Самоуби се главният продуцент на "рупора на Кремъл"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/21/2424131_samoubi_se_glavniiat_producent_na_rupora_na_kremul/?ref=rss


Антон Костильов, главен продуцент на Международната информационна агенция "Русия днес" (МИА "Россия сегодня") се е самоубил в Москва, съобщи lifenews.ru.

Според цитираните източници от органите на реда той се е обесил на колана си в банята и е бил открит от роднини.

Не е открито предсмъртно писмо и по информация от близките напоследък Костильов е бил потиснат и депресиран.

Той бе на поста от юли миналата година. Междувременно, РИА "Новости" бе закрита и включена...

Трескави преговори във Виена за иранската ядрена програма

http://www.mediapool.bg/treskavi-pregovori-vav-viena-za-iranskata-yadrena-programa-news227481.html

Френският външен министър Лоран Фабиюс призова Иран да използва възможността, която му се представя във Виена за сключване на споразумение, което ще сложи край на спора около ядрената му програма, предаде Франс прес.   "Аз съм за постигането на добро споразумение, което да е полезно за сигурността и за мира. Надяваме се, че Иран ще използва предоставената му възможност", подчерта Фабиюс при пристигането си в австрийската столица, за да се присъедини към преговарящите.   Според британския външен министър Филип Хамънд, който също дойде във Виена тази сутрин, Иран ще спечели много от сключването на споразумение по ядрената му програма, предаде Фрас прес.   Британският дипломат номер едно подчерта, че шесторката /петте постоянни членове на Съвета за сигурността на ООН плюс Германия/ е готова да прояви гъвкавост в преговорите с Иран относно споразумението, но добави, че тя разчита на голяма гъвкавост и от страна на Иран. Хамънд изрази увереност,че преговорите във Виена ще имат успешен край.   Същевременно иранският министър на външните работи Мохамад Зариф обяви, че тази вечер ще напусне преговорите във Виена и ще се върне в Техеран за консултации. Според информирани източници, за консултации у дома може да се върнат още тази вечер и Хамънд, и Фабиюс.   По-рано днес Зариф имаше още една тристранна среща във Виена с американския държавен секретар Джон Кери и европейския представител в преговорите Катрин Аштън. След срещата изявления не бяха направени. Кери пристигна във Виена вчера вечерта. Очаква се той да има срещи във Виена с Фабиюс и с Хамънд, допълват ТАСС и Асошиейтед прес.   Говорителката на Държавния департамент Джен Саки съобщи,че тази вечер Кери ще напусне Виена, но няма да се върне във Вашингтон за консултации по ядрената програма на Иран, а ще отиде в Париж за консултации с европейски партньори, предаде Ройтерс. Саки заяви, че засега не уточнено кога отново Кери ще се върне във Виена.   Днес на пресконференция в Брюксел Мая Кочиянчич, говорителката на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че преговорите по иранската ядрена програма ще завършат в срок на 24 ноември.   Същевременно Иран предложи на Международната агенция за атомна енергия МААЕ нейни инспектори да извършат проверки на военната база в град Мариван, предаде ТАСС, като цитира представителя на Иран в МААЕ Реза Наджафи.   Базата в Мариван беше упомената още през 2011 г. в доклад на МААЕ като обект, на който може да се извършват ядрени изпитания. В доклада се съдържаше информация, предоставена от една от страните членки на МААЕ, че в базата в продължение на 10 години са се извършвали мащабни експерименти с взривни вещества.

ГЕРБ: Забраната за цесиите ще важи и за извършените вече в КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_420858.html

ГЕРБ внасе днес проект на промени в Закона за банковата несъстоятелност, с който се забравят цесиите под формата на прехвърляния - продажбата на влогове на хора и фирми с кредити в една банка. "В месеците на т.нар. специален надзор на БНБ в КТБ и особено напоследък изключително зачестиха случаите, в които някои вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това. Напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове, обикновено това се извършва от вложители, чиито влогове не са гарантирани - над 196 000 лв., които се продават или цедират обикновено на фирми, които от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане. Така въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си и по този начин ще се ощети, както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани служители. Ние искаме да затворим тази възможност и това ще стане с текстовете, които сме изработили", обяви Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите й забраната за цесии е в полза не само на вложителите в КТБ, но и на всички данъкоплатци, защото Фондът за гарантиране на вземанията ще изплати гарантираните влогове със заем от държавния бюджет. Тя уточни, че освен прихващанията ще забранят и цесията под форма на раздробяване на влоговете- вложител с пари в банката над гарантирания минимум раздробяват сумата като продават на други хора част от депозитите си и така се получават няколко депозита до гарантираните 196 000 лв.  По думите й това също е заобикаляне на закона. Това обаче ще бъде записано между първо и второ четене в проектозакона за актуализация на бюджета за 2014 г. Менда Стоянова напомни, че преди две седмици на заседание на временната бюджетна комисия е станало ясно, че цесиите са за 1.170 млрд. лв. и около 800 млн. лв. са прихващания. Данаил Кирилов от ГЕРБ напомни, че от съда по несъстоятелност се очаква да определи още началната дата на неплатежоспособността. Той напомни, че съдът все още не е обявил банката в несъстоятелност. "КТБ изпадна в криза по плащанията, след което беше наложена мярка по специалния закон и беше поставена под особен надзор. Важно е съдът каква дата ще определи, като начало за неплатежоспособността и по общия закон всички сделки след тази дата са относително недействителни", коментира Кирилов. "Това означава, че всички, които са правили цесии с цел прихващане, са знаели, че банката е неплатежоспособна и са се опитали да заобиколят закона", допълни Менда Стоянова.

От "Абсолвентът" до "Отблизо" - животът на Майк Никълс във филми

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/21/2423876_ot_absolventut_do_otblizo_-_jivotut_na_maik_nikuls_vuv/?ref=rss


Филмовият и театрален режисьор Майк Никълс - сред малцината, наградени едновременно с  "Оскар",  "Еми", "Грами" и театралната "Тони" (цели 9 пъти), почина от сърдечен удар в дома си в Манхатън в сряда вечерта на 83 години. Цяла плеяда уважавани холивудски знаменитости - от Мерил Стрийп до Натали Портман, скърбят за загубата на човека, чието влияние върху киното и театъра трудно може да се обобщи накратко.


По-младата филмова публика помни Никълс предимно с отличната...

Майк Никълс - живот във филми

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/21/2423876_maik_nikuls_-_jivot_vuv_filmi/?ref=rss


Филмовият и театрален режисьор Майк Никълс - сред малцината, наградени едновременно с  "Оскар",  "Еми", "Грами" и театралната "Тони" (цели 9 пъти), почина от сърдечен удар в дома си в Манхатън в сряда вечерта на 83 години. Цяла плеяда уважавани холивудски знаменитости - от Мерил Стрийп до Натали Портман, скърбят за загубата на човека, чието влияние върху киното и театъра трудно може да се обобщи накратко.

По-младата филмова публика помни Никълс предимно с отличната екранизацията по...

М. Стоянова: Цесиите в КТБ са около 1 млрд. 170 млн. лева

http://frognews.bg/news_80779/

"Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията". Това каза на брифинг в парламентa председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, съобщи „Фокус“.

30-те сребърника на подмяната

http://www.mediapool.bg/30-te-srebarnika-na-podmyanata-news227480.html

"Разследваният за подкуп Станимир Флоров гласен за шеф на ДАИ” (Медиапул) "Смениха шефа на Фонда за гарантиране на влоговете” (Банкер) "Продължава да си командва човекът, вие си мислите, че е в опозиция” (Веселин Пенгезов за Делян Пеевски, в Дневник) "Върховният административен съд застана на страната на "Булгартабак" и срещу закона” (Капитал дейли) "Кои са неосветените герои в "тефтерчето Златанов"?” (БТВ) Такива заглавия прочетох в медиите, докато най-дискутираната тема в държавата е полицаят, взел 30 лева рушвет. Новината даже не е, че полицай е взел подкуп, а че някой най-после го е заснел. Възмущението на хората е основателно и не е от вчера. Макар от стенограмата от заседанието на правителството да изглежда сякаш корупцията на пътя е избухнала епидемично онзи ден, подобно на еболата. Подобна случка е удобна топка, която Бойко Борисов добре знае как да отиграе. Следва познатият сюжет "МВР пикчърс представя”, показни акции, министри плъзнали по селата да демонстрират борба с битовата престъпност и пр. А междувременно текат други, паралелни сюжети, които са симптоматични, че корупцията по високите етажи на властта си вирее в живителна сянка. В мониторинговите доклади на ЕК може и да пише, че корупцията е проблем. Онази, голямата корупция, чрез която държавата се управлява от частни интереси и се източва към нечии неизвестни, но големи джобове. Но така мислят в Брюксел. У нас корупцията е утвърден властови механизъм. Той е толкова сложно и добре организиран, че трудно може да бъде описан, камо ли преборен. Схемите включват много хора, на различни нива, на различни места, които дори не се познават (по Радан Кънев) - бурмички и гайки в системата за пренос на определено количество пари в едната посока с цел изтичането им в многократно по-големи размери в другата. Когато едни хора пречат, бързо и тихо се заменят с други, на принципа "няма човек, няма проблем”. Няма тефтерчета, няма проблем. Любопитно е, че трябваше тефтерчетата на Филип Златанов да изчезнат, за да ги прочетем всички. Вътре ясно е описано как се работи по темата за конфликта на интереси, пряко свързана с темата за корупцията и също приоритет в наблюдението на ЕК – неслучайно името на съответната парламентарна комисия е именно "Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика”. "Да има конфликт” или "да няма конфликт”, нареждат мистериозните инициали на председателя на парламентарната комисия за конфликт на интереси. Да се удари, да се забави или да се пощади, решават инициалите – не законът, не съдът. Да, после съдът може и да опровергае твърденията на комисията, но това не е важно, тогава вече неудобните хора ще бъдат премахнати. На нас, наивните граждани, това може и да ни звучи като безпардонна злоупотреба с власт, но очевидно нито според парламента, нито според прокуратурата има някакъв проблем. Е, може би имаше малък, но тефтерчетата изчезнаха и сега можем само да се чудим дали между инициалите ДП и числото 10 има нещо общо, кои страници са истинските, какво пише на липсващите страници и кой ги държи. Кражбата на тефтерчето е фарс, но той е само един от многото, които привличат микрофоните и камерите, докато зад кадър се разпределят порциите. Не е вярно, че в българската политика няма принципи – любимият е "където е текло, пак ще тече”. Докато гледаме по телевизията как парламентът гласува държавен заем от три милиарда лева, а правителството склонява да даде по 40 лева на някои пенсионери за Коледа, на втори план огромни парични потоци сменят притежателите си – чрез КТБ, чрез разпределението на постовете в изпълнителната власт или в други ключови органи. Парламентът, също така, се занимава с фундаментални и животрептящи проблеми като отмяната на плоския данък, предложена от БСП и "Атака”. Важно е да се вдига пушилка. За целта, ако не друго, винаги имаме подръка Реформаторския блок и можем да отделяме цели страници и ценни ефирни минути, за да бистрим предстоящия (дали?) конгрес на блока. Имаме и патриотите, винаги готови да бъдат показани по телевизията, като веднъж заплашат коалицията с разпад, защото нечие име не е достатъчно патриотично, а после преценяват, че е националноотговорно да размислят, до следващия път. Междувременно тече разпределянето на парламентарните комисии (в чиито списък няма комисия "Кой”, естествено), на принципа да няма недоволни. Но това не е достатъчно, за да си обясним логиката, по която БСП получава икономическата комисия – или вече са решили, че в този ресор по-зле няма как да стане. Друга странна идея е ММА боецът (от английски Mixed Martial Arts – смесени бойни изкуства) Борислав Иглев от БДЦ да получи комисията по въпросите на децата, младежта и спорта (и думичката спорт изобщо не легитимира този избор). И може би най-големият абсурд - комисията по вероизповеданията и правата на човека да бъде дадена на ... "Атака”. Миналата година назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ни изкара на улицата, защото беше немислимо нагла и безочлива демонстрация на овладяването на властта от тази машина, която тогава кръстихме "Кой”. Сега властта тихо се пълни с нови "Пеевчета”, но случаите са хем много, хем недостатъчно знакови за широката публика, че да произведат същия ефект на бурно възмущение. Дори ако наистина бъде намерен уютен пост в международна финансова институция за управителя на БНБ Иван Искров, нов 14 юни няма да има. Кой каза, че не са си научили урока, а? Той, урокът, първо е за нас, гражданите. Защото явно обществената чувствителност по тези въпроси е напълно закърняла. Нали си спомняте – "Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. 25 години промяна, на която сега викаме с неуместна ирония "подмяна”, не ни стигнаха, за да се научим да не даваме баницата и ножа на когото и да е. В своя портрет на Филип Димитров "Рицарят на моралния капитализъм”, публикуван във в.”Дневник”, Георги Гочев разказва следната история: "Годината е 1991, наближават най-важните парламентарни избори от половин век. Лидерът на СДС и бъдещ министър-председател Филип Димитров обикаля страната заедно със свои съпартийци. На среща в голям областен град един от водачите на синия съюз иска думата и с патетичен глас заявява следното: "Досега те даваха апартаменти, отсега нататък ние ще ги даваме". И така, до днес. Кой ви каза, че в българската политика нямало принципи? *Публикацията е от сайта Reduta.bg

Космически кораб на колела (видео)

http://www.cross.bg/kosmicheski-korab-na-kolela-video-1440710.html

/КРОСС/ В Ел Ей компанията показа лазерна концепция. Лазерна, защото генерира концентрирана светлина, която създава шокови вълни, а те задвижват прототипа. Той се състои от композитно шаси, аеродинамичен бодикит, централно-разположен лазерен двигател и 4 колела. Въпросният агрегат е в процес на развитие, но за космически полети и за бъдещи изтребители. Chevrolet се опитва да ни излъже, че лазерът е приложим и на пътя. Захранва се от литиево-йонни батерии и въздушен генератор, генериращ 900 к.с. Тоест концепцията ще може да ускори от 0 до 100 км/ч за 1,5 сек и да достигне максималните 386 км/ч! Звучи интересно, но засега ще може да го карате само в Gran Turismo 6, пише topgear.bg. video:http://www.youtube.com/watch?v=8zQqteAZehM

Менда Стоянова: Цесиите в КТБ са около 1 млрд. 170 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439631

"Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията". Това каза на брифинг в парламентa председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда "Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията". Това каза на брифинг в парламентa председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда

Нежеланата подкрепа

http://offnews.bg/news/n_1/n_420860.html

Подкрепата на ДПС за правителството "Борисов" се превръща във все по-голям проблем. ГЕРБ положи много усилия, за да се дистанцира максимално от Движението и да не остави съмнения за паралелно, макар и негласно споразумение. Преди гласуването на правителството Борисов помоли Местан да не подкрепят кабинета, а той му отвърна, че не би го направил, дори и на колене да го молят. В същото време характерът на управляващото мнозинство и коалиционния кабинет все по-често ще освобождава пространства за маневри в полза на ДПС. ГЕРБ успя да състави коалиционно правителство и да договори управляващо парламентарно мнозинство, без да понесе сериозни политически щети. Общественото внимание продължава да бъде насочено към вътрешните напрежения в Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Участието на АБВ в правителството, на свой ред, отклонява от ГЕРБ друга група от критики, насърчавайки противопоставянето в лявото политическо пространство. Налице са всички предпоставки ГЕРБ да заеме позицията на арбитър по отношение на своите коалиционни партньори, понасяйки в по-малка степен опозиционен натиск. Но тази тактика може да претърпи неуспех заради стратегията на ДПС. Движението започна внимателна маневра, подготвяйки се за труден период на властване в опозиция. Само седмица след изборите за Европейски парламент ДПС заяви готовността си за предизвикване на правителствена и парламентарна криза. Прогнозата на ДПС за постигането на по-висок резултат на изборите бе коригирана в движение заради слабото представяне на БСП, но въпреки това Движението постигна достатъчно сериозно парламентарно присъствие, което му позволява да маневрира свободно, както в режим на опозиция, така и чрез нежеланата за управляващите подкрепа. Анти-ДПС говоренето в предизборната кампания на повечето политически партии създаде представата, че на Движението му предстои период на дълбока политическа изолация. Отговорът дойде незабавно – ДПС активира традиционната си защита, намеквайки, че всяко усилие да бъде изведено извън зоната на властта е форма на етническо и религиозно противопоставяне, което може да доведе до конфликт. Но разпределението на политическите сили, както и профилът на управляващото мнозинство позволява на ДПС да се превърне в допълнителен, но решаващ фактор за стабилността на управлението. Тази нова роля придоби по-отчетливи измерения по повод на назначаването на кандидат на НПСД като част от РБ за заместник-министър на отбраната, но вече не може да бъде пренебрегвано след гласуването в подкрепа на плоския данък. ДПС заяви многократно, че няма да подкрепи правителство, в което под каквато и да било форма участва ПФ. В същото време, по-често от обикновено, Движението декларира своята позиция като гарант на евро-атлантическите ценности. Независимо от това какво мислят или очакват останалите политически партии, тази позиция не може да бъде преодоляна толкова лесно. В същото време, както противопоставянето, така и все по-често - подкрепата на ДПС, ще се превръща в повод за изостряне на отношенията между участниците в правителството и управляващото мнозинство. Управляващите не могат да поставят Движението в състояние на дълбока политическа изолация. ДПС успя да превърне в инструмент за натиск дори темата за КТБ, чрез която мнозина очакваха да ограничат неговото влияние. По определени теми всички представени в Народното събрание партии биха могли да бъдат срещу ДПС. Ако правителството се опита да постави Движението в дълбока опозиция, ще трябва да приеме подкрепата дори на БСП и Атака, но ще се изправи пред много сериозен проблем. Докато ДПС формално отстоява евро-атлантическите ценности и либерални политически позиции, всеки опит за неговото изолиране ще увеличават натиска върху управлението. От гледна точка на стабилността на управлението подкрепата на ДПС облекчава задачата пред ГЕРБ. По темите, по които не може да бъде постигнато мнозинство заради позицията на ПФ или АБВ, както се случи с плоския данък, политиката на правителството може да разчита на парламентарната подкрепа на ДПС. По останалите теми позицията на Движението може систематично да бъде пренебрегвана. При тези условия ГЕРБ може да реализира тактиката на балансьор, мобилизирайки подкрепата на националистите, както и на Движението, за да изпълни собствената си управленска програма. Подобна стратегия на управление може да осигури стабилност на управлението, но при всеки подобен случай тя ще се нуждае от двете взаимно необходими си, но формално противопоставящи се крайности – националистите и ДПС. Подкрепяйки един дневен ред, който определя като основан на евро-атлантическите ценности, ДПС все по-отчетливо ще оказва натиск върху дневния ред на управлението. Тази индиректна зависимост ще става все по-трудна за преодоляване за ГЕРБ, но още повече – за РБ и ПФ. В края на първия месец от избора на кабинета първите напрежения в двете предизборни коалиции вече са налице. Независимо дали става въпрос за кадрови назначения или за реализиране на декларираните от правителството реформи, нежеланата подкрепа на ДПС ще продължи да оказва все по-съществено влияние. Независимо от законодателните си инициативи, истинските приоритети на ДПС са свързани с удържането на постигнатите позиции и влияние в изпълнителната и местната власт. По-малко от година преди местните избори, от които ще зависи подреждането на партийната система през следващите години, Движението продължава да бъде изключително чувствително само към опитите за ограничаване на влиянието му в практикуването на властта чрез директни назначения. По време на предишния мандат на управлението на ГЕРБ, ДПС демонстрира готовност да жертва определени фигури, за да запази влиянието си. Най-вероятно ще бъдем свидетели на подобна тактика и сега, но жертвата ще трябва да бъде по-голяма. Предстоящата актуализация на бюджета, както и приемането на бюджета за следващата година не само ще определят окончателния профил на управляващото мнозинство, но и ще покажат дали стратегията на ДПС ще се окаже ефективна. Ако нежеланата подкрепа на ДПС за правителството се окаже неизбежна по чувствителни за мнозинството теми, Движението ще продължи да насочва дневния ред на властта, независимо от противопоставянето, а понякога използвайки именно неговата енергия. Този реактивен модел, при който един политически субект реализира интересите си, използвайки енергията на противопоставяне срещу него, дава най-добри резултати именно при подобна сегашната политическа ситуация. Преодоляване на нежеланата подкрепа на ДПС не може да бъде постигнато трайно през следващите месеци. Движението ще продължи да оказва влияние върху дневния ред на управлението много по-ефективно в полето на реформите, предлагани и отсотявани повече от РБ, отколкото спрямо програмата на ГЕРБ. Реформите ще зависят от ДПС, а това изглежда, че ще бъде част от политическата цена на стабилността в управлението.

Ексминистър иподякон Кристиан служи в Бачковския манастир

http://frognews.bg/news_80778/

Бившият министър на траспорта в служебния кабинет на Марин Райков 37-годишният Кристиан Кръстев, който наскоро стана иподякон, асистира на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Бачковския манастир. По време на 2-часовата служба Кръстев не отдели поглед от чудотворната икона на света Богородица, информира 24 часа.

Прокуратурата мълчи за преправените инициали Д.П.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424112_prokuraturata_mulchi_za_prepravenite_iniciali_dp/?ref=rss


Прокуратурата все още няма коментар за информацията от четвъртък, че инициалите Д. П. в тефтерчето на Филип Златанов са били преправени на 10. Оттам заявиха за "Дневник", че не е ясно дали ще има позиция или проверка и че ръководството на прокуратурата е ангажирано с визитата на Международния наказателен съд. По-късно от държавното обвинение разпространиха съобщение за посещението, в което липсва коментар за тефтерчетата.

По Би Ти Ви по-рано тази сутрин експерти обявиха, че намеса в...

Киев обвини Русия за артилерийски обстрел срещу украинска територия

http://www.mediapool.bg/kiev-obvini-rusiya-za-artileriyski-obstrel-sreshtu-ukrainska-teritoriya-news227479.html

Украйна обвини Русия, че е извършила артилерийски стрелби срещу източната част на територията й, за първи път от сключеното през септември споразумение за прекратяване на огъня, съобщи Франс прес.   "За първи път след Минските договорености, стрелби откъм Руската федерация срещу украинската територия бяха възобновени", заяви военният говорител Андрий Лисенко. Според него артилерийските стрелби били извършени от руския регион Ростов в направление село Комишне в Луганска област, близо до руската граница.   "Русия дори не се опитва да спазва Минските договорености /които послужиха за основа за прекратяването на огъня - бел.АФП/. Тя продължава да въоръжава бунтовниците и да изпраща редовни войски" в контролираните от проруските сепаратисти области в Източна Украйна, добави Лисенко.   Той отбеляза също, че бунтовниците "значително са засилили" обстрела край стратегическото пристанище Мариупол на Азовско море. Преди време сепаратистите определиха този стратегически град, последното голямо селище в региона под контрола на Киев, за следващата си мишена, припомня агенцията.

Искат 6,5 г. затвор за шофьора, прегазил Паоло

http://frognews.bg/news_80777/

Прокурорът по делото срещу Георги Сапунджиев - Румен Арабаджиков, поиска 6 години и половина затвор за шофьора, убил с джипа си 4-годишния Паоло на 2 юни т.г. в Стара Загора.

Менда Стоянова обяви: Цесиите в КТБ са около 1 млрд. 170 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439611

"Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващанията". Това каза на брифинг в парламентa председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда

Президентът на "Барселона": Меси е щастлив и остава

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424111_prezidentut_na_barselona_mesi_e_shtastliv_i_ostava/?ref=rss


Президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу заяви, че няма шанс Лионел Меси да напусне клуба, нито да е искал нов договор.

Коментари на нападателя през тази седмица създадоха нова вълна от спекулации, че иска да напусне "Камп ноу" или да получи подобрения в настоящия си договор. 

Бартомеу обаче отрече и двете възможности в телевизионно интервю, в което коментира редица теми. 
"Лео е доволен в нашия клуб. Баща му ми каза същото, въпреки че е под страхотно...

Вятърът утре по Черноморието постепенно ще утихне

http://www.moreto.net/novini.php?n=271484

През нощта вятърът в Западна България ще отслабне. Облачността там ще е разкъсана, в много райони до ясно време. В Източна България ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места все още със слаби превалявания. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София около 2°.

Лидерите на партиите, спечелили изборите в Украйна, формираха коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_420881.html

Петте партии, които спечелиха изборите в Украйна, се разбраха за коалиция. Лидерите на „Блока на Петро Порошенко“ Юрий Луценко, на „Баткившчина“ - Юлия Тимошенко, на „Народния фронт“ - Арсений Яценюк, на „Радикалната партия на Олег Оляшко“ - Олег Оляшко, и на Обединение „Самопомощ“ - Оксана Сироед, парафираха днес коалиционното споразумение. Документът предвижда реформи в страната. Намерени са най-добрите решения, които ще позволят веднага след първото заседание на новоизбраната Върховна Рада да започне формирането на правителство и да се създаде качествена среда за провеждането на реформите в страната, обясни представителят на „Блока на Петро Порошенко“ Владимир Гройсман. Официалното подписване на коалиционното споразумение ще стане на първото заседание на Великата Рада, което е планирано за 27 ноември.

Борисов: Метрото ще бъде пуснато на 23 и 24 април 2015 г.

http://frognews.bg/news_80776/

По време на втория си мандат като кмет на София, обещах на жителите и на работещите тук да имат метро. Кабинетът не обещава, а показва. Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година.

Съдът заседава за КТБ в понеделник

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-deloto-stranite-1440738.html

София /КРОСС/ На 24 ноември ще се проведе насроченото заседание по делото за несъстоятелност на КТБ, съобщиха от Софийския градски съд. Заседанието по делото ще се проведе, тъй като квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките не са внесли становище по делото за несъстоятелност на КТБ в СГС. На заседанието в понеделник ще бъдат изслушани страните, за да се спази принципът на равнопоставеност на страните, уточниха още от съда. На 19 ноември Софийски градски съд е уведомен за постъпила жалба от "Бромак" ЕООД във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор. След като до днес квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете не са внесли в съда своите становища, стана ясно, че в понеделник ще бъдат изслушани страните. Цели пет месеца вече вложителите в КТБ не могат да изтеглят парите си. От 4 декември се очаква да бъдат изплатени гарантираните влогове до 100 000 евро. До производство по несъстоятелност на КТБ се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3.7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания, се казваше в съобщение на БНБ, съобщи БГНЕС.

Задържаха спортни стоки менте на Лесово

http://pik.bg/задържаха-спортни-стоки-менте-на-лесово-news252323.html

Задържаха спортни стоки менте на Лесово

2550 анцузи, детски комплекти, якета и блузи с фалшифицирани лога на четири световноизвестни марки откриха и задържаха митнически служители на пункта Лесово.

Ментетата е превозвал камион с румънска регистрация, който е влизал в страната от Турция. Изпращач на стоката е фирма от Турция, а получател е фирма от Румъния, пояснява НТВ.

В камиона митническите служители са открили 2020 детски комплекта, 400 анцузи с фалшиво лого, 110 блузи на определена марка и още 20 якета на друга известна фирма.

Стоките са конфискувани и за случая ще бъдат сезирани официалните правопритежатели на съответните търговски марки.

Над 13 000 спортни облекла с фалшифицирани лога на световни марки, както и 8000 фалшиви етикети, предназначени за пришиване върху текстилни изделия, са иззети при проверки на мобилни митнически групи на Лесово през последните дни.


След скандали се реши - депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=271499

С 53 гласа "въздържал се" (основно от ДПС) и 27 "против" парламентът не прие предложението на Патриотичния фронт (ПФ) за годишен тест за наркозависимост на депутатите. То е част от обсъжданите правила за работа на 43-тото Народно събрание и бе подкрепено от 30 народни представители, съобщи БТА.

Забраниха циганските сватби на открито в Пазарджик

http://pik.bg/забраниха-циганските-сватби-на-открито-в-пазарджик-news252318.html

Забраниха циганските сватби на открито в Пазарджик

Пълна забрана на циганските сватби на открито поиска директорът на регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя мотивира искането си с факта, че до момента нито едно замерване на шума по време на подобни сватби от здравни експерти не е показало нива под пределно допустимите норми, а често превишението е в пъти, пише "24 часа".

По думите на д-р Петрова крайно време е да се вземат радикални решения по този изключително наболял проблем сред обществеността на града.

Идната седмица в общинския съвет на Пазарджик предстой обсъждане на предложение по този въпрос. Общинският съветник от ГЕРБ Тодор Георгиев, предлага промени в наредбата за обществения ред, където да бъде включена забрана за провеждане на цигански сватби на открито.

По темата вече се води дебат, в който съществува предложение в рамките на свободните общински терени, в покраинините на Пазарджик, да се обособи специално място за провеждане на цигански сватби.

 Подобни тържества на практика са ежедневие и кошмар за няколко квартала на града. Дори в студените ноемврийски дни циганските сватби продължават.

Бившият служебен министър иподякон Кристиан с първа служба в Бачковския манастир (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439564

Бившият министър на траспорта в служебния кабинет на Марин Райков 37-годишният Кристиан Кръстев, който наскоро стана иподякон, асистира на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Бачковския манастир. По време на 2-часовата служба Кръстев не отдели поглед от чудотворната икона на света Богородица. Бившият министър на траспорта в служебния кабинет на Марин Райков 37-годишният Кристиан Кръстев, който наскоро стана иподякон, асистира на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Бачковския манастир. По време на 2-часовата служба Кръстев не отдели поглед от чудотворната икона на света Богородица.

Соц гурме: социализмът през призмата на кухнята

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/soc-gurme-socializmyt-prez-prizmata-na-kuhniata-6027849

Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014 г. и как Никсън вдъхнови производството на шунка в България, разберете в книгата „Соц гурме: Куриозната история на кухнята в НРБ“

Коледни бонуси за армията?

http://www.cross.bg/otbranata-nenchev-voennoslyzheshtite-1440737.html

/КРОСС/ Орхан Исмаилов отговаря в много голяма степен на изискванията за поста заместник-министър и създалата се ситуация около неговото назначение не пречи на работата на министерството. Това заяви при посещението си в поделението в Кабиле министърът на отбраната Николай Ненчев. „Предложих го и заради биографичната справка, с която се запознах много подробно. Той отговаря в много голяма степен на изискванията за поста, който заема", посочи министър Ненчев. По време на разговора с военнослужещите бяха поставени въпроси, свързани с вещевото доволствие на офицерите, сержантите и войниците, некомплекта от военнослужещи във формированията, осигуряването на финансови средства за ремонт и осигуряване на автобронетанковата техника и др.Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ръководството на Министерството на отбраната е запознато с голяма част от поставените въпроси и в следващите седмици ще се търсят решения по приоритети. Той беше категоричен, че ще представи и най-наболелите въпроси, които военнослужещите поставят, и пред министър-председателя Бойко Борисов. Министърът на отбраната подчерта дейността на военнослужещите в подкрепа на населението в случаи на природни бедствия и изрази увереност, че ще се направи необходимото да бъдат оборудвани с още по-добра техника, за да продължат да оказват подкрепа на гражданските власти

Борисов във Фейсбук: Обещах метро в Младост 4, ще бъде пуснато на 23 и 24 април

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439595

По време на втория си мандат като кмет на София, обещах на жителите и на работещите тук да имат метро. Кабинетът не обещава, а показва. Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година. Toва написа във фейсбук профила си министър-председателят Бойко По време на втория си мандат като кмет на София, обещах на жителите и на работещите тук да имат метро. Кабинетът не обещава, а показва. Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година. Toва написа във фейсбук профила си министър-председателят Бойко

Внесоха законопроект, свързан със Закона за банковата несъстоятелност

http://frognews.bg/news_80758/

Внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. Това каза на брифинг в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, предаде Фокус.

ГЕРБ внесе проектозакон за отмяна на цесиите

http://www.bnews.bg/article-122399

Квесторите в КТБ са получили уведомления за близо 2 млрд. лв. цесии с цел прихващания

Сираци наградиха Айсехел Руфи за проявена социална отговорност

http://www.bnews.bg/article-122368

В Деня на християнското семейство Националното сдружение на сираците в България връчи почетен приз на изпълнителния директор на "Би медиа груп" г-жа Айсехел Руфи за дългогодишната й подкрепа за дейността на децата без родители.

Борисов във Фейсбук: Метрото ще бъде пуснато на 23 и 24 април 2015 г. (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439574

По време на втория си мандат като кмет на София, обещах на жителите и на работещите тук да имат метро. Кабинетът не обещава, а показва. Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година. Toва написа във фейсбук профила си министър-председателят Бойко По време на втория си мандат като кмет на София, обещах на жителите и на работещите тук да имат метро. Кабинетът не обещава, а показва. Искам хората да знаят, че вече по готовата контактна мрежа се движат материалите за метрото и то ще бъде пуснато в срок – 23 и 24 април 2015 година. Toва написа във фейсбук профила си министър-председателят Бойко

Русия планира да намали добива на петрол

http://econ.bg/Новини/Русия-планира-да-намали-добива-на-петрол_l.a_i.612404_at.1.html

Русия обсъжда възможността да ограничи добива на петрол, за да подкрепи постоянно намаляващата цена на ресурса. Това обяви министърът на енергетиката...

Цитат на деня: Очакваме оставката на Искров по морални съображения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/11/21/2424015_citat_na_denia_ochakvame_ostavkata_na_iskrov_po/?ref=rss


"Очакваме оставката на Иван Искров по морални съображения." 

Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия Менда Стоянова на въпрос на "Дневник" дали в ГЕРБ смятат, че Искров заслужава пост в международна финансова институция след свалиха доверието си от него.

Депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия не отговори директно на въпроса.

Стоянова заяви, че няма информация дали Искров ще стане представител на България...

Анатоли Нанков: Има огромен риск ЦСКА да стане шампион

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/21/2424066_anatoli_nankov_ima_ogromen_risk_cska_da_stane_shampion/?ref=rss


Помощник треньорът на ЦСКА Анатоли Нанков е уверен, че отборът има сили да удържи първото място във футболното първенство и да стане шампион.

Червените са лидери в класирането и в събота посрещат втория "Лудогорец" от 16.00 часа на стадион "Българска армия". 

"Има риск ЦСКА да стане шампион и то огромен. Смятаме да рискуваме и да покажем най-доброто, което ЦСКА заслужава да има", каза асистентът на Стойчо Младенов пред клубната телевизия.

"Трудно се работи в...

Пациентът, завърнал се от Сиера Леоне, е болен от малария

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424025_pacientut_zavurnal_se_ot_siera_leone_e_bolen_ot/?ref=rss


Пациентът, който беше поставен по наблюдение и тестван за ебола вчера във ВМА, се оказа болен от малария, научи "Дневник" от полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски, заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност. Рано тази сутрин тестовете за ебола излязоха с отрицателен резултат. 

Пациентът е поставен на стандартно лечение за малария. Това е напълно лечима болест, с която в България имаме опит, увери Мутафчийски. Болестта е изкоренена в България още в средата на миналия...

Станишев: Ще следим инвестиционният план да не е преразпределение на налични средства

http://frognews.bg/news_80775/

Президиумът на ПЕС обсъди политическа декларация с приоритетите, които партията очаква да бъдат включени в плана на Юнкер за 300 млрд. евро инвестиции в реалната икономика. Декларацията ще бъде ясен ангажимент на партията да отстоява позициите си за развитието на европейската икономика.

Доброволци от наводнението във Варна с европейски отличия

http://www.cross.bg/dobrovoletzut-pomogna-asparyhovo-1440736.html

Варна /КРОСС/ Европейска награда получиха доброволците, които първи дойдоха на помощ при наводненията в „Аспарухово" през юни. Те станаха европейски граждани на годината. Това са момчетата и момичетата, които първи подават ръка на пострадалите от наводнението в „Аспарухово". Още в нощта на бедствието превръщат класните си стаи в помещения за подслон за тези, които са останали без дом.„Цяла нощ мъкнахме от класните стаи чинове, маси, подреждахме легла на първия етаж, на втория и създадохме за 65 човека леглова база, където да можем да ги посрещнем", спомня си Пламен Петров, директор СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова" - Варна.В ранното утро на 20 юни те първи пристигат в „Аспарухово", за да разчистват. Когато се сформира доброволческият отряд, всички се включват. Работят неуморно 14 дни.„Реших да помогна, защото съм с добро сърце, макар че нямам родители. Накара ме вътре в себе си да помогна, защото след време това ще се върне", разказва доброволецът Андриана Евстатиева.„Важно е да подадеш ръка на човек, който се нуждае от помощ. Не е важна наградата. Важно е сърцето за другия човек и важна е обичта", казва доброволецът Мирослав Иванов.„За този труден живот, който съм го преживял през тези години и сега съм решил да помогна на тези хора с каквото може", обяснява доброволецът Тодор Христов.Наградените доброволци от Варна са израснали без родители и без свой дом

Страхил Делийски: ПФ изиграха своята роля и като че ли вече не са толкова нужни на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_80774/

Големият проблем на сложните политически конструкции е да се намери моделът, който наистина работи, така политологът Страхил Делийски коментира по БНР ситуацията с Патриотичния фронт по повод назначаването на Орхан Исмаилов:

Приключения с лодки

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/11/21/2423752_prikljucheniia_s_lodki/?ref=rss


С напредване на зимата спомените от отминалото лято и приключенията с лодки все повече стоплят. Затова създадох блог за всички, които обичат лодките и приключенията.
Блогът е изцяло за забавление и не е комерсиален.

Близо 1300 пътници на влаковете "Евростар" бедствали в тъмнина и студ

http://www.mediapool.bg/blizo-1300-patnitsi-na-vlakovete-evrostar-bedstvali-v-tamnina-i-stud-news227478.html

Близо 1300 пътници от два влака на високоскоростната линия "Евростар" са бедствали тази нощ в студ и тъмнина, съобщават медиите в Белгия, цитирани от БТА в петък.   Два влака са били блокирани по неизяснени докрай технически причини край Лил в северната част на Франция. Единият влак е пътувал от Лондон за Париж, а другият е свързвал британската и белгийската столица.   В първите часове на деня влаковете са били изтеглени до гарата в Лил с дизелови локомотиви, а след това пътниците са били прехвърлени на резервни композиции и са пристигнали в крайните точки на своето пътуване с над шест часа закъснение.   От "Евростар" съобщават, че пътниците по линията до Брюксел ще получат обезщетение, равно на удвоената стойност на двупосочен билет, както и безплатен двупосочен билет за същата линия. Пътувалите до Париж ще бъдат обезщетени с връщането на сумата по използвания билет, както и с безплатен еднопосочен билет за следващо пътуване с "Евростар".

Стана ясно класирането по по волейбол „Купа 8 декември“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271505

Турнирът по волейбол, част от „Купа 8 декември“ се проведе в обновената спортна база на Икономически университет - Варна. В надпреварата се включиха пет отбора мъже и три отбора жени. След изиграването на всички срещи класирането се оформи по следния начин: Мъже 1.

Федерацията на Евро-азиатските фондови борси ни даде вицепредседателско място

http://www.mediapool.bg/federatsiyata-na-evro-aziatskite-fondovi-borsi-ni-dade-vitsepredsedatelsko-myasto-news227477.html

Българска фондова борса е била избрана за вицепредседател на Федерацията на Евро-азиатските борси (FEAS). Това стана по време на общото събрание на федерацията, което се проведе в Загреб, съобщиха от БФБ-София. БФБ-София ще води престижната огранизация за мандат от две години. "Ръководната ни позиция във Федерацията на Евро-азиатските борси ще ни позволи да задълбочим връзките между борсовите оператори-членове на федерацията, да подобрим обмяната на технологичен и административен опит и да фокусираме вниманието си върху едни от най-важните проекти, а именно за популяризиране на пазарите от държавите членки", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София. Федерацията на Евро-азиатските фондови борси (FEAS) е основана през 1995 г. с цел изграждането на честна, ефективна и прозрачна пазарна среда в капиталовите пазари в Евро-азиатския регион. Федерацията има 50 члена в страни от Европа и Азия и се стреми да премахне бариерите в международната борсовата търговия чрез въвеждане на най-добрите практики в областта.

Българската борса с вицепредседател във Федерацията на Евро-азиатските фондови борси

http://www.mediapool.bg/balgarskata-borsa-s-vitsepredsedatel-vav-federatsiyata-na-evro-aziatskite-fondovi-borsi-news227477.html

Българска фондова борса е била избрана за вицепредседател на Федерацията на Евро-азиатските борси (FEAS). Това стана по време на общото събрание на федерацията, което се проведе в Загреб, съобщиха от БФБ-София.   БФБ-София ще води престижната огранизация за мандат от две години.   "Ръководната ни позиция във Федерацията на Евро-азиатските борси ще ни позволи да задълбочим връзките между борсовите оператори-членове на федерацията, да подобрим обмяната на технологичен и административен опит и да фокусираме вниманието си върху едни от най-важните проекти, а именно за популяризиране на пазарите от държавите членки", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.   Федерацията на Евро-азиатските фондови борси (FEAS) е основана през 1995 г. с цел изграждането на честна, ефективна и прозрачна пазарна среда в капиталовите пазари в Евро-азиатския регион. Федерацията има 50 члена в страни от Европа и Азия и се стреми да премахне бариерите в международната борсовата търговия чрез въвеждане на най-добрите практики в областта.

Депутатите си гласуваха забрана да използват служебното си положение за привилегии и придобивки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2424029_deputatite_si_glasuvaha_zabrana_da_izpolzvat/?ref=rss


Народният представител не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии и придобивки. Това предвиждат одобрените днес текстове от правилника за работа на новия парламент.

В качеството си на депутат той не може да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една десета от основната му месечна заплата - около 270 лв. Подаръците над тази стойност трябва да се предават на Народното събрание и да се обявяват в публичен регистър на...

ЕК ще ни помага при усвояването на еврофондовете

http://frognews.bg/news_80773/

Европейската комисия създава специална работна група, която да подпомага страните, изоставащи с усвояването на еврофондовете - като България. Това съобщи комисарят по регионалната политика Корина Крецу, която представи данни за новите оперативни програми в страните от Евросъюза.

За момента прихващанията в КТБ остават

http://business.actualno.com/Za-momenta-prihvashtanijata-v-KTB-ostavat-news_61652.html

Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме Бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1,170 млрд. лв. цесии. От тях 800 млн. лева имат заявка за извършване на при...

България за пореден път в дъното на класацията за щастие

http://society.actualno.com/Bylgarija-za-poreden-pyt-v-dynoto-na-klasacijata-za-shtastie-news_61651.html

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от в. "Дейли мейл" и БГНЕС. Изненадващо Коста Рика, Виетнам и Колум...

В Будапеща започва фестивалът на българите по света

http://society.actualno.com/V-Budapeshta-zapochva-festivalyt-na-bylgarite-po-sveta-news_61654.html

В Будапеща започва фестивалът на българите по света, който събира родни таланти от цял свят. Началото е довечера с откриването на изложба от рисунки на тема "Мой град, мой свят", предаде БНР...

Твърде много ли трябва да плащат жените?

http://www.mediapool.bg/tvarde-mnogo-li-tryabva-da-plashtat-zhenite-news227476.html

Фризьорските салони го правят, химическото чистене го прави, както и универсалните магазини, които продават продукти за здравето и красотата на жени. Сега Франция иска да разбере защо за някои стоки и услуги жените изглежда плащат повече от мъжете. Въпросът бе повдигнат първо от група френски активисти, подтикнати от проучване, според което жените в САЩ всяка година плащат стотици долари повече от мъжете за едни и същи продукти.   Активистите убедиха по-рано този месец министерството на икономиката да започне задълбочено разследване, което да определи какви са ценовите различия във Франция, причините за тях и кои са най-засегнатите сектори. Резултатите се очакват в началото на идната година.   Бърза проверка на Асошиейтед прес на цените във фризьорските салони и магазините в Париж установи някои несъответствия. Подстригване: жени - 43 евро, мъже - 26 евро. Рол-он дезодорант: дамски - 2,04 евро, мъжки - 1,96 евро. Гел за бръснене: дамски - 2,87 евро в розов флакон, мъжки - 2,39 евро в син.   "Честно казано, като много други жени забелязах това и го подминах, продължавайки напред", отбелязва Паскал Боатар, държавен секретар за правата на жените в интервю за АП. "Факт е, че това се случва във всекидневието и с продукти, които са сред най-често използваните. Тези несъответствия означават, че в края на годината не става дума за пренебрежимо малка сума", допълва тя.   Град Ню Йорк и Калифорния обявиха за незаконно да се определят различни цени за продукти или услуги според пола на клиентите, за които те са предназначени. В Калифорния компаниите могат да бъдат глобени с до 4000 долара, ако нарушат разпоредбата. В Ню Йорк след периодични проверки бе установено, че салоните за маникюр са поели в различна посока - те налагат по-високи цени за маникюр, педикюр и епилация на мъжете.   Европейският съюз изисква страните да имат закони, които да гарантират, че отношението към жените и мъжете е еднакво, без обаче да уточнява как точно да се прави това.   Във Франция активистката група Georgette Sand (Жоржетка Санд), кръстена иронично на авторката Джордж Санд, която е използвала мъжки псевдоним, за да бъде възприемана по-сериозно като писател, насърчава качването на материали във фото-блог с продукти, на която е сложена различна цена според пола на потребителите. Блогът вече включва категории за обезболяващи, лосион за лице, дори лютив спрей за самозащита. Засегнати са дори най-младите потребители - розово плюшено мече струва с 8 цента повече от синьото му другарче.   Групата се вдъхновява от изследване на правителството на Калифорния, което установява, че жените в САЩ годишно плащат средно 1300 долара повече от мъжете за идентични продукти.   Consumer Reports установява подобни несъответствия през 2010 година.   "Първата победа е, ако хората сами си зададат въпроса, когато влязат в магазина и сравнят цените", казва Гаел Куро от Georgette Sand. "Искаме да бъде сложен край на маркетинга, ориентиран според пола, цените да не бъдат определяни от пола на купувача, а от функцията на предоставяните продукти или услуги".   Monoprix, една от френските вериги, която е взета на прицел от кампанията, отговори, обяснявайки, че ценовите различия нямат нищо общо с пола на клиента. "Различията в цените между продуктите за жени и мъже са продиктувани от присъщите им характеристики и обема на продажбите", посочи компанията в отговор на петиция, подписана от 40 000 потребители.   На пресконференция в деня, когато правителството обяви разследването, главният изпълнителен директор на L'Oreal изцяло постави под въпрос теорията, заявявайки, че според него хората "нещо си измислят". А Фабиен Провост, творческият директор на веригата фризьорски салони Franck Provost group, твърди, че няма логика от жените и мъжете да се искат еднакви цени за услуги, които на практика са различни.   Този възглед получава известна юридическа подкрепа в други европейски страни. През 2012 година датски апелативен съд отхвърли решение, което забраняваше да се определят различни цени женско и мъжко подстригване, посочвайки, че дамската фризура "изисква повече от техническа гледна точка и това е причината за ценовата разлика".   В САЩ законите на Калифорния и Ню Йорк остават единични случаи. Въпросът стигна до Върховния съд, където адвокатите неуспешно настояваха за отмяна на различните цени при облеклото за жени и мъже.   "Не искаме да създаваме унисекс свят. Това е скучно и не е правилно. Дискриминацията по пол обаче не бива да бъде в реда на нещата", казва Майкъл Кон, който е адвокат по делото.   Елен Мас-Десен, френска адвокатка, която през 2010 година работи по проучване как страните в ЕС въвеждат изискванията за полово равноправие е в законодателствата си, отбелязва, че срещу ценовите различия могат да бъдат използвани действащите антидискриминационни закони във Франция. Съдът вече е постановил, че автомобилните застраховки, например, не могат да бъдат различни за мъжете и жените, посочва тя.   "Има юридически средства за борба. Не е лесно, но ги има", допълва юристката.   Боатар се надява, че правителството ще може да даде отговор в началото на 2015 година.   "Мъжете се страхуват, че цените на техните стоки ще се повишат, за да съответстват на цените на дамските продукти. Това, което се надяваме да направим обаче, е да внесем повече справедливост и да постигне нормално положение. Жените са потребители и граждани, а бизнесът има интерес да отстрани несправедливостите, от които те са засегнати. Някои неща биха могли да бъдат уредени и без закон, без да се насилват", отбелязва държавният секретар.   По БТА

Депутатите решиха да не се тестват за наркотици

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputatite-reshiha-da-ne-se-testvat-za-narkotici-6027850

Отхвърлена бе идеята на Валери Симеонов за текст да се забранява на депутатите да внасят в парламента хладно, огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества

Изпратиха в София проби от храната и алкохола от "частното парти", завършило със смъртта на 22-годишния Раид

http://www.cross.bg/anaboli-hotela-lyksor-1440735.html

Благоевгрда /КРОСС/ Полицията изпрати спешни проби от храната и алкохола, сервирани на частното парти в хотел "Луксор", завършило с мистериозната смърт на 22-годишният студент в НСА от Бургас Раид Шемери. В понеделник тази седмица пробите са изпратени за качествен анализ в София, резултатите се очакват в началото на следващата седмица. По време на огледа, хотелът е буквално претърсен милиметър по милиметър, но съмнителни вещества не са открити.Очакват се и резултатите, които изпратиха за анализ и от съдебна медицина в Благоевград, заради категоричните съмнения за наличието на "странни субстанции" и вещества, открити при аутопсията на Раид. Родителите му са категорични, че синът им не е използвал нито наркотици, нито анаболи. Затова поискаха реаутопсия, но в София не намерили причини за втора аутопсия и такава не е била извършена.Фактите са категорични: До главата на момчета в хотелската стая са намерени хапчета анаболи и бутилка вино. Аутопсията открива данни за наличие на анаболи и има съмнения за марихуана, та даже и вещества подобни на метадон. Заключенията на местните полицаи са, че със сигурност младежът е използвал анаболи. Дали е имало и наркотици ще докажат резултатите от поисканите експертизи. Дотогава всичко е в сферата на предположенията. А градските легенди са всякакви - от това, че някой му бил сипал нещо в питието, че ял сладкиши с марихуна в хотела и т. н., та дори и че след като са видели, че е издъхнал някой е оставил хапчетата около него

Н. Ненчев: Заплатите на военнослужещите са гарантирани

http://frognews.bg/news_80772/

Заплатите на военнослужещите са гарантирани и няма да има проблем с изплащането им - увери министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си в поделението в Кабиле.

София става домакин на международна конференция „Банкова стабилност“

http://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/sofiia-stava-domakin-na-mejdunarodna-konferenciia-bankova-stabilnost-184250/

Организираният от асоциация „Банка на годината“ форум ще се фокусира преди всичко над проблемите на банките в европейските държави и начините за решаването им

Искат 6,5 г. затвор за Сапунджиев, който сгази Паоло в Стара Загора (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439549

Прокурорът по делото срещу Георги Сапунджиев - Румен Арабаджиков, поиска 6 години и половина затвор за шофьора, убил с джипа си 4-годишния Паоло на 2 юни т.г. в Стара Загора. Според обвинението - причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, шофьорът може да получи межде 3 и 10 години затвор. Прокурорът по делото срещу Георги Сапунджиев - Румен Арабаджиков, поиска 6 години и половина затвор за шофьора, убил с джипа си 4-годишния Паоло на 2 юни т.г. в Стара Загора. Според обвинението - причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, шофьорът може да получи межде 3 и 10 години затвор.

Сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи се удължават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439561

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени. Toва стана ясно от съобщение на сайта на министерството.
Предлага се сроковете да се удължат до 31 декември 2015 С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени. Toва стана ясно от съобщение на сайта на министерството. Предлага се сроковете да се удължат до 31 декември 2015

Кризата удари и ръкоплескачите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439028

Те имат шанса да видят на живо истински звезди като холивудската наследница Парис Хилтън, която беше у нас миналата есен. В краен случай да се снимат с Влади Въргала или с Димитър Рачков. Става дума за хората, чиято работа е да седят в студиото на тв предаванията и когато е необходимо - да пляскат или да подвикват, за да показват, Те имат шанса да видят на живо истински звезди като холивудската наследница Парис Хилтън, която беше у нас миналата есен. В краен случай да се снимат с Влади Въргала или с Димитър Рачков. Става дума за хората, чиято работа е да седят в студиото на тв предаванията и когато е необходимо - да пляскат или да подвикват, за да показват,

ЕП ще гласува идния четвъртък вота на недоверие срещу ЕК и Юнкер

http://www.mediapool.bg/ep-shte-glasuva-idniya-chetvartak-vota-na-nedoverie-sreshtu-ek-i-yunker-news227475.html

Европейският парламент ще гласува идния четвъртък на сесията си в Страсбург внесения вот на недоверие срещу Европейската комисия и председателя й Жан-Клод Юнкер. Това сочи дневният ред на предстоящата сесия, предаде БТА от Брюксел в петък.   Предвижда се вотът да бъде обсъден в понеделник вечер. За да може ЕК да бъде "уволнена", за това трябва да гласуват 376 евродепутати.   Вотът бе внесен по-рано тази седмица от 76 евродепутати от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими техни колеги. Желанието на вносителите е да "бъде потвърдено, че няма никакво доверие в Юнкер като председател на ЕК и като представител на ЕС пред неговите граждани".   Повод за внасянето на вота е информацията по скандала "Люкслийкс", която показа, че докато Юнкер е бил дългогодишен премиер на Люксембург, неговата държава е предоставяла данъчно убежище за някои от най-богатите граждани и дружества в ЕС.   Юнкер заяви, че поема моралната отговорност, но отхвърли твърденията, че е бил "архитект" на схемите за избягване на плащането на данъци.

Удължават сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439537

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени. Toва стана ясно от съобщение на сайта на министерството.
Предлага се сроковете да се удължат до 31 декември 2015 С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени. Toва стана ясно от съобщение на сайта на министерството. Предлага се сроковете да се удължат до 31 декември 2015

113 деца са били измъчвани в турски затвори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439568

Общо 113 деца са били подложени на мъчение тази година в затвори и арести в Турция. От тях 49 деца са били измъчвани в затвори, а 64 в полицейски управления, показва доклад на турската Асоциация за човешките права, цитиран от агенция МИА и БГНЕС.
Тя съобщава, че в този брой са включени само случаите, за които активистите са били информирани. Общо 113 деца са били подложени на мъчение тази година в затвори и арести в Турция. От тях 49 деца са били измъчвани в затвори, а 64 в полицейски управления, показва доклад на турската Асоциация за човешките права, цитиран от агенция МИА и БГНЕС. Тя съобщава, че в този брой са включени само случаите, за които активистите са били информирани.

Пациентът, завърнал се от Сиера Леоне, е болен от малария

http://www.moreto.net/novini.php?n=271501

Пациентът, който бе приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия със съмнения за заразяване с ебола, е болен от малария.Това научи bTV от източници в Министреството на здравеопазването. По-късно информацията бе офицално потвърдена от ВМА.

Каракачанов: Няма да има разцепление на ПФ

http://www.cross.bg/front-mnozinstvo-patriotichniya-1440734.html

София /КРОСС/ Няма различия в позицията между коалиционните партньори в Патриотичния фронт спрямо назначаването на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и не може да се говори за разцепление. Това увериха в кулоарите на парламента Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Патриотите обаче изчакват позицията на премиера Бойко Борисов.Валери Симоенов заяви, че въпросът с мнозинството няма да е драматичен занапред в 43-тото Народно събрание.Даже без Патричносния фронт в момента по много въпроси има мнозинство, смята той.Аз мисля, че даже и без Патриотичния фронт в момента по много въпроси има мнозинство, така че няма драма. Много често ДПС подкрепя ГЕРБ, много често БДЦ ги подкрепя, много често има мнозинство по основни въпроси. Между другото, нормално е да има едно непостоянно мнозинство и да се търси подкрепа или съдействие - това го има в много парламенти. Само в България сме свикнали едно мнозинство желязно да налага своята воля. Това не мисля, че е нормално.Имаме решение от петък на политическия съвет. Пак ще се обсъди въпросът, след като получим или не получим отговор от министър-председателя.Никого не изнудваме. Мисля, че досега доказахме, че сме последователни. Не сме рекетьори. Не знам откъде ви хрумна това за изнудването. Може би визирате някоя друга политическа сила.Валери Симеонов подчерта, че отношенията между НФСБ и ВМРО вътре в Патриотичния фронт са чудесни.Не си ли личи между другото като даваме общи изявления, че са чудесни отншенията ни

Рублата възвърна част от загубите си след поскъпването на петрола

http://www.investor.bg/novini/130/a/rublata-vyzvyrna-chast-ot-zagubite-si-sled-poskypvaneto-na-petrola-184254/

Тласък на търсенето на руските пари даде и решението на централната банка да разхлаби контрола върху валутата

Малката Рижа удари фоторепортер, обижда журналистите на „шибаняци”

http://frognews.bg/news_80771/

Симеон Стоянчов, известен като Малката Рижа, изрита фоторепортера Борислав Пенков в момента, в който бе свален от колата на съдебна полиция. Прокуратурата поиска пред съда той да остане за постоянно в ареста заради кражба.

TTIP и "езикът на омразата"*

http://www.mediapool.bg/ttip-i-ezikat-na-omrazata-news227474.html

Понятието език на омразата в родната действителност обикновено се отнася до различни националистически прояви, които в общия случай имат някакъв първичен или откровено просташки характер. През последните години обаче се наблюдава и възраждането на един много по-рафиниран и обигран "език на омразата", който води откровено идеологическа война срещу капитализма и въобще свободата. Към момента няма тема в страната, която така ясно да откроява фронтовата линия на този език от т. нар. споразумение TTIP, т.е. преговорите между ЕС и САЩ за премахване на пречките пред търговията и инвестициите. Темата може и да звучи малко далечна на фона на всички "драми" в страната, но кампанията анти-TTIP е просто зашеметяваща - от "битката на големите корпорации и обикновения човек" до "новото робство". Някъде в основата на кампанията срещу търговското споразумение стои напълно произволното твърдение, че свободната търговия винаги е в ущърб на по-слабо развитите икономики. Това схващане е класически мит и противоречи на всякакво трезво разбиране за икономиката. Всъщност, ако това твърдение беше вярно, то България трябваше всячески да избяга от членството в ЕС, тъй като то е точно това - паднаха всякакви бариери между една малка и по-слабо развита страна, и по-голямата част от Европа. Хората обаче искаха това да се случи, а икономиката ни спечели - основният ни търговски партньор, що се касае до родния износ в момента, е не друг, а конкурентната и богата Германия. Толкова за мита, че отварянето на пазарите е в наш ущърб, точно обратното. Макар пропагандната кампания на теория да е срещу свободната търговия, фокусът ѝ попада в някои конкретни теми, които са силно провокативни и конспиративни. От една страна се насажда страхът, че TTIP всъщност е фасада, за да се промотира ГМО и шистов газ в България. От друга страна се атакува т. нар. "инвестиционна защита" като някакъв механизъм, който ще даде власт на корпорациите да налагат своите интереси над правителствата, едва ли не убивайки демокрацията. Това на практика е пропагандната кампания на левите интелектуалци и радикалните зелени - TTIP ще доведе до ГМО, фракинг и власт на корпорациите. Темите за ГМО и шистов газ са интересни, тъй като и двете успяха да провокират негативни обществени настроения в последните години и резултираха в конкретни политически действия - забрани, мораториуми и т.н. Към момента и двата въпроса са от компетенцията на националните институции и по всичко личи, че това ще остане така дори при приемане на TTIP. Ако искаме да няма фракинг и да не се отглежда ГМО в страната, TTIP няма как да ни задължи в обратната посока. Това, разбира се, не отменя дебатите по тези теми в страната, които най-вероятно ще стават все по-трудни - да забраняваш е лесно, но да обясниш какви са точно ползите и разходите от едно или друго решение е съвсем друго. Гвоздеят на кампанията анти-TTIP обаче безспорно е т. нар. инвестиционна защита или властването на корпорациите по света. Тук вече говорим не просто за подвеждащи аргументи, а за откровени глупости. Най-просто казано, въпросната инвестиционна защита ще бъде механизъм, който се опитва да направи така, че политиците и администрацията да не злоупотребяват с определени компании, защото така им е угодно към даден момент. Например, да не кажат "тези са изедници, дай да ги национализираме", "тези не са ни удобни или не ни плащат под масата, няма да им дадем някое разрешително дори и да са минали всички процедури", "в тази обществена поръчка искаме да спечелят наши приятели, дай да ограничим всички останали от участване" и т.н. За това става дума - за правила, които до голяма степен така или иначе ги има в ЕС и които ние често потъпкваме. Този механизъм не иззема никаква власт, а просто казва - вие решавате какви да са правилата, но поне ги спазвайте и нека са за всички. Един от абсурдните примери за неразбирането на този механизъм е, че ако той бъде приет, то вече няма да можем дори да увеличаваме минималната работна заплата, тъй като инвеститорът е инвестирал при един условия и това е промяна, за която той може да ни съди. Това е тотално невярно - минималната заплата и въобще трудовите норми са си национални политики, въпросът е правилата да не са дискриминационни, тоест да ограничим клиентелизма, който властва в страната. Не трябва да забравяме и нещо друго - TTIP не е специално за България, а за всички в ЕС, тоест за да се случи това споразумение, то трябва да бъде подкрепено от всички, в т.ч. от най-социалните страни в Европа. Дали TTIP в крайна сметка ще се случи и каква форма точно ще придобие никой не знае, но анти-TTIP кампанията в страната е наистина поучителна. Прегръдката между левите интелектуалци и радикалните зелени е очевидна, а аргументите им са силно манипулативни. Зад правилния словоред и красивите им думи обаче прозира "езикът на омразата" и чисто комунистическата идеология срещу свободата по принцип. Имаше и малък протест срещу TTIP в столицата, в края на който бе запалено знамето на ЕС. В други градове пък се появиха плакати, които откровено влизат в риториката на националистите от последните години. Въобще интересна кампания, която по-скоро използва споразумението, за да води идеологическа война. *Коментарът е публикуван в рубриката "Преглед на стопанската политика" на сайта на Института за пазарна икономика. **Авторът е старши икономист в Института за пазарна икономика.

113 деца са били подложени на мъчение в турски затвори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439532

Общо 113 деца са били подложени на мъчение тази година в затвори и арести в Турция. От тях 49 деца са били измъчвани в затвори, а 64 в полицейски управления, показва доклад на турската Асоциация за човешките права, цитиран от агенция МИА и БГНЕС.
Тя съобщава, че в този брой са включени само случаите, за които активистите са били информирани. Общо 113 деца са били подложени на мъчение тази година в затвори и арести в Турция. От тях 49 деца са били измъчвани в затвори, а 64 в полицейски управления, показва доклад на турската Асоциация за човешките права, цитиран от агенция МИА и БГНЕС. Тя съобщава, че в този брой са включени само случаите, за които активистите са били информирани.

Ново нападение срещу служител на социалните

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/novo-napadenie-sreshtu-sluzhitel-na-socialnite-6027848

Агенцията за социално подпомагане съобщи, че ще настоява за нормативни промени, които да защитават работещите там

Земан покани Путин на юбилея по случай освобождението на Освенцим

http://www.cross.bg/osventzim-zeman-miliona-1440733.html

/КРОСС/ Президентът на Чехия Милош Земан покани руския лидер Владимир Путин в Прага, да присъства на мероприятията по случай 70-годишния юбилей на освобождаването на концлагера Освенцим. Това съобщи за РИА Новости прес-секретарят на чешкия президент Иржи Овчачек. Паметните мероприятия ще се проведат през януари 2015 година. Покани са получили и президентът на САЩ, Премиерът на Великобритания и Президентът на Франция. Милош Земан в последно време е подложен на остра критика заради подкрепата си на позицията на Русия. Концентрационният лагер Освенцим (немското название - Аушвиц) се е намирал на територията на Полша, окупирана от нацистка Германия. Лагерът просъществувал от 1940 до 1945 г. По официални данни, в него са били убити около 1,4 милиона души, от тях около 1,1 милиона - евреи.  

Тийнейджър излъга полицията, че са го били, те го разкриха

http://www.bnews.bg/article-122379

16-годишно момче от Килифарево излъгало полицията, че е станало жертва на побой.

Празнувайте Деня на християнското семейство с хор "Иван Топалов" и детският хор "Родна песен" днес

http://www.zapernik.com/pernik/praznuvaite-denya-na-hristiyanskoto-semeistvo-s-hor-ivan-topalov-i_35978/

Концерт по повод Деня на християнското семейство ще изнесат тази вечер в Перник камерен смесен хор "Иван Топалов" и детският хор "Родна песен".

Концертът е в рамките на Ноемврийските музикални дни и ще се състои в Двореца на културата. Под диригенството на Антоанета Георгиева камерният хор ще изпълни „Отче наш” на Кедров, „Богородице Дево радуйся” на Рахманинов, „Аве Мария”, както и творби на Верди, Добри Христов, Марин Големинов и др.

В репертоара, който ще представи пред пернишката публика хор „Родна песен” към Обединения детски комплекс, са включени „Крокодила...

Продължава

Станишев осъди съюза на ГЕРБ с ПФ от Брюксел

http://www.bnews.bg/article-122386

Чрез декларация на ПЕС Станишев осъди съюза на ГЕРБ с ПФ от Брюксел. Бившият лидер на БСП не пропусна да „клъвне” и новосъздадената партия АБВ

Повече туристи заради #Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=271458

Очаквам голям ръст в туризма на Варна, той ще бъде много повече от 1-2%. Така коментира пред вестник „Черно море“ новината, че Варна е станала Европейска младежка столица за 2017 година, председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” и експерт в областта на туризма Димитър Дичев.

"Не ни пипа-а-айте сиганските сватби!"

http://frognews.bg/news_80770/

Пълна забрана на циганските сватби на открито поиска директорът на регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя мотивира искането си с факта, че до момента нито едно замерване на шума по време на подобни сватби от здравни експерти не е показало нива под пределно допустимите норми, а често превишението е в пъти, информира 24 часа.

Танев: Ще продължим да подкрепяме успешните практики на учителите в страната

http://www.cross.bg/tanev-ychitelite-teodosiii-1440732.html

Казанлък /КРОСС/ Министерството на образованието и науката ще продължи да подкрепя успешните практики на учителите в страната. Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев при посещението си в Казанлък.Той се запозна на място с работата на преподавателите от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков", един от които е и учителят по физика Теодосий Теодосиев.Министърът на образованието и науката заяви, че предстои да продължи финансирането за обновяване на материалната база в Казанлък, която Министерският съвет предостави. Това ще стане на траншове, тъй като в момента се търсят средства за тази цел.Проф. Танев беше запознат с нуждаещата се от подобряване материална учебна база от кмета на община Казанлък г-жа Галина Стоянова, от директора на ПМГ Красимир Дамянов и от преподавателя по физика Теодосий Теодосиев.Министърът подчерта, че след като е започнало, финансирането ще продължи.Проф. Танев добави, че в момента от първостепенно значение е приемането на нов закон за училищното образование, защото без него всякакъв опит за реформи би бил лишен от основание. Той каза още, че новият законопроект не е просто копие на внесения в 41-то Народно събрание. По него предстоят нови обсъждания.Министърът се срещна с учениците и учителите от гимназията и дискутира с тях актуалните проблеми в образователната система.Проф

България е 89-та от 189 страни по данъчен режим

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bylgariia-e-89-ta-ot-189-strani-po-danychen-rejim-184252/

Изпълнението на данъчните задължения на компаниите у нас отнема 454 часа годишно, а общият брой плащания са 13

Минималната работна заплата „заспа” на 340 лева

http://frognews.bg/news_80768/

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв.

Москва: ООН изкривява и прикрива данни за Украйна

http://www.cross.bg/donbas-ykraiina-choveka-1440731.html

/КРОСС/ Наблюдателната мисия на ООН по правата на човека премълча, че украинските въоръжени сили са използвали забранено оръжие (касетъчни и запалителни бомби) срещу мирното население в Донбас. Това се казва в коментара на Департамента за информация и печат на Министерството на външните работи на Русия във връзка с поредния доклад на мисията на ООН, предаде ТАСС. «Авторите на документа, за съжаление, все така са далеч от обективността в описването и оценките на трагедията в Източна Украйна. Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека премълчава, че украинските въоръжени сили са използвали касетъчни и запалителни бомби срещу мирното население в Донбас. В доклада също така, не присъстват констатации за използване от украинската армия и радикалите от Националната гвардия на установки за залпов огън «Град» по жилищни квартали», се отбелязва в документа на руското ведомство. Освен това, в МВнР на Русия отбелязаха, че докладът на Наблюдателната мисия на ООН по правата на човека в Украйна е далеч от обективен. «Изкривяват се фактите, свързани със ситуацията на руско-украинската граница, култивира се мит за присъствие на руски военни в Донбас. Както и преди, се използва информация от съмнителни източници, като лъжливи съобщения от Службата за сигурност на Украйна и някакви «спътникови снимки», които така и не бяха предоставени

Шест международни фирми учредиха Балканския транспортен форум

http://pik.bg/шест-международни-фирми-учредиха-балканския-транспортен-форум-news252307.html

Шест международни фирми учредиха Балканския транспортен форум

Шест международни асоциации учредиха Балканския транспортен форум. По време на събитието присъстваха OФАЕ – Гърция, Търговско-промишлената палата на Сърбия – Асоциация за транспорт и телекомуникации (ТППС-АТТ), АМЕРИТ – Македония, УНТРР – Румъния, АРТРИ – Румъния, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) – България. Като наблюдател присъстваше Сърбия Транспорт. 

Балкански транспортен форум (БТФ) е сдружение с нестопанска цел със седалище в град София. По време на събитието бе приета учредителната декларация. 
Койчо Русев, председател на СОАТ и член на УС на АЕБТРИ обясни какво предстои да бъде внесено в съда: „Има формалности и изисквания, съгласно Закона за юридическите лица, свързани с нотариално заверени подписи, с представяне на уставите, заверени копия на документите за представителство. Те ще бъдат представени в най-скоро време и внесени в съда”. 

С 1 г. се удължава срокът за техническите паспорти на строежите

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/11/21/2424004_s_1_g_se_uduljava_srokut_za_tehnicheskite_pasporti_na/?ref=rss


С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие. 

За строежите от първа, втора и трета категория срокът се удължава до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.

Ведомството припомня, че сроковете вече бяха удължени през 2012 г., но поради липса на средства и...

Русия и Саудитска Арабия се споразумяха за сътрудничество на петролния пазар

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/21/2424007_rusiia_i_sauditska_arabiia_se_sporazumiaha_za/?ref=rss


Русия и Саудитска Арабия са се договорили за сътрудничество на пазара на петрол, обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след среща със саудитския си колега Сауд ал-Фейсал.

Двете страни са се договорили, че пазарът на петрол не бива да се влияе от "политически и неополитически въздействия", съобщи агенция "Ройтерс". Според тях страните-износители на петрол имат право "да вземат мерки, които да коригират тези необективни фактори".

На 27 ноември ще се...

Малката Рижа крещи като обезумял в съда в Бургас, удари с крак фоторепортер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439501

Въпреки охраната Симеон Стоянчов, известен като Малката Рижа, изрита лошо фоторепортера Борислав Пенков в момента, в който бе свален от колата на съдебна полиция.
Стоянчов бе странно облечен със сатенен халат. При извеждането му от колата започна да крещи Въпреки охраната Симеон Стоянчов, известен като Малката Рижа, изрита лошо фоторепортера Борислав Пенков в момента, в който бе свален от колата на съдебна полиция. Стоянчов бе странно облечен със сатенен халат. При извеждането му от колата започна да крещи "шибаняци", а после неочаквано вдигна високо крак и успя да изрита фоторепортера.

Прокуратурата встъпва като страна по делото за строителство в градинката в кв. „Гео Милев”

http://www.cross.bg/milev-gradinkata-deloto-1440730.html

София /КРОСС/ Софийска градска прокуратура (СГП) встъпва като страна по делото в Административния съд-София по делото за строителството на градинката в квартал „Гео Милев". Заседанието на съда ще е на 24.11.2014 г. (понеделник), а основанието на СГП за включването й като страна по делото е чл. 16 ал.1 т. 3 от Административно-процесуалния кодекс (АПК). Текстът гласи, че прокурор следи за спазването на законността на административния процес, като встъпва във вече образувано по АПК производство, когато прецени, че това се налага по важен държавен или обществен интерес. В Административния съд вече има образувано производство на фирма „Агора-Ин" ЕООД срещу заповед на началника на Регионален отдел „НСК"-София при РДНСК-Югозападен регион, който отменя като незаконосъобразна заповед на главния архитект на Столична община за допълване на разрешение за строеж на жилищна сграда с магазини и подземни гаражи в кв. „Гео Милев". Случаят със застрояването на градинката в столичния квартал „Гео Милев" нашумя миналия месец, когато граждани излязоха да протестират и не позволиха на строителна техника на фирмата да започне работа. Напрежение възникна и заради опожаряването на няколко автомобила, паркирани в близост до градинката. Заради палежа на автомобилите в СРП има образувано досъдебно производство.

Лавров зове за единен фронт срещу заплахата "Ислямска държава"

http://news.ibox.bg/news/id_943650121

Русия и Саудитска Арабия са се договорили и за създаването на съвместна група за борба с тероризма

Обама очаква от Борисов реформи и борба с корупцията

http://www.mediapool.bg/obama-ochakva-ot-borisov-reformi-i-borba-s-koruptsiyata-news227473.html

"Във време на множество глобални и регионални предизвикателства зная, че САЩ може да разчита на България като на свой съюзник и приятел в придвижването напред на нашите общи евроатлантически цели". Това пише американският президент Барак Обама в поздравителен адрес до премиера Бойко Борисов. В писмото Обама засяга теми като борбата с корупцията, бежанската вълна, Украйна и "Ислямска държава". "Трябва да продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, изправена лице в лице пред руската агресия, което включва твърдо придържане към санкции. Като отбелязваме десетата годишнина на членството на България в НАТО бих искал да Ви благодаря за трайната ангажираност на вашата страна в Афганистан и за вашата подкрепа на международните усилия за противодействие на Ислямска държава в Ирак и Леванта", се казва в писмото, качено на сайта на МС  . "Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по- благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия“, пише президентът на САЩ и завършва в пожелания към Бойко Борисов за успешен втори мандат.

Бивш министър с първа служба като иподякон в Бачковския манастир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439467

Бившият транспортен министър Кристиан Кръстев, който наскоро бе подстриган за иподякон на Българската православна църква, участва в петък сутринта в първата си служба в храма "Успение Богородично" на Бачковския манастир.
Пострижението на бившия висш държавен чиновник бе в деня, когато се навърши 1 година от интронизацията на Антоний за Западно- и Бившият транспортен министър Кристиан Кръстев, който наскоро бе подстриган за иподякон на Българската православна църква, участва в петък сутринта в първата си служба в храма "Успение Богородично" на Бачковския манастир. Пострижението на бившия висш държавен чиновник бе в деня, когато се навърши 1 година от интронизацията на Антоний за Западно- и

Удължават сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи

http://www.cross.bg/pasporti-tehnicheskite-tehnicheski-1440729.html

София /КРОСС/ С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени в Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите. С изменението и допълнението се предлага сроковете да се удължат както следва: от първа, втора и трета категория - до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.Предложените срокове за съставяне на технически паспорти в зависимост от категорията на строежа са обвързани и с по-строгите изисквания на Директива 2010/31/ЕС за енергийните характеристики на сградите за достигане на потребление на енергия близко до нулата от 2018 г. за публичните сгради и от 2020 г. - за всички нови сгради.Повишаването на енергийната ефективност на съществуващи сгради е в пряка зависимост от оценката на техническите и енергийните им характеристики при извършване на енергийното обследване, както и от предлагането и изпълнението на мерки от техническите паспорти, свързани с повишаване на безопасността и енергоефективността.Проектът на измененията и допълненията на Наредба №5 и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на МРРБ - www.mrrb.government.bg - раздел Нормативни актове

В Горна Оряховица задържаха група, откраднала 175 л гориво от локомотив

http://frognews.bg/news_80767/

В Горна Оряховица е задържана група, откраднала 175 литра дизелово гориво от локомотив.

Аксьонов: Светът ще признае Крим като част от Русия след изборите в САЩ

http://www.cross.bg/aksyonov-krim-rysiya-1440728.html

/КРОСС/ Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов изрази мнение, че международната общност ще признае Крим като част от Русия след президентските избори в САЩ. "Мисля, че ще преизберат Обама и с това всичко ще свърши, година и половина-две", каза Аксьонов в интервю за ТАСС. "Цялата антируската политика през последните две- три години, активната риторика в медиите не доведоха до нищо. Популярността на Обама не расте", посочи ръководителят на Крим. Той също така изрази увереност, че руснаците в САЩ са в състояние да оценят реалистично информацията за ситуацията в Крим."Ние не трябва да забравяме, че имаме сънародници, които обичат Русия, уважават отношенията, имат исторически корени, но живеят в Европа и САЩ", заяви той. „Руските олигарси трябва да мислят как да се създаде фонд, от който да се финансират обществените движения (в чужбина) ", изтъкна Аксьонов.

Пълна забрана на циганските сватби на открито поиска здравната инспекция в Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439447

Пълна забрана на циганските сватби на открито поиска директорът на регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя мотивира искането си с факта, че до момента нито едно замерване на шума по време на подобни сватби от здравни експерти не е показало нива под пределно допустимите норми, а често превишението е в пъти. Пълна забрана на циганските сватби на открито поиска директорът на регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя мотивира искането си с факта, че до момента нито едно замерване на шума по време на подобни сватби от здравни експерти не е показало нива под пределно допустимите норми, а често превишението е в пъти.

Проф. Марин Маринов: Умен компютър в неврохирургията следи всичко – от микроба до разреза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4438485

Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София. Председател е на Българското дружество по неврохирургия. Има множество специализации и отличия. Научната му продукция обхваща 364 труда по неврохирургия и гранични проблеми. - Проф. Маринов, какви са предимствата на

Искат проверка на свидетел по обвинението срещу Цветан Василев

http://econ.bg/Новини/Искат-проверка-на-свидетел-по-обвинението-срещу-Цветан-Василев_l.a_i.612367_at.1.html

От временно отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ) искат проверка на свидетел по обвинението срещу Цветан Василев. Става...

Ивелина Василева: От 2015 г. започва изграждането на Национална система за наблюдение на водите

http://www.moreto.net/novini.php?n=271435

Министерството на околната среда и водите подготвя промени в Закона за водите, с които ще се определи ясната отговорност на собствениците и ползвателите на водни съоръжения. Ще бъде създаден държавен орган, контролиращ техническото състояние на водната инфраструктура в България, съобщи в предаването „Под лупа” на телевизия "Европа" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Кои герои са хардкор?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4438291

През август 1960 г. американският полковник Джо Китингър скача от балон, издигнат на височина 31 333 м над земята, и развива скорост от 988 км/ч в условия на свободно падане. Полетът му продължава 4 минути и 36 секунди. И ако това не е хардкор герой...
От Супермен и Батман до Жената чудо - всички сме чували историите за супер героите, които През август 1960 г. американският полковник Джо Китингър скача от балон, издигнат на височина 31 333 м над земята, и развива скорост от 988 км/ч в условия на свободно падане. Полетът му продължава 4 минути и 36 секунди. И ако това не е хардкор герой... От Супермен и Батман до Жената чудо - всички сме чували историите за супер героите, които

Баща на поставени под закрила деца е нападнал социален работник

http://www.mediapool.bg/bashta-na-postaveni-pod-zakrila-detsa-e-napadnal-sotsialen-rabotnik-news227472.html

Социален служител е бил нападнат и ударен в главата от баща на три деца, спрямо които е била предприета мярка за закрила, съобщиха в петък от Агенцията за социално подпомагане. Нападнат и ударен в главата е бил Иван Иванов, директор на дирекцията "Социално подпомагане" в софийската община Оборище. През октомври 2013 година след насилие над едно от децата от страна на бащата, на детето е предоставена полицейска закрила. По време на среща в социалната служба в петък бащата е скъсал предоставените му документи и е крещял на социалния работник. Чувайки виковете, се намесил директорът Иванов, който при появата си е бил нападнат и ударен в лицето. Потърсено е съдействието на полицията и на Спешната медицинска помощ заради кръвоизлив в ухото, съобщиха от агенцията. Това е пореден случай на нападение над социален работник, след като няколко дни по-рано жена е нападнала Милена Маринова, началник на отдела "Закрила на детето" в същата дирекция "Социално подпомагане". Жената е майка на дете, отново с предприета мярка за закрила след сигнал за упражнено насилие в семейството, получен в началото на ноември т.г. На 10 ноември при посещение в дирекцията жената отправила заплахи към служителите и нанесла удари на Маринова. По случая е образувано досъдебно производство. През септември удар в главата е понесъл и социалният работник Николай Неделчев от дирекцията "Социално подпомагане" - Севлиево. Нападателят бил възрастен мъж, явил се в дирекцията, за да получи заповед за настаняване в Дом за стари хора, като молбата му е удовлетворена броени дни след подаването й. През май т.г. жена е нападнала социален работник от отдела "Закрила на детето" в Смолян на работното му място при изпълнение на служебните му задължения. Според агенцията тези инциденти свидетелстват за ескалиращата агресия спрямо социалните работници. Тя настоява за адекватни промени в нормативната уредба, свързани с гарантиране на защитата и сигурността им.

Метрото до Бизнес парка ще бъде пуснато в срок, обеща Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/21/2423972_metroto_do_biznes_parka_shte_bude_pusnato_v_srok/?ref=rss


Участъкът от столичното метро до Бизнес парка ще бъде готова до края на април 2015 г., стана ясно по време на проверка на строителството на линията в участъка от спирката при бул. "Александър Малинов" до бул. "Академик Балан". В инспекцията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, транспортният министър Ивайло Московски и премиерът Бойко Борисов.

"Столичното метро ще бъде финансово обезпечено и ще бъде пуснато в срок", обеща Борисов, който изтъкна, че подземната железница ще...

Удължават се сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи

http://econ.bg/Новини/Удължават-се-сроковете-за-съставяне-на-технически-паспорти-на-строежи_l.a_i.612361_at.1.html

Сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа се удължават с една година. Това предвиждат...

Искров отива в Черноморската банка за развитие

http://offnews.bg/news/n_1/n_420850.html

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември и ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие, съобщава  Mediapool . Решението на Искров е консултирано с премиера Бойко Борисов по време на срещата на двамата през седмицата. Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Забавянето на оставката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски". Мандатът на Иван Искров като управител на БНБ изтича през 2015 г. и в момента няма основание да бъде прекратен по нито едно от законовите изисквания. В същото време и управляващите, и опозицията, са на мнение, че Искров трябва да бъде сменен и вероятно това е причината да му се търси нов пост, за да склони на доброволна оставка, каквато с половин уста предложи още преди изборите.

Латвия се оплака пред Брюксел заради проруска пропаганда

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/21/2423938_latviia_se_oplaka_pred_brjuksel_zaradi_proruska/?ref=rss


"Вълна от проруска пропаганда по рускоезичните телевизионни канали" залива Латвия след развитието на събитията в Източна Украйна, заяви латвийският посланик в Европейския съюз Илзе Юхансон на събитие, посветено на приоритетите на предстоящото латвийско председателство на Съвета на ЕС, цитирана от Евроактив.

"Когато гледам руските канали, чувствам, че се връщам в 80-те", заяви латвийският дипломат, като отправи критика, че рускоезичните телевизии използват реториката от времето...

Латвия се оплака пред Брюксел заради про-руска пропаганда

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/21/2423938_latviia_se_oplaka_pred_brjuksel_zaradi_pro-ruska/?ref=rss


"Вълна от про-руска пропаганда по рускоезичните телевизионни канали" залива Латвия след развитието на събитията в Източна Украйна, заяви латвийският посланик в Европейския съюз Илзе Юхансон на събитие, посветено на приоритетите на предстоящото латвийско председателство на Съвета на ЕС, цитирана от Евроактив.

"Когато гледам руските канали, чувствам, че се връщам в 80-те", заяви латвийският дипломат, като отправи критика, че рускоезичните телевизии използват реториката от времето...

Дежа вю и в 43-тото НС: Бягащият кворум се завърна!

http://www.bnews.bg/article-122393

20 минути Цецка Цачева брои един по един депутати, но в крайна сметка се оказа, че квурум има.

Обама поздрави Борисов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g779vLUyVWk/

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави Бойко Борисов за избирането му за втори мандат като министър- председател на България, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни”, пише Обама.

Ето и пълния текст на писмото на американския държавен глава:
Поздравления за избирането Ви за втори мандат като министър- председател на България. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни.
Във време на множество глобални и регионални предизвикателства зная, че САЩ може да разчита на България като на свой съюзник и приятел в придвижването напред на нашите общи евроатлантически цели. Трябва да продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, изправена лице в лице пред руската агресия, което включва твърдо придържане към санкции. Като отбелязваме десетата годишнина на членството на България в НАТО бих искал да Ви благодаря за трайната ангажираност на вашата страна в Афганистан и за вашата подкрепа на международните усилия за противодействие на Ислямска държава в Ирак и Леванта.
Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по-благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия.
Желая Ви всичко най-хубаво за успешен втори мандат и очаквам нашето бъдещо сътрудничество.

Оригинали на Майстора и Стоян Венев в галерия "Любен Гайдаров" в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/originali-na-maistora-i-stoyan-venev-v-galeriya-lyuben-gaidarov_35977/

Уникалната колекция, която показва галерията, е собственост на наследниците на Йордан Ананиев - адвокат от Кюстендил. Изложбата представя оригинални платна на Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев, Теню Пиндарев, Борис Димовски, Доньо Донев и др.

Уникална изложба бе открита в галерия "Любен...

Продължава

Правилникът на НС не забранява дрога, патлаци и взривове

http://www.cross.bg/predlozhenieto-debatite-vednuzh-1440727.html

София /КРОСС/ Парламентът не прие предложението на председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов внасянето на оръжие, взривни и отровни вещества в сградата на Народното събрание да бъде забранено. Текстът първоначално бе приет, но след прегласуване, поискано от Таско Ерменков от БСП, в крайна сметка предложението не мина. Ерменков подчерта, че с подобен акт депутатите се излагат пред обществото, тъй като гласуват нещо, което е естествено да не се случва за човек, който идва на работа. След бурни дебати бе отхвърлен и друго предложение на Патриотите - депутатите да се подлагат на тестове за наркотици веднъж в годината.Разбирам благородните подбуди на колегите от Патриотичния фронт. Те са свободни да се подложат на такова изследване, ако желаят. Но аз, като химик, трябва да ви кажа, че трябва да приложите списък на веществата, начина на вземане на биологична течност, начина на съхраняване на пробите. Разбирам подбудите им, но не ги оправдавам", заяви Борислав Великов. Депутатът от ПГ на "БСП- Лява България" Филип Попов пък подчерта, че народните избраници са ударили дъното с предложението да се подлагат веднъж годишно на изследване за употреба на наркотични вещества. Красимир Велчев от ГЕРБ пък предложи освен задължителен тест за наркотици, депутатите да бъдат пращани веднъж годишно и на психотестове. "Всяка година трябва да се минава на психотест, за да знаят избирателите кой е психоустойчив", категоричен бе Велчев

Една добра причина да помълчим за 48 часа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/edna-dobra-prichina-da-pomylchim-za-48-chasa-6027845

Акцията започна от вчера вечерта, като в нея се включват хора не само от Великобритания, но и от САЩ, Испания и Аржентина

Синдикати във Варна: Мрак и студ грозят Свероизточна България тази зима заради Енерго-Про

http://www.moreto.net/novini.php?n=271495

Сривове в електрозахранването тази зима грозят Североизточна България. За това алармира председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ инж. Божидар Митев, предаде репортер на Moreto.net. Заплахата идва от това, че повече от две години дружеството -Енерго Про, което отговаря за региона, не е правило инвестиции в мрежите си.

Обама в поздравление до Борисов: Дано продължите по пътя на реформите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4439491

Президентът на САЩ Барак Обама изпрати писмо до българския премиер Бойко Борисов. В него той пожелава успешен втори мандат на лидера на ГЕРБ и акцентира върху важните според него акценти, свързани със сътрудничеството между двете страни.
Ето го писмото на Обама, разпространено от правителствената пресслужба:
Уважаеми господин министър-председател, Президентът на САЩ Барак Обама изпрати писмо до българския премиер Бойко Борисов. В него той пожелава успешен втори мандат на лидера на ГЕРБ и акцентира върху важните според него акценти, свързани със сътрудничеството между двете страни. Ето го писмото на Обама, разпространено от правителствената пресслужба: Уважаеми господин министър-председател,

Екшън! Мечка нападна стадо, овчарят я прогони с газов пистолет, който се пръсна в ръката му!

http://pik.bg/екшън-мечка-нападна-стадо-овчарят-я-прогони-с-газов-пистолет-който-се-пръсна-в-ръката-му-news252294.html

Екшън! Мечка нападна стадо, овчарят я прогони с газов пистолет, който се пръсна в ръката му!

Овчар си спаси живота от стръвница с газов пистолет, който обаче се пръснал и му обгорил ръката.

Звярът нападнал животни пред очите на стопанина им Карамфил Хохтев посред бял ден близо до центъра на смолянското село Турян. "Изведнъж изскочи от гората и нападна една от кравите пред очите ми. Разкъса й десния бут отвътре, огромна рана направи - да пъхнеш едната ръка до рамото. Започнах да стрелям с пистолета, а тя тръгна изправена към мен с рев, изстрелях 6 патрона, за да я прогоня", разказа Хохтев.

При стрелбата обаче цевта на пистолета се пръснала и му обгорила дясната ръка.

52-годишният животновъд си взел оръжието да плаши мечката, след като му изяде две телета в началото на октомври тази година. Наядената крава е бременна и трябвало да ражда след месец, но сега едва ли ще оцелее. Хохтев отглежда стадо от 20 овце и 10 крави.

Той е убеден, че мечката пак ще нападне, тъй като тази година нямало никакви плодове в гората и нямало какво да яде. В началото на октомври мечката разкъса две телета пред очите на 47-годишната му жена Незифе Хохтева на 200 метра от обора. "Още не е добре, сърцето й се поболя оттогава, сънува всяка вечер мечката", каза Хохтев. Освен неговите телета и крави през септември мечката изяла и кон на човек от селото.

Всеки 33-и българин е носител на "дефектен" ген

http://pik.bg/всеки-33-и-българин-е-носител-на-дефектен-ген-news252264.html

Всеки 33-и българин е носител на "дефектен" ген

Всеки 33-и човек в България е носител на „дефектен” ген, причиняващ муковисцидоза, каза Марина Григорова, един от организаторите на акцията по безплатно кръвно изследване, съобщи "Фокус".

Кампанията ще се проведе на 24 и 25 ноември в Пловдив, София, Варна и Стара Загора. Могат да се изследват хора в репродуктивна възраст, планиращи бременност, а също и мъже, които имат поставена диагноза обструктивна азооспермия, защото при тях вероятността да са носители на дефектен ген е по-голяма.

Болестта муковисцидоза се проявява, когато и двамата родители са носители на дефектния ген. В този случай има 25% вероятност детето да е болно. Вероятността детето да е само преносител, т.е. да е взело дефектния ген само от единия родител, е 50%. 25% е възможността детето да е здраво. По думите на Марина Григорова, когато детето е болно се проявяват всички усложнения на болестта муковисцидоза, а когато то е взело само единия дефектен ген, то не страда от болестта, но я пренася и е възможно неговите деца да са болни.

Добре е, когато човек установи, че е носител на дефектен ген, да се изследва и партньорът му, за да се установи дали и двамата са носители. Оттам нататък може да се прецени възможността за раждане на болно дете. Според Григорова, информацията, че детето ти може да е болно носи ползи. ''Много е важно и за семейства, които имат по няколко опита ин витро. Защото да постигнеш резултат, но детето ти да е болно, е голяма травма. Навременната информация носи както физически облекчения за тялото, така и чисто емоционални, морални и душевни'', обясни Марина Григорова.

Майката на прегазената Лора е в съда в Стара Загора, подкрепя родителите на Паоло (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439466

Депутатката от ГЕРБ Нели Петрова е в съдебната зала в Стара Загора, за да подкрепи почерненото семейство на убития Паоло Красимира и Иван Иванови. Тя споделя лично тяхната съдба, защото преди време дъщеря й Лора загина във Варна, пометена от моторист на пешеходна пътека. Сега обвинението срещу 45-годишния Георги Сапунджиев е за причиняване на Депутатката от ГЕРБ Нели Петрова е в съдебната зала в Стара Загора, за да подкрепи почерненото семейство на убития Паоло Красимира и Иван Иванови. Тя споделя лично тяхната съдба, защото преди време дъщеря й Лора загина във Варна, пометена от моторист на пешеходна пътека. Сега обвинението срещу 45-годишния Георги Сапунджиев е за причиняване на

Какво да ядем, за да не хванем рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439487

В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата "Храни срещу рака " на вестник "168 часа" В книжката може да прочетете: - Какво да ядем,за да не хванем рак - Пътят към рака лепне от сладост - Виновна е лакомията - Виновни са мазнините!? - Виновно е месото?!

Обама писа на Бойко, поздрави го мандата му

http://frognews.bg/news_80766/

Президентът на САЩ Барак Обама писа писмо до българския премиер Бойко Борисов. В него той пожелава успешен втори мандат на лидера на ГЕРБ. Ето го писмото на Обама, разпространено от правителствената пресслужба:

Лихвите по всички влогове, без детските, ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NWTThm0UEdg/

Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът “Орешарски” въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% – такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат. Тук, разбира се, ще предложим едно малко освобождаване – на детските влогове, посочи Стоянова./КРОСС/

 

Сагата КТБ продължава да се заплита

http://offnews.bg/news/n_1/n_420840.html

Няма никакви изгледи проблемите, изникващи един след друг във връзка с фалита на КТБ да бъдат решени в обозримо бъдеще. Процедурата по обявяването на несъстоятелност на банката влeзe в решителната си фаза, но проблемите вместо да намаляват, се разрояват все повече и предизвикват все по-голямо объркване сред институциите и заинтересованите страни. Това от една страна показва несъвършенството на българското законодателство по въпросите за банковата несъстоятелност, въпреки наличието на сериозна законодателна рамка в тази посока, а от друга страна създава предпоставки за продължителни съдебни спорове и опасност за бъдещи сериозни загуби на обществени средства. Основният въпрос, който предизвиква сериозни коментари и противоречиви тълкувания касае сключените цесии и възможностите за тяхното осчетоводяване или евентуално непризнаване от страна на синдиците. Този въпрос има всичко основания да се смята, че ще се превърне в ябълката на раздора и ще породи правни спорове, които ще продължат дълго във времето. Ясно е, че тези цесии намаляват масата на несъстоятелността на КТБ, тъй като правят възможно депозанти със средства в банката значително надхвърлящи гарантирания минимум, да получат по-голяма част от спестяванията си, като същевременно кредитополучатели на банката получават възможността да изплатят своите кредити по балансова стойност, като в последствие, в продължение на месеци, те възстановят цедираните средства на депозантите с определена отстъпка. Без да се навлиза в повече детайли, осчетоводяването на цесиите са против интересите на Фонда за гарантиране на депозитите в банките и против тези на кредиторите от по-нисък ред. Същевременно трябва да се има предвид, че цесиите са напълно законен инструмент по българското законодателство и от правна гледна точка няма причина синдиците на КТБ да откажат тяхното осчетоводяване. Именно поради тази причина в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет (ЗИД на ЗДБ), предложен от новото правителство и приет на първо четене от НС се предлага промяна на чл. 4 ал.3 от Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), което изменение постановява, че гаранцията по влога се губи в случай че с него са извършени разпоредителни действия не само след отнемане на лиценза на банката, както е в настоящия закон, а и след като банката е поставена под Специален надзор, съгласно чл. 116, ал.2, т.2. от Закона за кредитните институции (ЗКИ). Огромният проблем при така направеното предложение е, че то не може да действа ретроспективно, дори и да бъде прието от Народното събрание. Ако все пак синдиците решат да действат съобразно тези изисквания, то вероятността срещу техните действия да бъдат заведени съдебни искове е 100%. Тук трябва да бъде отбелязано, че този цесиите, които са сключени след отнемането на лиценза на КТБ не попадат в тази хипотеза, тъй като в ЗГВБ има изричен текст, според който влоговете, с които са извършени разпоредителни действия след отнемането на лиценза на банката не са гарантирани. От тази гледна точка на синдиците остава възможността да протестират договорите за цесии пред съда като нищожни във връзка с чл. 26 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Тази процедура обаче трябва да съпътства всеки договор и не може да бъде приложена автоматично за всички сключени цесии. Именно в този процес обаче има вероятност съдът да подходи избирателно и да отхвърли определени цесии, докато същевременно уважи други. Това означава, че още много дълго във времето няма да бъде ясно каква точно е масата на несъстоятелността. Същевременно с проточване във времето на съдебната сага вероятността въпросът с цесиите да бъде решен по еднакъв и справедлив начин намалява. От тази гледна точка най-чистият вариант за решаване на въпроса с цесиите е съдът да обяви банката в несъстоятелност максимално рано, т.е. още в деня на поставянето й под Специален надзор и най-късно преди сключването на първата цесия. Въпросът с антидатирането обаче ще бъде винаги актуален, така че най-сигурният вариант е датата на несъстоятелността да бъде обявена на 20 юни 2014 г. Основният проблем в случая е основанието, на чиято база съдът може да вземе едно подобно решение. Ясно е, че към 20 юни банката не е била в хипотеза на несъстоятелност, а само в ликвидна криза и именно на тази база БНБ взе решение за поставянето й под Специален надзор, който продължи над 4 месеца. Ясно е също така, че счетоводните операции, довели до решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ са към 31.10.2014 г. Към настоящия момент няма основание датата на несъстоятелността да бъде по-ранна. Дори отново да бъде потърсено решени с промяната на някой закон, то тази промяна би следвало да действа в бъдеще време, а не ретроспективно. На базата на всичко по-горе изложено би било наистина много трудно проблемът с цесиите да бъде решен с законодателни промени. От тази гледна точка политическото говорене в тази връзка има единствено пожелателен характер, отколкото отразява някакво сериозно основание за решаване на въпроса. Оттук следват две възможни хипотези за решение: или съдът да вземе решение за обявяване на несъстоятелността на банката на 20 юни, или, ако датата е всяка друга след това, чрез налагане на съдебна практика делата срещу решението на синдиците да обявят нищожността (ако такива дела все пак бъдат заведени от синдиците) да бъде решавано в полза на синдиците. Законови възможности в това отношение са налични. Остава проблемът обаче, че съдът може да действа избирателно, което да лиши от справедливост целия процес. В случая изниква и един допълнителен казус и той е свързан с решението на БНБ да възстанови дейността на ТБ Виктория като функционираща банка от 12 декември. Отварянето на банка Виктория е нож с две остриета по начина, по който се прави. БНБ се позовава на клаузите на чл. 3 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) за това, че ТБ Виктория не може да бъде продадена като банка, но същевременно този член (неговата ал.2) не пречи на квесторите на Виктория да разпродават кредитния й портфейл. Тук е необходимо правно тълкуване дали няма колизия в позоваването на закона от страна на БНБ във връзка с продажбата на цялата банка, от една страна и на части от портфейла й, от друга. Изплащането на депозитите на всички депозанти във ТБ Виктория в техния пълен размер би могло да се изтълкува като намаление на масата на несъстоятелността, при условие че банката е собственост 100% на КТБ и ако тези депозити не бъдат изплатени в пълен размер, то ще останат повече средства за кредиторите от по-нисък ред. Освен това в случая е възможно да се промени чл.3, ал.2 от ЗБН, с което да се разреши продажбата на ТБ Виктория като банка. В случая няма проблем с ретроспективното действие на закона, защото той ще важи от сега нататък. Странно е управляващите да се опитват с промяна на закона да решат проблема с цесиите, който по всичко личи, че ще предизвика сериозни съдебни спорове, а да се отказват да решат със законодателни мерки продажбата на ТБ Виктория като банка, при условие че тази промяна е напълно възможна и безболезнена. Единствената причина това да не се прави най-вероятно е свързана с факта, че частите от портфейла на ТБ Виктория вече са продадени. Защо обаче се стигна дотук остава сериозен въпрос, който ще търси своя отговор. Явно е, че сагата КТБ вместо да намира своите отговори, продължава да се заплита. Ясно е също така, че излизането от тази сага при всички случаи ще доведе до нарушаване на съществуващите закони в един или друг аспект, от който ще се облагодетелстват определи лица и фирми. Единствено силният обществен натиск за прозрачност на процеса може да намали тези нарушения и да държи отговорните фактори под наблюдение, така че да ограничи максимално възможностите за закононарушения, както и да насочи светлините към тези, които допускат или ще допуснат такива закононарушения, изисквайки да поемат пълна отговорност за своите действия. Текстът е взет с разрешението на автора от личния му блог 

Интернет е на път да стане леко "претъпкан"

http://sciencelogy.actualno.com/Internet-e-na-pyt-da-stane-leko-pretypkan-news_61645.html

Ако имате чувството, че интернет все повече заприличва на кварталния ви магазин по отношение на претъпкаността, „спокойно”. Нещата няма да се оправят в скоро време. Дори напротив.....

САЩ ще отпуснат на Украйна още 23 млн. долара

http://europe.actualno.com/SASht-shte-otpusnat-na-Ukrajna-oshte-23-mln-dolara-news_61647.html

САЩ ще отделят за Украйна още 23 милиона долара помощи, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на Белия дом от днес. „Вицепрезидентът Джо Байдън обяви днес в Киев, че очаква конгр...

Академия по предприемачество развива практически умения за успешен бизнес в агросектора

http://plovdiv.actualno.com/Akademija-po-predpriemachestvo-razviva-prakticheski-umenija-za-uspeshen-biznes-v-agrosektora-news_61649.html

Серия от обучения в София, Стара Загора и Пловдив запозна младите предприемачи и представители на малкия и средния бизнес с методите за успешно и ефективно управление на бизнес в аграрния сектор. Обуч...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване