Гл.инспектор към СДВР: Стремим се полицаите да не шикалкавят

/КРОСС/ За пътните тревоги и в празници, и в делници говори гл. инспектор Иво Писанов, началник отдел "Пътна полиция" към СДВР - гост в студиото на "Денят започва в неделя". "Една от основните ми цели е да се преборя с интригите и да внеса стабилност сред хората, защото е едно да се работи под напрежение, друго е да изпълняваш задълженията си с удоволствие", каза той и добави, че МВР има "здравословни механизми" за борба с корупцията. "Какво правим ние - в КАТ-София, ще ви кажа няколко насоки. Първо се стремим пътният полицай да е видим, неговите действия да са прозрачни на пътя, а не да се крие по храстите, не да шикалкави. Стараем се не толкова да наказваме провинилите се водачи, говоря за дребните нарушения, колкото да ги предупреждаваме. И другото - започнахме да работим по т.нар. "холандски метод", широкообхватния метод за контрол, съвместно с други структури в СДВР - много екипи спират изцяло движещите, да ги отклоняват и проверяват. Този механизъм, освен всичко друго, има много добър ефект и върху корупционната среда, защото хората, които работят, не се познават, не са от една структурна единица, въртят се - има принцип на ротация, и това на 90 % убива корупционната среда", обясни Писанов.  

Ливърпул се оглежда в Адам Лалана и Люк Шоу

Тотнъм обаче също има мераци към звездите на Саутхямптън


ЮАР празнува Деня на свободата

/КРОСС/ Република Южна Африка отбелязва Деня на свободата и 20-тата годишнина от падането на режима на апартейда. На 27 април 1994 година в страната бяха произведени първите свободни избори, на които победи Африканският национален конгрес и президент стана Нелсън Мандела. Преди годишнината президентът Джейкъб Зума посети монумента на първопроходците Фортрекер. Ние сме една нация. Длъжни сме заедно да строим Южна Африка, където всички ще се чувстват в безопасност, каза Зума. В Парка на свободата, посветен на борците против апартейда, ще се проведе възпоминателна молитва, съобщи БНР.  

Седмицата в статиите на "Дневник": Русия, "Южен поток" и битката на Пеевски


Украинската криза и подготовката на Русия за военни действия, размяната на реплики между Брюксел, Москва и София за строителството на газопровода "Южен поток" и битката на неуспелия шеф на ДАНС и кандидат за евродепутат Делян Пеевски за справедливост са темите, които предизвикаха най-голям интерес у читателите на "Дневник" през изминалата седмица. 

Ето и класацията на десетте най-четени статии за последните седем дни: 

 1. Русия: Започваме маневри, за да спрем военната...

Македония гласува за парламент и президент

В Република Македония днес се провеждат предсрочни парламентарни избори едновременно с втория тур на изборите за президент.

Станишев: За 24 часа открихме кампаниите в София, Букурещ и Цар Калоян

За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията.
Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува. За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията. Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува.

Станишев: България не е София и всички граждани трябва да живеят нормално

/КРОСС/ "За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян." Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува. „Училището в града повече от 20 години чака да бъде завършено и хората тук наистина имате нужда от него", каза още той. Лидерът на БСП подчерта, че това са първите стъпки към подпомагане на града, тъй като няма как за една година да бъде свършено всичко, още повече защото много общини имат нужда от помощ, тъй като са били дискриминирани през последните години. „България не е София и всички граждани трябва да живеят нормално, независимо дали са в малка, средна община или столицата", категоричен бе той. По думите му ако това не стане, всички граждани ще се съберат да живеят в столицата и страната ще остане пустиня. Повече от час Станишев разговаря със събралото се множество като им разясни предприетите от правителството мерки в различни сфери, отговори на техните въпроси и изслуша проблемите и трудностите им. В срещата взе участие и народният представител от ПГ на КБ, избрана от Разградския окръг, Татяна Буруджиева.  

Проруските сили в Славянска са готови да разменят наблюдателите на ОССЕ за свои активисти

Лидерът на сепаратистите, държащи група международни наблюдатели в украинския град Славянск, съобщи, че ще се срещне в неделя с делегация преговарящи, който трябва да договорят освобождаването на набл...

Шави: Ще отмъстим на Бразилия на финала на Мондиала

Полузащитникът на Испания Шави призна, че се надява отборът му да се изправи срещу Бразилия по време на световното първенство това лято в своеобразен реванш. Двата отбора играха за последно на финала ...

Утре пускат водата на Централна баня

Водоподаването на минерална вода при Водоналивния център в столицата ще бъде възстановено след приключване на ремонта на водопровода, в срок до 28 април 2014 г., включително, съобщиха от пресцентъра...

Вежди Рашидов получи ново голямо международно признание

/КРОСС/ Вежди Рашидов получи ново голямо международно признание, след като от днес прочутият държавен музеен комплекс Арсенал във Венеция притежава две негови скулптури. Те се наричат „Ритуал - 1" и „Ритуал - 2" и бяха показани за първи път през февруари 2014 г. на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL`ART, където Рашидов получи престижната Награда на критиката. Вежди Рашидов е първият български творец, чиито творби стават притежание на Арсенала във Венеция. Досега в този музеен фонд нямаше българско присъствие. Новото италианско признание за Вежди Рашидов идва само година след като негова творба стана притежание на Галерия Уфици във Флоренция, припомнят художествени критици от Венеция. „За нас е чест да имаме скулптури на един толкова талантлив творец със световна слава" - с тези думи Гулиелмо Вилгелмо, директор на Арсенала, посрещна Вежди Рашидов във Венеция. На специална церемония г-н Вилгелмо връчи на Рашидов почетния медал на музея. Малко по-късно Вежди Рашидов бе удостоен и с почетния Кехлибарен знак на общината във Венеция. На церемонията във Венеция бе официално представен и каталогът на изложбата CALL`ART, където на девет страници подробно се разказва за творчеството на Вежди Рашидов и неговите десетки самостоятелни изложби по света и международни награди

Станишев: За 24 часа открихме кампаниите в София, Букурещ и Цар Калоян

За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията.
Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува. За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията. Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува.

Партиите на евровота: Реформаторският блок


"Дневник" ще публикува в следващите седмици серия от текстове на политолога Даниел Смилов за основните партии, които ще участват в евроизборите. На тях в настоящата политическа ситуация се гледа много повече като на вътрешни избори и премерване на доверието към управляващи и опозиция (кампаниите и посланията също са в този тон) и очакването към резултатите е, че ще даде отговор ще има или не предсрочен парламентарен вот. 

10 е хубаво число и май Ванга е казала, че спасението ще...

Благотворителен маратон за деца в неравностойно положение днес във Варна

Благотворителен маратон "Моето сърце е съпричастно” ще се проведе днес, 27 април от 10.30 ч. във Варна на входа на Морската градина - срещу „Морско казино”, научи Moreto.net. „Моето сърце е съпричастно“ се осъществява под формата на благотворителен маратон, като едновременно стимулира активния начин на живот и набира средства за благородни каузи- закупуване на спортни уреди за деца в неравностойно положение, изграждане на площадки и игрища, спонсориране на здравни заведения или спомага за разрешаването други важни за обществото проблеми.

Курумбашев с прогноза: Само 3 партии ще имат евродепутати

Много трудно ще се прескочи 6-процентната бариера, смята той

Курумбашев с прогноза: Само 3 партии ще имат евродепутати

Много трудно ще се прескочи 6-процентната бариера, смята той


Ким Чен Ун: Модернизираме армията, за да победим САЩ

/КРОСС/ Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова армията да се модернизира и да гарантира, че ще спечели всяка конфронтация със САЩ, предаде Ройтерс. Изказването е вследствие на изказване на президента Барак Обама, който предупреди КНДР, че е готов да използва военната мощ на страната си, за да защити своите съюзници в лицето на Южна Корея. "Ким Чен-ун подчерта необходимостта да се подобри функционирането и ролята на политическите органи на армията, за да може тя да запази славната история и традиция да бъде армия на партията, да печели една победа след друга в сблъсъка със САЩ и да изпълнява похвално задачата си като ударна сила и водач в изграждането на просперираща нация", съобщи севернокорейската новинарска агенция.  

Удрят варненци с данък "бракувана кола"

Чиновнически грешки могат да докарат удар на нищо неподозиращи, съвсем обикновени данъкоплатци

САЩ трябва да се обединят с Европа за санкции срещу Русия, призова Обама

Обама добави, че би било най-добре САЩ да се обединят с европейците по въпроса за налагане на секторни санкции. Обаче той подчерта, че преди да вземе решение за налагане на такива санкции на Русия, той трябва да знае какво американските и европейските партньори са готови

Защо чуждите инвеститори се обърнаха към гръцките банки

Гръцката кредитна система постепенно преминава отново в частни ръце

прочети повече

Сестрата на Атанаска: Всичко е постановка, прикрива се истинският убиец

Категорична съм, сестра ми не е убила Александра. В началото бях много шокирана, сега като мина малко време, разбрах кой какво си мисли и как го мисли - разбрах, че всичко е постановка, прикрива се някой друг. Това заяви Северина Димитрова, сестрата на сочената за убийца на малката Александра от Поморие - Атанаска, пред Нова телевизия. Категорична съм, сестра ми не е убила Александра. В началото бях много шокирана, сега като мина малко време, разбрах кой какво си мисли и как го мисли - разбрах, че всичко е постановка, прикрива се някой друг. Това заяви Северина Димитрова, сестрата на сочената за убийца на малката Александра от Поморие - Атанаска, пред Нова телевизия.

Валежите през април във Варна три пъти под нормата

Три пъти под нормата са падналите валежи от дъжд във Варна, уточни за Радио Варна дежурният синоптик Любомир Маджаров. Нормите за месеца са 40-50 мм на квадратен метър, а са регистрирани само 16. Четири пъти под нормата са и количествата дъжд за района на Старо Оряхово.

Продават се ганьовците и мангасарите

/КРОСС/ "Никога не е имало търговия за ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите." Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. "Никой няма право да слага циганите под общ знаменател. Същото важи и за българите. Никой не може да каже колко ще струва един глас на предстоящите избори. Някои могат да дават по 100 лева, а други по 20 лева", каза още той.  

Унищожително торнадо разруши 200 къщи в Северна Каролина

/КРОСС/ Силно торнадо, което премина през американския щат Северна Каролина, унищожи и нанесе тежки материални щети на около двеста къщи, съобщи CBS, позовавайки се на Националната метеорологична служба. Източната част на САЩ е била ударена от природната стихия още в петък, но първоначално медиите предадоха само за буря, след което метеоролозите потвърдиха, че в окръзите Пит и Бауфорт е било наблюдавано торнадо. Най-малко 16 души са ранени, няма данни за смъртни случаи.  

Блъсков преговарял две години за пресгрупата, преди да купи "Труд"

"Още когато Донев и Павлов започнаха да ръководят вестниците и техните работи се разбутаха, имах преговори с тях и предлагах да купя цялата група, но те избраха друг. Преговарям от 2012 година, имах и няколко разговора с госпожа Гочева, правих и на нея предложение, докато стигнахме до споразумение." Това заяви новият собственик на вестник "Труд" Петьо Блъсков в интервю за Нова тв. На 17 април бе съобщено, че Петьо Блъсков е подписал предварително споразумение с Венелина Гочева за покупка на всекидневника „Труд“ и седмичника “Жълт Труд“. "Марката "Труд" има огромен потенциал, тя съдържа много силен лазер, който загасна в годините, така е и с "24 часа" - те бяха оставени на произвола на течението на реката и от германците, и от следващите им собственици. Заклевам се, че "Труд" ще стане вестник с влияние и авторитет, какъвто беше преди 10 години", каза Блъсков. Има потенциал във вестника, има чудесен екип, който е притеснен от бързите смени, особено когато някой вика "Аа, там има една лоша работа", коментира Блъсков. Според него сделката е напълно прозрачна, а споразумението е плод на двугодишни преговори. "Време е медиите да престанат да бъдат хулени и да се хулят помежду си. Този процес започна през 1998 година и аз бях свидетел на това. Хуленето на медиите е един от най-гадните и мръсни инструменти, които политиците използват, за да ги претопят, маргинализират и те да не бъдат този инструмент, от който се нуждае обществото. Така се маргинализира един от най-важните инструменти на демокрацията - медиите", каза още Блъсков.

Сестрата на Атанаска получавала заплахи: Ако трябва да убият и мене, за да излезе истината, не ми пука

Категорична съм, сестра ми не е убила Александра. В началото бях много шокирана, сега като мина малко време, разбрах кой какво си мисли и как го мисли - разбрах, че всичко е постановка, прикрива се някой друг. Това заяви Северина Димитрова, сестрата на сочената за убийца на малката Александра от Поморие - Атанаска, пред Нова телевизия. Категорична съм, сестра ми не е убила Александра. В началото бях много шокирана, сега като мина малко време, разбрах кой какво си мисли и как го мисли - разбрах, че всичко е постановка, прикрива се някой друг. Това заяви Северина Димитрова, сестрата на сочената за убийца на малката Александра от Поморие - Атанаска, пред Нова телевизия.

Студенти стажанти направиха приключенска версия на "Мини Пейсмен"


Студенти стажанти в заводите на БМВ в Мюнхен и Динголфинг, заедно със своите ръководители, направиха приключенска версия на "Мини Пейсмен". Автомобилът от кросоувър се е превърнал в двуместен пикап, сериозно подобрени са и неговите оф роуд възможности.

"Пейсмен Адвенчър" е създаден на базата на Cooper S версията на модела. В резултат той разполага със 184 конски сили и задвижване на четирите колела чрез системата ALL4.

Отпред в пикапа виждаме две спортни седалки, а в...

Швейцарската железница сключи сделка със Samsung

Договорът идва само две години след съдебен спор за нарушени авторски права с Apple

ДПС с вицепрезидент в Либералния интернационал

/КРОСС/ Д-р Джевдет Чакъров беше избран за вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал за седми пореден мандат на завършилия вчера в Ротердам 59-ти конгрес на международната организация. Така ДПС отново има представител в ръководството на Либералния интернационал. Това е голямо признание за ДПС, което се приема с уважение в Либералния интернационал като успешна либерална партия със сериозен политически и управленски опит, коментира д-р Чакъров. Той определи избора си за седми пореден мандат и като оценка за досегашната му работа като член на ръководството на международната организация с ресор Югоизточна Европа и Централна Азия. В речта си след избора на ръководство новият президент на Либералния интернационал Жули Миновес (Андора), представяйки всички членове на Бюрото, поздрави д-р Чакъров и изрази удовлетворението си, че ще продължи работата си с него. Президентът Миновес определи д-р Чакъров като "много опитен и уважаван политик както на национално, така и на международно ниво със сериозен принос за утвърждаването на либерализма". Жули Миновес благодари на всички членове на Бюрото на Либералния интернационал за това, че посвещават от времето си отговорните постове, които заемат, за да работят за развитието на либерализма. ДПС е пълноправен член на Либералния интернационал от 2003 година

Кънчев: Никога не е имало търговия на ромските гласове

/КРОСС/ "Никога не е имало търговия на ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите." Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. "Никой няма право да слага циганите под общ знаменател. Същото важи и за българите. Никой не може да каже колко ще струва един глас на предстоящите избори. Някои могат да дават по 100 лева, а други по 20 лева", каза още той. Според него кафето между ДПС и ГЕРБ показва новата коалиция. "Връзката между ДПС и ГЕРБ не е от вчера. Аз бях с Ахмед Доган, когато му се обади Бойко Борисов и започна да му реве, че трябва да стане генерал-лейтенант. Никога не съм крил, че съм в много близки отношения с г-н Доган, но сега не съм го виждал от много време", разкри Кънчев.    

Хранителните стоки поевтиняват

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен през април и след Великден пада до 1,431...

Политици със странни професии

 Вече не е задължително хората, които бистрят международното или икономическото положение на една страна, да са завършили примерно по няколко образования. Да защитават правата на обществото, се пробват лица от различни професии. Приема се дори когато представители на порножанра станат депутати. Електронното издание oddee.com е събрало в един материал историите на няколко „слуги на народа”, които имат странни професии и лични истории.

 

Космонавтът сенатор

 

Един от най-известните американски космонавти - Джон Глен, е пример за това как човек може да служи на страната си по различни начини. През Втората световна война Глен участва в 59 военни мисии като „тюлен”. След края й става военен инструктор. След това лети в 90 полета по време на войната в Корея. През 1957 г. Джон поставя трансконтинентален скоростен рекорд, летейки от Лос Анджелис до Ню Йорк за три часа и половина. През 1962 г. става първият американски астронавт, извършил орбитален космически полет. На 5 май 1961 г. прави суборбитален космически полет, на 20 февруари 1962-ра на „Мъркюри 6” обикаля земното кълбо три пъти. Той е и първият американец, излязъл в орбита около Земята, а през 1998 г. става най-възрастният човек, летял в Космоса – на 77 г. Личният приятел на астронавта - президентът Джон Кенеди, го кани да стане началник на кабинета му. Но след като се пенсионира като полковник през 1965 г., Глен започва като изпълнителен директор на голяма компания. Там прекарва близо десет години. През 1974-та става член на Сената и успешно изпълнява мандата си до 1999 г.

 

Рок звезда решава екопроблеми в Австралия

 


 
Вероятно няма друг музикант по света, по-изкушен от политиката, от австралийския певец Питър Гарет от групата Мidnight Oil. След присъединяването му към групата през 1976 г. Питър открито говори по концерти за проблемите с ядрената заплаха, бездомниците по света, презастрояването на градовете. През 1984 г. успява да се пребори за място в австралийския парламент с мандата на Партията за ядрено разоръжаване. Гарет става част от Австралийската партия на труда в горната камара на парламента на страната с втория си опит като депутат през 2004 г. Музикантът се пробва и като президент на Австралийската консервативна фондация цели два пъти – през 1989 - 1993 и 1999 - 2004 г.

 

От клоун до конгресмен

 


 
Бразилецът Франсиско Еверадо Оливейра Силва е един от най-известните клоуни в страната си, популярен с прозвището Тиририка. Ражда се в един от най-бедните райони на Сао Паулу. Напуска училище на 9 години, за да се присъедини към пътуващ цирк. През 2010 г. смешникът обяви, че смята да се кандидатира за долната камара на бразилския парламент с мандата на Бразилската републиканска партия. Франсиско преглътна подмятанията по свой адрес, че полуграмотен индивид не може да стане политик. И на вота се оказва, че е човекът, за когото избирателите са гласували най-много - получава подкрепата на 1,3 милиона души в Сао Паулу.

 

Кечистът, който управляваше Минесота

 


 
За повечето американци той беше известен години наред като Джеси „Тялото” Вентура - една от звездите на кеча в САЩ. Но малцина знаят, че Джеймс Джордж Джанос е бил „тюлен” и след това бодигард на самите „Ролинг Стоунс”. Кариерата на Джеси в Световната кеч асоциация (WWE) продължи около 10 години. И изненадващо приключи преди един от големите турнири - за титлата на WWE през 1984 г. Причината да се оттегли от ринга са проблеми с кръвта му. Тялото започва да коментира кеч мачовете по телевизията и се пробва като актьор. Опитите му като политик започват през 1990 г. Става губернатор на град Бруклин Парк в Минесота, а през 1998-а вече е 38-ият губернатор на щата, защитавайки правата на хомосексуалистите и борейки се хората да могат да притежават поне по едно оръжие за самозащита. След изтичане на мандата му Вентура става преподавател в Харвард и води шоу по телевизията.

Оставка заради трагедията с ферибота в Ю.Корея

Всички 15 членове на навигационния екипаж на ферибота са арестувани, в събота бяха задържани последните четирима от отговорните за управлението и безопасността на кораба

Австралиецът, който бе арестуван за отвличане на самолет търсел всъщност тоалетната

На пияна глава човек може да направи много глупости, но да те арестуват по подозрение за отвличане на самолет си е направо постижение. Австралиецът бе задържан в Бали по подозрение, че е искал да пох...

Превалявания ще има в Западна и Централна България

 Съществена промяна на времето не се очаква. В по-голямата част от страната ще се задържи със значителна облачност и сравнително хладно. Отново на много места, главно в Западна и Централна България ще има превалявания.В по-източните райони ще има и временни разкъсвания на облачността. Вятърът ще е слаб, по Черноморието от североизток, в останалата част от страната от изток. Температурите ще са с градус-два по-ниски и максималните ще са между 15° и 20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН,  съобщи Георги Цеков, дежурен синоптик.

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца.По Черноморието ще е предимно облачно, почти без валежи. По-крайбрежието ще духа слаб, североизточен вятър. Максимални температури около 15°. Температурата на морската вода вече е 14-15°, а вълнението ще е слабо 2-3 бала.Над планините ще се задържи облачно, в по-високите части мъгливо. От време на време ще превалва. Вятърът по билата ще е умерен, от югоизток. Дневна температура на 1200 м.н.в около 9-10°, на 2000 м около 5°.

ГЕРБ, АБВ и Реформаторите откриват кампаниите си

/КРОСС/ ГЕРБ, АБВ и Реформаторският блок ще открият днес кампаниите си за изборите за евродепутати в края на май. ПП ГЕРБ ще открие предизборната си кампания за европейските избори от 13:00 часа. В зала „Арена Армеец", пред над 14 000 симпатизанти и членове, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов ще представи листата на партията за евроизборите и нейния водач Томислав Дончев. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще открие официално предизборната кампания на партията. На събитието ще присъстват народни представители, кметове и общински съветници от ГЕРБ от цялата страна. Специален гост ще бъде кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов и Юнкер, придружавани от Цветанов, Дончев и кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, ще посетят в 12.00 ч. столичната метростанция "Европейски съюз". Юнкер ще се срещне и с водачите на листите на Реформаторския блок и "Синьо единство" - Меглена Кунева и Надежда Нейнски. Реформаторският блок ще открие кампанията си под мотото "Направи избор" в 15.00 ч. пред Народния театър в София. Ще присъстват актьори, снимали се в предизборните клипове на реформаторите. Формацията на предишния президент Георги Първанов АБВ ще открие кампанията си в зала 3 на НДК в 12.00 ч. "Синьо единство" също влиза в кампанията от днес

Григор Димитров играе финал в Букурещ

Най-силният български тенисист Григор Димитров излиза за финален мач срещу 43-ия в света чех Лукас Росо на турнира от категорията "ATP 250". Мачът е от 12 ч. 28-годишният Росол е миналогодишният шампион в турнира. Досега двамата не са играли един срещу друг. Вчера Димитров, който е №16 в света, спечели мача си само след 15-ина минути игра, когато съперникът му Гаел Монфис (Франция) се отказа заради контузия при 5:1 в първия сет. За 22-годишния хасковлия това е четвърти финал на ниво АТР турнири, припомня сайтът racketi.com. Той отстъпи в Бризбън през януари 2013-а на Анди Мъри, но след това спечели титлите в Стокхолм миналата есен и в Акапулко тази година.

Канонизират Йоан ХХIII и Йоан-Павел II

В Рим ще се състои церемония по обявяването за светци на двама бивши папи - Йоан ХХIII, известен като "българския папа", и Йоан-Павел II, управлявал Католическата църква 27 години в периода на Студената война. Във Вечния град са се събрали между половин и 1 милион поклонници, които искат да станат свидетели на събитието.

ГЕРБ, АБВ и Реформаторите откриват предизборните си кампании

ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок откриват днес предизборните си кампании за изборите за Европейски парламент, които в България ще се проведат на 25 май. ГЕРБ откриват кампанията си в зала "Арена Армеец" в София. Очаква се да присъстват 14 000 симпатизанти. На трибуната освен председателят Бойко Борисов ще бъдат заместникът му и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов, водачът на листата и бивш министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Гост ще бъде кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В днешната програма е предвидено и посещение на Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова метростанция "Европейски съюз". Реформаторският блок ще открие кампанията си под мотото "Направи избор" в 15.00 ч. пред Народния театър в София с концерт на рокгрупа "Фондацията".  Формацията на Георги Първанов АБВ ще открие кампанията си в зала 3 на НДК в 12.00 ч. "Синьо единство" също влиза в кампанията от днес. Коалицията "КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП" организира за началото на кампанията си тържество в столичния парк "Заимов". "Изненадите на място".

Отити и неправилна стойка са най-честите оплаквания при децата

Най-честите оплаквания при децата са от ушни възпаления и неправилна стойка.

Премиерът на Южна Корея подаде оставка след инцидента с ферибота

 Министър-председателят на Южна Корея Чун Хон Уон подаде оставка на фона на критиките след инцидента, при който ферибот потъна на 16 април и взе трицифрен брой жертви, предаде Ройтерс.
„Ако остана на поста си, това би било твърде голямо бреме за администрацията", заяви Чун. 
В деня след катастрофата премиерът посети роднините на пътниците. Те обаче отправиха критики към него, тъй като решиха, че това не е знак на внимание, а политически ход. По време на срещата министър-председателят беше замерван с бутилки. 
Към настоящия момент е потвърдена смъртта на 187 души, а съдбата на още 115 пътници остава неясна.

Цитат на деня: България е сред първите по качество на процедурите за бежански статут


"Ние сме най-вероятно на едно от първите места в света по качество на процедурите за даване на статут", заяви в интервю за БНР председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той заяви, че данните на международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч", според които в България има редица случаи на насилие срещу имигранти на границата с Турция, не отговарят на истината.

Агенцията за бежанците обработва 1500 молби за даване на статут на бежанец месечно. Едва...

Видео: С мисъл за Украйна Владимир Кличко смачка Липай в пет рунда


Владимир Кличко си поигра с Алекс Липай и го нокаутира още в петия рунд, за да защити четирите си световни титли в тежката категория на професионалния бокс.

В събота през нощта украинецът оползотвори безпроблемно по-голямата си височина и по-дългия обхват, с които контролира изцяло двубоя.

Световният шампион вкарваше с лекота леви крошета и десни прави удари и рядко срещаше адекватна съпротива от родения в Самоа австралиец.

Липай падна на ринга, след като пое...

Росен Йорданов: В България има дефрагментация на обществото

/КРОСС/ „Винаги ще се случват тежки неща, трудни за приемане. Но в България в момента се случва дефрагментация на обществото, пълен разпад на всичко. Около най-светлия християнски празник умряха толкова деца. В нашето съвременно общество, в начина, по-който се управлява тази държава, има пълен разпад", коментира психологът Росен Йорданов в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. „Според данните на прокуратурата в България има 660 хиляди неразкрити престъпления за една година, 1 милион преустановени преписки в прокуратурата, 40% от престъпленията изобщо не се съобщават на полицията. Това е картината у нас, освен това сме и много бедни", каза още психологът. „Навсякъде стават ужасни неща, но тук се натъквам на една тишина. Когато се случи нещо подобно, хората се изненадват и мълчат. Липсва лидерството, защото то показва, че може да сме част от една успешна общност. Много от престъпленията са се случили, защото хората си мълчат. Ние непрекъснато деградираме", допълни Йорданов. „Проблемът в тези престъпления не е в това, че те се извършват. Навсякъде се случват. Въпросът е, че много от тях са извършени пред очите на обществото. Проблемът е в мълчанието, в липсата на комуникация", отбеляза той. „Когато всичко е наопаки, тогава опакото става лице на държавата", заяви проф. Иванов в ефира на Нова телевизия.  

Наши учители в чужбина пишат нови учебници

/КРОСС/ Учители от българските школа в чужбина правят свои учебници заради неразбираемо за децата съдържание. „Учебниците, по които учат децата, не са съобразени с особеностите на страната, в която те живеят. Затова представяме информацията чрез презентации на PowerPoint по начин, по който те биха я разбрали", обясни президентът на асоциация „Родина" и учител в българското школо в испанския град Сеговия Веселина Маринова, цитирана от в. Монитор. Заради липсата на средства преподавателите разпечатват част от новите материали на листа за всеки един ученик. „Съдържанието на учебниците не е съобразено с факта, че за доста от децата българският вече не е първи език. Трябваше ми доста време, за да обясня на децата какво е екзархия", обясни учителят в българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий" Красимира Шарф. Преподаватели от българските училища от всички точки на света дискутираха проблемите с учебниците и помагалата на конференцията "Модели за качествено изучаване на български език в чужбина" във Виена, а от Министерството на образованието обещаха да адаптират темите по география и история на България, така че те да бъдат разбираеми за децата. В момента в чужбина има 179 български училища, в които се обучават 14 851 деца. Всяка събота и неделя българчетата между 6 и 18 години учат български език, история и география.  

Ушните възпаления и неправилната стойка тормозят децата най-много

/КРОСС/ Най- честите оплаквания са от ушни възпаления и неправилна стойка, констатират детските специлисти, които преглеждаха този месец в рамките на кампанията Програма "Детско здраве "Пирогов". Нй- малкият пациент е момиченце на 7 месеца, чиито родители са го довели на преглед при детски травматолог. При бебето е пропуснато да се направи задължителната ехография на опорно-двигателния апарат, която се прави до 2 месец след раждането. Сега се наложило да бъде проверено дали се развива нормално чрез рентгенова снимка. За щастие тя показала, че няма отклонения от нормалното развитие. При нея обаче има облъчване, което го няма при изследването с ехограф. Ето защо от екипа на д-р Атанас Кацаров напомнят, че е добре хората да не пропускат тези изследвания. Друг характерен случай ,сред прегледаните над 35 деца, за детските травматолози е 17-годишно момиче. То ги е посетило, тъй като майката му е забелязала неправилен стоеж на тялото. Оказало се е, че пациентката е започнала да развива сколиоза (гръбначно изкривяване). От възможността и специлисти по УНГ да проверят дали всичко е нормално са се възползвали над 25 деца. Прави впечатление, че и сред по-малките, и сред по-големите най- често са оплаквания от възпаление на ушите (отит). Оплакванията при по малките са резултат от прекарани вирусни инфекции, след които се получват услужнения и се стига до отит, посочи УНГ-специалистът д-р Александър Ников

ВМРО-ДПМНЕ води убедително в проучванията на парламентарните избори в Македония


Никола Груевски най-вероятно ще спечели трети мандат на предварителните парламентарни избори в Македония, съобщи "Ройтерс". Изборна победа на настоящия премиер ще означава относителна икономическа стабилност и опровергаване на обвиненията в авторитаризъм, изказани от опозицията.

Груевски е премиер на Македония от 2006 г., в коалиция с албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ).

Според последните проучвания, ВМРО-ДПМНЕ води с 28.4%, а основната опозиционна партия...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване