Българският интерес е зависим от македонския вот

 На 27 април македонците ще гласуват в избори 2 в 1 – едновременно предсрочен вот за парламент и втори тур на президентския вот.

 

Доколкото Македония е парламентарна република, по-важни са именно изборите за депутати. А интригата не е в това дали управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" ще спечелят вота – според социологическите проучванията и наблюдателите те ще ги спечелят. Въпросът е каква ще е разликата и дали те ще получат най-малко 62 мандата в 123-местния парламент. А това означава абсолютно мнозинство и възможност ВМРО-ДПМНЕ да сформира правителство без коалиция с най-голямата албанска партия (в случая Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети). Освен това 62-та мандата ще позволи на алчния за власт Никола Груевски не просто да остане в премиерското кресло, но и да засили личната си власт. Въпросът е дали чрез избори и демокрация Македония ще се плъзне към авторитаризъм.

 

И не на последно място това ще означава, че управляващите в Скопие да завъртят на още по-високи обороти провежданата вече политика на антиквизация, която в основата си е антибългарска, макар че засега у нас това не се вижда и присмехулно се възприема само от кичово-комичната й страна. Целта на тази постюгославска доктрина е да се докаже, че сегашното македонско население не е славянско, съответно няма български корени, а е потомък на античния македонски етнос.

 

Никола Груевски дойде на власт на изборите през 2006 г. Оттогава страната е провела общо 9 вота (със сегашните два). Три от тях са предсрочни парламентарни избори. Те са предизвикани от Груевски и партията му с единствената цел да бъде засилена властта и влиянието му. Македония провежда избори "на килограм" и в това отношение е направо рекордьор за Европа (комай бие и Италия по този показател).

 

На един от последните си митинги Никола Груевски призова македонците да гласуват за управляващата сила, за да стигне тя до заветните 62 депутати в парламента и до над 500 000 гласа за президентския й кандидат Георге Иванов. За да постигне това обаче й трябват доста над 28,4% от гласовете, който и вещае едно от последните социологически проучвания. В момента ВМРО-ДПМНЕ има 56 депутати, получени с подкрепата на 438 139 гласоподаватели или на близо 39% от гласувалите на предишните парламентарни избори през 2011 година. Едва ли обаче електоралният потенциал на партията е толкова нисък. Друг е въпросът е дали той ще нарасне до над 500 000 гласа, необходими за 62-та депутати.

 

Управляващите не случайно насочиха политическия процес до избори 2 в 1. И макар в неделя македонците да гласуват за две различни институции, връзката между два вота е съвсем очевидна. На първия тур на президентските избори на 14 април Иванов събра 449 000 гласа срещу 236 000 за еврофила технократ Стево Пендаровски. Това прави разлика от 120 000 гласа. Още тогава редица македонски наблюдатели предрекоха, че такава разлика увеличава шансовете на ВМРО-ДПМНЕ за победа на парламентарния вот. И не случайно Никола Груевски се надява на най-малко 500 000 гласа за Георге Иванов – той разчита те автоматично да се прелеят за ВМРО-ДМПНЕ до заветните 62 парламентарни мандата. Ако обаче Стево Пендаровски намали разлика в президентския вот до по-малко от 50 000 гласа, ВМРО-ДПМНЕ няма как да достигне до желания резултат. Не случайно на последния си предизборен митинг Пендаровски призова македонците да гласуват масово, защото по думите му опозиционно настроените гласоподаватели са цели 40 процента. Сред тях са и албанците от ДСИ на Ахмети.

 

Ако тези 40 процента от избирателите наистина отидат пред урните, това би могла да ограничи налаганата доктрина и политика на антиквизация – или за античния произход на съвременните македонци Тази година би трябвало да приключи реализацията на правителствения проект "Скопие 2014. В рамките на този проект бяха построени паметници на исторически личности, скулптури, фонтани и нови административни сгради в центъра на Скопие. Вече бе издигнат паметник на Александър Македонски, построени са и паметници на цар Самуил, византийския император Юстиниан Първи, Светите братя Кирил и Методи, Климент Охридски, Наум Преславски, Гоце Делчев, Даме Груев, основателите на ВМРО. Почти са готови и немалко престижни административни сгради, които трябва да повдигнат самочувствието на македонците. Впрочем проектът се посреща на нож от граждански сдружения, политически партии и граждани – при близо 28-процентна безработица те го смятат за дразнеща показност и безсмислено помпане на националното самосъзнание. Македонците наричат кумира на антиквизацията Александър Македонски с ироничното АЦО и се присмиват на напъна на властта да придаде цивилизационна и историческа значимост на държавата им.

 

Освен че се гневим на кражбата на история от Скопие, ние също се присмиваме на помпозните обекти в югозападната ни съседка. Само че тези обекти носят невидим засега, но далекобоен антибългарски заряд. Антиквизацията на управляващите в Скопие налага тезата, че сегашните македонци са едва ли не "прапотомци" на империята на Александър Македонски. Малоумността на тази теза личи от факта, че тя прескача цели 20-22 века от смъртта на Александър Македонски до началото на 19 век, когато за пръв път се прокарва тезата за македонизма.

 

Всички знаем какво е македонизмът – доктрината за самостоятелна славянска народност в Македония, която е отделна от българския етнос. Тя се развихри между двете световни войни и разцъфтя в Титова Югославия, където стана официална политика. Един от идеолозите й бе Паскал Кузман. Днес обаче той е идеолог на антиквизацията. Част от нейните радетели са вчерашните привърженици на македонизма. С други думи някогашният антибългарски македонизъм се префасонира в днешната антиквизация. Това съответно обслужва сръбските интереси.

 

Но не само. В момента Македония и Гърция в спор за името на югозападната ни съседка. Спорът изглежда ожесточен и почти неразрешим. Дали обаче е така? Същността на антиквизацията е не просто, че македонците са античен етнос, който е по-древен от българите, но и че се родее с гърците – също античен етнос. Някои политици и общественици в Македония предупреждават, че идеята за някакви потомци на Александър Велики по днешните македонски земи е по същество идея на една зловеща личност в балканската история – на идеолога на гръцката асимилаторска политика в Македония от 19 век Германос Каравангелис. Това е владика от Костурско, който е участвал в обезбългаряването на Егейска Македония, дори е съдействал на турците в изтребването и прогонването на българското население оттам. Дали пък антиквизацията не работи и за гръцкия интерес? И дали не се получава съюз на сръбския и гръцкия интерес срещу българския интерес? От миналото знаем колко трагични са били последиците за нас от такъв съюз.

 

Антиквизацията може да бъде осуетена или поне притъпена, ако в неделя пред урните наистина отидат опозиционно настроените избиратели в Македония. Пикантното в случая е, че немалка част от тях са привърженици на Ахмети. Дали пък българският интерес няма да бъде защитен от македонските албанци? И дали някой е предполагал, че завъртяната рулетката на историята ще спре върху такава комбинация?

 

В този контекст не може да не бъде споменат един македонски политик с български паспорт. По време на сегашната предизборна кампания Любчо Георгиевски ще остане запомнен с две неща. Първо, той посочи "колко са българофилите в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ - над 20". И второ, издигна за водач на една от листите на неговата ВМРО-Народна партия доказан служител на зловещата държавна сигурност на Титова Югославия. Така отпадна и последното съмнение, че съществува топла връзка между Георгиевски и Груевски. Не трябва да се забравя и друго – горещият радетел на антиквизацията Никола Груевски бе издигнат на времето за лидер на ВМРО-ДПМНЕ именно от Любчо Георгиевски и покойната Доста Димовска

Премиерът на Корея даде оставка заради кораба-убиец

Южнокорейският министър-председател напуска поста си, принуден от реакцията на обществото във връзка с катастрофата на ферибота "Севол", на който пътуваха 476 души. Малцина от тях бяха спасени.

Кличко нокаутира австралиец

Световният шампион запази титлите си след победа над Алекс Леапай


"Човешкото барби" тича по плажа, плаши феновете си (видео)

Популярната като „човешкото барби Популярната като „човешкото барби" украинка Валерия Луканова публикува видео в Youtube профила си, което бързо се разпространява в социалните мрежи. В него тя се разхожда по плажа и се снима без грим, което е необичайно за нея. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS За два дни то е събрало над 800

Палестинците никога няма да признаят Израел

 Палестинците никога няма да признаят Израел за еврейска държава, заяви за пореден път палестинският президент Махмуд Абас на съвещание на ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в Рамала, на Западния бряг, предаде АФП.

 

“Никога няма да се съгласим да признаем еврейска държава”, каза в реч Абас в отговор на многократните настоявания на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Абас припомни, че палестинците са признали държавата Израел през 1993 г. Новото палестинско правителство трябва да отхвърли насилието и тероризма, заяви също Абас.

 

Ръководството на ООП обсъжда вчера каква да е реакцията му, след като Израел обяви, че замразява мирните преговори заради решението на Рамала да състави правителство на националното единство заедно с ислямистката групировка Хамас. Резултатът от консултациите ще бъде оповестен днес, посочва АФП.

 

Палестински източници твърдят, че правителството ще възложи на президента Махмуд Абас да опита едностранно да прокара присъединяването на Палестина към международни договори и организации, както и прекратяване на сътрудничеството в сферата на сигурността с Израел.

 

Помирението между организацията Хамас, която от 2007 г. контролира Ивицата Газа, и ООП, водена от партията Фатах на президента Махмуд Абас, която управлява на Западния бряг, беше посрещнато “на нож” от Израел. Израел, както и САЩ и ЕС, смята Хамас за терористична организация.

 

Деветмесечният срок, даден от САЩ, под чиято егида се водят мирните преговори между Израел и Палестина, изтича във вторник. Преговорите бяха възобновени през юли м.г. след тригодишно прекъсване.

Почитаме паметта на апостол Тома

Имен ден днес празнуват Тома, Томислав и Томислава

Премиерът на Южна Корея подаде оставка

/КРОСС/ Южнокорейският премиер Чхун Хон-вон подаде оставка заради реакцията на правителството след трагедията с потъналия на 16 април ферибот с ученици, Ройтерс. "Да запазя поста си би било прекалено голяма тежест за администрацията. Правилното решение за мен е да поема отговорността и да подам оставка", заяви Чхун по време на извънредна пресконференция. До този момент всички членове на екипажа са задържани, като е потвърдена смъртта на 187 души. Над 300 души, повечето от тях ученици и учители, са загинали или са изчезнали и се смятат за мъртви.  

Трети ден издирват Мюмюн, Ширин и Мeрт, отнесени от потопа

Акцията по издирването на телата на жертвите на пороите от края на миналата седмица започна отново.

300 000 души чистиха страната за един ден

 Доброволци от цялата страна се включиха в инициативата „Да изчистим България за един ден”. Според данни на организаторите към 15,30 часа в акцията са се включили 295 784 души, като това не включва данни за хората, излезли да почистят около домовете си. Вчера са били почистени 1622 нерегламентирани сметища.

 

Само в природен парк Витоша са излезли 500 доброволци и са извозили 40 кубика отпадъци.

 

Най-много нерегламентирани сметища са изчистени в Шумен – 171, следван от Велико Търново – 158, и Плевен – 156. Количеството извозени отпадъци е 7069 тона, като тук не са включени данните на Столичната община и Варна.

 

Силистра е първа по активност на хората – 15% от цялото население са излезли, за да се включат в кампанията. С 10 на сто участници втори е Добрич. Търговище и Бургас са трети с 9 процента активност. Следват Кърджали, Кюстендил, Шумен, Пазарджик, Хасково и Стара Загора.

Има пряка връзка между здравето на мъжа и количеството тестостерон в матката на жената

Понижените нива на хормона тестостерон в матката на жената довежда до значително нарастване на риска от сериозни заболявания на по-късен етап от живота на мъжете. Специалисти от Центъра за репродукти...

AT&T копира Google с мащабни планове за бърз интернет

От мобилния оператор обявиха, че обмислят изграждането на оптична мрежа в 100 американски града

Разлог възхвалява вкуса на баницата на специален фестивал

/КРОСС/ Разлог възхвалява вкуса на баницата и организира еднодневен фестивал в нейна чест. Фестивалът на баницата в Разлог ще се проведе на 02.05.2014г. /петък/ от 11:00 часа на площад „Преображение". Това е вторият ден от 6-дневния маратон почивни дни, а фестивала превръща Разлог в най-вкусната дестинация за туризъм. На площада в Разлог жени с 50 годишен стаж в приготвянето на баници ще демонстрират своето майсторство. Те ще разкрият пазени тънкости и тайни при разточване на корите за баница. По време на вкусния празника ще бъдат представени рецепти на различни традиционни баници. Всеки посетител на фестивала ще има възможност да дегустира 10 вида баници, сред тях баница с локум и ябълка, баница със сирене, яйце и масло, баница с булгур, ялова баница и още много сладки и солени изкушения, носещи името баница. Фестивалът на баницата в Разлог за провежда за първа година и се организира по проект „Разгледай, чуй и опитай Разлог!", Договор за БФП № 32/3/3230225/03.10.2013г., финансиран по Стратегията на „Местна инициативна група - Разлог" чрез Програма за развитие на селските райони. Целта на фестивала е да рекламира вкуса и кулинарното разнообразие на територията на община Разлог, като се представят различни сладки и солени баници, коментират от Туристически информационен център „Дестинация Разлог", организатори на фестивала.  

„Газпром”: Строителството на „Южен поток” в България започва през лятото

 През май в България ще започне доставката на тръбите за „Южен поток”. През юни стартират строителните работи на руското крайбрежие, а месец по-късно – на българското. За есента пък е планирано началото на поставянето на тръбите по морското дъно. Това става ясно от прессъобщение, публикувано на сайта на „Газпром”, след съвещание на борда на компанията. На него е обсъдена реализацията на „Южен проект” и на съпътстващите го проекти.

 

„Днес само „Южен поток” може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност”, е казал ръководителят на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от пресслужбата.

 

В съобщението се отбелязва също, че в България в скоро време ще бъде сключен договор за доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на газопровода на българска територия.

 

Без промяна остават плановете за доставка на първите количества синьо гориво до България - края на 2015 г.

 

Още в началото на седмицата изпълнителният директор на „Южен поток България” Игор Елкин съобщи, че строителството на българска територия ще започне през май или юни.

 

В средата на седмица икономическият и енергиен министър се срещна с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. От срещата стана ясно, че ЕС няма да прекратява проекта. Продължават дискусиите по изпълнението на изискванията на газовата директива.

Ренета Инджова: Носих доносите срещу мен на срещата с Орешарски

При срещата ми с Орешарски си носих доносите срещу мен. Машината на статистиката произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова.
През двете години, в които управлявах статистиката, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера. При срещата ми с Орешарски си носих доносите срещу мен. Машината на статистиката произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова. През двете години, в които управлявах статистиката, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера.

Папа Франциск обяви Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци

/КРОСС/Папа Франциск официално обяви Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, предаде Риа Новости. "Провъзлгасявам за светии благословените Йоан XXIII и папа Йоан Павел II и установявам, че във всяка църква те трябва да бъдат почитани като светци в името на Отца, Сина и Светия Дух", каза папата, в присъствието на Бенедикт XVI. Това е първият случай в историята, когато двама папи канонизират заедно, и в същото време церемонията е уникална с тава, че на нея присъстват два живи папи - действащият Франциск и почетния папа Бенедикт XVI.  

Обявяват Йоан Павел II и „българския" папа за светци пред 1млн. вярващи

/КРОСС/ Близо един милион души се очаква да се съберат на площада пред катедралата "Св. Петър" в Рим и близките улици, за да присъстват на обявяването за светци на Йоан XXIII и Йоан Павел II - двама от най-прочутите водачи на католическата църква през ХХ век. Папа Франциск ще канонизира заемалият Светия престол между 1958г. и смъртта си през 1963г. папа Йоан XXIII, известен още като "българския" папа, защото със светското си име Анджело Ронкали е бил папски нунций в София през 1925-1935г. Той има основна заслуга за свикването на Втория Ватикански събор, на който са взети революционни за църквата решения, включително да се сложи край служенето на латински и на антисемитизма в проповедите. Безпрецедентната литургия ще започне в 10 часа местно време (11 часа българско) и на нея символично ще се съберат четирима папи - Франциск, предшественикът му Бенедикт ХVI и двамата канонизирани. Церемонията на площад Свети Петър във Ватикана ще се състои в деня, в който Римокатоличестката църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел II. Властите очакват между 500 000 и 1 милион поклонници от целия свят да се стекат в Ватикана за събитието, предаде АФП. Десетки лидери също ще присъстват на църковната служба за канонизирането на папите. Сред тях ще бъдат българският президент Росен Плевнелиев и бившият монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски. Едновременното обявяване за светци на двама папи е безпрецедентно събитие

Започнаха изборите за президент и парламент в Македония

Близо 1,8 милиона души имат право да дадат своя глас

Април - най-дъждовен от 127 години насам

Рекордни валежи в София и Западна България

Евровотът е тест за постигнатото дотук

 Евроизборите ще са тест за общественото доверие към всичко постигнато до момента от социалистите. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на откриването на кампанията на БСП в София в петък късно вечерта.

 

„За отминалата близо една година свършихме огромна работа – положихме основите за възстановяване на институциите. Подобрихме видимо условията за правене на бизнес. Овладяхме агресивното поведение на монополите. Обърнахме отново поглед към социално уязвимите групи. Елиминирахме полицейско-силовия натиск върху фирмите и гражданите. Дори в условията на инициираните и стимулираните протести запазихме баланса между охраната на обществения ред и опазването на правата на гражданите”, отчете Орешарски. Той напомни, че миналата година по това време страната пак беше в предизборна кампания. По думите му и тогава залогът бил голям – нормализиране на социално-икономическия и политическия живот в страната и връщането на основните демократични принципи в управлението. „В следващите дни ще говорим с българските граждани за това как искаме да променим европейските политики, да ги пренастроим така, че да работят в полза на европейските граждани. Да намалим бюрокрацията и да придадем по-отчетлив човешки образ на европейските институции“, подчерта Орешарски. След това той се обърна към Мартин Шулц с думите, че той е новият лидер на Европа, който ще върне доверието у европейците.

Над 100 ученици на финала в националната олимпиадата по информатика във Варна

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е домакин на финалния кръг на Националната олимпиада по Информатика за ученици 2014. Събитието, което бе официално открито в петък и продължава и до до днес, се организира с подкрепата на Регионалния инспекторат по образование във Варна.

Ренета Инджова: На срещата с Орешарски носих доносите срещу мен

При срещата ми с Орешарски си носих доносите срещу мен. Машината на статистиката произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова.
През двете години, в които управлявах статистиката, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера. При срещата ми с Орешарски си носих доносите срещу мен. Машината на статистиката произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова. През двете години, в които управлявах статистиката, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера.

Станишев и Шулц зоват за ляв завой в ЕС

 Лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев и кандидатът на европейските социалисти за шеф на ЕК Мартин Шулц откриха вчера заедно кампанията за евровота в Румъния ден след като направиха това и у нас. Двамата призоваха за ляв завой в европейските политики.

 

„Радвам се да видя толкова много хора, които сте застанали зад идеята за по-добра Европа и нашия общ кандидат за президент на ЕК Мартин Шулц. Преди една година бях тук, за да покажа подкрепата си за Виктор Понта и за всички вас, защото Румъния имаше нужда от промяна. Сега ни е нужна промяна и на европейско ниво”, заяви Станишев пред 10-те хил. симпатизанти на Социалдемократическата партия в северната ни съседка, които се бяха събрали в залата на „Ромекспо” в Букурещ.

 

Лидерът на ПЕС беше категоричен, че десните са създали

 

Европа на страха

 

и са положили основа за невиждан популизъм и дискриминация, които са били почувствани най-силно именно от румънците и българите. Той подчерта, че именно социалистите са се противопоставили на тази несправедливост. В тази връзка Станишев даде пример с България, която е изпълнила всички условия за влизане в Шенген, но въпреки това не е била приета в единното безвизово пространство.

 

Станишев изтъкна още, че за първи път бъдещият шеф на ЕК ще бъде избран от хората, а не чрез задкулисни политически договорки. Той призова левите избиратели да гласуват следващия месец за една различна Европа – развиваща се, работеща и защитаваща всички нейни граждани.

 

„Искам, след като стана президент на ЕК, младите румънци, които имат добри идеи за бизнес, да могат да ги реализират”, каза от своя страна Шулц в речта си пред членовете и симпатизантите на оглавяваната от румънския премиер Виктор Понта партия. Самият лидер на социалдемократите в северната ни съседка благодари на Станишев и Шулц за подкрепата, която оказвали на страната му, а те пък се ръкуваха с всички кандидати за място в ЕП от формацията му.

 

Преди официалния старт на кампанията Станишев и Шулц се запознаха с

 

един от големите европроекти

 

на северната ни съседка, реализиран от Института по ядрена физика в Мъгуреле. Изграждането на Extreme Infrastrukture – Nuclear Physics (ELI-NP) ще струва близо 300 млн. евро. Когато съоръжението стартира, то ще се занимава с изследвания в областта на ядрената физика и нейните приложения. „Ако всичко върви нормално, в Мъгуреле ще бъде създаден най-мощният лазер в света”, похвали се Понта и не скри амбициите си страната му да получи Нобелова награда след старта на мегапроекта.

 

По-късно през деня Станишев призова лидерите на ЕНП и техния кандидат за шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер да се дистанцират от изказването на Силвио Берлускони, че Шулц играе „ролята на надзирател в концлагер”.

Ренета Инджова: Няма задкулисие. Има пердъсъзлък.

/КРОСС/ „Освобождение нека да го наречем, поради това, че години работех денем нещо, което вечер рушаха. Исках една модерна статистика, която да скъса със синдрома на досегашната машина, която произвежда числа, унищожава хора, краде от ресурса. Тези две години показаха, че може би отлепихме от тази стара машина, но тя едва ли някога ще стане модерна", това заявих Ренета Инджова в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. Припомняме, че Ренета Инджова бе освободена от поста председател на Националния статистически институт (НСИ) поради изтичане на мандата й. „Обществените настроения спрямо статистиката не били добри. Не може в условия на провокации и саботаж да се работи. Аз открих, че няма задкулисие. Има пердъсъзлък. Това са хора без перде. От страна на тези, които наблюдават хора пердъсъз, то това е липса на любопитство. Онова, което се показва днес от страна на политическата класа и от страна на нейните жертви е най-безцеремонното отношение, което някой може да си представи между човеци. Моят авторитарен стил в момента е събрал на едно място най-добрия капацитет и потенциал в статистиката. Така че апелирам да не закачат директорите в тази област, защото иначе ще започне пак да се прави некачествена статистика. Ние тук си играем на статистика, на политика, а в света числата, които произвеждаме, оказват влияние върху бъдещето ни", категорична бе тя. "Моята самокритика е, че не биваше да се захващам

Отличиха д-р Първанова за създаването на фонд "Ин витро"

/КРОСС/ „Искам да благодаря лично на д-р Антония Първанова, която застана зад нас преди години и благодарение на която го има днес фонд"Ин витро", това каза председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова и връчи почетен плакет на д-р Първанова. Сдружение „Зачатие" отбеляза 10 години от създаването си и организира „Ден на репродуктивното здраве". Д-р Първанова поздрави с рождения ден сдружението и с усмивка отбеляза, че днес е и нейн личен празник. „Когато мама ме е родила, нарекла да помагам за раждането на много деца. Невероятна е символиката в този ден, посветен на репродуктивното здраве, отбеляза д-р Първанова и сподели, че цял живот се стреми да следва майчиния съвет . Д-р Първанова получи много поздравления от майките, които й благодариха за инициативността и упоритостта при създаването на фонд"Ин витро". Като евродепутат, д-р Първанова е и съпредседател на работната група на Европейския парламент за репродуктивното здраве на населението и неговото развитие.  

САЩ признаха за отрицателния ефект на санкциите

 САЩ признават отрицателния ефект за западните компании на санкциите срещу Русия, но смятат за необходимо да продължат тези санкции.

Това заяви пред журналисти представителят на Белия дом Бен Родс. 
В събота Г-7 обвини Русия, че не спазва Женевското споразумение за Украйна и я заплаши с нови санкции. 
"Ние разбираме, че има безпокойство относно икономическите последици от засилването на санкциите срещу такава голяма икономика, каквато е Русия, има безпокойство в различни сегменти на частния сектор", отговори Родс на въпрос за лобистките мерки на европейския бизнес, който се обявява срещу икономическите санкции. 
Той посочи, че Вашингтон се надява санкциите да доведат до намаляване на напрежението около Украйна, иначе положението може да стигне до още по-тежки икономически последици от самите санкции, както поясни Бен Родс.
САЩ имат търговски оборот от 26 млрд. долара с Русия, докато оборотът на ЕС с Русия е около 370 млрд. долара. В тази връзка руски експерти отбелязват, че САЩ почти с нищо не рискуват, призовавайки за допълнителни санкции.

Гол мъж скочи от блок в Пазарджик! Жив е!

Гол мъж скочи от блок в Пазарджик. Той се е метнал от долните етажи и видимо няма опасност за живота му.

Мъж се хвърли от блок в Пазарджик

Мъж се е хвърлил от блок в Пазарджик, съобщи агенция "Фокус". Той е паднал върху козирката на блока. Мъжът е жив и в съзнание. На мястото, на бул. "България", са пристигнали линейка, екип на полицията и на пожарната служба и в момента тече операция по спасяването му. Районът е отцепен.

Цветелин Кънчев: Истинските цигани и българи не се продават на избори

Никога не е имало търговия за ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите. Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.
Никой няма право да слага циганите под общ знаменател. Същото важи и за българите. Никога не е имало търговия за ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите. Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Никой няма право да слага циганите под общ знаменател. Същото важи и за българите.

Прибиха член на младежката организация на ГЕРБ

/КРОСС/ "Снощи пред Централата на ГЕРБ беше нападнат и бит без причина член на МГЕРБ. Младежът е пострадал и е освидетелстван от съдебен лекар в „Пирогов". Тревожно е, че потърпевшият е бил проследен на излизане от главния вход на Централата на партията и нападнат в гръб, без да е осъществен какъвто и да било вербален контакт с него от страна на нападателя", това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. "ГЕРБ категорично осъжда бруталния инцидент на насилие, с който започна предизборната кампания. Поради това считаме, че инцидентът е предварително подготвен и зад него стоят единствено политически мотиви", категорични са от партията. ГЕРБ настоя МВР незабавно да разследва инцидента и да разкрие кои са поръчителите на нападението, както и мотивите за извършването му. "Призоваваме министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР да предприемат категорични действия за гарантирането на сигурността на гражданите и опазването на реда в страната по време на предизборната кампания. В същото време изказваме благодарност към служителите от 4 РПУ в София, които незабавно задържаха извършителя на нападението", добавиха те. "За нас окървавяването на предизборната кампания е не само атака срещу ПП ГЕРБ, но и пореден опит българските граждани да бъдат отвратени от политическия процес и по този начин да бъде намалена още повече избирателната активност в деня на вота

Южнокорейският премиер се покая и си тръгна заради "Севол"

Да запазвам поста си в такъв момент е огромно бреме за администрацията и страната. С тези думи южнокорейският премиер Чон Хон Вон подаде оставка. Поводът е трагедията с пътническия ферибот "Севол", превозвал 476 души. Той потъна на 16 април, бяха открити 187 загинали, а 115 са още в неизвестност.

Най-добрият войн е този, който успее да превърне врага в приятел

/КРОСС/ Паулу Коелю, известен бразилски писател: Най-добрият войн е този, който успее да превърне врага в приятел

Видински регион обезлюдява – повишени показатели от исхемична болест на сърцето, както и други сърдечни болести

 Демографската характеристика на област Видин в настоящия момент е крайно неблагоприятна. Отличава се с ниска раждаемост, висока смъртност, висока миграция. Това са факторите, определящи броя на населението и от които се изчисляват показателите за естествения и механичния прираст. И двата показателя за областта са с големи отрицателни стойности. Ако се запазят сегашните тенденции населението на областта ще продължи да намалява и към 2030 година се очаква то да бъде 74 935 души, а към 2050 година да остане само 57 580 души, съобщава директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Териториалното разпределение на населението е крайно неравномерно. Близо половината от населението на Видинска област живее във Видин. В областта има 132 села. 9 села са с население до 20 души, 4 от тях се намират в община Белоградчик, по 2 такива села има в общините Бойница и Димово и едно е в община Грамада. Около 50 села са с население до 100 души, което представлява 38% от селата в областта. Други 30 села са с население от 100 до 200 души, което представлява още 23% от селата. Като се има предвид, че населението в тези села е предимно възрастно, то става ясно, че около 60% от селата в областта са застрашени от пълно обезлюдяване.

Проблемът с обезлюдяването на населението на Видинския регион не е нов. В началото на ХХ век населението на областта е 197 000 души. В края на 2012 година населението на област Видин е 97 536 души или за 110 години то се е стопило наполовина. За един век са настъпили и съществени изменения във възрастовата структура на населението. В началото на миналия век населението под трудоспособна възраст е било 40% , а сега е само 13%. Населението над трудоспособна възраст е било 8%, а сега се е качило на 32%, а населението в трудоспособна възраст е било 52%, а сега е 55%.

По данни на кардиологичното отделение на МБАЛ „Св.Петка“ Видин от началото на годината 57 пациенти са диагностицирани с остър коронарен симптом и са насочени за инвазивна оценка.

17 от тях по спешност

40 по планов порядък 

Сърдечносъдовата смъртност във Видин е изключително висока поради липсата на специализирана болница е мнението на д-р Даниела Макавеева -

Частна кардиология е готова да заработи във Видин с договор към НЗОК - ако обаче получи лиценз от МЗ. Инвестицията само за ремонт на помещенията е за над 2,5 млн. лв

По думите на изпълнителния директор на Българския кардиологичен институт, специализирана кардиологична болница с възможности на инвазивна кардиология няма нито във Видин, нито в Монтана. Най-близкият кардиологичен център е на 250 км от Видин. 

„Мисията на Български Кардиологичен Институт“ за разпространяване на възможностите за по-добър и по-дълъг живот чрез правилна диагностика и навременно лечение в изоставените райони на страната продължава.. Модерното частно здравеопазване е напълно безплатно за хората и гарантира качество непознато до сега. Реалната спешна кардиологична помощ, с европейско качество, за Видин и съседните общини и за Монтанска област е на прага – коментират от Български кардиологичен институт. Задължено е да бъде осигурен достъп на хората до предлаганата интервенционална кардиологична грижа в СБАЛК Видин.“ – добавят от Български кардиологичен институт.

Цветелин Кънчев: На изборите се продават само ганьовците

Никога не е имало търговия за ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите. Това заяви в предаването Никога не е имало търговия за ромските гласове. Истинските цигани и българи не се продават. Те могат да бъдат спечелени с идеи и платформи. Продават се ганьовците и мангасарите. Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Никой няма право да слага циганите под общ знаменател. Същото важи и за българите.

Предстоящи събития за днес

/КРОСС/ София.Президентът Росен Плевнелиев, Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще присъстват като официални гости във Ватикана на канонизирането на Папа Йоан XXIII и Папа Йоан Павел II ще присъстват на официалната церемония по канонизирането на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII за светци. Церемонията на площад Свети Петър във Ватикана ще се състои в деня, в който Римокатоличестката църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел II. В церемонията ще участват държавни и правителствени ръководители от цял свят. На събитието ще присъства и министър-председателят на България (2001-2005 г.) Симеон Сакскобургготски. София. В 12.00 часа председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатът на Европейската народна партия за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер ще посетят метростанция „Европейски съюз. Двамата ще бъдат придружавани от заместник-председателя на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов, водача на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев и заместник-председателя на партията и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова. София. От 12.00 часа Инициативна група граждани и организации от София ще дадат пресконференция на Националния клуб на БТА на тема „Паваж или асфалт в града? Площад „Руски паметник" с нов проект! Три милиона и половина наши /общински/ пари срещу нашето здраве". София.В 15

Козуначен пудинг


Ако сте от онези семейства, в които броят на кзоунаците и боядисаните яйца за Великден многократно надвишава способностите ви да ги изядете за ден-два, значи всяка година след празника се озовавате с една и съща чуденка. Какво да правим с изсъхналия стар козунак? А с яйцата? С последните има много варианти – да се добавят към различни салати, към задушен спанак със сирене, да се сложат дори в баница, като допълнителна плънка. Козунаците обаче не са толкова лесни.

Един от вариантите е...

Гол от кръста надолу се метна от блок в Пазарджик

Мъж е скочил от един от етажите на блок на булевард „България” в Пазарджик, съобщи Фокус.
В момента на мястото на инцидента има линейка, екип на полицията и пожарната.
Мъжът, който е гол от кръста надолу, е скочил от ниските етажи и е паднал на козирката на блока.
Пожарникарите поставят стълба, за да го свалят. Мъж е скочил от един от етажите на блок на булевард „България” в Пазарджик, съобщи Фокус. В момента на мястото на инцидента има линейка, екип на полицията и пожарната. Мъжът, който е гол от кръста надолу, е скочил от ниските етажи и е паднал на козирката на блока. Пожарникарите поставят стълба, за да го свалят.

Рождениците днес

/КРОСС/ Любомир Левчев, поет и писател, бивш председател на Съюза на българските писатели Александър Томов, икономист, председател на Българска социалдемокрация, главен акционер на ЦСКА, бивш вицепремиер Инж. Ариф Агуш, бивш депутат, сътрудник в комисията по икономическа политика и туризъм Владимир Карамазов, актьор Д-р Цветан Ценков, кардиолог, бивш депутат Радослав Лукаев, тенисист Ясен Козев, композитор, председател на УС на „Мюзикаутор" Емил Измирлиев, писател Николай Николов, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Костадин Янев, футболист Цветан Веселинов (Меци), бивш футболист

Вестниците пишат...

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Заклани майка и дъщеря в Джебел - В. Труд - стр. 1, 4Април най-дъждовен от 127 години насам- В. 24 часа - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните страници Строим "Южен поток" през юли В. Труд - стр. 2Кабинетът написа стратегия без разчет за Северозапада- В. Труд - стр. 2Станишев откри кампанията за вота в Румъния- В. Труд - стр. 3Планът „Бареков": Нов кабинет и премиер през ноември- В. 24 часа - стр. 2Станишев: Длъжни сме с победа да кажем че няма връщане назад- В. 24 часа - стр. 3Министерският съвет купува 80 хил. бутилки за вино и ракия- В. 24 часа - стр. 3 ТРУДСтроим "Южен поток" през юлиСтроителството на българския участък от "Южен поток" ще започне през лятото. Това става ясно от съобщение на сайта на руската компания "Газпром". Доставката на тръбите за газопровода у нас ще започне през май. Предвижда се строителството на руска територия да започне през юни, а на българска - през юли. Тези въпроси са били обсъдени на съвещание на ръководството на енергийната компания в Москва. Според "Газпром" скоро ще бъде подписан договорът за доставката на оборудването и материалите, за строително-монтажните работи, обучението на персонала и др. През есента трябва да започне полагането на тръбите по дъното на Черно море, съобщават още от "Газпром"

Обстановката се нормализира, но от понеделник се чакат нови дъждове

Обстановката в България постепенно се нормализира след наводненията, които обхванаха различни части на страната в предходните дни. В неделя сутринта няма бедстващи райони, но опасността от наводнения остава във Видинско, където се очакват още дъждове.

Приемните родители в Разградско предпочитат да се грижат за по-малки деца

В област Разград няма семейства, желаещи да се грижат за деца над 10 години. Повечето от кандидатите за приемно семейство в региона заявяват желание да отглеждат здрави деца между нула и шест години. ...

Задържаха 18-годишен за двойното убийство в Джебел

Полицията задържа 18-годишен мъж за двойното убийство на майката и детето й в Джебел. 18-годишният М.Ш е задържан в 01.00 часа тази нощ. Жителят на Джебел е задържан за срок до 72 часа с постановлен...

Разходките ни правят креативни

Хората стават два пъти по-креативни, когато се разхождат, а не са седнали, констатира американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Екипът на д-р Мерилин Опецо от университета в Сант...

27 април в историята

/КРОСС/ 1124 г. - Дейвид I става крал на Шотландия.1296 г. - Битката при Дънбар: Шотландците са разгромени от английския крал Едуард I.1521 г. - Изследователят Фернандо Магелан е убит в битка на Филипините.1644 г. - В Канада започва да се засява пшеница.1667 г. - Джон Милтън продава авторските права на Изгубеният рай за 10 английски паунда.1810 г. - Лудвиг ван Бетовен завършва прочутото си произведение за пиано На Елиза.1840 г. - Започва се изграждането на Уестминстърски дворец, Лондон.1865 г. - Параходът Султана експлоадира и потъва в река Мисисипи с 2300 души на борда, от които загиват 1700.1881 г. - Александър Батенберг разпуска второто ОНС, уволнява правителството на Петко Каравелов и назначава нов служебен кабинет начело с руския генерал Казимир Ернрот.1908 г. - В Лондон са открити Четвъртите Олимпийски игри.1909 г. - Антиправителствени турски войски влизат в Цариград, свалят от власт султан Абдул Хамид II и султан става брат му Мехмед V.1940 г. - Втората световна война: Хайнрих Химлер издава заповед за строителството на Аушвиц - първият концлагер, предназначен за масово унищожение.1941 г. - Втората световна война: Гърция капитулира пред Нацистка Германия.1945 г. - Втората световна война: Съюзниците отхвърлят предложението на Хитлер за мир и искат безусловна капитулация на Германия.1945 г. - Втората световна война: Финландия е освободена изцяло от германско военно присъствие.1947 г

Гол от кръста надолу мъж скочи от блок в Пазарджик

Мъж е скочил от един от етажите на блок на булевард „България” в Пазарджик, съобщи Фокус.
В момента на мястото на инцидента има линейка, екип на полицията и пожарната.
Мъжът, който е гол от кръста надолу, е скочил от ниските етажи и е паднал на козирката на блока.
Пожарникарите поставят стълба, за да го свалят. Мъж е скочил от един от етажите на блок на булевард „България” в Пазарджик, съобщи Фокус. В момента на мястото на инцидента има линейка, екип на полицията и пожарната. Мъжът, който е гол от кръста надолу, е скочил от ниските етажи и е паднал на козирката на блока. Пожарникарите поставят стълба, за да го свалят.

Неделя след Пасха Томина

/КРОСС/ Според Свещеното предание възкръсналият Христос се явил най-напред на Своята Майка по плът - Пресвета Богородица, Която след погребението Му останала недалеч от Честния Гроб в очакване на великото събитие на Възкресението. След това Господ се явил на Мария Магдалина и на другите жени мироносици, а в неделя вечерта - на Своите ученици и апостоли, без обесилия се Иуда и отсъстващия Тома. Тома бил пламенна личност. Когато неговите съученици възнегодували срещу Христа, че отново тръгва за Иудея, където неотдавна юдеите щели да Го убият с камъни, Тома рекъл: "Да идем и ние да умрем с Него" (Йоан 11:16). Същият преживял особено тежко страданията и кръстната смърт на Учителя си и когато неговите съученици му съобщили, че Христос им се е явил, възкръснал от мъртвите, той повече от радост и възторг, отколкото от съмнение, възкликнал, че докато не види и не осезае лично това преславно чудо, няма да повярва. Правейки задълбочен анализ на това „блажено Томино неверие", както го наричат древните химнографи на днешната служба, свети Йоан Златоуст отбелязва, че Тома, горейки от ревност да проповядва на езичниците за възкръсналия Христос, е искал тази светла проповед за победата на Живота над смъртта да не се основава на разказите на Петър или на другите апостоли, а на неговата лична опитност и преживяване и така неговото благовестническо слово да бъде по-мощно и действено

Осем загинали при пожар в наркоцентър в Алтай

При пожар в рехабилитационен център за наркозависими в Алтайския край на Русия загинаха осем души. Други шестима са ранени, предаде Интерфакс, като се позовава на пресслужбата на местното управление на министерството на извънредните ситуации.

Необичайни контакти през Студената война (за културната пропаганда на Людмила Живкова)


Поглед към българската културна дипломация през 70-те и 80-те години на ХХ век, към опитите да се легитимира режимът, като се пропагандират българската култура и история в контекста на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Публична лекция на Теодора Драгостинова и коментар на Пламен Дойнов предлага порталът "Култура".

Какво е характерно за българската културна пропаганда в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век? Става дума за културни прояви, проведени под...

Бащин урок: Детство без риск е лошо начало на живота

Доста уверен съм по отношение на създаването и купуването на компании, но когато става въпрос за това да съм успешен баща, съм доста по-малко сигурен в себе си, пише британският предприемач Люк Джонсън във Financial Times.

Папа Франциск обяви Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци

Това стана в присъствието на стотици хиляди вярващи от цял свят


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване