основно две неща имах предвид.

Средният разход за лятна почивка в страната е 330 лв., в чужбина - 525 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/11/21/2423749_sredniiat_razhod_za_liatna_pochivka_v_stranata_e_330/?ref=rss


Това лято по-малко българи са пътували на почивка в страната и чужбина, а тези, които са го направили, са разполагали с ограничен бюджет. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за третото тримесечие, когато е и активният туристически сезон. 

1.1 млн. души на възраст над 15 години са били на почивка, с 2.2% по-малко, отколкото миналата година.  Над 80% са пътували само в страната, 14 на сто - само в чужбина, а близо 3 на сто - и двете. 

Намалението...

Все повече варненски семейства получават помощи за деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=271472

Увеличават се семействата, които получават помощи за деца във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. През годината 41 752 деца или 34 262 семейства са получавали семейни помощи.

Двама чужденци в журито и детска програма на "Банскофилмфест"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2423274_dvama_chujdenci_v_jurito_i_detska_programa_na/?ref=rss


Издание номер 14 на филмовия фестивал "Банскофилмфест"  (25-30 ноември) продължава традицията легендарни представители на зимните и екстремните спортове да бъдат част от журито.

Тази година председател на международното жури е полякинята Моника Рогожинска, която е президент на полската секция на "Клуба на изследователите" (The Explorers Club) – най-престижната организация от този род в света. В състава на журито е още италианският режисьор и директор на студията за документални...

Google пуска магазин за приложения и в Китай

http://www.investor.bg/web/456/a/google-puska-magazin-za-prilojeniia-i-v-kitai-184229/

Компанията може да потърси партньор в лицето на китайска фирма, твърдят експерти

Началникът на футболните съдии хвърли оставка

http://news.ibox.bg/news/id_1724972861

Напрежението около дербито между ЦСКА и Лудогорец явно дойде в повече на Джугански

Ивайло Московски: Освен за метрото всички други проекти по ОП „Транспорт” са изпуснати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439224

Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Това каза министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекция на по време на инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул. Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Това каза министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекция на по време на инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул.

Мъжът, приет със съмнение за ебола, е стабилизиран

http://www.bnews.bg/article-122380

Пациентът, който бе приет във ВМА със съмнения за ебола, е в стабилно състояние, обяви bTV.

Сензация! Наши интелектуалци подкрепят Сърбиновски за Нобелова награда

http://frognews.bg/news_80746/

Представянето на най-новата книга "Роман за Майка Тереза" на най-добрия писател от Македония Младен Сърбиновски излъчи новина: български писатели и интелектуалци ще работят за това Сърбиновски да бъде представен за Нобелова награда за литература.

Ивайло Московски: Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439219

Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Това каза министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекция на по време на инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул. Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Това каза министърът транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекция на по време на инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул.

Виктория Бекъм пътува с влак до Манчестър

http://www.bnews.bg/article-122378

Имайки предвид факта, че Виктория Бекъм бе обявена за най-успешния предприемач във Великобритания, едва ли някой може да си представи ,че жена с 210 милиона паунда ще изпозлва градския транспорт за бизнес пътуване.

Според читателите на КРОСС Крисия, Хасан и Ибрахим бият Пулев, Златанов и еврофондовете

http://www.cross.bg/pylev-chitatelite-subitie-1440690.html

/КРОСС/Второ място за България на детската "Евровизия" е събитието на миналата седмица, което читателите на КРОСС поставиха пред други три: Мачът Пулев - Кличко, размразяването на парите по "Околна среда" и скандала с откраднатите тефтерчета.  39.4 на сто от читателите са посочили като най-важно събитие победата на Крисия, Хасан и Ибрахим, които с "Песента на децата" спечелиха второто място на детската "Евровизия" 2014.  С малка разлика като второ най-важно събитие читателите са посочили боксовият мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко в Хамбург, Германия -35.1 %. Макар и на втора позиция това събитие бе най-дълго и сериозно коментираното - от ,,Осанна!'' до ,,Разпни го!''. На трето място с 19.2 % е скандалът с откраднатите тефтерчета на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов - едното черно, другото в цвят бордо. Сагата продължава. Продължава и делото срещу него.  Според самия Златанов тефтерчета има. Адвокатите му обаче така и не са ги виждали в съда. Генерал Атанас Атанасов пък твърди, че цялата тази история с кражбата е измислена.      6.3 %Размразяването на парите по "Околна среда"35.1 %Мачът Пулев - Кличко Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/#ixzz3JhPUM9VU  

Без задължителна градина за 4-годишните, но със субсидии за частните училища

http://www.mediapool.bg/bez-zadalzhitelna-gradina-za-4-godishnite-no-sas-subsidii-za-chastnite-uchilishta-news227459.html

ГЕРБ се отказва от задължителната детска градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 година, става ясно от внесения в петък в парламента проектозакон за училищното образование. Със закона трябваше да се реформира системата на средното образование и да бъдат изготвени нови учебни програми и учебници, но след като беше писан в продължение на две години и половина в първия мандат на ГЕРБ и след това близо година обсъждан в Народното събрание, в крайна сметка така и не беше приет. Сред спорните моменти в него бяха именно задължителното обхващане в детска градина на четиригодишните деца, срещу което се обявиха много родители, както и идеята децата в частните детски градини и училища също да имат право на държавна субсидия. Сега ГЕРБ отстъпват от задължителната забавачка, но запазват предложението да има държавна субсидия за децата в частните училища и градини. Така всяко дете ще получава парите от единния държавен разходен стандарт за издръжка, като за тези в частните училища и забавачки тази сума ще се приспада от таксата. Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която в първия кабинет "Борисов" беше ресорен зам.-министър и се занимаваше със законопроекта, коментира в петък, че е крайно време да се предприемат конкретни мерки срещу това българските деца да са на последно място по грамотност. Тя заяви, че "това е един от малкото законопроекти, за които имаше протест пред На родното събрание с искане той да бъде приет". Дамянова припомни, че има препоръка от ЕК законовите промени за реформа в средното образование да бъдат приети най-късно до края на 2015 година. Ако това се случи, първият випуск, който ще се обучава по него, ще завърши през 2029 година. Дамянова коментира, че от ГЕРБ имат подкрепата на просветния министър Тодор Танев за законопроекта. Преди ден той заяви обаче, че по него ще се търсят още експертни мнения, "за да се постигне текст, който е наметнал мантията на съгласието". Депутатът посочи, че парите за образование догодина в никакъв случай няма да са по-малко от бюджета за тази година, но ще зависят от дефицита в системата, наследен от кабинета "Орешарски". Законопроектът предвижда още учителите да получават допълнителни възнаграждения в зависимост от резултатите от външното оценяване на учениците и резултатите от обучението. Учебните заведения с по-лоши резултати също получават държавни средства, но целево - за покриване на дефицитите. Предвижда се родителите да участва по-активно в учебния процес чрез обществени съвети, които да контролират и в същото време да работят за развитие на съответното училище. Според законопроекта основното образование от I до VII клас се дели на начален етап от I до IV клас и прогимназиален – от V до VII. Както и сега, учениците ще се явяват на изпити за външно оценяване след четвърти и седми клас, като външното оценяване след седми клас е обединено с изпитите за вход към гимназиите. Средното образование, което е от VIII до XII клас също е разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е от VIII до X клас включително. След завършен десети клас учениците отново се явяват на външно оценяване. Вторият гимназиален етап е от XI до XII клас, след което учениците се явяват на държавни зрелостни изпити.  

Мая Манолова: Времето за блиц контрол да бъде преместено в четвъртък

http://pik.bg/мая-манолова-времето-за-блиц-контрол-да-бъде-преместено-в-четвъртък-news252209.html

Мая Манолова: Времето за блиц контрол да бъде преместено в четвъртък

По-важно е времето за блиц контрол да бъде преместено в четвъртък. Това каза народният представител от БСП – лява България Мая Манолова по време на обсъждането на правилника за работата на парламента.

„Всяка първа сряда на месеца е единствения ден, в който опозициятa може да вкара свои важни законопроекти в дневния ред без гласуване в пленарна зала. Когато става дума за 8 парламентарни групи, ако остане всяка първа сряда, това означава, че за да изчакаме ротацията, трябва да минат 8 месеца“, обясни Манолова. По думите й, това е едно от най-сериозните предложения, които бяха отхвърлени.

„За да се извърти ротацията на парламентарните групи са необходими 8 месеца, за да се стигне да гласуване, трябват още 8 месеца, а за да се стигне до второ четене, трябват още 8 месеца“, поясни още Мая Манолова. 

Шести сме в Европа по най-ниски данъци

http://www.cross.bg/danutzi-naii-niski-bulgariya-1440689.html

/КРОСС/България е на шесто място по най-ниски данъци сред страните от ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), показва докладът Paying Taxes 2015 на "ПрайсуотърхаусКупърс". Данъчната ставка у нас е 27%, а най-ниски данъци се плащат в Хърватия с 18,8%. Следват Люксембург с 20,2%, Кипър с 23,2%, Ирландия с 25,9% и Дания с 26%. След България се нареждат Швейцария с 29,0% и Исландия с 29,7%. Необходимото време за плащане на данъците в България е 454 часа и е най-дългото сред страните от ЕС и ЕАСТ. По отношение на броя на плащанията България е на 22-о място сред 32 страни от ЕС и ЕАСТ с 13 плащания. В общата класация страната ни е на 89-то място в света сред 189 изследвани държави по най-ниски данъци. 5% от общата данъчна ставка у нас е за данъци върху печалбата, 20,2% - за данъци върху труда и 1,8% за други данъци.  

Искров дава оставка срещу пост в Черноморската банка?

http://www.cross.bg/iskrov-banka-chernomorskata-1440688.html

/КРОСС/Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември. Решението му е консултирано с премиера Бойко Борисов и парламентарните групи от управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ, които настояват за оттеглянето на гуверньора на БНБ, съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници в парламента. Искров и Борисов се срещнаха тази седмица в Министерски съвет, но никой от двамата не разкри каква е била темата на разговор. Според агенцията, на тази среща министър-председателят е предложил на банкера назначение в международна банкова институция. Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Забавянето на оставката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски". На този пост преди година, по време на мандата на правителството на БСП и ДПС, беше избран бившият главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът й обаче започва да тече от декември т.г. и тя, на практика, все още не е встъпила в длъжност. Затова правителството трябва да ревизира назначението на Ставрева и на нейно място да бъде изпратен Искров. Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер

Адвокат на Златанов: Тефтерите никога не са били в съда

http://www.moreto.net/novini.php?n=271480

„Тефтерите никога не са били в съда”, обясни в студиото на „Здравей, България” адвокатът на Филип Златанов Красимир Манов. „Няма значение какво казва Златанов, важно е какво има по делото, а по делото има данни за два тефтера, има и ксерокопия на два тефтера”, каза още той.

Адвокат Ирен Савова: Органите да вземат мерки да не изчезнe и самият Златанов

http://www.mediapool.bg/advokat-iren-savova-organite-da-vzemat-merki-da-ne-izchezne-i-samiyat-zlatanov-news227458.html

"Органите на властта да вземат мерки сега да не изчезне Филип Златанов." С този ироничен призив се обърна към властите в петък пред Нова телевизия един от адвокатите на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов – Ирен Савова. "Много странни неща се случват покрай това дело и когато започне да се гледа делото, изведнъж се появяват болни от ебола, а после не са болни, Брюксел спешно връща едни пари...", коментира и другият му защитник Красимир Манов. Преди ден Софийският апелативен съд (САС) приключи разглеждането на делото срещу Златанов, по което той бе осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за престъпление по служба. Втората инстанция ще се произнесе по казуса в едномесечен срок. По време на заседанието на съда в четвъртък назначения по делото графолог Валери Костадинов изненадващо обяви, че изобщо не е знаел за съществуването на втория тефтер на Златанов, тъй като по време на досъдебното производство срещу него е изследвал само черен бележник. Експертът заяви още, че противно на разпространената информация, той е разглеждал оригинал от тефтерчето. Оказа се обаче, че се е подписал на протокол, в който е посочено, че е правил експертиза на "ксерокопие от ксерокопие", за което той обясни, че не е обърнал внимание. "Тефтерите не са попадали в нашите ръце и не сме ги виждали", обясниха още защитниците на Златанов в петък. "Тефтерите никога не са били в съда", уточни Красимир Манов и добави, че "никой не знае къде са". Двамата адвокати отрекоха, че клиентът им има полза от мистериозното изчезване на бележниците и попитаха защо прокуратурата не ги е предоставила на съда, както е било изискано в края на септември. Всъщност, държавното обвинение назначи свое паралелно изследване на тефтерите, но по разследването за престъпление по служба срещу Златанов, отделено през януари от съдебното му дело. Бележниците изчезнаха от колата на експерта Стефан Бенчев, привлечен по казуса от столичното следствие.

Борисов слага ръка и на разузнаването

http://www.bnews.bg/article-122358

Реформаторският блок внесе закон в Народното събрание, който предвижда създаване на Държавна агенция за разузнаване. В закона е записано, че министър-председателят упражнява общото ръководство на ДАР в съответствие с Конституцията и законите на страната. Иначе Агенцията ще има председател със замове, който председател ще се назначава и уволнява с указ на президента по предложение на МС.

Почина филмовият и театрален режисьор Майк Никълс

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/11/21/2423763_pochina_filmoviiat_i_teatralen_rejisyor_maik_nikuls/?ref=rss


Майк Никълс - режисьорът на филми като "Кой се страхува от Вирджиния Улф", "Абсолвентът", "Параграф 22" и "Отблизо" и едновременно с това осемкратен носител на театралната наградата "Тони", е починал на 83-годишна възраст от сърдечен удар в дома си в Манхатън вчера, съобщава "Ройтерс". 

Нито един режисьор не се е движил така леко и с майсторство между Бродуей и Холивуд, отбелязва агенцията - Никълс е сред малкото хора, носители на "Оскар",  "Еми", "Тони" и "Грами" едновременно.  От...

Владо Даверов: Манипулирах манипулаторите заради бас

http://www.cross.bg/daverov-pisatelyat-detzata-1440687.html

/КРОСС/Писателят Владо Даверов е излъгал, че е бил бит, стана ясно след негово признание в ефира на НоваТВ. В разговор по телефона той бе категоричен, че никой не го е нападал. "Това беше чист рекламен трик и вие се вързахте", каза буквално писателят вчера сутринта пред медията. Няколко часа по-късно в същия ефир той смени версията: "Преди около 7- 8 месеца, с един мой приятел от детинство се хванахме на бас, че мога да изманипулирам манипулаторите - това сте вие, медиите. И сме се хванали на една бутилка уиски, той си мълчи. Аз не съм добър актьор, но знам как да изградя сюжет и го изградих", обясни писателят. Нападение все пак е имало, както се вижда от белезите на Даверов. „Имам белег още, но това не е същественото. Аз го използвах просто, за да си довърша сюжета. Връщах се от Търново и бях купил на жена ми някакви деликатеси да се подмажа, че тя не ми позволява, нито децата ми, да пия алкохол, а бях изпил към стотина грама водка. Въобще не можах да разбера какво стана, те минаха за 10 секунди и заминаха и единствената ми загуба е, че каймата изчезна - предполагам, че съм я изпуснал", разказа още писателят. Даверов се извини на издателя си затова, че го е въвлякъл в тази постановка. „Изиграх го и него, защото иначе нямаше да участва автентично в спектакъла, но най-лошото беше, че и децата и жена ми ми се разсърдиха като разбраха, че и тях ги играя", каза още Даверов.  

Янаки Стоилов: Депутатът може да регистрира не повече от 2 въпроса и 1 питане

http://pik.bg/янаки-стоилов-депутатът-може-да-регистрира-не-повече-от-2-въпроса-и-1-питане-news252204.html

Янаки Стоилов: Депутатът може да регистрира не повече от 2 въпроса и 1 питане

Ограничението за броя на въпросите и питанията беше въведено в досега действащия правилник в миналия мандат – до 2 въпроса и до 2 питания в рамките на една седмица. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС Янаки Стоилов по време на обсъждането на правилника за работата на парламента. „Това е обяснимо, за да имат възможност да участват повече народни представители в парламентарния контрол. Сега се предлага двойно ограничаване на този лимит – до 2 въпроса или питания на седмица. Разбирам, че при по-голямата численост на парламентарните групи, могат да се намерят аргументи, въпреки че броят на народните представители, които осъществяват парламентарния контрол е същият – 240“, обясни Стоилов. 

„Ако разглеждаме парламентарния контрол като право на народните представители да контактуват с правителството да поставят въпроси и да искат отговори, ситуацията остава непроменена. Предлагам компромисно решение – в ал. 1 народният представител може да регистрира не повече от 2 въпроса и 1 питане“, заяви Стоилов. По думите му, питанията изразходват повече време и ако се запази възможността да се задават два въпроса и неповече от едно питане, това ще отрази както актуалната ситуация, така и ще запази възможностите на парламентарния контрол. „Ако приемем това предложение по-скоро като процедурно, апелирам към всички народни представители да го подкрепят“, добави Янаки Стоилов. 

Фандъкова: През април 2015 пускаме метрото от „Младост” 1 до Бизнес парк „Младост” 4

http://pik.bg/фандъкова-през-април-2015-пускаме-метрото-от-„младост”-1-до-бизнес-парк-„младост”-4-news252210.html

Фандъкова: През април 2015 пускаме метрото от „Младост” 1 до Бизнес парк „Младост” 4

През април 2015 година трябва да бъде пуснато метрото от „Младост” 1 до Бизнес парк „Младост” 4. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при инспекция на столичното метро в участъка от метростанцията при бул. „Александър Малинов” до метростанцията при бул. „Академик Балан”, част от трасето Младост І-Бизнес парка в Младост ІV, предаде "Фокус".

„Пуснахме отсечката по бул. „Ал. Малинов”, която се реконструира цялостно по проект за строителство на метрото. Искам да благодаря на жителите на ж.к. „Младост” и на хората, които ежедневно пътуваха, имаше доста сериозно закъснение на движението, но направихме всичко възможно, така че да се завърши този етап и да се отвори през зимата”, коментира тя.

„Фандъкова поясни, че 1 300 метра е дължината на отсечката по бул. „Ал. Малинов” и поясни, че тя е част от проекта за изграждането на метрото. По думите ѝ новата отсечка ще бъде с три нови метростанции. „На 90% е завършен релсовият път. Двете нови метро станции са със 70% завършен етап”, допълни Фандъкова.

„В предишното правителство на г-н Борисов ние получихме цялата подкрепа, за да може да се работи с тези темпове. През 2014 започнахме изграждането на отсечката по отношение на втора метро линия по бул. „Черни връх”, за която, за съжаление правителството на Пламен Орешарски не отпусна никакви средства”, поясни Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че е убедена, че министър Ивайло Московски ще направи всичко възможно да се отворят час по-скоро всички програми „Транспорт”, за да можем през 2015 година да започне изграждането на третата линия, за която имат готовност.

„През следващата година до края на април трябва да бъде пусната в движение тази отсечка на метрото, с три нови метростанции и нови 90 000 души ще могат ежедневно да ползват този градски транспорт”, обясни Фандъкова. Кметът на Столична община и допълни, че 23 април е датата за пускането на отсечката до аерогарата

Сапунджиев призна вината си за смъртта на Паоло

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sapundzhiev-prizna-vinata-si-za-smyrtta-na-paolo-6027833

Процесът в Стара Загора ще се гледа по съкратената процедура и още днес може да има присъда

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване