Съдия "шамароса" антитерористите в САЩ

Федерален съдия в САЩ обяви, че мащабните подслушвания на телефоните от страна на Агенцията за национална сигурност са в сериозно нарушение на американската конституция.

Първанов: Проблемът на държавата не са протестите

По думите му проблемите на страната са свързани с трудното

Белият дом: Сделката с Путин не отговаря на протеста в Киев


В първата си реакция след новината за предлагане на по-евтин природен газ и 15 млрд. долара помощ за Украйна Белият дом заяви, че подобна сделка не отговаря на тревогите на десетките хиляди протестиращи в Украйна.

Малко след подписването на 14 руско-украински споразумения във вторник в Москва говорителят Джей Карни каза, че официалните лица в САЩ още не са знаят подробности за сделката.

Но той добави, че тя едва ли ще успокои хората, излезли на протест след замразяването...

Изборът на кафе издава каква личност сте

Кажи ми какво кафе пиеш, за да ти кажа какъв си

    


Китайците опитомили котките преди 5 300 години

/КРОСС/ Родината на първите домашни котки може да се окаже Китай, а не в Египет, както се смяташе по-рано. Още преди 5 300 години опашатите ловци биха могли да помогнат на земеделските производители да се справят с гризачи, се посочва в статия на американски учени, публикувани в Proceedings of the National of Sciences.Група палеонтолози от Университета Вашингтон в Сейнт Луис се заеха със задачата да опровергаят "египетската" теория за опитомяването на котките. По време на разкопки в неолитно селище учените са открили костите на няколко котки. Анализ на съотношението на изотопните 13С и 12С, както и 15N и 14N в костния колаген е позволил да се установи диетата на четириногите ловци. Фокусирайки се върху особеностите на храните, с които тогавашните ловци са се хранили, изследователите стигат до заключението, че котките са се хранили с много зърнени култури. Това могат да бъдат всякакви каши, които фермерите са давали на косматите си другари. Въз основа на това американците са стигнали до заключението, че още тогава в Китай котката е могла да бъде опитомена.

Закриха пет и без това недействащи автобусни линии

Областната комисия по транспорт обяви официалното закриване на пет автобусни линии – съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Разград . Предложенията са от общините в региона. Разписанията не се изпълняват между 2 и 15 години, но съществуват в републиканската транспортна схема и за тях се провеждат търгове, на които некой не се явява – аргументираха се кметовете.   Закритите маршрутни разписания са: Разград – Лозница; Разград – Самуил – Исперих; Исперих – Самуил – Разград; Исперих – Розино и Кубрат – Брестовене. ...

Виж най-гледаните клипове в YouTube през годината (Видео)

Bидеото към песента What Does the Fox Say на норвежкото комедийно дуо Илвис бе обявено за най-разтърсващия клип на годината от YouTube. 

От портала за видеообмен обявиха, че критериите за избора са включвали общия брой гледания, споделяния и търсения на видеото. Паралелно с това YouTube пусна и ежегодната си класация за най-гледаните видеоклипов Bидеото към песента What Does the Fox Say на норвежкото комедийно дуо Илвис бе обявено за най-разтърсващия клип на годината от YouTube. От портала за видеообмен обявиха, че критериите за избора са включвали общия брой гледания, споделяния и търсения на видеото. Паралелно с това YouTube пусна и ежегодната си класация за най-гледаните видеоклипов

Даниела Бобева: Икономиката ни оцеля след кризата, отличници сме

Валутният съвет е една парична система, която беше избрана преди години и тя е котвата на нашата финансова стабилност и неговото отменяне не трябва да стои като идея пред нито една политическа партия. Правителството води стабилна и последователна фискална политика и запазването на валутния борд е основен приоритет пред нашето правителство. Това Валутният съвет е една парична система, която беше избрана преди години и тя е котвата на нашата финансова стабилност и неговото отменяне не трябва да стои като идея пред нито една политическа партия. Правителството води стабилна и последователна фискална политика и запазването на валутния борд е основен приоритет пред нашето правителство. Това

Украинската опозиция: Янукович продаде родината си


Лидери на опозицията в Украйна отхвърлиха руското предложение за много по-евтин природен газ и 15 млрд. долара помощ само два часа, след като то бе обявено в Москва. 

На постоянния протест в центъра на Киев те обвиниха президента Виктор Янукович в национално предателство и призоваха хората да блокират парламента, за да не позволят ратифицирането на споразуменията.

"Той предаде украинските национални интереси, предаде независимостта и перспективите за по-добър живот за...

Стар водопровод остави Константиново четири дни на сухо

35 - 40-годишен водопровод остави село Константиново без вода четири дни поред въпреки усилията на аварийните ВиК екипи, които по данни на кмета Васил Дюлгеров са работили без почивка през уикенда и досред нощ. Първата авария е от следобедните часове в петък.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Новините в 19.30 днес:
 
Руският газ вече ще струва на Украйна 268 долара за хиляда кубични метра при досегашна цена от 400 долара. 

Съдът обяви за общодържавно издирване Христо Бисеров, но само за да установи адреса му и да го призове по делото за нападението над Ахмед Доган. 

Ангела Меркел положи клетва и започна третия си мандат...

Сняг зарадва Виетнам

За пръв път от много години във Виетнам заваля сняг. Той предизвика небивал интерес и огромни задръствания, информира bTV. Няколко хиляди души в цялата страна излезли с колите си от селищата, за да се порадват на снега и са блокирали движението. Снеговалежите в северната планинска провинция обаче причиниха сериозни щети на селското стопанство. Най-малко 200 хектара с различни видове насаждения са затрупани и унищожени от снега.

Рекетьори давали заеми срещу 435% лихва

Група от 20 души, която отпускала бързи кредити и събирала дълговете си с извращения, е била разбита при акция на МВР и прокуратурата в понеделник. Задържаните правели оборот от 1 милион лева месечно само от лихви по заемите, обяви вчера главният секретар във вътрешното министерство Светлозар Лазаров.

От невръстен крадец до върховете в политиката

Дете без детство, невръстен крадец, изкушаващ се да дупчи гуми на коли, презрял баща нацист и стигнал до върховете на властта в Берлин. Това е съдбата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел - най-силния човек в новото правителство след канцлерката Ангела Меркел. В нейния трети кабинет той е вицеканцлер. Дете без детство, невръстен крадец, изкушаващ се да дупчи гуми на коли, презрял баща нацист и стигнал до върховете на властта в Берлин. Това е съдбата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел - най-силния човек в новото правителство след канцлерката Ангела Меркел. В нейния трети кабинет той е вицеканцлер.

Адвокат Марковски: Борисов не е командвал операцията по обстрелването на Чакъра

Адвокат Марин Марковски, който защитава Бойко Борисов по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, обяви, че клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. Юристът обясни пред bTV, че на терен не Борисов, а шефът на полицията в Адвокат Марин Марковски, който защитава Бойко Борисов по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, обяви, че клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. Юристът обясни пред bTV, че на терен не Борисов, а шефът на полицията в

МВР отрече слухове за терористична заплаха у нас

Информация за подготвян терористичен акт в София около Коледа вдигна МВР и ДАНС на крак

Диверсификацията на парите на държавните фирми е факт

Диверсификацията на парите на държавните предприятия е факт. Наредбата за равномерно разпределяне на средствата се изпълнява по план, заяви...

МВР отрече слухове за терористична заплаха

Информация за подготвян терористичен акт в София около Коледа вдигна МВР и ДАНС на крак

Креспо - най-добрият в историята на Парма

/КРОСС/ Бившият нападател на Парма Ернан Креспо бе обявен за най-добрия футболист в историята на клуба, съобщава Italian Football Daily. Тържествената церемония по награждаването на аржентинеца се проведе в рамките на честванията на 100-годишнината от създаването на клуба. Креспо е обличал фланелката на Парма през периода 1996-2000 годинаи 2010- 2012 година. С италианския клуб той печели Купата на УЕФА, Суперкупата на Италия и е вкарал 94 гола.

Откритието на 2013 - Ам-гъл страдал от авитаминоза!

Британски учени надминаха себе си с безсмислено изследване

    


Хванаха пишман бомбаджия край Пазарджик

57-годишен мъж е бил арестуван за взривена на самоделка и нанесени значителни материални щети на едноетажна постройка в местността Кепелийски Габер в землището на село Попинци, Пазадржишко

Scorpions ужилиха с три биса

Добро овладяване на български език и култ към трикольора ни показаха Scorpions по време на концерта си завчера в „Арена Армеец”. И няма как да е другояче, все пак петорката от Хановер свири у нас за пети път.

Меркел започна трети мандат

“Приемам избора и благодаря за доверието”, изрече Ангела Меркел (59 г.), след като за трети пореден път бе избрана от Бундестага за канцлерка на Германия. 86 дни след общите избори и седмици на трудни преговори тя застава начело на широка коалиция със социалдемократите на Зигмар Габриел (виж по-долу). “Приемам избора и благодаря за доверието”, изрече Ангела Меркел (59 г.), след като за трети пореден път бе избрана от Бундестага за канцлерка на Германия. 86 дни след общите избори и седмици на трудни преговори тя застава начело на широка коалиция със социалдемократите на Зигмар Габриел (виж по-долу).

МВР отрича за терористична заплаха

Във връзка с появилата се информация, че през последните дни МВР работи по сигнал за подготвян терористичен акт у нас, главният секретар Светлозар Лазаров отрече разследващите да разполагат с конкретни сведения в тази посока. По думите му МВР изготвя профили на всички съмнителни лица и по тази причина не спират проверките на имигранти в столичните хостели. Полицейското присъствие около празниците ще е изключително засилено в големите търговски центрове, гари и метростанции и всички места, където около празниците се забелязва голямо струпване на...

"Лукойл Академик" приключи участието си в Европа с убедителна победа


"Лукойл Академик" записа убедителна домакинска победа с 92:77 срещу румънския "Асесофт" в последния кръг от първата групова фаза на Еврокъп.

Българският шампион приключва разочароващото си участие си във втория по сила европейски турнир с четири победи в десет мача. Те загубиха шансове да продължат още в миналия кръг, но с успеха над "Асесофт" си гарантираха, че няма да завършат на последното място. 

"Студентите" пропуснаха отличен шанс да се класират за втората фаза, тъй...

"Лукойл Академик" приключи участието си в Еврокъп с убедителна победа


"Лукойл Академик" записа убедителна домакинска победа с 92:77 срещу румънския "Асесофт" в последния кръг от първата групова фаза на Еврокъп.

Българският шампион приключва разочароващото си участие си във втория по сила европейски турнир с четири победи в десет мача. Те загубиха шансове да продължат още в миналия кръг, но с успеха над "Асесофт" си гарантираха, че няма да завършат на последното място. 

"Студентите" пропуснаха отличен шанс да се класират за втората фаза, тъй...

Бобева: Икономиката ни оцеля след кризата, отличници сме

Валутният съвет е една парична система, която беше избрана преди години и тя е котвата на нашата финансова стабилност и неговото отменяне не трябва да стои като идея пред нито една политическа партия. Правителството води стабилна и последователна фискална политика и запазването на валутния борд е основен приоритет пред нашето правителство. Това Валутният съвет е една парична система, която беше избрана преди години и тя е котвата на нашата финансова стабилност и неговото отменяне не трябва да стои като идея пред нито една политическа партия. Правителството води стабилна и последователна фискална политика и запазването на валутния борд е основен приоритет пред нашето правителство. Това

Ударихме дъното по раждаемост

България ще удари дъното по раждаемост т.г., откакто се води подробна статистика от 1945 г. Точно 59 143 бебета са дошли на бял свят у нас от началото на годината до 17 декември, съобщиха за “Труд” от Министерството на здравеопазването. Ако ражданията продължат със същия средномесечен темп, до 31 декември ще проплачат още към 2500 българчета или 61 България ще удари дъното по раждаемост т.г., откакто се води подробна статистика от 1945 г. Точно 59 143 бебета са дошли на бял свят у нас от началото на годината до 17 декември, съобщиха за “Труд” от Министерството на здравеопазването. Ако ражданията продължат със същия средномесечен темп, до 31 декември ще проплачат още към 2500 българчета или 61

Предсрочното пенсиониране - ползи и възможности

Ще могат ли хората да се пенсионират предсрочно и при какви условия - това ще стане ясно по време на заседанието на парламента в сряда, на което ще бъдат приети окончателно поправките в Кодекса за социално осигуряване, свързани със замразяването на условията за пенсиониране и възможността за по-ранно излизане в пенсия.

Отново издирват 13-годишната Ралица от София

Момичето е забелязано за последно на ул. „Емине",

12 години затвор за баща, блудствал със сина си

София /КРОСС/ Върховният касационен съд (ВКС) осъди на 12 години затвор Костадин Тасев от Сандански, който бе обвинен в блудство с 2-годишния си син.На основание чл. 23 от НК съдът определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание от 12 години „лишаване от свобода", за изпълнението на което определил първоначален строг режим в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип.Според защитата на Костадин Тасев той е бил "заклеймен като насилник" в медиите и всичко това е повлияло на делото. С жалбата си той искаше да бъде оправдан или делото да се върне на апелативния съд, който да намали наложената му присъда.

Адвокат Марковски: Борисов не е командвал операцията по обстрелването на Чакъра

Адвокат Марин Марковски, който защитава Бойко Борисов по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, обяви, че клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. Юристът обясни пред bTV, че на терен не Борисов, а шефът на полицията в Адвокат Марин Марковски, който защитава Бойко Борисов по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, обяви, че клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. Юристът обясни пред bTV, че на терен не Борисов, а шефът на полицията в

Ален Рене обяснява какво е "Да обичаш, да пиеш и да пееш"

Берлинале обяви няколко филма от конкурсната програма

    


Костов: Енергетиката е секторът с относително ниски рискове

Управляващите използват сравнително стабилния сектор, за да покрият рисковете в социалната и политическата сфера, смята бившият лидер на ДСБ

    


Правителството ще отпусне още 4 млн.лв за заплати в дипломатическите представителства


Очаква се утре правителството да одобри допълнителни 4 млн. лв. по бюджета на Министерството на външните работи за 2013 г.,

Това гласи програмата за дневен ред на правителственото заседание. 

Искането на външния министър Кристиян Вигенин за промяна на бюджетните средства за министерството е с цел да се изплатят дължимите командировъчни средства при задграничен мандат до края на 2013 г.

Недостигът на средства към момента не позволява обезпечаването в пълен размер...

Откриха „бездомна” планета със спътник

/КРОСС/ Американски астрономи от Университета на Нотр Дам направиха невероятно откритие. Те са открили "бездомна" екзопланета, която не принадлежи към нито една звездна система. Масата на планетата-скитница е четири пъти по-голяма от параметрите на най-голямата в Слънчевата система - Юпитер. Най-интересното е, че тя си има своя спътник, чиито размери са сравними с тези на Меркурий.Новата мини-система е наречена MOA -2011- BLG -262.

Стойчо Младенов напуска ЦСКА след дербито

Египетският клуб „Исмаили” изобщо не се е отказал от намерението си да назначи Стойчо Младенов за треньор на тима. Президентът на клуба Мохамед Сауд ще пристигне в България, за да преговаря на място с треньора, пишат в африканската страна.

Иван Костов: Без политическо лидерство протестът ще остане стихиен и е обречен

Без политически лидери не може да се решават политически проблеми, без политическо лидерство сегашният протест ще остане стихиен като февруарския. Това каза пред бТВ във вторник бившият председател на ДСБ Иван Костов, който сега ръководи изследователското звено Лаборатория за управление на рискове при Новия български университет. Костов обяви оттеглянето си от политиката през юни т.г., а при обявяването на новия си проект каза, че продължава с научна и аналитична дейност, която може да е в помощ и на политиката. Запитан дали протестите са риск за страната, Костов отговори, че три пъти протести са сваляли български правителства – на Луканов през 1990, на Жан Виденов през 1996 г. и на Бойко Борисов тази година през февруари. Нямаме основание да подценяваме силата на протестите като способни да предизвикат политически последици, включително правителствена криза, каза Костов. Той добави, че в неговата лаборатория са направили специален доклад върху протестите. "Протестите се разфокусираха" "Протестите се разфокусираха. Нямаха лидерство, не желаеха да придобият политическа форма, така може би най-бързо може да се каже какво се случи с тези протести. Протестният потенциал е запазен като много висок, но причините са от друго естество. Ако не се появи политическо лидерство, ще бъде стихиен протест като този през февруари", прогнозира Костов. Той смята, че социалните рискове остават много високи, близки до критичните си стойности, което е постоянно огнище за напрежение. "Тази ситуация може да изкара хората на улицата", заяви Костов, който показа математически модел, по който са измервали в неговата лаборатория политическата несигурност. Рискът – абсолютната и относителната бедност в България "Няколко показателя има като, например, показателят за абсолютна бедност – България е най-бедната страна в ЕС. Почти най-неблагоприятен е показателят за относителната бедност – това е показателят за неравенство, и третият показател, натоварващ рисковете, е много високата безработица", обясни Иван Костов. "Без България да има проблемите на страните с голям външен дълг, се сравнява по тях с висок дял на безработните. Има и други показатели за висок социален риск – държавата спасява бюджета на ДОО с една субсидия, която е почти половината от приходите от осигурителни вноски. 48% е делът на тази субсидия спрямо собствените приходи от осигурителни вноски на ДОО през 2013 и е 44.5% през 2013 г.", продължи той. "Много е тежка и ситуацията в болниците. Там натрупващите се дългове прехвърлят върху хората част от тежестите по здравната услуга, а именно да се доплаща или да не бъдат лекувани. 850 000 български граждани, които не са здравно осигурени и има 1 150 000 в чужбина, които не са осигурени пак, това постоянно натрупване на дългове в болниците, води до това хората да нямат достъп до здравеопазване. Това може да изкара хората отново на улицата", коментира Костов. Според него, високият пик за националните рискове се дължи на увеличение на несигурността, която идва от демографската криза. "През 2012 над 1% е сривът на населението. Няма по-голямо дъно в България в момента", отбеляза бившият лидер на ДСБ и добави, че България е страната с най-тежка демографска ситуация. Костов посочи още един риск, увеличаващ несигурността в страната. "Този риск се дължи на 11 088 случая на гранични нарушения на суверенитета, говоря за нелегалните емигранти. Това крие огромен риск", отбеляза той. Оздравяването на политическата система минава през изборите Според него "най-голямата динамика в риска, най-високият показател по несигурност е политическият риск. "Тази година политическият риск много се е увеличил – основни причини за това са проведените предсрочни избори. Страната е преживяла политическа криза, правителствена и парламентарна, което е довело до предсрочни избори и е загубено доверието в правителството и в НС", каза Костов. Нетното недоверие към правителството е същото, каквото е било недоверието към правителството през декември на Бойко Борисов. Нас ни управлява правителство с много ниска степен на доверие, а би трябвало да е обратно. Би трябвало след избори доверието в институциите да нарасне, надеждите, че нещата ще се оправят от новото правителство. Сега е точно обраното. Обяснението е, че има дълбока порочна политика на назначение на кадри, друга сериозна причина е много нестабилната конструкция, върху която се опря правителството в началото на мандата - обстоятелството, че трябваше да се опира на националистически и ксенофобски вот на практика. Това лишава правителството от много възможности", подчерта Иван Костов. На въпрос дали предсрочни избори ще стабилизират страната, той каза, че на това никой не може да отговори. "Най-неприятното в ситуацията е, че най-мощното лекарство за оздравяване на политическата система на страната, са изборите. Очевидно не е използвано навреме и по начин, по който ще доведе до оздравяване и стабилизиране на положението на обществото и на институциите. Имаме предвид и че Борисов предизвика тези избори. ГЕРБ предпочете да предизвика избори, за да възстанови част от загубения си авторитет, но едновременно с това несигурността на страната се увеличи много рязко. При ситуацията сега, ако гледаме изчерпаните средства дотук за политическо решение, единственото политическо средство на хоризонта са евроизборите през май. Те ще покажат има ли изход за България за стабилизиране на страната", посочи Костов. Стрес тестове за социологическите агенции за достоверност на резултатите им За социологическите агенции той коментира, че сме видели "пълна анихилация на социологическа агенция, която изгоря в опита си да обслужва една политическа сила", но не посочи за коя агенция става дума. "Големият проблем е, че една значителна част от информацията е недостоверна, тя се произвежда с цел манипулации - както е направила тази социологическа агенция. Решението е да бъдат подложени социологическите агенции на стрес тестове за достоверност. Те така или иначе са предсказвали изборни резултати. Резултати истински е имало, математически е лесно и възможно да се моделира тази ситуация и да се покаже кои социологически агенции и в каква степен са в състояние да издържат тест за изборните резултати", предложи Костов. За Реформаторския блок: Младите хора там бързо ще се развият като лидери Иван Костов отговори и на политически въпроси. Той отбеляза, че е останал член на ДСБ, но редови, в което не вижда нищо лошо. "По време на демокрация да си политик, е временно носене на отговорност, това го е казал немски политик", вметна той. Запитан за Реформаторския блок, бившият лидер на ДСБ заяви, че "тези млади енергични мъже се справят добре". А за "Синьо единство" и Надежда Нейнски, Костов каза, че "там има драматично несъгласие за формата на единството, на структурата каква да бъде. Като има такова несъгласие практически не може да се сглоби цялото". "Реформаторският блок със сигурност трябва да има политическа форма, каква ще бъде, те ще решат. Трябва да заемат място, да кажат къде са по отношение на управляващите и на другите партии. Мисля, че тези млади хора много бързо ще се развият като лидери. Това са и моите надежди", коментира Костов. "Очаквах да се случи това с Христо Бисеров" За Христо Бисеров той каза, че е очаквал това, което се случи с бившия зам.-председател на ДПС. "Това не е тайна отдавна. Аз съм казвал тези неща преди толкова години. Отворете старите публикации, то всичко е написано. Никога не съм крил какво се е случило навремето. Всичко, което е говорено и официално, и неофициално, и от името на СДС, всичко това е запечатано в медиите. Все тая надежда, че ще дойде мигът, когато млади изследователи ще се върнат назад и ще прочетат цялата тази история. Тази тема ми е неприятна. Не ми се говори за тези неща", подчерта Костов. За Бойко Борисов: Човек, който не може да прочете повече от една страница За изказването на Бойко Борисов, че може да се срути валутният борд, "ако така продължават да ни управляват", Костов каза: "За човек, който не може да прочете повече от една страница текст, такова изказване е много смело и няма как да е вярно".

Бананите са на път да изчезнат

Паразити повреждат тези плодове

    


Садят нови дървета в центъра на Варна заради строеж

Притеснени граждани сигнализираха за отсечено дърво до строеж на ул. „Македония“. Сечта е извършена в неделя и по техни твърдения в късните часове на деня, което ги е навело на мисълта, че може би отрязването на ствола е незаконно.

Русия дава спасителен заем от $ 15 милиарда на Украйна

Русия дава $15 млрд. кредит на Украйна и сваля с една трета цената на газа, обяви руският президент Владимир Путин след 3-часов разговор вчера в Кремъл с украинския си колега Виктор Янукович.
Руското правителство реши с $15 млрд. от Фонда за национално благосъстояние да бъдат купени украински държавни ценни книжа, заяви Путин. Русия дава $15 млрд. кредит на Украйна и сваля с една трета цената на газа, обяви руският президент Владимир Путин след 3-часов разговор вчера в Кремъл с украинския си колега Виктор Янукович. Руското правителство реши с $15 млрд. от Фонда за национално благосъстояние да бъдат купени украински държавни ценни книжа, заяви Путин.

Ноември 2013 е бил най-топлият ноември в историята на метеорологията

Месец ноември е бил най-топлият от началото на воденето на статистика през 1880 г., съобщи Американската национална океанска и атмосферна администрация, цитирана от БГНЕС. Изследването се основава на средностатистическите температури на земята и на океаните миналия месец. "Комбинираната средна температура на повърхността на Земята и на океаните в световен план през ноември 2013 г. беше рекордно висока в 134-годишния период на воденето на статистика", съобщи NOAA. Средната температура е била с 0,78 градуса по Целзий повече от средните за 20-ти век 12,9 градуса по Целзий, отбелязва същият източник. Това е бил също 37-ят ноември подред, в който температурите в света са били над средното за 20-ти век. Всъщност, последните 28 години бяха по-топли от нормалното, допълва NOA...

ЕК иска да ни глоби с 3,4 млн. лева заради договори от времето на Мирослав Найденов

Европейската комисия санкционира България заради порочни договори за реклама по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. България ще трябва да върне близо 3.4 млн. лв. само по 4 договора, сключени преди 3 години, тъй като според ЕК те не отговарят на правилата. Това става ясно от отговор на Държавен фонд "Земеделие" на въпроси на "Сега". Това може да не е окончателната санкция, тъй като в момента прокуратурата проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента и ЕК все още чака отговор има ли и други нарушения. Първият от порочните договори е за 155 668 евро и е за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. ЕК е решила, че фирмат...

Окончателно: 12 години затвор за бащата на Сашко

Върховният касационен съд (ВКС) осъди Костадин Тасев, който бе обвинен в блудство с 2-годишния си син, на 12 години затвор, съобщава от пресцентъра на ВКС.

На основание чл. 23 от НК съдът определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание от 12 години лишаване от свобода, за изпълнението на което определил първоначален строг режим в затвор Върховният касационен съд (ВКС) осъди Костадин Тасев, който бе обвинен в блудство с 2-годишния си син, на 12 години затвор, съобщава от пресцентъра на ВКС. На основание чл. 23 от НК съдът определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание от 12 години лишаване от свобода, за изпълнението на което определил първоначален строг режим в затвор

187-и протест срещу кабинета “Орешарски”

Снимка: Константин Павлов

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха и тази вечер за поредно шествие към парламента.

Демонстрантите излязоха за 187–ма вечер пред Министерския съвет. За кратко те блокираха част от кръстовището на бул. “Цар Освободител”  като пропуснаха единствено преминаваща линейка. Протестиращите скандираха “мафия”, “оставка” и “избори”. По-късно протестиращите тръгнаха на обичайното си шествие до Парламента. Протестът завърши без инциденти.

 

Статията "187-и протест срещу кабинета “Орешарски”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Васил Велев ще стане представител на работодателите в Сребърния фонд


Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев ще замени Григор Димитров като представител на работодателите в Управителния съвет на Сребърния фонд.

Правителството ще гласува утре решение, с което Велев, който заменя Григор Димитров.

Изменението се налага от ротационния принцип, възприет за излъчване на представител на национално
представителните организации на работодателите за член на Управителния съвет. 
...

Предстоящи събития в страната за утре, 18 декември

***Велико Търново /КРОСС/ Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение във Велико Търново. ***София /КРОСС/ В 09:00 часа ще започне заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ В 10:00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София /КРОСС/ От 09:30 часа, в зала „Роял" на хотел „Шератон", министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще представи напредъка в работата по Оперативна програма „Транспорт". ***София /КРОСС/ От 09:30 часа в Софийски градски съд, състав 11, ще заседава по дело НОХД №2530/2012 - срещу Иво Николов, бивш директор на „Информационно обслужване". ***София /КРОСС/ От 10:00 часа в Софийски градски съд, състав 28, ще заседава по дело НОХД №3766/2013 - срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа БЧК ще подари на децата-пациенти на УМБАЛСМ „Пирогов" коледни подаръци. ***София /КРОСС/ От 10:30 часа в Radisson Blu Grand Hotel Sofia, Балната зала, ще се проведе дискусия: „Проектът „Южен поток": нова инфраструктура в енергийния сектор на Европа и интересът на България"

Иван Костов: Без лидери политика не се прави

Няма да се занимавам повече с политика, заяви Иван Костов в предаването "Лице в лице" на bTV. Без политически лидери не могат да се решават политическите проблеми, защото няма кой да носи отговорност, категоричен бе той.

Цитат на деня: Това е като подарък от Дядо Мраз


"Това ще послужи като много сериозен душ. Сближаването с Русия е просто като подарък в деня на Свети Николай в Украйна. Това е почти като (подарък от) Дядо Мраз."

Депутатът Вадим Колесниченко от управляващата в Украйна Партия на регионите нарече резултата от подписаните в Москва 14 междудържавни споразумения "реален пробив в руско-украинските отношения". 

По думите му те са "много важни за украинското население, защото съвпада с антируска истерия".  

Във вторник...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване