Информационната кампания на ЦИК е слаба

София /КРОСС/ Информационната кампания на ЦИК е слаба и няма ефективен диалог между Обществения съвет и ЦИК. Около това мнение се обединиха членове на Обществения съвет към комисията.Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда ЦИК не е обяснила добре начина на гласуване с новата бюлетина, поради което се разпространява слух, че номерата от долния десен ъгъл могат да се използват за проследяване на вота. Опасенията, че вотът на избирателите може да се проследи по номера на бюлетината в долния десен ъгъл, са напълно неоснователни, обясни Цонева.„Една от най-разпространените в момента манипулативни стратегии, която купувачите на гласове и контролиращите вота използват, е следната. Карат избират да преписват този 8-цифрен номер и да им го показват след гласуването. Така им внушават, че номерът е проследим. Т.е., че тайната на гласуването им не е гарантирана. Това е манипулативна стратегия - номерът се отделя, слага се в тъмна кутия и е недостъпен за проследяване", добави тя.Отбелязва се също, че секционните избирателни комисии нямат указания как да отчитат преференциите, а в момента се подменяли масово членове на секционни комисии и те ще се явят необучени в неделя. Такъв пример е Перник. На места обученията на секционните комисии са проведени на високо ниво, както в Благоевград, а в Монтана било проформа, обясниха наблюдателите. „Това не е дефинирано само от нашата организация, от нашите наблюдатели

Изложба и представяне на книгата: Holidays Аfter the Fall

 Представяне на книгата „Holidays after the Fall – Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia”с участието на авторите: Елке Байер, Анке Хагеман и Михаел Зинганел (Берлин, Виена). Дискусията ще се проведе на английски и на български език. 

Изложбата „Ваканция след края на сезона“ включва различни снимки и архивни материали от емблематични морски курорти в България и Хърватия, както и серия на фотографа Никола Михов, заснета специално за книгата „Holidays after the Fall – Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia”. 

Книгата „Holidays after the Fall“ (изд. къща Jovis,Берлин 2013) проследява съдбата на морските курорти от времето на социализма в две от най-популярните ваканционни дестинации в бившия Източен блок — България и Хърватия. В продължение на десетилетия техните слънчеви брегове се превръщат в гъсто населени, горещи точки на туристическата индустрия. Различни архитектурни и урбанистични стратегии бележат развитието на курортите от средата на 50-те години на ХХ век. В продължение на няколко десетилетия те са основа на социалния туризъм в социалистическата държава. Днес повечето от тях са преустроени до неузнаваемост или са превърнати в руини. Всичко това се случва в обстановката на мощни протести срещу прекомерното застрояване на крайбрежието.  

СуперКраси бил ненадминат сърфист, вижте майсторския му скок

Сърфистът Красимир Гюров, който почина тази сутрин след два дни битка за живот, виртуозно е прелитал над вълнолома в бургаския квартал Сарафово. Видеото на майсторския му скок от миналата година днес показва ентусиазма, с който той се е носил по вълните, пише "Флагман". Именно на това място преди два дни опитният спортист падна върху камъните и се

Загиналият сърфист бил ненадминат майстор, вижте скока му (видео)

Сърфистът Красимир Гюров, който почина тази сутрин след два дни битка за живот, виртуозно е прелитал над вълнолома в бургаския квартал Сарафово. Видеото на майсторския му скок от миналата година днес показва ентусиазма, с който той се е носил по вълните, пише Сърфистът Красимир Гюров, който почина тази сутрин след два дни битка за живот, виртуозно е прелитал над вълнолома в бургаския квартал Сарафово. Видеото на майсторския му скок от миналата година днес показва ентусиазма, с който той се е носил по вълните, пише "Флагман". Именно на това място преди два дни опитният спортист падна върху камъните и се

”Южен поток” ще стигне до България в края на 2015 година

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 година, съобщи в интервю за телевизионния канал "Росия-1" председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитирано от ”Дневник”. По думите на Милер тогава ще започнат и първите доставки на газ по ”Южен поток” за България. Шефът на ”Газпром” обясни, че газопроводът навсякъде е получил статут на "приоритетен национален проект". "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", казва Милер. Преди ден от Реформаторския блок съобщиха, че управляващите имат намерение да дадат на разположение на "Газпром" българските черноморски води с приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката. Тези поправки са написани и предложени от компанията "Южен поток Транспорт" с основен акционер "Газпром", която изгражда подводното трасе на бъдещия газопровод. Дясната коалиция обвини БСП и ДПС, че действията им водят до отказ от суверенна акватория. Алексей Милев допълни в събота, че изграждането на участъка в Унгария също ще се извърши в определените от проекта срокове. Той допълни, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители. Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северния поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

Ламбо в клип на БСП: Сърцето е винаги в ляво

Нов предизборен клип за предстоящия вот за Европарламент пуснаха от "Позитано" 20. След видеото в което боксьор налага социалната политика с юмруци, сега социалистите са заложили на една от най-обичаната личност в редиците си - Стефан Данаилов - Ламбо. "Хората, които искаме и можем да направим нещо за страната, сме все още повече. Защото го правим със сърцето си, а сърцето е винаги в ляво", казва Ламбо, който се снима на черен фон. Видеото може да гледате

Мая Нешкова и Кирил Икономов: Българският музикант гладува!

“Честит да бъде този ден,
във който всеки е роден
и е поел дъх със жажда.
Честит да бъде този час,
когато ти, когато аз,
когато някой се ражда...”

Няма българин, който да не знае текста и мелодията на тази любима песен, превърнала се във всенароден химн на честванията на рождени дни у нас. 
Зад нея стои един обичан творчески тандем. “Честит да бъде този ден, във който всеки е роден и е поел дъх със жажда. Честит да бъде този час, когато ти, когато аз, когато някой се ражда...” Няма българин, който да не знае текста и мелодията на тази любима песен, превърнала се във всенароден химн на честванията на рождени дни у нас. Зад нея стои един обичан творчески тандем.

Борисов: Никога не съм делял кметовете, докато съм бил премиер

/КРОСС/ Този проект е един от подкрепените от правителството на ГЕРБ за община, управлявана от БСП. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, след като направи първа копка на ВиК мрежа в село Крапец, Община Шабла. „Това е един пример, че никога не съм делял кметовете, докато съм бил премиер. Знаете, че кметът на Шабла Райна Бърдарева беше подкрепена от БСП. Победи ни на изборите и ако спазваме традициите в момента, трябва да я преследваме. Като премиер, за Шабла съм направил няколко неща", обясни Бойко Борисов пред жителите на селото. Той посочи, че порочната практика на делене на кметовете според политическата им принадлежност се случва точно в момента. Кметът на общината Райна Бърдарева от БСП отправи специална благодарност към Бойко Борисов, защото именно чрез неговата намеса като премиер е станало възможно обединението на жителите на 4 шабленски села - Ваклино, Езерец, Дуранкулак и Крапец. По думите й, благодарение на това е осъществен проектът за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в общината. Бойко Борисов бе категоричен, че ако държавата продължи по същия начин да работи с европейските средства, правителството не го очаква „нищо розово" в следващите години. Той бе придружен от водача на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев.

Не бе намерена бомба на Санкт-Петербургското летище

Служители на руската полиция не откриха бомба на летище Пулково на Санкт-Петербург, предаде РИА Новости.

Ицо Хазарта пусна песента "Хип хоп" с цитат на Местан за случая с Пеевски (видео)




Ицо Хазарта от Ъпсурт пусна нова песен - "Хип хоп", която вече е достъпна и в сайта за видеосподеляне YouTube. В нея участие взима и лидерът на ДПС Лютви Местан с цитата си: "Точно този аспект на въпроса не е релевантен към политическата отговорност. Не става въпрос за спомени, става въпрос за един добре организиран, добре премислен сценарий."

Изказването е от интервю покрай номинацията на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) миналата...

Доброволци почистваха от плакати изрисуваните табла в София

София /КРОСС/ Доброволци, обединени от инициативата "Да изчистим от грозни плакати рисуваните електрически табла", се включиха в премахването на агитационни материали от таблата, които преди година бяха изрисувани от членове на архитектурното сдружение "Трансформатори". Въпреки, че красиво изрисуваните електрически табла са сред малкото неща по софийските улици, които могат да ни накарат да се усмихнем, идеята имаше и своите противници. От ЧЕЗ изпратиха технически лица, които следяха за безопасността на тези, които не бяха съгласни градското изкуство да се затрупва с агитационни плакати. 90 са рисуваните табла в София, политическите плакати са разлепени върху тях, въпреки забраната на столичния кмет, съобщи БНР.

Над 9 млн. туристи ще посетят България към 2020 г.

На своето заседание днес Министерският съвет прие стратегията за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. Това съобщи Даниела Бобева вицепремиер по икономическото развитие. Според нея към 2020 г. нашата страна ще бъде посетена от 9 млн.

Димитър Ковачев-Фънки: Актьорството се оказа трудна работа, не е за мен, там се искат дисциплинирани хора

- Тази вечер е концертът на “Аеросмит”, по отношение на организацията с какво се занимавахте през последните дни?
- Работата ни е логистична, всичко се върши основно по телефона и по мейлите. Пристигна огромна продукция, идват с всичко необходимо, така че ние нямаме кой знае какво да правим. Вече сме с голям опит и не се плашим.
- Какво да очаква - Тази вечер е концертът на “Аеросмит”, по отношение на организацията с какво се занимавахте през последните дни? - Работата ни е логистична, всичко се върши основно по телефона и по мейлите. Пристигна огромна продукция, идват с всичко необходимо, така че ние нямаме кой знае какво да правим. Вече сме с голям опит и не се плашим. - Какво да очаква

Значително намаление на таксите за превозвачи и таксиджии

Правителство прие значителни намаления на някои такси за превозвачите и таксиметровите шофьори. Така таксата за издаване на дубликати за лиценз и за удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници става 10 лв. До момента издаването на дубликат на лиценза струваше 50 лева, а на удостоверението за регистрация – 20 лева. Четворно се намалява таксата за издаване на лиценз – от 2000 лева става 500 лева. Размерът на таксите за еднократните разрешителни за международен превоз на товари стават 10 лв. при сегашни 15 лв., а на многократните – 70 лв. (130 лв. в момента).

Йотова: АБВ се стреми да подари победата на ГЕРБ на евроизборите

/КРОСС/ България и Европа имат нужда от една нова, социална политика, която да защитава и най-онеправданите в обществото. В последните години институциите се затвориха, станаха непрозрачни и често не могат да обяснят защо се променя една или друга директива. Това коментира Илияна Йотова пред жителите на град Генерал Тошево. "На кризата те противопоставиха единствено орязване на социалните права на хората, замразяването на пенсиите и заплатите. Икономиката спря и няма как да сме доволни от колебливия икономически растеж от 0.4 % в Европа за последното тримесечие на миналата година. Днес и десницата призна, че това бяха грешни решения, но сметката от кризата я платиха не виновниците, а обикновените европейски граждани. Това беше политиката, на която, за съжаление, само хората берат горчивите плодове. Тя не засегна корпорациите и монополите, които увеличиха многократно своите капитали, но доведе до огромна безработица. Най-страшното е, че тази политика отне надеждата на хората, обезвери ги и днес е трудно да говорим за ценностите на Европейския съюз." Илияна Йотова обясни, че социалистите единодушно застанаха зад кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия, защото той е човека, който поде кампания в цяла Европа, заедно с лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев, срещу младежката безработица. "Да, това е само началото, но от тук нататък правителствата са задължени да реализират тази политика и да я доразвиват, спрямо националните си специфики

Задигнаха поршето на Балотели

/КРОСС/ Нападателят на Милан и националния отбор на Италия по футбол Марио Балотели стана жертва на крадци, съобщават местните вестници.Инцидентът е станал тази седмица. Неизвестни лица са задигнали от Балотели златни бижута и часовници, както и поршето му. Лъскавото возило обаче е открито няколко часа след кражбата. То е било изоставено на пътя. Това не е първият път, в който скандалният футболист става жертва на крадци. Преди време се опитаха да му откраднат телефона, докато той се забавляваше в нощен клуб.

Драгомир Стойнев: Формулировката "морски газопровод" запълва дупка в българското законодателство


Като "една огромна лъжа" определи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев твърденията, че промените в българското законодателство, касаещи газопровода "Южен поток", са правени под диктовката на "Газпром". Днес той участва в заседанието на Министерския съвет, което се състоя в правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна.

"Както видяхте и по изнесените документи – става дума за едно предложение, направено както от страна на "Южен поток транспорт",...

Пловдивчани посрещат юбилейна фотоизложба на Синхуа

 „Журналистите на Синхуа обичат българската природа и хора и от 1956 г. отразяваме знакови моменти в отношенията между Китай и България. През този период във вашата страна са работили повече от 20 наши кореспонденти“, съобщи при отриването днес на фотоизложба в Пловдив г-жа Ян Си-ин, шеф-кореспондент на китайската информационна агенция Синхуа за България.

Експозицията „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ е позиционирана на втория етаж в Градския дом на културата „Борис Христов" и до обяд на 8 май 2014 г. всеки може да я разгледа. Тя е съставена от 65 снимки, като първата е от 1939 г. Изложбата се организира от Община Пловдив и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и е във връзка с честването тази година на 65 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

„Експозицията е ретроспекция на дългия период от време, в който развиваме приятелски отношения с Китай, гаранция за едно добро познаване, основа за добро партньорство. Може би това е причината така бързо да бъде финализирано подписването преди месец на договора за побратимяване на Пловдив с 16-милионния китайски мегаполис Шънджън“, посочи в своята реч арх. Илко Николов. Председателят на Общински съвет – Пловдив, който допринесе много в изграждането на партньорски взаимоотношения с Община Шънджън допълни, че основна част от снимките са от близките години. Факт посочващ нарасналия взаимен интерес от сътрудничество във всички области.

Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/, изрази надеждата отношенията с Китай да продължат да се развиват във възходящата линия, която интензивно са поели през последните месеци. „Дано в скоро време да имаме повече китайски студенти в българските учебни заведения, защото практиката показва, че завършилите тук винаги застават на ръководни позиции в своята родина. А част от тях могат да се реализират и в „Тракия икономическа зона“, където също очакваме китайски инвестиции“.

На откриването присъстваха зам. кметът Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“, съучредител на БКАБР, Катерина Гушкова, управляващ съдружник на „Респект консулт“, Мариела Николова, директор на френската гимназия, от академичното ръководство на Пловдивски университет и Технически университет – филиал Пловдив. Всички официални гости получиха уникален дар - специално издаден за годишнината юбилеен албум със 108 фотоси от фоторепортерите и журналистите на Синхуа.

Повечето посетители търсеха да видят снимки с пловдивска тематика. Оказаха се 3 –  на едната фокусът е Пловдивският международен панаир.

Интерес представляваха и фотосите с Тодор Живков и китайски партийни ръководители. Присъстващи си направиха на свой ред снимки на фона на тези архивни кадри. Синхуа е запечатала моменти и събития от българо-китайските отношения в четири области: политика и дипломация,  военен обмен,  икономическо и търговско сътрудничество и културни и хуманитарни връзки.

Тяло на мъртъв готвач намериха във Вършец

57-годишен готвач е загинал тази нощ във Вършец. Малко преди 2 часа в полицията е получен сигнал, че на една от улиците, почти в центъра на града има труп на мъж. Пристигналите на мястото полицаи и спешен лекарски екип установили, че човекът лежи мъртъв на шосето, а на метри от него е спрял автомобил „Опел кадет”. 57-годишен готвач е загинал тази нощ във Вършец. Малко преди 2 часа в полицията е получен сигнал, че на една от улиците, почти в центъра на града има труп на мъж. Пристигналите на мястото полицаи и спешен лекарски екип установили, че човекът лежи мъртъв на шосето, а на метри от него е спрял автомобил „Опел кадет”.

Силистра благодари на Станишев за възстановения театър

Силистра /КРОСС/ В абсолютно препълнената зала на драматичния театър „Сава Доброплодни" в Силистра лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от близо 1000 членове и симпатизанти на БСП по случай 120-годишнината от създаването на партийната организация в града. Хората се тълпяха по коридорите, за да видят лидера на левицата и да присъстват на богатата програма, която бяха подготвили местните социалисти. Още с влизането на Станишев, духов оркестър и певчески хор, запяха Интернационала и химна на Република България. Лидерът на левицата едва успя да седне в средата на залата, като си проправи път сред местните членове и симпатизанти на БСП. Сред богата палитра от фолклорни танци преминаха следобедът във възстановения от правителството театър на Силистра. Лидерът на БСП връчи над 30 партийни книжки на млади социалисти. На събитието присъства и депутатът от КБ от силистренски регион Антон Кутев. Преди това Сергей Станишев се срещна с десетки граждани на Силистра, които благодариха на него и на Кутев, че са върнали гордостта на Силистра -театър „Сава Доброплодни". След това председателят на столетницата разгледа богата изложба от снимки и писма от създаването на местната партийна организация до днес.

Правителството предложи Георги Аспарухов-Гунди за орден "Стара планина"


Министерски съвет ще предложи на държавния глава да удостои  с орден "Стара планина" I степен посмъртно футболната легенда на футболния "Левски" Георги Аспарухов.

За решението съобщи спортният министър Мариана Георгиева в края на изнесеното заседание на кабинета във Варна.

Идеята за отличието е по повод 100-годишнината на "Левски". В тази връзка кабинетът на Пламен Орешарски предлага на президента и списък с още 11 имена на изявени спортисти на клуба, които също да получат...

Саша Старович: Време е Сърбия да се върне на подиума на Световната лига.

Диагоналът на националния отбор по волейбол на Сърбия - Саша Старович е уверен в отличното представяне на своя тим на тазгодишното издание на Световната лига. Западните ни съседи са в нашата група за...

Извънредни мерки край Дунав заради опасност от наводнения

Първа степен от плана за защита на населението е въведена в Лом и Видин заради опасност от наводнение, съобщават от МВР. Заради обилните валежи в съседна Сърбия и рязкото покачване на нивото на река Дунав, са мобилизирани служителите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Рисковите участъци от реката са под постоянно наблюдение. Създадена е организация за изграждане на временни диги, като за целта по отделни участъци са доставени допълнително чували . За втори пореден ден днес нивото на Дунав се вдига с повече от метър. Към 12 ч. днес нивото на реката бе 819 см. Измервания вече се правят три пъти дневно - в 8 ч., в 12 ч. и с 18 ч. При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище, а при ниво от 728 см се залива жп линията. Очаква се, че до края на деня във Видин ще бъде въведен и вторият етап от Плана за защита на населението. В момента там се пълнят допълнителни 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия". Ако вторият етап от мерките за сигурност влезе в сила, в критичните участъци ще бъдат насипани още 200 кубика земна маса, съобщават БГНЕС.

Труп на готвач намериха във Вършец

57-годишен готвач е загинал тази нощ във Вършец. Малко преди 2 часа в полицията е получен сигнал, че на една от улиците, почти в центъра на града има труп на мъж. Пристигналите на мястото полицаи и спешен лекарски екип установили, че човекът лежи мъртъв на шосето, а на метри от него е спрял автомобил „Опел кадет”. 57-годишен готвач е загинал тази нощ във Вършец. Малко преди 2 часа в полицията е получен сигнал, че на една от улиците, почти в центъра на града има труп на мъж. Пристигналите на мястото полицаи и спешен лекарски екип установили, че човекът лежи мъртъв на шосето, а на метри от него е спрял автомобил „Опел кадет”.

Милер: "Южен поток" ще достигне България до декември 2015 г.

/КРОСС/ Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, съобщи ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители. Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северния поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".По думите на Милер "Южният поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове. "Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той

Без армия – ще влезем в Шенген само пеша!

Ние искаме българската армия да изпълнява функциите на конституцията – с 6 хиляди човека няма как да пазим граници, няма как да изпълняваме договора с НАТО. Състоянието на нашите служби днес е обидно както за нашите партньори в НАТО, така и за българския народ, заяви Николай Бареков към военнослужещи по време на дискусия в столичния квартал Младост 1.

Димитър Греков във Варна: Близо 84 млн. лв. ще се влеят в земеделските производители

От вчера е стартирала процедурата за връчване на ваучери за земеделците. Това заяви във Варна министърът на земеделието Димитър Греков, след изнесеното заседание на Министерския съвет, което се проведе в резиденция „Евксиноград”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Станишев се срещна с избиратели от община Ситово. Силистра му благодари за възстановения театър

Сергей Станишев се срещна с избиратели от община Ситово
Пред над 200 жители членове и симпатизанти на БСП от Ситово, обл. Силистра, лидерът на БСП Сергей Станишев стартира проект за рехабилитация на улици в общината за над 1 милион и 300 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на БСП. „Радвам се, че съм сред вас, винаги съм се чувствал щастлив, Сергей Станишев се срещна с избиратели от община Ситово Пред над 200 жители членове и симпатизанти на БСП от Ситово, обл. Силистра, лидерът на БСП Сергей Станишев стартира проект за рехабилитация на улици в общината за над 1 милион и 300 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на БСП. „Радвам се, че съм сред вас, винаги съм се чувствал щастлив,

Край на спасителните операции в мината в Сома

Спасителите изнесоха телата на двамата последни миньори, които все още бяха блокирани под земята в Сома.

Станишев се срещна с избиратели от община Ситово. Силистра му благодари за възстановения театър

Сергей Станишев се срещна с избиратели от община Ситово
Пред над 200 жители членове и симпатизанти на БСП от Ситово, обл. Силистра, лидерът на БСП Сергей Станишев стартира проект за рехабилитация на улици в общината за над 1 милион и 300 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на БСП. „Радвам се, че съм сред вас, винаги съм се чувствал щастлив, Сергей Станишев се срещна с избиратели от община Ситово Пред над 200 жители членове и симпатизанти на БСП от Ситово, обл. Силистра, лидерът на БСП Сергей Станишев стартира проект за рехабилитация на улици в общината за над 1 милион и 300 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на БСП. „Радвам се, че съм сред вас, винаги съм се чувствал щастлив,

Министерският съвет даде 35 млн. лева за справяне с миграционния натиск

Правителството гласува в събота отпускането на 35 милиона лева  за справяне с миграционния поток, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на Министерския съвет във Варна. По думите му кабинетът вече е взел всички необходими мерки, за да реагира при засилен миграционен натиск по границите на България. Средствата ще бъдат разпределени в бюджетите на МВР, Министерството на здравеопазването, БЧК и община Болярово. Вътрешният министър говори за очакванията за предстоящ силен миграционен поток и от Афганистан след изтеглянето от там на силите на НАТО. ”Ние имаме готовност и аз многократно съм го казвал, че сме разгледали абсолютно всички възможни сценарии. Мога да кажа, че към момента в България сме предприели необходимите мерки, така че да отговорим на всички изисквания и предизвикателства, които могат да се случат”, заяви Йовчев. В същото време той изказа ”искрената си надежда” българските власти да не бъдат тествани повече в такава ситуация, но призна, че на турската граница МВР продължава да има много работа. ”Имаме дни, в които със съдействие на нашите турски колеги успяваме да предотвратим навлизането в наша територия дори на над 100 души”, каза Йовчев. Едновременно с това министърът се похвали, че престъпността в страната за първите четири месеца на годината е 12.4 процента. За това време разкриваемостта на извършените престъпления е нараснала с 4.8 процента, каза Йовчев. Той допълни, че засиленото присъствие на жандармерия в малките населени места ще продължи и изрази надежда, че ”добрите показатели в борбата с престъпността ще станат трайна тенденция”. Министърът каза още, че през лятото ще има командировани полицаи от вътрешността на страната по морските курорти. Ще бъдат сформирани и съвместни екипи с румънски служители на реда.

Празник на баницата в село Баница

Враца /КРОСС/ Празник на баницата събра стотици почитатели на традиционната кулинария във врачанското село Баница. Гостите могат да се насладят на над 100 нейни разновидности, включително и на такива идващи извън пределите на България. В ролята на жури влезе емблематичният ТВ готвач Иван Звездев.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Фенове на Левски замеряха с ракети юношите на Литекс

До грозни сцени се стигна на Градски стадион в Ловеч.

Премиерът: Общините да казват къде има място за инвестиции

Информацията да е в Агенцията за инвестиции, предлага той


Сърбия в безпрецедентно бедствие, обяви Белград

По думите му, спасителните екипи няма да съобщават бройка на загиналите

"Южен поток" ще достигне България през декември 2015 година, прогнозира шефът на "Газпром"


Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за страната, съобщи в интервю за телевизионния канал "Росия-1" председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той допълва, че газопроводът навсякъде е получил статут на "приоритетен национален проект".

"Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и...

Цачева: Високата избирателна активност ще пресече опитите за контролиран вот

Кнежа /КРОСС/Високата избирателна активност ще пресече всички опити за контролиран вот, затова на 25 май всеки трябва да направи своя избор. Под номер 18 стои отбор от професионалисти, готови да вложат своите знания, опит, настоятелност и упоритост в това да защитават интересите на България и гражданите й". Това заяви народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева при срещата си със жителите на Кнежа. Заедно с нея бе и депутатът от ГЕРБ Владислав Николов. „Нека всички да гласуват. Нека покажем, че не сме готови да оставим случайността да определя съдбата ни, настоящето и бъдещето ни - нашето и това на нашите деца", призова Николов. Двамата разговаряха с гражданите на Кнежа, като представиха пред тях основните приоритети на кандидатите за евродепутати от ГЕРБ за работата им в Европейския парламент.

Прокуратурата бе сезирана за изтеклия мейл на Иво Прокопиев

Служители на ”Икономедия” са сезирали прокуратурата в петък заради скандала с разбитите електронни пощи, от които изтече работната кореспонденция на издателя на ”Дневник” и ”Капитал” Иво Прокопиев, съобщи в събота сайтът ”Дневник”. Преди два дни в сайта ”Блитц” бе публикувано писмо от личната поща на Прокопиев към журналисти от изданията с информация за намерението на държавата да отнеме лицензите на ЕРП-та. В писмо му се посочва как би се развила ситуацията след евентуално отнемане на лицензите на елестроснабдителните дружества на ЕРП-тата. ”Блиц” обяви, че това са "опорни точки", по които действат изданията на "Икономедия", ГЕРБ и Реформаторският блок. Няколко часа по-късно представители на управляващите, начело с лидер на БСП Сергей Станишев, повториха публично тези на ”Блиц”. Станишев обясни, че това, което вижда в кореспонденцията е "политико-икономически медиен сценарий". Служителите на ”Икономедия” пишат до прокуратура, че в случая има достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 171 от Наказателния кодекс -нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията. Извън това се иска и разследване за хакерство. В сигнала се уточнява, че нито подателят на мейла, нито адресатите му са дали съгласие той да бъде разпространяван, нито го е разпространявал до трети лица. Подателите искат разследването да бъде извършено от орган различен от ДАНС и МВР, защото те са на пряко подчинение на вицепремиера Цветлин Йовчев, а Станишев е лидер на политическа партия, с чийто мандат беше съставено правителството. Единствената така възможност е разследването да се води от следователи. В събота Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излезе с позиция, с която остро разкритикува заетата от лидера на БСП позиция по скандала с изтеклия имейл. ”Позоваването на незаконно прихваната медийна кореспонденция от страна на участници в изборната надпревара и изпълнителната власт (Сергей Станишев, Драгомир Стойнев), никак не е безобидно. То нанася тежък удар срещу свободата на словото и демокрацията в България. Възниква въпросът за участие на представители на институциите в този престъпен план”, се казва в позицията на АЕЖ. Според организацията скандалът има две обяснения – представители на държавата да са поръчители на следенето, или се възползват от престъпление, извършено от други лица, на основата на съвпадащи интереси. ”Следенето на журналисти и собственици на критични към властите медии е характерна черта на страните с изключително лоша медийна среда. В последните години станахме свидетели на системно изтичане в публичното пространство на лична кореспонденция на различни редакторски екипи. И ако до момента това се използваше за саморазправа между издателските съюзи, днес влиза в употреба на политическата реторика”, се казва в позицията на АЕЖ.

Министър Стойнев: Реформаторите лъжат за "Южен поток"

"Това е една огромна лъжа. Както се видя и по изнесените документи, ясно си проличава, че това е едно предложение от страна на "Южен поток транспорт" и предложение на БЕХ. Финалният вариант, който е в момента в НС, по никакъв начин не се припокрива с тези предложения."

Порошенко се обяви против референдум за влизането на Украйна в НАТО

/КРОСС/ Украинският кандидат-президент Петро Порошенко нарече нецелесъобразно провеждането на референдум за присъединяването на Украйна към НАТО, съобщи "Интерфакс"."Подобен референдум на този етап няма да обезпечи единството, което означава, че провеждането му е нецелесъобразно", каза Порошенко на брифинг.Той предположи, че референдумът за НАТО ще раздели страната и добави, че ако по-голямата част от гражданите гласуват против присъединяването към НАТО, това ще затвори този въпрос за дълги години. В същото време той заяви, че според социологическите проучвания, повечето украинци подкрепят присъединяването на страната към Европейския съюз. В тази връзка, депутатът призова за провеждането на референдум за присъединяването на Украйна към ЕС.

Миодраг Йешич: Мачът трябваше да бъде прекратен

Наставникът на Литекс Миодраг Йешич изказа своето негодувание от решението, второто полувреме на мача срещу Левски да се доиграе, въпреки проливния дъжд. „Изпуснахме много през първото полу...

Ван Перси: Ще съм в оптимална форма за Световното

Нападателят на Манчестър Юнайтед и Холандия Робин ван Перси заяви, че не се чувства уморен след края на сезона. Той смята, че ще навлезе в оптимална форма до Световното първенство в Бразилия през лято...

Пеевски ще е първият депутат, за който ще бъде сформирана специална комисия в ЕП

Делян Пеевски ще бъде първият евродепутат, за който ще бъде сформирана специална комисия в Европейския парламент. Либералите няма да приемат като равноправен член на тяхната група такъв депутат, комен...

Информационната кампания на ЦИК е слаба, смята общественият й съвет

Информационната кампания на ЦИК е слаба и няма ефективен диалог между Обществения съвет и ЦИК. Около това мнение се обединиха членове на Обществения съвет към комисията. Според Антоанета Цонева от Ин...

Сигнал към 112: Помощ, отрязаха ми ръцете!

Фалшиво обаждане с оплакване за отрязани ръце е постъпило на тел. 112.

Фенове на "Левски" атакуваха за кратко полицията в Ловеч


Част от феновете на "Левски" влязоха в саморазправа с полицията в Ловеч по време на мача с "Литекс", но до инциденти не се стигна, съобщи БТА.

Привържениците на сините напуснаха сектора за гости, тъй като няколко запалянковци на "Левски" не бяха допуснати без билети на градския стадион в Ловеч.

Към служителите на реда полетя и бутилка от минерална вода, но до по-сериозни инциденти не се стигна и агитката на "Левски" се прибра в сектора за гости.

Дербито в...

Яценюк обеща специален статут за руския език

/КРОСС/ В новата конституция на Украйна ще бъде предвиден специален статут за руския език. Това заяви и.д. премиер на Украйна Арсений Яценюк в хода на „втората кръгла" маса за национално единство в Харков.В рамките на конституционните реформи ние ще дадем специален статут на руския език и езиците на националните малцинства и ще предоставим на регионите възможност за самостоятелно развитие в рамките на единната държава", е казал Яценюк.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване