Летен детски лагер на английски и френски в Апартхотел Лъки Банско

Обучение по английски и френски език в приятна среда и ежедневни активности в планината


Откриха сперма на 17 млн. години

Най-старата и най-добре запазена сперма в света, на 17 млн. години, бе открита в Австралия, съобщиха в сряда учени от университета в Нов Южен Уелс.

Месечната инфлация само 0,3%

 Индексът на потребителските цени за април 2014 г. спрямо март 2014 г. е 100.3%, т.е. месечната инфлация е 0,3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). От декември е отчетена дефлация от 0,5%, а от миналия април тя е още по-висока – 1,6%.

 

През април 2014 г. спрямо предходния месец храните са поскъпнали с 0,4%. По-голямо увеличение на цените е отчетено при зелето – 28,6%, доматите – 10,5%, ябълки ­ със 7,8%, цитрусови и южни плодове ­ с 6,2%.

 

През месеца са се намалили цените на брашното ­ с 0,7%, хляб „Добруджа” ­ с 0,7%, свинското месо ­ с 2,2%, прясната и охладена риба ­ с 1,6%, яйцата ­ с 0,4%, млечните масла и маргарин ­ съответно с 0,5 и 0,8%, слънчогледовото олио ­ с 0,9%, краставиците с 25,9%, листните зеленчуци ­ с 13,1%, захар ­ с 4,3%, газираните напитки ­ с 2,1%, бирата ­ с 0,9%.

 

В групите на нехранителните стоки и услугите са се намалили цените на таксите за събиране и изхвърляне на битови отпадъци ­ с 0,1%, централно газоснабдяване ­ с 3,5%, дървата за отопление ­ с 0,2%, мебелите ­ с 0,7%, готварските печки ­ с 0,6%, газ пропан-бутан и метан за ЛТС ­ съответно с 0,3 и 0,5%, телевизионните приемници ­ с 2,7%, комплексните услуги за почивка и туристически пътувания ­ с 6,5%.

Топлата вода на равни сметки

 След 1 юни клиентите на топлофикациите ще започнат да плащат топлата си вода на равни вноски. Това предвиждат промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влизат в сила на тази дата. Освен за топлата вода тотална промяна има и в начина, по който се изчисляват прогнозните сметки за парното. Друга основна промяна е свързана със сградната инсталация - занапред етажната собственост ще избира между 4 варианта как тя да бъде смятана. Промените допускат и самоотчет на парното.

 

Първоначално измененията в наредбата бяха обнародвани и влязоха в сила на 29 октомври миналата година, буквално няколко дни преди началото на миналия отоплителен сезон. Това предизвика вълна от недоволство сред топлинните счетоводители и топлофикациите. От топло дружествата дори писаха на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че нямат време да адаптират системите си към новите правила. Затова от ведомството промениха датата, в която влизат в сила измененията. А именно - 1 юни. От министерството потвърдиха, че наредбата ще влезе в сила във вида, в който е обнародвана.

 

Така на практика за ползването на топлата вода след тази дата клиентите на топлофикациите трябва да започнат да плащат равните сметки. Според промените в наредбата равната сметка за топлата вода

 

ще се смята като 1/12 от общата енергия

 

на имота за топла вода за миналия сезон, определена от топлинния счетоводител след изравняването. Това 1/12 количество топлина ще се умножава по актуалната цена за топлата вода за съответния месец.

 

И ако определянето на равната вноска е задължение на топлинните счетоводители и топлофикациите, то за смятането на сградната инсталация входовете много бързо трябва да се организират и да си проведат общи събрания. Причината е, че до новия отоплителен сезон те трябва да са избрали по какъв начин ще им се смята сградната инсталация. В наредбата са дадени 4 варианта за това. Първият е, както досега, това да се прави от топлинния счетоводител. И тук обаче има съществена промяна. Тя е, че при изчисляването и вече няма да се взема предвид проектната мощност на сградата, а ще се смята

 

действителната инсталирана мощност

 

Тоест след като от проектната мощност се извадят всички свалени радиатори в апартаментите в дадената сграда.  

 

Другата опция е етажната собственост да плати на фирма, която да изчисли какъв е процентът на сградната инсталация. Третият вариант е етажната собственост да фиксира процент на сградната инсталация. А четвъртият – да си наеме специалист, който в присъствието на топлинния счетоводител и топлофикацията да измери реалния процент на топлината, която се отдава от сградната инсталация.

 

За да могат да станат законни измененията за сградната инсталация, се налагат промени и в Закона за енергетиката. Те вече са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергийната ефективност, който мина през обществено обсъждане. С тях се дава правото на избор на етажната собственост за метода, по който да се смята сградната инсталация. Засега Законът за енергийната ефективност не е в дневния ред на парламента.

 

Именно със свободата да се избира процентът на сградната инсталация са свързани и най-големите притеснения на бранша. От там прогнозират, че ще се стигне до ситуацията от зимата на 2006 г. и 2007 г. Тогава заради ниския процент на сградната инсталация (той беше ограничен между 15 и 30%) се стигна до изключително високи сметки за парно за тези, които не пестят. Не бяха малко случаите, в които се установи, че на радиатор са начислявани такива количества топлина, които той не може да излъчи в никаква случай.

 

Другата пълна промяна ще настъпи от зимата. Тя се отнася за начина, по който ще се правят прогнозните сметки за парното. Досега те се смятаха според това какъв процент от общата топлина, използвана от сградата, е потребил този апартамент през миналия сезон. Така сметката му през този сезон е същият процент от актуалното количество за целия вход за съответния месец.

Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Китай

 Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Китай беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Михаил Миков с г-жа Сун Чунлан, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия и секретар на ККП на град Тиендзин. Сун Чунлан е на посещение в България от 12 до 14 май 2014 г.

 
Председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи, че през тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и изрази увереност, че годишнината ще бъде достойно отбелязана. Следим с интерес развитието на Китай и като приятели се радваме на вашите успехи, подчерта той. Той отбеляза със задоволство, че традиционно добрите и приятелски отношения между двете страни придобиват все по-реални икономически измерения. Тяхното развитие ще бъде възходящо и занапред, подчерта Михаил Миков и уточни, че България очаква подписването на споразумението за износ на месни и млечни продукти, което ще улесни износа на български продукти за Китай.
 
Михаил Миков информира г-жа Сун Чунлан за учредяването преди няколко дни в Букурещ на Парламентарна асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Смятам, че доброто сътрудничество между страните на Балканите ще подпомогне развитието на транспорта и икономиката в региона и ще подобри възможностите за чуждестранни инвестиции, включително и за китайски, подчерта той. Според председателя на Народното събрание инвестициите в инфраструктурни проекти са добра възможност за китайските партньори и като пример за това той даде изграждането на изключително перспективния европейски коридор № 4 от Дунав до Солун. Изграждането на тунела „Петрохан” ще дадe допълнителна стойност на този коридор, добави Михаил Миков.
 
България и Китай са добри партньори и имат стабилна основа, върху която да изградят ползотворно взаимноизгодно сътрудничество, отбеляза на срещата г-жа Сун Чунлан. Тя подчерта, че България е втората страна в света, признала Китайската народна република през 1949 г., и добави, че Китай отдава особено голямо значение на развитието на двустраните ни отношения. По думите й все по-тесните контакти през последните няколко години между законодателните органи на двете страни са допринесли за осигуряването на здрава основа за стимулирането на икономическите връзки и увеличаването на стокообмена. Г-жа Сун Чунлан отбеляза, че Китай проявява интерес към осъществяване на инвестиции в различни области.
 
Г-жа Сун Чунлан представи Тиендзин и подчерта, че той е един от четирите китайски градове на централно подчинение, трети по големина след Шанхай и Пекин и четвърти по население – 12,9 милиона жители. Пристанищният град е със силно развита икономика и е на първо място по вътрешен продукт на глава от населението в Китай.
 
В срещата участваха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов, заместник-председателят на Комисията по външна политика Валери Жаблянов и заместник-председателят на Комисията по здравеопазването Емил Райнов.

Драги отдавна изтърва юздите, последният танц ще са количествените улеснения

ЕЦБ почти изгуби доверието на пазарите, които няма да простят нови празни приказки


РБ и ГЕРБ с консултации за енергийната политика

 Ръководствата на Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ ще проведат консултации по енергийната политика на България, съобщават от пресцентъра на РБ.

Срещата ще се състои на 14 май, сряда, в централата на Изпълнителния съвет на РБ на бул. „Витоша“ 18, като началният ѝ час е 9,30 ч.

На нея ще присъстват говорителят на блока Радан Кънев, членовете на ръководството на реформаторите и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и членове на ръководството на партията.

Откриха сперма на 17 млн. години

Най-старата и най-добре запазена сперма в света, на 17 млн. години, бе открита в Австралия, съобщиха в сряда учени от университета в Нов Южен Уелс. Сперматозоиди от древен вид малка скарида е била ...

"Сините" фенове: Петев е добре дошъл

Феновете на Левски са готови да приемат Ивайло Петев при втория му опит да поеме треньорския пост на "Герена", твърди "Меридиан мач". Както се твърди, скандално съблеченият треньор...

Парламентът не може да отстрани президента, само Конституционният съд може

Няма как Народното събрание да разследва държавния глава. Парламентът може единствено, ако прецени, че има държавна измяна, 25% да внесат въпроса за разглеждане, а след това две трети да гласуват, че ...

Тевес и Кабайеро аут от Мондиала

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея очаквано остави извън състава за световното първенство нападателя на Ювентус Карлос Тевес. Откакто е на поста, Сабея не разчита на голаджията и това не се пр...

Актуална пътна обстановка

Във връзка с настъпването на активния почивен сезон и с цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили на...

Лоран Фабиюс: Жалко, че Обама не реши да удари Сирия

 Сирийският режим е използвал най-малко 14 пъти химически оръжия от края на 2013 г. досега, заяви във Вашингтон френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от АФП.

Разполагаме с елементи, които показват, че в последните седмици отново са били използвани химически оръжия, по-специално хлор, макар и в по-малки количества, каза дипломат номер едно на Париж, който е на посещение в САЩ.

„Разполагаме с надеждни свидетели на използването на химически оръжия, според които от 25 октомври 2013 г. досега Дамаск е прибягнал 14 пъти до химически агенти“, добави той.

Фабиюс съобщи, че френски експерти анализират взети проби.

Франция съжалява, че американският президент Барак Обама не реши да удари Сирия през есента на 2013 г.,

допълни министърът. „Съжаляваме, защото мислим, че това щеше да промени много неща в много отношения. Но това е вече свършен факт и ние няма да градим наново историята“, каза той.

„По онова време ставаше дума за масово използване на химически оръжия. И пак по онова време един голям лидер беше казал, че това е червената линия, която не трябва да бъде прекрачвана“, припомни Фабиюс.

Междувременно генералният секретар на ООН – Бан Ки-мун, съобщи, че

посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия – Лахдар Брахими, напуска поста си на 31 май.

„С голямо съжаление съобщавам, че реших да приема оставката на Лахдар Брахими“, заяви Бан, цитиран от ДПА. „Той се опита да сложи край на тази брутална и все по-влошаваща се гражданска война в Сирия. Той се изправи пред почти невъзможни за преодоляване препятствия. Но той продължи да полага усилия с голямо търпение и вещина“, посочи генералният секретар на ООН.

На свой ред Брахими благодари на Бан за подкрепата и призова Съвета за сигурност и международната общност да направят всичко по силите си, за да спрат конфликта. „Сигурен съм, че кризата ще приключи. Въпросът е колко още убити и колко още разрушения ще има“, каза Брахими.

От повече от година Брахими не криеше намерението си да се оттегли от поста си, отбелязва Ройтерс. Той успя да накара сирийското правителство и сирийската опозиция да седнат на два пъти на масата на преговорите в Женева, припомня АП. Трети кръг на преговорите обаче така и не се състоя. Брахими наследи на поста бившия генерален секретар Кофи Анан, който е негов отдавнашен приятел.

Бан Ки-мун все още не е взел решение кой ще е приемник на Брахими, допълва ИТАР-ТАСС. За евентуални приемници се сочат бившият премиер на Австралия Кевин Ръд, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, бившият министър на външните работи на Тунис Камел Моржан и видният британски дипломат Майкъл Уилямс, допълва руската агенция. Последният помогна за уреждане на конфликта в Южен Ливан през 2006 г.

"Дженерал електрик" се готви за "Алстом"

 Американският гигант "Дженерал електрик" (General Electric) е в преговори с френските инвеститори, за да им отстъпи участие в дейностите на Алстом във ветро- и хироенергентиката, в случай, че успешно придобие енергийния отрасъл на френския производител, научи във вторник АФП от източник, запознат с въпроса.
"Разговорите са в ход" с "потенциалните френски инвеститори", каза източник пред АФП, като отбелязва, че се обсъжда и евентуалната продажба на "миноритарните дялове".
"Дженерал Електрик" неотдавна предложи на френския производител на електрически турбини и свръхскоростните влакове ТeЖeВe (TGV) 12,35 милиарда евро за енергийния й отрасъл, пожелан също и от германския концерн "Сименс" (Siemens). Френското правителство поиска да подобри офертата, определяйки я като недостатъчна.
Френският икономически ежедневник "Лезеко" (Les Echos) съобщи миналия петък, позовавайки се на правителствен източник, че френското правителство би искало дейностите в областта на вятърната енергетика да се поемат от "Арева" (Areva) в случай на успех на офертата на "Дженерал електрик".
В писмо края на април до президента на Франция Франсоа Оланд, главният изпълнителен директор на "Дженерал електрик" Джеф Имелт заяви, че е готов да " посрещне френски инвеститори" в капитала на своята хидроенергийна дейност, както и да "разгледа всяко предложение за придобиване на акции от френските инвеститори във ветрогенератори (на сушата и в крайбрежните води) на Алстом.
Съветът на директорите на Алстом си даде срок до края на май, за да разгледа офертите за изкупуване на дейностите на компанията, въпреки че вече изрази своите предпочитания към "Дженерал електрик".
В предварителното си предложение "Сименс" оцени между 10,5 и 11,00 милиарда евро енергийния портфейл на Алстом и предложи да отстъпи на френската компания по-голямата част от своите дейности в транспорта. Тази опция се ползва с подкрепата на френския министър на икономиката Арно Монтенбур, пише АФП

6 необичайни фобии, причинени от природата

Анкраофобията представлява неописуем страх от ветрове


Рушат мавзолея на Георги Димитров за толкова дни, за колкото го построяват

В източния блок има само три такива мавзолея - след Москва и Пекин София става третата социалистическа столица, която може да се похвали с такава забележителност. Построяването му трябва да утвърди идеята в комунистическите режими по това време за култ към личността.

прочети повече

Бременните шофьорки попадат по-често в ПТП

 Бременните жени шофьори почти два пъти по-често попадат в пътно-транспортни произшествия, сочи изследване на учени от канадския университет в Торонто, цитирано от от в. "Лос Анджелис таймс". 

Причина за разсеяността при бъдещите майки са признаци на токсикоза, умора, безсъние, болки в ставите и в гърба. Всичко това заедно, отвлича вниманието от пътя. Изследователите са проучили повече от 500 000 шофьорски досиета на участнички в експеримента, които живеят в Онтарио. Стигат до заключението, че преди настъпването на бременността, дамите попадат в пътни инциденти средно 227 пъти годишно (на 500 000 души), а с настъпването на деветмесечния период броят на произшествията нараства до 323.

Нова мода в автокражбите – вземат гумите с джантите

 Кражбата на автомобилни гуми заедно с джантите се оказва новият хит в автокражбите. 

Всеки ден поне по няколко семейства намират колата си на трупчета, съобщава Нова ТВ.

Оказа се, че само за месец в София са регистрирани над 45 такива случая.

Доходността на този вид кражби идва от факта, че гумите няма как да бъдат разпознати след кражбата, а застрахователите много рядко покриват разходите за разглобяеми части, каквито са гумите и джантите.

"Союз TMA- 11M" се приземи в Казахстан

Спускаемият апарат "Союз TMA- 11M" с международен екипаж на борда се приземи в казахстанската степ, съобщи Центърът за управление на полетите.

Fitch: Расте делът на лошите кредити на европейските банки

Обемът на лошите заеми скочи с 8,1% през 2013 г. до малко над 1 трлн. евро в сравнение с 2012 г., а провизиите са достигнали 570 млрд. евро


Четирима загинаха в катастрофи за 24 часа

За изминалото денонощие в София са станали две тежки катастрофи


Честит Рожден ден Алекс!

 Klassa.bg поздравява Александър Ганчев за Рожденният му ден днес.
С пожелание ,за здраве, щастливо и безгрижно детство, много радост.  Весел и  усмихнат да си , мило и красиво дете, обичан и грижовен.Отличник в училище ,първенец в спорта,Благословен да си от Бог за всичко ,с което се захванеш..!
Поздрав от всички твои Близки, семейство, роднини.!
Прекрасен ден днес скъпи мой скъпи наш Алекс!

Ако смятате, че неандерталците са били тъпи и примитивни, помислете пак

Широкоразпространеното схващане, че ниското интелектуално развитие на неандерталците е причина те да изчезнат, изместени от по-високо развитите предци на съвременните хора не се подкрепя от научни док...

Икономическият университет на Варна става на 94 години

Днес варненци имат повод за празник - Икономическият университет навършва 94 години, основан на 14 май 1920 година. Той е първото висше търговско училище в България.Тържеството по случай празника ще з...

На база "думи" Корнелия Нинова казва: В село Габра не дават направления на симпатизанти на БСП

Отказ от даванена направления и три лева вместо един потребителска такса – това е реалността в елинпелинското село Габра за хора, които симпатизират на БСП, твърди червеният депутат Корнелия...

САЩ санкционираха пет длъжностни лица от ЦАР

Причината е насилие и нарушаване на човешките права


Рангел става говорител на партия "Елит" в "Столичани в повече"

На пресконференция на “Елит” Праматаров (Любомир Петкашев) ще обяви официално, че героят на Любо Нейков - Рангел Чеканов, става говорител на партията. Това ще стане в епизода на сериала тази вечер.
Междувременно Елеонора (Евелин Костова) предлага на Пепи (Петьо Петков-Шайбата) да се видят. Причината е, че Камелия (Даниела Стамова) е разкрила истин На пресконференция на “Елит” Праматаров (Любомир Петкашев) ще обяви официално, че героят на Любо Нейков - Рангел Чеканов, става говорител на партията. Това ще стане в епизода на сериала тази вечер. Междувременно Елеонора (Евелин Костова) предлага на Пепи (Петьо Петков-Шайбата) да се видят. Причината е, че Камелия (Даниела Стамова) е разкрила истин

Банкерските премии - най-много два пъти над основната заплата

Най-много два пъти над постоянната заплата могат да бъдат бонусите и премиите, които се раздават в банковия сектор. При това тази граница ще се достига в изключителни случаи, само при решение на квали...

Жълт код заради гръмотевични бури и градушки

Жълт код е обявен за 14 май в Северозападна и Централна Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за 7 области: Видинска, Монтанска, Врачанска,...

Калфин: Украйна години наред ще бъде нестабилна и ние ще сме потърпевши от липсата на "Южен поток"

„Южен поток” е важен проект, който предишното правителство неглижира, а настоящото отказва да работи по него. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин на среща с жители...

Над 200 са жертвите на аварията в турска мина

Броят на загиналите миньори в Турция надхвърли 200 души, предаде АФП. Както съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, жертвите са 201, а още стотина се намират под развали...

Как да изберете между две предложения за работа

Съветите, които ще ви насочат да вземете по-лесно решение


Над 200 са жертвите на аварията в турска мина

Над 200 миньори са загинали след срутване на мина в провинция Маниса в Западна Турция, предаде Кросс.

По думите на министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, жертвите са 201, а още стотина се намират под развалините. Според него, в момента на инцидента, под земята са били 787 миньори.

Рухването на мината в област Сома било причинено от експлозия след късо съединение, съобщи губернаторът на областта.

 

 

Продължава делото за иска на мюфтийството за Историческия музей в Кърджали

Днес, от 11:00 часа, в Окръжния съд в Кърджали е насрочено поредното заседание по иска на Мюсюлманското вероизповедание за собствеността върху сградата на местния Исторически музей, предаде БГНЕС. ...

Харта за цифровите права - каузата на Зелените

Харта за цифровите права – това е една от основните цели кандидатите за европейски депутати на Зелената партия Атанас Чобанов, който е основател на сайта за разследваща журналистика &bdq...

"На Земята идват извънземни и променят света. Как?" Има още време да изпратите своето съчинение

Поради огромното желание на още деца да изпратят своето съчинение на тема: "На Земята идват извънземни и променят света. Как?" Actualno.com удължава срока за участие. Може да изпратите своят...

Възпоменаване смъртта на Екзарх Стефан I Български

Екзарх Стефан I е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка, Смолянско в семейството на поп Георги Шоков. През 1893 г. завършил Богословското училище в Самоков, след което и Духовната академия в К...

Над 200 души загинаха след експлозия в турска мина

Блокирани остават още 200 миньори, евакуирани са над 360


Израел се обявява за независима държава

Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две произведения изиграват значителна роля за утвърждаването ...

Сряда идва с дъжд и гръмотевични бури

Днес ще се развива купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места, главно в Западна България и централните райони на Северна България, валежите ще с...

Нитратите в зеленчуците ни са 10 пъти над допустимото

Салатите, спанакът, марулите и зелето са най-уязвимите


Люба Пашова с нова роля в Сатирата, пази я в тайна

Съвсем скоро ще стане ясно каква ще е новата роля на журналистката, която е и актриса в Сатиричния театър. Засега обаче Люба Пашова не издава подробности, защото е много суеверна. От 12 юни тя започва да води вечерните студиа на световното първенство по футбол. Освен спортни коментари в тях ще има и много музика. Ще бъдат избрани и новите Мис Съвсем скоро ще стане ясно каква ще е новата роля на журналистката, която е и актриса в Сатиричния театър. Засега обаче Люба Пашова не издава подробности, защото е много суеверна. От 12 юни тя започва да води вечерните студиа на световното първенство по футбол. Освен спортни коментари в тях ще има и много музика. Ще бъдат избрани и новите Мис

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване