Проф. Ангел Станков: Конкурсът за млади цигулари в Хасково е трамплин за таланти

Проф. Ангел Станков

Световноизвестният маестро- цигулар, проф. Ангел Станков днес пристигна в Хасково. Утре вечер от 19 часа на сцената на ДКТ “Ив. Димов”, маестрото ще изнесе съвместен концерт с пианистът Божидар Ноев, посветен на 180 години от рождението на Йоханес Брамс”. С него ще бъдат открити 38-те Музикални дни „Недялка Симеонова” в Хасково. За пета поредна година той е председател на журито на Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”.

“Изключително много се радвам, че конкурсът на името на проф. Недялка Симеонова вече получава такава световна популярност. Тази година имаме повече участници от миналата. Това свидетелства за международното му признание”, сподели маестрото.

В музикалната надпревара тази година ще се борят 32-ма млади цигулари, разделени в четири възрастови групи. Талантите са от 10 държави: Узбекистан, Молдова, Украйна, Македония, Румъния, Турция, Гърция, Австрия, Тайван и България. За проф. Станков голяма роля в популяризирането на конкурса имат неговите лаореати и носители на награди през годините. Маестрото определя конкурсът като трамплин за реализация на младите цигулари на международни сцени. Като председател на конкурсното жури той и неговите колеги ще следят при оценяването на младите цигулари за техническата прецизност на изпълнението, както и за интерпретацията, която трябва да бъде съответстваща на стила на класическото произведение.

Тази година освен познатите награди, ще бъде присъдена и една специална, довери професорът. Мария Теофилова, ученичка на проф. Недялка Симеонова е подготвила изненада за млад български талант. Той ще бъде отличен от нея с цигулка за 2 000 долара. С инструмента, Теофилова е свирила концерт в Амстердам, довери проф. Станков.

На младите изпълнители маестрото пожела да не губят доверието в професията музикант. Ангел Станков е роден през 1948 г. в София. Може би най-високото признание в кариерата си, цигуларят получава през 2009 г. Той става първият български музикант, удостоен с орден от кралица Елизабет II.

Какво още каза проф. Ангел Станков, гледайте във видео новините на сайта. 

Димитър Димитров

 

Ясен Тодоров: Упреците на прокурор Костов са неоснователни

/КРОСС/ Упреците на прокурор Светлозар Костов считам за напълно неоснователни. Това каза председателят на Етичната комисия към Висш съдебен съвет Ясен Тодоров. Той обясни, че е решил да самосезира комисията след интервюто на Светлозар Костов, излъчено преди дни в една от телевизиите. „В него той отправи много остри критики към работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие, конкурсът за специализираната прокуратура е бил непрозрачен, упражняван е натиск, лобита. Най-неприятното беше, че каза, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност. Не може да останем безучастни към тези му думи", обоснова се Тодоров. В конкретния материал Светлозар Костов обвини Висшия съдебен съвет, че конкурсът за шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АпСпП), спечелен от Даниела Попова, бил нечестен и непрозрачен. Също така съществувало задкулисие, че е оказан натиск върху третия кандидат за поста Димчо Георгиев да се оттегли от конкурса, че ВСС не е обезпечил кадрово спецпрокуратурата, където работели само шестима обвинители. "По повод това, че аз съм провалил кандидатурата на прокурор Светлозар Костов, си прерових архива и установих, в качеството си на инспектор към ВСС, че имаше шест сигнала срещу прокурор Светлозар Костов по делото „Октопод" и всички те са приключили с извод, че липсват данни за извършено нарушение

Португалия отваря отново делото с изчезналата Мадлин

Прокурорът решил да поднови разследването, след като се появили нови улики, но подробности не бяха съобщени

"Вашингтон пост": Руски дипломат е заподозрян в шпионаж

Юрий Зайцев, директор на Руския център за наука и култура във Вашингтон, отговаря за програмата за обмен на руската федерална агенция "Россотрудничество" за САЩ

Плевен дарява на Москва бронзов бюст на генерал Скобелев

Бронзовият бюст е изработен със средства на Форума "България-Русия"

Михаил Миков предлага да се намали бюджетът на парламента


Да се намали бюджетът на Народното събрание, предложи председателят на парламента Михаил Миков, който присъства на заседанието на бюджетната комисия в парламента. От тази година бюджетът на парламента трябва да се представи поотделно от държавния бюджет.

Миков аргументира искането си със закриването на НЦИОМ и отлагането на строителството на нова пленарна зала, съобщи dariknews.bg. Миков заяви, че се предвиждат и съкращения в администрацията на парламента.

В същото време...

Георги Братоев се завърна в "Славия"


Титулярният разпределител на българския национален отбор Георги Братоев ще играе в "Славия" през новия сезон. 26-годишният волейболист се завърна в родния си клуб, след като вариантите за преминаване в по-силен отбор не се осъществиха.

Братоев тренираше с белите през последните две седмици. Той взе участие в турнира "Борис Гюдеров" в Перник, където столичани спечелиха титлата, а националът взе индивидуалната награда за най-добър разпределител.

Братоев беше картотекиран...

Здравната комисия отхвърли смекчаването на забраната за пушене

Здравната комисия в парламента отхвърля смекчаването на забраната за пушене на закрито, предложена като промяна в Закона за здравето, внесена от депутата от БСП Спас Панчев. Не бе одобрена и проектопромяната на "Атака" за връщане на режима преди налагането на тотална забрана за пушене на закрито на обществени места, наложена по предложение на ГЕРБ от 1 юни 2012.   Парламентарната икономическа комисия разгледа в сряда предложенията за промени и след оживена дискусия ги прие.   По време на двучасовото заседание в четвъртък здравната комисия изслуша представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, както и на пациентски организации, и в крайна сметка излезе със становище, че режимът за тютюнопушенето не бива да бъде променян.   Според зам.-председателя на здравната комисия Тунчер Кърджалиев либерализирането или пълната отмяна на забраната "би било голяма крачка назад в стремежа ни да подобрим здравния статут в България".   Според Спас Панчев въпреки отказа на парламентарните здравни експерти "има нагласа за това в пленарна зала да бъде подкрепена либерализацията". По думите му, народните представители смятат закона за "неработещ и корупционен".   Панчев каза още, че депутатите ще гласуват по съвест, с изключение на ГЕРБ, защото при тях решението било партийно. "Ако там също можеше да се гласува по съвест, част от колегите също биха подкрепили този проект, защото има нужда от определена либерализация", заключи той.   Между представителите на Коалиция за България обаче също има противници на либерализацията. Сред тях е и здравният министър Таня Андреева, която е член на правителството по предложение на БСП. По думите на заместника й Бойко Пенков (ДПС), Министерството на здравеопазването е единодушно против отпадането на ограниченията за пушенето.   Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов също се обяви против либерализацията, въпреки че самият той е пушач.   Съдбата на предложението за промяна в здравния закон ще се реши в пленарната зала, като към момента не е ясно дали то ще получи необходимата подкрепа, за да мине.

Малолетна открадна GSM от варненско училище

Малолетно момиче е задигнало телефон от училище във Варна, съобщиха от полицията. Сигнал за кражбата е подаден на 23 октомври, в Четвърто РУП. Мобилният телефон бил оставен без надзор в стая в училище и изчезнал. След проведени оперативно-издирвателни дейности е установена извършителката – малолетно момиче, ученичка в същото училище.

Нурсултан Назарбаев предложи Митническия съюз да приеме Турция


Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи Митническия съюз да приеме Турция. По думите му това ще помогне да бъдат пресечени слуховете, че под вида на Митническия съюз възражда СССР, съобщи РБК.

"Президентът на Турция се обърна към мен и помоли да дойде в митническия ни съюз. Хайде да приемем Турция. Да приемем Турция, голяма държава е, и разговорът ще приключи", заяви Назарбаев по време на заседания на Върховния евразийски икономически съюз в Минск.

В...

Китай подготвя закони срещу педофилията

Санкциите за държавни служители ще бъдат най-тежки

ГЕРБ били подведени от популизма и лудостта на "Атака", виновни са БСП и ДПС

Бойко Борисов заяви в Брюксел, че ГЕРБ били "подведени от всеобща лудост и популизъм" да подкрепят мораториума върху продажбата на земи на чужденци, който противоречи на ангажиментите на България към ЕС, но бившият премиер счита за "успех". Решението, предложено от "Атака", бе гласувано само преди два дни от всички депутати на ГЕРБ, заедно с националистите и част от БСП. "Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от "Атака” си приписват успех", заяви бившият премиер в пореден политически финт, целящ да оправдае пред европейските му партньори в Брюксел антиевропейския вот на ГЕРБ. След като назова забраната "успех", той побърза да прехвърли отговорността за него върху другите три партии в парламента, на които ГЕРБ се води опозиция. "Популизмът, който вкара "Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост", коментира Борисов. "От "Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", допълни той. В отговор на въпрос какво би обяснил на своите колеги от ЕНП за гласуваното удължаване на мораториума, Борисов отбеляза, че и сега фирми могат да станат собственици - например и сега най-големият чуждестранен собственик на земи е румънско дружество. Спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, ограничения, така както в много държави в Европейския съюз, посочи Борисов, внезапно осенен от идеи, които само преди два дни ГЕРБ отказа да подкрепи. "За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува. Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат", поясни той. По думите му благодарение на "Атака" "се изигра много популистка игра, която народът възприе буквално; че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи". От единодушното гласуване на ГЕРБ за мораториума, Борисов взе неочакван повод и поиска нови избори. "Моят апел е - здравият разум е крайно време да се прояви, да се направят избори и да не се допуска "Атака” с популистките й приказки да е съдник в държавата, защото това е изключително опасно", призова той. "И вчера на Станишев лично му казах - отървете се от "Атака”, да се направят предсрочни избори, и да се управлява държавата по начина, по който е определил народът, но спазвайки, европейските правила", допълни лидерът на ГЕРБ. "Сега разбирате ли парадокса - излезе, че само ДПС спазва европейските правила, партията, която, според мен най-малко ги спазва. Но, те могат спокойно да кажат - само ние защитихме", каза Борисов по повод факта, че единствено парламентарната група на ДПС изцяло и монолитно гласува "против" мораториума. "В желанието си ние да уязвим БСП, БСП да ни уязвят нас, ние вкупом гласувахме нещо, докато здравият разум можеше да предпази държавата от всички страхове, които имат българите, и да го направим по европейски начин. Но, в желанието си да докажем, че сме по- от БСП, гласуваха 91 души, и самите БСП бламираха своето правителство. Близо 60 депутати, не 5, не 6, а 60", обясни Борисов, с което на практика призна, че ГЕРБ въобще не се интересуват какви закони гласуват, а по-важно им е да играят контра на БСП. Във вторник парламентът удължи мораториума върху купуването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г. Единствено ДПС бе твърдо против подобен акт, който противоречи на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2007 г., даващ седемгодишна отсрочка за освобождаването на пазара на земеделска земя за чужди граждани. От Европейската комисия вече предупредиха, че заради подновената забрана срещу страната ни ще бъде образувана наказателна процедура, а за да нямаме подобни проблеми България трябва да получи разрешение за удължаване на мораториума от всички страни членки на ЕС, което изглежда невъзможна задача. Премиерът, министри и ръководството на БСП вече обявиха гласувания мораториум за "нищожен" и противоречащ на Конституцията. Социалистите дори заявиха, че са готови да сезират Конституционния съд, каквото намерение изрази лидерът на ДПС Лютви Местан. Бойко Борисов е в Брюксел за среща на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП) преди започващото в четвъртък заседание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от премиера Пламен Орешарски. Там е и председателят на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, а както стана ясно от думите на Борисов, двамата са си говорили в самолета. Премиерът: Забраната за продажба на земи на чужденци ще бъде преразгледана Орешарски обяви пред репортери в Брюксел, че решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Той обаче не се ангажира със срокове и процедура, по която ще стане това. "Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход", коментира Орешарски при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев. Премиерът допълни, че това решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към ЕС. Същото мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?", коментира той. В подобен дух премиерът се изказа и за кризата с бежанците у нас, заявявайки, че "отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна".

Сейф ал Ислам с обвинение за репресиите през 2011

Обвиненията бяха повдигнати на съдебно заседание в Триполи, на което присъстваха заподозрените за репресиите отпреди две години

СУ окупиран и тази нощ

Окупацията продължава. Снимка: Протестна мрежа

Окупацията на 272-ра аудитория в Ректората на СУ и в зала 13 на Факултета по журналистика остава и тази нощ.

Трима студенти ще нощуват в залата на ФЖМК и поне шестима в 272 аудитория, съобщиха организаторите на акцията пред OFFNews.bg.

В петък в окупираната зала на Ректората отново ще гостуват лектори.

Сред тях са Проф. Борислав Гаврилов от Историческия факултет, доц. Даниел Смилов от Философския факултет, политическият затворник по време на комунизма Aлфред (Фреди) Фосколо и Александър Димитров – един от трима български студенти, попаднали в затвора, защото раздавали позиви срещу нахлуването на войските на Съветския съюз в Чехословакия през 1968 г.

Протестът на студентите започва в сряда сутринта, когато в аудиторията лекция трябваше да чете предсседателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев.

Студентите не позволиха на преподавателя в Юридическяи факултет да проведе лекцията си и възразиха срещу решението на председателствания от него съд да въстанови Делян Пеевски като депутат. В декларация студентите поискаха оставката на кабинета.

Статията "СУ окупиран и тази нощ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Камен Костадинов от ДПС: Има опит за държавен преврат

Прави се опит да се делегитимират всички институции, включително напоследък и Конституционния съд. Това може да бъде разгледано и като държавен преврат. Такова поведение е безотговорно. Не може да се опитваш да делегитимираш институциите, само защото си недоволен от изборните резултати и от сегашната власт".Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ДПС Камен Костадинов.

Янков: Длъжни сме да бъдем хора и да помогнем на бежанците

/КРОСС/ Като варненски народен представител не мога да не съм загрижен от факта, че има вероятност да бъде закрита една институция, доказала в годините своята ефективност. Това заяви народният представител от Коалиция за България Красимир Янков по повод информациите, че се предвижда закриването на полицейската школа във Варна. Той отбеляза, че ако това стане факт, ще бъде прекратена и дейността на базирания там сектор „Морска гранично-полицейска подготовка", където се провежда практическо обучение на служителите от „Гранична полиция". По думите му ще последват и санкции от Европейския съюз, защото въпросния сектор „Морска гранично-полицейска подготовка" е изграден с европейски пари. „Точно поради гореизброените причини, в качеството си на зам.-председател на Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, аз ще настоявам за широка дискусия по темата, в това число и с народните представители от Варна, които трябва да отстояват интересите на варненци", категоричен бе Красимир Янков. „По темата за бежанците - първо, никога до мен не е достигала информация, че има вероятност в базата на полицейската школа да бъдат настанени бежанци. Второ - нека не спекулираме с тази тема - нека нито за миг не забравяме, че тези хора бягат от война! Те са оставили в родината си много близки, цялото си имущество, професия, бизнес - целия си предишен живот, за да спасят от смърт семейството си

Момче пръсна $100 хил., за да прилича Джъстин Бийбър

Инжекции с ботокс, присаждане на коса, промяна на зъбите, промяна на носа и устните са част от процедурите, на които се е подложил британецът

Разчитаме на правителството за "Дупката" в центъра на Варна

Отколешният проблем с Дупката в центъра на Варна е предоставен за решаване от правителството, съобщи варненският кмет Иван Портних. Той заяви, че се водят активни разговори по въпроса и че разчита на министър-председателя Пламен Орешарски за задвижването му.

САЩ и Пакистан с мълчаливо споразумение за безпилотните самолети

/КРОСС/ САЩ и Пакистан имали тайна договорка за използването на безпилотни самолети, твърди в. Вашингтон Поуст, като се позовава на секретни документи на ЦРУ. Според изданието пакистанското правителство само привидно изразявало недоволството си от използването на въпросните самолети върху територията на държавата, а всъщност е одобрявало кампанията на ЦРУ. Въпросните досиета описват десетки нападения от въздуха в племенните райони на Пакистан, като включват географски карти и снимки на поразяваните обекти преди и след атаката. Документацията обхваща периода от края на 2007 г. до последните месеци на 2011 г., когато кампанията стана много интензивна. Вестникът твърди, че конкретните документи били изготвени специално за пакистански висши дипломати, които е трябвало да бъдат уведомени за атаките. Нападенията са били насочени срещу бойци на „Ал Кайда", като изрично се споменава, че при извършването им не са пострадали цивилни. Вестникът припомня, че при посещението си в САЩ по-рано тази седмица пакистанският премиер Наваз Шариф прикани президента Барак Обама да бъдат прекратени полетите на безпилотни машини над Пакистан. В публична реч Шариф заяви, че въздушните удари с тези самолети предизвикват гнева на пакистанците и са голяма пречка в двустранните отношения.  

837 нарушения на трудовото законодателство

196 проверки за спазване изискванията на трудовото законодателство са направили специалистите от Инспекция по труда - Сливен през септември. 14 от тях са реализирани съвместно с представители на други контролни органи. Констатирани са общо 837 нарушения. Установени са 2 случая на допускане на работник или служител до работа преди да му бъде предоставена справка за заверен трудов договор в ТД на НАП. Работодателят ня...

Неправителствен сайт ще информира за ситуацията с бежанците у нас

Информационна страница за всякакви данни, свързани с бежанския поток у нас, пусна в четвъртък Института за развитие на публичната среда. В портала wwww.zakrila.info ще се публикува систематизирана институционална информация за ситуацията, свързана с бежанците, като: броя на потърсилите закрила и преминалите българо-турската граница; центровете, в които са настанени - брой места и реално настанени; предоставените хуманитарен и бежански статут; отказ за предоставяне на статут; институциите, влизащи в оперативния щаб, техните отговорности и задължения; контакти на оперативния щаб; информация за дарителски акции; информация за самите бежанци и сирийската общност. "Липсата на информация и разнопосочните сигнали, които институциите дават, пораждат съмнения и създават условия за зараждане на ксенофобски настроения сред политическите формации и обществото. Преодоляването на тези крайно негативни тенденции, е свързано преди всичко с информираността на гражданите. Затова основна цел е да бъдат обединени и систематизирани под обща шапка информационните ресурси на институциите, които имат отношение към кризата, както и инициативите на доброволци, НПО, граждани", обясняват от Института за развитие на публичната среда. Освен актуалната информация потралът ще се старае да запознава публиката с интересни аспекти от сирийския бит и култура, да насочва вниманието на публиката върху интересни материали и анализи в тази сфера. Страницата ще се постарае да отразява жестовете на солидарност, които българите правят, създавайки по този начин паралелна на институциите система за грижа и подкрепа на бежанците.

Коко Динев осигури „Газпром“ за партньор на Локо Пд

Бензиностанции „Газпром“ са новият партньор на пловдивския Локомотив. Това съобщава официалният сайт на „смърфовете“. Ето и официалното съобщение от пловдивския клуб: „Уважаеми привърженици,Ръководството на нашия клуб има удоволствието да ви съобщи, че бензиностанции “Газпром” избраха ПФК Локомотив (Пловдив) за свой стратегически футболен партньор в България! Предстои в най-скоро време да бъде подписан и официалният договор между двете страни. След неговото сключване ще стане ясно как бензиностанции “Газпром” ще партнират на футболен клуб Локом...

Левицата ще предложи законопроект, свързан с продажбата на земя на чужденци

През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде БТА.

Сириец е заклещен подобно на Том Ханкс на летището в Дубай


Сириец е заклещен на летището в Дубай вече 16 дни. Случаят му напомня на популярния филм Терминалът с Том Ханкс, пише Reuters.

Уасфи Тайсир Джарад се намира на терминал 2 след като е освободен от местен затвор. Той е излежал присъдата си за наркотици и му е издадена заповед за депортация. Тъй като родната му Сирия обаче е нестабилна, подобно на родината на Ханкс във филма, властите на Дубай са дали на 34-годишния сириец възможност да пътува където и да е по света, стига да има...

Рашко Младенов е новият директор на театъра в Благоевград

Рашко Младенов е новият директор на Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Той бе представен в четвъртък от заместник-министъра на културата Васил Василев. Младенов заема поста на досегашния директор на благоевградския театър Надежда Асенова. До смяната се стигна, след като културната институция изпадна в тежко финансово състояние с дългове около 240 000 лева, а актьорите втори месец не са получавали заплати и преди дни алармираха за проблемите пред медиите. Със своята позиция ние ясно и категорично искаме да кажем, че заставаме зад развитието на театъра в Благоевград, каза заместник-министър Василев при представянето на Рашко Младенов, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че нещата ще тръгнат в нова посока, за да се излезе от тежката ситуация. Колкото и да е държавен, този театър е част от Благоевград, той винаги е присъствал тук и без спомоществователството, без разбирането от страна на кметството няма как ние да вървим в обща посока и да се развиваме, посочи заместник-министърът. Той очаква от новото ръководство да направи план за управление на театъра и да потърси удачни решения за справяне с финансовите задължения. Новоназначеният директор Рашко Младенов каза, че не е запознат в детайли с проблемите в театъра и че му е нужно време, за да проучи състоянието на институцията и да изготви план за управлението й. Той смята, че може да се справи тежката финансова ситуация. Младенов е имал разговори с ръководството на община Благоевград и смята, че с общи усилия могат да се тласнат нещата напред.

Арафат не е бил отровен с полоний

Миналият ноември, екип от специалисти е взел проби

София Лорен спечели съдебна битка от 1974 г.


Италианската актриса София Лорен спечели започнато преди 40 години съдебно дело за неизпалатени данъци, съобщи "Ройтерс".

През 1974 г. е било изискано от нея да плати данъци върху 70 процента (276 хиляди евро) от приходите си в рамките на годината вместо стандартните 60.

Това не е първият подобен случай, свързан със 79-годишната София Лорен. Носителката на "Оскар" е прекарва 17 дни в женски затвор в Южна Италия за неизплатени данъци през 1982 г. От седем години тя живее в...

Борбата срещу рака от първо лице: Историята на Любка

Д-р Емануил Найденов и Любка в болницата "Св. Иван Рилски". Снимка: Сергей Антонов

 

Любка е първият българин, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка. Любка е и главният герой в документалния филм “Остани”, разказващ за болестта и лечението на жената по метода на специфичната имунотерапия.

Любка е от Петрич и е икономист по образование. Дълги години притежава магазин за дамски дрехи. Бизнесът й обаче започва да запада и се налага да затвори магазина. Малко по-късно получава тежката диагноза мултиформен глиобластом и животът й се преобръща.

“Имах мигрена. Ходих на лекар и започнах лечение на симптомите”, започва разказа си Любка.

Малко по-късно се появява парене и изтръпване в едната й ръка, започва да изпуска предмети.

Няколко дни след като празнувах 50-годишния си юбилей, получих нов симптом. Когато се събудих сутринта, устата ми беше леко изкривена. Веднага отидох на преглед при невролог, защото си помислих, че съм получила някакъв мини инсулт, обяснява Любка.

Направиха ми ядрено-магнитен резонанс и ми казаха, че става въпрос за тумор. Веднага заминахме за София, за да се консултирам с неврохирург. “Така се случи всичко неочаквано за нас”, казва тя.

Малко след като поставиха диагнозата, започнахме да търсим информация. И навсякъде намирахме едно и също – че това е най-тежкият вид рак. Трябваше само да разберем в кой стадий е, разказва синът на Любка. 

За операцията решават да се доверят на специалистите от болница “Св. Иван Рилски”.

Туморът се намира много близо до зоната в мозъка, която отговаря за движенията, затова предварително се обсъжда вероятността за някакви двигателни нарушения след операцията.

Целта е да се изреже възможно най-голяма част от тумора, но в същото време не искаме пациентката да остане парализирана след операцията. В тези случаи рискът е много голям и затова много хирурзи отказват да оперират, обясняват специалистите.

Операцията продължава 9 часа, като се използва нова технология, въведена през 2009 г. Операцията е успешна. Туморът е изваден и замразен.

Когато си отворих очите в болницата, си помислих колко е хубаво да виждаш небето и слънцето, колко е хубаво да си жив, казва Любка.

Съгласих се на операцията въпреки рисковете. Реших да рискувам и близките ми ме подкрепиха. Много плаках. Направих си една равносметка, започнах да дава и наставления кой какво да прави, ако се случи най-лошото, обяснява жената.

А ти се живее. Започваш да мислиш за всички неща, които си направил, и за онези, които не си успял. Искаш да направиш сватба на детето си, дъщеря ми скоро щеше да се дипломира, да дочакаш внуци, споделя Любка.

След операцията Любка заминава за град Льовен, Белгия, където ще бъде лекувана с ваксина срещу рак на мозъка.

Ваксината се прави индивидуално за нея, като от тумора се изолират антигени. Чрез тях се активират имунните клетки на тялото, които отново се вземат от пациента. Ваксината се поставя на пациента и благодарение на нея организмът на болния има шанс да се „пребори“ с останалите след операцията злокачествени туморни клетки.

Първото поставяне на ваксината е в началото на май миналата година. Пациентите с мултиформен глиобластом живеят около 8 месеца, а тези с рецидив – около 4. Близо година и половина след поставянето на ваксината Любка е добре, обясни д-р Емануил Найденов.

Любка е първият българин, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка. За нас тя е и най-успешният до момента случай, тъй като е лекувана най-дълго по тази методика, което е определящо за онкоболните пациенти, допълни той.

Историята на Любка е разказана в документален филм за лечението на мутлиформен глиобластом с ваксина срещу рак на мозъка.

Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров. Филмът е създаден с помощта на д-р Емануил Найденов, познат OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

Д-р Найденов работи за отварянето на референтен център за прилагането на метода в България. Помещения за центъра са предоставени от болница “Св. Иван Рилски”.

Премиерата на филма уважиха създателят на метода проф. Стефан Ван Гол и посланикът на Белгия Аник Ван Калстер.

Няма граници, ако искаш да се бориш за живота си. Този филм разказва не толкова за самото лечение и за метода, колкото за това какво изпитва пациентът при срещата с болестта, как изглежда болестта в неговите очи, коментира проф. Ван Гол.

Статията "Борбата срещу рака от първо лице: Историята на Любка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Борисов за мораториума: Подведохме се по популизма

Благодарене на "Атака" беше разиграна много популистка игра, която народът възприе буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не и ще изкупят земята, заяви лидерът на ГЕРБ в Брюксел

Общините са в потрес от връщането на буфера в бюджета


Държавата е заложила 5-процентен буфер в Бюджет 2014. Това засяга целия финансов ресурс, който се отпуска от държавния бюджет с изключение на държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и някои по-малки структури (виж долу карето). Връщането на механизма, прилаган до края на 2009 г., засяга както бюджетите на министерствата и подопечните им структури, така и трансферите към общините, университетите, Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално...

Глобяват нередовните собственици на кучета

Русенската община и ветеринарните лекари набелязаха общи мерки срещу нередовните собственици на кучета. От месец май досега инспекторите от отдел „Екология“ на Община Русе са съставили повече от 120 констативни протокола на неизрядни собственици на кучета, стана ясно днес. След засилената предупредителна кампания започва и налагането на глоби за констатирани нарушения, като за изминалата седмица са съставени четири акта за кучета пуснати без повод извън зоните за разходка. Според кметa Пламен Стоилов,  за да се предприемат още по-ефикасни мерки...

Образуваха досъдебно производство срещу майката на продадената Мария

В Районна прокуратура - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 182"б", ал.1 от НК срещу С.Ж.Р за това, че на неустановена дата през 2009 година е дала съгласие за продажба на детето си в Гърция. Досъдебното производство е образувано след извършена проверка във връзка с установеното в Гърция дете от женски пол със собствено име - Мария. По делото е назначена ДНК експертиза, разпитани са свидетели, изискани са справки за задгранични пътувания. Разследването по делото е възложено на следовател от Окръжна Прокуратура-С...

Атанас Атанасов все пак ще е новият треньор на "Нефтохимик"


Атанас Атанасов-Орела е новият старши треньор на закъсалия "Нефтохимик". 44-годишният специалист беше представен официално днес. Само преди месец той отново преговаряше с бургаския клуб, но тогава отказа да поеме отбора заради неразбирателство с ръководството.

"Не е имало финансови разногласия, каквито информации бяха тиражирани некоректно от някои медии, а принципни различия по въпроса за играчите, на които не желаех да разчитам. Сега този въпрос не стои на дневен ред и започвам...

Милион души годишно умират от фалшиви медикаменти

33% от всички медикаменти в света са фалшиви, сочат данни на Интерпол

Граждани, участвали в дискусиите за изборния кодекс, обсъждаха промени в Закона за конфликт на интереси


Граждани и обществени организации, които участваха в дискусиите и в обществения съвет към комисията за нов изборен кодекс, организирани от зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП) през последните 4 месеца, поискаха да се включат в бъдеща гражданска квота в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), оглавявана доскоро от Филип Златанов.

Манолова обяви, че законът трябва да бъде пренаписан

На дискусия с представители на...

Децата на "Карин дом"-Варна отбелязват Деня на плодородието

Фондация Карин дом - Варна съществува от 17 години и в този период се е доказала и развила като най - големият център по рехабилитация във Варна и в региона на Източна България, която предлага равен достъп до качествени социални услуги за деца  от Варна, региона и чужбина.

Шофьор на „Голф“ нацели бетонна стена, пострада

26-годишен мъж от Цар Калоян пострада при пътно-транспортно произшествие – съобщават от ОДМВР-Разград.   Около 0.05 часа на 24 октомври управляваният от него „Фолксваген Голф” се удря в бетонната ограда на бензиностанция „R pet” в Цар Калоян. На водача е взета кръвна проба за изследване. Настанен е в МБАЛ-Разград под наблюдение, без опасност за живота. ...

Заповедта за експулсирането на Боевски е издадена още през март


Заповедта на бразилското министерство на правосъдието за експулсирането на осъдения за трафик на кокаин Гълъбин Боевски е била публикувана в бразилския официален вестник на 14 март тази година, съобщи capital.bg

Боевски се върна изненадващо в сряда следобед с полет от Париж. Пред БНТ, които го чакаха на летището, той отказа коментар. Завръщането му учуди както министърът на правосъдието Зинаида Златанова, така и главният прокурор Сотир Цацаров.  По-рано днес Министерството на...

От „Абритус“ отмъкнаха половин тон метални планки

500 кг стоманени метални планки са изчезнали от строителен обект в археологически резерват „Абритус” – съобщават от полицията в Разград. Липсата им е установена на 22 октомври. Нанесената щета възлиза на 900 лева.   По случая е образувано досъдебно производство....

Най-важните новини от деня, четвъртък, 24 октомври

Без различни тарифи за "Гражданска отговорност" у нас и в чужбина Различните тарифи на застраховката "Гражданска отговорност" за шофиране в...

Арестуваха разградчанин за 150 кутии цигари без бандерол

Акцизни стоки без бандерол са открити при специализирана полицейска операция по линия на противодействие на конвенционалната престъпност – съобщават от ОДМВР-Разград. В хода на предприетите проверки, около 19 часа на 23 октомври в село Балкански е спрян лек автомобил „Деу Ланос”, управляван от 27-годишен мъж от Разград. В автомобила П.Х. държал 150 кутии цигари от марката „PineBlue”, необлепени с изискуемия бандерол. Мъжът е задържан за 24 часа в РУ“Полиция“-Разград.   По случая е отпочнато досъдебно производство....

Шест индустриални зони се обединиха в мащабен икономически проект

Шест индустриални зони в района на Пловдив се обединиха за да привличат инвеститори в мащабния проект “Тракия икономическа зона” и създадоха специален клъстер. Това е един от големите проекти в страната и се осъществява върху площ от 10 млн. и 700 хил. кв. метра. Включени са индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски” и промишлено-търговска зона „Куклен”. В начален етап на развитие са парк „Образование и високи технологии” в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия” и агро център „Калояново”. Пловдив...

Белослава представя нов сингъл

Певицата ще изнесе изцяло акустичен концерт в Sofia Live Club

Здравната комисия каза ”не” на пушенето в заведение

Здравната парламентарна комисия очаквано отхвърли предложенията за отмяната на пълната забрана за пушене в закрити помещения.

Бюджетната комисия прие закона за офшорките

/КРОСС/ Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие законопроекта, внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев за  забрана на регистрираните в офшорни зони дружества да участват в процедури по възлагане на обществени поръчки, както и в приватизация на държавно или общинско имущество. Такива дружества няма да имат право и да получават лицензии като кредитна институция, застрахователно или пенсионно дружество, здравноосигурителен фонд и други. В законопроекта обаче са разписани и изключения на тези забрани, а именно ограниченията не се прилагат, ако акции на дружествата се търгуват на регулиран пазар в България или друга държава-членка на ЕС, ако дружествата са част от икономическа група, чиято централа е регистрирана като данъчно лице в страна, с която България има споразумение за обмен на информация, или пък чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и физическите му собственици са известни.В мотивите на законопроекта е записано, че той ще позволи данъчно облагане на дружествата, регистрирани в офшорни зони, съответно с 10-процентен корпоративен данък върху отказания разход на местното лице и петпроцентен данък върху дивидента на чуждестранното лице от юрисдикцията с преференциален данъчен режим. За недекларирано скрито разпределение на печалбата ще се налага санкция 20%.

Сестрата на емира на Катар най-влиятелната личност в изкуството

 Сестрата на емира на Катар, шейха Маяса бинт Хамад бин Халифа Ал-Тани, беше определена за най-влиятелната личност в света на съвременното изкуство за 2013 г. от лондонското списание "Арт Ревю".

Според изданието сестрата на шейх Тамим Бен Хамад Ал-Тани харчи в качеството си на директор на Агенцията за музеите в Катар около един милиард долара (около 725 милиона евро) на година на пазара на изкуството.

Това е 30 пъти повече от общите инвестиции на МоМа от Ню Йорк и 175 пъти повече от тези на музея Тейт Модърн в Лондон миналата година, отбелязва изданието. Агенцията за музеите в Катар, която се стреми да превърне богатото емирство в Персийския залив в главен артистичен център, предизвика сензация през 2012 г., когато купи картината "Картоиграчите" на Пол Сезан на рекордна цена от 250 милиона долара (181 милиона евро).

Агенцията, която управлява различни музеи в Катар, финансира миналата година и експозицията на Деймиън Хърст в Тейт Модърн, която привлече 463 087 посетители. Шейха Маяса, която през 2011 г. беше на 90-то място, а през 2012 г. - на 11-то в класацията Топ 100 на "Арт Ревю", прави забележителен скок до първото място. Тя изпреварва германския галерист Давид Звирнер. /АФП

Лондон / Великобритания

"Вашингтон пост": САЩ и Пакистан имат тайна договорка за ударите с безпилотни самолети


Тайни документи разкриват характера на споразумението между САЩ и Пакистан за използването на безпилотни самолети, пише американският вестник "Вашингтон пост". Въпреки че многократно са заклеймявали кампанията на ЦРУ за безпилотни летателни апарати, високопоставени представители на пакистанското правителство от години тайно одобряват тази програма и редовно получават секретна информация за характера на въздушните удари, пише вестникът, като се позовава на свръхсекретни документи на ЦРУ и...

Експерти виждат в бюджет 2014 предпазливи очаквания за съживяване на икономиката

Предпазливи очаквания за съживяване на икономиката и опит да бъде оптимизиран държавният апарат видяха икономисти в бюджет-2014, потърсени от БТА да коментират представения от министъра на финансите проект. Според Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч заложеният дефицит от 1,8 процента е по-голям от предвижданото преди време свиване на дефицита и това крие риск за държавата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване