Маршрутът на соловото плаване „Три морета“ се променя

/КРОСС/ Маршрутът на второто солово пътешествие на българския каякар Боян Николов „Три морета" ще бъде променен. Причина за това е настояване на МВнР и турските власти каякарят да спазва стриктен маршрут и график на плаването си, което е невъзможно с оглед на атмосферните условия и изненадите, които всеки момент може да поднесе морето. Това съобщи Боян Николов по време на извънредна пресконфенция в морския град Балчик вчера.Пътешествието „Три морета" започна от гр. Силистра на 1 май, премина през делтата на река Дунав, след което продължи в Черно море. Първоначалните планове бяха самостоятелното плаване да завърши в турския град Мармарис. Заради наложените неизпълними изисквания на властите, каякарят ще пътува с автомобил от село Резово до гръцкото пристанище Александруполис, откъдето ще потегли отново с каяк до новата си крайна спирка - Игуменица. Въпреки промяната, Боян отново ще пресече три морета /Черно море, Егейско море и Йонийско море/, осъществявайки мечтата си да гребе повече от 2 000 км за два месеца без прекъсване. На път за Гърция той избра Балчик, за да разкаже за пръв път за своите нови планове, предизвикателства и надежди при продължителното отсъствие от сушата. "Това е най-вече изпитание на волята и психиката на човек, а не толкова на физическите му възможности", сподели Боян Николов пред журналистите

"Девня цимент" инвестира 160 млн. евро в нова производствена линия

Това е една от най-големите инвестиции у нас за последните 20 години

Проф. Робърт Уинстън, пионер на метода “ин витро”: Възпитанието бие гените

ДЕТЕЛИНА ГЪРБАТОВА

Представете си свят, в който бъдещите родители имат силата да определят колко точно интелигентни, красиви или силни да бъдат техните отрочета с помощта на генетичните технологии, впримчени в решаване на репродуктивни проблеми. Звучи като сценарий за научно-фантастичен филм, нали? Тази утопия съвсем скоро може да стане факт. ДЕТЕЛИНА ГЪРБАТОВА Представете си свят, в който бъдещите родители имат силата да определят колко точно интелигентни, красиви или силни да бъдат техните отрочета с помощта на генетичните технологии, впримчени в решаване на репродуктивни проблеми. Звучи като сценарий за научно-фантастичен филм, нали? Тази утопия съвсем скоро може да стане факт.

Санкции на ЕРП-тата трябва да има, но не като част от политическата игра, смята Мартин Димитров


Санкции за електроразпределителните дружества трябва да има, но те не трябва да са част от политическата игра, каза днес по Нова телевизия Мартин Димитров от гражданския съвет на "Реформаторския блок". Той изрази мнение, че ако дружествата станат отново държавни, те няма да се управляват по-добре. За Димитров правилният ход е постоянен контрол на работата на ЕРП-тата.  

Мартин Димитров смята, че е твърде голям шанса България да загуби арбитражното дело да строежа на "Белене", защото...

Санкции на ЕРП-тата трябва да има, но да не част от политическата игра, смята Мартин Димитров


Санкции за електроразпределителните дружества трябва да има, но те не трябва да са част от политическата игра, каза днес по Нова телевизия Мартин Димитров от гражданския съвет на "Реформаторския блок". Той изрази мнение, че ако дружествата станат отново държавни, те няма да се управляват по-добре. За Димитров правилният ход е постоянен контрол на работата на ЕРП-тата.  

Мартин Димитров смята, че е твърде голям шанса България да загуби арбитражното дело да строежа на "Белене", защото...

Йосиф Кобзон изпя „Една българска роза"

Варна /КРОСС/ Легендата на руската музика и депутат от държавната Дума Йосиф Кобзон изнесе грандиозен концерт и във Варна. От сцената на Летния театър, той поздрави лично народният представител от Коалиция за България и председател на Комисията по регионална политика, Борислав Гуцанов. „Радвам се, че съм тук, където имам много другари. Във Варна аз имах един мой български приятел. Брат по душа. Голям човек с още по-голямо сърце. Български офицер. Командир на подводния флот на България, капитан Гуцан Гуцанов. Светла му памет. Зная, че днес тук, в залата, е неговият син Борислав Гуцанов, който е депутат от българския Парламент. За неговия баща, лично за него и приятелите му ще изпълня песента „Една българска роза", каза Йосиф Кобзон. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти. Над 2000 души станаха прави и пяха заедно с легендарния изпълнител. Сред гостите на концерта Ансамбъла на руските вътрешни войски, беше и варненският кандидат за евродепутат от Коалиция за България, проф. Николай Джагаров и председателят на Градския съвет на БСП в морската столица, Лидия Петкова. „БСП винаги е била и ще бъде най-социалната партия. Ние се борим за ляво управление в Европа, защото това означава социална България. Единствено нашата партия е тази, която се противопоставя на разделението на елит и периферия, което се случва заради управлението на десните в Европа. Ние можем да променим това

Броят на жертвите в турската мина достигна 299 души

Броят на жертвите на взрива и последвалия го пожар в мина в турския град Сома, който стана най-тежкият промишлен инцидент в историята на Турция, достигна 299 души. Това съобщи министърът на енергетиката Танер Йълдъз. Все още под земята има блокирани миньори, но нов пожар препятства спасителните акции.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
 Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
 При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

България на края на света - фейлетон от Лола Монтескьо

ВАЛЯ точно 44 дни, 12 часа и 38 минути. Жена с брада спечели Евровизия. Малко след това започна потопът в Свищов. 
Обикновено Той праща наказанията си след след такива грехове, но този път избърза.
Ама то в днешно време всичко е наопаки. Включително и божиите наказания. В Русе изгледаха конкурса по телевизията и извадиха гондолите. В Свищов напра ВАЛЯ точно 44 дни, 12 часа и 38 минути. Жена с брада спечели Евровизия. Малко след това започна потопът в Свищов. Обикновено Той праща наказанията си след след такива грехове, но този път избърза. Ама то в днешно време всичко е наопаки. Включително и божиите наказания. В Русе изгледаха конкурса по телевизията и извадиха гондолите. В Свищов напра

Дидие Дешан ще съди приятелката на Насри за обиди в "Туитър"


Селекционерът на Франция Дидие Дешан заведе дело срещу приятелката на полузащитника на "Манчестър сити" Самир Насри заради обиди в "Туитър".
 
Адвокатът на Дешан заяви пред "Ройтерс", че клиентът му се жалва от "публична обида", която му е нанесена от Анара Атанес. Тя отправи обидни реплики към Дешан и Франция, след като Насри остана извън състава на националния отбор за световното първенство в Бразилия.

Като свое оправдание за решението си Дешан заяви, че полузащитникът не...

Плевнелиев: Институциите трябва да са отворени и ефективни

 Държавата не трябва да се подиграва на хората, институциите трябва да са отворени и ефективни, заяви президентът Росен Плевнелиев в Деня на отворените врати в президентската институция, предаде репортер на БГНЕС.

Денят на отворените врати се провежда за трета поредна година. Президентът по традиция поздрави първите посетители на институцията. Росен Плевнелиев ги запозна с ордените и медалите, връчвани за особени заслуги на български и чужди граждани.

За първи път гражданите имат възможност да видят и част от протоколните подаръци на българския президент. Сред тях са дарове от президента на САЩ Барак Обама, Нейно Величество кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, датското кралско семейство, държавни и правителствени ръководители, религиозни и политически лидери от цял свят.

На първите посетители на президентската институция Росен Плевнелиев отстъпи стола си в залата, където заседава Консултативният съвет за национална сигурност, показа им и работния си кабинет. /БГНЕС

До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

Шефът на "Газпром": През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила


Нов пожар в мината в Сома, броят на жертвите достигна 299

/КРОСС/ Нов пожар избухна в авариралата мина в турския град Сома, а броят на жертвите на най-големия инцидент в историята на Турция достигна 299 души. Това съобщи министърът на енергетиката Танер Йълдъз, който добави, че според властите още трима миньори са под земята. „Под земята все още може да има максимум трима миньор. Спасителната операция продължава, но сега трябва да започне гасене на новия пожар", каза министърът. По думите му новият пожар е избухнал в друга част на мината, на около 250 м от мястото, където са били блокирани миньорите. „Концентрацията на метан се е увеличила. Спасителите са изтеглени на повърхността, защото не трябва да се рискува животът им, а пожарът трябва да се потуши", каза още Йълдъз.

Хиляди доброволци помагат при наводненията в Сърбия, българите са в Ягодина

 Над 3000 сърби снощи пристигнаха пред Сава-център в Белград, за да се включат в спасителните операции за бедстващото население в Шабац.

Белградските граждани се отзоваха на призива на премиера Александър Вучич, който съобщи, че са необходими допълнителни сили за спасяването на хората. Министър-председателят каза, че "спасителните екипи са изтощени от тридневните операции и са нужни доброволци". Със специални автобуси доброволците заминаха за Шабац, където вече има над 10 000 души от цялата страна.

През нощта бяха изградени диги с близо 20 000 чували с пясък, които се опитват да спрат водата в Шабац. На няколко места в града положението е критично. "Ситуацията е много по-страшна отколкото изглежда", призна премиерът Вучич.

Според него днес най-трудно ще бъде в Парачин и Свилайнц.

Нивото на река Сава вече премина историческото си ниво от 595 см. от 1987 година.

И тази нощ продължи евакуацията на цялото население от град Обреновац. До момента са евакуирани около 4000 души. Вучич призна, че "там има жертви". 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава.

Според последните официални данни над 150 000 домакинства са без ток, наводненията до момента взеха седем жертви.

Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всички от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки. /БГНЕС, РТС и Танюг

Пребиха човек в подлеза на НДК посред бял ден

Пребиха човек в подлеза на НДК посред бял ден!

След 25 май: Бареков обединява всички в общ блок срещу статуквото

След евровота лидерът на "България без цензура" ще обединява всички политически сили, които имат за цел събаряне на статуквото. Той съощи, че ще направи голям центристки блок с участието на много извънпарламентарни формации и партии, които желаят промяна в държавата и предсрочни избори през октомври. След евровота лидерът на "България без цензура" ще обединява всички политически сили, които имат за цел събаряне на статуквото. Той съощи, че ще направи голям центристки блок с участието на много извънпарламентарни формации и партии, които желаят промяна в държавата и предсрочни избори през октомври.

Гришо се изправя пред Надал на "Мастърс"-а в Рим

 Най-добрия български тенисист Григор Димитров ще се изправи пред световния номер едно Рафаел Надал по време на полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Рим. 

Срещата е в 21,00 часа българско време.

Дотук испанецът е спечелил и четирите сблъсъка с Димитров, включително един от тях на клей - в Мадрид, припомня сайтът racketi.com. Във всички мачове навършилият вчера 23 години хасковлия е печелил по един сет. За последно той игра с Рафа на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през януари тази година.

В другия полуфинал играят Новак Джокович и Милош Раонич.

След известна почивка Григор и Лукаш Росол трябва да излезнат на двойки срещу Робин Хаасе и Фелисиано Лопес.

Вчера първата ни ракета победи Томи Хаас (Германия) в четвъртфиналния мач на турнира. Димитров спечели двубоя само след 32 минути игра на централния корт на комплекса "Форо Италико".

Съперникът му се отказа в почивката след първия сет, който Григор взе с категоричното 6:2. Причината за отказа бе контузия.

След края на мача българинът, който навърши 23 г., написа на една от камерите "23 baby!".

Министрите приеха пътната карта за изпълнението на препоръките на ЕК

Предвижда се създаването на стандарти за атестиране и повишаване на магистратите


След 25 май: Бареков обединява всички в общ блок срещу статуквото


След евровота лидерът на След евровота лидерът на "България без цензура" ще обединява всички политически сили, които имат за цел събаряне на статуквото. Той съощи, че ще направи голям центристки блок с участието на много извънпарламентарни формации и партии, които желаят промяна в държавата и предсрочни избори през октомври.

10% от децата у нас се раждат недоносени

Символичен поход в подкрепа на недоносените деца в България започна в Борисовата градина в София. Той е част от информационната кампания "Най-големите герои са най-малките", с цел да запозна...

ЗАСТРАХОВАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2013

 На 19 май 2014 г. Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”  и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще бъдат организатори на традиционната  церемония по връчването на наградите „Застраховател на годината 2013”. Церемонията ще се състои от 19 часа в „Кемпински хотел Зографски“, зала „София Гранд“.

За шеста поредна година организаторите връчват престижните награди „Застраховател на годината“, превърнало се в едно от най-значимите за финансовия и застрахователния сектор събития.

 

     Победителите ще бъдат определени от експертно жури, съставено от представители на четирите организации.

 

           

 

Тази година ще бъдат връчени награди Застраховател на годината“ в следните категории:

 

               v  Застраховател на годината – “Общо застраховане”;

 

v  Застраховател на годината – “Животозастраховане”;

 

v  Най-динамично развиващо се застрахователно дружество;

 

v  Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително задължително пенсионно осигуряване“;

 

v  Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително доброволно пенсионно осигуряване“;

 

v  Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество;

 

Дружествата ще бъдат оценявани по обективни финансови критерии, сред които нетна доходност, пазарен дял, прираст на пазарните дялове на нетните активи, пазарен дял на осигурените лица, постъпления от осигурителни вноски и др.

 

Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” ще връчи отделни специални награди на заслужили експерти за цялостен принос в развитието на българското застраховане и осигуряване.

 

            Част от критериите за оценка на фондацията са кандидатите да имат професионално признати научно-образователни и научно-приложни постижения, да имат значителна обществена ангажираност и принос за развитието на българското застраховане като теория и инициатива, включително в законодателни инициативи, донорски програми, социални практики, подпомагане на академични програми и др.

 

 

Стойнев се запозна с проект за изграждане на производствена инсталация за 160 млн. евро

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация в завода на „Девня Цимент” АД, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация в завода на „Девня Цимент” АД, съобщиха от пресцентъра на министерството. Инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години.

Лавров: В Латинска Америка няма да има руски военни бази

/КРОСС/ Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия няма да има военни бази в Латинска Америка, но там могат да се появят пунктове за техническа поддръжка на руските кораби. Това съобщи "Интерфакс", позовавайки се на телевизионно интервю на дипломат номер едно. "Бази няма да има. Ние не се нуждаем от тях", каза той и добави, че "нашият флот трябва да бъде в състояние да прекосява Световния океан, което предполага наличието на пунктове за материално-техническо оборудване". Министърът не уточни къде точно е планирано да бъдат разположени подобни обекти."Нямаме за цел да имаме подобни пунктове във всяка страна. Ще разгледаме предложенията и където кажат нашите моряци, че е оптимално да има подобни пунктове, там ще има", каза още външният министър.

Икономиката ни с ръст над 1% за последните девет месеца

 В началото на мандата брутният вътрешен продукт на страната бе отрицателен -0.2%, а през последните три тримесечия икономиката ни бележи ръст от над 1%.

Това каза на среща с ръководството на циментовия завод в Девня министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министърът е посочил, че правителството прави всичко възможно за насърчаване на инвестициите. „Промените по ЗОП имат за цел прекратяване на корупционните практики при избор на изпълнител, прилагани при предишното управление”, категоричен е Стойнев. Според него законът дава възможност на малките и средните предприятия у нас да бъдат конкурентоспособни при участието си в обществените търгове. Именно това довело и до повишаване на БВП.

„Резултатите от предприетите от нас мерки се потвърждават и от макроикономическите данни. В началото на мандата брутният вътрешен продукт на страната бе отрицателен -0.2%, а през последните три тримесечия икономиката ни бележи ръст от над 1%”, коментира министърът.

Стойнев се срещна с ръководството на Италчементи Груп, компанията, която притежава „Девня Цимент” АД. Компанията е инвестирала над 400 млн. лева у нас, което я нарежда сред най-големите инвеститори в страната.

13 катастрофи са станали във Варна и областта през изминалото денонощие

13 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При две от катастрофите са пострадали общо двама души, но те са без опасност за живота.

Откакто Арсенал за последно спечели купа...

Светът откри Айфон и Туитър, 52 клуба от Англия спечелиха отличие


Стойнев се запозна с проект за изграждане на производствена инсталация за 160 млн. евро

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация в завода на „Девня Цимент” АД, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация в завода на „Девня Цимент” АД, съобщиха от пресцентъра на министерството. Инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години.

Меч на 13 века експонират в Перник за Европейската нощ на музеите

Уникален меч на 13 века ще видят днес посетителите на Регионалния исторически музей в Перник, съобщиха от културната институция.

Средновековното оръжие е открито на хълма "Кракра" през 20-те години на миналия век. Находката се съхранява в Националния исторически музей и ще престои в Перник само един месец. Мечът е железен, датира от осми век. Според специалисти той е единственият, върху който е гравирано философско послание, предаде БТА. Между два кръста...

Продължава

Безплатни прегледи за високо кръвно в 11 града

Хипертонията е най-опасният фактор за развиване на сърдечно-съдови заболявания

Пускат движението на Семинарията след 17 часа днес, кръстовището готово през юли

 „София има спешна нужда от обновяване. Не бива след всеки дъжд да ни изненадват новите дупки. Искам да спрем да кърпим дупки и да поддържаме реконструирани булеварди”. Това каза пред bTV кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според нея си струва да се потърпи за няколко месеца. „Благодарна съм на хората, защото те проявяват търпение”, каза Фандъкова и добави, че сроковете се контролират и скъсяват максимално. Тя бе категорична, че ремонтите не са предизборни. 

 

„Кой разумен политик би затворил София, за да го ругаят преди изборите”, попита риторично тя.

„На Семинарията възложихме да се работи денонощно. Днес след 17:00 часа ще бъде пуснато движението там. Все още кръстовището не е готово, то ще бъде пуснато в експлоатация в средата на юли. Аз лично контролирам тези големи обекти, защото държа да се работи по празниците. Тази година предстои да се реконструират и около 30 малки улици. Но това изисква време и средства”, каза още кметът на столицата.

Бесарабските българи – кои са те?

 Навярно всеки читател поне веднъж в живота си чувал е нещо за бесарабските българи. Но ако реши да научи повече за тях, то едва ли ще успее, защото почти никой днес у нас не е писал за българските изселници в Украйна и Молдова. Чрез поредицата, посветена на българите в Бесарабия, ще повдигнем завесата на тази почти непозната тема и ще запознаем читателите с историческите предпоставки, предизвикали изселването на българите по границата на Руската Империя, с културата и бита на днешните българи, живеещи в Украйна и Молдова, с езика им и желанието на днешните млади бесарабски българи да следват или да са върнат да живеят в родината на техните предци.

Къде се намира и защо се нарича така родината на бесарабските българи
 
Преди да направим кратък исторически преглед за изселническите вълни на българите на територията на днешната Южна Украйна и Молдова, ще направим едно  кратко описание на географско-демографското разположение на днешната област Бесарабия и за произхода на самото название на тази област.
Названието Бесарабия идва от промененото от руснаците име на влашката династия на Басарабите. Тази династия с прекъсвания е управлявала страната на власите в периода от 14 до 17 в. Тук е уместно да посочим две исторически събития, свързани с България и в частност с Великотърновския регион. Тези събития открояват личността на единия от представителите на влашката династия –войводата Иванко Басараб (той завършил земния си път през 1352 г.). През първата половина на 14 в. този влашки войвода имал принос в развалянето на българо-сръбските отношения, в резултат на който българския цар Михаил Шишман изгонва жената си Ана-Неда – сестрата на тогавашния сръбски владетел Стефан Дечански. Около 1330 г. бъдещият търновски цар Иван Александър се оженил за Теодора – дъщерята на споменатия вече Иванко Басараб. По-късно, обаче, след близо 20 години царския брак се разпада. Иван Александър се влюбил в еврейската девойка Сара, която скоро след това приела православната вяра и името на предишната царица. След това станала съпруга на търновския владетел. А Теодора, дъщерята на влашкия войвода била изгонена от царския двор и против нейната воля станала монахиня в монастира „Св. Троица”, който се намира на десетина километра от Велико Търново.
Общата площ на Бесарабия е 44422 квадратни километра и се намира между поречията на три реки. На запад тя граничи с река Прут, от източната страна от река Днестър, на юг граничи с долното течение и част от черноморското крайбрежие, на север е обхваната от граничния Хотински район, който се намира между две държави – Украйна и Румъния и е отделена от областта Буковина и с редица малки реки. Затова, заради географското разположение и името на областта, в която живеят, българите се наричат бесарабски българи.
 
Кратко историческо описание на емиграционните вълни на българите в Бесарабия
 
Въпреки, че няма преки исторически доказателства, е известно, че след неуспешните Карпошевото и Чипровското въстания през 1694 г. около 180 български семейства (около 1200 души) от Костенджа (днес на това населено място се намира румънски град Констанца) поради страх от преследвание от страна на турската власт напуснали родните места и потеглят към Централна Бесарабия, където се заселили и основали днешното молдовско село Томай. По-късно в периода 1767-1791 г. от България в Южна Бесарабия се изселват около 2000 души. Една много по-голяма по своите размери емиграция на наши сънародници от днешна източна България в бесарабските земи може да се наблюдава и по време на руско-турската война през 1806-1812 г. Така например, през 1806 г. десетки семейства от Шуменско, Тутракан, Коалиново, Балчик, Генерал Тошево, Созопол, а също така и от някои Бургаски села решават да се заселят в днешните бесарабски села Богатое, Джурджулещи, Буарчи, Вулканещи и др. През тази година в това молдовско градче са се преселили 289 балчишски семейства. А три години по-късно 155 семейства от Шумен и близо 118 души от шуменското село Мировци напускали родните си места и се заселили в селата Кубей и Суворово (повече познато в началото на 19 в. като с. Хаджи Абдула). Като най-голяма изселническа вълна на българите в Бесарабия историците сочат 1811 и 1812 години. През тези две години няколко хиляди семейства от Добричкия, Шуменския, Варненския, Сливенския и Бургаския край са се преселили в Бесарабия. След 1812 г. вече не се наблюдават масови емиграционни процеси в Новорусийския край (като била наричана в онова време Бесарабия). През този период от България идват първите заселници на бесарабски села и градчета – Авдарма, Дизгиндже, Чокмайдан, Конгаз – Комратски район, Молдова; Виноградовка (Курчи), Жовтневое – Болградски район, Украйна; Етулия – Вулканещки район, Кириетлунга, гр. Комрат – Молдова; и селата Утконосовка и Нагорное – Украйна. Необходимо е също така да отбележим и един интересен исторически факт, станал през този шестгодишен период. След сключването на Букурещкия мирен договор на 16 май 1812 г. цялата Бесарабия преминава към Русия. По-малки преселнически групи от България се преселват в Южна България и Молдова през 1819, 1821, 1822, 1823, 1825 г. Най-често тези преселвания са били от Сливенския край и по-рядко от Пловдивско. Няколко години по-късно, през 1829 г. изселниците от гр. Средец и от няколко бургаски села слагат основите на днешното бесарабско село Новые Трояны. Както свидетелстват историците, в новооснованото село се настанили 139 семейства. По-мащабна изселническа вълна от Източна България е имало през зимните месеци на 1829 г. и пролетта на следващата година. За да бъдем абсолютно точни ще отбележим, че най-интезивната емиграционна вълна се осъществила в периода април-август 1830 г. Тогава голямото множество на гражданите на Сливен, на българските тракийци, живеещи Стара Загора, Одрин, българите, обитаващи районът между Исакча, Варна и Силистра и населени места намиращи се покрай морето, оставили родните си места и с благословението на руските държавници се настанили в района на основания вече град Болград. Според едни изследователи тази изселническа вълна наброява около 150 000 души, които напуснали България, според други около 130 хиляди души, а според трети изследователи, изучавали този въпрос, само около 100 хиляди души оставили домовете си и се настанили в пределите на днешна Румъния, Украйна и Молдова. Така например, през 1830 г. изселванията стават от Южна България – над сто новозагорски семейства се преселват днешното бесарабско село Валя Пержа; около хиляда души от ямболското село Маломир стават жители на село Виноградное (Болградски район, Украйна); също така около 700 души напускат друго ямболско село Чумлекьой (днес с. Ботево) и основават в Новоросийския край село със същото название. Днес това село е известно с името си Виноградовка и се намира в Тарутинския район, Одеска област, Украйна. До започването на Кримската война през 1861 се наблюдават единични случаи на емиграция на българите в пределите на Царска Русия. А след 1861 г. виждаме още една силна изселническа вълна на граждани на България, а по-точно от Северозападна България и Одринско. Този път, обаче, най-вече те се заселват на Кримския полуостров и само една малка част се настанява в Бесарабия. След 1878 г., когато по-голямата част от Българските земи са били освободени от турците, изселванията на българите от родните си места ставали все по-рядко и по-рядко. И още по-редки случаи на емиграция от България можем да видим в края на 19 в. и началото на 20 в.
Така в продължение на няколко века поради турското подтисничество, поради желанието на много българи да живеят като свободни хора и безпрепятствено да изповядват правословната си вяра, те са били принудени да напуснат родината си и да се заселят в пределите на Бесарабия и особено в Южна Бесарабия. И като свидетелство на споменатите по-горе изселнически вълни на българите сочат и днешните български названия на селата, намиращи се в Украйна и Молдова и в които и сега живеят потомците на българските емигранти. Това са селата: Кортен, Чумлекьой (днес с. Виноградовка, Тарутински район, Украйна), Голица, Твардица, Главан, Калчево, Кулевчи , Гюльмен, Девлетагач, Купаран, Селиоглу, Дермендере и др.
Също така Бесарабия бива наричана още малка България.
 
Автор: Виталий Чеботар

Плевнелиев: Държавата не трябва да се подиграва на хората

София /КРОСС/ Държавата не трябва да се подиграва на хората, институциите трябва да са отворени и ефективни. С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към гостите в Деня на отворените врати в президентската институция, който се провежда за трета поредна година.В Гербовата зала на „Дондуков" 2, където държавният глава посреща официалните си гости, президентът по традиция поздрави първите посетители на институцията. Росен Плевнелиев ги запозна с ордените и медалите, връчвани за особени заслуги на български и чужди граждани.За първи път гражданите имат възможност да видят и част от протоколните подаръци на българския президент. Сред тях са дарове от президента на САЩ Барак Обама, Нейно Величество кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, датското кралско семейство, държавни и правителствени ръководители, религиозни и политически лидери от цял свят.На първите посетители на президентската институция Росен Плевнелиев отстъпи стола си в залата, където заседава Консултативният съвет за национална сигурност, показа им и работния си кабинет.

Расте броят на жертвите в турската мина: вече 299 загинали

Броят на жертвите от злополуката в турската мина в Сома нарасна на 299 души. Трима миньори все още се водят за изчезнали, съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

Какво ни очаква в Нощта на музеите в София

Десетки музеи и галерии ще се включват в европейската инициатива Нощ на музеите с множество изложби, концерти и различни акции

Възрастта за пенсия скача

София /КРОСС/ От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, научи „Преса" от социални експерти. Вчера Националният статистически институт оповести, че продължителността на живота в България е нараснала с половин година за периода 2011-2013 г. Тя вече е средно 74,5 години.През 2014 г. увеличаването на възрастта за пенсиониране беше замразено за една година с идеята през това време да се изработи автоматичен механизъм за повишаването й именно според покачването на продължителността на живота. Цялостната визия трябва да е готова до септември, включително стъпките на покачването - наведнъж или поетапно. Ако обаче не се постигне консенсус, от 1 януари 2015 г. ще се пристъпи отново към заложената в сега действащия Кодекс за социално осигуряване стъпка, а именно - вдигане на годините с 4 месеца.В момента жените излизат в заслужен отдих на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца.Неофициално властта наложи „забрана" на обсъжданията по готвените промени до евро-изборите на 25 май. След тази дата обаче се очаква свикването на Консултативния съвет по пенсионната реформа. Освен яснота на каква възраст ще се пенсионират българите от 1 януари 2015 г. отговор чакат и други горещи въпроси - ранното пенсиониране, изравняването на възрастта за мъжете и жените и др.

За Европейската нощ на музеите показват легенда върху камък в Брезник

Игри и играчки от древността, гладиаторски шлемове, полет с балон, ретро трамвай, модни дефилета, чавдарчета и пионерчета, Гошко хубавеца, изложби, музика, танци и забавления ще има в Нощта на музеите в събота. В проявата участват десетки държавни и частни музеи в цялата страна. Входът е свободен, а забавленията ще продължат до полунощ.

В столицата врати ще отворят около 50 музея и галерии. Градският транспорт ще работи с удължено работно време до 1 часа през...

Продължава

Фронтменът нa "Аеросмит" проговори на български

Фронтменът нa "Аеросмит" Стивън Тайлър проговори на български.
Първите думички - "да" и "не", той научи от репортер на Нова телевизия.
"Българският като руския ли е. Как е "не”"? "Нет” ли?", запита Тайлър. След като получи отговора, вокалът на Аеросмит повтори няколко пъти: "да, не", за да се усети правилното произношение. Фронтменът нa "Аеросмит" Стивън Тайлър проговори на български. Първите думички - "да" и "не", той научи от репортер на Нова телевизия. "Българският като руския ли е. Как е "не”"? "Нет” ли?", запита Тайлър. След като получи отговора, вокалът на Аеросмит повтори няколко пъти: "да, не", за да се усети правилното произношение.

Танцовата формация DA Clique представя спектакъл на сцената на Дупница денс фестивал

Началото на тридневният Дупница денс фестивал бе дадено днес. Той се провежда за 7-ма поредна година и събира любителите на танцовото изкуство.

Състави от Югозападна България ще ни потопят в магията на танца в следващите няколко дни. Брейк, хип-хоп, а по-късно и фолклорни танци в първият ден. В събота и неделя ще има и латино танци, и мажоретни състави. Тази година се включват танцьори от Пазарджик, Кърджали, Перник, София, Благоевград, Кюстендил, Симитли и...

Продължава

Министърът на отбраната на Лаос и още 21 души загинаха в самолетна катастрофа


Най-малко 22 души са загинали в разбилия се днес в Лаос самолет, в който е била делегация, пътуваща за военен парад по случай годишнина от победа над силите на монархията. Сред жертвите са министърът на отбраната и вицепремиер ген.-майор Дуангчай Пхичит и министърът на обществената сигурност Тонгбан Сенгапфон, кметът на лаоската столица Виентян, шефът на пропагандата на управляваща комунистическа партия и други ръководители, съобщи ДПА, позовавайки се на лаоски представители.
Засега обаче...

Русия предлага нови правила за "Южен поток"

Русия е подготвила поправки в Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС), чиито норми в момента възпрепятстват изграждането на газопровода "Южен поток", пише в. "Известия", цитиран от БТА. Газопроводът се предвижда да заобиколи територията на Украйна, за да се доставя безпрепятствено руски газ до Европа.

Станишев: Културата отново ще бъде реален приоритет

Русе /КРОСС/ Срещата на Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, в Русенската опера с граждани започна с минута мълчание в памет на Никола Гюзелев. „Той беше изключително талантлив оперен певец, донесъл на България слава, заради което заслужава да го уважим", допълни Станишев. „Такъв е вечният кръговрат на живота. Едни хора си отиват, други се раждат, но животът и борбата, която нашата партия води, никога нямат край, защото ценностите, които ни държат заедно, са вечни", допълни той. Според него винаги има опити те да бъдат оспорени, а усилията, човешките права, мечти и достойнства да бъдат подчинени на интересите на големите пари или фирмите, които смятат, че командват света. „Вече 7 години сме в ЕС и през този период България се учеше как да живее в едно огромно семейство и как да отстояваме нашите интереси. Сега вече трябва да си направим равносметка и да помислим каква България искаме да видим в Европа и каква Европа искаме за нас", категоричен е лидерът на БСП. Станишев припомни, че миналите години са се закривали театри, а сега се откриват отново, като посочи за пример Смолян, Силистра и Разград. „Това е също отношение и хората разбират, че културата не може да се мери просто счетоводно и дали икономически излиза сметката. Днес почетохме Никола Гюзелев

Мира Радева:РБ, ББЦ и АБВ са на кантара и се клатушкат за 5%

Данните показват, че след ДПС са РБ, ББЦ и АБВ, които са на кантара. Това означава, че могат да стигнат 5%-те-6%-те, но се клатушкат Мира Радева и Харалан Александров Етикети евроизбори, резултати, избирателна активност, социолози, избори за Европейски парламент.

Нов рекламен гаф на "Атака"

София /КРОСС/ След като бяха санкционирани от Централната избирателна комисия (ЦИК) за телевизонните си клипове и за билбордите на телевизията си, "Атака" отново са на фокус, този път с плакат за предизборната кампания. Бдителни дизайнери посочиха невероятна прилика между плаката на националистите с лъв в скок, боядисан в цветовете на националното знаме, и рекламна визия на джип на Мицубиши. Еднакъв е фонът на двете изображения, формата на лъва и дори парченцата от пиедестала, разхвърчали се при "оживяването" на статуята. Щабът на Сидеров бе санкциониран от ЦИК да спре излъчването на двата телевизионни клипа - единият заради използване на реч на омразата и уронване на престижа на европейските институции, а другият заради въвличане на деца в политическа агитация. Билбордите на партийната телевизия "Алфа" пък трябваше да бъдат заменени, след като върху тях се появиха квадратни бели полета с номера на "Атака" в бюлетината, но без задължителния надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление". След като веднъж комисията не намери основание да ги санкционира, административният съд посочи, че име на партия и лице на лидер на листа не бива да фигурират в търговска реклама. Всички външни реклами на телевизия "Алфа" вече са заменени с предизборни такива на партията, включващи задължителните реквизити, пише standartnews.com.

Стивън Тайлър проговори на български

Фронтменът нa Фронтменът нa "Аеросмит" Стивън Тайлър проговори на български. Първите думички - "да" и "не", той научи от репортер на Нова телевизия. "Българският като руския ли е. Как е "не”"? "Нет” ли?", запита Тайлър. След като получи отговора, вокалът на Аеросмит повтори няколко пъти: "да, не", за да се усети правилното произношение.

Областният управител събира обществеността на дискусионен форум за културата и духовността

Целта е интелектуалци, творци, бизнесмени, спортисти и общественици да обединят идеите и усилията си за начертаване и изпълняване на дългосрочни цели в приоритетни области в сферата на културата, патриотичното възпитание и духовността. В дискусионния форум ще участват акад. Антон Дончев, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, проф. Андрей Пантев.

Форумът ще събере изтъкнати интелектуалци, общественици, бизнесмени, спортисти и представители на браншови организации в Перник под егидата на областния управител арх. Михаил Михайлов. Темата е "Съвременни измерения на родолюбието и националната идентичност- причини за отродяването и бездуховността".

Да се включат в дискусията са поканени преподаватели и директори на училища и детски градини, експерти от РИО на МОН, председателят на КС на...

Продължава

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Пламен Борисов се срещна с възрастни хора от пенсионерски клуб "Железничар"

“Един от главните приоритети на ПП ГЕРБ е да създаде условия, които да привлекат обратно вашите деца и внуци”. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ Пламен Борисов по време на среща с възрастни хора от пенсионерски клуб „Железничар“ в гр. Перник.

Той добави, че в ръцете на всеки един от нас е съдбата на страната ни. „Дълг на всеки гражданин е да гласува. Само така гарантираме, че България ще тръгне по пътя на...

Продължава

Джей Ти и Джако с диско полъх от 80-те

Видеото към "Love Never Felt So Good" подхожда с уважение към паметта на Майкъл Джексън.

Екипи като за световно

Вижте как ще бъдат облечени Меси и Роналдо в Бразилия


Премиерът на Индия хвърли оставка

/КРОСС/ Министър-председателят на Индия Манмохан Сингх даде на президента Пранаб Мукерджи заявлението си за оставка след поражението на партията му в парламентарните избори, съобщава от NDTV. Политикът проведе и последното заседание на правителството на Индия.На 16 май в Индия бяха обявени резултатите от изборите за долната камара на парламента, които се проведоха в девет фази, от 7 април до 12 май. Болшинството от гласовете на избирателите отидоха при опозиционната партия Бхаратия джаната партия , а не при партията на Сингх "Индийски национален конгрес" .

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване