Здравната комисия отхвърли предложенията за пушене в заведения


След повече от два часа на разпалени спорове здравната комисия в парламента отхвърли двете предложения – на "Атака" и БСП – за либерализиране на закона за пушене на закрито.

И по двете предложения "против" гласуваха по 10 човека, а "за" - по седем. Въпреки това те ще се разгледат в пленарна зала, като се очаква това да е скоро – амбицията на БСП е това да се случи преди края на годината.

Спас Панчев, който е инициатор за промяната в "Коалиция за България", заяви, че...

Здравната комисия отхвърли предложенията за пушенето в заведения


След повече от два часа на разпалени спорове здравната комисия в парламента отхвърли двете предложения – на "Атака" и БСП – за либерализиране на закона за пушене на закрито.

И по двете предложения "против" гласуваха по 10 човека, а "за" - по седем. Въпреки това те ще се разгледат в пленарна зала, като се очаква това да е скоро – амбицията на БСП е това да се случи преди края на годината.

Спас Панчев, който е инициатор за промяната в "Коалиция за България", заяви, че...

Бивш комендант на комунистически лагер обвинен в геноцид в Румъния

Румънските прокурори повдигнаха обвинения в геноцид срещу Йон Фичор, бивш комендант на трудовия лагер в Периправа, Източна Румъния, в периода 1958-1963 г., съобщи Медиафакс, позовавайки се на съдебни източници. Според Института за разследване на престъпленията на комунизма той е отговорен за смъртта на 103-ма политически затворници. 85-годишният Фичор е обвинен, че в качеството си на ръководител на трудовата колония е наложил "своеволен и нехуманен" режим на задържане на политическите затворници. Фичор е вторият бивш началник на комунистически затвор в Румъния, който е обвинен в геноцид. В началото на септември румънски прокурори повдигнаха подобни обвинения срещу 87-годишния Александру Вишинеску, бивш началник на затвора в Ръмнику Сърат в периода 1956-1963 г. Историци смятат, че около една пета от 500-те хиляди политически затворници по време на комунистическия режим в Румъния са починали в затворите, отбелязва Асошиейтед прес.

Германия проверява подслушвана ли е Меркел

Ако това, което чуваме, отговаря на истината, положението наистина е лошо, каза германският министър на отбраната Томас де Мезиер

Старият режим за пушене не мина в здравната комисия в НС

Народните представители гласуваха против приемането на проект за изменение на Закона за здравето, чрез който се допуска тютюнопушене на закрити обществени места.

Старият режим за пушенето не мина в здравната комисия в НС

Народните представители гласуваха против приемането на проект за изменение на Закона за здравето, чрез който се допуска тютюнопушене на закрити обществени места.

Пеевски не дойде да защити законопроекта си

Той урежда финансови взаимотношения с офшорни дружества

Държавата планира да ускори още разплащанията с бизнеса

Правителството прави нужното, за да може срокът на разплащане на държавата към бизнеса да се намали допълнително, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на форум за просрочените плащания, организиран от Европейската комисия.   След като държавата беше забавила разплащания за над 500 млн. лв. в средата на март 2013 г. влезе в сила евродиректива, която задължи държавните органи да плащат на бизнеса за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни, а при извънредни обстоятелства – до 60 дни. Частните фирми пък трябва да се разплащат помежду си в срок от 60 календарни дни, освен ако изрично не е договорено друго.   По думите на Димитров, цитирани от пресцентъра на ведомството, се работи и по това да стане по-скоро реалност събирането по електронен път на задълженията на бизнеса към бизнеса. Идеята обаче не е доразвита в прессъобщението.   В период на икономическа криза е особено важно да се насърчава навременното плащане по търговските сделки, посочва зам.-министърът, отговарящ за малките и средните предприятия. Според него от изключителното значение е тези фирми да имат достъп до финансови инструменти, съобразени с техните нужди, но това изисква самите те да покриват своите задължения без забавяне. По думите му част от българските фирми вече успяват да овладеят задлъжнялостта си и за 2012 г. дълговете на фирмите у нас са намалели средно с 55 на сто спрямо предходната година, според данни на Българската търговско-промишлена палата.   Димитров допълва още, че правителството провежда политика за намаляване на административната и бюрократичната тежест пред малките и средни предприятия, улеснява ги при търсенето на нови пазари, осигурява условия за равностоен достъп до финансови средства, за да може те да се развиват.

Институциите у нас се разплащат средно за 52 дни, бизнесът - за 38 дни

Индекса на европейските разплащания за 2013 година сочи, че 7% от общия оборот ще бъде загубен в България през 2013 г. заради забавяне на плащанията. Забавеното изплащане на фактурите в цяла Европа е причина хиляди малки и средни предприятия да фалират всяка година. Средно за Европа публичната администрация бави своите плащания към бизнеса 61 дни, а взаимоотношенията между бизнеса се разрешават за 49. България се справя по-добре от средното европейско ниво. У нас институциите се разплащат за 52 дни, а бизнесът за 38 дни. Експертите оценяват меж...

Прокуратурата започна разследване срещу майката на Мария

Саша е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина.

Прокурори проверяват подслушвана ли е Меркел от САЩ

Германската федерална прокуратура, която отговаря за случаите на шпионаж, е започнала проучване на данните за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.

Семейството с четиризнаците получи ключовете за общинско жилище

Ключовете за двустайно общинско жилище получиха днес семейството на русенските четиризнаци. Настанителната заповед връчи кметът Пламен Стоилов на таткото Ерхан Ахмедов. Апартаментът се намира в кв. “Чародейка”, ремонтиран е със средства на общината. “Когато прецените, че това жилище стане тясно за вече порасналите деца, ние сме готови да ви предоставим за ползване по-голямо”, заяви градоналникът. 31-годишните родители Севдие и Ерхан получиха еднократна социална помощ в размер на 1000 лв. и 310 лв., дарени от общинските съветници. Двете момченца...

Борисов определи гласуването на мораториума за земята като "подвеждане по всеобщата лудост"

Популизмът, внесен в Народното събрание от "Атака", както и това, че председателите на БСП и на ДПС обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна за заседанието на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия (ЕНП), предаде БТА. С тези думи Борисов коментира приетото по-рано тази седмица парламентарно решение за удължаването до 2020 г. на мораториума за покупка ...

Служители на "Транстриумф" се вдигат на стачка

От утре служители на "Транстриумф холдинг" ще предприемат стачни действия. От 10 до 11 часа автобусите на превозвача няма да обслужват пътници по редовните линии, обявиха от стачния комитет. "Протестираме срещу плановете на Община Варна да работи само с един превозвач и с лека ръка да остави на улицата 700 души и семействата ни. Повече от година слушаме как ще се модернизира транспортът в града, но никой не казва каква е цената, която ще платим. През цялото това време всички говорят какво ще се случва в „Градски транспорт”, а ние в „Транстриумф...

Станишев: Трябва настойчиво да искаме европейска помощ за бежанците

/КРОСС/ Ще поставя важен проблем пред премиерите от социалистическото семейство, а именно въпросът за бежанския поток и миграционната вълна към Европа. Това обяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Той бе категоричен, че не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към хората, които са загинали на Лампедуза. "Трябва да се покаже реална солидарност на Европейския съюз към страните, които са подложени на този бежански поток. Знаете, в България ситуацията се усложнява буквално с дни, същото е положението в Италия, Гърция, Малта. Ще повдигна този въпрос много настойчиво пред нашите премиери, за да го поставят на дневния ред на Европаламента и очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции и солидарност с тези страни, защото това не е проблем само на България или Малта. Нито една държава не може да справи сама с този проблем", каза още Станишев. По думите му трябва да има обща европейска политика и в този смисъл трябва да се подхожда както по отношение на собствената си къща. "Един нормален човек иска вратата му да бъде гостоприемно отворена за гости, но иска да бъде и сигурна", каза още той. В тази връзка Станишев заяви, че ще настоява този въпрос да бъде поставен от министър-председателите от ПЕС и очаква това да направят и от ЕНП да. "Вчера летяхме в един полет с г-н Борисов и споделих с него очакването и от ЕНП, и той, като лидер на българска партия, да постави този въпрос

Вадят наяве кой и как обитава и търгува в Салтанат

В края на този месец кметът Иван Портних смята да даде подробна информация как се стигнало до сегашното положение в местността Салтанат в Морската градина. Той даде да се разбере, че ще назове как през годините са получени разрешенията за строеж на жилищни сгради и търговски обекти в парка, заради които в момента в него има автомобилен трафик.

Коутиньо се завръща в игра за дербито с Арсенал

Плеймейкърът на Ливърпул Филипе Коутиньо ще се завърне на терена за дербито срещу Арсенал през следващата седмица. Това съобщи мениджърът на тима Брендън Роджърс. Бразилецът получи тежка травма в рамото по време на равенството срещу Суонси миналия месец. Възстановяването на Коутиньо върви повече от добре и той ще се завърне в строя на „червените“ по-рано от очакваното. Нисичкият халф вече поднови тренировки с отбора, но все още не участва в упражненията, в които има пряк контакт с останалите си съотборници. „Коутиньо се присъедини към групата, ...

Румъния блокира търговското споразумение на Канада с ЕС, докато не отмени визите за румънци

Румънският парламент няма да гласува споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, ако не бъдат премахнати визите за румънските граждани, заяви румънският външен министър Титус Корлъцян, цитиран от вестник "Адевърул". "Потвърждавам, че сме правили и правим постъпки пред канадското правителство за премахване на визите за румънските граждани, след като Европейският парламент одобри много важна резолюция, която определя съвсем ясно принципа на реципрочност. Така, както канадските граждани имат право на свободно движение в Европейския съюз, така и ние в Румъния е естествено да очакваме подобна мярка", заяви Корлъцян за Медифакс от Вашингтон, където придружаваше премиера Виктор Понта. Министърът добави, че не смята, че румънските парламентаристи биха ратифицирали споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, ако канадските власти не приемат съответната мярка, осигуряваща свободно движение на румънските граждани. "Фактът, че в случая на Чехия беше приложена тази мярка (премахване на визите - бел. ред) в контекста на сключеното споразумение между ЕС и Канада е важен прецедент за Румъния", добави Корлъцян. Прага заплаши да не ратифицира споразумението именно заради визовата политика на Канада. През 2009 г. Отава върна изискването за визи чешките граждани, отменено през 2007 г. Това стана заради прекалено големия брой чешки граждани, искащи убежище в Канада. Повечето от тях бяха роми, които твърдяха, че са обект на дискриминация в Чехия. В отговор европейците заплашиха да наложат изискване за европейски визи за канадските граждани, но така и не предприеха конкретни действия. Сега Отава смята, че реформата на системата за предоставяне на убежище в Канада е решила проблема с неоснователните молби за искане получаване на убежище. Така румънците и българите останаха единствените граждани на ЕС, които имат нужда от визи, за да пътуват до Канада, след като в петък канадският премиер Стивън Харпър обяви премахване на визовия режим за гражданите на Чехия с цел да се избегне блокиране на споразумението с ЕС. Досега България не е заела никаква официална позиция по въпроса. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Канада Стивън Харпър подписаха в края на миналата седмица споразумение за свободна търговия. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от парламентите на 28-те членки на ЕС. Страните се надяват да ратифицират документа идната година.

Започна Балкански фестивал на ракията в НДК

/КРОСС/ Ракия от рози, орехов ликьор, българско бренди и люта ракия са само част от уникалните плодови дестилати, които ще могат да бъдат дегустирани по време на първия Балкански фестивал на ракията. Той беше открит на 24 октомври от представители на Национална винаро-лозарска камара, Ивайло Жеглов - организатор на фестивала и със специалното изпълнение на народната певица Виктория Тодорова. По време на откриването Димитър Туджаров - Шкумбата представи забавната страна на ракията с вицове и анекдоти. Посетителите на изложението имат възможност до 26 октомври да се запознаят и с най-новите продукти от различните производители. Част от тях представиха нов напитки специално за изложението. Сред тях бяха уникална ракия, отлежала 12 години, българско бренди и марибелова ракия, която се приготвя от много сладки жълти сливи. Сред редките ракии на изложението са и черешовата ракия, ракиите от круши, ябълки, кайсии, както и от дюли - много характерна за Сърбия. Гостите на Балканския фестивал на ракията имат възможност да опитат и от разнообразни анасонови напитки от съседни Гърция и Турция, както и традиционната македонска ракия от Тиквеш и разнообразни плодови дестилати от Сърбия. За доброто настроение на посетителите в трите дни на фестивала са осигурени различни забавления. Барман шоу ще представи коктейли с ракия, приготвени специално за изложението

Орешарски за бежанците: Ксенофобските истерии, които развихряме, не са добър атестат


Недружелюбието на местното население към бежанците и развихряните ксенофобски истерии не са добър атестат за репутацията на България. Това мнение изрази пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Той е в белгийската столица за участие в заседанията на държавните и правителствените ръководители от Партията на европейските социалисти и на Европейския съвет. 

Попитан с каква позиция идва в Брюксел по темата за бежанците той посочи, че правителството...

НЗОК търси финансови възможности за решаване на дефицита

Националната здравноосигурителна каса търси финансови възможности за решаване на дефицита, съобщиха от пресцентъра на Касата.„Във връзка с възникналото напрежение при фактурирането на извършената дейност на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за месец септември т.г., за да бъде заплатена от касата, информираме договорните си партньори, че съгласно Решение на Надзорния съвет на институцията фактурирането може да се извърши по два начина: за 100% от отчетената дейност, като се издаде кредитно известие за 20% от дейността; или да се ф...

Боевски сътрудничил на бразилските власти за наркотрафика?

Докато държавниците ни вдигат рамене за освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилски затвор, от посолството на южноамериканската страна у нас заявиха, че са информирали страната ни още на 5 април 2013 година за експулсирането на щангиста. А що се отнася до причината за връщането ни на спортиста, Бразилия до този момент не дава информация. Това даде хляб за редица догадки и хипотези.

Парламентът се отказва от нова зала, дава 10 млн. лв. за деца и пенсионери

Парламентът се отказва от нова пленарна зала и ще "дари" предвидените 10 млн. лв. за тази година за пенсионери и деца. Освен това в "знак на солидарност", така както правят и други ведомства, Народното събрание ще намали символично бюджета си за 2014 г. с около 1-1.5 млн. лв. Това съобщи председателят на парламента Михаил Миков при представянето на проектобюджета на институцията в комисията по бюджет и финанси.   Заложеният бюджет на парламента е 53 млн. лв. за 2014 г., колкото е и през тази година. В сряда финансовият министър Петър Чобанов заяви, че оставя в "ръцете на Народното събрание да си оптимизира бюджета".   По думите на Миков намаляването на разходите със символичните 1-1.5 млн. лв. ще дойде от намаления трансфер от държавната субсидия и от по-малкото собствени приходи заради закриването на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) и намаления тираж на хартиения Държавен вестник заради електронния.   Гражданите няма да ни разберат   С аргумента "няма да срещнем разбиране на гражданите" Миков обяви, че парламентът се отказва от строителството на нова пленарна зала в парламентарната сграда със свалената петолъчка.   Плановете на предишното Народно събрание бяха в периода 2013-2015 г. да се направи реконструкция на зала "Света София", която по предварителни разчети ще струва 26.8 млн. лв. За целта по бюджета на парламента за тази година бяха преведени 10 млн. лв., които стоят на сметка в БНБ. За 2014 г. обаче за капиталови разходи са заложени 3 млн. лв. вместо предвидените 10 млн. лв.   С аргумента, че бавното строителство е най-скъпо, Миков предложи 10-те милиона лева да се дадат на пенсионери и деца. Окончателно решение обаче не беше взето от депутатите в бюджетната комисия по този въпрос, който остана за дебат в пленарната зала.   Вместо това председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДСП и Менда Стоянова от ГЕРБ с аргумента, че бюджетът винаги ще бъде напрегнат, призоваха Миков да прояви "мъжество" и да започне преустройството на залата. Той обаче не им се даде и обясни, че искането "няма да срещне разбирането на гражданите".   Миков все пак успокои депутатите, че са предвидени средства за купуване на нови автомобили, тъй като сега имало коли на по 10-12 години. .   Всеки депутат с трима чиновника   Съкращения в администрацията е другото място, от което ще се реализират икономии на средства, каза Миков. Той обясни, че експерти няма да се съкращават, а намалението на числения състав ще е за сметка на техническия персонал.   Към момента на всеки депутат се падат по трима души обслужващ персонал, показват представените данни. Администрацията на Народното събрание е 688 души, без 240-те депутати. Тя е нараснала с 40 души след идването на новата тройна коалиция на власт. Причината е в увеличения брой на комисиите, оправда се Михаил Миков.   Той допълни, че през следващата година се предвиждат нови назначения в администрацията на парламента. На мястото на закрития НЦИОМ ще бъде създадено аналитично звено, което ще изследва въздействието на законодателството. В него първоначално ще бъдат назначени 7-8 души, каза Миков.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Утре - 25 октомври - петък от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. "Кирил и Методий" 15, 11, 29, 35 и ул.

Миков: Търсим начин да намалим субсидията на НС

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене бюджета на Народното събрание в размер на 53 млн. лв. като възможност за намаляването му ще се търси между първо и второ четене на закона

Местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде", не върши работа

Местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде", не върши работа. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел преди началото на срещата върха на лидерите на ЕС, която се провежда в Брюксел и една от водещите теми ще бъде тази за бежанците в граничните страни на общността   България се представя от премиера, но в белгийската столица пристигнаха и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов. "Отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна”, коментира Орешарски и призова всички съграждани за повече толерантност. По неговите думи 7000 бежанци не са изпитание за границата ни, а за това как и къде да бъдат настанявани "под не особено дружелюбния поглед на местното население".   Запитан дали е доволен от техническата и финансова помощ, предоставена на България от ЕК, Орешарски коментира: "Като техническа помощ – да, но като че ли все още говорим за нещата в бъдеще време като финансова помощ. За нас е ясно, че не може да се отговори на всичките ни финансови очаквания, но е много важна солидарността в този момент. Каквато и част от разходите ни да бъде покрита, надявам се тя да не е малка, ще бъде добре".   Борисов ще уведоми ЕНП за кризата с бежанците, надява се и ПЕС да се ангажира   Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е в Брюксел, но за да присъства на среща на лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), заяви, че възнамерява да постави темата за кризата с бежанците пред колегите си.   "Вчера така се случи, че с г-н Станишев летяхме с един самолет за Брюксел и разговорихме по тази тема няколко приказки. Именно това възнамерявам да направя днес на заседанието на ЕНП. Тук са много от премиерите, които пряко са засегнати от бежанската вълна, включително и България. Надявам се това и в ПЕС да го приемат като решение и да поискаме две неща. Първо, да се подпомогне, България финансово, като част от цялата система и отделно да се отделят пари, да се държат близко бежанците до населените си места в съседните им държави, за да могат да се върнат по домовете си. Дори и да я няма като дневен ред, аз ще я повдигна, защото съм поел този ангажимент и пред лидера на ПЕС", гарантира бившият премиер.   "За всичко това, всички ние солидарно да помагаме", добави лаконично Борисов, запитан дали не смята, че освен съседните на Сирия държави, бежанци трябва да бъдат настанявани и в по-вътрешни страни членки на ЕС.   Междувременно Министерството на отбраната (МО) съобщи, че започва изграждането на заграждение по границата ни с Турция между селата Лесово и Крайново.   Мярката е във връзка с изпълнение решението на Министерския съвет да бъдат прочистени и възстановени 107 км пътища и подходи към граничната зона в този района, което бе предложено от военния министър Ангел Найденов.   "Финансовите средства за изграждане на инженерно-техническото съоръжение ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове", уточняват от МО.   Според предварителните разчети в тази дейност ще се включат 50 военни и 40 машини. Очаква се строежът на стената да отнеме 35-40 дни.   Капацитетът в местата за настаняване е надвишен с между 20 и 50%   Новият шеф на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обяви, че капацитетът в местата за настаняване на бежанци вече е надвишен с между 20% и 50%. По тази причина той е изпратил писма до областни управители и министри, в които предлага бегълците да бъдат настанявани на такива места, че "да бъдат отдалечени от населени места, но да има добра комуникация, за да не влизат в колизия с общественото мнение".   През последните дни в Казанлък бяха организирани серия от протести на местни срещу решението на правителството да закрие обучителен център на МВР и да го превърне във временен лагер за бежанци.   "Имаше едно обръщение на президента, в което каза, че те живеели на пода. Искам да подчертая, че това е техният начин на живот. Всички от нас, които имат представа от бита и традициите на тази общност, не на сирийската, говоря за някои представители, живеещи в арабските държави, те живеят и се хранят на пода. Това е тяхната култура и в тази връзка щом желаят да си сложат шалтетата и чаршафите на пода, ние не можем нищо да направим. Това е отговорът на този въпрос", заяви Чирпанлиев по повод скорошното изказване на президента Росен Плевнелиев, че "пред очите на цяла България бежанците спят на земята".   По думите му от Столичната община вече са поели ангажимент да помогнат за подобряването на условията на живот във временните лагери за бежанци в кв. Враждебна и Военна рампа.   "Изключително добре вървят нещата с парното, което изцяло функционира във Военна рампа и предстои да бъде пуснато във Враждебна, както и поставяне на вътрешното видеонаблюдение вътре в самите центрове във Враждебна и Военна рампа. Искам да изкажа своята огромна благодарност към неправителствените организации, към сирийската общност, за тяхното огромно желание и загриженост да помага", каза още шефът на ДАБ.   Чирпанлиев добави още, че до момента да похарчени около 3000 – 4000 лева за покриване на щетите в центровете, нанесени от пребиваващи там.   "В петък са направени ремонти във Враждебна, а вече имаме счупена мивка, може би и други неща. Впоследствие влагахме средства за канализационни тръби, които буквално преди няколко дни финансирахме. Има врати, които са откачени, въпреки че ние с преводачите, ги запознахме подробно с изискванията, с това, че каквото се счупи, трябва да бъде възстановявано от тях и това са нашите вътрешни правила", добави той.   "Успяхме да изградим някакви по-добри комуникации, успяхме да изградим малко по-добри условия във Враждебна и във Военна рампа. За съжаление, административно, има какво да се направи за по-бързо раздаване на статути. По информация, която имаме от наши съграждани сирийци, по-голямата част от тях, почти 85%, биха напуснали пределите на България, в момента, в който получат статута бежанец. Това е въпрос не само на Държавната агенция по бежанците, а въобще държавна политика", коментира и пиар специалистът Нидал Алгафари, който също участваше в пресконференцията на Чирпанлиев.   Зам.-шефът на ДАБ Стоян Петров пък заяви, че се разработва националната програма за интеграция на бежанците в България, насочена към тази група хора, които искат да останат в у нас. По думите му в София има цяла сграда, предоставена за обучение, но не е имало достатъчно желаещи, за да се направи един клас.

Кметът на Плевен отива на посещение в Москва

По покана на Посолството на Република България в Русия, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и директорът на дирекция „Военноисторически музеи" - Плевен доц. д-р Милко Аспарухов, ще посетят град Москва в дните 25 - 29 октомври. Целта на визитата в руската столица е работна среща с префекта на Централен административен район на Москва, Виктор Фуер. Предвидена е и среща с ръководството на Централния музей на въоръжените сили на Русия, по повод дарение от „Военноисторически музеи" - Плевен на съвременна реплика на бюст на Генерал С...

Кличко се кандидатира за президент на Украйна

/КРОСС/ Виталий Кличко ще се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2015 г. По-големият от двамата братя влезе в политиката още преди три години с партията УДАР (Украински демократичен алианс за реформи). В момента Кличко се радва на завидна обществена подкрепа в страната си. Според едно от последните проучвания сред украинците световноизвестният боксьор събира повече гласове от настоящия президент Виктор Янукович, като за него биха гласували 15,9% от избирателите срещу 14,3% за държавния глава. Кличко изяви желание за кандидатурата още през август, когато сподели амбициите си с президента на Световния боксов съвет Хосе Сюлейман.

Закопчаха мъже при кражба на близо 300 кила грозде

В момента на кражбата петима мъже са били заловени новозагорските полицаи, съобщи „ДАРИК“. На 23 октомври е проведена специализирана операция, с цел разкриване и предотвратяване на престъпни посегателства върху собствеността на гражданите от малките населени места в община Нова Загора. 
В хода на операцията, около 15,30 часа, полицаите са... В момента на кражбата петима мъже са били заловени новозагорските полицаи, съобщи „ДАРИК“. На 23 октомври е проведена специализирана операция, с цел разкриване и предотвратяване на престъпни посегателства върху собствеността на гражданите от малките населени места в община Нова Загора. В хода на операцията, около 15,30 часа, полицаите са...

HP ще представи 3D принтер през следващата година


През следващата година HP ще навлезе на пазара на 3D принтерите. Това обяви изпълнителният директор на компанията Мег Уитман по време на конференция в Банкок, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

"Триизмерното принтиране все още е в ранна фаза на развитието си. Това е голяма възможност за нас и ще се възползваме. Ще имаме предложение най-късно до средата на следващата година", обявява Уитман.

Компанията работи по подобен проект от доста време и отбелязва...

Дете почина, след като пи отвара от трънка

Момченце на година и половина от Пещера е починало, след като пило отвара от трънка. Лекарите са успели да спасят тригодишната му сестричка, съобщи БНР.

Наталия Кобилкина: Който е безгрешен, да хвърли камък по голата бургазлийка!

Сексоложката Наталия Кобилкина коментира пред Нова телевизия новината, че еротичният модел Елена Бончева от Бургас, е станала секретарка в електрическа компания и получава заплата от 3000 лева. 
“Нормално е да работи в държавна фирма. Всички сме хора, а не ангели и както е казал Исус “който е безгрешен, нека хвърли камъка”! Според нея, колкото Сексоложката Наталия Кобилкина коментира пред Нова телевизия новината, че еротичният модел Елена Бончева от Бургас, е станала секретарка в електрическа компания и получава заплата от 3000 лева. “Нормално е да работи в държавна фирма. Всички сме хора, а не ангели и както е казал Исус “който е безгрешен, нека хвърли камъка”! Според нея, колкото

Борисов се отрече, лудост било решението за мораториума

Бойко Борисов заяви, че не се чувства щастлив от удължаването на мораториума върху земята. Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. Така лидерът на ГЕРБ обясни пред журналисти в Брюксел как ще обясни в ЕНП мораториума.

Пилот на самолет цистерна загина при гасенето на горските пожари в Австралия

Самолет цистерна, участващ в гасенето на горските пожари южно от най-големия австралийски град Сидни днес се разби, а пилотът му загина, предаде Ройтерс. Катастрофата предизвика нов пожар, който се добави към останалите 55, които все още горят на територията на щата Нов Южен Уелс. Сухото време и ветровете създадоха условия за избухването на нови огромни пожари през последната седмица в планините западно от Сидни. "Трудно е да кажем със сигурност, че най-страшното е минало", заяви говорителят на пожарната служба Натали Сандърс. "Днес имаме по-ниски температури и ветровете са малко по-слаби, но с тези нестихващи пожари е трудно да кажем колко дълго ще продължат и дали ще има нови щети." От службите за борба с бедствията потвърдиха, че 43-годишният пилот на самолета цистерна е загинал, когато самолетът се разбил в националния парк "Будауанг", на 270 км югозападно от Сидни. Спасителните екипи не са успели да стигнат до тялото, защото силните ветрове, димът и трудният терен са ги принудили да се върнат обратно. Повече от 200 жилища са били унищожени в Нов Южен Уелс от миналия четвъртък, когато огнената стихия премина през покрайнините на Сидни. Мъж почина от инфаркт в опит да спаси дома си. Пожарите опустошиха десетки хиляди акра земя, а общият им периметър е 1600 км. Един от най-големите пожари възникна при учение на австралийските сухопътни войски, съобщи пожарната служба. Правителството в щата обяви извънредно положение, което му позволява да нарежда евакуации с надеждата да бъде избегнато повторение на "Черната събота" от 2009 година, когато пожари в щата Виктория отнеха живота на 173 души и нанесоха щети за 4,4 милиарда долара.

Борисов: Подведохме се по всеобщата лудост за мораториума

Популизмът, внесен в парламента от "Атака", както и това, че Станишев и Местан обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. Така Бойко Борисов обясни защо ГЕРБ подкрепи забраната за продажба на земя на чужденци.

Ще потопи ли дългът на Орешарски държавата?

През 2014 г. правителството на Орешарски планира да вземе назаем близо 4.5 млрд. лева. Според проекта за бюджета за следващата година до 3.9 млрд. лв. от новите заеми могат да бъдат получени от външните пазари. Общият държавен дълг към края на 2014 г. ще нарасне до 18 млрд. лв., при 14.6 млрд. лв. през тази година. Финансовият министър Петър Чобанов вчера отказа да даде повече яснота за това, как и откъде ще се вземат въпросните заеми. Според него подобни разяснения могат да доведат до нежелани реакции на пазарите на облигации. Чобанов все пак ...

Слаб оборот и разнопосочни индекси на БФБ

След края на борсовата търговия днес (24 октомври) индексите на "Българска фондова борса" (БФБ-София) бяха разнопосочни. SOFIX отбеляза...

Законът за офшорките мина на първо четене в комисия в НС

Законопроектът предвижда забрана на регистрираните в офшорни зони дружества да участват в процедури по възлагане на обществени поръчки, както и в приватизация на държавно или общинско имущество

Комисията на Златанов е изпълнявала поръчки, твърди Мая Манолова

Скандалът с прословутото тефтерче на Златанов отекна със сила в съзнанието на българските граждани, защото се оказа, че органът, който трябваше да ограничава хората във властта на практика е бил подвластен на политическо влияние и е изпълнявал поръчки.

Промоциите определят пазаруването на 50% от българите


Потребителите от Източна Европа са най-чувствителни от всички към цените на продуктите при пазаруване. Ако с 1 процент се повишат цените на даден продукт, производителят им ще загуби двойно повече от спад в потреблението в сравнение със Западна Европа. Ако при това се използват различни промоции, фирмите могат да спечелят двойно повече отколкото в Западна Европа.

Това показва изследване на Nielsen, представено от Евгения Трими, директор "Консултации и анализи" за Гърция и България....

Държавата спешно се задейства за защита на червеногушата гъска

България изпълнява предписаните от Европейската комисия мерки

Пернишкият ученик на Владимир Димитров - Майстора, Трайко Герака обиколи центъра на Перник с портрет на Ангел Найденов

С колоритно шествие художникът и вестникар обиколи центъра на град Перник. Със себе си той носеше най-новата си картина, която се оказа портрет на министъра на отбраната Ангел Найденов. Герака сподели, че смята лично да отнесе подаръка до министерството.

Трайко Герака е популярен вестникар от зората на демокрацията. Ученик е на художника Владимир Димитров - Майстора, но е и майстор на перото. Освен това може да се нарече първият издател на свободната преса в...

Продължава

Видео: Обучение на сапьори в Афганистан




Те бавно обикалят фронтовите линии в Афганистан под постоянната заплаха да настъпят самоделна бомба. В това училище в провинциалната столица Балх войниците на НАТО обучават афганистанските им колеги как да обезвреждат бомби.

За последните 5 години обаче само 600 души получават основни умения за отстраняване на експлозиви. Още по-малко преминават през курсовете за напреднали. Критиците смятат, че голяма част от техните умения ще бъде загубена след изтеглянето на западните...

Александър Станков: Не ни приемаха сериозно, но вече се съобразяват с нас


Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) Александър Станков е доволен от представянето на отбора си в първенството. Според него другите в А група вече гледат по различен начин на бяло-черните.

"Мисля, че доста отбори не ни приемаха отначало сериозно, но сега вече се съобразяват с нас. Нямахме много време да се израдваме на добрия завършек в първия дял на шампионата, защото началото на втория идва с една доста тежка серия. Въпросът е ние как ще подходим към двубоя с ЦСКА", каза Станков...

Кабинетът ще работи за преразглеждане на мораториума


"Ще намерим начин да преразгледаме това лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход". Това заяви по повод решението на Народното събрание за мораториума за продажба на земя на граждани от ЕС премиерът Пламен Орешарски пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.

Той коментира темата при пристигането си за участие в заседанията на държавните и правителствените ръководители от Партията на европейските социалисти и на Европейския съвет. 
...

Непоносимата самота на сирийската опозиция

Въпросът, който преследва сирийските бунтовници от самото начало, е кой може да говори от тяхно име? Кой може да претендира, че изцяло ги представлява и по-конкретно да накара множеството въоръжени групировки на бойното поле да му се подчинява, в борбата срещу режима на Башар Асад? Американци и руснаци правят вяли опити да свикат нова мирна конференция за Сирия. Едновременно с разрушаването на химическия арсенал на режима на Башар Асад, "Женева 2" може да се състои края на ноември. Тази перспектива бе сред засегнатите теми на разговорите в Лондон на 22 октомври. На тях се събраха десетина страни, формиращи т.нар. група "Приятели на Сирия", опитващи се да създадат благоприятни условия за политически преход в тази страна. Техен събеседник е основното опозиционно движение - Сирийската национална коалиция (СНК), която трябва да се срещне с представители на сирийското правителство в Женева. Представителността на СНК обаче е оспорвано. Миналия месец тя претърпя политическо поражение, когато дузина бунтовнически групировки, предимно джихадисти, заявиха, че по никакъв начин не се отъждествяват с тази организация. Твърдото ядро на СНК бе съставено от движението "Мюсюлмански братя", след което тя успя да се отвори към редица други части на сирийското общество - демократи, светски ориентирани хора, кюрди, християни. Безспорно в нея са събрани смели и компетентни жени и мъже. Но все още отслабена от стари и престари дрязги, на СНК, която действа извън територията на Сирия, е трудно да се наложи като "правителство" в освободените от бунтовниците зони. Изпитва затруднения да постигне единодушие вътре в страната, макар и да е единственият представител на опозицията навън. Това до голяма степен се дължи на историята на сирийското бунтовническо движение. В началото един мирен бунт бе започнат от най-различни представители на обществото. В продължение на почти осем месеца хиляди сирийци предизвикваха режима с обикновени улични протести. Нечуваната жестокост на репресиите е нещото, накарало тези протестиращи да се обърнат към въоръжената борба - рефлекс за самозащита. С това бунтовническото движение или по-точно част от него премина под силното влияние на страните, които искаха да го въоръжат. Три от тях - Саудитска Арабия, Катар и Турция – без колебание подкрепиха по този начин, повече или по-малко директно, джихадистки отряди, някои от които близки до Ал Каида. "В Сирия няма ислямска революция, а народно въстание, финансирано основно от ислямистки източници", пише центърът за изследвания "Арабска инициатива за реформа" в последната си публикация. Част от сирийската трагедия идва точно оттам. Рияд, Доха и Анкара допринесоха за изграждането на ислямисткия профил на бунтовниците. Този профил работи в полза на режима в страната, всява страх в редица малцинствени групи, а във външен план - предизвиква нарастващото недоверие на западното обществено мнение. Американците и европейците, пасивни наблюдатели на тази еволюция, трябва да подкрепят максимално демократичните структури в опозицията. Особено ако перспективата за Женева се открие отново. По БТА

Столична община премахва опасни дървета

В момента се подрязват клони по ул. "Чаталджа" от двете страни

Съсед преби мъж от Възраждане, издирват побойника

30-годишен варненец е нападнал и пребил 60 г. мъж от Възраждане днес около 12:50 ч., съобщиха от пресцентъра на полицията. Причината – междусъседски конфликт. След като нанесъл побоя, извършителят се качил на автомобила си и потеглил в неизвестна посока.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване