"Добрютро" с Артър Бостром

Звездата от "Ало! Ало" разказва за носталгията по сериала

    


Станишев: Приказките на Борисов са фантасмагория

По повод думите на Бойко Борисов за недоволство в парламентарната група заради назначаването на областни управители от ДПС Станишев заяви, че избраните кандидатури, предложени от БСП, са много повече от тези на ДПС

Стигнахме дъното по бебета

България е на дъното по брой родени деца през тази година. Около 300 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми, а тенденцията е броят им да се увеличава. Все по-малко българки са склонни да родят второ дете.

14 държави в ЕС искат като българския бюджетен дефицит

През изминалите шест месеца са поставени основните за икономически растеж. В същото време бюджетният дефицит на страната е под 2%. „Най-малко 14...

Неда Узунколева: Така се живее

Неда Узунколева с писателя Георги Господинов

Неда Узунколева е студенката, която спечели първо място в конкурса “Протест и смисъл”.

Неда е първи курс, специалност скандинавистика.

В това есе има всичко – и емоция, и ерудиция, и анализ, каза писателят Георги Господинов, който заедно с проф. Нели Огнянова беше в журито.

В следващите дни OFFNews ще публикува есетата на всички отличени в конкурса.

 

Иран

Момиче участва в студентското движение първите дни на революцията.

“Имах тъмничар. Той ме изнасилваше, постоянно. Когато дойдоха вкъщи, казаха на майка ми, че трябвало да ме вземат за разпит. Съвсем нормална процедура, увериха я. Дори й обещаха да ме върнат след няколко часа. Минаха 3 години, а аз още бях там, в килия, голяма колкото ковчег.”

Трийсет избягали от режима севернокорейци разказват: 

Син Дон Хеке е роден в концентрационен лагер. Майка му и брат му били екзекутирани пред очите му след опит за бягство. На 22 години му отрязали пръст, защото изпуснал шевна машина.

Преди екзекуциите на осъдени им натъпквали устата с камъни, за да не могат предсмъртно да извикат нещо против режима.

Надзирател пребил до смърт шестгодишно момиче след като намерил в джоба му пет царевични зърна.

България, 1944-1989, Милкана Мошанова:

„Когато започнаха изселванията ме арестуваха от Държавна сигурност, искаха да разкажа всичко за баща ми. Ама аз млъкнах. Толкова много ме биха, че съм загубила съзнание – разказаха ми после, че са ме изхвърлили зад управлението на тротоара. И един турчин ме е метнал на рамото си и ме е носил през целия град до лекаря, за да видят всички какво се е случило… Остана ми и този спомен – че не можех да имам деца.”

Абдулатиф ал-Мухлим е бивш капитан във флотата на Саудитска Арабия, а в момента работи като журналист. В своя статия той казва:

“Гладът, убийствата и разрушаването в тези арабски държави са причинени от същите ръце, които се очаква да бранят и градят единство в тези страни и да защитават своите хора. Така че въпросът сега е: кой е истинският враг на арабския свят?

Арабският свят прахоса стотици милиони долари и загуби десетки хиляди невинни души, биейки се с Израел. Арабският свят има много врагове, но Израел трябва да е на дъното на този списък. Истинските врагове на арабите са корупцията, липсата на добро образование, липсата на добро здравеопазване, липсата на свобода, незачитането на човешкия живот.”

„Неда“ на фарси означава глас или призив. Неда Ага-Солтан е иранска девойка, убита по време на протестите в Иран след изборите за президент през 2009 година.

След като смъртта и е заснета с мобилен телефон нейното име наистина става нарицателно за общочовешкото право на глас, протест, свобода.

Пламен Горанов се самозапалва във Варна на 20 февруари 2013 година с призив за оставка на местната власт. След 38 минути кабинетът “Борисов” напуска. Изтръпваме, защото издъхва от раните си на трети март, същата година.

Аз се казвам Неда. Неда Узунколева. На 20 години, от София. Уча скандинавистика в Софийския университет. Защо ви разказах всичко това? Не притежавам тарантиновски маниер към кървави истории, а последните дwми на Едит Пиаф, че плащаме за всяко нещо, което направим в този живот ме докарва до студена пот. Просто протеста има лице. И очи. И коси. И кости. И плът. И малко дух. Летящият камък или куршум често рикошира в нечие лице. Хиляди хора в момента полагат осакатените си тела и души срещу поетия от новата им държава или от новия режим в старата им държава психолог и систематично и подробно се опитват да обяснят, че не са преследвани от кошмарите на миналото, нито от камшиците на спомените. Просто не могат да се примирят, защото отричат световното потисничество, явното лицемерие, всеобхватната агония. Целият свят се тресе от революции, войни, бедствия и протести. И ние будейки се нощем, изпускайки четката за зъби, впервайки ококорени очи в екрана, не можем да не се запитаме – има ли смисъл? И ако има, къде е? Нещата просто се пренареждат. Не се борим за нова власт, а за добрия стар морал. Моралът, онзи, който децата практикуват. Чувстваме се като малки идиотчета, мечтаещи да живеят в утопия. Добро образование и здравеопазване, адекватно отношение на властта, истинска защита в лицето на полицията, липса на корупция, равенство и уважение към различието на другия. Ние луди ли сме?

Зола си позволява да обвинява. Достоевски също си позволява доста неща, дори да оцелее.

Писателите си позволяват да пишат, поетите да не пишат. Протестът често е личен. Грешка, протестът винаги е личен. Сузана Кейсън, малко преди да влезе в лудница и много преди да напише популярният си роман “Луди години” работи като машинописка. Всички работнички са жени и не могат да пушат по време на работа, но началниците им(мъже) могат. Един ден тя пита “защо?”. После напуска. Или я уволняват. Тогава решава да стане писателка. “Просто исках да пуша на спокойствие” отбелязва. Протестът е форма на мисъл извън статуквото. Системата е създадена да управлява послушни хора. Ако се опълчиш срещу нея ставаш непослушен. От училище знаем, че децата, които не си пишат домашните, а в час четат Чарлз Буковски се наказват. От Чарлз Буковски знаем, че непослушните обикновено са най-интелигентните деца.

По време на една лекция ни казаха, че най-развитите държави в момента са скандинавските. През 20 век са едни от най-бедните в Европа. Тогава социалдемократите и социалистите създават прочутия скандинавски модел – дом за народа. Интересното е, че когато вече не са на власт този модел продължава да съществува. Ако протестите са надпартийни, не може ли и управляващите да бъдат такива?

Казвам се Неда Узунколева. На 20 години. От София. Тази вечер след протест продължаващ 153 дни един приятел каза:”Не виждате ли, че алтернатива няма? Дори тези да си тръгнат ще дойдат други, които отново явно ще безчинстват. Не може да протестираме вечно.” – завърши той.”Защо”, попитах аз и вдигнах поглед. “Защото, Неда, така не се живее “каза бавно, натъртвайки всяка дума.

Тогава нищо не отговорих, но докато се прибирах по улиците на кървяща София се сетих. Аз имам уникалния, неповторим и необясним шанс да бъда жива. И да живея точно така, както Аз искам. В собственото си тяло.

-Не е вярно! – развиках се – Така се живее!

Още повече, друг начин, няма…

 

Неда Узунколева

Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност: скандинавистика, 1-ви курс

Статията "Неда Узунколева: Така се живее" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Оставят в ареста жената, убила зет си с нож в Ракитово

Окръжният съд в Пазарджик взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на жената от град Ракитово, която уби своя зет, съобщиха от администрацията на съда. 

52-годишната Р.К. е обвинена за това, че на 14 декември в град Ракитово е убила Х.К., пробождайки го с нож. Съдът счете, че съществува обосновано предположение тя Окръжният съд в Пазарджик взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на жената от град Ракитово, която уби своя зет, съобщиха от администрацията на съда. 52-годишната Р.К. е обвинена за това, че на 14 декември в град Ракитово е убила Х.К., пробождайки го с нож. Съдът счете, че съществува обосновано предположение тя

Путин заля Украйна с евтин газ и милиарди долари заем


Русия и Украйна подписаха във вторник серия споразумения, които на практика заливат украинската икономика с евтин природен газ и милиарди долари кредит, от които страната отчаяно се нуждае, за да избегне спиране на плащаниято по външния си дълг.

Ключовата сделка е между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" - според анекс към споразумението от 2009г. руският газ за Украйна вече ще струва 268 долара за 1000 куб. м. при около 400 долара в момента.

Освен това Русия ще инвестира...

Русия и Украйна подписаха план за урегулиране на търговските ограничения

/КРОСС/ Русия и Украйна подписаха план за урегулиране на търговските ограничения в двустранната търговия за периода 2013-2014 г., предаде "Интерфакс".Документът бе подписан от министрите на икономиката на двете страни след шестото заседание на руско-украинската междудържавна комисия в Москва.По-рано руският лидер Владимир Путин заяви, че планът има за цел да възстанови стокообмена между двете страни.

Набирането на подаръци още продължава

Подаръци, подаръци! С тези радостни възгласи бяха посрещнати Калина Крумова и Даниела Колева от Социалната платформа на "България без цензура" "Евромайки" в Дома за деца с физически увреждания в гр. Луковит. Оживлението е навсякъде, а двете дами и помощниците им с мъка си проправят път през събралите се орляци от деца.

Чакат 240 млн. лв. приходи от винетки тази година

Една-единствена фалшива винетка намерили по пътищата през 2013 г.

    


Синдикатите и "Енерсис" договориха обезщетения за служителите

Блокирани са овърдрафтите на работниците и служители от акумулаторния завод в Търговище. ЦКБ, с която работят, е взела еднолично решението

"Локомотив" (Пловдив) е лишен от домакинство заради феновете си


Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа "Локомотив" (Пловдив) с лишаване от домакинство за една среща и парична глоба в размер на 6000 лева. 

Причината за санкцията е поведението на феновете на "железничарите" при загубата с 2:5 от "Литекс" в последния кръг за 2013 г. В 68-ата минута, при резултат 2:3, хвърлена от трибуните бутилка удари в главата Страхил Попов, а след това към игрището полетяха още куп предмети. 

"Локомотив" ще изтърпи наказанието при...

Облачно и до 6° в сряда

Утре в низините, равнините и около водните басейни ще има мъгли или ниска облачност. В следобедните часове временно видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до предимно слънчево. Значителна ще остане облачността през целия ден над югоизточните райони от страната. Почти тихо време. Максимални температури между 1° и 6°, в крайните Утре в низините, равнините и около водните басейни ще има мъгли или ниска облачност. В следобедните часове временно видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до предимно слънчево. Значителна ще остане облачността през целия ден над югоизточните райони от страната. Почти тихо време. Максимални температури между 1° и 6°, в крайните

Директорът на НУ"Хр.Ботев":Голямото ни предизвикателство е спортна зала

На специална среща с медиите, директорът на НУ"Христо Ботев" в Плевен обобщи извършеното от педагогическия екип през отминаващата 2013 година. В началото на събитието, журналистите и преподавателският екип бяха приветствани от група коледарчета, които изрекоха най-топли пожелания към своите гости и преподаватели. Наред с изброените работи по вече приключени и текущи проекти, Цветелин Горанов посочи като „Голямото предизвикателство" за 2014-та година изграждането на спортен салон в училището. „Известно е, че нашето училище със...

2013 г. през погледа на фейсбук

Редакторите на социалната мрежа Редакторите на социалната мрежа "Фейсбук" пуснаха своя "Обзор за 2013 г." , в който се отбелязват най-коментираните световни събития и личности, местни горещи теми, както и отбелязвания от различни места по света на своите повече от 1 милиард потребители. Сред темите и хората, които са най-обсъждани през годината, на първо място излиза новият

Жената, убила зет си с нож в Ракитово, остава в ареста

Окръжният съд в Пазарджик взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража Окръжният съд в Пазарджик взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на жената от град Ракитово, която уби своя зет, съобщиха от администрацията на съда. 52-годишната Р.К. е обвинена за това, че на 14 декември в град Ракитово е убила Х.К., пробождайки го с нож. Съдът счете, че съществува обосновано предположение тя

Калфин оспорва доклад за забавяне извеждането от експлоатация на реактори в „Козлодуй”

/КРОСС/ Забавянето извеждането от експлоатация на първите четири реактори на АЕЦ „Козлодуй" се дължи на пълната липса на готовност от страна на България и на проблеми с организацията на процеса. Това е едно от заключенията на доклад, изготвен от „Еко институт" в Германия по поръчка на Комисията за бюджетен контрол.Изследването сравнява извеждането от експлоатация в България, Литва и Словакия, които трябваше да затворят реактори, като условие за влизане в ЕС, с примери в Германия и Франция. Правят се изводи за подобряване на организацията и управлението на риска. Според германския институт намаляването на европейското съфинансиране по някои дейности и увеличаването на съфинансирането от националните бюджети на трите страни, би направило държавите по-отговорни към ангажиментите си за демонтажа на реакторите.„Изследването се базира на редица неверни и остарели данни", репликира Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол, при представянето на доклада днес на заседание на комисията в Брюксел.Той отхвърли препоръките за отделянето на звеното за контрол, тъй като България е направила това още преди две години. Калфин оспори и заключението, че проектът за топене на плазма е пример за лошо разходване на европейските средства. Той подчерта, че това е нова технология и че тя се обсъжда със всички заинтересовани страни

Брюксел: Етикетирането на страната, от която е месото в готовите храни, би било скъпо


Да се наложи в Европейския съюз етикетиране на страната, от която е месото в готовите храни, както настоява Франция на фона на незаконната търговия с месо, би струвало скъпо на промишлеността и потребителя, предупреди днес Европейската комисия, цитирана от "Франс прес" и БТА.

Подобно задължение, подкрепено от френските депутати при вота им през изминалата нощ, би довело до "допълнителни разходи за заетите в хранителната промишленост в границите от 15 до 20, та дори и 50 на сто",...

МВР разби лихварска банда, рекетирала длъжници

МВР е разбило организирана престъпна група, която рекетирала чрез физически и психически тормоз длъжници на фирмата за бързи кредити "Кредитлайн" ООД, съобщи във вторник главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров. Лихварската банда е действала от началото на януари 2009 г. до март т.г. в Ямбол, Бургас и Хасково. Задържани са общо 20 души, на 12 от които вече са повдигнати обвинения за рекет, уточни ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. По думите й се издирват още трима заподозрени за участие в групата. Обвинителката обяви и, че досега са разпитани около 80 свидетели, половината от които – пред съдия. Разпитите продължават. От изнесените от Лазаров данни стана ясно, че рекетьорите са служители на "Кредитлайн", а лидерът им Камен Желев имал сключен трудов договор с финансовата къща. Според разследващите той бил "негласен собственик на фирмата". Само през последните месеци групата реализирала печалба от близо 1 млн. лева на месец, каза още главсекът на МВР. Шефът на ямболската полиция Генчо Иванов уточни, че подчинените му са получили оперативни данни за дейността на бандата през 2012 г. От думите му стана ясно още, че преди това МВР не е получавало сигнали от потърпевши.

Горя ресторант във Варна

Един е регистрираният пожар с преки материални щети за изминалото денонощие във Варна. На 17 декември, около 03:25 часа, е подаден сигнал за пожар в ресторант, намиращ се в ж.к. “Бриз”, до сп. “Почивка”. Няма пострадали хора при инцидента.

След интервю във Frog: Комисия се запозна с казуса "Летище Божурище"

Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище „Божурище” през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г. изслуша информация от Министерството на културата за процедурата по обявяване на летището за паметник на културата.За проблема Frog news сигнализира в интервю с полковник Тома Ковачев преди месец.

Ален Прост: Формула 1 никога няма да бъде електрическа


Четирикратният световен шампион Ален Прост смята, че Формула 1 никога няма да разчита на изцяло електрически болиди заради самата природа на спорта.

От следващия сезон автомобилите трябваше да се движат само на електрическа енергия в бокса, но ФИА се съгласи с желанието на производителите на двигателите и хибридните системи към тях и отмени изискването.

"Формула 1 никога няма да бъде напълно електрическа. Никога. Не и докато аз съм на този свят. Не мисля, че е възможно....

Костов: Протестите се разфокусират, защото не предлагат политическа алтернатива

Няма да се занимавам с политика повече - само с управление на рисковете, от това разбирам. Това потвърди бившият лидер на ДСБ Иван Костов в предването „Лице в лице” на bTV, въпреки че призна, че остава член на ДСБ. Три пъти протести са сваляли правителства през Прехода, припомни тъмносиният политик в коментар за оценката на S&P за перспективата пред българската икономика, която беше разкритикувана от икономическия министър Драгомир Стойнев заради „политически характер”. Протестите се рафокусираха, защото така и не желаят да се трансофрмират на политическата сцена, като това е свързано точно с липсата на политическо лидерство. Костов потвърди, че в България започва да става ясно, че има огромна липса на лидери в политически аспект. Но според...

Идея - пенсиониране година по-рано, но с 85% от пенсията

Хаос около действията на управляващите или просто неразбирателство? Този въпрос възникна, след като депутат от БСП каза, че има договорка със синдикатите за намаляване на пенсионната възраст. Според червения депутат Екатерина Заякова има консенсус българите да могат да се пенсионират година по-рано, отколкото е по-закон, но при получаване на 85% от полагаемата им се пенсия. „Не съм запознат, защото никой не е коментирал с нас тази идея. Това е предложение, за което разбрахме снощи - нито министър-председателят, нито министърът на труда и социалната политика, нито председателят на социалната комисията сме запознати с тази идея", обясни социалният министър Хасан Адемов, цитиран от bTV. Междувременно КНСБ поиска със специална декларация до Народното събрание и президента въз...

Българите имат все повече репродуктивни проблеми

България е на дъното по брой родени деца през тази година, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева.
Около 300 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми, а тенденцията е броят им да се увеличава. Все по-малко българки са склонни да родят второ дете.
Стресът, липсата на финансова стабилност, а напоследък и лошото хранене България е на дъното по брой родени деца през тази година, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева. Около 300 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми, а тенденцията е броят им да се увеличава. Все по-малко българки са склонни да родят второ дете. Стресът, липсата на финансова стабилност, а напоследък и лошото хранене

Племенникът на Ким Чен Ун е в неизвестност във Франция

Близките му нямат връзка с него от няколко дни

    


ГЕРБ: Станишев изрече поредна лъжа за подслушванията

София /КРОСС/ Днес председателят на БСП и ПЕС изрече още една поредна лъжа за подслушванията, заявиха от ГЕРБ. Очевидно Станишев добре си е научил „опорните точки", които е написала личната му специалистка по черен ПР, защото нагло твърди, че БСП е намалило броя на подслушванията, но не признава, че парите в бюджета за подслушвания са увеличени от 20 милиона през 2013 на 43 милиона лева за 2014 година. Освен това в бюджета на ДАНС също има предвидени още пари за подслушвания, но техният размер е секретен, защото са безконтролни.От партията на Борисов напомнят на председателя на ПЕС, че като премиер точно при неговото управление се разгоря най-грандиозният скандал с подслушвания. В рамките на разработката „Галерия" бяха подслушвани масово журналисти и действащи политици, включително от собствената му партия.Напомняме на Станишев също така, че когато той беше премиер, нямаше смисъл да се подслушват представителите на организираната престъпност, защото той директно им предоставяше в оригиналния им вид най-секретните доклади на МВР, ДАНС, НАТО и българската армия. Ако случайно Станишев е забравил, му напомняме още, че докато той беше премиер, високопоставени хора от службите и правителството му провеждаха срещи с оперативно интересни лица

Майли Сайръс открито за раздялата с Лиам Хемсуърт

Певицата Майли Сайръс проговори за раздялата си с Лиам Хемсуърт в откровено интервю с Барбара Уолтърс. Тя заяви, че й е нужно време да свикне с факта, че е необвързана. Журналистката Барбара Уолтърс е известна със способността си да измъква и най-интимните подробности от интервюираните. И именно затова не беше никаква изненада, че разговаряйки с Майли Сайръс, тя бързо стигна до въпроса за Лиам Хемсуърт и една от най-обсъжданите раздели през годината. Майли е една от 10-те най-обаятелни личности на Уолтърс за 2013 година и интервюто й с нея разк...

Варна връща комунизма: В 1 клас - с привилегии!

Безумен текст, противоречащ на Конституцията и законите, бе подписан днес в община Варна

Орешарски: ”Шах Дениз 2” е стъпка към диверсификацията на газовите доставки

Премиерът Пламен Орешарски заяви в Баку, че с подписването на проекта "Шах Дениз 2" е направена реална стъпка за диверсификацията на доставките на газ към България.

Българите с все повече репродуктивни проблеми, имат деца по-късно

България е на дъното по брой родени деца през тази година, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева.
Около 300 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми, а тенденцията е броят им да се увеличава. Все по-малко българки са склонни да родят второ дете.
Стресът, липсата на финансова стабилност, а напоследък и лошото хранене България е на дъното по брой родени деца през тази година, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева. Около 300 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми, а тенденцията е броят им да се увеличава. Все по-малко българки са склонни да родят второ дете. Стресът, липсата на финансова стабилност, а напоследък и лошото хранене

Задържаха мъж като заподозрян в убийството на майка си

Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство и ако то се докаже

1600 души са загинали от радиацията във Фукушима

Сред тях има и загинали в следствие на условията на живот и заради самоубийства

Облачно и мъгливо

Прогноза за времето за 18 декември, сряда Утре в низините, равнините и около водните басейни ще има мъгли или ниска облачност. В следобедните часове временно видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до предимно слънчево. Значителна ще остане облачността през целия ден над югоизточните райони от страната. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, в крайните югозападни райони - до 8-9 градуса, съобщиха от НИМХ към БАН. Над Черноморието ще има значителна облачност, особено по южното крайбрежие. Ще духа слаб вятър от север-север...

Ален Прост: Формула 1 никога няма да стане електрическа


Четирикратният световен шампион Ален Прост смята, че Формула 1 никога няма да разчита на изцяло електрически болиди заради специфичната природа на спорта.

От следващия сезон автомобилите трябваше да се движат само на електрическа енергия в питлейна, но ФИА се съгласи с желанието на производителите на двигателите и хибридните системи към тях и отмени изискването.

"Формула 1 никога няма да бъде напълно електрическа. Никога. Не и докато съм на този свят. Не мисля, че е...

Над 350 милиона лева са разплатени за седмица от Държавен фонд „Земеделие”

Само от 9-и до 14-и декември 2013 г. Държавен фонд „Земеделие” – РА е разплатил 350 865 949 лева. Голямата част от тази сума, 261 млн. лева, е по мярка 214 „Агроекологични плащания”. 50 млн. лева са изплатени по мярка 211 "Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони".

Станишев, Калфин и Йотова сред фаворитите за евродепутати в Смолянско

Смолян /КРОСС/ Сергей Станишев, Илияна Йотова и Ивайло Калфин са с най-много номинации за евродепутати от проведените до момента общински конференции на БСП в област Смолян. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, която взе участие в партийните срещи, проведени в общините Борино, Доспат, Баните, Неделино и Смолян. Сред номинираните до момента са и трима смолянчани - Рабие Кьосева, Николай Маритнов и Катя Колева.Янкова посочи, че освен номинациите за членове на Европейския парламент за изборите през месец май догодина, се правят срещи с граждани по актуални проблеми на региона и политическата ситуация в страната. Янкова отчете, че членовете на Левицата в Смолянско са в отлична кондиция и пълна готовност за предстоящия евровот, като мотивацията е БСП да остане първа политическа сила. „Хората по места изказват пълната си подкрепа за правителството на Пламен Орешарски, както и за решенията на Народното събрание" , подчерта Янкова. Общинската конференция на БСП в Борино номинира Деница Караджова за евродепутат. Голям брой гласове получи и Дора Янкова, която си направи мотивиран самоотвод. Партийната организация в община Доспат издигна Сергей Станишев, Антон Кутев, Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Николай Мартинов и Рабие Кьосева. В Баните издигнаха кандидатурите на лидера на ПЕС и БСП - Сергей Станишев, Йотова, Калфин и Катя Колева. Неделино даде подкрепата си за Сергей Станишев и Илияна Йотова

Деца на учители ще влизат с предимство в градина

Децата на работещите в сферата на образованието във Варна ще имат предимство, когато родителите им кандидатстват за прием в детска градина. Това стана ясно във вторник, когато кметът на града Иван Портних подписа анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование. 
Привилегията ще обхване освен служителите в училищата Децата на работещите в сферата на образованието във Варна ще имат предимство, когато родителите им кандидатстват за прием в детска градина. Това стана ясно във вторник, когато кметът на града Иван Портних подписа анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование. Привилегията ще обхване освен служителите в училищата

Осемгодишно ромче почина в Кюстендил

Детето е прегледано в болница, пратено е за лечение вкъщи

    


"Глаксосмитклайн" спира да плаща на лекари за маркетинг


"Глаксосмитклайн" (GlaxoSmithKline), една от най-големите фармацевтични корпорации в света, обяви драстична промяна в политиката си за промоция на нови лекарства. 

Британската компания съобщи, че спира да плаща на медицински лица да предлагат нейни продукти, както и да си поставя за цел постигането на определена бройка издадени рецепти с техни лекарства.

Мярката е уникална за една индустрия, разтърсвана напоследък от скандали за корупция и съмнителни маркетингови практики,...

„Защо се разведе Путин” стана въпросът на 2013-а в руския Google

/КРОСС/ Интернет търсачката Google обяви най-популярните въпроси, поставени през 2013 г. от рускоговорящите потребители. Според Google много от руснаците са се интересували от развода на президента и съпругата му Людмила. Въпросът "Защо Путин се развежда?" се е превърнал в най-популярната заявки, започваща с думата "защо".На 9 декември руската интернет търсачка Yandex също представени данни за най-популярните търсения през годината. Според изнесената информация, потребителите са търсили повече информация за Челябинския метеорит, отколкото за президентския развод. В списъка с интересни събития влизат още авиокатастрофата в Казан от 17 ноември, раждането на близнаците на Алла Пугачова, ситуацията в московския район Западно Бирюлево, земетресението от 24 май, разстрелът на шест човека в Белгород , изборите на 8 септември и епидемията от менингит в някои региони на страната.

Георги Йорданов и Християна Гутева са съдии на 2013 година

„Наградата за мен е голямо признание, най-вече за годините отдадени на съдийството”, заяви съдия №1 на България за 2013 година Георги Йорданов, минути след като получи признанието на Асоциацята на футболните съдии. „Може би най-тежкият мач, който ръководих тази година бе този между Левски и Лудогорец (б.р – игран на 18 май). На него се решаваше титлата. Преди такива мачове си мисля, че трябва да дам всичко от себе си, да оставим футболистите да играят футбол и да победи по-добрият на терена. Всеки мач е такъв какъвто си го направи съдията. Ако ...

Съдът обяви Христо Бисеров за общодържавно издирване (видео)


Софийският градски съд (СГС) обяви Христо Бисеров за общодържавно издирване, след като за пореден път не се яви като свидетел на делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

МВР ще трябва да установи какъв е актуалният адрес на бившия заместник-председател на парламента и на ДПС, а сега обвиняем за пране на пари и укриване на доходи. Съдът изиска и справка от мобилните оператори дали на името на Бисеров се водят номера на мобилни телефони, за да бъде търсен и на...

Съдът обяви Христо Бисеров за общодържавно издирване


Софийският градски съд (СГС) обяви Христо Бисеров за общодържавно издирване, след като за пореден път не се яви като свидетел на делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

МВР ще трябва да установи какъв е актуалният адрес на бившия заместник-председател на парламента и на ДПС, а сега обвиняем за пране на пари и укриване на доходи. Съдът изиска и справка от мобилните оператори дали на името на Бисеров се водят номера на мобилни телефони, за да бъде търсен и на...

"Шах Дениз 2" е реална стъпка към диверсификацията на газа за България, обяви Орешарски


Днес направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Баку, където присъства на официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз 2" и се срещна с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев.

Орешарски, цитиран от пресцентъра си, обяви подписването за историческо.

Алиев е заявил по време на разговора с Орешарски, че...

Прокуратурата внесе обвинителния акт за убийството на бизнесмена Борислав Енев

Варненската окръжна прокуратура приключи досъдебното производство и внесе в съда обвинителния акт за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев. Обвниняем по делото е племенникът на жертвата Димо Стоянов. Той е задържан под стража, не се признава за виновен и не дава обяснения. Вината му е установена при комплексния анализ на събраните на досъдебното производство доказателства.Обезобразеното тяло на бизнесмена беше открито на 8 ноември 2012 г. в дома му в Аксаково, затрупано от счупено витражно стъкло и с огнестрелна рана в тила му.Верси...

Съкратените от търговищкия акумулаторен завод ще получат по 14 заплати

Подписани са нови, значително по-добри обезщетения за работниците, които предстои да бъдат освободени от акумулаторния завод "Енерсис" в Търговище, собственост на едноименната американска компания, увери във вторник лидерът на синдикалната организация "Металици" към КНСБ в завода Аглика Минева.   По думите й, е договорено 419-те души, които предстои да бъдат съкратени от 1 април 2014 г., да бъдат компенсирани с по 14 заплати, като хората с увреждания и тези, които предстои да се пенсионират до края на 2014 г., ще получат по 6 заплати допълнително. Същия размер компенсации ще получат вдовците, които се грижат за деца. В случаите, когато двама членове от едно семейство са работили в "Енерсис", ще се дават по 14 заплати плюс три допълнително за всеки член.   Първоначално ръководството на акумулаторния завод предлагаше по четири брутни работни заплати и изплащане на неизползваните отпуски. В събота търговищките синдикалисти обявиха, че са успели да се споразумеят за компенсация от 12 брутни заплати плюс допълнителни обезщетения според Кодекса на труда за хората в предпенсионна възраст, хората с увреждания и семействата.   Американският гигант "Енерсис" е световен лидер в производството на индустриални батерии, който оперира в над 100 държави и държи над 20 на сто от световния пазар в този сектор, а приходите на компанията през 2013 г. възлизат на 2.28 млрд. долара.   Въпреки това от "Енерсис" обявиха миналата седмица, че спират производството на тягови и стационарни батерии в Търговище и ще продължат да произвежда само батерии за подводници, при което работата си ще запазят около 120 души. Като основна причина за спирането на 80 процента от дейността на завода ръководството посочи "влошаването на условията в сектора на европейския пазар и наличието на производствен свръхкапацитет".   По думите на изпълнителния директор Ойген Петерханс, производството ще бъде замразено временно и ще се поддържа в готовност за пускане в експлоатация "при позитивно развитие на условията на пазара".   Той се е срещнал и с представители на Българската агенция за инвестиции, които изразили готовност да търсят потенциален инвеститор, който да купи дружеството и да продължи работата в предвидените за затваряне производства.   Правителството трябва да анализира въпроса с напускането на американския бизнес от България, каза председателят на синдикалната федерация на металиците Васил Яначков и определи това като "лош сигнал като цяло". Според него, правителството трябва да си зададе въпроса защо бизнесът бяга от страната, както и да се проведат срещи с американския посланик.

Във варненското село Климентово утре ще бъде дадено официално име на гората в района

Във варненското село Климентово утре ще бъде дадено официално име на гората в района. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Росен Марков, един от организаторите на инициативата. Горичката ще се казва „Велика България”. В нея всеки един жител на селото ще може да засее дърво, на което да сложи табела със своето име.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване