Свободата на печата в арабския свят – някои въпроси

world-press-freedom-index2013-armeniaСамо три от 22-те арабски страни в Арабската лига – Коморски острови, Мавритания и Кувейт – са подредени в горната половина на тазгодишния Световен индекс за свободата на печата, публикуван от “Репортери без граници”. Предвид състоянието, в което се намират медиите в тези държави сравнение с останалия свят, може би е справедливо. И все пак – има няколко въпроса (интересно, че могат да бъдат зададени в голяма степен и за България – по-долу).

Ето класацията, с промяна в позицията от миналата година- в скоби.

51 Коморски острови (-6)

67 Мавритания (0)

77 Кувейт (1)

(тук е и България – на 87 място)

101 Ливан (-8)

110 Катар (4)

114 ОАЕ (-2)

125 Алжир (-3)

131 Либия (+23)

134 Йордания ( -6)

136 Мароко (2)

138 Тунис (-4)

141 Оман (-24)

146 Палестина (7)

150 Ирак (2)

158 Египет (8)

163 Саудитска Арабия (-5)

165 Бахрейн (+ 8)

167 Джибути (-8)

169 Йемен (2)

170 Судан (0)

175 Сомалия (-11)

176 Сирия (0)

Британският журналист Брайън Уитакър споделя, че принципно, класации от този тип са добра идея, но ако имат полезна методология, което в случая с този индекс може би не е правилно. Или може би индексът се нуждае от различно име.

За начало, наистина ли Коморските острови, Мавритания и Кувейт са толкова далеч напред от останалите? Има разлика от 24 места между Кувейт и следващата арабска страна, Ливан. Наистина ли Оман има повече свобода на словото от Египет? Разработването на обективна мярка за свободата на медиите не е лесна задача. “Репортери без граници” използват шест показателя: медиен плурализъм, независимост на медиите, работна среда и автоцензура, законодателна рамка, прозрачност и инфраструктура. Въпросникът, основен за проучването, също изисква разумни въпроси.

Основният проблем в индекса е, че се придава прекалено голяма тежест на институционалната и правна рамка и твърде малко на въпроса колко добре (или не) журналистите служат на обществото: каква е ползата на свободите, прескачат ли границите – и до каква степен има нещо, което може да се разглежда като обществен дебат?

По отношение на плурализма, съществуването на частни медии се третира като плюс – въпреки, че това може да е измамно, като в Мавритания или някои от страните от Персийския залив, където “частници” са всъщност най-близките до правителството хора.

По същия начин, ниският брой на арестувани журналисти може да е положителен или не знак. Той може да бъде, защото правителството позволява на журналистите да си вършат работата, но и също може да означава, че медиите са напълно опитомени. Един полезен тест е да се провери каква критика може да се направи от висши служители и особено към държавен глава, без да се усеща атмосфера на страх. На тази основа, Египет заслужава по-висок ранг, отколкото има – закрепен на 158-мо място между Ирак и Саудитска Арабия.

По отношение на България, страната се намира на 87 място – спад от 7 места! – между Гвинея и Мадагаскар. Според “Репортери без граници”, Интернет се определя като “сигурно място за журналистите на свободна практика, загатващо се, че в държавата не е отбелязано раздвижване по отношение на реформи и гарантиране на свободата на словото в традиционните медии.

доброто е жизненоважно за оцеляването на света

"Доброто е от огромно значение. Доброто е единственият шанс, единствената възможност да оцелеем като общество, като народ и светът да оцелее като цяло. Просто нямаме друг избор. Със злоба, с алчност, с егоизъм, със самолюбие светът се руши. Бог е дал основни закони, върху които се крепи обществото и целият ...

Ето ги тези, които се самонарекоха “народ”. Един протест може да крие зад себе си друг

Те са ясни, въпросът е какво да правим ние другите, нормалните хора в тази държава. Ние които не сме в русофилските клубове, не сме от Българска левица, не се дрогираме, не сме хомосексуални и не свирим на флейти, не бием жандармерията, плащаме си сметките и данъците, водим децата си на училище и искаме спокойствие. Нас [...]

Накъде след популиста?

Автор: Светозар Колибарски
Днес, както и преди десетина дни, когато се отпушваше масовата вълна от протести, основните въпроси – какво точно се случва в България и какво следва – продължават да висят във въздуха. Отговорите, трудно могат да бъдат давани. Очевидно е, че лесно захвърлената оставката на проваления кабинет Борисов не разрешава политическата криза, в която държавата внезапно потъна. Вместо да бъде развръзка на случващото се, разтурването на правителството служи единствено за пример, че и популистите също могат да бъдат разплаквани.  Неотдавна пример за това стана италианският демагог и „голям приятел” на Бойко Борисов  – данъчният мошеник Берлускони, –  който бе натирен от властта и позорно осъден.
 
Сега дойде ред и на неговия съмишленик по стил на управление да слезе от политическата сцена. И това стана факт, въпреки че подобно на Берлускони, Борисов безсрамно  намигаше на широките маси и флиртуваше с тях съсредоточавайки все повече власт в себе си. Тази неприлична игра, която обезличи институциите, се разгръщаше под звуците на фанфарни псалми на клакиращи медии, което оставяше впечатлението, че това управление ще пребъде навеки.

Развръзката обаче бе друга и внезапна и трябва да е урок, за всички политически апаратчици, които фантазират, че да имаш медийно влияние и да плещиш това, което много хора искат да чуят е достатъчно, за да си на власт.

Лектор на конференция на LSE изгонен от ОАЕ заради мнение относно Бахрейн

Студенти протестират срещу донорството на LSE от арабски режими.

Студенти протестират срещу донорството на LSE от арабски режими.

Докато световното внимание е насочено към Египет, то в друга част на света – Залива – злоупотребите и тихата цензура са се превърнали в ежедневие, като кризата в Бахрейн, застрашаваща всички правителства в района, става причина за притеснение дори сред чужди граждани. Подкрепяно негласно от Великобритания, кралското семейство в малката арабска страна често си позволява да репресира онези, чието мнение не съвпада с политиката на официалните власти.

Лондонското училище по икономика (LSE), силно критикувано от правозащитни организации, заради връзките си с авторитарни режими, отмени конференция, която трябваше да се проведе на 24 февруари в Обединените арабски емирства, след като един от лекторите е бил върнат на летището в Дубай.

На конференцията на тема “Новият Близък изток: преход в арабския свят”, са поканени няколко видни изследователи на Близкия изток, включително професор Фауаз Жержес (LSE), професор Джуан Коул (Мичигански университет), професор Роджър Оуен (Харвард) и професор Уилям Куондет (Вирджински университет). Лекторът, на който е отказан достъп до ОАЕ, д-р Кристиян Улрихсен от LSE, е трябвало да говори за “Бунтът в Бахрейн: местни, регионални и международни перспективи”.

В своя Twitter акаунт, Улрихсен написа, че паспортът му е бил отделен от останалите му колеги на международното летище в Дубай.

I am being held on arrival at Dubai International Airport. My passport has been taken & I have been separated from my #LSE colleagues.
@Dr_Ulrichsen
Kristian Ulrichsen

Един час по-късно той сподели, че е качен на самолета обратно за Лондон. В следващите съобщения в Twitter съобщава, че името му се е появило в “черния списък”, но също и, че в последната минута му е било “препоръчано” да изхвърли доклада си за конференцията.

@ 'Blacklist' was the word that the security official at the airport used.
@Dr_Ulrichsen
Kristian Ulrichsen
At that point, my paper on Bahrain was still on the schedule as planned, it was only at the last minute that orders came through to drop it.
@Dr_Ulrichsen
Kristian Ulrichsen

Миналата година Улрихсен публикува критична статия (.pdf) за революцията в Бахрейн, която завършва с думите:

“Длъжностните лица в целия регион ще се опитат да спасят Ал Халифа (управляващото семейство в Бахрейн), поне засега. Но оцеляването им идва на много висока икономическа и политическа цена, и поляризира обществото, както никога преди.

Управляващото семейство реши да плува срещу течението на Арабската пролет, незаинтересувано от смислен политически компромис и разчита на чуждестранна защита като гарант на сигурността на режима, управляващите елити ще усвоят уроците на Ал Халифа по смачкване на опозицията за сметка на вътрешния и международния авторитет.”

След като се завръща от ОАЕ, Улрихсен е подложен на серия от злобни съобщения в Twitter от потребител, живеещ в ОАЕ, Джалал бин Тания. Конференцията е трябвало да бъде партньорско събитие между LSE и Американския университет в Шарджа.

Според BBC, ограниченията са били наложени от “високопоставени държавни служители на ОАЕ”. BBC пише:

“Към днешна дата LSE получава  £5,6 милиона (8,5 милиона долара) от фондация Emirates, финансирана от правителството на ОАЕ, но институцията отрече, че фондацията е участвала в  налагането на ограниченията върху конференцията.”

Като се има предвид предишната неудобна история на отношения с арабските режими, LSE вероятно няма възможност да отмени цялата конференция, а решава да изключи един от лекторите.  През 2011 година, LSE попада под ожесточени критики заради приемането на 1,5 милиона паунда от фондация “Кадафи”, начело на която седи синът на полковник Кадафи, Сайф, който придоби докторска степен в LSE при съмнителни обстоятелства.

Патриарх или “кръстник”?

Милен Радев Чудя се и се мая, как хора интелигентни, свободомислещи, а също така хора, патриотично настроени припяват в един хор “Слава Богу, че пак си имаме патриарх, дай му Боже здраве и сила да изведе България….” и пр. кичозни славословия… Възможно ли е човеци с всичкия си да не са забелязали, че никой от [...]

Записки от фронта

Събитията се развиват толкова бързо, че всеки ден е „нова бира”. Много хора изостават от събитията – например, коментират нещо, което е било адекватно или налично преди 48 часа, а значи – отдавна преминало в историята.

Предлагам своя анализ, валиден към днешна дата. Основан е върху постоянното ми присъствие като „включен наблюдател” в протестите на „народа”. Не става дума за зелените протести, в които съм участник и които не дават поводи за притеснение – това са политически грамотни и зрели хора, от които неприятни изненади не могат да дойдат.

Та, за бунта на народа. Минахме – много бързо – през няколко етапа:

1. Бунт на гладните. Това бе началото – надигането против цените на услугите, давани от монополите. Рискът тук беше, че ще тръгнат да разбиват магазини и палят коли. Това се размина още към миналия вторник, защото дойде следващият етап:

2. „Народна власт”. Във вторник и сряда миналата седмица исканията, изработвани на улицата, напуснаха най-опасната територия – тази на бунта на гладните – за да влезнат в политиката. Влезе обаче по най-опасния начин, с искания за забрана на партиите и на парламента и пряко управление от народа за народа. Във вторник исканията клоняха към болшевизъм: управление на народни комитети по места. В сряда минаха към ранния фашизъм – представителство не чрез партии, а по гилдиен и професионален признак. Важното бе, че започнаха да мислят за политика – т.е. за конструкцията на властта и представителството в нея – а не за реквизиции от народни комисари.
 

45 оборота в минута #198 (23.02.2013)


В това издание новите сингли идват от Mr. Brown, Georgia Anne Muldrow и Substantial. Продължаваме да слушаме компилацията Record Kicks 10th, отбелязваща десетата годишнина от създаването на италианския лейбъл Record Kicks, както и парчета от албума на Colman Brothers Colman Brothers Remixed (2013, Wah Wah 45s). Другите нови албуми са на Bilal - A Love Surreal (2013, eOne Music), Nicole Willis and The Soul Investigators - Tortured Soul (2013, Timmion) и двойната компилация Electro Blues (2013, Freshly Squeezed). В края си припомняме убийствения фънк микс на варненския диджей/продуцент/музикант Mad Bear, който той направи специално за 45 оборота в минута точно преди 2 години. Поводът е предстоящото му повторно участие в предаването.

Mr. Brown – The Hub Wish /King Underground/
Georgia Anne Muldrow – Akousa /Mello Music Group/
Substantial – Resilient (Marcus D Remix) /Mello Music Group/
The Bar-Kays – Open Up Your Heart (The Apple Scruffs Edit)
Bilal – Winning Hand /eOne Music/
Bilal – Climbing /eOne Music/
Nicole Willis and the Soul Investigators – Break Free (Shake a Tail Feather) /Timmion/
Nicole Willis and the Soul Investigators – You Got Me Moon Walking /Timmion/
Quantic & his Combo Barbaro – Un Canto A Mi Tierra /Tru Thoughts/
Mop Mop – Hot Pot /INFRACom!/
John Mayall – The Laws Must Change (Empire Fantastic Remix) /Freshly Squeezed/
Lightnin’ Hopkins – Got To Move Your Baby /Freshly Squeezed/
Tarheel Slim – Number 9 Train /Freshly Squeezed/
Swing Republic feat. Howlin’ Wolf – Cryin’ At Daybreak /Freshly Squeezed/
The New Mastersounds – Your Love Is Mine (Nostalgia 77 Remix) /Record Kicks/
Kokolo – Soul Power (Lack of Afro Remix) /Record Kicks/
Steven Perri feat. Zamaun – Street Scene /Record Kicks/
Ray Harris and the Fusion Experience – Scaramunga /Record Kicks/
The Colman Brothers – El Nino (Freenwood Rhythm Coalition Remix) /Wah Wah 45s/
The Colman Brothers – Some Other Wonder (Sunlightsquare Remix) /Wah Wah 45s/

Mad Bear – Funk Mix

Иван Костов в паника: иска правителство на ДПС без предсрочни избори. Ще подкрепи Местан

Борисов ги накара всички да свалят картите на масата. Ето и Костов си показа душицата. Ние го казвахме, но някои ни се смееха: “Съветът ми към ДПС е да постъпят така, както навремето с мандата, излъчен от президента Желю Желев. Аз бих направил същото и дори бих пледирал пред нашата парламентарна група за това” Иван [...]

Когато "държавата е лош стопанин", частникът е още по

проблемът за жицата и нейната собственост
Казват, че в китайския език думата „криза” се изписва със съчетание на два иероглифа – „опасност” и „възможност” (шанс). Шансът е преди всичко във възможността да се направи анамнеза на авариралата система, да се проследи проблемът назад във времето до неговата латентна фаза и в крайна сметка да се обследват грешките.

Проблемът с монополите е всеобхватен. Той най-общо има два аспекта, икономически и политически. Дебатът започна с икономическият аспект - да национализираме, да либерализираме или да се борим за по-ниски цени при сегашното статукво на парцелиран частен монопол. Една част от протестиращите виждат решение в национализацията. Държавата гони лошите ЧЕЗ, EVN, Енерго-Про, взима дружествата под контрол и нещата потръгват. Влъхвите на неолиберализма очаквано предложиха либерализация на пазара. Пускаме още 5 или още 10 частни ЕРП-та на пазара и нещата потръгват. Позицията на водщите политически сили вкратце може да се обобщи като запазване на статуквото. Ще ги попритиснем, ще ги поглобим, ще ги позаплашим, а сетне ДКЕВР ще намери буфери, ще смъкне цените и нещата ще потръгнат. Тук съвсем съзнателно игнорирам хайдушката изцепка на Бойко Борисов, че ше отнема лицензи "до след малко".
Статуковто без съмнение устройва партиите и това не е изненада. За тях е най-изгодно да поддържат проблема възпален, да манипулират с него за собствена изгода. От една страна ЕРП-тата да смъкват по три кожи от гърбовете на зачислените си , да се 'отчитат' под една или друга форма на управляващите, които и да са те. От друга страна, ДКЕВР да дърпа уши и да раздава справедливост когато населението се разбучи.
Либерализацията по предписание трябва да създаде конкуренция, която пък от своя страна да свали цените и да повши качеството. Това звучи прекрасно, като повечето неолиберални рецепти, резултатите от които на българска почва са меко казано съмнителни. Така например, либерализацията в сектора на мобилните услуги не доведе до кой знае какво спадане не цените, а до картелна договорка между операторите. Недоволството от качестовто на услугата може да се мери с енергото и "Топлофикация". За успелите да си прехвърлят номера от един към друг оператор, все още се носят легенди, но малцина са ги виждали.
Национализацията единствено ще върне монополите в мътилката на държавното управление. Сама по себе си национализацията не бива да се стигаматизира. Не говорим за експроприяция от болшевишки тип, а за една цивилизована раздяла, ако щете придружена и с разумни компенсации. Тя е краен, но напълно легитимен инструмент за отбрана на обществения интерес в стратегически сектори на икономиката. От нея би имало полза обаче при наличието на прозрачна и ефективна система за контрол.
Именно въпросът за изграждането на тази система е първичният въпрос за развитието на България, а не въпросът за собствеността. Мантрата "държавата е лош стопанин" не позволи да се помисли сериозно за приватизацията в условията на "държава лош стопанин". Даваше се за пример успешната приватизация във Великобритания, без дори да се отбелжат драстичнните разлики. Великобритания е страна с 200 г. капитализъм. Великобритания не започна приватизацията с цел да попълни спешно продънената си хазна. Великобритания не започна приватизацията понеже е "лош стопанин", а дружествата са опоскани от крадливи държани служители. Великобритания има работещи институции с няколко века зад гърба си. Поради всички тези прични (и не само) опитът на Великобритания с приватизацията би могъл да се отчете за успешен, макар и томошната общественост да е разделена по въпроса.
Нека сега погледнем в Аржентина, годината е 1989. Новоизбраният президент Карлос Мененм стартира мащабен план за приватизация. По ирония на съдбата, перонистът Менем раздържавва много прозиводства, които Хуан Перон е национализирал. За 10 г. всичко от нефтови и газови компмании, до железниците, телекомуникациите и пенсионните фондове, пoпада в частни ръце. От приватизацията се облагодетелства предимно финансовият елит около бившия перонистки режим. Вместо обещаният разцвет, през 2001 г. аржентиската икономика се срива, избухват масови бунтове, пада и валутният борд.
При 7.3 % инфлация за периода от 1993 до 2002 г. цената на водата в Буенос Айрес скача с 88% за същия период след като е подписан договра за концесия с френската "Суез". Средната годишна печалба на на французите е 20 %. За сравнение, по същото време в САЩ водоснабдителните компании печелят между 6 и 12 %, а във Франция и Великобритания по 6-7% Паралелно с това, "Суез" реализаира под 45% от договорените инвестиции в системата до 1997 г. а около милион аржентинци остават без достъп до вода. Сагата завършва през 2006 г. когато концесията е отнета, а местният регулаторен орган (аржентинското ДКЕВР) закрит и заменен с нов. Възстановяването на аржентинската икониомика протича с генерална ревизия на всички концесии и приватизационни сделки, много от които са прекратени. Междувременно избухват поредица от корупционни скандали свързани с управлението на Карлос Менем. С един от последните можем да направи и плавният преход към България. Правителството на Менем възлага на "Сименс" поръчка за изработването на новите документи за самоличност. Преди няколко години от немския концерн признаха, че са превели чрез свързани лица 2.6 мил. долара по сметки на Карлос Менем и министъра на вътрешните работи.
Някъде тук логично възниква въпросите, защо говорейки за приватизация, винаги ни се дава за пример Великобритания, а злощастният опит на Аржентина е почти непознат? Кому е угодно да представя въпроса за собствеността като първичен и фундаментален?  Кой и защо представи приватизацията като лек срещу неспособността на държавата да изпълнява основната си фукция, а имнно да защитава обществения интерес? Какви са рисковете и последиците от раздържавяване в условията на тежка корупция, липса на ефективен следприватизационен контрол и неработеща съдебна система?
Ако кризата ни дава някаква възможност, нека това е възможността да помислим. Да помислим най-вече над въпросите, защото няма как да получиш верните отговри, ако винаги задаваш грешните въпроси.

Соломонов съд (оригиналната библейска история)

Идеята, както казах наобяд, е по-скоро в албума с картини, който вече е готов. Самата история едва ли има някой да не я е чел, но и Библията не е лошо да се препрочита понякога. :) Целият албум можете да видите тук.

Peter Paul Rubens, "The Judgement of Solomon", ~1617
3:5 А в Гаваон Господ се яви на Соломона на сън през нощта; и рече Бог: Искай какво да ти дам.


3:6 А Соломон каза: Ти показа голяма милост към слугата Си баща ми Давида, понеже той ходи пред Тебе във вярност, в правда и в сърдечна правота с Тебе; и Ти си запазил за него тая голяма милост, че си му дал син да седи на престола му, както е днес.


3:7 И сега, Господи Боже мой, Ти си направил слугата Си цар вместо баща ми Давида; а аз съм малко момче; не зная как да се обхождам {Еврейски: Да излизам и да влизам.}.


3:8 И слугата Ти е всред Твоите люде които Ти си избрал, люде много, които поради множеството си не могат да се изброят, нито да се пресметнат.


3:9 Дай, прочее, на слугата Си разумно сърце, за да съди людете Ти, за да различава между добро и зло; защото кой може да съди тоя Твой голям народ;


3:10 И тия думи бяха угодни Господу, понеже Соломон поиска това нещо.


3:11 И Бог му каза: Понеже ти поиска това нещо, и не поиска за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие,


3:12 ето, сторих според както си казал; ето, дадох ти мъдро и разумно сърце, така щото преди тебе не е имало подобен на тебе, нито подир тебе ще се издигне подобен на тебе.


3:13 А при това ти дадох каквото не си поискал - и богатство и слава, така щото между царете не ще има подобен на тебе през всичките ти дни.


3:14 И ако ходиш в Моите пътища, и пазиш повеленията Ми и заповедите Ми, както ходи баща ти Давид, тогава ще продължа дните ти.


3:15 И събуди се Соломон; и, ето, бе сън. След това, дойде в Ерусалим и като застана пред ковчега на Господния завет, пожертвува всеизгаряния и принесе примирителни приноси; направи и угощение на всичките си слуги.


3:16 Тогава дойдоха при царя две блудници та застанаха пред него.


3:17 И едната жена рече: О, господарю мой! аз и тая жена живеем в една къща; и аз родих като живеех с нея в къщата.


3:18 И на третия ден, откак родих аз, роди и тая жена; и ние бяхме сами заедно, нямаше външен човек с нас в къщата, само ние двете бяхме в къщата.


3:19 И през нощта умрял синът на тая жена, понеже го налегнала.


3:20 А тя, като станала посред нощ, взела сина ми от при мене, когато слугинята ти спеше, та го турила на своята пазуха, а своя мъртъв син турила на моята пазуха.


3:21 И в зори като станах, за да накърмя сина си, ето, той бе мъртъв; но на утринта, като го разгледах, ето, не бе моят син, когото бях родила.


3:22 А другата жена рече: Не, но живият е моят син, и мъртвият е твоят син. А тая рече: Не, но мъртвият е твоят син, а живият е моят син. Така говориха пред царя.


3:23 Тогава царят рече: Едната казва: Тоя живият е моят син, а мъртвият е твоят син; а другата казва: Не, но мъртвият е твоят син, а живият е моят син.


3:24 И царят рече: Донесете ми нож. И донесоха нож пред царя.


3:25 И царят рече: Разделете на две живото дете, и дайте половината на едната и половината на другата.


3:26 Тогава оная жена, чието беше живото дете, говори на царя (защото сърцето й я заболя за сина й), казвайки: О господарю мой! дай й живото дете, и недей го убива. А другата рече: Нито мое да е, нито твое; разделете го.


3:27 Тогава царят в отговор рече: Дайте на тая живото дете, и недейте го убива; тя е майка му.


3:28 И целият Израил чу за съда който царят отсъди; и бояха се от царя, защото видяха, че Божия мъдрост имаше в него, за да раздава правосъдие.

из "Трета книга на царете"

Литературата като енергиен източник

Българското общество е в тотална криза и сякаш само е абдикирало от своите ценности. Казвам го съвсем сериозно и отговорно, визирайки последните дни, когато дори сочени за интелектуални лидери на нацията хора се държат очарователно безумно. В такива моменти то, обществото, има само две възможности за откриване на своя месия/месии - или в църквата, или в културата. Аз залагам на второто, понеже потенциалът видимо е в пъти по-голям, като съвсем пристрастно съм за литературата като спасение.

Тук някъде всъщност, в разгара и на протестите, се появи моят фаворит за рóден автор №1 - Георги Господинов. Винаги съм го харесвал, защото той е писател в истинския смисъл на думата - повече общественик, отколкото публикуващ (интервюто на Светльо Тодоров с него в Дневник е задължително). И се появи с "Невидимите кризи", за да ни припомни защо имаме нужда от преосмисляне на миналото, какви може да са вариантите за преосмисляне, как писането не е просто начин да изразиш себе си (и по дяволите, със сигурност не е начин и причина да пишеш за себе си).

"Tова е неизбеждният ход на историята: символите винаги се превръщат в сувенири". И обратното. Ако още не сте започнали да преосмисляте носталгията по Соц-а като проектиране на миналото върху настоящето, а не прото като "интериор на тренди кръчма", време ви е да се случи. Защото иначе рискуваме сувенирите да се превърнат отново в символи, а тогава дупе да ни е яко (отново нещо, което виждаме през последните дни).

"Невидимите кризи" ти се случват в две части - "Отказаният свят" и "Обезпечено с литература", всяка от които те захвърля в различни краища на разума, карайки те да превърташ лентата - по спомени и разкази на очевидци. Едната с есета за един отминал (официално) период, който не трябва да бъде забравян, за да се вземат правилните изводи, а другата - с лекции и разработки около теорията и смисъла на литературата. И като погледнеш къде Господинов е говорил част от нещата, а и още по-важно - какво точно е говорил, ти става много гордо, та дори мечтаеш току-що да си прочел мислите на човек, готов да води Нортънови лекции.

"Предвиждам страхотно бъдеще за литературата като произвеждаща смисъл. Нещо като алтенативен енергиен източник", казва Господинов през 2010-та на откриването на Лайпцигския панаир. И аз така. Време е да започнем на чисто и тази книга е добър шанс. И ако "Невидимите кризи" се бяха появили само седмица-две по-рано, щяха да са пророчески. Сега са само с perfect timing.

Книгата излиза от печат до дни, а вече можеш да си я вземеш с предварителна поръчка от Книга за теб с твърди или меки корици. И като казвам "може", имам предвид "заслужава си". Наистина.

Христо Блажев е усетил цялата сила на книгата върху себе си, а това го сполита рядко с български заглавия - ревюто му е тук.

Вземи тази книга с отстъпка!





Какво каза Бойко Борисов за оставката при Президента по повод метежите и ролята на БСП и ДПС в тях: “Така с метежи в Германия дойде Хитлер с Гестапо, в Румъния дойде Чаушеску”

“10 секунди сме държали мандата, въпреки някои спекулации. Искам да напомня, че близо 4 години носихме цялата политическа отговорност. Това е важно да се знае. За радост протестите минаха мирно, не се проля капка кръв. Станишев и Доган свалиха правителството с метеж. Предлагам вариант за работа на институциите, а падна и митът за контрола ми [...]

Патриарх Неофит: Истината е достояние не на един или друг човек, а на цялата църква

Единството на духа било дадено изначално, но то трябва да се запазва и продължава чрез връзките на мира, посредством непрестанните усилия на вярата и любовта в Христа и общението в Светия дух. Защото чрез един дух всички сме кръстени в едно тяло. И дух Свети, който е дух на любовта и мира, не само възсеединява Христовите последователи, но и във всяка отделна душа става източник на вътрешен мир и цялостност. Църквата е единство на живота и общение в любовта. Свети апостол Павел изисква нашият съюз да бъде така съвършен, както връзките между членовете на едно тяло. За да влезем в съборността на църквата, ние трябва да се отречем от себе си, ние трябва да се справим със своето себелюбие, за да можем да влезем в единството на църквата. В пълнотата на църковното общение се осъществява и съборното преобразяване на личността. Съборността е конкретно единство в мислите и чувствата. Патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата и заедно със събратята архиереи - блюстител на...

Опълчение срещу диващината

Един лъч надежда проблесна вчера и той е насочен срещу силно агресивната обществена среда, създадена в последните години у нас. Млади хора се опълчиха на насилието и запретнаха ръкави срещу него с мирни изразни средства като камери и филми. Средношколци са определили побойника и изнасилвача като двете основни лица на насилието. И са взели дейно участие в конкурса "Лицата на насилието през погледа на децата", организиран от Националната мрежа за децата и фондация „Стефан Нойков”. Не е тайна, че една от най-агресивните среди днес е тази в училищата. Затова е радостно, че има и будни български деца, които не харесват тези силно негативни процеси и са достатъчно смели да застанат фронтално срещу тях. "В днешно време хората трябва да са по-смели, да не се страхуват да се оплачат от това или да се обърнат към някого, който може да помогне”, твърди една от участничките в проекта срещу насилието. Но тъжната истина е, че повечето деца са жертви на психическото насилие, което се...

ДСБ в Пловдив се разпадна. 23-ма напускат

След Спас Гърневски, още 23-ма напуснаха ДСБ-Пловдив заради несъгласие с политиката на партията. Според информация от партията на Костов става дума за хора, приближени на бившия градоначалник. Гърневски обяви решението си за напускане на редиците на ДСБ с декларация в медиите. Той заяви, че отказва номинацията за водач на листата за народни представители на ДСБ, [...]

Автоинтервю

Проблемът не е в моя телевизор. Антена нямам. Кабелна върви. Но влиза в него тягостната криза и после от сърцето ми кърви. Вълни щуреят. Бързат из ефира и правят битието вълнолом. С едни и същи образи дрогира светът на електронния погром. Едни и същи ментори, естети. Един и същи евтин слугинаж. Досущ като Халееви комети. Дори насъщни… като “Отче наш!” Не свършиха ли мазните тотеми, с дежурните си пози и слова? О, Бога ми! Какво измамно време на сухи и отсечени дърва! От бистър извор с шепи ми се пие! Да пия! До забрава! И до сън! Сам себе си отново да открия - не вътре в кинескопа, а ...

Мартеници от нашата поща:

Веселите  мартеници Пижо и Пенда, които Пенка Костадинова е направила от кратунки. Децата от ПГ”Слънчо” към ОДЗ “Незабравка”...

Петър Курдов от тарторите на метежа в Пловдив: съратник на Алексей Петров Трактора

Фактът, че обикалял по кръгли маси, а физиономията му гледала от страниците на национални вестници, дълбоко притеснявал голяма част от протестиращите. “Не искаме по никакъв начин да бъдем свързвани с Курдов и ментора му Алексей Петров.” Все по-ясна става конфигурацията организирала метежа срещу правителството на ГЕРБ. Руската пета колона, БСП и структури на ултралевите от [...]

Кафе

- Работите ли? - Да не съм работник, че да работя! - Значи служите? - Да не съм куче, че да служа? - Тогава с какво се занимавате? - Аз съм военен. Чакам война! Усмихни се, България! Маите може и да не са познали, че на 21 декември 2012 година ще настъпи краят на света, но ето, че учени ни уверяват, че настъпва нова ера в живота на човечеството. Май точно по този повод няколко учени загатнаха какъв може да е основният ни проблем през следващите десет години. Не, не говорим за финансовата криза, не говорим и за климатичните промени. Изследователите твърдят, че най-късно до десет години ще бъдат създадени военни роботи, които ще поробят планетата! Но колкото и апокалиптично да звучи това, убедени сме, че българинът и в това може да открие "на хляба мекото", също като в онзи виц, в който двама си говорят и единият казва: - Все някога ще създадем съвършени роботи. Те ще ни спасят от цялата физическа и умствена работа. - А ние какво ще правим? - Ще им сервираме кафето,...

Ангел Славчев ултра ляв тартор на метежа: член на партия “Българската левица”, шеф на младежката структура на русофилите, борец за легализация на дрогата в България

Какви хора провокираха безредиците в България? Ето една от емблематичните фигури – Ангел Славчев . Той е ултралевичар и съратник на БСП. Член на Българската левица. Подкрепя либерализацията на дрогата и проституцията. Освен това е председател на младежката структура на русофилите. Последното хвърля светлина и върху един от източниците за финансиране на метежите. Следите водят към [...]

Solar Gangnam Style.

 Сигурно някои от вас вече са видели първото ми участие в "Господари на ефира", случило се на 21-ви февруари и озаглавено "Злоупотреби в АЕЦ "Козлодуй"". За тези които са пропуснали излъчването по НОВА ...

Къде е гробът на Васил Левски

Инж. Станой Николов Руменин, роден на 1 ноември 1922 г., от София. На 16 и 17 февруари прочетох статии във връзка със 140-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Аз не съм чел писаното за Левски от Николай Хайтов и от Димитър Овчаров и Петър Вълев, но като анализирах задълбочено статията "Учени: Левски е погребан в "Св. Петка", чета и недоумявам. Всичко това за мен са журналистически хрумвания - чул този от онзи, еди кой си ми каза. Истината е една - до лятото на 1956 г. никой не е знаел къде е погребано тялото на обесения Левски. Аз съм единственият в момента жив свидетел и участник в откриването на гроба на Васил Левски. Има легенди, че тялото на обесения Левски е свалено от бесилото и хвърлено в блатото на Кулюция (където в момента се намира болница ИСУЛ). Втората легенда е, че тялото е погребано в гробището в края на града, където в момента се намира сградата на КНСБ срещу Министерството на земеделието и храните. Принуден съм да опиша подробно къде действително е...

Какво се случи

Народът излезе на улиците. Отдавна не беше се случвало. Някой ще каже – та той не се беше прибирал! В последните десетина години постоянно имаше или млекопроизводители, или земеделци, или лекари и учители, че даже и полицаи, които пушат кротко в знак на протест – пред сградите, където морно и доволно се е нагнездила Властта и си почива. Та нали и самият ти, глупако, стоеше пред мИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ (не знам как да го напиша с по-малка буква) и протестираше преди две години в подкрепа на библиотеките. В които няма нови книги от хиляда и шестстотната година, а когато отидеш в тях и попиташ: Имате ли съвременни български автори - ти отговарят: Ами съвсем от новите нямаме де, но имаме тука на Григорий Цамблак една-две книжки и на Паисий историйката… М-да…Имаше доста протести и в предишни години. Но аз имам предвид – Народа! Защото има един такъв феномен. Когато излязат млекопроизводителите или някои други подобни – волно или неволно, съзнателно или несъзнателно – всички останали...

Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет

Плевнелиев съобщи, че в сряда ще връчи мандат за съставяне на правителството на БСП. „Конституцията ще бъде спазена. Институциите ще работят, правителството в оставка върши своята работа”, каза още президентът. Плевнелиев призова всички институции да полагат усилия, така че да отговорят на интересите на гражданите. „Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията - ще чуя всеки. В четвъртък ще направя обръщение към нацията от най-високата трибуна – Народното събрание”, допълни държавният глава.

Д. Добрев: Знаете ли кой работи в ЧЕЗ?

В енергоразпределителната компания ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на компанията - обяви икономическият министър в оставка Делян Добрев пред Би Ти Ви.

Бареков се уплаши от истината и уволни Люба Кулезич

Защо? Ами защото жената каза истина в предаването си – и за протестите, и за Русия, и за зависимостите, и за платените и организирани лумпени. Гледайте това култово предаване тук. Кулезич:  “Завършваме този разговор с опасенията, че … Коритаров я прекъсва: “…, че няма да има втори …” Така излезе. Втори разговор няма да има, твърде много [...]

Държавата не е дюкян за алъш-вериш

Държавата ни се е превърнала в удобно дюкянче за онези, които умеят да се ползват от нея. Особено това важи за хората, намиращи се на горните стъпала на йерархичната стълба. Те печелят от "лотарията" всекидневно и смятат това положение за закономерно, понеже мислят за себе си като за избраници на съдбата. Нашите политици и амбициозните от първата редица не са способни да си представят друга политика, освен безропотното подчинение на think tank–ове. Каквото и да се говори за тях, а и каквото и да си мислят те, всички тези честолюбиви хора се вълнуват само за кариерата си.

Соломонов съд

Имам намерение да кача албум с картини на страницата във Фейсбук  по сюжета за соломоновия съд и докато търсех да прикача оригиналната библейска история, попаднах на тоя прекрасен разказ на Чудомир в Читанката. Та, картините малко по-късно. 

Полският пъдар докара в общината един подплашен хлапак, натоварен с цял наръч млади, крехки лозови издънки.
Кметът, който по това време се мъчеше да улови една голяма муха на прозореца, ги забеляза, почука и даде знак да го заведат при него. Пъдарят хвана хлапето за зачервеното ухо и го повлече нагоре по стълбите.
— Какво има? Какво е станало?
— Ето го! Виж го, господин кмете, гроздобер правил, келешът му с келеш!
— Чие е това момче?
— Плашоково май че е. На Таня Мильов Плашоков, брашнаря, дето дюкянът му е до Мерджановия хан. Отзарана още го забелязах от могилата, че щъка из тяхната нива до Бялата чешма, и си рекох: за пакост е дошло, копелето му с копеле, ама де да видим! Щура се насам-натам, катери се по дърветата, хвърля камъни по птичетата, по едно време, като се намъкна в даскал Костадиновото лозе и почна да чесне филизи от хасмите. Откърши един, сдъвче му върха, захвърли го, отчесне друг, отхапе го и пак същото. Рипнах аз тогава, затекох се, ама дорде мина дола, дордето го дебна из нивите, то цял наръч накъсало. Натупах го аз, както му се следва, натоварих го с младоците, прекарах го през сред чаршията, за да го види мало и голямо, ама пакостта си е пакост и трябва да се заплати!
— Добре, добре! Остави окършените стъбла тама, зад вратата, заключи в зимника момчето и иди кажи на баща му да дойде веднага. Да видим от тоя стрижимух какво можем да изкараме.
Пъдарят струпа издънките на пода, пипна хлапето отново за ухото и го повлече навън.
Не се мина половин час, и Таньо Плашокът, напудрен от горе до долу с брашно, се представи в канцеларията:
— Добър ден, господин кмете!
— Дал ти господ добро, бай Танко! Добре дошъл!
— Викали сте ме нещо.
— Виках те, бай Танко, виках те. За съвет ми трябваш.
— Ами че ако нещо такоа… Ако мога да услужа… Ний сме хора прости, както знаеш, такоа, ама…
— Една пакост е извършена в лозята тази сутрин. Хлапе някакво мърсувало из тях и изпочупило младите филизи, та ти, като стар и опитен лозар, ще видиш и ще прецениш най-добре като каква глоба да му наложим.
— Тц-тц-тц! Я гледай, я гледай! Филизи, казваш, а? Младоци още на цвят, значи. Калпав свят, брей! Хайдути хора, веричката им проклета! Че нямат ли бащи тия копелтии бе, брате, майки нямат ли да се грижат за тях и да ги възпитават!
— Имат ли, нямат ли, после ще видим, а сега ето ти там зад вратата са, до стълбата. Прегледай ги, прецени колко пакост е сторена, за да видим какво да правим след това.
Плашокът отиде зад вратата, приклекна и почна да разглежда внимателно и сериозно като вещо лице изпочупените стъбла. Премята ги, прехвърля ги, брои цветовете и едва набелязаните гроздове по тях, псува, руга, пъшка.
— Ама точно ще прецениш и честно! По съвест.
— Честно бе, господин кмете, по съвест, разбира се, може ли? Такъв ли човек съм аз? Не ща нито единият да пострада, нито другият. То, разбира се, на везни не може да се премери, но все пак, горе-долу, ако съм аз, най-малко двеста лева глоба ще им лепна на тия кератии, дето не могат да си командват фамилиите, а ги пущат из хорските имоти.
— Не са ли множко?
— Хич не са много даже. Лозе е то, не е шега работа. Оране, копане, заравяне, отравяне, връзване, развързване, колове, огради, рязане, пръскане — масрафи са това. И триста лева са малко даже, но понеже е за пръв път, нека се опарят, та да си отварят зъркелите занапред. Какви са тези разфайлъци! Ред и законност трябва да има!
— Добре, добре! Тогава… тогава, бай Танко, щом е така, брой двеста лева тука, а аз ще кажа на бирника да ти издаде разписка.
Бай Таньо Плашокът остана зяпнал и не можа даже да преглътне.
— Хайде, хайде, брой парите, че други ме чакат. Тази работа е свършена от твоето момче, да ти е живо и здраво. Отзарана го хванал пъдарят, като ги кърши из даскаловото лозе до вашата нива, и го докара. Долу в зимника е затворено. Плащай, та да го освободя, да не ставате за смях пред хората, и други път отваряй си очите къде ходи и какво прави, че глобата ще е двойна.
Бай Таньо, понеже небцето му беше съвсем засъхнало, пак нищо не можа да каже. Дигна само отчаяно ръце нагоре, пусна ги след това като отсечени върху бедрата си и потъна в облак брашнен прах, който излезе из потурите му. После извади бавно дългата си кожена кесия и почна левче по левче да отброява глобата.

Чудомир


БХК: Политическата демокрация е неделима от върховенството на закона

БХК: Политическата демокрация е неделима от върховенството на закона

„Джанго, без окови” - с две награди „Оскар”

„Джанго, без окови” - с две награди „Оскар”

В крак с бремето на похода на маргиналите

Понеже на най-големия митинг в София от януарските събития през 1997–ма година насам не видях политици, искам да кажа на онези от тях, които четат този текст, какво видях. Защото се съмнявам, че подобен репортаж ще прочетат във вцепенените от страх медии, треперещи кога протестиращите ще се сетят за журналистическата вина за гангренясването на ситуацията, при която вече се налага ампутация, тъй като самите медии абдикираха от отговорността си да лекуват самозабравилата се власт от болното й самочувствие на недосегаема.

Ще ви изненадам с първата си констатация: протестиращите се скъсаха да ме снимат- как да го кажа по самоиронично, че да не остане подозрение, че се „хваля” с това!? Причината за тяхното любопитство беше по-скоро екзотиката. Тя беше предимно в това, че някаква разпознаваема физиономия се е осмелила да се появи между тях. Признавам си, не очаквах, че ще раздавам автографи и ще позирам за снимка, а бях готов да се натъкна на враждебност и агресия в пряк контакт с хора, с чиито крайно леви или крайно десни разбирания воювам от години в интернет. Така че би трябвало да съм адски доволен от това внимание! Обаче не съм.

Това е първият митинг в живота ми- а съм участвал в десетки- които посещавам повече като журналист, отколкото като гражданин. Исках да видя и усетя атмосферата, за да не коментирам само продукцията, предоставяна от камерите на телевизията. Различно е, повярвайте.

Никога при никакви струпвания на хора не съм виждал толкова много смачкани от живота индивиди, събрани на едно място- млади и стари, мъже и жени. На всички големи митинги винаги е имало всякакви хора. Но толкова еднородна маса от доведени до ярост човеци, сред които „умерените” физиономии бяха в явно малцинство, не съм виждал.

Това беше марш на маргинализираните. Като в роман на Емил Зола, описващ крайното отчаяние на пролетариите в сърцето на Европа в зората на нейната индустриализация.

В центъра на София маршируваха антиподите на силиконовите красавици и шоумените, на „добре облечените бизнесмени” ( имаше доста зле облечени мутри, народни мутри, така да се каже). Дефилираха антиобразите на онзи весел и охолен живот, който блика от екраните. Блика като шампанско за 300 евро бутилката, с което шоумена Бареков се полива господарски в скъп европейски курорт и после си пуска снимката да я видят всички. На цялата парвенющина на самозабравилите се зализани мутри, плезещи се на народа си от екраните, в София вчера беше показан гневен юмрук, обилно татуиран с левичарска символика и нацистки пречупени фетиши.

Кеф ли е да се слееш с тях? Не, за мен не е. Защото усещането е за безпомощност и ненужност дори. Хората са прави да протестират и макар да съм го правил пет години всекидневно в блога си вече пет години и имам близо три хиляди доказателства за това, няма как да им опонирам. Нищо не можеш да им кажеш, колкото и да се имаш за устат.

Преминах мълчаливо (защото не мога да крещя „смърт на партиите”, което е призив за диктатура и масово насилие) заедно с тях по улиците в центъра на София. Опитах се да разбера тези хора, които скандират абсурди, като „смърт на съдебната система”. Рискувах да стана мутра- не по индукция, заради дифузията ми с мутрите, а разбита от тях мутра на несъгласен с патоса на демонстрантите демонстрант. Но си струваше риска.

Убедих се отново от личен опит, че без да рискуваш лично, никой няма да те уважава- или поне търпи- в момент на изпитание. Управниците ни имат основание да се страхуват от гнева на народа си, поради което ходят само там, където ги целуват и прегръщат. С бягството си Борисов показа, че е страхливец и това за пореден път убеди най-смачканата част от народа, че трябва да търси начин сам да се оправя както си знае- нищо, че това никак не звучи рационално ( и някои от протестиращи го знаят, но също упорито се борят за правото на ирационалност).

Без лидери и лидерство е така. А лидерство без поне малко жертвоготовност няма да се роди- страшно много хора се усещат като жертва на „системата” и системното пренебрегване на това усещане със самохвалствата за „успехите” водят рано или късно до онова, което наблюдаваме безпомощно в момента.

Лоша услуга ви оказаха напазаруваните медии и журналисти, господин Борисов! Трябваше поне мъничко да Ви „понаплюят”, докато бяхте на пиедестала им, за да видят и чуят отритнатите от трапезата сънародници, че има мъничко контрол и справедливост в поверената Ви държава. Сега са готови вече и в плюнка да Ви удавят, но нито закъснелите плювни ще ги спасят, нито Вие ще се осмелите да се приближите вече до народния гняв на една плюнка разстояние.

Тайната на малкия жест

хляб

Въпреки че от години обръщам внимание на отношението към клиентите чисто професионално, продължавам да се впечатлявам, когато някъде стана “жертва” на чудесно обслужване. Затова ще ви разкажа една история от кварталната пекарна.

В Бели брези навсякъде има малки магазинчета за месо, вина, хляб, био-продукти и какво ли още не – това е и част от чара на квартала. Но въпреки тази уютност, рядко попадам на хора, които знаят как да обслужват клиентите си добре. Водя приятелски разговори с продавачите само в един магазин и то защото всеки ден ми се налага да мина оттам и вече наистина се познаваме добре. В другата ми обичайна отбивка ме обслужват стерилно-учтиво, като стар приятел, чието име си забравил.

Наскоро наблизо отвориха нова пекарна, в която всяка вечер буквално едва се влиза от хора – продуктите са чудни, интерес очевидно има. Преди две вечери служителите там ме изненадаха приятно. Беше вече късно и те очевидно затваряха, но се съгласиха с усмивка да ме обслужат. Избрах си хляб за вечеря, а продавачката ме попита “А царевичен хляб обичате ли?” Тъй като се бях замислила за друго, погледнах я малко разсеяно и казах “Да.” Тогава тя ми подаде и една царевична питка подарък от магазина. Излишно е да казвам, че този хляб нямаше да се продаде и този подарък не им е струвал нищо. Но жестът беше адски мил, а усмивката – приветлива. Настроението ми след дългия петък се подобри значително.

Ето как малък жест създава редовни клиенти, word-of-mouth и препоръки в няколко социални мрежи (защото не пропуснах да ги похваля нито във Foursquare, нито във Facebook). Доброто обслужване винаги се отплаща многократно, а докато в България все още е толкова лесно да се направи новина от това, препоръчвам ви да обърнете внимание на малките жестове. Само няколко набързо надраскани съвета в тази посока:

  • Научете служителите, че обслужването на клиента е топ приоритет. Не правете компромиси с това и при оплакване взимайте мерки.
  • Дайте на служителите си свобода да решават проблемите на клиентите и да подобряват обслужването сами – ако някой строг мениджър се появи и смъмри продавачката, която ми подари хляб, тази инициатива надали ще продължи.
  • Направете усилие да решите проблем на клиент – дори това да ви носи моментна загуба, лоялността и позитивното мнение се отплащат в дългосрочен план.
  • Общувайте с клиентите, направете ги близки. Няма по-добро от това да можеш без задръжка да говориш със служител, да попиташ за препоръка или съвет.
  • Развийте специално отношение към лоялните си клиенти – тук работа върши всичко, в зависимост от бранша и количеството клиенти: от това да пратите картичка за рожден ден до това да запомните как клиентът пие кафето си (нещо, с което един Starbucks в Лийдс окончателно ме спечели пред съседната Costa Coffee)

Разбира се, този списък не е финален или пълен – просто дава начални насоки. За повече по темата препоръчвам да почетете малко за Zappos и тяхната мантра Delivering Happiness.

___
снимка: PetitPlat – Stephanie Kilgast

The post Тайната на малкия жест appeared first on Васи ли?!.

Говори Пловдив: КРИТИКА НА СТРАШНИЯ РАЗУМ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Разумът е наистина страшно нещо, граждани. Особено когато липсва.

Хората в Пловдив много се радват на последствията от тази сентенция и затова се опитват да ги постигнат в живота си винаги, когато не им липсва разум.

Та с българските улични протести напоследък работата стана особена. Както се изрази един умен човек онзи ден – хората първо крещят, после мислят. Ще допълня и уточня тази изтънчена мисъл, с цел да бъде разбрана в цялата нейна прелест, а също – за да не остане и капчица съмнение, че говорим именно за типично българския характер, не за някакъв си общочовешки. И уточнението е, че хората първо крещят „искам”, а чак после се опитват да измислят какво точно искат.

Обзалагам се, че дори заклети неразумници ще признаят това за нетипично поведение, що се отнася до нормалните хора по света. От ранна бебешка възраст, та до дълбока старост, стандартният подход изисква човек да знае, ако не с разум, поне с инстинкт, какво точно иска. Чак после той започва да плаче, да вади пари, да се мазни или да проявява гордост, да пише гневни памфлети, да излиза по улицата на протести или да използва някакъв друг от многобройните познати методи, за да се докопа до желаното. Понякога даже именно според характера на желанието си избира и метода за неговото постигане.

Но не, ние, в България, не правим така. Не и ние.

За пример – онзи ден по телевизията едно анонимно лице настояваше, че улицата иска пълна смяна на системата. А когато колегите го запитаха с каква друга система ще бъде сменена тази, лицето, заяви, че не знае, но че това ще го решат „всички”. Добави обаче, че няма да бъде никоя от познатите политически системи. „Толкова ли пък не можем ние, българите, да измислим някаква напълно нова, непозната за света система, ако се съберем всички заедно и сме единни” – патриотично се тупна в гърди мъжки лицето. Само да добавя, че това за колективния гений на „всички заедно”, сме го чували още в новогодишните обръщения на Гоце – Първанов. И макар подобен вид тънка философия да ми звучи като измислена от задник, все пак от приличие продължавам да му викам лице на човека. И не е смешно, никак не е смешно.

Не знам колцина от нас забелязват, но уличните протести вече се намират в своята трета фаза, стават все по-заплашителни за общественото здраве,  колкото и смешни да изглеждат иначе. Протестът започна уж като икономически и социален – най-общо, срещу високите цени на тока и ниските доходи. Миналата неделя той премина във втора фаза – чисто политическа, като поиска оставка на правителството. В сряда тя бе налице, но това не задоволи демонстрантите, както при нормален политически протест. Улицата продължи, дори до днес, да се разхожда по улиците и да вика „Искам!”, вече с идеята, че иска всичко. В смисъл – всички заедно искат всичко, което хрумне на всеки един от тях поотделно. „Един крем карамел, ако може, че в къщи жената не го прави както трябва! А-а, и нова конституция за колегата, ама по-бързичко, че мачът почва!”

Горе-долу на това ниво стигна вече цялата работа с обществения диалог в горката ни България. И ако това не ви се вижда достатъчно страшно, а смешно, ще добавя още. Забелязахте ли, че на тези три фази от ескалацията на исканията точно съответстват и три фази от самоопределението на протестиращите? Отначало те се наричаха просто „протестиращи”. През втората, политическата фаза, протестите станаха „граждански”, а те започнаха да се титулуват „граждани”. Сега, при третата фаза, те се издигнаха още в обществената йерархия, защото вече са „народът”. Ни повече, ни по-малко.

Много ме е страх от тълпата, която се представя за народ, граждани. Вас не ли?

Подобна тълпа, която се разкарва напред-назад по улиците и иска всичко, а няма кой да и се противопостави и да и каже, че говори и върши глупости във всеобща вреда, обикновено се използва от разни диктатори за въвеждане на съответната измислена от тях система. Така стана в Париж през 1789-та, което доведе до терор и избиване на част от цвета на нацията. Ленин умело използва тълпата в болшевишката революция през 1917, която проля реки от кръв. Използва ги също Хитлер през 1933, за да наложи своята – невиждана по света – национал-социалистическа система. Използваха ги като по калъп и българските комунисти през 44-та, за да ни набутат в животинската ферма наречена „народна демокрация”.

Искам да кажа, че в момента тоя „народ”, дето има претенции, без да знае какви, е пряка заплаха за демократичната система и европейската ориентация на България.

Властта в момента се търкаля по улицата, политическата класа не иска да я вземе, а уличната тълпа не може. Защото дори тя инстинктивно съзнава, че няма как седем милиона българи едновременно да бъдат на власт и да се ползват от нейните „облаги”. Защото тук никой за никакви отговорности не се интересува. Или се интересува само, когато говори за отговорностите на другите, не за своите собствени. Колко време ще остане заплашително надвиснал над главите ни този политически и обществен вакуум, не е ясно.

Някой ще ме репликира – но ето, хората правят усилия, събраха се в Сливен и София различни инициативни комитети, за да съгласуват единни искания. В този акт също има обаче безброй трагикомични елементи, които в края на краищата ни водят към най-опасното място на света – никъде.

Да не говорим, че нито един от тези инициативни комитети не признава останалите за легитимни, макар че посмъртно не може да обясни защо. Както не може да обясни и защо признава точно себе си за легитимен. Това е най-малката беля. По-голямата е, че при тези срещи колективното съзнание роди чудовища, по-реални от тези на Гоя.

Например, появи се идеята за създаване на двукамерен парламент в България. И човек веднага се пита – кога ние, българите, чак толкова напреднахме в изкуството на диалога и компромиса, изкуство, което е задължително при наличието на подобна политическа екстра? Отговор – никога. Нали знаете, че не само в Народното събрание, а и в бита  нашите български диалози като правило се водят между един, който не може да говори и друг, който не иска да слуша.

Роди се също идеята за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията, като заложи в нея по-големи възможности за граждански контрол над политиката и политиците. Само по себе си ВНС отдавна е необходимо. Само че нито политическата технология, по която то трябва да стане, нито напрегнатата обществена среда сега, предполагат то наистина да стане. Още повече – да има очаквания добър ефект върху общата ситуация и бъдещото развитие на страната. Защото ако не постигне това, едно ВНС сега ще бъде не просто безсмислено, а даже вредно.

Да не навлизам пък в темата за по-конкретни форми, които се сочат като път за реализация на гражданския контрол над политиката и политиците, а именно, създаването във всички институции на някакви си граждански комитети – или назначаване на отделни „граждански” комисари – които пряко да контролират решенията в министерства, май и в Парламента. Ами запитайте се само – кой и по какъв признак ще бъде избран да участва в тези контролни органи, ще си зареже ли той другата работа, за да кисне по цял ден в министерството безплатно. А ако не е безплатно – как и кой ще му плаща за това. Ако плащането идва от бюджета, тоест, от нашите данъци, ще се раздуят и без това огромните административни разходи, при твърде съмнителен ефект. Ако пък заплатите на комисарите ги плаща някой друг, например „народът”, да речем чрез гражданско отговорния частен капитал, то какво ще иска и какви влияния ще прокарва той чрез назначените си хорица. И това дали ще е в полза на „народа”?

Още по-необятна става заложената тук глупост, като се забележи, че се иска пряк граждански контрол и върху съдебната система. `Ми оттам до създаването на революционни трибунали, които да въздават правосъдието с пистолет в ръка, пряко, по симпатии и антипатии, а не според закона, стъпката е толкова малка, че чак липсва.

Но да не влизам в повече детайли. Идиотщината, която се излива на талази както от устата на тъй наречените протестиращи, така и от онези с мъка скърпени декларации, които инициативните комитети едва скалъпиха тези дни, всъщност е толкова голяма, че ако не беше страшна, никой нямаше да я види. Но тя е страшна, защото има претенция да е истина от последна инстанция. Претенция да е целият глас народен. И претенция, че друг път няма.

А ако има, то ние с протестите си ще го стопираме.

Например страшно прозвуча заканата в събота от страна на един от инициативните комитети, че протестите ще се засилят, ако президентът назначи служебно правителство. Ами такъв е законът, все пак някой трябва да управлява в преходния период. И ако не служебен кабинет, тогава кой? Лошият Бойко, когото изритахме ли? Или май никой. Защото тъй нареченият „народ” не иска сегашните партии, но не иска или не може да създаде своя и с нея да участва в нормалния демократичен процес. Точно заради тази тяхна позиция всъщност се стига до сегашната обществена безизходица, която, ако продължи още малко, непременно ще доведе до катастрофа – политическа, икономическа или и двете заедно.

А иначе пътища много. И то отдавна известни, защото нали няма смисъл тепърва да измисляме топлата вода на демокрацията. Ако изобщо искаме да се придържаме към демокрацията, де, което става все по-съмнително.

Съдраха се всички да плюят Бойко Борисов, след като кабинетът му падна. И никой не отбеляза, че този човек, независимо от всичките глупости, извършени по време на мандата, сега достойно заяви в обръщение към привържениците си – не излизайте по площадите, за да не се нагнетява напрежение, изборите са единственият демократичен път за решаване на проблемите. Подобни думи на излезе да каже нито един от смелите опозиционни политически водачи както от ляво, така и от дясно.

Машалла! Ашколсун! Аферим!

Спотайват се в момента сини и червени и гледат към улицата като мишки в трици. `Айде, червените ги разбирам. Те ще извлекат основния дивидент от цялата работа – те и техните руски господари, които не само ще си получат АЕЦ „Белене”, но и ще засилят политическото си влияние в България. За какво им трябва то ли? В новите условия, когато руснаците загубиха две опори в Близкия Изток – Ирак и Либия, на път са да загубят Сирия, а, нищо чудно, после и Иран, на практика за тях Балканите като политически плацдарм в региона на Средиземно море стават все по-важни. Това е основната причина да се засили и поддържа тук, у нас, високо обществено напрежение, което си е просто форма на мътна вода, подходяща за политически бракониерски лов. Дано не се отиде по този път и още по-далеч, до необходимостта да ни спретнат нещо като истински граждански конфликт насред Балканите. Така че червените ги разбирам, макар да ги обвинявам за дългогодишната им политика на национално предателство и слугинажа им спрямо Русия.

Но не разбирам сините, които в тази ситуация се показаха изцяло като мисловно и политически импотентни люде. Всъщност, не че не ги разбирам, отдавна казвам, че те нямат и никога не са имали истински десни принципи, към които да се придържат и на базата на които да водят стратегическа политическа игра. Лошото е, че тази тяхна неспособност сега се стоварва на главите на всички българи под формата на пълна липса на алтернатива.

От липсата на алтернатива до уличните анархистични призиви – да протестираме докрай, макар никой вече да не знае срещу какво и за какво, крачката е малка. Още по-малка пък е крачката от хаотичните и безсмислени протести до това кукловодите да ги използват за своите хищнически цели. В случая със сегашните протести тя вече беше направена.

Така че, разумът наистина е страшно нещо. И не само когато го нямаш. Когато го имаш, но го ползваш само за реализация на гнусни цели, също е страшно.


Кафяв ориз и задушено кисело зеле

Продукти за 4 порции:
1ч.ч. кафяв ориз
половин кисела зелка
щипка сол
1с.л. краве масло
1с.л. свинска мас

Приготвяне:
Оризът се накисва предварително за 24 часа, във вода. На следващият ден се отцежда от водата. Слага се в тенджера с капак. Наливат се 2- 3ч.ч. вода. Съдът се похлупва. Оризът се вари на слаб огън, час и половина. Накрая се отхлупва, за да се добави 1с.л. краве масло и щипка сол. Поставя се капакът и се оставя да се задушава на изключен котлон.
Половината зелка се почиства и реже на ситно. Слага се в тенджера. Полива се 1/2ч.ч. вода. Вари се на тих огън, 60 минути. Накрая се отхлупва и се добавя 1с.л. свинска мас. Обърква се. Запържва се на по- силен котлон. 15 минути. Зелето се пробърква, за да не загори.
Задушеният ориз и запържено кисело зеле се използват за гарнитура на различни видове меса или кайма. Оризът се оформя в купичка, след което се обръща в чинията. Идеята е да заеме формата на купичката. До оризът се аранжира, запържено кисело зеле.

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

ефективна комуникационна стратегия

 

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

„Комуникационна стратегия“ – съчетание от думи, което изглежда сложно, но всъщност е просто, разбираемо, достъпно. Или не е точно така… Решихме да го разшифроваме, за да стане по-близко на българския бизнес. Може да го срещнете под много форми: „стратегически комуникации“, „интегрирани маркетингови комуникации“, „дългосрочни комуникации”. Всяка от тях е с лек разграничаващ оттенък, но като цяло съдържанието е едно.

„Живей за мига, пък да става каквото ще!“

Тази фраза може да звучи красиво, но за бизнеса е провалящ начин на мислене. Виждали сме български бизнеси, които са прекратили съществуването си, защото нямат дългосрочно виждане за развитие, не познават начина, по който ще насочат комуникациите си към правилните целеви групи от клиенти с точните послания. В ерата на динамиката и голямата конкуренция става все по-належащо да знаем какво е комуникационна стратегия и защо тя е важна за бизнеса.

Голямата картина движи напред

В основата си комуникационната стратегия рисува голямата картина, която насочва бизнеса как да увеличава продажбите си; как да се развива и разраства; как да бъде „в крак“ с тенденциите, но и как „да бъде себе си“. Тя е рамката, в която бизнесът се движи към точните потенциални клиенти – той говори на техния език, присъства там, където са те; образова ги да правят информирани избори. Тази рамка обаче постоянно търпи промени и приема форми, които са адекватни на бързопроменящите се тенденции.

Седем важни стъпки за изграждане на комуникационна стратегия:

1. Разбиране на пазара. Това е базата, на която стъпваме. Кои са основните ви конкуренти, какво правят те, къде го правят; кое пречи на успеха, в който се целите; какво е пазарното ви влияние към момента – как са продажбите ви, познават ли марката, какво мислят за нея…; как се променя пазарът, какви са тенденциите на промяна.

2. Цели. Тук ключово е определянето на краткосрочни и дългосрочни цели в посоки продажби и комуникации; каква тактика ще се използва за постигането на тези цели; как ще измерите постигнатото. А едно от най-важните неща е целите ви да са реалистични.

3. Оценка ресурси. Трябва да сте наясно с бюджета и сроковете, в които искате да реализирате целите си; кои са вашите силни и слаби страни; с какъв човешки ресурс разполагате. 

4. Подходящи канали. Кои са подходящите канали; какъв опит имате дотук; кои медии са били най-ефективни; как сте стигнали до целевите си клиенти; видели ли сте реални резултати? Не всеки канал на комуникация е подходящ за всеки бизнес. Ето защо е важно да познавате добре спецификите. Предстои да пишем повече по тази тема. 

5. Точни послания. Какво ще комуникарате? Как? Какво искате да кажете? На кого? Всяка група от потенциални клиенти има определени схващания за живота, поведение, разбирания. Използва специфични думи и изрази. Ако искате да бъдете забелязани, чути и избрани, тогава ще трябва да намерите точните думи, с които да предизвикате вниманието към себе си. Докато се стигне до този момент от комуникационната ви стратегия, се изминава дълъг път на разучаване на навиците на потенциалните ви клиенти. 

6. Интегриране на каналите. Това е професионализмът –  да извлечете максимум полза от своя бюджет и да увеличите ползите от комуникацията в бизнеса си. В днешно време никой бизнес не използва само един или два канала на комуникация. Бизнесите присъстват на възможно повече места: социални медии, блогове, събития, изложения, дегустации, промоции, традиционни медии. Всеки комуникационен канал има смисъл сам за себе си, но силата идва, когато няколко канала на комуникация се обвържат така, че да подсилят взаимно съдържанието си. Тогава 1+1 не е равно на 2, а на 100. В следващи публикации ще разгледаме защо ефективността така трастично нараства.

7. Оценка на резултатите. Оценявайте, преценявайте и подобрявайте! Анализът е много важна част от комуникационната стратегия! Той ни дава отправна точка за подобрения в постоянно променящата се среда.

Разшифроването на тези седем стъпки изисква време, усилия и посвещение: дълъг процес, който се отплаща подобаващо. Добре е да преминете през всяка от тези стъпки със специалисти, за да фиксирате точните подходи и заедно да определите какви резултати може да очаквате след прилагането на комуникационната стратегия. След като се изминат тези седем стъпки, следва детайлен план за действие. 

Ще продължим да дискутираме конкретните стъпки около създаването и реализирането на комуникационната стратегия. Ще навлезем в повече детайли и ще дадем примери. Ще се радваме на вашите въпроси и коментари!

 

Снимка: MediaStart

LG представя първата безжична Ultra HD технология на MWC 2013

LG представя първата безжична Ultra HD технология на MWC 2013

LG представя първата безжична Ultra HD технология на MWC 2013

LG представя първата безжична Ultra HD технология на Свeтовния Мобилен Конгрес. Новата технология позволява на потребителите да разглеждат съдържание от смартфон на Ultra HD TV екран.

LG Electronics (LG) представя иновативна Wireless Ultra High Definition (Ultra HD) технология за пренос на данни на Световния мобилен конгрес (MWC) 2013 г. в Барселона. Мобилната функция от ново поколение позволява на потребителите да преглеждат игри и друг тип съдържание от смартфон на Ultra HD телевизор в реално време чрез безжичен пренос на данни.

“Благодарение на новата безжична технология за пренос на информация (Wireless Ultra HD Transmission technology), потребителите могат да гледат любимото си мобилно съдържание на Ultra HD телевизори”,

каза д-р Йонг-сеок Парк, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company.

“По този начин, LG комбинира функциите на мобилните технологии и дисплеи, за да осигури на потребителите си по-добро изживяване”.

Безжичната Ultra HD технология прави преноса на мултимедийно съдържание от смартфон към телевизор по-бърз и лесен в сравнение с предходни системи за компресиране и трансфер на данни. С минимално забавяне и загуба на информация, новата мобилна технология на LG пренася съдържание, използвайки WiFi мрежи. По време на преноса, мултимедийното съдържание се настройва така, че да подхожда на резолюцията на екрана приемник, като oсигурява безупречна картина.

Нещо повече – технологията на LG Wireless Ultra HD използва двойно по-малко енергия за трансфер на съдържание спрямо други технологии от подобен тип. Това е възможно с по-малкото натоварване на процесора и хардуера на смартфона.

Посетителите на Световния мобилен конгрес могат да видят тази технология на щанда на LG в зала 3 на улица Fira Gran Via от 25 до 28 февруари.

Снимка: LG

 

 

 

Букет за мама от прегънат лист А4

Наближава и празникът на мама. Това е нашият букет,който направихме от лист А4, прегънат няколко пъти по пунктираната...

Неромантично за романтичния Капри (3): Съвети за пътуване

Вили продължава с поредицата си за остров Капри. Започна се с едно въведение, после ни показа забележителностите на острова, а днес ще ни даде съвети къде-какво-как на остров Капри. Приятно четене:

Неромантично за романтичния Капри

част трета

Съвети за пътуване

  Много хора смятат, че Капри е скъпо място и затова не е за всеки. Нее... Аз мисля, че там е толкова скъпо, колкото и из центъра на Рим или Флоренция, примерно. И, че може би Венеция е  най-скъпото място в Италия. Колкото до Капри - да, той наистина излиза скъпичък, но на хората, които го посещават само за едно "здрасти" - за два-три,  четири часа. Защото:
  • Пътуването с кораб, а то няма друг начин, от Наполи или Соренто е съответно 17/15 евро в едната посока. За двупосочен билет няма отстъпка. Значи отиване/връщане = 34/30 евро.
  • После, от пристанището до Пиаца Умберто в Капри отива фуникуляр или минибус. Пак от там до Анакапри отива минибус, както и между двата града циркулира минибус. Това е градският им транспорт. Цената на билетите е 1,80 евро за навсякъде. Няма еднодневни карти. Иначе, за местните жители си има карти, седмични или за по-дълъг период, и то на дооста по-ниски цени. За местните, обаче. А те безпогрешно си се разпознават помежду си.
  • Цената за такси от пристанището до Анакапри е твърда - 20 евро. Обаче за тези 20 евро се пътува не повече от 7-8 до 10-12-15 минути, зависи от натовареността на пътя в момента и дали ще поискате, евентуално, шофьорът да ви спре за минутка-две при някоя тераса да снимате гледката.
  • Освен това, почти е абсурд таксито да ви закара точно на адреса. На пръсти се броят хотелите, до които може да стигне нормална кола. Обикновено, спирайки до някое кьоше, шофьорът хвърля един полупоглед към човека до себе си (или задната седалка) и съвсем естествено и небрежно заявява "куи, синьоре/синьора" (до тук). И най-много да ти посочи посоката, в която да продължиш сам да се оправяш из уличките /снимки - в предните публикации/.
  • Хапване и пийване - цените, както навсякъде в Италия, зависят от категорията на заведението и дали е в центъра или не, дали ти сервират или не. Но на Капри зависи и от това дали си седнал на терасата на стратегическо кафе/бар/рИсторанте, откъдето душата ти се пълни и от великолепната панорама. Т.е. тук се плаща и за гледка :)
С други думи, на Капри можеш да пиеш кафе, сервирано ти на маса, на цена от 2 до 8 евро; да хапнеш парче торта от 4 до 12 евро; малка пица "Маргарита" от 3,50 до 7 евро; останалите видове пици се въртят около 7-12 евро; салата "Капрезе" (точно Капри й е родното място) - от 7-22 евро; сладолед от 2 евро и нагоре; фреш - 3-4-5 евро; бира - 3-4-5 евро; вино - 17 евро и нагоре; минерална вода 0,5л - 2 евро...
  • Цената на разходка с корабче около острова е 16 евро, но може да варира, зависи от това дали се тръгва от Марина Гранде или Марина Пикола, и дали включва и Синята пещера или не.
И излиза, че /поне аз си го представям така, ако не съм права, поправете ме, моля/ при едно посещение на Капри с група, за около 3-4 часа, което време включва и по около 20-30 минутно висене /организационно/ на пристанището след пристигането и преди заминаването, съвсем кратка разходка из центъра на градчето Капри /а то няма какво да му се гледа толкова/ и Градините на Август /примерно, за други места няма да има време/ и малко зяпане по витрините на бутиците или присядване на по кафе за 30-40 минутки, но извън "very center" и все пак не много далеч от него, да обобщим: път 30 евро (примерно от Соренто); 2х1,80 евро за вътрешен транспорт; едно кафе (4 евро); парче торта (5 евро); един фреш (3 евро); една вода (2 евро) + едно евро за "джардините" = 48,60 евро. Плюс едно магнитче за спомен - 3 евро. Ето, прескочи 50-те евро. Т.е. за около пет часа (с пътуването по море) се изхарчват над 50 евро, което си е около 100 български лева - никак евтино за средностатистическия български джоб, мисля. И какво успя да види въпросният турист за престоя си?!? Аз мисля, че пътуването има смисъл и си заслужава харченето на пари, ако не е просто едно таралянкане по пътищата с "кратка пешеходна разходка" (на тъгъдък) по централните улици и площади, и поглеждане "отвън" на дворци и катедрали, а спокойно ходене и доволно дълго разглеждане на нещата, които ни интересуват или впечатляват, с чуване, вкусване и усещане на мястото. Т.е. да се докоснем истински до мястото. И тогава може да се каже, че сме били еди-къде си и сме видели еди-какво си. Тогава човек няма да казва "бил съм там", мъчейки се да фокусира нещо в спомените си, а веднага ясно ще му изплува конкретен образ...

Но, ставаше дума за Капри.

Струва си човек да остане поне за една нощувка на Капри. Островът не е голям и за два дена и една нощ, без да лежи край басейна на хотела, при средно темпо, може да го обходи почти подробно. Още повече, когато привечер и последните еднодневни туристи си заминат, тогава се усеща и най-истинската атмосфера на острова. Или по-ранко сутринта, преди да започнат да идват корабите с новата серия еднодневни посетители. Може би изглежда, че си противореча като казвам това, след цитирането на цените по-горе? Не. И не ви е нужен италиански спонсор. Защото, примерно... ало, пушачите! Колко ви струва една кутия цигари?  Аз не пуша, но знам, че е около 5 лв. И, ако приемем, че един пушач изпушва по една кутия дневно, това са 150 лв. на месец - на вятъра! Шест месеца по 150лв. = 900 лв. = 459 евро. Тези евренца могат да обезпечат дори един три-дневен /три!/ престой с две  нощувки. Не луксозен, нормален престой на двама души на острова. На двама, не на един!
  • Хотели на Капри има и да, вярно е, някои наистина са суупер луксозни и съкрушително скъпи. Но има и на приемливи цени при високия стандарт на Капри. От рода на стотина евро/ВВ за двама.
Най-високи са цените в разгара на лятото - през юли и август, а най-ниски са в "мъртвия" сезон - ноември-февруари /без Коледните празници/. Аз бих препоръчала като най-добро време за посещение на острова /а и с евентуално преспиване, понеже тогава цените са все още умерени/ месеците от средата на април-май-началото на юни, и след това септември-октомври-до средата на ноември. А най-най-препоръчвам целия месец май и края на септември+октомври. Защото тогава е топло, но не твърде горещо. И защото през май цъфтят розите /колко рози има на Капри! :)/, а през втората му половина полудява и жасмина. И уханието, което се носи, те кара да се чувстваш в рая! През септември и октомври пък разноцветните бугенвилии все още цъфтят достатъчно обилно и на каскади се леят по стени и огради - гледката, направо е размазваща сетивата! В добрия смисъл :) Цените, които цитирах дотук, са от миналата година (2012 - бел.Ст.). Но, както разбрах, от месец януари тази година за корабите до Капри вече има нови цени.

Разписание и цени

  • от Неапол, ето тук:
http://www.capri.net/en/ferry-schedule Пояснявам, че корабите Traghetto/Ferry возят хора + коли, микробуси, моторетки, стоки, и тръгват от пристанището, което е в близост до централна гара. Оттам тръгват и корабите тип Nave veloce/Fast ferry. А Aliscafo-Jet/Hydrofoil са на подводни криле /комети/ и тръгват от пристанището Molo Beverello пред Кастел Нуово.
  • От Соренто, ето тук:
http://www.capri.net/en/ferry-schedule?path_id=14 Пояснявам за Соренто - всички кораби тръгват от Марина Пикола. Но, внимание! Непременно още като си купувате билета, питайте точно от кой кей тръгва вашият кораб и уточнете в коя посока на пристанището е този кей. Защото може да има по едно и също време два-три кораба, които се канят да тръгнат нанякъде. Да не стане така, хм, отивате на кей №1 и там е - да, кораба е за Иския, тръгва след пет минути и - Да, синьора/синьор, спира и на Капри. - Да, ама не - О, но! Но, но, синьора! Вашият билет е за онзи кораб отсреща на кей №7, който е само до Капри. Не, не може, синьора, с този кораб. - А на билета ти пише, че корабът тръгва в... т.е. след пет минути. И? И ще трябва не да бягате, а да летите, защото между двата кея разстоянието е към 500-600м! Проверено лично! И освен това, при хубаво време винаги е пълно с народ; дечурлига, които точно в този миг се спъват и падат в краката ти; групи влачещи се туристи, и изобщоо... Повярвайте, казвам го от личен опит в гонене на италиански кораби! Даже, признавам си, веднъж го изпуснах точно за две секунди - под носа ми вдигнаха мостика. Същият съвет важи и за Марина Гранде на Капри. Информацията и касите там се намират веднага вляво до вълнолома /заставайки с лице към морето/. През лятото корабите до/от Капри са по-начесто. Тогава има и корабчета, които тръгват от/за Амалфи и Позитано, а също и от/до Салерно. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   И за финал:

Харесва ли ви името "Капри"?

Наистина ли е романтично или просто хората са го натоварили с романтика? Според вас какво означава? :) Е, и на мен ми зададоха същите въпроси, докато гледахме  как Капри се смалява в златото на залеза, а Наполи ставаше все по-сияещ и по-осезаем в разстилащото се лилаво-синьо зад гърба ни. Отговора... ама нямам причина да не вярвам на моя човек, разбир'ш ли  :) Е, историята твърди, че острова са го владели древните гърци, а на гръцки "карпос" означавало "дива свиня". Пък сега нЕма кьораво диво животно, изключвам волните "фъркати". Археолозите, все пак, бива си ги, изкопали по някое време фосили на глигани... След древните гърците на сцената дошли древните римляни, но те му викали "Острова на козите", щот' явно бъдещите византийци покрай хубавото южняшко вино са видели сметката и на свинчетата, та останали само... ммее-меее... ;) И последно - и това е исторически доказано - на острова са живели и етруски. А те са се подвизавали из Апенините въобще, ехее, още преди братята гърци. Та, в етруския език думата за "бели скали" била /май/ "каперез". А скалите на острова са  бели!... Та, на мен тé тая версия най-ми харесва, звучи ми най-романтично, ако въобще има някаква романтика в едни стръмни бели скали, устремени към морското дъно...

Заключение: Няма да си кривя душата -

колкото и скептично или материалистично да гледа човек, около/в/на Капри витае едно специално настроение, едно особено усещане, на което най-пасва определението "романтика". Хм, дори в бара на хотела нон-стоп се лееха побъркващи мелодии. За любов, естествено. Ето тази се намести в главата ми точно там, насладете се ;) http://www.youtube.com/watch?v=Izw-HeyMU20 [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Гледка от Пиаца Умберто. Пристанището е Марина Гранде.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Поглед към Монте Соларо[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Пиаца Умберто[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Пиаца Умберто  - катедралата Санто Стефано[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Пътят между Капри и Анакапри, т.е. "магистралата" им :D[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Няма как да се залуташ на Капри - начесто се срещат подобни указателни табели.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Via Camerelle - улицата на модните бутици в Капри[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="589"]остров Капри, Италия И съвсем обикновена уличка в Анакапри. Забележете обаче стълбите на къщата вляво - сигурно всяка къща на острова има украси от майолика из дворовете, стълбите, колоните край вратите...[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Много често по пиаците и парковете освен обикновени, има и пейки, облицовани с майолика.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Може да е невъзпитано, но ми е тръпка да надничам с фотоапарата из чуждите дворове. Особено, когато са ей таквиз семпли ;)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия А в рИсторанте от този тип спокойно може да се наядеш за 20 евро. На човек, с бирата... ъъ, с по една бира! :)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия А тази улица пресича почти целия остров и излиза на голямата площадка пред фаральоните. А представяте ли си тази стена, когато бугенвилиите цъфнат изцяло? Красота!  :)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Поради релефа на острова някои улици се движат едва ли не край покривите на хотели и вили. И при нашия хотел тоже ;)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия А това се виждаше от хотелската стая. Bello ѐ? ;)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия А такива са скъпите таксита, за които споменах. Сите Кабрио :)  Което е много добре, предвид, че в жегата приятно се охлаждаш докато пътуваш. А ако много силно пече, шофьора просто дръпва сенника отгоре. Гъзария, но е кеф, определено :)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Обикаляме острова с корабче. Скалите са "каперес", т.е. бели, нали?[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Гледка към острова откъм морето. Вляво до розовия хотел, е голямата наблюдателна площадка към Фаральоните. А те ми се падат вдясно и зад гърба ми /няма ги на снимката/[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Отново поглед откъм Марина Гранде[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Един от най-любимите ми/ни пейзажи от Капри - в дъното, под скалите е Марина Пикола.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италияv И този е от любимите - Фаральоните в естествена цветна рамка, гледани от Монте Соларо.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия За протокола - снимка без зум - поглед към морето долу от върха на Монте Соларо.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="589"]остров Капри, Италия На връх Монте Соларо - в парка край наблюдателната площадка.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="587"]остров Капри, Италия На връх Монте Соларо - короната на пинията по-отблизо. Интересно дърво...[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия На връх Монте Соларо - гледка, предизвикваща възторг - Неаполският залив и Везувий, Монте Фаито, п-в Амалфи - Маса Лубренсе и Соренто отпред, самият Капри под мен и острови Ли Гали /или Ле Сиренузе/ на 5-6 км югозападно от Позитано. За съжаление снимката не може да предаде усещането там горе.[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590"]остров Капри, Италия Залез на романтичния Капри. Нямам думи........... Ciao amici! A presto! ;)[/caption] Текст и снимки Вили /със съдействието на Анджело/     Автор: Вили Снимки: авторът и Анжело Други разкази свързани със [geo_mashup_category_name map_cat="392"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="392" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="392"]  

Наградите Оскари 2013

Неделя 24-ти февруари 2013 г. се проведе 85-та церемония по връчването на наградите Оскар – най-голямото събитие в света на киното, провело се в Dolby Theater в Лос Анджелис. Голямата награда за Най-добър филм, в конкуренцията на цели осем други топ филма, излезли през изминалата 2012 г., спечели Argo (Арго) на Бен Афлек (Ben Affleck), който завърши успешно похода си за филмови награди, минал през отличията на всички кино гилдии в САЩ, включително и престижните Златни глобуси. Водещ на Оскари 2013 беше комикът Сет Макфарлън (Seth MacFarlane), който започна вечерта успешно с няколко шеги, след ...

„Животът на Пи" и „Клетниците" с шеметно представяне в нощта на Оскарите

Холивудските екранизации по „Животът на Пи" и „Клетниците" и „Ана Каренина" се наредиха сред звездните  отличени на състоялата се тази нощ 85-та юбилейна церемония за наградите на Националната филмова академия на САЩ „Оскари 2013". Лентата на Анг Лий по книгата на Ян Мартел взе 4 статуетки, а мюзикълът по романа на Виктор Юго - 3.

След безспорните адмирации от страна на публиката, „Животът на Пи" получи и няколко „признания" от страна на Академията, взимайки Оскар в категориите „Визуални ефекти", „Операторско майсторство" и „Оригинална филмова музика". Най-важното от отличията бе за режисьора на филма - Анг Лий, който успя да измъкне статуетката от предварително сочения за фаворит Бен Афлек и неговия „Арго".

Ан Хатауей взе награда за актриса в поддържаща роля за превъплъщението й във Фантин в „Клетниците", а екипът на мюзикъла получи признание в още две от категориите - „Грим и причски" и „Смесване на звука". „Мюзикълът се завръща", категоричен бе Хю Джакман при едно от излизанията си на сцената в неделя вечер.

Екипът на „Ана Каренина" се поздрави с успех само в една от четирите категории, в които филмът беше номиниран - за дизайн на костюми. „Хобитът" пък бе сред разочарованията на вечерта, след като не успя да реализира нито една от трите си номинации.

Освен „Животът на Пи", хит на голямата вечер се оказа и „Арго" на Бен Афлек, който получи награди в 3 от 7-те категории, в които беше номиниран, включително и за „Най-добър филм".

Пълния списък с отличените можете да видите тукВижте и страхотното изпълнение на звездите от "Клетниците" по време на 85-та юбилейна церемония за наградите на Националната филмова академия на САЩ.

The Oscars 2013 winners list

The Oscar for best picture Sunday night at the 85th Academy Awards ,   took “Argo” . It was announced by First Lady Michelle Obama — via satellite from the White House.  The Ben Affleck-directed drama about rescuing hostages in Tehran during the Iranian revolution had been largely expected to win, even as there was controversy about the seeming snub for Affleck in the director category. “Argo” won three Oscars. It also won for adapted screenplay for Chris Terrio and film editing for William Goldenberg. “Les Miserables” leads the Oscar tally at the Dolby Theatre ...

Следващият iPad ще прилича на iPad mini и ще дойде юни

ipad-5-case_580-0

Поне така твърдят доставчици. Business Insider показва снимка, изпратена им от производител на аксесоари за устройствата на Apple, на която са показани калъфите им за iPad с Retina Display и iPad mini, както и един нов, който по всяка вероятност ще приляга на следващото поколение iPad.

Представител на компанията Minisuit, производител на аксесоарите, смята, че е много вероятно наследникът на настоящия iPad да дойде през юни тази година. По данни на Mac Buyer’s Guide на MacRumors действително е време за нов iPad. Още повече че при последното обновление потребителите очакваха повече от Apple. По всичко обаче изглежда, че iPad 5, или каквото чудно име му измислят, ще наследи някои от елементите на iPad mini – ниския профил със сигурност. Съдейки по размерите на калъфа, ще е по-малък, но ще запази пропорциите на екрана си.

Междувременно Mashable докладваха, че Brazilian Institute of Politics and Law Software са подали съдебен иск срещу Apple заради планирано и преждевременно пенсиониране на iPad 3. Представяйки “The New iPad” седем месеца след iPad 3, Apple са съкратили периода, през който потребителите могат да се радват на модерното си устройство.

Снимка: Minisuit чрез Business Insider

Проучвания показват, че iPhone е по-надежден от смартфоните на Samsung

7740116850_ba153e81b2_c

Проучвания показват, че iPhone е по-надежден от смартфоните на Samsung

Нов доклад от продукта Q&A  на сайта FixYa установи, че iPhone е по-надежден от произведените от Motorola, Samsung и Nokia смартфони, информира Mashable. Проучването разглежда данни от 722 558 проблемни доклади, посочени в сайта, и комбинира информацията с пазарен дял от StatCounter, за да се създаде максимално обективна оценка на надеждността за всеки производител на смартфони.

Apple постигат резултат от 3.47 надеждност в доклада на FixYa и техняит iPhone е със 187% по-надежден от Samsung (с резултат 1.21) и 25 пъти по-надежден от устройствата на Motorola.

Apple постигат резултат от 3.47 надеждност в доклада на FixYa и техняит iPhone е със 187% по-надежден от Samsung (с резултат 1.21) и 25 пъти по-надежден от устройствата на Motorola.

“Смартфоните са последователно сравнени точка по точка, но никой от тях не е разгледан на фона на общите тенденции в цялата смартфон линия на производителя.” – споделя главният изпълнителен директор и основател на FixYa, Янив Бенсадон, в прессъобщение, представящо резултатите от проучването. “Най-новият доклад на FixYa разглежда устройства като iPhone, Galaxy или Lumia, анализира внимателно проблемите им на фона на пазарния дял, а след това имаме възможност веднага да сравним производителите, използвайки резултата за надеждност. Резултатът е точен и справедлив метод да сравним тези големи компании, за да преценим наистина кой е най-надежден и кои от тях дори се конкурират.”

Докладът на FixYa представя много по-задълбочен анализ от просто сравнение на един модел телефон с друг. Сайтът разглежда продуктовите линии на бранда като цяло, отбелязвайки честите оплаквания за всеки един от тях. Потребителите на Apple например се оплакват от живота на батерията на устройството, липсата на нови функции и адаптивност, както и от проблеми, свързани с Wi-Fi.
Потребителите на смартфони Samsung имат съвсем различни проблеми, свързани с микрофоните и говорителите на телефоните, както и с живота на батерията. Клиентите на Samsung се оплакват също, че устройствата им се нагорещяват.
Температурата на устройството беше доскоро проблем и за клиентите на Nokia, които се оплакваха не само от факта, че устройството им се нагорещява, но също така от бавно време за реакция, слаба батерия и бедна екосистема на приложенията.
Притежателите на Motorola, които се класират сред най-малко доволните от мобилните си телефони, са единствените, които не се оплакват за живота на батерията. Вместо това те имат проблеми с камерата на устройството и високоговорителя, както и проблеми със сензорния екран. Потребителите на Motorola са най-недоволни от приложенията, които идват предварително инсталирани на техните устройства.

 

Можете да разгледате пълния текст на доклада на FixYa на техния сайт.

снимки: FixYa,  Bill.C2 on Flickr

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване