ГМО: Семена убийци, фалшива реклама и черен ПР

Йордан Начев. Колаж: е-вестник

Освен лобиране и спонсорство на всички възможни нива в политиката на Монсанто и другите производители на ГМО влизат също лъжата, недобросъвестната реклама и отричане на негативните резултати от проведените независими проучвания и изследвания.
Благодарение на умело провежданата пропаганда масовото разпространение на генетично модифицираните организми се реализира в кратки срокове.

Обещанията от страна на производителите на ГМО бяха насочени в няколко основни направления – решаване на проблемите с изхранване на населението в развиващите се страни и в света като цяло, намаляване на разходите за производство на селскостопанска продукция и намаляване на замърсяването на селскостопанските площи с химически препарати. Какво показва практиката и каква е действителността след повече от две десетилетия масово внедряване на трансгенните култури.

1. Основният претекст на производителите на ГМО е възможността с тяхното внедряване да се изхранва непрекъснато увеличаващото се население на земята. Това твърдение се популяризира още от 60-те години със старта на проекта „Зелена революция“. Ако тези твърдения са верни, добивите от засетите с ГМ семена площи ще бъдат по-високи и това ще се постига с по-малко разходи за отглеждане на растенията. Това беше обещавано на фермерите. Анализът на резултатите от досегашното използване на ГМО не потвърждават подобна теза. (…)

През 2009 г. Сайънтифик Американ и Съюзът на загрижените учени (Union of Concerned Scientists – UCS) защитиха същата теза. В доклад на UCS се прави анализ на повече от 20 академични изследвания върху двете основни култури, подложени на генното инженерство в САЩ – пшеницата и соята. Позовавайки се на резултатите от тези изследвания UCS твърди, че трансгенните пшеница и соя не увеличават добивите. (…)

Резултатите през последните 15 години показват, че увеличението на доходите от селскостопанската продукция не се дължи на приложението на ГМО, а на хибридната селекция, която през хилядолетията винаги е била традиционен начин за развитие на растителната генетика. Въпреки всички действия досега и масовото внедряване на ГМО проблемите с изхранването се задълбочават и неравенството в света се увеличава с много по-бързи темпове през последните десетилетия.  В действителност проблемите с изхранването идват от прекомерната химизация на производството и неравномерното разпределение на продукцията. Категорично може да се каже, че внедряването на ГМО не повишава добивите. Това се оказа лъжлива реклама.

2. Създателите на ГМО твърдят също, че въвеждането на трансгенните култури намалява цената на производство и това ще облагодетелства както фермерите, така и потребителите. Дали това е така? Какви са фактите.

Само за една година цената на дребно за „Раундъп“ се е повишила от 32 долара за галон през декември 2006 г. до 45 долара за галон. През юни 2008 г. тя е вече 75 долара за галон. Това е скок от 134% за по-малко от две години. За същия период средната цена на соята, най-продаваната генномодифицирана култура в САЩ, се е покачила с повече от 50% – от 32,30 долара до 49,23 долара на акър. През юли 2008 г. Монсанто обявява, че планира да вдигне средните цени за някои от видовете генномодифицирана царевица на компанията с 35%. Това, което се прави с царевицата, се прави и с други генномодифицирани култури. Средната цена на соята, най-продаваната генномодифицирана култура в САЩ, се е покачила с повече от 50% само за две години – от 2006 г. до 2008 г. – от 32,30 долара до 49,23 долара за един акър. Такава ценова политика се провежда и спрямо другите основни генномодифицирани култури. (…)

Порочната практика за патентоване на семената за посев от частни корпорации води до заробване на малкия и среден селскостопански бизнес. Тези, които не желаят да попаднат под властта на патентованите семена, не могат да опазят продукцията си чиста от опрашването с трансгенните култури, понеже те ...

Икономиката в Европа се оправя, но разочарованието тласка към нова криза

След петте изтощителни години, може би мнозина граждани на Европа желаят да пратят цялата политическа класа в огъня и мъките на ада. Но по случайност бюлетините за изборите за Европейски парламент от 22 до 25 май не включват този вариант, така че рекорден брой хора вероятно няма да си дадат труда да гласуват. Голяма част от онези, които ще го направят, ще подкрепят екстремисти и популисти.

Явните антиевропейски партии може да вземат над една четвърт от местата. Националният фронт във Франция, Партията на свободата в Холандия и британската Партия за независимост на Обединеното кралство вероятно ще постигнат най-високия си резултат досега. Това ще доведе не само до вътрешни политически кавги, но и до нападки към Европейския съюз - проект, който милиони избиратели вече асоциират с трудности и провал.

Политическите лидери в Европа ще бъдат изкушени да не обърнат много внимание на това. Икономиките се подобряват. След тежката рецесия и годините на борба с кризата на еврото, растежът се връща, а доходността на ценните книжа рязко спадна. Опасността, че финансовите пазари може да взривят еврото (и ЕС) изчезна, поне засега. Една нова анкета на Изследователския център “Пю” от тази седмица даже свидетелства, че вероятно доверието в ЕС малко се е възстановило. Ако политиците просто успеят да задържат бавното, но трайно възстановяване, дали така няма да си върнат тези недоволни граждани?

Не. Последната криза може да е свършила, но тя пося дълбоко противоречие в сърцето на Европа - между нуждата от интеграция на икономиките от еврозоната и нежеланието на избирателите това да стане. Ако популизмът продължи да се разраства, членовете на еврозоната може да си изберат правителството, готово да наруши правилата и да излезе от единната валута. Това може да разпали наново кризата на еврото, а политическото недоволство ще бъде овладяно по-трудно, отколкото икономическото.

Възстановяване и реформа

Самозалъгването у европейските лидери започва с икономиката. Растежът може да се е върнал, но той е хилав. Безработицата остава чудовищна: към 26 милиона души в Европа са без работа сега. Почти навсякъде дълговете са опасно високи. При тези крехки банки кредитът е трудно достижим, а част от Европа е на ръба на дефлацията. Може би еврозоната върви към едно загубено десетилетие, подобно на 90-те години за Япония. Япония обаче е социално сплотена национална държава, а за разнородния ЕС има много по-малка вероятност да оцелее след подобно изпитание.

ЕС може да помогне за увеличаването на растежа. Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да смекчи монетарната си политика, включително и с неконвенционални средства. Европейската комисия би могла да поднови натиска си за изграждане докрай на единния пазар в услугите, цифровите технологии и енергетиката например или да продължи работата по споразумението за свободна търговия със САЩ.

Но експлозията от реформаторско усърдие от страна на Брюксел едва ли ще умилостиви недоволните избиратели в Европа. От една страна реформите, които целят да създадат краткосрочна болка преди дългосрочна изгода, са причината, поради които много европейски правителства ги смятат за трудни. От друга страна избирателите не обичат да бъдат разигравани от еврократите.

Битката за спасяване на еврото доведе до централизация на силите в банковото дело, в данъчната и разходната политика. И докато повечето гласоподаватели от еврозоната искат запазване на еврото, те достатъчно ясно се противопоставят на придаването на повече правомощия за намеса на ЕЦБ, Европейската комисия и Европейския парламент. Изоставената конституция на ЕС и нейният приемник - Лисабонският договор - бяха отхвърлени общо на три от шест референдума, а десет правителства нарушиха обещанията си да насрочат допитване за окончателната версия. В страната основателка Франция днес ЕС предизвиква повече негодувание даже от това в прочутата с евроскептицизма си Великобритания. Зовът на популистите в европейските ...

Бобева: ЕБВР е готова да увеличи инвестициите си у нас

България има стабилна фискална политика, ниско ниво на публичен дълг, устойчива макроикономическа стабилност, отлично работеща данъчна система. 
Такива оценки е получила страната ни на приключилата преди ден годишна среща на Европейската Банка за възстановяване и развитие във Варшава, съобщи вчера вицепремиерът Даниела Бобева. 
Тя водеше бълг България има стабилна фискална политика, ниско ниво на публичен дълг, устойчива макроикономическа стабилност, отлично работеща данъчна система. Такива оценки е получила страната ни на приключилата преди ден годишна среща на Европейската Банка за възстановяване и развитие във Варшава, съобщи вчера вицепремиерът Даниела Бобева. Тя водеше бълг

Петко Николов: Търговските вериги изпълниха указанията ни

- Г-н Николов, преди 2 г. предписахте на търговските вериги да коригират поведението си спрямо доставчиците. Изпълниха ли ги?
- Приехме техните предложения, с които искаха да отстранят недоразуменията с доставчиците. Направиха това, което бяха задължени. Изискахме повторна информация, убедиха ни писмено в това. Нямаме сигнал от доставчиците, че ня - Г-н Николов, преди 2 г. предписахте на търговските вериги да коригират поведението си спрямо доставчиците. Изпълниха ли ги? - Приехме техните предложения, с които искаха да отстранят недоразуменията с доставчиците. Направиха това, което бяха задължени. Изискахме повторна информация, убедиха ни писмено в това. Нямаме сигнал от доставчиците, че ня

Фоторепортери рискуват живота си за 1000 евро на месец

Франс прес

Профилът на загиналата Камий Льопаж в сайт за военни фоторепортери

Фоторепортерите, които подобно на французойката Камий Льопаж, отразяват събитията в части на света, където рисковете са много големи, са ентусиасти, повечето са млади и на свободна практика. Често пъти те са зле платени от вестниците, които съкращават бюджетите си.

Двайсет и шест годишната фоторепортерка беше убита в ЦАР, докато правеше репортаж за насилието там. Тя е символ на едно поколение репортери, които отиват да отразяват конфликти сами, без договор и това ги излага на повече рискове.

“Положението на военните фоторепортери се е влошило, дори в някои случай е станало действително несигурно”, посочва изследване на Гражданското общество на мултимедийните автори във Франция. То разкритикува през ноември 2013 г. социалните условия, при които работят военните фоторепортери и уточни, че 50 процента от тях нямат осигуровки и застраховки и отиват да отразяват събитията “без трудов договор и на собствени разноски”.

Патрик Рош, председател на Френския съюз на професионалните фотографи, потвърди тази тенденция. “Журналистите като цяло и фоторепортерите по-специално заминават при все по-трудни условия, без да имат истинска поръчка”, посочва Рош.

Все по-разпространено е отразяването на събитията от хора на свободна практика, което променя отношенията с редакциите. “Изданията очакват да видят резултати, преди да платят на тези журналисти. Преди, парите се плащаха авансово и се знаеше къде и как ще отразява събитията съответният журналист на свободна практика”.

Принудени да покриват всички разходи по репортажите си, независимите репортери излагат все повече своя живот на опасност. Такъв беше случаят с французина Реми Ошлик, убит в Сирия през 2012 г. на 28 години. По-изолирани, без подходяща техника, тези хора се излагат на риск особено когато пътуват сами, както разказва фотографът на Франс прес Фред Дюфур, който познаваше Камий Льопаж.

“Журналистите на свободна практика, за да пестят средства, докато правят репортажите си, жертват например придвижването с шофьори. Вместо да ангажират шофьор, който познава терена много добре, те наемат мотоциклет и така са без защита”, разказва Дюфур.

За да намалят транспортните разходи, мнозина не се колебаят да пътуват дори с участници в конфликтите, какъвто беше случаят с Камий Льопаж, придружавала милициите антибалака християнските милиции в ЦАР, враждебно настроени срещу бившите бунтовници от движението Селека, в чийто редици преобладават мюсюлманите , когато беше убита.

Според репортера Жан-Пиер Кампан, който е отразявал за Франс прес много конфликти в Африка, една от гаранциите за сигурността в зона на конфликт е журналистите да разполагат със собствено превозно средство.

“Когато тръгваш с участници в конфликта, както Камий направи, ти зависиш от тези хора, нямаш поле за маневри и не можеш да си кажеш: “Внимание, аз съм до тук!”, посочва Кампан.

Редакциите се притесняват, че все повече млади фоторепортери отиват в зони на конфликт, без да си дават сметка за рисковете, на които се излагат.

“Някои потеглят само с едно цвете, прикрепено към фотоапарата”, казва Кристоф Дьолоар, генерален секретар на организацията Репортери без граници. Той посочва, че неправителствената организация осигурява понякога на тези фоторепортери бронежилетки, както направи с Камий Льопаж през септември 2013 г.

На място, намирането на подслон се оказва ново предизвикателство. В блога си към френския информационен сайт Медиапар журналистът Тома Канталуб пише: “Подобно на почти всички начинаещи фоторепортери, Камий Льопаж беше на свободна практика. Тя сама финансираше репортажите си и се оправяше както може. В Банги столицата на ЦАР , тя беше подслонена от Репортери без граници, за които правеше снимки”.

Към тези сложни условия на работа се добавя и много ниско възнаграждение. Според Гражданското общество на мултимедийните автори във Франция измежду военните репортери всеки втори фотограф казва, че получава чисто по-малко или еквивалентно на 13 000 евро годишно. Този феномен се задълбочава, според председателя на Френския съюз ...

НАТО успешно “осребрява” ситуацията около Украйна

Росбалт

Рязкото активизиране на Русия даде шанс за нов живот на Северноатлантическия съюз. Макар да демонстрира в случая с Крим, че не е готова за конфликти с реален противник, НАТО се опитва да увери всички, че днес е безалтернативен гарант на сигурността и в Европа, и в Средна Азия. Все по-трудно убеждава обаче дори собствените си членки.

За разпускане или поне сериозни реформи в алианса се заговори практически веднага след разпадането на Съветския съюз. Но вместо да изчезне, НАТО, напротив, взе дейно да се разширява в източна посока.

Последваха инвазиите в Афганистан, Ирак и Либия. Заради тях евроатлантическото партньорство започна да се пропуква. Франция и Германия изобщо не желаеха да воюват със Саддам Хюсеин. Спря и разширяването на алианса - забуксуваха процесите в Украйна, Грузия, Молдова. Западноевропейските партньори на САЩ категорично им отказваха членство. И пак се чуха приказки, че Северноатлантическият съюз, вече отживял, трябва да поеме или към бунището на историята, или към вътрешни реформи. Времената за екстензивно развитие са минало и НАТО не отговаря, дето е думата, на новите предизвикателства.

Военният блок бе твърде слабо приспособен например за борба с тероризма. А след публикуваните данни, че САЩ следят всичките си съюзници, опитите на пакта да стане водеща сила в гарантирането на кибернетична сигурност едва ли не в планетарен мащаб будеха най-малкото смях. Стигна се до критична точка.

Присъединяването на Крим от Русия обаче може да спаси алианса. Поне така разчита, и то силно, главната му квартира в Брюксел. Защото, формално погледнато, НАТО се сдобива вече с реален, а не измислен “потенциален противник”.

Естествено през кримската криза алиансът се прояви като най-малко дееспособната международна институция, освен може би Съвета за сигурност на ООН. Навярно защото взема всички съществени решения с консенсус. Това обаче съвсем не оправдава най-големия в света военен съюз, едвам успял дори да формулира позиция във връзка с териториалния конфликт между две големи европейски страни. Като оставим настрана, че пактът демонстрира пълна неспособност да повлияе на събитията в Украйна или да я защити от Русия, както предлагаха някои политици в Централна Европа.

Натовците обаче се възползват от паническите настроения сред част от централноевропейските политици и без да предоставят реални гаранции за защита, дейно се стремят да разширят своята зона на влияние. Говорим най-вече за предложението на алианса от 7 май да разположи войски в държави от Централна Европа.

Трудно бихме опровергали при това положение посланика на Русия в НАТО Александър Грушко, усъмнил се тези дни дали пактът е способен и готов да брани своите членки. “Чудно защо в НАТО убедено се говори, че само алиансът може да гарантира сигурността на членките си. Макар за всички да е ясно, че сигурността не зависи от НАТО, а от нормалните отношения със съседните страни, развитието на сътрудничество и взаимодействие, от много други невоенни фактори”, заяви руският представител в Северноатлантическия съюз.

Ще припомним, че по-рано алиансът сам странеше от подобни стъпки - до голяма степен за да пести средства, а и да не си разваля пак отношенията с Русия, без да има защо. Сега обаче НАТО, напротив, предлага на членките си в Централна Европа военна помощ. Доста натрапчиво при това.

Толкова натрапчиво, че далеч не всички я приемат. Докато Полша сама официално моли не само за натовски маневри на своя територия, но и за изграждане на бази, Чехия например гледа да се измъкне. Експерти от НАТО бяха обяснили вече на Прага, че войските й едва ли могат да отблъснат агресия отвън; министърът на отбраната Мартин Стропницки обаче заяви пред Ройтерс: “Да повишим някак нивото на присъствие на алианса у нас - да. Но става ли дума за истински подразделения, съм настроен скептично”. Както заявява шефът ...

Да сътрудничат или да се борят? Кримските татари са разделени за руското управление

Ройтерс

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Седемдесет години след масовото депортиране на семействата им при управлението на съветския лидер Йосиф Сталин, кримските татари се колебаят: дали да сътрудничат с новите руски власти на родината си или да им се противопоставят?

Някои татари, мюсюлмани сунити от тюркски произход, се страхуват от завръщане към сталинистките репресии, въпреки официалните обещания за зачитане на техните права и свободи; други казват, че да работят с Русия е най-добрият начин се гарантира, че техният народ ще може да процъфтява.

По-малко от два месеца след началото на управлението на Москва, напрежението се повишава преди годишнината от депортирането с вагони за добитък, започнало на 18 май 1944 година.

“Изборът е война или компромис. Това е в основата на проблема, пред който сме изправени. Ако не възприемем единен подход, рискуваме да се разцепим и да бъдем маргинализирани”, казва Нариман Джелялов, заместник председател на Меджлиса, главният представителен орган на кримските татари.

Татарите, които съставляват над 12 процента от близо двумилионното кримско население от предимно етнически руснаци, са сред най-разпалените критици на анексирането на управлявания дотогава от Украйна полуостров от страна на Москва.

Русия смята анексирането за поправяне на историческа несправедливост, като го описва като “повторно обединение” с регион, който съветският лидер Никита Хрушчов е предал на Украйна едва през 1954 година. Но татарите, чиято историческа столица Бахчисарай е близо до днешния регионален център Симферопол, напомнят на Москва, че те са управлявали големи части от Крим в продължение на столетия, преди руската императрица Екатерина Велика да завоюва черноморския полуостров в края на 18-и век.

Сталин обвинявал татарите, че симпатизирали на нацистка Германия и много от депортираните, чийто брой се оценява на около 200 хиляди души, умрели по пътя към изгнанието в Централна Азия и Източна Русия. Едва през последните години от съществуването на СССР, през 80-те години, някои членове на общността са могли да започнат да се връщат в Крим.

Мнозина татари бойкотираха референдума на 16 март. Според местните власти 97 на сто от гласувалите са избрали да се присъединят към Русия. Киев и Запада осъдиха провеждането му като незаконно. Татарите продължават да развяват украинското знаме в Меджлиса и след гласуването, въпреки посещение на въоръжени проруски “сили за самоотбрана” и заплахи от страна на главния прокурор да закрие организацията им.

“Ние сме свикнали на постоянни борби. Не вярваме на руските власти, и за какво да им вярваме? Те винаги са били против кримските татари”, каза Джелялов.

Бившият лидер на Меджлиса, дисидентът от съветско време Мустафа Джемилев казва, че му е забранено да стъпва на територията на Крим.

“Отървахме се от Киев”

Въпреки че Меджлисът е най-голямата организация на кримските татари, някои по-малки групи са доволни, че Русия пое региона под крилото си. Една такава група е Мили Фирка, която казва, че Киев не е направил много за реабилитирането на кримските татари през 23-те години след разпадането на Съветския съюз.

“За по-малко от два месеца Русия направи далеч повече за кримските татари, отколкото Украйна някога е правила. Едва след като Крим стана част от Русия Киев си спомни, че изобщо съществуваме”, казва Васви Абдураимов, председателят на Мили Фирка.

Руският президент Владимир Путин наскоро награди Абдураимов с ордена “За заслуги пред Отечеството” втора степен за подкрепата му за анексирането на полуострова.

Сред причините, които Абдураимов посочва за подкрепата си за руския контрол над полуострова е сигурността, идваща от знанието, че Крим ще бъде защитаван от “силна, уважавана сила” и президентския указ, обявяващ кримския татарски за един от трите държавни езика на полуострова заедно с руския и украинския.

Мили Фирка казва, че Меджлисът е западен проект, чиято цел е да интегрира кримските татари в Европа, вместо в планирания от Путин Евразийски ...

17 май в историята

Събития 1395 г. — Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. — Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555 г. — В София мюсюлмански фанатици убиват с камъни Никола Мартинов (свети Николай Софийски Нови), решил да се върне към християнската вяра.

Миньорите са още под земята, правителството погва протестиращите

Мурат Йеткин

Съветник на Ердоган рита протестиращ. Снимка: от тв екрана

Двама полицаи от екипите за специални операции влачеха протестиращ, като го дърпаха и за двете ръце, на 14 май в Сома, Западна Турция, където ден по-рано стана най-голямата трагедия с мина в Турция.

Тогава от една от колите в кортежа на премиера Реджеп Тайип Ердоган излезе млад мъж. Добре изглеждащият мъж с хубава прическа и елегантен в черния си костюм започна да рита протестиращия на асфалта, докато двамата полицаи го бяха притиснали в здрава хватка към земята. После се върна в колата, напускайки района на трагедията с кортежа на премиера.

Името му е Юсуф Йеркел. Той е на 30 години. Съветник е - както изглежда по външна политика, а също и за изказванията и статиите на английски език - на Ердоган, а работи и като заместник-ръководител на службата на премиера. Той е един от принцовете на Ердоган, един от членовете на “Екип А”, както те самите обичат да се наричат.

Чрез фалшив профил в Туитър, за който се твърди, че е притежаван от него, плюс този на негово име - (Да, макар, че Ердоган мрази Туитър, съветниците му ползват широко мрежата за манипулативни цели) - той обяви, че по-късно ще направи изявление. Преди да каже това обаче, Йеркел заяви също, че протестиращият е член на опозиционна младежка организация и че е ругаел по него и по премиера. Той каза това, за да оправдае неприемливите си действия.

Не, нищо не му се случи. Полицията не му зададе никакви въпроси за действията му. Той още работи в офиса на премиера; няма никаква предприета срещу него проверка.

Не искам да спекулирам, но може дори да бъде оценен за действията си в защита на по-висшестоящите.

Това е, защото само минути преди инцидента Ердоган направи нещо зрелищно. Той направи нещо, което вероятно за първи път прави премиер - който и да било премиер, на която и да било страна. Имаше протести на роднини на миньорите, докато той вървеше към своя кортеж след пресконференция, на която каза, че смъртта е част от “съдбата” на миньорската професия. После промени посоката си и тръгна към група протестиращи с думите “Елате и ме освиркайте в лицето”.

Преди появата на това видео на 15 май репортери интерпретираха погрешно сцената, казвайки, че той се е скрил от протестиращите в супермаркет наблизо, наобиколен от взвод от (вероятно 20-ина) телохранители. След като видеото се появи - има и други тълкувания на станалото, като някои предполагат, че Ердоган всъщност е гонел двама-трима души.

В супермаркета ръката на Ердоган се надига и спуска надолу два пъти, както се вижда от това не съвсем ясно видео, преди той да се обърне и да се качи в колата. (Въпросите са дали той е ударил или бутнал протестиращ, който бил спрян там от полицаи.) Йеркел, неговият съветник, излиза тогава от колата, точно след като Ердоган влиза, и рита друг протестиращ, хванат здраво от двама полицаи.

Има и друга снимка, за която трябва да ви разкажа. Два часа преди това, когато Ердоган пристигна в Сома и беше на мястото на мината, той бе приветстван от собственика на компанията оператор на мината Сома Кьомюр Ишлетмелери Алп Гюркан. Здрависа се с Гюркан и получи информация.

Това би могло да бъде сметнато за нормално, ако прокурорът в Сома, който незабавно започна разследване за трагедията, беше имал възможност да зададе няколко въпроса на собственика на обекта. Или ако въпроси можеше да бъдат зададени на когото и да било от компанията, която бе похвалена от министъра на труда Фарук Челик като компания, “преминала всички инспекции” успешно, сякаш нищо никога не се е случвало там.

Към снощи никой не е бил ...

Поморие се включва в Европейската нощ на музеите

С няколко прояви Историческият музей в Поморие се включва в отбелязването на Нощта на музеите на 17 май 2014 г./събота/

От 16:00 часа – „Познавам ли моята България” – състезателна игра, в която ще премерят сили и знания учениците от СОУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев”-Поморие, ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Каблешково и ОУ „Христо Ботев”, с. Бата.

От 17:00 часа е концертът на Клуб по спортни танци „Поморие”, с ръководител Никола Абрашев

От 18:00 часа – уникалното съкровище на Анхиало „Златните накити на Лесескепра” – гостуваща изложба на РИМ – Бургас

От 19:00 часа е филмовият маратон „Поморие през кинообектива на XX в.” в Музея на солта

От 19:30 в Историческия музей – спектакъл на театър „Трио” – Бургас „Оттук-оттам”, с участието на Ивайло Енев и Александра Илиева

За гостите на Историческия музей, които искат да гледат филмовия маратон в Музея на солта, ще има осигурен транспорт.

 

Ремонтите в София не са предизборни, увери Фандъкова

Не бива след всеки дъжд да ни изненадват новите дупки, смята кметът


Ексклузивно! Левски в "черния списък" на УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей

100-годишният юбилей на Левски се превръща в истински кошмар. Освен, че сините са кръгла нула на терена, преди минути от УЕФА долетя нов удар по "синия" клуб. Actualno.com научи, че "си...

Джоли се отказва от киното и се посвещава на ООН

Холивудската звезда Анджелина Джоли планира да се оттегли от киното и да се отдаде на благотворителната дейност. Тя сподели намеренията си в интервю за списание "Вог" (Vogue) и по време на ...

Залепиха тортата на лицето на Григор за ЧРД

След като победи германеца Томи Хаас и се класира за полуфинала на Мастърс-а в Рим, Григор Димитров беше поздравен на терена с торта по случай 23-тия му рожден ден, предаде Стандарт нюз. След като ду...

Незрящи и хора в колички се включват в състезанието "5 км бягане за всички"

Незрящи и хора в колички ще се включат в инициативата "5 км бягане за всички" в събота, 17 май, в Южния парк. Тя е част от проекта "Включи се и ти", чиято цел е социално интегриране на млади хора с двигателни увреждания. Реализира се от фондация „Outward Bound БЪЛГАРИЯ" и сдружение „Мечти и отбори", като ръководител на проекта е Люсил Колмиш - френска лекарка, която живее в България. Състезанието започва в 9 ч. Повече информация за проекта и останалите инициативи на фондацията вижте ТУК .

Прогноза за времето - 17 май

Днес след обяд на много места ще има валежи от дъжд – предимно слаби. По съществено разкъсване и намаление на облачността ще има преди обяд над източните райони, където ще продължи да духа до умерен южен вятър. Минималните температури ще са между 5° и 10°, по Черноморието – до 12°.

Електробус без батерии ще вози софиянци

Първият в Европа електробус без батерии ще вози софиянци от понеделник.


Той ще бъде пуснат по тролейбусна линия 11 и ще се тества 9 месеца. Електробусът се захранва с ултракондензатори и е произведен от израелската фирма Първият в Европа електробус без батерии ще вози софиянци от понеделник. Той ще бъде пуснат по тролейбусна линия 11 и ще се тества 9 месеца. Електробусът се захранва с ултракондензатори и е произведен от израелската фирма "Чериът моторс". Може да работи и при -30 градуса, в него няма опасност от пожар, тъй като няма акумулаторь и гори 20% от

На тази дата: Създадена е фондовата борса в Ню Йорк


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 17 май 1792 г. в Ню Йорк е създадена една от първите в света фондови борси. Тя се формира по силата на т.нар. Споразумение изпод платана, сключено от 24 брокери, работещи извън "Уолстрийт"...

Черноморец пощуря да си сменя името

Курортът Черноморец вече е лъснат за новия туристически сезон. Заведенията са стегнати, улиците блестят от чистота, само дето още са празни. Тук-там пресича по някоя неразумна кокошка, която не пази имиджа на бившето село, станало град.
През май черноморци са си у дома. Потягат лодки и кроят планове за сезона. Появи се обаче голям проблем Курортът Черноморец вече е лъснат за новия туристически сезон. Заведенията са стегнати, улиците блестят от чистота, само дето още са празни. Тук-там пресича по някоя неразумна кокошка, която не пази имиджа на бившето село, станало град. През май черноморци са си у дома. Потягат лодки и кроят планове за сезона. Появи се обаче голям проблем

Украйна може да подпише Споразумение за асоцииране км ЕС още на 27 юни

По думите на еврокомисар Щефан Фюле, има подкрепа от ЕС, ЕК и ЕП за подписване на икономическата част от споразумението още тази година

Икономиката на Португалия - откъде дебне спасението?

Страната приключва днес изпълнението на спасителната програма, но още е далеч от устойчивото възстановяване


Петков: Орешарски, взе ли си парите от "Напоителни системи"?

Румен Петков от АБВ продължава за пореден ден с въпросите си към премиера Пламен Орешарски. "Всъщност, от разсеяност съм пропуснал същностната причина за ходенето ти във Варна. А тя е да си р...

Изневяра и наказание - в много лоши случаи с трион и кола

Някои хора определено не могат да се сдържат да не отмъстят на партньора си заради изневяра. Затова е добре всеки, който кръшка, да знае с какво може да се сблъска, ако го хванат, пише БГНЕС. Когато ...

Фюле: Споразумението за асоцииране на Украйна може да бъде подписано на 27 юни

Комисарят на ЕС по въпросите на разширяването и европейската политика на съседство Щефан Фюле заяви, че Украйна може да подпише икономическата част от Споразумението за асоцииране към ЕС още на срещат...

Интернет на две скорости

Федералната комисия по комуникациите (FCC) откри пътя за поставянето под съмнение на безпристрастността на глобалната мрежа и принципа, който гарантира справедливо третиране на всички участници в и...

Защо антибиотичната резистентност ни убива и можем ли да я спрем

Все по-често се случва Световната здравна организация да излиза с доклади, алармиращи за изключително опасната тенденция човечеството да развива нарастваща резистентност към антибиотиците.Има реална о...

Русия обявява логото на Мондиал 2018 през септември

Русия обявява през септември логото на Мондиала през 2018 г, заявява министърът на спорта Виталий Мутко пред Р-Спорт. Братушките са домакини на шампионата след 4 години. „Избрахме варианта н...

Папата без брониран автомобил

Папа Франциск се отказа от бронирани автомобили по време на обиколката си в Близкия изток този месец, съобщи АП.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Той настоял да използва обикновена кола и да му се позволи да е възможно най-близо до хората. “Папата иска открит папамобил и обикновена кола. Папа Франциск се отказа от бронирани автомобили по време на обиколката си в Близкия изток този месец, съобщи АП. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Той настоял да използва обикновена кола и да му се позволи да е възможно най-близо до хората. “Папата иска открит папамобил и обикновена кола.

Киберманията е като алкохолната зависимост

Смайващо е да видиш как някой хруска с удоволствие гранули котешка храна, дъвче скочлепенки или постоянно носи в джоба си топчета нафталин, защото обожава аромата им. А друг да се промушва през камари ненужни вещи, с които не може да се раздели, за да излезе от дома. Наистина ли сме модерни, образовани, свободни и “технологични”, след като Смайващо е да видиш как някой хруска с удоволствие гранули котешка храна, дъвче скочлепенки или постоянно носи в джоба си топчета нафталин, защото обожава аромата им. А друг да се промушва през камари ненужни вещи, с които не може да се раздели, за да излезе от дома. Наистина ли сме модерни, образовани, свободни и “технологични”, след като

Moody's повиши с две стъпки кредитния рейтинг на Ирландия

Икономическата активност в страната набира скорост, а факторите, които задържаха ръста на износа през 2012-2013 г., вече са преодолени, според агенцията


Камен Донев открива и закрива "София моно"

Камен Донев ще открие и закрие тазгодишното издание на фестивала "София моно", който по традиция се провежда в парка на Военната академия. На 16 юни актьорът ще играе своя авторски моноспектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество", а на 22 юни - най-новото си шоу "Възгледите на един учител за всеобщата просвета". Камен Донев ще открие и закрие тазгодишното издание на фестивала "София моно", който по традиция се провежда в парка на Военната академия. На 16 юни актьорът ще играе своя авторски моноспектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество", а на 22 юни - най-новото си шоу "Възгледите на един учител за всеобщата просвета".

Подписан е Лондонският мирен договор

Лондонският мирен договор от 17 май (30 май по нов стил) 1913 година е договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на...

Орбан пак поиска автономия за унгарците в Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан поднови спорния си призив за автономия на унгарското малцинство в западна Украйна, предаде БГНЕС. "Унгарската държава с цялата си тежест стои зад исканията за авт...

Георги Първанов ще посети Бургас, Ивайло Калфин – Варна

Лидерът на гражданската инициатива „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) и президент на България в периода Георги Първанов ще посети днес регион Бургас. Същевременно лидерът ...

Калфин: Конфликтът в Украйна е геополитически

Конфликтът в Украйна е геополитически и като такъв се решава с геополитически лекарства. Това заяви водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин в дискусионното студио на „Панорама”...

Управлението на Фантомите

Който е отразявал избори при функциониращи демокрации (както западните) или е наблюдавал отразяването им, знае, че това, към което най-много се стремят политиците там, е публичност. Политиците искат...

Украйна иска по-строги санкции на Запада срещу Русия

"Не бива да се разговаря с хора, които се държат като терористи"


Акция на седмицата – Елхим Искра

Книжата на дружеството бяха първи по седмичен ръст сред компаниите от широкия индекс BGBX40


Опозицията печели в Индия

Водещата опозиционна сила в Индия, националистическата хиндуистка партия “Бхаратия джаната” спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, предаде Ройтерс. Нейният лидер Нарендра Моди ще е следващият премиер на страната. Партията получава 325 мандата при 272 необходими за абсолютно мнозинство в долната камара - най-убедителната Водещата опозиционна сила в Индия, националистическата хиндуистка партия “Бхаратия джаната” спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, предаде Ройтерс. Нейният лидер Нарендра Моди ще е следващият премиер на страната. Партията получава 325 мандата при 272 необходими за абсолютно мнозинство в долната камара - най-убедителната

"Епъл" и "Гугъл" обявиха примирие в патентната война

Технологичните титаните на най-добрите два смартфона в света обявиха примирие на проточилата се патентна война.

Любомир Левчев събра трите си романа във футляр формат

Любомир Левчев събра над 150 представители на културния елит без значение на политическа и естетическа окраска. Поводът беше появата на трите му романа от спомени в общ футляр формат. Така известните вече книги Любомир Левчев събра над 150 представители на културния елит без значение на политическа и естетическа окраска. Поводът беше появата на трите му романа от спомени в общ футляр формат. Така известните вече книги "Убий българина!", "Ти си следващият" и "Панихида за мъртвото време" се предоставят на читателите заедно. Левчев беше аплодиран от

Goldman Sachs: Стоковите пазари ще предлагат все по-атрактивни възможности

Най-сериозно внимание трябва да се обърне на никела, алуминия и цинка, посочват от американската банка


Мачовете по телевизията през уикенда

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Кои области и общини усвояват най-много еврофондове

Най-много средства до началото на 2014 г. са усвоили общините в област Бургас, а най-малко - тези в област Кюстендил


На 17 май рожден ден имат

Ген. Атанас Атанасов, политикДимитър Стоянов, евродепутатЕлена Пампулова, тенисисткаЛиляна Попова, бивш шеф на БНР и БНТМаргарита Ганева, посланик в СловакияРумен Леонидов, поет и издателЛили Игнатова, гимнастичка, световна и европейска Ген. Атанас Атанасов, политикДимитър Стоянов, евродепутатЕлена Пампулова, тенисисткаЛиляна Попова, бивш шеф на БНР и БНТМаргарита Ганева, посланик в СловакияРумен Леонидов, поет и издателЛили Игнатова, гимнастичка, световна и европейска

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване