България отмени визитата ми под натиск от САЩ и ЕС, смята шефът на Думата

Михаил Миков учтиво го молил да отложи посещението си за есента

ЧЕЗ: Откритите нарушения в одита на ДКЕВР са отстраними

От дружеството обясниха, че констатираните нарушения се дължат на стремежа за минимизиране на разходите, кражбите на ток и посегателствата върху съоръженията


Мним доктор измъкна 2150 лева от баба, за да лекува внука й от свински грип

75-годишна жена от село Плачи дол, община Добричка, е измамена по телефона със сумата от 2150 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР-Добрич.
Вчера около 17.10 часа е получено съобщение от възрастната жена, която около 10.00 часа на същата дата е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, представящ се за лекар. 75-годишна жена от село Плачи дол, община Добричка, е измамена по телефона със сумата от 2150 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР-Добрич. Вчера около 17.10 часа е получено съобщение от възрастната жена, която около 10.00 часа на същата дата е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, представящ се за лекар.

Правителството отпусна 800 000 лв. на крайдунавските общини за борба с комарите

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни трансфери за бюджетите на крайдунавските общини в размер на 800 000 лв. Средствата се отпускат за дезинсекция и преодоляване на разпространението на комарите, кърлежите и други вредни насекоми. Допълнителното финансиране е за общините Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов (област Велико Търново), Белоградчик, Брегово, Видин, Димово и Ново село (област Видин), Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Оряхово и Хайредин (област Враца), Вълчедръм и Лом (област Монтана), Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Левски, Никопол, Плевен и Кнежа (област Плевен), Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово (област Русе), Алфатар, Главиница, Силистра, Ситово и Тутракан (област Силистра). Правителството препоръчва на кметовете на общини да участват и със собствени средства в мерките за дезинсекция.  

Рогозин прелетял инкогнито над България и Румъния?

Самолетът, с който руският вицепремиер Дмитрий Рогозин летя до Приднестровието в петък, е преминал през Румъния и България с измама. Това заяви румънският външен министър Титус Корлъцян пред румънска телевизия, съобщи Франс прес.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Частният самолет, с който Самолетът, с който руският вицепремиер Дмитрий Рогозин летя до Приднестровието в петък, е преминал през Румъния и България с измама. Това заяви румънският външен министър Титус Корлъцян пред румънска телевизия, съобщи Франс прес. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Частният самолет, с който

По-малко българи и румънци в UK след 1 януари

Броят на българските и румънските работници във Великобритания е намалял след отварянето на трудовия пазар в Обединеното кралство на 1 януари.

Етно звучене и повече концерти на A to JazZ Festival

Музикантите на Пако де Лусия ще открият събитието


Брюксел ни даде над 25 млн. евро за младежите

Над 25 млн. евро ще инвестира образователното министерство чрез новата европейска програма “Еразъм+” за 2014 г. Това обяви вчера зам.-министърът на образованието Иван Кръстев по време на представянето . 
Целият бюджет на програмата за 7 години (до 2020 г.) е 14,7 млн. лева. До момента са предоставени проекти за над 38 млн. евро, обясниха от минист Над 25 млн. евро ще инвестира образователното министерство чрез новата европейска програма “Еразъм+” за 2014 г. Това обяви вчера зам.-министърът на образованието Иван Кръстев по време на представянето . Целият бюджет на програмата за 7 години (до 2020 г.) е 14,7 млн. лева. До момента са предоставени проекти за над 38 млн. евро, обясниха от минист

Броят на българите във Великобритания бил намалял

Това сочат оповестените днес официални статистически данни

Откриха стари ценни монети при ремонта на Лъвов мост

Разкопките не могат да продължат, тъй като има опасност за археолозите

Франция разследва употребата на химически оръжия в Сирия


Франция заяви, че проучва доказателства, че сирийското правителство е използвало химически оръжия в 14 случая през последните месеци, съобщи "Ройтерс". Френското правителство изрази опасения, че режимът на Башар Асад все още е в състояние да произвежда химически оръжиявъпреки международната кампания за унищожаване на сирийския арсенал.

"Разполагаме с поне 14 доказателства, според  които през последните седмици са използвани малки химически оръжия, по-конкретно хлор", заяви министърът...

Промишленото производство в еврозоната и ЕС намалява през март


Промишленото производство намалява през март спрямо февруари с 0.3% в еврозоната и с 0.2% в целия Европейски съюз, съобщи "Евростат".  През предходния месец беше отчетен растеж от съответно 0.2% и 0.3%.

Спрямо година по-рано промишлеността в ЕС се свива с 0.1 на сто, докато средният растеж общо за 28-те членки на ЕС е 0.5 на сто. месец по-рано и в двете зони беше отчетен растеж от 1.7% и 2.2%. 
 

Най-голям месечен спад на производството е отчетен в Португалия (-4.8%),...

Северна и Южна Корея - вижте разликите (снимки)

Галерия от снимки показва приликите и разликите между Северна и Южна Корея. Немският фотограф Дитер Лейснер е успял да улови огромните различия в ежедневния живот на народите в двете страни.  В миналото си Северна и Южна Корея са споделяли обща културна идентичност, след това са били условно разделени на комунистически Север и капиталистически Юг. Сега двете страни са коренно различни една от друга. През 2006 г. Лейснер получил официално разрешение да пътува до Пхенян, столицата на Северна Корея, за да заснеме своите фотоси. Няколко години по-късно той се връща на Корейския полуостров, за да фотографира хората в Сеул, столицата на Южна Корея.

ЕЦБ: Ниската инфлация е опасност за икономиката

Упорито ниската инфлация представлява опасност за икономиката на еврозоната и Европейската централна банка трябва да действа, за да я върне към устойчиви нива, обясни икономистът от ЕЦБ Питър Прайт.

Касов бон вади убиец от затвора?

Близките на Ивайло Иванов-Рамбо, осъден на 17,5 г. за убийството на съпругата си Капка Атанасова през 2007 г. Върховните магистрати са се произнесли през юли м.г., а няколко месеца роднините са започнали да подготвят документи за възобновяването му. Тогава обаче разбрали, че материалите от досъдебното производство и най-важните от съдебната фаза липсват.

Йосиф Кобзон агитира за кандидат на БСП, финансовият министър аплодира

"Тази вечер сред нас е един мой приятел – Александър Симов. Той се бори за вашето доверие на тези избори. Като народен представител знам колко е важно да бъдат избирани компетентни личности. Подкрепете моя приятел Сашо”, призова в Пловдив съветско-руският естраден изпълнител Йосиф Кобзон, който пя заедно с ансамбъла на руското вътрешно министерство.   Кобзон, който "по съвпадение" изнасят серия концерти в България точно преди изборите за Европейски парламент, неприкрито даде рамо на кандидата на БСП Симов, който е на осмо място в листата на социалистите, но пък е активно подкрепян от пловдивската партийна организация.   Сред публиката в Пловдив беше лидерът на местните социалисти бизнесменът Георги Гергов, а песните на Кобзон и призивът му за правилно гласуване бяха горещо аплодирани от финансовия министър Петър Чобанов.   Концертът се състоя в палата на Пловдивския панаир, чийто мажоритарен собственик стана Гергов с негласното съгласие на държавата.

Ръст на индустриалното производство през март спрямо година по-рано

С 4,2% нараства индустриалното производство у нас през март тази година спрямо същия месец на 2013 г. На месечна база обаче е...

Осем медала за лекоатлети на „Еврофутбол“ от шампионата по лека атлетика старша възраст

/КРОСС/ Осем медала спечелиха Спортните таланти на „Еврофутбол" на Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки старша възраст, който се провежда на 13 и 14 май на стадион „Хаджи Димитър" в Сливен. Никол Стамболийска, Викториа Тенчева и Петър Пеев се окичиха със златните медали, тримата, заедно с Вержиния Рангелова взеха още четири отличия от първенството. Никол Стамболийска се пусна в нетрадиционната за нея дисциплина от 400 метра и на два пъти коригира личните си постижения. 18-годишната атлетка от Кюстендил стори това в сериите - 58.69 сек, а след това и на финала - 57.78 сек. Това й осигури златото и първа титла за Цветелина Кирилова като треньор. Днес, Никол завърши втора на 200 метра отново с лично постижение - 25.63 сек. В същата дисциплина Мирела Ванчева е 11-та. Злато и бронз взе Викториа Тенчева - Спортен талант на „Еврофутбол" за втора година Тя преодоля препятствията на 100 метра за 14.33 сек. и остави на повече от секунда след себе си друг талант на българския букмейкър - Вержиния Рангелова. Преди дни Вержи грабна титлата от шампионата на атлетите младша възраст и сребърния й медал с лично постижение от 15.58 сек. при по-големите е показател за нейния потенциал. Утре състезателката на „Химик", гр. Костинброд ще представя България на Балканските игри, които са отново в Сливен. В сряда Вики грабна и бронза на 200 метра гладко бягане с време 25.89 сек

Ердоган: Пресата в Турция е свободна

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган атакува много други държави, но защити положението с медиите в Турция, информира в. "Хюриет". "Тези, които казват, че в Турция няма свобода на пресата, трябва просто да погледнат заглавията във вестниците", обърна се Ердоган към депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Наришкин: Вашингтон е оказал натиск върху България да откаже визитата ми

Председателят на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин обяви, че визитата му в България е била отменена под натиск от страна на САЩ и ЕС.   "Мисля, че е било оказано натиск върху нашите български колеги от страна на Брюксел, и най-вече от страна на Вашингтон", каза Наришкин, цитиран от РИА Новости.   Той допълни, че ден преди планираното му посещение в България председателят на българския парламент му е изпратил учтиво и много дипломатично писмо, в което го моли да отложи визитата си за есента.   Наришкин е в "черния списък" на Европейския съюз и затова България му отказа планирана по-рано визита у нас.

По чудо не се взриви газстанция в Пловдив

Пожар в непосредствена близост до газстанция на ул."Царевец" в Пловдив бе загасен малко преди да предизвика голяма беда, предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата.

Кой се ползва от медиен комфорт?

/КРОСС/ Най-често попадащата в медиите партия е ГЕРБ (5218), следвана от БСП (4371), ДПС (2882), "България без цензура" (1792), „Атака" (1553) и АБВ (1131). Най-рядко отразявани пък са НФСБ (408) и ПП „Зелените" (94). Това показват резултатите от изследването на Института за социална интеграция (ИСИ), обявени на пресконференция по повод междинните резултати от Дейност 2 „Медиен мониторинг и мониторинг на предизборната кампания", част от дейността на „Мониторинг на Евроизбори 2014".  Мониторингът се осъществява от екипа на Института за социална интеграция в партньорство с Фондация за европейски прогресивни изследвания и следва три етапа на наблюдение: изборно законодателство, медиен мониторинг и наблюдение на изборния ден. Дейността на „Медиен мониторинг и мониторинг на изборния резултат" се състои от 3 основни компонента - количествен мониторинг на медиите; мониторинг на местните медии и сравнителен анализ на посланията. По компонент 1 - количествен мониторинг са били наблюдавани общо 20 медии.  

Великобритания си призна: Броят на българите и румънците е намалял

Българите и румънците, които са регистрирани на пазара на труда във Великобритания през първото тримесечие на 2014 г., са по-малко, в сравнение с имигрантите от България и Румъния, които са пристигнали на Острова в края на 2013 г. Това сочат официални данни на Статистическия институт във Великобритания. Изследването показва, че през периода между януари и март 2014 г. на пазара на труда във Великобритания са регистрирани 140 000 българи и румънци. За сравнение, между октомври и ноември миналата година броят им е бил 144 000. За същия годишен период през 2012 г. българите и румънците на пазара на труда са 97 000, а между януари и март 2013 г. - 112 000 души. Изследването бе представено официално преди часове. Данните трябваше да проследят дали са се оправдали опасенията, че след падането на ограниченията на 1 януари тази година, пазарът на труда на Острова ще бъде залят от българи и румънци. Числата предизвикаха дебат между депутатите. По-рано днес премиерът Дейвид Камерън коментира, че е „удивително“ колко много имигранти има от старите страни-членки, а не от новите. „Освен, че разби на пух и прах твърденията на Лейбъристите, днешната статистика изобличава лъжата на Партията на независимостта (на известния с враждебните си изказвания към българи и румънци Найджъл Фараж) за имиграцията. Скромният брой на българите и румънците, които са се ориентирали към пазара на труда във Великобритания, контрастират ярко с острата риторика на някои политици от началото на годината. Като цяло, днешната статистика е добра новина за за Великобритания и лоша новина за тези, които представляват заплаха за икономическото ни възстановяване, защото се опитват да върнат часовника назад“, каза Дани Александър от Либералдемократите. Отзвукът в медиите Статистиката намира противоречив отзвук в британските медии. Association Press, например, пише, че броят на българите и румънците през първото тримесечие на 2014 г. се е увеличил с 25% в сравнение със същия период на 2013 г. Рос Тейлър – бивш журналист на The Guardian, който води специализиран блог за влиянието на имиграцията от Източна Европа, написа: „Броят на имигрантите от други източноевропейски страни се е увеличил от 728 000 на 802 000, макар че броят на българите и румънците е намалял. Предполагам, че това се дължи на броя на жените, които са се завърнали на пазара на труда след раждане, а не на нов наплив от имигранти“. HuffingtonPost пък извади в заглавие, че броят на българите и румънците на пазара на труда във Великобритания е намалял, откакто ограниченията за двете страни са паднали в началото на годината. Изданието припомня твърденията на Найджъл Фараж, че от началото на 2014 г. на Острова всяка седмица ще пристигат нови 5000 българи и и румънци. TheGuardian също отбелязва, че напливът на българи и румънци не се е осъществил.

ГЕРБ даде на КС комисията "Плевнелиев"

Цачева: Недопустимо е НС да контролира президента


ГЕРБ внася искане до Конституционния съд заради комисията "Ташева"

/КРОСС/ ПГ на ПП ГЕРБ ще внесе искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционно решението на Народното събрание за създаване на временна анкетна комисия от 08.05.2014 г. Народните представители ще внесат искането в Конституционния съд, на бул. „Княз Ал. Дондуков" днес, 14.05.2014 г. в 14:30 часа. Припомняме, че временна анкетна комисия бе създадена, за да проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и контактите им с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Магдалена Ташева пое председателското място на временната анкетна комисия, която ще разследва и един от последните скандали около президента Росен Плевнелиев.  

ЦИК изобщо не е проверила фактите от сигнала на Протестна мрежа преди да го отхвърли

На свое заседание днес ВАС даде ход на делото по жалбата на Протестна мрежа срещу отхвърления от ЦИК сигнал срещу незаконните билбордове на ПП “Атака” за евроизборите. Съдът ще трябва да се произнесе дали ползването на образа на Волен Сидеров, като лидер на партия и водач на листа за предстоящите избори, върху общите билбордове на ТВ Алфа и националистката партия представляват скрита агитация.

От показанията на свидетелите стана ясно, че ЦИК не е разпоредила проверка по представените в сигнала доказателства, преди членовете й да вземат решение по жалбата на Протестна мрежа. Съдът се увери, че според публикация в сайта “Клуб Z” и свидетелски показания билбордове на Алфа ТВ и ПП “АТАКА“ с изображението на Сидеров и добавен №20 в момента на подаване на сигнала е имало в цялата страна, по АМ Тракия и в цяла София, а от самата партия са признавали наличието на рекламните пана.

Според разпитания представител на ЦИК член на комисията е установил ден след издаване на решението, че „по пътя към морето и вече няма билбордове с подобна агитация”, което явно се оказва достатъчно важен аргумент в очите на ЦИК.

Всички приложени към сигнала до ЦИК материали бяха представени на съда, като бе допълнен и материал от електронното издание “Клуб Z” с информация за точното местонахождение на билбордовете, публикуван след решението на избирателната комисия.

Адвокатът на жалбоподателите Милен Шопов представи пред съдебния състав и извадка от ел. регистър на Съвета за електронни медии, според която телевизията е регистрирана като “Алфа ТВ” и е нейното име не присъства думата “Атака”. “Не е налице основание името на партията да се поставя върху рекламни материали на телевизия, от което е очевидно, че става въпрос за партийни агитационни материали, а не за рекламна кампания на медия или на медийна услуга”, каза юристът.

Адв. Шопов изтъкна, че предизборна агитация не означава непременно материал – от какъвто и да е вид, който задължително съдържа призоваващ към подкрепа текст. „ЦИК твърде буквално, а и очевидно неправилно тълкува разпоредбата на § 1, т. 17 от ДР на ИК, като заявява едва ли не, че няма ли текстов призив за покрепа и/или гласуване, няма агитация по смисъла на ИК”, каза той.

Представляващият Протестна мрежа юрист пледира пред ВАС за връщане на сигнала за ново разглеждане от страна на ЦИК или решение по същество.

Вижте видео и галерия със снимки от внасянето на сигнала в ЦИК преди седмица.

The post ЦИК изобщо не е проверила фактите от сигнала на Протестна мрежа преди да го отхвърли appeared first on Noresharski.com.

Синдикатите видяха прикрита подготовка за нови съкращения в БДЖ

Те искат спиране на действията по съкращения на персонал, които нарушават договореностите между социалните партньори


Волен Сидеров осъди за пореден път СКАТ

Делото бе срещу водещия в ТВ СКАТ Димитър Байрактаров за обиди, клевети и неверни твърдения

Украйна в рецесия, Русия в стагнация

Украйна ще изпадна в рецесия тази година, докато Русия ще бъде засегната от стагнация.

ДПА: Европейският съюз е все още привлекателен на Изток

Десет години след като Европейският съюз (ЕС) осъществи голямото си разширяване на изток, много от новите държави членки представляват всичко, което старите не са. Техните икономики по-скоро растат, отколкото да са в стагнация, а много граждани се чувстват свързани с ЕС, макар че стандартите на живот в страните им все още изостават в сравнение с тези в западните държави.   Тази година 11-те държави от Централна Европа, Балканите и Балтика ще увеличат брутния си вътрешен продукт (БВП) средно с 2,1 процента, докато в еврозоната ръстът ще бъде 1,2 процента, сочат данни на Виенския институт за международни икономически изследвания (ВИМИИ).   "Регионът продължава да расте по-бързо, макар че темповете не са каквито бяха преди кризата", казва изследователят в института Марио Холцнер, специализирал в наблюдението на региона.   Една от причините за растежа е, че Централна и Източна Европа се превърнаха в неотделима част от производствения процес в Европа. Полша, Чехия, Словакия и Унгария са част от германския автомобилостроителен клъстър, а "Форд" и "Дачия" се произвеждат в румънски заводи.   Освен това еврофондовете достигаха размер между 1 и 4 процента от годишния БВП на източните държави членки на ЕС, посочва Холцнер.   Това е една от причините ЕС все още да има положителна репутация в Централна и Източна Европа, смята Данута Хюбнер, либерално-консервативен депутат от Полша в Европейския парламент. "Според нас присъединяването беше ситуация, от която и двете страни бяха печеливши", казва Хюбнер, която е бивш еврокомисар за регионалната политика.   Освен достъпа до европейските фондове, които често бяха използвани за подобряване на обществената инфраструктура, отварянето на трудовите пазари и на университетите на Запад оказа силно положително влияние, допълва тя.   В Полша 89 процента от населението одобрява ЕС, сочат данни на полския Център за изследване на общественото мнение. Във всички източноевропейски държави членки доверието на гражданите в ЕС е по-високо от 31-те процента средна стойност за целия Съюз, показва последното проучване на общественото мнение на Европейската комисия "Евробарометър".   Оптимизмът за бъдещето на блока, както и усещането, че гласоподавателите имат думата в политиката на блока, обаче са неравномерно разпределени сред новите държави членки, показват социологическите анкети. В крайна сметка се оказа, че присъединяването към ЕС не е било лекарство за всички проблеми в тези бивши комунистически пазари.   В Хърватия например, липсата на промишленост направи страната тежко зависима от туризма и съответно - от метеорологичните условия. Тази година се очаква икономиката да изпадне в стагнация, а безработицата да надхвърли 17 процента.   За Словения прогнозата е, че БВП ще се свие с 0,5 процента, показват изследванията на ВИМИИ. "Словения опита да управлява страната с помощта на държавни банки. Това не беше най-доброто решение", коментира Холцнер, обръщайки внимание на прекалено тесните връзки между банкери и политици.   Въпреки силните икономически връзки на Източна Европа със Запада, сегашната криза в Украйна доведе до снижаване на годишните прогнози за растежа в балтийските страни с няколко процентни пункта.   Ключовите валути в региона - полската злота, унгарският форинт, руската рубла и чешката крона - се сринаха, а основните индекси на акциите по-рано тази година паднаха, тъй като инвеститорите се изтеглиха от региона, опасявайки се да не би кризата на източния праг на Европа да се задълбочи.   Конфликтът на Украйна с Русия обаче би могъл в крайна сметка да окаже проевропейски ефект, поне в Полша. Управителят на централната банка там Марек Белка твърди, че променливата ситуация в източната съседка и търговски партньор на Полша е направила по-трудно управлението на икономическите и парични политики и в резултат на това приемането на еврото е станало по-наложително.   Досега Чехия и Полша бяха източните държави членки извън еврозоната, които имаха най-малко желание за присъединяване към нея.   Но оставането извън еврозоната означава и изолиране от текущия процес на вземане на решения за задълбочаване на интеграцията в рамките на валутния съюз, коментира Хюбнер. "Рискът да останем маргинализирани, да останем отвън, очевидно е налице", отбелязва тя.   Въпреки усилията на източните държави членки да се интегрират в европейските пазари и да приемат техните правила, пропастта със Западна Европа вероятно е трайна, казва Холцнер. Така е, защото регионът е в географската периферия на континента и му липсват транспортни коридори и собствени предприемачи. "В това отношение съм леко песимистичен", признава Холцнер.   По БТА

Волен Сидеров осъди тв водещ

Един от водещите на телевизия „СКАТ“ - Димитър Байрактаров, беше осъден от Бургаския районен съд за обиди, клевети и неверни твърдения срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Дарик.
В края на април Бургаският окръжен съд осъди и собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов за обидни изрази и квалификации. Един от водещите на телевизия „СКАТ“ - Димитър Байрактаров, беше осъден от Бургаския районен съд за обиди, клевети и неверни твърдения срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Дарик. В края на април Бургаският окръжен съд осъди и собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов за обидни изрази и квалификации.

КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват да бъдат спрени всички действия за съкращения в БДЖ

/КРОСС/ Председателите на федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа" от железопътния транспорт настояват да бъдат спрени всички действия и разпоредби в посока съкращения на персонала в БДЖ, нарушаващи договореностите между социалните партньори. В своя декларация до министъра на транспорта, инфорамционните технологии и съобщенията Данаил Папазов те заявяват, че се извършва прикрита подготовка за „нова оптимизация на персонала", което е грубо нарушение на договореностите в колективните трудови договори и на социалния диалог. Те допълват, че в момента тази оптимизация е абсолютно необоснована и не се налага от никакви жизнено важни за БДЖ причини. Синдикалните лидери са категорични, че не е нормално близо месец след подписването на колективните трудови договори да се предприемат действия за съкращаване на 700 служители от системата на БДЖ, както се тиражира в медиите. Според тях това води до разрушаване на доверието и до ескалация на социалното напражение сред многохилядния колектив, което пречи на нормалното функциониране на системата. В декларацията синдикалистите изразяват безпокойството си от факта, че като социални партньори за пореден път научават информация за намеренията за драстични промени в структурата на българската железница единствено и само чрез средствата за масово осведомяване

Баждеков: Може да представим новото ръководство след седмица (видео)


Новото ръководство на "Левски" може да бъде представено още през следващата седмица, заяви финансовият директор на сините Константин Баждеков.

Вече е ясно, че на "Герена" ще се завърне бившият футболист и старши треньор Георги Иванов-Гонзо. Той ще бъде в ролята на генерален мениджър и ще разполага със спортно-техническата власт в отбора.

За представянето на ръководството обаче се изчаква преминаването и на последния кръг от първенството през уикенда. Отделно в момента...

СЗО: Депресията е основен проблем сред тийнейджърите

Депресията е на първо място сред болестите за тази възрастова група, а самоубийството е на трето място сред причините за смърт

Отличиха родните най-добри ПР агенции за 2014 г.

Общо 86 проекта на български ПР агенции се бориха за престижните награди на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) тази година. Снощи на...

Миков изпрати съболезнователeн адрес относно злополуката в мина в Западна Турция

/КРОСС/ По повод тежката злополука във въгледобивната мина в Западна Турция председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати съболезнователeн адрес до председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. Председателят на парламента изказва най-дълбоки съболезнования във връзка с трагедията, помрачила турската страна и потопила в скръб много семейства. „Скърбим за жертвите на тази безпрецедентна трагедия. Народът на съседна и приятелска България е дълбоко съпричастен и солидарен заедно с вас в тези мигове на тежки изпитания", пише в съболезнователния адрес председателят на Народното събрание. „В момента най-голяма грижа е съдбата на миньорите, които са все още под земята. Искрено се надявам, че с решителните усилия на спасителните екипи животът им ще бъде спасен", се казва още в писмото. Михаил Миков изразява и своята увереност, че държавните институции в Турция няма да пожалят сили и ще направят всичко възможно, за да облекчат страданията на засегнатите от тежката злополука и за преодоляване на последствията.  

До 16 юни се чака решението за делото на Мюфтийството в Кърджали

Съдията не уважи иска за спиране на съдебното производство

Власт и опозиция в предизборна битка за събарянето на незаконни ромски къщи в Стара Загора

БСП и ГЕРБ влязоха в предизборна битка за събарянето на незаконни постройки в ромското гето в Стара Загора. Кметът на ГЕРБ издаде заповед за събарянето на 42 от 43-те незаконни къщи и насрочи началото на акцията за днес. МВР обаче отказа да осигури охрана и така багерите не успяха да влязат в гетото, а събарянето бе осуетено, показа репортаж на bTV днес. Част от къщите в ромската махала са строени преди 10-15 години. Имат прокарани ток и вода, имат партиди. Получихме писмо от МВР, че акцията трябва да бъде спряна, тъй като не могат да ни осигурят охрана, обясни зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов. На въпрос дали настоящата акция е политически реваншизъм, след като от гетото обикновено гласуват за БСП и ДПС, а местната власт е от ГЕРБ, Николов категорично отрече случаят да е такъв. Процедурите за събарянето на постройките започна още преди две години, веднага след встъпването ни на власт, но това отнема време, заяви Николов. Зам.-кметът не успя да обясни как в незаконните постройки са прокарани ток и вода, как са извадени партиди и как жителите на квартала имат адресни регистрации, които се издават от общината. Спазваме всички законови форми. Не е вярно, че имаме лошо отношение към ромите. Над 750 общински жилища има в общината, като над 90% са дадени на роми, коментира Николов. Според местни представители на „Протестна мрежа“ обаче централната власт саботира местната, тъй като директно отменя нейни заповеди. Никой не ми е дал разрешение да строя, но и никой не ме е спрял. Преди избори идват и ни казват – вие гласувайте за нас и няма да има проблем – ще ви прокараме ток, няма да ви събаряме къщите. Искаме да ни дадат земя или къщи. Ходихме, но казаха, че няма места, разказа един от жителите на квартала. Ние сме си тука, плащаме си тока, плащаме си водата. Никой не ни е разрешил да строим, сами сме си строили, но защо досега никой не е дошъл да ни разруши къщите, къде са осигурени жилищата, където да се настаним. Ние сме седемчленно семейство. За всички сирийци, които идват, има жилища, има къде да ги настанят, а за нас – гражданите на България, които сме тука родени, няма, заяви Германа Герогиева, жителка на квартал „Лозенец“. Има осигурени над 250 места наблизо, могат да си вземат разрешително за строеж и да закупят местата. Тези, които са социално слаби, ще могат да си закупят земята или да вземат отстъпено право на строеж с преференции, посочи Йордан Николов. Жителите на квартала са категорични, че биха се изместили, но само ако местата са законни, за да не им ги събарят отново след няколко години. Въпреки забавянето, постройките трябва да бъдат съборени през юни, уточни зам.-кметът. Ромите в пловдивския квартал „Столипиново“ също са гневни на властта заради събарянето на незаконни магазини. От обещаните градинки, които трябваше да се появят на мястото на съборените магазини, няма и помен. Ромите продължават да продават стоката си на улицата или от превозни средства и се заричат да си построят отново магазинчета. Повечето от тях са категорични, че няма да гласуват. Проблеми с незаконно настанили се роми има и в Кюстендил. В града ще се стигне до премахване на постройки, едва след като бъде изработен устройствен план с място, където ромите ще могат да строят законно, посочи Мая Манолова, чийто избирателен район е Кюстендил. „Нормално е преди премахването им съответната община да помисли какво ще им предложи. Не е нормално през XXI век хора да живеят на улицата, това води до допълнителни проблеми. Тези хора не са паднали от небето”, допълни Манолова.

Съдът дал по-тежка присъда на Златанов за назидание на чиновниците

По-тежката присъда, която съдът даде на бившия шеф на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, е мотивирана с превантивния ефект, който тя би имала върху държавните чиновници. Това става ясно от публикуваните мотиви на Софийския градски съд (СГС) по присъдата на Златанов, който стана печално известен с тефтерчето си за поръчки. На 3 април той получи три години и шест месеца затвор и забрана да заема ръководна длъжност в държавната администрация за период от пет години. Наказанието беше наложено, въпреки искането на прокуратурата за условна присъда. Златанов беше признат за виновен по две от общо трите повдигнати му обвинения – едното е, че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, а второто, че не е разрешил публикуването на решение, с което комисията е установила конфликт на интереси при Димана Ранкова, съветник на Плевнелиев, като по този начин я лишил от правото да обжалва решението по съдебен ред. В мотивите на съдия Андрей Ангелов по присъдата се казва: „Именно така определеното комплексно наказание съдът счете за необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателна и поправителна функции спрямо подсъдимия Златанов, така и да служи като предупреждение и да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност – върху лицата, ангажирани в системата на държавно управление и контрол.“ Необходимостта от налагането на допълнително наказание, с което съдът отнема за пет години правото на Златанов да работи в държавната администрация, е мотивирано с това, че той е злоупотребил с високото доверие, което му е възложено и за това, че е уронил авторитета на КПУКИ и е накърнил държавността. Предвиденото по закон наказание по така повдигнатите обвинения на Златанов е затвор от една до осем години затвор. Съдът обаче е отчел няколко отегчаващи вината обстоятелства. Едното е, че двете деяния са извършени за период от 9 месеца, което влиза в условията на продължавано престъпление. Съдът е отчел и високата позиция в държавната йерархия, която заемал Златанов и това, че с действията или бездействията си може да нанесе вреди, което е „изключително морално укоримо“ и със завишена степен на обществена опасност. В същото време деянията касаят други две лица, които са на „върха на йерархията в системата за социално управление, като тяхното опорочаване в най-висока степен засяга чувството за справедливост и за равнопоставеност на гражданите пред закона, съответно създаденият негативният ефект води до сериозно ерозиране на държавността като цяло“. Съдът не е открил достатъчно смекчаващи вината обстоятелства, като е преценил, че най-лекото наказание не е достатъчно тежко в случая. „В този аспект невисоката обществена опасност на дееца противостои на изключително високата степен на обществена опасност на извършеното от него. Съобразявайки относителната тежест на смекчаващите и отегчаващите отговорността на подсъдимия Златанов обстоятелства, и отчитайки, че за постигане на целите по чл. 36 он НК наказанието следва прецизно да съответства на степента на обществена опасност на конкретното деяние и конкретния деец, съдът съобрази всички индивидуализиращи особености на случая. Воден от това си убеждение, прие, че наказание под средния размер ще съдейства оптимално както за поправянето на дееца, така и за постигане на останалите цели на наказанието“, се казва в мотивите на съда. Съдът цитира и записките в тефтерчето на Златанов. По случая на Димана Ранкова него е записано: „Д.Р. - реш. е било на сайта 4 часа. Сигурно е видяно - да се провери отзвука в Интернет - реакция на журналистите”, „ИФ има да каже нещо;”, „чака се неопр.време;”; „на 7 ноем.- от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат. От проверката с/у Р., да го дам на ИФ/Р.//оригинала е при мен/”; „Решенията за Р. и за президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира и ще се реши (ИФ)”; „Д.Р.+П. - м. още да се изчака”; „Д.Р. - идвала е 2-ри път да си иска резултата, иска достъп до ОИ” и „Р. да се пуска”; „Д. -настоява тя да стане от БНБ”; „Р. - не се качва - чака се”; От мотивите става ясно още, че освен тефтерчето, Златанов е поддържал и файл в компютъра си, който бил озаглавен: „регистър важни преписки.хls”. В графата „нарушител” по случая с Димана Ранкова е записано: „Зам-председател на КФН Д.Р. - да не се пуска на сайта решението за конфликт ИФ”; По случая с президента в тефтерчето си Златанов е написал: „Недопустимо е да стане известно 2-прекратяване”; „Р.П. -сигналът е прекратен - да не се качва в Интернет; няма санкция по закон; чака се - по натам незабелязано - в рубриката прекратени къси мотиви без заглавие /са по сигнал /”, „Президента леко да ги изпратят, (което е задраскано и над него е написано „стоят”) да се прегледа всичко; да се променят спирам - не го пускам въобще”. В таблицата на компютъра по случая е отбелязано: „Президентът Р.П. - да не се пуска на сайта решението за прекратяване – ИФ”.

35-ти Международен майски хоров конкурс старира във Варна

На 15 май 2014 година, Община Варна открива 35-то издание на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, съобщиха организаторите за Moreto.net. В това мащабно международно събитие, което ще протече през дните 15, 16, 17 и 18 май са включени 14 събития – концерти, конкурси, творчески срещи.

Какво е дирижирано раждане?

Обяснява Д-р Динчо Георгиев пред Puls.bg


Учители на бунт заради завръщането на директорка

Десетки учители заплашват да напуснат столичното 4-то Основно училище "Джон Атанасов", а родители се канят да преместят децата си в знак на протест срещу връщането на отстранена директорка, съобщи bTV.
След продължителни съдебни битки, които в крайна сметка приключват в полза на Галина Шипкалиев, която е отстранена от поста преди 4 години, Десетки учители заплашват да напуснат столичното 4-то Основно училище "Джон Атанасов", а родители се канят да преместят децата си в знак на протест срещу връщането на отстранена директорка, съобщи bTV. След продължителни съдебни битки, които в крайна сметка приключват в полза на Галина Шипкалиев, която е отстранена от поста преди 4 години,

47% от британците не искат да са в ЕС

  Броят на евроскептиците във Великобритания вече задмина този на оптимистино настроените жители на острова, които желаят страната им да...

Мирек Тополанек: Кризата в Украйна цели прокарването на "Южен поток"

Решението на проблема е приватизацията на газовата инфраструктура на Украйна, препоръчва бившият чешки премиер


Вигенин: Рисковете пред България във връзка с Украйна са големи

/КРОСС/ "Рисковете пред България във връзка със ситуацията в Украйна са големи и могат да се задълбочат с времето", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на лекцията на министъра пред студентите от Икономическия университет във Варна, съобщи БНР. Според него, анализът не дава ясен отговор какви биха били последиците за туризма у нас. Министърът уточни, че вероятно въпреки ситуацията туризмът ни ще отбележи ръст. "Ние все още не сме убедени какъв ще бъде ефектът върху туризма, тъй като големият брой украински туристи, които имахме миналата година, вероятно ще бъде ограничен този път. Рано е да се каже, няма нужда да създаваме излишни страхове, но все пак хората изтъкват несигурност, курсът на валутата им пада. Една част от тях ще се въздържат от почивка тази година. До месец-два ще има пълна яснота дали би имало намаление на туристите от Украйна", каза Вигенин. Темата ще се обсъжда на 19-и май по време на Съвета на външните министри, важен въпрос е и пътната карта за Украйна, която е реален шанс за стабилизация в страната.  

Георги Марков убит заради любовна афера с Людмила Живкова

/КРОСС/ Българският писател дисидент Георги Марков е бил убит в Лонон, заради любовна афера с Людмила Живкова. Сензационното разкритие прави ген. Олег Калугин в интервю от САЩ за украинския журналист Дмитрий Гордон. Калугин досега твърдеше, че КГБ е дало технически средства на българските тайни служби, за да ликвидират Георги Марков. Казваше също, че това е ставало ъс знането на Тодор Живков. Но за първи път изважда "на светло" версията за любовна връзка на писателя с дъщерята на генералния екретар на БКП. Според него в един момент Марков се наситил на авантюрата и изоставил Людмила, заменяйки я с друга. Това вбесило Живков, който разпоредил тайните служби да накажат Донжуана, опетнил честта на семейството. С желанието на българския партиен и държавен ръководител бил запознат лично ръководителят на КГБ по онова време, а по-късно ръководител на целия Съветски съюз Юрий Андропов. Той обаче отхвърлил категорично възможността съветски аенти да се замесват в "мократа поръчка". Съгласил се единствено съответните отдели в КГБ да окажат "техническа помощ" на българите, които сами да си свършат мръсната работа. Така и станало. Георги Марков е прободен с върха на чадър на 7 септември 1978 г в Лондон, където живее и работи, а на 11 септември умира в болница.И до момента английското раследване не е стигнало до извършителя и поръчитела на престъплението

Джовинко напуска Ювентус

Доста вероятно е крилото на Ювентус Себастиан Джовинко да напусне отбора през летния трансферен прозорец. Това съобщи агентът на футболиста Клаудио Паскуалин. 27-годишният футболист взе участие само ...

ДКЕВР тепърва ще мисли дали да отнема лицензите на ЕРП-тата

До 15-20 дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключат с изготвянето на актовете за установяване на административни нарушения срещу трите електроразпределителни дружес...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване