Няма мистерия около завръщането на Боевски

София /КРОСС/ Няма мистерия около завръщането на Гълъбин Боевски. Той е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт от българското посолство. Това заяви за БНТ говорителят на МВР Ивайло Кашканов.МВР не знае все още какви са мотивите на съда, но това решение е суверенно право на блазилските власт, уточни Кашканов. Очаква се подробен доклад по случая от българското посолство."Това, което към момента можем да потвърдим е, че г-н Боевски е на свобода. Преди два дни, тоест на 22 октомври, е напуснал Бразилия с временен паспорт, издаден от посолството ни. След доклад на българското посолство ще можем да коментираме подробности по случая, тъй като към момента нямаме повече информация", заяви Ивайло Кашканов, говорител на МВР.Няма изненада в освобождаването на Боевски, потвърди още Кашканов. Според него българското посолство е било предупредено. Няма и съмнение, че прибирането му е законно, заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Търсим помощ на 112 и чрез SMS

Фалшивият сигнал е подаден на тел.112. Снимка: sxc.hu

При случаи на спешност гражданите ще могат да потърсят помощ на единния номер 112 и чрез SMS.

Това предвиждат приетите на първо четене днес промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Съгласно действащия в момента закон, приет през 2008 г., подаването на сигнал може да става само чрез телефонно обаждане. Ако поправката мине и на второ четене обаче, гражданите ще могат да търсят помощ и чрез SMS, който чрез специален софтуер ще пристига до централата на 112 под формата на гласово съобщение.

Според вносителите на законопроекта Христо Монов и Захари Георгиев от “Коалиция за България” възможността само за гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора.

Вносителите посочват още, че хората, изпаднали в тежко шокова състояние, често губят способността си да говорят и също биха се възползвали от опцията за SMS. В новия регламент Христов и Монов предвиждат и ситуациите, в които гражданите се намират под смъртна заплаха и не е разумно да прибягват до телефонни обаждания.

Вносителите са изчеслили, че настоящият персонал нацентровете, които приемат обаждания на тел. 112, да не се справи с обработката на съобщенията, назначаването на допълнители служители за целта ще струва на държавата 300 000 лв.

“В същото време въвеждането на това допълнение ще помогне за спасяването на живота и здравето на много български граждани”, пишат в мотивите си вносителите.

Опцията за SMS до тел. 112 мина на първо четене още в миналия парламент, но окончателното приемане на промените не остана време.

В края на септември промените предизвикаха остро недоволство у спешните медици, които са категорични, че няма да приемат промените, защото те ще допринесат за хаоса в спешната помощ.

Тази теза защитиха и депутатите на ГЕРБ по време на дебатите.

“Нека си представим, че се получи SMS “Помощ!”. Кой ще бъде изпратен на този SMS? Спешна помощ, МВР, пожарна?  Установяването на това ще отнеме излишно време”, коментира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

“В SMS-a не е възможно пострадалият да опише състоянието си. Смисълът на гласовата комуникация е диспечерът да прецени какво и колко е тежко състоянието на човека и дали е фалшив сигналът или не е”, коментира Московски.

Статията "Търсим помощ на 112 и чрез SMS" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Строят арест за 2 млн. лв. в Шумен

Нови килии за арестанти за 2 млн. лева ще бъдат изградени в Шумен. Сграда от бившето военно поделение на ул. “Дунав” 2 в града ще бъде ремонтирана основно, така че да стане сигурно място за престой зад решетките. 
Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” търси строителна фирма, която да се справи с поръчката за 12 месеца. Отварянето на офертите Нови килии за арестанти за 2 млн. лева ще бъдат изградени в Шумен. Сграда от бившето военно поделение на ул. “Дунав” 2 в града ще бъде ремонтирана основно, така че да стане сигурно място за престой зад решетките. Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” търси строителна фирма, която да се справи с поръчката за 12 месеца. Отварянето на офертите

Продажбите на Ericsson попаднаха под натиск

Оперативната печалба на концерна за третото тримесечие разочарова анализаторите

    


Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.
 
Мобилни камери:
бул."Сливница"- ул."Кукуш"
 
бул."Цариградско шосе"- стопанство "Врана"
 
бул."България"-Околовръстен път

Украински художник прави изложба във Враца

Изложба на украинския художник Николай Бондаренко ще бъде представена във Враца. Официалното й откриване е днес, в 17 ч., в Регионалния исторически музей. За врачани и гостите на града авторът е подбрал 80 свои линогравюри, направени по древноруската поема „Слово о полку Игореве”. Гравюрите са създавани в продължение на пет години. Според автора, творбите му са  графически превод на поемата. Изложбата ще гостува във Враца два месеца....

Как така се е прибрал Боевски? Властите ни нищичко не знаят!

Институциите ни не са наясно с развитието на казуса, коментира Златанова

    


24 октомври в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 439 г. вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство.През 1071 г. Михаил VII Дука става император на Византия.През 1648 г. е подписан Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.През 1795 г. Полско-литовската държава Жечпосполита е окончателно разделена между Австрия, Прусия и Русия.През 1851 г. английският астроном Уилям Ласел открива Ариел и Умбриел - естествени спътници на Уран.През 1857 г. е основан е ФК Шефилд, най-старият футболен клуб в света.През 1859 г. английският кораб Роял Чартър попада на подводни скали недалеч от Ливърпул и потъва - загиват 465 души.През 1872 г. след Арабаконашкия обир турската полиция арестува Димитър Общи.През 1877 г. Руско-турска война (1877-1878): след Битката при Горни Дъбник, Плевен е напълно обсаден от руската армия.През 1885 г. в Цариград е свикана конференция на Великите сили по източнорумелийския въпрос.През 1902 г. при изригване на вулкана Санта Мария в Гватемала загиват около 6 000 души.През 1912 г. Балканска война: Лозенградската операция завършва с победа за България.През 1912 г. Балканска война: битката при Куманово завършва с победа за Сърбия.През 1920 г. в Канада е въведен сух режим.През 1929 г. Голямата депресия: Нюйоркската фондова борса се срива на 24 октомври, черния четвъртък, което довежда до серия от банкрути и предизвиква световна рецесия.През 1935 г. Италия напада Етиопия.През 1944 г

Намушканият в Пловдив ученик остава в тежко състояние

Линейка. Снимка: БГНЕС, архив

Състоянието на 16-годишният Ивайло, който вчера беше намушкан повече от 10 пъти от свой съученик в Пловдив, остава тежко, съобщиха от Университетската болница “Свети Георги”.

Момчето е прието с множество сериозни наранявания в областта на гърдите и корема. Засегнати са много вътрешни органи. Той е стабилизиран, но е в критично състояние. 

Инцидентът се разигра вчера следобед  в района на църквата “Свети Иван Рилски” в пловдивския район “Северен”.
Ивайло е поканил в дома си свой приятел. Между двамата обаче е възникнала свада и гостът е нападнал момчето. Съседи чули виковете и повикали полиция. Още не е изяснено каква е причината за свадата между двамата. Пострадал е и нападателят, който е със срязани сухожилия на ръцете. Той също е настанен в болница.

Момчетата са десетокласници в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии – Пловдив. И двамата са изключително спокойни момчета, никога досега не са имали агресивни прояви, съобщи директорът на училището Людмила Ганчева, цитирана от БГНЕС. Днес в гимназията ще има извънредно събиране на всички паралелки и спешен педагогически съвет. Достъпът до училището е затворен за външни лица.

Статията "Намушканият в Пловдив ученик остава в тежко състояние" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Св. мъченик Арета и пострадалите с него

Страдание на светия мъченик Арета   Когато в гръцката земя царувал Юстин, а в Етиопия - Елезвой, царе правоверни и благочестиви, в Омиритската земя на престола се възкачил един беззаконен цар на име Дунаан, юдеин по произход и вяра, хулител на Христовото име и голям гонител на християните. Всичките му съветници, слуги и воини били евреи или езичници, които се покланяли на слънцето, луната и на идоли. Той се стараел да изгони всички християни от своята област и да изкорени от Омиритската страна самата памет за великото Христово име. Като преследвал ревностно Божията Църква, той мъчел и убивал верните, които не се покорявали на заповедите му и не желаели да живеят според иудейския закон. Като чул, че Дунаан повдигнал в страната си гонение срещу християните, царят на Етиопия Елезвой силно се огорчил и, като събрал войска, тръгнал на война срещу него. След много битки Елезвой го победил и, като го задължил да плаща данък, се върнал в своята земя. След известно време Дунаан отново възстанал против Елезвой, нарушил договора с него и, като събрал войска, унищожил всички отряди, оставени от Елезвой за охрана на градовете. И още по-силно се въоръжил против християните. Той заповядал да обявят повсеместно на християните или да приемат иудейската вяра, или да бъдат избивани без милост. В царството му вече не бил останал никой, който би дръзнал да изповяда Христа и само в един обширен и многолюден град - Награн се прославяло името Христово

Популизмът надделя над ценностите, негодува Местан

ДПС няма да плати като цена на властта отстъп от евроидентичността

    


Кадиев: Вместо по-висок данък за стари коли, налогът да влезе в цената на горивото

Георги Кадиев

 

Дни след като парламентът гласува да се повишат данъците за старите коли, каквито масово карат шофьорите в страната, в бюджетната комисия бе внесен “алтернативен текст”, който да противодейства на вече приетия.

Това съобщи в сутрешния блок на bTV червеният депутат Георги Кадиев. Toй посочи, че гласуваният миналата седмица проект дошъл от Министерството на финансите.

Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел. То предвижда да се премахне данъкът за МПС в този му вид и налогът да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ”, обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките.

Милион българи ще бъдат засегнати от повишаването на данъка върху старите коли, изчисли народният представител.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов посочи, ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъкът ще скочи най-малко с 20%. По думите му само най-новите коли отговарят на условията да бъде запазен данъка им. За законопроекта за скок в данъците общинарите разбрали едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, без каквато и да била комуникация.

Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежът на пътища.

Кадиев допълни, че илюзия идеята по–висок данък да стимулира купуването на нови коли. „По-скоро ще се стимулира купуването на по-нови стари коли”, заяви той и уточни, че вместо 15-годишни, хората ще карат 12-годишни автомобили. 

Законопроектът, приет на първо четене в НС, предвижда да отпадне данъчното облекчение за стари автомобили с катализатори.  Така данъкът за много от шофьорите със стари коли ще скочи догодина с 20% до 50%.

Статията "Кадиев: Вместо по-висок данък за стари коли, налогът да влезе в цената на горивото" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Предстоящи събития в страната за днес, 24 октомври

***София /КРОСС/ От 09:00 ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 09.00 часа в зала „Витоша" на Интер Експо Център ще се проведе 11-тия ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България „The European Day of the Entrepreneur 2013" в рамките на Европейската седмица на малките и средни предприятия. Участие ще вземе зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева. ***София /КРОСС/ От 09.00 часа в аула „Раковски" във Военна академия „Г. С. Раковски", ще се проведе научна конференция „От Лондон през Букурещ до Ньой". Участие ще вземе началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков. ***София /КРОСС/ В хотел „Шератон", Зала „Роял", президентът Росен Плевнелиев ще открие конференцията:„Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективите на България". ***София /КРОСС/ От 09:30 ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). ***София /КРОСС/ От 9:30 часа в зала Витоша на Интер Експо Център-София, ще се проведе издание на Европейския ден на предприемача (ЕДП). ***София /КРОСС/ От 10:00 в Столичен общински съвет ще се проведе заседание

24 октомври в историята

439 г. — Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. — Михаил VII Дука става император на Византия. 1648 г. — Подписан е Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.

САЩ: Помощник-шерифи убиха дете с автомат играчка

Двама учители бяха убити от ученици в САЩ в разстояние на 48 часа

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Труд"БСП ще праща пенсионерите без роднини в професионални приемни семейства. Това е една от идеите в проекта за Закон за възрастните хора, които се обсъждат в левицата, научи „Труд". в. "Монитор"Парламентът подхваща „калинките" във власттаПарламентът най-после ще се захване с „калинките" във властта, за което се обяви още преди около месец лидерът на ДПС Лютви Местан. Вчера депутатите заложиха в дневния си ред създаването на анкетна комисия за проверка на всички случаи на грубо кадруване в държавната администрация след 2009 г. Очаква се предложението на Местан да бъде обсъдено и гласувано утре. „Много важно е да се установи колко от предложенията на областни координатори на ГЕРБ, включително и за длъжности с конкурс, са били уважени. В аванс мога да кажа, че според данните, които ние имаме, става дума за 100% уважени кандидатури", алармира неотдавна лидерът на ДПС. Тогава той допълни, че при управлението на ГЕРБ назначенията в администрацията са били просто формалност, и даде за пример задкулисното и скандално кадруване в здравната каса. в. "Преса"Вигенин: Мораториумът дискредитира БългарияМораториумът върху продажба на земя на чужденци до 2020 г. ще дискредитира България, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин

US полицаи застреляха тийнеджър

Полицаите, които са объркали пластмасовата имитация на AK-47 с истинско оръжие, са наредили на 13-годишния Анди Лопез да го остави на земята, след което са открили огън по него.

Слънчево и днес - до 23°, привечер се заоблачава

И през днешния ден ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часовете на места в низините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър.

Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София 21-22°. Атмосферното налягане ще бъде ... И през днешния ден ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часовете на места в низините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София 21-22°. Атмосферното налягане ще бъде ...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето новините, които днес следи държавната телевизия:

Обама към Меркел: Не следим телефона ви

Президентът на САЩ Барак Обама е уверил германския канцлер Ангела Меркел, че американското разузнаване не следи комуникацията по мобилния й телефон, съобщи ДПА, позовавайки се на Белия дом.

„Пътстрой-Габрово” АД ще реконструира част от уличната мрежа на Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов подписа днес договор  за реконструкция на част от уличната мрежа на град Севлиево. Единствената фирма, участвала в обявената от Община Севлиево обществената поръчка „Пътстрой-Габрово” АД ще изпълнява трите обособени позиции. В тях е заложено преустройство на кръстовището на  ул. ”Великотърновско шосе” и ул.”Ловнидолско шосе”, реконструкция на кръстовището между ул. „Ген. Никола Генев” и ул. „Опълченска“, изграждането на паркинг с 20 паркоместа и разширяване на улица „Ненко Илиев“. Предвидените дейности са час...

Над 50 състава ще участват във фесивал на старата сградска градска песен в Свищов

Трети национален фестивал на старата градска песен на името на Георги Бейков ще се проведе в Свищов на 25 и 26 октомври, съобщи зам-кметът на крайдунавския град Пламен Александров. Организатори са Община Свищов и Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови". Третото издание на феста е под патронажа на кмета Станислав Благов и в него ще участват над 50 състава от цялата страна. Празникът ще започне на 25 октомври (петък) в градската градина от 13,00 ч. с концерт на Духовия оркестър на военно формирование 28880, гр. Белене. Официалното откр...

Топло и слънчево днес, привечер се заоблачава

И през днешния ден ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часовете на места в низините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър.

Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София 21-22°. Атмосферното налягане ще бъде ... И през днешния ден ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часовете на места в низините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София 21-22°. Атмосферното налягане ще бъде ...

В Турция официално е учредена "Партия Гези"

Вече официално е учредена нова политическа „Партия Гези”, която ще отстоява и защитава каузата за парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, откъдето започнаха разтърсилите Турция през това лято масови протести, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Генерален председател на новото политическо формирование е Решит Джем Кьоксал, а логото – човешка фигура, стилизирана като вкоренено дърво. Седалището на централата на партията е в Анкара, а нейната абревиатура е „ГЗП”. Регистрацията на новата партия е направена на 1 октомври 2013 и е утвърдена на 9 октомври т.г. Централата на Партия парк Гези е в Анкара. Междувременно е потвърдена и регистрацията на друга нова политическа формация – „Партия за човешките приоритети”. ...

Гласувах за мораториума, за да не минат текстове на ГЕРБ, каза Кутев

Направихме всичко възможно, за да не влезе текст за мораториум по отношение на продажбата на земя на граждани от Европейския съюз. Това заяви червеният депутат Антон Кутев, който беше един от общо 59-те депутати на БСП, които подкрепиха мораториума. В сутрешния блок на Нова телевизия Кутев обясни, че всъщност не подкрепя мораториума и това било станало ясно от изказването му след гласуването. „Атака” две седмици се опитваше да вкара това нещо в дневния ред, а накрая то влезе въпреки нашата абсолютно крайна съпротива - на БСП и ДПС”, заяви Кутев.  На въпрос защо обаче в крайна сметка гласува „за” мораториума, Кутев отвърна, че го е направил, защото голяма част от хората в България искат гаранция, че земята им няма да бъде продадена".  Той обаче не к...

Правителството одобри взимането на още един външен заем

След като в началото на месеца стана ясно, че България ще търси заем от немски банки в размер на 360 млн.евро, правителството официално одобри подготвителните действия на финансовия министър Петър Чобанов за взимането на такъв, става ясно от решение на Министерски съвет.   Според решението поемането на поредния външен държавен дълг ще бъде в съответствие с §14а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. В основната си част те са свързани с избор на правен консултант по сделката и на банки-посредници. Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с банките, избрани за посредници по пласирането на дълга, да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с догов...

Тезджан Наимова се пробва като треньор

Лишената до живот от състезателни права лекоатлетка Тезджан Наимова ще направи опит да остане на пистата, но като треньор, предаде bgathletic.com. 26-годишната спринтьорка даде положителна допинг проба след спечелената европейска титла на 60 м на закрито в Гьотеборг (Шв), като това беше второто й такова провинение. Тезджан е изявила желание да помага на треньора си Стойко Цонов в работата му, като в скоро време може да започне да се занимава с деца. „Имам големи планове за клуб в Пловдив. Ако нещата се наредят, Тезджан изяви желание да започне да ми помага в треньорството. Става въпрос за работа с деца, но засега още не е сигурно. Г-н Карамаринов пое ангажимент да помага на Тезджан, докато тя си стъпи на краката. Досега никой не е правил подобно нещо. Защото когато печелиш ...

САЩ разгневиха Меркел заради подслушване

Комуникациите на германския канцлер вероятно също са били наблюдавани от Вашингтон, Белият дом отрича

    


Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Андрей Иванов, общински съветник от ГЕРБ 8 СОС Валери Жаблянов, депутат в 42-рото НС от ПГ на „Коалиция за България" Венцеслав Гечев, треньор по баскетбол Венцислав Василев, областен управител на Враца Владимир Пенев, актьор, министър на културата 8 служебното правителство на Райков Георги Милчев-Годжи, музикант Дарина Янева, художничка Инж. Димитър Витанов, помощник-ректор на УАСГ Димчо Михалевски, депутат 8 42-рото НС от ПГ на „Коалиция за България" Екатерина Михайлова, юрист, депутат 8 36-о, 37-о, 38-о, 39-о, 40-о и 41-8ото НС Илияна Йотова, депутат в Европейския парламент, член на ИБ на БСП Маргарита Николова, депутат в 42-рото НС от ПГ на „Атака". Михаил Мирчев, социолог, управител на агенция „АССА М", Петър Стойчев, световен шампион по плувен маратон, министър на физическото възпитание и спорта в служебното правителство на Райков Проф. Симеон Щерев, флейтист, ,един от най-големите наши джаз музиканти Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители, изпълнителен директор на „София Франс ауто" Проф. Борис Гондов, художник и скулптор Костадин Хаджигаев, бивш областен управител на Благоевград Свилен Крайчев, бивш депутат    

Депутатите ще обсъдят промени в Закона за задълженията и договорите

Днес депутатите трябва да продължат работната си седмична програма с промените в Закона за задълженията и договорите. От ГЕРБ предлагат с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица. Според вносителите от опозицията по този начин ще се спре лихвеният рекет. Преди това депутатите трябва да гласуват на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предвижда се да подаваме сигнал за спешен случа...

Телевизионно утро

София /КРОСС/ Теми и гости в сутрешните блокове на националните телевизии: БНТ, "Денят започва" Защо въпросът за земеделската земя раздели мнозинството? - лидерът на ДПС Лютви Местан. Сметките за парно през новия сезон - директорът на „Топлофикация" София Стоян Цветанов. На живо - как дeцата от 42-ро училище търсят инструменти за оркестъра си. Какво да очакваме от фестивала за независимо американско кино So Idependent - 2013. бТВ, „Тази сутрин" Окупирай университета. На живо - ще пуснат ли студентите председателя на Конституционния съд Димитър Токушев да преподава? Прави ли се опит да се заличат тайните от комунистическото минало? Закриват ли Комисията по досиетата. Гост - Екатерина Бончева. Старите автомобили с двойно по-високи данъци. Справедливо ли е - Георги Кадиев от БСП и заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Меглена Кунева - кои олигарси обслужва мораториумът за продажба на земя на чужденци? Може ли това да ни струва членството в Евросъюза? На живо: депутатът от БСП, нарушил партийната дисциплина, - Пенко Атанасо. Ваксините за децата - бизнес или грижа за здравето? Защо родители поискаха поставянето им да не е задължително? Български учени откриха хранителна добавка, която ни пази от рак. Новият проект с участието на рапъра Бобо.   Нова ТВ, "Здравей, България" На живо - студентите, които нощуваха в Софийския университет в знак на протест

Телевизионно утро

София /КРОСС/ Теми и гости в сутрешните блокове на националните телевизии: БНТ, "Денят започва" Защо въпросът за земеделската земя раздели мнозинството? - лидерът на ДПС Лютви Местан. Сметките за парно през новия сезон - директорът на „Топлофикация" София Стоян Цветанов. На живо - как дeцата от 42-ро училище търсят инструменти за оркестъра си. Какво да очакваме от фестивала за независимо американско кино So Idependent - 2013.   бТВ, „Тази сутрин" Окупирай университета. На живо - ще пуснат ли студентите председателя на Конституционния съд Димитър Токушев да преподава? Прави ли се опит да се заличат тайните от комунистическото минало? Закриват ли Комисията по досиетата. Гост - Екатерина Бончева. Старите автомобили с двойно по-високи данъци. Справедливо ли е - Георги Кадиев от БСП и заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Меглена Кунева - кои олигарси обслужва мораториумът за продажба на земя на чужденци? Може ли това да ни струва членството в Евросъюза? На живо: депутатът от БСП, нарушил партийната дисциплина, - Пенко Атанасо. Ваксините за децата - бизнес или грижа за здравето? Защо родители поискаха поставянето им да не е задължително? Български учени откриха хранителна добавка, която ни пази от рак. Новият проект с участието на рапъра Бобо.   Нова ТВ, "Здравей, България" На живо - студентите, които нощуваха в Софийския университет в знак на протест

Армията ще продава четири свои дружества

Четири от търговските дружества на армията ще бъдат предложени за продажба, съобщи военният министър Ангел Найденов пред "Труд".

В момента се оценява стойността на "Военно издателство", и на три ДКЦ-та - бивши поликлиники в Бургас, Хасково и Стара Загора.































  ... Четири от търговските дружества на армията ще бъдат предложени за продажба, съобщи военният министър Ангел Найденов пред "Труд". В момента се оценява стойността на "Военно издателство", и на три ДКЦ-та - бивши поликлиники в Бургас, Хасково и Стара Загора. ...

ART-МESSAGE в Старата поща и открити градски пространства

Старата поща във Велико Търново отново ще оживее с изкуство на 25 октомври, когато в 17,30 ч. арт група ДУПИНИ ще открие изложбата „ART-MESSAGE“. Авторите ще овладеят уникалните пространства на емблематичната сграда, реагирайки творчески на актуални обществени проблеми. Изложбата е провокирана от съдбата на сградата на Старото военно училище, която вместо да бъде съборена може да се превърне в музей на съвременното изкуство. „ART-MESSAGE“ излиза и в открити пространства с инсталации на различни места в старата част на града. Панорамните площадк...

Роби Уилямс ще пее с Мис Пиги

Поп звездата ще сподели сцената с Мъпетите

    


"Окупацията" в СУ продължава и днес с лекции и дискусии


"Окупацията" на най-голямата аудитория - 272 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) ще продължи втори ден. В програмата, която вчера организаторите гласуваха е предвидено да вземат участие преподаватели от Юридическия факултет Кристиан Таков (доцент по гражданско и облигационно право), Христо Христев (главен асистент по право на ЕС) и Калин Янакиев.

Те бяха предложени и гласува вчера от събралите се в аудоторията.Тримата ще говорят пред студентите и желаещите да...

Роналдо и Реал Мадрид съкрушиха Ювентус (видео)

Кристиано Роналдо отбеляза двете попадения при победата на Реал Мадрид с 2:1 като домакин срещу Ювентус в мач от група В от Шампионската лига.

Пазарът на мобилни устройства втора ръка расте

Все повече хора продават джаджите, които са използвали само година

    


Прогноза за времето - 24 октомври

Днес ще преобладава слънчево време, но в часовете преди обяд на много места в низините и равнините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София 21-22°.

Дервиши пристигат в Пловдив

Уникален спектакъл ще представи ритуалния танц на дервишите в Дома на културата “Борис Христов”. Представлението „Сема – магичният танц на дервишите“ е от 18.00 часа и се провежда под патронажа на генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи. Входът ще бъде с покани. Гостите ще имат възможност да се докоснат до мистичия танц на живо. Проявата е в рамките на Есенния салон на изкуствата. Формацията, която ще изпълни ритуалния танц е сформирана от Министерството на културата и туризма от Истанбул през 1991 година. Въртящите се дервиши Мевл...

„Хамак вечери” връщат към живот кино „Космос”

„Хамак–кино вечери” е името, обединяващо прожекциите на пет български документални филма,  които ще можете да гледате във фоайето на кино „Космос”. В две последователни вечери, любителите на документалното кино ще имат възможност да видят ленти, които не са излъчвани до сега. С алтернативните кинопрожекции, група доброволци искат да върнат към живот старото кино, което през годините беше превърнато в бунище. Голямата зала е  в отчаяно състояние и е опасна за ползване, но организаторите са намерили интересен начин за справяне с проблема. Зрители...

Научен форум и литературно четене за 50-та годишнина на ВТУ

Национална конференция по повод 50-та годишнина от създаването на ВТУ и юбилейно литературно четене на възпитаници на университета организират от 24 до 26 октомври висшето учебно заведение и Национално общество за литература, наука и изкуства „Формула 6“. Среща на възпитаниците с писатели и представители на културните институции от В. Търново ще се проведе от 17,30 аса тази вечер в Ритуалната зала на Община В. Търново.На 25 октомври в аула на ВТУ в 10,00 часа ще бъдат официално открити конференцията и литературното четене, посветени на темата "...

"Сливенска перла" се връща към корените си

За първи път от 27 г. легендарната ракия се произвежда от гроздето, дало и името й - Бяла перла

    


С поправки в Закона за животновъдството намалява бюрокрацията за фермерите

Отпада изискването за предоставяне на актуално удостоверение за вписване в търговския регистър, при регистрация на развъдни ферми

    


Днес имам нетърпимост към професори от СУ!

Автор: Румен Петров* (на снимката: проф. Димитър Токушев в аудитория 272)

Всеки един студент в Юридическия факлултет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 80-те години на миналия век до ден днешен, след приемането си, се сблъсква лице в лице първо с мрачния професор Токушев и полага първия си изпит в култовата дисциплина „История на българската държава и право“ (ИБДП). Всяка нормална студентска програма по „Право“ по света би изпратила този предмет в категорията „свободноизбираеми“ и то в последната година от следването. Но не и ЮФ на СУ! Тук неизменно този предмет е ПЪРИЯТ изпит, който се държи във факултета. Защо? Питайте идеолозите, подчинени на декана и академик, а и член на ЦК на БКП от 1971 г. (годината на раждането ми!), Ярослав Радев. (Въпросът ще остане без отговор, защото академик Ярослав Радев почина през 2009 г.)

Защо в първия семестър на първата година от следването си трябва да учиш Закон судный людем, Закона за защита на държавата, Закона за защита на нацията, Наредба-закон за народния съд и др., без да си наясно що е то закон, наредба, постановление на МС и т.н., не знам. Но го правиш! Явяваш се пред мрачния професор (бивш РАЙОНЕН прокурор от … Придоп), който обикновено се гаври с теб, особено ако си по-хубаво момиче…

Мрачният професор има и любима тема – Народният съд. Не случайно! Автор е на монографията „Народния съд 1944-1945″, където пише: „Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история“.

Е, „харизматичният“ професор стана Председател на Конституционния съд!

Помислете, дали това не е поне малко прекалено! Или просто да кажем: „Добре де! Живеем в България!“

* Авторът е юрист, текстът е публикуван първо като статус в профила му във Facebook

The post Днес имам нетърпимост към професори от СУ! appeared first on Noresharski.com.

Откъс от "Македония и Българското възраждане" на Симеон Радев


Навършват се 120 години от основаването на ВМРО. По този повод беше представена книгата "Македония и българското възраждане" на Симеон Радев на издателството "Захарий Стоянов". "Дневник" предлага откъса, подбран от издателството:

Народното движение в Кукуш и унията

Още в първите десетилетия на миналия век имало в Кукуш някакво българско училище, в което децата, "понаучили по нещо да пишат и пеят църковно". Но ученолюбивият град искаше за своите синове по-висока наука. В...

Преглед на печата от 24 октомври


Държавно управление

Капитал Daily

Бюджет 2014: Ляв оптимизъм и скицирани реформи
Очаквано управляващите наблягат на социалните разходи. Голямата въпросителна за приходите е завишена ли е прогнозата за растеж и инфлация

Сега

Държавата ще емитира до 4.4 млрд. лв. нов дълг
Очакванията за данъчните приходи вече са за 1.25 млрд. лв. повече спрямо 2013 г.

Правителството блокира 105 млн. лв. от здравни вноски за реформи
Социалният...

Слънчево време

Ще преобладава слънчево време, но в часовете преди обяд на много места в низините и равнините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 18° и 23°, по Черноморието, където облачността ще се задържи по-дълго, до 15-17°, в София - 21-22°.Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна.Над планините ще бъде слънчево и ще е подходящо за туризъм. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток, по високите части от юг. Максималната температура на ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване