Мощен циклон създава проблеми в САЩ

Мощно торнадо се стовари в неделя върху район от щата Илинойс в САЩ. Голям циклон брули част от Средния запад на САЩ.

Съперниците на Левски и Лукойл се срещнаха в Израел

Любопитен сблъсък от седмия кръг в израелското баскетболно първенство съпостави съперниците на Левски и Лукойл Академик през следващата седмица - съответно Галил Гилбоа и Апоел Йерусалим. Левски гостува на Галил Гилбоа в Балканската лига в сряда, а по същото време Лукойл приема Апоел в София, в "Армеец Арена". Апоел Йерусалим излезе краен победител от срещата с Галил Гилбоа, в оспорван мач, след 81:74. Галил водеше след първата част, Апоел обърна до почивката, но преди последната четвърт разликата бе само точка в полза на гостите. Апоел излезе ...

Вял интерес към протеста за земята

Протестните шествия и митинги срещу продажбата на земя на чужденци преминаха при вял интерес, а на много от местата, за които бяха обявени, дори не се яви нито един човек.
Каузата на организаторите, които са заявили пред 8 наши общини, че организират митинг-шествия, е до Коледа парламентът да приеме всички законови промени, които да направят невъз Протестните шествия и митинги срещу продажбата на земя на чужденци преминаха при вял интерес, а на много от местата, за които бяха обявени, дори не се яви нито един човек. Каузата на организаторите, които са заявили пред 8 наши общини, че организират митинг-шествия, е до Коледа парламентът да приеме всички законови промени, които да направят невъз

Гол в продължението прати „Ботев” (Пд) на 1/4-финали

С кански мъки “Ботев” (Пловдив) успя да се класира на 1/4-финалите за Купата на България. “Канарчетата” победиха с 1:0 „Черно море” на реванша под тепетата, след като първата среща на “Тича” приключи 0:0. “Жълто-черните” и варненци клоняха към продълженията, когато в 91-ата минута Луис Педро вкара златното попадение за селекцията на Станимир Стоилов.

101 години от пагубната Чаталджанска операция

Чаталджанска операция

Годината е 1912, в разгара на Балканската война цар Фердинанд I Сакскобургготски заповядва пълно настъпление на българската армия към Цариград. При Люлебургаз българите постигат победа и нанасят тотално поражение на турците. Развоят на събитията обаче не е толкова благополучен за българите.

Първите български подразделения достигат позициите си още на 12 ноември. Те започват веднага да изготвят своя план за действие и да се подготвят за предстоящото нападение. Решено е главният удар да се нанесе по левия фланг, придружен от спомагателно нападение по централните вражески позиции. На сутринта на 17 ноември започва настъпление по целия фронт. Ходът на сраженията е променлив. Българите на места са принудени да отстъпят, но въпреки огромната съпротива превзематукрепленията Отлуктабия и Илеритабия. Въпреки тези успехи обаче, новината за завземането на Илеритабия не достига до главното командване на българската войска. На следващия ден то е подложено на унищожителен обстрел както от турската, така и от българската артилерия. Още на следващия ден, завзелият го Двадесет и девети ямболски пехотен полк се оттегля от позицията с изключително тежки загуби. Последва успешна и добре организирана османска контраатака по целия фронт и устремът на родните войски е прекратен. Те понасят първото си по-тежко военно поражение в историята на Третата българска държава. отстъпващите султански войски ,които се прегрупират и разполагат стратегически на добре укрепената Чаталджанска позиция. След заемането на отбранителните позиции, османците наброяват близо 190 000 души и притежават около 350 оръдия.    Срещу тях под командването на генерал-лейтенант Радко Димитриев са изпратени 118 000 българи, подкрепени от 350 артилерийски оръдия.

Според много от историците Чаталджанската операция е огромна грешка, плод на не дотам компетентното управление на Фердинанд I. СледЛюлебургазкия разгром, османците предлагат изключително изгодни условия за примирие. Българският монарх обаче взема поредица от грешни решения и се устремява към така мечтаната столица – Цариград. Действията на българите край Чаталджа безспорно могат да се нарекат прибързани, изпълнени с тактически грешки. Нарушено е едно от основните правила на военното дело в онази епоха – никога и при никакви обстоятелства не трябва да се атакува укрепена вражеска позиция без значително числено превъзходство. Грешки са допуснати в разузнаването, в концентрирането на силите за нанасянето на основния удар и в оказването на добра артилерийска подкрепа. Резервните войски остават твърде далеч от полесражението и по този начин половината българска пехота не участва в боевете. Голяма част от историците смятат, че загубата се дължи на лошото командване и вероятно са прави, редно е обаче да се отчете и фактът, че именно със своята окончателна намеса в главния щаб на българската войска, Фердинанд I тласка държавата към ужаса на първата национална катастрофа.

Статията "101 години от пагубната Чаталджанска операция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите свалят частично окупацията

Частично пада окупацията на Ректората на Софийския университет. Блокирана ще остане само в една от аулите. Студентите канят колегите си да се върнат на лекции.

Уникалният Фетел записа нов рекорд с титлата в Гран При на САЩ

Себастиан Фетел спечели осмо поредно състезание във Формула 1, при това сравнително лесно, в Гран При на САЩ. Така той се превърна в първия човек с осем поредни победи в един сезон, и продължава да пише златни страници в историята. Фетел поведе бързо в надпреварата, и си осигури стабилен аванс, за да не се притеснява до края на състезанието, като взе трасето с време 1.39:17.148 часа. Ромейн Грожан финишира втори, а на подиума се качи и Марк Уебър. Уебър стартира почти едновременно с Фетел, но след това не успя да размине съотборника си в първия...

И ОЛАФ ще нищи екопроектите ни

Вицепремиерът Зинаида Златанова ще сезира българската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) при доказани нарушения с проекти по “Околна среда”. В петък вечерта Брюксел замрази за 6 месеца плащанията по програмата заради проблеми в управлението .
“Няма да допусна - дали за бившето правителство, дали за сегашното - български м Вицепремиерът Зинаида Златанова ще сезира българската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) при доказани нарушения с проекти по “Околна среда”. В петък вечерта Брюксел замрази за 6 месеца плащанията по програмата заради проблеми в управлението . “Няма да допусна - дали за бившето правителство, дали за сегашното - български м

Окупацията на СУ продължава, но студенти ще бъдат допускани за занятия в Ректората

Окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ продължава, но желаещите д а посещават лекции студенти ще бъдат допускани в сградата Ректората. Това стана ясно от съобщение на страницата на „Ранобудните студенти“ във Фейсбук, в неделя вечер. „От 13.30 часа започна Общото събрание. То продължава и в този момент. Преди минути бе гласувано едно от предложенията: да се поканят в окупирания Университет колегите от академичната общност, които при желание да проведат свои занятия", пишат "Ранобудните". "Това НЕ означава "падане" (на окупацията – бел.ред.)! Това означава смяна на тактиката на борба спрямо дългосрочната ни стратегия. Университетът остава под контрола на студентите - ден и нощ. Ние защитаваме морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън университета ще се увеличат", заявяват още те. Съобщението им заключва с "Бъдете с нас! 26 дни окупация, 26 дни свобода".

Уорън Бъфет има $ 53,5 млрд., но още живее в къщата си от 1957 година

Уорън Бъфет започва да играе на борсата на 11 г., а днес съжалява, че е закъснял толкова много. През 1941 г. той заема от баща си пари и купува 3 акции по 38 долара. В началото те падат рязко на $ 27, но след това се качват на 43. Момчето решава да не рискува и печели по 5 долара от продажбата на всяка. След няколко дни цената скача на $ 200. Уорън Бъфет започва да играе на борсата на 11 г., а днес съжалява, че е закъснял толкова много. През 1941 г. той заема от баща си пари и купува 3 акции по 38 долара. В началото те падат рязко на $ 27, но след това се качват на 43. Момчето решава да не рискува и печели по 5 долара от продажбата на всяка. След няколко дни цената скача на $ 200.

Ердоган и Барзани венчаха 400 двойки

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на автономния район на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани присъстваха на колективна сватбена церемония в югоизточния турски град Диарбекир, предаде Анадолската агенция. Церемонията, на която бяха венчани 400 двойки, се състоя в следобедните часове вчера.

Студентите спират окупацията частично, остава само в 272 зала

Окупацията на Софийския университет пада частично и т.нар. Ранобудни студенти канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората. Това съобщи Йордан Цалов пред bTV. "Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Цалов. По думите му, окупацията ще остане само в основната аудитория – зала 272, а в останалата част н Окупацията на Софийския университет пада частично и т.нар. Ранобудни студенти канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората. Това съобщи Йордан Цалов пред bTV. "Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Цалов. По думите му, окупацията ще остане само в основната аудитория – зала 272, а в останалата част н

Окупацията на университета спира, остава само в 272 зала

 Окупацията на Софийския университет пада частично и т.нар. Ранобудни студенти канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората. Това съобщи Йордан Цалов пред bTV. Окупацията на Софийския университет пада частично и т.нар. Ранобудни студенти канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората. Това съобщи Йордан Цалов пред bTV. "Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Цалов. По думите му, окупацията ще остане само в основната аудитория – зала 272, а в останалата част н

Ранобудните ту вдигат, ту не вдигат окупацията

Вдигат окупацията на Софийския университет от понеделник, съобщиха нареклите себе си "ранобудни". Те канят колегите си, които повече от две седмици не могат да учат, да дойдат на лекции от утре. По-късно във Фейсбук пък "ранобудните" написаха, че окупацията не пада, само частично, и единствено ученето се възобновява.

"Боинг" се разби на летището в руския град Казан, 50 души са загинали

Пътнически самолет „Боинг” катастрофира при захождането за кацане в столицата на руската република Татарстан – Казан, По предварителни данни всички пътници в самолета, който е изпълнявал полет от Москва, са загинали. Сред пътниците е би синът на президента на Татарстан Рустам Миниханов.

Заради “Х Фактор” Таня Димитрова изостави нелегалните гонки

"Сама ли си правиш стайлинга? Личи си." Това казва Велизар Соколов-Заки на 21-годишната Таня Димитрова, която се явява на кастинг за музикалното шоу на Нова тв "Х Фактор". Тя е облечена като попфолк певица - с много къса черна пола, бял потник и сандали на висок тон. Когато запява, всички от журито ахват. "Това, което виждам като стайлинг, толкова

Себастиан Фетел постави нов исторически рекорд с осмата си поредна победа


Шампионът от последните четири сезона Себастиан Фетел постигна поредното си голямо постижение във Формула 1. Германецът триумфира в САЩ и постигна осмата си последователна победа.

Това е рекорд, тъй като поредицата на пилота на "Ред бул" е в един сезон. Единственият състезател с повече поредни победи е Алберто Аскари. Италианецът печели девет старта, като седем са през 1952 г. и две са през 1953 г. Със седем поредни победи досегашния рекорд държеше и Михаел Шумахер (2004 г.).

Себастиан Фетел спечели в САЩ осмата си поредна победа


Шампионът от последните четири сезона Себастиан Фетел постигна поредното си голямо постижение във Формула 1. Германецът триумфира в САЩ и постигна осмата си поредна победа.

Очаквайте подробности!

Симеон Лютаков снимал в река от кръв

Мирисът на опасност и спартанския живот сред природата вдъхновяват актьора Симеон Лютаков за перфектния кадър. Нощно къпане в пустинята при 4 градуса, скитане в джунглата при 200% влажност на въздуха с 30-килограмова раница на гърба са малка част от приключенията му на сървайвър.

Германецът Гурлит не дава картини за 1 млрд. евро без битка

Германският реставратор Корнелиус Гурлит, в чийто дом в Мюнхен бяха открити над 1400 картини, за които се предполага, че са заграбени от нацистите, обяви, че няма да се откаже от тях без битка, съобщи АФП. В интервю за сп. “Шпигел” той нарича шедьоврите, оценени на общо 1 млрд. евро, “любовта на живота ми”. Германският реставратор Корнелиус Гурлит, в чийто дом в Мюнхен бяха открити над 1400 картини, за които се предполага, че са заграбени от нацистите, обяви, че няма да се откаже от тях без битка, съобщи АФП. В интервю за сп. “Шпигел” той нарича шедьоврите, оценени на общо 1 млрд. евро, “любовта на живота ми”.

Окупацията на СУ частично пада, възобновяват се лекциите

Остава окупирана единствено зала 272. Ранобудните продължават протестите срещу кабинета.

Търсещите закрила са нов феномен за България

Г-н Чеширков, мит ли е вече толерантността на българина, след като имаше няколко случая на насилие? ­ Не мисля, че е мит. Действително имаше няколко случая на насилие и това е притеснително. Но не смятам, че трябва да говорим само за тези атаки.

"Ранобудните" от СУ канят колеги да се върнат на лекции

"Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Йордан Цалов

Окупацията в СУ пада частично,вече само в 272 зала

"Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Йордан Цалов

Държавата продава дела си в Панаира за 39 млн.

Държавата е решила да продаде своя дял в "Международен панаир Пловдив", пише "Стандарт".

КНСБ: Законът пречи на национална стачка, но можем да направим верига от малки

По-радикалните действия от провеждането на протестен митинг са много трудни, защото българското законодателство не е пригодено за национални и браншови стачки, обяви в интервю за в. По-радикалните действия от провеждането на протестен митинг са много трудни, защото българското законодателство не е пригодено за национални и браншови стачки, обяви в интервю за в. "24 часа" вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Синдикатът организира протест с поне 8000 членове на 20 ноември в София. "Ако не постигнем успех, ние вероятно ще

Бързите кредити с правила като за потребителските

Бързите кредити под 400 лв. ще се отпускат по същите правила като за потребителските. Това гласи промяна в закона за потребителите, внесена в парламента от правителството. Това означава, че и за тях ще има възможност получателят да се откаже в срок от 14 дни, ще са указани ясно вноските и оскъпяването.
В мотивите е записано, че промяната се прави Бързите кредити под 400 лв. ще се отпускат по същите правила като за потребителските. Това гласи промяна в закона за потребителите, внесена в парламента от правителството. Това означава, че и за тях ще има възможност получателят да се откаже в срок от 14 дни, ще са указани ясно вноските и оскъпяването. В мотивите е записано, че промяната се прави

Следят дипломати и политици в 350 хотела

Британският Център за правителствени комуникации (GCHQ) държал под око 350 хотела в цял свят, в които отсядат дипломати и членове на правителствени делегации, за да ги подслушва и следи. Това ставало в рамките на секретна шпионска програма  с  название “Кралски портиер”.
Това разкрива в най-новия си брой сп. “Шпигел”. Британският Център за правителствени комуникации (GCHQ) държал под око 350 хотела в цял свят, в които отсядат дипломати и членове на правителствени делегации, за да ги подслушва и следи. Това ставало в рамките на секретна шпионска програма с название “Кралски портиер”. Това разкрива в най-новия си брой сп. “Шпигел”.

Спира пълната окупация на Ректората на Софийския университет

"Ранобудните студенти" обявиха, че спира пълната окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Остава само окупацията на зала 272, а в останалата част от университета ще се провеждат учебни занятия.

Окупацията на Софийския университет пада частично

Окупацията на Софийския университет пада частично и „Ранобудните студенти" канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората, това съобщи Йордан Цалов от щаба на студентите пред bTV. „Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Цалов. По думите му окупацията ще остане само в основната аудитория - зала 272, а в останалата част на основната университетска сграда ще се възобновят учебните занятия. Решението е било взето след продължително обсъждане през...

СКАНДАЛ! Пернишки ГЕРБери атакуват Волен Сидеров и Цветлин Йовчев пред "Всяка неделя"

 Полицията успя да предотврати сериозен инцидент тази вечер, както след като протестиращи, сред които председателя на Общинския съвет в Перник Владислав Караилиев и неговия заместник Пламен Борисов се опитаха да окупират парк-хотел „Москва". Там, в студиото „Всяка неделя", гостуваха лидерът на „Атака" Волен Сидеров и вътрешният министър Цветлин Йовчев, предаде репортер на zaPernik.com.

Продължава

Опорни точки от Google Earth до МВР

Митингът на БСП и ДПС. На него споре Петя Буюклиева присъстват 100 000, според Лютви Местан 70 000, а според МВР - 50 000 души.

Днес МВР излезе със съобщение, в което се обяснява как е преброило, че на митинга на БСП и ДПС в центъра на София е имало 50 000 души.

В него се правят следните сметки:

От трибуната до мантинелата са 250 метра.

Хора е имало до Феята (при Алея “Яворов”).

Общата площ, на която се е разпрострял митинга е 20 450 кв. м.

Във тази връзка Google Earth изпрати опорни точки до пресцентъра на МВР, с молба деполитизираната институция да ги разпрати и до депутатите от БСП.

Според изтекъл до редакцията имейл, писмото започа така:

Другари и другарки,

Най-любезно молим да ни информирате, ако сте променили значението на метъра като мерна единица.

Данните, които използвате силно се различават от нашите.

Ако метърът е смален като мерна единица, ние разбира се ще се съобразим с това и ще променим данните си за България.

Но ако все още не сте гласували такова решение, моля ползвайте следните опорни точки, за да не бъде смешна пропагандата ви:

1. Противно на това, което твърдите, разстоянието между сцената и мантинелата на бул. “Цариградско шосе” е не 250, а само 177 метра. Сцената е разположена до полицейската будка при подлеза, а не на Орлов мост.

2. Общата площ от трибуната до мантинелата е 4956 кв. м., а не 7000 кв. м.

3. Нататък сметките за разстоянието и площта са верни. Има само един дребен проблем – в цитираните площи няма хора.

В Google Earth получихме видеоматериал от пресцентъра на БСП.

На него се вижда, че при тръгването си митингът е от първата сграда на бул. “Цар Освободител” (Общинска банка) до началото на къщата преди ул. “Виктор Юго”, първата пряка, свързваща бул. “Цариградско шосе” и ул. “Иван Асен II”.

miting na bsp

Разстоянието е 253 метра. Ако ги умножим по 28 метра (въпреки че бул. “Цар Освободител” е малко по-тесен от “Цариградско шосе”), се получава 7084 метра.

miting na bsp google

Другари и другарки,

Моля, предайте на другаря Павел (a.k.a. Владимир Зидаров и Лютви Местан), да обърне внимание, че става въпрос за ходещи хора. Теоретично, стоейки плътно един до друг, на един квадратен метър могат да се разположат до петима души, но пак ще излезе, че на митинга са били не повече от 35 000 души. 

На практика трудно повече от ходещи човека се побират на един квадратен метър, което прави митинг от около 14 000 души, колкото съобщиха и медиите, до които не успяхте навреме да разпратите опорни точки. Разбира се, другари, вие може да твърдите, че е имало и по 10 души на квадратен метър, но никой няма да ви повярва.

Скъпи другари,

С цел да не пречим на сметките ви, предлагаме да спрем достъпа до Google от България, както поискаха китайските Ви другари.

Ако бързо не предприемем тези мерки, ще се наложи да спрете целия интернет, както направиха другарите ви в Северна Корея.

Писмото е изпратено от Сергей Брин – съсъобственик на Google, адаш и земляк на Сергей Станишев.

Към него са приложени заснетите от БСП с хеликоптер видеокадри:

 

 Към писмото е прикрепен и видеофайл, на който се вижда митингът на 8 юли.

 

Другари,

Ако сметките Ви за протеста на БСП в събота са верни, ще излезе, че на 8 юли е имало около 500 000 души (половин милион!), пише още Сергей до другия Сергей и МВР. От парламента до височината на алея “Яворов” са 1770 метра. Оставяме останалите метри до хотел “Плиска”, които бяха по-рехави, но все пак многократно по-плътни от онези последни 400 метра от Полиграфическия до Феята, които МВР калкулира.

С поздрав: Сергей Брин, кореняк-московчанин, временно внедрен в Гугъл, за да срине капитализма.

——

soros i stanishevП.П: Тъй като имаше риск да възникнат съмнения, че опорните точки не са автентични, а писмото е мистификация, МВР издаде на избрани медии, че писмото е доставено с личното ходотайство на Сорос, в знак на благодарност към Сергей Станишев, затова че му е позволил да се снимат заедно.

Приложена е и снимка.

Статията "Опорни точки от Google Earth до МВР" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

С нов закон за МВР - готвят ни милиционерска държава

Снимка: ФЖМК-СУ, Фейсбук

До скоро, когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли, би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта ни не е точно това. Принципно, много е трудно да бъдем изненадани с нещо, както от поредните „управляващи“, така и от инструментите на властта – МВР, прокуратура и прочие.
Е, този път успяха.
Незнайно защо, всички ние или поне повечето от нас си създаваме илюзията, че тия са по-добри от ония?
Е, това е мит.

Дори не се налага да го разбиваме. Не се налага, въпреки риска някой да си помисли, че имаме някакви политически пристрастия. Нашите пристрастия са единствено на страната на свободата, демокрацията, закона. В този ред.

Толкова! Останалото е от лукаваго.

Всичко това започна, след като попаднахме съвсем случайно на тихомълком изготвения и внесен за нула време проект за закон за МВР.

Изцяло нов.

Николай Хаджигенов. Снимка: личен алхив

Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон и паднахме от стола. От раз!

Т.н. проект за ЗМВР е изцяло репресивен акт, възстановяващ най-добрите болшевистки традиции, къмто 1937г. да речем.

Проект, изготвен и написан по такъв начин, че да не дава възможност на гражданите да имат или да се ползват от каквито и да било права въобще. Официално превръщайки МВР в еничарския корпус на властта. Не и в защита на гражданите.

Насочен изцяло към подчиняването на гражданите и срещу протеста!

Срещу протестите, конкретно!

Не сме съвсем сигурни, че мина много време, но последният действащ ЗМВР до 10.11.1989г. не беше толкова рестриктивен и погазващ човешките права!

Мракобесен закон!

На първо място, създават се нови ДОТ*, наречени извънщатни сътрудници? Това на фона на свободно действащата престъпност и въпреки наличието на 64 000 (шейсет и четири хиляди) милиционери и към момента? Няма да питаме, поради що се създават доброволните отряди, наново?

Чл.63 Министъра издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Нещо да кажете, а?

Дали не убиват изначално, дори мисълта за протести, а?

Това, далеч не е всичко обаче. Ограниченията не се прилагат при стачки, манифестации и прочие провеждани по установения ред? Явно се прави препращане към откровено недъгавия закон за манифестациите, противоречащ на всевъзможните конвенции и константна практика на Европейския съд, приемащи че всяко ограничение на правото на протест е пряка заплаха за демокрацията и е незаконосъобразно! С така написаните текстове няма никакво значение, доколкото преценката се прави от МВР. А, всички знаем тяхната преценка каква е – каквато им кажат отгоре.

Чл.65 ал.4 Разпорежданията на полицейските органи са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.

Е, и?

Очевидно е. За нас. За тях не е, обаче.

И, кво пра’им сега?

Отделно, че всеки гражданин или трябва да е адвокат или трябва да е в непрекъсната връзка с адвокат.

Ами ако въпросното разпореждане не е очевидно незаконосъобразно?

Ами ако съм професор по музика или ядрен физик?

…………….

Чл.71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон

И към момента, едно от най-често извършваните нарушения на правата на човека са свързани, ...

"Ранобудните студенти" отрекоха, че окупацията пада, поканили колегите си на лекции (обновена)


Окупацията на ректората не пада, написаха "Ранобудните студенти" на страницата си във "Фейсбук", след като се появи информация, че окупацията е паднала частично и те са поканили колегите си на лекции в понеделник.

"Искаме да се спре със спекулациите и търсенето на "новината", защото никой не ни помага по този начин. От 13.30 часа започна Общото събрание. То продължава и в този момент. Преди минути бе гласувано едно от предложенията: да се поканят в окупирания Университет колегите от...

Окупацията на СУ пада частично, "Ранобудните студенти" канят колегите си на лекции


Пълната окупация на Ректората на Софийския университет отпада. "Ранобудните студенти" канят колегите си да се върнат на лекции. Това съобщи един от студентите, участващи в окупацията Йордан Цалов по БиТиВи.

Ранобудните студенти не искат да са причина за това колегите им да пропускат лекции, затова достъпът до сградата ще се освободи, обясни Цалов. Окупирана обаче ще остане аудитория 272, откъдето започна студентската акция.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

И тандемът БСП–ДПС тръгна към предсрочни избори

 А датата им ще определи Бареков

Аспарух Панов

Преди четвърт век мечтаехме как СДС ще изгони комунистите.  Днес комунистите са навсякъде около нас, дори и „вътре в нас”, след като доживяхме да си правят митингите на „Орлов мост”. А СДС го няма никъде. Никога не съм предполагал, че ще стигнем до такъв потресаващ срив, опошляване и корумпиране на политическата ни и медийна среда. И то, след приемането ни в ЕС и НАТО!

За всички е очевидно, че този абсурден парламент няма да изкара мандата си. Трябва да сме наясно обаче, че доминиращото електорално присъствие на триото „ГЕРБ, БСП и ДПС” е осигурено поне за следващите парламентарни и европейски избори. Въпросът е ще има ли и други парламентарни групи, кои ще бъдат те и какво политическо влияние ще имат за създаването на управляващо мнозинство, различно от сегашното.

Какви ли не ментори и капацитети „бабуват” при родилните напъни на Реформаторския блок, въпреки че ДНК-то му е от „люспите” и „мравките”, които разпиляха огромния демократичен ресурс на СДС и НДСВ. Каквито и чудеса да се случат обаче, ако парламентарните избори са в началото на 2014г., реформаторите ще имат не повече от 15-20 депутати, а ако са в един ден с европейските, ще стигнат евентуално до 25.

Единственият им шанс да участват в бъдещото управление е коалиция с ГЕРБ и евентуално НФСБ. И то пряко сили, благодарение на медийната кампания, осигурена от Икономедия  и демонстративната подкрепа на президента Плевнелиев.

Във всяко едно отношение тандемът БСП-ДПС се оказва много по-добре и професионално подготвен за предсрочни парламентарни избори. Неслучайно, точно в разгара на летните протести, медийната империя на Делян Пеевски започна масирано да налага новия си радикално популистки политически проект „България без цензура” и медийната си звезда Николай Бареков като негов лидер.

Предполагам, че никой не очаква от един поръчков журналист, бивш личен медиен паж на Бойко Борисов, а сега смъртен негов враг, да се пръкне един нов и непорочен европейски политик. Напротив, разчита се точно на неговата безскрупулност и безцеремонност. Само човек с такава закваска може да оглави компроматната война, водена с огромен политически и медиен ресурс срещу президента, Икономедия, Герб, Реформаторския блок и кого ли още не.

Много хора си задават въпроса защо се бърза толкова много с налагането на партията „България без цензура” в политическото пространство. Как защо, защото ще има предсрочни избори. И те ще се състоят тогава, когато Николай Бареков с разюздания си популизъм и компроматната война, която води, ще събере достатъчна подкрепа, за да замени „Атака” в управляващото мнозинство на БСП и ДПС.

Тук е мястото да цитирам Меглена Кунева, която заяви наскоро пред БТВ „Когато питате за олигарси, следвайте парите – това е основен принцип не само в американската политика. Когато се появява политическа власт от нищото, голямо присъствие на един политик в медии, богати концерти и големи събития, вижте колко струват и следвайте парите. Когато проследите коя медия, индустрия, партия към коя банка водят, много добре се разбира кои са и откъде изникват новите лица, или маски по-точно, на олигархията”.

Може би съм прекален песимист, но съм убеден, че политическата и медийната среда във формално принадлежащата към „свободния свят“ България изглеждат напълно подходящи за още дълго и много потискащо популистко и клиентелистко управление.

За огромно съжаление, нито окупиращите университетите студенти, които крещят възторжено „Оставка” и искат незабавни избори, нито подкрепящите ги и просълзени от умиление преподаватели могат да отговорят на въпроса, как точно си представят политическото изражение на бъдещото мнозинство и правителство и какво ни очаква през следващите години.

Мога само полу на шега, полу на истина да ги посъветвам: Когато Орешарски си подаде оставката, не бързайте да ликувате и ...

200 искат да са шеф на остров

Най-желаната работа в България се оказа управител на остров. Над 200 души са кандидатствали само за седмица за позицията, обявена от община Бургас. Работата е на остров Света Анастасия, известен повече като Болшевик. До края на конкурса остават още две седмици и очакванията са кандидатите да стигнат 400 души. 
Най-желаната работа в България се оказа управител на остров. Над 200 души са кандидатствали само за седмица за позицията, обявена от община Бургас. Работата е на остров Света Анастасия, известен повече като Болшевик. До края на конкурса остават още две седмици и очакванията са кандидатите да стигнат 400 души.

Лондон или смъртта на колоездача

Ройтерс

Борис Джонсън. Снимка: итв

Смъртта само за девет дни на петима велосипедисти по улиците на Лондон предизвика призиви от страна на кмета Борис Джонсън да бъдат засилени мерките за безопасност по пътищата в столицата.

Нещастните случаи са предизвикани от катастрофи с бусове, тирове и един междуградски автобус. Още трима велосипедисти са настанени в болница. До момента 13 колоездачи са намерили смъртта си по лондонските улици тази година.

Дарън Джонсън, член на общинския съвет в Лондон от Зелената партия и член на комисията за транспорт към общината, заяви, че кметът трябва да действа.

“За беда, макар че кметът е привърженик на колоезденето и добър колоездач, той не успя да изгради необходимата инфраструктура, за да направи карането на колело по-безопасно в Лондон”, заяви той пред Ройтерс.

“Мисля си, че кметът трябва да използва тези трагични смъртни случаи като предупреждение и веднага да се заеме да направи улиците ни по-безопасни за колоездачи”.

Хората, които водят кампании с настояване за повече безопасност, критикуват инициативи като боядисаните в синьо колоездачни пътеки и поставянето на отделни светофари, тъй като те не предоставят адекватна защита.

“Съвсем правилно е да въведем в ред инфраструктурата, но за съжаление твърде често предприетите мерки са от рода на това да се боядиса в синьо пътят, а не действително да се попречи на колите да минават по велоалеите”, казва Джонсън.

От 2000 г. броят на колоездачите в Лондон е нараснал с близо 200 процента, съгласно данните на “Лондонски транспорт”, институцията, отговаряща за по-голямата част от градския транспорт в столицата. Кметът, който често е сниман да кара колело из града, въведе система за велосипеди под наем през 2010 г.

Първите две велоалеи бяха открити през юли 2010 г., а до 2015 първоначално бяха планирани 12. Миналия месец едно длъжностно лице от следствието нареди да бъдат преразгледани мерките за сигурност на системата на велоалеите, маркирани със синьо, след като направи дознание по два смъртни случая на велосипедисти, загинали на тези алеи.

Кметът каза, че и една смърт е много, но настоя, че карането на колело в Лондон всъщност става все по-безопасно, тъй като броят на нещастните случаи на милион пробега спада.

“Искам само да подчертая на всички лондончани и хора, които смятат да карат колело в нашия град, че ние влагаме стотици милиони лири като инвестиции в пътната мрежа. Даваме най-доброто от себе си да я направим възможно по-безопасна”, заяви той пред телевизия “Скай”.

БТА

Тимошенко и украинският път към Европа: от договаряне към пазарлък

Политком.ру

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Върховната рада дори не започна да гледа нито един от законопроектите, според които Юлия Тимошенко би могла да замине за лечение в чужбина. Същевременно украински и чуждестранни източници съобщиха като “изтекли” данни от Брюксел, че ЕС няма да настоява опозиционер номер едно да излезе на свобода, за да подпише с Киев споразумение за асоцииране. Прогноза, подкрепяна и от досегашната практика на ЕС в приемането на нови асоциирани членки.

* * *

Администрацията на Виктор Янукович замисля да съчетае двата варианта - хем да подпише споразумение за асоцииране, хем да остави Тимошенко в затвора. Всички останали действия - полусекретни срещи с руския президент Владимир Путин, формиране на работни групи, планиращи освобождаване на бившата премиерка, играеха ролята на “операция за прикриване” на преговорите между украинското ръководство и европейските структури.

Най-важното е друго: както сочи досегашната практика на ЕС в сключването на подобни споразумения, еврочиновниците лесно биха разменили съдбата на Юлия Тимошенко срещу подписване на договор за асоциирано членство. Защото независимо от външните лозунги за “демокрацията” и “европейските ценности” евроструктурите всъщност неведнъж са сключвали споразумение за асоцииране с политически режими, определяни от самите политици в страните членки като недемократични. За да не кажем диктаторски.

Да оставим настрана, че практиката в сключването на споразумения за асоцииране познава огледален пример, наподобяващ “проблема Тимошенко”. През 1998 г. ЕС сключи такова споразумение с Тунис, управляван от Зин ал Абидин Бен Али. А през 2004 г. подписа и споразумение с Египет, където властваше Хосни Мубарак.

По онова време Мубарак заемаше президентския пост вече трето десетилетие, откакто бе оглавил страната след убийството на президента Ануар Садат на 8 октомври 1981 г. Преизбиран бе за държавен глава през 1987, 1993 и 1999 г.; на гласуване бе поставяна една-единствена кандидатура - тази на действащия президент. А след като протестите на площад “Тахрир” свалиха режима на Мубарак, западният печат предъвкваше с наслада ред подробности от управлението му: мащабната корупция, пращането на полиция срещу другомислещите и т. н.

Сключването на споразумение с Тунис пък огледално отразява днешната ситуация с Юлия Тимошенко. Еврочиновниците не се притесниха от факта, че президентът Зин ал Абидин Бен Али бе заграбил през 1987 г. висшия пост в страната чрез военен преврат, сваляйки законния президент Хабиб Бургиба. Нещо повече, Евросъюзът не бе притеснен, че по времето, когато се подписа спогодбата, Бургиба бе превърнат в тунизийски вариант на Тимошенко - защото от момента на преврата до самата си смърт през април 2000 г. бившият президент бе държан под домашен арест. Според официалната версия на новите власти в Тунис обаче Бургиба бе подал оставка “по здравословни причини” и се намираше “под закрилата на правителството”.

Чиновниците от Европейския съюз впрочем разполагаха с всички възможности да установят, че въпросната версия е “шита с бели конци”. При това и Тунис, и Египет бяха смятани за крайно корумпирани режими: там бяха потискани основните човешки права и свободи, декларативен приоритет на ЕС.

Всичко това обаче не изигра никаква роля за сключването на споразумение за асоцииране, тъй като при подписване на такива договори евроструктурите се ръководят от търговски интереси, а не от политически лозунги. Всъщност и от геополитически съображения - та нали евентуалното сключване на споразумение ще придвижи зоната на влияние на ЕС почти хиляда километра на изток.

Прочее украинското ръководство чудесно разбира, че обвиненията от Европа, според които Киев упражнява “избирателно правосъдие” и подлага ...

Въоръжени нападнаха полицията в Китай

Девет нападатели, въоръжени с брадви и ножове, са атакували полицейски участък в град Серикбуя, област Бачу в Синдзян-уйгурския автономен регион. Нападателите са убили двама полицаи и са ранили други двама, след което били ликвидирани.

Литературно злато от Земята на вълците

“Трънски разкази” и “Балканска сюита” на Петър Делчев в ново издание на “Сиела”

Изкачих Трънските планини в края на септември. За първи път през живота си. От Кървав камък – самотна, живописна скала – се ширна вълшебна, омагьосваща гледка. Земята на вълците – една неразказана приказка! Но приказката изчезна за мигове.

Непрогледна, космата като чудовище мъгла захапа слънчево-засмяната планина, налапа я и я погълна. Изкатери се на небето, настигна белите рунтави облачета и ги схруска. Слънцето ужасено угасна. Земята на вълците – стана страшна!

Трънските села умират. В буренясалите дворове цъфтят единствено белите цветя на некролозите. Граничната бразда се покрива с трева. Там, където България граничи със себе си… Без хора планината е пустиня, земя на вълци, смърт… Но в природата, вечността и литературата смъртта ражда живот. Роди се силна, сурова, неподправена поетична проза със свирепа художествена мощ.

„Трънски разкази” на Петър Делчев разгръщат пред нас човешката душа на Балкана, разлистват страница по страница потресаващата трагическа съдба на трънското село. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват. А човешката глутница понякога е по-безпощадна от вълчата.

Белетристичният дебют е многообещаващ. Прозата е заредена с поетичния ритъм на разговорната реч. Живият диалог – най-капризната същност на повествованието – обича автора и му се отдава с лекота. Характерите в творбата носят неповторимия колорит на региона, но израстват високо над него до величав портрет на българщината. Литературният образ е запомнящ се, незабравим. Само в тази книга един мъж може да се обеси… и кръвта му да изтече до капка…

Тясно жанрово сборникът е решен като новелистичен роман. Героите често пренасят съдбата си от разказ в разказ. Творбата докосва, родее се с най-добрата ни литературна традиция: „Старопланински легенди”, „Диви разкази”, „Кървави разкази”.

Рисувайки вълчата усмивка на трънския планинец, Петър Делчев ще разочарова любителите на лекото четиво. Това не е книгата на лятната ви ваканция. Някои могат да нарекат сюжетите депресивни, изобразяваната действителност – отблъскващо жестока… Аз мисля, че това е най-голямото ù художествено достойнство: трагическото светоусещане… чувството за гибел, излъчваща светлина…

Авторът го притежава. Късчето самородно трънско злато му принадлежи. Изровил го е от вечността, промил го е през кръвта и таланта си. Откритието е самородно, а не претопено от класически образци.

В земята на вълците има литературно злато. Дано жилата се окаже неизчерпаема!

* Предговор към “Трънски разкази”

Холандци обвиниха в расизъм Дядо Коледа

Холандският Дядо Коледа пристигна завчера в страната за празниците в края на годината. Неговият традиционен помощник - Черния Петър, този път беше посрещнат с бурни протести на антирасисти, предадоха световните агенции.
Както винаги, Свети Николай пристигна на фестивала Синтерклаас с корабче. Той обикаля из страната около месец, като раздава Холандският Дядо Коледа пристигна завчера в страната за празниците в края на годината. Неговият традиционен помощник - Черния Петър, този път беше посрещнат с бурни протести на антирасисти, предадоха световните агенции. Както винаги, Свети Николай пристигна на фестивала Синтерклаас с корабче. Той обикаля из страната около месец, като раздава

Сирийски бежанци устройват живота си в Турция

Сирийски бежанци в Турция. Снимка: сириан монитор

Сирийските “гости”, както турските власти наричат над 600-те хиляди сирийски бежанци, пристигнали в Турция в търсене на спасение от гражданската война в родината си, постепенно устройват новия си живот, докато чакат в бежанските лагери да им бъдат издадени разрешителни за пребиваване и работа или кроят планове да стигнат до някоя страна от ЕС, където се надяват, че ще получат по-добри икономически условия и сигурност.

По официални данни броят на сирийските бежанци в Турция е надхвърлил 600 хиляди души, като около 200 хиляди от тях са настанени в 21 лагера в окръзите Хатай, Шанлъурфа, Газиантеп, Кахраманмараш, Османийе и Адъяман, както и във фургони в лагери в Килис и Шанлъурфа (Южна и Югоизточна Турция). По информация на редица неправителствени организации обаче броят на сирийските бежанци в Турция е над един милион души.

В Истанбул се смята, че живеят над 150 хиляди сирийски бежанци. Мегаполисът е важна спирка по пътя им към Европа, но освен близостта до границите на ЕС, Истанбул привлича бежанците от Сирия и други страни и с по-големите възможности за намиране на работа в града.

Но докато остават на турска територия, бежанците постепенно уреждат живота си в тази страна, по-близка до тях в религиозно и културно отношение. Животът в лагерите по дългата 910 километра турско-сирийска граница продължава за сирийските бежанци - десетки двойки са сключили брак, раждат се бебета, обрязват се момчета. Бежанците се оказаха и неочаквана благодат за фермерите в югоизточната част на Турция, страдащи от недостиг на работна ръка за земеделието. Много сирийски бежанци, избягали в Турция от насилието в родината си, се включиха в полската работа, за да припечелят пари. Хиляди участват в земеделието, като берат чушки, грозде или вършат друг вид работа извън лагерите.

Някои местни жители се оплакват, че присъствието им е довело до безработица за местното население, тъй като евтиният труд на сирийците е често пъти предпочитан в граничните селища. Турски фермери споделят обаче, че са имали затруднения да намерят работна ръка, а сирийците са се притекли на помощ.

Жители на населения преобладаващо с кюрди беден район по границата се оплакват също, че престъпления като кражбите, проституцията и контрабандния трафик нарастват, писа в. “Тудейс заман”. Полицаи, цитирани от изданието, оспориха твърденията за увеличение на престъпността на фона на нарастването на населението. Те дори изтъкват, че сирийските бежанци внимават да спазват турските закони.

Турската държава също полага усилия гостите й от Сирия да се чувстват добре - тя поема изцяло грижите за онези, които са настанени в бежанските лагери. Бежанците получават топла храна по три пъти на ден, имат достъп до медицински услуги и образование. През тази година около две хиляди сирийски деца ще учат в училища, които са построени специално за тях. Обучението на децата се поема от турската държава и се извършва според изискванията на сирийската образователна система. През тази година бяха открити над 50 училища за сирийските деца, като само в Истанбул има шест сирийски училища.

Сирийските бежанци се радват и на безплатно лечение в държавните болници навсякъде в страната, а разходите се покриват от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към правителството. Освен дължимите пари за лечение, се покриват и разходите на сирийците за лекарства, протези, очила, слухови апарати и пр.

Докато за някои Турция е само спирка към желаната крайна дестинация, за други - тя е място за ново начало и ...

Рок училище в Кабул - новото лице на Афганистан

Франс прес

Седемгодишното афганистанче Салахдин е дребно на ръст, но в единственото рок училище на Кабул пее “We will rock you” толкова убедително и така силно, че Фреди Меркюри със сигурност щеше да го хареса.

Дали в крайна сметка това не е новото лице на Афганистан - едно малко момче, което пее с цяло гърло песен на “Куин”? Подобна сцена беше напълно невъобразима допреди няколко години по времето на талибанските фундаменталисти 1996 г. - 2001 г. , които бяха забранили музиката и други развлечения.

Училището беше създадено преди около две години в “салона” на къща в Кабул. “Музикантите се събираха редовно тук. Както и други младежи, които ни молеха да изпълним някое парче и се интересуваха как свирим на инструментите”, разказва Хумаюн Задран, един от основателите на училището за рок музика.

“Така ни хрумна да открием рок училище в Кабул. Започнахме лека-полека с няколко китари и с половин комплект барабани. Сега имаме над 35 ученици”, допълва той.

Разположено в жилищен квартал на Кабул, училището носи духа на музиката и изкуството. В градината стените са украсени с графити на местни творци, на една от стените има голяма електрическа китара, на друга - картина на жена, която сякаш се е заплела в булото си.

Във вътрешността на сградата културите са се смесили. Картини със сцени от афганистанското ежедневие са поставени в съседство с огромен портрет в черно и бяло на Джак и Мег Уайт от американското дуо “Уайт страйпс”.

Седнал на една пейка, 18-годишният Омар Пайман дрънка струните на електро-акустичната си китара. Сол-ре-ла минор, сол-ре-до. Това е “Knockin’on a havens’ door”, едно от най-прочутите парчета на Боб Дилън, химн, който начинаещите китаристи не могат да подминат.

“Това е единственото място в Афганистан, където можем да се научим да свирим рок”, казва този фен на бандата “Линкин парк”.

Омар, с едва що покълнала брада и буйна щръкнала коса, е започнал да учи в рок училището преди седем месеца, но е трябвало да убеждава семейството си. Дори и ако талибаните не са на власт в Афганистан, страната си остава консервативна.

“Те знаеха, че се интересувам от музика, но ми казваха да не свиря, защото се притесняваха за безопасността ми”, казва той.

“За музикантите е много трудно, особено за жените”, потвърждава и Мина Юсуфзай, двадесет и две годишна ученичка по цигулка.

“Жените могат да ходят на училище, за да се учат да четат и пишат, но музиката си остава за тях често пъти недостижима мечта”, допълва тя. “Някои в тази страна предпочитат музикантите да са мъртви”, казва Омар.

В рок училището в Кабул обаче се придържат към максимата, че “музиката облагородява нравите”. “Учениците черпят от музиката нещо, което им позволява да си представят бъдещето по друг начин, да забравят за ежедневното насилие”, казва директорката на училището Робин Ричек, която е американска виолончелистка.

Тази нужда да се забравят нападенията на талибаните, да се мечтае за една отворена към света страна, обяснява може би ентусиазма на учениците в рок училището в Кабул.

“Трудно е да се прави сравнение с учениците, които имах в САЩ, които често пъти бяха много талантливи, но мисля, че учениците в Кабул са по-пламенни”, казва Робин Ричек.

Когато слуша как малкият Салахдин изпълнява “We will rock you”, акомпанирайки си с китара, сякаш е имал дълга кариера зад гърба си, човек е склонен да повярва на твърдението на Робин. Дали Салахдин няма да е бъдещата рок звезда на Афганистан? Или пък рок звездата ще е Ануше, която гордо ...

Съживи се плащането на вноски по лизинга

Фирмите и домакинствата вече си плащат по-редовно вноските по лизинговите договори. В края на септември необслужваните вземания на лизинговите дружества са за 701,2 млн. лв. Това е с 91,7 млн. лв. по-малко в сравнение с размера им година по-рано. Спрямо второто тримесечие на 2013 г. лошите вземания се свиват с 22,3 млн. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ).

31 сирийски военни убити в бомбен атентат близо до Дамаск

Най-малко трийсет и един сирийски военни, от които четирима офицери, бяха убити в бомбено нападение срещу военна база близо до Дамаск, предаде Франс прес, като цитира Сирийския център за наблюдение на човешките права. "Трима генерали и един бригаден генерал са между 30-те военни, убити в бомбено нападение, при което рухна една от сградите във военната база в Хараста, съобщи пред АФП директорът на Центъра Рами Абдел Рахман, предава БТА....

В България се провежда първият свободен опозиционен митинг след промените

На 3 ноември 1989 г.  в София се състоя първото демократично шествие на „Екогласност”, на 18 ноември – първият демократичен митинг на Независимите дружества и клубове, на 14 декември 1989 г. – първата жива верига около Народното събрание с искане за отпадане на чл. 1 от Конституцията на Народна република България, който определя ръководната роля на Българската комунистическа партия във всички сфери на обществения живот у нас. Митингът на 18 ноември бе организиран от "опозиционните" граждански образувания. Водещ бе Александър Каракачанов. За организиране на митинга е формиран Организационен комитет, който е заседавал нeколкократно. В него са влизали представители на следните независими организации и сдружения: Клуб за подкрепа на преустройството и гласно...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване