Безработицата в Испания се понижава до 26% през третото тримесечие

МВФ обаче предупреди наскоро, че тя ще остане над 25% вероятно до 2018 г. заради бавните темпове на възстановяване

    


Безработицата в Испания се понижава до 26% през третото тримесечие

МВФ обаче предупреди наскоро, че тя ще остане над 25% вероятно до 2018 г. заради бавните темпове на възстановяване

    


Видео: Хиляди позвънявания в Гърция за малката Мария



Благотворителната организация, която временно се грижи за русото и синеоко момиче, открито от полицията в ромски лагер в Централна Гърция, е залята от телефонни позвънявания от цял свят, разказва Пол Чапман от "Ройтерс".

От "Усмивка на дете" казват, че са получили над 10 000 позвънявания за броени дни, а посещенията на интернет сайта им и на страниците им в социалните мрежи са стотици хиляди.

Костас Янопулос, президент на "Усмивка на дете", казва, че наричат момичето...

Бюджетът на БАН за 2014 г. се покачва с над 12 млн. лева


Бюджетът на Българската академия на науките (БАН) догодина ще бъде близо 72.5 млн. лева, което е с над 12 млн. лева повече от заложеното за 2013 г. Това се разбира от проектобюджета, публикуван на сайта на Министерството на финансите. След като през последните няколко години финансовия министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков не даваше достатъчно средства за издръжката на Академията, правителството на Пламен Орешарски реши да бъде по-щедро към науката.

Академията ще получи от...

Местан: ДПС най-плътно защитава българския интерес

ДПС е единствената партия през целия 23-годишен преход, която е била парламентарно представена и не си е позволила да номинира свой кандидат в КС.

Борисов ще участва в Срещата на върха на лидерите на ЕНП

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на лидерите на ЕНП в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Форумът се провежда традиционно преди началото на заседанието на Европейския съвет. По време на срещата на ЕНП Бойко Борисов ще запознае десните лидери с политическата ситуация в България и продължаващите вече над 130 дни граждански протести у нас. Очаква се лидерите на партиите членки на ЕНП да обсъдят и ситуацията около бежанската вълна от Сирия.  ...

От ГЕРБ за ЧРД от сърце: Багерче за социалист

Депутати фенове на ЦСКА се видяха със Стойчо Младенов и Димитър Пенев

    


Нови награди за „Усмивките“ от Стара Загора

С голямата награда и две индивидуални награди от конкурс в Пловдив се завърнаха изпълнителите от Вокална студия "Усмивки" при Народно читалище "Родина 1860"в Стара Загора. Те спечелиха голямата награда на Националния конкурс за вокална песен "С обич и песен творим добро". Деница Димитрова и Лияна Георгиева от вокалната студия станаха носители на индивидуални награди. Конкурсът се проведе от 18 до 20 октомври в Пловдив....

Keen Acts и София Лайв Клуб представят датската банда EFTERKLANG на 12-ти ноември

Датското пост-рок, инди-оркестриално трио EFTERKLANG пристига за първи концерт на 12-ти ноември в София. Концертът на EFTERKLANG се организира от Keen Acts и София Лайв Клуб като част от музикалната платформа  My Beat by Ballantine's.

          Музикантите от Копенхаген са известни с това, че обичат да експериментират и да достигат звучене, което ярко ги откроява от всички съвременни инди-рок формации. Винаги имат за цел да постигат нещо ново и запомнящо се и това ясно личи в последния им албум - Piramida, който се смята за най-завършения продукт на датското трио.

Историята на EFTERKLANG започва преди около 13 години, когато основателите на бандата Casper Clausen, Mads Brauer и Rasmus Stolberg напускат малкия датски остров Алс и се местят в Копенхаген, където започват да експериментират с различни звуци и инструменти. Целта им е да излезнат от общоприетата музикална рамка и да се опитат да създават нова и уникална музика. А това несъмнено може да се усети в последния им албум Piramida...!

Записите по него започват през 2011 година, когато членовете на бандата предприемат 9-дневна експедиция до изоставен остров разположен в Арктическия океан – Свалбард, на чиято територия се намира изоставеният стар руско-миньорския град носещ името Пирамида. Полярният град е дом на повече полярни мечки, отколко хора и е напълно изоставен в края на 90-те години.

Именно там EFTERKLANG започват да събират звуци, извлечени от различни предмети, помещения или просто уловени от мистичната северна атмосфера на бившия миньорски град. Датчаните се сдобиват с около 1000 различни звукови форми, които впоследствие инкорпорират в парчета от албума, а някои звуци дори са запазени като основа в композициите им.

          Музиката на EFTERKLANG винаги е обгърната с мистерия и хипнотичност, а изпълненията им на живо определено не са за изпускане!
 
EFTERKLANG на живо в СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ на 12-ти ноември със специалната подкрепа на My Beat by Ballantine's и Кееn Acts.

БИЛЕТИ: в мрежата на  Eventim на цена от 15 лева, на място 20 лева

Ирландия: Полицията върна деца, отнети от роми

ДНК тестове показали, че това са истинските им семейства

Шест начина да прочистим организма си

/КРОСС/ Почти всеки човек възприема с ентусиазъм словосъчетанието "прочистване на организма", но какво всъщност трябва да прочистваме и как да направим това... Прочистването на организма е все още спорен от медицинска гледна точка въпрос, а в думата шлака всеки специалист влага свой смисъл. Максималното, което можем да направим е да помогнем на организма да изпълнява добре отделителните функции. Но това трябва да става много внимателно, а не сляпо доверявайки се на "проверената рецепта". 1. Промивка: Всеки ден трябва да се изпиват 2,5-3,5 литра течности. Този интензивен режим, базиран на течности, способства за засилване работата на бъбреците и затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също така да пием не само вода, но и сокове, чайове и отвари. Обемът на храната трябва да се съкрати около 1,5-2 пъти и тя да бъде лека - млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци. Препоръчителна е, по възможност, и употребата на диня (по 0,5 кг в продължение на 10-12 дни), която подобрява отделянето на урината и дори е способна да се справи с малките камъни. Но при този начин черният дроб и жлъчката бездействат, а червата се прочистват само отчасти. Освен това той не е безопасен: при интензивната работа на бъбреците се отмиват витамините от група В и калцият и затова е добре да се приемат допълнителни количества. 2. Зехтин плюс лимон: През деня не се яде нищо, като на всеки два часа се изпива по половин чаша лимонов сок и 2 супени лъжици зехтин

Предстои футболен турнир за ученици

На 29.10. вторник от 09:00 часа на градския стадион в гр. Поморие ще се проведе ежегодния Общински футболен турнир за ученици от V до IX клас, съобщиха от ОФК “Поморие”. Ще участват състезатели от всички училища на територията на община Поморие.

Същевременно от футболния клуб съобщиха, че отборът на ОФК “Поморие” – юноши старша възраст гостува на ФК “Миньор” гр. Раднево на 23.10. /сряда/ и с великолепна игра на състезателите от ОФК “Поморие” постигнаха резултат 2:0. Двата гола за поморийци са отбелязани от Алеко Христов.

И кметът Тотев няма да артиса

“Нито един артисал наш човек.” Тази максима на пловдивския кмет се превърна в шлагер . Макар да е извадена от тайно направен запис, в нея няма нищо скандално. Понеже няма нищо ново. Партийните назначения у нас са не само практика, но и традиция.


Може ли някой да посочи една дошла на власт партия, която да не е назначавала поголовно свои хора? “Нито един артисал наш човек.” Тази максима на пловдивския кмет се превърна в шлагер . Макар да е извадена от тайно направен запис, в нея няма нищо скандално. Понеже няма нищо ново. Партийните назначения у нас са не само практика, но и традиция. Може ли някой да посочи една дошла на власт партия, която да не е назначавала поголовно свои хора?

Има ли логика в стратегията на Microsoft за таблетите?

Nokia представи Lumia 2520, а Microsoft има Surface 2 - ситуацията напомня на две момичета, които се появяват на бала с еднакви рокли

    


Индия стабилизира банковия си сектор с 2,3 млрд. долара

Рекапитализацията на банките ще им даде възможност за набиране на средства чрез продажба на акции, заявиха от финансовото министерство

    


Четвъртият So Independent започва с новия филм на Александър Пейн


Четвъртото издание на фестивала на американско независимо кино So Independent започва тази вечер с прожекция от в Cinema City на "Небраска", позитивно приетия от критиката нов филм на Александър Пейн, отново съчетаващ комедията и драмата в едно.

Новата лента от режисьора на "Потомците" с Джордж Клуни и "Относно Шмид" с Джак Никълъсън, се насочва към родния му щат Небраска и разказва историята за болен от деменция беден старец, който постоянно бяга от вкъщи, за да прибере наградата от...

Братовчед на Николай Младенов издал паспорта на Боевски

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов

Временният паспорт, с който осъденият на 9 години затвор в Бразилия тежкоатлет Гълъбин Боевски се върна изненадващо в сряда, е издаден още на 11 октомври от българското посолство във Федеративната република.

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха в четвъртък, че издаването на паспорта било направено още преди две седмици по искане на спортиста. Боевски е искал да бъде назначен на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието, за което му трябвали документи. 

От дипломатическото ни представителство в Бразилия, което се ръководи от Чавдар Николов – братовчед на бившия външен министър Николай Младенов, обясниха, че са били наясно с освобождаването на Боевски преди два дни. Посолството е разполагало с информация, че българинът ще бъде освободен още в 16.00 часа на 22 октомври т.г. (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай.  Час и половина по-късно Боевски е излетял за България, като, според посланик Чавдар Николов, посолството не е било информирано предварително за това.

Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия и се потвърждава от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция, обясняват от МВнР.

По-рано днес стана ясно, че българските власти са изненадани от връщането на Боевски у нас. В МВнР, Министерството на правосъдието (МП) и при главния прокурор не е постъпвала официална информация за това защо осъденият на 9 години българин се връща у нас. 

До момента остава неясно защо властите у нас не са уведомени предварително. Чавдар Николов, който оглавява посолството от януари 2013 година, е дипломат от кариерата със солидна подготовка и професионален опит. Той работи в системата на Външно от 1971 година, като преди това е завършил магистратура в Московския държавен университет по международни отношения. Като младши дипломат е бил на задграничен мандат в Гана, Колумбия и в бивша Югославия. В последствие е генерален консул в Канада, извънреден и пълномощен посланик на България в Бразилия (1993 – 2000 г.) и посланик на България в Куба. 

Статията "Братовчед на Николай Младенов издал паспорта на Боевски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

В "Стария Добрич" правят възстановка на прощъпулник

За пореден път екипът на Регионалния исторически музей и майсторите от етнографски комплекс „Старият Добрич” ще отбележат Димитровден с „вървяна пита” – възстановка на традиционен народен обичай „прощъпулник”. По стар български обичай проходили през тази година малчугани ще определят сами професионалния си път, като изберат един от наредени пред тях предмети, символизиращи различни занаяти от Добруджа. Своето прохождане и символичното си „затъпване“ към бъдещата професия ще празнуват заедно очарователните госпожици Симона Георгиева, Йоанна Нико...

НАСА изпрати данни до космоса с 622 мегабита в секунда

НАСА постави нов рекорд за пренос на данни към и от космоса, достигайки скорост от 622 мегабита в секунда. Това стана с помощта на лазерни лъчи, пише...

Honda разбули кабрио за града

/КРОСС/ Honda показа новата си концепция S660 малко преди да направи дебют на автомобилното изложение в Токио. Прототипът преставлява малък градски спортен кабриолет и наподобява концепцията EV-STER от 2011 г. Моделът ще се задвижва от 3-цилиндров двигател с обем от 660 куб. см и турбо компресор, генериращ максимална мощност от 64 к.с., комбиниран със 7-степенна CVT трансмисия.   От Honda обещават, че теглото на S660 няма да надхвърля 900 кг.Производствена версия на концепцията ще се появи през 2015 г., като първоначално ще се продава в Япония. Honda планира в по-късен етап да предлага модела и на други пазари, но за целта ще го оборудва с по-голям 1-литров агрегат със 100 к.с. На изложението в Токио Honda ще покаже на щанда си концепцията заедно със сериен модел Urban SUV и ревизираната концепция Acura NSX, пише autobild.bg.

Урок по народни танци в Ботево

Образователен концерт по народни танци за учениците от ОУ „Хр.Ботев” се проведе в село Ботево по инициатива на община „Тунджа” и с организацията на фолклорен ансамбъл „Тунджа”. По програма урокът трябваше да се проведе в залата на читалище „ Хр.Ботев - 1928”, но слънчевото време позволи това да стане на площада на селото. Урокът започна с въпроси към най-малките - познават ли инструментите, на които ще свирят музикантите. След изпитната част започна и интересната – урокът по танци. След изпълнението на танцьорите от Ансамбъла и показаните танци...

Държавният енергиен регулатор ще проведе открито заседание днес във Варна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе изнесено открито заседание и обществено обсъждане днес , 24 октомври в град Варна. На заседанието ще бъдат разгледани доклади относно общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на „Енерго –Про Продажби” АД и общите условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Енерго – Про Мрежи” АД.

Монбат със 7% спад на консолидираната печалба преди данъци през септември

Консолидираните продажби на дружеството намаляват с 4% на годишна база

    


Кунева: Мораториумът не защитава българските граждани

София /КРОСС/ Решението на парламента за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци за момента е просто един акт, защото не е ясно какво всъщност направиха народните представители. Това каза в сутрешния блок на БТВ Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите". Те не промениха конституцията, защото това, което атакуват, всъщност е конституционен текст, добави тя. Този конституционен текст е двойно потвърден - един път със самия текст на член 22 от конституцията, където се казва, че земя не може да се притежава от никакви чужди граждани, никакви чужди граждани завинаги, с изключение на тези чужди граждани от 2014 година нататък, които са граждани на страни от ЕС или европейската икономическа общност. Искам да стане много ясно на българските граждани, че от този член е видно, че няма как примерно сирийски граждани да купят българска земя каквито мнения изказаха някои политици. Българският парламент е ратифицирал договора за присъединяване към ЕС, където този текст присъства. Влиза се на първо място в ЕС, защото искаш да ползваш вътрешния му пазар, тоест да има свободно движение на капитали, на хора, към което ние българите сме много чувствителни. Тя посочи като пример, че примерно всеки български гражданин има правото да купува земя в Гърция и напоследък немалко наши сънародници се възползвали от тази опция

Две кражби в Стара Загора

Чанта с лични документи, дебитни карти и 1950 лева е открадната от лек автомобил „Ауди 80", паркиран до хранителен магазин в кв. Кольо Ганчев. 59-годишен мъж от Ямбол се е оплакал в полицията, че в автомобила е проникнато през незаключена врата. От пресцентъра на полицията информират за още една кражба. От магазин на бул. „Св. Патриарх Евтимий" неизвестно лице е отнело от 29-годишна жена несесер с лична карта, мобилен телефон и 110 лв.  ...

Серенада открива сезона на „Концерти на възглавници“

Със „Серенада на възглавници“, изпълнени на китара и пиано, започва на 27 октомври новият музикален сезон на известните класически концерти за малки деца и родители. Особеното на „Концерти на възглавници“ е, че гостите са удобно седнали на възглавници, което им създава уюта да възприемат изкуството свободно и без ограничения.

В първия за сезона концерт „Серенада на възглавници“ младите музиканти Марина Симеонова и Панайот Панайотов са подготвили за гостите преработки на едни от най-известните опери на Моцарт, Росини, Белини и Верди. Музиката пък ще бъде съпроводена с картини, разказващи сцени от оперите.По традиция концертите са предшествани от "Работилница на възглавници", където децата могат да изработят играчки от подръчни и естествени материали. След изпълнението на музикантите пък започва „Музикален урок на възглавници, който този път ще разкаже история на серенадата и ще запознае малчуганите с китарата.Концертът ще се състои на познатото място - в "Съюза на архитектите", на столичната улица "Кракра" №11, от 17 часа на 27 октомври.Организаторите от Модо България развиват от години проекта си, като искат да покажат атрактивни форми за поднасяне на класическа музика и да я направят достъпна и близка до всякакви възрастови групи. „Концерти на възглавници“ се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“. А до края на годината предстоят концерти, посветени на обоя, и така известният „Карнавал на животните“ на Сан-Санс.

Резервации на билети може да направите на www.pillows.bg. А повече информация за проекта да намерите на facebook страницата:

/ https://www.facebook.com/KonzertiNaVazglavnizi /

 


Нов закон в Беларус предвижда конфискация на колите на пияни шофьори

Шофьори, хванати повторно да карат в нетрезво състояние в рамките на една година ще остават без автомобилите си, според влизащ в сила днес закон в Беларус, предаде ИТАР-ТАСС. Конфискуваните колите ще бъдат продавани, а средствата ще се дават на хора, пострадали от пияни шофьори.

Мярката ще важи и за автомобили, които не са собственост на нарушителите, но са карани от тях. Изключение се предвижда само за откраднати коли.

Чувствително се повишават глобите за шофиране в...

Елън Муск обяви автомобилите с водород за глупави


Основателят на компанията за електромобили Tesla Motors обяви автомобилите, които се задвижват с водород, за глупави. Според него те са плод на маркетинг и не са приложими в реалния свят, съобщава технологичното списание Wired.

Муск прави своя коментар по време на реч пред служители и посетители на новия сервизен център на Tesla Motors в Германия. Основателят на компанията е недоволен от критиците на електромобилите. "Те често казват, че технологии като горивните клетки... Боже......

Кадиев предлага данъкът за колите да се включи в цената на горивото

Депутатът от БСП Георги Кадиев предлага данъка за автомобилите да се включи в цената на горивото. Според него това е по-справедливия модел, защото колкото повече караш колата, толкова повече плащаш. Освен това се гарантира 100% събираемост на данъка, докато в момента тя не е повече от 70%, посочи Кадиев пред бТВ. Кадиев, заедно с група депутати от БСП, обеща да внесе алтернативното предложение между двете четения на промените в Закона за местните данъци и такси. Парламентът вече одобри на първо четене промяната, предложена от правителството, която предвижда да отпадне преференцията от 50% за автомобилите с катализатор. Аргументът им беше, че трудно се доказва дали колите имат такова устройство. Това ще засегне около един милион от най-бедните българи, показват сметките на Георги Кадиев. С поправката „трошка“ на практика БСП забрави предизборните си общения и удари бедните вдигайки им двойно данъказа старите автомобили, но облекчи богатите, които могат да си купят нови коли. Според Кадиев  няма да е много честно към пенсионерите, които изкарват колата си няколко пъти в годината, ако им се увеличи пенсията с 3%, а половината от тази сума им се вземе като данък. Моделът, който предлага Кадиев по думите му е по-справедлив, защото колкото повече караш, толкова повече плащаш. Ако той бъде одобрен от парламента това ще доведе до поскъпване на бензина, дизела и газта с около 5-6 стотинки, прогнозира депутатът от левицата. Зам.кметът по финансите в Столичната община Дончо Барбалов обаче се обяви и против тази промяна.  Не е удачно да се заменя местен данък с централен данък, защото това ще лиши от приходи общинските власти, обясни Барбалов пред бТВ.  Според него предложеният от Кадиев данък се използва за да се акумулират средства за ремонт на пътищата. Промените, с които се вдига двойно данъкът за старите автомобили, не са били подложени на публично обсъждане и не е дискутиран с местната власт, каза още Барбалов. Сегашният размер на данъка за автомобилите ще се запази само за най-новите коли през 2014 г., в чиито талони е отбелязано, че имат Евро 5 и Евро 6.За колите с талони с Евро 3 и Евро 4 данъкът скача с 20%, а за всички останали увеличението е с 50%. Това ще стане факт, ако предложените промени от правителството минат на второ четене в парламента.

Кадиев предлага данъка за колите да се включи в цената на горивото

Депутатът от БСП Георги Кадиев предлага данъка за автомобилите да се включи в цената на горивото. Според него това е по-справедливия модел, защото колкото повече караш колата, толкова повече плащаш. Освен това се гарантира 100% събираемост на данъка, докато в момента тя не е повече от 70%, посочи Кадиев пред бТВ. Кадиев, заедно с група депутати от БСП, обеща да внесе алтернативното предложение между двете четения на промените в Закона за местните данъци и такси. Парламентът вече одобри на първо четене промяната, предложена от правителството, която предвижда да отпадне преференцията от 50% за автомобилите с катализатор. Аргументът им беше, че трудно се доказва дали колите имат такова устройство. Това ще засегне около един милион от най-бедните българи, показват сметките на Георги Кадиев. С поправката „трошка“ на практика БСП забрави предизборните си общения и удари бедните вдигайки им двойно данъказа старите автомобили, но облекчи богатите, които могат да си купят нови коли. Според Кадиев  няма да е много честно към пенсионерите, които изкарват колата си няколко пъти в годината, ако им се увеличи пенсията с 3%, а половината от тази сума им се вземе като данък. Моделът, който предлага Кадиев по думите му е по-справедлив, защото колкото повече караш, толкова повече плащаш. Ако той бъде одобрен от парламента това ще доведе до поскъпване на бензина, дизела и газта с около 5-6 стотинки, прогнозира депутатът от левицата. Зам.кметът по финансите в Столичната община Дончо Барбалов обаче се обяви и против тази промяна.  Не е удачно да се заменя местен данък с централен данък, защото това ще лиши от приходи общинските власти, обясни Барбалов пред бТВ.  Според него предложеният от Кадиев данък се използва за да се акумулират средства за ремонт на пътищата. Промените, с които се вдига двойно данъкът за старите автомобили, не са били подложени на публично обсъждане и не е дискутиран с местната власт, каза още Барбалов. Сегашният размер на данъка за автомобилите ще се запази само за най-новите коли през 2014 г., в чиито талони е отбелязано, че имат Евро 5 и Евро 6.За колите с талони с Евро 3 и Евро 4 данъкът скача с 20%, а за всички останали увеличението е с 50%. Това ще стане факт, ако предложените промени от правителството минат на второ четене в парламента.

Един милион българи ще плащат по-висок данък за колите

Около един милион българи ще плащат по-висок данък за автомобилите си през 2014 г. заради отпадането на преференцията за наличието на катализатор на автомобилите. Това пресметна депутатът от БСП Георги Кадиев пред бТВ. Поправката в Закона за местните данъци и такси мина на първо четене през парламента. С нея на практика БСП забрави предизборните си общения и удари бедните вдигайки им двойно данъка, защото карат стари автомобили, но облекчи богатите, които могат да си купят нови коли. Парламентарната комисия по бюджет и финанси готви алтернативно предложение, което ще бъде внесено между двете четения на законопроекта, така че да не бъдат засегнати чувствително най-бедните, обеща Кадиев. Неговото предложение е за въвеждане на холандски модел, който предвижда да се премахне данъкът за автомобила, какъвто е в момента, и той да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ”, обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките. Зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежа на пътища. Промените, с които се вдига двойно данъкът за старите автомобили, не са били подложени на публично обсъждане и не е дискутиран с местната власт, каза още Барбалов пред бТВ. Той уточни, че сегашният размер на данъка ще се запази само за най-новите автомобили, в чиито талони е отбелязано, че имат Евро 5 и Евро 6.

Колекция подаръци на Тодор Живков показват в Добрич

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Добрич. Колекцията е на Историческия музей в Правец, родното място на Тодор Живков. Изложбата, наречена „Отминало настояще”, ще бъде открита от 16.00 часа в музея в градския парк. В изложбената зала ще бъде експонирана част от колекцията подаръци на Тодор Живков, подарявани в качеството му на държавен глава на НР България. Колекцията включва предмети от цял свят, които показват културното многообразие на различни страни и народи....

Властта изненадана от освобождаването на Боевски

Освобождаването на Гълъбин Боевски за нас е толкова изненадващо, колкото и за вас, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Институциите у нас не са били уведомени, заяви пък правосъдният министър Зинаида Златанова и разкритикува липсата на комуникация.

Доларът потъна до 2-годишно дъно спрямо еврото

Щатските пари остават най-слабата измежду 9-те валути на развитите страни в последните три месеца

    


Сидеров защити мораториума за земята

Нещо добро се е случило за страната след обявяването на мораториума за закупуване на българска земеделска земя от чужденци. Това заяви лидерът на партия "Атака” Волен Сидеров в ефира на TV7.

Относно това, че български земи и в момента се купуват от чужденци, Сидеров контрира: "Какво от това. Като стават всеки ден убийства, значи ли, че трябва те да се узаконят”.

Според него могат да бъдат направени поредица от допълнителни законови мерки, които да регулират този пазар на земя, така че тя да не отива в ръцете на чужденци.

Земята ни не е предмет на някакъв договор. Това, че преди време някой е продал националните интереси, не означава, че не могат да се  променят нещата, добави той като посочи също, че всяка страна членка на ЕС си защитава интереса. Като пример за това Сидеров посочи Виктор Орбан и Унгария, където са направени дори конституционни промени, за да се защитят интересите на страната.

Относно това, че от 1 януари 2014 г. отпада ограничението за работа на българи в другите страни в ЕС, но и ограничението да бъде купувана обработваема земя у нас, тъй като са  част от един и същ договор, който сме подписвали при влизането си в ЕС, Сидеров заяви, че не трябва да се фокусираме прекалено много в правото, защото всичко подлежи на тълкуване.

Според него има огромен интерес от външни инвеститори за закупуване на българска земеделска земя. По думите на Сидеров с един меморандум с въпросната страна много лесно и членове на други страни като Катар, Саудитска Арабия, Израел, Турция  могат да купуват земя у нас.

От "Атака” са изчислили, че житницата на България (земите в Добруджа - бел.  ред.) може да бъде купена за около 8 млрд. евро, които да ни оставят без най-плодородната земя в Европа. По-добре е да сме защитени, категоричен е Сидеров.

По думите му за първи път в Народното събрание минава предложение на "Атака” така, както е било внесено от партията, без да му бъдат наложени промени.

Волен Сидеров коментира и случващото се в Народното събрание и поведението на ГЕРБ като опозиция. Лидерът на "Атака” поиска в Народното събрание депутатите да се борим в кабинета за идеи за по-важни неща от ставащото в момента, стана ясно от думите на Сидеров.

Според него не трябва да се цели на всяка цена свалянето на кабинета на Орешарски като се следва модела "стани да седна”.

Не виждам причина да подкрепям ГЕРБ. По думите на лидера на "Атака" това, което от ГЕРБ правят е игра на процедури. Те знаят, че този вот няма да мине, но го правят, за да покажат, че ги има, че съществува опозиция в страната.

Според Сидеров президентът бяга от отговори, а като държавен глава трябва да изчисти името си. Според депутата президентът трябва да обясни как си купува такива имоти в Халкидики, на Банско, на морето, където е построил и незаконна къща на скалите в Черноморец.














TV7


21 родни моряци от "Свети Николай" остават в Испания

До момента седем са пуснати на свобода, обяви Цацаров

    


Орешарски обещал да отпусне 5 млн. лева субсидия за залата във Варна


С 5 млн. лева за ремонт ще разполага ръководството на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна. Това заяви управителят на съоръжението Симеон Варчев за "Дневник".

"Тези средства са субсидия от министерски съвет. Премиерът Орешарски чрез министър Папазов ми ги обеща лично", каза Варчев.

Според него инвестицията ще е достатъчна за планирания ремонт. В случай, че се наложи да бъдат вложени допълнителни средства, те могат да дойдат от общинския бюджет,...

Временният паспорт на Боевски издаден на 11 октомври

Посолството ни в Бразилия не било информирано навреме за освобождаването му

    


Focus Features пуска биографичен филм за Елтън Джон

/КРОСС/ Компанията Focus Features планира да пусне биографичен филм за Елтън Джон, съобщава The Hollywood Reporter.Лентата, чиито снимки ще започнат следващата есен, ще носи заглавието Rocketman в чест на една от песните на изпълнителя. Филмът ще проследи живота на големия музикант още от детството му. Сър Елтън Джон ще е изпълнителен продуцент на лентата, която ще бъде режисирана от Майкъл Грейси. Сценарист на Rocketman ще бъде писателят Лий Хол. В образа на музиканта ще влезе британския актьор Том Харди, който взе участие в снимките на най-големите холивудски продукции през последните години.

Гълъбин Боевски помилван заради Световното в Бразилия?

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил помилван заради Световното първенство по футбол, твърди ТВ7, позовавайки се неофициални източници.

Мондиал 2014 в Бразилия бил причината за серия от помилвания на чужденци в бразилски затвори.

Вчера известният български спортист се прибра в София, след като излежа 2 години от 9-годишната си присъда за трафик на наркотици. Заедно със съпругата си Красимира и най-малкото от трите им деца Боевски пристигна в България от Сао Пауло, без да е конвоиран.

От Външно министерство не са информирани за съдбата на щангиста, а от Министерство на правосъдието са заявили за TV7, че до тях не е постъпвало искане за екстрадиция или за доизлежаване на присъдата в български затвор.
















ТВ7



Майстор на гондоли във Венеция - един изчезващ занаят


Плаващият италиански град Венеция се свързва с много неща и едно от тях несъмнено са тесните черни гондоли, които се носят по каналите на града и носят върху себе си характерния белег на малка, но горда група от занаятчии, които се борят да поддържат жив традиционния метод на тяхната изработка.

Всяка една от тях е управлявана от самотен гондолиер в раирана риза и сламена шапка. Тъхните луксозни средства за транспорт предлагат романтичен декор за спокойна разходка, а нерядко и за...

Майстор на гондоли във Венеция - един изчезващ занаят


Плаващият италиански град Венеция се свързва с много неща и едно от тях несъмнено са тесните черни гондоли, които се носят по каналите на града и носят върху себе си характерния белег на малка, но горда група от занаятчии, които се борят да поддържат жив традиционния метод на тяхната изработка.

Всяка една от тях е управлявана от самотен гондолиер в раирана риза и сламена шапка. Тъхните луксозни средства за транспорт предлагат романтичен декор за спокойна разходка, а нерядко и за...

Цар Киро си иска златото

Фамилията на Кирил Рашков е поискала да й бъдат върнати златните бижута, които са били конфискувани по време на процеса срещу шофьора, прегазил 19-годишния Ангел от село Катуница. Искът е внесен в Районната прокуратура в Асеновград от адвокатите на Кирил Рашков, а срокът за произнасяне на институцията е един месец.

Накитите са около три килограма и са били иззети от двата джипа на фамилията, които по време на размириците преди две години са бяха обърнати от съселяните на Рашкови в пловдивското село.

Бижутата били скрити в жабките на двата огромни мерцедеса. Сред тях имало пръстени, ланци, обеци и часовници. Имало и два биберона със златни дръжки. Бижутата били на снахите на Цар Киро - Младенка Николова и Елеонора Василева, които живеят на семейни начала с двамата му внуци.

Накитите са послужили като веществено доказателство в делото срещу Симеон Йосифов, който бе осъден на 15 години затвор за смъртта на момчето. До конфискуването им се стигна, след като това бе поискано от прокурора по делото срещу Йосифов Красимир Папаризов. Златото бе описано върху три страници, които са приложени към документацията по делото.

Първоначално Окръжният съд отсъди бижутата да бъдат върнати на собствениците им, но след това накитите станаха предмет на различни казуси, свързани с делата срещу Рашкови, и по тази причина бяха задържани.

Към иска за връщане на бижутата адвокатите на фамилията са приложили и документ, че няма данни накитите да са свързани с престъпление. Те твърдят, че от месеци подават жалби до различни инстанции, но досега нямали резултат.
















iNews.bg


Дни на кариерата в Техническия университет

1200 лева стартова работна заплата за млад инженер или информатик вече е ниска цена на труда. Това е мнението на студенти от пловдивския филиал на Техническия университет, които от днес започват да проучват шансовете си за работа в "Дните на кариерата", организирани от висшето училище. Тази година около 400 завършващи университета ще се убедят реални ли са очакванията им. Почти половината от тях обаче вече са получавали заплащане от 480 лева на месец  като стажанти по европейск...

BMW показа сребърна 7-Series

За най-скъпата лимузината на марката са използвани 10 кг от ценния метал, а цената е 330 хил. евро

    


Европейската комисия съобщи, че 17% от населението на ЕС живее под прага на бедността


Около 84 милиона души в Европейския съюз, или близо 17% от населението му, живеят под прага на бедността, съобщи Европейската комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС. 26 милиона граждани на Евросъюза са безработни. Според оценки на ЕК процесът на излизане на Европа от кризата може да отнеме 10 години.

Участници в конференция, организирана вчера във Вилнюс от Европейския икономически и социален комитет, предупредиха, че финансовата и икономическата криза в Европейския съюз е прераснала в криза...

Европейската комисия съобщи, че 17% от населението на ЕС живее под прага на бедността


Около 84 милиона души в Европейския съюз, или близо 17% от населението му, живеят под прага на бедността, съобщи Европейската комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС. 26 милиона граждани на Евросъюза са безработни. Според оценки на ЕК процесът на излизане на Европа от кризата може да отнеме 10 години.

Участници в конференция, организирана вчера във Вилнюс от Европейския икономически и социален комитет, предупредиха, че финансовата и икономическата криза в Европейския съюз е прераснала в криза...

Скоро ще се появят първите домейни на кирилица

В скоро време ще се появят първите интернет домейни на кирилица, арабски и китайски, предаде Франс прес, като се позова на американската неправителствена организация, която поддържа виртуалната мрежа. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) съобщи в комюнике, че "през следващите седмици и месеци ще има нови имена на интернет домейни, идващи от всички краища на планетата".

Венецуела ще внася големи количества храни

Правителството на Венецуела обяви, че през следващите два месеца ще внася големи количество храни, опитвайки се да се бори с недостига на храни и натиска на инфлацията, който се чувства в страната.

"За да се разрешат двата проблема, които тежко ни засягат - въпроса с доставянето на храни и големия натиск на инфлацията, ние подготвяме офанзива - масивен внос на храни. Това заяви вицепрезидентът по икономическите въпроси Рафаел Рамирес по време на конгрес на южноамериканските страни за петрола и газа, който се провежда на карибския остров Маргарита.

Рамирес, който е и министър на петрола и минното дело, обясни, че тази извънредна офанзива ще се извърши през следващите два месеца. От идването на власт на Николас Мадуро, който смени на поста държавен глава покойния Уго Чавес, правителството се опитва без успех да се справи с тези два сериозни проблема, пред които са изправени жителите на страната - най-голям износител на суров петрол на американския континент. Усеща се остър недостиг на продукти от първа необходимост като захар, олио, мляко, тоалетна хартия, а инфлацията достига върхове - 49.4% през септември. Икономисти обясняват тези трудности със строгия валутен контрол, наложен през 2003 г. с цел да се спре изтичането на капитали в суматохата след възстановяването на властта на Уго Чавес след неуспешен опит за преврат. Според МВФ страната се намира в непоносима икономическа ситуация. В същото време Николас Мадуро и неговото правителство смятат, че кризата не е свързана с икономически фактори, а е предизвикана от външен враг саботьор.

























АФП

Българка е биологичната майка на русата Мария

Българката от Ямбол Саша Русева е майката на малката Мария, открита в цигански катун в Гърция, съобщи кореспондентката на НТВ в Гърция. Бащата на детето се казвал Атанас Русев и бил от село Николаево, Старозагорско.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване