Германия изостава по дългия път към електромобилността

ДПА

Норвежкият електромобил “Бъди”. Снимка: фирмен сайт

Правителството на Германия мечтае автомобилният пазар в страната да стане водещ за в световната електромобилност, но засега усилията да убеди гражданите да приемат колите с нулеви емисии изглежда не дават резултат.

Визията за един по-чист, по-безшумен и по-малко замърсен свят с автомобили, които вече не се движат с ограничените изкопаеми горива, остава съблазнителна. Само че повечето германци не са заинтересовани.

В момента планът е следният: на електрическите автомобили ще бъде позволено да използват бус лентите в многолюдните градове, да заемат специални паркоместа и да бъдат обозначени с буквата “е” на регистрационните номера, за да се отличават от бензиновите и дизеловите си еквиваленти.

Въпреки всичко това ентусиазмът за електромобилите в Германия, която обича технологии, е забележително нисък.

Потенциални купувачи се оплакват, че моделите в продажба са скъпи и няма национална мрежа от станции за зареждане. Броят е-колите по пътищата нараства съвсем слабо.

Броят на електрическите автомобили, продадени в световен мащаб, миналата година се удвои до 400 000, според данни на Центъра за соларни и водородни изследвания в Щутгарт. Германия се нарежда на седмо място по продажби на е-коли - доста зад САЩ, Китай и Норвегия.

В Норвегия изцяло електрическият седан Tesla S е най-продаваният автомобил, изпреварващ Volkswagen Golf (обикновен - бел. прев.). Електрическите коли получават големи данъчни облекчения от правителството в Осло.

Анализаторите са единодушни, че такива финансови стимули са най-бързият начин да има повече е-коли по пътищата. Германското правителство обаче засега отхвърля инициативите за компенсиране на електрически ориентираните шофьори.

Nissan продава най-много електрически автомобили по света, следван от General Motors, Toyota и калифорнийският производител Tesla.

Германия ще има много да наваксва, ако трябва да оглави електромобилността. Сега в Германия са регистрирани около 12 000 изцяло електрически коли, както и 85 000 превозни средства с хибридно задвижване - комбинация от електрически мотор и двигател с вътрешно горене. Това е едва 1,6% от регистрираните автомобили.

Берлин обаче държи на обявената цел от 1 милион електромобили по пътищата на страната до 2020 година. Общо 43,9 милиона традиционни автомобили сега се движат по германските улици.

На основните германски автомобилипроизводители - Volkswagen, Daimler и BMW - им отне сравнително дълго време да се ангажират с нашумялата електромобилност и сега са заети с опитите си да наваксат загубените позиции.

Междувременно те ще пуснат общо 16 нови електрически модела, изцяло проектирани в Германия.

Те ще се присъединят към добилите популярност модели като новия BMW i3, наред с електрическата версия на мъничкия Smart и зареждащия се хибрид Opel Ampera на GM. Електрическа версия на бестселъра VW Golf трябва да се появи в магазините това лято.

Дори поддръжниците на електромобилността не могат да отрекат, че колите не излизат евтино, макар цените на батериите системно да намаляват.

Базовата версия на BMW i3 струва 34 950 евро (48 200 долара), а E-Golf - 34 900 евро.

Експлоатационните разходи за един електромобил са по-ниски, отколкото за задвижван с изкопаеми горива, но в сектора са на мнение, че първоначално в основата на търсенето ще бъдат данъчните облекчения за купувачите на цели паркове, инвестиращи в е-коли като превозни средства за персонала на компанията.

Друга болна тема при частните клиенти е рискът да се окажеш блокиран, когато тръгнеш на ваканционно пътуване в район без станции за зареждане.

“Най-голямото нещо против електромобилността е несигурността, предизвиквана от ограничения пробег на превозните средства”, е заключението в доклад на Националната платформа за електромобилност (NPE), правителствен мозъчен тръст.

Тези опасения са по-скоро психологическа бариера, отколкото практическо ограничение.

Според данни на NPE около 80% от германците на трудоспособна възраст изминават максимум едва 40 километра на ден с кола - пробегът на средностатистическия електромобил между зарежданията е от 150 до 200 километра, така че проблемът не изглежда толкова голям.

Пътят към електромобилността ...

Eнергийни гиганти може да препънат политиката на Обама към Путин

Вероятно няма да е правилно да наречем това момент на смирение. По-скоро в случая става дума за лека засечка в грандоманията. Въпросният мъж никога не би си позволил да покаже, че се е поддал на страхопочитание или сплашване, но дори и той се замисли как да оцени огромните мащаби на случващото се пред очите му.

“Мащабът на инвестицията е огромен. Човек дори се бои да изрече тези грамадни числа”, каза руският президент Владимир Путин.

Тази плашещо голяма сделка от 2011 г. - майката на всички петролни сделки - бе скрепена във всекидневната на ваканционната резиденция на Путин в Сочи. Тя свърза “Ексон Мобил” (Exxon Mobil) - най-печелившата американска компания на всички времена - с предимно държавната руска “Роснефт” - най-голямата петролна компания в света.

С тази сделка за 500 млрд. долара двете компании се договориха да добиват газ чрез фракинг в Сибир, да сондират участъци от Северния ледовит океан, по-големи от Тексас, и да изградят огромен терминал за природен газ в руския Далечен изток. “Роснефт” и неговите дъщерни компании пък получиха големи дялове от участъците на “Ексон” в Северна Америка - в Западен Тексас, в петролните полета на Алберта, за дълбоководно сондиране в Мексиканския залив, и огромен дял от природния газ в Аляска.

Нищо чудно, че Путин си призна, че изпитва страхопочитание пред мащабите на това начинание.

Но сделката на “Ексон” не е единствената. Миналата седмица в същия ден, когато съветникът на Обама по националната сигурност Сюзан Райс заплаши Путин със санкции срещу “много важни сектори” от руската икономика, ако той нахлуе още повече в Украйна, шефът на “Роял Дъч Шел” (Royal Dutch Shell) бе гост в резиденцията на Путин и казваше: “Ние имаме силно желание да укрепваме нашата позиция в Руската федерация”.

По-рано британският петролен гигант ВР (British Petroleum) говореше с известен свян за “затъването” си в Русия: неговият шеф американец избяга оттам през 2008 г., страхувайки се за живота си, след като разразилият се спор за операциите на ВР в тази страна доведе до опит за покушение срещу него (чрез отравяне!).

Въпреки това над една трета от петролните и газовите запаси на ВР остават в Русия и същият този шеф, който не толкова отдавна избяга панически оттам, увери този месец акционерите на ВР, че компанията е така тясно свързана с Русия, че може “да играе важна роля като мост” между Москва и Запада в украинската криза. “Взаимната зависимост между Русия като енергиен доставчик и Европа като енергиен консуматор е важен източник на сигурност и ангажиране от двете страни. Това трябва да продължи”, подчерта той.

Разговорите за връзката между енергийните интереси и войната винаги разстройват всички. Сенаторът Ранд Пол, републиканец от Кентъки, беше обвинен в редакционна страница в “Уолстрийт джърнъл” този месец, че е “луд”, след като сп. “Мадър Джоунс” (”Mother Jones”) изрови отнякъде негов запис, в който той свързва войната в Ирак с ролята на вицепрезидента Дик Чейни в петролния сектор на компанията “Халибъртън” (Halliburton).

Повдигането на петролния аргумент все още се смята за неучтив тон във всяка от двете политически партии и Пол се опита да даде заден ход по обвинението срещу Чейни. Но независимо дали това се харесва на някого или не, част от планирането в Пентагона за Ирак в периода след нахлуването е било извършено в офисите в Хюстън на KBR - дъщерна компания на “Халибъртън”. В годините след войната стана ясно, че нейното планиране е започнало още преди атентатите от 11 септември заради недоволство и опасения, че при управлението на Саддам Хюсеин иракският петрол до голяма степен бе откъснат от световния пазар поради политически съображения и заради неефективна държавна петролна компания.

Войната в крайна сметка не превърна Ирак в маяк на ...

Кой се притеснява от твърдата линия на Меркел към Русия?

Моника Раймунт
Ройтерс

Ангела Меркел и Владимир Путин на Петербургския форум. Снимка: официален сайт

В прекрасния парк “Трептов” в Берлин внушителна статуя на съветски войник, стъпил върху нацистка свастика с немско дете на ръце, напомня на германците за дълга им към руснаците.

Вили Керн, пенсионер, дошъл да посети трогателния паметник на 80 000-те войници от Червената армия, загинали в битката за Берлин през 1945 г., гледа към добре поддържаните градини в парка и заявява, че смята руския президент Владимир Путин за диктатор.

И все пак, казва той, Германия трябва да се въздържи да не наказва Русия твърде сурово заради анексирането на Крим и за кризата в Източна Украйна, където насилието продължава да нараства.

“Агресията срещу Русия винаги идва от Запад, Германия трябва да прояви сдържаност”, смята Керн, допълвайки, че мястото на Германия е между САЩ и Русия.

“Защо винаги трябва да налагаме демокрация по света? Гражданите сами трябва да решават”, казва германският пенсионер.

Въпреки силната реторика на канцлера Ангела Меркел и заплахата от икономически санкции срещу Русия, които минават отвъд сегашната забрана за издаване на визи и замразяването на авоари, предпазливата позиция на Керн се споделя и от широката общественост.

Макар че почти половината от германците искат Берлин да служи като мост между Запада и Русия, хората в бившите комунистически източни провинции са по-скептични към засилването на санкциите, показват проучванията на общественото мнение.

Някои от хората все още хранят топли чувства към Русия, а опасенията им се артикулират от леви политици, сред които Грегор Гизи - виден член на партия “Левите”, който обвини Меркел в подкрепа за “фашистите” в украинското правителство.

Ако се прибавят силните бизнес връзки и нарастващото разочарование от САЩ, откакто заради информацията, изнесена от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън избухна шпионският скандал, резултатът е дълбоко раздвоение сред избирателите във връзка с отговора на Берлин.

Около 49 процента от германците искат Берлин да бъде посредник между НАТО и ЕС и Русия, показа този месец проучване на “Инфратест димап”. Едва 45 процента смятат, че Германия би трябвало да застане твърдо на страната на западния съюз.

“Мнозинството от германците искат да застанат между Запада и Русия като мост на разбирателството”, коментира социологът от “Инфратест” Райнхард Шлинкерт. Те нямат желание да влизат в геополитически конфликт с Русия, която би могла да повиши енергийните цени, допълва той. Някои проучвания на обществените нагласи показват, че подкрепата за икономическите санкции е едва 38 процента.

Това отчасти се дължи на бизнеса. С Русия работят около 6200 германски компании, а двустранната търговия възлиза на около 76 милиарда евро. Според фирмите икономическите санкции биха навредили на най-голямата икономика на Европа.

Но не става дума само за пари. До голяма степен става дума и за история, особено в Източна Германия, където критиките към НАТО са по-сурови и където има по-силни очаквания, че Западът трябва да постигне разбирателство с Русия.

Меркел може и да изненада някои от наблюдателите с категоричната си позиция срещу Путин, но както много германци, израснали в някогашния комунистически Изток, тя говори руски и обича Толстой и Достоевски.

Парадоксално, много източногерманци са дори благодарни на бившия съветски лидер Михаил Горбачов за подкрепата му за германското обединение.

“Източногерманците не одобряват това, което Русия прави в Украйна, но и не искат нов конфликт”, казва Александър Рар, председател на германско-руски форум в Берлин. Той освен това е консултант на петролната и газова компания “Винтерщал”, собственост на BASF.

Но не само източногерманците призовават за сдържаност. Няколко бивши канцлери, сред които Герхард Шрьодер и Хелмут Шмит, и двамата социалдемократи, както и Хелмут Кол от консервативната партия на Меркел Християндемократически съюз, разкритикуваха начина, по който се отнася Западът към Путин и Русия.

Тези различия се проявяват и в правителството на Меркел. Консервативната ...

Йоан Павел II - безстрашният

Карол Войтила е избран за папа на 16 октомври 1978 г. Полякът беше провъзгласен за блажен през 2011 г. от наследилия го за глава на Римокатолическата църква Бенедикт XVI. Подобно нещо не се е случвало в историята и? от хилядолетие. Любопитен е и друг факт – именно папа Войтила беатифицира през 2000 г. предшественика си Йоан XXIII. Карол Войтила е избран за папа на 16 октомври 1978 г. Полякът беше провъзгласен за блажен през 2011 г. от наследилия го за глава на Римокатолическата църква Бенедикт XVI. Подобно нещо не се е случвало в историята и? от хилядолетие. Любопитен е и друг факт – именно папа Войтила беатифицира през 2000 г. предшественика си Йоан XXIII.

Касапинът от Джебел планирал трето убийство?

Възможно е двойният убиец от Джебел да е планирал трето убийство. Това става ясно от разказа на една от приятелките на зверски убитата 24-годишна Джейлян.

Споровете за повече пари в новия бюджет започнаха

Споровете за бюджета през 2015 г. вече започват, а министрите са готови с исканията за повече пари. Това става ясно от стенограма на заседание на кабинета, на което се разглежда средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Приемането е първата стъпка от подготовката на бюджета за догодина. В нея се предвиждат малки промени в таваните на Споровете за бюджета през 2015 г. вече започват, а министрите са готови с исканията за повече пари. Това става ясно от стенограма на заседание на кабинета, на което се разглежда средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Приемането е първата стъпка от подготовката на бюджета за догодина. В нея се предвиждат малки промени в таваните на

"Литекс" и "Лудогорец" не излъчиха победител в здрав мач


"Литекс" и "Лудогорец" хвърлиха много усилия в опит да наклонят битката за титлата в своя полза, но не успяха да се победят и завършиха при нулево равенство в Ловеч.

Резултатът е повече в услуга на шампионите, които остават на върха във временното класиране на А група с 5 точки пред съперника си, като имат и мач по-малко.

Оранжевите вече са трети с точка зад ЦСКА, който ги изпревари с победата с 2:0 над "Черно море" по-рано в неделя.

Домакините от "Литекс"...

Домусчиев: Тази точка ни увеличи шансовете за титлата

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред медиите след двубоя с Литекс, че точката може да се окаже шампионска. Раградчани направиха 0:0 в дербито с "оранжевите". "Може ...

Георге Иванов води за президент в Скопие

Втори мандат за президент на Македония най-вероятно ще спечели настоящият държавен глава Георге Иванов, предаде Ройтерс. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на проведения вчера втори тур на президентските избори пред Стево Пендаровски от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, сочат предварителни резултати. Втори мандат за президент на Македония най-вероятно ще спечели настоящият държавен глава Георге Иванов, предаде Ройтерс. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на проведения вчера втори тур на президентските избори пред Стево Пендаровски от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, сочат предварителни резултати.

Пращат писма, ако има опростени дългове

Едно телефонно обаждане от колцентъра на Националната агенция за приходите вече се приема като действие, което автоматично удължава срока за опрощаване на стари задължения по давност от 5 на 10 години.
Това е една от най-честите “хватки”, които прилагат данъчните, за да удължат времето за събиране на задължения от минали години. Едно телефонно обаждане от колцентъра на Националната агенция за приходите вече се приема като действие, което автоматично удължава срока за опрощаване на стари задължения по давност от 5 на 10 години. Това е една от най-честите “хватки”, които прилагат данъчните, за да удължат времето за събиране на задължения от минали години.

Чакаме бум на местен газ през 2016 година

Рекорден добив на местен газ очаква България през 2016 г. Тогава от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението. Това е записано в плана за развитие на държавната “Булгартрансгаз” за периода 2014-2023 г. Предстои той да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулира Рекорден добив на местен газ очаква България през 2016 г. Тогава от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението. Това е записано в плана за развитие на държавната “Булгартрансгаз” за периода 2014-2023 г. Предстои той да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулира

Приятелят на Валя: Жива е!

12 дни след изчезването на красивата медицинска сестра от Бургас Валентина Иванова, приятелят  - полицаят Валентин, продължава да я търси и не губи надежда. 
Валя изчезна в полунощ на 15 април в морската градина. Официалната версия на полицията е, че се е хвърлила в морето, но тялото  още не е открито. Миналия петък водолази търсиха тялото ... 12 дни след изчезването на красивата медицинска сестра от Бургас Валентина Иванова, приятелят - полицаят Валентин, продължава да я търси и не губи надежда. Валя изчезна в полунощ на 15 април в морската градина. Официалната версия на полицията е, че се е хвърлила в морето, но тялото още не е открито. Миналия петък водолази търсиха тялото ...

Софиянци бранят паветата около Руски паметник

Софиянци поискаха паветата около Руски паметник да останат, за да се запази автентичният облик на пространството. Такава позиция изразиха от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, които са започнали петиция за оставането на историческия калдъръм. Причината е, че през лятото общината планира да излее асфалт около Руски паметник.

Холандец размахва пистолет на хазаина си в Ушинци

Бързо производство за незаконно оръжие образува полицията в Разград срещу холандец, заселил се под наем в с. Ушинци. В събота сутринта Марсел Б. размахал пистолет “Смит енд Уесън” по време на поредния скандал с хазаина си Диян К. (49 г.). Униформените били извикани на тел. 112. Когато пристигнали, иззели оръжието. Пищовът обаче се оказал без... Бързо производство за незаконно оръжие образува полицията в Разград срещу холандец, заселил се под наем в с. Ушинци. В събота сутринта Марсел Б. размахал пистолет “Смит енд Уесън” по време на поредния скандал с хазаина си Диян К. (49 г.). Униформените били извикани на тел. 112. Когато пристигнали, иззели оръжието. Пищовът обаче се оказал без...

"Аякс" е шампион на Холандия за 33-и път

"Аякс" стана шампион на Холандия кръг преди края, завършвайки наравно 1-1 при гостуването на "Хераклес". Така "Аякс" събра 70 точки и е недостижим за "Фейенорд", който е втори със 66. Ротердамци разбиха "Камбур" с 5-1 и ще играят в групите на Шампионската лига.

Още 6 месеца платено майчинство

Платеният отпуск по майчинство практически да се удължи с още 6 месеца ще обсъждат във вторник на заседанието на тристранката синдикати, работодетели и правителство. Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, научи в. “24 часа”.
Ако бъде прието реално 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и Платеният отпуск по майчинство практически да се удължи с още 6 месеца ще обсъждат във вторник на заседанието на тристранката синдикати, работодетели и правителство. Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, научи в. “24 часа”. Ако бъде прието реално 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и

Изчезналата Валя свалила 20 кг като ученичка с жестоки диети

Мистериозно такси е обикаляло из бургаския кв. “Лозов”, а шофьорът му е питал къде се намира ул. “Ружа” 22 - адресът на изчезналата медицинска сестра Валентина Иванова. Това е станало на 14 април, ден преди 25-годишната жена да се изпари без следа, твърдят нейни близки.
Съсед упътил шофьора, но забелязал, че колата не спряла на адреса, Мистериозно такси е обикаляло из бургаския кв. “Лозов”, а шофьорът му е питал къде се намира ул. “Ружа” 22 - адресът на изчезналата медицинска сестра Валентина Иванова. Това е станало на 14 април, ден преди 25-годишната жена да се изпари без следа, твърдят нейни близки. Съсед упътил шофьора, но забелязал, че колата не спряла на адреса,

Ученик посякъл с брадва майката и детето в Джебел

Ученик от 12-и клас е посякъл с брадва 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеричка Джейда с брадва. 18-годишният Мерт Мехмед е бил задържан от полицията в 1 часа през нощта в неделя, само 7 часа след като съседи се натъкнаха на полуразложените трупове на майката и детето. Засега Мерт е и единственият заподозрян за кървавата баня.

Реформаторският блок: Избираме не шеста глуха, а първи челен коловоз


С много музика в центъра на столицата започна предизборната кампания на Реформаторския блок за евроизборите на 25 май. 

Коалицията, обединяваща "България на гражданите", СДС, ДСБ, Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, се обяви за единствена алтернатива в българския политически живот в момента. 

Реформаторският блок е единственият евроизбор за България, каза пред събралите се в градинката пред Народния театър симпатизанти лидерът на СДС Божидар Лукарски. Той...

Наш борец поканен за битката на "Тайм скуеър"

Асът от новата вълна таланти на българската свободна борба Георги Вангелов получи покана за двубоя Световен отбор - САЩ на култовия площад “Таймс скуеър” в Ню Йорк. Отборната битка е насрочена за 7 май, организаторите още не са публикували официално съставите и наградния фонд. Ясно е само, че звездата на домакините - олимпийският и двукратен светов Асът от новата вълна таланти на българската свободна борба Георги Вангелов получи покана за двубоя Световен отбор - САЩ на култовия площад “Таймс скуеър” в Ню Йорк. Отборната битка е насрочена за 7 май, организаторите още не са публикували официално съставите и наградния фонд. Ясно е само, че звездата на домакините - олимпийският и двукратен светов

Последните мюсюлмани напуснаха столицата на ЦАР

Въоръжен конвой от 1200 мюсюлмани напусна с 18 камиона столицата Банги

Католическата общност почита двамата нови светци

300 католици от България присъстваха по време на канонизацията на двамата папи - Йоан XXIII и и Йоан Павел Втори - на площада „Свети Петър“ в Рим. 70 от тях са от град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас.

Разгадаха тайната на най-ярката свръхнова галактика

Свръхновата PS1-10afx грее с необикновена сила, защото галактика, стояща между нея и Земята, увеличава светлината й и я прави да изглежда 100 милиарда пъти по-ярка от Слънцето.

18-годишен наркоман убил майката и детето й в Джебел, Джейлян щяла да се омъжва (обзор)

18-годишен ученик е задържан за убийството на 24-годишната Джейлян и 7-годишната  дъщеря Джейда в Джебел. Арестът е станал в 1 ч вчера за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата, съобщиха от полицията в Кърджали. Жестокото
престъпление беше разкрито за по-малко от 24 часа след откриване на двете тела. 18-годишен ученик е задържан за убийството на 24-годишната Джейлян и 7-годишната дъщеря Джейда в Джебел. Арестът е станал в 1 ч вчера за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата, съобщиха от полицията в Кърджали. Жестокото престъпление беше разкрито за по-малко от 24 часа след откриване на двете тела.

Къде е България в класация по мизерия

Индексът на мизерията зависи от инфлацията, банковите лихви, безработицата и ръста на икономиката

Видео: "Атлетико" доближи титлата с труден успех над "Валенсия"


Лидерът в Ла Лига "Атлетико" (Мадрид) направи нова важна стъпка към титлата с трудна победа над "Валенсия" с 1:0 като гост.

В двубоя от 35-ия кръг столичани записаха девети пореден успех в първенството с гол на Раул Гарсия в края на първото полувреме.

"Дюшекчиите" вече имат 88 точки в актива си и 6 аванс пред "Реал" (Мадрид), който е и с мач по-малко.

Срещата започна равностойно, а в 12-ата минута нападателят на "Атлетико" Давид Вия отправи опасен удар от...

Златната цена на лошото планиране

Би било изключително популистко да се изисква политиците да пътуват по работа в чужбина като емигранти - само когато има евтини билети. Би било изключително подозрително, ако медиите не скърцат със зъби, когато видят билет, струващ над 10 000 лева. Та това е 7-годишната пенсия на майка ми! Знам, че звучи сиромахомилско, но знам и цената на парите

Печалби от тираж №34 на Българския спортен тотализатор

"6 от 49", I теглене (7, 17, 23, 26, 34, 42) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 32 по 1301,70 лв. III гр. (4) - 1393 по 29,90 лв. IV гр. (3) - 22 656 по 2,60 лв. Джакпот - 232 831,45 лв. IІ теглене (23, 29, 31, 35, 41, 48) I гр. (6) - няма Джакпот - 1 552 209,64 лв. "6 от 42" (8, 14, 17, 29, 31, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 13 по 1554,20 лв.

Друсат марихуаната със смъртоносен химикал

Марихуана, друсана със смъртоносен химикал, за да бъде по-силна и по-скъпа, вече се продава по улиците в България. Обикновената трева, която е най-лесна за гледане и най-лесно достъпна, се суши и обработва с веществото UR-144, което от 2012 година е забранено.

Пеев: Посвещавам на жена си Боряна 11-ия си гол през сезона за "Амкар"

Затичах се към камера след втория си гол срещу Затичах се към камера след втория си гол срещу "Криля советов", защото исках да го посветя на съпругата си Боряна. Той е общо 11-и през този сезон, което е рекорд за мен. Не успях да го направя директно в обектива, защото камерата се отмести, но посвещавам гола си на Боряна. Това обяви пред "24 часа" халфът на "Амкар" Георги Пеев. С

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" само за три месеца надхвърлила миналогодишната


Само за първите три месеца на 2014г. АЕЦ "Козлодуй" е надхвърлила цялата си миналогодишна печалба, съобщи в интервю за БНР днес директорът на централата Иван Генов.

По негови данни за миналата година печалбата на АЕЦ е 42 млн. лв, а първото тримесечие на тази е завършило с печалба от 64 млн.

Генов заяви, че когато подал оставка от председателския пост през 2009г. АЕЦ "Козлодуй" разполагала с около 150-160 млн. лв. в банките и нямала никакви задължения, а НЕК й дължала...

Бареков: Над 80 млрд. лв. изчезват в ръцете на българските политици

Пътят да помогнеш на хората е само един и той минава през властта. Това разбрах при многобройните си обиколки из страната. За мен тази кампания не е от вчера. Бил съм навсякъде, видял съм толкова много болка. С това послание лидерът на "България без цензура" и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, Пътят да помогнеш на хората е само един и той минава през властта. Това разбрах при многобройните си обиколки из страната. За мен тази кампания не е от вчера. Бил съм навсякъде, видял съм толкова много болка. С това послание лидерът на "България без цензура" и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО,

Сейф ал Ислам пред съда в Триполи

Облечен в синьо затворническо облекло, Сейф ал Ислям беше разпитан пред трибунала от западния град Зинтан, където е държан от бивша бунтовническа милиция откакто бе заловен през ноември 2011 г.

Наркоман убил с брадва майката и детето в Джебел (обзор)

Наркоман на 18 години се промъкнал през терасата, докато Джейлян Юсуф и 7-годишната  дъщеричка Джейда спели. Влязъл, за да краде пари. Гостувал често в дома им, знаел къде са скрити. Носел брадвичка. Младата жена и детето се събудили. Започнала неравна битка. Касапинът посякъл първо майката, после детето, което издъхнало по-късно. Избягал ... Наркоман на 18 години се промъкнал през терасата, докато Джейлян Юсуф и 7-годишната дъщеричка Джейда спели. Влязъл, за да краде пари. Гостувал често в дома им, знаел къде са скрити. Носел брадвичка. Младата жена и детето се събудили. Започнала неравна битка. Касапинът посякъл първо майката, после детето, което издъхнало по-късно. Избягал ...

Бареков: Над 80 млрд. лв. изчезват в ръцете на българските политици

Пътят да помогнеш на хората е само един и той минава през властта. Това разбрах при многобройните си обиколки из страната. За мен тази кампания не е от вчера. Бил съм навсякъде, видял съм толкова много болка. С това послание лидерът на Пътят да помогнеш на хората е само един и той минава през властта. Това разбрах при многобройните си обиколки из страната. За мен тази кампания не е от вчера. Бил съм навсякъде, видял съм толкова много болка. С това послание лидерът на "България без цензура" и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО,

Интернет намалява депресията на възрастните хора

 Хората в напреднала възраст, които редовно сърфират в мрежата, са три пъти по-малко застрашени от депресия, твърдят американски учени.
Изследователи от университета в Мичиган установили, че положителният ефект на интернет е най-силно изразен при възрастните хора, които живеят сами, пише "The Journals of Gerontology: Series B".
За предотвратяването на депресията е решаваща комуникацията, която може да намерите в мрежата, добавят учените. Според техните данни, депресията засяга почти осем процента от американците на възраст над 50 години. В новото изследване са използвани данни, събирани шест години сред 3075 пенсионери, които живели сами в дома си.

Цената на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е ясна през септември

Преговорите с американската компания “Уестингхаус”, по чиято технология ще се строи 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, продължават. До септември трябва да бъде подписан договор за първата фаза на проекта. Това каза директорът на ядрената централа Иван Генов пред БНР. Ако всичко е нормално и финансовите условия са приемливи, трябва да започнат реални дейст Преговорите с американската компания “Уестингхаус”, по чиято технология ще се строи 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, продължават. До септември трябва да бъде подписан договор за първата фаза на проекта. Това каза директорът на ядрената централа Иван Генов пред БНР. Ако всичко е нормално и финансовите условия са приемливи, трябва да започнат реални дейст

Гришо вдигна трета купа в Букурещ

Григор Димитров вдигна третата купа в кариерата си на турнир от АTP. Пред погледа на родителите си и на десетки български фенове в Букурещ той надигра миналогодишния шампион Лукаш Росол (Чех) на финала със 7:6(2), 6:1.

Швейцарски журналист: Отношението към Русия в България е по-различно

 Напрежението във връзка с присъединяването на Крим към Русия и в Източна Украйна кара много хора в Източна Европа, като например Полша или балтийските държави, да се чувстват заплашени, но положението в България е по-различно, коментира кореспондентът на Швейцарското радио и телевизия Марк Леман в интервю по радиото.

В разговор, озаглавен "Защо България проявява разбиране към руската политика в Украйна", Леман отбелязва, че анексирането на Крим е било коментирано в България с относително умерен тон, тъй като, според него, в страната господства руската гледна точка, която гласи, че Русия си връща Крим, върху който исторически има права.

Разсъждавайки върху причините за това, журналистът обръща внимание на историческите връзки между двете страни и на приликите в манталитета, обусловени от славянския
характер на двата народи, близостта на езиците им и общата православна вяра.

Марк Леман посочва, че България е напълно зависима енергийно от Русия, а също и че руски компании развиват значителна по обем дейност в страната. "Връзките се простират и в подземния свят", допълва швейцарският журналист.

Журналистът смята, че членството на България в Европейския съюз и НАТО и предимствата на свободната търговия и европейските фондове не са променили симпатиите към Русия. България беше една от страните, които се възпротивиха на международните санкции срещу Русия, припомня Леман.

Ахелойци не искат пасарелка, а околовръстен път /видео/

Жителите на Ахелой не желаят да се изгражда пешеходен мост /пасарелка/по най-натоварената главната улица на града, стана ясно по време на общественото обсъждане. При представянето на проекта от кмета на община Поморие Иван Алексиев присъстващите в залата на читалището не се съгласиха с идейния проект и настояваха единственият светофар да продължи да функционира. По време на дебатите се намеси и областният управител Павел Маринов, който изрази единното си становище с кмета на Поморие, относно големия трафик. Ахелойци настояват час по-скоро да се предприемат спешни действия от страна на държавата за изграждането на околовръстния път.

С цел да се облекчи трафика на моторни превозни средства прието бе предложението за разширение на пътно кръстовище между улиците „Цар Симеон” и „Слънчев бряг”. На главната улица ще бъде изградено още едно платно, за да може отбиващите превозни средства да не създават големи задръствания.

Това не е решение на проблема и ние го знаем, но все пак е нещо по-добро, заяви Павел Маринов.

 

Видеозапис от общественото обсъждане може да гледате тук.

DSC01877

 

DSC01874

DSC01870

DSC01884

Борисов: Още 3 дни и щях да ви вкарам в Шенген

Година след като падна от власт, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не му стигнали само 3 дни, за да вкара България в Шенген. При откриването на кампанията на партията в "Арена Армеец" Борисов информира близо 14 хиляди избиратели и кандидата на ЕНП за шеф на еврокомисията Жан-Клод Юнкер: "Ако ДПС се бяха съгласили да остана още 3 дни, Година след като падна от власт, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не му стигнали само 3 дни, за да вкара България в Шенген. При откриването на кампанията на партията в "Арена Армеец" Борисов информира близо 14 хиляди избиратели и кандидата на ЕНП за шеф на еврокомисията Жан-Клод Юнкер: "Ако ДПС се бяха съгласили да остана още 3 дни,

Джакпотът пак се надига, мина 1,6 млн. лв.

В днешния 34-и тираж на игрите на Българския спортен тотализатор всички джакпоти оцеляха и още по-атрактивни суми очакват тото късметлиите в четвъртък.

Плевнелиев: България подкрепя европейските решения за Украйна


България подкрепи всички решения на Европейския съвет и на Европарламента, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю по германското радио "Дойчландфунк", цитирано от БНР. Разговорът е посветен основно на отношението на България към кризата в Украйна и към Русия, уточнява българското държавно радио. 

"Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща във времето, когато Великите сили са взимали решения вместо малките държави", посочва президентът в...

Плевнелиев: Национализмът на Русия е очевиден

"Загрижени сме за баланса в Черноморието. Загрижени сме във връзка с темата за "Великите сили" и периферията между тях", посочва българският президент и призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа

Реформаторите започнаха "самотна" кампания за Европарламента

Със сглобяването на огромна синьо-бяла блокова конструкция, мимове и концерт на рок-групата "Фондацията" на открито в градинката пред народния театър "Иван Вазов" в София Реформаторският блок (РБ) стартира своята "самотна" по думите на лидера на ДСБ Радан Кънев битка за представителство в Европейския парламент. Стартът на кампанията бе подгрят от мимове, които по атрактивен начин каниха минувачите на събитието. В ранния следобед започна концертът на най-новата банда на музикантите Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. Техният купон продължи около два часа, след което лидерите на петте партии в Реформаторския блок представиха листата си, водена от председателя на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева "Това са първите избори на Реформаторския блок като коалиция. Ние ще водим самотна кампания – без съюзници, без медии, но няма да отстъпим, няма да заминем", заяви Кънев пред събралото се множество. Той допълни, че реформаторите не са "трета глуха, а първи челен коловоз на европейската политика". По думите му днес българите са изправени пред решителен избор, който залага бъдещето на страната. "Бедността, корупцията, мафията, енергийната зависимост, беззаконието и гнилоча на съдебната система са си тук. Ако ние не излезем и не направим избор, избираме същото", призова Кънев хората да гласуват независимо как. Реформаторският блок е единен и е единствената алтернатива на това, което се случва в момента в България, заяви от своя страна лидерът на СДС Божидар Лукарски. По думите му единствено евродепутатите от РБ ще защитават европейското бъдеще на България. Меглена Кунева посочи, че водещо за тях е опитът, солидарността и бъдещето. Вторият в листата Светослав Малинов от ДСБ каза, че реформаторите представляват най-силните европейски идеи в България. Участваме в тези избори, за да остане Европа в България и България в Европа, добави той. Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов заяви, че са се събрали, за да се изправят срещу лъжата, двуличието, дългите ръце на корупцията и мафията. Исмаилов обяви, че кандидатите на РБ за евродепутати нямат страх, заложили са имената си и ще отстоят тази битка, от която зависи по-доброто бъдеще на страната ни.

Видео: "Манчестър сити" взе още 3 точки и диша във врата на "Ливърпул"


"Манчестър сити" победи "Кристъл палас" с 2:0 като гост и задържа интригата в челото на Висшата лига.

"Гражданите" стигнаха до успеха с попадения на Един Джеко и отличния в този двубой Яя Туре, което ги остави на трета позиция във временното класиране.

Те имат три точки пасив зад лидера "Ливърпул", но са с мач по-малко и по-добра голова разлика от червените, което ги поставя в ролята на скрит фаворит за титлата два кръга преди края на шампионата.

По-рано днес...

Майски Мистерии отбелязват 100 години от завръщането на малоазийските българи

 Двудневно пролетно издание на „Мистериите на Хухла“ ще има на 1-ви и 2-ри май, съобщи писателят и издател Иван Бунков, инициатор и организатор на културния фест. Източнородопското село ще събере отново не само певци, поети и музиканти от балканските страни, но и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци.

Откриването на фотоизложба „Бадемовата Хухла” в селското читалище от 11 часа на 1-ви май ще даде старт на празника. След това гостите ще изкачат хълма Илинденя, където ги очакват гергьовски люлки и пикник със скара. Следобед любознателните могат да разгледат Свелището водопад, Камъните на цар Дарий и Родостица / Калето на Хухла/ или да отидат до тракийските разкопки край село Микро Доксипара в Гърция и вила Армира  край Ивайловград.

Вечерта на 1-ви май в селското читалище от 19 и от 20 часа ще бъде прожектиран документалният филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година с кораби в концлагер на остров Трикери (Гърция), където повечето умират при нечовешки условия. Автор на филма е Георги Дракалиев, внук на Коста Хаджиев, първият изследовател на хухленските родове.

На 2-ри май от 9.30 часа в центъра на селото ще започне кръгла маса на открито „Геноцидът - сто години по- късно”. В нея ще участват посланик Любомир Шопов, автор на документалната книга „Геноцид”, историкът Стоян Райчевски, водещ тв предаването „Прокудени от бащин край” и автор на „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия“, писателят  Георги Петков, носител на наградата „Почетен селянин“ на „Мистериите на Хухла 2013“ за документалната повест „Кървавата 1913“, Иван Бунков,  председател на „Национално движение – Памет за 1913 година“, Елена Костова, секретар на движението, историкът Василка Ташкова, преподавателите Тонка Василева и Светла Караянева, поети, писатели, публицисти, гости на Хухла.

Ще бъдат дискутирани темите: „100 години от завръщането на Малоазийските българи“, „101 години от разорението на Тракийските българи“, „Къде бяха държавата и църквата?“, „Какво остана в историята, в  литературата, в учебниците, в киното, в театъра?“.

Участниците ще изработят и гласуват петиция до Народното събрание, съобщи Иван Бунков. Според него една от най-важните теми е как да направим новия прочит на историята така, че да не се смразяме, а истината да ни просветли, да си простим и да се сдобрим?

Именно как балканските народи заедно се веселят, а не враждуват, ще демонстрират Майските Мистерии на Хухла 2014. На 2-ри май следобед акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу с вселенско надсвирване ще накарат мало и голямо да се хване на нашенско хоро, а гости от Гърция ще редуват сиртаки с ръченица.

На 2-ри май ще бъде връчена и тазгодишната награда „Почетен селянин“ на Мистериите на Хухла. Преди това в кръчмата "Центъра на света" ще има яко надхапване с прясно козе, овче и краве сирене, баници,  ястия от нахут, тахън, лапат, георгьовденско агне, свинско, телешко и риба и скара, сусамки, хухленска баклава и всичко това полято обилно с одринско вино, драмска ракия и козешка бърканица.

Жоро Вратаря остава в Славия

38-годишният страж планира да остане на "Овча купел" и през следващия сезон.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване