Интернет намалява депресията на възрастните хора

Хората в напреднала възраст, които редовно сърфират в мрежата, са три пъти по-малко застрашени от депресия, твърдят американски учени.

От убийства сме дали повече жертви, отколкото са в Украйна

Лазаров обаче отчете спад в битовата престъпност с 13%


Блъсков: Синът ми е собственик на „Труд“, ръцете ми са чисти

 Синът ми е собственик на „Труд“, но сделката е в процедура, няма юридически край още, необходими са формалности, заяви пред bTV Петьо Блъсков.

Едната формалност е разрешение от КЗК, тъй като синът ми е собственик и на друго дружество, което издава вестник „Репортер“, уточни той.  На въпрос за каква сума е купил „Труд” Блъсков отвърна, че марката „Труд” е много ценна и струва милиарди.  Да не бъркаме журналистиката с търговията – това са търговски сделки, каза той.

Блъсков уточни, че парите са и от банков кредит, но не пожела да уточни коя е банката, която го е отпуснала, защото това не било важно. Това си е мой бизнес въпрос. Откъде накъде ще ви отговарям за колко съм продал, за колко съм купил, попита Блъсков в студиото на bTV.

Аз преди продавах, сега дойде време да купувам. Продадох „Монитор“ за много пари на Ирена Кръстева, но защо трябва да отговарям за колко. Този въпрос е важен за данъчните. Иначе си е мой бизнес. Защо не отидете да питате „Лукойл“ за колко купи „Нефтохим“ – каза вестникарят.  Блъсков твърди, че ръцете му са чисти. „Като дойде Бареков на власт, ще ги провери”, допълни той.

Роботи хранят и доят кравите в САЩ

Все по-широко навлизат роботизирани доилни машини във фермите в Ню Йорк, съобщава "Ню Йорк Таймс".
Роботите позволяват на животните сами да създават режима си на хранене и доене, нареждайки се пред автоматите пет или шест пъти на ден.
Така сутрешното и късното следобедно доене, които бяха определящи за живота на фермерите, вече остават в миналото. Все по-широко навлизат роботизирани доилни машини във фермите в Ню Йорк, съобщава "Ню Йорк Таймс". Роботите позволяват на животните сами да създават режима си на хранене и доене, нареждайки се пред автоматите пет или шест пъти на ден. Така сутрешното и късното следобедно доене, които бяха определящи за живота на фермерите, вече остават в миналото.

Проруски сепаратисти превзеха сградата на телевизията в Донецк


Проруски сепаратисти установиха контрол над сградата на местния телевизионен канал в източноукраинския град Доценк, предаде агенция "Ройтерс" като се позова на информация на свой кореспондент на мястото на събитието. 

В Донецк се провежда митинг пред сградата на областния телевизионен център. Участниците са обкръжили сградата, а част от присъстващите са влезли вътре и са издигнали над нея знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те настояват за обективно...

Гришо: Благодаря на семейството си, на треньора ми и на българските фенове

Григор Димитров пристигна в Букурещ, записа четири победи без загубен сет и спечели първата си АТР титла на клей след успех със 7-6(2) 6-1 над Лукаш Росол във финала. На церемонията по награждаването Гришо благодари както на най-близките си, така и на всички български фенове, дошли в Румъния да го подкрепят през тази седмица.

От утре молдовците пътуват без визи в страните от Шенген

/КРОСС/ Гражданите на Молдова ще могат да влизат на територията на страните от Шенгенската зона без визи от понеделник, 28 април. Това съобщиха от пресслужбата на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. "Изключително съм радостна, че безвизовото влизане в ЕС за краткосрочно пребиваване в Шенгенската зона стана реалност за гражданите на Молдова с биометрични паспорти", заяви Малмстрьом, цитирана от ИТАР-ТАСС. Проевропейският молдовски премиер Юрие Лянка отбеляза, че насърчените от ЕС реформи и възможността молдовците да пътуват безвизово са най-голямата надежда за решаване на "замразения конфликт" в Приднестровието. Тези мерки щели да направят Молдова по-привлекателна за хората в размирния район.  

Отборът на Миньор (Перник) загуби с 1 : 3 от Сливнишки герой (Сливница)

Пернишкият футболен отбор "Миньор" загуби в мача със "Сливнишки герой", който се игра на терена в град Сливница, научи ZaPernik.com. Крайният резултат е 3 : 1 в полза на "Сливнишки герой".

В 12-та минута домакините от Сливница повеждат с 1 : 0, в 63-та минута отново отбелязват гол. Миньорецът Томислав Павлов отбелязва първия и единствен точен удар за перничани в 80-та минута. В 92-а минута "Сливнишки герой" вкарва гол във...

Продължава

Почивка за фермера - роботи хранят и доят кравите в САЩ

Все по-широко навлизат роботизирани доилни машини във фермите в Ню Йорк, съобщава Все по-широко навлизат роботизирани доилни машини във фермите в Ню Йорк, съобщава "Ню Йорк Таймс". Роботите позволяват на животните сами да създават режима си на хранене и доене, нареждайки се пред автоматите пет или шест пъти на ден. Така сутрешното и късното следобедно доене, които бяха определящи за живота на фермерите, вече остават в миналото.

8 души загинаха при пожар в център за наркозависими в Русия

/КРОСС/ Осем души са загинали, а шестима са пострадали при пожар в център за наркозависими в руския град Алтай, предаде BBC. Пламъците са причинили срутване на покрива на сградата на центъра в близост до езеро Красилово. Криминалистите разследват случая.    

Гришо триумфира с трети голям трофей

Григор Димитров успя да спечели третата си титла от ATП турнир в кариерата си, след като днес триумфира в надпреварата в румънската столица Букурещ.

Сити победи Кристъл Палас, драма чака Премиършип

Отборът на Манчестър Сити записа победа с 2:0 при гостуването си на Кристъл Палас в мач от 36-ия кръг на Висшата лига и по този начин се доближи на три точки от лидера Ливърпул.Точно преди "гражд...

Силен вятър рани 23 души в Испания

Мощни пориви на вятъра развалиха празник в Аликанте, като пометоха надуваеми дворци и раниха 23 души, повечето деца, предаде АФП. Четири души, от които две деца са настанени в болница, на останалит...

Шарапова по петите на Григор, триумфира в Щутгарт

/КРОСС/ Руската тенисистка Мария Шарапова спечели титлата на турнира в Щутгарт, след страхотен обрат над Ана Иванович. Шарапова надигра сръбкинята с 3:6, 6:4, 6:1 и записа своята 13-1 поредна победа в надпреварата. Забележителното е, че рускинята вдига трофея малко след като изгората й, българинът Григор Димитров, направи същото в Букурещ след победа над Лукаш Росол.    

Шарапова по петите на Григор, вдигна купа в Щутгарт

/КРОСС/ Руската тенисистка Мария Шарапова спечели титлата на турнира в Щутгарт, след страхотен обрат над Ана Иванович. Шарапова надигра сръбкинята с 3:6, 6:4, 6:1 и записа своята 13-1 поредна победа в надпреварата. Забележителното е, че рускинята вдига трофея малко след като изгората й, българинът Григор Димитров, направи същото в Букурещ след победа над Лукаш Росол.    

Плевнелиев: Европа трябва да отговори на политиката, която ни връща в XIX век

 "Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща в XIX век и времето, когато Великите сили са вземали решения вместо малките държави."

Такава позиция заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за германското радио „Дойчландфунк".

Думите му са в отговор на въпрос за притесненията на България от украинската криза са израз на очакването за категорична позиция на Европейския съюз срещу агресията на Москва.

„Загрижени сме за баланса в Черноморието. Загрижени сме във връзка с темата за Великите сили и периферията между тях", посочва българският президент и призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа.

Той припомня, че България подкрепи „ясно и еднозначно” всички решения на Европейския съвет и на Европейския парламент. Плевнелиев посочва, че национализмът на Русия е очевиден и че анексирането на Крим е посегателство срещу основите на международноправната система.

На въпрос дали България все пак не проявява разбиране към руската позиция за Украйна и за поведението й в Крим, Росен Плевнелиев подчертава, че украинският народ сам трябва да взема решения за бъдещето си и допълва, че политиката на дестабилизация е опасна.

„Позитивната тенденция за мирно сътрудничество и икономическо развитие в региона може да бъде дестабилизирана”, прогнозира още българският държавен глава.

Той споделя още, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз.

На въпрос дали радикалните партии в следващия Европейски парламент ще бъдат под влиянието на Москва Плевнелиев посочва, че ултранационалистите и десните популисти не са сигнализирали несъгласие с политиката на Русия, дори когато тя е нарушила международното право с анексирането на части от друга независима държава.

Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, посочва президентът и допълва, че след газовата криза през 2008 г. България е започнала работа по изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция.

По отношение на продължилия повече от две десетилетия български преход и съмнителните резултати от него Плевнелиев изразява загриженост от скромните постижения през последните 25 години.

„Ние не се намираме там, където искахме да бъдем. Затова съм загрижен. Може да се върнем назад заради кризата, която наблюдаваме в момента в Европа", споделя българският президент.

Той споменава протестите в България от миналата година и подчертава колко е важно навреме да се обсъждат открито проблемите.

„Често говоря по тези теми и то напълно съзнателно, защото, ако сме прекалено дипломатични и отлагаме всичко за следващото поколение, в бъдеще ни очаква огромна криза", казва Росен Плевнелиев.

Двама ранени при втора катастрофа в Кресненското дефиле

Двама пострадаха, единият по-леко, при втора катастрофа, станала в рамките на 6 часа, на главен път Е-79 в Кресненското дефиле, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Лазаров: Дали сме повече жертви, отколкото е взел конфликтът в Украйна през последните две седмици

От гледна точка на системата най-опасно ще е, че ако обществото смята, че ако някой се обърне към главния секретар, ще му се реши проблемът.
Системата трябва да действа безотказно и това е целта. Ако търсим месия – това е грешен подход.
Това каза пред ТВ7  Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР.
Той заяви, че полицията не претупва нещата, От гледна точка на системата най-опасно ще е, че ако обществото смята, че ако някой се обърне към главния секретар, ще му се реши проблемът. Системата трябва да действа безотказно и това е целта. Ако търсим месия – това е грешен подход. Това каза пред ТВ7  Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР. Той заяви, че полицията не претупва нещата,

Лазаров: През последните две седмици сме дали повече жертви отколкото е взел конфликтът в Украйна

От гледна точка на системата най-опасно ще е, че ако обществото смята, че ако някой се обърне към главния секретар, ще му се реши проблемът.
Системата трябва да действа безотказно и това е целта. Ако търсим месия – това е грешен подход.
Това каза пред ТВ7  Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР.
Той заяви, че полицията не претупва нещата, От гледна точка на системата най-опасно ще е, че ако обществото смята, че ако някой се обърне към главния секретар, ще му се реши проблемът. Системата трябва да действа безотказно и това е целта. Ако търсим месия – това е грешен подход. Това каза пред ТВ7  Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР. Той заяви, че полицията не претупва нещата,

Предстоящи събития в страната за утре, 28 април

/КРОСС/ София.Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще заседава от 10.00 часа в понеделник, за да решава за процедурите за отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества, заради задълженията им към Националната електрическа компания. Заседанието ще се проведе в сградата на ДКЕВР, ет. 4, зала 4, бул. "Дондуков" 8 - 10, гр. София. София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Столичен общински съвет. София.От 11.00 часа в Пресклуба на БТА ще се състои пресконференция по повод официално откриване на предизборната кампания на независимия кандидат за член на Европейския парламент Румяна Угърчинска. София.От 11.00 часа в сградата на ДАНС се очаква да бъде повдигнато обвинение на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за злоупотреба с европейски средства. Подобно обвинение се очаква да бъде повдигнато и на председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков. Съдията Веселин Пенгезов отрича да има подобна злоупотреба и свързва делото срещу себе си с кандидатурата му за втори мандат на Софийски апелативен съд. София.В столичната митрополитска катедрала „Света Неделя" ще бъде извършена заупокойна богослужба в памет на пострадалите при трудови злополуки. След това ще бъде отслужен Молебен за здравето и безопасността на всички български трудещи се. Началото е от 11.00 ч. Поканени са близките на пострадали при трудови злополуки и всички желаещи да вземат участие в молението. София

МВР: Убийствата у нас са повече от тези в Украйна

Жертвите на убийства у нас през последните седмици са повече отколкото са загиналите в Украйна. Тази констатация направи главният секретар Светлозар Лазаров в предаването на Мартин Карбовски по TV7.

Вдигат паметник на папа Йоан Павел II в Белене

В Белене ще бъде издигнат паметник на папа Йоан Павел II, който днес беше канонизиран за светец заедно с папа Йоан XXIII, съобщава БНР Монументът ще бъде в централната част на крайдунавския град, в района на новото кръгово кръстовище, което носи името на бившия глава на Римокатолическата църква. Идеята се зароди още миналата година по предложение на местната католическа общност. Избраното място е между улиците "България" и "Персина". "В момента се проучва кой е най-добрият вариант като материал да бъде направен паметникът. Ние искаме да направим, разбира се, нещо качествено. Така че, в близко време там ще има паметник на папа Йоан-Павел II", каза пред БНР кметът Момчил Спасов. Тепърва ще се решава как ще се осигури финансирането за изработването на идейния проект и изграждането на паметника. Инфраструктурата в района е напълно обновена, след като беше реализиран голям европроект за реставрация на античната крепост "Димум", съобщи още кметът.

Новото пристанище ще е до Максуда, проектът готов до 9 месеца

Изборът на проектант за новия интермодален терминал на варненското пристанище ще стане чрез международен конкурс. Вече има сериозен интерес от най-добрите проектантски бюра в Европа. Това обяви министърът на транспорта Данаил Папазов.

Бойко: Още 3 дни на власт и щях да вкарам България в Шенген

 "Бяха три дни разлика - ако ДПС се бяха съгласили да остана още три дни, преди президентът да връчи указа, България щеше да влезе в Шенген. Местан каза "Не, не, не сме съгласни". Лично Меркел се обади да ме пита защо за три дни България няма да използва този си шанс."

Това заяви в речта си на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ партийният лидер Бойко Борисов. Той обясни, че през миналия февруари, когато кабинетът му подаде оставка, вече е постигнал договорка с Европейския съвет България да влезе в Шенген по вода и въздух.

Лидерът на ГЕРБ разкритикува управляващи за политиката им към "Южен поток".

"Експертът Орешарски направил заварка на "Южен поток" и сега тръбите ги няма. Останал отдолу само бетонът. Ей тоя ни е премиер. Този хубавец от миналия август прави всеки ден прави първа копка на "Южен поток" и всеки ден го подписва", посочи Борисов.

Той заяви, че България няма да реализира инфраструктурните си проекти, докато ГЕРБ не се върне на власт. Експремиерът заяви още, че при техният мандат България е била сочена за пример във финансовата си политика, а сега страната я грози опасност от спиране на европейските пари.

Борисов изрази увереност, че на 25 май ГЕРБ ще бъде победител, защото според него целият български народ смята настоящото управление за вредно.

"Аз ви обещавам, че този ще го побеждаваме, докато е лидер на БСП, защото той лъже, а е и некомпетентен, защото първо се уплаши да стане премиер и понеже Орешарски са му казали: "Ще идеш до Виетнам пет шест дни, плаж, море, жени по бански, ще се разходиш, само стой премиер. И той затова е премиер", каза Бойко Борисов, като допълни, че БСП са "зли и проклети", защото се страхуват от ГЕРБ.

По думите на експремиера управляващите ясно осъзнават, че нямат шанс.

"Затова когато казват, че Бойко бил в изолация, аз си представям тази зала и виждам, че не съм. И им пожелавам те, когато не са в изолация, да имат толкова хора, а не да слагат балони по седалките в НДК (визира откриването на предизборната кампания на БСП в петък - бел. ред.) и да казват, че залата е пълна, защото ние виждаме тези неща, виждаме, че са в паника и ужас", посочи Борисов и предположи, че гледайки пълната "Арена Армеец", на БСП им "треперят мартинките".

В Източна Украйна се състояха митинги

В Донецк се проведе демонстрация в подкрепа на насрочения за 11 май референдум за провъзгласяване на така наречената Донецка народна република. В...

Бареко в село Бисер: Умират хора и за това вина носят политиците

/КРОСС/ "Умират хора и за това вина носят политиците", каза Бареков пред жителите на село Бисер. Той посочи, че няколко правителства не са си свършили работата и са оставили селищата без инфраструктура, което сега е една от причините цели региони да бедстват. "Язовирите в по-голямата си част са откраднати от ГЕРБ и ДПС, за да точат еврофондове", отсече лидерът на ББЦ. "Ако държавата си беше на мястото, както искаме ние, нямаше да се случи нито тази трагедия, нито тези, на които сме свидетели през последните дни", категоричен бе Бареков. "Средствата за възстановяване на селото са разпределени неефективно, без какъвто и да е анализ", посочи зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева. Като резултат от това тя посочи разделението в Бисер - хората имащи нови къщи, не смеят да кажат "Добър ден" на тези, които са без покрив. "У нас има партокрация, която вместо да обединява хората, ги разделя", коментира тя.  

Янкова: 15 е хубав номер и означава победа и промяна в Европа

/КРОСС/ "Необходимо е държавата да се намеси и да помогне на общините, които имат финансови корекции, наложени за проекти по Оперативна програма „Околна среда". Такова убеждение изрази в интервю пред радио „Звезда" депутатът Дора Янкова - зам.-председател на Парламентарната комисия по европейските фондове. Янкова подчерта, че кметовете, за които се установят злоупотреби трябва да понесат санкция. „Има разговори с министър Искра Михайлова, тече дискусия в Националното сдружение на общините, в управляващият орган, затова вярвам, че кметовете няма да са сами в този процес", посочи Дора Янкова. По отношение на стартиралата предизборна кампания депутатката от Коалиция за България прогнозира, че левицата ще бъде отличник на изборите. „15 е хубав номер и означава победа и промяна в Европа. 1 + 5 е равно на 6, което значи, че ще сме отличници", каза Янкова. Тя подчерта, че за 11 месеца кабинетът „Орешарски" е свършил огромна по обем работа, която се оценява от гражданите. „Работим за облекчаване на гражданите и променяме качеството на живот. Нужна ни е по-голяма подкрепа справедливата политика да продължи", заяви депутатката. По думите й най-важният въпрос е осигуряването на по-високи пенсии и заплати, които ще дойдат през по-силната икономика

Шефът на СЕМ притеснен за медийната предизборна агитация

Притеснението си дали българските медии ще отразят балансирано и безпристрастно предизборната агитация на участниците в изборите за Европейския парламент, които ще се проведат на 25 май, изрази председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов. Той заяви пред БНР, че се надява медиите да спазят евроизискванията за равнопоставено отразяване на кампаниите, но е обезпокоен да не би този път да изберем евродепутати против европейските ценности за медийно поведение. Лозанов обясни, че притеснението му е свързано с това, че последната година се забелязва тенденция - електронните медии, включително по-големите телевизии, да заемат политически позиции, отделни водещи, отделни предавания да се превръщат в партии. Явно той има предвид обявяването в ефира на бТВ от водещия на предаване Росен Петров за включването му в "България без цензура" на Николай Бареков, който до преди да се обяви за политически лидер бе телевизионен журналист. "И затова имам безпокойството да не би този път, и то точно за евроизбори, да не успеем да спазим препоръките на Европейския съюз и да изберем евродепутати, така да се каже, срещу европейските ценности за медийно поведение... Имам доверие в българските медии, разбира се, много вярвам, че няма да се случи така", каза шефът на СЕМ. Той посочи, че регулаторът за пръв път ще прави мониторинг на отразяването на предизборната агитация и той математически ще покаже дали в отделните медии е имало политически пристрастия. Лозанов о предели като парадокс това, че в предизборна ситуация върху обществените медии тежат много повече регламенти в сравнение с частните медии. "Които регламенти в последна сметка изолират журналистиката, редакционната независимост като мотивация по време на кампанията, точно когато практически журналистът като посредник между политиците и избирателите е най-важен. И това е много голям парадокс на нашата нормативна база, която ние непрестанно се опитваме да оправим чрез някакъв тип изводи след всички избори. ОССЕ се намесва в техните доклади в същата посока. Но това все не става", коментира председателят на СЕМ. Според него единственото добро в новия Избирателен кодекс е, че медиите да длъжни да обозначават платената част от кампанията. "Преди даже не знаехме до къде е журналистиката, от къде е PR-ът и къде е рекламата. Всичкото беше в един голям кюп. Сега се надявам поне, че това ще стане в някаква степен отчетливо", допълни той. По думите му има малко излишен страх в самите медии да не влязат в някакви конфликти и противоречия и те трябва да проявят повече смелост в избора на гости и воденето на политическата комуникация преди избори, а не да оставят политиците да решават вместо тях. "За съжаление аз бях свидетел тук напоследък на отклонение от плурализма и в обществените медии", посочи Георги Лозанов. Той допълни, че извън съмнение е общото разочарование от политическата класа, но и обществото започна да свиква с това, че живее в ситуация, в която по-голямата част от него не е политически представена."И така фактически има един вот на по-малката, по-активната, а често пъти и под формата на един или друг сценарий организирана част, която чрез политически вот взима властта", коментира председателят на СЕМ.

Как изглежда джентълменът на XXI век

Истински джентълмен - ето това е поведение, към което всеки мъж се стреми.
Какво обаче означава подобно определение? Сакото от туид, лулата и панамената шапка безвъзвратно остаряват, но джентълмените остават. С какво заместват типичния си външен вид през XXI век? Ако отворите гардероба им, какво ще намерите вътре? И как например един джентълмен се Истински джентълмен - ето това е поведение, към което всеки мъж се стреми. Какво обаче означава подобно определение? Сакото от туид, лулата и панамената шапка безвъзвратно остаряват, но джентълмените остават. С какво заместват типичния си външен вид през XXI век? Ако отворите гардероба им, какво ще намерите вътре? И как например един джентълмен се

Нели Тодорова с приза „Рицар на четката“

Нели Тодорова от Поморие стана победител в турнира „Рицар на четката“ и спечели големия приз. 230 художника от цялата страна се състезаваха за тазгодишните награди.

Голямата награда “Рицар на четката” за 2013 г. на художничката от Поморие Нели Тодорова бе връчена от Недялко Йорданов. На церемонията в Централния военен клуб в София бяха раздадени статуетки на отличените в осем категории художници – рицар на публиката; на актьорите; на поетите; на музикантите; на илюзиите; на спортистите, рицар на малките художници, както и голямата награда “Рицар на четката”. Отличията връчиха известни представители в съответните области – Астор, Поли Генова, директорът на фондацията “Димитър Бербатов” Димитрина Ходжева, поетът Недялко Йорданов, спортистът Любо Ганев. Със специално видеообръщение в награждаването участва и Стефан Данаилов, с поклон пред Мария – жената- вдъхновение за актьора в неговия личен и творчески път.

Церемонията по връчване приза “Рицар на четката” е големият финал за всички участници в проекта „Картина от мнозина” 2013 г.,организиран от Арт център Орхидея. Екипът му – бизнес дамата Кунка Бакалова и скулпторът Момчил Николов, са инициатори на безкрайната „Картина от мнозина”

Бронзовата статуетка „Рицар на четката” е абстракция, претендираща за универсалност, т.е. за относимост към живота на всеки художник .Тя е символ на духът или състоянието на ума, което доближава човек до всичко красиво и възвишено в интелектуалния и морален свят. Автор на статуетката е скулпторът Момчил Николов.

 

Янакиева: България е застрашена с налагане на санкции в размер на 180 милиона лева

/КРОСС/ "България е застрашена с налагане на санкции в размер на 180 милиона лева, поради неизпълнение на препоръките на ЕК от 2013 г. към Оперативна програма „Околна среда", свързани с промяна на правилата за допустимост. Европейската комисия е поискала спешни мерки, които да обезпечат коректното изпълнение на проектите и най-вече възлагането на тяхното осъществяване чрез ЗОП през новия програмен период. Следвайки тези изисквания, на финала на периода 2007-2013 г. управляващият орган реши да верифицира повторно разходите по осъществяваните проекти, върху които да разпредели тежестта на въпросните 180 млн.лева. „Това се представя като условие за финансиране на програмата през новия програмен период", алармира кметът на град Перник и кандидат на АБВ за евродепутат Росица Янакиева. Според нея, УО на ОПОС и МОСВ вместо да направят плоска корекция, започват спешно повторна верификация на 104 общини, изпълняващи проекти по програма „Околна среда". Повечето от тях са свързани с водния сектор или регионални депа за битови отпадъци. За кратко време, в период на структурни и кадрови промени в екологичното министерство, са проверени проектите и са наложени корекции на 87 общини на обща стойност 180 млн. лева. Мерките са предприети без да се спази методологията на Постановление на министерския съвет №134 от 2010 година

Гонзо: На ЦСКА това ще им е една от последните победи срещу мен

Треньорът Черно море Георги Иванов заяви след загубата на отбора си от ЦСКА, че „армейците“ може да се радват сега, защото това е бил последният им успех над отбор, в който е той. ...

Джакпотът в тотото оцеля

В днешният 34-и тираж на игрите на БСТ всички джакпоти оцеляха и още по-атрактивни суми очакват тото късметлиите в четвъртък. Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 ще достигне 1 695 000 лева ...

Oт ЦСКА потвърдиха: Има забавени пари

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров потвърди, че в клуба отново има финансови неуредици. Дясната ръка на Александър Томов говори след победата над Черно море с 2:0"Важна е победата...

Първанов: Ще правим политика за всички български граждани

/КРОСС/ "За изминалите около 100 дни АБВ извървя сериозен път. Гражданската инициатива вече има представителства в почти всички общини на страната. Стъпихме и върху здрав фундамент, предоставен ни от нашите политически партньори, а коалиционната ни формула, с която ще се явим на предстоящия вот ще се разширява и в бъдеще." Това заяви президентът (2002 - 2012) и лидер на АБВ Георги Първанов по време на официалното откриване на предизборната кампания на коалиция Алтернатива за българско възраждане. Пред препълнена със симпатизанти и поддръжници на коалицията зала в Националния дворец на културата Първанов изброи и част от приоритетите, които гражданската инициатива разви и за чиято реализация ще работи през следващите години. „Ще започна с идеята за възраждането на държавността в противовес на задкулисието. АБВ се появи именно като алтернатива на задкулисието и ние ще останем докрай такава алтернатива. Ние искаме да има здрава, силна, работеща държава, а не институции, които се използват за лично облагодетелстване. Ние искаме реална, пряка демокрация. Ние сме тези, които искаме пряка демокрация - да има и вътре в самите политически формации, както е в модерните европейски партии. Друга важна тема, която предлагаме за дебат е да се засилят ли президентските правомощия. Заявихме ясна управленска и политическа отговорност, такава каквато в България в момента няма

Ниска активност на изборите в Македония

Бойкотът, който беше обявен от албанските партии на президентските избори в Македония, е на път да провали втория тур на вота. Това показва сравнение на от избирателната активност на първия тур спрямо втория, която изостава с около 10 процента, когато беше 48 на сто.

Станишев: Не виждам основания за икономически санкции срещу Русия

/КРОСС/ „Не виждам основания за икономически санкции срещу Русия. При евентуални такива България ще е сред най-пострадалите страни. Това е и политическа позиция на БСП и тази криза между Русия и Украйна може да се реши само политически. Всичко останало създава една спирала от напрежения, риторика от годините на Студената война и действия, които изострят конфронтацията." Това каза днес на пресконференция в Разград председателят на БСП Сергей Станишев. По негови думи всяка криза е за сметка на обикновените хора - украинци, руснаци и българи. Той подчерта, че в Украйна живеят 250 хиляди българи и българският интерес е да се намери бързо, колкото и да е трудно, чрез преговори и диалог политическо решение, което да даде вътрешна стабилност и на Украйна като държава, да гарантира интересите и виждането и на рускоезичното и руско население, както и на българското малцинство в Украйна. Лидерът на ПЕС припомни 2009 година, когато България беше лишена от доставки на газ за две седмици поради конфликта между Русия и Украйна. "За тези две седмици загубите за българската икономика бяха над 200 милиона евро", припомни той. „На някои може да им е лесно географски и обективно да предлагат такива инструменти, но ние смятаме, че това е път в задънена улица и затова настояваме за политически диалог", категоричен бе Станишев.  

На 27 април рожден ден имат

Александър Томов, бизнесмен
Ариф Агуш, бивш депутат
Владимир Карамазов, актьор
Георги Андреев, депутат
Акад. Георги Милошев, геофизик
Калин Милчев, депутат
Николай Николов, член на Комисията за конфликт на интереси
Радослав Лукаев, тенисист
Румен Данов, политик и бизнесмен
Д-р Цветан Ценков, лекар, бивш депута Александър Томов, бизнесмен Ариф Агуш, бивш депутат Владимир Карамазов, актьор Георги Андреев, депутат Акад. Георги Милошев, геофизик Калин Милчев, депутат Николай Николов, член на Комисията за конфликт на интереси Радослав Лукаев, тенисист Румен Данов, политик и бизнесмен Д-р Цветан Ценков, лекар, бивш депута

Предизборно скъпо и неефективно: още пари за субсидирана заетост


Коментар на Зорница Манолова, Институт по пазарна икономика

Правителството одобри още 7.2 млн. лв. от програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" за субсидирана заетост през тази година. Те ще осигурят на 5000 души четиричасов работен ден за срок от 6 месеца в дейности, свързани с ремонт и поддръжка на второкласна и третокласна пътна мрежа, поддържане на гробищa, общински градини и паркове, охрана на общински сгради и училища.

Тази програма е най-мащабният...

Плевнелиев: Винаги ще има запалена свещ за българите на прозореца на папа Йоан XXIII

Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията за канонизирането на Блажените папи Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, която се състоя във Ватикана и беше отслужена от Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът определи деня на церемонията като специален ден за вярващите Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията за канонизирането на Блажените папи Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, която се състоя във Ватикана и беше отслужена от Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът определи деня на церемонията като специален ден за вярващите

Алекс Алексиев: Недопускането ми до изборите противоречи на европейските закони

/КРОСС/ „Явно, че за някои съм неудобен. Не се смятам за опасен, но явно посланието, което водя не е удобно за някого", каза в студиото на „Всяка неделя" независимият кандидат за евродепутат Алекс Алексиев, който не бе допуснат до евроизборите. "До 5 март, когато влезе в сила новия Изборен кодекс аз нямах право да кандидатствам за евродепутат като човек с двойно гражданство", обясни Алексиев. "Законът казва, че трябва да имаш уседналост, но как може да стане това като изборите са на 25 май? Смятам, че всички тези тънки различия нямат нищо общо с европейското правосъдие и закони", категоричен е той. "Моите адвокати смятат, че недопускането ми до изборите напълно противоречи на европейските закони. Трябваше да излъчат моето обръщение по националните радио и телевизия, но това не се случи", заяви Алексиев. В момента Алексиев обжалва решението на съда да бъде елиминиран. Той е категоричен, че ако решението стане окончателно ще обжалва в Европа и тогава ще помисли какво да прави по-нататък от политическа гледна точка.  

В Смолян горди с улица "Келеш"

"Живеете на улица "Келеш"? Стига бе, друго име не можахте ли да измислите?"
Подобни подмятания са се чували дори в Смолян, където една малка и стръмна уличка в кв. "Устово" носи името "Келеш Саващо".
"Много пъти съм обяснявал, че става въпрос за възрожденец, колоритен родолюбец, и че това е просто прякорът му", казва Марко Беширов, който живее на "Живеете на улица "Келеш"? Стига бе, друго име не можахте ли да измислите?" Подобни подмятания са се чували дори в Смолян, където една малка и стръмна уличка в кв. "Устово" носи името "Келеш Саващо". "Много пъти съм обяснявал, че става въпрос за възрожденец, колоритен родолюбец, и че това е просто прякорът му", казва Марко Беширов, който живее на

Плевнелиев: На прозореца на папа Йоан XXIII винаги ще има една запалена свещ за българите (галерия)

Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията за канонизирането на Блажените папи Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, която се състоя във Ватикана и беше отслужена от Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът определи деня на церемонията като специален ден за вярващите Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията за канонизирането на Блажените папи Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, която се състоя във Ватикана и беше отслужена от Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът определи деня на церемонията като специален ден за вярващите

Клисарова отпуска 50 хил. лв. за стажа на 24-ма ученици на борда на "Калиакра" по време на "Тол Шипс"

Министерството на образованието осигурява средства за стажа на 24-ма ученици от Морската гимназия във Варна на борда на баркентината "Калиакра". Децата ще плават по време на международната регата "Тол Шипс", която започва на 30 април в крайморския град.

Стойчо Младенов: Емил Гъргоров разчупва шаблона

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов не спести похвали за играчите си след победата над Черно море. В мач от 35-ия кръг на футболния шампионат ЦСКА победи Черно море с 2:0."Емил Гъргоров може да раз...

Нам Тае-Хи: Корея може да стигне осминафинал

Южна Корея може да достигне до осминафиналите на световното първенство в Бразилия това лято. В това вярва халфът на Леквия Нам Тае-Хи, който се очаква да пътува за Бразилия в средата на юни. 22-годишн...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване