09/02/11 08:38
(http://vasvalch.com/)

Топ няколко: интересното от маркетинга №5

fiveПетък е! И нищо, че този петък де факто е четвъртък, пак ще ви покажа няколко неща, които прочетох през седмицата. Този път няма да си говорим само за социални медии, но и за смартфони и доминацията на Android, за PR уроците на големия Стив Джобс, както и за състоянието на българския медиен пазар.

  • Музикална пауза: все по-сериозни сигнали се надигат в защита на предположението, че Facebook ще пусне собствена музикална услуга. Звучи доста логично, като имаме предвид успеха на Grooveshark, SoundCloud, Last.fm и Spotify. Интересно е какъв модел би избрал Facebook за подобна услуга, но вероятно ще разберем на конференцията f8 на 22 септември, както казват и от Inside Facebook.
  • Мобилно: Nielsen често привличат вниманието ми с различни полезни статистики. В случая, за жалост, става дума само за САЩ, но на база лични наблюдения мисля, че тенденцията е сходна и у нас. Компанията докладва, че Android вече заема 40% пазарен дял сред мобилните операционни системи, а iOS на Apple държи едва 28%. В последната година и нещо разликата между двамата противници нараства все по-убеждаващо. Според изследването категорията на иноваторите предпочита роботчета (40%) пред ябълки (32%). Повечето разработчици вече пускат интересните си приложения едновременно във версия за Android и iPhone – също достатъчно показателно.
  • Темата Джобс: много неща се изписаха покрай голямата промяна в Apple. В дългосрочен план ще си проличи доколко това е била правилна крачка. Но нека се фокусираме на PR-страната на нещата, която разбирам по-добре. Мениджър пуснаха доста добър и сбит анализ на PR-уроците от Apple. Компанията въобще не се държеше конвенционално: не адресира проблемите, нито се опитва постоянно да комуникира с потребителите. Въпреки това остава на върха. Много важен извод, формулирани от Мениджър: не бива да слагаме задължително в еднакви рамки маркетинга или стратегиите във връзките с обществеността. Останалите вижте в материала.
  • Медии: всички знаем колко шарена е медийната среда в България. Вестник “Сега”, цитиран от PR&Медиа Новини, представя това в цифри: в България има 60 ежедневника и 148 седмичника, а 151 вестникарски издания излизат по-рядко от един път седмично, допълнително имаме и 695 списания. Доколко е възможно сред това многообразие да намериш точната ниша…

Утре работете с усмивка, в неделя, понеделник и вторник почивайте още по-добре. Не забравяйте да си харесате нов септемврийски тапет за монитора :)

___
снимка: ?Kentigern?



Още по темата:

  1. Топ няколко: интересното от маркетинга
  2. Топ няколко: интересното от маркетинга №3
  3. Топ няколко: интересното от маркетинга №2

Публикувана на 09/02/11 08:38 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/EopDFcwQb18/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване