Истерията около Орхан Исмаилов е опасна, предупреди военният министър

http://pik.bg/истерията-около-орхан-исмаилов-е-опасна-предупреди-военният-министър-news252382.html

Истерията около Орхан Исмаилов е опасна, предупреди военният министър

Истерията около кандидатурата на Исмаилов е опасна за националната сигурност. Това заяви на пресконференция в Ямбол министърът на отбраната и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той не е готов да се раздели с предложения от него заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов. „Нямам нито едно основание за това и не бих направил компромис с ценностите си", коментира военният министър. Ненчев обясни, че заместникът му притежава подходящите за този пост образование, професионални качества и практически опит. Освен това никога не е членувал в политическа партия.

Запитан за възникналите проблеми в Реформаторския блок, Николай Ненчев отговори, че те са свързани със структурата и организацията на блока, а не се основават на политики и политически приоритети и не застрашават подкрепата за правителството и неговата стабилност.

Относно кадровото състояние на армията, министърът коментира, че сега има повече от 700 свободни офицерски длъжности и още толкова войнишки.

Николай Ненчев е провел среща с военнослужещи от военните формирования в гарнизон Ямбол, съобщават от министерството. Той е запознал присъстващите с приоритетите на Министерството на отбраната и предстоящите задачи, които стоят за решаване.

„Никой не може да си позволи да подценява Българската армия. Искам да открехна завесата за проблемите. Нещата не са неразрешими. Убеден съм, че решаването на някои от проблемите е въпрос на организация. Други ще бъдат решени като спрем порочните практики, като запушим пробойните", заяви министърът. Той подчерта, че ще бъде безкомпромисен по отношение на съмнения или прояви на корупция. „Възложени са проверки на Инспектората на Министерството на отбраната на подобни сигнали, очаквам резултатите", обяви още силовият министър.

По отношение на пенсионната реформа, той заяви, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи. „Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия", обеща Николай Ненчев. 

На въпрос каква е вероятността за коледни бонуси, той заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат осигурени средства. „Много бих искал да се случи, проведох няколко срещи, имаме готовност за нещо, но не бъдете с големи очаквания", заяви военният министър. Той увери, че няма проблеми с изплащането на трудовите възнаграждения на военнослужещите до края на годината.

Първият час след травма е решаващ за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439251


Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България, казва доц. Олег Чолаков, зам.-директор на спешната болница “Пирогов”. Той е съпредседател на организационния комитет на Първия национален травма Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България, казва доц. Олег Чолаков, зам.-директор на спешната болница “Пирогов”. Той е съпредседател на организационния комитет на Първия национален травма

Процедури по проекта за градски транспорт във Варна забуксуваха отново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2422684_proceduri_po_proekta_za_gradski_transport_vuv_varna/?ref=rss

Две седмици преди изтичането на банковите гаранции, представени от участници в един от конкурсите по проекта за интегриран градски транспорт във Варна, общинската администрация внезапно е поискала удължаването им до 31 декември т.г., научи "Дневник".

Става дума за т.нар. "Компонент 1" от проекта за изграждането на автоматизирана билетна система.

Според съдържанието на кореспонденцията, изпратена до участниците в търга, поисканото удължаване на банковите гаранции е...

Работодателите у нас почти не планират съкращения

http://www.cross.bg/planirat-sektora-kompanii-1440753.html

София /КРОСС/ Работодателите у нас почти не планират съкращения. Оптимистични данни излязоха от международно проучване между 56 компании от 12 сектора в икономиката ни.42 на сто от мениджърите по човешки ресурси са отговорили, че планират постепенно увеличаване на персонала. 54 процента смятат да задържат сегашния брой работници, а едва 4 на сто готвят съкращения.Най-ангажирани с компанията си са служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от IT сектора и сектор „Производство".В тези компании повече от половината служители говорят положително за фирмата си и влагат много повече допълнителни усилия в работата си, съобщава bTV.

И Варна се включва в Европейската седмица за изследване за ХИВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=271522

Над 50 организации в цялата страна ще се включат в Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Европейската седмица се провежда от днес до 28 ноември. Това е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията.

С процедурни хватки и закани за атакуване в КС депутатите приеха окончателно правилата си за работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424169_s_procedurni_hvatki_i_zakani_za_atakuvane_v_ks/?ref=rss


Процудерни хватки и закани за атакуване в Конституционния съд белязаха финалното приемане на новия парламентарен правилник. Страстите се разразиха покрай предложението на ГЕРБ депутат да може да бъде гонен от три заседания, ако оскърбява Народното събрание, премиера, министрите, президента и вицепрезидента.

БСП възрази, че това ограничава свободата на словото на народния представител, която е гарантирана от конституцията и дори са освободени от наказателна отговорност.
...

Проф. Плочев: Четирима санитари напуснаха ВМА, страх ги е от ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439920

Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента. Това каза пред Би Ти Ви проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА в коментар за безсънната нощ, в която се правеха изследванията за болния, подозиран че има ебола. Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента. Това каза пред Би Ти Ви проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА в коментар за безсънната нощ, в която се правеха изследванията за болния, подозиран че има ебола.

Четирима санитари напуснали ВМА заради страх от ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439891

Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента. Това каза пред Би Ти Ви проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА в коментар за безсънната нощ, в която се правеха изследванията за болния, подозиран че има ебола. Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента. Това каза пред Би Ти Ви проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА в коментар за безсънната нощ, в която се правеха изследванията за болния, подозиран че има ебола.

Сириец окончателно се раздели с имущество за над 1.7 млн. лева в България

http://www.mediapool.bg/siriets-okonchatelno-se-razdeli-s-imushtestvo-za-nad-17-mln-leva-v-bulgaria-news227488.html

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) окончателно отне имущество за над 1.7 млн. лева от сириеца със статут на постоянно пребиваващ в България Талеб Сабуни. Това стана с решение на Върховния касационен съд по казуса, съобщават в петък от комисията. Процедурата срещу Сабуни, който има влязла в сила присъда за изнудване, е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. В полза на държавата от Талеб Сабуни са отнети хотел в груб строеж в курорта Слънчев бряг на стойност 724 095 лв., парцел за 598 200 лв., три магазина съответно за 126 600 лв., 91 300 лв. и 78 500 лв., жилище за 17 000 лв. в Пазарджик, идеални части от имот за 28 800 лв. и други. Междувременно Софийският градски съд (СГС) постанови отнемане в полза на държавата на имущество за над 2 млн. лева, собственост на американеца Лий Джеси Куинто. Става въпрос за пет недвижими имота и налични парични суми по банкови сметки. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Лий Джеси Куинто е осъден на 240 месеца лишаване от свобода от Областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Вучков се зарече МВР да спре с акциите за PR

http://politics.actualno.com/Vuchkov-se-zareche-MVR-da-spre-s-akciite-za-PR--news_61677.html

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков спира с полицейските акции за медийни цели. Това заяви самият той пред БТВ. "Не отричам, че акции на МВР се използваха за медийни цели. Това пове...

Българското женско лоби иска от ЕК законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените

http://www.cross.bg/zhenite-nasilieto-nasilie-1440752.html

/КРОСС/ Българското женско лоби ще събира 1 милион подписа до Европейската комисия, за да започне законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените, стана ясно по време на конференция „Немият вик на насилието" по инициатива на Илияна Йотова, евродепутат. Сред гостите в препълнената зала бяха колегите евродепутати на г-жа Йотова, Георги Пирински, Мария Арена - евродепутат от Белгия и координатор в Комисията по правата на жените и равенство между половете, както и Биляна Борзан, евродепутат от Хърватия и също член на комисията. Присъстваха също така д-р Розалина Лачева, старши ръководител в Европейската агенция за основните права, Яна Първанова, адвокат свободна практика от адвокатската колегия в Ямбол, служител на МВР, както и Екатерина Воденичарова - психолог, специализиран в жените жертви на домашно насилие.На конференцията бешен представено последното мащабно изследване на Агенцията за човешките права на ЕС, в което са анкетирани 42 000 жени. 13 милиона жени за последните 12 месеца в страните от Европейскоя съюз са били обект на домашно насилие. Една от всеки три е преживяла физическо или сексуално насилие, а една от всеки две жени е била подложена на сексуален тормоз. В България едва 14% от жертвите са подали сигнал до полицията. Една българка на всеки четири е била жертва на насилие и тормоз

Какво очакват потребителите от Черния петък у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424212_kakvo_ochakvat_potrebitelite_ot_cherniia_petuk_u_nas/?ref=rss


Известният като Черен петък (Black Friday) пазарен ден с големи отстъпки, който води началото си от Филаделфия, САЩ, се провежда днес в някои търговските центрове у нас. Отстъпки под наслов "Black Friday" предлагат моловете в България.

Репортерска проверка на "Дневник" в ранния следобед показа, че броят на посетителите не може да се сравни с наплива в американските търговски центрове, които често влизат в новинарските емисии. Отсъпкитев магазините, които участват в българската...

Лукарски подкрепи предложените от ЕК мерки за защита на европейския бизнес

http://www.cross.bg/lykarski-ministur-zashtita-1440751.html

/КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи предложените от ЕК мерки за защита на европейския бизнес срещу нелоялна конкуренция на провелото се по-рано днес заседание на Съвета по Външни работи и търговия на ЕС в Брюксел. „Потенциалът за икономически растеж е пряко обвързан с осигуряването на адекватни условия и равнопоставеност на икономическите субекти. Наличието на нелоялни конкурентни практики при вноса на стоки поставя сериозни предизвикателства пред европейските производители, а това е нещо, което не можем да пренебрегнем", заяви министър Лукарски в рамките на проведеното заседание. Той подкрепи компромисното предложение за модернизиране на инструментите за търговска защита, което ще засили механизмите за коригиране на ценови изкривявания в резултат на дъмпинг и субсидиране от трети страни.„Инструментите трябва да отговарят на икономическата реалност и най-вече да осигуряват баланс на интересите между производителите и потребителите в Съюза. На този етап ефективността на защитата и стабилността на системата не са оптимално гарантирани. Това се отразява особено сериозно на малките и средни предприятия", допълни министър Лукарски.Перспективите за икономически растеж в европейската общност бяха обсъдени от Съвета и в контекста на преговорите по Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньортство (ТТИП) между ЕС и САЩ

Проф. Плочев: От днес имаме специална носилката за болни от ебола

http://pik.bg/проф-плочев-от-днес-имаме-специална-носилката-за-болни-от-ебола-news252378.html

Проф. Плочев: От днес имаме специална носилката за болни от ебола

Трудно е да се обясни интуицията на един лекар. Аз съм виждал болни от ебола в Белгия. При пациентът нямаше характерната клинична картина при болните от това заболяване. Това каза проф. д-р Камен Плочев, шеф на Инфекциозната клиника към ВМА, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

В момента пациентът се лекува от малария. Спряхме телевизора в стаята на пациента, защото го оставихме да си почива. Пациентът е социално слаб, не можехме да го тревожим допълнително. По-важното от снощния инцидент е това, че никой от екипа не се уплаши. Само четирима санитари тази сутрин си подадоха оставките, защото смятаха, че това е ебола. Аз влязох при пациента без защитно облекло, но не успях да ги убедя, обяви Плочев.

Единственият начин, по който можем да помогнем на пациент, болен от ебола е да подтиснем симптомите и да се молим да оцелее. Лекарства за това заболяване няма. Има методи за лечение.

Единственият начин да се създаде лекарство е да се вземе кръв от няколко заразени и да се разработи лекарство, но местното население смята, че белите са донесли болестта и отказва да ни съдейства. Има един негативизъм към белите в районите на Западна Африка, обяви проф. Камен Плочев.

Пари се печелят от нещастие и от пороци. Болестта е нещастие и болните са готови на всички. Дали подобно нещо се прави и в случая с епидемията от ебола не мога да кажа.

Предпазването от болестта е въпрос на организация най-вече на граничните власти, посочи професорът. Днес пристигна и специалната носилката за болни от ебола. При съмнение можем да я използваме и за бежанци, обяви Плачев.


Фестивалът на българите по света започва в Будапеща

http://www.cross.bg/bydapeshta-festivalut-bulgarskoto-1440750.html

/КРОСС/ В Будапеща започва фестивалът на българите по света, който събира родни таланти от цял свят. Началото е довечера с откриването на изложба от рисунки на тема "Мой град, мой свят".В следващите два дни фестивалът ще представи лауреатите на конкурсите за рисунка, литературно есе и народно творчество, в които участват 540 деца и 41 организации на българи, живеещи по света.Досега фестивалът се е провеждал в Мадрид, Валенсия, Вроцлав и Прага. Тазгодишното шесто издание се организира от фондация "Тангра" от Мадрид и домакините - Българското републиканско самоуправление и Българското училище за роден език в Будапеща, съобщава БНР.

Минималната работна заплата остава 340 лв.

http://pik.bg/минималната-работна-заплата-остава-340-лв-news252376.html

Минималната работна заплата остава 340 лв.

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик.

Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова.

Преди няколко месеца КНСБ поиска минималната заплата да се вдигне на 400 лв. Работодателските организации от своя страна обаче поискаха замразяване на размера на 340 лв.

Окончателното решение ще бъде взето при подготовката на закона за държавния бюджет за 2015 г.

Полицията задържа четирима души за кражба на 175 л гориво от локомотив

http://www.mediapool.bg/politsiyata-zadarzha-chetirima-dushi-za-krazhba-na-175-l-gorivo-ot-lokomotiv-news227487.html

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души, заподозрени в кражба на 175 литра дизелово гориво от локомотив. В ареста са двама служители на БДЖ, превозвали горивото в лек автомобил, както и машинистът и помощник-машинистът на локомотива като съучастници в кражбата. По случая е образувано досъдебно производство, което ще изяснява дали четиримата железничари не са автори на серия подобни кражби.

40-годишните "младежи" на БСП от Перник се подложиха на Станишев

http://www.zapernik.com/politika/40-godishnite-mladeji-na-bsp-ot-pernik-se-podlojiha-na-stanishev_35979/

Сергей Станишев се опитва да сплоти БСП-Перник, защото той загуби доста хора там, които преминаха в партията на неговия нов враг-Георги Първанов. Именно и затова тази седмица представители на младежкото обединение на БСП-Перник бяха част от българската делегация в Европейския парламент в Брюксел. Станишев се опитва да придърпа младите, които в случая в БСП са на около и над 40-годишни. Нормално е той иска да запази местните структури в овладяването на разцеплението на "червената" партия и...

Продължава

Стефан Стефанов, фотографът със снимката от протестите: У нас взех 70 лв. за кадъра, а от Холивуд все още не са ми платили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439857

Най-емблематичната снимка на протестите през 2013 г. е част от филм в Холивуд с Мерийл Стрийп, пише Най-емблематичната снимка на протестите през 2013 г. е част от филм в Холивуд с Мерийл Стрийп, пише "168 часа". Кадърът предизвика истински фурор в интернет пространството, спечели награди и стана част от световни класации, но авторът взема само 70 лв. за него и дори дълго време след това стои без работа.

България вече разполага с носилка за пренасяне на заразно болни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424213_bulgariia_veche_razpolaga_s_nosilka_za_prenasiane_na/?ref=rss


В България вече е доставена носилка-инкубатор, с която от различни точки на страната могат да се пренасят заразно болни до болничните заведения. Това съобщи ръководителят на клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев в ефира на БиТиВи.

Покрай случая, за който се разбра снощи, в който до тази сутрин се смяташе, че у нас вече има болен от ебола, се разбра, че в страната няма нито линейка, нито носилка, нито адекватни предпазни средства за лекарите, които имат досег с...

България на второ място в Европа по брой на ученички, които пушат

http://www.moreto.net/novini.php?n=271516

България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“. Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора, учениците и особено сред момичетата, посочи д-р Гешанова и добави, че тенденцията е лоша.

113 деца са били измъчвани в турски затвори

http://www.cross.bg/detza-zatvori-otbelyazva-1440749.html

/КРОСС/ 113 деца са били подложени на мъчение тази година в затвори и арести в Турция. От тях 49 деца са били измъчвани в затвори, а 64 в полицейски управления, сочат данните в доклада на турската Асоциация за човешките права.От асоциацията уточняват, че в този брой са включени само случаите, за които активистите са били информирани. Голям брой от жертвите не са склони да уведомяват властите за претърпяното мъчение поради страх от отмъщение.През 2014 г. са задържани 360 деца при инциденти по време на обществени събития или демонстрации. 49 са били арестувани, а 42 са били ранени, се отбелязва в доклада."Децата са най-големите жертви на нарушаването на човешките права", отбелязва асоциацията. Тя отправя критика към турското министерство на правосъдието, защото мълчи за случаите на насилие и сексуална злоупотреба спрямо деца в затворите и иска освобождаването на всички осъдени деца.

Замразиха минималната работна заплата, остава 340 лв. и догодина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439833

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик.
Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик. Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата",

Благотворителната абитуриентска кампания "Панаир на добрината" продължава

http://offnews.bg/news/n_1/n_420926.html

След успешната абитуриентска кампания "Панаир на добрината" през 2014-та година, тазгодишният випуск ще продължи акцията. Миналата година хиляди абитуриенти решиха да дадат парите за облекла за изпращането на бала си за благотворителност и по-точно за "пеперудените деца" или болните от булозна епидермолиза- рядко и нелечимо заболяване, което се проявява най-често при деца. Тази година абитуриентите ще подкрепят болните от муковисцидозата. За да поддържат живота си, заболелите имат нужда от ежедневни грижи. У нас липсва клинична пътека за тяхното заболяване, не се предоставят и някои от животоподдържащите ги медикаменти. Болестта е съпътствана от големи ежемесечни разходи за специализирани храни и лекарства. Поради неефективната грижа сме свидетели на стряскаща статискита – продължителността на живота на болните в Западна Европа средно е 48 години, а на тези в България само 12. Тазгодишните абитуриенти целят, както да повишат информираността у обществото спрямо редките заболявания, така и да привлекат обществен отзвук и внимание у отговорните институции, като заменят скъпите рокли и костюми с бели тениски на деня на изпращането си. Завършващите отправят призив, както към своите съученици от цялата страна, така и към гражданското общество, да подкрепят инициативата и да подпомогнат набирането на средства за пациентите. Абитуриентите си сътрудничат с Асоциация Муковисцидоза, на която ще бъде предоставена дарената сума, с цел да се окаже финансова подкрепа на крайно нуждаещи се пациенти. Випуск 2015 се стреми да внесе дълготрайни промени в третирането на болестта и качеството на живота на болните чрез приемането и прилагането на Европейски стандарт за лечение. За втора поредна година организационният процес ще бъде ръководен от Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” като повече информация можете да намерите Фейсбук страницата “Панаир на добрината” и имейл – panairnadobrinata@abv.bg, както и на сайта на асоциация Муковисцидоза: www.lifewithcf.org Банковата сметка за дарения към Асоциация Муковисцидоза е BG20UBBS80021055424015 (основание за превод: Панаир на добрината)

Веселин Вучков: Спирам полицейските медийни акции

http://frognews.bg/news_80792/

Чувам се периодично с Цветан Цветанов, това е нормално. Няма да бъда ничия сянка, подчерта вътрешният министър Веселин Вучков в предаването „Лице в лице”.

Кадри на Кунева минават на работа при премиера Борисов

http://www.mediapool.bg/kadri-na-kuneva-minavat-na-rabota-pri-premiera-borisov-news227486.html

Двама от видните политически функционери в партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) минават на работа при премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, научи Mediapool. Бившият журналист от в. "Гласове" Тома Биков и дезертиралият към ДБГ бивш политически секретар на ДСБ Петър Николов съвсем скоро ще получат назначения. Биков ще е медиен съветник на премиера Борисов и вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. Петър Николов ще бъде парламентарен секретар на Борисов и ще отговаря за връзките на министър-председателя с Народното събрание. Пред Mediapool Петър Николов потвърди информацията. "Не съм назначен все още, но очаквам това да се случи в началото на идната седмица", каза той в петък. Биков и Николов са сред основателите на партията на Кунева ДБГ. Малко преди предсрочните избори т.г. те бяха и сред основателите на Института за дясна политика. Институтът, формиран от представители и симпатизанти на партии от Реформаторския блок, но предимно от ДБГ, се заяви като платформа, поставяща си за цел да създаде "десница на идеите, а не на личностите". Още тогава членовете на института признаваха, че по-прагматичната им цел е да "оженят" ГЕРБ и Реформаторският блок, без това да буди съмнения за безпринципност и отстъпление от ценности у онези избиратели, които остават лоялни към т.нар. стара десница и упорито отказват да припознаят Бойко Борисов и партията му като автентична десница. След като бъдат назначени в кабинета на премиера, двамата партийци на Кунева ще напуснат неправителствената организация, а на техните места ще бъдат заети от "традиционно десни личности", обясниха неофициално от института. Ръководител на организацията на мястото на Петър Николов най-вероятно ще бъде Нено Димов – бивш министър от кабинета на Иван Костов, който също като консерватора Николов напусна ДСБ. Според членове на института целта им занапред си остава същата – създаване на "десница на идеите, не на личностите". В момента ИДП работи по теория, че след настоящото съвместно управление на ГЕРБ и Реформаторския блок (заедно с националистите от Патриотичния фронт и партията на Георги Първанов АБВ) може да се мисли за единна десница – обща формация между ГЕРБ и Реформаторския блок. Причините за това били много – от възможно претопяване на РБ, заради негативи, които ще получат заради управлението, до все по-честото сътрудничество между отделни фигури от РБ и Борисов, което вече не е опосредствано от партийни квоти на Блока. За да развива тези си идеи и да се превърне в евентуална тяхна легитимация, догодина ИДП дори ще получи финансиране от немски неправителствени организации.

Очаква се одобрение на новата ОП „Транспорт“ от Брюксел в началото на 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Очаква-се-одобрение-на-новата-ОП-Транспорт-от-Брюксел-в-началото-на-2015-г-_l.a_i.612455_at.1.html

"Надявам се да получим одобрение на новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. през първото тримесечие на...

Минималната работна заплата остава 340 лв. и догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439828

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик.
Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв.  Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик. Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата",

Израел предложи на Европа мащабен проект на нов газопровод

http://www.cross.bg/evropa-italiya-izrael-1440748.html

/КРОСС/ Израел предложи на страните от Европейския съюз да инвестират няколко милиарда евро в проект за изграждане на нов газопровод, който ще минава по дъното на Средиземно море до бреговете на Кипър, след това в Гърция и Италия, с който ще се разнообразят доставките на газ за Европа. Настоящото предложение е направено в началото седмицата лично от енергийния министър Силван Шалом на среща с министрите на енергетиката от средиземноморските страни, които се събраха в Рим в началото на тази седмица. Шалом заяви, че доставките чрез този тръбопровод ще доведат до намаляване на зависимостта на Европа от Русия.Според израелски медии, представители на Кипър, Гърция и Италия са подкрепили идеята и след три седмици проектът ще бъде официално представен в Брюксел.

Планира ли Владимир Путин ново затягане на гайките в Русия?

http://www.mediapool.bg/planira-li-vladimir-putin-novo-zatyagane-na-gaikite-v-rusiya-news227485.html

В Русия не бива да се случи "цветна революция", заяви президентът Владимир Путин в четвъртък на заседание на федералния Съвет за сигурност. За целта властта и обществото трябва "в единен фронт" да се захванат с превенция на екстремизма, без да забравят, че "Русия е свободна страна", цитира държавния глава вестник "Комерсант" в информация за вчерашното събитие.   Путин призова срещу екстремизма да се обединят министерствата, всички нива на властта, образователната система, политическите партии, структурите на гражданското общество, правозащитните организации и духовниците от традиционните религии в Русия. Тази дейност изобщо не означава борба с другомислието, посочи той. "Страната ни е демократична, свободна и гражданите й имат право на собствено мнение и право да го изразяват, имат право да са в опозиция спрямо властта", заяви руският лидер.   Съветът за сигурност одобри стратегия за борба с екстремизма до 2025 г. Дейността в тази сфера ще бъде следена от междуведомствена комисия начело с вътрешния министър, включваща шефовете на 15 ведомства и комитети, сред които са Генералната прокуратура, МВР, Федералната служба за сигурност. Секретарят на консултативния орган Николай Патрушев допусна, че за по-ефективни действия срещу екстремизма може да се наложат промени в нормативно-правната база, по-специално в наказателния кодекс.   Според правозащитника Александър Верховски обаче едва ли е възможно тези ведомства да обединят усилия, тъй като всяко има специфични главни задачи: "образователната система трябва да дава знания, правоохранителите - да ловят престъпници". Освен това, ако един младеж мечтае за "цветна революция", при все че е примерен студент, органите на реда нямат право да проявяват интерес към него - той просто е другомислещ.   Президентът Путин предвижда впрочем строги наказания за екстремистки прояви, отбелязва "Независимая газета". Ако съдим по изявленията му, "ще остане неизменна днешната политика в борбата с екстремизма, схващан толкова широко, че нерядко тук спада и съвсем конструктивната критика на режима", се казва в статията. "Наказанията за разпространение на екстремистки идеи и за действия с екстремистки характер трябва да са неизбежни", заяви руският лидер.   "Екстремистката заплаха в Русия е силно преувеличена, а острата реч на президента - изискване на жанра", помества "Ведомости" коментар на Александър Верховски.   Големите началници се захранват със сводки от тайните служби, а те винаги преувеличават заплахите. Етническата престъпност не застрашава националната сигурност на Русия. Днес в страната "няма и следа от политическа нелегална мрежа, която да цели сваляне на властта", убеден е експертът.   Новите тезиси на Путин за борба с екстремизма не означават поредно затягане на гайките - трябва да се изчакат евентуални конкретни решения, смята политологът Михаил Виноградов. "Пътищата за конституционно ограничаване на свободите са почти изчерпани, а новите възможности за това - минимални", казва той.   В момента руската власт демонстрира култ към силата - точно това е екстремизъм и деградация на правовото съзнание, твърди аналитикът Дмитрий Орешкин. "Нарастващата истерия е пряк резултат от политиката на Путин - според нея ни представят 45-милионния народ на Украйна като чифутобандеровци и фашисти, а щом нахлуят в друга суверенна държава, ни казват, че било законно", цитира наблюдателя "Ведомости".   Пълното презрение към буквата и духа на закона в Русия показва според него, че гайките ще се затягат и занапред. "Путин отправи сигнал, че няма да допусне опити за нарушаване на политическата стабилност, че ще бъде обявено за екстремизъм всичко, насочено към смяна на режима. Де факто Путин казва: обкръжени сме и ще се отбраняваме", обобщава Дмитрий Орешкин.

Мениджъри от чужбина ще гледат играчи на "Ботев" (Пловдив) срещу "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424207_menidjuri_ot_chujbina_shte_gledat_igrachi_na_botev/?ref=rss


Мениджъри от чужбина ще наблюдават футболисти на "Ботев" (Пловдив) на домакинския мач с "Левски" в неделя в Коматево от 16-ия кръг на А група, съобщи БТА на базата на информация от клуба. 

"Има интерес към доста от нашите играчи, но не съм оторизиран да съобщавам нито кои са мениджърите, нито за кои отбори работят. Не мога да давам информация и кои футболисти на "Ботев" са следени от тях", заяви изпълнителният директор на "Ботев" Тервел Златев.

Най-търсените футболисти на...

Управителят на Енерго про-Варна отрече липсата на инвестиции по поддръжка на техническите съоръжения

http://www.moreto.net/novini.php?n=271518

Управителят на Енерго про-Варна Стефан Абаджиев категорично отрече твърденията на Божидар Митев-председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България, че през последните години дружеството не е вложило никакви инвестиции в поддръжка на техническите съоръжения и че през зимния период има само два аварийни екипа за Варна.

Д-р К. Плочев от ВМА: Четирима санитари напуснаха от страх

http://frognews.bg/news_80791/

Виждал съм болни от ебола в Белгия при моята специализация. Нямаше я характерната клинична картина. Да, имаше температура и други признаци. Помогна ми и интуицията, обясни в предаването „Лице в лице” шефът на инфекциозната клиника във ВМА д-р Камен Плочев.

Извадиха червей дълъг 1 см от мозъка на британец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439811

Извадиха червей, дълъг 1 сантиметър, от мозъка на британец, предаде Франс прес.
Червеят е от вида Spirometra erinaceieuropei и е живял в мозъка на 50-годишния мъж от 4 години. Едва 300 подобни случая в света са регистрирани от 1953 година насам. За пръв път S. erinaceieuropei е открит във Великобритания. Извадиха червей, дълъг 1 сантиметър, от мозъка на британец, предаде Франс прес. Червеят е от вида Spirometra erinaceieuropei и е живял в мозъка на 50-годишния мъж от 4 години. Едва 300 подобни случая в света са регистрирани от 1953 година насам. За пръв път S. erinaceieuropei е открит във Великобритания.

Младата пианистка Лили Богданова представя дебютния си албум

http://music.actualno.com/Mladata-pianistka-Lili-Bogdanova-predstavja-debutnija-si-album--news_61674.html

България има много талантливи музиканти и младата пианистка Лили Богданова е доказателство за това. В началото на ноември Лили взе участие в "Concours International de Piano Son Altesse Royale la...

Парламентът официално прие новия си правилник

http://politics.actualno.com/Parlamentyt-oficialno-prie-novija-si-pravilnik--news_61675.html

18 часа обсъждания, диалози и скандали в парламента в рамките на два дни все пак родиха новия му правилник. Парламентът започна работа по правилника на 20 октомври около 11:00 часа, като работи до ...

Стартират безплатни изследвания за ХИВ в цялата страна

http://pik.bg/стартират-безплатни-изследвания-за-хив-в-цялата-страна-news252369.html

Стартират безплатни изследвания за ХИВ в цялата страна

Над 50 организации в цялата страна ще се включат в Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Европейската седмица се провежда от днес до 28 ноември. Това е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията.

От нашата страна в инициативата ще се включат 28 Регионални здравни инспекции (РЗИ), 26 неправителствени организации (НПО), подполучатели  на средства по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", както и общини, училища, университети, търговски центрове и заведения, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи.

Регионалните здравни инспекции и неправителствените организации ще предоставят доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус, посочват от министерството.

От там изтъкват, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, е довело до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването.

Въпреки това се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия, предупреждават от ресорното министерство.

Изследването за ХИВ се приема за крайъгълен камък в превенцията на разпространението на вируса, причиняващ СПИН, като осигурява ранно откриване на заболяването и възможност за промяна в начина на живот на хората в посока безрисково поведение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот с нормална продължителност на засегнатите лица. Антиретровирусната терапия е важно условие за намаляване на риска от инфектиране за нови хора. Всичко това води до намаляване на разходите в системата на здравеопазването.

Данни за резултатите от Европейската седмица за изследване за ХИВ ще бъдат оповестени на 1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН, посочват още от министерството.

Черен лебед избяга от агресивната си партньорка

http://frognews.bg/news_80790/

Черният лебед Пепи, от благоевградското езеро, опита да избяга от агресивната си партньорка. Той беше задържан при спасителна акция край град Симитли, пише 24 часа.

Николай Радулов: Всички са доволни, че тефтерите на Златанов ги няма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424183_nikolai_radulov_vsichki_sa_dovolni_che_tefterite_na/?ref=rss


Тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се изгубиха в "подходящия" момент и по "подходящия" начин. Когато ги няма тези веществени доказателства, не може по официален начин да се установи и поправянето им. Освен това изчезнаха докато са се намирали у вещото лице, нали. Така прокуратурата може да каже, че не са се загубили при нея. И всички са доволни.

Този коментар направи прид "Дневник" бившият секретар на МВР в правителството на ОДС и преподавател...

Космонавтите ще се хранят на други планети с насекоми

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kosmonavtite-shte-se-hraniat-na-drugi-planeti-s-nasekomi-6027855

"На планетарните станции трябва да има напълно затворен цикъл на отглеждане на продукти - както растителни, така и животински", смята специалистът Александър Агуреев

Извадиха червей дълъг 1 см от мозъка на мъж във Великобритания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439782

Извадиха червей, дълъг 1 сантиметър, от мозъка на британец, предаде Франс прес.
Червеят е от вида Spirometra erinaceieuropei и е живял в мозъка на 50-годишния мъж от 4 години. Едва 300 подобни случая в света са регистрирани от 1953 година насам. За пръв път S. erinaceieuropei е открит във Великобритания. Извадиха червей, дълъг 1 сантиметър, от мозъка на британец, предаде Франс прес. Червеят е от вида Spirometra erinaceieuropei и е живял в мозъка на 50-годишния мъж от 4 години. Едва 300 подобни случая в света са регистрирани от 1953 година насам. За пръв път S. erinaceieuropei е открит във Великобритания.

Осем души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Румъния

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2424206_osem_dushi_zaginaha_pri_katastrofa_na_voenen/?ref=rss


Осем души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Централна Румъния, съобщи "Ройтерс". На борда е имало 10 души, а инцидентът е станал в окръг Сибиу.

Министерството на отбраната заяви, че хеликоптерът IAR-330 PUMA, произведен в Румъния, се е разбил около 11:00 часа местно време.

От службата за реагиране при извънредни ситуации съобщиха, че двамата оцелели са евакуирани и със сериозни изгацяния.

Десетте души на борда са били базирани във военна база в...

Жените и младежите от ГЕРБ направиха молебен в Благоевград

http://pik.bg/жените-и-младежите-от-герб-направиха-молебен-в-благоевград-news252364.html

Жените и младежите от ГЕРБ направиха молебен в Благоевград

Организациите на жените и младежите  в благоевградската структура на  ГЕРБ отбелязаха Деня на християнското семейство с молебен за здраве на жителите на областния град, съобщиха от пресцентъра на партията в Благоевград.

В църквата „Въведение Богородично” бе отслужена света литургия за закрила на семействата и децата. По традиция двете съсловни организации отбелязват този празничен ден в календара. „Семейството е силната връзка между различните поколения. То обединява, учи на любов, разбирателство и хармония. Затова и ние, жените и младежите на ГЕРБ, всяка година организираме различни инициативи за Деня на християнското семейство. Искаме да поздравим всички жители на Благоевград. Пожелаваме им много здраве и сили да се справяме с трудностите”, коментираха участниците в събитието.

Трусовете, свързани с назначенията, ще продължат до края на живота на кабинета

http://www.cross.bg/doncheva-partiya-problem-1440747.html

София /КРОСС/ Проблемът за политическите назначения е стоял винаги. Така Татяна Дончева от "Движение 21" коментира пред БНР случая с избора на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и реакцията на Патриотичния фронт.Винаги, дори в рамките на една партия, е имало проблем как стават назначенията. Кой на какво ниво ги решава и какви са изискванията. Очевидно, че за да има нормална работа ще трябва да се намери и механизъм кой какво получава и дали се договаря на порции, на части. Общо взето, при липсата на професионална държавна администрация, в която да е ясно кой какво работи и че отговаря пред държавата, а не пред тази и онзи партия, малко трудно ще преодолеем този проблем. Трусът никога няма да спре. Вие виждате, че не са започнали с областните управители, не са почнали агенции, ключови, общо взето при липсата на професионален критерий, се опасявам, че това ще бъде до края на живота на това правителство, когато и да е този край.Дончева разкритикува остро идеята за отмяната на цесиите, свързани с КТБ.Това няма нищо общо с принципите на правото, нищо общо няма с това, че е забранено да пипаш частните сфери със задна дата. Тези цесии, които сега се слагат на масата, не засягат по никакъв начин Фонда за гарантиране на вземанията. Това даже не засяга закона, чрез чиято промяна искат да постигнат този правен ефект. Това ще бъде грубо беззаконие и ще причини тежки катаклизми

Лейди Гага показа нов татус

http://www.cross.bg/gaga-leiidi-tatyirovka-1440746.html

/КРОСС/ Лейди Гага се похвали с нова татуировка. С поредната рисунка Гага отдава благодарност на обожателите си, които подкрепят кариерата й. На извънредно болезнено място - под мишницата, Лейди Гага изписа "Mother Monster". "С новата си татуировка се чувствам много по-завършена, а нейното послание е винаги да бъда с вас. Благодаря на света", обърна се тя към почитателите си.

Фестивалът на българите по света започва в Будапеща

http://pik.bg/фестивалът-на-българите-по-света-започва-в-будапеща-news252366.html

Фестивалът на българите по света започва в Будапеща

В Будапеща започва фестивалът на българите по света, който събира родни таланти от цял свят.

Началото е довечера с откриването на изложба от рисунки на тема "Мой град, мой свят", съобщи БНР.

Тазгодишното шесто издание се организира от фондация "Тангра" от Мадрид и домакините - Българското републиканско самоуправление и Българското училище за роден език в Будапеща.

В следващите два дни фестивалът ще представи лауреатите на конкурсите за рисунка, литературно есе и народно творчество, в които участват 540 деца и 41 организации на българи, живеещи по света.

Досега фестивалът се е провеждал в Мадрид, Валенсия, Вроцлав и Прага.

Българите са на опашката в класацията за щастие

http://frognews.bg/news_80789/

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл".

Георги Дерменджиев: Не ме интересува кой ще свири мача с ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424193_georgi_dermendjiev_ne_me_interesuva_koi_shte_sviri/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев не се притеснява от създалото се напрежение около съботния мач с ЦСКА, тъй като отборът вече е натрупал достатъчно рутина във възлови мачове.

Той определи двубоя като "пореден от първенството", в който няма да се реши спечелването на титлата.

"Подхождаме с уважение към ЦСКА, но утрешният мач не решава нищо, а е само един от многото предстоящи срещи. Създаде се голямо напрежение около този двубой, но това няма да ни...

ГЕРБ, ПФ и реформаторите внесоха общ законопроект за банковата несъстоятелност

http://www.moreto.net/novini.php?n=271517

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС.

Ангажираността на служителите в България скача с 10% за година

http://frognews.bg/news_80788/

Спрямо 2013 година се наблюдава 10% скок в нивото на ангажираност на служителите в България и за 2014 година то е 64%. Най-добрите компании успяват да задържат високото ниво на ангажираност на своите служители и средно то е 83% за 2014 година (бележи ръст с 1% спрямо 2013 година). Това показва проучване на Аон България сред 14 500 служители и 456 топ мениджър, пише econ.bg.

На осмия час БСП събориха кворума в НС

http://www.bnews.bg/article-122403

За втори път днес на Цецка Цачева й се наложи да брои поименно депутатите, но за разлика от първия път, сега шефката на парламента не успя да събере необходимата бройка.

Както BLife първи писа: Деси Слава се завръща в музикална компания Пайнер

http://www.bnews.bg/article-122395

След 10 години Деси Слава се завръща в “Пайнер”, писа първо BLife. Попфолк дивата се завръща в редиците на „Пайнер” издаде за BLife източник от фирмата. Голямата изненада за феновете ще е участието на Деси в традиционния концерт на “Планета” през м. декември, узна още BLife. Днес от "Пайнер" потвърдиха написаното от нас.

Главният продуцент на МИА „Русия днес“ се е самоубил

http://offnews.bg/news/n_1/n_420913.html

Главният продуцент на Международната информационна агенция „Русия днес“ Антон Костильов е намерен мъртъв, като според предварителните данни на полицията Костильов се е самоубил, съобщи lifenews.ru. Тялото на 45-годишния продуцент е открито в банята на апартамента на негови роднини. Според информация на полицията Костильов се е обесил с колан на една от тръбите на парното. Предсмъртно писмо не е открито. По думите на близките му обаче в последно време Костильов е бил депресиран. Антон Костильов е бил главен продуцент на РИА Новости, няколко години е работил и в „Газета.Ru”, като е бил редактор на културния отдел на медията и зам.-главен редактор. През последните години Костильов е заемал поста главен продуцент на МИА „Русия днес“.

Симеон Рижата заби чело в съдебната банка, след това моли магистратите за снизхождение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439747

Днес известният бургаски хулиган Симеон Стоянчов представи в съдебната палата пълният арсенал от номерата си.
Първо, той бе докаран в съда в доста екстравагантен костюм - по къси гащи и сатенен халат въпреки ноемврийските температури. След това, успя да удари колегата Борислав Пенков и да счупи фотоапарата му. Пенков вече пусна жалба срещу него. Днес известният бургаски хулиган Симеон Стоянчов представи в съдебната палата пълният арсенал от номерата си. Първо, той бе докаран в съда в доста екстравагантен костюм - по къси гащи и сатенен халат въпреки ноемврийските температури. След това, успя да удари колегата Борислав Пенков и да счупи фотоапарата му. Пенков вече пусна жалба срещу него.

Русия мисли да намали добива на петрол

http://frognews.bg/news_80787/

Русия обсъжда възможността да ограничи добива на петрол, за да подкрепи постоянно намаляващата цена на ресурса. Това обяви министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. По неговите думи предстоят сериозни разисквания по въпроса.

Мая Манолова ще работи от кулоарите на парламента

http://www.bnews.bg/article-122402

Новият правилник на НС предвижда при обида, депутат да бъде наказан с отстраняване от 3 заседания

С година се удължава срокът за технически паспорти за сградите

http://www.mediapool.bg/s-godina-se-udalzhava-srokat-za-tehnicheski-pasporti-za-sgradite-news227484.html

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията им. Това предвиждат предложените промени в Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.   За строежите от първа, втора и трета категория срокът се удължава до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.   Това е второ удължаване на сроковете, след като през 2012 г. те вече бяха продължение. Сега отново частни собственици, областни и общински администрации искат нова отсрочка поради липса на средства.   Техническите паспорти на сградите са документи, които съхраняват информация в интерес на всички потребители - собственици, наематели, пазарни субекти, обществени и банкови институции. Паспортът е и основа за управлението и поддържането на една сграда или инженерно съоръжение през целия период на експлоатацията им.   Паспортите съдържат техническа информация за сградата – година на строителство, вид строителство, информация за сеизмичната устойчивост на сградата, мерки за поддържане на нейната сигурност и безопасност, както и информация за всички извършени строителни и ремонтни работи след въвеждането на сградата в експлоатация, както и предписания за необходими ремонти.   Най-общо, техническите паспорти установяват състоянието на сградите и тяхната степен на безопасност при експлоатацията им.

България е на 123-о място по щастие в световна класация

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgariia-e-na-123-o-miasto-po-shtastie-v-svetovna-klasaciia-6027856

Класацията се оглавява от Коста Рика, Виетнам и Колумбия, чиито жители се определят за най-щастливите

Разкъсана облачност в събота, температурите достигат 10 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439758

През нощта вятърът в Западна България ще отслабне. Облачността там ще е разкъсана, в много райони до ясно време. В Източна България ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места все още със слаби превалявания. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, в София - около 2 градуса. Утре в Източна България облачността постепенно ще През нощта вятърът в Западна България ще отслабне. Облачността там ще е разкъсана, в много райони до ясно време. В Източна България ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места все още със слаби превалявания. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, в София - около 2 градуса. Утре в Източна България облачността постепенно ще

Стартират безплатни изследвания за СПИН в цялата страна

http://frognews.bg/news_80786/

Над 50 организации в цялата страна ще се включат в Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Европейската седмица се провежда от днес до 28 ноември. Това е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията.

Разкъсана облачност утре, максимални температури до 10 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439741

През нощта вятърът в Западна България ще отслабне. Облачността там ще е разкъсана, в много райони до ясно време. В Източна България ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места все още със слаби превалявания. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, в София - около 2 градуса. Утре в Източна България облачността постепенно ще През нощта вятърът в Западна България ще отслабне. Облачността там ще е разкъсана, в много райони до ясно време. В Източна България ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места все още със слаби превалявания. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, в София - около 2 градуса. Утре в Източна България облачността постепенно ще

Няма данни за настъпили критични ситуации по реките във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=271494

С цел осигуряване на свободен обем на територията на Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна се изпускат язовирите „Черковна” и „Комарево-Храброво” в община Провадия, „Горен чифлик” и „Долни чифлик” в община Долни чифлик и язовир „Елешница”.

КНСБ иска минималната заплата да е 400 лв. през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/11/21/2424178_knsb_iska_minimalnata_zaplata_da_e_400_lv_prez_2015_g/?ref=rss


КНСБ настоява през 2015 г. минималната заплата да е 400 лв., а не да остане замразена в размер на 340 лв., както предлагат управляващите. 

В декларация изпълнителният комитет на синдиката изразява очакване за нова политика по доходите, която да доведе до годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне половината от средната. 

КНСБ настоява за изработване на механизъм за договаряне на минималната заплата всяка...

Как изглежда Мадона без фотошоп /снимки/

http://www.cross.bg/napraveni-madona-izglezhda-1440744.html

/КРОСС/ Необработени снимки на кралицата на поп музиката Мадона за списание Interview, направени през 2010 г., взривиха интернет. Звездата вече не е първа младост и едва ли някой вярва, че фотографиите й не се обработват с фотошоп. Появилите се в мрежата снимки веднага разделиха феновете й на две: едни твърдо застават зад тезата, че корекциите, направени на фотосите, са прекалено много. Други пък твърдят, че певицата изглежда изключително за възрастта си и без корекции. Самата Мадж не коментира изтеклите кадри. Сигурно е много заета с работата по новия си албум, първият сингъл от който трябва да излезе в близките месеци.

Забраняват куфарите на колелца във Венеция от догодина

http://www.bnews.bg/article-122401

След като през август т.г. бе предприета кампания за отстраняване на многобройните "любовни" катинари от мостовете на Венеция, които бяха станали прекалено много и застрашаваха да ги съборят, сега властите ще забранят и куфарите с колелца .От май 2015-та на посетителите на Венеция ще бъде разрешено да ползват за превоза на багажа си само колички с меки, надуваеми гуми.

Българите пак са сред най-нещастните в света - на 123-то място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439732

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл".
Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о. България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл". Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Стоянова: С промените за цесиите пазим обществото

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/stoianova-s-promenite-za-cesiite-pazim-obshtestvoto-6027854

За това колко от прихващанията в КТБ ще бъдат отменени има голямо значение коя дата ще бъде обявена за начало на неплатежоспособността на банката

Борисов получи поздравления от премиерите на Турция, Китай и Албания

http://pik.bg/борисов-получи-поздравления-от-премиерите-на-турция-китай-и-албания-news252352.html

Борисов получи поздравления от премиерите на Турция, Китай и Албания

По повод формирането на новото правителство на България бих искал да поднеса своите искрени поздравления и най-добри пожелания за Вашия успех като министър-председател на България“. Това пише в поздравителна телеграма до премиера Бойко Борисов министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу, предаде правителственият пресцентър.

Сигурен съм, че по време на Вашия мандат нашите отношения, които се ръководят от приятелство и сътрудничество, ще продължат да укрепват за взаимното благо на нашите два народа. За мен ще бъде удоволствие да работя тясно с Вас, за да допринесем за развитието на тези отношения“, допълва в телеграмата си премиерът на Турция. Той отбелязва, че поддържането на диалог на високо ниво и на сътрудничество между двете страни е общ приоритет.“ Убеден съм, че Вашето силно ръководство няма да позволи никакви опити за помрачаване на нашите приятелски отношения“, казва Давутоглу.

Както знаете, нуждата от дневен ред с акцент върху използването на нашия икономически потенциал, особено ускоряването на стратегическите проекти между нашите страни, е по-силна от всякога. Вярвам, че Съветът за сътрудничество на високо ниво между Турция и България, който бе създаден по времето на предишния Ви мандат, ще способства в тази насока“, казва министър-председателят на Турция.

Премиерът Бойко Борисов получи поздравления за заемането на поста и от премиера на Китайската народна република (КНР) Ли Къцян.

Тази година отбелязахме 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България и първата година от изграждането на всестранното приятелско сътрудничество и партньорство между двете страни. Имам готовност, заедно с Вас, на базата на гореспоменатите постижения, да положим усилия за стимулиране на по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения“, казва в писмото си Ли Къцян. Той допълва, че през последните години приятелското сътрудничество и връзките между двете страни се развиват непрекъснато и деловото партньорство във всички сфери е ползотворно. Премиерът на КНР пожелава здраве и успехи в работата на министър-председателя Бойко Борисов.

Поздравления за заемането на поста премиерът Борисов получи и от своя албански колега Еди Рама. „Това е подходящ повод за мен да потвърдя моята и на албанското правителство позиция за по-нататъшно разширяване на нашите двустранни отношения и още веднъж да изразя признателността си за подкрепата, оказана от Вашата страна на Албания по пътя на нейната евроинтеграция“, пише в телеграмата си г-н Рама.

 

В парламента обсъждат обидно ли е да те нарекат "мангал" и "сопол"

http://offnews.bg/news/n_1/n_420902.html

С обиди и груб език депутатите обсъждат правилото председателят на парламента да направи забележка към депутат, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи, жестове или със заплаха.  Атакистът Илиан Тодоров  поиска това условие да отпадне, защото няма как председателят да знае всички "24 хиляди обиди в българския език" и съответно няма как да знае дали някой не е обидил друг с нещо. "Например, да ви попитам, знаете ли какво е на родопски диалект " харле "? Не, нали? Това е сопол и е обидно, но вие не знаете", обясни Тодоров.   "Ако нарека Валери Симеонов циганин, най-вероятно ще ме накажете, защото госпожа Цачева ще си помисли, че съм го нарекъл така заради цвета на кожата му или заради поведението му", каза атакистът. След това обясни, че всъщност думата „ циганин " означава недосегаем, а така или иначе сега Валери Симеонов обслужва властта. Тодоров даде и друг пример: „Ако ви кажа, че министърът на транспорта Ивайло Московски ми прилича на мангал, ще ми кажете, че е обида. Това не е обида, а е метален съд". Думите на атакиста предизвикаха шум в пленарна зала и се наложи парламентарната шефка Цецка Цачева да предупреди народните представители, че подобен тон не е приемлив. След това думата поиска народната представителка от „Атака" Калина Балабанова , а Цачева я покани на парламентарната трибуна с думите: „Заповядайте, защото точно от снощи не сте били в „ Господари на ефира ". В отговор от местата на „Атака" напомниха на парламентарната шефка, че и тя често намира място в ефирното време на шоуто. „Вървим в пакет", репликира Цачева. Балабанова използва дадената ѝ дума, за да призове колегата си Тодоров да обясни какво точно означава думата „мангал", защото и тя самата не знаела. „Ами образовайте се", ѝ препоръча Цецка Цачева. Тодоров посочи от парламентарната трибуна, че думата означава буквално - метален съд. „Има ли нещо обидно в това?", поиска да разбере атакистът и веднага получи отговора на председателя на НС: „Няма, г-н Тодоров". Текстът, който се предлага от ГЕРБ, е свързан с ограничаване свободата на словото на народния представител, което е гарантирано в Конституцията, обяви лидерът на БСП Михаил Миков. Той обяви, че БСП ще оспори в Конституционния съд този текст и всички приети след поименната проверка, която той поиска преди гласуването на текста. Цецка Цачева направи проверката, но в накрая се сети, че няма как да има две поименни проверки в един ден, съгласно действащия в момента правилник и даде само почивка. От стенограмата ще стане ясно, че някои текстове са приети без кворум, твърди Миков. Депутатите записаха в правилника си, че със забележка ще се наказват депутатите, които са се обърнали към колегите си с оскърбителни думи, жестове или заплахи. Порицание ще се налага от председателя на парламента на депутат, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата. Председателят може да отстрани от едно заседание депутат, който гласува с чужда карта, възразява против наложената му дисциплинарна мярка по груб и непристоен начин или продължително не дава възможност за нормална работа в пленарната зала. Допълва се още, че депутат може да бъде отстранен за до три заседания за обида срещу членове на Министерския съвет, президента или вицепрезидента или други органи на държавната власт. Освен това депутатът няма да получава заплатата си за дните, в които е наказан да е извън залата.  Депутатите от опозицията протестираха най-много срещу възможността да бъдат наказани, ако обидят Бойко Борисов . Значи той може да ни обижда, а ние няма как да му отговорим, възмущаваха се и от БСП, и от "Атака".

Българите пак са сред най-нещастните в света - на 123-то място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439727

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл". Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Жива отрова! Втори сме по ученички-пушачки

http://frognews.bg/news_80783/

България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“.

Луксозни автомобили за 2,61 млн. евро изгоряха в Москва

http://www.vesti.bg/sviat/luksozni-avtomobili-za-261-mln.-evro-izgoriaha-v-moskva-6027853

"Четири ролсройса, четири поршета и четири мерцедеса изгоряха в пожар, избухнал в 06:00 ч. сутринта в центъра на Москва", уточниха от полицията

Русия обмисля дали да не намали петролния си добив

http://www.mediapool.bg/rusiya-obmislya-dali-da-ne-namali-petrolniya-si-dobiv-news227483.html

Руското правителство обсъжда възможностите да намали добива на нефт в подкрепа на цените на петрола, но окончателно решение по въпроса няма, каза министърът на енергетиката на страната Александър Новак, цитиран от руските медии в петък. Според него въпросът за намаляване на петролния добив за задържане на цените трябва да се разгледа много щателно, тъй като руският бюджет зависи силно от цените на нефта. "Освен това ние не разполагаме с такива технологии като Саудитска Арабия, които да ни позволяват много бързо да намаляване и .ли да увеличаваме обема на добива", отбелязва Новак. През 2013 г. Русия е добила 523 млн. тона петрол. Тогава цената достигна максимално ниво от 115.06 долара за барел, след което започна да пада. В петък нефтът сорт Брент се продаваше за малко над 80 долара за барел. По думите на Новак Русия планира добивът на петрол да е в рамките на 505-520 млн. тона, тъй като поддържането на по-високи нива изисква повече разходи. "Всяка година те нарастват, тъй като трябва повече да проучваме, трябват повече пари за разработка на нови находища и инфраструктура до тях и от тях, да добиваме трудно извлекаем нефт", казва министърът и допълва, че това не е проблем само за Русия. Все пак той посочва, че не са отменени плановете за добив през тази година в размер на 525.3 млн. т. и за догодина – 526 млн. т. Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов смята за нецелесъобразно намаляването на добива на петрол, който той определя като стабилен в Русия и прогнозира, че потреблението на нефт и газ в скоро време ще нарасне. Анализаторът на "Сбербанк" Валерий Нестеров обяснява, че руският нефт се добива в сурови климатични условия и ако кладенците се оставят без от тях да се добива, може да замръзнат през зимата. Според него добивът на нефт в Русия може да спадне не по желание на правителството, а заради наложени на страната санкции. Изданието "Ведомости" посочва, че на 25 ноември президентът на "Роснефт" Игор Сечин и външният министър на Венецуела Рафаел Рамирес ще се срещнат на международна конференция, посветена на развитието на световния петролен пазар. Тя ще се състои във Виена в навечерието на срещата на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), насрочена за 27 ноември. Русия вече говори с Венецуела и със Саудитска Арабия относно необходимостта да се подкрепи сриващия се петролен пазар. Въпреки че не е член на ОПЕК, Русия се очаква да изпрати на срещата във Виена своя делегация от възможно най-висок ранг в опит да окаже натиск за взимане на решение за намаляване на добива на петрол с цел овладяване на цените. Слабата руска икономика в резултат на украинската криза и последвалите санкции на Запада спрямо Москва беше ударена допълнително от драматичното понижение на петролните цени с над 30% от юни насам. Именно добивът и износът на петрола заедно с природния газ формират повече от половината приходи в руския бюджет. Необходима е цена на петрола около 100 долара за барел, за да се балансира руският бюджет. Но някои експерти дори прогнозират, че Русия може би се нуждае от цена от около 115 долара, тъй като държавният бюджет на страната трябва да покрива и нарастващите социални и военни разходи и да компенсира негативното влияние от наложените западни санкции. В същото време анализатори посочват, че Русия може да направи малко, за да подкрепи петролните цени с оглед липсата на значителни по обем складови петролни хранилища и страната може би няма възможност да спре изпомпването от петролните кладенци поради страхове, че ще те замръзнат.

Иоана Петрова и Николай Ташев влязоха в схемата на финалите на световната купа по ветроходство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439729

Седмица преди началото на финалите за Световната купа по ветроходство ISAF Sailing World Cup, българският екипаж в клас Nacra 17 Иоана Петрова/Николай Ташев тренира в Абу Даби заедно с олимпийската шампионка София Бекатору (Гърция). Многократната европейска и световна шампионка в клас „470” вече се прехвърли в новия олимпийски клас и кара заедно с Седмица преди началото на финалите за Световната купа по ветроходство ISAF Sailing World Cup, българският екипаж в клас Nacra 17 Иоана Петрова/Николай Ташев тренира в Абу Даби заедно с олимпийската шампионка София Бекатору (Гърция). Многократната европейска и световна шампионка в клас „470” вече се прехвърли в новия олимпийски клас и кара заедно с

Менда Стоянова: Очакваме оставката на Иван Искров

http://econ.bg/Новини/Менда-Стоянова-Очакваме-оставката-на-Иван-Искров-_l.a_i.612434_at.1.html

Очакваме оставката на Иван Искров. Нямам информация дали той ще започне работа в Черноморската банка, така че не мога да потвърдя това. Това...

VW Beetle - с дънки в музея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439471

Колекцията на AutoMuseum Volkswagen се обогати с два редки екземпляра, които се намират в чудесно оригинално състояние. Новите експонати са Golf GTI от третото поколение в специално издание Edition (1994 г.). Другият автомобил е Jeans Beetle набор 1974 година. Колите паркираха в изложбения център на прочутата улица Дизелщрасе в германския град Колекцията на AutoMuseum Volkswagen се обогати с два редки екземпляра, които се намират в чудесно оригинално състояние. Новите експонати са Golf GTI от третото поколение в специално издание Edition (1994 г.). Другият автомобил е Jeans Beetle набор 1974 година. Колите паркираха в изложбения център на прочутата улица Дизелщрасе в германския град

Минималната работна се "бетонира" на 340 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=271512

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза пред журналисти днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Търсим заем за строителството на "Хемус"

http://pik.bg/търсим-заем-за-строителството-на-хемус-news252354.html

Търсим заем за строителството на "Хемус"

България ще преговаря за дългосрочен заем с международни банки за строителството на 240 км от магистрала "Хемус". Това каза пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Преговорите ще се водят вероятно с Европейската инвестиционна банка и Световната банка, а намерението е заемът да се изплаща в продължение на 17 години, пише varnautre.

"Магистрала "Хемус" е топприоритет като нов стратегически проект, който да подкрепи развитието на Северна България. Без тази магистрала няма да имаме икономическо развитие", заяви Павлова.
Тя припомни, че през следващата година може да започне изграждането на нови 60 км от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. За този участък имало спестени средства от магистрала "Струма". След това следва големият 240-километров участък до Шумен, за който по думите на министъра е нужен "огромен ресурс – около половин млрд. евро".

Освен това министърът констатира цялостно забавяне в изпълнението на големите инфраструктурни обекти. "Като цяло виждаме една много неприятна ситуация. Риск от загуба на средства, необходимост от налагане на много финансови корекции – и като брой, и като суми. Ако следващата година не завършим големите проекти, по които работата е забавена с повече от година, България ще загуби парите за тях и ще трябва да върне това, което е получила", каза още Павлова.

Тя посочи, че рискът от загуба на евросредства за инфраструктура е много голям. Заради забавеното изпълнение и сумите, които трябва да се изплатят в срок тази и следващата година, сега закъснението е драстично. "Нито една магистрала, нито една жп линия, нито една пречиствателна станция и нито един проект за ремонт на училище не е навреме и имаме закъснение в усвояването", посочи тя.

"България получава за 2014 – 2020 г. 32 млрд. лв. от европейската солидарност. Това е огромна сума, като знаем, че БВП на България е 80 млрд. лв.", посочи министърът.

Създаването на Министерството на инвестиционното проектиране ни е струвало милиони, смята Павлова. "Шест месеца то не функционираше. Не издаваше разрешения за строеж, не разглеждаше инвестиционни проекти. Отнеха се правомощията на общините те да си одобряват проектите над 10 млн. лв. - големите инвестиции. Всичко беше концентрирано там, но беше спряно, докато се структурира", посочи тя.

Павлова допълни, че за около година издръжката на закритото преди дни министерство е била над 2,5 млн. лв., от които 2,3 млн. лв. за заплати и бонуси. Освен пряка щета за бюджета имало "огромни индиректни загуби за бизнеса", тъй като проектите били блокирани, твърди Лиляна Павлова.

По повод мнозинството от четири партии в парламента тя заяви, че това изисквало от политиците да са диалогични, а при такава конфигурация партньорите щели да се контролират взаимно дали си спазват обещанията. "Трябва да се поеме отговорността да заработи икономиката", ангажира се тя.

В коментар за заглавията в медиите, които я цитират как казва "Работим денонощно през януари на България да бъдат отблокирани 1 млрд. лева", Павлова поясни, че това са блокираните пари по програма "Регионално развитие". Тя има амбицията до края на ноември да се направят всички необходими проверки, където трябва да се наложи финансова корекция и евентуално в началото на следващата година, ако Еврокомисията одобри резултатите, да се отблокират средствата.

Намерение да преговаря за заем за завършването на аутобана имаше и служебното правителство. Лиляна Павлова припомни, че лот 4 на магистрала "Струма" (от Сандански до Кулата) е критично важно да бъде завършен, тъй като се пречи на движението за Гърция.

Служебното правителство прекрати договора за изграждане на участъка с изпълнителя "Актор" АСД, тъй като пътната агенция установи при внезапна проверка, че там не се работи.

Строителният министър се ангажира лот 2 на "Струма" (Дупница – Благоевград) да е готов до ноември 2015 г. Тя допълни, че участъкът между Благоевград и Сандански (лот 3) ще ни струва половин милиард евро, затова ще се търсят възможности сумата да бъде намалена. При работата по двата лота на магистрала "Марица" има забавяне, но Лиляна Павлова декларира, че то ще бъде наваксано. Работата по проектите е разчетена за пълен мандат на кабинета, обясни тя.

След визитата в Брюксел заедно с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, както и министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Ивелина Василева, Павлова посочи какви проблеми е имало в диалога с евроекспертите. "От страна на ЕК виждаме загуба на доверие в държавата, в институциите и в това, че държавата може да се справи", обясни тя.

Бизнесмен изгуби 2 млн. лв. за 1 ден

http://www.bnews.bg/article-122251

Евгени Крънджилски продал и наследствените си имоти, за да ги сложи на депозит в КТБ

Баща насилник удари директор на социална служба в София

http://frognews.bg/news_80784/

Пореден акт на физическо насилие над служител на Агенцията за социално подпомагане (АСП) беше извършен тази сутрин в дирекцията "Социално подпомагане" - Оборище, се посочва в съобщение от пресцентъра на АСП.

BMW X4 xDrive30d: Златна жила (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/BMW-X4-xDrive30d-Zlatna-jila-test-drajv-news_61557.html

Феновете на BMW са издигнали в култ своята любима марка. Екстремистите сред тях правят черна магия и анатемосват всичко, различно от задно, атмосферен двигател, ръчна трансмисия, седан или купе каро...

Лукарски с ласкава подкрепа за скандалното споразумение между ЕС и САЩ

http://business.actualno.com/Lukarski-s-laskava-podkrepa-za-skandalnoto-sporazumenie-mejdu-ES-i-SASht-news_61671.html

Министърът на икономиката Божидар Лукарски май още не е навлязъл съвсем навътре в проблемите, които стоят непосредствено пред неговото ведомство. Един от тях е Траснатлантическото търговско споразумен...

Четирима санитари поискали да напуснат ВМА заради мнимата ебола

http://healthy.actualno.com/Chetirima-sanitari-poiskali-da-napusnat-VMA-zaradi-mnimata-ebola--news_61667.html

Пациентът, за когото имаше съмнения, че е заразен с ебола, се оказа болен от малария, но някои хора са се поддали на паниката. Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар...

Дачич: Да се скараме с Русия ще е самоубийство

http://america.actualno.com/Dachich-Da-se-skarame-s-Rusija-shte-e-samoubijstvo--news_61673.html

Сърбия все още отказва да въвежда санкции срещу Русия, позицията ни остава непроменена. Това заяви външният министър на западната ни съседка Ивица Дачич, предаде РИА Новости. Сърбия не иска да извърш...

Миков: Връщаме се във времето на Стамболийски и Фердинанд

http://pik.bg/миков-връщаме-се-във-времето-на-стамболийски-и-фердинанд-news252342.html

Миков: Връщаме се във времето на Стамболийски и Фердинанд

Трябва да продължат изказванията, защото този текст връща НС във времето на Стамболийски и Фердинанд. Този текст показва абсолютно неразбиране на Конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания.Това каза от парламентарната трибуна председателят ПГ на „БСП – Лява България” Михаил Миков във връзка с предложения в Правилника текст, според който председателят на парламента може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента на републиката или други органи на държавна власт.

„Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43 НС и затова предлагам да продължи дискусията“, заяви Миков. Той подчерта, че ако не продължи тук дискусията, тя ще продължи извън залата. „Опомнете се и прочетете чл. 69 от Конституцията“, призова Михаил Миков. 

Агресивна любов превърна черен лебед в беглец, спасиха го край Симитли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439708

Бягството на черния лебед Пепи от благоевградското езеро завърши с успешна спасителна акция край град Симитли.
Пепи обитава езерото Бягството на черния лебед Пепи от благоевградското езеро завърши с успешна спасителна акция край град Симитли. Пепи обитава езерото "Бачиново"с красива черна партньорка от няколко месеца. Тя обаче била доста агресивна в ласките си към него и пазачите предполагат, че може би това е подтикнало Пепи към бягство.

Обиди на "харле" и "мангал" докато депутатите гласуват наказанията си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424122_obidi_na_harle_i_mangal_dokato_deputatite_glasuvat/?ref=rss


Наказанията за депутатите за оскърбителни думи, жестове или заплахи към колегите им предизвика вълна от обиди в пленарната зала.

Илиан Тодоров от "Атака" поиска списък на обидните изрази, които според колегата му Станислав Станилов те били около 24 хиляди в българския език. Той попита председателя на парламента Цецка Цачева знае ли какво означава родопския диалект "харле", а тя потърси помощ от залата. Отговори, че значението е "сопол" и не вижда нищо обидно в това.
...

Подкрепата за управляващата партия в Унгария "Фидес" намалява, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2424167_podkrepata_za_upravliavashtata_partiia_v_ungariia/?ref=rss


Подкрепата за управляващата партия в Унгария "Фидес" е намаляла до 30%, съобщи агенция "Ройтерс". В началото на октомври партията на премиера Виктор Орбан се радваше на 35% одобрение според института Ipsos.

"Фидес" продължава да има голяма преднина пред опонентите си, които изглежда не са успели да извлекат полза за сметка на управляващите. И все пак 400 000 избиратели по-малко за партията на Орбан се открояват в резултатите от проучването.

"Ройтерс" припомня, че през...

Украйна има 5-партийна управляваща коалиция

http://www.mediapool.bg/ukraina-ima-5-partiyna-upravlyavashta-koalitsiya-news227482.html

Почти месец след проведените на 26-ти октомври парламентарни избори в Украйна бе съставена 5-партийна управляваща коалиция. В петък, точно година след началото на протестите на киевския Майдан, бе подписано, а после и представено официално коалиционното споразумение между спечелилия най-много мандати във Върховната Рада "Блок на Петро Порошенко" (на името на президента на страната), Народния фронт на премиера Арсений Яценюк, оглавяваната от кмета на Лвов Андрий Садови партия "Самопомощ", Радикална партия на Олег Ляшко и "Баткившчина" ("Отечество") на някогашния украински премиер Юлия Тимошенко.   От присъстващите в Радата партии в коалицията не влизат "Опозиционен блок", който обединява членове на предходната управляваща Партията на регионите, както и още няколко малки политически сили, които имат само между 6 и 1 депутат в парламента.   Новото парламентарно мнозинство ще наброява 300 депутати от общо 450 места в парламента.   Посочените в коалиционното споразумение основни приоритети са курсът на евроинтеграция на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също така и процедура за импийчмънт на президента.   Лидерите на петте партии присъстваха на церемонията по подписването на текста на коалиционното споразумение.   Досегашният премиер Арсений Яценюк подчерта по време на церемонията, че в коалиционното споразумение се предвиждат сложни, болезнени, но необходими реформи в страната. Отговорност за тези реформи ще носят президентът, парламентът и правителството, добави той. Яценюк прикани участниците в коалицията бързо да излъчат свой кандидати за министри. Той припомни, че за първи път в историята на независимостта на Украйна народът даде на проевропейските сили конституционен мандат.   На церемонията Юлия Тимошенко, лидер на партията "Отечество", припомни, че по настояване на нейната партийна формация в коалиционното споразумение е предвидена именно задачата за снемане на имунитета на президента, депутатите и съдиите.   Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко пък изрази готовност да оглави министерството на вътрешните работи на Украйна в правителство, ръководено от Яценюк.   Ръководителят на работната група по подготовката на първото заседание на новата Върховна Рада на Украйна и първи вицепремиер Володимир Гройсман съобщи след церемонията, че още днес документът ще бъде обнародван.   Малко преди церемонията Арсений Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната Рада с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън.   Байдън припомни на Яценюк, че целият свят очаква процесът по създаване на коалиция да бъде финализиран, да се назначат всички министри в кабинета и те да започнат работа.   Байдън поздрави Киев за значителните стъпки в борбата с корупцията и в опитите за стабилизиране на икономиката в една много сложна ситуация и припомни, че САЩ искат да помогнат на Украйна. Яценюк пък го увери, че е готов да продължи работата по прилагането на разпоредбите на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.   Споразумението за коалиционното правителство беше подписано точно година след началото на прозападните протести в Украйна, довели до промените в страната. На годишнината са посветени редица церемонии и прояви в украинската столица. По време на една от тях президентът Петро Порошенко бе посрещнат с възгласи на недоволство.   "Позор! Защо никой не е наказан?", викаха десетки близки на жертвите на февруарските репресии по адрес на украинския президент, който положи венец на улица "Институтска", където са били убити повечето демонстранти.   В церемонията по полагане на венци участваха и премиерът Арсений Яценюк и председателят на парламента Олександър Турчинов. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън присъстваше на събитието, но в крайна сметка реши да не излиза от колата си.   "Този пост го заемате благодарение на кръвта на децата ни", викаха протестиращи на украинския държавен глава. "Порошенко, къде са убийците на децата ни?", пишеше на един транспарант.   На 21 ноември 2013 г. тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.   През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Люис Хамилтън загря за титлата със силен първи ден в Абу Даби

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424168_ljuis_hamiltun_zagria_za_titlata_sus_silen_purvi_den_v/?ref=rss


Лидерът в генералното класиране Люис Хамилтън беше най-бърз в тренировките в първия ден преди Гран при на Абу Даби, където ще бъде определен новият световен шампион във Формула 1.

Английският пилот на "Мерцедес" завъртя най-добрата си обиколка в следобедната сесия за 1:42,113 минути, след като сутринта оглави класирането с 1:43,476 минути. 

Преди обяд разликата със съотборника му и конкурент за титлата Нико Розберг беше 0,133 секунди, а във втората сесия 0,083 секунди. ...

Ангажираността на служителите в България скача с 10% за година

http://econ.bg/Новини/Ангажираността-на-служителите-в-България-скача-с-10-за-година_l.a_i.612432_at.1.html

Спрямо 2013 година се наблюдава 10% скок в нивото на ангажираност на служителите в България и за 2014 година то е 64%. Най-добрите компании успяват...

Пазарджик получи защитни облекла срещу ебола

http://www.cross.bg/ebola-pazardzhik-bolnitza-1440743.html

Пазарджик /КРОСС/ Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик получи защитните облекла за медицинския персонал при евентуален случай на пациент, заразен с ебола. Костюмите ще бъдат разпределени между инфекциозното отделение към Многопрофилната болница в Пазарджик и Центъра за спешна помощ.Според доц. д-р Димитър Вучев от Клиниката по инфекциозни болести при Университетската болница "Св. Георги " в Пловдив вероятността в България да пламне епидемия от ебола е нулева. Той препоръча да не се всява излишна паника сред населението и посочи, че грипната епидемия има далеч по-голям потенциал да се превърне в пандемия, отколкото заболяването ебола. Специалистът припомни, че за първи път опасното заболяване е регистрирано през 1976-а година и тогава смъртността от него е била около 90 процента. Сега, въпреки че броят на заболелите е много по-голям, смъртността е около 50 на сто. Въпреки това препоръката е при възможност да се отложат пътуванията до Централна Африка.

AFP: Франция е сред първите редици на джихадистката заплаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439712

Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвърждава колко сериозна е тегнещата над Франция заплаха, която изправя страната пред проблем, който като че ли не може да бъде разрешен, коментира AFP.  В четвъртък в Париж беше започнато разследване след публикуването на ново видео Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвърждава колко сериозна е тегнещата над Франция заплаха, която изправя страната пред проблем, който като че ли не може да бъде разрешен, коментира AFP. В четвъртък в Париж беше започнато разследване след публикуването на ново видео

Коалиционно споразумение за управление в Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/koalicionno-sporazumenie-za-upravlenie-v-ukrajna-6027852

Малко преди церемонията Арсений Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната Рада с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън

ГЕРБ, ПФ и реформаторите внесоха общ законопроект за банковата несъстоятелност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439704

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС.
"Целта на този законопроект е една единствена - да защити Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС. "Целта на този законопроект е една единствена - да защити

Прокуратурата поиска 6,5 г. затвор за шофьора, прегазил Паоло

http://www.cross.bg/zatvor-georgi-sapyndzhiev-1440742.html

Стара Загора /КРОСС/ Прокурорът по делото срещу Георги Сапунджиев, който уби с джипа си 4-годишния Паоло на 2 юни т.г. в Стара Загора, Румен Арабаджиков поиска 6 години и половина затвор за шофьора. Според обвинението - причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, шофьорът може да получи между 3 и 10 години затвор. Конституираните като частни обвинители родители на детето Красимира и Иван се обявиха за максималната присъда, защитата пледира за минималната, съобщи 24 часа. Засега родителите на убитото дете не са предявили иск за парично обезщетение.В последната си дума пред съда Георги Сапунджиев помоли да не бъде пращан в затвора, "защото семейството ми има нужда от мен". Очаква се в 17 часа съдия Ива Стефанова да прочете присъдата.

Шеф от ЕРП-то в Свероизточна България заплашвал синдикални лидери

http://www.moreto.net/novini.php?n=271510

Ръководител в компанията Енерго Про заплашвал синдикални лидери с физическа саморазправа. Това твърди председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ инж. Божидар Митев. По думите му закани е получил и самият той.

ГЕРБ, ПФ и реформаторите внесоха общ законопроект за банковата несъстоятелност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439698

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС.
Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС. "Целта на този законопроект е една единствена - да защити

Махленски спор в НС: Кой се обижда на мангал и кой на сопол?

http://www.bnews.bg/article-122400

Истински махленски скандал се развихри в Народното събрание по време на дебатите за етичните правила, които трябва да спазват.

Как София стана спортна столица на Европа (снимки+видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439673

Седем от най-големите шампиони на България бяха украшението на церемонията в Европейския парламент, по време на която на София и Бургас бяха връчени сертификати за домакинствата съответно за спортна столица на Европа през 2018 г. и за спортен град през 2015 г.
Носителите на златни олимпийски медали Таня Богомилова, Екатерина Дафовска, Седем от най-големите шампиони на България бяха украшението на церемонията в Европейския парламент, по време на която на София и Бургас бяха връчени сертификати за домакинствата съответно за спортна столица на Европа през 2018 г. и за спортен град през 2015 г. Носителите на златни олимпийски медали Таня Богомилова, Екатерина Дафовска,

AFP: Франция е най-застрашена от джихадисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439701

Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвърждава колко сериозна е тегнещата над Франция заплаха, която изправя страната пред проблем, който като че ли не може да бъде разрешен, коментира AFP.  В четвъртък в Париж беше започнато разследване след публикуването на ново видео Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвърждава колко сериозна е тегнещата над Франция заплаха, която изправя страната пред проблем, който като че ли не може да бъде разрешен, коментира AFP. В четвъртък в Париж беше започнато разследване след публикуването на ново видео

Баща насилник нападна и директор на социална служба

http://www.cross.bg/podpomagane-sotzialno-zakrila-1440741.html

София /КРОСС/ Пореден акт на физическо насилие над служител на Агенцията за социално подпомагане бе извършен тази сутрин в дирекция „Социално подпомагане" - Оборище. Нападнат и ударен в главата бе Иван Иванов, директор на дирекцията. Нападателят е баща на три деца, спрямо които е предприета мярка за закрила и във връзка с продължаването на работата по случаите той е поканен за съгласуване на действията. Случаите на децата са отворени през октомври 2013 г., когато след насилие над едно от децата от страна на същия този баща, на детето е предоставена полицейска закрила. По време на срещата днес мъжът е скъсал предоставените му документи, крещял е на социалния работник. Чувайки виковете се намесва директорът Иванов, който при появата си е нападнат и ударен в лицето. Потърсено е съдействието на полицията и на Спешна медицинска помощ заради кръвоизлив в ухото.Броени дни по-рано жена нападна Милена Маринова, началник отдел „Закрила на детето" в същата дирекция „Социално подпомагане". Жената е майка на дете, отново с предприета мярка за закрила след сигнал за упражнено насилие в семейството, получен в началото на ноември т.г. На 10 ноември т.г. при посещение в дирекцията жената отправя заплахи към служителите и нанася удари с две ръце на Маринова. По случая е образувано досъдебно производство.Тези два инцидента свидетелстват за ескалиращата агресия спрямо служители на Агенцията за социално подпомгане. През септември т.г

Назначават лидери сред учителите

http://pik.bg/назначават-лидери-сред-учителите-news252343.html

Назначават лидери сред учителите

Учители с добри практики ще бъдат разглеждани като лидери. Ще се създадат такива механизми, прилагащи творческия процес да бъдат стимулирани не само материално след приемането и прилагането на така чакания нов Закон за училищното образование. Това съобщи министър Тодор Танев в Хасково.

На прилагащите творческото начало щели да се дават възможности например да обучават свои колеги, или пък да специализират в чужбина. Това следва да бъде прието от гилдията и дано за някои не се приеме като шок, допълни министърът.

Държавата да е в началото и края на учебния процес, а да има повече свобода в средата, препоръча още Танев.

Той обяви, че са необходими мерки за преодоляването на различията между училищата в Министерския съвет пък имало съгласие, че бюджетът за образование трябва да бъде увеличен като процент от брутния вътрешен продукт. Намерение било и краят на основното образование да е след завършването на 7-ми клас.

Политолог: Патриотите вече не са толкова нужни на Борисов

http://pik.bg/политолог-патриотите-вече-не-са-толкова-нужни-на-борисов-news252340.html

Политолог: Патриотите вече не са толкова нужни на Борисов

Големият проблем на сложните политически конструкции е да се намери моделът, който наистина работи. Така политологът Страхил Делийски коментира в интервю за БНР казуса с Патриотичния фронт по повод назначаването на Орхан Исмаилов. "Очаквано беше, колкото по-сложен е един модел, толкова е по-голяма вероятността на даде дефект. В случая този модел на правителството беше подчинен на аритметиката на властта и на една главна политическа цел – да изолираме ДПС.

Патриотичният фронт беше важен елемент от този модел, защото той даваше своеобразно алиби на г-н Борисов пред неговите избиратели на тезата на изолирането на ДПС. В същото време обаче тази негативно формулирана политическа цел не може да даде трайни резултати и те веднага се появиха и то, забележете, на равнището на назначенията.

Това беше изключително удобен повод за ПФ да демонстрира своята политическа еманципация, защото и НФСБ, и ВМРО си имат своите симпатизанти, които очакват от тях определени политически действия. Големият проблем на такъв тип сложни политически конструкции е да се намери наистина работещия модел", заяви Делийски.

"Виждате, че конфликтите не са по отношение на управленски политики, а по отношение на субекти на властта, което идва да покаже, че то продължава да функционира като конструкт на властта, а не конструкт, който трябва да управлява чрез определени политики, още като че ли не може да излезе от тези първоначална фаза, дано да излезе", добави той.

Според Делийски като че ли "патриотите" не са толкова необходими вече не ГЕРБ. Струва ми се, че ПФ изигра своята роля в стратегията, концепцията на г-н Борисов. В този смисъл си мисля, че те вече не са му толкова нужни. Кабинетът е гласуван, аритметиката на властта е излязла. Ето примерно, БДЦ един евентуален партньор, когато се налага, гласува и те го показват. В същото време има достатъчно законодателни инициативи, които със сигурност ще бъдат подкрепени и от ДПС. От тази гледна точка на гласуване на определени инициативи на правителство излизането на ПФ не ми изглежда толкова фатално", каза още политологът.

Във Варна ще се състои публично обсъждане във връзка с ремонта на Юнашкия салон

http://www.moreto.net/novini.php?n=271508

На 25 ноември 2014 г. от 10.00 часа в зала „Варна“ на Община Варна ще се проведе публично обсъждане, във връзка с проектиране, ремонт и реконструкция на Юнашкия салон. На срещата ще присъстват представители на администрацията, общински съветници и Обществения съвет по спорт, научи Moreto.

Обвинен в присвояване осъди прокуратурата за 15 бона

http://frognews.bg/news_80781/

Мъж от Враца, обвинен от прокуратурата за присвояване на служебни пари, заведе и спечели дело срещу държавното обвинение, пише "Конкурент".

ГЕРБ внесе законопроект за отмяна на цесиите

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-vlozhiteli-tzesii-1440740.html

София /КРОСС/ ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изменение и допълнение на закона за банковата дейност при несъстоятелност. Това каза на брифинг в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. Това действие идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че всички прихващания в КТБ ще бъдат отменени. „Става въпрос за чл. 50, който касае прихващанията. Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, да защити всички вложители. Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си. Напоследък се извършват цесии. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влог над 196 хил. лева, които са гарантирани и които се продават с цел после да бъде извършено прихващане. Искаме да затворим тази възможност и текстовете, които ще изработим ще свършат тази работа", заяви Стоянова.Квесторите в КТБ са получили уведомления за близо 2 млрд. лв. цесии с цел прихващания.„Стремежа не е да спестим пари, а да се спази закона на банковата несъстоятелност, която казва, че всички не гарантирани вложители са равнопоставени. Всички да получат равен процент", добави още Стоянова.Все още съдът не се е произнесъл за несъстоятелността на КТБ. „С тази разпоредба ще подпомогнем в бъдеще синдика и органите при несъстоятелността. Ще се прилага в една бъдеща несъстоятелност

Назначават лидери сред учителите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439663

Учители с добри практики ще бъдат разглеждани като лидери. Ще се създадат такива механизми, прилагащи творческия процес да бъдат стимулирани не само материално след приемането и прилагането на така чакания нов Закон за училищното образование. Това съобщи министър Тодор Танев в Хасково.
На прилагащите творческото начало щели да се дават възможности Учители с добри практики ще бъдат разглеждани като лидери. Ще се създадат такива механизми, прилагащи творческия процес да бъдат стимулирани не само материално след приемането и прилагането на така чакания нов Закон за училищното образование. Това съобщи министър Тодор Танев в Хасково. На прилагащите творческото начало щели да се дават възможности

САЩ ще сътрудничат на Русия срещу разпространението на ядрени оръжия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439668

САЩ са готови за сътрудничество с Русия по въпросите за неразпространение на ядрени оръжия, предаде Газета ру, позовавайки се на изявление на заместник държавния секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер по време на Конференцията по неразпространение на ядрени оръжия, състояла се в Москва.  По думите на Гьотемюлер, САЩ са готови за сътрудничество с Русия по въпросите за неразпространение на ядрени оръжия, предаде Газета ру, позовавайки се на изявление на заместник държавния секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер по време на Конференцията по неразпространение на ядрени оръжия, състояла се в Москва. По думите на Гьотемюлер,

САЩ са готови да сътрудничат с Русия срещу разпространението на ядрени оръжия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439622

САЩ са готови за сътрудничество с Русия по въпросите за неразпространение на ядрени оръжия, предаде Газета ру, позовавайки се на изявление на заместник държавния секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер по време на Конференцията по неразпространение на ядрени оръжия, състояла се в Москва.  По думите на Гьотемюлер, САЩ са готови за сътрудничество с Русия по въпросите за неразпространение на ядрени оръжия, предаде Газета ру, позовавайки се на изявление на заместник държавния секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер по време на Конференцията по неразпространение на ядрени оръжия, състояла се в Москва. По думите на Гьотемюлер,

Sotheby's постави световен рекорд с продажбата на син диамант

http://www.investor.bg/novini/346/a/sothebys-postavi-svetoven-rekord-s-prodajbata-na-sin-diamant-184259/

Аукционната къща се опитва да привлече вниманието на богатите китайски купувачи на скъпоценности

Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов разпродава активи на фирмите си

http://frognews.bg/news_80780/

Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов, по делото КТБ, е започнал да разпродава активи на фирмите, които досега е управлявал. За това алармираха временно отстранените изпълнителни директори на КТБ АД.

Осем малки трика да запазим искрата във връзката си

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/osem-malki-trika-da-zapazim-iskrata-vyv-vryzkata-si-6027851

Повечето двойки не осъзнават, че не се изисква кой знае какво, за да направите така, че партньорът ви да се чувства ценен всеки ден

България на второ място в Европа по брой на момичета, които пушат в училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439648

България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“.
Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора, България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“. Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора,

Кобрата с милиони в чужди банки

http://www.bnews.bg/article-122396

Най-добрият боксьор у нас Кубрат Пулев е бил милионер още преди да се срещне на ринга за световната титла с Владимир Кличко.

Григор Димитров ще бъде трениран две седмици от Пол Анакон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424135_grigor_dimitrov_shte_bude_treniran_dve_sedmici_ot_pol/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се подготвя две седмици с едно от легендарните имена в треньорската професия Пол Анакон, съобщи сайтът Tenniskafe.com. 

Анакон, който през 90-те години беше в основата на част от най-големите успехи на Пийт Сампрас, ще замести временно Роджър Рашийд. Австралиецът е в своеобразен отпуск в родината си.

Допреди година Анакон беше личен треньор на Роджър Федерер. Бившият номер 12 в световната ранглиста обаче направи име като...

България на второ място в Европа по брой на ученички, които пушат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439625

България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“.
Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора, България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“. Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора,

Лъжепатриоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4438097

Всеки, който е чел поне малко история, знае, че Априлското въстание се вдига не срещу друговерците, а срещу феодалната система на Османската империя.Това е буржоазно, национналноосвободително въстание. И най-важното - изповядващо философията на развитите западни общества. Апостолът Левски много често е казвал на заблудените патриоти, че въстанието Всеки, който е чел поне малко история, знае, че Априлското въстание се вдига не срещу друговерците, а срещу феодалната система на Османската империя.Това е буржоазно, национналноосвободително въстание. И най-важното - изповядващо философията на развитите западни общества. Апостолът Левски много често е казвал на заблудените патриоти, че въстанието

Григор Димитров ще бъде трениран 2 седмици от Пол Анакон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424135_grigor_dimitrov_shte_bude_treniran_2_sedmici_ot_pol/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се подготвя две седмици с едно от легендарните имена в треньорската професия Пол Анакон. 

Анакон, който през 90-те години беше в основата на част от най-големите успехи на Пийт Сампрас, ще замести временно Роджър Рашийд. Австралиецът е в своеобразен отпуск в родината си.

Допреди година Анакон беше личен треньор на Роджър Федерер. Бившият номер 12 в световната ранглиста обаче направи име като наставник на Сампрас, който...

ЕК ще помага на страни, изоставащи с еврофондовете

http://europe.actualno.com/EK-shte-pomaga-na-strani-izostavashti-s-evrofondovete-news_61656.html

Европейската комисия (ЕК) създава работна група, която да подпомага страни, изоставащи с усвояването на еврофондовете, каквато е България, съобщи комисарят по регионалната политика Корина Крецу, която...

Въпреки всичко: Съдът ще заседава за КТБ в понеделник

http://crime.actualno.com/Vypreki-vsichko-Sydyt-shte-zasedava-za-KTB-v-ponedelnik-news_61661.html

На 24 ноември ще се проведе насроченото заседание по делото за несъстоятелност на КТБ. Информацията съобщиха за БГНЕС от Софийския градски съд (СГС). Заседанието по делото ще се проведе, тъй като к...

Точки сменят оценките от изпитите след VII клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_420866.html

Точки сменят оценките от външното оценяване след VII клас, на базата на което се извършва и приемът в профилираните гимназии. Това е записано в проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова (ГЕРБ) и група народни представители. „Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края на Х клас, както и от държавните зрелостни изпити и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация може да се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценки“, се казва в проекта. Също на база броя точки от външното оценяване ще се извършва и класирането за прием в обединените училища. Проектът уточнява, че не се пишат оценки по шестобалната система на учениците до III клас, а четвъртокласниците, получили слаб (2) за годината по даден предмет, не полагат поправителни изпити и не повтарят учебната година. Те обаче ще учат през лятото в допълнително организирани часове. Дванадесетокласниците с двойка за годината по един или повече предмети също няма да повтарят класа, а ще се явяват на поправителни изпити, докато получат поне среден (3). Внесеният законопроект разрешава приема в I клас на базата на проверка на способностите - нещо, което сега се прави полузаконно от някои училища. Той ще бъде за училищата по изкуствата и  културата, става ясно от текстовете. В проекта е записано: "Освен в случаите, предвидени в този закон, приемането на учениците в І клас не може да се извършва въз основа на проверка на способностите им". По-долу в текста се уточнява, че условията и редът за приемане на учениците ще се определят с държавен образователен стандарт, който ще бъде приет след обнародването на закона. Отпада приемът след IV клас в математическите гимназии. В проектозакона е записано, че се приемат ученици в профилираните, професионалните гимназии, средните и обединените училища след VII клас; в спортните училища - след VII клас, в спортните - след IV, V, VI и VII клас; в училищата по изкуствата - в I клас , след IV и VII клас; в училищата по културата - в I клас  и след VII клас. Математическите гимназии не са споменати в този контекст. В проекта обаче пише, че се осъществява прием след VI клас "в неспециализираните средни училища, които не осъществяват обучение в началния етап на основната степен". Така, ако математическите училища искат да приемат ученици след IV клас, ще трябва да се преобразуват в "неспециализирани". Пълния текст на законопроекта вижте ТУК .

Гаджето на Кучкова я посрещнал с 65 букета

http://www.bnews.bg/article-122397

Орхидеи, хризантеми и рози посрещнали Елена Кучкова в апартамента й.

Удължават сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=271513

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени в Наредба № 5 от 2006 г.

До лятото на 2015-а в Сирия ще бъдат унищожени 12 обекта за производство на химическо оръжие

http://www.cross.bg/siriya-lyatoto-ynishtozheni-1440739.html

/КРОСС/ 12 различни обекта за производство на химически оръжия в Сирия трябва да бъдат унищожени до лятото на 2015 г. Това съобщи в петък специалният координатор на съвместната мисия на ООН и на ОЗХО в Сирия Зигрид Кааг на международна конференция в Москва."Пресметнахме, че до лятото седем хангара и пет тунела ще бъдат унищожени", каза тя.И добави: "Аз не използвам дипломатическия термин "производствени съоръжения" за химически оръжия,а термините "тунел" и „хангар ". Това е част от производствения комплекс"."Работата вървеше в правилната посока", каза още тя. По думите й от първия до последния ден сирийските власти са били конструктивно настроени по въпроса с химическото разоръжаване. "Сирия предостави своя персонал и отдели средства. Разбира се, имаше забавяния и сирийската опозиция беше недоволна от работата ни. Но работата се вършеше в правилната насока", посочи Кааг."Ние работим в името на решаване на общите проблеми. Това е колективно усилие от началото до края", каза специалният координатор. „Сега Сирия е в криза. Време е това да спре. Страната се разпада, загиват хора", добави тя. Кааг призова световната общност да намери начин за излизане от ситуацията. "Неразпространението е много важно за Сирия", добави тя.        

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване