Саудитска Арабия: Оставката на Асад е условие за успеха на борбата срещу ИД

http://www.cross.bg/ministur-islyamska-dzhybeiir-1485285.html

/КРОСС/ Докато сирийският президент Башар Асад остава на власт в Дамаск, борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава" няма да постигне успех, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр пред телевизионния канал Al Arabiya al Hadath. Ал Джубейр е на посещение в Австрия. „Асад привлича като магнит чуждестранни бойци, които встъпват в „Ислямска държава", за да се борят срещу неговия режим", заяви саудитският министър и увери, че Рияд подкрепя мирното разрешаване на конфликта в Сирия. „Стремим се към запазване на териториалната цялост на Сирия и нейните държавни институции", увери ръководителят на саудитската дипломация.

Върнатият на свобода тигър Упорний вече изминал 700 км и ловувал едри животни

http://petel.bg/Varnatiyat-na-svoboda-tigar-Uporniy-veche-izminal-700-km-i-lovuval-edri-zhivotni__131420

Звярът вече успешно ловува големи копитни животни и диви прасета, все още няма приятелка Тигърът Упорний, върнат в дивата природа след...

Махнете маската на политическата коректност, като говорите за имигрантите, призова Виктор Орбан

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/22/2634564_mahnete_maskata_na_politicheskata_korektnost_kato/?ref=rss


Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова европейските лидери да променят "политически коректните" си политики за имиграцията и да включат гласоподавателите в дебата за бъдещето на континента. В противен случай ще настъпи политическа криза и демократичният ред ще бъде застрашен, предупреди Орбан, цитиран от Евроактив.

Коментарите на премиера дойдоха на фона на приготовленията за срещата на върха в ограничен формат на 25-и октомври с участието на държавните лидери на страните от...

Цитат на деня: Преди два месеца всеки ни викаше, че ще играем с ЦСКА в Б група

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/10/22/2634558_citat_na_denia_predi_dva_meseca_vseki_ni_vikashe_che/?ref=rss


Преди два месеца всеки ни викаше, че догодина ще играем с ЦСКА в Б група. Чувах и такива подмятания. След това в един момент казваха: "А, да, може и да се преборят да влязат в шестицата." Сега сме на върха на класирането и вече очакванията са по-големи.

Това заяви старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев на пресконференция преди утрешния мач с "Черно море". Той коментира възходът на сините в последните седмици, който ги изведе до първото място в класирането, въпреки че стартът на...

Муравей Радев: Данък "вредни храни" не е създаден, за да пълни хазната с пари

http://pik.bg/муравей-радев-данък-вредни-храни-не-е-създаден-за-да-пълни-хазната-с-пари-news422159.html

Муравей Радев: Данък "вредни храни" не е създаден, за да пълни хазната с пари

Не е много обичайно идеята за въвеждане на данък "вредни храни" да се лансира от здравния и спортния министър, обикновено тези неща ги решава финансовият министър и кабинетът като цяло. Но идеята е факт и е добре, че обществото се информира по-рано, за да има достатъчно време за обсъждане и да се вземе правилно решение. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на финансите Муравей Радев.

Този данък няма отношение към фиска на държавата, не е създаден, за да пълни хазната с пари. Той е насочен към опазване на здравето на хората, коментира Радев, като уточни, че самият той категорично подкрепя въвеждането на данъка. Ние отровихме въздуха, отровихме водата, сега остава да отровим и храната – накъде отива човечеството? Ако се намалят количествата вредни храни, които се произвеждат и консумират – какво по-добро от това, заяви бившият финансов министър. Муравей Радев каза, че има резон и във въвеждането на данък "уикенд", тъй като по думите му, при използването на служебни автомобили за лични нужди се заобикаля закона. Той обаче подчерта, че тук трябва "да се пипа много внимателно", тъй като, ако данъкът бъде приложен, има голяма риск от увеличаване на административната тежест за фирмите.

Според бившия министър на финансите частта от проекта за въвеждането на данък "уикенд", която засяга недвижимите имоти, е недоразумение, тъй като ще удари малкия и среден бизнес. По думите му данните за развитието на българската икономика за 2015 година, съпоставени с тези за миналата година, са оптимистични. Радев заяви, че в момента усилията на държавата трябва да са насочени към ускорено усвояване на еврорседства, тъй като това би имало положителен ефект за следващите 2-3 години.

Метъл кавър на Джорджано взриви мрежата (ВИДЕО)

http://music.actualno.com/Metyl-kavyr-na-Djordjano-vzrivi-mrejata-VIDEO-news_503004.html

В творчеството на Джорджано все пак може и да има хляб. Напук на цяла България, която се подиграва на старозагорския левент и уникалния му… стил, песента, която го изстреля на върха на класациите – „Отиваме на купон" може да звучи и по коренно различен начин. Младият изпълнител Dante Kishishev е на път да взриви интернет с контра-кавър версия на парчето-емблема. 

Задържаха двама, докато обират офис в столицата

http://sofia.actualno.com/Zadyrjaha-dvama-dokato-obirat-ofis-v-stolicata-news_503125.html

Полицията в София задържа двама души, докато обирали офис, съобщава БНР. Те са успели да заглушат охранителната система на помещението, съобщи директорът на СДВР - старши комисар Младен Маринов. "Банда, която се занимава с касоразбивания, взломни кражби, много добре организирана. Лицата, които са задържани, са наши познайници, активен контингент по тази линия. След успешно проведени оперативно-издирвателни мероприятия, групата е задържана в момент на извършване на взломна кражба на офис, като с

NZZ: Русия изгражда военна база в Арктика

http://www.cross.bg/baza-izgrazhdaneto-produlzhava-1485284.html

/КРОСС/ С изграждането на военна база на Новосибирските острови в Северния ледовит океан Русия продължава да засилва военното си присъствие в Арктика, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.  „Модерната база на остров Котелни е вече готова - и много по-модерна от тази през съветско време", заяви военният министър в Москва Сергей Шойгу, който съобщи, че има проект за изграждането на допълнителни военни бази и на Курилските островин. След Втората световна война архипелагът между руския полуостров Камчатка и японския остров Хокайдо попада под съветско управление, но Токио продължава да претендира за власт над южната част от островната група.

Цветанов в Калояново: Разумният избор е номер 2 за Йонко Вангов и ГЕРБ

http://frognews.bg/news_100491/TSvetanov-v-Kaloianovo-Razumniiat-izbor-e-nomer-2-za-Ionko-Vangov-i-GERB/

Ние от ГЕРБ обещаваме само това, което можем да изпълним. Чухме амбициозната програма на Йонко Вангов и мога да Ви гарантирам, че той е компетентен човек, с отлични професионални качества. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Калояново. „Йонко знае как да работи с европейски средства и ще бъде в постоянен диалог с правителството на Бойко Борисов. Той ще получи подкрепата на най-голямата политическа партия - ГЕРБ и ще постигне видими резултати в община Калояново“, подчерта Цветанов.

Бизнесът може да плаща по-евтин ток от 1 ноември

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-може-да-плаща-по-евтин-ток-от-1-ноември_l.a_i.701701_at.1.html

Добавката „Задължения към обществото“ ще бъде намалена. Така от 1 ноември бизнесът ще плаща по-евтин ток, стана ясно от думите на председателя на...

Подписахме с Полша за ремонта на МиГ-29 (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065825

Плащаме 12 млн. лв. за 6 самолетни двигателя
ЛЮБОМИР ДЕНОВ
Междуправителствено споразумение за ремонт на 6 двигателя за изтребителите ни МиГ-29 подписаха във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк. Случайно или не това стана точно в деня на полската армия.
Двамата министри договориха в близките 20 дни
Плащаме 12 млн. лв. за 6 самолетни двигателя ЛЮБОМИР ДЕНОВ Междуправителствено споразумение за ремонт на 6 двигателя за изтребителите ни МиГ-29 подписаха във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк. Случайно или не това стана точно в деня на полската армия. Двамата министри договориха в близките 20 дни

Цветанов в Калояново: Разумният избор е номер 2 за Йонко Вангов и ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065821

Ние от ГЕРБ обещаваме само това, което можем да изпълним. Чухме амбициозната програма на Йонко Вангов и мога да Ви гарантирам, че той е компетентен човек, с отлични професионални качества. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Калояново.
Ние от ГЕРБ обещаваме само това, което можем да изпълним. Чухме амбициозната програма на Йонко Вангов и мога да Ви гарантирам, че той е компетентен човек, с отлични професионални качества. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Калояново.

Проф. Георги Михов е преизбран за ректор на Техническия университет София

http://www.cross.bg/sofiya-mihov-georgi-1485283.html

/КРОСС/ Проф. дтн инж. Георги Михов беше преизбран за ректор на Техническия университет - София. На състоялото се на 22 октомври 2015 г. общо събрание на университета за избор на ректор, академичен съвет и контролен съвет проф. Георги Михов получи в своя подкрепа 343 гласа. Другите двама кандидати бяха проф. Веско Панов - досегашен зам.-ректор и проф. Огнян Наков - декан на Факултета по компютърни системи и управление. До края на календарната година ще се проведат избори във всички звена на ТУ - София. В мандатната си програма за следващите четири години проф. Михов отбелязва, че ще работи за открояването на Техническия университет - София като значим регионален образователен и научноизследователски център от европейски мащаб, допринасящ за икономическия, социалния и културния просперитет на обществото ни чрез предоставяне на висококвалифицирано обучение и авангардни научни изследвания. Георги Славчев Михов (09.11.1954, Кърджали) - инженер по радиоелектроника, професор по Цифрова схемотехника (2007). Завършва ВМЕИ - София, със специалност "Електронна техника", специализация "Електронно ядрено и медицинско приборостроене" (1979). Защитава дисертация за "доктор" (к.т.н.) на тема "Програмно автоматизирани електронни устройства за обработка и визуализация на електрокардиосигнали" (ВМЕИ - София, 1983) и дисертация (д.т.н

Полицията инструктира ловците да не уцелят мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=304562

Българската полицията е инструктирала ловците по границата с Турция да бъдат особено внимателни да не прострелят имигранти, навлизащи в страната по пътя си към Западна Европа, съобщиха от Ловния съюз в страната. „Ловците в региона на Бургас бяха предупредени да бъдат особено внимателни заради възможността да попаднат на нелегални имигранти по време на излизанията си“, каза ръководителят на съюза Васил Василев пред АФП.

Арестувахме френски тийнейджър, дирен за тероризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065755

Хасковският окръжен съд остави в ареста 17-годишен гражданин на Франция, който е търсен за тероризъм от прокуратурата в Париж.
Младежът с инициали С. А. е бил задържан на ГКПП
Хасковският окръжен съд остави в ареста 17-годишен гражданин на Франция, който е търсен за тероризъм от прокуратурата в Париж. Младежът с инициали С. А. е бил задържан на ГКПП "Капитан Андреево" на 16 октомври при опит да напусне страната ни, най-вероятно в посока Сирия. Той представил пред нашите власти паспорт на свой близък.

Цветанов в Калояново: Разумният избор е номер 2 за Йонко Вангов и ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065798

Ние от ГЕРБ обещаваме само това, което можем да изпълним. Чухме амбициозната програма на Йонко Вангов и мога да Ви гарантирам, че той е компетентен човек, с отлични професионални качества. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Калояново.
Ние от ГЕРБ обещаваме само това, което можем да изпълним. Чухме амбициозната програма на Йонко Вангов и мога да Ви гарантирам, че той е компетентен човек, с отлични професионални качества. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Калояново.

Багата се прицели в топ 10 на света на ММА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065808

Благой Иванов се прицели в топ 10 на световната ранглиста в свободните двубои ММА, след като защити титлата си. На галавечер в САЩ той отказа във втория рунд американеца Дерек Мемер с прякор Пещерняка. Победата на българина бе толкова убедителна, че съперникът му слезе окървавен със счупен нос. „После американецът отиде в болница,
Благой Иванов се прицели в топ 10 на световната ранглиста в свободните двубои ММА, след като защити титлата си. На галавечер в САЩ той отказа във втория рунд американеца Дерек Мемер с прякор Пещерняка. Победата на българина бе толкова убедителна, че съперникът му слезе окървавен със счупен нос. „После американецът отиде в болница,

Осъдиха пилота Илия Царски, натрошил БМВ на конкурент заради провалено състезание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065747

Автомобилният състезател Илия Царски получи 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок за незаконно повреждане на чужда собственост.
Царски е признат за виновен в това, че 22.09.2013 г. в Бургас на паркинга на стадион „Черноморец
Автомобилният състезател Илия Царски получи 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок за незаконно повреждане на чужда собственост. Царски е признат за виновен в това, че 22.09.2013 г. в Бургас на паркинга на стадион „Черноморец" автомобилният състезател е потрошил „BMW 530D", собственост на 28-годишна жителка на столицата,

Валентин Златев: Целта е "Къщата с ягодите" да възстанови изцяло блясъка си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634549_valentin_zlatev_celta_e_kushtata_s_iagodite_da/?ref=rss


В изявление до медиите собственикът на "Къщата с ягодите" Валентин Златев уверява, че желанието му е този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда.

Повод за реакцията на шефа на "Лукойл България" е обществената дискусия около подготвяния основен ремонт на сградата и опасенията, че тя ще бъде напълно разрушена и заменена с копие. ...

БСП обявиха четиригодишна програма за Дебелец в следващия мандат

http://www.cross.bg/debeletz-grad-programa-1485282.html

/КРОСС/ Четиригодишна програма за Дебелец обявиха кандидатите на БСП. Те се срещнаха с жителите на втория по големина град в общината и подкрепиха кандидата за кмет Димитър Димитров. "В своята работа ще се стремя и ще настоявам пред държавните органи за по-голяма активност за разработване на проекти, привличане на инвестиции и отваряне на работни места. Необходимо е да се подобри инфраструктурата в промишлената зона, да се завърши отсечката към кв. „Чолаковци", заяви Димитров. Той настоя и за поетапно подменяне на водопроводните тръби, ремонт на градския площад и повече детски площадки. Редица приоритети са ключови за машинния инженер с номер 5 в бюлетината. „Вярвам в него, защото той има куража, волята и способността да промени Дебелец към по-добро. Община Велико Търново е длъжник на град Дебелец и на всички Вас!", каза кандидатът за кмет на Община Велико Търново от БСП Валентин Ламбев. Той се ангажира с изработването на 4-годишна програма за град Дебелец. Той пое ангажимент да се изработи проект за рехабилитация на ВиК мрежата в целия град. Пред препълнения салон говори и Ирена Стасинопулу. „Аз се чувствам дебелчанка! В работата си всеки ден се опитвам да бъда в полза на хората - като защитник, като застъпник в полза на онеправданите. Всички вие ме свързвате с каузата за обезщетение на жителите след случая с разлетия опасен химикал край Дебелец", каза адвокатът пред своите съграждани

Мария Календерска: На Борисов не му трябва силен кмет на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065793



- Г-жо Календерска, не са ли много двама политици в едно семейство? 
- Има доза истина в това. Но така се случи, че семейството ни остана с един неизплатен дълг към 500-те хиляди избиратели, които гласуваха за “България без цензура” на предишните два избора. И понеже аз
съм съмишленик
на Николай
Бареков от
самото създаване
на ББЦ,
- Г-жо Календерска, не са ли много двама политици в едно семейство? - Има доза истина в това. Но така се случи, че семейството ни остана с един неизплатен дълг към 500-те хиляди избиратели, които гласуваха за “България без цензура” на предишните два избора. И понеже аз съм съмишленик на Николай Бареков от самото създаване на ББЦ,

Травма на Ана Фенингер шокира Световната купа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065791

ЗЬОЛДЕН - Най-добрите алпийци от Световната купа са в шок от тежката контузия на Ана Фенингер. Три дни преди началото на сезона, който почна в събота в Зьолден, носителката на последните два Големи кристални глобуса падна на тренировка и спешно бе оперирана. Австрийката има двустранно скъсване на връзките на дясното коляно.
ЗЬОЛДЕН - Най-добрите алпийци от Световната купа са в шок от тежката контузия на Ана Фенингер. Три дни преди началото на сезона, който почна в събота в Зьолден, носителката на последните два Големи кристални глобуса падна на тренировка и спешно бе оперирана. Австрийката има двустранно скъсване на връзките на дясното коляно.

КЕВР предложи слабо намаление на цената на тока за бизнеса

http://offnews.bg/news/n_1/n_577857.html

Съвсем малко намаление за цената на тока за бизнеса предложи Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на тока за битовите потребители ще остане без промяна, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. Големите и средните фирми ще плащат с 1 лев по-малко за мегават часа такса „Задължение към обществото“ - 36,83, което ще намали за тях цената на тока. Токът за малките предприятия пък ще поевтинее с 2%. „Не искаме да подложим на риск битовите потребители, в случай че отново цените на природния газ тръгнат нагоре. Знаем, че хората предпочитат да има стабилност и предсказуемост на тези цени, те остават без промяна. Ако трябваше да се променят тези цени, промяната щеше да е с по-малко от половин процент, коментира Иванов. Предложението трябва да бъде обсъдено на открито заседание на КЕВР преди да влезе в сила от ноември.

Политолог за Фрог: Ще гледаме трагикомедия...

http://frognews.bg/news_100490/Politolog-za-Frog-SHTe-gledame-tragikomediia/

Правим избори, за да отпечатам N на брой плакати, вместо посредством този демократичен инструмент да произведем някакво ново управление или да затвърдим старото. Резултатът ще бъде трагикомедия, коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов.

Министерството на културата обявява конкурс за финансиране на библиотеките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065733

Право на участие в конкурса за финансова подкрепа съгласно правилата, утвърдени от министъра на културата със заповед № РД 09-701/ 20.10.2015 г., имат библиотеките по смисъла на Закона за обществените библиотеки.
Проектите могат да се подават в Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 до 5 ноември 2015 г. включително.
Право на участие в конкурса за финансова подкрепа съгласно правилата, утвърдени от министъра на културата със заповед № РД 09-701/ 20.10.2015 г., имат библиотеките по смисъла на Закона за обществените библиотеки. Проектите могат да се подават в Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 до 5 ноември 2015 г. включително.

Русия може да оспори договора за ремонта на изтребителите ни в Полша

http://offnews.bg/news/n_1/n_577856.html

Руската компания РСК "МиГ" може да оспори споразумението между България и Полша за ремонта на двигатели на българските изтребители МиГ-29. От пресслужбата на компанията съобщиха, че споразумението нарушава правата на корпорацията. Става въпрос за това, че Полша няма лиценз да извършва ремонт на двигатели от други държави. По-рано днес споразумението беше подписано на официална церемония във Варшава от министъра на отбраната Николай Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк. В споразумението се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години. Пред журналисти полският вицепремиер и военен министър каза, че не очаква Русия да атакува споразумението в арбитражен съд. „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“, коментира той. Според руската компания обаче Полша няма лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонти дейности по двигателите. Генералният директор на РСК "МиГ" Сергей Коротков предупреди, че по-нататъшното използване на самолетите и безопасността на пилотите ще бъдат поставени под въпрос. „Съжаляваме, че такова решение е прието единствено по политически съображения, а най-вероятно решението е в резултат на външен натиск”, добави Коротков. "Това е един много сериозен избор - да бъдат ремонтирани първоначално двигателите, а после и цели самолети. За България това не е само избор на бизнес партньор, но и геополитически избор. Оценяваме смелият подход на министъра ви, на правителството. Полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно навреме и качествено", каза полският министър на отбраната след церемонията по подписването.  "Това не е просто един договор. Това е една заявка за дългосрочно сътрудничество, заявка от страна на България за много по тясна интеграция в рамките на ЕС и в НАТО. Това е геостратегическият избор на България. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", каза Николай Ненчев. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни, че е доволен от подписаното споразумение, защото то дава възможност ВВС да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство. "Усилията, които бяха положени, дават възможност и за глътка въздух на българските ВВС, на българската армия и като участници-членове на алианса да изпълняваме достойно ангажиментите си", коментира той.

За 3 години максимум да изградим Арена Несебър, обеща Златко Димитров пред братя Пулеви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065760

Кандидатът за кмет от ГЕРБ пое ангажимент и за изграждането на голяма спортна зала в Св. Влас, закрити басейни и съоръжения в по-малките населени места

За максимум 3 години можем да изградим Арена Несебър с 5000 места и условия за различни видове спорт. Този ангажимент пое кандидатът за кмет от ГЕРБ за община Несебър Златко Димитров официално
Кандидатът за кмет от ГЕРБ пое ангажимент и за изграждането на голяма спортна зала в Св. Влас, закрити басейни и съоръжения в по-малките населени места За максимум 3 години можем да изградим Арена Несебър с 5000 места и условия за различни видове спорт. Този ангажимент пое кандидатът за кмет от ГЕРБ за община Несебър Златко Димитров официално

МЕ: Новите правила за търговия с енергия предвиждат тромави процедури

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/me-novite-pravila-za-tyrgoviia-s-energiia-predvijdat-tromavi-proceduri-204646/

Не са добре описани и някои процедури, коментираха заинтересованите страни по време на обсъждането на текстовете

МК обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките

http://www.cross.bg/kyltyrata-biblioteki-podkrepa-1485281.html

/КРОСС/ Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по Програма „Българските библиотеки - съвременни центрове на четене и информираност" 2015 г., съобщава пресцентърът на МК. Право на участие в конкурса за финансова подкрепа съгласно правилата, утвърдени от министъра на културата със заповед № РД 09-701/ 20.10.2015 г., имат библиотеките по смисъла на Закона за обществените библиотеки. Проектите могат да се подават в Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски" № 17 до 5 ноември 2015 г. включително. Конкурсната сесия се обявява на основание чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата /ЗЗРК/ и чл. 10 от Правилата за реализиране на проекти за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по Програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" 2015 г. и Заповед № РД 09-705/ 21.10.2015 г.Програмата „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" 2015 г., продължава изпълнението на основната цел - чрез осигуряване на финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация

309 кредитори искат пари от ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065707

Точно 309 са кредиторите на ЦСКА, които очакват да си вземат парите от „изгорялата фабрика“. Временният синдик Радослав Тонев поведе събранието в Съдебната палата, което продължи до късно в четвъртък. На сбирката нямаше разпознаваеми за медиите лица с изключение на акционера Милко Георгиев. Между камерите мина и мениджърът Генади Вучков,
Точно 309 са кредиторите на ЦСКА, които очакват да си вземат парите от „изгорялата фабрика“. Временният синдик Радослав Тонев поведе събранието в Съдебната палата, което продължи до късно в четвъртък. На сбирката нямаше разпознаваеми за медиите лица с изключение на акционера Милко Георгиев. Между камерите мина и мениджърът Генади Вучков,

На втория тотомилионер Петър Димитров му се паднала 6-ца от тото от баницата с късмети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065729

Вторият тотомилионер от последния тираж в неделя е 35-годишен компютърен специалист от София. Той заедно с овчаря Здравко Траянов ще си разделят по 1,6 млн лв печалба.   От баницата с новогодишни късмети в края на 2014 година на компютърния спец се паднал
Вторият тотомилионер от последния тираж в неделя е 35-годишен компютърен специалист от София. Той заедно с овчаря Здравко Траянов ще си разделят по 1,6 млн лв печалба.  От баницата с новогодишни късмети в края на 2014 година на компютърния спец се паднал "Печалба от тотото". Наскоро пък той посетил манастир в Света гора,

Изчаква се експертиза на прокуратурата за случая с бежанеца край Средец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065734

Изчакваме независимата експертиза на прокуратурата за случая край Средец. Това каза пред журналисти Георги Костов, главен секретар на МВР, във връзка със случая с убития афганистанец след рикошет от предупредителен изстрел на българския граничен полицай край Средец, предаде
Изчакваме независимата експертиза на прокуратурата за случая край Средец. Това каза пред журналисти Георги Костов, главен секретар на МВР, във връзка със случая с убития афганистанец след рикошет от предупредителен изстрел на българския граничен полицай край Средец, предаде "Фокус". На въпрос кога ще бъдат оповестени резултатите от нея,

Изчаква се експертиза на прокуратурата за случая с бежанеца край Средец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065757

Изчакваме независимата експертиза на прокуратурата за случая край Средец. Това каза пред журналисти Георги Костов, главен секретар на МВР, във връзка със случая с убития афганистанец след рикошет от предупредителен изстрел на българския граничен полицай край Средец, предаде "Фокус".
На въпрос кога ще бъдат оповестени резултатите от нея,
Изчакваме независимата експертиза на прокуратурата за случая край Средец. Това каза пред журналисти Георги Костов, главен секретар на МВР, във връзка със случая с убития афганистанец след рикошет от предупредителен изстрел на българския граничен полицай край Средец, предаде "Фокус". На въпрос кога ще бъдат оповестени резултатите от нея,

Хасковски съд задържа в ареста издирван от Франция за тероризъм

http://news.ibox.bg/news/id_70685980

17-годишният е осъден условно за опит да мине границата с подправен документ

А, стига! Областната управителка на Перник Ирена Соколова се снима и говори с немския канцлер Ангела Меркел

http://www.zapernik.com/pernik/a-stiga-oblastnata-upravitelka-na-pernik-irena-sokolova-se-snima_40327/

Областният управител на Перник Ирена Соколова взриви всички лайкове във Фейсбук, публикувайки снимка с немския канцлер Ангела Меркел.

"Днес в Мадрид имах удоволствието да стисна ръката на една силна жена - германския канцлер Ангела Меркел. Поздравих я за активната и позиция по всички европейски въпроси. Казах й, че сме от България, а тя ми отвърна, че знае, защото познава всички от България. Поздравете моя приятел Бойко, каза г-жа Меркел на тръгване", обяви Ирена...

Продължава

Енергото пуска дежурни екипи за изборите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304563

Служители на енергото във Варна ще дават допълнителни дежурства и ще следят за аварии по електрическата мрежа в изборния ден. Това съобщиха от Енерго-про за Moreto.net. Екипите са снабдени с необходимото оборудване, така че при необходимост да реагират максимално бързо.

Стойчо Стоев: Прескочихме тежкия период и сега се работи по-спокойно

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634533_stoicho_stoev_preskochihme_tejkiia_period_i_sega_se/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев отчете подобряването на финансовото състояние на клуба като един от факторите за доброто представяне на сините в последните седмици. Според него сега на "Герена" има сигурност и това прави работата по-спокойна.

"Мисля, че прескочихме този тежък период на финансова нестабилност. Това определено води до едно по-голямо спокойствие. Когато един човек е спокоен, работата му е по-ползотворна и това води до успехи. В тази насока нещата сега са много...

КАТ-Варна ще следи утре - 23 октомври, за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=304531

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре - 23 октомври, за превишена скорост в областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос 09:30ч.-10:30ч. Път ІІ-29 р-н с.

Шофьорка блъсна възрастна жена на зебра

http://petel.bg/SHoforka-blasna-vazrastna-zhena-na-zebra__131419

52-годишна водачка на "Фолксваген Ъп" блъсна възрастна жена на пешеходна пътека тип "зебра" в Пловдив. Пострадалата е на 69 години и е със...

Меркел пред председателя на Жени Герб: Познавам всички от България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065723

"Днес в Мадрид имах удоволствието да стисна ръката на една силна жена - германския канцлер Ангела Меркел." Това написа в личния си профил председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова.
"Поздравих я за активната й позиция по всички европейски въпроси. Казах й, че сме от България, а тя ми отвърна, че знае, защото познава всички от България”,
"Днес в Мадрид имах удоволствието да стисна ръката на една силна жена - германския канцлер Ангела Меркел." Това написа в личния си профил председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. "Поздравих я за активната й позиция по всички европейски въпроси. Казах й, че сме от България, а тя ми отвърна, че знае, защото познава всички от България”,

Стоичков подкрепи Кройф: Всичко ще бъде наред, не се предавай!

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634545_stoichkov_podkrepi_kroif_vsichko_shte_bude_nared_ne_se/?ref=rss


Легендата на световния футбол Христо Стоичков изказа подкрепата си към Йохан Кройф в най-важната му битка.

Днес холандецът беше диагностициран с рак на белия дроб и моментално получи подкрепа от целия свят.

Именно Кройф беше човекът, който привлече Стоичков в "Барселона" и го превърна в световна звезда и реакцията на българина бе напълно логична.

"Кураж, Мистър! Всичко ще бъде наред, не се предавай! Прегръщам те силно", написа в профила си в Туитър Стоичков и...

Първата в света пластична операция (СНИМКИ,18+)

http://curious.actualno.com/Pyrvata-v-sveta-plastichna-operacija-SNIMKI18-news_503013.html

Първата световна война е една от най-разрушителните и жестоки войни, които светът някога е виждал. Най-малко 2 милиона души са загинали по време на войната, а броят на ранените е много по-голям от това. Много войници се завръщат по домовете си ранени и лошо обезобразени. Във Великобритания, делото на един човек, д-р Харолд Гилийс, позволи на много от тях отново да заживеят нормален живот. Д-р Харолд Гилийс е лекар и военнослужещ във Франция по време на Първата световна война. Той става пряк св

Путин: Няма "умерени" терористи

http://asia.actualno.com/Putin-Njama-umereni-teroristi-news_503122.html

Руският президент Владимир Путин заяви в прав текст това, което наблюдатели виждат от началото на въздушната кампания на Русия в Сирия – цел на операцията не е спирането на „Ислямска държава”, а елиминирането на противниците на президента Башар ал-Асад, посочва bTV. „Не може да има „умерени” терористи. Има огромно количество терористични групировки в региона, които се бият една с друга за „източници на доходи”, а не за идеология”, коментира

Флирт между Преслава и Гъмов

http://curious.actualno.com/Flirt-mejdu-Preslava-i-Gymov-news_503128.html

Шестите номинации са вече факт. Съквартирантите имаха възможност да ги проследят на живо, заедно със зрителите на Нова. Застрашени от изгонване тази седмица са Ернестина, Иво Танев, Катрин и Кичка. Те ще се изправят един срещу друг в голям титаничен сблъсък, чийто резултат ще определи публиката. В дейли епизода тази вечер ще видим старта на новата седмична мисия "Усмихни се ако смееш”. Съквартирантите ще бъдат изправени пред ситуации, от които ще им се иска да се заливат от смях. Правилат

Метал кавър на Джорджано взриви мрежата (ВИДЕО)

http://music.actualno.com/Metal-kavyr-na-Djordjano-vzrivi-mrejata-VIDEO-news_503004.html

В творчеството на Джорджано все пак може и да има хляб. Напук на цяла България, която се подиграва на старозагорския левент и уникалния му… стил, песента, която го изстреля на върха на класациите – „Отиваме на купон" може да звучи и по коренно различен начин. Младият изпълнител Dante Kishishev е на път да взриви интернет с контра-кавър версия на парчето-емблема. 

Издирват мъж, изчезнал преди 3 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065699


Варненската полиция обяви за издирване 39-годишен мъж, изчезнал през юли.
Николай Василев Стоянов напуснал дома си в с. Круша, Варненско, и оттогава близките му нямат никаква вест за него.
Мъжът е неграмотен и е пенсионер по болест. Висок е около 160 см, с нормално телосложение, кестенява права коса, кафяви очи и бяло, скулесто лице,
Варненската полиция обяви за издирване 39-годишен мъж, изчезнал през юли. Николай Василев Стоянов напуснал дома си в с. Круша, Варненско, и оттогава близките му нямат никаква вест за него. Мъжът е неграмотен и е пенсионер по болест. Висок е около 160 см, с нормално телосложение, кестенява права коса, кафяви очи и бяло, скулесто лице,

Фандъкова: Разбирам опонентите, че ме изкарват човек на Борисов

http://frognews.bg/news_100487/Fandakova-Razbiram-oponentite-che-me-izkarvat-chovek-na-Borisov/

Успехите и оценката на хората са моята мотивация. Това заяви пред „Лице в лице” Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.„За мен е важно хората в неделя да излязат да гласуват. Защото само активността на гражданите може да победи евентуални злоупотреби и купуването на гласове, добави тя.

В песен бе възпята Варна – "Този град, в който всеки краде"

http://www.mediapool.bg/v-pesen-be-vazpyata-varna-tozi-grad-v-koito-vseki-krade-news240831.html

Авторите на известното преди години хумористично предаване "Тутурутка" възпяха предизборно Варна като "този град, в който всеки краде". Комиците използват за основа известната песен на Тангра "Нашият град", която е писана оригинално за Троян, за да възпеят корупцията т.нар. морска столица на България. Ето и текстът: "Този град, в който всеки краде, за мнозина навярно е скучен. Разпиляват се пясък, море... просто няма какво да се свлачи" Въпросното "свлачи" има няколко корена. Варна бе определена като политическото свлачище на България още в началото на миналото десетилетие, когато Кирил Йорданов стана кмет на града с подкрепата на БСП. До тогава Варна бе известна като синя крепост. После градът стана опора на НДСВ, а сега и на ГЕРБ. "Свлачи" обаче не е само метафора. Свлачището на "Алея първа" бе укрепено от Холдинг "Варна" срещу правото да строи хотели в Морската градина. "Тутурутка" продължават с: "Тук общинските сделки вонят и стадионът отдавна го няма. Тук с афера започва денят и завършва със пълна измама". В случая става дума за стадион "Варна" (бившия "Юрий Гагарин"), който бе срутен от "Химимпорт" с разрешението на община Варна, за да се построи нов стадион бижу, но 10 години след събарянето на стария стадион, там продължава да има само една огромна дупка. Последният куплет гласи: "Да, така е във нашият град, този град безкрайно порочен, В който друго освен да крадеш, просто няма какво да се свлачи". Към клипа е приложен и скеч. Морски офицер, бизнесмен и общински служител разиграват "схемички" (често използва във Варна дума за далавера, измама, бизнес, което на "варненски" е едно и също- бел.ред.) върху карта на Варна. Клипът на "Тутурутка" е пуснат в YouTube на 20 октомври.

Dow Jones скочи с над 200 пункта след речта на Марио Драги*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-jones-skochi-s-nad-200-punkta-sled-rechta-na-mario-dragi-204645/

И трите основни индекса на Wall Street се повишават с над 1% след новината, че ЕЦБ вероятно ще разшири програмата си за стимули през декември

Заради канабис прокуратурата поиска имунитета на четвърти участник в изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634501_zaradi_kanabis_prokuraturata_poiska_imuniteta_na/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Централната избирателна комисия за сваляне на имунитета на Иван Мъйнов Иванов – кандидат за общински съветник в община Брезово, съобщи пресцентърът на прокуратурата днес.

Под ръководство на Пловдивската прокуратура в сряда е извършено претърсване в жилището и стопански постройки, използвани от Иван Мъйнов Иванов. След като са намерени 32 броя стръка канабис, а на тавана на къщата са открити допълнителни 110  стрък от същото растение,...

Меркел пред председателя на Жени ГЕРБ: Познавам всички от България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065697


"Днес в Мадрид имах удоволствието да стисна ръката на една силна жена - германския канцлер Ангела Меркел." Това написа в личния си профил председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. "Поздравих я за активната й позиция по всички европейски въпроси. Казах й, че сме от България, а тя ми отвърна, че знае, защото познава всички от България”,

До 5 ноември се приемат предложения за това как да се търгува на енергийната борса

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/22/2634534_do_5_noemvri_se_priemat_predlojeniia_za_tova_kak_da_se/?ref=rss


До 5 ноември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще приема мотивирани предложения за промяна в правилата за търговия с ток на независимата енергийна борса. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на обществено обсъждане на проект за изменение и допълнение на правила за търговия с електрическа енергия и съгласувателната таблица, цитиран от БТА.

Българската независима енергийна борса трябва да започне пробна работа от началото на декември и официално да...

Ърнст и Янг Одит ще заверява отчетите на БНБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/yrnst-i-iang-odit-shte-zaveriava-otchetite-na-bnb-204643/

Международната одиторска компания е избрана след обществена поръчка и заменя КПМГ България

По 40 лева добавка за Коледа за хората с пенсии до 300 лева?

http://www.moreto.net/novini.php?n=304545

По 40 лева коледна добавка ще получат пенсионерите с пенсии до 300 лева - този вариант на подпомагане ще се случи с най-голяма вероятност и ще бъде окончателно потвърден в началото на ноември, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Французин, издирван за конспирация с цел тероризъм, е задържан в Хасково

http://www.cross.bg/zadurzhan-vlasti-okruzhen-1485280.html

/КРОСС/ Днес, 22 октомври 2015 г., по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът взе постоянна мярка „задържане под стража" спрямо френският гражданин С. А., на 17 г., обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест за участие в престъпна конспирация с цел осъществяване на терористични актове, съобщава пресцентърът на ПРБ.На 16 октомври 2015 г. С.А. е задържан на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната. Пред българските власти той е представил преотстъпен документ за самоличност на свой близък. Установено е, че френските власти го издирват чрез Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен прокурор при Окръжен съд в Париж, Франция. Документите в Окръжна прокуратура -Хасково са получени чрез Шенгенската информационна система от френските власти. На 20 октомври С.А. е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор на основание чл. 42 ал. 2 от ЗЕЕЗА и чл. 64 ал. 1 от НПК.С.А. може да обжалва определението на Окръжен съд-Хасково пред Апелативен съд в Пловдив. Предстои по същество разглеждане пред съд на искането за изпълнение на Европейската заповед за арест. С определение на Районен съд-Свиленград от 20 октомври 2015 г., по искане на Районна прокуратура-Свиленград, С.А. е осъден на шест месеца лишаване от свобода условно и пробационни мерки по обвинение за опит да напусне Република България с преотстъпен документ.

Мъж в костюм от "Междузвездни войни" и меч нахлу в училище в Швеция, има загинал (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065680

Маскиран мъж, въоръжен с меч, нахлу в училище в шведския град Тролхетан. Той бил облечен в костюм на герой от „Междузвездни войни“, съобщи АФП. Има един загинал. „Имахме урок по социални науки. По време на часа се чу удар по вратата. Един от моите приятели я отвори. Там стоеше човек в черно, с маска от „Междузвездни войни“ и с голям черен меч“,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/22/2634530_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

За 40 лева коледни добавки към пенсиите до 300 лв. са нужни около 51 милиона лева.

Вторият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъди готов през следващото лято.

Ботев и Вазов ще бъдат изучавани по-обстойно.

Маскиран мъж е убил със сабя един учител и е ранил четирима...

Назначиха трети временен кмет на община Куклен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065655

Инж. Тодор Атанасов Лозанов бе назначен в четвъртък за временен кмет на община Куклен, след като заемащият досега този пост Илхан Кадир (ДПС) катастрофира тежко около 8.30 часа сутринта на пътя за село Руен и му предстои дълго лечение и възстановяване след претърпените спешни операции в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив.
Инж. Тодор Атанасов Лозанов бе назначен в четвъртък за временен кмет на община Куклен, след като заемащият досега този пост Илхан Кадир (ДПС) катастрофира тежко около 8.30 часа сутринта на пътя за село Руен и му предстои дълго лечение и възстановяване след претърпените спешни операции в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив.

Кольо Милев: Промяната в Сливен не отричат и най-големите критици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065673

"В кампанията кандидати „получаваха“ подкрепа от Европа, но знаем, че ние върнахме и градихме „от нулата“ загубеното доверие. Тежеше и огромен дълг, но не позволихме провал на проекти. Показахме, че можем да овладеем инфраструктурния хаос“ - това каза кандидатът за кмет на община Сливен инж. Кольо Милев /БСП/ на среща с избиратели в четвъртък.
"В кампанията кандидати „получаваха“ подкрепа от Европа, но знаем, че ние върнахме и градихме „от нулата“ загубеното доверие. Тежеше и огромен дълг, но не позволихме провал на проекти. Показахме, че можем да овладеем инфраструктурния хаос“ - това каза кандидатът за кмет на община Сливен инж. Кольо Милев /БСП/ на среща с избиратели в четвъртък.

Почва саниране на 4 блока в Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065645

Започва работата по санирането на четири блока в гр. Гоце Делчев, които са одобрени по програма
Започва работата по санирането на четири блока в гр. Гоце Делчев, които са одобрени по програма "Енергийно обновяване на българските домове". За тях са издадени необходимите строителни разрешения и е избрана фирма - изпълнител от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която ще започне работа по санирането.

Мъж в костюм от "Междузвездни войни" и меч нахлу в училище в Швеция, има загинал (обзор+видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065644

Маскиран мъж, въоръжен с меч, нахлу в училище в шведския град Тролхетан. Той бил облечен в костюм на герой от „Междузвездни войни“, съобщи АФП. Има един загинал. „Имахме урок по социални науки. По време на часа се чу удар по вратата. Един от моите приятели я отвори. Там стоеше човек в черно, с маска от „Междузвездни войни“ и с голям черен меч“,

Тотомилионерите са овчарят Здравко Траянов и компютърният спец Петър Димитров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065627

Двамата нови милионер от Българския спортен тотализатор на практика си получиха парите.
Според правилника всеки спечелил трябва да се яви в централата на БСТ в София и да даде банкова сметка, на която сумата да бъде превеждана на вноски. За разлика от преди, наскоро в тотото решиха да показват пред всички кой е спечелил,
Двамата нови милионер от Българския спортен тотализатор на практика си получиха парите. Според правилника всеки спечелил трябва да се яви в централата на БСТ в София и да даде банкова сметка, на която сумата да бъде превеждана на вноски. За разлика от преди, наскоро в тотото решиха да показват пред всички кой е спечелил,

В сезона на големите вълни (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/v-sezona-na-golemite-vylni-video-6044242

Нищо не е оставено на случайността, остава само майката природа да дойде на купона

„Ърнст и Янг" ще одитира БНБ

http://econ.bg/Новини/-Ърнст-и-Янг-ще-одитира-БНБ_l.a_i.701692_at.1.html

След проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки, международен одитор на БНБ за 2015, 2016 и 2017 г. ще е „Ърнст и Янг Одит” ООД....

Касовите бележки разделиха малкия и големия бизнес в Банско

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/10/22/2634471_kasovite_belejki_razdeliha_malkiia_i_golemiia_biznes_v/?ref=rss


Представители на малкия и средния бизнес в Банско остро възразиха срещу думите на свой колега отпреди няколко дни, че касовата бележка в курорта е туристическа атракция, защото рядко се издава и туристите се радват, че я виждат.

В писмо до медиите представители на бизнеса, обединени в Съюз на туристическия бизнес в Банско, настояват да се даде пояснение по направеното изявление.

"Ние, хората от средния и малкия бизнес смятаме, че трябва да бъдем гръбнака на българската...

БНБ пуска нова разменна монета с номинал 2 лв.

http://econ.bg/Новини/БНБ-пуска-нова-разменна-монета-с-номинал-2-лв-_l.a_i.701692_at.1.html

От 7 декември 2015 г. БНБ пуска в обращение нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., съобщиха от Централната банка. На лицевата...

МВФ: Страните износителки на петрол трябва спешно да свият разходите си

http://www.investor.bg/surovini/365/a/mvf-stranite-iznositelki-na-petrol-triabva-speshno-da-sviiat-razhodite-si-204625/

В доклад на фонда пише, че краткосрочната прогноза за региона е белязана от геополитическите развития и динамиката в цената на петрола

Тържествено отбелязване на годишнина в авиобазата в Крумово

http://pik.bg/тържествено-отбелязване-на-годишнина-в-авиобазата-в-крумово-news422068.html

Тържествено отбелязване на годишнина в авиобазата в Крумово

Петдесет и четири години от създаването на 24–а авиационна база в с. Крумово до Пловдив ще отбележат на 27 октомври, вторник, служещите там.

Празникът ще бъде на територията на военното формирование 32040 и ще започне с тържествен строй и приветствия. Ще бъдат прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти в базата, уточнява "Топновини".

На 27 октомври 1961 год. е издаден указ за връчване на бойното знаме на 44-и вертолетен авиационен полк. Той е и първата вертолетна авиационна част в България. Затова на тази дата военното формирование отбелязва своя празник.

На тържественото честване са поканени гости от Министерството на отбраната, Съвместно командване на силите, Командване на ВВС, Командване на СВ, Командване на ВМС, чуждестранни посланици и аташета, представители на органите на местната и областната администрация и на бизнес средите от областта и региона.

Милионерът овчар от Петрич и късметлията от София се явиха в тотото, получават веднага 500 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065629

С печелившата квитанция в ръка 59-годишният доскорошен овчар Здравко Траянов се появи в четвъртък в централата на Българския спортен тотализатор в София. Тогава е дошъл и късметлията, който пуснал заветния фиш с шестицата в София. Двамата щастливци си разделят по 1 633 366 лева от тиража миналата неделя в играта "6 от 49".
С печелившата квитанция в ръка 59-годишният доскорошен овчар Здравко Траянов се появи в четвъртък в централата на Българския спортен тотализатор в София. Тогава е дошъл и късметлията, който пуснал заветния фиш с шестицата в София. Двамата щастливци си разделят по 1 633 366 лева от тиража миналата неделя в играта "6 от 49".

Спомняме си за варненския писател Атанас Липчев в събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=304504

Вечер в памет на писателя Атанас Липчев ще се проведе във Варна на 24 октомври, научи Moreto.net. Авторът на един от малкото български романи описващи зверствата в комунистическите концентрационни лагери "Тихият бял Дунав", ще бъде почетен в 18 часа в сградата на Радио "Варна".

Горанов не очаква процедура по свръхдефицит срещу България

http://offnews.bg/news/n_1/n_577760.html

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не очаква Европейската комисия да открие процедура по свръхдефицит срещу България заради ревизираните данни на НСИ, според които бюджетният дефицит през 2014 г. Е бил 5,8% от БВП заради фалита на КТБ. ЕК имаше основания да започне процедура за свръхдефицит още в края на миналата година. Тогава коментирахме, че кризата в банковата система заради фалита на КТБ е с еднократен ефект и не се налага да се влиза в такава процедура. Ние поехме ангажименти за слизане под референтната стойност и за първите девет месеца на 2015 г. отчитаме превишение на приходите над разходите, подчерта Горанов. През 2015 г. Можем да отчетем стабилизиране на политическата, банковата и бюджетната система и очакваме планираната за догодина оценка на качеството на активите на българските банки да затвори темата за състоянието на финансовата система, каза Горанов. Той допълни, че няма пречка да се осигурят необходимите средства за коледни добавки на пенсионерите с под 300 лева пенсия. Очаква се да може да се отделят по 40 лева добавки за коледните празници. По повод предложението за данък „вредни храни“ на здравния министър Петър Москов, който предизвика смесени реакции, Горанов посочи, че все още не се е запознал със законопроекта. Ако този закон не доведе до никакви попълнения в хазната, това ще е добрата история, тоест, ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазара, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки, каза той.

Шефът на тотомилионера заедно с него в централата на Тотото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065620

Очаква се двамата късметлии да се появят на живо тази вечер в БНТ при тегленето на следващия тираж

По неофициална информация работодателят на тотомилионера Здравко Траянов от Петричко, днес е бил заедно с него в централата на Спортния тотализатор. Пастирът спечели шестица от
Очаква се двамата късметлии да се появят на живо тази вечер в БНТ при тегленето на следващия тираж По неофициална информация работодателят на тотомилионера Здравко Траянов от Петричко, днес е бил заедно с него в централата на Спортния тотализатор. Пастирът спечели шестица от "6 от 49" в неделя, заедно с още един столичанин.

В. Златев: Къщата с ягодите е била неадекватно ремонтирана през `90-те с разрешението на бившия НИПК

http://www.cross.bg/kushtata-problemi-kushtata-1485279.html

/КРОСС/ От момента, в който преди три години придобих собствеността върху къщата на „Сан Стефано" 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това, заявава Валентин Златев по повод „безпрецедентния шум, повдигнат през последните предизборни дни около Къщата с ягодите". „От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през `30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през `90-те години

Народни мъдрости, които ще ви оправят настроението

http://curious.actualno.com/Narodni-mydrosti-koito-shte-vi-opravjat-nastroenieto-news_502996.html

1. Ако трети ден не ви се работи, значи е сряда. 2. Ако се возите в кола и силно са ви ударили, излезте и проверете. Ако са ви ударили отзад е на пари, ако е отпред - на бой. 3. Ако ви боли глава - значи имате такава... 4. Ако един мъж отваря вратата на колата на жена, то или това е нова кола или нова жена. 5. Ако излизайки от помещението се закачите за дръжката на вратата, обезателно ще се върнете. 6. Ако около слънцето са се появили кръгове, време е да проветрите стаята и да измиете прозо

Полеви командири в Сирия предлагат на Асад частично примирие

http://asia.actualno.com/Polevi-komandiri-v-Sirija-predlagat-na-Asad-chastichno-primirie--news_503121.html

Полевите командири на терористите в Сирия предлагат частично примирие на правителствените сили, предава БГНЕС. Това съобщи на пресконференция в Москва говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Андрей Картаполов. Според него армията на Асад е подела офанзива в 5 сирийски провинции, използвайки руската подкрепа от въздуха – Алепо, Латакия, Идлиб, Хомс и Дамаск. Той заяви още, че заради дезертьорството на новобранците терористите използват наказателни отряди. "Известно ни е, че

Данъкът върху вредните храни е под въпрос

http://healthy.actualno.com/Danykyt-vyrhu-vrednite-hrani-e-pod-vypros-news_503124.html

Все още не е ясно дали данъкът върху вредните храни ще остане само като идея, съобщава bTV. Оказа се, че министерството на финансите все още няма окончателна позиция по спорния данък "Здраве". Така въвеждането на данъка от догодина изглежда почти невъзможно. Според проекта публикуван от здравното министерство, закуските ще поскъпнат от юли догодина заради допълнителния данък. Налогът обаче трябва да бъде заложен в цялостната рамка на държавните финанси за догодина. До крайният срок за внасянето

Инж.Кольо Милев: За първи път от години се асфалтира в селата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065615

Инвестирали сме в строителство 4 млн. собствени средства извън европрограмите, казва кандидатът-кметът на Сливен от БСП

"Започнахме работа с огромен дълг и проядена от дупки улична мрежа. Имахме две възможности: общината да работи единствено, за да връща задължения, или да подобрим инфраструктурата. Избрахме второто.
Инвестирали сме в строителство 4 млн. собствени средства извън европрограмите, казва кандидатът-кметът на Сливен от БСП "Започнахме работа с огромен дълг и проядена от дупки улична мрежа. Имахме две възможности: общината да работи единствено, за да връща задължения, или да подобрим инфраструктурата. Избрахме второто.

Германският футболен съюз отхвърли обвиненията за купуване на гласове за световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634502_germanskiiat_futbolen_sujuz_othvurli_obvineniiata_za/?ref=rss


Германският футболен съюз (ГФС) излезе с официално становище относно избухналия скандал с избора на домакин за световното първенство през 2006 година.

Централата отхвърли обвиненията в корупция и купуване на гласове и уточни, че платената от тях сума от 6.7 млн. евро към ФИФА не е свързана с кандидатурата на страната. 

Президентът на ГФС Волфганг Ниерсбах заяви, че преводът, който предизвика разследване от страна на местните власти, е, за да бъде осигурено организационно...

Иван Тотев губи изборите в Пловдив, прогнозират социолози

http://news.ibox.bg/news/id_429717070

Повечето кандидати губят подкрепа в предизборната кампания с изключение на патриотите

Специални части на американската армия са освободили 70 кюрдски заложници в Ирак

http://www.cross.bg/zalozhnitzi-kyurdski-chasti-1485278.html

/КРОСС/ Американски войник е бил убит при провеждането на операция за освобождаването на кюрдски заложници в северната част на Ирак, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на информация от двама американски служители, пожелали анонимност. В рамките на операцията, проведена през изминалата нощ от съвместни групи на американски и иракски специални части, са освободени 70 кюрдски заложници.  

Шеф на БЛС: Критериите за прием в болниците ще са приоритет в преговорите с Касата

http://www.moreto.net/novini.php?n=304552

Критериите за прием и изписване от лечебните заведения ще са приоритетни в преговорите за новия рамков договор между Българския лекарски съюз и Здравната каса. Това коментира при посещението си във Варна шефът на националната колегия д-р Венцислав Грозев, предаде репортер на Moreto.

Подкрепата на британците за членството в ЕС намалява

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/22/2634498_podkrepata_na_britancite_za_chlenstvoto_v_es_namaliava/?ref=rss


Подкрепата на британците за оставане на страната в ЕС рязко е намаляла в сравнение с лятото, сочи проучване на Ipsos MORI, цитирано от "Ройтерс". Така кампанията за оставане в рамките на съюза вече има преднина само от 13 на сто.

Анкетата показва, че 52% от запитаните заявяват, че на планирания да се проведе до 2017 г. референдум ще гласуват "за" членството на страната. Това е спад в сравнение с предишното изследване през юни, когато подкрепата възлизаше на 62 на сто. Противниците на...

Фиксинг на БНБ, петък, 22 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-22-октомври_l.a_i.701696_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 22 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

НАСА алармира: Земята ще потъне в мрак за две седмици

http://petel.bg/NASA-alarmira--Zemyata-shhe-potane-v-mrak-za-dve-sedmitsi__131417

newswatch33.com Събитието щяло да е през ноември, прогнозира учен от НАСА Американски учени са предупредили, че ни очаква космически феномен,...

Ето ги! Новите тотомилионери се появиха в ефир!

http://petel.bg/Eto-gi--Novite-totomilioneri-se-poyaviha-v-efir-__131418

Кадър БНТ Пастирът Здравко и Петър се появиха в БНТ Двамата нови милионери от Българския спортен тотализатор (БСТ) се появиха в...

Искат имунитета на кандидат-общинар заради трева

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/iskat-imuniteta-na-kandidat-obshtinar-zaradi-treva-6044241

Иван Мъйнов Иванов – кандидат за общински съветник за община Брезово, имал над 140 стръка канабис в дома си

Фиксинг на БНБ, четвъртък, 22 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-четвъртък-22-октомври_l.a_i.701696_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 22 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Искат имунитета на кандидат-обинар заради трева

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/iskat-imuniteta-na-kandidat-obinar-zaradi-treva-6044241

Иван Мъйнов Иванов – кандидат за общински съветник за община Брезово, имал над 140 стръка канабис в дома си

Искат имунитета на кандидат за общински съветник заради марихуана

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/iskat-imuniteta-na-kandidat-za-obshtinski-syvetnik-zaradi-marihuana-6044241

Иван Мъйнов Иванов – кандидат за общински съветник за община Брезово, имал над 140 стръка канабис в дома си

DW: Русия и Китай създават свободна икономическа зона

http://www.cross.bg/zona-svobodna-ikonomicheska-1485277.html

/КРОСС/ Русия и Китай ще създадат свободна икономическа зона в Иркутск, съобщава Deutsche Welle. Споразумението между представители на Иркутската област и китайската провинция Ляонин е подписано в четвъртък, в навечерието на Китайското изложение за задгранични инвестиции.  Помощник-губернаторът на Иркутската област Александър Копилов обясни, че иркутската свободна икономическа зона ще функционира на същия принцип, на който и тази в Шанхай. „Най-напред ще бъдат въведени банки. После ще се развие застрахователна компания, а след това хотел - и ще се присъединят компании, които ще открият свои представителства в Иркутск", заяви Копилов.

Плевнелиев свиква КСНС заради геополитическите промени

http://www.mediapool.bg/plevneliev-svikva-ksns-zaradi-geopoliticheskite-promeni-news240830.html

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в първата половина на ноември. Темата ще бъдат геополитическите промени. “Oт там нататък ще извадим своите изводи за адаптирането на системата за сигурност в България, не точно фокусирано върху бежанците, а геополитическите промени и свързаните с това рискове за България“, уточни Плевнелиев. БСП и ДПС от няколко седмици настояват за свикването на КСНС заради бежанците и ситуацията в Сирия и Украйна.

Гимназисти от Пловдив събраха над 2000 лв. за съученик, който не успя да се пребори с рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064938

Децата искат да пренасочат събраната сума към друга добра кауза и събират идеи
Двеста и петдесет ученици от Езикова гимназия “Иван Вазов” - Пловдив търсят за какво да дарят парите, събирани за подпомагане на лечението на техен съученик. В сряда те имаха предварително планиран Празник на испанкия език,
Децата искат да пренасочат събраната сума към друга добра кауза и събират идеи Двеста и петдесет ученици от Езикова гимназия “Иван Вазов” - Пловдив търсят за какво да дарят парите, събирани за подпомагане на лечението на техен съученик. В сряда те имаха предварително планиран Празник на испанкия език,

Русия е заподозряна в удари по болници в Сирия (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/22/2634265_rusiia_e_zapodozriana_v_udari_po_bolnici_v_siriia_video/?ref=rss


Поне три сирийски болници са били бомбардирани от руски военни самолети, след като Москва започна кампанията си срещу "Ислямска държава", съобщиха лекари и международни наблюдатели, цитирани от в. "Гардиън". 

Това е информационна димка, коментира говорителката на руското външно министерство. "Изобретателността на медиите е възхитителна. Обръщам внимание, че те се позовават на Сирийската обсерватория по правата на човека, базирана в Лондон. А, както знаем, от Лондон е "много удобно" да се обяснява какво става в Сирия, без да си на място и без възможност да събираш информация на терен", каза Мария Захарова.

Тя напомни, че ведомството ѝ неведнъж е обръщало внимание на дейността на тази организация, "но за много медии тя служи като проверен и надежден източник на информация, въпреки че през последните пъти бяха опровергани толкова много от твърденията ѝ".

Поне 12 души са станали жертва на атака срещу болницата в град Сармин в провинция Идлиб вчера. Смята се, че трима от тях са медици, допълва "Гардиън".

Видео, заснето по време на атаката от член на сирийската Гражданска защита, показва моменти от нападение, за което се предполага, че е от руската авиация.



Този е само един от трите удара срещу медицински заведения в последната седмица, съобщи председателят на Съюза на организациите за медицинска помощ в Сирия Зедун ал Зуби. Другите две нападения са били извършени в клиники в провинция Алепо.

"През последните три-четири седмици въздушните удари станаха много точни, много прецизни и много интензивни, твърди той. Ситуацията напоследък е ужасна, броят на хората, напуснали домовете си, е много по-висок, а говорим за хора, които са свикнали с войната".

Програмният директор на благотворителната организация "Лекари за човешките права" (Physicians for Human Rights) Уидни Браун заяви, че Русия върви по стъпките на президента Башар ал Асад. "Няма извинение за тези нападения. Твърдението, че се бориш срещу терористи, не оправдава нарушенията на военното право, което защитава медиците. С тези си действия Русия разрушава болници и застрашава пациентите и лекарите."

От 2011 г., когато започнаха протестите срещу режима на Асад, организацията е документирала 307 нападения срещу клиники и общо 670 загинали медици. "Сирийските правителствени сили са виновни за над 90% от тези атаки, всяка от които е военно престъпление", твърди Браун.

"Светът трябва да се разгневи точно толкова, колкото и за случилото се в Афганистан", каза Халед Алмиладжи, директор на хуманитарната организация "Медицинска помощ за Сирия". "Гневът не трябва да бъде насочен само към Башар, който се държи нечовешки с нас, а и към руснаците, които са също толкова лоши, но се целят по-точно."

Шок: Минималните осигуровки се вдигат със 7,5%

http://www.bnews.bg/article-142852

Принципите важат за всички, няма да има облагодетелствани, категоричен бе Ивайло Калфин.

КЕВР предлага по-евтин ток за бизнеса и запазване на цената за битовите потребители

http://www.moreto.net/novini.php?n=304560

По-евтин ток за бизнеса и запазване на цената за битовите потребители от ноември предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов, цената на тока за бита не е необходимо да бъде променяна, защото към момента това би могло да бъде с незначителния 1 процент.

Цветан Цветанов ще посети град Пловдив на 23.10.2015 година /петък/

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065570

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Пловдив утре, 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидати за районни кметове и общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Пловдив утре, 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидати за районни кметове и общински съветници.

Цветан Цветанов ще посети град Пловдив на 23.10.2015 година /петък/

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065559

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Пловдив утре, 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидати за районни кметове и общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Пловдив утре, 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидати за районни кметове и общински съветници.

Министър Танева ще открие Втора регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа

http://pik.bg/министър-танева-ще-открие-втора-регионална-конференция-на-съветническите-служби-от-югоизто-news422063.html

Министър Танева ще открие Втора регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа

Утре, 23 октомври 2015 г, министърът на земеделието и  храните Десислава Танева ще открие Втора регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа на темата „Обучение и ключови компетенции на съветниците в областта на земеделието – ползи и предимства за фермерите“.

Събитието ще се проведе от 9:30 ч. в хотел "Радисън Блу Гранд Хотел", Зала етаж 2.

Къде ще гласуват с най-дългата бюлетина (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kyde-shte-glasuvat-s-naj-dylgata-biuletina-video-6044240

За първи път в 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване, където избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина.

ЦИК даде инструкции за гласуване (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cik-dade-instrukcii-za-glasuvane-video-6044240

За първи път в 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване, където избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина.

ООН: До края на годината България да позволи обжалване на устройствени планове

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/22/2634485_oon_do_kraia_na_godinata_bulgariia_da_pozvoli/?ref=rss


До края на годината България трябва да предприеме законодателни мерки за осигуряване достъпа на граждани до правосъдие при одобряването на устройствени планове (ОУП и ПУП) и издаването на разрешения за строеж по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Този нов срок е дал на страната ни Комитетът по прилагане на Орхуската конвенция към ООН в доклад от от 20 октомври 2015 г. За това съобщават от еко-коалицията "За да остане природа в България" в четвъртък (22 октомври).

В доклада се...

Хванаха кандидат-съветник с канабис, Цацаров му поиска имунитета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065542

Сваляне на имунитета на кандидат за съветник в община Брезово поиска главният прокурор Сотир Цацаров. В сигнала си до Централната избирателна комисия той посочва, че Иван Иванов е извършил престъпление, за което трябва да бъде задържан и привлечен към наказателна отговорност. В сряда в жилището на Иванов в с.
Сваляне на имунитета на кандидат за съветник в община Брезово поиска главният прокурор Сотир Цацаров. В сигнала си до Централната избирателна комисия той посочва, че Иван Иванов е извършил престъпление, за което трябва да бъде задържан и привлечен към наказателна отговорност. В сряда в жилището на Иванов в с.

Оркестърът на БНР се вдигна срещу диригента си Емил Табаков

http://offnews.bg/news/n_1/n_577653.html

"Болката на един оркестър", отворено писмо (виж най-долу) с такова име разпратиха до медиите, СЕМ, ръководните органи на БНР и Комисията по култура и медии към парламента музиканти от един от най-големите и престижни оркестри у нас и в Европа - този на Българското национално радио. В него се твърди, че 75% от музикантите (91 души към момента) се подписват с искане за отстраняване на диригента Емил Табаков, който заема поста от 7 години насам. Посочените причини са няколко - тежкият му характер, лошото му отношение към колегите си, злоупотреби с власт, конфликт на интереси, спъване работата на оркестъра за собствена изгода, отстраняване на неудобни лица и т.н. В първия момент, когато писмото беше публикувано (трето от назначаването на Табаков досега), някои медии и лица възроптаха, че под него не се е подписал нито един музикант от оркестъра със собственото си име, което автоматично премахва достоверността и го превръща в обикновена клевета. OFFNews се свърза с представители на оркестъра, които обясниха, че се притесняват от реваншизъм от страна на Табаков и затова не желаят имената им да се публикуват, но ни предоставиха списък, в който са изброени подписалите се не само сега, но и в предни протестни ноти срещу диригента и случващото се в радиооркестъра. "Ние не сме против Табаков, защото той е институция като талант, той не може да бъде свален или нещо такова. Основният проблем е, че ние сме загубили комуникацията си в правенето на музика с него и той с нас. Ние не изпитваме удоволствие от правенето на музика вече, за тази част, която се е подписала под тези документи, това е основният проблем. Искаме свежа кръв, искаме нови предизвикателства. Творецът не може да работи цял живот с един и същи артист и да достига някакви върхове на изкуството, не е нормално, ние не сме офис служители, които се катерят по кариерната стълбичка и накрая стават началници", коментира един от музикантите. Негов колега допълни, че през последните 7 години заради Табаков оркестърът свири една и съща строго профилирана класическа музика, в което няма лошо само по себе си, стига да не се ограничават само до това, както се случва. Музикантите обясниха, че за да им е интересно на тях самите това, което правят, а и на публиката, са необходими предизвикателства, свеж репертоар, от който диригентът ги лишава. Като такъв пример те дадоха работата си по концерта за първата част на "Властелинът на пръстените" от миналата година и предстоящите 2 концерта на "Кръстникът" . Те обаче са рядкост. Освен чисто творческите качества на външните колаборации, те носят и допълнителен доход за музикантите, чийто заплати варират между 400 и 700 лв. През 2013 г. БНР назначава нов директор на оркестъра вместо Табаков, който остава само диригент - Хелия Чавдарова, която веднага започва да работи в полза на  творците и да се разбира много добре с тях. През 2015 г. обаче тя представя пред ръководството на радиото доклад, в който се посочват злоупотреби със служебно положение, потъпкване на кодекса на труда и редица други нарушения от страна на Табаков. Няколко дни след това и един ден преди лятната отпуска на оркестъра през юли тази година тя е помолена от шефовете на БНР доброволно да напусне поста си. Последват меморандум в нейна защита и искане за оставянето й на работа, в който се подписват над 60 от музикантите в оркестъра, въпреки че много от тях вече са излезли във ваканция, но без резултат. "Комунистически номера" , коментира един от творците. Според тях "кликата около Табаков" се е задействала, за да я отстранят. Заради непоносимите условия на работа, заплахи за уволнение, обиди, викове и т.н. 6 души вече са напуснали оркестъра , а нови желаещи за местата им трудно се намират. Музикантите са мислели за протестни действия, като например по време на концерт да откажат да свирят, но не всички са съгласни. "Трудно е от етична гледна точка, защото никой не е по-велик от музиката. Ние ако решим да се саботира концерт, аз лично никога няма да спра да свиря, защото музиката е по-велика от всички нас. Може евентуално да свирим с някакви ленти на ръцете си или преди концерта да изпълним “Let it be”примерно, но такова брутално нещо не бих направил", казва друг от тях. Оркестрантите изтъкват за пореден път, че не отричат неговите изключителни професионални качества, но с човека и мениджър Табаков просто не могат да се спогодят. Те посочват и че конфликтът между диригента и настоящия му оркестър не е единичен случай - същото се случва и на последните 3 места, където той е работил - "позорното му уволнение от поста главен диригент на Белградската филхармония, категоричното му отстраняване от Софийската филхармония, както и прекратения му договор като главен диригент на Симфоничния оркестър „Билкент - Анкара“. OFFNews потърси и самия Емил Табаков, за да коментира обвиненията срещу него: "Безмислен е такъв коментар. Подписани ли са музикантите отдолу, които са дали писмото, има ли имена? На това писмо има ли имената подписани, ако ги публикувате, с имената ли ще го направите, или не? Колко са се подписали? Да се публикува без имена е анонимен донос. Не мога да коментирам нещо, без аз да знам имената на хората, това е невъзможно. Говорят срещу името на един човек, без да си сложат техните имена, това, че са ги дали на Вас, нищо не значи още, ако не са публикувани. Аз нямам никакъв конфликт, те обаче имат конфликт, защото ги мързи да работят и защото искат разни неща, които не са възможни да получат. Аз конфликт с никого нямам, гледам си работата само, отивам да си я свърша, би трябвало и те да си свършат тяхната работа, а не само да искат някакви неща. За мен конфликта го правят те, не аз", заяви диригентът. Публикуваме настоящото писмо на музикантите от БНР, озаглавено "Болката на един оркестър", без редакторска намеса: Притиснати от безизходицата и нежеланието да бъдем чути, бихме искали да запознаем обществеността с проблем, измъчващ много години Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Ще ви направим съпричастни с болката на десетки от нас, много от които с международно признание и преподаватели – водещи личности в българския културен живот. Преди седем години Емил Табаков бе назначен в БНР едновременно като главен диригент на Симфоничния оркестър и като директор на дирекция „Музикална продукция и състави“. Това автоматично го правеше началник на самия себе си . Скоро стана ясно, че интересите на г-н Табаков сериозно се разминават с тези на оркестъра ни и специфичните му функции като част от обществена медия. За кратко време той успя да преструктурира работата на дирекцията и музикалните състави така, че да задоволи максимално собствените си интереси на диригент, композитор и международен артист. Стигна се до парадокса сам да си предлага, подписва и утвърждава договори , свързани с дейността на Симфоничния оркестър. Абсурдът е, че той ги пише и предлага на самия себе си. Две ръководства на БНР станаха безмълвни свидетели на порочната практика Табаков сам да утвърждава бюджета, обслужващ изключително неговите проекти, създавайки по този начин дисбаланс при финансирането на останалите състави в Дирекцията. Най-фрапантни бяха случаите, когато той предлагаше за запис свои авторски произведения, дирижирани от него и впоследствие откупувани от БНР срещу композиторски хонорар. От години в музикантските среди се говори как композиторът Табаков предлага на директора Табаков произведение, което да бъде дирижирано от диригента Табаков, докато директорът Табаков подписва хонорарен лист на композитора Табаков. Не по-малко тревожен факт е влошаването на работната атмосфера в оркестъра, както и арогантното, грубо и презрително отношение на главният ни диригент. Крясъците, обидите, заканите и психическият тормоз се превърнаха в потискащо ежедневие. Лъжи и манипулации, насъскване на хората един срещу друг – сякаш сме герои от филма на Фелини „Репетиция на оркестър“! И до ден днешен заплахите за уволнение, без да има юридическото право за това, са неговото оръжие за подчинение. Враждебната обстановка принуди някои музиканти да напуснат завинаги оркестъра. Все повече са готовите да ги последват. От момента на назначаването на Емил Табаков като главен диригент, прекратихме изявите си със Симфоничния оркестър на БНР извън пределите на страната. Така се превърнахме в единствения български оркестър, който не е осъществявал турне в рамките на последните седем години. Цинично звучат репликите, че турнетата влияят зле на работата на оркестъра и че го е срам да се покаже с нас в чужбина . В същото време задграничните ангажименти на г-н Табаков не секваха и това не би било смущаващо, ако личните му интереси не се конфронтираха със задълженията му към Радиото и не съвпадаха с репетиционния процес на оркестъра ни . В разрез с Кодекса на труда и Правилника за вътрешния ред, главният ни диригент не ползва неплатен отпуск, докато осъществява изявите си зад граница. Междувременно стана ясно, че той е правил заменки на свои ангажименти в чужбина, като кани от името на Радиото чуждите диригенти, на които е гостувал и им осигурява добре заплатени концерти и логистика с държавни средства. Порочният кръг се затваря и в концертните сезони присъстват предимно изпълнители от близки нему кръгове. Това е и причината да отхвърля съвместна работа с млади и талантливи гост-диригенти и солисти с висок творчески рейтинг. Десетки ситуации провокираха първата ни подписка срещу управлението на Табаков. Тя остана нечута. Когато през 2013 г. новото ръководство на БНР формира екипа си, не поднови договора му като директор и той остана само главен диригент на оркестъра. Новият директор имаше различна от неговата визия за развитието на музикалните състави в Радиото, което по презумпция го превърна във „враг № 1“. Две години след първата подписка депозирахме нова - за невъзможността да се комуникира цивилизовано, за агресията и страха, за пагубното влияние върху художествените резултати. Напразните обещания за нов главен диригент от страна на ръководството на Радиото и непрестанното отлагане на проблема във времето, изпълниха целия ни концертен сезон 2014/15. След обичайния период, необходим на новият директор Хелия Чавдарова да се запознае в дълбочина с проблемите, тя се е обърнала към ръководството на БНР с доклад, съдържащ факти и документи, говорещи за възползване от служебното положение на Емил Табаков, груби нарушения на Кодекса на труда и неизпълнение на длъжностната му характеристика. В края на сезон 2014/15, дни след предоставянето на този доклад, тя е била помолена доброволно да напусне поста, който заема. Музикантите реагирахме мигновено на критичната ситуация с Меморандум в нейна защита и в подкрепа на начина, по който се управлява дирекцията и се развиват музикалните състави. Въпреки че бе адресиран до Генералния директор, Управителния съвет на БНР и Съвета за електронни медии, до този момент няма получен отговор. На Общо събрание в началото на новия сезон /септ. 2015 г./ бе оповестена информация, от която стана ясно, че г-н Табаков и кръг от негови сподвижници активно са действали за компрометиране и отстраняване на действащия в момента директор , показал, че не одобрява методите и начина, по който той изпълнява задълженията си като главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Въпреки проблемите около името на Емил Табаков през изминалата година, ръководството на БНР опъна чадър над него и нито веднъж не му поиска обяснение за неговите неправомерни действия. Напротив, дори УС утвърди концертния план на Табаков за сезон 2015/16, без да е приет от Художествен съвет и със скандална „заменка“ с гостуването на чужд диригент, за която беше сезиран месеци по-рано. Факт, който не подлежи на коментар и подкрепя гореизложеното, е, че следствие на водене на подобна политика, Маестро Табаков е освобождаван от предишните си работни места в страната и чужбина - позорното му уволнение от поста главен диригент на Белградската филхармония, категоричното му отстраняване от Софийската филхармония, както и прекратения му договор като главен диригент на Симфоничния оркестър „Билкент - Анкара“. Въпреки натиска, репресиите и директните заплахи от страна на Емил Табаков срещу тези от нас , включили се в подписките, общо 75% от симфониците сложихме своите имена за освобождаването на сегашния главен диригент от поста му. Тези изяви на недоволство от наша страна не бяха зачетени, въпреки че са категорични за наличието на непреодолим разрив във взаимоотношенията "диригент - оркестър". Учудване и съжаление в нас поражда и деконструктивното поведение на Емил Табаков, с цената на всичко да се задържи на поста главен диригент, играейки ролята на неразбиращ и търсещ съчувствие. Считаме, че продължаването на съвместната ни работа е достигнала критична точка и не съдържа възможност за бъдещо развитие. Вярваме, че разчупвайки досегашното статукво, ще имаме по-голям шанс да подобрим бъдещата си визия на съвременен европейски оркестър.

Школата за водолази към ВМС чества 50 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=304539

Утре в Пункта за базиране Варна ще бъде чествана 50-та годишнина на Школата за водолази от Дивизион кораби със спомагателно назначение. Това съобщиха от ВМС за Moreto.net. Ритуалът ще започне в 11.00 часа с посрещане на официалните лица и гостите на събитието и ще продължи с представяне на Алманах за създаването и развитието на формированието, и с показ на техника и въоръжение на Школата за водолази.

Лихвите в еврозоната остават рекордно ниски

http://econ.bg/Новини/Лихвите-в-еврозоната-остават-рекордно-ниски_l.a_i.701694_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази нивото на основните лихви в еврозоната. На заседанието си в Малта Централната банка остави основната репо...

Хванаха двама от бандата на Джиджи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065461

Двама от бандата на Джиджи е заловила столичната полиция по време на обир тази нощ, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Мъжете са били заловени, докато разбивали каза на офис в центъра на София. В нея имало около 2000 лв. и законно притежаван пистолет.   Важно е да се отбележи, че те са били изключително добре подготвени технически.
Двама от бандата на Джиджи е заловила столичната полиция по време на обир тази нощ, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Мъжете са били заловени, докато разбивали каза на офис в центъра на София. В нея имало около 2000 лв. и законно притежаван пистолет.  Важно е да се отбележи, че те са били изключително добре подготвени технически.

Разследват два случая за купуване на гласове в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065505


"Два случая за купуване на гласове в момента разследват в Бургас. Единият е от вчера следобед, а другият от днес", каза главният секретар на МВР Георги Костов. Той обаче отказа да даде повече подробности и обясни, че такива ще даде Прокуратурата. Разследват се и други подобни случаи в страната, добави той.

БНБ пуска монета от 2 лева

http://news.ibox.bg/news/id_1083731735

Монетата ще бъде официално представена на 26 ноември

Бисер Манолов: Еврото ще падне под 1,10 долара

http://www.investor.bg/evropa/334/a/biser-manolov-evroto-shte-padne-pod-110-dolara-204640/

Марио Драги за първи път спомена за удължаване на програмата след септември, коментира финансистът

Как кандидат-кметовете ще подобрят прилагането на общинските наредби във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304339

Дни преди местния вот на 25 октомври Moreto.net се свърза с десетимата претенденти за кметския стол във Варна. Как отделните кандидати виждат бъдещето на града в следващите 4 години и кои според тях са основните проблеми в морската столица? Това са част от десетте въпроса, които им зададохме.

“Булгартабак” призовава да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес

http://pik.bg/“булгартабак”-призовава-да-се-спрат-политическите-интриги-и-експерименти-на-гърба-на-бълга-news422103.html

“Булгартабак” призовава да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес

“Булгартабак” призовава да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес. Това се казва в официална позиция на групата към всички политици.

"Призоваваме да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес.

"Булгартабак” е един от най-големите данъкоплатци в България. Всяка година внасяме близо 800 млн. лв. данъци. Ние сме и един от най-големите работодатели. Плащаме социалните осигуровки върху база, която е пет пъти по-висока от минималните осигурителни прагове, а за нас работят около 5200 души. Работещите в групата имат доходи многократно надвишаващи минималния осигурителен доход. И няма нито един служител, който да е осигуряван на минималния праг.

Обръщаме се към всички политици и им припомняме, че тяхната роля е да допринесат за изграждане на стабилна законодателна среда и икономика на светло, а не да правят опити да изкарват политически дивиденти за предстоящите на 25 октомври местни избори.", се казва още в позицията.

Видео: Защо една българка танцува като Бионсе в родопския сняг

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/22/2634435_video_zashto_edna_bulgarka_tancuva_kato_bionse_v/?ref=rss


В същата седмица, когато молдовски земеделци трогнаха YouTube с кавъра си на The Show Must Go On на "Куин", видеоклип с една българка, която изпълнява хореография на поп певицата Бионсе в носия сред тишината на Родопите, привлече внимание във Великобритания и САЩ.

Гери Георгиева изпълнява популярните движения от хита All The Single Ladies ("Всички неомъжени жени") на самотно било в планината, а единствените звуци в клипа са подрънкването на накитите й и хрупането на снега. Странна...

Видео: Бионсе, чалгата и родопското мълчание

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/22/2634435_video_bionse_chalgata_i_rodopskoto_mulchanie/?ref=rss


В същата седмица, когато молдовски земеделци трогнаха YouTube с кавъра си на The Show Must Go On на "Куин", видеоклип с една българка, която изпълнява хореография на поп певицата Бионсе в носия сред тишината на Родопите, привлече внимание във Великобритания и САЩ.

Гери Георгиева изпълнява популярните движения от хита All The Single Ladies ("Всички неомъжени жени") на самотно било в планината, а единствените звуци в клипа са подрънкването на накитите й и хрупането на снега. "Странна...

Православна рубрика: Притча за злите лозари

http://petel.bg/Pravoslavna-rubrika--Pritcha-za-zlite-lozari__131416

„Рече Господ тази притча: имаше един човек стопанин, който насади лозе, огради го с плет, изкопа в него лин, съгради кула и като го предаде...

Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 г. /петък/

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065466


Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева, кандидати за кметове и кандидати за общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева, кандидати за кметове и кандидати за общински съветници.

Цветанов в село Труд, община Марица: Отборът на Димитър Иванов е печелившият

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065481

Отборът на Димитър Иванов е печелившият отбор за община Марица. Двамата с кандидата ни за кмет на село Труд Станислав Стайков са честни и отговорни хора, които ще работят за обществения интерес. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията пред жителите на село Труд, община Марица.
Отборът на Димитър Иванов е печелившият отбор за община Марица. Двамата с кандидата ни за кмет на село Труд Станислав Стайков са честни и отговорни хора, които ще работят за обществения интерес. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията пред жителите на село Труд, община Марица.

Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 г. /петък/

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065487

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева, кандидати за кметове и кандидати за общински съветници.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети София област на 23.10.2015 година /петък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева, кандидати за кметове и кандидати за общински съветници.

Извънредно! Черна прокоба тегне над "Хемус"! Пак тежка катастрофа на магистралата! Двама души са в болница

http://pik.bg/извънредно-черна-прокоба-тегне-над-хемус-пак-тежка-катастрофа-на-магистралата-двама-души-с-news422087.html

Извънредно! Черна прокоба тегне над "Хемус"! Пак тежка катастрофа на магистралата! Двама души са в болница

Тежка катастрофа е станала на магистрала „Хемус” при 51-ви км в посока Варна, в района на с. Разлив, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Сигнал за инцидента е подаден в системата LIMA в 16:27 часа, съобщава Нова телевизия.

Лек автомобил е самокатастрофирал преди Правец, двама души са откарани в болница. Това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-София.

Инцидентът е станал около 15.35 часа. На място е установено, че лекият автомобил е самокатастрофирал в мантинела. Преминаваща линейка е транспортирала водача и пътничката в болницата в Етрополе.

В момента им се извършва медицински преглед. 

Движението на автомобили в района на инцидента е затруднено и се извършва в едната лента.

В последните дни зачестиха инцидентите на аутобана. Най-тежкото меле бе преди няколко дни. Тогава над 50 автомобила и тежкотоварни камиони участваха във верижна катастрофа при тунела "Витиня".

При нея загинаха 3-ма души, а 14 бяха ранените.

"Завръщане в бъдещето" 2 - от 1985-а до 2015-а (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065452

Бъдещето е днес – ако се вярва на култовата трилогия “Завръщане в бъдещето”. На 21 октомври феновете отбелязаха Деня на Завръщането в бъдещето – датата, на която във втория филм от поредицата героите от 1985-а се прехвърлиха в 2015-а.
Лентата “Завръщане в бъдещето 2? (1989) обрисува колоритно бъдеще с летящи автомобили и скейтбордове,
Бъдещето е днес – ако се вярва на култовата трилогия “Завръщане в бъдещето”. На 21 октомври феновете отбелязаха Деня на Завръщането в бъдещето – датата, на която във втория филм от поредицата героите от 1985-а се прехвърлиха в 2015-а. Лентата “Завръщане в бъдещето 2? (1989) обрисува колоритно бъдеще с летящи автомобили и скейтбордове,

Борис Тасев, който вчера удари пътен полицай, също е бил катаджия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065450

46-годишният Борис Тасев, който вчера удари пътен полицай също е бил катаджия. Мъжът постъпил на работа в системата на МВР през 1997, а после е бил прехвърлен в специализираното звено СИГМА.   Уволнен е от полицията през 2003 г., когато е влязла в сила присъдата за убийство по непредпазливост. Това каза на брифинг в СДВР шефът на столичната
46-годишният Борис Тасев, който вчера удари пътен полицай също е бил катаджия. Мъжът постъпил на работа в системата на МВР през 1997, а после е бил прехвърлен в специализираното звено СИГМА.  Уволнен е от полицията през 2003 г., когато е влязла в сила присъдата за убийство по непредпазливост. Това каза на брифинг в СДВР шефът на столичната

Единен държавен изпит по право предлага правосъдното министерство

http://www.mediapool.bg/edinen-darzhaven-izpit-po-pravo-predlaga-pravosadnoto-ministerstvo-news240829.html

Правосъдното министерство предлага въвеждането на единен национален държавен изпит за завършващите "Право" в опит да се ограничат драстичните разлики в качеството на образованието, предлагано от университетите. Отделно институцията иска да се забрани предлагането на задочно обучение по специалността и промяна на учебните планове. Идеите са част от цялостния пакет за съдебната реформа и са заложени в проекта за нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по "Право". Проектът е изработен от работна комисия към Министерството на правосъдието. Целта на реформата е да се улесни достъпът до образование по право, но да се гарантира качество на изхода. Университетите ще трябва да организират специализирани магистратури след завършване на основната програма. Те ще имат пълна свобода къде да насочат усилията си за специализация. Качеството на обучението трябва да се гарантира от държавата чрез единните изпити. Държавните изпити по право ще останат три, както са досега. Новото е, че изпитните комисии ще бъдат избирани чрез жребий, провеждан от правосъдното министерство. Правосъдният министър ще получи право да пише изисквания за учебното съдържание след съгласуване с факултетите по право. Министерството е предвидило промените да влязат в сила от следващата учебна година.

България разполага с два месеца да подобри енергийната си ефективност

http://econ.bg/Новини/България-разполага-с-два-месеца-да-подобри-енергийната-си-ефективност_l.a_i.701693_at.1.html

Европейската комисия поиска от единадесет държави-членки, сред които и България, пълно транспониране на евродирктива за енергийната ефективност. За...

Цветанов в село Труд, община Марица: Отборът на Димитър Иванов е печелившият

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065464

Отборът на Димитър Иванов е печелившият отбор за община Марица. Двамата с кандидата ни за кмет на село Труд Станислав Стайков са честни и отговорни хора, които ще работят за обществения интерес. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията пред жителите на село Труд, община Марица.
Отборът на Димитър Иванов е печелившият отбор за община Марица. Двамата с кандидата ни за кмет на село Труд Станислав Стайков са честни и отговорни хора, които ще работят за обществения интерес. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията пред жителите на село Труд, община Марица.

Над 200 германски кметове се оплакаха на Меркел, че изнемогват с мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=304555

Повече от 200 германски кметове от провинция Северен Рейн-Вестфалия са се оплакали в писмо до канцлера Ангела Меркел от трудностите, с които се сблъскват при приемането на голям брой бежанци, съобщават местни медии. „Големият приток от бежанци в нашите градове и общини доведе до факта, че всички възможности за тяхното настаняване са изчерпани.

МИД: Причина за катастрофата на Boeing е отказът на Киев да затвори въздушното си пространство

http://www.cross.bg/vuzdyshnoto-prostranstvo-rysiya-1485276.html

/КРОСС/ Русия счита за главна причина за катастрофата Boeing над Украйна това, че при провеждането военна операция с авиация и ПВО Киев не е затворил въздушното си пространство, предава ТАСС заявлението на официалния представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. Захарова уточни, че пълната отговорност на Украйна за това, че въздушното й пространство не е било затворено, е единствената точка от доклада на холандското следствие, с която Русия е готова да се съгласи. Всичко останало, по думите й, не съответства на реалността.

Неизвестната десетдневна война България-Гърция

http://frognews.bg/news_100424/Neizvestnata-desetdnevna-voina-Balgariia-Gartsiia/

Малко хора знаят за една съвсем кратка война между България и Гърция точно преди 85 г., продължила само 10 дни и отново увенчала със слава силата на българското оръжие. Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г. и тръгват от един граничен инцидент.

Съветът по сигурността при президента ще се събере през ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634482_suvetut_po_sigurnostta_pri_prezidenta_shte_se_subere/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев възнамерява да свика Консултативния съвет по национална сигурност през първата половина на ноември, а темата на заседанието ще са геополитическите промени. Това съобщи държавният глава, цитиран от "Фокус", при откриването на отсечка от магистрала "Струма".

БСП и ДПС от миналия месец настояват президентът да свика на заседание съвета, в който участват лидерите на парламентарно представените политически сили и представители на правителството. БСП настояваше...

Цацаров поиска имунитета на кандидат за общински съветник в Брезово

http://offnews.bg/news/n_1/n_577814.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес искане до Централната избирателна комисия за снемане имунитета на кандидата за общински съветник в община Брезово Иван Мъйнов Иванов, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на районната прокуратура в Пловдив вчера е извършено претърсване и изземване в жилище и стопански постройки в село Зелениково, ползвани от 35-годишния мъж. Под едно от леглата в жилището на Иванов са открити и иззети 32 броя стръка канабис, а на тавана на къщата са открити и иззети 110 броя стръкове от същото растение, поставени да се сушат.  Иван Иванов е регистриран от местната избирателна комисия за общински съветник в община Брезово. От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Иван Иванов се ползва с имунитет и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Незабавно е уведомен главният прокурор, който внесе мотивирано искане до ЦИК за даване на разрешение Иван Мъйнов Иванов да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършеното престъпление.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване