Крим мина на рубли


Крим от днес минава към рубли, съобщи ИТАР ТАСС. 

В магазините ще изчезнат цените в две валути и всички плащания ще се извършват вече в рубли, а украинската гривна получава статут на чужда валута.
 
Руската рубла бе обявена за официална валута в Крим веднага след включването на територията в състава на Руската федерация на 21 март. Първоначално беше предвидено в продължение на година и половина, до 1 януари 2016 г. , на полуострова да функционират две валути - украинската и...

Бориса изкарала на сухо над 3 месеца

Бориса Тютюнджиева за пореден път заяви, че няма човек до себе си и заяви, че на този етап мъжете не са й приоритет.

Кольо Колев: Загубата на ГЕРБ се крие в победата на Реформаторския блок

/КРОСС/ „Резултатите от евроизборите, които са най-точния барометър, доказаха, че това е седмицата на отговорите. Стана ясно, че на лъжата краката са къси и че царят е гол", това заяви за "Събуди се" ПР експертът Ивет Добромирова. Тя бе категорична, че изборната активност, макар и 30%, е „нормална". „Целта на кампанията, която се водеше, беше да се омерзят хората и да не отидат да гласуват. Имайки предвид това, избирателната активност беше доста висока и затова толкова много хора се изненадаха, залагайки на това, че няма да има избирателна активност", допълни Ивет Добромирова. Социологът Кольо Колев посочи от своя страна, че за евроизборите са се изговорили „много глупости". По негови думи, всички социологически агенции са познали абсолютно точно резултатите на основните политически сили. Това обаче, което абсолютно никой не е познал, е, че „едни 230 хиляди гласа, които се очакваха за една партия, не отидоха да гласуват". „Провалът е на БСП, защото не можаха да си мобилизират хората. Не е толкова вътрешно-икономическата криза", посочи икономистът Владимир Каролев. „Скрит губещ, без съмнение, е ГЕРБ. Основният печеливш е Реформатският блок. Това е реалната дясна алтернатива на ГЕРБ, която се появи и успя да пробие. Именно тук се крие загубата на ГЕРБ", посочи Кольо Колев

Момчил Неков: Станишев е млад като възраст, но е стар като присъствие в политиката


Момчил Неков, който измести лидера на Коалиция за България от първото място в листата за евродепутати на изборите, коментира пред "Нова телевизия", че хората се опитват да го противопоставят на Сергей Станишев и допълни, че той е "млад като възраст, но е стар като присъствие в политиката".

27-годишният член на партията, който стана известен с това, че получи над 30 хил. преференциални гласа при съвпадение на номера му в листата с този на БСП в бюлетината, допълни, че е бил...

Утре ще се състои окончателният кръг преговори за украинския газов въпрос

/КРОСС/ "На 2 юни, понеделник, ще се проведе третият кръг от преговори за разрешаване на украинския газов въпрос", обяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от УНН. „Европейската комисия се е обърнала към преговарящите страни за още една среща в тристранен формат по разрешаване на газовата криза", заяви Яценюк. Европейската комисия се надява в понеделник да бъде постигнато споразумение по газовия спор между Русия и Украйна, включително и договарянето на нова цена за доставка. На последната среща в петък стана ясно, че Украйна е готова в течение на 10 дни да погаси целия си дълг при цена 268 долара за 1000 кубични метра газ.  

Благотворителен концерт за деца на загинали полицаи ще се проведе днес във Варна

От 12.30 часа днес в Летен театър Варна ще се проведе благотворителен концерт за събиране на средства за децата и семействата на загиналите и инвалидизирани служители от подразделенията на МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в Министерство на правосъдието и Министерство на отбраната.

Танците на пилон - еротика или изкуство?

Момичетата се движат с красота, грация и лекота


Наши сватбари побългариха Сан Диего

В Калифорния могат да имат всичко - от червения килим на Оскарите, през силиконовите пазви на актрисите, та до Силициевата долина. Но там не бяха виждали на едно място “ракия уоркшоп” и девическа младоженска кърпа. Вече видяха - на уникалния “Балкан фест” в Сан Диего. Консулката ни в Лос Анджелис Вера Шатилова ожени българите Веселка Василева и Ро

Ансамбълът ни се позлати в многобоя за Световната купа

Грациите спечелиха златни медали в многобоя на турнира от Световната купа в беларуската столица Минск.

За втори път пребиват бизнесмен; полицията на крак

Пребиха жестоко благоевградския бизнесмен Ангел Янудов в центъра на Благоевград. Инцидентът е станал вчера сутринта около 7:30 часа, когато Янудов излязъл от вкъщи и тръгнал към паркирания си автомобил на паркинга зад ГУМ в областния център.

Синът на Пеле беше осъден на 33 години затвор


Синът на бразилската футболна легенда Пеле, Единьо, беше осъден на 33 години затвор. 43-годишният бивш вратар беше признат за виновен по обвинение в пране на пари, придобити от трафик на наркотици, съобщава BBC. 

Присъдата беше издадена от съдия в крайбрежния град Прая Гранде, щата Сао Пауло. Oще четирима души бяха осъдени по същото дело, включително мъжът, който се смята за ръководител на един от най-големите картели в региона - Роналдо Дуарте Барсоти, познат като Налдиньо. 

Мартин Захариев: Голяма политическа кариера очаква Станишев в Европа

Голяма политическа кариера в Европа очаква лидера на БСП Сергей Станишев. Това прогнозира в ефира на БТВ депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев  въпреки загубата на изборите за Европейски парламент преди седмица.
„Станишев е конвертируем в Европа много повече отколкото в България, има европейска окраска и знае езици”, Голяма политическа кариера в Европа очаква лидера на БСП Сергей Станишев. Това прогнозира в ефира на БТВ депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев  въпреки загубата на изборите за Европейски парламент преди седмица. „Станишев е конвертируем в Европа много повече отколкото в България, има европейска окраска и знае езици”,

Мартин Захариев: Станишев го очаква голяма политическа кариера в Европа

Голяма политическа кариера в Европа очаква лидера на БСП Сергей Станишев. Това прогнозира в ефира на БТВ депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев  въпреки загубата на изборите за Европейски парламент преди седмица.
„Станишев е конвертируем в Европа много повече отколкото в България, има европейска окраска и знае езици”, Голяма политическа кариера в Европа очаква лидера на БСП Сергей Станишев. Това прогнозира в ефира на БТВ депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев  въпреки загубата на изборите за Европейски парламент преди седмица. „Станишев е конвертируем в Европа много повече отколкото в България, има европейска окраска и знае езици”,

Всеки седми американец е жертва на хакери, като повечето хора не предприели нищо


Въпреки редовните призиви от страна на множество експерти в областта на киберсигурността, повечето потребители продължават да пренебрегват и подценяват рисковете на глобалната мрежа. Проучване на американската организация Consumer Reports показва, че през миналата година един от всеки седем американци е станал жертва на хакерска атака и личните му данни са били откраднати.

Още по-притеснителен е фактът, че 62% от жертвите на хакерски атаки, не са предприели никакви мерки за защита на...

Министерството на спорта: Финансирането на клубовете не е сделка

/КРОСС/ Министерството на спорта разпространиха изявление, в което информират, че „държавното финансиране на спортните клубове не е сделка", за да има недоволство от страна на треньорите. Ето съобщението: Държавното финансиране на спортните клубове не е сделка Във връзка със споделяните от страна на някои спортни клубове проблеми на финансирането по Програмата за развитие на спортните клубове и най-вече по повод на твърдението на г-н Йордан Цанков от Спортен клуб по лека атлетика „Левски", че Министерството на младежта и спорта „обяви война на българския спорт" (Дневник, 30.05.2014 г., 21:59), пресцентърът на ММС информира: Разпределените към момента средства за спортните клубове за 2014 г. са в общ размер на 8 545 545 лв., от които: - За програма в областта на елитния спорт - 6 817 495 лв. - За програми в областта на масовия и ученическия спорт - 1 728 050 лв. За сравнение през 2013 г. са разпределени средства в общ размер на 8 546 760 лв., от които: - За програми в областта на елитния спорт - 6 844 360 лв. - За програми в областта на масовия и ученическия спорт - 1 702 400 лв.  

За едно малко сърне, което не бе спасено


"Дневник" препубликува историята на едно сърне, което не бе спасено или как понякога ненамесата е най-добрата помощ, разказана от Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център за диви животни.

Дълго време – като основател, гледач, работник и управител на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", съм давал напътствия на хора как да постъпят, когато намерят диво животно. Съвсем наскоро, при посещение в гората, ми се случи нещо, за което бях инструктирал много хора...

ВКС иска таксите незаконно събираните дългове да се връщат

Върховният касационен съд (ВКС) отправи предложение към Министерство на правосъдието за промени в законодателството, които да дават право на граждани...

Пребиха зверски благоевградски бизнесмен

Благоевградският бизнесмен Ангел Янудов е бил жестоко пребит в центъра на града. За по-малко от месец това е второ нападение срещу него. Мъжът е настанен в "Пирогов" с опасност за живота.

От днес в Крим плащат с рубли

Първоначално бе предвидено рублата и гривнята да се използват паралелно до 1 януари 2016 г.

10 деца са приети с хранително отравяне в Разлог

/КРОСС/ 10-ина деца на 9-годишна възраст са приети в разложката болница навръх празника на детето със симптоми на хранително отравяне. Те са били настанени в хотел „Божур" в Банско, съобщава Нова тв. Децата са приети в болницата към 8.30 ч. тази сутрин. Състоянието им е добро, правят им се изследвания. Най-вероятната причина за натравянето е храна. Тепърва ще се установи дали тя е от сервираната в хотела храна, от външен източник или вследствие на приемане на вода.

Българинът спестява за черни дни

456 млн. лв. са спестили българите през април, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ). Така сумата по влоговете на населението вече достига 40,74 млрд. лв., съобщи вестник "Труд". В тази сума освен депозитите влизат и платените лихви по тях. От БНБ отчитат още, че през април темпът на ръст на спестяванията е бил с 1,1% по-висок в сравнение с предходните два месеца. През март депозитите са се увеличили със 181,9 млн. лв. През февруари българите са спестили 208,4 млн. лв, а през януари българите са скътали на влог рекордните 641 млн. лв. Данните на БНБ показват още, че хората остават предпазливи при тегленето на нови заеми. Увеличение с 12 млн. лв. има само при потребителските кредити. Заемите за фирмите обаче са нараснали с 341 млн. лв. през април и вече достигат 39,1 млрд. лв. През март ръстът е с 283,5 млн. лв., а през февруари - с 369 млн. лв. Междувременно печалбата на банките достига 306 млн. лв. в края на април. Година по-рано през същия период тя е била 211 млн. лв. По-добрият резултат се дължи на намалението на разходите за лихви, отчита централната банка.

Почина актрисата Таня Масалитинова

Известна българска театрална и киноактриса Таня Масалитинова почина на 92 години, предаде БНТ.

Родената на 2 септември 1921 г. в Прага дъщеря на известния театрален деец, артист и режисьор Николай Масалитинов завършва гимназия за чужди езици в София. В началото на 40-те години следва в Художествената академия, след което завършва Държавната театрална школа през 1945 г.

От средата на 40-те години става актриса на щат в Народен театър “Иван Вазов”, от където се пенсионира през 1989 г. След това за известно време продължава да играе на сцените на театър “Сълза и смях”, Театър 199 и в Габровския театър.

Сред известните й роли в киното са във филмите “Точка първа”, “Рицар без броня”, “Сбогом, приятели!” и “Ненужен антракт”, а през 2005 г. получава “Аскеер” за цялостен принос към българския театър.

Кончита Вурст засенчи Бил Клинтън и Линдзи Лоън

/КРОСС/ Победителката от тазгодишния конкурс на Евровизия Кончита Вурст стана център на вниманието на Бала на живота - най-голямото в Европа благотворително събитие, съобщава Ройтерс. Вурст успя да засенчи видни личности като бившия президент Бил Клинтън, актрисата Линдзи Лоън, дизайнерката Вивиан Уестуд, певеца Рики Мартин и актрисата Марша Крос. Най-голямата проява в Европа в подкрепа на ХИВ позитивни и болни от СПИН тази година мина под девиза "Бори се срещу СПИН и се радвай на живота".      

Отново сблъсъци на площад "Таксим" в Истанбул

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрациите в Истанбул и Анкара за първата годишнина от антиправителствените протести през юни 2013 г., съобщава "Франс прес". Сблъсъци избухнаха в Истанбул, където стотици демонстранти бяха обсадени от полицията близо до емблематичния площад "Таксим".

Емилия и Коко Динев чакат второ дете

Коко Динев съвсем скоро може отново да стане баща.

Задържан французин за стрелбата в Еврейския музей в Брюксел

На 24 май в Марсилия е задържан мъж по подозрение, че е убил четири души в Еврейския музей в Брюксел. Той е носил автомат Калашников и револвер от типа на използваните при стрелбата в белгийската столица, предаде АФП, позовавайки се на достоверни източници.

Да подготвим дома за лятото

Осем съвета как домът ви да прилича на оазис през лятото, въпреки високите температури

прочети повече

"Европа носи отговорност за събитията в Украйна"

Льо Пен споделя "известна възхита" от политиката на Путин


Над 10 000 души са евакуирани заради наводнения в Сибир

/КРОСС/ Над 10 000 души са били евакуирани в резултат на наводненията в Сибир, предава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на руското министерство на извънредните ситуации. Властите са създали 40 пункта за временно настаняване, в които се намират над 1,5 хиляди души, 530 от които са деца. За справяне с последствията са мобилизирани над 17 хиляди души и 4,6 хиляди единици техника. Наводнени са 50 селища в републиките Хакасия,Тува, Алтай и Алтайския край, повредени са 12 пътни участъци и шест моста.  

Кличко пак се дърпа от бой с Кобрата

/КРОСС/ Световният шампион при професионалистите Владимир Кличко за пореден път направи крачка назад от мач с Кубрат Пулев. Украинският боксьор изрази готовност за провеждане на реванш с руснака Александър Поветкин. В петък Александър Поветкин сам изрази желание да се срещне отново с Владимир Кличко на ринга. Той направи това признание след победата над Мануел Чар в мач, който се игра в Москва. Световният шампион по бокс в тежка категория Кличко трябва да срещне българина при следващата защита на титлата си. Това реши Международната боксова федерация (IBF). Все още обаче няма обявена дата за този двубой, който би трябвало да се проведе тази година.  

Любо Нейков и Печенката на гости на децата в село Дрен за 1 юни

Филмите, които ще бъдат показани на започналия вчера в Стара Загора кинофестивал Филмите, които ще бъдат показани на започналия вчера в Стара Загора кинофестивал "Златна липа"р са избрани измежду 70 заглавия, каза за "24 часа" директорът на феста Магдалена Ралчева. В 5-те фестивални дни ще се завъртят общо 33 ленти, като 9 са от конкурсната програма. Днес пристига и италианският режисьор Джанкарло Джанини, който ще засади

Даниел Боримиров води германец в Левски

Координатор от Германия по всяка вероятност ще бъде новото лице в ДЮШ на Левски, съобщава в днешния си брой "Меридиан мач". До дни се очаква официално на поста шеф на школата да застане Дани...

Калфин: Резултатът от изборите дава поле за изява на антиевропейците

Преди изборите имаше индикации, че ако се случи някаква приливна вълна в Европарламента, тя ще бъде насочена към националистите. И точно това се получи. Коментарът е на Ивайло Калфин от Национална гра...

Драма в Италия, скуадрата загуби Монтоливо след 0:0 с Ейре

Отборът на Италия завърши 0:0 в контрола с Ейре на стадион "Крейвън Котидж" в Лондон, но голямата новина от този мач е отпадането на Рикардо Монтоливо от сметките на селекционера Чезаре Пран...

Петима са дарили в един ден по 20 хил. лв. за кампанията на Бареков


Четирима жители на Стара Загора и един от Варна са дарили в един и същи ден на два пъти по 10 хил. лв. за кампанията "България без цензура" (ББЦ). Това сочат данни от мониторинга на Института за развитие на публичната среда. Дарените от тях суми са двойно по-големи от позволения лимит от 10 хил. лв., а даренията са направени на 21 май - 4 дни преди евровота.

Общата стойност на даренията за политическата формация в публичния регистър на Сметната палата  е  1 203 250 лв., към 31 май...

Храна тръшна 12 деца на зелено училище в Банско

12 деца от София на 9-10-годишна възраст със симптоми на хранително отравяне са приети около 8.30 часа тази сутрин в МБАЛ-Разлог. Общо 20 са учениците с неразположение. Търси се източникът на заразата.

Мартин Захариев: Победите на ГЕРБ са самотни и тихи

/КРОСС/ "Сергей Станишев има бъдеще в Европа - той е конвертируем в Европа, у нас не е", обяви депутатът от БСП Мартин Захариев пред bTV. „Когато има поражение, хората искат жертвен агнец. Левият електорат е разочарован от представянето на БСП на евроизборите. Сергей Станишев може би ще каже „аз" на пленума другата събота. 20 души има в изпълнителното бюро, които може да подадат колективна оставка. Говори се, че жена може да оглави БСП. Никога досега дама не е заставала начело на партията", сподели той. "Победите на ГЕРБ са самотни, тихи. Те са се обградили с линия от конфронтация. Техните идейни съмишленици пипат много предпазливо. И причината е в непредвидимостта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това са самотни победи. ГЕРБ бият, но никой не иска да е с тях. Реформаторите казват „да", но са много предпазливи", коментира той опонентите си от ГЕРБ. "Същевременно имаш устойчив Реформаторски блок и печелившо ДПС, които са изключително ефективни, когато са на власт. Те имат дълга скамейка, кадрови потенциал и изключително гъвкава политика. Очаквам ясни действия на Местан, Станишев и Орешарски за промените в кабинета", каза още Захариев. „Само реформи могат да удължат живота на правителството. БСП не иска предсрочни избори, ДПС не искат, защото са силни, а „Атака" нямат интерес. За мен обаче би било добре да има фиксирана дата за избори до края на годината", добави той

Безплатен вход в музеите и зоологическата градина в София

/КРОСС/ Общинските културни институти в София ще работят с безплатен вход на 1 юни - Международен ден на детето, съгласно заповед на кмета на кмета Йорданка Фандъкова. Жителите и гостите на София ще имат възможност да посетят Софийската градска художествена галерия, Музея под базиликата „Света София", Зоологическата градина и парк - музей „Врана". Целта е повече столичани и най-вече децата да имат възможността да разгледат.  

Почина актрисата на Таня Масалитинова

Известна българска театрална и киноактриса Таня Масалитинова почина на 92 години, предаде БНТ. Родената на 2 септември 1921 г. в Прага дъщеря на известния театрален деец, артист и режисьор Николай Масалитинов завършва гимназия за чужди езици в София. В началото на 40-те години следва в Художествената академия, след което завършва Държавната театрална школа през 1945 г.. От средата на 40-те години става актриса на щат в Народен театър "Иван Вазов", от където се пенсионира през 1989 г. След това за известно време продължава да играе на сцените на театър "Сълза и смях", Театър 199 и в Габровския театър. Сред известните й роли в киното са във филмите "Точка първа", "Рицар без броня", "Сбогом, приятели!" и "Ненужен антракт", а през 2005 г. получава "Аскеер" за цялостен принос към българския театър.

Дърева: Преференцията ще убие купуващите си място на депутат

/КРОСС/ "Преференцията ще убие купуващите си място на депутат. Хората, които са си или смятат да си купят избираемото място на депутат, вече ще треперят, защото преференцията им пречи." Това обяви пред bTV Велислава Дърева. „Нека да си говорим за преференцията, защото темата е интересна. Нещата не бяха обяснени на хората и така се стигна до феномена 15:15. Но това не е синдром само на БСП. Ако се погледне листата на АБВ, кой щеше да стане евродепутат? Нямаше да е Ивайло Калфин, който бе под №1, а №13 - незнаен човек", обясни Дърева. "Социалистите допуснаха много грешки в кампанията за евроизборите. Нека започнем с това кой направи тъпите клипове, базирани на спортна тематика. Още тогава има казах, че БСП не отива на олимпиада, а на евроизбори. Кой ги направи тези клипове и кой взе парите за тях?", попита тя.    

Вятър затвори пристанище Варна за ненатоварени кораби

Вятър затвори пристанище Варна и прилежащите канали за ненатоварени кораби, съобщават от Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура. Към момента на пристанище Варна духа северозападен вятър със скорост 7-8 метра в секунда, чиито пориви достигат 12 м/сек.

Навръх 1 юни - 10 деца в болница; натровени

Засега най-вероятна е версията натравяне с храна. Тепърва ще се установи дали тя е от сервираната в хотела храна, от външен източник или вследствие приемане на вода.

Местната власт е усвоила 30 на сто от евросредствата

Местната власт у нас е усвоила приблизително по 1000 лв. на човек за седемте години членство в Европейския съюз. Това се равнява на малко повече от...

Юнкер уверен, че ще бъде избран за председател на ЕК

/КРОСС/ Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер е уверен, че ще бъде избран за председател на Европейската комисия, предава „Франс прес". „В Европейския съвет широко мнозинство от държавни ръководители и християндемократи, и социалистически правителства ме подкрепят", каза Юнкер в интервю за „Билд". По думите му той ще успее да привлече още колеги на своя страна през следващите 3-4 седмици. Припомняме, че германският канцлер Ангела Меркел подкрепи кандидатурата му, но британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд са против. Този месец Европейският съвет се очаква да избере кандидат за поста шеф на Европейската комисия. След това предложението ще бъде подложено на гласуване в Европейския парламент.  

Подземна ледена стена ще спира радиацията от Фукушима

Проектът на стойност 314 млн. долара бе одобрен от японското правителство


От днес всеки може да смени личния си лекар

/КРОСС/ От 1-ви юни всички здравноосигурени пациенти могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар. Такава възможност има два пъти годишно - през юни и през декември. За промяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Тя става по служебен път в районните здравноосигурителни каси по местоживеене. Хората, които искат да направят тази смяна, трябва да закупят талон-формуляр и да впишат в него името на избрания лекар. При него, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Информация за лекарите, сключили договор с НЗОК, се предоставя в регионалните здравни каси. Там са изложени списъци с техните имена, адреси, телефонни номера и специалности.

"Сан Антонио" спечели титлата на запад и отново ще играе финал срещу "Маями"


"Сан Антонио спърс" отново спечели титлата в Западната конференция и за втора поредна година ще се изправи срещу "Маями хийт" във финала на Националната баскетболна асоциация (НБА). 

Преди дванадесет месеца магическа тройка на Рей Алън отне титлата от ръцете на "шпорите", но те стигнаха до възможност да вземат реванш, след като отстраниха драматично "Оклахома сити тъндър" с 4:2 победи. 

Отборът на Грег Попович беше на път да изпусне победата и серията да влезе в решителен...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване