Пещера „Стълбица” е затворена за посетители

http://pik.bg/пещера-„стълбица”-е-затворена-за-посетители-news421654.html

Пещера „Стълбица” е затворена за посетители

Пещера „Стълбица” край ловешкото село Кърпачево е затворена за посетители, съобщи БНР. Местни жители и туристи са сигнализирали, че на входа й има скални късове, които са опасни за посетителите.

От областната управа са предприели мерки за обезопасяване на пещерата. Предстои федерацията по спелеология да я обследва. „Стълбица“ е една от многото пещери в Деветашкото плато. До нея се слиза по стръмна стълба.

Тя е уникална и заради специфичния начин, по който слънчевите лъчи я осветяват през процепа.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/zaglavie-vodeshtoto-premiera-1485150.html

/КРОСС/ 58 вида ГМОхрани ще могат да бъдат внасяни у нас, ако се подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Съединените щати, е водещата тема на "Телеграф". Проектът е публикуван на сайта на Евросъюза. Ще ни засипят и ос опасни семена, допълва вестникът. Очаква се 11-тият кръг от преговорите по документа да завърши до дни. "Отровни ябълки и соя с ГМО на пазара", пише "Стандарт"по повод направени тестове на неправителствената организация "Грийнпийс" и проверка на Агенцията по храните. "Бизнесът очаква фалити и по-високи цени заради данъка за вредните храни", пише "Сега" на първа страница. Предвижданото облагане дори ще доведе до използване на още по-некачествени суровини, казват от хранителния бранш. "Токът поевтинява, но с по-малко от процент от 1 ноември", пише "Монитор" и добавя, че окончателното решение на регулатора се очаква на 30 октомври. Според водещото заглавие на "Труд", тарифата на каналджиите за преминаване на страната ни е 750 евро на човек. Увеличил се е броят на иракчаните, търсещи бежански статут у нас, но сирийците остават най-големият брой бежанци, по данни на специализираните органи. "Новинар" цитира  на първа страница премиера Бойко Борисов: "Нащрек сме на границата за афганистанци и пакистанци"

Полша на прага на ремонт на БГ изтребителите! Русия: Нямат право!

http://www.bnews.bg/article-142827

Междувременно от руската компания, производител на самолетите, заявиха, че Полша няма право да извърши този ремонт, тъй като не разполага с лиценз и актуална техническа документация.

Китай и Великобритания подписаха сделки за 40 млрд. лири

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/22/2633983_kitai_i_velikobritaniia_podpisaha_sdelki_za_40_mlrd/?ref=rss


Великобритания и Китай подписаха бизнес споразумения на стойност около 40 млрд. британски лири (62 млрд. долара) по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в страната. Най-големите сделки са в областта на енергетиката, автомобилостроенето и туризма, предаде "Ройтерс".

Сред най-важните сделки е съгласието на Китай да инвестира 6 млрд. британски лири в проекта на френската Е Де Еф (EDF) за атомна електроцентрала в Хинкли Пойнт.

"Астън Мартин" (Aston Martin)...

Бананова торта без печене се приготвя за отрицателно време

http://petel.bg/Bananova-torta-bez-pechene-se-prigotvya-za-otritsatelno-vreme__131313

Една изключително вкусна и приятна бананова торта, която се приготвя много бързо, при това без да я печете. Необходими продукти:  300...

Сигнализират прокуратурата за водена опасна кампания за качеството на ваксините

http://petel.bg/Signalizirat-prokuraturata-za-vodena-opasna-kampaniya-za-kachestvoto-na-vaksinite__131351

Снимка: Булфото Министерството на здравеопазването ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на...

Психолог: Цялото общество и всички институции трябва да участват в справянето с детската агресия

http://pik.bg/психолог-цялото-общество-и-всички-институции-трябва-да-участват-в-справянето-с-детската-аг-news421653.html

Психолог: Цялото общество и всички институции трябва да участват в справянето с детската агресия

Това е една трагедия, която не може да се опише. Животите на хората се променят и става много трудно. Съучениците и приятелите на Гого са страхотни хора и искам да ги поздравя. Не сме изоставали родителите му и помагаме с каквото можем.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Калоян Георгиев, треньор по карате на убития в Борисовата градина Георги Игнатов. Спортът калява и прави децата по-добри. Тренировките с деца ме зареждат. Агресията в някои деца е изразена, но те не разбират какво точно е това. Ние сме хората, които трябва да им обясним и да им кажем, че това нещо не е хубаво и не трябват да го правят, каза още Георгиев. В разговора участие взе и психологът Иван Игов. Въпросът за детското насилие е повдигнат много отдавна. Всички трябва да са наясно какво се случва.

За съжаление тези, които се занимават с това, не искат да чуят. Преди години бяха "потрошени" 10 млн. лева за лекции, които се съмнявам, че дадоха някакъв реален резултат. Тези пари можеха да се използват за далеч по-смислени неща, категоричен беше той. Спортът не просто развива физиката, а създава общности, които могат да предприемат и социални инициативи. Футболните ултраси също създават общности, но това са фалшиви общности.

За да се справим с проблема на детската агресия, трябва да участваме всички, цялото общество. Правителство, училище, църква, ние възрастните, всички трябва да вземем отношение. Това е една програма и модел, който ние сме закъснели да въведем, разкри психологът.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/22/2633783_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от днес:


Деца симулират съдебен процес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304484

Със седмия симулиран съдебен процес днес - 22 октомври, завършва изпълнението на двугодишен проект на Българския червен кръст „Ранни срещи с правото”, в партньорство с Окръжен съд Варна и ОД на МВР – Варна, финансиран от дирекция „Превенции“ на Община Варна, научи Moreto.

"Трупата" на Сидеров с ново нощно "представление" до НАТФИЗ

http://www.mediapool.bg/trupata-na-siderov-s-novo-noshtno-predstavlenie-do-natfiz-news240788.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и сподвижниците му спретнаха ново нощно "представление" пред клек шопа, намиращ се на столичната ул. "Георги Раковски" точно до Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). За разлика от първия път, в сряда вечерта атакистите не били водени от подозрения, че в денонощното магазинче се продават наркотици и контрабандни стоки, а искали да проверят дали обектът има обявено работно време и цени. Вместо Сидеров, говорител на акцията този път е бил бившият депутат Павел Чернев, който бе деен участник в друг партиен скандал - инцидентът на магистрала "Тракия" от 2006 г. Тогава Чернев призна, че е лъжесвидетелствал, че колата на лидера му е станала мишена на атентат при лека катастрофа с друг автомобил. На новата нощна акция в сряда е присъствал и Десислав Чуколов, който бе деен участник в първия скандал, когато заедно със Сидеров бяха във видимо нетрезво състояние. Атакистите отново извикали икономическа полиция на мястото и обявили, че са дошли, за да се убедят, че органите на реда ще направят пълна проверка на търговския обект. Лидерът на "Атака" обаче не останал дълго пред клек шопа, оставяйки Чуколов да "контролира" събитията. По време на първата акция на атакистите срещу въпросния клек шоп се стигна до блъскане и удряне на полицаи, а Чуколов нападна и собственика на магазина, което бе видяно от доста свидетели, събрали се, за да освиркват Сидеров и съпартийците му. Тогава депутатите бяха убедени, че в магазина има дрога и стоки, за които не е платен акциз, но проверката на полицията не установи абсолютно нищо нередно. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Сидеров и Чуколов. Атакистите пък отвърнаха с демонстративно посещение във Висшия съдебен съвет (ВСС). Още преди Цацаров да поиска от парламента да свали наказателната неприкосновеност на двамата, Сидеров обяви пред медиите, че ако това се случи, той пък щял да поиска имунитета на главния прокурор. Въпреки че такава възможност не съществува, лидерът на "Атака" бе убеден, че 1/5 от членовете на ВСС можели да го предизвикат. Като формален повод за настояването си Сидеров посочи симулативната имотна сделка, сключена от съпругата на Цацаров още пред 2008 г. Случаят бе отразен от медиите още преди избора на главния прокурор в края на 2012 г., но тоава "Атака" не прояви такава заинтересованост.

Димо Гяуров: Някой експлоатира страховете на хората в Радомир

http://pik.bg/димо-гяуров-някой-експлоатира-страховете-на-хората-в-радомир-news421652.html

Димо Гяуров: Някой експлоатира страховете на хората в Радомир

Някой експлоатира страховете на хората в Радомир. Няма как община да вземе сама решение да се гради бежански център. Според мен това са абсолютни предизборни манипулации, каза ген. Димо Гяуров в ефира на ТВ7.

Бежанците не искат да стоят в България, защото ги затварят в лагери, които са подобни на концлагери. Българите не искат да живеят в България и бягат от тук при първа възможност, каза адвокат Николай Хаджигенов. В момента се спекулира много по темата за убития афганистанец. Няма никакви излезли доказателства и е рано да се говори, каза генералът. България е правова държава само на хартия, не като Германия. всичко, което каза МВР е невярно, категоричен е адвокатът.

Изваждането на оръжие е възможно само при опасност за живота, а нямаме нищо подобно при този случай, допълни Хаджигенов. Проблемът не са бежанците и мигрантите, а нашето МВР и това колко зле е то. МВР лъже постоянно и всеки път, когато има полицейско насилие над български граждани, каза адвокатът. Не искам да спекулирам, ние не знаем нищо за тези нелегално преминали граждани на чужда държава, каза ген. Димо Гяуров. Категорично съм съгласен, че съставът на МВР не е подготвен, но не съм съгласен да се използва оръжие само при заплаха на човешкия живот, контрира генералът.

По закон полицията трябва да препятства нелегалното преминаване на границата, не разбирам ако някой е бежанец защо не отиде легално на границата и не поиска статут, допълва ген. Димо Гяуров. Не съм съгласен, че това е един естествен процес на преселение на народите, Европа не може да го преглътне, този процес унищожава бъдещето на Европа. Къде е Фронтекс, вместо да предотвратява идването, тази организация трябва да предотврати идването им. Лидерите на Европа са много слаби, категоричен е генералът. Не съм съгласен, че европейските лидери са слаби. Ангела Меркел е наясно, че тези хора искат по-добър живот.

Българите постъпиха по същия начин, но те се реализираха прекрасно. Голяма част от БВП на България се формира от емигрантите. Част от прабългарите са мигранти, категоричен е адвокат Хаджигенов. България връща хора, които искат статут на границата ни. Българите живеят кучешки живот, а мигрантите не искат да живеят такъв живот и не искат да останат тук, Те са хора, трябва да им помагаме, каза адвокатът. Не съм съгласен с тази теза, няма как да кажем – това са хора, нека си отворим обятията и да приемем всички. Къде е гаранцията, че тези хора са бежанци?

Само 20-25% са бежанци, останалите са млади хора, къде е гаранцията, че те не са терористи и могат да създадат клетки в Европа, това подклажда страховете на хората. Ние не знаем кои са тези хора, защото нямат документи, контрира ген. Гяуров. Категорично е, че границата ни не се пази. В МВР има 60 000 души, които искат оръжие и 20 заплати накрая да получат, МВР не работи, каза адвокатът. Не сме 1943 г. И Сталин го няма, слава Богу, 2015 г. Е и ние трябва да сме по-адекватни, не може да спрем бежанците с танкове, завърши той.

БСП обжалва решения на ЦИК

http://www.cross.bg/kopie-protokola-pravo-1485176.html

/КРОСС/Българската социалистическа партия обжалва две решения на Централната избирателна комисия, които влизат в противоречие с Изборния кодекс и създават предпоставки за манипулации с резултатите от гласуването на 25 октомври. В жалбите до Върховния административен съд се оспорват текстове от методическите указания за работата на Секционните избирателни комисии и част от решението за опаковане и предаване на изборните книжа и материали от местния вот. Съгласно Изборния кодекс, след приключване на гласуването и преброяването на гласовете, кандидатите, застъпниците и представителите на партиите имат право да получат копие от протокола с изборните резултати за всяка една СИК. Върху всеки отделен лист от копието трябва да бъде поставен печат на СИК и подпис на председателя, заместник-председателя и секретаря на комисията. Според решенията на ЦИК, които представляват опит да се промени повелята на закона, не е необходимо върху този екземпляр да се поставя печат. Освен това, СИК получава право да определи кой друг неин член да се подпише. Това обаче ще подложи на съмнение съдържанието и верността на различните копия от протокола. Става възможно също заинтересованите лица да получат копие от незаверено според закона копие от протокола.

Берлин отхвърли версията на Нетаняху за Холокоста

http://offnews.bg/news/n_1/n_577419.html

Германия подчерта, че нацистите са отговорни за геноцида против евреите през Втората световна война, оборвайки така твърдението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че палестинец е внушил идеята на Хитлер. Канцлерът Ангела Меркел е заявила, че германците са „много наясно“ за вината на нацистите, предаде Би Би Си. Нетаняху, говорейки в Берлин след г-жа Меркел, се е съгласил: „никой не би отрекъл, че Хитлер е отговорен за Холокоста“. Обаче във вторник, в реч на Световния ционистки конгрес в Ерусалим, той заяви, че Хитлер не е искал да унищожи евреите, а само да ги изгони. Обаче висш мюсюлмански духовник от Ерусалим му казал: „Изгори ги“. Скандалната забележка предизвика критики по цял свят, особено в момент на ескалиращо напрежение и насилия между евреи и палестинци в Израел.

За първи път петокласниците се явяват на изпит по четивна грамотност

http://pik.bg/за-първи-път-петокласниците-се-явяват-на-изпит-по-четивна-грамотност-news421649.html

За първи път петокласниците се явяват на изпит по четивна грамотност

Децата в 5-и клас се явяват на външно оценяване по четивна грамотност днес, съобщава Нова телевизия. Досега такъв изпит не е провеждан в България.

Пилотно, учениците от над 280 училища у нас трябва да покажат доколко разбират текстовете, които четат.

Външното оценяване се провежда в рамките на един учебен час и само в една паралелка от избраните училища.

Тестът няма да бъде анонимен, а резултатите от него няма да се вписват в дневника или бележника.

Целта на изпита е да покаже какво е нивото на учениците на тази възраст и къде са основните им проблеми.

Вторият срок се очаква и учениците от 9-и клас да се явят на външното оценяване по четивна грамотност. 

Според едно от последните международни изследвания PISA 2012 39.4% от българските ученици на 15 години са под критичното ниво на четене.

Нивото на грамотността изглежда ще се повишава бавно и постепенно, тъй като трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови едва през 2016-2017 г.

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да произвежда с около 50 мегаватчаса повече ток

http://pik.bg/6-и-блок-на-аец-козлодуй-може-да-произвежда-с-около-50-мегаватчаса-повече-ток-news421650.html

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да произвежда с около 50 мегаватчаса повече ток

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще може да произвежда с около 50 мегаватчаса повече ток. В рамките на годишния ремонт на блока са извършени дейности, свързани с повишаване на мощността на реактора. Предстоят  последните изпитания за работата му при по-голямата мощност.

Това заяви пред БНР заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров. Очаква се до една година да бъде променен лицензът, което ще позволи увеличеното производство на ток, отбеляза той. „Лицензията ще бъде променена, когато АЕЦ "Козлодуй" представи анализ на резултатите от извършените изпитания, ние ги одобрим и тогава би могло да се работи на повишена мощност.

Това може да стане още в рамките на тази кампания или от следващата. Би могъл да произвежда повече от 1000 мегавата. Това е 4 процента от проектната топлинна мощност. Изразено в електрическа мощност, средно годишно, примерно, 50 мегаватчаса ще може да произвежда повече“, обясни Станимиров. Очаква се до дни 6-и блок на АЕЦ Козлодуй да бъде включен към електроенергийната система на страната.

Пловдивските тракийци ще гласуват с № 5 за Георги Гергов и неговия екип

http://www.cross.bg/gergov-georgi-trakiiitzi-1485147.html

/КРОСС/ С изпълнение на своя химн„Ясен месец" в съпровод на гайда пловдивските тракийци от дружеството „Войвода Руси Славов" посрещнаха кандидата за кмет Георги Гергов и кандидата за районен кмет на Южен Красимир Трифонов. Двамата са отдавна ангажирани с каузата на бежанците от Беломорска Тракия и днес заявиха, че ще я принесат в местното самоуправление. „Срамуваме се, че не ви посрещаме в Дома, построен от нашите родители - Тракийския просветен дом, но разчитаме тази несправедливост да бъде поправена скоро" - споделиха тракийци. Те запознаха социалистите със съдебното дело, което водят за собствеността на емблематичната сграда на бул. Никола Вапцаров, и бяха окуражени да се борят за правото си на владение. Георги Гергов представи програмата си за управление на Пловдив. Той получи пълната подкрепа на тракийци за намерението си да промени града в икономически, административен и социален аспект. Лидерът на социалистите под тепетата очерта реалното състояние на община Пловдив - огромни заеми, подложен на натиск бизнес, схеми и лобизъм в полза на няколко фирми. „Пропуснатите възможности по европейски програми са над половин милион, в мандата на Тотев са усвоени само 51 млн.лв, като 36 млн. лв са от предишния мандат" - цитира статистиката кандидатът за кмет с №5. Експертът по европейски проекти Красимир Трифонов обясни, че причината за проспаните възможности е ниското ниво на административен капаците

„Уикилийкс” публикува имейли на директора на ЦРУ

http://frognews.bg/news_100432/Uikiliiks-publikuva-imeili-na-direktora-na-TSRU/

„Уикилийкс” публикува лични имейли на директора на ЦРУ Джон Бренан. По-рано хакер съобщи във вестник "Ню Йорк пост", че е пробил електронната му поща, както и тази на министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън.

Гяуров и Хаджигенов: Проблемът не са бежанците или мигрантите. Проблемът е в нашето МВР

http://www.cross.bg/gyayrov-evropa-advokat-1485148.html

/КРОСС/ МВР не успява да опази границата ни, смятат бившият шеф на Националното разузнаване Димо Гяуров и адвокат Хаджитенов. В студиото на ТВ7 двамата коментираха усложнената ситуация заради мигрантите, които преминават през нашата страна, и реакциите на кризата в Европа. Според тях обаче не бежанците са проблемът, а насаждането на страхове у хората. Именно в този контекст Димо Гяуров коментира бунтът в Радомир, където  хората протестират срещу настаняването на бежанци в бившите казарми в града. "Не искаме чужденци. Това са най-старите казарми на Балканите. Сега всичко ще се разруши и ще ни превърнат в гореща точка", заявиха протестиращите. "Въобще не е ставала дума за настаняването на бежанци. Блъскат се опасни сгради, които се саморарзушават", поясниха от общината. Според Димо Гяуров това е предизборна акция. Някой се опитва да събори кмета, каза той. С мнението му се съгласи и адвокат Николай Хаджитенов. Съгласен съм, че това е политическо и предизборно мероприятие, потвърди той. Но това пък е повод да се замислим какво се случва и какво може да се случи в България. Нищо чудно някой да си позволи да създава подобно напрежение, взимайки повод от това,у че през страната ни минават определени хора, да напомпва страховете, допълни Гяуров. Проблемът не са самите бежанци. Съвсем целенасочено някой си играе със страховете на хората, отбеляза адвокат Хаджигенов

Заплаха от вируси! Взимайте мерки!

http://www.bnews.bg/article-142826

Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в страната.

Тони Николов (част I): Макгахан, Шпенглер и изпуснатите възможности

http://offnews.bg/news/n_1/n_577415.html

Журналистът, философ, преводач и главен редактор на портал "Култура" Тони Николов в беседа с Ивайло Цветков. Да започнем от Борисов, откъде другаде (смях). Какво мислиш за неоживковската му политика на поредно снишаване и избягване на отговорността? Хем да се опитаме да залъжем нашите “братя” руснаци (начело с „най-добрия дипломат” Лавров), докато, забелвайки очи, казваме, че, нали се сещате, “американците, Брюксел, знаете как е”. Според мен това е поредното изпитание на демокрацията, но в по-общ смисъл. Случаят на Борисов като феномен е – макар една част от българското общество, по-образованата, никога да не се е солидаризирала с него – типичен опит за „яхването на вълната”. Борисов започва не просто да следва историята, а едва ли не да твори история. Не е ли по-добре Борисов да бъде далеч по-пестелив в изказа, да не кажа да млъкне? Така може и да разсее впечатлението, че попадна и фигурира в политиката като, как да се изразим, най-простото решение, изтикано напред от сложни обстоятелства. Може би да, но не е реалистично. Аз винаги съм го оприличавал на Стамболийски. Той също е останал в историята, при всичките му битови особености като “народен държавник” – както са го наричали, - с някои неща в българската история, които не могат да му бъдат оспорени. Например, че си мисли уж за „трето съсловие”, но се опитва да го обедини с „четвъртото”? Да (смях), но въпросът в случая не е „народовластието”, този нашенски принос към демокрацията, а Борисов. Като нация сме изправени пред особена ситуация: Борисов е атакуван от руски медии и руски политици не в лично качество, а във функцията си на премиер - не говори нещата, които Русия очаква от него и от „признателните до гроб българи”, тоест не нещата, които „трябва”. И очевидно Лавров, сиреч руската дипломация, е силно изнервена. Такава е ситуацията на България: когато си малка страна, не можеш да правиш голяма политика, винаги ще има силен външен натиск; правиш една разумна, прагматична, малка политика. Политика на възможното, да я наречем. И някак си “кантова”, несъзнателно. Точно така - по същия начин, по който Кант, в отговор на въпроса “що е Просвещение?”, призовава човека да излезе от „виновното си малцинство”. Ние по-скоро влизаме в това си виновно малцинство с идеята, че тази политика ще бъде такава. Големите илюзии и националните проекти са се разсеяли поне на три пъти: един път като противопоставяне на духовно близката голяма „зла империя” (византийската); втори път след като излизаме с война от иноверската „зла империя” (османската), но пък идва Берлинският конгрес; и трети път след опит да се конституираме едва ли не като голямата сила на Балканите, което също не става (не без помощта на други „зли империи” - Австро-Унгария и Германия). Да не говорим за травматичната „съветска скоба”, която без малко не ни направи 16-та република на СССР. Ето защо сега идеята за разумната политика на малката страна излиза на преден план. Тя не може да си позволи, разбира се, да каже някои неща на двете големи съседни държави и бивши империи, които може би иска да каже - трябва да поддържа едно приличие, но да е наясно от какво е част и към какво винаги трябва да бъде приобщена. Не е лесно да си Европа в периферията – потопена, но не и погълната от Изтока. Днес като че не е възможен Стефан Стамболов – който крайно реалистично настоява, че българската политика трябва да бъде съобразена с позицията на Турция. И то едва 20-ина години след робството. Това е добър пример. Стамболов дори е твърдял, че това е истинското отстояване на българските национални интереси, включително и на общностите навън - и че то гарантира националната ни независимост спрямо Русия. Защото Турция знае какво е загубила, докато Русия още не е разбрала. Между другото, Стамболов е преводачът на книгата на Макгахан за кланетата и за турските ужаси. Ти пръв цитира Макгахан покрай онази ДПС-глупост с Райна Княгиня. Защото става дума за книгите, за които сме чували, ала сме ги забравили напълно. А те трябва да се четат. Но по-интересно е отношението ни към съветската империя – нали ние уж сме били най-разумната й периферия. Днес добри икономически историци категорично доказват с документи, че всичко това – соцът - е било 5 милиарда долара на година субсидия. Цената на “сателизирането”. Да, изградихме непомерна снага от индустрии, без да разполагаме със съответните суровини, просто за да се тупаме в гърдите, че ги имаме. Те са съществували само благодарение на някакво паразитиране и то при Брежневото “маразматиране”, когато той вече е бил склонен да подписва всякакви договори. Само товарителници са се сменяли на границата: влизат вагоните на едната българска граница, сменят се товарителниците на другата граница и суровините се продават. Цената е 5 милиарда долара: ти градиш тежка индустрия, стоманодобив, а освен това си голям износител на петролни продукти. Нима това е реалистично? Съответно ти градиш някакъв научен потенциал от инженер-химици, от технолози, от спортисти – ти си третата сила на Олимпийските игри в Москва’80. И при смяната на режима имаш десетки хиляди професионални спортисти, след което какво може да се случи? Да бъдат канализирани в една нова, “мускулна” икономика. И по-точно, улична. Все още всички “гребем” последиците от това. По-големият въпрос е защо крахът на комунизма не се припознава като трета национална катастрофа. Или поне като 2,5 катастрофа (смях) Тя може би е 3,5 даже, защото българското общество преди това проиграва възможностите си за индустриална и постиндустриална революция – ние ги прескачаме. Все още не можем да намерим своето достойно, значимо – макар и не голямо – място в съвременния свят. И това ни струваше exodus-а, тоест „Изхода”, на милион и половина доста кадърни български граждани. Добре, но какво виждаш в близък план? Виждам много трудно съвземане, с много бавни темпове. Ние, за съжаление, влизахме от криза в криза след демократичните процеси. В последния и най-труден четвърт век виждам едно много трудно „влизане” в отказа от реформи на 90-те, много болезнено закъсняване, което доведе част от този изход навън. За съжаление, съчетано с югославската криза, с разпада на Югославия. Закъснението от седем години имаш предвид? 1990-1997? Понякога дори тригодишно – в рамките на 1991-94, когато нещата можеха да изглеждат по съвсем друг начин. Поне в централно-европейския мащаб беше така. След което влязохме в структурната криза на капитализма. Тоест не успяхме да си поемем дъх, както други можаха, те имаха по-спокоен пристан, по-интелигентно използвано време. А сега светът вече е на ръба на едни други войни. Оттук насетне като че ли попадаме в една „глобална война”, такова е усещането ми. Но забележи – във вид на множество малки войни, не е задължително това да е някаква световна война. Ще има множество локални войни (особено в Близкия изток), които ще са перманентни. И тези конфликти непрекъснато ще изтощават глобализирания свят. Просто ще свикнем да живеем с тях. Те няма да бъдат разрешени. Можем ли да оприличим нашата съдба на човек, който тича по перона, влакът е отлепил, но това е едно перманентно състояние – тичаш по перона и никога не стигаш до онази дръжка на входа? Или дори, което е още по-обезпокоителното – влакът е отлепил, но след това е забавил ход, а ти пак тичаш след него, но не можеш да се качиш. В момента влакът на съвременната история е като брежневски влак – хем тръгва, хем не. Преди 1989-1990 г. имаше ясен хоризонт и ясно противопоставяне в света. Самият свят днес е в някакво голямо изчакване, тоест има един голям престой на влака на историята, който не знае накъде да поеме. Не е преместена стрелката на коловозите - по ред причини. А ние наистина, както справедливо напомняш, в това време тичаме малко така, на място. Дали това все пак не е и някак културна криза, предизвикана от политико-икономическата – криза изобщо на Zeitgeist-а? Ако щеш и в изкуството - кое е следващото след пост-пост-модернизма? Дори и нямаме термин все още, за да се ориентираме. Не можем да го назовем не само в изкуството – “следващото” просто го няма. Има по-скоро някакво непрекъснато рекомпозиране, регрупиране и претопляне на познати идеи от миналото. Налице е едно глобално изчакване в съвременния свят, който и като икономика, и като политика още не може да намери новите си позиции. Той вероятно ще вземе нещо от старите си източници на сила, ще се откаже от глобалната си спекулативност, ще мине към друг тип производства. Включително и заради запазването на околната среда. Доста неща ще бъдат премислени. Но много трудно може да се даде ясна политическа рамка. Тя е много сложна, защото едни сили още не са слезли от пиедестала, а други не са се качили. Всичко това, тези мащабни изчаквания, не е проблем само на България. Проблемът на Европа е, че тя е едно традиционно общество, което има какво да губи, и тя много бавно търси своето място в света. По ред причини – поради застаряването си, поради това, че тя държи на един много добър, прекрасен, но скъпоструващ социален модел. Т.е. различните стратификационни слоеве са се раздалечили още повече? И днешната Европа на средната класа всъщност се бунтува срещу “мигрантска Европа”, въпреки официалните изявления? Или пък срещу Европа на късната възраст. Европа на късната възраст срещу Европа на по-младите, които идват, или част от младите от Европа, които си отиват, за да дойдат други млади. Горе-долу се преповтарят нещата, със 100-годишно закъснение. Особено ако препрочетем “Залезът на Запада” на Шпенглер. Шпенглер е непоправим оптимист - той сякаш казва, “просто изчакайте малко и всичко ще се оправи”. Да, но има и друг момент – че ще се появят нови сили. Те не са се наредили точно така, както той е мислил, но така или иначе и на него му е било много мъчно, че катедралите остават декор, готическа Европа ще бъде зацапана, голямата романтична поезия ще бъде непонятна, няма да бъде четена, голямата антична традиция също ще бъде пренебрегната. И там е неговата дистопична, мъдра болка – че ще дойде момент, в който Европа няма да доминира културно и всякак. Хайде да кажем така: ние преиграваме Шпенглер 100 години по-късно, само че истерично. Шпенглер е много спокоен, той знае, че самата морфология на културите е закономерна смяна на парадигмата. Така се е случило и през 1914-15 г, когато той е мислил книгата си – тя излиза чак след войната, през 1918 г. 100 години по-късно ние се опасяваме от почти същото - само че с истерията, с която в момента говорим: “ама ще си отиде един свят, катедралите стават декори, тази култура, европейската култура на големите книги, на големите мислители, на голямата литература, я няма, ще дойдат някакви други хора”. Поредните варвари, макар и масово-икономически в случая. Ние сякаш най-добре го знаем – поради опита и придобития балкански кинизъм – и то без да имаме български Антистен. Блестящо казано. Но има и друг въпрос – научили ли сме нещо от Шпенглер? Ами ние, източно-европейците, също бяхме поредните варвари след 1989 г. Ние трябваше да се появим и се появихме - от нашия си свят, и особено от света на бивша Югославия. А Европа, както виждаме, не е свършила по никакъв начин и в крайна сметка е една общност, която е 500-600 милиона, 700 дори с тези, които са извън ЕС. Тя спокойно може да абсорбира поне 5-10 милиона „други”. Досега е било така. Добре, но въпросът е, ако това бъде сведено до някакво надвиснало катартично нещо, дали то не минава през война? Това пречистване, ако довършим паралела със Шпенглер? Войните винаги ги има - те не са декор, за разлика от катедралите (поне в разбирането на атеистите и туристите). Все пак не сме театър на бойни действия. Но тези хора пристигат. Те пристигат включително и поради собствената ни некадърност и недомислие. Нещата можеха да се развият и по друг начин – особено в Съвета за сигурност, когато Русия винаги гласуваше с „не” на резолюциите за Сирия, Китай се въздържаше или я поддържаше, а пък Европа и САЩ (двата Запада) не можеха да намерят решение. Резултатът е този, който виждаме. В крайна сметка става дума и за умението да живееш, включително с ислямски съсед. Бивша Югославия беше култура на съвместността – Сараево бе град-образец тъкмо на такъв вид съжителство. Днес е друго – имаме в Европа град като Ротердам, в който чужденците са мнозинство, автохтонните са малцинство, а кметът е мюсюлманин от Мароко, който говори прекрасен холандски и твърди, че имигрантите, които не приемат западните ценности, трябва да си вървят, откъдето са дошли (смях). Освен ако не питаш феновете на футболния клуб “Файеноорд” (у нас по-известен като “Фейенорд”). Те отдавна са жертва на полунацистка контракултура – тъкмо защото от десетилетия са изложени на бясна имиграция в техния пристанищен град. Така е, но нали нещо трябва да се променя в този свят? Иначе опасенията са разбираеми. Лешек Колаковски, големият полски либерален философ, пише, че все пак, каквито и да са правата на човека, ако изведнъж голяма част от китайците решат да се заселят в Швейцария (примерно), това все пак е възможно до определена граница - просто защото не може всички китайци да станат швейцарци. Да направим културен трик, за да изведем аргумент a fortiori: ако китайците не могат да бъдат швейцарци, как европейците могат да бъдат изначално месопотамци (т.е. митът за Едем)? (смях) Е, ясно: защо да не възприемем цялата по-сетнешна история като желание на всички да се върнат отново в началната точка, в селенията на Едема, между реките Тигър и Ефрат? Където пък по някакво стечение на обстоятелствата са бликнали не кладенците на изобилието, а петролът на света. Това е оазисът (в съчетание със Светите земи), който определя човешката история. Между другото, в едно съчинение на американския прагматик Уилям Джеймс прочетох следния експеримент, мисля, че от 1905 г.: той е член на Американското общество по психология, което решава да хипнотизира някакъв човек и да го попита кой е източникът на битието, какво е битието. Намират подходящ субект, който лесно се поддава на хипноза, хипнотизират го и той написва пред тях следната фраза: “Битието мирише на петрол” (смях). Замислих се дали това няма някаква връзка с Междуречието и изконното желание да се парашутираш обратно в лоното на човешката цивилизация. Да не би Адам и Ева да са били в досег с петрола? Не знам, но висящите градини на Семирамида със сигурност са били асфалтирани. Тихо, да не чуе Борисов. Не че знае за Седемте чудеса, но за всеки случай. (смях) Да кажем така: това е част от ресурсното ни позициониране в историята, но, както виждаме, нещата търпят странен обрат. Не те ли притеснява или дори може би плаши крайната, хм, непосредственост на премиера, да не кажа нещо по-силно? Сещам се веднага за бившия френски президент Никола Саркози. Той шокира, когато призна, че музиката за него се свежда до „вариете”, яденето е пица пред телевизора, а книги в Елисейския дворец няма - и по-точно никога не е имало в неговия личен кабинет. Така че ако ние в България много внимателно и винаги се връщаме към Винету и Оцеола (смях), това надали е конструктивен проблем. Напротив. Примерът със Саркози е блестящ, но има съвсем друг смисъл във все още “четяща” страна като Франция. При нас наистина се свежда до “Хобъл Франк” на четенето, който позира като герой. При тях това е по-скоро структурен проблем. Има го и възходът на Марин льо Пен. Ние с теб се смеем над невежеството, но то вече изгради устойчив модел. И не виждаш нищо есхатологично в това? Ами не - защото след това във Франция се появи Франсоа Оланд, който може би е прочел малко повече книги, въпреки че не сме чували какви са. Но безработицата се увеличи, а страната изгуби много от политическото си влияние. Франция е европейската държава, която има силна външна политика - тя е някак си по-различна и винаги е била посредник между Европа и САЩ, между „единия” и “другия” Запад, посредник към Русия включително, плюс особена панарабска политика. Това го няма в момента. В сирийската криза за мен едно от най-притесняващите неща беше, че тя се случи и благодарение на факта, че Франция нямаше ефикасна външна политика в този момент. Въпреки че има исторически траен интерес там? Особено в определена част от северозападна Сирия? И въобще в Леванта? Има невероятна политическа експертиза, има и немалко франкофони на място – и в Ливан, и в Сирия, – ти си напълно прав. Тази геополитическа липса е много показателна. На какво се дължи? На малодушие. Оландската “соц-внимателност”? Или? Имаме ходене след събитията. Нещо, което Дьо Гол никога не би допуснал. Връщаме се пак към това: да се опитваш да правиш историята, не просто да я следваш. За съжаление го имаме и у нас по не най-лицеприятния начин. Тъкмо това казвам винаги – трябва ни умен, консервативен голизъм. Но това да го оставим за следващия път. Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Масови гробове на бойци на "Ислямска държава" са открити край иракския град Байджи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2633981_masovi_grobove_na_boici_na_isliamska_durjava_sa/?ref=rss


Стотици тела на бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) са били открити в масови гробове в иракския град Байджи, предаде "Франс прес", като се позова на силите за сигурност. За момента не е ясно кога са били погребани труповете и как са били идентифицирани като джихадисти.

Бойци от шиитски милиции, свързани с Иран, воюващи на страната на Ирак, са открили 19 масови гроба, в които е имало 365 тела. Районът на Байджи, където се намира най-голямата в страната рафинерия, е арена на интензивни сражения от 16 месеца. Ключови сектори в района преминаха от едни ръце в други на няколко пъти през този период.

Голямата офанзива, започната от иракските сили преди 10 дни, обаче изглежда постига успех. Те превзеха по-голямата част от рафинерията, въпреки че в обекта остават малки гнезда на съпротива.

Министерството на отбраната на САЩ смята, че иракската армия и милиции, които се сражават срещу ИД, са постигнали сериозен прогрес. Пентагонът обаче смята, че те напредват бавно към Рамади, контролираната от джихадистката групировка столица на западната провинция Анбар, предаде още "Франс прес", като се позова на неговия говорител полковник Стив Уорън.
 

Марк Карни: Членството в ЕС е благотворно за икономиката на Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mark-karni-chlenstvoto-v-es-e-blagotvorno-za-ikonomikata-na-velikobritaniia-204583/

Свободният трудов пазар може да стимулира растежа и да попълни недостига на квалифицирани специалисти, заяви гуверньорът на BoE

Започна активност на респираторните вируси

http://pik.bg/започна-активност-на-респираторните-вируси-news421646.html

Започна активност на респираторните вируси

„Положението за момента е нормално за сезона. Няма до момента положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, съобщи в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в страната. Те постепенно ще започнат да нарастват и най - вероятно към края на януари ще достигнат епидемични стойности, но това няма да е едновременно в цялата страна, а на отделни места”, каза още той. Д-р Кунчев коментира противогрипните ваксини. По думите му, у нас се работи с два - три вида. Той отрече появилата се информация, че децата трябва да се ваксинират по два пъти.

„Респираторните вируси водят до хрема, запушен нос и до лека неразположеност. Характерното за тях е, че за 2-3 дни отшумяват и много рядко се налага да останете вкъщи”, съобщи още той. Експертът разясни кога е заразен един болен. По думите му, зарази се носят от един човек в първите часове преди да се появят симптомите и продължават през първите дни, когато се киха и се кашля.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-ministur-depytat-1485146.html

/КРОСС/Борислав Костурков, медиен пр експерт Доц. Ботьо Захаринов, преподавател в НБУ, бивш зам.- министър на екологията Красимир Костов, оператор Проф. Петър Луканов, балетен хореограф и педагог Константин Пенчев, бивш депутат и омбудсман Сабрие Сапунджиева, юрист, зам.-министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски Петър Жотев, икономист, вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Иван Костов, бивш депутат    

Жълт код е обявен в 5 области на страната

http://frognews.bg/news_100430/Jalt-kod-e-obiaven-v-5-oblasti-na-stranata/

Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска.

НОИ олекна с 3,4 млн. лева за трудови злополуки

http://www.moreto.net/novini.php?n=304487

3,4 млн. лв. е изплатил Националният осигурителен институт (НОИ) на служители, пострадали на работното си място, през първото полугодие на 2015 г. „В сравнение със същия период на миналата година разходите по това перо са се увеличили с 429 263 лв.

На кого какъв бакшиш да оставяме

http://curious.actualno.com/Na-kogo-kakyv-bakshish-da-ostavjame-news_502958.html

В някои държави има специфични правила по отношение на бакшишите. В повечето обаче са в сила универсални норми. Вижте този кратък наръчник за подходящата сума, с която да възнаграждавате хората, извършващи услуги: Сервитьор. Бакшиш: 17-20 % от сметката. Дори да не сте доволни от обслужването, редно е да оставите поне 15% бакшиш Служител на паркинг. Бакшиш: 1 - 5 лева. Ако са двама служители - единият откарва, а другият връща колата ви, дайте по нещо и на двамата. Доставчик на храна. Бакшиш:

Откриха участък от Западната дъга на София

http://society.actualno.com/Otkriha-uchastyk-ot-Zapadnata-dyga-na-Sofija-news_502964.html

Западната дъга на Софийски околовръстен път е най-невралгичната точка на столицата по отношение на трафика. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по време на церемонията по стартиране на строителството на Участък 2 от Западната дъга на Софийски околовръстен път, предаде "Фокус". "В продължение на години всички, които преминават по това трасе, са изпитвали големи неудобства. Срокът на строителството е 10 месеца, който е наистина къс. С

Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

http://cosmos.actualno.com/Hulouinskijat-asteroid-moje-da-e-myrtva-kometa-news_502954.html

Астероидът 2015 TB145, който в навечерието на Хелоуин ще се сближи до Земята на разстояние, съпоставимо с дистанцията до Луната, почти няма да бъде забележим за окото на наблюдателя, но отлично ще се вижда за радарите на НАСА, съобщава пресслужбата на космическата агенция. "Траекторията на 2015 TB145 ни е добре известна и нищо не заплашва Земята. Когато астероидът се сближи с планетата, той ще премине на разстояние 480 000 километра от нея, което е 1,3 дистанции от Земята до Луната. Това е дост

Рейтингът на Путин достигна рекордните 90%

http://asia.actualno.com/Rejtingyt-na-Putin-dostigna-rekordnite-90-news_502966.html

Рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна исторически максимум от 90%, показва изследване на центъра за проучване на общественото мнение VTsIOM, предаде БГНЕС. Рейтингът на одобрение към политиката на Путин достигна 89,9%, което надминава предишния рекорд от юни 2015 г. , когато одобрението към президента беше 89,1%. Според анализаторите високата оценка за действията на Путин се дължи на политиката му в Сирия и по-точно руските въздушни удари по позиции на терористите. Социо

Москов изригна: Долна и мръснишка кампания се води срещу ваксините, прокуратурата да разследва

http://healthy.actualno.com/Moskov-izrigna-Dolna-i-mrysnishka-kampanija-se-vodi-sreshtu-vaksinite-prokuraturata-da-razsledva-news_502967.html

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг, заради появилите се съмнения в качеството на доставената ваксина от Турция, съобщи БГНЕС. „Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майк

ЕНП: Страните, които не защитават границите на ЕС, трябва да бъдат наказвани

http://europe.actualno.com/ENP-Stranite-koito-ne-zashtitavat-granicite-na-ES-trjabva-da-bydat-nakazvani-news_502970.html

Европейската народна партия (ЕНП) на своя конгрес, провел се в Мадрид, призова страните-членки на ЕС да засилят защитата на своите външни граници и да въвеждат ограничителни процедури към тези страни, които не изпълняват своите задължения по защитата им, предаде РИА Новости. „ЕС трябва да усили контрола върху външните си граници в Средиземно и Егейско море, както и на Балканите, за да предотврати незаконното преминаване. Страните-членки на ЕС трябва да предприемат срочни мерки за защита н

„Уикилийкс” публикува имейли на директора на ЦРУ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064042

Личната електронна поща на шефа на ЦРУ Джон Бренан бе хакната.
Личната електронна поща на шефа на ЦРУ Джон Бренан бе хакната. "Уикилийкс” публикуваха имейли на директора на службите и обещаха, че това е само първата серия от много бъдещи публикации с негова кореспонденция, съобщава theguardian.com. По-рано хакер съобщи във вестник "Ню Йорк пост", че е пробил електронната му поща,

„Уикилийкс” публикува имейли на директора на ЦРУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064057

Личната електронна поща на шефа на ЦРУ Джон Бренан бе хакната. "Уикилийкс” публикуваха имейли на директора на службите и обещаха, че това е само първата серия от много бъдещи публикации с негова кореспонденция, съобщава theguardian.com.
По-рано хакер съобщи във вестник "Ню Йорк пост", че е пробил електронната му поща,
Личната електронна поща на шефа на ЦРУ Джон Бренан бе хакната. "Уикилийкс” публикуваха имейли на директора на службите и обещаха, че това е само първата серия от много бъдещи публикации с негова кореспонденция, съобщава theguardian.com. По-рано хакер съобщи във вестник "Ню Йорк пост", че е пробил електронната му поща,

Reuters се включи в информационната война срещу Русия

http://www.cross.bg/medii-ministerstvo-ryskoto-1485130.html

/КРОСС/ Агенция Reuters съобщи за загинали руснаци в резултат на въздушен удар в Сирия, като не предостави никакви доказателства и без да поиска потвърждение на тази информация във външното министерство на Русия. Това, по думите на официалния представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, е част от информационната война. Това, според нея, е направено нарочно, тъй като, ако е било извършено допитване,  информацията за загиналите руснаци би била проверена и опровергана. „На това се основават информационните атаки: ние нямаме време, трябва да дадем това, – поясни Захарова. – Те (журналистите) знаят, че ние ще отнемем време, ще проверим, ще представим позицията си и тогава тази информационна конструкция ще рухне, и няма да има какво да се напише“, каза тя. Трябва да отбележим, че Reuters съобщи за гибелта на трима руснаци в Латакия, позовавайки се на „високопоставен правителствен източник“. Припомняме, че руското министерство на отбраната и посолството на РФ в Дамаск опровергаха тази информация. Мария Захарова подчерта, че западните медии са поели по пътя на агресивна атака във връзка с операцията на РФ в Сирия. „Най-важното е да се нападне. Най-важното е да се каже нещо, да се хвърли обвинение“, добави тя, говорейки за методите на западните медии

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-zala-provede-1485145.html

/КРОСС/*** Благоевград.От президентът Росен Плевнелиев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участват в церемонията по откриване на Лот 2 на АМ „Струма", Дупница - Благоевград при пътен възел „Благоевград". ***София.От 9.30 ч. министърът на образованието и науката и ръководител на Управляващия орган проф. Тодор Танев ще открие третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" в зала „Европа" на Парк Хотел Москва в София. ***София.От 10 ч. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще участват в церемонията по стартиране на строителството на Участък 2 от Западната дъга на Софийски околовръстен път. Церемонията по първа копка ще се състои в началото на Участък 2 преди жп надлеза. ***София.От 11 ч. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще участват ще участва в церемонията по пускането на движението по Участък 1 от Западна дъга на Софийски околовръстен път на пътен възел „Сливница". ***София.От 12 ч

Валентин Радев: България охранява много добре границата си

http://pik.bg/валентин-радев-българия-охранява-много-добре-границата-си-news421642.html

Валентин Радев: България охранява много добре границата си

Случаят в Средец е един нещастен инцидент. Това каза пред камерите на БНТ Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш заместник-министър на отбраната. България охранява много добре границата си.

Това го казват и самите мигранти и се насочват към Гърция. През Гърция са преминали над 500 хиляди мигранти. В България не можем да говорим за такива цифри. Другата причина е много добрите отношения с Турция. Помните, че дори валията на Одрин дойде да ни успокоява. Стрелбата в Средец е нещастен инцидент, повтори Радев.

Той коментира и темата за изтребителите МИГ-29. Аз съм на мнение, че министър Николай Ненчев трябва да се откаже от всякакво отремонтиране на двигателите на МИГ-29. Той трябва да се насочи към закупуването на нови многоцелеви изтребители. Министърът е получил мандат за такова нещо от парламента и правителството, завърши Радев.

Москва се готви за преговори по Сирия

http://www.cross.bg/siriya-obsudi-peskov-1485131.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азис ал-Сауд ситуацията в Сирия. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Руският държавен глава информира монарха за резултатите от състоялата се по-рано визита в РФ на президента на Сирия Башар Асад“, цитира думите на Песков РИА Новости. По-рано прессекретарят на руския президент съобщи, че Путин е информирал Ердоган за срещата си с Асад в контекста на обсъждането на ситуацията в Сирия, предаде „Интерфакс“. На свой ред руският външен министър Сергей Лавров обсъди по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери резултатите от визитата на Асад в Москва. Както е известно, Кери възнамерява да обсъди с Лавров пътищата за разрешаване на сирийската криза на 23 октомври във Виена. Към преговарящите ще се присъединят Турция и Саудитска Арабия.

Таксиметров шофьор, с присъда за убийство, е нападнал полицай в София тази нощ (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2633975_taksimetrov_shofyor_s_prisuda_za_ubiistvo_e_napadnal/?ref=rss


Таксиметров шофьор, който се оказал криминално проявен, с присъда за убийство, е нападнал полицай пред сградата на Народното събрание в София късно вечерта в сряда, съобщи МВР. Полицаят направил забележка на водача, защото бил спрял на пешеходна пътека. При втората подкана да премести колата, таксиметровият шофьор излязъл от колата и ударил униформеният служител в гърдите.

На мястото на инцидента са пристигнали три патрулни коли, екип на ДАИ и линейка. Полицаят е бил откаран за...

Жълт код за интензивни валежи в 5 области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064024

Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очаква сумарните количества на валежите за денонощието да достигнат между 20 и 30 л/кв. м.
Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очаква сумарните количества на валежите за денонощието да достигнат между 20 и 30 л/кв. м.

Жълт код за интензивни валежи в 5 области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064035

Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очаква сумарните количества на валежите за денонощието да достигнат между 20 и 30 л/кв. м.
Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очаква сумарните количества на валежите за денонощието да достигнат между 20 и 30 л/кв. м.

Таксиметров шофьор е нападнал полицай в София тази нощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2633975_taksimetrov_shofyor_e_napadnal_policai_v_sofiia_tazi/?ref=rss


Таксиметров шофьор е нападнал полицай пред сградата на Народното събрание в София късно вечерта в сряда, съобщи Нова телевизия. Полицаят е направил няколко забележки на водача, защото бил спрял на забранено място, което ядосало шофьора и той се нахвърлил на служителя на реда.

На мястото на инцидента са пристигнали три патрулни коли, екип на ДАИ и линейка. Полицаят е бил откаран за лечение във Военна болница, а таксиметровият шофьор е задържан за 24 часа.

По неофициална информация, таксиметровият шофьор е излежал присъда за убийство. ДАИ проверява как му е издадено разрешително да кара такси.

Пред Нова телевизия шефът на автомобилната администрация Цветелин Цветанов заяви, че става дума за шофьор на "най-голямата таксиметрова компания в София".

За момента няма информация за състоянието на полицая. Очаква се МВР официално да коментира случая по-късно днес.

Георги Гергов, кандидат за кмет от БСП: Ще направя Пловдив подреден град

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063414

Златен дъжд от
столицата няма да дойде,
трябват работни места и
приходи за хората

Георги Гергов е роден на 12 декември 1956 г. в с. Нивянин, Врачанско. Завършил е агроинженерство във Висшия селскостопански институт в Пловдив (сега Аграрен университет). Доктор хонорис кауза е на същия вуз. Почетен консул на Руската федерация.
Златен дъжд от столицата няма да дойде, трябват работни места и приходи за хората Георги Гергов е роден на 12 декември 1956 г. в с. Нивянин, Врачанско. Завършил е агроинженерство във Висшия селскостопански институт в Пловдив (сега Аграрен университет). Доктор хонорис кауза е на същия вуз. Почетен консул на Руската федерация.

Bulgaria-Greece interconnector most important connection of future European Energy Union: Foreign Minister Mitov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259129_Bulgaria-Greece+interconnector+most+important+connection+of+future+European+Energy+Union%3A+Foreign+Minister+Mitov

Bulgarian Minister of Foreign Affairs Daniel Mitov is on an official visit to Greece on Wednesday, October 21, at the invitation of his Greek counterpart Nikos Kotzias.

After meeting both officials held a press conference, making statements.

“The interconnector between Greece and Bulgaria is the most important connection of the future European Energy Union,” said Minister Mitov, speaking at the event.

In his words, the main effect to be produced by building the interconnector between both countries is related to diversification of energy sources and mutual connectivity between energy systems.

““Diversification” and “mutual connectivity” are key words when speaking about the application of the future European Energy Union and Greece is a key partner in [energy] sources diversification,” Daniel Mitov noted.

He stated Bulgaria would rely greatly on the Southern Gas Corridor and future plans for building an LNG terminal in Greece.

“The future building of the Bulgaria-Greece interconnector will guarantee the deliveries of gas to Northern Europe through Bulgaria and Romania as well as to Western Europe through Serbia. Reverse flow connections will guarantee the flow of gas will move to Bulgaria from other sources, too,” Minister Mitov commented.

In his words, this will create real gas markets in the EU, where gas prices will go down.

“It will be thus guaranteed Europe or EU member states will not be 100% dependent on one gas source, as is the case with Bulgaria now,” Daniel Mitov added.

He was explicit the dialogue between the Bulgarian and Greek energy ministers was highly productive.

“We hope the technical issues will be very soon resolved and we will continue by inking the final agreement. We would like to know what the full capacity of the interconnector between Greece and Bulgaria will be as what is seen at present is a good beginning but more is needed as our region will be strategic for the transfer of natural resources in the future,” the Bulgarian Minister of Foreign Affairs remarked.

Greek counterpart Nikos Kotzias expressed his agreement with Mitov’s stance.

“I think the world is changing and energy sources are changing. The USA has the cheapest natural gas. There is a very large deposit in Egypt and Iraqi Kurdistan. The end of the embargo on Iran will also lead to gas deliveries from there. And it would be good for them to reach our countries. We would thus have security through competition. For this reason cooperation with Bulgaria is so important,” Kotzias noted.

Българите в Германия пламнали от дефектна пералня

http://www.bnews.bg/article-142825

По данни на полицията в сградата са били регистрирани 48 души, 30 от които българи.

Д-р Кунчев: Респираторните вируси се активизираха

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/d-r-kunchev-respiratornite-virusi-se-aktiviziraha-6044194

Към края на ноември се очаква да се активизират и грипните, но до момента няма положителни проби за грип

Bulgaria energy watchdog to rule on RES electricity prices on November 5

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259128_Bulgaria+energy+watchdog+to+rule+on+RES+electricity+prices+on+November+5

“We will make a final decision on the prices for electricity produced by renewable energy sources on November 5,” said Ivan Ivanov, Chairperson of the Energy and Water Regulatory Commission, speaking at a public sitting on Wednesday.

The sitting was organised over the setting of the preferential prices of electricity produced by renewable energy sources with combined cycle and indirect use of biomass.

The preferential prices are set under Regulation 1 from March 18, 2013 on the regulation of the price of electricity by accounting the type of the RES, technologies, installation capacity, the place and method of facilities installations, the investment expenses, and others.

Доклад на американски анализатори: Армията на САЩ отслабва, а противниците се усъвършенстват

http://www.cross.bg/amerikanskata-izvod-razhodite-1485136.html

/КРОСС/ Страни, които САЩ считат за свои противници, като Русия и Китай активно се развиват във военната област, докато американското оръжие остарява. Армията на САЩ рискува да загуби лидерските си позиции в света. До такъв извод стигнаха експерти след анализ на състоянието на американските въоръжени сили. Експертният доклад е подготвен от специалисти от Американския институт за предприемачество и вашингтонския център „Външнополитическа инициатива”, съобщи РИА Новости. Според анализаторите, САЩ са престанали да влагат средства в нови разработки. Сега Америка само съкращава разходите и състава на въоръжените сили. Например американските военни зад граница са намалели с 200 хиляди спрямо „студената война”. Над два пъти е намалял броят на корабите на ВМС: от 566 на 271. Авторите на доклада считат, че те не са достатъчни за поддържане на присъствие в Тихия океан, Персийския залив и Средиземно море. Значителни щети са понесли и ескадрилите на американската авиация. А и много самолети от ВВС на САЩ – В-52, А-10 и F-15 преминаха 20-годишния рубеж. „Технологичното превъзходство – традиционното конче на американската военна мощ слабее” – правят извод експертите. При това противниците на САЩ не седят без работа: те повишават качеството и числеността на своите армии, при това достатъчно оперативно. Глобалното лидерство на САЩ е под заплаха, са убедени анализаторите

Пореден трагичен инцидент на пътя! Варненец блъсна с бус 54-годишна пешеходка, тя почина

http://petel.bg/Poreden-tragichen-intsident-na-patya--Varnenets-blasna-s-bus-54-godishna-peshehodka--tya-pochina__131346

Снимка: Булфото 54-годишна жена е починала, след като е била блъсната от товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич....

Трагедия в Сливенско! Възрастен мъж застреля съпругата си и се самоуби

http://petel.bg/Tragediya-v-Slivensko--Vazrasten-mazh-zastrelya-saprugata-si-i-se-samoubi__131348

Снимка: Булфото Криминалисти на областната дирекция и полицията в Сливен са разкрили тежко криминално престъпление. Полицейските...

Рейтингът на Путин достигна исторически максимум - 90%

http://petel.bg/Reytingat-na-Putin-dostigna-istoricheski-maksimum---90-__131349

Снимка: Булфото Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава...

Идва първият грип!

http://petel.bg/Idva-parviyat-grip-__131328

Илюстрация: Булфото „До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви в студиото на Нова...

PM Borissov talks with Spanish counterpart Mariano Rajoy

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259127_PM+Borissov+talks+with+Spanish+counterpart+Mariano+Rajoy

PM Boyko Borissov discussed in Madrid with his Spanish counterpart Mariano Rajoy the refugee pressure along the EU’s southern border and the possible solutions of the crisis. Borissov assured that Bulgaria was guarded according to all Schengen criteria and that the government was coping with the situation. In his turn his Spanish colleague underlined that Europe needed a joint and strong solution for the problem. Mr. Borissov got his host acquainted with the political situation in Bulgaria and in the Balkans, as well as with his forthcoming participation in the Sunday meeting, held in Brussels, summoned by President of the EC Jean-Claude Juncker.

Таксиметров шофьор-рецидивист е задържан за нападение над полицай

http://www.mediapool.bg/taksimetrov-shofyor-retsidivist-e-zadarzhan-za-napadenie-nad-politsai-news240787.html

Таксиметрови шофьор-рецидивист нападна пътен полицай пред сградата на парламента в София в сряда вечерта, съобщиха от МВР. Той вече е задържан и срещу него е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда на униформен при изпълнение на службата му, допълниха впоследствие от Софийската районна прокуратура. Инцидентът е станал около 21.00 часа до кръстовището на ул. "Иван Шишман" и бул. "Цар Освободител", след като пострадалият полицай се приближил до таксито и направил забележка на шофьора, че е спрял неправилно върху маркировката. Първоначално водачът понечил да премести колата си, но след това изведнъж слязъл и нападнал униформения, нанасяйки му удар с ръка в областта на гърдите. На мястото веднага са пратени допълнителни екипи на МВР, които са задържали 46-годишния Борис Тасев. Повикани били екип на ДАИ и линейка, която откарала полицая във ВМА. При последвалата проверка на таксиметровия шофьор се оказало, че той нееднократно е осъждан за нанасяне на телесни повреди и дори е излежал присъда за убийство. Освен това не отговарял на изискванията да извършва таксиметрова дейност. "Проверката показа, че водачът няма удостоверение за психологическо изследване, не ни предостави пътна книжка, която се изисква по Наредба 34 и на самия касов апарат, на фискалния бон не е изписано неговото име като данъчно задължено лице. Това са трите нарушения, които са установени на мястото на проверката, за което му е съставен акт за административно нарушение. Предстои проверка във фирмата – превозвач. Резултатите ще излязат по-късно", коментира в четвъртък пред БНР шефът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Любопитен момент от историята е, че подобно на жертвата си, арестуваният Борис Тасев е бил служител на вътрешното министерство. До средата на 90-те години той е работил в столичното Първо РПУ, съобщи БНР. В момента агресивният таксиметров шофьор е задържан за 24 часа. Ако бъде признат за виновен от съда, Борис Тасев може да получи ефективно наказание – до 3 години зад решетките.

Осъден за убийство таксиметров шофьор нападна полицай пред парламента

http://www.mediapool.bg/osaden-za-ubiystvo-taksimetrov-shofyor-napadna-politsai-pred-parlamenta-news240787.html

Таксиметров шофьор нападна униформен полицай пред сградата на парламента в София, съобщи Нова телевизия в четвъртък. Инцидентът е станал около 22.00 часа в сряда, след като служителят на МВР направил забележка на водача, че е спрял неправилно върху маркировката на бул. „Цар Освободител“. Таксимтровият шофьор първо понечил да тръгне, след което обаче спрял, слязъл от колата и нанесъл удар в гърдите на униформения. На мястото е било извикано подкрепление, дошли са още линейка и екип на ДАИ. Полицаят е откаран във ВМА. След проверката на шофьора се окзало, че той е излежал присъда за убийство. В момента се проверява как е получил разрешително да кара такси.

Greek president receives Foreign Minister Daniel Mitov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259126_Greek+president+receives+Foreign+Minister+Daniel+Mitov

At an Athens-held meeting with Greek President Prokopis Pavlopoulos, Bulgaria’s Foreign Minister Daniel Mitov said the bilateral relations were “traditionally particularly good”. He also pointed at the options for expansion of the Sofia-Athens connections within this dynamic geopolitical situation, where both states should share common stances. As far as the refugee wave issue was concerned, the Greek president said he was sure that both Athens and Sofia had the same humane attitude towards people, fleeing a war. According to Pavlopoulos the two countries should cooperate in terms of diplomacy for the ceasing of the Syrian conflict. The Bulgarian first diplomat had also a meeting with his counterpart Nikos Kotzias and they both discussed the regional security and the bilateral energy projects.

2014 budget deficit twofold higher than expected

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259125_2014+budget+deficit+twofold+higher+than+expected

Data on the 2014 deficits and debts of the EU member-states, notified by the European Statistical System show that the budget deficit of Bulgaria, reported in advance by the financial ministry is not 2.8, but 5.8 percent of GDP. The difference is due mainly to the transfer of the Fund for Bank Deposits’ Guarantee from the sector of financial services to the State Management one. Being a part of the State Management sector, the fund paid the guaranteed deposits with the bankrupted Corporate Commercial Bank, thus changing significantly the budget deficit. Analyses of the Institute for Market Economy show that this year the government has a chance to keep the budget deficit within the 2 percent range.

Отбелязваме Европейския ден на донорството

http://www.moreto.net/novini.php?n=304482

България се включва в отбелязването на Европейския ден на донорството, който е на 22 октомври. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

КЕВР ще представи правилата за търговия с електроенергия на Българската енергийна борса

http://pik.bg/кевр-ще-представи-правилата-за-търговия-с-електроенергия-на-българската-енергийна-борса-news421637.html

КЕВР ще представи правилата за търговия с електроенергия на Българската енергийна борса

На днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да станат ясни правилата за търговия с електроенергия на Българската енергийна борса. Промените са необходими, за да бъде даден стартът на енергийната борса, която е в основата на либерализацията на енергийния пазар у нас. Председателят на КЕВР вече обясни, че Комисията е работила изключително интензивно, тъй като са били получени десетки предложения, някои от които противоречащи си, от различните енергийни дружества във връзка с промяната в правилата за търгуване на ел. енергия и стартирането на Българската електроенергийна борса. Иванов увери, че регулаторът се е постарал да намери най-добрите решения, за да бъде защитен общественият интерес.
По време на общественото изслушване ще бъдат чути всички заявители на предложения, след което КЕВР трябва да се произнесе за начина, по който в началото на декември трябва да започне да работи Българската електроенергийна борса. Общественото обсъждане по предложените правила трябва приключи на 3 ноември. Очаква се енергийната борса у нас да стартира на 8 декември, но все още не е уточнен моделът на освобождаването на енергийния пазар, тъй като се чака анализът и докладът на Световната банка. 

Промените са в три основни насоки, сред които осигуряване на предпоставки за поддържане на баланса между производство и потребление на електрическа енергия, както и гаранции за сигурно и надеждно функциониране на електроенергийната система. С въвеждането на ефективно работещ организиран борсов пазар на електрическа енергия ще се предоставя допълнителна възможност за участниците да търгуват въз основа на пазарни принципи, с цел повишаване на прозрачността и конкуренцията на пазара на електрическа енергия. Чрез определяне на търговските участници, които имат задължение да поемат разходите, произтичащи от наложени по ЗЕ “задължения към обществото”, се цели постигане на справедливо разпределение на тези разходи по прозрачен начин между крайните клиенти, присъединени към електроенергийната система, включително операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи.

Една от основните промени, е свързана с изготвянето на стандартизираните товарови профили на потребителите. Те ще бъдат изготвяни от операторите на електроразпределителните мрежи и ще бъдат одобрявани от енергийния регулатор. На базата на тези товарови профили ще се изчислява почасовото потребление на клиентите, тъй като на този етап повечето домакинства в страната разполагат с електромери, които отчитат само дневна и нощна тарифа, а не почасовото потребление.
Друга от важните промени е свързана с възможността за смяна на доставчика, която касае както бизнеса, така и битовите потребители.

Резултати, класиране и репортажи от мачовете в Шампионската лига в сряда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063996

Група А
”Пари Сен Жермен” – „Реал” (Мадрид) 0:0
”Малмьо” – „Шахтьор” 1:0
Голмайстор: Розенберг (17)

Временно класиране:


1.   
Група А ”Пари Сен Жермен” – „Реал” (Мадрид) 0:0 ”Малмьо” – „Шахтьор” 1:0 Голмайстор: Розенберг (17) Временно класиране: 1.    "Реал" (Мадрид)    2    1    0    6:0    7 2. "Пари Сен Жермен"    2 1 0 5:0 7 3. "Малмьо" 1 0 2 1:4 3 4. "Шахтьор" 0 0 3 0:8 0 Група В ”Волфсбург” - ПСВ "Айндховен" 2:0 Дост (46),

Border police intercepts 13 groups of illegal migrants

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259124_Border+police+intercepts+13+groups+of+illegal+migrants

Border police officers have stopped 13 groups of illegal migrants from entering Bulgarian territory in the past 24 hours. Some 265 migrants have returned to Turkey or Greece after Bulgarian border police prevented their entering the country illegally. In the capital Sofia the police has detained, in several different actions, 20 immigrants.

Арест за таксиметровия шофьор, бил полицай в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064021

Таксиметровият шофьор, който нападна полицай в центъра на София късно снощи, е задържан за 24 часа, научи Нова телевизия. След инцидента униформеният е настанен в болница.
Снощи точно пред сградата на Народното събрание полицаят няколко пъти направил забележка на шофьора, че е спрял на забранено място.
Таксиметровият шофьор, който нападна полицай в центъра на София късно снощи, е задържан за 24 часа, научи Нова телевизия. След инцидента униформеният е настанен в болница. Снощи точно пред сградата на Народното събрание полицаят няколко пъти направил забележка на шофьора, че е спрял на забранено място.

Сийярто: Трябва най-накрая да признаем, че проблемът с бежанците няма да се реши без Русия

http://www.cross.bg/rysiya-siiiyarto-pragmatichno-1485140.html

/КРОСС/ Унгарският външен министър Петер Сийярто призова към прагматично взаимодействие с Русия по повод миграционната криза в Европа, пише немското издание Die Welt, цитирано от РИА Новости. „Ние трябва най-накрая да признаем и да разберем, че без прагматично взаимодействие с Русия няма да се разминем. Без обединени усилия с Русия ние няма да можем да сложим край на конфликта в Сирия, няма да преодолеем кризата с бежанците“, заяви Сийярто, който в сряда се срещна със своя руски колега Сергей Лавров. Тази неделя лидерите на правителствата на страните-членки на ЕС ще проведат извънредна среща на високо равнище в Брюксел, на който ще обсъдят и приемат срочни мерки за преодоляване на бежанската криза.

Experts from Spain assess the state of petroglyphs in the Magura cave

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259123_Experts+from+Spain+assess+the+state+of+petroglyphs+in+the+Magura+cave

Spanish experts on prehistory and Palaeolithic art assess the state of rock drawings in the Magura by Belogradchik, northwestern Bulgaria. Among the experts are Jose Antonio Lasheras Corruchaga – director of the Altamira National Museum and Research Center in Spain and Pilar Fataz Monforte – deputy director of the Altamira center. The experts are to provide assistance in determining the state of the petroglyphs in the Magura cave as the site is nominated for inclusion in the List of World Cultural and Nature Heritage. A catalogue is to be worked out, containing detailed description and mapping of each of the drawings.

Русия и Иран са съгласували проекти за над $40 млрд.

http://svetoven.pogled.info/news/68630/Rusiya-i-Iran-sa-saglasuvali-proekti-za-nad-40-mlrd

/Поглед.инфо/ Русия и Иран са съгласували проекти за над $40 млрд., каза в сряда (21 октомври) руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от „Взгляд“.

Петокласниците на изпит по четивна грамотност днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_577412.html

Днес в цялата страна се провежда национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците от пети клас. Оценяването е заложено в Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година. Инструментариумът на изследването е разработен от Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование. В измерването ще участва представителна извадка от около 5600 ученици от цялата страна. Периодът на провеждане на тестването е в рамките на един учебен час. Обобщените резултати от оценяването ще бъдат представени до средата на месец ноември. Регионалните инспекторати по образованието и училищата ще имат възможност да разработят конкретни регионални и училищни политики за подобряване на постиженията на учениците, свързани с четивната грамотност.

Арест за таксиметровия шофьор, бил полицай в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064016

Таксиметровият шофьор, който нападна полицай в центъра на София късно снощи, е задържан за 24 часа, научи Нова телевизия. След инцидента униформеният е настанен в болница.
Снощи точно пред сградата на Народното събрание полицаят няколко пъти направил забележка на шофьора, че е спрял на забранено място.
Таксиметровият шофьор, който нападна полицай в центъра на София късно снощи, е задържан за 24 часа, научи Нова телевизия. След инцидента униформеният е настанен в болница. Снощи точно пред сградата на Народното събрание полицаят няколко пъти направил забележка на шофьора, че е спрял на забранено място.

"Като министър се сдобих с дебела кожа, опитът помага на "Московска" 33"

http://offnews.bg/news/n_1/n_577382.html

Г-н Трайков, бяхте министър на енергетиката, икономиката и туризма. Как оценявате тези три сфери на ниво столица и какво трябва да се промени според Вас, за да живеят по-добре столичани? Общинските съветници имат предимството, че могат да избират приоритетите си сред много по-широк кръг от теми. Специално за мен най-важно е София да е град, където лесно да се отглеждат здрави и спокойни деца. А това означава и работа за родителите им, и детски градини, и чист въздух, и безопасни и чисти паркове, и разумни транспортни решения. За да има пари за всичко е задължително общината да управлява добре активите си, което минава през прозрачност и контрол. Но ако искате отговор с по две думи – икономиката е в сравнително добра форма, туризмът е много под потенциала си, а енергетиката на местно ниво се свързва основно с проблемите на Топлофикация и трудното присъединяване към електроразпределителната мрежа.  Ще следите ли изкъсо работата на общинските дружества, на „Топлофикация“ , а и на ЧЕЗ? Парното и токът са болни теми за хората.  Убеден съм, че в общинските дружества има много възможности за подобряване на финансовите резултати. Занимавал съм се с оптимизиране на компании професионално, а и като министър с екипа си постигнах успехи в това отношение насред икономическата криза в доста държавни предприятия от системата на МИЕТ.  Но казусът с Топлофикация е сред възможно най-драстичните. Събираемостта на сметките е малко над 50% - положение, при което никоя фирма не би оцеляла, а задълженията са 800 млн лв и растат. Жалко е, че не беше инвестирано в инсталация, която да ополозотворява RDF-горивото от новооткрития завод за боклук, като по този начин цената на топлоенергията можеше да намалее с над 10% - честно казано ми е трудно да си обясня този пропуск на общината. Вместо това сега столичани ще трябва да плащаме по 25 млн лв годишно за транспортиране и изгаряне на брикетите в циментовите заводи из цялата страна. Основният проблем обаче е, че сметките не са директно свързани с количеството потребена енергия, а раздялата с Топлофикация е изключително трудна. Това създава усещане за принуда и несправедливост. Ако си поставим за основна цел оздравяване на дружеството, стъпките трябва да са сключване на договор с независим външен мениджмънт с висока репутация, който в срок от една година да повиши оперативната ефективност с поне 30% и събираемостта поне до 90% (основно чрез юридически действия и споразумения), както и незабавно начало на подготовката за изграждане на инсталация на RDF-гориво от завода за боклук и евентуално на нова когенерация (ако сметката излиза след оправдано затегнатите наскоро изисквания за изкупуване на енергията от когенерации). За двата проекта ще е необходим значителен финансов ресурс, който общината може да избере да гарантира или със собствените си активи и да запази пълен контрол, или под формата на някакво публично-частно партньорство и да остане с частичен контрол, но без да поема нови задължения. Ако обаче искаме да решим и моралния проблем между дружеството и клиентите като елиминираме недоверието и злоупотребите и свържем сметките директно с потреблението, сякаш няма друг вариант освен преустройство на сградните отоплителни инсталации от вертикални в хоризонтални и смяна на щранговете. Що се отанся до ЧЕЗ – основният проблем от години е с изграждането на нови трафопостове, които дружеството плаща с години закъснение на инвеститорите и тази практика е неприемлива. Тук компетентният орган е енергийният регулатор, който има трудна задача да балансира между целта за ниска цена за домакинствата и одобрените инвестиции на ЧЕЗ. Общината обаче също има място в търсенето на решение по темата и аз бих се включил в него. Какво от опита Ви като министър смятате, че трябва да пренесете в Столичния общински съвет, гласуването в него е най-често според предварително взетото решение на партийната група? От периода си като министър се сдобих най-вече с дебела кожа и липса на всякакви илюзии. Иначе работата като общински съветник според мен е за хора с адекватен житейски и професионален опит, а не за партийни кариеристи. Надявам се групата на РБ да е добре балансирана откъм експертни и морални качества и всеки да пренесе най-доброто от досегашния си живот. София е град с огромен бюджет – за какво приоритетно трябва да се харчат парите на софиянци, има много спорове дали средствата се изразходват в момента по най-целесъобразния начин?  Спорове винаги ще има, но за мен категоричният приоритет е здравословната градска среда и пестенето на времето и нервите на хората. Не е приемливо на фона на демографската криза и постоянното кървене на нацията откъм динамични млади хора, които заминават и повече не се връщат, да са ни необходими двадесет години, за да осигурим колкото трябва детски градини! Не е приемливо при реконструкции за десетки милиони хората да се вкарват под земята в полза на автомобилите, а родителите с колички, възрастните и инвалидите да се чудят как да пресекат. Не е приемливо хората да се страхуват да ходят по неосветените улици, докато се харчат грешни пари за половинчати решения. Как си представяте София като „зелен град“, вие участвахте във велопоход до Банкя преди няколко години? Ще ходите ли на заседания на СОС с велосипед? Живея в центъра и обикновено ходя пеш, когато мога да взема разстоянието за до 20-25 мин. Иначе концепцията за зелен град е много добре разработена тема и няма нужда човек да си я представя. Има 30 критерия, по които се определя зеленият индекс на един град и София по почти всички тях е в дъното сред големите европейски градове, въпреки изключителния си потенциал. Необходима е Зелена Конституция на София, идеите на която постепенно да бъдат включени във всички нормативни документи на Столична община.  Бяхте казал, че не ходите на протести, защото ви се струва нахално министър да протестира на улицата, но ваши приятели са на площада срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад гражданските протести срещу шистовия газ пък видяхте мощен финансов интерес. Готов ли сте за недоволни пред „Московска“ 33? Видях го не аз, а хората, на които им е работата да научават такива неща. Но това е в миналото. Мисля, че на всеки софиянец отива да иска да знае какво става на Московска 33 – и хубавото и лошото – и да изразява отношението си както намери за добре.  Можете ли да обясните с няколко думи защо хората да гласуват за кандидатите на Реформаторския блок на 25 октомври? А за Вас лично? На първо място – заради визията за София и качествата на кандидатите. На второ, без да искам да засегна когото и да било - силна група на Реформаторския блок е най-добрият шанс да се извади по-доброто от ГЕРБ, които и в новия общински съвет ще разполагат с най-много хора. Това се вижда и на национално ниво. Имаме и прекрасен кандидат за кмет в лицето на проф. Вили Лилков и жалко, че толкова малко се знае какво е свършено от отделните общински съветници, особено ако са от опозицията. Въпреки че, както разбрах днес, общината си е избрала чрез обществена поръчка медии, които да я отразяват, толкова за обективността. Имаме и силни кандидати за районни кметове. Що се отнася до мен – не съм много добър в авторекламата, пък и който се интересува вече си е изградил мнение дали ме харесва.  Очаквате ли избирателите на РБ да упражнят масово правото си преференциален вот, хората с десни убеждения по презумпция предпочитат да гласуват за личности? Очаквам, включително и да има сериозни размествания в подредбата на листите, особено в по-малките населени места. А очаквате ли проблеми в работата с колегите си от ГЕРБ в рамките на СОС?  И в ГЕРБ, както почти навсякъде, хората са различни.

Трус от 2.9 по Рихтер край Гърмен

http://pik.bg/трус-от-29-по-рихтер-край-гърмен-news421635.html

Трус от 2.9 по Рихтер край Гърмен

Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е регистриран на територията на България, близо до границата ни с Гърция. Трусът е станал преди минути – в 7:34 часа, показва справка в Европейския сеизмологичен център.

Епицентърът на земетресението е на 128 километра южно от столицата, на 73 километра западно от Смолян, на 57 километра северозападно от гръцкия град Драма и на 1 километър северно от Гърмен. Огнището е на 2 километра дълбочина. 

Шефът на Bank of England защити членството на Великобритания в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/22/2633967_shefut_na_bank_of_england_zashtiti_chlenstvoto_na/?ref=rss


Управителят на централната банка на Великобритания Bank of England Марк Карни даде положителна оценка на членството на страната в Европейския съюз, но предупреди, че блокът трябва да се отнася справедливо към страните, които не са членове на еврозоната, предаде "Ройтерс".

Британският премиер Дейвид Камерън планира да проведе референдум преди края на 2017 г. дали страната да остане в ЕС. Последните проучвания на общественото мнение показват, общественото мнение е разделено по въпроса.

"Като цяло членството в ЕС прави по-открита и по-динамична британската икономика, но наред с това създава някои предизвикателства за валутната и финансовата стабилност, които банката трябва да преодолява. Досега сме успявали да се справим с тях", каза Карни по време на реч в Университета в Оксфорд.

Заради чувствителността към въпроса за членството на Великобритания в ЕС, Карни подчерта, че не изброява плюсовете и минусите на членството, а говори за влиянието му върху дейността на централната банка.

Великобритания може би е най-големият печеливш от единния пазар на 28-те страни в ЕС, каза той.

В коментар за имиграцията, той заяви, че свободният трудов пазар може да стимулира растежа и да попълни недостига на квалифицирани специалисти.

Великобритания не е защитена от рисковете, произтичащи от Европа - тя понесе икономически щети, когато големите й търговски партньори в еврозоната затънаха в дълговата криза през последните години, продължи Марк Карни. "В резултат на по-голямата интеграция в ЕС и на кризата в еврозоната, предизвикателствата пред икономическата и финансовата стабилност във Великобритания се засилиха", каза той.

Карни заяви, че ЕС трябва да заити интересите на страните извън еврозоната като Великобритания при изготвянето на правилата за финансовия сектор на фона на все по-голямата интеграция в еврозоната.

Великобритания, която има най-големият банков и финансов сектор от всички страни в Европа, е в конфликт с блока заради ограниченията за бонусите на банкерите и плановете да се разреши на банките да превръщат дългови задължения в капитал.

Дейвид Камерън се опитва да реформира отношения на Великобритания с ЕС преди провеждане на референдума.

Речта на управителя на централна банка бе приветствана от привържениците на оставането на Великобритания в ЕС, които я възприеха като силно потвърждение на аргументите им, отбелязва "Ройтерс".

Уроците за Драги от земята на отрицателните лихвени проценти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/urocite-za-dragi-ot-zemiata-na-otricatelnite-lihveni-procenti-204449/

Дания намали лихвените проценти под нулата за пръв път през 2012 г., но дали това успя да подкрепи икономиката

Информациите за смъртта на руснаци в Сирия са част от информационната война

http://svetoven.pogled.info/news/68629/Informatsiite-za-smartta-na-rusnatsi-v-Siriya-sa-chast-ot-informatsionnata-voina

/Поглед.инфо/ Съобщенията в западни медии за гибелта на руснаци в Сирия в резултат на въздушни удари са част от информационната война. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от газета.ру.

Д-р Кунчев: Грипни вируси в момента няма

http://frognews.bg/news_100429/D-r-Kunchev-Gripni-virusi-v-momenta-niama/

„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

22 октомври в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-svetovna-1485144.html

/КРОСС/1575 г. - Основан е град Агуаскалиентес. 1721 г. - Руският цар Петър I се обявява за император.1797 г. - Французинът Андре-Жак Гарньорен извършва първият регистриран скок с парашут от височина 1 000 м над Париж.1877 г. - При взрив в мина в Шотландия загиват 207 миньори - най-голямата производствена катастрофа в тази страна. 1879 г. - Открито е Областното събрание на Източна Румелия, което избира за председател Иван Гешов.1883 г. - В Ню Йорк е открита Метрополитан Опера - най-известният оперен театър в САЩ.1898 г. - Светия Синод на Българската православна църква решава да реализира синодален превод на библейския канон на светото писание.1906 г. - Положен е основният камък на сградата на Варненския аквариум.1912 г. - Балканска война: Начало на Лозенградската операция1913 г. - При взрив в мина в Ню Мексико (САЩ) загиват 263 миньори.1914 г. - Първа световна война: САЩ обявяват, че няма да участват във войната, но ще оказват материална помощ на Франция и Великобритания.1916 г. - Първа световна война: България в Първата световна война: Български военни части овладяват Кюстенджа (Румъния).1935 г. - В СССР е въведено военното звание маршал..1937 г. - В България са насрочени първите парламентарни избори след Деветнадесетомайският преврат от 19 май 1934 г.1941 г. - В Белград е открита антимасонска изложба.1945 г. - Аржентина - сватба на Хуан Перон за Ева Мария Дуарте.1952 г. - Еврейската свещена книга Тора е издадена за първи път на английски език.1953 г

Съдът глоби с 1500 лв. Асен Генов за боядисване на паметник

http://pik.bg/съдът-глоби-с-1500-лв-асен-генов-за-боядисване-на-паметник-news421633.html

Съдът глоби с 1500 лв. Асен Генов за боядисване на паметник

Активистът на „Протестна мрежа“ Асен Генов рони обилно сълзи в социалните мрежи, след като съдът му наложи глоба от 1500 лв. С решение на XIII въззивен състав на Софийския градски съд на него и Цветелина Сърбинска е наложена административна санкция в този размер заради омазването с боя на паметника на ул. „Позитано“ №20.

Заедно с още няколко души, за които централата на ДСБ призна официално, че са техни активисти, те бяха задържани около 5 часа сутринта на 7 ноември 2013 г. от автопатрул и отведени за разпит в Трето РПУ. Шестимата задържани, сред които четирима мъже и две жени, са били екипирани с ръкавици и спрейове, пише "Монитор". Четирима от арестуваните са активни членове на ДСБ, съобщиха тогава от партията и заявиха безрезервно своята подкрепа за задържаните, като даже им осигуриха адвокат.

По-късно Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени по Чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс за хулиганство с "изключителен цинизъм или дързост". Това бвинение предвижда до 5 години затвор. По-късно прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност и внесе в съда предложение за административно наказание по Чл. 78а. Двамата бяха оправдани от Софийския районен съд за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа "БКП - позор", като съдия Мирослава Тодорова тогава застана зад тезата, че е нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са "художниците", изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души.

„Изрисуването на паметника според съда не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства“, беше преценката на съдия Тодорова. След решението на XIII въззивен състав на Софийския градски съд, с което на Генов и Сърбинска е наложена административна санкция глоба, двамата се жалват в Страсбург, като сред посочените от тях доводи е, че декоративната композиция пред централата на БСП в София била „оцветена жизнерадостно в цикламено и виолетово“.

Един от тримата съдии-членове на XIII въззивен състав на Софийски градски съд, е подписал решението за административната санкция с особено мнение, като в мотивите си приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”.

Генов и Сърбинска пък реват, че решението било „политическо“ и даже разпространяват прессъобщение, с което информират обществеността, че са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург чрез своя адвокат Михаил Екимджиев.

Липсата на медии и гадните причини да липсват

http://viewpoint.actualno.com/Lipsata-na-medii-i-gadnite-prichini-da-lipsvat-news_502946.html

Медиите и реакциите им винаги са били във фокуса на прожекторите. Защото чрез тях, колкото и да не го признават мнозина, всеки се информира и си оформя мирогледа и светоусещането. Затова и е не само недопустимо, ами абсолютно престъпно да не се случва нищо след публични заплахи срещу журналисти. Защото ако има и един човек, който да вярва, че след заплахата на т.нар. председател на мешерето (това откога стана "инстанция" и откъде-накъде има съд извън българския в България?) Христо Младенов ще м

Най-добрите филми за Уолстрийт, правени някога

http://cinema.actualno.com/Naj-dobrite-filmi-za-Uolstrijt-praveni-njakoga-news_502953.html

Искате ли да научите нещо повече за света на големите пари и то седейки на дивана вкъщи? Тогава тази вечер заложете на някоя от филмовите класики, посветени на финансовата мека Уолстрийт. А ако се колебаете на коя точно, то изданието Business Insider е направило списък с най-добрите филми по темата. Wall Street (1987). Оливър Стоун едва ли е подозирал, че филмът му ще се превърне в една от класиките, посветени на финансовите пазари. Трейдърите все още са луди по Майкъл Дъглас, който играе рол

България е на първо място по събития за Европейската седмица на физическата активност

http://goodnews.actualno.com/Bylgarija-e-na-pyrvo-mjasto-po-sybitija-za-Evropejskata-sedmica-na-fizicheskata-aktivnost-news_502956.html

BG Бъди активен отчита първо място на България в Европа по брой различни събития и MOVE агенти по време на европейската седмица на физическата активност и спорт MOVE Week 2015 г. България държи първенството с 595 регистрирани активни MOVE агенти и 705 събития, проведени по време на Европейската седмица на физическата активност и спорта. България е на първо място сред още 37 европейски държави и 5 южноамерикански (Бразилия, Перу, Уругвай, Аржентина, Колумбия). По време на MOVE Week 2015 се вклю

Кирхнер: Путин помага за разрешаването на ситуацията в Близкия изток

http://www.cross.bg/blizkiya-kirhner-pytin-1485133.html

/КРОСС/ Решенията на руския президент Владимир Путин за борба с терористичната заплаха помагат за разрешаването на ситуацията в Близкия изток, заяви аржентинският президент Кристина Кирхнер след състоялата се в сряда видеоконференция между лидерите на РФ и Аржентина, предаде РИА Новости. „Това (действията по борба с тероризма – бел. ред.) помага да се разруши лицемерието, спомага за това, хората да видят случващото се по-ясно, и помага за разблокирането на ситуацията в Близкия изток“, каза аржентинският лидер пред телевизия RT. По време на речта си пред Общото събрание на ООН Путин „заяви необходимостта от приемането на решение за борба с тероризма, но с всички видове тероризъм, тъй като няма добър и лош“, отбелязва Кирхнер. „Мисля, че тази позиция на Русия и действията й в борбата срещу тероризма, който се разпространява в Близкия изток… това решение на Путин го превърна в глобален лидер в очите на целия свят, що се касае до борбата срещу тероризма“, заяви аржентинският президент. При това Кирхнер каза още, че гордиевият възел в Близкия изток си остава въпросът да признаването на Палестина. „Ако се постави за цел сериозната борба с тероризма, което трябва да направят всички страни от ООН – трябва да се признае палестинската държава за суверенна“, каза тя

Никита Михалков: Свидетели сме на глобално разрушаване на човешкото съзнание

http://www.cross.bg/kino-voiinata-rysiya-1485143.html

/КРОСС/ В навечерието на 70-ия си рожден ден прочутият режисьор коментира днешното кино, света, в който живеем, и мястото си в съвременното филмово изкуство На 21 октомври той стана на 70 години. Никита Михалков - режисьор и актьор, интелектуалец, общественик и собственик на ресторант - e една от най-талантливите и противоречиви личности в съвременна Русия. Ето какво разказа "императорът", както го наричат мнозина, в навечерието на личния си празник пред lenta.ru. - Никита Сергеевич, с времето възгледите ви за режисурата, за авторския подход към това що е то кино и как се прави доста са се променили. Какви сюжети ви привличат сега? - Сега съм зает повече с Академията (създадената неотдавна Академия за филмово и театрално изкуство - б.р.). Освен това ми е трудно да се отърся от "Слънчев удар" - снимах филма дълго, затова в момента нямам конкретен проект. Да, има идеи и предложения, но не съм се спрял на нищо. Колкото до възгледите ми за режисурата, движението е вътрешно - от желание за самоутвърждаване и стремеж да обхванеш необятното към постепенно пресяване на натрупаното. За мен режисурата си остава... животът. Всичко, което ни заобикаля, по някакъв начин е режисура. Режисурата е атмосфера. Човек, способен да създаде правилната атмосфера и в кадъра, и около него - това е режисьорът. Който го умее, може да е и добър човек, и професионалист, но това не означава художник. Всъщност не е задължително да си художник

Приемът на мигранти ще струва на Италия 1.16 млрд. евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2633968_priemut_na_migranti_shte_struva_na_italiia_116_mlrd/?ref=rss


Приемането на мигранти ще струва на Италия 1.16 милиарда евро през тази година, сочи доклад на министерството на вътрешните работи, цитиран от ТАСС. Огромната част от тази сума - почти един милиард евро, са за поддържане на структурите за временен прием. Сега в приемните центрове има малко над 99 000 души.

Според авторите на доклада в сравнение с миналата година пристигналите по море мигранти са намалели със 7.4 на сто през 2015 г. В периода от януари до октомври 2015 г. на италианските брегове са слезли 136 432 бежанци. Най-много от тях са от Еритрея, а миналата година най-много са били мигрантите от Сирия.

През 2015 г. се се увеличили с 31 на сто заявленията за предоставяне на политическо убежище, добавя ТАСС.

 

Давутоглу пожела на Асад да остане в Русия завинаги

http://svetoven.pogled.info/news/68628/Davutoglu-pozhela-na-Asad-da-ostane-v-Rusiya-zavinagi

/Поглед.инфо/ «Ние считаме, че сирийското правителство вече не е легитимно и позицията ни по този въпрос е непроменена. Сирия трябва да започне период на преход, който ще бъде сигурен с оставката на Асад“, отбелязва Давутоглу.

Партиен лидер заплашва по телефона с ромски линч журналистка от Нова телевизия!

http://pik.bg/партиен-лидер-заплашва-по-телефона-с-ромски-линч-журналистка-от-нова-телевизия-news421631.html

Партиен лидер заплашва по телефона с ромски линч журналистка от Нова телевизия!

„До шест месеца ще получиш нещо много лошо, от Господ. Ти знаеш ли, че сега може да стане бунт в България. Хората ми се обаждат и казват, че ще бъдеш линчувана в ромските квартали”.

Това казва по телефона на репортерката на Нова телевизия Вероника Димитрова Христо Младенов, лидер на партия „Солидарност”. Журналистката разкри преди дни, че мъжът на жена, изкарвала пари от кражби във варненски молове и вдигнала къща-дворец от това, е включен в листата на тази регистрирана за изборите партия. Има и друга джебчийка, която е снаха на кандидат-кмет от същата партия.

Предишно разследване на същата репортерка показа как мафията на джебчийките прави сериозни пари от посетители на търговските центрове и добре познава въпросните „кандидати” за местните избори.

Димитрова бе заплашвана и от джебчийките, които разобличи през юни тази година. Тогава тя бе посрещната с клетви и заплаха ,че ще бъде залята с киселина. Въпреки че имаше проверки на данъчни и прокуратурата по този скандален случай, все още резултати няма.

Христо Младенов - председател на партията и лидер на националното мешере смята, че у нас има „неписани закони” и че именно по тях ще последва линч за журналистката или нейни колеги.

Младенов живее в палат на метри от къщите на богатите, разследвани за телефонни измами, рекет, лихварство и джебчийство. Обект е на чести данъчни проверки, винаги завършвали без открити нарушения, показа разследването на телевизията.

Лидерът на партията не вижда нищо нередно хора, които участват в схеми за джебчийство, да взимат решения в Общинския съвет.

Въпреки че не е известна, партия „Солидарност” не е създадена днес. Има осемгодишна история. Учредена е през 2007 година, малко след първите евроизбори и след среща на лидера на „Солидарност” с Ахмед Доган.

С времето големите политически партии започват да ползват и официално „Солидарност” като донор на гласове. БСП са първите, които подписват предизборно споразумение със „Солидарност” за евроизборите през 2013 година.

Моля, глейте си фолксвагена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063335

Немски политик проявява загриженост как ще се разследва трагичният случай с убит афганистански бежанец в България и дори лично сезира главния прокурор. (Виж 1-а стр.)
По принцип загрижеността за закона и неговото спазване е нещо похвално.
Но клишираният подход, че ние в България все сме слаби ученици, дето няма да направят нещата, е обиден.
Немски политик проявява загриженост как ще се разследва трагичният случай с убит афганистански бежанец в България и дори лично сезира главния прокурор. (Виж 1-а стр.) По принцип загрижеността за закона и неговото спазване е нещо похвално. Но клишираният подход, че ние в България все сме слаби ученици, дето няма да направят нещата, е обиден.

500 дарители искат да спасят Обсерваторията в Рожен

http://www.cross.bg/dariteli-iskat-da-spasyat-observatoriyata-v-rozhen-1485142.html

/КРОСС/За момента над 500 души са откликнали на молбата на Националната астрономическа обсерватория в Рожен за набиране на средства, чрез които да се избегне фалитът. Именно заради това астрономите се обръщат към обществото с молба за помощ и допълват, че все още не са събрали необходимата сума. Кампанията тече от няколко седмици, като до момента са събрани над 35 000 лв., съобщиха учените, които работят там, пише "Новинар". Още през август стана ясно, че осигуреният им бюджет няма да покрие нуждите им за цялата финансова година. Тогава директорът на Института по астрономия към БАН пусна отворено писмо, в което посочва, че тази година парите за обсерваторията за пореден път са недостатъчни, за да се заплатят най-базовите разходи. Освен това хроничният дефицит водил към силно негативно влияние върху състоянието и качеството на работа.  

Облаци, дъжд и 14 градуса в днешния ден

http://www.bnews.bg/article-142823

Понижението на температурите ще продължи, максималните ще са между 9° и 14°.

Economist: Русия не води «свещена война » в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68627/Economist-Rusiya-ne-vodi-sveshtena-voina-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Авторът на статията отбелязва, че е възможно Западът да не разбира правилно намеренията на Москва. Той отбелязва също, че Московският и Всерусийски патриарх Кирил всячески настоява за свързване с мюсюлманските лидери както в страната, така и извън нея.

Д-р Кунчев: Започна активност на респираторните вируси, засега няма грип

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064002

„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в
„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в

Ефективни ли са фитнес джаджите

http://pik.bg/ефективни-ли-са-фитнес-джаджите-news421627.html

Ефективни ли са фитнес джаджите

Търговският успех на фитнес устройствата е свидетелство за стремежа на обществеността към самоусъвършенстване. Очевидно е че хората искат да бъдат здрави и във добра форма, да имат пълноценен сън и това да им дава самочувствие и увереност.

И все пак, въпреки че продажбите на джаджите за носене се очаква да достигнат до 170 млн. до 2017 година, все още няма научни доказателства, доказващи тяхната ефективност.  Ако търсите отговор на въпроса: „Ефективни ли са фитнес джаджите?“, вижте информацията на Make Use Of.

Каква информация проследяват фитнес джаджите?

Фитнес джаджите  предоставят определени данни, които можем да използваме, за да се грижим по-добре за нашето здраве. С помощта на тази информация, можем да разберем какво трябва да се промени в поведението ни, за да предотвратим развитието на различни заболявания. Ние можем да вземаме решения в реално време въз основа на потока от данни, които тези джаджи ни  предлагат.

Досега всички фитнес устройства, които се продават са впечатляващи. С тяхна помощ можем да събираме данни за нашия сън, сърце, нивото на стрес, телесна температура, калориите които горим и така нататък. Всички данни могат да се синхронизират в облака и да се визуализират чрез великолепни графики и диаграми.

Когато погледнем към по-общата визия обаче, ще установим че в момента устройствата на пазара са в съвсем начално развитие. Бъдещето ще ни донесе още по-вълнуващи джаджи. Така например, Google скоро ще предлагат контактна леща, която ще може да проследява нивата на кръвна захар в организма ни. Нано-сензори които ще се пускат в кръвта ни ще търсят симптоми за ракови заболявания. Потта също ще предоставя информация за здравето ни повече, отколкото можете да си представите. Но всички тези иновации ще са напълно безполезни, ако хората нямат нужната мотивация да се ползват от тях.

Имат ли потребителите нужната мотивация да се ползват от фитнес джаджите?

Изследваният показват, че една трета от хората спират да използват фитнес джаджите само след шест месеца след закупуването им. Този поток от данни уморява и стресира хората, особено когато те не виждат бързи резултати от усилията, които полагат за да подобрят ситуацията.

Какво трябва да се промени?

В крайна сметка не всеки човек може да е лекар, дори и само на себе си. Данните, които предоставят тези устройства са сложни и объркват хората, които нямат опит в тази област. Ето защо нещата трябва да се опростят за крайния потребител, а сложните здравни данни да оставим за лекарите, които знаят как да ги разчитат и как да ни помогнат. В бъдеще трябва да се изгради изцяло нова здравна система и разбира се, да се промени манталитета ни. Здравните данни трябва да се синхронизират в облака и при нужда лекарите да имат достъп до тях, за да могат да ги проследят и достигнат до правилното лечение и диагноза.

Освен това, важно е всеки човек да разбира цената на здравето си и да е готов да я плати. Никой, дори и една изключително интелигентна джаджа не може да ни направи по-здрави и силни, ако ние самите не искаме това.

Източник: digital.bg

Земетресение край Гърмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064000

Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е регистриран на територията на България, близо до границата ни с Гърция. Трусът е станал преди минути – в 7:34 часа, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е на 128 километра южно от столицата, на 73 километра западно от Смолян,
Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е регистриран на територията на България, близо до границата ни с Гърция. Трусът е станал преди минути – в 7:34 часа, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е на 128 километра южно от столицата, на 73 километра западно от Смолян,

Д-р Кунчев: Започнаха респираторните вируси, засега няма грип

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063997

„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в
„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в

Външно пусна всички телевизии в изборната нощ

http://www.cross.bg/televizii-grazhdanite-medii-1485141.html

/КРОСС/МВнР преосмисли и оттегли скандалното си решение, с което опита да цензурира куп телевизии, отрязвайки достъпа им в изборната нощ до НДК, където партиите ще дадат пресконференции след местния вот. Това стана след намесата на омбудсмана Мая Манолова, която стъпи в длъжност вчера и шефката на медийната комисия в НС Поли Карастоянова. Те бяха алармирани за безпрецедентното решение на Външно от потърпевши телевизии, сред които Канал 3, Национална телевизия „България 24", Евроком и ТВ Европа, пише "Монитор". След като взе присърце проблема Манолова, която не скри изумлението си от решението и настоя, че то трябва да бъде ревизирано, прати писмо на външния министър Даниел Митов, чието ведомство организира събитието. В него тя написа: "Смятам, че за гарантиране на свободата на словото и на правото на българските граждани да получават свободно информация следва да бъде даден достъп на всички медии до пресконференциите в нощта на изборите. Така ще се осигури възможност на гражданите сами да избират чрез коя медия да бъдат информирани с картина и звук за събитието. Такава е и досегашната практика. В противен случай би се ограничил достъпът на гражданите до информацията, такава каквато непосредствено я заснемат и излъчват всички медии, а не само част от тях.".По-рано от Канал 3 обявиха, че само 4 телевизии са получили право на достъп до зала 3 на НДК в столицата

Преглед на печата - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304463

„24 часа": Парите за агитация за референдума раздадени на странни медии Над половин милион лева разходи за договори между партии и инициативни комитети, от една страна, и медии, които да публикуват агитация за отговор "да" или "не" на референдума, е одобрила вече Централната избирателна комисия.

Земетресение с магнитуд 2.9 край Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_577399.html

Земетресение край Гоце Делчев регистрираха рано тази сутрин БАН и Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ). По данни на ЕССЦ то е с магнитуд 2.9, станало е в 7:34 ч. Дълбочината е 2 км. Според автоматизираната система на Геофизичния институт на БАН магнитудът е 2.5. Епицентърът е на 1 км северно от Гърмен, 73 км западно от Смолян и 128 км южно от София.

S класа горя в Бургас

http://petel.bg/S-klasa-gorya-v-Burgas__131345

Илюстрация: Булфото Автомобил "Мерцедес" S класа е горял през изминалото денонощие в бургаския кв. „Меден рудник”, съобщи оперативният...

Пореден трагичен инцидент на пътя! Варненец блъсна с бус 54-годишна пешеходка

http://petel.bg/Poreden-tragichen-intsident-na-patya--Varnenets-blasna-s-bus-54-godishna-peshehodka__131346

Снимка: Булфото 54-годишна жена е починала, след като е била блъсната от товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич....

Пентагонът съобщи за два разбили се безпилотни самолета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2633965_pentagonut_suobshti_za_dva_razbili_se_bezpilotni/?ref=rss


Два въоръжени безпилотни самолета на ВВС на САЩ са се разбили в Ирак и в Турция неотдавна, предаде "Франс прес", като цитира говорител на Пентагона. Машините "Предейтър" са били въоръжени с ракети въздух-земя "Хелфайър".

И самолетите, и оръжията им са намерени и върнати на военновъздушните сили на САЩ. Единият дрон се е разбил югоизточно от Багдад на 17 октомври, каза говорителят полковник Стив Уорън. Иракската полиция го е намерила и го е върнала на американците. Няма ранени при...

За първи път ученици на изпит по четивна грамотност

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-pyrvi-pyt-uchenici-na-izpit-po-chetivna-gramotnost-6044193

В четвъртък децата в пети клас ще се явят на външно оценяване. Досега такъв изпит не е провеждан у нас

Калоян Паргов: Търся добруването на софиянци

http://bulgarski.pogled.info/news/68626/Kaloyan-Pargov-Tarsya-dobruvaneto-na-sofiyantsi

/Поглед.инфо/ Нямаме вълшебна пръчица, но можем да сме човеци, казва председателят на Градския съвет на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов в интервю за "Стандарт". Паргов е водач на листата за общински съветници в столицата за местните избори на 25 октомври. Той е категоричен, че БСП ще изработи харта на обединението в СОС.

Пет трика за подобряване качеството на зимните снимки

http://pik.bg/пет-трика-за-подобряване-качеството-на-зимните-снимки-news421625.html

Пет трика за подобряване качеството на зимните снимки

Зимните снимки са особено забавни. Те улавят всички страхотни моменти със семейството и приятелите ни по време на многобройните зимни празници. И независимо дали използвате смартфон или скъп фотоапарат, резултатите може наистина да са много впечатляващи. 

Може да разгледате тези 5 трика за подобряване качеството на зимните снимки, към които насочват вниманието ни от PC World и да ги тествате.

1. Vignette ефект 

Tова е ефектът, при който границите на изображението постепенно потъмняват към ъглите. В зимните снимки обаче присъства много бяло и сиво, и тъмните ръбове ще изглеждат доста зловещо. Така че, вместо това използвайте бели ръбове. Имайте предвид, обаче че този трик няма да даде добри резултати, ако вашата снимка е с ярко синьо небе.

Много от онлайн редакторите за изображения, като например Pixlr, имат Vignette филтър. Можете да го изберете, да зададете желания от вас цвят – бяло в този случай – и след това да настроите каква част от снимката да обхване филтъра.

2. Adjustments менюто

Ако деня в който сте снимали е бил облачен, то всичко ще придобие сив нюанс. Така ако сте искали например, да покажете цветните коледни светлини, те може да не блестят в снимката, колкото сте искали. Време е да използвате „Adjustments“ менюто. Увеличаването на настройката за контраст ще направи тъмните области-черни и белите зони по-бели. Това ще даде на изображението малко повече мощност. Ако има цветове в сцената, на които искате да помогнете да се откроят от черните, белите и сивите, то увеличете „Saturation“ настройката. Само не запомнете че не бива да се прекалява с това, защото снимките ви ще изглеждат смешно. Всяка снимка е уникална, така че ще трябва да си поиграете и да намерите правилният баланс на настройките. Можете също така да експериментирате с други филтри и настройки, които ви предлага фото редактора.

3. Подобрете динамичния обхват

Изображенията с високо динамичен обхват станаха много популярни през последните години, благодарение на компютърните програми, които улесняват създаването им. По принцип, едно HDR изображение комбинира снимки на една и съща сцена с различни нива на експозиция в едно изображение. За зимна сцена, особено през нощта, това може да доведе до невероятни резултати.

 

За най-добри резултати, снимайте със статив, така че да можете да уловите една и съща сцена всеки път. След като сте заснели множество изображения на различни нива на експозиция, можете да използвате безплатна програма, като Luminance HDR или Fotor за да ги превърнете в HDR изображения.

 

А ако вече имате снимка, на която искате да подобрите динамичния обхват, можете да използвате корекция на експонацията в Pixlr или други редактори за създаване на три или повече снимки, но резултатът няма да е толкова добър.

4. Tilt-shift

Tilt-shift фотографията се осъществява с помощна та Tilt-Shift обектив (или възможността на обектива за промяна на фокусната му равнина или перспективата, както при средния и големия формат). Tilt-shift фотографията стратегически замъглява снимката, за да се създаде фалшива дълбочина на полето. Това ви дава илюзията, че заснежената гора или къщата например, са супер малки. За щастие този ефект може да се постигне не само с използването на Tilt-Shift обектив, но и с Pixlr и други фото редактори, които имат Tilt-Shift филтър.

5. Снимайте към слънцето

През повечето време от годината, разумно е фотографа да остави слънцето зад гърба си, така че сцената да получи много светлина. В противен случай, ако се снима срещу слънцето, хората в снимката ще са само силуети.

 

През зимата е по-различно. Тъй като слънцето е ниско на хоризонта, неговата светлина преминава през много по-дебел слой от атмосферата и реално до земната повърхност достига по-малко светлина. Така че, когато се снимате на открито през зимата, не се страхувайте да насочите фотоапарата към слънцето дори и през най-слънчевите зимни дни. Може да бъдете изненадани с някои красиви и запомнящи се снимки!

Източник: digital.bg

Facebook тества опция за по-лесно онлайн пазаруване

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/22/2633953_facebook_testva_opciia_za_po-lesno_onlain_pazaruvane/?ref=rss


Facebook обяви, че започва тестване на секция за пазаруване в мобилното си приложение. Благодарение на нея потребителите вече ще могат да извършват цялостни покупки в социалната мрежа, вместо да се бавят с прехвърлянето към други сайтове и ровенето из тях.

Като улесни хората в избирането и закупуването на желаните от тях продукти, компанията ще спечели и още повече бизнес партньори, които да се възползват от възможностите за реклама и онлайн търговия в социалната мрежа. Към момента...

Мъжките и женските сърца се развиват различно, според американски учени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063961

Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява обаче, че има разлика и в анатомията на сърцата им, пише Live Science. Учени са изследвали почти 3000 души в продължение на десет години. В последната фаза на проекта е станало ясно, че мъжките и женските сърца се развиват различно.
Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява обаче, че има разлика и в анатомията на сърцата им, пише Live Science. Учени са изследвали почти 3000 души в продължение на десет години. В последната фаза на проекта е станало ясно, че мъжките и женските сърца се развиват различно.

Мъжките и женските сърца се развиват различно, според американски учени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063975

Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява обаче, че има разлика и в анатомията на сърцата им, пише Live Science. Учени са изследвали почти 3000 души в продължение на десет години. В последната фаза на проекта е станало ясно, че мъжките и женските сърца се развиват различно.
Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява обаче, че има разлика и в анатомията на сърцата им, пише Live Science. Учени са изследвали почти 3000 души в продължение на десет години. В последната фаза на проекта е станало ясно, че мъжките и женските сърца се развиват различно.

Борисов отмени осигурителната преференция за цигарения бизнес

http://www.cross.bg/pragove-borisov-osigyritelnite-1485139.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов трябваше да "отменя" привилегията с осигурителните прагове за цигарените фабрики от Мадрид, където обсъди с испанския си колега Мариано Рахой бежанската криза. Замразяването на осигурителните прагове в цигарения бизнес се отменя по настояване на премиера Бойко Борисов. "Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел", заяви Борисов от Мадрид, където е на среща на ЕНП. Думите му бяха разпространени от пресцентъра на ГЕРБ. В петък Калфин обяви, че ще наложи 7.5% ръст на осигурителните прагове в 36 икономически дейности, в които няма споразумение между синдикати и работодатели, но изключи от увеличението производството на тютюневи изделия заради лошите му икономически показатели. Преференцията предизвика съмнения за лобизъм в полза на сектора, който се ползва с протекцията на ДПС, а аргументите на министъра бяха оспорени, пише в днешния си брой "Сега". Социалният министър има право да наложи по свое усмотрение административно увеличение на минималните осигурителни прагове за следващата година

Служители на КАТ-Варна следят днес - 22 октомври, за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=304480

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 22 октомври, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 15:00ч.-16:00ч. Бизнес парк б-я Петрол Извън Варна: 09:30ч.-10:30ч.

Борисов следи местните избори от Брюксел

http://pik.bg/борисов-следи-местните-избори-от-брюксел-news421624.html

Борисов следи местните избори от Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще следи кметския вот от Брюксел. След като пусне бюлетина, лидерът на ГЕРБ заминава за извънредна среща за бежанците, която ще се проведе в сърцето на Европа.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер спешно привиква в неделя държавните и правителствените ръководители на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Поканен е и Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, както и представители на "Фронтекс", пише "Стандарт".

Повод за срещата на върха е вълната от мигранти главно от Сирия и Афганистан. Ситуацията се влоши, след като Унгария затвори границите си с Хърватия и Сърбия и хилядите мигранти буквално са блокирани в Западните Балкани.

Преди да избягат, терористите в Сирия залагат дистанционно управляеми мини

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68625/Predi-da-izbyagat-teroristite-v-Siriya-zalagat-distantsionno-upravlyaemi-mini

/Поглед.инфо/ През изминалото денонощие пилотите от авиационната група на ВКС на Русия са извършили 46 бойни полета и са нанесли удари по 83 обекта от инфраструктурата на терористите от ИД в Сирия, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков.

Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на околовръстния път в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063972

Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - отсечката от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата.
Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - отсечката от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата.

Издирват бременна 14-годишна сирийка в Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063988

В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си.
След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка.
Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата
В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си. След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка. Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата

Септември - рекордно топъл в света

http://www.vesti.bg/sviat/septemvri-rekordno-topyl-v-sveta-6044192

Много вероятно е 2015 г. да подобри рекорда на 2014 г. като най-топла година в историята

Фалитът на КТБ удвои бюджетния дефицит за 2014 г.

http://www.cross.bg/defitzit-mlrd-bulgariya-1485138.html

/КРОСС/Брюксел вече има основание да започне процедура по свръхдефицит срещу България. Причината е, че по окончателни данни бюджетният дефицит на начислена основа, с който работи комисията, е 5.8% от брутния вътрешен продукт (4.826 млрд. лв.) през 2014 г. През пролетта Националният статистически институт обяви, че "дупката" е 2.9% (2.337 млрд. лв.). Огромното разминаване се получава заради различната методология на изчисление, която използват двете институции. Според българската статистика държавният заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на 2 млрд. лв. не трябва да бъде включван към централния дефицит. Европейската статистическа служба обаче е на противоположното мнение. НСИ имаше няколко месеца да убеди европейските си колеги в правотата си, но крайният резултат предполага, че не са успели, след като в сряда публикува крайните данни, в които заемът е включен. Той беше изтеглен от държавата, за да се помогне да се изплатят гарантираните депозити след фалита на КТБ, тъй като във фонда нямаше достатъчно средства, пише "Капитал". Какво следва Процедурата по прекомерен дефицит изглежда почти неизбежна, тъй като тя се задейства автоматично при надхвърляне на 3-процентната граница, заложена в европейския пакт за стабилност и растеж. Разбира се, изключения са възможни

Днес е крайният срок за образуване на избирателни секции в болниците и в затворите

http://pik.bg/днес-е-крайният-срок-за-образуване-на-избирателни-секции-в-болниците-и-в-затворите-news421623.html

Днес е крайният срок за образуване на избирателни секции в болниците и в затворите

В срок до днес, 22 октомври, се образуват избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, пише в хронограмата на ЦИК.

Ръководителят на заведението, дома или друга специализирана институция уведомява общинската администрация за вписаните в списъка лица, за да бъдат заличени от избирателните списъци по постоянния им адрес.

Ръководителите на местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и за задържане уведомяват общинската администрация за вписаните в списъка лица, за да бъдат заличени от избирателните списъци по постоянния им адрес.

"Уикилийкс" публикува лични мейли на директора на ЦРУ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2633962_uikiliiks_publikuva_lichni_meili_na_direktora_na_cru/?ref=rss


"Уикилийкс" публикува в сряда документи, за които организацията твърди, че са били получени след пробив в личната електронна поща на директора на ЦРУ Джон Бренън в AOL, предаде Би Би Си.

Личният имейл на Бренън е бил атакуван от хакери, които твърдят, че са гимназиални ученици. Хакерите обявиха в "Туитър", че скоро ще публикуват още от писмата.

Сред публикуваните документи са въпросник, попълнен от Бренън, когато се е кандидатирал за пост в правителството на Барак Обама,...

Нов метод за дактилоскопия: светещи отпечатъци

http://sciencelogy.actualno.com/Nov-metod-za-daktiloskopija-sveteshti-otpechatyci-news_502933.html

Когато австралийският учен д-р Кан Лиан бил обран, полицията се опитала да открие в дома му пръстови отпечатъци на престъпниците, но не намерила нищо. Като наблюдавал тази процедура, докторът разбрал, че прашецът, използван за дактилоскопия, не е много ефективен, и изобретил кардинално нов метод за откриване на отпечатъци. Лиан, съвместно с учени от Австралийското държавно обединение за научни и промишлени изследвания, разработил течност, която при попадане на мястото на отпечатъка започва да

ЕНП прие резолюция за обявяването на независимост в ЕС

http://europe.actualno.com/ENP-prie-rezolucija-za-objavjavaneto-na-nezavisimost-v-ES-news_502952.html

Европейската народна партия (ЕНП) прие резолюция в защита на териториалната цялост на страните-членки на ЕС, съгласно която всяка територия, провъзгласила независимостта си едностранно, ще се лиши от членство в ЕС, предаде РИА Новости. Според най-голямата дясна политическа сила в Европейския парламент, отделянето на територия от страна-член на ЕС трябва да означава автоматичното ѝ излизане от състава на обединението. „Ако територията излезе от пределите на дадена държава, то новата държав

Издирват бременна 14-годишна сирийка в Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063978

В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си.
След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка.
Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата
В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си. След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка. Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата

Зъбите на хората биха могли да регенерират в бъдеще

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063966

Хората разполагат с два “комплекта” зъби, но рибите цихлиди в езерото Малауи имат безкраен запас и когато загубят зъб, на негово място се появява нов, пише MailOnline. Учени смятат, че в бъдеще зъбите на хората биха могли да израстват по същия начин, правейки протезите излишни.
Екипът изследва стотици цихлиди,
Хората разполагат с два “комплекта” зъби, но рибите цихлиди в езерото Малауи имат безкраен запас и когато загубят зъб, на негово място се появява нов, пише MailOnline. Учени смятат, че в бъдеще зъбите на хората биха могли да израстват по същия начин, правейки протезите излишни. Екипът изследва стотици цихлиди,

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-hrani-1485137.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Лидер на партия плаши журналист на Нова. Кой е партийният шеф? Тема: Бой последен за БСП ли са предстоящите избори? Лидерът на столетницата Михаил Миков. Тема: Крият избирателни списъци! Кой се страхува от написаното в тях? Тема: „За" и „против" данък „вредни храни" - епизод пореден. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Тема: Идва първият грип! Опасни ли са новите щамове? Тема: Европейско футболно лято! Мачовете от Евро 2016 по Нова!   BTV, „Тази сутрин" Тема: Битката за София! Кой ще спечели кметската надпревара в столицата? Основните претенденти влизат в оспорван дебат. Очакваме вашите въпроси на живо, в 8 ч. сутринта на площада пред НДК. Тема: Радомир на протест срещу бежанците. На живо: Ще настаняват ли мигранти в бившите казарми? Тема: Път вместо кебапчета. Кандидат смени паветата с асфалт. Законно ли е?   TV7, „Добро утро, България" Тема: На живо: Радомир на бунт след слух, че в бившите казарми ще се настаняват бежанци. Истина ли е? Тема: Трябва ли полицаите да използват оръжие, за да спират нелегалните имигранти на границата? Коментар на ген. Димо Гяуров и адвокат Николай Хаджигенов

Цветан Цветанов ще посети Пирдоп

http://pik.bg/цветан-цветанов-ще-посети-пирдоп-news421618.html

Цветан Цветанов ще посети Пирдоп

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Oбщина Пирдоп съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева. В 19:30 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти в град Пирдоп. Срещата ще се проведе в залата на ресторант „Паскал“, ул. „Цар Освободител“№45. 

По време на събитието ще бъде представена управленската програма на кандидата на ГЕРБ за кмет на Пирдоп Донка Бикова. На мероприятието ще присъстват Стоил Карагьозов – кандидат за кмет на община Антон, Иван Стойнов – кандидат за кмет на Златица, Петър Грохчев – кандидат за кмет на Мирково, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Чавдар Галя Кунина, кандидатът за кмет на Копривщица Генчо Герданов, общински съветници и кандидати за кметове на кметства от Пирдоп.

Магистрала "Струма" стига днес до Благоевград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2633779_magistrala_struma_stiga_dnes_do_blagoevgrad/?ref=rss


Магистрала "Струма" от днес по обед ще стига до Благоевград. Официалната церемония по пускането на Лот 2 на аутобана, започващ при Дупница, ще бъде в 12 часа на входа на града.

Новата отсечка на "Струма" е с дължина 37.5 километра и изграждането и струва 358.722 млн. лв. с ДДС, усвоени от консорциум "Струма - лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и "Пътстрой – 92" АД, България.

С пускането на Лот 2, завършената част на магистралата става 69 километра. Договорът за строителство на отсечката от Кресна до Сандански вече е подписан и строителството ще може да започне през следващата пролет. Цената на 23.6-киломентровата част е 255.8 млн. лв., но може да нарасне по договор и до 281 млн. лв.

Проектирането и строителството ще се извършат от консорциум "Струма – лот 3.3", който се състои от "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92", "Главболгарстрой" и "Геострой".

До края на годината проектантът трябва да е готов с окончателния вариант на най-сложния участък на "Струма", от Благоевград до Сандански, част от който е Кресненското дефиле. Отсечката е с дължина 22 км и трябва да е готова най-късно през 2022 г.

Днес в 10 часа е официалната церемония и по откриването на директното трасе на участък едно от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Той е между пътен възел "Люлин" и моста над р. Какач, и е с дължина три километра.

Стойността на проекта е 47.82 млн лева с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи е обединение "Трейс СОП".

Днес ще бъде направена първата копка и на изграждането на участък две на Западната дъга (отсечката от моста на р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента). Изпълнител на тази отсечка, която е дълга малко на пет километра, е сдружение "Европейски пътища", като стойността на договора е почти 102 млн. лева.
 

Виктор Орбан: Мигрантите трябва да бъдат върнати в Гърция, няма да допуснем инвазия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063959

Не е възможно да отворим границата с Хърватия и Словения. Затворихме границата и ние предлагаме да върнем мигрантите обратно в Гърция, а не да ги прехвърляме на север към Австрия и Германия. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан.
Не е възможно да отворим границата с Хърватия и Словения. Затворихме границата и ние предлагаме да върнем мигрантите обратно в Гърция, а не да ги прехвърляме на север към Австрия и Германия. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан. "Целта не е само да предотвратим инвазията на унгарската граница, а да ги върнем обратно",

Кредиторите на ЦСКА ще изберат постоянен синдик

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2633924_kreditorite_na_cska_shte_izberat_postoianen_sindik/?ref=rss


Събранието на кредиторите на ЦСКА ще се проведе днес. То е насрочено за 16.30 часа в Софийския градски съд.

По време на събранието трябва да бъде назначен постоянен синдик. Има вероятност като такъв да остане и временният синдик Радослав Тонев.

Ключов момент ще е оформянето списъка с кредиторите на ЦСКА. До днес всички физически лица и фирми, които имат претенции към футболния клуб, трябваше да са го заявили.

Наскоро е имало изкупуване и прехвърляне на дългове...

Дали всъщност Путин не брани Запада?

http://svetoven.pogled.info/news/68624/Dali-vsashtnost-Putin-ne-brani-Zapada

/Поглед.инфо/ Е добре, Обама редовно подлага крак на нашите приятели в Близкия Изток, а Путин събира отломъците. Обама обеща големи промени – само че не онези, които наблюдаваме днес. Америка днес е силно отслабена, както Обама бе обещал на левите радикали. И все пак мирът, колкото и странно да е това, така и не се възцари.

Тропическата буря „Патриция“ в Тихия океан прерасна в ураган

http://petel.bg/Tropicheskata-burya----Patritsiya----v-Tihiya-okean-prerasna-v-uragan__131343

Тропическата буря „Патриция“ край тихоокеанските брегове на Мексико прерасна в ураган, предава AFP, цитирана от Фокус. По данни на...

Предизборна песен във Варна: "Тук с афера започва денят и завършва със пълна измама" (видео)

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/10/22/2633908_predizborna_pesen_vuv_varna_tuk_s_afera_zapochva/?ref=rss


Пет дни преди изборите за местна власт във Варна авторите на популярното в близкото минало телевизионно предаване "Тутурутка", излъчвано в ефира на телевизия "М САТ", публикуваха в Youtube саркастична песен, която е посветена на проблемите с корупцията в града.

Парчето е кавърверсия на хита от 1980г. "Нашият град", изпълняван от групата "Тангра".

По-голямата част от видеоклипа към песента на "Тутурутка"е заснет в крайбрежната зона на Варна, където дружеството "Холдинг Варна" възнамерява да реализира ваканционния и развлекателен проект "Алея Първа" .
"Този град, в който всеки краде,

за мнозина навярно е скучен.

Разпиляват се пясък, море...

просто няма какво да се свлачи", гласи част от текста на песента.

По-нататък той става още по-директен. Припомня се фактът, че въпреки основаването през 2005г. на дружество "Спортен комплекс Варна" то все още не е изпълнило целта на създаването си – строителството на нов градски стадион на мястото на разрушения "Юрий Гагарин". В компанията, в която местната администрация е съдружник с "Химимпорт" бяха апортирани 136 дка общински терени, част от които вече са разпродадени, но за десет години стадион така и не е построен.

"Тук общинските сделки вонят

и стадиона отдавна го няма.

Тук с афера започва денят

и завършва със пълна измама", се пее по-нататък в парчето.

Част от сценария на клипа към песента е скеч, в който участват "морски офицер" в парадна униформа, "митничар" и общински служител. На борда на луксозна яхта те играят "Monopoly" върху карта на Варна.

Диалогът в скеча протича така:

- Искам "Алея Втора", за да спра допуска до "Алея Първа" - казва "митничарят".
- Еми...ще падне брегът, бе лакмийо – казва общинският служител.
- Няма да падне, бе – отговаря митничарят. Нали трябва да падне, за да го направим?

Проектът "Алея Първа" не случайно е обект на предизборната сатира на "Тутурутка".

През 2009г. бившият областен управител на Варненска област Христо Контров продаде на "Холдинг Варна" 114 дка държавни терени на цена от 50 евро за кв. м. Преди продажбата парцелите бяха част от Морската градина на Варна. За да бъдат продадени, техния статут беше променен от изключителна държавна в частна държавна собственост в нарушение на действащото законодателство и Конституцията.

"Да, така е във нашият град,

този град безкрайно порочен,

В който друго освен да крадеш,

просто няма какво да се свлачи", завършва песента.

Кадрите в клипа показват, че той е заснет по-рано през годината. Според информацията в Youtube обаче видеото е публикувано във вторник, 20 октомври.

Най-важното от Варна във вчерашния 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304446

10 въпроса към 10 кандидат-кметове за управлението на Варна Няколко дни преди преди местните избори във Варна, зададохме 10 въпроса на 10 претендента за кметския стол. Макар и само виртуално, от Moreto.net събрахме всички кандидати на едно място, зададохме еднакви въпроси, касаещи основни проблеми на Варна и бъдещето, което я очаква.

МО на РФ: Преди да изоставят позициите си терористите в Сирия залагат дистанционно управляеми мини в населените места

http://www.cross.bg/konashenkov-teroristite-ydar-1485129.html

/КРОСС/ През изминалото денонощие пилотите от авиационната група на ВКС на Русия са извършили 46 бойни полета и са нанесли удари по 83 обекта от инфраструктурата на терористите от ИД в Сирия, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков. „Самолети от руската авиогрупа в САР (Сирийската арабска република) за изминалото денонощие са извършили 46 бойни полета и са атакували 83 обекта от инфраструктурата на терористичната организация ИД. Въздушни удари са нанасяни най-вече в провинциите Идлиб, Алепо, Дейр ез-Зор, Дамаск и Хама“, каза Конашенков. По думите му, в района на Алепо е бил унищожен обект на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“, където е бил разположен цех за производство на радиоуправляеми фугаси, както и склад с взривни вещества, собственост на същата организация. „След нанасянето на точечен въздушен удар с коректируеми авиобомби и след последвалата детонация на взривните вещества, обектът и намиращите се в близост до него два камиона, доставящи десетки тонове експлозиви, бяха унищожени“, отбеляза представителят на министерството на отбраната. Също така, по думите му, при провеждането на въздушно разузнаване в района на разположеното в долината Ел-Габ населено място Хан-Шейхун е бил открит голям полеви лагер на терористите от групировката „Джабхат ан-Нусра“

На 22 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063009

Росица Тоткова, главен секретар на омбудсмана К. Пенчев, бивш депутат
Доц. Ботьо Захаринов, преподавател в НБУ, бивш зам.-министър на екологията
Даниела Тикова, финансов директор на “Булфарма”
Петър Жотев, икономист, вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Ив. Костов
Д-р Руска Личева, завеждащ детско отделение в МБАЛ “Здраве” гр.
Росица Тоткова, главен секретар на омбудсмана К. Пенчев, бивш депутат Доц. Ботьо Захаринов, преподавател в НБУ, бивш зам.-министър на екологията Даниела Тикова, финансов директор на “Булфарма” Петър Жотев, икономист, вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Ив. Костов Д-р Руска Личева, завеждащ детско отделение в МБАЛ “Здраве” гр.

Сидеров пак на проверка пред магазинчето на "Раковска"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/siderov-pak-na-proverka-pred-magazincheto-na-rakovska-6044190

От "Атака" са подали официален сигнал до икономическа полиция и са отишли с техни представители да съблюдават проверката

120 години от откриването на паметника на Левски

http://pik.bg/120-години-от-откриването-на-паметника-на-левски-news421610.html

120 години от откриването на паметника на Левски

Столична библиотека, Софийски комитет "Васил Левски" и Държавен архив - София организират вечер, посветена на 120 години от откриването на паметника на Левски в София. Днес от 17:00 часа в Американския център на Столична библиотека ще се проведе отбелязване на 120-годишнината от осъществяването на първото по замисъл изцяло българско мемориално посвещение. Още през лятото на 1878 г.

Софийският градски общински съвет взема решение да се построи първият в новоосвободеното Княжество паметник на „най-деятелния и самоотвержен патриот свещенодякон Левски”. Тогава се полага и основният камък, а изграждането е завършено през 1895 г. Историята на паметника ще разкаже Елинка Бояджиева - председател на софийски комитет „Васил Левски“. Ще бъде прожектиран документалния филм на Андрей Алтъпармаков „Левски пред съда на Портата и на историята" по сценарий на проф. Дойно Дойнов. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване