Япония орязва Олимпийския стадион в Токио

Съоръжението е твърде мащабно и строителството му ще струва скъпо

    


Интерпол: 1 млн. души умират годишно от фалшиви лекарства

Фалшиви медикаменти причиняват смъртта на 1 милион души по света всяка година, съобщи Международната организация на криминалната полиция (Интерпол).

Полицаи в Калифорния убиха 13-годишно момче с играчка АК-47

Полицаи в град Санта Роза обявиха, че са открили огън,

Масирана акция срещу български автомобили в Брюксел

Полиция в Брюксел. Снимка: БГНЕС

Полицията в Брюксел е провела масирана операция срещу автомобили с българска регистрация, съобщават белгийски медии.

Акцията е била съсредоточена около площад в широкия център на града, където паркират множество автомобили с българска регистрация. Причината за акцията е, че автомобилите с български регистрационни номера често са в нарушение, избягвайки плащането на съответните застраховки и разрешителни.

Събраните глоби при операцията са в размер на близо 250 хил. евро. За целта от България е бил командирован полицай, който да съдейства на своите белгийски колеги.

Проверяваните често обяснявали, че са в Белгия като туристи, което им дава правото на престой за три месеца. 

Провереният район е известен на местната полиция с това, че от там се извършва редовно незаконен превоз на хора и стоки от и до България, както и към незаконни строежи, където се работи ”на черно”. Полицията е целяла да пресече случаите, в които българските граждани, живеещи постоянно в Белгия, продължават да управляват автомобилите си, без да сменят регистрацията им, защото така избягват задължителните технически прегледи и застраховки, както и съответните митнически такси. 

Местните власти имат намерение подобни операции да зачестят занапред. 

Статията "Масирана акция срещу български автомобили в Брюксел" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Само 3% от бебетата "застраховани" от опасни болести

Само 3 процента от българските родители “застраховат” новородените си бебета чрез извличане и замразяване на стволови клетки от пъпната връв. Така те им гарантират сигурен лек, ако в следващите 20-25 години развият тежки анемии, левкемия и още над 80 вида заболявания. 
До 80% шанс за съвместимост имат също братята и сестрите на донора. Само 3 процента от българските родители “застраховат” новородените си бебета чрез извличане и замразяване на стволови клетки от пъпната връв. Така те им гарантират сигурен лек, ако в следващите 20-25 години развият тежки анемии, левкемия и още над 80 вида заболявания. До 80% шанс за съвместимост имат също братята и сестрите на донора.

Бойко и Сергей рамо до рамо крило до крило

Двамата са летели в един самолет и са заминали за столицата на Европа заради срещите на политическите семейства на левицата и десницата преди срещата на върха на 24 и 25 октомври.

Германският производствен сектор разширява експанзията си през октомври

PMI индексът в първата по сила икономика в еврозоната се повиши до 51,5 пункта

    


Един милион души умират всяка година от фалшиви лекарства

33 процента от всички медикаменти в света са фалшиви

    


Борисов запознава лидерите на ЕНП с протестите в страната

/КРОСС/ Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на лидерите на ЕНП в Брюксел днес. Форумът се провежда традиционно преди началото на заседанието на Европейския съвет. По време на срещата на ЕНП, Бойко Борисов ще запознае десните лидери с политическата ситуация в България и продължаващите вече над 130 дни граждански протести у нас. Очаква се лидерите на партиите-членки на ЕНП да обсъдят и ситуацията около бежанската вълна от Сирия.

Депутати от БСП предлагат включването на данъка върху автомобилите към цената на горивата


Одобрената на първо четене от парламента промяна в облагането на автомобилите не е справедлива и депутати от БСП предложат алтернативно решение - налогът да се премахне и да бъде калкулиран в цената на горивата, стана ясно от изказване днес по Би Ти Ви на народния представител от левицата и член на бюджетната комисия Георги Кадиев. Според него това ще доведе до поскъпване на бензина, дизела и газта с около 5-6 стотинки.

Кадиев е на мнение, че този начин на облагане, прилаган в...

В село Асеново искат по-лесно финансиране за младите фермери

ОИЦ-Плевен проведе информационна среща в село Асеново, община Никопол. Срещата беше организирана в партньорство с Народно читалище „Петър Парчевич 1927 г."- село Асеново и е продължение на съвместната инициатива на мрежата от 28 ОИЦ и Програма Глоб@лни библиотеки за предоставяне на повече информация до всеки български гражданин. Експертите от ОИЦ запознаха участниците с основните параметри на оперативните програми през следващия програмен период. Информацията беше подкрепена с видеофилми за ЕС, които предизвикаха голям интерес сред гос...

УЕФА разследва ЦСКА за расизъм

УЕФА започна разследване на ЦСКА (Москва) по оплакване на "Манчестър Сити" за расистки скандирания от странатана феновете в руската столица. Звездата на англичаните Яя Туре непрекъснато бе "замерван" с маймунски подвиквания от трибуните. А "Сити" спечели мача срещу Георги Миланов и компания с 2:1.

"Мног, мнтого съм разочарован, УЕФА трябва да ре УЕФА започна разследване на ЦСКА (Москва) по оплакване на "Манчестър Сити" за расистки скандирания от странатана феновете в руската столица. Звездата на англичаните Яя Туре непрекъснато бе "замерван" с маймунски подвиквания от трибуните. А "Сити" спечели мача срещу Георги Миланов и компания с 2:1. "Мног, мнтого съм разочарован, УЕФА трябва да ре

Режат опасни дървета в София

Това ще става през почивните дни

    


Роднините на Тепавичарови няма да връщат 235 000 лв. дългове

Родителите и бабите и дядовците на пловдивското семейство Тепавичарови са се отказали от наследство и няма да връщат дълговете им към 3 банки в размер на 235 000 лева.

Кобилкина за Елена от НЕК: Който е безгрешен, да хвърля камъни по нея

Който е безгрешен, да хвърля камъни по голото момиче от НЕК. Това заяви пред Нова телевизия сексоложката Наталия Кобилкина, която застана зад женската разкрепостеност и сексуална еманципация. Според украинката дори изневярата не може да бъде сложена на „гилотината“. „Става дума за отношения между двама души. Те трябва да седнат, да поговорят, да изяснят защо се стига до там“, коментира сексоложката. Тя заяви, че за сериозна връзка няма определена ъзраст. „Най-добре е жената да си хване сериозно гадже след 30-35 години. А за мъж – след 40-45 години. До тогава трябва да смятаме, че мъжете вече са „пораснали“ и са готови да направят семейство“,каза Кобилкина. Междувременно Елена Бончева от няколко дни е в неизвестност. Никой от ведомств...

Гришо получава 100 000 лв. от държавата за подготовка за Рио 2016

Най-добрият тенисист на България Григор Димитров ще получи субсидия от 100 000 лв. от държавата за подготовка за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., предаде БГНЕС. "Нашият Григор Димитров заслужава повече от това, което можем и правим като Министерство на младежта и спорта на този етап”, заяви спортният министър Мариана Георгиева. „Тенисът е спорт, който изисква невероятно себеотдаване. Да си в световния елит на двадесет и две години показва, че си с формиран характер още в детска възраст. Воля и амбиция, съчетани в едно са доказателство, че той следва стремежа си да бъде сред първите двадесет в световната ранглиста. Пожелавам му и успешни участия в националния тим за купа "Дейвис", за да получи пълно покритие на своите възможности и намерения", добави Георг...

Решено: Сигнализираме на 112 и с SMS

Депутатите решиха днес към тел. 112 да може да се комуникира и чрез SMS, предаде БГНЕС. Те гласуваха на първо четене промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, предложени от Христо Монов и Захари Георгиев от ПГ на КБ, със 136 гласа "за", без "против" и 20- "въздържали се". Предложението е с аргумента да бъдат подпомогнати хората с увреден слух. Стоян Граматиков, директор на системата за 112, обясни, че е по-добре да има други технически начини хората в неравностойно положение да имат достъп до спешния телефон. По думите на Граматиков SMS-ите не са надеждна технология. Граматиков поясни, че от дирекцията му предлагат между първо и второ четене да се направят такива промени. По-рано обаче медици от Спешна помощ започнаха под...

Министърът на земеделието видя потенциал в проекта за практическо обучение на студенти в Кюстендил

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков подкрепи проекта за създаването на Интегрирано звено за практическо обучение на студенти в Кюстендил, като каза, че "има потенциал". Той разгледа сградите на бившата ПГ по дървообработване и горско стопанство и бившето общежитие на ПГ по селско стопанство, които са набелязани за база за обучение на студентите. Министърът бе посрещнат от зам.- председателя на Народното събрание Мая Манолова, областният управител Иван Каракашки, директорите на Института по земеделие Димитър Домозетов, на Областна...

Panasonic съкращава нови 7 000 служители

Концернът ще закрие няколко завода за полупроводници и ще се съсредоточи върху по-доходоносни бизнеси

    


2 руси синеоки деца в Ирландия, отнети от родителите им, се оказаха ромчета

Две руси синеоки деца, отнети временно в Ирландия от родителите си, роми, по подозрение, че не са техни, им бяха върнати след ДНК тестове, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Лудогорец" ще гони трета победа в Лига Европа срещу "Черноморец"


Футболистите на "Лудогорец" ще гостуват тази вечер на "Черноморец" (Одеса) в опит да продължат победния си ход в Лига Европа.

Българските шампиони ще гонят трети пореден успех в група B, а старши треньорът им Стойчо Стоев демонстрира присъщото си спокойствие пред двубоя.

Единствените притеснения на наставника са свързани със защитата, която в неделя допусна четири гола при загубата от "Литекс" в А група. Отборът остана без бранителите Теро Мантула и Георги Терзиев, които...

Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България в сряда с редовен полет от Париж, съобщи БНТ. Той отказа коментар, заявявайки: "За вас беше важно това преди 2 години." През октомври 2011 г. Боевски беше заловен на летище в Бразилия с 9 кг кокаин, скрит в тайник на куфар. Заради това той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, които първоначално започна да излежава в Бразилия. През 2012 г. апелативен съд отказа да намали присъдата. Служителка на посолството на България в Бразилия обясни пред БНТ, че няма право да дава информация по случая. Адвокатът му в България също отказа подробности като от разговора с него се разбра, че той не знае със сигурност, че Боевски вече е пристигнал в България. Според информация на БНТ Боевски е пуснат на свобода предсрочно, но това все още не е потвърдено официално. "Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия", съобщиха от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, съобщи БГНЕС. Говорителят на външното министерство Ивайло Кашканов пък заяви пред бТВ, че ведомството очаква доклад от българското посолство в Бразилия. Единственото уточнение, което говорителят направи е, че посолството е издало временни документи на Боевски, за да се прибере в България. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред БНТ, че българското обвинение няма нищо общо с прибирането на Боевски в България. Той добави, че не му е известно да е имало някакви съвместни действия или актове на български и бразилски власти, следователно това може да представлява едностранен акт от страна на бразилските власти. "Самият факт, че се е завърнал в България на Летище София и е преминал границата, означава, че го е направил с редовни документи. Българската прокуратура не е инициирала каквито и да е действия за трансфер на осъдено лице, което всъщност означава процедура, в резултат на която осъденият доизтърпява или изтърпява наказанието в страната, на която е гражданин", добави още главният прокурор.

Кутев: Мораториумът има стойност до Нова година

София /КРОСС/ Мораториумът е фактът, защото го подкрепи „Атака" и една част от ГЕРБ. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. БСП направи всичко възможно този закон за закупуване на земеделска земя от чужденци да не влезе за гласуване, защото се наблюдаваше натрупване на критична маса. Предложението на ГЕРБ беше да се внесе предложение в ЕП за промяна на договора ни, което е пълен абсурд. Аз го подкрепих, защото голяма част от българските граждани не искат да се купува земята от чужденци. Популизъм или не, аз не го определям така, посочи Кутев.По думите му това, че част от депутатите от БСП са подкрепили мораториума, няма значение, той така или иначе е щял да мине. Аз се надявам, че санкции за страната няма да има от това решение. Но за мен изводът е, че всички ние - и депутати, и журналисти, трябва да си вършим работата както трябва. Вие отразявахте събитието много обстойно. Две седмици "Атака" се опитваше да вкара този законопроект в дневния ред на парламента и накрая си постигна целта, обясни депутатът. Ние нарушаваме договора ни за присъединяване към ЕС с това решение. В момента мораториумът има стойност до Нова година, обясни Антон Кутев. Той намекна за някаква договорка преди гласуването на мораториума. Целта беше да не мине предложението на ГЕРБ, защото ако бяхме отхвърлили предложението на "Атака" преди това, щеше да бъде по-лош вариант, каза още червеният депутат.

Посланикът на Нидерландия и кмет на холандски град освещават кораб във Варна

Посланикът на Нидерландия в България Том ван Оорсхот и кметът на холандския град Дордрехт Арно Брок пристигат днес, 24 октомври във Варна, за да осветят кораба „Албатрос“, построен за холандска компания. Събитието ще се състои от 16.

Намалява печалбата на М+С Хидравлик и Елхим-Искра за деветмесечието

Друго основно дружество на Стара планина холд - Хидравлични елементи и системи АД - обаче бележи ръст в печалбата

    


Балетната Пепеляшка ще срещне своя принц на варненска сцена

Пепеляшка отново ще срещне своя принц на варненската балетна сцена. Tова ще се случи от 18:00 часа тази вечер на Основна сцена. Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните за музикално-сценични произведения. На голяма популярност се радват оперите по нея от Джоакино Росини, Жул Масне, Ермано Волф-Ферари. Не са малко и балетите върху този сюжет. Московският Болшой театър предлага на П. И. Чайковски да напише балет “Пепеляшка”, но този проект остава неосъществен.През пролетта на 1941 г. Театърът за опера и балет “С. М. Киров” в...

Експерти: Сметките на БСП и ДПС за банките са правени без банкер

В стремежа си да защитят кредитополучателите, законодателите ще постигнат обратен ефект, като затворят достъпа до финансиране за още по-големи групи потребители от сега. Това е мнението на разпитаните от “Труд” икономисти и банкери по повод готвените от БСП и ДПС промени в закона за кредитните институции. Те са изпратени за становище до Асоциацията В стремежа си да защитят кредитополучателите, законодателите ще постигнат обратен ефект, като затворят достъпа до финансиране за още по-големи групи потребители от сега. Това е мнението на разпитаните от “Труд” икономисти и банкери по повод готвените от БСП и ДПС промени в закона за кредитните институции. Те са изпратени за становище до Асоциацията

Полицаи застреляха тийнейджър в САЩ, бил въоръжен с автомат играчка

В щата Калифорния помощник-шерифи застреляха 13-годишно момче с автомат играчка, след като многократно го предупредили да хвърли своя автомат, който впоследствие се оказал играчка, предаде Асошиейтед прес. Анди Лопес починал на място. Момчето взело автомата играчка от свой приятел. Не е ясно дали то е насочило мнимото оръжие към двамата помощник-шерифи. Съседка чула седем изстрела. Същевременно двама учители бяха убити от ученици в САЩ в рамките на 48 часа., съобщава БТА. 14-годишният гимназист Филип Кизъм убил учителката си по математика...

Русокосата Мария най-вероятно е българче от многолюдна ромска фамилия

Мистерията около русото ромче Мария, открито в гръцки катун, най-вероятно е с български адрес. Сашка и Атанас Русеви от град Николаево край Казанлък са предполагаемите родители на детето. В четвъртък двамата са извикани на разпит в Районното управление в Гурково. Според гръцките медии майката е регистрирала детето си в кметството на град Ламия с дата на раждане 31 януари 2009 г. Информацията за такъв акт на раждане е потвърдена пред журналисти от кмета на Ламия. Бащата на момиченцето е Атанас Русев, от село Николаево, Старозагорско, като документите сочат, че Саша Русева е била омъжена за него. В болницата при раждането обаче майката е декларирала, че не е семейна. Има информация, че жената не е била в България в периода 2008-2010 г, когато не е плащала здравни осигуровки. Сега обаче предстои и да се направи ДНК-тест, който да установи дали е биологичната майка на момиченцето. В ромския квартал на град Николаево настана истинска паника, след като се разбра, че снимките на русото момиченце от Гърция са най-вероятно на детето на Сашка и Атанас Русев от техния квартал, предаде БГНЕС. Едно от децата на семейство Русеви разказа, че когато майката е видяла снимката на Мария по телевизията, се разплакала и казала: Това е нашата Мария. Семейството има между седем и десет деца, като те самите не знаят колко точно са. Пет от тях са албиноси, които имат видима прилика с Мария от Гърция. Семейството живее изключително бедно в една стая. Братът на Мария – Исус разказа, че майка му казала, че когато са били в Гърция, не са имали пари с какво да се приберат и затова оставила Мария. Според единия от съседите, тя споделила, че е получила 500 лева за това. Но според други, не е вземала пари за детето. Русокосото момиченце със зелени очи на видима възраст между 4 и 6 години, наречено от гръцките медии "Русият ангел", бе открито миналата седмица при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Полицаите се усъмнили, че детето е отвлечено, тъй като нямало видима прилика с родителите - 39-годишен мъж и 40-годишна жена. ДНК тест потвърди, че те нямат никаква роднинска връзка с детето. Адвокат на гръцката двойка твърди, че Мария е осиновена.

Сидеров иска КСНС заради бежанците

"Президентът не бива да отлага повече"

    


Шефът на "Топлофикация": Никой не може да каже колко точно абонати крадат топло

София /КРОСС/ Големият проблем е, че кражбите не са за сметка на „Топлофикация", а за коректните платци. Единственият начин да спрем това е , когато няма достъп, да начислим пълна мощност на радиаторите. Това коментира пред БНТ шефът на столичното парно Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че никой не може да каже колко точно абонати крадат топло от съседите си. Почти е невъзможно да се докаже кражбата на топлоподаване. Има много проблеми относно неплащането на сметки. Ако, "Топлофикация" е сгрешила някъде, съдът ще го постанови и ние ще си понесем отговорностите. Винаги съм твърдял, че хората трябва да си знаят правата и да ги защитават, продължи Цветанов. От днес стартираме първата ни мобилна приемна в София. Там всеки ще може да дойде, да обясни и да разгледаме неговия проблем. От началото на годината имаме близо 2000 споразумения с наши абонати. Това са начините да се решават проблемите, обясни шефът на "Топлофикация". Има нещо много хубаво в надигането на хората. Това означава, че те се борят за правата си и не позволяват на монополите да си правят каквото си искат. Най-важното за мен е хората да имат доверие в нас. Взимаме мерки и механизми, за да върнем това доверие, категоричен беше Цветанов. Хората трябва да имат право да избират. Не можем да приемаме правила, които да важат за всички и за всичко. Нашата е цел е да дадем на хората право на избор. Отворени сме за всякакви предложения, обясни той.

Чужденците отново с право на българско гражданство срещу инвестиции

Депутати. Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за чужденците в република България на второ четене депутатите възстановиха правото чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване и гражданство при големи инвестиции в страната.

Това право за чуждите граждани беше въведено още през 2009 г., но в началото на тази година беше отменено по настояване на ДАНС.

Красимир Ципов от ГЕРБ поиска да се отмени гласуването на част от законопроекта, внесен от левицата, докато представители на ДАНС не обяснят в пленарна зала какво се е променила за една година. Предложението му беше отхвърлено.

В бъдеще разрешение за постоянно пребиваване на чужденци ще се дава при вложени над 1 000 000 лв. или увеличаване на вложение в този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за управление със срок не по-кратък от пет години.

Новите условия предвиждат право на българско гражданство за инвеститорите, които инвестират над 2 млн. лв.

Българската агенция за инвестиции ще следи дали вложението на чужденец, получил право на постоянно пребиваване или гражданство не е прехвърлено или прекратено преди изтичането на 5-годишния срок.

Промените в закона предвиждат отнемане на статута на пребиваване при нарушение или заобикаляне на изискванията на закона.

Статията "Чужденците отново с право на българско гражданство срещу инвестиции" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Показват ни тарпани от Родопите и холандски вятърни мелници в обща изложба

Две изложби в едно – българска и холандска, ще бъдат открити в рамките на Деня на Холандия във Варна. Жителите и гостите на града могат да ги видят в централното фоайе на общината до средата на ноември. На официалното откриване в 10:30 часа ще присъстват посланикът на Нидерландия в България Том ван Оорсхот, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Дордрехт Арно Брок.В рамките на съвместната изява посолството на Нидерландия у нас ще представи 15 впечатляващи фотографии, илюстриращи красотата на холандската природа, архитектурата, културата и нач...

Гришо и Федерер се приближиха един към друг

Дългоочакваният мач Григор Димитров - Роджър Федерер става все по-възможен на турнира в Базел. Българската звезда спечели леко срещу чеха Радек Степанек с 6:3, 6:3. А бившият №1 в света Федерер се спаси на домашния турнир срещу узбека Денис Истомин - 4:6, 6:3, 6:2.

Димитров, който мнозина наричат "малкия Федерер", трябва да направи само една кра Дългоочакваният мач Григор Димитров - Роджър Федерер става все по-възможен на турнира в Базел. Българската звезда спечели леко срещу чеха Радек Степанек с 6:3, 6:3. А бившият №1 в света Федерер се спаси на домашния турнир срещу узбека Денис Истомин - 4:6, 6:3, 6:2. Димитров, който мнозина наричат "малкия Федерер", трябва да направи само една кра

Случаят Боевски е публична мистерия и има 2 варианта

Той или е помилван, или съдът е отменил присъдата му, друг вариант няма, обобщи адвокат Марковски. Страната не е длъжна да ни уведомява. Боевски получил е временен паспорт за връщане в България и се очаква доклад от посолството ни.

Oкупацията на 272-ра аудитория на СУ продължава

Продължава окупацията на 272-ра аудитория на Софийския университет от студенти, протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски и връщането на Делян Пеевски в парламента.

България и Сърбия обмислят общи туристически пакети

Наши износители ще могат да търгуват повече с Белград догодина

    


"Ди Велт": ЕС не трябваше да бърза с България и Румъния

Нито една от двете страни не беше готова за влизане в съюза, то се случи твърде рано, твърде бързо и твърде необмислено, смята немското издание

Симпатизанти и членове на ВМРО- Кюстендил на националните чествания на партията

Около 50 симпатизанти и членове на ВМРО- Кюстендил участваха в празненствата по случай 120 години от създаване на ВМРО. Празничната програма се състоя във Военния клуб в София. По случай заслугите към движението и рожденият си ден председателят на ВМРО- Кюстендил Георги Петров получи от заместник председателя Ангел Джамбазки книга посветена на Македония. Празничният концерт започна с приветствени слова на председателят на партията Красимир Каракачанов, както и на живеещи българи в ...

Енергийният регулатор заседава изнесено във Варна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще има изнесено открито заседание във Варна. То ще започне в 10 часа в пресцентъра на Фестивалния и конгресен център, съобщиха от регулатора. На заседанието ще бъде разгледан доклад относно общите условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи”. Регулаторът ще обсъди и условията за продажба на електроенергия на „Енерго-Про Продажби”. След края на заседанието по темата ще се състои обществено обсъждане....

Пръч прати в болница две жени от село край Симитли

Транспортираха за "Пирогов" нападнатата от пръч възрастна жена от симитлийско село, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Милен Цветков пусна снимка на любимата си за годишнината

"Честито! Дълги години да се радваш на този ден!", написа Милен Цветков под снимка на любимата си Ивета, която той самият качи вчера на нейната стена във фейсбук. Направи го, защото на 23.10. празнуват своеобразна годишнина от запознанството си. То става през 2009 г., а той снима Ивета ден по-късно, когато двамата са заедно на Чифлика.

Днес да почерпят

Андрей Иванов, общински съветник от ГЕРБ в СОС, става на 60 г.

Валери Жаблянов, депутат в 42-рото НС от ПГ на "Коалиция за България", 48 г. 

Венцеслав Гечев, треньор по баскетбол, 68 г.

Венцислав Василев, областен управител на Враца, 60 г.

Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на Марин Райков, 54 г.
Андрей Иванов, общински съветник от ГЕРБ в СОС, става на 60 г. Валери Жаблянов, депутат в 42-рото НС от ПГ на "Коалиция за България", 48 г. Венцеслав Гечев, треньор по баскетбол, 68 г. Венцислав Василев, областен управител на Враца, 60 г. Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на Марин Райков, 54 г.

Полицаи в САЩ застреляха тинейджър, носещ автомат играчка


Помощник-шерифи в щата Калифорния застреляха 13-годишно момче с автомат играчка, а в два отделни инцидента, също в САЩ, ученици убиха своите преподаватели в разстояние само на 48 часа, обобщават световните агенции.

Убитото от полицаи момче било предупредено многократно да хвърли автомата, който впоследствие се оказал играчка, предаде "Асошиейтед прес". Тинейджърът взело играчката от свой приятел. Не е ясно дали той е насочило мнимото оръжие към двамата помощник-шерифи. Съседка чула...

Полицаи в САЩ застреляха тенейджър, носещ автомат играчка


Помощник-шерифи в щата Калифорния застреляха 13-годишно момче с автомат играчка, а в два отделни инцидента, също в САЩ, ученици убиха своите преподаватели в разстояние само на 48 часа, обобщават световните агенции.

Убитото от полицаи момче било предупредено многократно да хвърли автомата, който впоследствие се оказал играчка, предаде "Асошиейтед прес". Тинейджърът взело играчката от свой приятел. Не е ясно дали той е насочило мнимото оръжие към двамата помощник-шерифи. Съседка чула...

Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България

Вчера в 14 часа осъденият за наркотрафик шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж, съобщи БНТ. Преди 2 години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин.

Външно: Не може да има дипломатически совалки за пускането на Боевски, намесена е съдебната система

Решението за освобождаването на българския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е взето от Бразилия и те не са длъжни да ни съобщават. Такъв коментар по повод дали България е знаела за изненадващото му прибиране снощи даде Ивайло Кашканов, говорител на българското външно министерство, по телефона пред bTV. Решението за освобождаването на българския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е взето от Бразилия и те не са длъжни да ни съобщават. Такъв коментар по повод дали България е знаела за изненадващото му прибиране снощи даде Ивайло Кашканов, говорител на българското външно министерство, по телефона пред bTV.

Нетната печалба на Daimler скочи с 61% за третото тримесечие

Увеличението се дължи на ниските данъчни плащания, повишаването на ефективността и нарастващите продажби на Mercedes-Benz

    


Неспособността на Реформаторския блок обрича България на барековизация

Управляващите се опитват да правят “популизъм с човешко лице” и дърпат килимчето под десните

Гражданският съвет към Реформаторския блок при представянето си. Снимка: сайт на ДСБ

Преди време за политиката на Ангела Меркел казаха, че представлява  уникална комбинация от популизъм, обвит в майчински  чувства. Не случайно редовият германец говори за своята нова-стара канцлерка, използвайки псевдонима „Mutti” (Мама). Какво представлява по същността си тази политика? За разлика от предходните шефове на Християн демократическия съюз (ХДС - CDU), които залагаха на идейно отграничаване от своите опоненти, Меркел има един далеч по-прагматичен подход. Тя копира. Копира всяка идея, която изглежда смислена, която има широка обществена подкрепа и която решава определен социален проблем. Това според нейните противници размива политическата физиономия на нейната партия, но успя да гарантира широка обществена подкрепа и преизбиране на бившата подчинена на комунистическия лидер Егон Кренц (б. р. - през 1989 г. Меркел за кратко е била заместник говорител на източногерманското правителство по време на промените). Очевидно е, че някой е запомнил думите на Дън Сяо Пинг: ”Няма значение какъв цвят има котката, стига тя да лови мишки”.

Очевидно е също, че някой в средите на сегашната  управляваща коалиция у нас следи  този модел и опитва да се учи в движение. Не искам да приписвам политическа адекватност на целия  парламентарен състав. Във всяка  от представените партии има  ядро, което знае какво се случва и периферия, която, за престоя си в Народното  събрание, опитва да разбере къде се намира. Но именно това ядро в днешната „тройна коалиция” започна да тества възможностите за „популизъм с човешко лице”. Дали водеща сила е ДПС, в която турският елемент  е за украса, а „П” то за благозвучие, или в основата са стратези от „Позитано”- това ще покаже историята. Факт е обаче, че в последните няколко месеца коалиционните партньори започнаха да абсорбират идеи за решаване на обществени проблеми, които имат потенциал да взривят  обществото. И които, ако бъдат  използвани правилно, могат да гарантират непредвидим изход от едни бъдещи избори.

През 2014 са изборите за Европейски парламент. Все по-усилено се говори, че може да бъдат съчетани с гласуване и за национален парламент. Подобни слухове биха оправдали и неочакваната гъвкавост на сегашните управляващи. Още с влизането си в Народното събрание те сътвориха няколко епохални гафа, които в друга държава  биха им стрували не само политическото настояще, но и политическото бъдеще в рамките на поне един нов политически цикъл. Това не стана. Някак успокоена от пълната неадекватност на своите опоненти, новата тройна коалиция започна едно стратегическо прегрупиране на „идейния фронт”.

Беше гласуван т. нар. „мораториум” за закупуване на земя от граждани на ЕС. Абстрахирайки се от абсолютната  юридическа несъстоятелност на това действие, можем убедено да твърдим, че този ход не беше лишен от логика в политически план. На първо място, БСП в очите на определена електорална  група, се позиционира като защитник на „народния интерес”. Друг е въпросът, че той някак странно съвпада  с интересите на нашенските латифундисти. Но както до момента сме се убедили, националистическите тежнения рядко  съжителстват с анализаторски способности. На второ място - ГЕРБ беше принуден да заиграе същото хоро под страх  да не бъде дамгосан от по летливата  част на своя електорат като „национален  предател”. На трето, немаловажно  място, БСП позволи на определени нейни  членове да се изявят като „несъгласни” и по този начин да легитимира бъдещите си възможности за още по-голяма политическа гъвкавост. До сега и  трите формирования – БСП, ДПС  и “Атака”, бяха в нещо като кръгова  отбрана. Сега вече започнаха да пълзят към стратегически височини.

По същата траектория се придвижи и законопроекта за ограничаване дейността на офшорните компании. ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване