ЕКА е стъпка по-близо до засичане на гравитационни вълни във Вселената

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257346_%D0%95%D0%9A%D0%90+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0

 Учените са стъпка по-близо до засичане на гравитационни вълни - гънките в тъканта на пространство-времето, предсказани от Алберт Айнщайн през 1915 година, пише The Verge. LISA Pathfinder, европейски космически апарат, оборудван с технология за засичане на вълните, ще бъде изстрелян по-късно тази година. Полетът ще даде възможност на изследователите да тестват системите за извършване на измервания за пръв път в Космоса. 
Изследователите се опитват да засекат гравитационните вълни, съществуващи според Теорията на общата относителност на Айнщайн, от около 100 години. Тези вълни се произвеждат от мащабни, драматични събития във Вселената, каквито са сливанията на галактики, например. Потвърждаването на съществуването им ще разшири неимоверно хоризонта на познанията за физиката и ще позволи на учените да “чуват” Вселената. Засега обаче LISA Pathfinder няма да се използва за измерване на гравитационни ефекти. При изстрелването й с ракета Vega, инструментите ще измерват минутните промени в разстоянието между две тестови тежести във вътрешността на апарата. Ако инструментите функционират според очакванията, следващата стъпка ще е използването им като детектор за гравитационни вълни. 
“Изискват се екстремна точност и контрол на измерванията и това е сериозно технологично предизвикателство”, казва Цезар Грасия Мариродрига, ръководител на проекта на Европейската космическа агенция (ЕКА). Въпреки бурните явления, които ги предизвикват, гравитационните вълни причиняват съвсем малки смущения в тъканта на пространство-времето. Затова прецизността на инструментите е изключително важна. 
След издигането си ракетата LISA Pathfinder ще влезе в земната орбита. Осем седмици по-късно космическият кораб ще започне 6-месечен технологичен тест. Ако всичко се развие, както е планирано и инструментите функционират, ЕКА ще ги използва при втора експедиция, наречена L3, за да изследва гравитационните вълни. Стартът на L3 се очаква през 2034 година. 

Кадиев: Няма да съм кандидат на АБВ (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973408

„Няма да съм кандидат на АБВ, водил съм разговори с над 10 партии, но нямам потвърждение от нито една от тях”, заяви пред Нова тв депутатът от левицата Георги Кадиев, който във вторник обяви, че има намерение да се кандидатира за кмет на София.
„Решението ми беше емоционално. Ако беше рационално, щях да съм го взел по-рано”, призна той.
„Няма да съм кандидат на АБВ, водил съм разговори с над 10 партии, но нямам потвърждение от нито една от тях”, заяви пред Нова тв депутатът от левицата Георги Кадиев, който във вторник обяви, че има намерение да се кандидатира за кмет на София. „Решението ми беше емоционално. Ако беше рационално, щях да съм го взел по-рано”, призна той.

Константин Пенчев става конституционен съдия

http://offnews.bg/news/n_1/n_556918.html

Проф. Константин Пенчев става конституционен съдия, съобщи агенция БГНЕС, като цитира свои неофициални източници. Проф. Пенчев беше национален омбудсман в периода 20 октомври 2010 г. - 30 юли 2015 г. След него на поста бе избрана Мая Манолова, дотогава депутат от БСП. Той е роден на 21 март 1952 г. в София, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал в областта защита на конкуренцията във Франция. Започнал е работа като младши съдия в Софийския градски съд, става младши съдия в СГС, председател на Районния съд в Своге, бил е специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи, след което се връща като съдия в Софийския окръжен съд, където е и зам.-председател от 1989 г. до 1994 г. Адвокат е към Софийска адвокатска колегия (1994-2004) и депутат (2001-2004), където е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание; член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията; член на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи; член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия. Председател е на Върховния административен съд от 22.03.2004 до 19.10.2010 г. Владее френски, английски и руски. Номинирането на проф. Константин Пенчев най-вероятно ще е за сметка на един от двамата бъдещи конституционни съдии от квотата на президента Росен Плевнелиев, пише още БГНЕС.

Ум за света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4972665


Нима не знаеш, сине мой, колко малко ум е нужен, за да управляваш света?
Папа Юлий III

ВСЪЩНОСТ не само мъдрият папа – и всеки редови гражданин би трябвало да го знае, да го е научил както от историческия опит, така и от опита на съвремието; както от възходи, така и от падения, от многобройните кризи и крушения,
Нима не знаеш, сине мой, колко малко ум е нужен, за да управляваш света? Папа Юлий III ВСЪЩНОСТ не само мъдрият папа – и всеки редови гражданин би трябвало да го знае, да го е научил както от историческия опит, така и от опита на съвремието; както от възходи, така и от падения, от многобройните кризи и крушения,

Лидерите на страните от „нормандската четворка“ ще е срещнат на 2 октомври в Париж

http://www.cross.bg/parizh-presslyzhbata-ykraiina-1480270.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Украйна Петро Порошенко проведоха телефонен разговор в сряда вечерта, по време на който се договориха да проведат лична среща в Париж на 2 октомври, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости. По-рано Елисейският дворец съобщи, че срещата на лидерите на „нормандската четворка“ ще се състои в Париж в началото на октомври, като не посочи конкретна дата. „Страните се договориха да продължат активната работа в „нормандски формат“, което включва провеждането на 12 септември в Берлин на преговори на ниво външни министри, както и лична среща между лидерите на Русия, ФРГ, Франция и Украйна на 2 октомври в Париж“, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Изследователи проучват пречистващия ефект на дъжда върху атмосферата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257345_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D

 Екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) проучва пречистващия ефект на дъждовните капки, които отстраняват аерозола и други замърсители от атмосферата, пише Gizmag. Резултатите биха могли да послужат за надеждни прогнози за качеството на въздуха и създаване на по-точни модели на влиянието на климатичните промени.
Аерозолите в атмосферата имат три основни източника: страничните продукти от вулканична активност, пустинният прах и човешката дейност. Голяма част от тях са резултат от изгаряне на въглища и петрол при индустриални процеси. Тези аерозоли оказват множество ефекти върху защитната обвивка на Земята. Един от тях е действието им като катализатор при химични реакции, които намаляват количеството на озон в стратосферата.
Падащите дъждовни капки отстраняват вредните частици в рамките на процес, наречен коагулация. Капките привличат аерозолните замърсители, улавят ги и ги връщат на земната повърхност. Известно е, че от особено значение за способността на капката да привлече аерозол е електричният й заряд. Той обаче е толкова малък, че е трудно да се наблюдава в лабораторни условия. При предишни опити за проучване на явлението са провеждани експерименти при нива на заряда по-големи от нормалните между 10 и 100 пъти. В естествени условия такива заряди може да има само при интензивни гръмотевични бури, затова тези експерименти нямат практическо приложение.
Учените от MIT са преодолели това ограничение, използвайки стъклена камера с височина 0.9 метра, в която са променяли размера и заряда на тестовите капки с радиоактивен материал. Екипът е установил, че по-малките водни капки, падащи при високо ниво на влажност най-успешно привличат аерозолните частици. Данните от тестовете ще позволят на изследователите да правят по-прецизни прогнози за качеството на въздуха в градове като Пекин, където замърсяването достига бедствени размери. В по-голям мащаб експериментите могат да послужат за фина настройка и въвеждане на допълнителни параметри в моделите на глобалния климат.

Предупреждение за обилни валежи е в сила за 5 области в четвъртък

http://www.mediapool.bg/preduprezhdenie-za-obilni-valezhi-e-v-sila-za-5-oblasti-v-chetvartak-news239055.html

Жълт код е обявен за 5 области заради очаквани обилни валежи в четвъртък. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Перник. Според синоптиците времето в четвъртък ще бъде още по-хладно, ще духа умерен източен вятър, а максималните температури ще са от 16 до 19 градуса в западните райони и до 22-24 в източните. В планините ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. По Черноморието облачността ще е значителна, със слаби валежи в следобедните часове. Ще духа умерен източен вятър, но ще остане топло с максимални температури между 23 и 25 градуса.

Топенето на ледовете може да събуди древни замръзнали вируси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257344_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B

 Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Popular Science. Във вечната замръзналост - горният пласт от земната кора в Арктика, който е постоянно замръзнал, от 2003 година досега учени откриват вируси с голям размер, по-дълги от 0.5 микрона. В нова публикация в журнала PNAS научен екип съобщава, че е изследвал вирус на 30 хиляди години, открит в същата мразовита среда. Древният вирус, Millivirus sibericum, е в състояние да инфектира живеещата днес амеба и този факт буди тревога. 
Авторите на изследването се смятат, че древнитe вируси, намерени в трайно замръзналата земя, които не са опасни за човека, може да застрашават други организми. Опасението е, че повишаващите се температури и топящият се лед, наред с добива на нефт в Арктика, може да върнат към живот древни смъртоносни вируси. 
“Ако не сме внимателни и индустриализираме тези региони, без да вземем предпазни мерки, рискуваме един ден да събудим вируси като този на едрата шарка, които мислим, че сме премахнали”, казва Жан-Мишел Клавери, един от ръководителите на проучването. 

Рециклирано смляно кафе поглъща въглерод от атмосферата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257343_%D0%A0%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%80%

  Милиони тонове смляно кафе се изхвърлят годишно заедно с другите хранителни отпадъци. Изследователи са разработили технология, при която безвредният отпадъчен продукт се използва за премахване на друг, значително по-вреден. Екипът превръща смляното кафе в материал, който улавя въглерод. Изобретението може да се превърне в евтин метод за отстраняване на вредния парников газ от атмосферата. 
Изследователи от Националния институт за наука и технологии Улсан в Южна Корея са изсипали смляно кафе в разтвор на калиева основа и са нагрявали сместа до 65 градуса по Целзий в продължение на 24 часа. След това концентратът е изсушен при температура 100 градуса по Целзий, преди да бъде поставен в пещ с аргонова среда с температура между 700 и 900 градуса, която активира свойството му да улавя въглерод. 
Резултатът е производство на стабилен улавящ въглерод материал, което отнема по-малко време от съществуващите методи за производство на такива материали. “Най-важното е, че намаляваме времето за производство и използваме евтина суровина”,казва Кристиан Кемп. “Отпадъчният продукт е безплатен в сравнение с металите и скъпите органични химикали, необходими при другите процеси.” Кемп посочва, че идеята да използва смляно кафе се е родила, докато е гледал чашата си с кафе при разговор с колеги за друг научен проект. 
Тестовете показват, че абсорбиращите качества на смляното кафе са изключително добри. Според изследователите новият материал има още едно предимство. След като погълне въглерод от атмосферата, той може да послужи като гориво, и то значително по-чисто от фосилните горива. По време на проучването екипът е демонстрирал и способността на материала да абсорбира водород при криогенни температури (от минус 150 градуса по Целзий до абсолютна нула). Идеята е, че обработеното смляно кафе би могло да се използва и за складиране на водород. 

Гърменските цигани искат оставката на кмета, готвят протест

http://pik.bg/гърменските-цигани-искат-оставката-на-кмета-готвят-протест-news396819.html

Гърменските цигани искат оставката на кмета, готвят протест

Жителите на циганския квартал "Кремиковци" в Гърмен организират в петък мирен протест пред общината.

На него те ще поискат оставката на кмета Минка Капитанова.

Планирано е шествие от ромската махала, което ще стигне до площада пред общината, където е предвиден митинг. Протестът е провокиран от последната акция по събаряне на незаконните къщи в квартала. Жителите му определят като целенасочена и дискриминационна политика.

Около осемдесет човека, половината от които деца, останаха без дом след разрушаването на 11 къщи в квартала. От общо 135 постройки, 124 бяха обявени от ДНСК за незаконни.

Въпреки, че централната власт изиска от кмета на общината в спешен порядък да осигури места за временно настаняване на уязвимите семейства, до момента решение на проблема няма. Само две къщи бяха предоставени безвъзмездно от частни лица.

Ромите твърдят, че в общината има много други незаконни строежи, пред които местната власт си затваря очите. Затова освен оставката на кмета Минка Капитанова те ще поискат външна проверка в общината по отношение на незаконното строителство.

Вчера адвокат Даниела Михайлова, която заведе дело срещу България в ЕСПЧ, се срещна с председателя на общинския съвет в Гърмен Мурат Адем. На срещата станало ясно, че местните законодатели са дали правомощия на кмета да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план на ромския квартал, но до момента не е направена нито една стъпка в тази посока.

Топенето на ледовете може да събуди древни замръзнали вируси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973390

Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Popular Science, цитиран от
Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Popular Science, цитиран от "Фокус". Във вечната замръзналост - горният пласт от земната кора в Арктика, който е постоянно замръзнал, от 2003 година досега учени откриват вируси с голям

Дания спря всички влакове с Германия заради бежанската криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=300939

Дания спря всички влакове от и за Германия на фона на бежанската криза, съобщи „Ройтерс", цитирайки изявление на държавния датски жп оператор DSB. Според изявлението всички влакове между двете държави са били спрени заради извънредни проверки на паспортите на границата.

Нов самоубиец на пътя: Джигит кара със 150 в насрещното на „Тракия“!

http://www.bnews.bg/article-141288

Абсурдното е, че колата се движеше с около 150 км/ч, дадох "газ", за да я настигна, пише

Кунева: Влизане на България и Румъния в Шенген ще засили сигурността в Европа

http://politics.actualno.com/Kuneva-Vlizane-na-Bylgarija-i-Rumynija-v-Shengen-shte-zasili-sigurnostta-v-Evropa-news_494754.html

Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и заедно с това да е част от Шенген. Това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в коментар на речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и начертаните от него мерки за справяне

Руснаци създали лекарство срещу рак на гърдата

http://health.actualno.com/Rusnaci-syzdali-lekarstvo-sreshtu-rak-na-gyrdata-news_494723.html

Изследователи от биотехнологичната корпорация BIOCAD са стигнали до етап на предклинични изследвания на препарат срещу рак на млечната жлеза. Смята се, че лекарството ще бъде ефективно при лечението на заболяването както на ранни, така и на по-късни стадии, съобщава самата компания. В последно време са се появили множество препарати срещу рак на млечната жлеза, включително и средства за насочена терапия. Такива препарати блокират растежа и разпространението на раковите клетки, въздействайки вър

БСП гласува днес дали да изключи Кадиев

http://politics.actualno.com/BSP-glasuva-dnes-dali-da-izkluchi-Kadiev--news_494759.html

По-късно днес вероятно ще стана ясно дали депутатът от БСП Георги Кадиев ще бъде изключен от партията. На колегите му от столетницата им се налага да гласуват за това, след като Кадиев се кандидатира за кмет на София, независимо че партията му вече има своя номинация. Настроенията сред червените са за изключването на Кадиев, твърди "24 часа". Те ще се позовават на текст от правилата си, разписващ изключване за "системно несъобразяване с политиката на БСП". Това ще е втори опит за изключване

Метрото в Букурещ с нова и скъпа система за таксуване

http://balkani.actualno.com/Metroto-v-Bukuresht-s-nova-i-skypa-sistema-za-taksuvane-news_494763.html

„Metrorex“ – фирмата, която обслужва подземната железница в румънската столица Букурещ, възнамерява да подобри качеството на своята система, като по-конкретно ще осъществи промяна в начина на достъп до станциите на метрото. Достъпът ще се осъществява чрез автоматични врати, екипирани с устройства за безконтактно таксуване и таксуваване посредством магнитни карти. Системата на достъп ще бъде напълно обновена в началото на 2016 г. Проектът ще обхване 41 станции на букурещкото м

Източна Европа страда от дефицит на състрадание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4972678

Коментирайки потокът мигранти през Унгария към Австрия и Германия, унгарски журналист ми каза: “Вече нямаме градове. Само една голяма жп гара."
Преди 20 години
Унгария и нейните източноевропейски съседи бяха посткомунистически общества в преход и някои - България, Македония, Сърбия, все още са. Сега “за една нощ" тези страни от преходни станаха
Коментирайки потокът мигранти през Унгария към Австрия и Германия, унгарски журналист ми каза: “Вече нямаме градове. Само една голяма жп гара." Преди 20 години Унгария и нейните източноевропейски съседи бяха посткомунистически общества в преход и някои - България, Македония, Сърбия, все още са. Сега “за една нощ" тези страни от преходни станаха

Русия активизира доставките на оръжие за Дамаск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257342_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%B7

 Русия е активизирала доставките си на оръжие в Сирия, съобщи вчера в. „Ведомости”, позовавайки се на източници от руския военнопромишлен комплекс. Няколко събеседника на изданието потвърдили, че раздвижването се наблюдава от началото на август т.г., като става дума за военни материали за правителството на Башар Асад.

 

„Русия доставя в Сирия въоръжение и военна техника по силата на договори, които съответстват на нормите на международното право”, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости. Тя допълва, че Москва никога

 

не е държала в тайна

 

военно-техническото си сътрудничество с Дамаск. Захарова каза още, че Русия е изпратила в Сирия и военни специалисти, които помагат за усвояването на постъпващата военна техника. По-рано журналисти от в. „Таймс” заявиха, че са доловили руска реч в репортаж от Сирия. Специалният представител на президента по Близкия изток Михаил Богданов потвърди, че „действията на руските специалисти в Сирия не излизат от правните рамки”.

 

Така официална Москва опроверга твърденията на Вашингтон за участие на руски военни в бойните действия в арабската република. В телефонен разговор външният министър Сергей Лавров е уверил американския държавен секретар, че Москва само оказва военна помощ на Сирия, но не участва непосредствено в борбата с Ислямска държава и с местните бунтовници. Според източник на „Ведомости” целта на тези обвинения е да окажат натиск върху Москва. Президентът на Института за Близкия изток Евгений Сатановский предполага, че последните изявления на САЩ може да са свързани с подготовка на удар срещу Асад. Експертът обаче поясни, че доставките на руска техника за сирийската армия ще осуетят тези планове. Директорът на центъра „Карнеги Европа” Ян Техау пък смята, че въпреки разминаването на позициите на Москва и Вашингтон по отношение на режима на Асад двете страни могат да се обединят срещу ИДИЛ. Според експерта в тази точка интересите на Русия и на Запада съвпадат.

 

„Русия може при необходимост да разгледа въпроса за

 

допълнително съдействие

 

на Дамаск в борбата с тероризма”, заяви още Мария Захарова пред ТАСС. Тя обаче уточни, че „тези въпроси ще бъдат разгледани изключително на основата на международното право и руското законодателство”. Освен това Москва ще продължи да доставя в Сирия хуманитарна помощ по алтернативни маршрути, подминавайки  България и Гърция. Това коментира заместник външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. В тази връзка агенцията съобщава, че Иран е дал въздушен коридор за прелитането на руски самолети с хуманитарни пратки за арабската република.

 

Междувременно Интерфакс информира, че Гърция е отклонила молбата на САЩ да възпрепятства полетите на руските лайнери до Сирия. Това става ясно от съобщение на руското посолство в южната ни съседка.

Андреев: Москва ни провокира, никой не вярва, че праща хуманитарна помощ

http://frognews.bg/news_97464/Andreev-Moskva-ni-provokira-nikoi-ne-viarva-che-prashta-humanitarna-pomosht/

Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство. Това, което е станало в понеделник с руския самолет, е чиста проба провокация към България, заяви по БТВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Топенето на ледовете може да събуди древни замръзнали вируси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973395

Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Popular Science, цитиран от "Фокус".  Във вечната замръзналост - горният пласт от земната кора в Арктика, който е постоянно замръзнал, от 2003 година досега учени откриват вируси с голям
Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване на морското ниво. Освен водата обаче в тях се крият и други опасности, пише Popular Science, цитиран от "Фокус". Във вечната замръзналост - горният пласт от земната кора в Арктика, който е постоянно замръзнал, от 2003 година досега учени откриват вируси с голям

Четвърто поред поевтиняване на газа – с 14.26% от октомври

http://www.mediapool.bg/chetvarto-pored-poevtinyavane-na-gaza-s-1426-ot-oktomvri-news239054.html

Поевтиняване на газа с 14.26 на сто от 1 октомври предложи държавният газов доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртък, когато по закон изтече срокът за внасяне на заявление за определяне на тарифите на синьото гориво за последното тримесечие на годината. Поисканото намаление на цената е повече от прогнозирания спад преди месец от 13.65 на сто . Това ще е четвърто поред поевтиняване на синьото гориво у нас, след като през януари, вместо поисканото от доставчика увеличение на цената с 2%, регулаторът я свали символично с 0.5 на сто, априлското понижение беше доста по-чувствително – 13 на сто, а от юли тарифите бяха намалени с още около 6 процента. Сега "Булгаргаз" изчислява, че цената на 1000 куб. м природен газ трябва да струват 415.20 лв. без акциз и ДДС, което е с 69.06 лв. по-малко спрямо сега действащата цена. Очакванията са понижаването на цената на синьото гориво да се отрази и върху стойността на топлоенергията и тарифите на топлофикациите също да бъдат намалени преди началото на зимния сезон. Изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов коментира пред БНР, че газът може да поевтинее и в началото на следващата година заради по-ниските цени на петрола и долара. Цената на доставяния от руската "Газпром" се определя на базата на цената на нефта за предходните девет месеца и на алтернативните горива. “От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляване на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно пък с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК”, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз". На този фон той отчете намаляване, както на финансовите загуби на дружеството до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева. Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства, тъй като в момента няма собствен добив. “За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик", са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени”, посочи Иванов.

Поевтиняване на газа с 14%, иска "Булгаргаз"

http://www.mediapool.bg/poevtinyavane-na-gaza-s-14-iska-bulgargaz-news239054.html

Поевтиняване на природния газ с малко над 14% от октомври ще поиска "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов пред БНР в четвъртък. По думите му цената на синьото гориво може да спадне още веднъж, макар и с малко, от началото на следващата година. Иванов обясни възможността за поевтиняване на газа с по-ниските цени на петрола и долара, които освен това биха могли да доведат до цялостен положителен ефект за НЕК. “От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляне на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно пък с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК”, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз". На този фон той отчете намаляване, както на финасовите загуби на дружеството до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева. Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства, тъй като в момента няма собствен добив. “За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик" са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени”, утони изпълнителният директор на  "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Поевтиняване на газа с 14% ще поиска "Булгаргаз"

http://www.mediapool.bg/poevtinyavane-na-gaza-s-14-shte-poiska-bulgargaz-news239054.html

Поевтиняване на природния газ с малко над 14% от октомври ще поиска "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов пред БНР в четвъртък. По думите му цената на синьото гориво може да спадне още веднъж, макар и с малко, от началото на следващата година. Иванов обясни възможността за поевтиняване на газа с по-ниските цени на петрола и долара, които освен това биха могли да доведат до цялостен положителен ефект за НЕК. “От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляне на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно пък с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК”, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз". На този фон той отчете намаляване, както на финасовите загуби на дружеството до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева. Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства, тъй като в момента няма собствен добив. “За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик" са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени”, утони изпълнителният директор на  "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Поевтиняване на газа с 14% ще поиска "Булгаргаз" от октомври

http://www.mediapool.bg/poevtinyavane-na-gaza-s-14-shte-poiska-bulgargaz-ot-oktomvri-news239054.html

Поевтиняване на природния газ с малко над 14% от октомври ще поиска "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов пред БНР в четвъртък. По думите му цената на синьото гориво може да спадне още веднъж, макар и с малко, от началото на следващата година. Иванов обясни възможността за поевтиняване на газа с по-ниските цени на петрола и долара, които освен това биха могли да доведат до цялостен положителен ефект за НЕК. “От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляне на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно пък с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК”, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз". На този фон той отчете намаляване, както на финасовите загуби на дружеството до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева. Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства, тъй като в момента няма собствен добив. “За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик" са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени”, утони изпълнителният директор на  "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Турски политик: Вървим към гражданска война

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turski-politik-vyrvim-kym-grazhdanska-vojna-6042359

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите

Най-младият канадец, обвинен в тероризъм, е на 16 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/10/2606917_nai-mladiiat_kanadec_obvinen_v_terorizum_e_na_16_godini/?ref=rss


Шестнайсетгодишен младеж от Монреал стана най-младият човек, обвинен в тероризъм в Канада, съобщи "Ройтерс". Според полицейски видеозапис, излъчен вчера в съдебната зала, тийнейджърът е изразил отвращение от страната си, която по думите му е управлявана от неверници, които трябва да бъдат свалени от власт.

Обвиняемията е син на алжирски имигранти и не може да бъде назован по име, защото не е пълнолетен. Тийнейджърът пледира виновен за грабеж, извършен през 2014 година. Сега е съден...

Продават храна и вода на бежанците на спекулативни цени

http://www.grreporter.info/prodavat-khrana-i-voda-na-bezhantsite-na-spekulativni-tseni/17880

Оборотите, които правят някои от магазините на пристанището в Лесбос са безпрецедентни. Някои собственици налагат „такса” от 2 евро за половин час зареждане на мобилен телефон, твърди жител на острова пред гръцкия сайт koolnews.gr

прочети повече

Константин Пенчев става конституционен съдия

http://bulgarski.pogled.info/news/67523/Konstantin-Penchev-stava-konstitutsionen-sadiya

/Поглед.инфо/ Досегашният национален омбудсман Константин Пенчев със сигурност става конституционен съдия. Това научи БГНЕС от източници от управляващо мнозинство.

Отрязано дърво почти премаза горски от Добринище

http://petel.bg/Otryazano-darvo-pochti-premaza-gorski-ot-Dobrinishhe__126204

Илюстрация: Булфото Дърво падна и рани тежко горски служител от Добринище по време на работа.Мъжът е настанен в болница, състоянието му...

Нова версия: Трети човек участвал в убийството на малката Ани в Гърция!

http://petel.bg/Nova-versiya--Treti-chovek-uchastval-v-ubiystvoto-na-malkata-Ani-v-Gartsiya-__126206

Колаж ethnos.gr Няколко месеца след трагичната история на 4-годишната Ани, която бе убита, а трупът й унищожен от собствения й баща, случаят...

Методи Андреев: Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973373

Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство. Това, което е станало в понеделник с руския самолет, е чиста проба провокация към България. Това обяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред bTV.  „Никой не вярва, че Москва праща хуманитарна помощ. Това е ясно за всички. Нека се върна години назад, когато Русия искаше коридори,
Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство. Това, което е станало в понеделник с руския самолет, е чиста проба провокация към България. Това обяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред bTV. „Никой не вярва, че Москва праща хуманитарна помощ. Това е ясно за всички. Нека се върна години назад, когато Русия искаше коридори,

Пушков: Великобритания се превърна в 52-рия щат на САЩ в областта на външната политика

http://www.cross.bg/pyshkov-vunshnata-velikobritaniya-1480271.html

/КРОСС/ Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков счита, че Великобритания на практика се е превърнала в 52-ри щат на Америка по отношение на външната си политика, предаде ТАСС. „В Европа има държави, които са готови де се откажат изцяло от своя суверенитет. Това са прибалтийските държави, това са България, Румъния и Великобритания, която според мен вече не претендира за нищо, тя е 52-ри или 53-ти щат на САЩ в областта на външната политика“, каза Пушков в ефира на радио “Коммерсант ФМ”. В същото време руският депутат отбеляза, че в Европейския съюз има страни с по-изразена “европейска линия”. Като такива Пушков посочи Италия, Австрия и Словакия.

Методи Андреев: Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973384

Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство. Това, което е станало в понеделник с руския самолет, е чиста проба провокация към България. Това обяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред bTV.  „Никой не вярва, че Москва праща хуманитарна помощ. Това е ясно за всички. Нека се върна години назад, когато Русия искаше коридори,
Русия много пъти е нарушавала въздушното ни пространство. Това, което е станало в понеделник с руския самолет, е чиста проба провокация към България. Това обяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред bTV. „Никой не вярва, че Москва праща хуманитарна помощ. Това е ясно за всички. Нека се върна години назад, когато Русия искаше коридори,

Истина или лъжа: Кали свалила 10 кг и сложила силикон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4972705

ЖЪЛТИНИТЕ

Галина Иванова-Кали се втали, пише жълто издание. Певицата минала на строга диета и свалила 10 кг. Освен това сложила много силикон и в двете си гърди и била неузнаваема.
Потърсихме Кали и ето какво каза тя.
Лъжа е, не съм отслабнала 10 кг. Благодаря на жълтите медии за положителните неща, които са измислили за мен.
ЖЪЛТИНИТЕ Галина Иванова-Кали се втали, пише жълто издание. Певицата минала на строга диета и свалила 10 кг. Освен това сложила много силикон и в двете си гърди и била неузнаваема. Потърсихме Кали и ето какво каза тя. Лъжа е, не съм отслабнала 10 кг. Благодаря на жълтите медии за положителните неща, които са измислили за мен.

Обама и Си Цзинпин ще се срещнат на 25 септември

http://svetoven.pogled.info/news/67522/Obama-i-Si-TSzinpin-shte-se-sreshtnat-na-25-septemvri

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама и китайският лидер Си Цзинпин ще се срещнат на 25 септември във Вашингтон.

Нов канал за трафик на бежанци

http://pik.bg/нов-канал-за-трафик-на-бежанци-news396810.html

Нов канал за трафик на бежанци

Нов маршрут за трафик на бежанци се появи на българо-гръцката граница. За него съобщи Нова тв.

Става въпрос за с. Сив Кладенец, което е изоставено. Бежанците минават по “Луда река”, която е близо до селището. Имигрантите нощуват в селото, а след това тръгват към Батак, Пазарджик, Пловдив, Трън и после в Сърбия.

По данни на Ташев на нощ минават по 40-50 души, а каналът е свързан с кмета на Пазарджик Ахмед Муса, на когото вчера бе повдигнато второ обвинение - този път в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. Според прокуратурата той изразява съпричасност към идеите на “Ислямска държава”.

 

Саркози счита за необходимо участието на Русия в борбата срещу ИД

http://www.cross.bg/rysiya-sarkozi-durzhava-1480269.html

/КРОСС/ Бившият френски президент и настоящ лидер на Републиканската партия Никола Саркози счита за необходимо участието на Русия в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Това той заяви в интервю във в. Figaro, предаде ТАСС. „Западът допусна сериозна грешка, изразяваща се в опит за създаване на условия за нова „студена война“ срещу Русия. Днес ни е необходима подкрепата на Русия както по сирийския въпрос, така и що се отнася до организацията за борба срещу „Ислямска държава“, каза Саркози. Той подчерта, че „трябва да бъде безвъзвратно затворена страницата на „студената война“ с Русия“. „Разбира се, това не означава, че ние във всичко сме съгласни с Москва или с това, което се случва в Донецк“, добави той. „Русия следва де демонстрира добра воля и да помогне на международната общност да победи „Ислямска държава“, както и да разреши обърканата ситуация в Сирия“, каза Саркози. Той подчерта, че „трябва да бъде осигурено връщането на Русия в осмицата и да започне нов диалог между Евросъюза и Русия. Това отговаря на интересите и на двете страни“. „Русия следва да отмени въведеното от нея ембарго за внос на месо“, счита бившият френски президент

Константин Пенчев става конституционен съдия

http://www.bnews.bg/article-141287

Номинирането на Константин Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, най-вероятно ще е за сметка на един от двамата бъдещи конституционни съдии, които има право да излъчи президентът Росен Плевнелиев.

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Бразилия до "боклук"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/10/2606916_standard_end_puurs_poniji_kreditniia_reiting_na/?ref=rss


Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) понижи кредитния рейтинг на Бразилия до категория "боклук" (junk), което ще попречи допълнително на президентката Дилма Русеф да върне доверието на инвеститорите и да измъкне най-голямата икономика на Латинска Америка от рецесия, съобщи "Ройтерс".

До сега рейтингът на Бразилия беше BBB-, а вече е BB+ с негативна перспектива. "Политическите предизвикателства в Бразилия продължават да се увеличават, което...

Крадци разбиха стена, за да откраднат две пенсии (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973365

Жителите на плевенското село Мечка живеят в постоянен страх, заради поголовни кражби. Почти няма къща в селото, която да не е обирана по няколко пъти. Крадците обаче стават все по-нагли и по-изобретателни, разказва Нова тв.  При последната кражба дори, разбили тухлена стена, за да влязат и да оберат възрастно семейство и то за четвърти път.

Методи Андреев: Русия търси неофициални канали да прекара политиката си

http://pik.bg/методи-андреев-русия-търси-неофициални-канали-да-прекара-политиката-си-news396808.html

Методи Андреев: Русия търси неофициални канали да прекара политиката си

Русия търси неофициални канали да прекара своята политика. Тя търси страни, в които корупцията е силна. Това коментира в сутрешния блок на бТВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод отказания от страната ни въздушен коридор на Русия, който Москва планираше за транспортиране на хуманитарна помощ до Сирия.

Русия е загубила доверие по отношение на своите, в кавички, хуманитарни помощи, изтъкна Андреев. Първо, е гузна, второ, я е страх, че Ердоган ще й откаже, трето, тя е териториално изолирана. Турция не вярва, че Русия иска да окаже хуманитарна помощ, каза Андреев и допълни: „Ако иска да окаже хуманитарна помощ, в това няма нищо лошо, но никой не вярва, че тя ще окаже хуманитарна помощ“.

Той не пропусна да отправи нападки към колегите си от БСП лява България, Атака, АБВ по отношение на позицията им по проблема.


Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=300938

Служители на пътната полиция във Варна следят днес - 10 септември, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 гр.Варна Южен пътен възел до Хидробазата 11:00-12:30 гр.

Измамниците чупят рекорди

http://www.bnews.bg/article-141286

Тарикатите, които въртят тези измами, използват лековерието на - предимно възрастни - хора.

Жълт код за обилни валежи в Перник, от събота времето пак се оравя и ще бъда слънчево

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jult-kod-za-obilni-valeji-v-pernik-ot-subota-vremeto_39859/

Лятото вече си отива, температурите стават все по-ниски, сутрините - студени, това сочи средносрочната прогноза за времето, предаде „Дарик". Още тази вечер времето се разваля. През нощта в Югозападна и Западна България ще започнат валежи, които ще продължат с прекъсвания, включително и в петък.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната. Той е в сила за областите Враца, Монтана, Видин, Кюстендил и Перник, където ще има валежи от дъжд, сумарни количества за...

Продължава

Румъния прати на съд 16 каналджии, действали и у нас

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/rumyniia-prati-na-syd-16-kanaldzhii-dejstvali-i-u-nas-6042358

Изключително сложно организирана престъпна група е осъществявала в периода януари-април 2015 г. нелегален трафик на хора на територията на Румъния

Лека катастрофа на АМ "Хемус"

http://offnews.bg/news/n_1/n_556917.html

Мъж е катастрофирал между км 20 и км 21 на автомагистрала "Хемус", в посока Варна, съобщи пресцентърът на МВР пред "Фокус". Шофьорът не е пострадал. Паяк вече е вдигнал автомобила му. Движението в участъка бе регулирано за кратко.

Колко ще скочат осигуровките от догодина?

http://www.bnews.bg/article-141285

До момента съгласие за ръст на минималния осигурителен доход има за повече половината браншове.

Der Spiegel: САЩ ще помогнат на Европа за преодоляването на мигрантската криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973355

След международния натиск Вашингтон най-накрая реши да се включи в преодоляването на мигрантската криза в Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Държавният секретар Джон Кери ще представи пакет от серия мерки, чрез които Съединените американски щати да облекчат европейските държави.  Подробностите ще станат известни през следващите
След международния натиск Вашингтон най-накрая реши да се включи в преодоляването на мигрантската криза в Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Държавният секретар Джон Кери ще представи пакет от серия мерки, чрез които Съединените американски щати да облекчат европейските държави. Подробностите ще станат известни през следващите

Der Spiegel: САЩ ще помогнат на Европа за преодоляването на мигрантската криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973361

След международния натиск Вашингтон най-накрая реши да се включи в преодоляването на мигрантската криза в Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Държавният секретар Джон Кери ще представи пакет от серия мерки, чрез които Съединените американски щати да облекчат европейските държави.  Подробностите ще станат известни през следващите
След международния натиск Вашингтон най-накрая реши да се включи в преодоляването на мигрантската криза в Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Държавният секретар Джон Кери ще представи пакет от серия мерки, чрез които Съединените американски щати да облекчат европейските държави. Подробностите ще станат известни през следващите

Германия ще използва ислямски педагози за превенция срещу екстремизма сред младежите мюсюлмани

http://europe.actualno.com/Germanija-shte-izpolzva-isljamski-pedagozi-za-prevencija-sreshtu-ekstremizma-sred-mladejite-musulmani-news_494748.html

Атеизмът сред възпитателите прави по-труден контакта им със салафистката младеж в Германия. Ето защо федералната власт ще използва мюсюлмански педагози за превенция срещу екстремизма сред подрастващите, изповядващи ислям, съобщава ежедневникът Die Zeit. В действителност феноменът на религиозно мотивираното насилие преумори голяма част от учители, педагози и социални работници, които често нямат опит и още по-често не успяват да разберат ролята на исляма в изграждането на идентичността на редица

ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Гърция

http://politics.actualno.com/EK-odobri-programata-za-sytrudnichestvo-mejdu-Bylgarija-i-Gyrcija--news_494752.html

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020. Програмата е една от общо петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които България ще участва през периода 2014-2020 г. - Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Сърбия, Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция, Програма за ТГС Румъния – България и Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България &n

Облаци и дъжд в Западна и Централна България

http://www.bnews.bg/article-141284

Над Черноморието облачността ще е значителна, със слаби валежи в следобедните часове.

Кадиев: На 25 октомври избирателят ще покаже кое е правилното мнение

http://pik.bg/кадиев-на-25-октомври-избирателят-ще-покаже-кое-е-правилното-мнение-news396806.html

Кадиев: На 25 октомври избирателят ще покаже кое е правилното мнение

"Да бяха ме изключили, малко двулично ми се струва всичко, което се случи с мен от страна на БСП". Дал съм живота си, за да свърша нещо, аз се борих и си спечелих място в парламента", заяви в ефира на Нова тв депутатът Георги Кадиев.

"Аз бях по-скоро човек с различно разбиране за разлика от БСП", каза още той.

"На 25 октомври избирателят ще покаже кое е правилното мнение, няма какво да коментирам. Аз мисля, че мога да бъда някаква алтернатива за София. Смятам, че на много софиянци не им се харесва в момента управлението", доптлни още той.

Очаквайте подробности!

 

Преглед на печата - 10 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300944

„24 часа": Здравна карта отсява излишните болници Излишните болници ще се отсяват чрез Национална здравна карта. Те няма да подписват договор със здравната каса и лечението в тях ще се плаща в брой или чрез здравни застраховки.

Равносметка: Повече трансплантации в България

http://www.bnews.bg/article-141281

Тази година до момента имаме 43 трансплантации от пациенти в мозъчна смърт и 9 от живо донорство, коментира д-р Марияна Симеонова.

Кадиев: Борисов решава големите неща в София

http://frognews.bg/news_97462/Kadiev-Borisov-reshava-golemite-neshta-v-Sofiia/

Няма да бъда кандидат на БСП, това е ясно, ще бъда или независим, или подкрепен от широка коалиция, коментира по НТВ Георги Кадиев, все още от БСП. Имахме среща с Миков, преди да кажа на групата, обещах му, че няма да кажа дума срещу БСП, не ми идва отвътре, добави той.

СУ похарчил над 160 00 лв. без обществени поръчки, купувал двойно над цените по договор

http://offnews.bg/news/n_1/n_556907.html

Софийският университет е похарчил 160 517 лева за хранителни продукти без обществени поръчки през 2014 година. Това е показала проверка, за резултатите от която разказа студентът по фармация Симеон Георгиев пред bTV тази сутрин. Освен че в разрез със закона не са били проведени обществени поръчки за доставките, голяма част от тях са направени по цени, много по-високи от записаните в договорите. Например договорената цена за килограм кашкавал е била 7.92 лева. Всеки килограм е бил плащан реално по цена 11.52 лева. Така само от разликата в цената за първото тримесечие, когато са били купени 404 кг - Университетът е бил ощетен с 1446 лева. Пилешките бутчета са били договорени за 2.83, но са били плащани по 4 лева. По договор килограм сирене е струвал 4.83 лева, а всеки килограм е бил плащан по 8.50 лева. Има и продукти, които са били договорени в едно количество, а са били пазарувани в друго, по-голямо, отбеляза Георгиев. През ноември пък за алкохол, например водка и уиски, какъвто не се продава в студентските лавки и столови, са били платени 5 880 лева. Алкохол се продава единствено в ресторанта на Ректората, но той вече не е собственост на СУ, частен е, обясни Борис Рангелов, студент по журналистика. От СУ отговарят, че сами били инициирали проверката и че вече са сезирали прокуратурата. "Не е вярно, аз съм инициаторът й, по информацията, която имам, от ръководството не са подавали сигнал до прокуратурата, аз съм подал три", каза Симеон.

Решават с колко да скочат осигуровките от догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973349

С колко да скочат осигуровките от догодина. Днес е последният ден, в който бизнесът и синдикатите имат възможност да се договорят за минималните суми в 86 икономически сектора, на които ще се осигуряват работниците от догодина, информира Нова тв.
До момента съгласие за ръст на минималния осигурителен доход има за повече половината браншове.
С колко да скочат осигуровките от догодина. Днес е последният ден, в който бизнесът и синдикатите имат възможност да се договорят за минималните суми в 86 икономически сектора, на които ще се осигуряват работниците от догодина, информира Нова тв. До момента съгласие за ръст на минималния осигурителен доход има за повече половината браншове.

Облаци и дъжд, но топло

http://frognews.bg/news_97461/Oblatsi-i-dajd-no-toplo/

В Западна и Централна България времето ще е облачно и дъждовно. На места в западните райони, валежите временно ще са интензивни. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

Жестока катастрофа на магистрала "Хемус", движението е блокирано

http://pik.bg/жестока-катастрофа-на-магистрала-хемус-движението-е-блокирано-news396804.html

Жестока катастрофа на магистрала "Хемус", движението е блокирано

Жестока катастрофа на магистрала "Хемус" блокира движението.

Инцидентът е станал между 20 и 21 км, съобщиха от полицията.

Към момента няма данни данни за жертви. Но движението се осъществява изключително трудно.

Заради лошото време от Агенция "Пътна инфраструктура" съветват шофьорите да карат с повишено внимание.

Очаквайте подробности!

 

Уцеленият с яйце депутат: Очаквам скоро тези хулигани да запалят и българското знаме

http://petel.bg/Utseleniyat-s-yaytse-deputat--Ochakvam-skoro-tezi-huligani-da-zapalyat-i-balgarskoto-zname__126201

Кадър: bTV, Блиц Депутатът от Патриотичния фронт Петър Петров, който вчера беше уцелен с яйце пред парламента, обяви пред bTV, че очаква...

Наказаха изобретателен пенсионер, прикачил се към електромера на комшията

http://petel.bg/Nakazaha-izobretatelen-pensioner--prikachil-se-kam-elektromera-na-komshiyata__126202

Снимка: Булфото, архив Изобретателен пенсионер от село Горна Гращица седна на подсъдимата скамейка в Районен съд - Кюстендил, след като...

Преди минути! Бивш военен се застреля със законното си оръжие в Благоевград

http://petel.bg/Predi-minuti--Bivsh-voenen-se-zastrelya-sas-zakonnoto-si-orazhie-v-Blagoevgrad__126203

Бивш военен от Благоевград направи опит за самоубийство преди минути. Мъжът, който е пенсионер от армията се прострелял със законно...

Франция ще се присъедини към въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973346

Франция скоро ще започне да нанася въздушни удари в Сирия. Това заяви френският министър-председател Манюел Валс пред CNN в сряда.  „В момента там (в Близкия Изток) има милиони сирийци, които са изселени. Там има бежански лагери – в Ливан, в Йордания, в Турция – приели 4 до 5 милиона сирийци. И ние няма да приемем 4 до 5 милиона сирийци,
Франция скоро ще започне да нанася въздушни удари в Сирия. Това заяви френският министър-председател Манюел Валс пред CNN в сряда. „В момента там (в Близкия Изток) има милиони сирийци, които са изселени. Там има бежански лагери – в Ливан, в Йордания, в Турция – приели 4 до 5 милиона сирийци. И ние няма да приемем 4 до 5 милиона сирийци,

Франция ще се присъедини към въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973341

Франция скоро ще започне да нанася въздушни удари в Сирия. Това заяви френският министър-председател Манюел Валс пред CNN в сряда.  „В момента там (в Близкия Изток) има милиони сирийци, които са изселени. Там има бежански лагери – в Ливан, в Йордания, в Турция – приели 4 до 5 милиона сирийци. И ние няма да приемем 4 до 5 милиона сирийци,
Франция скоро ще започне да нанася въздушни удари в Сирия. Това заяви френският министър-председател Манюел Валс пред CNN в сряда. „В момента там (в Близкия Изток) има милиони сирийци, които са изселени. Там има бежански лагери – в Ливан, в Йордания, в Турция – приели 4 до 5 милиона сирийци. И ние няма да приемем 4 до 5 милиона сирийци,

"Софийска вода" спира водата в части на столицата

http://pik.bg/софийска-вода-спира-водата-в-части-на-столицата-news396802.html

"Софийска вода" спира водата в части на столицата

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството.

Във връзка с изпълнението на инвестиционен проект за реконструкция на водопровод на ул. "Проф. Петър Ников", ж.к. "Надежда"2, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. в района на ул. "Траен мир", ул. "Йордан Хаджиконстантинов-Джинот", ул. "Република", бул. "Ломско шосе", ул. "Христо Силянов", ул. "Генерал Никола Жендов". Заради ремонт на уличен водопровод до бл. 722, ж.к. "Люлин" 7, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. в района на бл. 710, бл. 721, бл. 720, бл. 722.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 717, ж.к. "Люлин" 7, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. в бл. 717, бл. 717П, бл. 718, бл. 733. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Огюст Дозон", кв. "Драгалевци", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. по ул. "Огюст Дозон" - от ул. "Проф. Борис Йоцов" до ул. "За буквите", ул. "Шарколия". Във връзка с подмяната на спирателен кран на ул. "Проф. Атанас Иширков", ж.к. "Студентски град", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. по ул. "Проф. Атанас Иширков" - от ул. "Акад. Стефан Младенов" до ул. "Димитър Стефанов", ул. "Димитър Стефанов"; по ул. "8 декември" - от ул. "Димитър Стефанов" до ул. "Проф. Николай Генчев". Заради ремонт на водопровод на ул. "Монтевидео", кв. "Овча купел", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. по ул. "Монтевидео", ул. "Маестро Кънев", ул. "Иван Радоев", ул. "Букет", ул. "693", ул. "Боряна".

Във връзка с подмяната на спирателен кран на бул. "Витоша", ж.к. "Иван Вазов", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. по ул. "Бурел" - от ул. "Янко Забунов" до ул. "Забърде"; по ул. "Забърде" - от бул. "Витоша" до ул. "Петко Каравелов"; по бул. "Витоша" - от ул. "Бяла черква" до ул. "Янко Забунов". Заради подмяната на сградно водопроводно отклонение на ул. "13", ж.к. "Обеля", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 13.00 ч. по ул. "13" - от ул. "6" до ул. "16". Във връзка с подмяната на сградно водопроводно отклонение на ул. "3", кв. "Враждебна", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. по ул. "3" - от ул. "61" до бул. "Ботевградско шосе".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация на тел. 070012121.

 

"Няма как да вярваме, че подпалвач на войни има добри намерения към Сирия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_556905.html

"Преминаването на руския самолет над България е провокация, това личи от изказването на Владимир Джабаров,  заместник-председател на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси. Той каза, че Русия си има традиционен маршрут, не през България, но "ние решихме да проверим" как ще реагира България. Много ясно как ще реагираме, ние сме член на НАТО", заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред bTV. "Няма как да вярваме, че един подпалвач на войни има добри намерения спрямо Сирия - заяви той. - Русия е загубила доверие по отношение на своите "хуманитарни" помощи. Помните Украйна, нищо хуманитарно нямаше - завзеха територии и убиха хора." На въпрос защо например самолетът, прелетял над България на 7 септември, не е минал над Турция за Сирия, отговорът беше: "Защото ще проличи, че Русия е изолирана. Нали казват: "Ние с Турция ще правим "Турски поток". Турция щеше да откаже, Турция не вярва, че Русия иска да окаже хуманитарна помощ. Никой не вярва в това."

Майката отвлякла 3-годишния Иван от Божурище

http://pik.bg/майката-отвлякла-3-годишния-иван-от-божурище-news396801.html

Майката отвлякла 3-годишния Иван от Божурище

Майката на 3-годишния Иван е организирала неговото отвличане. Това разкри бащата Ивайло Минев, който се обади по телефона в сутрешния блок на TV7.

Той каза, че синът му е в добро състояние в Созопол, но още не го е видял. "В шок съм, тя го биеше жестоко", избесня Ивайло Минев.
"Не знам в момента къде се намира детето. Полицията ми звънна вчера и ми казаха да пътувам за Созопол. Жена ми е била задържана. Отивам в районното, нея я няма. Казаха ми, че е пусната задържана. Тя призна, че тя го е организирала, но това било законно", разщказа Минев.

Ивайло Минев съобщи, че чака документи от Агенцията за закрила на детето, за да си вземе малкия Иван.

Както ПИК първа съобщи вчера, детето е било отвлечено от мъже в черен джип. (Вижте в Още по темата).

"Прибирах се вкъщи, детето спеше в колата, бях напазарувал преди това, багаж. Извиках майка ми, за да може да ми помогне, тя да ми помогне за детенцето, аз да кача багажа. Майка ми слезе долу. Аз взех багажа и влязох вътре в къщата. Майка ми взима детето, нападат я, взимат детето, качват се в един "Туарег" и избягват", разказа след похищението Ивайло Минев.

Измамниците чупят рекорди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4972800

Алчността на телефонните измамници удари рекордно “постижение” - откраднати 550 000 лева с едно обаждане и последвало рязане на каса с флекс. (Виж 1-а стр.) Добре, че измамниците, направили “ужилване”, за каквото не са и сънували - за половин милион - са заловени и арестувани.
Тарикатите, които въртят тези измами,
Алчността на телефонните измамници удари рекордно “постижение” - откраднати 550 000 лева с едно обаждане и последвало рязане на каса с флекс. (Виж 1-а стр.) Добре, че измамниците, направили “ужилване”, за каквото не са и сънували - за половин милион - са заловени и арестувани. Тарикатите, които въртят тези измами,

Най-важното от Варна във вчерашния 9 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300908

97 филма от 33 държави в конкурсната програма на Анимационния фестивал във Варна Общо 97 филма от 33 държави ще мерят сили в конкурсната програма на Международния фестивал на анимационното кино, чието 11-то издание стартира днес във Варна и ще продължи до 13-ти септември.

В Мексико са дерайлирали и избухнали цистерни с химикали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973333

Най-малко 32 души са били евакуирани от щата Веракрус в югоизточната част на Мексико след като четири цистерни с химикали са дерайлирали и избухнали край град Ел Койлито, съобщава Universal, цитиран от
Най-малко 32 души са били евакуирани от щата Веракрус в югоизточната част на Мексико след като четири цистерни с химикали са дерайлирали и избухнали край град Ел Койлито, съобщава Universal, цитиран от "Фокус". По думите на губернатора на щата Хавиер Дуарте, на мястото на инцидента работят най-малко 230 служители от спешните служби,

Министър Московски ще даде старт на Речна информационна система в българската част на река Дунав

http://pik.bg/министър-московски-ще-даде-старт-на-речна-информационна-система-в-българската-част-на-река-news396798.html

Министър Московски ще даде старт на Речна информационна система в българската част на река Дунав

Министър Ивайло Московски ще даде старт на Речна информационна система в българската част на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Събитието ще се състои от 14:00 часа пред сградата на Речния информационен център в гр. Русе, ул. „Пристанищна“ № 20 А.

Внедряването на речната информационна система е част от дейностите по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Общата стойност на проекта е над 37 млн. лева, а неговото съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

Калфин: 15% от просяците в Швеция са от България

http://business.actualno.com/Kalfin-15-ot-prosjacite-v-Shvecija-sa-ot-Bylgarija-news_494737.html

До 15% от просяците в Швеция са от български произход. Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по повод участието му в неформална среща на министри на труда и социалната политика от ЕС в Стокхолм, предаде БНР. „Разговорите ни с министър Регнер бяха за сътрудничество в различните области. Двете теми, които са чувствителни в медиите в Швеция са темите с т. нар. берачи на горски плодове. 2012 година е бил първият проблем. Български граждани са

"Стандард енд пуърс" понижи рейтинга на Бразилия до "боклук"

http://america.actualno.com/Standard-end-puyrs-poniji-rejtinga-na-Brazilija-do-bokluk-news_494742.html

Международната рейтингова агенция "Стандард енд пуърс" (Standard & Poor's) понижи кредитния рейтинг на Бразилия до категория "боклук" (junk), предава "Ройтерс". До сега кредитният рейтинг на най-голямата страна в Южна Америка беше BBB-, а вече е BB+ с негативна перспектива. Според информационната агенция това допълнително ще затрудни президента Дилма Русеф да възстанови доверието на инвеститорите и да измъкне най-голямата икономика на Латинска Америка от налегналата я рецесия. "Полити

Крисия записва специална песен за Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Krisija-zapisva-specialna-pesen-za-Detskata-Evrovizija-news_494745.html

Звездата от Детската Евровизия Крисия записва песен, която всички участници ще изпълнят заедно на сцената на конкурса през ноември в София. Заглавието на общата песен на 13-то издание на Детската Евровизия е Discover - "Откривай", защото това е и мотото на цялото шоу. В Discover се пее за откриването на надеждата, мечтите, любовта, сърцата и приятелите, предаде БНТ. „Чрез музиката всичко може да се открие", призна пред БНТ чаровната изпълнителка. Днес Крисия започна репетиции на новата

Американски щат отново ще изпълнява смъртни присъди след 10-годишно прекъсване

http://america.actualno.com/Amerikanski-shtat-otnovo-shte-izpylnjava-smyrtni-prisydi-sled-10-godishno-prekysvane-news_494744.html

В американския щат Арканзас ще бъде възобновено изпълнението на смъртни присъди след 10-годишно прекъсване. Губернаторът Аса Хъчинсън вече е определил датите за екзекуции на осем души. 21 октомври е определен като дата за екзекутирането на двама души, които ще се пренесат в отвъдното след инжектиране на смъртоносен коктейл от три отровни вещества. Екзекуциите в САЩ през последно време се отлагат поради липса на необходимите медикаменти, тъй като много от фармацевтичните компании отказват

Детайли за жестоката Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

http://cars.actualno.com/Detajli-za-jestokata-Alfa-Romeo-Giulia-Quadrifoglio-news_494725.html

Alfa Romeo разпространи няколко снимки на най-горещия си продукт, Giulia Quadrifoglio. През юни Alfa Romeo дръпна покривалото от Giulia и Giulia Quadrifoglio, но едва сега виждаме нещо повече от втората и по-специално – от интериора й. Това е част от последната маркетингова стратегия на компанията, която дава на час по лъжичка в опит да нажеже атмосферата до червено, какъвто е фирменият цвят на Alfa и този убийствен автомобил. Всички подробности ще разберем следващата седмица, когато тайни

Изключват Кадиев от БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/67521/Izklyuchvat-Kadiev-ot-BSP

/Поглед.инфо/ Миков знаел от няколко дни за решението на депутата

Планински приключения и трасе от Дизела очакват участниците в XCo Adventure Cup

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/10/2606818_planinski_prikljucheniia_i_trase_ot_dizela_ochakvat/?ref=rss


Планински приключения, седем спортни дисциплини и два специални маршрута, подготвени с помощта на четирикратния шампион Кирил Николов-Дизела, очакват участниците в поредното издание на XCo Adventure Cup.

През тази година планинското състезание, което ще се провежда в района на северното Черноморие, ще стартира на 18 септември и ще финишира на 22 септември.

Надпреварата включва отбори от по двама души, без значение от пола и националността. Участниците задължително трябва...

Константин Пенчев става конституционен съдия

http://pik.bg/константин-пенчев-става-конституционен-съдия-news396797.html

Константин Пенчев става конституционен съдия

Досегашният национален омбудсман Константин Пенчев със сигурност става конституционен съдия, съобщи БГНЕС.

За издигането на Пенчев се заговори още през юли след като той не бе подкрепен за втори мандат като омбудсман. Така от октомври поста на държавен защитник на гражданските права ще се заеме от доскорошното парламентарно острие на БСП Мая Манолова.

В началото на седмицата Пенчев дори обсъждал бъдещата си кариера с действащи конституционни съдии. След броени седмици изтичат мандатите на четирима конституционни съдии – Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев. Номинирането на Константин Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, най-вероятно ще е за сметка на един от двамата бъдещи конституционни съдии, които има право да излъчи президентът Росен Плевнелиев.

Преди повече от месец стана ясно, че бившият премиер и настоящ адвокат Филип Димитров и юридическият секретар на държавния глава и преподавател по право доц. Кристиан Таков са фаворитите на Плевнелиев. В сряда стана ясно, че до 18 септември ще са ясни имената на номинираните за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Парламентът има право да излъчи само един член на КС при предстоящата ротация.

За почти сигурен бъдещ конституционен съдия се сочи и бившият заместник-председател на парламента Екатерина Михайлова, която в последните месеци бе консултант на реформаторите по въпроса на промяната на Конституцията в частта за съдебната власт. Управляващите обсъждали вариант, при който Плевнелиев се отказва от кандидатурата на един от двамата си първоначални фаворита - Филип Димитров или Кристиан Таков. Още повече, че се появиха съмнения около притежавания от бившия премиер задължителен 15-годишен юридически стаж, каквото е минималното изискване за съдия в КС. На мястото на единия президентът щял да номинира Екатерина Михайлова или Константин Пенчев.

Ако Михайлова влезе в КС от квотата на държавния глава, то Пенчев щял да бъде номиниран от управляващото мнозинство в парламента, още повече, че реформаторите издигнаха кандидатурата му за втори мандат като национален омбудсман. Около кандидатурата на Михайлова също имало въпросителни, които будели известни притеснения у мнозинството, които се опасявали, че може да се направи аналогия със скандала около Венета Марковска през 2012 г. Бившата съдийка от ВАС не стана конституционен съдия заради серия скандали с мъжа, с когото живеела на семейни начала. В случая с Екатерина Михайлова става въпрос за нейния брат.

В началото на века при управлението на кабинета на Иван Костов братът на Екатерина Михайлова е принуден да напусне след серия от скандали държавната по това време ДЗИ. Малко след оттеглянето на Борислав Михайлов голяма част от дружествата, в управата на които е участвал са приватизирани. До напускането на Михайлов се стига след действия на прокуратурата, ръководена по това време от Никола Филчев. Очакванията са за член на КС от квотата на съдебната власт да бъде излъчен съдията от ВКС Борислав Белазелков, който в момента е председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

Другите две имена са на заместник-председателя на ВКС Павлина Панова и на съдията от Търговската колегия на ВКС Росица Ковачева, която е съпруга на бившия конституционен съдия и настоящ председател на Съюза на юристите Владислав Славов. Синът на Славов е депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. 

Министър Ивелина Василева ще открие водния цикъл на Кърджали

http://pik.bg/министър-ивелина-василева-ще-открие-водния-цикъл-на-кърджали-news396796.html

Министър Ивелина Василева ще открие водния цикъл на Кърджали

Mинистърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие от 10 часа водния цикъл на Кърджали, включващ пречиствателна станция за отпадъчни води и 40 км водопроводна и канализационна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Над 48 000 души са присъединени към пречиствателната станция, която осигурява механично, пълно биологично пречистване и дезинфекция на постъпващите води. След влизането в експлоатация на станцията, водите на река Арда няма да бъдат замърсявани. Обектите са изградени по ОП „Околна среда 2007-2013 ‘‘. Общата стойност на инвестицията е 69,5 млн. лв.
Церемонията по откриването ще е на площадката на Пречиствателната станция за отпадъчни води, която се намира в Индустриалната зона „Изток“ в Кърджали.

Съдът решава дали да остави в ареста Борис Петров, пребил 67-годишен в Борисовата градина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973326

Съдът решава дали да остави в ареста 30-годишният Борис Петров, който през юли нападна и преби 67-годишен мъж в Борисовата градина в София, информира Нова тв.
Преди около месец съдът реши да го остави окончателно в ареста, защото жестоко и безпричинно е пребил пенсионера Красимир Иванов пред очите на двете му внучета, посред бял ден.
Съдът решава дали да остави в ареста 30-годишният Борис Петров, който през юли нападна и преби 67-годишен мъж в Борисовата градина в София, информира Нова тв. Преди около месец съдът реши да го остави окончателно в ареста, защото жестоко и безпричинно е пребил пенсионера Красимир Иванов пред очите на двете му внучета, посред бял ден.

Катастрофа блокира магистрала "Хемус"

http://frognews.bg/news_97469/Katastrofa-blokira-magistrala-Hemus/

Катастрофа блокира магистрала "Хемус" рано тази сутрин на 20 км от София. Движението в участъка беше затруднено, тъй като скоростната лента остана затворена.

Здравната инспекция: Жените по-често посягат на живота си

http://pik.bg/здравната-инспекция-жените-по-често-посягат-на-живота-си-news396793.html

Здравната инспекция: Жените по-често посягат на живота си

Жените по-често посягат на живота си. Това показват данни на пазарджишката РЗИ по повод на Световния ден за превенция на самоубийствата, пише "Марица". За тази година опитите на хора да си сложат края са 29, като 10 от тях са успели. Здравните експерти отчитат увеличаване на дамите, прибягнали до тази отчаяна стъпка - от 56 на сто за първото тримесечие на годината през второто полугодие те вече са 64 на сто от всички.

Най-често използваните способи сред нашенци са отравянето с лекарства или химически препарати, обесване, хвърляне под транспортно средство или от голяма височина. В градовете суицидните опити са повече, отколкото в селата. През първите три месеца на годината на живота си по-често са посягали лица до 18 години и 19-30-годишни, а през второто - хора над 51 години.

В Пазарджишко през цялата 2014 година са извършени 71 опита за самоубийство, от които 25 са завършили със смърт, а 46 са нереализирани. Сред посегналите на живота си най-много са били хората над 60 години, следвани от възрастовата група 31-40 години.

Какво се крие зад сухите числа? Понякога - безумно отчаяние, понякога - отчаян вик за внимание. Дори чисто демонстративните посегателства върху собствения живот обаче не са за пренебрегване, те също са тревожен сигнал, смятат експерти.

Голяма част от хората, които умират поради самоубийство, страдат от психични разстройства. Данните показват, че делът на психичните разстройства е 25 процента от всички заболявания през последните две десетилетия, което ги поставя на първо място по значимост (по-значими от онкологичните и сърдечносъдовите заболявания). И все пак значителен брой от хората с психични разстройства, които са извършили самоубийство, не са търсили здравни или социални услуги във времето преди опита за самоубийство. В много случаи няма достатъчно услуги, които да помогнат на хората в нужда по време на криза.

Най-честата причина, поради която у нас хората посягат на живота си, е конфликт в семейството, с приятели или колеги, сочат наблюденията на психолози. Но второ място е някакво заболяване - независимо дали физическо или психическо. Практиката показва, че хората не търсят специализирана помощ заради психиатричната стигма. Липсва и социална подкрепа. Мъжете са по-рисковата група, тъй като те традиционно задържат емоциите си и опитват да решат проблемите по свой начин.

18-и сме по прозрачност на държавните харчове

http://pik.bg/18-и-сме-по-прозрачност-на-държавните-харчове-news396791.html

18-и сме по прозрачност на държавните харчове

България е на 18-о място в класацията на изследването „Отворен бюджет” 2015 за прозрачност на държавните разходи, представено вчера. Индексът на страната ни е 65 при максимален 100 и по този начин се нареждаме в групата на едва 24 държави, постигнали резултат над 60, отчита проучването на международната организация IBP.

Тя е втора след тази на отличниците, постигнали оценка над 80. За страните в нашата група се смята, че имат значително ниво на прозрачност на публичните разходи. Изследването е обхванало 115 страни в света, пише в. "Монитор".

След нас са няколко държави от ЕС, а на Балканите пред нас е само една държава, като съседна Гърция не е била проучвана.

Страната ни запазва оценката си за бюджетна прозрачност от изданието на индекса през 2012 г. От 2006 г., когато е публикуван първият индекс, оценката на България отбелязва значително подобрение - от 47 през 2006-а до 65 през 2015-а. То се дължи на публикуването на повече бюджетна информация, вкл. относно проектобюджета, приетия вариант, месечните и полугодишните доклади, годишни и одитни доклади, както и кратък вариант, предназначен за широката публика. Засилва се и ролята на Сметната палата.

За първи път от създаването на индекса България отчита наличието на всички 8 ключови документа, характеризиращи прозрачността на правителството и достъпа на гражданите до информация за планирането, изпълнението и контрола върху бюджета, но някои от тях не предоставят достатъчно информация.

Като цяло правителството предоставя значителен обем данни чрез средносрочната фискална рамка, проектобюджета, документите по самия бюджет, както и отчети по изпълнението му и състоянието на държавния дълг, сочат още резултатите от изследването. България е на едно ниво с Южна Корея, където от 1998 г. прилагат интересна схема - дават 34 хил. долара награда за сигнал от всеки, довел до намаляване на разходите и увеличаване на приходите в хазната.

От тогава досега за 192 сигнала са платени 31 млн. долара, но приходите са нараснали с 11 млрд., а разходите са били съкратени с 2 милиарда. Икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч” смята, че България има възможностите лесно и бързо да се издигне нагоре в класацията. За целта трябва да се съкратят и сроковете на публикуване на информацията за бюджета, както и да се дава по-подробен отчет за резултатите от мерките, които се предприемат в областта на данъчната политика и ефективността на разходите.

Лидер в световното изследване „Отворен бюджет” 2015 тази година е Нова Зеландия с индекс 88. След нея са Швеция с 87, Южна Африка - 86, Норвегия - 84 и САЩ - 81. На другия полюс са Катар и Саудитска Арабия, които не публикуват никаква информация на бюджетите си. В тази група с индекс до 20 са още 15 държави, сред които и Китай, който е с най-голямата икономика в света.

 

Съдът решава дали да остави в ареста Борис Петров, пребил 67-годишен в Борисовата градина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973330

Съдът решава дали да остави в ареста 30-годишният Борис Петров, който през юли нападна и преби 67-годишен мъж в Борисовата градина в София, информира Нова тв.
Преди около месец съдът реши да го остави окончателно в ареста, защото жестоко и безпричинно е пребил пенсионера Красимир Иванов пред очите на двете му внучета, посред бял ден.
Съдът решава дали да остави в ареста 30-годишният Борис Петров, който през юли нападна и преби 67-годишен мъж в Борисовата градина в София, информира Нова тв. Преди около месец съдът реши да го остави окончателно в ареста, защото жестоко и безпричинно е пребил пенсионера Красимир Иванов пред очите на двете му внучета, посред бял ден.

Пускат участък от магистрала "Струма"

http://pik.bg/пускат-участък-от-магистрала-струма-news396790.html

Пускат участък от магистрала "Струма"

Днес ще бъде открит ЛОТ 4 Сандански - Кулата от автомагистрала „Струма". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

На официалната церемония ще присъстват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, членовете на УС - инж. Илиана Захариева и инж. Дончо Атанасов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и др. това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура".

ЛОТ 4 Сандански - Кулата от АМ „Струма" от км 423+800 до км 438+500 е с дължина 14,7 км. Изпълнител е „АКТОР" АСД - Гърция. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест - инженеринг" АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС.

Общата дължина на АМ „Струма" - от Даскалово до ГКПП „Кулата", е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура" изгражда общо 68,96 км. ЛОТ 1 Долна Диканя - Дупница (16,78 км) - завършен, ЛОТ 2 Дупница - Благоевград (37,48 км) - в изпълнение, и ЛОТ 4 Сандански - Кулата (14,7 км). Автомагистралата е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север - Юг". По нея преминава пътният трафик за Гърция.

 

Въвеждат внезапни наркотестове в училищата на Бургас

http://pik.bg/въвеждат-внезапни-наркотестове-в-училищата-на-бургас-news396789.html

Въвеждат внезапни наркотестове в училищата на Бургас

Внезапни наркотестове ще бъдат правени в училищата на Бургас след първия учебен ден. Точните дати и в кои училища конкретно ще стартират проверките, се пазят в тайна. Родителите трябва да попълнят декларации, че са съгласни с провеждането на такива тестове, съобщи вчера кметът на Бургас Димитър Николов, пише "Труд".

За въвеждане на наркотестове в училищата, се заговори още през юли. Кметът призова за подкрепа от обществото, родителите, училищните настоятелства, за да се ограничи употребата на наркотици.

"Ще настоявам да се даде законово основание да се правят тези тестове, когато възникнат съмнения", заяви тогава кметът. Във всяко училище е поставена и специална кутия за анонимни сигнали, с които децата да заявяват притесненията си от обикалящи наоколо наркодилъри, ако има такива или притесненията си за свои съученици, които употребяват дрога.

През новата учебна година в Бургас, школския праг за първи път ще прекрачат над 2000 първолаци. Общият брой на учениците на територията на общината е близо 25 000.

От кметството коментираха, че общината е осигурила всичко необходимо за нормалното протичане на учебната година и че преподаватели и директори нямат право да събират пари от родители.

На 15 септември 200 ученици от 26 училища в Бургас ще отправят своите послания за безопасност на пътя към шофьорите, съобщи кметът Димитър Николов.

Веднага след откриването на новата учебна година, децата ще се включат в инициативата на община Бургас и новото звено за пътна безопасност, която ще стартира на площад "Тройката". Мястото ще бъде превърнато в своеобразна площадка с улици, пешеходна пътека и светофари. Там те ще нарисуват своя призив, а най-добрите рисунки ще бъдат отпечатани на плакати, картички и флаери, които ще бъдат раздавани на шофьорите.

Павел Павлов, спасител: В планината човек трябва да познава и маршрута, и себе си

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/09/10/2606030_pavel_pavlov_spasitel_v_planinata_chovek_triabva_da/?ref=rss


И през отиващото си лято планинските спасители не останаха без работа и не всички операции завършваха щастливо. Но със сигурност немалко хора бяха съпричастни с издирването на загубили се в планините. С нарастването на интереса към излети в планините увеличават ли се случаите, в които спасителите се налага да се намесват и защо, какво струва това и кой го плаща, защо хеликоптерът рядко е част от спасителната акция, каква подготовка трябва, за да тръгнеш сам или с приятели в планината, където...

Трима учени в един Планетариум, без да броим Музейко

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/10/2598644_trima_ucheni_v_edin_planetarium_bez_da_broim_muzeiko/?ref=rss


Новият научно-образователен център "Музейко", който ще отвори врати на 1 октомври, ще е първият в София с планетариум. Макар и малък, този планетариум ще разказва на посетителите за големи явления. Той ще има 15 места, а посетителите ще могат да очакват шоу програми и интерактивни разговори за звездите, планетите, създаването на Вселената, Слънчевата система, извънземните и енергията. 

Планетариумът се намира на последния етаж в Музейко, който е посветен на бъдещето и науките,...

Бил Гейтс влезе в "черния списък" на Ал Кайда

http://petel.bg/Bil-Geyts-vleze-v-cherniya-spisak-na-Al-Kayda__126200

Кадър: youtube В последния брой на списание, издавано от терористичната групировка „Ал Кайда“, се съдържат призиви за извършването на...

Пътна обстановка в страната - 10 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300934

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Читателски "Дневник": Паднали плочки на входа на Южния парк в София

http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2015/09/10/2603783_chitatelski_dnevnik_padnali_plochki_na_vhoda_na/?ref=rss


След текста на "Дневник" "Ремонт на ремонта и след това пак ремонт" читатели изпратиха редица сигнали за повтарящи се ремонти в София. Трима читатели подадоха сигнал за плочки на входа на Южния парк от страната на бул. "Витоша". "Дневник" публикува писмото на Зоя Димитрова и снимката на читател с никнейм Гогич.

Използвам възможността, предоставена от вашата медия, за да ви информирам и за още един "ремонт на ремонтите" - входа на Южния парк от бул. "Витоша".

Още след...

Министър Лукарски ще участва в церемония по „първа копка” на компания в икономическа зона София – Божурище

http://pik.bg/министър-лукарски-ще-участва-в-церемония-по-„първа-копка”-на-компания-в-икономическа-зона--news396788.html

Министър Лукарски ще участва в церемония по „първа копка” на компания в икономическа зона София – Божурище

Министър Божидар Лукарски ще участва в официалната церемония по „първа копка” на развоен център на компания в Икономическа зона София – Божурище. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката (МИ).

На церемонията ще присъстват представители на Столична община, Община Божурище, „Национална компания Индустриални зони” ЕАД, Българска агенция за инвестиции, „Главболгарстрой холдинг” и др.Събитието ще се състои от 10 часа на територията на Икономическа зона София – Божурище, село Гурмазово, област Божурище.

Заводът за боклук глътна 420 тона отпадъци

http://pik.bg/заводът-за-боклук-глътна-420-тона-отпадъци-news396787.html

Заводът за боклук глътна 420 тона отпадъци

Чаканият над 10 години Завод за боклука на София вече глътна цели 420 тона от смет. От няколко дни в него се карат пробно отпадъците, за да се тестват машините, обясниха от общината.

В завода се карат около 410 000 т. отпадъци от бита годишно, които се изсипват от камион в огромен сепаратор.

Машините са толкова умни и модерни, че могат да отделят найлоновите пликчета и по цвят, обясниха експертите. Едните боклуци, които ще се отделят ще бъдат т. нар. рециклируеми материали – пластмаса, хартия, метал.

Очаква се на година тяхното количество да е около 30-40 000 тона. Те ще се продават на търг, като прогнозите на общината са от тях да се печелят около 2 млн. лв, а спечелените пари ще отиват за по-чисти софийски улици. Общинската фирма „Чистота Искър” и в момента продава отпадъците, които са останали след обработка. Така например за изкупуването на един тон хартия се плаща 70 лв., желязото е 345 лв. Най-скъп е твърдият алуминий, чиято цена стига 2100 лв., а мекият е със 100 лв надолу.

Стъклото пък върви по 60 лв. на тон. Договорите с фирмите са за отпадъците от сортиращата инсталация в Суходол. Останалите отпадъци ще се третират биологично, ще се сушат и накрая от тях ще се произвежда специалното RDF гориво.

Годишно заводът трябва да произвежда около 154 000 тона от течността. Столичната община вече е подготвила апликационна форма за финансиране по ОП „Околна среда”, с която ще кандидатства за изграждането на модерна инсталация в „Топлофикация София”. Благодарение на това може да бъдат заместени около 10-12% от ползвания в момента природен газ, което ще повлияе и на цената на топлинната енергия.

Плановете на общината са след 3 години 30% от столичани да се топлят от отпадъци. Софийският боклук ще става и на подобен на компост материал, който се ползва за рекултивация на стари депа. Капацитетът за производство на тор е минимум 360 т годишно. Освен всички други екстри едва 5% от постъпилия боклук ще отиват в депо.

След кризите с боклуците на софиянци през годините в момента общината овладя положението и останаха за обезвреждане едва 13 000 т. бали, при положение че те бяха над 670 000 т. Очаква се, че проблемът ще се реши до края на годината и боклукът на София няма да се балира повече.

 

Облаци и дъжд в Западна и Централна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973317

В Западна и Централна България времето ще е облачно и дъждовно. На места в западните райони, валежите временно ще са интензивни. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН).  На изток, където ще завали най-късно, все още ще бъде топло.
В Западна и Централна България времето ще е облачно и дъждовно. На места в западните райони, валежите временно ще са интензивни. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН). На изток, където ще завали най-късно, все още ще бъде топло.

Облаци и дъжд в Западна и Централна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4973323

В Западна и Централна България времето ще е облачно и дъждовно. На места в западните райони, валежите временно ще са интензивни. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН).  На изток, където ще завали най-късно, все още ще бъде топло.
В Западна и Централна България времето ще е облачно и дъждовно. На места в западните райони, валежите временно ще са интензивни. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН). На изток, където ще завали най-късно, все още ще бъде топло.

70 фирми примамват БГ мозъци от чужбина

http://pik.bg/70-фирми-примамват-бг-мозъци-от-чужбина-news396786.html

70 фирми примамват БГ мозъци от чужбина

Над 70 големи фирми ще примамват БГ мозъци от чужбина да се завърнат в родината. Форумът "Кариера в България. Защо не?" е днес в столичния "Интер Експо Център".

"Статистиката ни от 2014 г. показва, че 60% от участниците ни са се върнали, 19% ще се върнат, а останалите се колебаят", разказа пред "Стандарт" Мариела Вачева от неправителствената организация "Тук-там", която за 8-ма поредна година организира форума, съвместно с "Back2BG".

Япония ще стане почти недостъпна дестинация за бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/10/2606680_iaponiia_shte_stane_pochti_nedostupna_destinaciia_za/?ref=rss


Япония, която приюти едва 11 бежанци през последната година, планира да приложи мерки, които ще ограничат достъпа до търсещи убежище в страната още повече.

Мерките включват депортиране на неуспелите кандидати, намаляване на повторните кандидатури и предварителна проверка на подаващите молби, предаде "Ройтерс".

Ако бъдат одобрени, промените ще направят Япония почти недостъпна дестинация за бежанците, смятат активисти. Държавата вече е една от най-негостоприемните за търсещи...

Предизборната кампания в Гърция се води на фона на мрачна икономическа прогноза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/10/2606771_predizbornata_kampaniia_v_gurciia_se_vodi_na_fona_na/?ref=rss


С продължаваща дефлация, намаляващо се индустриално производство и нови строги условия по спасителния план, гръцката икономика върви към свиване. Дори късметлиите, които все още имат работа, днес живеят в най-голямата бедност от 2001 г. насам, пише агенция "Ройтерс".

Предсрочните избори на 20 септември се очаква да бъдат много оспорвани. Предвид мрачната прогноза политическите лидери използваха икономиката, която се радваше на изненадващ растеж през първата половина на 2015, изцяло...

Уцелен с домат депутат: Очаквам тези да изгорят българското знаме

http://politics.actualno.com/Ucelen-s-domat-deputat-Ochakvam-tezi-da-izgorjat-bylgarskoto-zname-news_494721.html

Удариха ме по ръкава с един домат, а после ме целиха с яйце, но удариха един от полицаите, които ме обградиха, за да ме защитят. Това разказа един от уцелените с домати вчера (9 септември) депутати Петър Петров пред Нова телевизия. За мен обстрелът беше срещу сградата на Народното събрание, не срещу депутатите, опита да извърти целта на протеста Петров. Исках да кажа на тези хора, че това, което правят, е хулиганщина. Това е изпълнение на левичари и хунвейбини – те смятат, че премахвайки

Има голяма вероятност учителите де останат без обещаното увеличение на заплатите

http://education.actualno.com/Ima-goljama-verojatnost-uchitelite-de-ostanat-bez-obeshtanoto-uvelichenie-na-zaplatite-news_494734.html

Заплатите на учителите няма да бъдат увеличени, ако за следващата година не се намерят още 90 млн. лв. Вместо това те щели да получат еднократен бонус тази есен. Това обясни в сряда след заседанието на правителството министърът на образованието Тодор Танев. Вече са осигурени 20 млн. лв., с които могат или се увеличат леко заплатите до края на 2015 г. или да се раздадат бонуси, разясни Танев. В момента в МОН правели изчисления на различните варианти, предаде "24 часа". 20-те милиона лева са от

Антоанета Цонева: И ДАНС, и МВР ни казаха официално, че Орешарски лъже

http://politics.actualno.com/Antoaneta-Coneva-I-DANS-i-MVR-ni-kazaha-oficialno-che-Oresharski-lyje-news_494726.html

Очевидно е, че твърдението на Пламен Орешарски, че протестите срещу него са „стимулирани”, е лъжа. Това заяви едно от лицата на „Протестна мрежа” Антоанета Цонева пред Нова телевизия. Зададохме официални въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) относно твърдението на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев пред КСНС, че протестите са платени. И от МВР, и от ДАНС ни отговориха, че няма данни Йовчев да е получил информация, на база на която да изкаже твъ

Опера, археология, конспирация: 11-та Нощ на музеите в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/10/2606654_opera_arheologiia_konspiraciia_11-ta_nosht_na_muzeite/?ref=rss


Арии на градските ъгли, първи поглед към реставрираните мозайки на 1600 години и теория на българската конспирация през погледа на пет от най-нашумелите имена на лосанджелиската художествена сцена - това са три от изненадите в програмата на предстоящия фестивал "Нощ/Пловдив", който започва този петък. Над 100 събития и повече от 70 локации ще се включат в петте програми на събитието, което е вече двудневно - 11 и 12 септември.

Традиционно всички музеи и галерии ще работят до късно....

МВнР на РФ: Санкциите срещу Русия ще се усилват

http://svetoven.pogled.info/news/67519/MVnR-na-RF-Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-se-usilvat

/Поглед.инфо/ Санкциите срещу Русия ще се усилват независимо от ситуацията в Донбас, заяви в сряда заместник-външният министър на РФ Сергей Рябков по време на оръжейното изложение Russia Arms Expo – 2015 (RAE-2015) в Нижни Тагил, предаде РИА Новости.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300937

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 10 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко райони на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Трендафил Величков: БСП прави всичко възможно да загуби тези избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4973180



- Г-н Величков, БСП се разцепи в Пазарджик заради вашата кандидатура за кмет. След като сте издигнат само от АБВ, очаквате ли подкрепа и от червените все пак?

- БСП в Пазарджик се разцепи не заради мен, а заради Янаки Стоилов.

- Защо Стоилов? Нали вие бяхте номиниран от част от структурите на БСП за кандидат на социалистите,
- Г-н Величков, БСП се разцепи в Пазарджик заради вашата кандидатура за кмет. След като сте издигнат само от АБВ, очаквате ли подкрепа и от червените все пак? - БСП в Пазарджик се разцепи не заради мен, а заради Янаки Стоилов. - Защо Стоилов? Нали вие бяхте номиниран от част от структурите на БСП за кандидат на социалистите,

Делян Добрев: КЗК нескопосано се оправдава за цените на горивата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4972981

- Г-н Добрев, започна новият политически сезон. Какви ще са приоритетите на енергийната комисия в парламента? - Знаете, че два пъти променихме Закона за енергетиката - веднъж през февруари, когато направихме основната реформа.Така успяхме да свием повече от половината от съществуващия дефицит в енергетиката.
- Г-н Добрев, започна новият политически сезон. Какви ще са приоритетите на енергийната комисия в парламента? - Знаете, че два пъти променихме Закона за енергетиката - веднъж през февруари, когато направихме основната реформа.Така успяхме да свием повече от половината от съществуващия дефицит в енергетиката.

Подпукаха директора на детската градина за рекламата с Корана

http://petel.bg/Podpukaha-direktora-na-detskata-gradina-za-reklamata-s-Korana__126199

Снимка: Блиц Образувано е дисциплинарно производство на директора на 44 ОДЗ „Калина”. Това каза зам.-кметът на Столична община д-р Тодор...

Полицаи и военни остават без пари за заплати

http://petel.bg/Politsai-i-voenni-ostavat-bez-pari-za-zaplati__126197

Илюстрация: Булфото Министерствата на вътрешните работи и на отбраната няма да получат допълнителни средства, докато не извършат...

10 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=300935

Събития: 1588 г. — В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1627 г. — Започва обсадата на Ла Рошел от войските на крал Луи XIII 1846 г. — В САЩ е патентована шевната машина.

Над половин милион лева не стигат за увеличение на заплатите в СОБТ

http://society.actualno.com/Nad-polovin-milion-leva-ne-stigat-za-uvelichenie-na-zaplatite-v-SOBT-news_494716.html

564 000 лв. не достигат за увеличение на допълнителното възнаграждение на баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, с който БГНЕС разполага. Общо дванадесет са специфичните служебни дейности, за които служителите на МВР имат право на допълнително възнаграждение. Баретите от СОБТ получават до 200% допълнително възнаграждение, заради високия риск, поеман в изпълнение на ежедневните

Хилари Клинтън продължава да залага на антируска реторика в кампанията си

http://america.actualno.com/Hilari-Klintyn-prodyljava-da-zalaga-na-antiruska-retorika-v-kampanijata-si-news_494719.html

Един от основните кандидати за бъдещ президент на САЩ Хилари Клинтън направи ироничен паралел между кандидатурата си за президентската номинация на демократите и руския президент Владимир Путин, предаде БГНЕС. "Путин няма много качества, на които се възхищавам, но едно от тях е, че може да стане и каже: "Аз ще съм вашият следващ президент", изтъкна бившият държавен секретар на САЩ в реч в института "Брукингс" във Вашингтон. В речта си Клинтън се обяви за оказването на още по-голям икономически

Вече ядем клонирано месо. Без да знаем.

http://features.actualno.com/Veche-jadem-klonirano-meso-Bez-da-znaem-news_494729.html

Европейската комисия иска да допусне клонираното месо до чиниите ни, Европарламентът обаче иска да го забрани. Какво точно означава "клонирано месо"? И дали всъщност вече не консумираме такова? Да! Ние вече ядем месо от клонирани животни. И то въпреки че клонирането с цел консумация все още не е допуснато в ЕС. Как е възможно това ли? Ето така: Европа внася яйцеклетки, сперма и мляко от клонирани животни, най-вече от САЩ. С тази сперма се оплождат женски животни. И тъй като засега фермери

Прогноза за времето - 10 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300936

През деня в Централна България ще има валежи от дъжд. На изток, където ще завали най-късно, все още ще бъде топло. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 16° - 19° в западните до 22° – 24° в източните райони от страната.

Новият "Приус" е още по-икономичен, но обещава и да е вълнуващ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/10/2606639_noviiat_prius_e_oshte_po-ikonomichen_no_obeshtava_i_da/?ref=rss


Пионерът сред хибридните автомобили "Тойота Приус" влезе в своето четвърто поколение, качен на нова платформа, с нова визия и изцяло преработен интериор. Четвъртото поколение на колата е с 10% по-икономично, но от "Тойота" подчертават, че вече предлага и много повече удоволствие от шофирането, като целта е да се привлекат нови клиенти.

Автомобилът дебютира на пищна церемония в Лас Вегас, на която беще обявено, че хибридната система е по-компактна и лека, но по-ефективна. Конкретни...

Казахстанец краде 2 медала и един финал на Иво Ангелов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4972586

След 3 победи лидерът ни Иво Ангелов (59) не успя да избяга от своята "черна котка" Кебишпаев (Казахстан), който му отнема вече два медала и един финал на световни първенства. Стилът на казаха явно не допада на Ангелов и за жалост това се доказа и във Вегас. След 3 победи на световния ни шампион от Будапеща 2013 на четвъртфиналите "поясно
След 3 победи лидерът ни Иво Ангелов (59) не успя да избяга от своята "черна котка" Кебишпаев (Казахстан), който му отнема вече два медала и един финал на световни първенства. Стилът на казаха явно не допада на Ангелов и за жалост това се доказа и във Вегас. След 3 победи на световния ни шампион от Будапеща 2013 на четвъртфиналите "поясно

Дъжд и хлад днес, температурите падат под 20° в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_556526.html

Дъждовен и хладен ще е днешният ден, според прогнозите на Националния метеорологичен институт при БАН. Средната максимална температура за деня няма да надвишава 21 градуса, а в София тя ще е 18 градуса. Средната минимална ще падне до 16, в София тя ще е 14 градуса, в Монтана - 13. През нощта валежи ще има в Западна България, а през деня те ще обхванат и Централна България. В пет области е обявен жълт код за потенциално опасно време заради валежи. Те са: Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Очаква се там да паднат между 15 и 20 л/кв. м за денонощието. Утре ще е с по-хладно и средната максимална температура за страната ще е 20 градуса. В събота и неделя ще хладно, е без валежи. От понеделник температурите ще започнат да се повишават.

Миков: 9 септември е един урок

http://bulgarski.pogled.info/news/67517/Mikov-9-septemvri-e-edin-urok

/Поглед.инфо/ 9 септември е история, 9 септември обаче е и бъдеще. Това каза председателят на БСП Михаил Миков, след възпоменателен митинг пред Братската могила в столицата.

Читател от Варна: Сложиха WC между двете платна на булеварда! Не мога да го проумея

http://petel.bg/CHitatel-ot-Varna--Slozhiha-WC-mezhdu-dvete-platna-na-bulevarda--Ne-moga-da-go-proumeya__126196

Еко тоалетна е поставена между двете платна на бул. "Осми Приморски" във Варна, сигнализира наш читател.  "Не мога да проумея защо е...

Неизбежните промени в живота

http://www.grreporter.info/neizbezhnite-promeni-v-zhivota/17879

В астрологията знак Скорпион и съответстващият му Осми дом в хороскопа са свързани с онези промени, които са необратими, с радикалните трансформации. А Луната има изключително важно значение за рецептивните ни нагласи и във връзка с това как реагираме на света около нас.

прочети повече

Бежанците ще предизвикат дълбоки демографски и икономически промени в Германия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67516/Bezhantsite-shte-predizvikat-dalboki-demografski-i-ikonomicheski-promeni-v-Germaniya

/Поглед.инфо/ Рекордният брой бежанци, които се очаква да пристигнат в Германия през тази година, ще предизвика дълбоки икономически и демографски промени в страната, като се има предвид факта, че в страната има все по-застаряващото население, смятат експертите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване