Разрешиха на АНС да възобнови мащабното събиране на електронна информация

http://www.cross.bg/informatziya-sledene-elektronna-1471777.html

/КРОСС/ Съд в САЩ разреши на Агенцията за национална сигурност да възобнови масовото събиране на електронна информация за срок от шест месеца. Програмата за следене приключи на 1 юни, след изтичането на срока на така наречения Патриотичен акт, приет след терористичните атаки през 2001 г. След това Конгресът прие т.нар Акт за свободата на Съединените щати, който даде законодателна възможност програмата за следене да бъде удължена с половин година.    

Мъж наръга с нож свой познат в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_526183.html

Мъж е наръгал с нож свой познат при спречкване в столичния квартал „Суходол“, съобщиха от МВР.  В полицията получили сигнал за инцидента около 17:50 часа. На място били изпратени екипи на полицията и на Бърза помощ. Пострадалият мъж е откаран за преглед в болнично заведение, според първоначалната информация – няма опасност за живота му. Няма други пострадали. Полицията вече е задържала извършителя. В момента на мястото на инцидента се извършва оглед. Продължава работата по изясняване на причините. 

Джихадистите обезглавиха жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848254

Джихадисти от “Ислямска държава” за първи път обезглавиха две жени в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП.
Съпрузите на двете жени също са били екзекутирани. Двойките са били обвинени от ислямистите в магьосничество.
Според Ройтерс едното от семействата е било обезглавено в град Дейр аз Зур,
Джихадисти от “Ислямска държава” за първи път обезглавиха две жени в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП. Съпрузите на двете жени също са били екзекутирани. Двойките са били обвинени от ислямистите в магьосничество. Според Ройтерс едното от семействата е било обезглавено в град Дейр аз Зур,

Танасис Кацирубас: Телекомуникациите са единствената индустрия, в която цените постоянно падат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848359

“Мтел” е инвестирал повече от 3,5 млрд. лв. в България за 20 години.
Телекомуникациите са единствената индустрия, в която цените постоянно падат.
За 20 г. успяхме да запазим лидерската си позиция на пазара, казва 
главният изпълнителен директор на
“Мтел” е инвестирал повече от 3,5 млрд. лв. в България за 20 години. Телекомуникациите са единствената индустрия, в която цените постоянно падат. За 20 г. успяхме да запазим лидерската си позиция на пазара, казва  главният изпълнителен директор на "Мтел" . - Какво се промени за 20 г. в телекомуникациите в България, г-н Кацирубас?

Париж ще има нов 180-метров небостъргач пирамида

http://www.mediapool.bg/parizh-shte-ima-nov-180-metrov-nebostargach-piramida-news236062.html

Градският съвет на Париж одобри днес план за построяване на 180-метров небостъргач с пирамидална форма, но с плосък профил, в южния край на френската столица, предаде ТАСС. Проектното име на сградата е "Триъгълникът". На територията на Париж не са строени небостъргачи от 40 години. Прочутият квартал с високи сгради Дефанс, издигнат през 80-те години на миналия век, всъщност е извън очертанията на града. Планира се в новото 40-етажно здание да има офиси, четиризвезден хотел със 120 стаи, ресторант, културен център. Кметицата на Париж Ан Идалго приветства решението на градския съвет, подчертавайки, че "Триъгълникът" ще направи съществен принос в проекта за създаване на Голям Париж". Небостъргачът костваше големи усилия на кмета, отбелязва ТАСС. През ноември миналата година градският съвет решително отхвърли проекта, определяйки сградата като недостатъчно естетична, твърде висока и неотговаряща на общия вид на историческите постройки в града. Парижани също изразяваха опасения, убедени, че друга висока постройка – кулата "Монпарнас" - загрозява столицата.

Атентатът в Тунис пълни курорти у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4847781

Само за два дни общо 8 полета с туристически групи от Германия, Белгия и Великобритания са били пренасочени от Тунис към България по линия на международните туроператорски компании "Томас Кук" и "Некерман". По изчисления на "Труд" 8 самолета са с общо около 1000 места. "Запитванията са много след убийствения атентат в тунизийския курорт Сус и от 3
Само за два дни общо 8 полета с туристически групи от Германия, Белгия и Великобритания са били пренасочени от Тунис към България по линия на международните туроператорски компании "Томас Кук" и "Некерман". По изчисления на "Труд" 8 самолета са с общо около 1000 места. "Запитванията са много след убийствения атентат в тунизийския курорт Сус и от 3

Зеленогорски заплаши с оставка

http://pik.bg/зеленогорски-заплаши-с-оставка-news358137.html

Зеленогорски заплаши с оставка

Шефът на предизборния щаб на Реформаторския блок и съпредседател на ПГ от ДБГ Найден Зеленогорски е заплашил колегите си депутати, че ако до 20 юли коалицията няма решение за начина си на явяване на местните избори и разбирателство за кандидати за кметове по места, може да подаде оставка от щаба. Това е станало тази вечер на заседанието на ПГ, разказаха участници в сбирката, съобщи "Труд".

Причината е, че решенията за поведението на вота се бавели, а самият Зеленогорски не искал да работи на олимпийския принцип - само за участие. ДБГ настояват Реформаторския блок да се регистрира на централно ниво като коалиция за местния вот наесен. Другите две по-големи партии в коалицията - ДСБ и СДС, смятат, че регистрациите трябва да са на местно ниво. Решение на казуса до момента обаче нямало. Коалицията все още не е излъчила кандидати за кметове в повечето областни градове, защото има по няколко номинации от различните партии.

Такова е положението и Пловдив, и в Бургас, и в Русе. Спорове има за Стара Загора, Сливен и др. Преди ден е имало общо събрание на местните ръководства във Велико Търново, на което се е провело гласуване и лидерът на СДС там Мирослав Трифонов е събрал няколко гласа повече за номинация от водача на ДСБ Ангел Янчев. Окончателната номинация обаче бе отложена със седмица. Засега идеята е на срещи по места да се проведат подобни гласувания навсякъде, където има проблем с номинацията за кмет. Все още стояла като опция и възможността да има вътрешни избори там, където партиите съвсем не могат да се разберат, въпреки че предложението на СДС към момента за такива избори не е прието от останалите формации.

Останалите депутати, участвали в заседанието снощи, настояли пред Зеленогорски да постави въпроса пред лидерите и ръководствата на ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС по време на коалиционен съвет. По думите им парламентарната група не е мястото, където да се бистри коалиционната политика за местните избори. Лидерът на ДСБ и също съпредседател на групата в НС Радан Кънев не е присъствал на сцената, тъй като е в командировка. 

Депутатите подхващат Кодекса на труда на второ четене

http://pik.bg/депутатите-подхващат-кодекса-на-труда-на-второ-четене-news358136.html

Депутатите подхващат Кодекса на труда на второ четене

Народното събрание ще разгледа на второ четене промените Кодекса на труда, които обединяват два отделни законопроекта - на Министерски съвет и на БСП на редовно заседание в сряда.

След 12:00 часа ще се проведе и традиционният блиц контрол с премиера Бойко Борисов и неговите вицепремиери. Поправките в КТ бяха приети на първо четене в пленарна зала преди няколко седмици с голямо мнозинство и не се очакват сериозни противоречия и промени между управляващите и опозиция при окончателното им приемане. С поправките на Министерски съвет се въвеждат т.нар. еднодневни трудови договори, докато законопроектът на БСП предвижда отпадане на някои трудови защити, като според вносителите поправките са в интерес на малкия и среден бизнес.

Срещу по-голямата част от промените, обединени в общ законопроект, има остра реакция от страна на синдикатите. Вносители на промените в Кодекса на труда от БСП са четирима депутати - Петър Кънев, Жельо Бойчев, Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Предвижда се отпадане на задължението на малките фирми за предварително писмено уведомяване на испекцията на труда за удълженото работно време и за предварително съгласуване със синдикатите на временното установяване на напълно работно време. Отпада и задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските.

Предвидено е отпадането и на изискването за издаването на правилник за вътрешния трудов ред. Отпада изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Възстановят се и правата на работодателя да прекратява трудовия договор с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Благодарение на законопроекта на Кънев, Бойчев, Гьоков и Нинова отпада и закрилата на определени групи работници при дисциплинарно уволнение. Досега работодателят можеше да уволнява определена категория служители само с предварително решение на инспекцията по труда за всеки отделен случай.

"Вместо декларираните цели, предложените текстове обслужват интереси, чието удовлетворяване пряко би засегнало правата на работниците и служителите. Дори и най-елементарната оценка за въздействието на предложените промени, би извела като непосредствен резултат ощетяване на хората на наемния труд чрез отнемане на техни права", се посочва в позиция на КТ "Подкрепа" поправките на БСП.

По предложение на Министерски съвет в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж. Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят.

Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. Предвидено да не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока. Срещу въвеждането на еднодневни трудови договори се обявиха с официална позиция до министъра на труда и социалната подкрепа синдикатите от КТ "Подкрепа".

Според тях въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа. "Подкрепяме намеренията за изсветляване на тази част от икономиката и за гарантиране възнагражденията и осигуровките на работещите в сезонната селскостопанска кампания, но намираме избраната правна форма за неудачна. Не са докрай изчистени правните норми и процедурите. Предложените текстове не дават никакви гаранции за правата на човека", се посочва в позицията на КТ "Подкрепа".

Нов велопаркинг се появи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=293705

До плувния комплекс „Приморски“ във Варна се появи един от обещаните паркинги за велосипеди. Такива ще бъдат изградени на още няколко места в града, като от известно време подобни съоръжения има в район „Владислав Варненчик“, а също и в района на автогарата.

Хаос на летище София, няма информационни табла

http://www.cross.bg/sofiya-vreme-ekrani-1471776.html

София /КРОСС/ Всички информационни екрани на Терминал 2 на летище София са повредени от неделя насам, съобщиха очевидци. Хората се лутат, търсейки къде точно да чекират багажа си и от кой изход потегля самолетът им. От време на време представители на различни авиокомпании се появяват в салона и викат на висок глас пътниците. Други предпочитат да лепят бележки по многобройните екрани, които вече трети ден не функционират.Има и пътници, които се ориентират от собствените си смартфони, тъй като полетната информация в сайта на летището работи. Тя обаче не показва гишетата за чекиране и номерата на изходите.„Повредата е много голяма. В неделя изгоря сървърът на информационната система. В понеделник доставихме нов сървър, но свързването му ще отнеме време, тъй като полетната информация на летището е базирана на испанска информационна система и все още не можем да направим настройките", каза за „Труд" шефът на летище София Христо Щерионов. Той обеща, че във вторник вечерта ще бъдат събрани всички налични свободни LCD екрани от стария терминал и откъдето намерят. Те ще бъдат поставени на възлови места на Терминал 2, за да могат пътниците поне малко да се ориентират. Засега не е ясно кога ще бъде свързана съществуващата информационна система.

Бюджетният излишък в края на май по-нисък от очакваните 1.15 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/byudzhetniyat-izlishak-v-kraya-na-mai-po-nisak-ot-ochakvanite-115-mlrd-lv-news236061.html

Бюджетният излишък за първите пет месеца на годината е 1.0911 млрд. лв., което е под очакваните от финансовото министерство преди месец 1.15 млрд. лв. повече. Това сочат публикуваните във вторник данни на ведомството Въпреки по-ниските реални резултати от прогнозираните, изпълнението на бюджета върви по-добре от заложеното, благодарение на събраните в повече приходи от данъци и осигуровки, както и по високите постъпления от европейските фондове за направени вече от държавната хазна инвестиции по проекти, финансирани от оперативните програми. На база на предварителни данни и оценки очакванията са на полугодието излишъкът по консолидираната фискална програма (КФП) да е около 850 млн. лв. (1% от прогнозния БВП). Намаляването му спрямо сегашните суми вероятно се дължи на предвидени плащания, но от финансовото ведомство не уточняват това. Така излишъкът за шестте месеца ще продължи с тенденцията за постигане на рекордни нива спрямо 2008 г. За сравнение точно преди година бюджетът беше на дефицит от 996.4 млн. лв. (1,2% от БВП). Съпоставено с шестте месеца на 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 1.8464 млрд. лв. Приходите и помощите от Европа за първото полугодие на 2015 г. се очаква да бъдат около 16.2489 млрд. лв. (53.5% от годишния разчет). Към края на месец юни в частта на приходите се отбелязва значителен ръст от 14.7% (2.0782 млрд. лв.) спрямо същия период на 2014 година. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1.2973 млрд. лв. и 780.9 млн. лева. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на около 15.3989 млрд. лв., което е 46.9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 15.1671 млрд. лева. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена за първото полугодие на 2015 г. от централния бюджет, е 505.3 млн. лв. Крайните отчети до 31 май 2015 г. сочат излишък от 1.0911 млрд. лв. (1.3% от прогнозния БВП). Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 561.6 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 529.5 млн. лева. За сравнение към края на месец май 2014 г. бюджетното салдо по КФП бе дефицит от 888.6 млн. лв. (1.1% от БВП), т.е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 2.4 процентни пункта. Постъпилите приходи и помощи към края на май са 13.8186 млрд. лв., или 45.5% от разчетите в бюджета за 2015 г. Съпоставено със същия период на предходната година приходите и помощите нарастват с 2.0425 млрд. лв. (17.3%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 847.9 млн. лв. (9,0%), неданъчните приходи със 178.3 млн. лв. (11.3%), а постъпленията от помощи (основно средствата от ЕС) – с 1.0163 млрд. лв. (133.4%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец май възлиза на 10.2839 млрд. лв., което представлява 42.8% от планираните за годината приходи. В групата на данъчните приходи ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен е той при постъпленията в групата на косвените данъци, следвани от приходите от социално и здравноосигурителни вноски и други. От преки данъци са постъпили 2.055 млрд. лв., което е 46.7% от годишните разчети за 2015 година. Съпоставено с първите пет месеца на предходната година приходите в групата нарастват с 3.7%, за което допринасят основно по-високите постъпления от данъка върху доходите на физическите лица и върху дивидентите, ликвидационните дялове и доходите на местни и чуждестранни лица. Приходите от косвени данъци са 980.3 млн. лв., което е 41.2% от бюджетните разчети. Постъпленията от ДДС са 3.2667 млн. лв. или 42.2% от планираното за годината и с 331,1 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 година. Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към 31 май е 113.6 млн. лева. Акцизите са осигурили 1.6385 млрд. лв. (39,2% от разчетените за годината), а спрямо година по-рано нарастват с 8.7% или 131.8 млн. лева. Постъпленията от мита са 63.4 млн. лв. или 43.8% от разчета за годината и бележат ръст от 8.1%. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и корпоративни данъци) са 470 млн. лв. или 54.3% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски са 2.7786 млрд. лв., което е 41.8% от годишните разчети и с 275.9 млн. лв. или 1 на сто повече спрямо преди година . Неданъчните приходи са 1.7564 млрд. лв. - 52.5% изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са 1.7783 млн. лв., което е 59.4% от годишния разчет. Само през май по европейските ни сметки са постъпили 270.6 млн. лв.,основно възстановени разходи по оперативните програми. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към края на май 2015 г. са 12.7275 млрд. лв., което е 38,8% от годишните разчети. Съпоставено със същия период на предходната година, общите разходи са с 62,9 млн. лв. (0.5%) повече. Фискалният резерв към края на юни е 11.1 млрд. лв., от които 11 млрд. лв. са депозити в БНБ и банки, а 100 млн. лв. са вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Ципрас иска от Европа нов заем от 29 млрд. евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/30/2564034_cipras_iska_ot_evropa_nov_zaem_ot_29_mlrd_evro/?ref=rss


В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция, изпратено преди по-малко от два часа на европейските партньори, премиерът Алексис Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017г., включително.

Това става броени часове преди изтичането в 1 часа тази нощ българско време на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро. В същия час е последният срок Атина да преведе на МВФ 1.6...

Читателски сигнал: Внимавайте с водата на Галата (фото)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Vnimavayte-s-vodata-na-Galata--foto-__117913

Читателка на "Петел" сигнализира за замърсена вода, която тече от няколко часа от чешките в "Палата". По думите й подобно нещо не се е...

Ето кои са най-скъпите градове за хранене по света

http://petel.bg/Eto-koi-sa-nay-skapite-gradove-za-hranene-po-sveta__117914

По принцип цените за чаша кафе, бира или клуб сандвич се различават по света, но стойността на тези продукти може да разкрие колко е скъпо...

Още 20 години догонваме стандарта на живот в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848094

България може да достигне средния стандарт на живот в Евросъюза през следващите 20 години, ако производителността на труда нараства с 5% годишно. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Дорте Домланд при представянето на доклад на международната институция за производителността у нас.
България може да достигне средния стандарт на живот в Евросъюза през следващите 20 години, ако производителността на труда нараства с 5% годишно. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Дорте Домланд при представянето на доклад на международната институция за производителността у нас.

Наглият убиец на малкия Петьо ще обжалва присъдата си от 4 г.

http://frognews.bg/news_93953/Nagliiat-ubiets-na-malkiia-Petjo-shte-objalva-prisadata-si-ot-4-g/

Безсрамният убиец Цветан Пъков, който преди време размаза с автомобила си 6-годишния Петьо от Панагюрище, обяви нагло, че присъдата му от 4 години зад решетките е твърде сурова и ще я обжалва.

Двама чужденци отказаха на "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848351


След като успя да вземе първи двама нови футболисти през лятото в лицето на Денис Махмудов и Джереми де Ноойер, “Левски” получи отказ от други двама чужденци.
Това са нападателят Гуйон Фернандес и крилото Азиз Халута. Първият е национал на карибската държава Кюрасао, както Де Ноойер. През миналия сезон той също бе канен от “Левски”, но и тогава,
След като успя да вземе първи двама нови футболисти през лятото в лицето на Денис Махмудов и Джереми де Ноойер, “Левски” получи отказ от други двама чужденци. Това са нападателят Гуйон Фернандес и крилото Азиз Халута. Първият е национал на карибската държава Кюрасао, както Де Ноойер. През миналия сезон той също бе канен от “Левски”, но и тогава,

МФ: Ще завършим първата половина на 2015 година с излишък от 850 млн.лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848459

По предварителни данни, първата половина на 2015 г. ще завърши с около 850 млн. лв. излишък, съобщиха от финансовото министерство. Това е най-големият излишък за първо полугодие от 2008 г. насам. За сравнение за същия период на 2014 г. хазната бе с дефицит от 996,4 млн. лв. и означава, че бюджетната позиция се подобрява с 1 846,4 млн. лв.
По предварителни данни, първата половина на 2015 г. ще завърши с около 850 млн. лв. излишък, съобщиха от финансовото министерство. Това е най-големият излишък за първо полугодие от 2008 г. насам. За сравнение за същия период на 2014 г. хазната бе с дефицит от 996,4 млн. лв. и означава, че бюджетната позиция се подобрява с 1 846,4 млн. лв.

Антония Първанова вече не е лидер на НДСВ

http://www.cross.bg/ndsv-olimpi-kutev-1471775.html

София /КРОСС/ Антония Първанова вече не е лидер на НДСВ. На нейно място застават трима съпредседатели - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов. Решението е новаторско за България, но когато има зор се търси нещо по-нестандартно, коментира пред БНТ единият от съпредседателите на партията Олимпи Кътев. Първоначално идеята била председател да бъде Станимир Илчев. Той обаче споделил, че ще му е много трудно да се справи сам със задачите до местните избори. Заложили на трима председатели, защото смятат, че това число е печелившо.На този етап НДСВ ще търси партньорство само с хора от либералния център -БДЦ, Новото време, ДПС."Ще водим разговори, считаме, че те това са партиите, с които бихме могли да правим дори местни коалиции на предстоящите избори", уточни Олимпи Кътев. Не е изключено обаче партньорство и с десни формации.

Столичанка в "Пирогов" след падане от трамвай

http://www.bnews.bg/article-137549

Пострадалата е с леки охлузвания, установени след преглед в "Пирогов".

Зеленогорски даде 15 дни ултиматум на Радан Кънев, заплаши с оставка

http://www.cross.bg/pasi-sofiya-blok-1471774.html

София /КРОСС/ На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския блок - зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски, в края на заседанието на парламентарната група. И е поставил на колегите си от ДСБ ултиматум - няма да изпълни намерението си, което би взривило РБ на прага на изборите, единствено, ако до 15 юли Радан Кънев склони в блока да се подпише коалиционно споразумение и такова за единната му регистрация в цялата страна.Самият лидер на ДСБ не е присъствал на инфарктното заседание, по време на което отделни депутати, изнервени от липсата на разбирателство по нито един въпрос за изборите в София, са предупредили, че след 25 октомври ще искат оставката на двамата лидери на парламентарната група. Такива са Кънев и Зеленогорски.Лидерът на ДСБ не отиде и на заседанието на ДСБ - София, което в събота номинира за кандидат-кмет на РБ Вили Лилков, а за водач на листата за Столичния общински съвет - Трайчо Трайков. На форума се чуха гласове, че никъде не пише, че партията трябва да се съобразява с ДБГ на Меглена Кунева.Два дни по-късно пък номинираният от нея като кандидат-кмет Соломон Паси написа в туитър, че се отказва от участие в надпреварата, след като не е кандидатура на целия блок. Запознати обаче споделиха пред "24 часа", че той не е зачеркнал напълно възможността да се кандидатира при туширане на напрежението в РБ и в случай, че успее да обедини всички

Прокуратурата е против обвинител номер едно да ходи в НС на изслушване

http://www.moreto.net/novini.php?n=293744

Безусловно становище на колегите прокурори е, че е нарушен балансът на представителството в колегията на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет в проекта за промени в конституцията. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутати от комисията за промени в конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Райфайзен очаква по-висок БВП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848110

Райфайзен Рисърч завиши прогнозата си за ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2015 г. от 1,2% на 2 на сто.
От Райфайзен припомнят, че през първото тримесечие на 2015 г. реалният БВП на страната се е увеличил с 3,1%. Главните мотори на растежа са износът и индивидуалното потребление.
Райфайзен Рисърч завиши прогнозата си за ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2015 г. от 1,2% на 2 на сто. От Райфайзен припомнят, че през първото тримесечие на 2015 г. реалният БВП на страната се е увеличил с 3,1%. Главните мотори на растежа са износът и индивидуалното потребление.

Дацов: Ситуацията в Гърция няма да повлияе на нашите банки

http://www.cross.bg/gurtziya-banki-datzov-1471773.html

София /КРОСС/ Ситуацията в Гърция няма да повлияе на българските банки. Това заяви финансовият анализатор Любомир Дацов в предаването "Свободна зона" по ТВ+. Той беше категоричен, че дори гръцката банкова система да се разпадне, дъщерните им банки в България няма да пострадат. За да не пострадат българските банки още преди няколко месеца са предприети необходимите мерки от страна на БНБ.Единственото последствие, което би могло да настъпи за някоя банка в България, която е дъщерна на гръцка банка е тя да бъде продадена на ниска цена. Прехвърлянето на средства в южната ни съседка обаче е невъзможно."Банката си е българска, с българска регулация.Тя има преградна стена,т.е. Не може произволно да се превеждат или изпращат пари в Гърция, което е опасният вариант. Няма никакви ценни книжа на гръцкото правителство в портфейла на българските банки", посочи той. Дацов обаче не изключи възможността и старната ни да бъде засегната от кризата в Гърция, ако споразумение с кредиторите не бъде подписано."Ако има някакъв проблем той няма да бъде във финансовата система, няма да бъде с банките. По-скоро има отражение върху хората, които търгуват с Гърция."Финансовият анализатор смята, че двегодишният план предложен от гръцкото правителство в последния момент има за цел единствено да настрои гърците срещу по думите му "лошия Европейски съюз", който не иска да помогне

Любомир Дацов: Ситуацията в Гърция няма да повлияе на българските банки

http://www.cross.bg/banki-gurtziya-bulgarskite-1471773.html

София /КРОСС/ Ситуацията в Гърция няма да повлияе на българските банки. Това заяви финансовият анализатор Любомир Дацов в предаването "Свободна зона" по ТВ+. Той беше категоричен, че дори гръцката банкова система да се разпадне, дъщерните им банки в България няма да пострадат. За да не пострадат българските банки още преди няколко месеца са предприети необходимите мерки от страна на БНБ.Единственото последствие, което би могло да настъпи за някоя банка в България, която е дъщерна на гръцка банка е тя да бъде продадена на ниска цена. Прехвърлянето на средства в южната ни съседка обаче е невъзможно."Банката си е българска, с българска регулация.Тя има преградна стена,т.е. Не може произволно да се превеждат или изпращат пари в Гърция, което е опасният вариант. Няма никакви ценни книжа на гръцкото правителство в портфейла на българските банки", посочи той. Дацов обаче не изключи възможността и старната ни да бъде засегната от кризата в Гърция, ако споразумение с кредиторите не бъде подписано."Ако има някакъв проблем той няма да бъде във финансовата система, няма да бъде с банките. По-скоро има отражение върху хората, които търгуват с Гърция."Финансовият анализатор смята, че двегодишният план предложен от гръцкото правителство в последния момент има за цел единствено да настрои гърците срещу по думите му "лошия Европейски съюз", който не иска да помогне

Жена падна от трамвай 22 до Централните хали

http://pik.bg/жена-падна-от-трамвай-22-до-централните-хали-news358131.html

Жена падна от трамвай 22 до Централните хали

Жена падна от последната врата на трамвай 22 в района на Централните хали в столицата, съобщават от Центъра за градска мобилност.

Пострадалата жена е с леки охлузвания след инцидента, установени след преглед в "Пирогов". Заради инцидента временно е преустановено движението на трамвайни линии 20, 22 и 23 между Младежкия театър и гара "Подуяне".

Очаква се цялото движение на трамвайните мотриси да бъде възстановено.

По-малък процент субсидия, но за повече фермери (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848358


Огромна конкуренция се задава между фермерите за парите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. По всички мерки се очаква подадените проекти да надхвърлят 3-4 пъти бюджетите, определени за приема, стана ясно на втората дискусия от националната кампания “Деветте пътя към еврофондовете”.
Огромна конкуренция се задава между фермерите за парите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. По всички мерки се очаква подадените проекти да надхвърлят 3-4 пъти бюджетите, определени за приема, стана ясно на втората дискусия от националната кампания “Деветте пътя към еврофондовете”.

Посрещаме Джулая на Витоша за трета поредна година

http://pik.bg/посрещаме-джулая-на-витоша-за-трета-поредна-година-news358130.html

Посрещаме Джулая на Витоша за трета поредна година

И тази година който иска може да посрещне July Morning на Витоша, заедно с група Хоризонт и DJ NURI. По традиция първия юлски изгрев ще бъде посрещнат с хитовото парче "July Morning" на Юрая Хийп.

Партито ще започне още от 22:00 часа в хижа Алеко със сет на DJ NURI. В 23:00 часа на сцената ще се качат група Хоризонт с компилация от съвременни и класически рок хитове. Купонът ще се пренесе извън хижата малко след 5 часа сутринта, когато заедно ще наблюдаваме пленителния изгрев от Витоша.

Хижа "Алеко" ще приема посетители през цялата нощ на 30 юни срещи 1 юли. Нека посрещнем July Morning на Витоша заедно. Събитието се организира от "Витоша ски и сноуборд училища" със съдействието на Столична община. 

Найден Зеленогорски плаши с оставка като шеф на щаба на Реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848408

Шефът на предизборния щаб на Реформаторския блок и съпредседател на ПГ от ДБГ Найден Зеленогорски е заплашил колегите си депутати, че ако до 20 юли коалицията няма решение за начина си на явяване на местните избори и разбирателство за кандидати за кметове по места, може да подаде оставка от щаба. Това е станало тази вечер на заседанието на ПГ,
Шефът на предизборния щаб на Реформаторския блок и съпредседател на ПГ от ДБГ Найден Зеленогорски е заплашил колегите си депутати, че ако до 20 юли коалицията няма решение за начина си на явяване на местните избори и разбирателство за кандидати за кметове по места, може да подаде оставка от щаба. Това е станало тази вечер на заседанието на ПГ,

Край на роуминга в ЕС от 15 юни 2017 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848378

Отпадането на роуминга за мобилни комуникации в рамките на ЕС ще е факт от 15 юни 2017 г., гласува Европейският парламент днес. За да влезе в сила решението, трябва да бъде одобрено и от всяка страна членка.
Преди почти година европарламентът обсъждаше отмяна на роуминга още в края на 2015 г. По-късно датата бе отложена за лятото на 2016 г.
Отпадането на роуминга за мобилни комуникации в рамките на ЕС ще е факт от 15 юни 2017 г., гласува Европейският парламент днес. За да влезе в сила решението, трябва да бъде одобрено и от всяка страна членка. Преди почти година европарламентът обсъждаше отмяна на роуминга още в края на 2015 г. По-късно датата бе отложена за лятото на 2016 г.

Предлагат 50% по-ниска глоба, ако се плати до 2 седмици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848443

Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от получаването на акта. Това ще предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов заедно с други законови поправки, свързани с безопасността на движение по пътищата,
Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от получаването на акта. Това ще предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов заедно с други законови поправки, свързани с безопасността на движение по пътищата,

Жена пострада, след като автобус наби рязко спирачки

http://www.moreto.net/novini.php?n=293715

54 годишна жена пострада, след като 64 годишен шофьор на автобус реши да спре рязко, съобщиха за Moreto.net от полицията във Варна. Инцидентът станал в понеделник около 16.55 часа преди входа на Летище-Варна. Шофьорът Ц.Ш., незнайно защо, рязко натиснал спирачките на автобуса, при което пътничка полетяла и паднала на земята.

Мартин Байчев: Варна получи огромно признание със спечелването на титлата „Европейска младежка столица 2017″

http://web.barometar.net/80737/

Срещата с общинските съветници от ПП ГЕРБ се проведе по инициатива на ръководителя на районната партийна организация Лилия Христова

Граната взривила училището в Сунгурларе

http://offnews.bg/news/n_1/n_526155.html

Взривът в СОУ "Христо Ботев” в Сунгурларе на 29 юни е бил причинен от ръчна граната, като засега МВР работи по няколко версии, сред които кандидатурата на училищния директор за кмет на изборите, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Органите на реда засега обаче смятат, че взривът е продиктуван от лични мотиви - отмъщение на две момчета, които „въртели гуми” с автомобилите си в училищния двор ден преди взрива и които били задържани по сигнал на директора. Индидентът, който се случил около 04:00 часа сутринта на 29 юни изпочупи прозорците на фасадата на сградата и изплашил живеещите в района. Директорът на училището Николай Русев коментира пред „Фокус“ , че няма пострадали, тъй като по време на взрива в сградата не е имало хора. Щетите са незначителни и ще бъдат поети от застрахователното дружество, което е застраховало сградата на училището. Учебните занятия са продължили, с изключение на последните два часа от първата смяна. Учениците са били освободени, за да може служители на полицията да извършат нужните следствени действия. Втората смяна днес е била отменена.

Руски изтребители шашкат и плашат викингите

http://frognews.bg/news_93952/Ruski-iztrebiteli-shashkat-i-plashat-vikingite/

Най-висшият военен в Швеция заяви, че руски военни пилоти се държат все по-агресивно в Северна Европа, като прелитат опасно близо до самолетите на шведските ВВС и дори в някои случаи изстрелват срещу тях сигнални ракети, предаде Асошиейтед прес.

Създават координационен съвет за членството ни в еврозоната

http://pik.bg/създават-координационен-съвет-за-членството-ни-в-еврозоната-news358126.html

Създават координационен съвет за членството ни в еврозоната

Проект на постановление за създаване на координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната ще обсъдят министрите на редовното си заседание в сряда.

В дневния ред на правителственото заседание има 39 точки. Сред тях и тази за проект на постановление за създаване на съвет по енергийна сигурност.

Кабинетът се очаква да приеме решение, с което да предложи на президента да награди с ордени за Никола Дагоров и Ради Радев. Освен за Радев министъра на културата внася и друг проект за решение за предложение за награждаване на Виолета Бахчеванова с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие.

Министрите ще обсъдят и проект на решение, внесен от земеделския министър Десислава Танева за приемане на отчет, свързан с бездомните кучета. Отчетът е за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на страната за 2014 г.

Две от точките на правителственото заседание са свързани с фонд "Солидартност" и двете са внесени от регионалния министър. Едната е за изменение на правителствено постановление от миналата година за определяне на органите и реда за управление и контрол на средствата от Фонд "Солидарност" на Европейския съвет.

Втората е отмяна на решение на кабинета от миналата година за определяне на методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на Фонд "Солидарност" на Европейския съвет. 

Деца играят край отворено ел. табло, ЧЕЗ нехае

http://www.cross.bg/detza-igrayat-kraii-otvoreno-el-tablo-chez-nehae-1471771.html

София /КРОСС/ Кабели стърчат от отворено табло на ЧЕЗ в столичния квартал "Младост". Опасното съоръжение се намира до магазин за дрехи на бул. "Йерусалим", алармира зрител на Нова телевизия. „Малки деца минават постоянно оттам. Кога ще бръкне някое, е въпрос на време. Дано не се случва! Много е опасно. Дано се вземат мерки!", коментира Веселин Буров.

Мизерия - в столичната полиция нямали ксерокс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848439

„За нас няма съмнение, че откакто Бъчварова е министър на вътрешните работи, хаосът е тотален“. Това заяви в парламента зам.- председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов след среща с протестиращи полицаи. Той изрази съмнение дали МВР е в състояние да предложи работещи решения на поставените от полицаите проблеми.
„За нас няма съмнение, че откакто Бъчварова е министър на вътрешните работи, хаосът е тотален“. Това заяви в парламента зам.- председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов след среща с протестиращи полицаи. Той изрази съмнение дали МВР е в състояние да предложи работещи решения на поставените от полицаите проблеми.

Прокуратурата иска по-малка присъда за граничаря, прегазил бебе

http://frognews.bg/news_93961/Prokuraturata-iska-po-malka-prisada-za-granicharia-pregazil-bebe/

Да бъде отменена 11-годишната присъда на бившия граничен полицай Костадин Стоянов поиска Бургаската прокуратура, съобщава БНР.

Елена Йончева и Иван Гарелов аут от TV7

http://petel.bg/Elena-Yoncheva-i-Ivan-Garelov-aut-ot-TV7__117910

Поради изтичането на договора TV7 спира предаването на Иван Гарелов и Елена Йончева "Оригиналът". "Не е ясно дали договорът ще бъде подновен...

Страх в Комотини, че ще обеднеят като българите

http://petel.bg/Strah-v-Komotini--che-shhe-obedneyat-kato-balgarite__117911

24 часа   Гърците смятат, че ограниченията ще продължат няколко месеца Младите са убедени, че страната не трябва да се разделя с...

На 1 юли имен ден имат...

http://petel.bg/Na-1-yuli-imen-den-imat---__117912

1 Юли - Свети Врач На този ден имен ден празнуват: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa Информация за Свети Врач Църквата...

Конституционалисти разбиха версията, че промяна на Конституцията сега е невъзможна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/30/2563825_konstitucionalisti_razbiha_versiiata_che_promiana_na/?ref=rss


Промените в Конституцията, които предлагат управляващите могат да бъдат приети от Народното събрание и не е необходимо свикването на Велико Народно събрание за тях. Явното гласуване ще отвори Висшият съдебен съвет за хората и ще даде право на защита на магистратите, когато говорим занезависимост на съдебната система трябва да имаме една основна цел - господство на правото в най-чистия му смисъл.

Това беше част от посланието, подплътено със сериозни аргументи, което бившите...

€10 млн. дал Силвио Берлускони за гърли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848221

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е платил на момичета 10 млн. евро, за да мълчат за оргиите в негов дом край Милано, предаде АНСА, като цитира прокурорката Тициана Сичилиано. Така той може да бъде съден за подкупване на свидетели.
Според разследването 7 млн. евро получила мароканката Карима ал Махруг, известна като Руби.
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е платил на момичета 10 млн. евро, за да мълчат за оргиите в негов дом край Милано, предаде АНСА, като цитира прокурорката Тициана Сичилиано. Така той може да бъде съден за подкупване на свидетели. Според разследването 7 млн. евро получила мароканката Карима ал Махруг, известна като Руби.

Цветанов разговаря с председателя на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле

http://pik.bg/цветанов-разговаря-с-председателя-на-комисията-по-бюджетен-контрол-в-еп-ингеборг-гресле-news358077.html

Цветанов разговаря с председателя  на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле

Българското правителство в лицето  на Бойко Борисов е истински пример за спазването на фискална дисциплина и верните принципи за функциониране на страните-членки. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Брюксел. Гресле посочи, че е впечатлена от темповете на усвояване на европейските средства в България през изминалия програмен период и оцени високо работата на министрите в първия кабинет на Бойко Борисов, както и в настоящото правителство.

Цветан Цветанов подчерта пред Ингеборг Гресле, че ПГ на ГЕРБ подкрепя фискалната дисциплина на правителството и провеждането на ключови реформи. Цветанов каза още, че ГЕРБ води политически диалог с всички партии в българското Народно събрание и това е гаранция за прозрачната работа на централната администрация и законодателната власт. Гресле и Цветанов обсъдиха и ситуацията около Гърция и отражението й както върху страните в региона, така и върху целия Европейски съюз.

Еврогрупата не се съгласи да продължи помощта за Гърция

http://balkani.actualno.com/Evrogrupata-ne-se-syglasi-da-prodylji-pomoshtta-za-Gyrcija-news_481736.html

Финансовите министри на страните в еврозоната (еврогрупата) не се съгласиха в края на деня да продължат програмата за помощ на Гърция. Това съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб, цитиран от ТАСС. "Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той. Еврогрупата обсъждаше във вторник вечерта възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски изто

Цацаров оглави атаката срещу конституционните промени

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-oglavi-atakata-sreshtu-konstitutsionnite-promeni-news236060.html

Конституционалисти се обявиха против тезата, че за приемане на промените в конституцията, свързани със съдебната власт, е необходимо свикването на Велико Народно събрание (ВНС). Оформянето на два лагера по темата се очерта във вторник на първото заседание на временната парламентарна комисия, която разглежда предложените от правителството поправки в основния закон. В парламента засега няма конституционно мнозинство за приемането им, а противниците на промените от самото начало възприеха обходен път за атака на реформите – вместо директно да се обявят срещу тях, заявиха, че те не могат да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, а от Велико, чието евентуално свикване би отложило целия процес в неопределеното бъдеще. В защита на текстовете се обявиха от администрацията на президента Росен Плевнелиев, правосъдния министър Христо Иванов, който определи шанса за съдебна реформа "не само като политически, но и исторически", Висшият адвокатски съвет, Върховният касационен съд (ВКС) и малцинството във Висшия съдебен съвет (ВСС). Цацаров оглави лагера на противниците на конституционните промени Основна фигура в лагера на противните е главният прокурор Сотир Цацаров, който разполага и с най-сериозен неформален ресурс за натиск върху представители на ВСС, зависими магистрати и водещи политици. Отрицателна позиция заявиха също председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и мнозинството от членовете на ВСС. В този лагер се оказа и новоизбраният главен съдебен инспектор Теодора Точкова. Цацаров заяв, че "подкрепя голяма част от промените в конституцията", но депутатите трябва да помислят сериозно дали "изобщо могат да ги приемат". Той препоръча дебатът да не тръгва по същество, докато народните представители не дадат "убедителен" отговор дали конституционните промените за съдебната власт не трябва да се извършват от ВНС. Сега, според Цацаров, аргументите в полза на правата на обикновеното Народно събрание (НС), не били достатъчно убедителни. Със същите мотиви той постави под съмнение и възможността да се намали мандатът на ВСС от пет на четири години, макар че се обяви в подкрепа на тази мярка. Отправната точка в представеното от обвинителите становище е гарантиране на независимостта на прокуратурата като такава. Цацаров припомни, че още през есента е подкрепил разделянето на ВСС на две колегии. Сега обаче прокуратурата се обяви против разпределението на квотите в прокурорско-следователската колегия, което засягало независимостта на държавното обвинение. Разпределението предвижда паритет 6:6 между членовете, излъчени от гилдията и тези, излъчени от парламента. Цацаров допълни, че подкрепя допълнителните форми на отчетност за съдебния инспекторат, но е твърдо против НС да го пита по конкретни дела. Той иска забраната да бъде изрично вписана в конституцията. Прокуратурата подкрепя и въвеждането на правото за редовите съдии да спират делата при съмнение за противоконституционност на законите и да могат директно да се обръщат към КС. Държавното обвинение подкрепя и даването на това право на Висшия адвокатски съвет, но има съмнение дали това би било осъществимо, защото този орган не е посочен в конституцията. Накрая Сотир Цацаров категорично се обяви против отпадането на тайното гласуване във ВСС, защото то било най-демократично. През последните няколко години ВСС убеди абсолютно всички, че използва тайното гласуване за прикриване на лобитата в магистратурата. Шефът на ВАС и главният съдебен инспектор искат ВНС За свикване на ВНС, което на практика ще блокира началните стъпки на реформата, се обяви и председателят на ВАС Георги Колев. Преди ден ВАС излезе с позиция срещу идеите за промени в конституцията. Както Mediapool съобщи, това обаче не бе позиция на всички съдии от ВАС, а само се представя като такава. "Становището" е изработено от шестима съдии, посочени лично от председателя Георги Колев. Пред депутатите той се оправда, че то е дело на "работна група", а в нея са "застъпени основни становища, но все пак предстои окончателно обсъждане", а депутатите ще получат писмено финалния документ. Шефът на ВАС изрази мнение, че с предложените текстове "все пак се променя формата на държавно управление" и затова те трябва да се гласуват от ВНС. Накрая Колев обобщи, че с тезата си "рискува да бъде представен като противник на реформите". Избраната в началото на април за главен съдебен инспектор Теодора Точков цитира прочутото решение №3 на Конституционния съд (КС) от 2003 г., което определя в кои случаи промени в основния закон е допустимо да се гласуват от НС и кои от ВНС. "Промяната на структурите на съдебната система би представлявала промяна във формата на държавно управление. А подобна промяна изисква ВНС", каза Точкова, чийто избор на поста ѝ бе ясен още преди парламентарните гласувания и бе продукт на съглашение между БСП, ДПС и ГЕРБ. По думите на Точкова обикновен парламент като настоящия притежава компетентността "да допълни конституцията в насока Инспекторат към Висшия съдебен съвет", каквито са втората част от предлаганите текстове. Кадровиците на Темида с три позиции, две от които отрицателни Михаил Кожарев защити приетата вече позиция на мнозинството от ВСС с обяснението, че всички текстове, които се отнасят за Висшия съдебен съвет, изискват ВНС, а останалите идеи могат да бъдат гласувани и от обикновено. "Анонсите в публичното пространство, че членовете на ВСС които смятат, че измененията трябва да бъдат приети от ВНС, са част от статуквото, не бива да са дискутирани", препоръча той. "Те напомнят ми лозунги от миналото "Кой не скача е червен" или дори полошото "който не е с нас е против нас", завърши Кожарев. Говорителката на "алтернативната отрицателна позиция" във ВСС Каролина Неделчева обясни, че евентуално разделяне на съдебния съвет на съдийска и прокурорско-следователска квота може да доведе до повече зависимости сред магистратите. Тя уточни, че "решението за промени в конституцията е въпрос на политическа воля", но "политическата власт трябва да осигури нормалното функциониране на съдебната". Юлияна Колева от ВСС изрази позицията на по-скоро положително настроените към промените. Дали обикновено или велико НС ще приема текстовете, "не би трябвало да бъде коментирано от нас като членове на ВСС", защото по този въпрос трябва да се произнесат експерти, посочи тя. "Това е въпрос на конституционна съобразност, което го отнася извън сферата на нашите компетенции", каза Колева на колегите си. "Важното за нас е, че в този проект има три сериозни групи промени в главата за съдебна власт и те водят до качествена промяна както в структурата и правомощията на ВСС, така и в други сфери", каза Колева. Тя уточни, че "осемте" от съдебния съвет "изцяло подкрепят формирането на две колегии" в него. Основният ѝ аргумент бе, че по този начин ще се гарантира независимостта на съдиите, която да съответства на европейските стандарти. Тя изрази съмнения за камарата на прокурорите, в която се забелязва превес на парламентарно избраната квота. "Това би могло да промени баланса и то в посока по-голямо влияние на тази квота в сравнение с професионалната квота", обясни Колева. Един от "тримата големи" се обяви "за" реформите Председателят на ВКС Лозан Панов изрази подкрепа за конституционните промени. Той каза, че е изцяло солидарен с позицията, приета от пленум на ВКС във вторник. "Накратко - подкрепяме измененията на конституцията", каза Панов. С предлаганата нова структура на ВСС ще бъде изпълнен международен стандарт, посочи той. Съдиите от ВКС подкрепят също явното гласуване в съдебния съвет и свиването на мандата му до 4 години. Панов уточни, че е скептичен към идеята за сезирането на Конституционния съд от по-широк кръг институции и предлаганите допълнителни изисквания за Инспектората към ВСС. "Конституционните промени няма да решат изцяло необходимостта от реформа. Заслужават обаче подкрепа при акцент за по-цялостна промяна", заяви Панов. Президентът обяснява защо промените могат да се гласуват от сегашното НС Президентът Росен Плевнелиев подкрепя проекта и не смята, че за приемането му е необходимо свикване на ВНС, заяви представителят на президентската администрация Румяна Коларова. От успеха на тази реформа зависи демократичното развитие на държавата, се казва в позицията на държавния глава. Предложените промени са напълно в компетентността на обикновено Народно събрание, посочва Плевнелиев и се позовава на тълкувателно решение №8, според което промени, насочени към прецизиране на отделни функции на съдебната власт, не представлява промяна във формата на държавното управление и могат да се извършат от обикновено НС. "Внесените предложения не нарушават принципа за разделение на властите", твърди правният екип на Плевнелиев. Правосъдният министър Христо Иванов защити идеите си с думите, че "независимостта на съда трябва да бъде централна ценност на българското общество". Той обясни за пореден път, че с предлагането разделяне на ВСС на две колегии се изпълнява международен стандарт, който изисква кариерните решения за съдиите да се вземат от съдии, а не от прокурори. Иванов обаче уточни, че реорганизацията засяга и управлението на прокуратурата. "Прокурорска камара ще доведе до колективен и публичен процес по отношение на управлението на обвинението", заяви правосъдният министър. По думите му двете нови форми за сезиране на Конституционния съд, които се предлагат в основния закон усъвършенстват демократичния ред в държавата. Иванов коментира пред депутатите и новата "опорна точка" срещу промени в конституцията, че са необходими още много промени, затова изменението на основния закон не е от съществена важност. "Не бива с аргумент, че трябва и други промени да бъдат направени, да махаме с лека ръка", каза той. И уточни, че реорганизацията на съдебната власт е "политическа и историческа отговорност". В подкрепа на промените се обявиха и от Висшия адвокатски съвет, като тяхната позиция бе оповестена по-рано през деня. Експертите: Не размахвайте решение на КС като плашило Въпреки, че в дневния ред на заседанието бяха предвидени само становищата на двете институциите от съдебната власт, в разговора се включиха и поканените експерти, които категорично отхвърлиха тезата, че за приемането на предлаганите изменения в основния закон е необходимо ВНС. "Започвам да си мисля, че Решение №3 от 2003 г. на КС се използва по-скоро като претекст да се отклони желанието, за да се направят предлаганите промени", заяви бившият конституционен съдия проф. Пенчо Пенев. А Екатерина Михайлова добави: "Решение №3 от 2003 г. на КС се размахва като плашило всеки път, когато се опре до промяна в Конституцията и не се говори какво трябва да се направи, а може ли или не". Проф. Емилия Друмева добави, че за нея въпросът дали трябва ВНС е на второ място, защото по своето естествено той е от вторичен характер. Тя пожела дискусията по промените да протича върху основните положения, да се намери точният фокус на проблемите и тогава ще стане ясно дали част от въпросите могат да бъдат изменяни от обикновено НС. Проф. Мариана Карагьозова, която е била ръководител на катедра "Конституционно право" в СУ пък даде пример със САЩ. "Ако Върховният съд на САЩ не беше променил позицията си, все още щеше да има расова сегрегация в училищата. Не звучи добре юридически обосновано да се хващаме за Решение №3 от 2003 г. Един конституционен акт не може да бъде веднъж завинаги замразен, трябва да има живот в него", каза проф. Карагьозова.

ГЕРБ ограничи президентските правомощия върху разузнаването

http://pik.bg/герб-ограничи-президентските-правомощия-върху-разузнаването-news358123.html

ГЕРБ ограничи президентските правомощия върху разузнаването

След като му бе отнета възможността да назначава директора на цивилното разузнаване, президентът най-вероятно ще загуби и повечето от малкото права спрямо тази служба, които управляващите бяха решили да му оставят. Това се забелязва в готвения за второ четене в парламента проект на закон за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), съобщава в. "Сега".

В първоначалния му вариант се предвиждаше държавният глава да може да възлага задачи на службата след съгласуване с премиера. Във внесените от депутати от ГЕРБ поправки обаче този текст липсва.

Друга съществена промяна е, че президентът няма да може да изисква становища от агенцията по външнополитически въпроси, свързани с националната сигурност, а само да получава такива. Така той се приравнява до председателя на Народното събрание.

В същото време премиерът си запазва пълния набор от права - както да възлага задачи на агенцията, така и да изисква от нея мнението й по въпроси, свързани с функциите и дейностите й.

Промени в полза на премиера се правят и в проекта за Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Първият вариант предвиждаше Министерският съвет да утвърждава годишните планове и да приема годишните доклади за дейността на ДАНС, ДАР, военната разведка и Съвета по сигурност.

На второ четене тази функция се прехвърля лично на премиера. От ГЕРБ предлагат и ново, разширено определение за национална сигурност. Тя се дефинира като динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, гарантирани са демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото икономическо развитие и благосъстоянието на населението, както и успешната реализация на националните интереси и приоритети. 

Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство

http://www.moreto.net/novini.php?n=293766

Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство в рамките на политиката за миграция и свободно движение на хора. Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Еврогрупата изключи възможността да отпусне пари на Гърция в рамките на деня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848428

Еврогрупата изключи възможността да отпусне пари на Гърция на предстоящата тази вечер извънредна среща, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на еврогрупата.
Отговаряйки на въпрос за предоставянето на финансова помощ, за да може Гърция да се разплати с МВФ в рамките на 30 юни, източникът посочва,
Еврогрупата изключи възможността да отпусне пари на Гърция на предстоящата тази вечер извънредна среща, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на еврогрупата. Отговаряйки на въпрос за предоставянето на финансова помощ, за да може Гърция да се разплати с МВФ в рамките на 30 юни, източникът посочва,

Филмът за дядо Добри тръгва догодина по фестивали

http://www.cross.bg/dobri-filma-dyado-1471770.html

София /КРОСС/ До края на годината се очаква българските зрители да видят документалния филм за живия светец от Байлово - дядо Добри. Така поне планира продуцентът му от българска страна - пазарджишкият музикант Неди Джон Крос. В ефира на Дарик той съобщи, че екипът е почти готов с филма. Лентата, която е международна продукция от три държави - България, Съединените щати и Германия, ще се казва „Тихият ангел" (The Silent Angel).При гостуването си в Дарик в края на миналата година двама от продуцентите - Неди Джон Крос и Уте Еренберг бяха категорични, че дядо Добри е „българската Майка Тереза".Продуктът с марка "Старлайт" се цели в световни селекции, като първият фестивал в списъка на филма е в Кан. Създателите на филма за 100-годишния дядо Добри не крият амбицията той да се бори и за наградите „Оскар" за най-добра документалистика.Две версии са подготвили авторите на филма за дядо Добри, обясни Неди Джон Крос. „Две версии са, една къса, късометражен филм между 20 и 22 минути и един дълъг филм - 90 минути. Такова е изискването от нашата фирма дистрибутор в Америка, за да може да се изпрати по фестивалите в света", поясни той

Вигенин: Няма да търся реванш

http://www.cross.bg/vigenin-reshenie-mikov-1471769.html

София /КРОСС/ Социалистът Кристиан Вигенин е очаквал да бъде изваден от ръководството на БСП. "Аз отдавна се готвех за това решение... Още след конгреса на ПЕС започнах да си събирам папките. За мен беше ясно, че оставането ми създаваше проблем за самия Миков, на ръководството на партията", каза Вигенин пред БНТ. Причината, по думите му, е: атаките срещу няколко членове на ИБ и на ПГ не спрели, а продължили със засилваща се интензивност в последните седмици. Вигенин смята, че това е било разумно решение, за да се свали напрежението и да се даде шанс за консолидиране на ръководството преди местните избори.Това реванш срещу Кристиан Вигенин ли е или срещу Сергей Станишев? Вигенин смята, че това решение е в някаква степен положително, защото му дава възможност да коментира неща, за които преди се е въздържал, за да не ангажира ръководството на БСП, ако влезе в евентуален дебат с медиите по тези въпроси. Вигенин подчерта: "В никакъв случай не разглеждам това решение като опит на Миков да "отстрани хората на Станишев". Смятам, че ние с Михаил Миков и Сергей Станишев дълги години бяхме част от един екип. Миков беше човекът, който ме покани отново в ИБ, настоя да бъда депутат, да оглавя листата в Благоевград. Той подписа и предложението отново да бъда кандидат за член на Президиума на ПЕС." Социалистът изтъкна, че никога не е чувствал недоверие към себе си от страна на Миков

Еврогрупата изключи възможността да спаси Гърция в рамките на деня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848432

Еврогрупата изключи възможността да отпусне пари на Гърция на предстоящата тази вечер извънредна среща, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на еврогрупата.
Отговаряйки на въпрос за предоставянето на финансова помощ, за да може Гърция да се разплати с МВФ в рамките на 30 юни, източникът посочва,
Еврогрупата изключи възможността да отпусне пари на Гърция на предстоящата тази вечер извънредна среща, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на еврогрупата. Отговаряйки на въпрос за предоставянето на финансова помощ, за да може Гърция да се разплати с МВФ в рамките на 30 юни, източникът посочва,

Пускат ремонтирани части от магистрали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848390



46 км ремонтирани участъци по магистрала “Тракия” ще бъдат пуснати утре, съобщиха от пътната агенция.
Вече са отворени за движение отсечките при изхода от София - от 5-и до 10-и км, както и от 63-и до 66-и км и от 67-и до 69-и км.
Първоначално от пътната агенция съобщиха, че в 3 от участъците на аутобана левите платна ще бъдат асфалтирани на 1
46 км ремонтирани участъци по магистрала “Тракия” ще бъдат пуснати утре, съобщиха от пътната агенция. Вече са отворени за движение отсечките при изхода от София - от 5-и до 10-и км, както и от 63-и до 66-и км и от 67-и до 69-и км. Първоначално от пътната агенция съобщиха, че в 3 от участъците на аутобана левите платна ще бъдат асфалтирани на 1

УЕФА може да помогне на гръцките клубове

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/06/30/2564029_uefa_moje_da_pomogne_na_gruckite_klubove/?ref=rss


УЕФА може да подкрепи гръцките клубове заради финансовата криза в страната. Това заяви генералният секретар на европейския футболен съюз Джани Инфантино след заседанието на изпълнителния комитет в Прага.

По думите му клубовете в Гърция "се намират в много трудно положение заради нещо, за което не са отговорни".

Инфантино обясни, че те все още не са се обърнали към УЕФА за помощ. "Подобни случаи може да променят правилата в бъдеще", добави генералният секретар.
...

Парамов предрече пред Фрог, че Гърция ще поиска нова спасителна финансова програма

http://frognews.bg/news_93960/Paramov-predreche-pred-Frog-che-Gartsiia-shte-poiska-nova-spasitelna-finansova-programa/

Гръцкото правителство е изпратило официална молба до Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM) за нова двугодишна спасителна финансова програма. Агенция "Блумберг" цитира свой източник от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде БНР. Още вчера финансовият експерт Корьо Парамов единствен предрече пред Фрог нюз подобен сценарий.

Комари заразяват кучета със смъртоносен паразит

http://www.cross.bg/komari-varna-kycheta-1471768.html

Варна /КРОСС/ Бум на заразени домашни любимци с опасен паразит, пренасян от комари, отчитат ветеринари във Варна. Дирофилариозата при кучета е паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей (Dirofilaria immitis), развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път. Паразитозата е широко разпространена в топлите средиземноморски страни - Гърция, Италия, Испания, в южните части на САЩ, а и напоследък в България. От 2001 година насам се регистрират средно около 20 случая годишно, доказани с кръвни изследвания, като броят им постоянно се увеличава. Само за последната седмица в една ветеринарна клиника във Варна са регистрирани 10 случая на дирофилария. Болестта е характерна за животни, обитаващи райони около блата и гори. Смучейки кръв от здраво животно, комарите впръскват част от стомашното си съдържание и така "инжектират" ларвите в него. Краен гостоприемник е кучето. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни паразити, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Червеите са дълги 17-27 см. Колкото по-голям е броят на паразитите толкова по-тежка е болестта и завършва фатално.Наличието на големия брой диагностицирани животни в морската столица показва, че в градската среда са се появили заразени комари, коментираха специалисти

Първанова вече не е лидер на НДСВ, заменят я трима

http://offnews.bg/news/n_1/n_526128.html

Бившият евродепутат Антония Първанова вече не е лидер на НДСВ. На нейно място застават трима съпредседатели - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов. Решението е било взето на осмия извънреден конгрес на НДСВ, който започна на 09 май и продължи на почивки до 27 юни. "Може би сме първите в България, които имат трима съпредседатели. Когато са на зор, хората търсят по-нестандартни решения. Щом НДСВ е стигнала до това състояние, значи сме на зор и трябва да потърсим по- нестандартни решения, за да излезем от кризата", обясни един от съпредседателите на НДСВ Олимпи Кътев пред БНТ. Той коментира, че първоначалната идея била Станимир Илчев да стане председател, но той заявил, че му ще му е трудно да се справи сам и затова било взето решението да има трима съпредседатели. Решението можело да се промени след местните избори. Досегашният лидер на НДСВ Антония Първанова е останала член на НДСВ и е била избрана за член на Националния съвет на партията. По думите на Кътев Първанова не се е засегнала от решението на партията да я смени. "Какво значи да е обидена? Ние сме политическа партия, а не забавачница, за да се обиждаме или да се сърдим един на друг", заяви той. Самата Първанова също коментира факта, че вече не е председател на НДСВ, като заяви, че си е върнала свободата.   "От днес не се налага да възпирам устрема на мисълта и енергията си, нито да премълчавам през стиснати зъби или да използвам усукани политически клишета", заяви тя във Facebook. Къдев каза още, че "политическото лутане на НДСВ е приключило" и партията вече ще влиза в коалиции само с политически от либералния център. "Това е БДЦ, Новото време, ДПС. Това са формациите, с които ще водим разговори от сега нататък. С тях ще можем да направим коалиции и сега - за местните избори", обясни той.  Днес пък се е провел Политическият съвет на партията след рокадите в управлението ѝ. Било е взето решение да се предложат трима заместник председатели на НДСВ. Двама от тях вече са ясни - Красимир Генчев, Атанас Додов. Третият ще бъде номиниран от Националния съвет на партията. Новият организационен секретар на НДСВ е Анелия Генова. Ето какво написа Първанова във Facebook след решението, което беше взето на извънреден конгрес на НДСВ: "Най-после настъпи дългоочакваният от мен момент - върнах си свободата!!! Вече не съм председател на НДСВ. Благодаря на всички за подкрепата, идеите и критиките, защото те държаха духа ми жив. От днес не се налага да възпирам устрема на мисълта и енергията си, нито да премълчавам през стиснати зъби или да използвам усукани политически клишета. Исках да споделя каква е цената на това да си политик в България, но вместо това ще споделя писмото, което ми написа вчера една журналистка: "Първият житейски урок на Конфунций: - „...Успешният човек е този, който е верен на идеята си...”. През всичките тези години в политиката бяхте вярна на идеята и на каузата. Вие сте успешен човек и такава ще останете, защото сте вярна на себе си. В последната година и половина, може би и малко повече, според мен бяхте заобиколена с прекалено много недоброжелатели, неправилни хора, интриганти, предатели, използвачи. Тези хора ограбват, изтощават, прекаляват, задушават. ВИЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ТОВА!!! Разберете го! В България тези хора винаги ще са такива. Целият труд положен от Вас през годините Ви донесе успехи, беше оценен, заслужаваше си, но къде - по света разбира се, не и обаче от българина. Ние сами не ценим това, което имаме. Българският народ сам не иска да промени живота си или по-точно само говори за това без действия. А ако има такива те са единични случаи или на малка група от хора, които тълпата поваля. Прекалено умна сте за България, прекалено подготвена, прекалено хубава, прекалено усърдна и устремена, прекалено интелигентна и качествена личност. Нашата страна гони хората като Вас. С радост, но и с тъга мога да кажа, че сте изпреварила времето тук. Време, което едва ли страната ни ще достигне... За днешния конгрес на НДСВ мога да кажа, че с избирането на С. Илчев и компания партията няма никакво настояще, да не говорим за бъдеще. За изборът им - няма смисъл от думи - всичко е кристално ясно. Според мен нито НДСВ, нито страната ни Ви заслужават! Заслужават Ви семейството, децата Ви, хората на които истински държите. Те заслужават да Ви виждат здрава, вярваща, усмихната, творяща себе си. Губите енергията, здравето си, полета си, пътя си, себе си с всички онези, които Ви задушават. ВИЕ СТЕ НАЙ–ВАЖНА ОТ ВСИЧКО! И от днес започвате нова страница, съгласна? Правете това, което наистина искате, бъдете отговорна и сериозна, но бъдете и щура, и луда, плачете със сълзи и се смейте с глас, споделяйте повече, по-малко си премълчавайте, спрете с правенето на компромиси, обичайте себе си и обичайте друго, пазейки сърцето си , няма да усетите кога да го дадете на истински хора, които държат на Вас, бъдете силна, но си позволете за мъничко слабости, ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА СИ с душа и от сърце, чувате ли ме! Искам да видя този живот и тези емоции в очите Ви. Не ми се иска думите ми да останат в пространството или да бъдат досадни за четене. НАПРАВЕТЕ ги тези неща, ИЗЖИВЕЙТЕ ги, ЧУВСТВАЙТЕ ги всичките, доверете ми се, имате нужда от тях!" С. А. "

Жена падна от трамвай около Централните хали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848401

Жена падна от последната врата на трамвай 22 в района на Централните хали в столицата, съобщава Дарик, като се позовава на информация от Центъра за градска мобилност.
Пострадалата е с леки охлузвания, установени след преглед в
Жена падна от последната врата на трамвай 22 в района на Централните хали в столицата, съобщава Дарик, като се позовава на информация от Центъра за градска мобилност. Пострадалата е с леки охлузвания, установени след преглед в "Пирогов". Заради инцидента временно е преустановено движението на трамвайни линии 20,

Жена падна от трамвай около Централните хали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848411

Жена падна от последната врата на трамвай 22 в района на Централните хали в столицата, съобщава Дарик, като се позовава на информация от Центъра за градска мобилност.
Пострадалата е с леки охлузвания, установени след преглед в "Пирогов".
Заради инцидента временно е преустановено движението на трамвайни линии 20,
Жена падна от последната врата на трамвай 22 в района на Централните хали в столицата, съобщава Дарик, като се позовава на информация от Центъра за градска мобилност. Пострадалата е с леки охлузвания, установени след преглед в "Пирогов". Заради инцидента временно е преустановено движението на трамвайни линии 20,

Хаос на столичното летище, всички информационни табла на Терминал 2 са повредени

http://pik.bg/хаос-на-столичното-летище-всички-информационни-табла-на-терминал-2-са-повредени-news358121.html

Хаос на столичното летище, всички информационни табла на Терминал 2 са повредени

Всички информационни екрани на Терминал 2 на летище София са повредени от неделя насам, съобщиха очевидци. Хората се лутат, търсейки къде точно да чекират багажа си и от кой изход потегля самолетът им. От време на време представители на различни авиокомпании се появяват в салона и викат на висок глас пътниците. Други предпочитат да лепят бележки по многобройните екрани, които вече трети ден не функционират.

Има и пътници, които се ориентират от собствените си смартфони, тъй като полетната информация в сайта на летището работи. Тя обаче не показва гишетата за чекиране и номерата на изходите, пише "Труд".

„Повредата е много голяма. В неделя изгоря сървърът на информационната система. В понеделник доставихме нов сървър, но свързването му ще отнеме време, тъй като полетната информация на летището е базирана на испанска информационна система и все още не можем да направим настройките", каза за „Труд" шефът на летище София Христо Щерионов. Той обеща, че във вторник вечерта ще бъдат събрани всички налични свободни LCD екрани от стария терминал и откъдето намерят. Те ще бъдат поставени на възлови места на Терминал 2, за да могат пътниците поне малко да се ориентират. Засега не е ясно кога ще бъде свързана съществуващата информационна система.

Вигенин: Отдавна очаквах изключването ми от Изпълнителното бюро на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848402


"Надявам се, че след изключването ми от Изпълнителното бюро на БСП, ще се свали напрежението в партията и ще се даде шанс на консолидиране на ръководството от гледна точка на предстоящите избори". Така Кристиан Вигенин коментира в предаването "Още от деня" по  БНТ решението на пленума. "Надявам се сега атаките на група хора да спрат и да не се

Кристиан Вигенин: Отдавна очаквах изключването ми от Изпълнителното бюро на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848413

"Надявам се, че след изключването ми от Изпълнителното бюро на БСП, ще се свали напрежението в партията и ще се даде шанс на консолидиране на ръководството от гледна точка на предстоящите избори". Така Кристиан Вигенин коментира в предаването "Още от деня" по  БНТ решението на пленума. "Надявам се сега атаките на група хора да спрат и да не се
"Надявам се, че след изключването ми от Изпълнителното бюро на БСП, ще се свали напрежението в партията и ще се даде шанс на консолидиране на ръководството от гледна точка на предстоящите избори". Така Кристиан Вигенин коментира в предаването "Още от деня" по  БНТ решението на пленума. "Надявам се сега атаките на група хора да спрат и да не се

Чакаме излишък от 850 млн лв. по КФП за началото на 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_526141.html

Очаква се излишък по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2015 година, съобщиха от Министерството на финансите. По предварителна прогноза салдото по КФП към 30.06.2015 г. ще бъде положително в размер на около 850 млн. лв. (1,0% от прогнозния БВП). От ведомството отбелязват, че това е най-големият излишък за първо полугодие от 2008 г. насам. За сравнение за същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 996,4 млн. лв. (1,2% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година, бюджетната позиция се подобрява с 1 846,4 млн. лв. Приходите и помощите по КФП за първото полугодие на 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 16 248,9 млн. лв. (53,5% от годишния разчет). Към края на месец юни в частта на приходите се отбелязва значителен ръст от 14,7% (2 078,2 млн. лв.) спрямо същия период на 2014 година. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1 297,3 млн. лв. и 780,9 млн. лева. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на около 15 398,9 млн. лв., което е 46,9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 15 167,1 млн. лева. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена за първото полугодие на 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 505,3 млн. лв. Междувременно бяха публикувани и данните за изпълнението на консолидираната фискална програма . По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на май 2015 г. се отчита излишък по консолидираната фискална програма (КФП) от 1 091,1 млн. лв. (1,3% от прогнозния БВП). Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 561,6 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 529,5 млн. лева. Към края на май 2014 г. бюджетното салдо по КФП бе дефицит в размер на 888,6 млн. лв. (1,1% от БВП), т.е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 2,4 процентни пункта. Приходите и помощите са 13 818,6 млн. лв., или 45,5% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 година. В сравнение с 2014 г. те нарастват с 2 042,5 млн. лв. (17,3%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 847,9 млн. лв. (9,0%), неданъчните приходи със 178,3 млн. лв. (11,3%), а постъпленията от помощи (основно средствата от ЕС) – с 1 016,3 млн. лв. (133,4%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на май са 10 283,9 млн. лв., което представлява 42,8% от планираните за годината приходи. Приходите в частта на преките данъци са в размер на 2 055,0 млн. лв., което е 46,7% от годишните разчети за 2015 година. Съпоставено с първите пет месеца на предходната година приходите в групата нарастват с 3,7%, за което допринасят основно по-високите постъпления от ДДФЛ и данъците върху дивидентите, ликвидационните дялове и доходите на местни и чуждестранни лица. Приходите от косвени данъци са в размер на 4 980,3 млн. лв., което е 41,2% от разчетите по ЗДБРБ за 2015 година. Постъпленията от ДДС са в размер на 3 266,7 млн. лв. или 42,2% от планираните за годината и с 331,1 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 година. Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към 31.05.2015 г. е в размер на 113,6 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 1 638,5 млн. лв. (39,2% от разчетените за годината), а спрямо май 2014 г. нарастват с 8,7% или 131,8 млн. лева. Постъпленията от мита са 63,4 млн. лв. или 43,8% от разчета за годината и бележат ръст от 8,1%. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 470,0 млн. лв. или 54,3% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски са 2 778,6 млн. лв., което представлява 41,8% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 11,0% (275,9 млн. лева). Неданъчните приходи са в размер на 1 756,4 млн. лв., което представлява 52,5% изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са в размер на 1 778,3 млн. лв., което представлява 59,4% от годишния разчет. Само през месец май в частта на помощите по сметките за европейски средства са постъпили 270,6 млн. лв., като основна част от тях представляват възстановени към България от Европейската комисия разходи по Оперативните програми. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на месец май 2015 г. възлизат на 12 727,5 млн. лв., което е 38,8% от годишните разчети. Съпоставено със същия период на предходната година, общите разходи по КФП нарастват минимално с 62,9 млн. лв. (0,5%). Нелихвените разходи са в размер на 11 983,6 млн. лв., което представлява 39,1% от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към 31.05.2015 г. са в размер на 10 512,0 млн. лв. (41,7% от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 1 471,6 млн. лв. (27,3% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 г.). Лихвените плащания са в размер на 293,0 млн. лв. или 33,6% от планираните за 2015 година. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.05.2015 г. от централния бюджет, възлиза на 450,9 млн. лв.

Гаф: Ангелкова застрашава влизането ни в Шенген

http://frognews.bg/news_93951/Gaf-Angelkova-zastrashava-vlizaneto-ni-v-SHengen/

Има риск за членството на България в Шенген заради политиката, която води министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков пред bTV и хвърли бомба, като обясни и защо.

Бомба: Ангелкова застрашава влизането ни в Шенген

http://frognews.bg/news_93951/Bomba-Angelkova-zastrashava-vlizaneto-ni-v-SHengen/

Има риск за членството на България в Шенген заради политиката, която води министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков пред bTV и хвърли бомба, като обясни и защо.

Бомба: Министър Ангелкова застрашава влизането ни в Шенген

http://frognews.bg/news_93951/Bomba-Ministar-Angelkova-zastrashava-vlizaneto-ni-v-SHengen/

Има риск за членството на България в Шенген заради политиката, която води министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков пред bTV и хвърли бомба, като обясни и защо.

Георги Кадиев – Орешарски ми каза: Който е тръгнал срещу олигарсите добро не е видял

http://web.barometar.net/80735/

Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира отношенията си с бившия премиер Пламен Орешарски: „Някъде в 2007 Орешарски и аз имахме спор в министерство на финансите около искане на Валентин Захариев, току-що продал Кремиковци и прясноизпечен Данъкоплатец №1 според НАП, за разсрочване на данъците му. Аз бях против- разсрочване означаваше да плаща с около 3% лихва […]

Гранатата в "Обеля” не е била за сплашване, целта е била да се взриви?

http://pik.bg/гранатата-в-обеля”-не-е-била-за-сплашване-целта-е-била-да-се-взриви-news358074.html

Гранатата в "Обеля” не е била за сплашване, целта е била да се взриви?

Бойната граната, за която първо ПИК съобщи, че открита по-рано днес под кола в столичния квартал "Обеля" може да не е била само за сплашване. Автомобилът е бил паркиран на входа на детска площадка, на метри от детска градина, твърди Би Ти Ви.

Малко след 8.00 часа свидетел звъни на телефон 112 и съобщава, че под автомобил в квартал "Обеля" има бомба. След сигнала сапьори обезвреждат бойната граната. Тя е била хвърлена под кола на по-малко от 2 метра от детската площадка, където десетки деца играят всеки ден от ранни зори. Само на сто метра от подхвърлената граната има и детска градина със 120 деца в нея. Всяка сутрин те играят на двора. Колата, под която беше открита грабната е собственост на жена от блока. Ползва я мъжът, с когото живее, казват хора от блока.

Двамата са заявили, че нямат представа кой е подхвърлил граната. Според източници на полицията, тя не е била само за сплашване. Намерената граната е бойно-отбранителна "Ф1". Това е стандартен съветски модел, на въоръжение в сухопътните войски на всички бивши членки на Варшавския договор, включително и България. По спецификации радиусът на поражение на осколките ѝ е 5 метра, а опасната зона около нея е 200 метра. Това означава, че ако гранатата се беше взривила, тя щеше да засегне както детската площадка, така и детска градина, която е на 100 метра от колата.

Футболният "Черно море" подкрепя "Ваканция без грижи"

http://www.moreto.net/novini.php?n=293728

Футболният „Черно море“ също подкрепя спортната кампания „Ваканция без грижи 5", научи Moreto.net. Инициативата ще събере над 400 деца от социални институции и семейна среда да спортуват заедно. Събитието се организира за пета поредна година от Националното сдружение на сираците в България.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-gost-zhivo-1471767.html

София /КРОСС/ Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 1 юли, сряда: Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Фалит или сиртаки? Ще се превърне ли за Гърция каляската в тиква? Първи коментар на българското правителствоТема: След утрешния ден - самоубийство или свобода? Говорят пратеникът на Нова Марина Цекова и Томас Лафчис. И още: На живо от Солун - пир по време на криза!Тема: Кой ще извози кметовете космонавти? Ще спрат ли обществените поръчки по мярка?Гост: вицепремиерът Томислав Дончев.Тема: Работи ли Баш Майстора в Столичната община? Или защо обновената за 3 милиона "Витоша" е за ремонт?Тема: Копърки без лиценз! Защо група таксиджии нападна екип на „Господари на ефира"?Тема: "Златни пясъци" или златни "паяци"? Как се глобяват туристи за измислени нарушения?Тема: Уникално! Продавачка се справя с капризните си клиенти с голи ръце! Тема: С инвалидна количка в метрото - възможна ли е мисията? Експеримент на "Здравей, България" bTV, „Тази сутрин" Тема: Управляващите в обяснителен режим за американските танкове

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-gost-bulgariya-1471767.html

София /КРОСС/ Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 1 юли, сряда: Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Фалит или сиртаки? Ще се превърне ли за Гърция каляската в тиква? Първи коментар на българското правителствоТема: След утрешния ден - самоубийство или свобода? Говорят пратеникът на Нова Марина Цекова и Томас Лафчис. И още: На живо от Солун - пир по време на криза!Тема: Кой ще извози кметовете космонавти? Ще спрат ли обществените поръчки по мярка?Гост: вицепремиерът Томислав Дончев.Тема: Работи ли Баш Майстора в Столичната община? Или защо обновената за 3 милиона "Витоша" е за ремонт?Тема: Копърки без лиценз! Защо група таксиджии нападна екип на „Господари на ефира"?Тема: "Златни пясъци" или златни "паяци"? Как се глобяват туристи за измислени нарушения?Тема: Уникално! Продавачка се справя с капризните си клиенти с голи ръце! Тема: С инвалидна количка в метрото - възможна ли е мисията? Експеримент на "Здравей, България" bTV, „Тази сутрин" Тема: Управляващите в обяснителен режим за американските танкове

Само в 24 часа: Зеленогорски даде 15 дни ултиматум на Радан Кънев, заплаши с оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848249

Изключително драматично заседание тази вечер на парламентарната група на блока
КРИСТИНА КРЪСТЕВА
На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския блок - зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски, в края на заседанието на парламентарната група.
Изключително драматично заседание тази вечер на парламентарната група на блока КРИСТИНА КРЪСТЕВА На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския блок - зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски, в края на заседанието на парламентарната група.

Служител на НАП-Варна кара Ауди "А8" за 160 бона!

http://www.cross.bg/kolata-slyzhitel-hilyadi-1471766.html

Варна /КРОСС/ Докато цяла България се е вторачила в колата на кмета на Балчик, скромен държавен служител от Варна буквално го сложи в малкия си джоб.Читател на petel.bg изпрати снимки на свръхмощно и скъпо Ауди "А8" 2013 година, което почти всеки ден е паркирано в двора на НАП-Варна.Колата се управлява от "скромен" държавен служител на данъчното, чиято заплата няма как да му позволи да си купи подобна кола.Предвид шумно обявените проверки на коли с еднакви номера и т.н. е малко странно, че служител на НАП-Варна кара такъв автомобил.Колата струва минимум 150 хиляди лева, а вероятно и доста повече.В момента в сайта cars.bg има само два подобни автомобила - единият е на цена от 159 хиляди лева, а другият е 189 хиляди лева.Колата на данъчния от Варна обаче е по-добра модификация и вероятно е по-скъпа."Петел" се свърза с пресслужбата на НАП в София, от където казаха, че ще направят проверка дали всичко е изрядно.Със сигурност всичко е законно, коментираха хора, които ежедневно виждат луксозния автомобил пред НАП-Варна, но пак е малко странно. Въобще не се крие, освен че паркира на задния паркинг, но понякога колата е и на централния пред погледа на данъкоплатците. Набива се на очи и прави голямо впечатление, посочват те.Значи тази държава се оправя, щом и държавните служители карат коли за 200 бона, коментираха зевзеци.Възможно е колата да е дадена за ползване от приятел или пък служителят има заможни родители...Колата е с разградски номер

Хаос на летище София, няма информационни табла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848371

Всички информационни екрани на Терминал 2 на летище София са повредени от неделя насам, съобщиха очевидци. Хората се лутат, търсейки къде точно да чекират багажа си и от кой изход потегля самолетът им. От време на време представители на различни авиокомпании се появяват в салона и викат на висок глас пътниците.
Всички информационни екрани на Терминал 2 на летище София са повредени от неделя насам, съобщиха очевидци. Хората се лутат, търсейки къде точно да чекират багажа си и от кой изход потегля самолетът им. От време на време представители на различни авиокомпании се появяват в салона и викат на висок глас пътниците.

МФ очаква бюджетен излишък в размер на 1% от БВП за първите шест месеца

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-ochakva-biudjeten-izlishyk-v-razmer-na-1-ot-bvp-za-pyrvite-shest-meseca-197735/

Към края на май приходите от данъци и помощи продължават да растат, докато разходите остават близки до отчетените през същия период на миналата година

Сравняват Ованес Торосян с легендарния Бъстър Кийтън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848343

Прилика между младия българския актьор Ованес Торосян и легендата на нямото кино Бъстър Кийтън откри известният киновед и кинокритик Марина Торопигина, член на Националната академия за филмово изкуство и науки в Русия. Поканена да коментира наградите на завършилия в петък 37-и международен кинофестивал в Москва,
Прилика между младия българския актьор Ованес Торосян и легендата на нямото кино Бъстър Кийтън откри известният киновед и кинокритик Марина Торопигина, член на Националната академия за филмово изкуство и науки в Русия. Поканена да коментира наградите на завършилия в петък 37-и международен кинофестивал в Москва,

Комари заразяват кучета със смъртоносен паразит

http://pik.bg/комари-заразяват-кучета-със-смъртоносен-паразит-news358119.html

Комари заразяват кучета със смъртоносен паразит

Бум на заразени домашни любимци с опасен паразит, пренасян от комари, отчитат ветеринари във Варна. Дирофилариозата при кучета е паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей, развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път, пише Varnautre.bg.

Паразитозата е широко разпространена в топлите средиземноморски страни – Гърция, Италия, Испания, в южните части на САЩ, а и напоследък в България. От 2001 година насам се регистрират средно около 20 случая годишно, доказани с кръвни изследвания, като броят им постоянно се увеличава. Само за последната седмица в една ветеринарна клиника във Варна са регистрирани 10 случая на дирофилария.

Болестта е характерна за животни, обитаващи райони около блата и гори. Смучейки кръв от здраво животно, комарите впръскват част от стомашното си съдържание и така "инжектират" ларвите в него. Краен гостоприемник е кучето. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни паразити, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Червеите са дълги 17-27 см. Колкото по-голям е броят на паразитите толкова по-тежка е болестта и завършва фатално.

Наличието на големия брой диагностицирани животни в морската столица показва, че в градската среда са се появили заразени комари, коментираха специалисти. Поради зачестилите случаи на дирофилариоза ветеринари обясниха, че симптомите при четириногите са кашлица, лесна уморяемост, намалена физическа активност, отслабване, отказ от храна. Препаратът за борба с възрастните форми на паразитът се набавя трудно и цената му е доста висока. Може да се прави профилактика чрез таблетки.

Най-застрашени са кучетата живеещи на открито и ловните породи. Въпреки това в последните седмици заболяването е било диагностицирано дори и при дребни породи кучета, живеещи само у дома, посочиха ветеринарните специалисти. Профилактиката се извършва задължително след изследване за вече съществуващо заболяване, защото в противен случай може да е фатална. Диагноза се поставя на място в клиника чрез микроскопско изследване или с кръвен тест.

Търсят се работници за археологически разкопки

http://petel.bg/Tarsyat-se-rabotnitsi-za-arheologicheski-razkopki__117908

Седем-осем души за общи работници на археологическите разкопки пред Пощата търси да назначи община Пловдив. За работата, която те ще...

Най-малко 116 са жертвите на самолетна катастрофа в Индонезия

http://www.moreto.net/novini.php?n=293775

Най-малко 116 души загинаха, след като индонезийски военен самолет “Си-130 Херкулес” със 113 души на борда се разби в жилищен район на град Медан на остров Суматра, съобщи Ройтерс. Три от жертвите са били на земята. Телата на 55 души бяха открити.

Евакуираха семейство от Троян заради наводнение

http://www.cross.bg/troyan-kmetut-semeiistvo-1471765.html

Троян /КРОСС/ Семейство от Троян бе евакуирано, след като проливният дъжд наводни жилището им в ромската махала на града. Вече им е осигурен подслон, съобщи за Дарик кметът на общината Донка Михайлова. Шестчленното семейство е било откарано в пожарната, а оттам - в центъра за временно настаняване в близкото село Добродан.Този следобед Михайлова свика кризисния щаб заради множеството наводнени къщи, мазета и сгради. Затворени за около час са били пътищата Бели Осъм - Троян, заради свличане на земна маса, и Ловеч - Троян, който е бил наводнен от пороя и е бил непроходим.Два екипа на пожарната и гражданска защита в Ловеч са пратени на помощ в съседния планински град.„С техника на общинската фирма „Комунални услуги" движението вече е отпушено", информира кметът. Градът е проходим, с изключение на района около „Актавис", където в момента се работи усилено по отводняването. Вече са отворени за движение и входовете към Троян.

Германия няма да преговаря с Гърция преди референдума

http://news.ibox.bg/news/id_32419288

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната

3 дни без информация на терминал 2 на летище София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848361

Таблата на терминал 2 на летище София не работят, сигнализира в
Таблата на терминал 2 на летище София не работят, сигнализира в "24 часа" пътник, който очакваше полета си. От летище София потвърдиха, че информационните табла, които съобщават кога е полетът и на кой изход е самолетът не работят от нощта на събота срещу неделя. Гръмнали са сървърите на терминал 2.

Банките с печалба от 447 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848234

Печалбата на банките у нас за първите пет месеца на годината е 447 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 83 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2014 г. В края на април т.г. увеличението на годишна база също беше значително - със 73 млн. лв. Главната причина за големите печалби е по-високият нетен лихвен доход,
Печалбата на банките у нас за първите пет месеца на годината е 447 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 83 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2014 г. В края на април т.г. увеличението на годишна база също беше значително - със 73 млн. лв. Главната причина за големите печалби е по-високият нетен лихвен доход,

МРРБ: Предстои да бъдат съборени още 20 строежа в Гърмен

http://www.vesti.bg/bulgaria/mrrb-predstoi-da-bydat-syboreni-oshte-20-stroezha-v-gyrmen-6038673

Премахването на незаконните строежи в Гърмен не е извънредно и необичайно, а е част от текущата работа на ДНСК, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Павлова: Няма да разстрелваме заради некачествени ремонти

http://www.cross.bg/pavlova-nekachestveni-remonti-1471764.html

София /КРОСС/ Няма да разстрелваме хора от строителните фирми заради некачествени ремонти. Това каза пред БНТ строителният министър Лиляна Павлова, коментирайки информацията, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун не харесал дизайна на нов терминал на летището в Пхенян и е наредил архитектът да бъде екзекутиран. Имаше идея да създадем черен списък на изпълнители, които са давали фалшиви документи, работели са с некачествени материали и т.н. Оказа се обаче, че това не може да бъде осъществено заради европейските директиви. Ако строителят се е провалил веднъж, не значи, че при следващия търг отново ще се провали - просто трябва да осъществяваме повече контрол, гласи директивата. Затова максимално се стараем да контролираме това, което се прави. Няма да ги стреляме, но трябва да се отсеят тези, които работят качествено, обясни Павлова. Тя обеща, че ако не вали, до седмица ще бъде завършена маркировката на магистрала "Тракия". С това завършваме напълно 45 км по участъка Пловдив-София. Остават само 5 км, които ще бъдат пуснати в експлоатация през септември. Всичко това е в резултат на усилена работа, каза министърът. Лиляна Павлова заяви, че ще бъдат положени максимални усилия до 1 август да бъде пуснат за движение участъкът от магистрала "Струма" до Кулата, за да може да бъде отпушен трафикът там.    

Юпитер и Венера ще се докосват тази вечер

http://www.bnews.bg/article-137521

За наблюдателите, невъоръжени с телескопи или с бинокли, те ще приличат на двойна звезда.

Изработват яхти с дървесина от Павликени

http://pik.bg/изработват-яхти-с-дървесина-от-павликени-news358070.html

Изработват яхти с дървесина от Павликени

Специална дървесина добита от плантации с редки растителни видове в павликенското село Сломер отива за изработката на яхти и музикални инструменти. Суровината се отглежда при специални условия и технология на площ от 440 декара. Инвеститор е немска фирма, а върху някогашните пустеещи земи са засадени бяла акация, черница, череша и черен орех.

Там виреят редките и изключително скъпи дървесни видове- хималайски и атласки кедър и скоруша. За да се постигне качество на материала, всяко дърво се наблюдава стриктно, има уникален номер и му се оформя паспорт. Електронни датчици пък следят всички показатели и ги отчитат в реално време. Подбраните дървесни видове растат изключително бързо и имат сходни качества с тропическата тикова дървесина, смятана за най-скъпата в света.Дърветата се режат по няколко пъти, за да не се образуват чепове и да се постигне качество.

Ефект от засаждането на фиданките има и върху пчелините, заради новите акации. Пчеларите вече местят кошерите си. Инвеститорът е оправил и всички полски пътища, а след третата година ще позволи на пастирите да карат стада на паша в насажденията. "Интересът да се пасат животни в плантациите е взаимен. Наторява се и се третира тревата, а за животните се осигурява качествена паша", споделят от общенската управа на Павликени.

Абонати от "Зеленика" без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=293776

Абонатите около "Иванова чешма" в местността "Зеленика" ще бъдат без вода утре до 12 часа, съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна.

Нови разкрития за бруталния убиец Ембака! Майка му продава мляко на пазара в Сандански, тузарското имение в Лешница е на нейно име

http://pik.bg/нови-разкрития-за-бруталния-убиец-ембака-майка-му-продава-мляко-на-пазара-в-сандански-туза-news358068.html

Нови разкрития за бруталния убиец Ембака! Майка му продава мляко на пазара в Сандански, тузарското имение в Лешница е на нейно име

Майката на издирвания за убийството на Николай Чивиев на Лот 4 на АМ „Струма” Емил Чачев-Ембака - Таня, продава прясно мляко на пазара в Сандански от 150-те крави на сина й, които по документи се водят на друг стопанин, съобщиха санданчани. Допреди година тя е стопанисвала магазин за автоаксесоари, намиращ се в къщата й на ул. „Мелник“ в Сандански. Бащата Димитър преди години работил като механик по заводите, пише struma.bg.

Майката се води собственичка и на къщата-дворец в с. Лешница, в която живеят Ембака, жена му и детето им. В Сандански се коментира, че палатът е бил обект на проверка с какви пари майката на Ембака е успяла да го построи, но около изборите тогава всичко приключило, а Таня Чачева заминала за известно време при по-големия си син Костадин, който от 15 години живее и работи в Америка.

За разлика от буйния нрав на брат си Емил, съученици на Костадин го помнят като отличник в бившето Климатично училище „Пейо Яворов“ в курортния град. Скоро след като завършва средното си образование, той заминава в Америка, където завършва висше образование и до ден-днешен живее със семейството си зад Океана.

Името на Ембака от години се спряга около разни афери, но той почти винаги излиза чист от ситуациите. В кримиконтингента се шушука, че Ембака е ползван като защитен свидетел на няколко дела за тежки престъпления. Спряга се, че едно от тях е за убийството на Хайо в Перник. Версията е, че Емил Чачев, който по време на убийството е бил в хотелска стая в Перник и чакал Хайо, след това свидетелства, че е видял убийството. Това се коментира сред ъндърграунда с твърдението, че Ембака е покровителстван от човек от Главна дирекция „Национална полиция“ в София. В Сандански се шушука, че преди около 7 години е извършена проверка сред служителите в системата, тъй като имало сигнал, че Ембака е ползвал радиостанции на полицейска честота.

С полицейско покровителство се обяснява и случаят със сблъсъка между Вранчо и Ембака, когато го пребива с пръти край Перник.

Както „Струма” писа, Ембака излиза сух и от дръзкия опит за кражба на 250 мастербокса конфискувани контрабандни цигари от полицейския склад на 11 октомври 2012 г. около 1 часа през нощта, когато дежурните полицаи видели как трима мъже се прекачват през оградата на РУП - Сандански. След кратка гонка и схватка Ембака е заловен и задържан. Досъдебното производство е прекратено и след 24 часа той е пуснат на свобода с мотив, че липсват доказателства за престъпни намерения.

След това Емил Чачев-Ембака заведе дело в Административен съд срещу заповедта за полицейско задържане, тъй като била неправомерна, но магистратите я потвърдиха. След това пусна нова жалба срещу полицейско задържане на 23 октомври същата година. Тогава е прибран за 24 часа след оперативна информация, че има участие в домова кражба, но до обвинение не се стига. Административен съд отхвърля жалбата на Ембака срещу полицейската заповед за задържане.

От полицията сега уверяват, че Емил Чачев, който е единственият заподозрян за убийството на служителя на „Агромах” Николай Чивиев на Лот 4, се издирва под дърво и камък и се работи усилено по залавянето му както в страната, така и в съседни държави. Къде се укрива санданчанинът и какви акции организира полицията за издирването му, обаче никой не знае. Адвокатът му Р. Недин, който лансира версията самоотбрана, пък твърди, че Ембака всеки момент ще се предаде.

Съпругата на Ембака - Десислава, е софиянка и те често отсядали в къщата им в Бояна, в която живеели родителите на жена му, а той хвърлял хиляди левове, за да я ремонтира.

В същото време френски сайтове гръмнаха с новината за убития легионер Николай Чивиев. Стотици хора от цял свят изразиха своята почит към българина на Фейсбук страница на легиона с RIP, Respekt. В информациите за Чивиев се съобщава, че е старши сержант в първи чуждестранен взвод на кавалерията. Служил е в 13-а бригада. Френските сайтове обобщават, че той намерил смъртта си в България, след като е ударен смъртоносно с камък в главата, докато изпълнявал служебния си дълг.

Много са коментарите от негови познати и колеги в легиона, с които е работил. Наричат го легионерски брат. Завършват с думите: „Да почива в мир душата му и уважение към семейството на Н. Чивиев”.

Мъж наръга с нож свой познат при скарване в столичния квартал Суходол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848314

Мъж наръга с нож при скарване свой познат в столичния квартал „Суходол“ . Извършителят е задържан. В момента на мястото на инцидента се извършва оглед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус".
Към 17.50 часа  в полицията постъпил сигнал от мъж, че е наранил свой приятел при скарване. Незабавно на адреса са изпратени екипи на полицията и
Мъж наръга с нож при скарване свой познат в столичния квартал „Суходол“ . Извършителят е задържан. В момента на мястото на инцидента се извършва оглед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". Към 17.50 часа  в полицията постъпил сигнал от мъж, че е наранил свой приятел при скарване. Незабавно на адреса са изпратени екипи на полицията и

Експерти за Гърция: По-лесно е да затвориш банките, отколкото да ги отвориш пак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848325


Контролът на капиталите в Гърция, въведен в нощта срещу понеделник, почти сигурно ще продължи месеци наред и банките ще се нуждаят от милиарди евро нови средства. Те дори може да се окажат национализирани след продължително финансово възстановяване.
Това твърдят източници от банковите среди, цитирани от Ройтерс.
Контролът на капиталите в Гърция, въведен в нощта срещу понеделник, почти сигурно ще продължи месеци наред и банките ще се нуждаят от милиарди евро нови средства. Те дори може да се окажат национализирани след продължително финансово възстановяване. Това твърдят източници от банковите среди, цитирани от Ройтерс.

МФ очаква 850 млн. лв. излишък за първото полугодие

http://www.cross.bg/danni-razmer-polygodie-1471762.html

София /КРОСС/ На база на предварителни данни и оценки се очаква излишък по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2015 година. Прогнозата на Министерството на финансите е салдото по КФП към 30.06.2015 г. да бъде положително в размер на около 850 млн. лв. (1,0% от прогнозния БВП). Това е най-големият излишък за първо полугодие от 2008 г. насам. За сравнение за същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 996,4 млн. лв. (1,2% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 1 846,4 млн. лв. По-високите приходи и помощи продължават да бъдат основните фактори за подобрението в бюджетната позиция към юни 2015 година. Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:Приходите и помощите по КФП за първото полугодие на 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 16 248,9 млн. лв. (53,5% от годишния разчет). Към края на месец юни в частта на приходите се отбелязва значителен ръст от 14,7% (2 078,2 млн. лв.) спрямо същия период на 2014 година. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1 297,3 млн. лв. и 780,9 млн. лева. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2015 г

Експерт: Спазва се забраната за строителство през лятото във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=293733

Забраната за строителство през летните месеци в курортните зони във Варна се спазва стриктно в сравнение с минали години. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Иван Луканов, началник отдел „Строителен контрол“ към общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”.

Кунис и Къчър работят за второ бебе

http://www.cross.bg/mila-kuchur-kynis-1471761.html

/КРОСС/ Една от най-известните актьорски двойки - Аштън Къчър и Мила Кунис, мечтаят за второ дете.Преди осем месеца двамата станаха родители на Уайът Исабел и искат малката да има братче или сестриче, което да е близко до нейната възраст. Ако се вярва на светските репортери, Къчър и Кунис се надяват до края на лятото Мила да е бременна. "Дъщеря им им донесе толкова много радост в живота, че появата на още едно дете сега е приоритет за тях", казва източник пред Life & Style Magazine. По думите му, Мила не се страхува, че с раждането на второто си дете, натоварването ще е двойно по-голямо.

Кунева: Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство

http://pik.bg/кунева-шенген-ще-бъде-сред-темите-на-люксембургското-председателство-news358069.html

Кунева: Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство

Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство в рамките на политиката за миграция и свободно движение на хора. Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц.

Утре официално Люксембург поема председателството на Съюза на ЕС за следващите шест месеца. Българското членство в Шенген е въпрос на сигурност на цяла Европа, посочи Кунева.

Тя коментира, че страната ни работи за поетапното отпадане на границите от въздушна през морска към сухоземна.

По думите на Кунева е късогледо при тази миграционна ситуация и предизвикателства пред сигурността, България и Румъния да остават извън Шенгенското пространство, още повече че по границите се прилагат шенгенските правила. На срещата бяха обсъдени и останалите приоритети на Люксембургското председателство - стимулирането на инвестициите за растеж и работни места, задълбочаването на социалната политика в Европа, миграцията и сигурността, оживяването на единния пазар през дигиталната икономика, укрепването на европейската конкурентоспособност, устойчивото развитие и засилването на ролята на ЕС на глобалната сцена.

По отношение на Икономическия и фискален съюз Кунева заяви, че България ще настоява страната ни да запази конкурентоспособността си по отношение на данъчната си политика. Двамата обсъдиха и подготовката за Българското председателство на съюза. Посланикът на Люксембург коментира, че в рамките на тяхното са планирани 237 събития в страната, посещение на над 27 000 човека и над 6 хил. делегации, които трябва да бъдат посрещнати. На срещата беше обсъдена ситуацията с гръцката криза и възможните й развития. 

Юлиан Вергов и Ана Пападопулу се снимат в нов български филм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848300


от понеделник. Сценарист и режисьор на “Баща ми, майка ми, сестра ми” е Димитър Коцев-Шошо (на снимката вдясно, до него е Вергов). Това е синът на легендарния актьор Константин Коцев, но вече достатъчно известен като автор на качествени филми (“Лора от сутрин до вечер”). Снимките ще са през целия юли на знакови места в София.
от понеделник. Сценарист и режисьор на “Баща ми, майка ми, сестра ми” е Димитър Коцев-Шошо (на снимката вдясно, до него е Вергов). Това е синът на легендарния актьор Константин Коцев, но вече достатъчно известен като автор на качествени филми (“Лора от сутрин до вечер”). Снимките ще са през целия юли на знакови места в София.

И Вавринка в отбора на голите (Снимки 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848304

Стан Вавринка използва свободното си време след спечелването на титлата от откритото на Франция “Ролан Гарос” за нещо по-различно.
Швейцарският тенисист стана поредната спортна звезда с голи снимки за списанието на ESPN (The Magazine Body Issue).
30-годишният шампион позира пред фотографа само по ракета и така вече е един от 24-мата,
Стан Вавринка използва свободното си време след спечелването на титлата от откритото на Франция “Ролан Гарос” за нещо по-различно. Швейцарският тенисист стана поредната спортна звезда с голи снимки за списанието на ESPN (The Magazine Body Issue). 30-годишният шампион позира пред фотографа само по ракета и така вече е един от 24-мата,

Изненада: Гърция поиска 3-а спасителна програма (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848229


Атина и Брюксел подновиха преговорите часове преди очаквания фалит
Драмата около кризата в Гърция взе нов обрат във вторник вечерта, часове преди Гърция да обяви фалит. Малко преди края на сегашната спасителна програма за Атина и часове преди крайния срок за превод на 1,6 млрд. евро на МВФ преговорите на практика бяха подновени, предаде Ройтерс.
Атина и Брюксел подновиха преговорите часове преди очаквания фалит Драмата около кризата в Гърция взе нов обрат във вторник вечерта, часове преди Гърция да обяви фалит. Малко преди края на сегашната спасителна програма за Атина и часове преди крайния срок за превод на 1,6 млрд. евро на МВФ преговорите на практика бяха подновени, предаде Ройтерс.

Изтеглете безплатно приложението Деветте пътя към еврофондовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848297

Изтеглете оттук безплатно приложението "Деветте пътя към еврофондовете"

                                                                                         
Изтеглете оттук безплатно приложението "Деветте пътя към еврофондовете"                                                                                          

Извадиха пирон от крака на Ивайла Бакалова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848280


Мис България 2001 Ивайла Бакалова се подложи на операция, за да отстрани пирон от крака си. Той беше сложен на манекенката, след като миналата година претърпя инцидент при участието си в риалитито “Къртицата”. Тогава Бакалова се оплете мрежите по време на игра и беше откарана незабавно в
Мис България 2001 Ивайла Бакалова се подложи на операция, за да отстрани пирон от крака си. Той беше сложен на манекенката, след като миналата година претърпя инцидент при участието си в риалитито “Къртицата”. Тогава Бакалова се оплете мрежите по време на игра и беше откарана незабавно в

Манфред Вебер: Хората трябва да знаят, че ГЕРБ има силни кметове с контакти в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848291

Благодаря Ви за начина, по който управлявате българските градове из цяла България. Обяснявайте на Вашите граждани, че е важно за развитието да гласуват за демократи, за ЕНП, за ГЕРБ, защото когато дойдат на власт комунистите винаги следват проблеми и катастрофи. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския
Благодаря Ви за начина, по който управлявате българските градове из цяла България. Обяснявайте на Вашите граждани, че е важно за развитието да гласуват за демократи, за ЕНП, за ГЕРБ, защото когато дойдат на власт комунистите винаги следват проблеми и катастрофи. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския

Манфред Вебер: Хората да знаят, че ГЕРБ има силни кметове с контакти в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848266


Благодаря Ви за начина, по който управлявате българските градове из цяла България. Обяснявайте на Вашите граждани, че е важно за развитието да гласуват за демократи, за ЕНП, за ГЕРБ, защото когато дойдат на власт комунистите винаги следват проблеми и катастрофи. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския
Благодаря Ви за начина, по който управлявате българските градове из цяла България. Обяснявайте на Вашите граждани, че е важно за развитието да гласуват за демократи, за ЕНП, за ГЕРБ, защото когато дойдат на власт комунистите винаги следват проблеми и катастрофи. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския

Изгоненият Вигенин не се сърди на председателя Миков

http://frognews.bg/news_93948/Izgoneniiat-Vigenin-ne-se-sardi-na-predsedatelia-Mikov/

"Още след конгреса на ПЕС започнах да си събирам папките, защото атаките срещу мен не стихваха. Те не само, че не спряха, а се засилиха. За мен това беше разумно решение". Това каза в "Още от деня" по БНТ Кристиан Вигенин, с което призна, че е очаквал изхвърлянето му от ръководството на БСП.

Генералният секретар на Европейската народна партия: ГЕРБ ще спечели доверието на българите на местните избори

http://pik.bg/генералният-секретар-на-европейската-народна-партия-герб-ще-спечели-доверието-на-българите-news358067.html

Генералният секретар на Европейската народна партия: ГЕРБ ще спечели доверието на българите на местните избори

На място и лично с очите си видях как се променят българските градове като София, Бургас, Варна, Велико Търново и други. И това, че днес сте тук, в централата на ЕНП, е истинско доказателство, че през 2006 година, избирайки Бойко Борисов и ГЕРБ, сме заложили на правилните хора в България. Това заяви генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез по време на среща с 30 кметове от ГЕРБ.

Срещата се проведе в централата на ЕНП в Брюксел, като кметовете са в столицата на Европа по покана на българските евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП. „На изборите през октомври ще се изправите пред популизма на крайно леви и крайно десни формации, но ние сме сигурни, че ГЕРБ ще спечели доверието на българите, защото ГЕРБ е отговорна партия, която предлага реални решения на проблемите на хората. Кметовете са истинската сила на една партия“, подчерта Антонио Лопез.

Заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов благодари на Антонио Лопез, че ГЕРБ винаги е получавала подкрепата на ЕНП, дори когато партията беше в опозиция.

„Ще положим всички усилия на изборите през октомври да постигнем максимални резултати и да спечелим най-много кметове и общински съветници. ГЕРБ е близо до хората, работим за решаването на проблемите им и досега доказахме, че кметовете от ГЕРБ са единствената алтернатива за промяна на регионите, в които до момента нямаше развитие. Имаме работещи и професионално подготвени кметове и общински съветници. Чрез работата си можем да гарантираме на българските граждани повишаване на техния жизнен стандарт и промяна във всички региони в страната“, заяви Николов пред Антонио Лопез и кметовете от ГЕРБ.

Разтърсващата изповед на Ирен Кривошиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4847820

Скандална, непокорна, многократно обсъждана и осъждана Ирен Кривошиева не веднъж е била по страниците на жълтите вестници и таблоидите. Сега за първи път тя разкрива и другата си страна – тази на чувствителна, нежна, ранима и силно обичаща жена. Разкрива я по един изключително интимен начин, споделя най-съкровените си чувства,
Скандална, непокорна, многократно обсъждана и осъждана Ирен Кривошиева не веднъж е била по страниците на жълтите вестници и таблоидите. Сега за първи път тя разкрива и другата си страна – тази на чувствителна, нежна, ранима и силно обичаща жена. Разкрива я по един изключително интимен начин, споделя най-съкровените си чувства,

Обсъждат влизането на България в Шенген до края на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_526123.html

Влизането на България в Шенген ще бъде сред темите по време на Люксембургското председателство на съюза, което ще започне от юли и ще продължи до декември 2015 г. Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц. Кунева твърди, че България работи за поетапното отпадане на границите от въздушна през морска към сухоземна, като според нея "е късогледо при тази миграционна ситуация и предизвикателства пред сигурността, България и Румъния да остават извън Шенгенското пространство, още повече че по границите се прилагат шенгенските правила". На срещата бяха обсъдени и останалите приоритети на Люксембургското председателство - стимулирането на инвестициите за растеж и работни места, задълбочаването на социалната политика в Европа, миграцията и сигурността, оживяването на единния пазар през дигиталната икономика, укрепването на европейската конкурентоспособност,  устойчивото развитие и засилването на ролята на ЕС на глобалната сцена. По отношение на Икономическия и фискален съюз вицепремиерът Кунева заяви, че България ще настоява страната ни да запази конкурентоспособността си по отношение на данъчната си политика. Двамата обсъдиха и подготовката за Българското председателство на съюза. Посланикът на Люксембург коментира, че в рамките на тяхното са планирани 237 събития в страната, посещение на над 27 000 души и над 6 хил. делегации, които трябва да бъдат посрещнати.

Еванджелин Лили чака второ дете

http://www.cross.bg/evandzhelin-zvezdata-lili-1471760.html

/КРОСС/ Звездата от сериала „Изгубени" Еванджелин Лили чака второ дете. 35-годишната актриса гордо позира с наедрялото си коремче на премиерата на новия си филм „Ант-мен". Все още не е ясно кога трябва да се роди бебето, нито пък какъв ще е полът му. Звездата вече има 4-годишен син от дългогодишния си партньор - Норман Кали.

ЕС ще ограничава замърсяванията и от средните ТЕЦ

http://www.mediapool.bg/es-shte-ogranichava-zamarsyavaniyata-i-ot-srednite-tets-news236059.html

Страните членки на Европейския съюз одобриха днес нови правила за ограничаване на замърсяването от стотици хиляди средно големи електроцентрали, които досега заобикаляха регулациите, информира Ройтерс във вторник. Компромисното споразумение за ограничаване на емисиите на серен диоксид, азотен оксид и прах от горивните електроцентрали с инсталирана мощност между 1 и 50 мегавата сега трябва да получи само формално одобрение от Европейския парламент, което се очаква по-късно тази година. Екозащитниците твърдят, че при преговорите за споразумението са били направени големи отстъпки спрямо първоначалния проект на документа, така че вече съществуващите ТЕЦ-ове да получат повече време да се съобразят с изискванията от новите централи. Според тях обаче правилата са стъпка в правилната посока, тъй като досега само големите електроцентрали, петролни рафинерии и производители на стомана трябваше да се съобразяват с ограниченията. В ЕС има 143 000 средноголеми ТЕЦ-а, според официални данни.

Русия проверява законността на независимостта на Литва, Латвия и Естония

http://www.moreto.net/novini.php?n=293771

Руската прокуратура е започнала проверка за законността на решението на Държавния съвет на СССР през 1991 година за признаването на независимостта на Литва, Латвия и Естония, съобщава РИА „Новости". Депутатите от управляващата партия "Единна Русия" Евгений Фьодоров и Антон Романов са подали запитване до главния прокурор Юрий Чайка.

Прокуратурата иска запор на имущество на Марешки за 14 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-iska-zapor-na-imushtestvo-na-mareshki-za-14-mln-lv-news236058.html

Варненската окръжна прокуратура протестира отказ на съда да наложи запор на банкови сметки и акции в различни дружества на бизнесмена Веселин Марешки с обща стойност близо 14 млн. лв. Това стана ясно по време на заседание на Варненския апелативен съд, който трябва да разгледа протеста на държавното обвинение. Искането за запор е във връзка с делото срещу Марешки за изнудване. Според обвинението му през есента на миналата година той е поискал дължим наем в размер на 10 000 лв. за прилежащи части и тераса към ресторанта "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори. Според прокуратурата Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и дори частично е съборил незаконно изградената тента. Случаят доби популярност, след като неуспелият кандидат-кмет на Варна влезе и във физически сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов, който присъствал на мястото, за да защити Миланов. Според обвинителния акт по случая същия ден Веселин Марешки е унищожил и повредил имущество на дружеството "Ред хот България" (стопанисващо ресторанта), като размерът на щетите възлизал на близо 15 хил. лв. По този повод Окръжна прокуратура - Варна, е поискала от окръжния съд в града да наложи запор на банкови и разплащателни сметки на Марешки, на акции в две дружества за повече от 13.6 млн. лв., както и на част от хотел, който е в строеж. Първата инстанция обаче отказа да наложи запора, тъй като според решението му "няма убедителни доказателства за това, че "Марешки е осъществил заплаха", а повредената от него тента на ресторанта се оказала незаконно поставена.

Прокуратурата поиска запор на сметки и акции за близо 14 млн. лв. на Марешки

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-poiska-zapor-na-smetki-i-aktsii-za-blizo-14-mln-lv-na-mareshki-news236058.html

Варненската окръжна прокуратура протестира отказ на съда да наложи запор на банкови сметки и акции в различни дружества на бизнесмена Веселин Марешки с обща стойност близо 14 млн. лв. Това стана ясно по време на заседание на Варненския апелативен съд, който трябва да разгледа протеста на държавното обвинение. Искането за запор е във връзка с делото срещу Марешки за изнудване. Според обвинението му през есента на миналата година той е поискал дължим наем в размер на 10 000 лв. за прилежащи части и тераса към ресторанта "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори. Според прокуратурата Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и дори частично е съборил незаконно изградената тента. Случаят доби популярност, след като неуспелият кандидат-кмет на Варна влезе и във физически сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов, който присъствал на мястото, за да защити Миланов. Според обвинителния акт по случая същия ден Веселин Марешки е унищожил и повредил имущество на дружеството "Ред хот България" (стопанисващо ресторанта), като размерът на щетите възлизал на близо 15 хил. лв. По този повод Окръжна прокуратура - Варна, е поискала от окръжния съд в града да наложи запор на банкови и разплащателни сметки на Марешки, на акции в две дружества за повече от 13.6 млн. лв., както и на част от хотел, който е в строеж. Първата инстанция обаче отказа да наложи запора, тъй като според решението му "няма убедителни доказателства за това, че "Марешки е осъществил заплаха", а повредената от него тента на ресторанта се оказала незаконно поставена.

Катаджия загина след зверски удар в джипа на известен месопроизводител

http://www.bnews.bg/article-137546

43-годишният Венцислав Бузов се ударил челно в джипа на великотърновския бизнесмен и месопроизводител Йосиф Новосад, известен като Чеха.

Най-силните личности са родени през МЕСЕЦ....

http://curious.actualno.com/Naj-silnite-lichnosti-sa-rodeni-prez-MESEC-news_481737.html

Годината, месецът, датата и дори денят на раждане имат значение за това какви личности сме ние. Родените през месец...АВГУСТ са истински бойци, които нямат трудност, с която да не умеят да се справят адекватно. Животът им поднася много дарове, но и много им взима. Те могат да оценят всичко и всеки в живота си, защото не приемат нищо за даденост.Любовта е движещата сила. Ще преобърнат света, за да намерят своята половинка, а намерят ли я... ще се отнасят с нея като с бог(иня). Имат здрави връзки

Разумът в мъжкия мозък изчезва при вида на красива жена

http://curious.actualno.com/Razumyt-v-myjkija-mozyk-izchezva-pri-vida-na-krasiva-jena--news_481732.html

Животът на красивите жени наистина е по-лек. Това се доказа от ново научно изследване, според което привлекателните дами влияят на мозъка на мъжете зле. Независимо дали става дума в офиса или в съдебната зала, ново проучване подкрепя убеждението, че хубавите жени могат да посредничат в сделки по-лесно, пише The Huffington Post. Това, според изследването, е така, защото красотата надделява над способността на мозъка да определя кое е разумно и справедливо и кое не. Фактът е свързан подсъзна

Рейтингът на Обама над 50% за първи път от повече от 2 години

http://news.ibox.bg/news/id_1141680458

Никога американците не са вярвали повече на Обама за справянето с икономиката

Пол Кругман: Гърция е на ръба на пропастта

http://www.investor.bg/analizi/91/a/pol-krugman-gyrciia-e-na-ryba-na-propastta-197723/

Страната трябва да излезе от еврозоната, за да избегне безкрайни икономии и вечна криза, коментира нобеловият лауреат по икономика

Ремонтът на Тракия приключи два дни предсрочно, обяви министър Лиляна Павлова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4848236

"Утре до края на деня ще бъдат пуснати за движение всички основни участъци от автомагистрала “Тракия”. Те ще бъдат без маркировка", обяви регионалният министър Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ.
"Поетапно за няколко часа ще се прави прехвърляне на движението между двете ленти, за да се довърши маркировката.
"Утре до края на деня ще бъдат пуснати за движение всички основни участъци от автомагистрала “Тракия”. Те ще бъдат без маркировка", обяви регионалният министър Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ. "Поетапно за няколко часа ще се прави прехвърляне на движението между двете ленти, за да се довърши маркировката.

Лиляна Павлова: Ремонтът на Тракия приключи два дни предсрочно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848222


"Утре до края на деня ще бъдат пуснати за движение всички основни участъци от автомагистрала “Тракия”. Те ще бъдат без маркировка", обяви регионалният министър Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ. "Поетапно за няколко часа ще се прави прехвърляне на движението между двете ленти, за да се довърши маркировката.

"Промените в Конституцията не гарантират независимостта на съдебната власт"

http://offnews.bg/news/n_1/n_526100.html

Предложените промени в Конституцията само отчасти увеличават гаранциите за независимост и ефективност на съдебната власт и именно заради това търпят съдържателно и редакционно оптимизиране, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за промени в конституцията.  Министърът на правосъдието Христо Иванов , представител на администрацията на президента, председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и Висшия съдебен съвет, главният прокурор, представители на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на Инспектората към ВСС присъстваха на комисията. Всички те представиха становищата на институциите, които представляват, относно законопроекта за промени в основния закон .  Преди дни ВСС и ВАС излязоха със становища, според които промените в Конституцията, които се отнасят до съдебната реформа, могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание. Днес Сотир Цацаров представи становището на прокуратурата, като и той повдигна въпроса относно приемането на изменението и необходимостта от свикване на Велико Народно събрание. "Върху този въпрос трябва да се съсредоточи най-напред законодателният дебат. Необходими са повече аргументи, които по безспорен начин да обосноват правомощието на Обикновено Народно събрание да приеме предложените изменения." Според Цацаров два са основните въпроса, на които трябва да се потърси отговор, преди да се вземе решение дали законопроектът да се приеме, или не. Първият въпрос е свързан именно с това дали трябва да се свика Велико Народно събрание, а вторият е: "До каква степен се гарантира равнопоставеност между магистрати, прокурори и следователи". Главният прокурор отбелязва, че  акцент на измененията е само гарантирането на съдийската независимост, а не и на тази на прокурорите и следователите. Прокуратурата подкрепя предложението за отчетност на инспектората и главния прокурор пред парламента , както и частично подкрепя разделянето на Висшия съдебен съвет . "Частично", защото не трябва да има съдийска и прокурорска колегия, а колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите, пояснява Цацаров. Според него е нарушен и балансът на представителството при формиране на състава на двете колегии.  Прокуратурата е и "за" намаляването на мандата на ВСС от пет на четири години . "При постоянно действащ ВСС, мандатът на неговите членове не бива да бъде твърде продължителен, защото дългото откъсване от упражняваната от тях магистратска или друга професия създава опасност от загуба на квалификация и намалява мотивацията на качествени и загрижени за по-доброто управление на съдебната система професионалисти да се кандидатират за членове на съвета. В този смисъл предлаганото съкращаване на мандата на членовете на ВСС от пет на четири години би имало поначало полезен ефект." Въпреки това обаче "съкращаването на мандата на конституционноустановен орган води до промяна в заложената в Конституцията система и взаимовръзки с мандатите на други конституционноустановени органи. Поради това с този въпрос по-скоро би следвало да се занимава Велико Народно събрание", категоричен е Цацаров, излагайки становището на прокуратурата.  Според него обаче изискването за поне 10 години стаж за главен инспектор е прекалено, тъй като има достатъчно други изисквания.  В становището се заявява, че премахването на тайното гласуване във ВСС е обосновано неубедително.  Представител на администрацията на президента пък представи позицията на държавния глава. Росен Плевнелиев изцяло подкрепя промените в Конституцията. "Това е важна стъпка в осъществяването на реформа в съдебната власт", пише в становището. Той призова магистратите да подкрепят волята за реформа.  Според правосъдния министър фундаментална цел на промените е по-високата гаранция на независимостта на съда. "Въпрос на политическа отговорност е да застанем зад тази цел", коментира Иванов. От думите му стана ясно, че от ведомството ще имат предложение за усъвършенстване на отделните текстове по време на дебатите. Иванов бе категоричен, че наличието на тези промени не означава, че "нямаме нужда и от друга реформа". "Не можем да обещаем бързо и още по-малко качествено правосъдие, ако не се занимаваме с реформа в съдебната власт" , допълва той.  Членовете на ВСС представиха 3 становища. Едното бе публикувано още преди дни и според него: "Промените в Конституцията, които се отнасят до съдебната реформа и преструктурирането на съдебната власт, могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание." Това всъщност е становището на мнозинството във Висшия съдебен съвет по проекта за промени в основния закон. Решението бе взето с 10 гласа.  По време на комисията магистратите изслушаха и другите две становище на ВСС. Те имат и своите различия, като в по-голямата си част се припокриват. От тях става ясно, че и членовете на съвета са "за" намаляването на мандата от 5 на 4 години. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова представи становището на ВАС. Тя категорично подкрепя промените, като според нея обаче трябва да се направят такива и в Закона за съдебната власт.  Председателят на ВКС Лозан Панов подкрепи изменението на Конституцията.  Припомняме, че на 26 май управляващите внесоха в деловодството на парламента законопроекта за промени в Конституцията , според който Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, а мандатът на ВСС следва да бъде намален от 5 на 4 години. Правосъдният министър пък ще може да участва в заседанията на двете колегии и ще има право на съвещателен глас, гласят още промените.

Бонусът за платена навреме шофьорска глоба може да стане 50%

http://www.mediapool.bg/bonusat-za-platena-navreme-shofyorska-globa-mozhe-da-stane-50-news236057.html

Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от получаването на акта. Това ще предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов заедно с други законови поправки, свързани с безопасността на движение по пътищата, съобщи самият той пред Дари радио във вторник. В момента този бонус е 30 процента, но според Караджов, "ако действате с тоягата, на другия край трябва да имате и моркова, иначе няма да се постигне никакъв социален ефект". "Защото, когато направиш нарушение, си казваш: "Досега съм бил все изряден, сега, когато веднъж наруших, защото бързах, трябва ли да ми се случи?!" Това е мотивът ми да искам по-висока "награда" при плащане на глобата в срок", обясни мотивите си депутатът от Реформаторския блок (РБ). По думите му, преди лятната ваканция трябва да са готови предложенията за промени в поне 3-4 закона, свързани с безопасността по пътищата, за които вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде срок от 30 дни на работна група от експерти на вътрешното, транспортното и регионалното министерства. "Статистиката показва, че поне едно от пет нарушения води до тежко пътно-транспортно произшествие. Причината е чувството за безнаказаност, породена от факта, че за предишните на водача му се е разминало. Така се “раждат" системните нарушители, а точно те в крайна сметка най-често причиняват смърт или телесна повреда на пътя. Затова водачите с пет нарушения в една година трябва на момента на установяване на последното да губят книжката си за срок поне от два месеца", заяви Караджов. По думите му този, който е хванат да шофира без книжка, трябва да се отведе в най-близкото РПУ и веднага след това при дежурния съдия, който да определи неговото наказание. За първо подобно провинение да се налага солена глоба, а за рецидив наказанието може да е обществено полезен труд или престой в общежитие с лек режим. Същата процедура да се прилага и към шофьорите, заловени с алкохол в кръвта над 1.2 промила, предлага Караджов.

Ще бъдат премахнати незаконни строежи в курорт, кабелни мрежи и станции на мобилни оператори

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/06/30/2563985_shte_budat_premahnati_nezakonni_stroeji_v_kurort/?ref=rss


В следващите месеци Дирекцията за национален строителен контрол планира да премахне незаконни строежи в чашката на язовир "Искър", във ваканционното селище "Русалка" в община Каварна и базови станции на кабелни оператори.  Ще бъдат изпълнени и последните от общо над 400 заповеди за премахване на кабелни мрежи в цялата страна, се разбира от съобщение на Министерството на регионалното развитие.

От началото на годината са премахнати  8 незаконни строежи в чашката на язовир "Искър". В...

Освободиха за добро поведение от затвора добричлия, убил и заровил съпругата си

http://pik.bg/освободиха-за-добро-поведение-от-затвора-добричлия-убил-и-заровил-съпругата-си-news358065.html

Освободиха за добро поведение от затвора добричлия, убил и заровил съпругата си

Мъж от Добрич, който е убил жена си и дълги години е крил престъплението, излезе от затвора във Варна, след като изтърпя малко повече от половината от 15-годишната си присъда. Окръжният съд пусна 4 години и 8 месеца предсрочно Тошко Илиев, който зад решетките е работил и след приспадане на това време фактически е излежал близо 7 години и 8 месеца.

На 1 февруари 1995 г. Илиев пребива съпругата си Марияна, докато двамата пътуват към Добрич. Семейството се скарва в колата и жената удря шамар на мъжа си, който започва да я удря, а накрая я души с капроново въже. Тялото Илиев заравя в трап зад чешма на разклона за село Одърци по пътя между Добрич и Албена. На следващия ден казва на родителите на Марияна, че дъщеря им е тръгнала към тях.

В продължение на 12 години тя се води в неизвестност. По случая се  е работело по няколко версии, включително и съпричастност на съпруга Тошко Илиев, но без резултат. През декември 2004 г. работата по разследването е спряна. В началото на 2007 г. отново е възобновена след посещението на тогавашния вътрешен министър Румен Петков в Добрич, който се срещна с близки на изчезналите. Разкриването на случая е станало на 24 октомври. Илиев бил извикан в полицията в Добрич за разпит, тъй като е извършил кражба. Пред разследващите той признава за убийството, а като причина посочва, че семейният му живот бил „ад”. Тошко и Марияна имат две дъщери, за които грижите след престъплението са поети от бащата. През 2008 г. той получава 15 години затвор от Окръжния съд в Добрич.

31 служители на областна дирекция "Полиция" в Добрич и на националните служби на МВР, работили по разкриването на убийството на Марияна Илиева, бяха предложени за награди. 

Заради добро поведение и ниска оценка от риск от рецидив 53-годишният Илиев е предложен за предсрочно освобождаване от началника на затвора, а съдът му определя изпитателен срок в размера на оставащата му част от наложената му присъда./topnovini.bg

Wall Street се възстановява от вчерашните загуби*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-se-vyzstanoviava-ot-vcherashnite-zagubi-197734/

Кризата в Гърция не е като тази с Lehman Brothers или други случаи, които водят до по-мащабни системни проблеми, коментира анализатор

Малки мухи атакуват Варна вечерно време

http://www.moreto.net/novini.php?n=293730

Малки мушици се наблюдават във въздуха в района на Варна от няколко дни, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Присъствието име е забелязано в почти всички райони на града, в следобедните часове и привечер те са най-активни и броят им се увеличава сериозно.

Разкриха убийството на обявен за общодържавно издирване

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-ymurtvil-aiitozliyata-1471759.html

Бургас /КРОСС/ 44-годишен мъж от бургаския кв. „Банево" е задържан за убийството на обявен за общодържавно издирване, съобщават от Областната дирекция на МВР-Бургас. Бургаската окръжна прокуратура му е постановила 72-часово задържане под стража.На 20 март тази година задържаният умишлено е умъртвил и запалил тялото на мъж от Айтос.В хода на извършените процесуално-следствени действия е установено, че айтозлията, търгуващ с животни, отишъл в къщата на обвиняемия, за да закупи агнета. След скандал, възникнал вероятно по повод покупко-продажбата, продавачът с метален кол ударил няколко пъти по главата купувача, вследствие на което го умъртвил. Той изгорил тялото на айтозлията. Това станало с помощта на негов сътрудник в отглеждането на животните. От трупа останали само фрагменти от кости.За да прикрие следите от убийството, извършителят нарязал автомобила на жертвата и предал металните части за скрап в различни пунктове. Двигателят обаче останал в района на къщата.Предстои в Бургаския окръжен съд да бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".44-годишният мъж ще остане в Бургаския следствен арест до гледане на мярката за неотклонение.

"Министърът на туризма заплашва влизането ни в Шенген"

http://offnews.bg/news/n_1/n_526112.html

"В момента туризмът е разбит. Политиката е насочена срещу туризма. Има риск за членството на България в Шенген заради политиката, която води министърът на туризма Николина Ангелкова", заяви пред bTV Таско Ерменков. Според него Ангелкова иска облекчаване на процедурите за издаване на визи на границата за хора от Турция, което е заплаха за влизането ни в Шенген. Депутатът не пропусна да се изкаже и относно реформата в здравеопазването, която според него е "пълен геноцид" „Бизнесът се възпротиви срещу т. нар. такса задължение към обществото. И това, което в момента се случва с цената на тока, е повод, а истинската причина е да се удари енергетиката. В момента всички се опитват да влияят на КЕВР”, заяви депутатът. Таско Ерменков коментира и проблемите в БСП, като заяви, че никой не е изключен от партията. „Има хора, които са извадени от Изпълнителното бюро, но в момента те са редови членове. Всеки председател на партия има право да определя с кои членове да работи”, коментира той. По думите му управлението на Пламен Орешарски е било много сложно. „Не мога да дам обективна оценка при положение, че управляваха една лява и една либерална партия”, посочи той и допълни, че държавата е дръпнала, но „компромисите, които направихме, бяха твърде големи и затова избирателите ни наказаха”.

Катаджия загина след челен удар в джипа на известен бизнесмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4847988

Катаджия от КАТ- Велико Търново е загинал при катастрофа в понеделник вечерта на автомагистрала "Хемус" край Ябланица.
43-годишният Венцислав Бузов се ударил челно в джипа на великотърновския бизнесмен и месопроизводител Йосиф Новосад, известен като Чеха. Полицаят загинал на място, а хората в джипа се отървали без наранявания.
Катаджия от КАТ- Велико Търново е загинал при катастрофа в понеделник вечерта на автомагистрала "Хемус" край Ябланица. 43-годишният Венцислав Бузов се ударил челно в джипа на великотърновския бизнесмен и месопроизводител Йосиф Новосад, известен като Чеха. Полицаят загинал на място, а хората в джипа се отървали без наранявания.

Павлова: Няма да разстрелваме некачествени строители

http://frognews.bg/news_93954/Pavlova-Niama-da-razstrelvame-nekachestveni-stroiteli/

Няма да разстрелваме хора от строителните фирми заради некачествени ремонти. Разстреляйте министъра, ако това ще реши проблема. Това каза в предаването "Лице в лице" по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, попитана за коментар на информацията, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун не харесал дизайна на нов терминал на летището в Пхенян и наредил архитектът да бъде екзекутиран.

Единствено BGTR30 завърши в червената зона

http://econ.bg/Новини/Единствено-BGTR30-завърши-в-червената-зона-_l.a_i.682029_at.1.html

Всички индекси в търговията на Българска фондова борса (БФБ) във вторник завършиха в зелената зона. Единственото изключение бе BGTR30, който загуби...

Свлачище блокира движението в Троянския проход

http://www.cross.bg/prohod-svlachishte-troyanskiya-1471758.html

София /КРОСС/ Свлачище блокира движението в Троянския проход, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Движението по път II-35 "Троянски проход" в района на Бели Осъм е временно затруднено поради свличане на кална и скална земна маса. От АПИ призовават водачите да се движат с повишено внимание.    

Цветанов разговаря с шефа на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4848166

Българското правителство в лицето на Бойко Борисов е истински пример за спазването на фискална дисциплина и верните принципи за функциониране на страните-членки. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател
Българското правителство в лицето на Бойко Борисов е истински пример за спазването на фискална дисциплина и верните принципи за функциониране на страните-членки. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване