Св. Лъв Велики, Римски папа

Св. Лъв от ранни години се посветил на служение Богу. Възкачил се на папския престол и в продължение на 21 години се трудил против ересите. По негово настояване бил свикан IV вселенски събор, на който...

Къде остават без вода в София

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с монтаж на спирателен кран на бул. &bdqu...

Яя Туре: Можем да успеем, ако сме колектив

Със сигурност ще бъде атрактивен мач срещу Барса, казва халфът на Сити

    


Удавен дизайнер открит в река Хъдзън в Ню Йорк, бил пиян

 
Тялото на известния дизайнер Микеле Савоя бе открито в река Хъдзън в Ню Йорк, недалеч от яхтата му, предаде Си Ен Ен.
55-годишният Савоя изчезнал миналата седмица след парти в известен клуб в Манхатън. За последно бил видян да излиза от клуба около 4 часа сутринта. В петък той не е отишъл на вечеря с приятелката си за Свети Валентин.   Тялото на известния дизайнер Микеле Савоя бе открито в река Хъдзън в Ню Йорк, недалеч от яхтата му, предаде Си Ен Ен. 55-годишният Савоя изчезнал миналата седмица след парти в известен клуб в Манхатън. За последно бил видян да излиза от клуба около 4 часа сутринта. В петък той не е отишъл на вечеря с приятелката си за Свети Валентин.

6 души загинаха при авария в украинска мина

В галерията е имало 88 души, когато е станал инцидентът

Бойкотиращите Израел са антисемити, заяви Нетаняху

Време е да отвърнем на удара, смята израелският премиер

    


Тези, които бойкотират Израел, са антисемити, заяви Нетаняху

Време е да отвърнем на удара, смята израелският премиер

    


Пътищата днес

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Агенция „Пътна инфраструктура”. Температурите са в интервала от -1 С&...

ЕС замрази програми с Швейцария

 Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието и? в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имигрантите от страни от ЕС, предаде ДПА. ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в програмите “Хоризонт 2020” и “Еразъм”.  Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието и? в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имигрантите от страни от ЕС, предаде ДПА. ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в програмите “Хоризонт 2020” и “Еразъм”.

Топлото време опасно за зърно и овошки, рай за гроздето

Реколтата от зърнени култури ще е с близо 30% по-ниска, смята експерт

    

Топлото време опасно за зърно и овошки, рай на пчели и грозде

Реколтата от зърнени култури ще е с близо 30% по-ниска, смята експерт

    


Терорист самоубиец е взривил корейските туристи в Египет

Задържани са 11 души, които са заподозрени, че са участвали

Коалиция "Кворум" вече без "Атака"

Преглед на печата на 18 февруари

    


Нищо общо със зимата - до 20° и днес

Над страната ще преобладава предимно слънчево време. Само на отделни места в низините сутринта ще има мъгла. Ще духа предимно слаб запад-югозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между...

Планират матури и за 4-годишните

Тестването ще е по езиково развитие на децата в детските градини

    


България и Турция се разбраха за проблемите на превозвачите

Ще се върви към пълна либерализация на квотите за превозвачи

    


България и Турция се споразумяха за превозвачите

България и Турция се споразумяха за превозвачите. Пробивът беше постигнат след 6-часови трудни преговори на българския министър на транспорта Данаил Папазов с неговия турски колега в Анкара.

По проблемите с квотите за превозвачите транспортните министри са се договорили за увеличаването на броя разрешителни,

предаде Би Ти Ви.

Двете страни са се разбрали да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба. Действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

"То обхваща всички двустранни разрешителни. На настоящия етап е единствено невъзможно те да обхванат от и за трета страна. При всички положения, ако тази спогодба бъде изработена в сроковете, за които се договорихме, и бъде въведена в действие, то разрешителните, които са от и за трета страна, ще бъдат значително увеличени", заяви министър Папазов.

Той уточни, че двете страни са се договорили през първата седмица на месец март експерти на двете администрации да започнат изработване на новата спогодба. Поставена е задача тя да бъде готова до края на март.

"След обсъждането й и необходимите процедури, които трябва да премине в двете държави, в края на април да бъде подписана и да влезе в сила", надява се министър Папазов.

Той допълни, че по настояване на София от и за трета страна бройката на разрешителните ще бъде значително увеличена.

"От 1 март се разбрахме да създадем колцентър, който да работи в двете администрации съответно на територията на България и на територията на Турция. Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки", заяви транспортният министър и добави, че до въвеждане на новата спогодба двете администрации се задължават да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни.

По време на преговорите министър Папазов подкрепи исканията на родните превозвачи за облекчаване на преминаването на българските превози през електронната система на турските гранични пунктове, както и за ревизиране на превозните документи. Той даде да се разбере, че ако тези искания не бъдат изпълнени, България може да анулира разрешителните за турските превозвачи, пише БГНЕС.

Миналата седмица българските превозвачи спряха движението на ТИР-ове през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, след като Турция отмени на 30 януари разрешителните за транзит. Тогава министърът на транспорта Данаил Папазов се срещна с Комисията по транспорт и с представители на браншови организации, за да бъдат разяснени проблемите. При възникналата ситуация след блокадата на границата българската държава се ангажира с разрешаване на проблема. Даниела Бобева запозна и парламента с проблематиката, създаден бе и щаб към вицепремиера.


Представители на МВФ, ЕК и ЕЦБ - в Гърция на 24 февруари

Представители на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка ще възобновят преговорите с Гърция на 24 февруари, се казва в разпространено заявление.


"Мисията на МВФ, водена от Пол Томпсън, заедно с представители на Европейската комисия и ЕЦБ ще започнат да обсъждания с властите на Гърция на 24 февруари в Атина. Целта на преговорите е да се постигне договореност по пакета политически мерки, които биха позволили да се завърши петия обзор на изпълнението на антикризисната икономическа програма в Гърция", се казва в текста. Подобни проверки са задължителни за отпускането на кредитни ресурси от международните финансови институции.

През декември еврогрупата одобри отпускането на поредния транш от финансовата помощ в размер от 1 млн. евро за Атина, а през 2014 изтича срокът на действие на втората международна антикризисна програма за Гърция. Според експерти на страната ще е нужна трета антикризисна програма и тя по различни оценки може да бъде от 20 до 50 млрд. евро, които Гърция ще получи от Европейския стабилизационен фонд и МВФ.

Сочи иска и лятна олимпиада

момента се избира място за по-голям стадион от момента се избира място за по-голям стадион от "Фишт", защото той е за малко повече от 40 000 зрители и няма да стане за летни игри. Руският президент Владимир Путин пи вчера чай в олимпийския парк заедно с шефа на МОК Томас Бах и легендата в ските Жан-Клод Кили. Вероятно там е станало въпрос и за тази кандидатура.

Атентатът в неделя в Египет - дело на 21-годишен камикадзе

Бомбеният атентат в автобус в курортния град Таба, на границата между Египет и Израел, е осъществен от терорист камикадзе.

Отгледаха човешки бял дроб в лаборатория

Американски учени от Университета на Тексас за първи път са били в състояние да азвият в лабораторни условия човешки бели дробове.

Според местните медии за експериментите изследователите са използвали повреден и негоден за трансплантация бял дроб от две деца, загинали в автомобилна катастрофа. Според тях, за експериментите, които бяха проведени в Галвестън / Тексас / , изследователите са използвали повреден и неизползваем за трансплантация на бял дроб на две деца , които загинаха при катастрофа. Единият от органите е бил така обработен от учените, че от него останала само основната конструкция от съединителна тъкан. На нея бил нанесен клетъчен материал от втория бял дроб. Така подготвеният лабораторен материал бил поставен в хранителен разтвор. Месец по-късно учените са документирали, че клетките са започнали да се делят и скоро органът нараснал до нормален размер.

Експериментът бил повторен. Отне ни година, за да сме сигурни, че сме направили всичко както трябва, казва един от изследователите. Тя споделя, че това за нея е истинска научна фантастика, която се е превърнала в научен факт. Според нея ще са необходими около 12 години, за да стане възможно трансплантирането на отгледани по този начин бели дробове. "Студентите ми ще правят това", каза тя. Планира се през следващите 2 години учените да правят пробни трансплантации на прасета. Този метод за отглеждане на бял дроб е разработен през 2010 г. и първоначално се е експериментирало с бял дроб на плъх.

Самоубиец се предложи на тигрите, те се уплашиха

27-годишен китаец избра нестандартен начин да сложи край на живота си, като влезе в клетката на тигрите в зоопарка в гр. Ченду, провинция Сечуан.Няколко дни по-рано Янг Джинхай споделил в социалните м...

Силна турбуленция рани пътници на самолет

Самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнз", който излета от американския град Денвър, щата Колорадо, за Билингс, щата Монтана, пападна в зона на силна турбулентност.

Както съобщиха представители на авиопревозвача в резултат на инцидента травми са получили трима от членовете на екипажа и няколко от пасажерите. В зоната на турбулентност самолетът попада малко преди кацане. След инцидента капитанът, оценявайки ситуацията, е поискал от контролната кула да пратят линейки за ранените. На борда са пътували 114 пътника и петчленен екипаж.

Само 13 000 коли във Варна с екосертификати

Само 13 000 автомобила, от всички 150 000 МПС регистрирани на територията на Варна, притежават екологични сертификати, които позволяват данъчни облекчения.
Това става ясно от справка, изпратена от КАТ до дирекция “Местни данъци” в общината. Варна е един от малкото градове в страната, в които тази информация е налична. Данните се отнасят за вписана Само 13 000 автомобила, от всички 150 000 МПС регистрирани на територията на Варна, притежават екологични сертификати, които позволяват данъчни облекчения. Това става ясно от справка, изпратена от КАТ до дирекция “Местни данъци” в общината. Варна е един от малкото градове в страната, в които тази информация е налична. Данните се отнасят за вписана

Бившата Първа дама на Франция съди сп. Closer

Доскорошната партньорка на френския президент Франсоа Оланд - Валери Трирвильор, е завела съдебен иск за 55 хил. евро срещу сп. Сloser, публикувало нейни снимки по бански.

В началото на февруари т.г. таблоидът публикува снимки на 48-годишната Трирвельор, отдъхваща по бикини на плажа на остров Мавриций. Фотосите разгневиха силно сина й Леонард Трирвельор, който написа по този повод в Туитър: "След преживените изпитания майка ми има право на почивка!".

През октомври 2012 г. списанието бе глобено за публикуване на снимки на Валери Трирвильор по бански. Тогавашната Първа дама на Франция бе щракната заедно с президента Оланд по време на почивката им на остров Форт в Средиземно море. Трирвильор заведе иск за 25 хил. евро срещу Closer, но загуби делото.

В края на януари т.г. Оланд и Трирвильор се разделиха. В основата на разрива помежду им отново бе сп. Closer, съобщило първо за романа на Оланд с 41-годишната актриса Жюли Гайе. Тайната президентска любовница заведе иск за 50 хил. евро срещу таблоида, докато Оланд не посмя да го стори.

Плевнелиев: Не се нуждаем от хора с копи-пейст мислене

Като обединител на нацията, искам да подчертая, че обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора, с еднакво копи-пейст мислене.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на началото на Програмата за личностно развитие и постижения на Международната награда на херцога на Единбург в България.

Според президента обществото ни има нужда от активни, творчески и отворени млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество.

Когато тези качества се развиват у младите хора в най-ранна възраст, те изпитват отговорността за собственото си развитие, подчерта той. 

"Не татко и мама да изберат професията, да купят колата и апартамента, а те самите – да усетят и да вървят напред заради себе си, а не заради някой трети", каза държавният глава.

Президентът присъства на старта на Международната награда на херцога на Единбург в България. Българският държавен глава е патрон на инициативата.

Програмата за личностно развитие има за цел да търси млади лидери (между 14 и 24 г.) и да развива техните качества и умения, както и да насърчи участието им в доброволчески инициативи. От създаването ѝ през 1956 г. досега повече от осем милиона млади хора от над 140 страни са участвали в редица проекти, чрез включването си в Програмата. В момента над 900 хил. младежи в цял свят постигат своите цели с участието си в дейности по Международната награда на херцога на Единбург.

На събитието бе и посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, който също е носител на наградата.


ДНСК: Няма как да спрем пак "Дюнигейт"

От Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са категорични, че след влязлото в сила решение на Бургаския административен съд нямат полезен ход за "Дюнигейт" и са длъжни да се съобразят с него.

От ДНСК припомнят, че решението на съда е окончателно, а след като от административния орган са излезли с решение, че заповедта за спиране на строежите е незаконосъобразна, то те са длъжни да се съобразят с това постановление.

Това означава, че всъщност няма пречки строителството от "СЛЕ груп" върху 29- те декара край Несебър на еднофамилни жилища и жилищна сграда за сезонно обитаване да започне.

"От тук следва, че одобрените инвестиционни проекти и издаденото от главния архитект на община Несебър Разрешение за строеж № 68/21 декември 2012 г., са потвърдени като законосъобразно издадени с окончателно съдебно решение. Т.е. същите са влезли в сила на 14 февруари 2014 г. - датата на постановяването му, и не подлежат на отмяна", се казва в становището на ДНСК.

От пресцентъра допълниха ,че няма как да бъде издадена нова заповед за спиране на строителството.

"В тази връзка, следва да се има предвид, че разпоредбите на АПК (Административен процесуален кодекс) предвиждат, че всички актове и действия на административния орган, в случая - на органите на ДНСК, извършени в противоречие с влязлото в сила съдебно решение, са нищожни", се казва още в становището.


Представители на ПАСЕ пристигат в Украйна

Майлис Репс от Естония и Мариета де Пурбе-Лундин от Швеция ще разговарят

Обесен е Васил Левски

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната револ...

България и Турция се разбраха за превозвачите?

България и Турция договориха увеличаването на броя разрешителни. Пробивът беше постигнат след няколкочасови трудни преговори на българския министър на транспорта Данаил Папазов с неговия турски кол...

"България търси талант" тръгва на националния празник

Вече се знае кога ще е стартът на третия сезон на шоуто. То започва на 3 март. Тогава зрителите ще видят прослушванията на хората, които искат да спечелят наградата от 60 000 лв. Кой от тях продължава напред, определят четиримата в журито - Ваня Цветкова, Асен Блатечки, Любен Дилов и Есил Дюран. Пред тях през уикенда мина нова вълна от кандидат-уча Вече се знае кога ще е стартът на третия сезон на шоуто. То започва на 3 март. Тогава зрителите ще видят прослушванията на хората, които искат да спечелят наградата от 60 000 лв. Кой от тях продължава напред, определят четиримата в журито - Ваня Цветкова, Асен Блатечки, Любен Дилов и Есил Дюран. Пред тях през уикенда мина нова вълна от кандидат-уча

Десетки арестувани в Тайланд за антиправителствени протести

Полицията в Тайланд арестува десетки при операция по освобождаване на места, окупирани от демонстранти.

Студенти по право ще разрешават казуси в Съдебната палата

Студенти от най-престижните университети у нас ще упражнят уменията си по право. Бъдещите юристи ще спорят по казуси, които касаят трансгранично замърсяване на морски води, присвояване на потънали културни ценности, международни арести и още много вълнуващи и актуални теми. 

Това ще стане по време на финала на националните кръгове на междуна Студенти от най-престижните университети у нас ще упражнят уменията си по право. Бъдещите юристи ще спорят по казуси, които касаят трансгранично замърсяване на морски води, присвояване на потънали културни ценности, международни арести и още много вълнуващи и актуални теми. Това ще стане по време на финала на националните кръгове на междуна

Пускат "Ястребово око" в лигата по волейбол

Бутилиращата компания Бутилиращата компания "Бачково" ще бъде генерален спонсор и на финалния турнир за купата на България. Състезанието е на 15 и 16 март в зала "Христо Ботев". До финалите стигнаха "Марек Юнион Ивкони", "Левски Бол", КВК "Монтана" и "Добруджа 07". Шефът на НВЛ Румен Янчев разкри, че ще има награден фонд.

Бившата Първа дама на Франция съди сп. Closer

Доскорошната партньорка на френския президент Франсоа Оланд - Валери Трирвильор, е завела съдебен иск за 55 хил. евро срещу сп. Сloser, публикувало нейни снимки по бански.

Силна турбуленция рани пътници на самолет

Самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнз", който излета от американския град Денвър, щата Колорадо, за Билингс, щата Монтана, пападна в зона на силна турбулентност.

Пускат кон в къща заради буря, не ще да я напусне

Kон не иска да напусне къщата на стопанката си в Германия, след като бил приютен там преди месец по време на силна буря, пише в. “Мирър”.
Стефани Арнд решила да прибере любимеца си през декември, когато в Германия вилнеел ураганът Ксавер. 3-годишният арабски жребец Насар обаче толкова харесал къщата, че вече не искал да излезе навън. Kон не иска да напусне къщата на стопанката си в Германия, след като бил приютен там преди месец по време на силна буря, пише в. “Мирър”. Стефани Арнд решила да прибере любимеца си през декември, когато в Германия вилнеел ураганът Ксавер. 3-годишният арабски жребец Насар обаче толкова харесал къщата, че вече не искал да излезе навън.

Наваз Шариф осъди убийството на 23-ма военни от талибаните

Пакистанските войници са били в плен при талибаните от 2010 г

Четирима души пострадаха при взрив в Истанбул

В художествена галерия близо до площад „Таксим”

Счупиха 2 рекорда в мача на звездите

Двата състава вкараха невероятните 318 точки, а Изтокът спечели със 163:155. Досегашният рекорд бе 303 т. на мача през 1987 г. Един от титулярите в състава на победителите - Кармело Антъни, наниза рекордните 8 тройки. Блейк Грифин и Кевин Дюрант вкараха по 38 т. - само с 4 по-малко от брадатия рекорд на Уилт Чембърлейн. Двата състава вкараха невероятните 318 точки, а Изтокът спечели със 163:155. Досегашният рекорд бе 303 т. на мача през 1987 г. Един от титулярите в състава на победителите - Кармело Антъни, наниза рекордните 8 тройки. Блейк Грифин и Кевин Дюрант вкараха по 38 т. - само с 4 по-малко от брадатия рекорд на Уилт Чембърлейн.

Пациент разстреля лекарка в Беларус

Пациент на психиатрия в беларуския град Могильов стреля няколко пъти в лекарка в болницата, съобщава Интерфакс.

Размирици в лагер за бежанци в Папуа и Нова Гвинея

Един човек загина, а над 77 бяха ранени при стълкновения, продължаващи втора нощ в бежански лагер на остров Манус, в Папуа Нова Гвинея, съобщиха официални източници. Един от ранените е в критично състояние с фрактура на черепа.

Бездомен унгарец удря джакпота

 Бездомен унгарец удари джакпота от местната лотария. Той дал последните си стотинки за билет и спечелил малко повече от 2 милиона евро, пише в. “Гардиън”.
Късметлията е 55-годишният Ласло Андрачек. Той ударил джакпота през септември м.г., но подробности за него и печалбата му излизат едва този месец,  Бездомен унгарец удари джакпота от местната лотария. Той дал последните си стотинки за билет и спечелил малко повече от 2 милиона евро, пише в. “Гардиън”. Късметлията е 55-годишният Ласло Андрачек. Той ударил джакпота през септември м.г., но подробности за него и печалбата му излизат едва този месец,

Щастливец 13 се бори на "Никола Петров"

Щастливец 13 вече наричат настоящия световен шампион в тежка категория до 120 кг на класическата борба, който заяви участие за турнира “Никола Петров” и пристигна за състезанието.

 На първенството на планетата в Будапеща през 2013-а Хайки Наби (Естония) стана втори, но за негов късмет победителят - иранецът Амир Азиз Али Акбари, бе уличен за вт Щастливец 13 вече наричат настоящия световен шампион в тежка категория до 120 кг на класическата борба, който заяви участие за турнира “Никола Петров” и пристигна за състезанието. На първенството на планетата в Будапеща през 2013-а Хайки Наби (Естония) стана втори, но за негов късмет победителят - иранецът Амир Азиз Али Акбари, бе уличен за вт

Шестима миньори загинаха в мина в Донецк

Шестима миньори загинаха при инцидент в държавната мина "Северная" в украинската Донецка област, съобщава Интерфакс.

Пилот отвлича самолет, иска убежище

Помощник-пилот от Етиопските авиолинии отвлече самолет, пътуващ от Адис Абеба за Рим, и кацна в Женева, където поиска политическо убежище, предаде Би Би Си.
Похитителят, който е арестуван, изчакал пилотът да отиде до тоалетната и се заключил в пилотската кабина. Авиокомпанията уточни по-късно, че никой от 202-мата пътници и екипаж на борда ... Помощник-пилот от Етиопските авиолинии отвлече самолет, пътуващ от Адис Абеба за Рим, и кацна в Женева, където поиска политическо убежище, предаде Би Би Си. Похитителят, който е арестуван, изчакал пилотът да отиде до тоалетната и се заключил в пилотската кабина. Авиокомпанията уточни по-късно, че никой от 202-мата пътници и екипаж на борда ...

Разбрахме се с Турция за либерализация на товарните превози

След тежки 6-часови преговори двете страни постигнаха консенсус

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване